Dogodilo se na dan 20.Fabruara / Veljače

Danas 20.Februar /Veljača2019. Godine . Omjer dana 51/314.Prolaze/doalze.Srida  je, a nekom je surbota, ili ponedreljak  ,a neko ne smije ni kašiku podići.

A svi uTORniki bi se u Bosni trebali zvati uTORsvako.

Dani se komadaju kao meteoriti. Sad ih vidiš sad ih ne vidiš. Isto kao i proračunski buđet. Neku su razorni i smrtonosni. Tako izgleda. Ali ništa nije od dana. Ni do buđeta.

Ljudski faktor.

I ima velika razlika. Dani jednako griju svakog insana. Budžet opet grije samo one koji ga raspoređuju. Što su raspoređivači bliže vrhovima, veći je tal i grebana.

Ma kakva grebana. Čista pljačka.

I niko nikad ne odgovara. I neće dok su na vlasti razrooka pijačarska  fukara, babin i mamin nasljednik .riđobradi i pomilovani sjedokosi lupuž bez usana.

A ovi, poslužitelji i poslušnici iz raznih vjerskih udruga i sekti ih aminuju jer dobijaju alikvotni dio  ćara.

Jeste li bili u „molitvenim zgradama“  za vrijeme predizborne kampanje?

Znamo da jeste! Nemojte nas sada folirati. Uvijek glasate za “svoje”, koji vas iskorištavaju i taslače gdje i kako stignu.

Dobili ste upute kako i za koga glasati. Svako za svoj tor. I onda imate obraza kukati svaki bogovetni dan do slijedećih izbora da vam se nepravda čini.

Nemojte. Glasali ste za svoju bijedu.

Džamije, crkve , sinangoge više ne nazivamo vjerskim objektima ili Božijim kućama.   Nema potrebe.  Vrlo je bogohgulno to činiti . One to više nisu mjesta gdje je Božiji spomen dobrodošao. Tamo više ne stanuje vjerovanje u Boga jedinog.

Sakralni objekti su postali predizborni i dnevno  politički slugani nacionalističkih stranaka na vlasti i njihovih pljačkaških vođa. Njihovi “bogovi” su idolopokloniičkog karaktera.Klanjaju se idolima.

Što bi poete rekli:

-Uvijek ista bagra i fukara.

 

U prevodu ( doslovno prepisano):

-“bougre (bugr) fr. = bagra, lupež, podlac”

ovo nas baš zanima, i u engleskom postoji inacica ove rijeci.

-bugger (bagr) = peder, analni kauboj…

– Izraz koji označava društveni talog, onaj najgori ološ i fukaru. Koristi se u množini da okarakteriše rulju koja je kvarna i bezobrazna(često i nepismena) do zla Boga. Pojedinci te rulje imaju takođe zasebne nazive, longara, lotinja, bitanga, ološ, fukara, vancaga i sl.

A što je najžalosnije, ta  bagra i fukara i nama   kroji sudbinu.

Do jednom.Kad , tad.

Oni koji mogu, imaju šta za čitati ovako sabahilden in the morning:

1507.-Umro je  Đentili Bekini venecijanski renesansni slikar i član porodice Belini osnivača venecijanskog stila slikarstva.Napoznatiji je po portretima  i urbanim pejsažima,insistirajući na preciznosti i detaljima,sa preglednim kompozicijama.

1631.- Njemački protestantski knezovi sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, a Švedska je ušla u Tridesetogodišnji rat.

Tridesetogodišnji rat trajao je između 1618. i 1648. prvenstveno u središnjoj Europi i Svetom Rimskom Carstvu, ali njegovi su glavni akteri bile skoro sve kontinentalne države. Rat je započeo kao sukob između protestanata i katolika, ali se pretvorio u opći rat koji je zahvatio većinu Europe. Njegova obilježja bile su plaćeničke vojske, gladi i bolesti. U njemu je izginula gotovo polovica tadašnjeg stanovništva Njemačke.Rat je započeo u Češkoj Praškom defenestracijom 23. svibnja 1618., kada su protestanti izbacili carske namjesnike kroz prozor palače u Pragu gdje su stolovali.

1707.- Umro je posljednji veliki mogul Indije Aurangzeb. 1658. zbacio oca, pogubio braću i uzurpirao prijesto. Osvojio Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se Alamgir, Osvajač Sveta. Podsticao je umjetnost i nauku, osnivao škole i fanatički širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.

