Marlen Ditrih – In Memoriam


6.maja  1992.-Umrla je Marlen Ditrih, američka filmska glumica nemačkog porekla, legendarna “fatalna žena” (“Plavi anđeo”, “Šangaj-ekspres”, “Svedok optužbe”).

Maria Magdalena Dietrich je rođena  u Berlinu 27. decembra   prve godine XX vijeka u Schönebergu, četvrti Berlina.

Šoneberg je u njeno vrijeme bio ugledna četvrt.Sada Marlene , vrlo ekscentrična i probirljiva, ne bi kročila u njega.Skoro trećina stanovnika  su imigranti.Među njima ima i dosta  balkanskih pobjegulja.

Kao mala je znala da će biti slavna.

Sa jedanaest godina je promjenila ime Marija i nadimak  Lajna u Marlena.Mi bi rekli rano si počela mala.A šta to ,prepuštamo vašoj mašti na volju.

Išla je u muzičku školu.Željela  je postati koncertna pijanistica.Skrojena joj je drugačija ,glamuraoznija haljina,koja joj je savšeno pristajalaPovrijedila je ruku,san je odlutao a ona se našla kako obija pragove glumišta i vodvilja. I uspjela je..U Berlinu 1920-ih, glumila je u kazalištu i u nijemim filmovima.Tada je Berlin bio grad poslijeratnog beznađa i poremećenih pojmanja morala,koji je čeakao Godoa.Iznemogao od čekanja, dočekao je zvijer,raširenih ruku.

Šta je mlada ,ne i neiskusna djevojka morala pretrpjeti da opstane u podmukom svijetu šou biznisa možemo zamisliti.Otuda neka njena izvitoperena pojmanja života.

U Lejninoj 29. godini dolazi njeniha pet minuta koje će trajati okruglo 49 godina.

Plavi anđeo   njemački je crno-bijeli film iz 1930. godine, redatelja Josefa von Sternberga. Film je snimljen prema romanu Professor Unrat njemačkog pisca Heinricha Manna.

Potka je vrlo tanka, govori o ljubavi i beznađu. Profesor Immanuel Rath se zaljubljje u Lolu-Lolu, pjevačicu u noćnom klubu. Njih dvoje započinju vezu, međutim kada to izlazi u javnost profesor dobija otkaz. Par se vjenčaje ali u nedostatku posla profesor spada tako nisko da nastupa u noćnom klubu kao klaun.

Film i nije bitan ,bitno je da u njemu glumi savršena, egzotična ljepotica.

Ostalo je klasika.

Međunarodna slavu i ugovor s američkom filmskom kompanijom Paramount Pictures. Hollywoodski filmovi kao Shanghai Express i Želja iskoristili su njen glamur i  mistični  izgled i učvrstili status zvijezde, kao jedne od najplaćenijih glumica toga vremena.

Domovinu nije previše voljela.

Kako bi?Niko je nije volio.Tamo su vladali zle sile i mrak.Adolf Hitler i nacisti.

Njena pjesma Lili Marlen je postala pojam pobune protiv Hitlera.

Ša radi holivudska komercijala.

Sasvim obična pjesma jednog zaljubljenog vojnika stvorila je mit o Maleni kao protivniku svoje domovine..Par posjeta pozadini , bolnicama savezničkih  ratišta,slike u medijima,popularnost se preliva preko krovova.

Ispredaju se priče o ljubavnicima,hkladnoj biseksualnoj kuji i nepouzdanoj majci.Podilazi se bolesnim maštama gutača žute štampe,koja postaje kreator života kompleksaša i autsajdera.

Ona jeste hladna,ali u uzdržanosti iznošenja intime u svijet javnosti.
Pripisuju jopj da je ateista i izreku: “Ako Bog postoji, mora preispitati svoj plan.”

Čisto sumnjamo da je njena.Bila je rđena protestantica i mi smo je viđali da često,prekrivena maramom ili crnim  udovičkim velovima leprša ka sakr Keru,najljepšoj hrišćanskoj crkvi na dunjaluku..