Iz ovih šturih podataka može se shvatiti da je bio vrlo krvoločn i fanatik koji je tamanio sve koji mu nisu odgovarali. tamanio

1790.- umro Josef Benedikt August Johann Anton Michael Adam (Schönbrunn, Beč, 13.3. 1741. – Beč, 20.2. 1790.), rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790. Josip II. bio je sin Marije Terezije i njezin suvladar od 1765., kada je preminuo njegov otac Franjo Stjepan Lotarinški.Bio je sin cara Franje Stjepana Lotarinškog i kraljice Marije Terezije, rođen u palači Schönbrunn 13. ožujka 1741. Nakon što mu otac umire 1765., Josip II. (kao najstariji sin) postaje njegov nasljednik i car Svetog Rimskog Carstva, a austrijske nasljedne zemlje, Ugarsku s Hrvatskom, te Češku, nasljeđuje 1780. godine, iako je još od 1765. godine bio majčin suvladar. Iako je nekoliko majčinih reformi inicirano s njegove strane, znalo se da je njegova majka glavna, tako da Josip kao suvladar nije imao previše ovlasti i autoriteta.

Iako je Mujo u godinama koje su prethodile carevom rođenju bio talđija kraljice Marije , Mujini rođaci garantuju da mu ovaj nije sin.Previše je vrckast,itd.

1808.-Rođen je Francuski karikaturista, slikar i vajar, Onore Domije za života je bio poznat najviše kao politički i društveni satiričar, ali posle smrti njegova slava kao slikara je rasla. Slika Vagon treće klase iz 1862. godine prikazuje njegovu čestu temu, svakodnevni gradski život. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mada žestok karikaturista buržoazije i političara, Onore Domije sa slike Vagon treće klase izbacuje satiru i kritiku. On je želeo da prikaže radničku klasu, ne kroz dramu, već kroz mirne trenutke njihovog svakodnevnog življenja.

1809.- Francuzi su poslije duže opsade zauzeli Saragosu, koja je odbila da Napoleonov brat Žozefa bude kralj Španije.

1835.- Grad Concepción u Čileu još je jednom razrušen u potresu. Grad su prije toga 1570., 1657., 1687., 1730. i 1751. rušili potresi i tsunamiji.

Šesti put bi moglo biti gutavo.

1860.- Izašao prvi broj Danice, desetodnevni književni časopis srpskog romantizma. List je naslovljen kao Danica – list za zabavu i književnost. Štampan po tzv. Vukovom pravopisu, pravopisu Vuka Stefanovića Karadžića.Danica je izlazila do 20. augusta 1872, s prekidom od augusta 1871. do maja 1872.Pokretač i urednik do augusta 1871, bio je pravnik, publicist i književnik Đorđe Popović. U časopisu su surađivali Jakov Ignjatović, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Vladislav Kaćanski, Jovan Ilić, Ljubomir Nenadović i drugi.

1886.-Rođen je éla Kun (Kohn) (Szilágycsehi, 20. veljače 1886. – SSSR, 30. studenog 1939.), mađarski revolucionar.Jedan je od osnivača Komunističke partije Mađarske i Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Za Prvog svjetskog rata bio je u ruskom zarobljeništvu, gdje u Tomsku postao član Ruske socijaldemokratske radničke partije te radi u redakciji lista Sibirski radnik na propagandi među ratnim zarobljenicima. U proljeće 1918. godine organizira mađarsku grupu Ruske komunističke partije (boljševika) i uređuje novine Međunarodni socijalist i Socijalna revolucija.Bio je  član Prezidijuma Kominterne i rukovodio je Centralnim komitetom Komunističke partije Mađarske. Uhapšen je u staljinističkim čistkama i strijeljan 1939.

1903.- Održana je osnivačka skupština časopisa “Gajreta”; osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić.

Gajret je bilo društvo za potpomaganje muslimana učenika srednjih i visokih škola u Bosni i Hercegovini i Austro-Ugarskoj Monarhiji.

1908.- Simo Matavulj (Šibenik, 31. avgust/12. septembar 1852 – Beograd, 20. februar 1908) je bio srpski pisac iz Dalmacije, koji pripada epohi realizma. Njegova najpoznatija dela su roman Bakonja fra Brne i pripovetka Pilipenda.

1909.- Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

Edgar Alan Po se smatra začetnikom futurizma i još nekih pravaca u književnosti.

1910.- Ubijen je predsjednik egipatske vlade Butros Gali, djed bivšeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Butrosa Galija.

1920.-Umro je Robert Edvin Piri (engl. Robert Edwin Peary; Kreson, 6. maj 1856 — Vašington, 20. februar 1920) je bio američki inženjer i polarni istraživač.

Utvrdio je 1892. god. da je Grenland ostrvo. Posle tri bezuspešna pokušaja (1893, 1898. i 1905.) uspeo je brodom Ruzvelt i psećom zapregom da stigne na Severni pol. Bilo je to 6. aprila 1909. godine. Napisao je više knjiga o istraživanjima Arktika.

1924.- Sir Sidney Poitier,  – američki glumac, filmski režiser, pisac i diplomat. Iako je još 1963. godine zahvaljujući filmu Lilies of the Field postao prvi crni dobitnik Oscara za najboljeg glumca, četiri godine kasnije serija popularnih i cijenjenih uloga u filmovima Filmovi: “Prkosni”, “Poljski ljiljani”, “Ivica grada”, “Bjekstvo u lancima”, “U vrelini noći”, “Gospodinu s ljubavlju”, “Pogodi ko dolazi na večeru”.  ga je učinila najkomercijalnijim holivudskim glumcem godine ,te pomogla u razbijanju rasističkih stereotipova u zapadnom svijetu.

1925.- 1925. – Rođen je američki filmski režiser Robert Altman, koji je stvorio osobenu sintezu mitova i dramaturških klišea tradicionalnih američkih filmskih žanrova i principa modernog, prevashodno evropskog filmskog izraza. Filmovi: “Odbrojavanje”, “Kockar i bludnica”, “Privatni detektiv”, “Svi smo mi lopovi”, “Kalifornijski poker”, “Nešvil”, “Kratki rezovi”, “Tri žene”, “Svadba”, “Kanzas siti”.

1924.- Rođen je Robert Altman, (Kansas City, 20. veljače 1925. – Los Angeles, 20. studenog 2006.), američki redatelj, scenarist i producent.

Filmom M.A.S.H. (1970.) postiže veliki uspjeh kod kritike i publike i osvaja Zlatnu palmu u Cannesu – velik dio kritike ga proglašava najeminemtnijim predstavnikom modernog američkog filma.

1938.- Šef britanske diplomatije Entoni Idn podnio je ostavku zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema njemačkom nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru.

Kruna je tako naredila.Njemci su joj najbliži i najmiliji rođaci.A i po učincima rasne,arijevske čistoće  Njemci  su se učili od Britanaca.

1942.-  Poginuo Fadil Jahić Španac (1910-1942) rođen u Bijeljini, narodni heroj, bosanski komunist i partizan. Osnivač prvog majevičkog partizanskog odreda, kojim je poslije zapovjedao i N.H. Vladimir Perić Valter i čiji je član bio Meša Selimović. Ubijen na Vukosavcima   u prvom otvorenom okršaju četnika i partizana.

Učestvovao je u španskom građanskom ratu na republikanskoj strani i zajedno sa narodnim herojem Pekom Dapčevićem organizirao bijeg komunista iz francuskih koncentracionih logora. Po povratku u zemlju i s početkom rata u Jugoslaviji, organizuje narodni otpor.

Naš drug  Senad Senči Kaliman je bio još  huđe sreće.Imao je dvadeset godina kada je krenuo na prvu liniju.Nije ni stigao do nje.Granata gruh i nema ga više.

1942.- Japanci u Drugom sveskom ratu napali Portugalski Timor i ostrvo Bali u Holandskoj Istočnoj Indiji.

1951.-U Molunatu,općina Konavle,2o km od Cavtata,blizu Dubrovnika pao je meteorit težak 1,9 kilograma. Njegov službeni naziv je “Dubrovnik”.

Zato čovjek ne zna kako će i kada umrijeti. Ova meteorit je dovoljan da podere zgradu od tri kata.

1962.- SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale prvi svemirski brod sa ljudskom posadom. Bio je to “Merkjuri-Atlas 6”, u čijoj je kapsuli “Frendšip 7” bio Džon Glen, prvi američki astronaut.

1967.- Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši titulu predsednika.

1967.-Rođen je  Kurt Donald Cobain (Aberdeen (Washington), 20. veljače 1967. – Seattle, 5. travnja 1994.) bio je američki glazbenik, pjevač-tekstopisac, i umjetnik, najviše poznat kao pjevač i gitarist grunge sastava Nirvana.Osnovao je Nirvanu 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu (Washington). Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste.