Nakon rata povremeno još glumila na filmu, od 1950-ih do 1970-ih većinom je bila na turnejama kao uspješna šou izvođačica.O njenom glasu su rekli da je „treća dimenzija“ i “ako nebi imala ništa više osim svog glasa, mogla bi vam njime slomiti srce“.A imala je i svega i ohoho toga pride.I slomila je srce onoga koji je pričao o njenom glasu.Upucao se.Tako kažu.

Svi su se trpali uz njenu bajku.Kada joj je postalo dosadno odlučila se povuči i napravila poslijednju pokretnu sliku.Kameo u filmu Just a Gigolo (1979.), s Davidom Bowiem u glavnoj ulozi.

Zluradi bi rekli : Kako petetično biseksualka sa biseksualcem.

 

Mi im šaljemo snimku i poruku: Poetična simbolika.

Svaki muškarac njenog života je bio samo žigolo.

Meriju Lejnu Maghdalenu Marlenu Dietrich,poznatu i kao Lili Marlen je kao i uvijek bolio  stidni čošak.

Povukla se u Grad svjetlosti i zakopala u samoću.Proživjela je j13 godina u samoći,tišini,koje pićence i mnoštvo dosanjanih snova.

Tugovala je samo za snovima one djevojčice koja je povrijedila zglob.

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 15 03

 

 

 

 

 

Princezin univerzum                                               Velovi tuge

 

 

Novogodišnja ludnica                                                     Iluzija u snu

 

 

Prelamanje jednog ljubavnog sna                                       Cvijetna staza

 

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 14 02

 


 

 

Kontrast i valeri                                                               Plava noć

 

 

Plišana magla nad Modrom rijekom                                  Violetne sjenke

 

 

Rajska kiša                                                                     Đardin krhkog cvijeća

 

 

 

 

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 13 01

 

 

 

 

Maštarije                                                                    Zimske čarolije Modre rijeke

 

  

Jesenja idlia                                                                                Zelen pored puta

 

 

Ljubičasto tkanje                                                                        O sole mio

Dogodilo se na današnji dan 6. Maj / Svibanj

 

Danas je Ponedeljak 6. maj / Svibanj 2019.oliti još  jedan svježi majski dan 2018.poslije obilne kiše.

Oni tako kažu. Kako oni znaju da je to 2018. godina po bilo kome, ili bilo čemu.

Nekome je to prva , nekome 68., rijetkima preko osamdeset.A kažu nekome mere biti  511, 666.  ili više godina. Ako toliko doživi. A ne postoji mogućnost. Samo je jedan Metuzalem i par njegovih najdirektniji potomaka.

Ono tada su    ljudi mogli  nakantat hejbet godina. Uvijek. Možda i u beskonačnost stići. Ali vole voće. Jabuke i tako to. Bitno da je zabranjeno. Što veći veto to je slađe.

Koga briga za reprekusije. Ne m're se odoljet. A i mi kontamo, kako ćeš joj ba odoljeti. Obla , sjajna , mehka ko duša,  čvrsta ko kamen. Drhti i biba se ko rosa na jutarnjem povjetarcu. I slasna . Duša čovjeka da zaboli.

Šta to? Kontate vi.

Ma , voćka ta. Svaka. Ima ih tone i nijedna ista, a sve nalik jedna drugoj. Da li ste vi ikad vidjeli dvije iste voćke, pogotovu one zabranjene. Normalno da niste. I nećete. Doklen god živjeli. Radi njih čovjeku biva žao što ne m're nakupiti Metuzalemove godine, barem.

Joj, što bi to bila fešta od vočki. Ma, pravi voćnjak . A bome kome se posreći i voćnjaci. Čovjek da poludi.

Neke blentovije načisto polude. Izguibe se i ne znaju  kako brati voćke. Radi njih je  i zmišljena sprava blesimetar. Kad god ne uberu neku voćku, a to im se nikad ne dešava, blesimetar zazvoni. I ne samo zazvoni nego se valja od šege i štanca poruku ko brzojav:

-S.O.S. joj levata S.O.S majko mila, manite mi S.O.S Nek se blente  podave podave .

Po računici , koju smo blesimetrom provjeravali, danas  je 125,   dan  u godini. Po računici koju nismo blesimetrom  skontali,  do kraja te iste gopdine ostalo je još 240 dana.

Taki vam je odnos blentovija i onih koji zamalo nisu blentovije.

Pa vi vidite šta vam je raditi.  Ako ste već iz rahatluka radi ljepote prognani , a vi skoristite vrijeme i naučite se brati voće. To vam je najpametnije. Inače sve ostalo je šuplja priča.

Što bi poete rekle:

Snijeg pade na behar na voće.

U prevodu:

Joj levata majko mila. Ne obraše voće na vrijeme.

I tako to.

 

I tako to. A prepisivači ni mukajet, nego svoje pa svoje,

i ponavljaju ko papige:

 

Što bi poete  rekli:

– Pominjali vas ne pominjali , vi se ne vrćete.

U prevodu :

-Joj levata majko mila. Ne obraše voće na vrijeme.

 

 

A napriliku , a mere biti i nepriliku, se zgodilo na današnji dan:

1527.-Vojska burbonskog vojvode Karla opustošila je i opljačkala Rim i pobila oko 4.000 njegovih stanovnika.

Evidentiranih. Neke je Tiber odvukao u Sredozemlje.

1626.- Holandski naseljenik Peter Minuit kupio je od Indijanaca ostrvo Menhetn, na kojem je kasnije izgrađen Njujork, za bižuteriju u vrijednosti od 25 dolara.

Varali su varali. No to nije problem. Potamanili ih i rasturili da nikad sebi nisu došli, to je bol Novog svijeta, ali više Starog jer ga je on prouzrokovao.

1757.-  U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Fridrih II osvojio je Prag koji su branile austrijske trupe.

1758.-Rođen je jedan od vođa francuske revolucije Maksimilijan de Robespjer, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora.

1840.- Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji – od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

A šta ste vi mislili. Neće valjda izdati marke sa likom Olivera Tvista .

1856.-Rođen je Edvin Piri, američki istraživač. Vodio prvu ekspediciju koja je 1909. stigla na sjeverni pol.

1856.-Rođen je austrijski psihijatar Sigmund Freud (1856.- 1939.) koji se smatra osnivačem psihoanalitike i jednim od najutjecajnijih naučnika 20. stoljeća, osnivač psihoanalize, ljekar za nervne bolesti i profesor nervne patologije na Univerzitetu u Beču. Pred nacistima je 1938. emigrirao u London, gdje je 1939. umro. Posebno je isticao značaj nesvjesne psihe i seksualnog nagona na psihički život ljudi. Njegove psihoanalitičke studije su znatno uticale i na literaturu i na filozofiju. Objavio je veliki broj djela i psihoanalitičkih studija od opšte medicinske, posebno psihoterapijske vrijednosti. Djela: “Psihopatologija svakodnevnog života”, “Tumačenje snova”, “Tri rasprave o seksualnoj teroriji”, “Dosjetka i njen odnos prema nesvjesnom”, “Prilog istoriji psihoanalitičkog pokreta”, “Uvod u psihoanalizu”,”Totem i tabu”, “O snu”, “Psihologija masa i analiza ega”, “Ja i ono”, “Mikelanđelov Mojsije”, “Dostojevski i oceubistvo”, “Nelagodnost u kulturi”, “Nova predavanja za uvođenje u psihoanalizu”, “Studije o histeriji” (s Jozefom Brojerom), “Autobiografija”.

1859.-Umro je Aleksandar fon Humbolt, nemački geograf i prirodnjak.

1861.-Rođen je Rabindrant Tagore, indijski pisac i filozof, Nobelovac.

Poetika tananog i izbrušenog stiha , koja oplemenju je dušu.

1862.- Umro je američki pisac Henri Dejvid Toro, jedinstven pesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Dvogodišnje iskustvo usamljeničkog života u prirodi opisao je u knjizi “Valden, ili život u šumi”.

1895.- Rođen je američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, zvezda i idol nemog filma (“Četiri jahača apokalipse”, “Šeik”, “Šeikov sin”, “Krv i pesak”).

1889.-Za posjetioce otvoren je Eiffelov toranj, sagrađen pokraj rijeke Sene u Parizu. Zajedno sa antenom toranj je visok 320,75 metara, težak 10 100 tona, a ime je dobio po čovjeku koji ga je konstruirao, inžinjeru Alexandre Gustav Eiffelu.

Vi ste vjerovatno zaboravili da je od ostataka konstrukcije, koja je ostala pri gradnji Ajfelovog mosta na Skenderiji izgrađen toranj. Krivi toranj u pizi nije djelo sarajevskog mosta , jer su levati toranj pravili od cigli ,pa se on iskrivio.

1910.-Umro je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske od januara 1901. Nasledio ga je sin Džordž V.

1915.-Rođen je američki producent, režiser, scenarist i glumac Orson Welles (1915.- 1985.). Svojom radio-dramom “Rat svijetova” u oktobru 1938. izaziva opću paniku  i pometnju navodnom invazijom Marsovaca, a njegov debitantski film “Građanin Kane” svrstava se u remek djela svjetske kinematografije.

1919.-Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Njemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1919.- U Afganistanu počinje treći rat između Engleza i Afganistanaca.

1932.- Francuskog predsednika Pola Dumea u Parizu je ubio ruski emigrant.

1942.-Ubijen je bosanskohercegovački književnik Hasan Kikić. Poginuo je kao borac I krajiške proleterske brigade, 6. maja 1942. godine, od četničke zasjede kod sela Rapta pod planinom Čemernicom između Mrkonjić-Grada i Skender-Vakufa.

1949.-Umro je Moris Meterlink, belgijski pisac flamanskog porijekla, Nobelovac.

1952.-Umrla je Maria Montessori. Rođena 31. avgusta 1870. u Kjaravaleu, u Italiji, preminula 6. maja 1952. u Nordviku, u Holandiji, bila je italijanska ljekarka, obrazovni radnik i pedagog, filozof i filantrop; najpoznatija je po svom obrazovnom sistemu „Montesori“, koji se odnosi na djecu od rođenja do adolescencije. Njene obrazovne metode su i danas u primjeni u velikom broju državnih i privatnih škola širom svijeta.

Fina i srčana dama , koja je imala ogromno srce i hrabrosti. Zbog toga je Musolini dekretom zatvorio sve njene škole, koje su bile osnovane širom Italije.

1974.-Zapadnonemački kancelar Vili Brant podneo je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonemački špijun.

1979.-Na izborima u Austriji pobedila je Socijalistička demokratska partija Bruna Krajskog.

1981.-SAD su proterale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam.

1991.-U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

1992.- Umrla je Marlen Ditrih, američka filmska glumica nemačkog porekla, legendarna “fatalna žena” (“Plavi anđeo”, “Šangaj-ekspres”, “Svedok optužbe”).

1993.- Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

Dobro je prošlo . Bojali smo se da postotci  ne obore rekord sjevernokorejskog diktatora.

1994.- Otvaren je Eurotunel dug 50 kilometara, koji ispod kanala La Manche željeznicom povezuje  Veliku Britaniju sa kontinentalnom Europom.

1996.-Vlada predsjednika Gvatemale Alvara Arsua i vođe ljevičarske gerile potpisali su sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

2000.-U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorelom automobilu fiat uno (bele boje), pronađeno je telo paparaca Žan Pola Andansona, koji je poslednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvezde. On i njegov auto dovođeni su u vezu za saobraćajnom nesrećom u Parizu kada je poginula princeza Dajana i njen prijatelj Dodi El Fajed.

Zataškavanje i eliminacija neželjenih svjedoka je uvijek bila  praksa M 5 i 6.

2001.-U Iranu, na fudbalskom stadionu u Sari, dva lica su poginula, a oko 300 povređeno, kada se tokom utakmice koju je posmatralo oko 30.000 gledalaca, srušio krov na stadionu.

Galerija Bosna zemlja Božije milosti u 08 29 / Music – Romantic Guitar

 

 

 

Vrelo istine    Vječna ljubav

Vrelo istine                                                                    Vječna istina

 

Svijet snova    Zeleni svijet

Svijet snova                                                                  Zeleni svijet

 

Bezuslovna ljubav    Crveni svijet

Bezuslovna ljubav                                                                    Crveni svijet

 

Djetinje radosti   Ljubav roditelja

Djetinje radosti                                                                       Ljubav roditelja

 

Majčina tuga   Majčina svjetlost

Majčina tuga                                                                      Majčina svjetlost

 

Očeva duša    Svijet roditeljstva

Očeva duša                                                                                Svijet roditeljstva