On je od onih budaletina  čiji je zajednički imenitelj naprasna smrt u 27 godini. Bio je muž Kurtni Lou na koju teoretičari zavjere prebacuju fokus sudionika u njegovoj smrti.

1975.- – Vlada kiparskih Grka pozvala je UN da odrede krajnji rok za povlačenje s ostrva 40.000 turskih vojnika, ali zbog strateškog značaja Turske za SAD i NATO pakt to nije učinjeno, niti je Ankara kažnjena zbog agresije i okupacije sjevernog dijela Kipra.

1979.- Erupcija indonezijskog vulkana Sinira usmrtila je 175 ljudi.

1985.- U Irskoj, uprkos žestokom protivljenju Rimokatoličke crkve, legalizovana je prodaja kontraceptivnih sredstava.

Mi crkvi poručujemo: Bolje kontraceocija nego kasapljenje fetusa koji su živa bića.

1986.- U orbitu je lansiran prvi dio sovjetske kosmičke stanice “Mir”.

1986.- Bivši predsjednik talijanske vlade, kontroverzni poslovni čovjek, Silvio Berlusconi  kupuje nogometni klub AC Milan.

Berluskoni nije kontraverzni čovjek.On se sasvim jasno i glasno odredio kao neofašista. Kupovina Milana mu je pomogla da pridobije navijače milana za svoju profašističku stranku Forza Italia.Normalno lova iz force i italijanskih resurusa  se slijevala u njegov džep.

1986.-Režirani vjerski sukobi hindusa, muslimana i sika zahvatili su Indiju, u tri indijske države zaveden je policijski sat.

1991.- Skupština Slovenije glasala je za otcjepljenje od Jugoslavije u dogovoru sa Hrvatskom i Srbijom.

1991.- Vlada Hrvatske podnijela je Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo zakoni te republike, čime je suspendovan Ustav SFRJ.

Koincidencija sa Slovenačkom odlukom.Ludost je to i pomisliti.Dogovor kuću gradi.

1996.- Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Irački predsednik ih pomilovao, ali su 3 dana kasnije ubijeni.

Što bi mahalaši rekli: Joj levata, majko moja.

1997.- Vlada SAD-a odbila da prizna nadležnost Svjetske trgovinske organizacije u sporu s Evropskom unijom o trgovini s Kubom, kojoj su Amerikanci jednostrano nametnuli ekonomske sankcije.

SDAD misle da im niko ništa ne može i da mogu da rade šta mogu.Mogu do jednom,a onda se samo za glavu mogu fatati.Mnogi neće biti u stanju ni to učiniti.

1999.- Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačani su oružani sukobi srpskih snaga bezbjednosti i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Međutim Srbija nije izvukla nikakve pouke iz Kosovske bitke 1389. Godine.Na tom tlu nikad neće moći pobjediti.Zakon dijalektike.

2000.-Srpska policija tokom sedam dana privela je 24 aktivista studentske organizacije “Otpor” zbog ljepljenja plakata i ispisivanja grafita antirežimskog sadržaja. Hapšenje aktivista “Otpora” i onemogućavanje rada nezavisnih medija obilježili su naredni period sve do izbora u septembru, na kojima je, pobjedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2001.-Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude bošnjačkim i hrvatskim funkcionerima zbog kršenja Ženevske konvencije u logoru Čelebići: Esad Landžo osuđen na 15, Hamza Delić na 20, Zdravko Mucić na sedam godina zatvora, dok je Zejnil Delalić oslobođen svih optužbi.

2002.-  U najvećoj željezničkoj nesreći u Egiptu poginula 373 putnika, 66 putnika povrijeđeno, u požaru u vozu na liniji Kairo-Luksor.

2003.-Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Beogradu uručena je optužnica Haškog tribunala.

2004.-Iran je održao prvi krug parlamentarnih izbora koji dovode na vlast islamske konzervativce.

2005.-Vlada Izraela donijela je odluku o povlačenju iz pojasa Gaze i etapnom iseljavanju jevrejskih naselja, koja su u toj oblasti više od 37 godina.

2006.-U bečkoj palati Daun Kinski počeli su dvodnevni razgovori predstavnika Beograda i Prištine o decentralizaciji vlasti na Kosovu. Time su zvanično počeli direktni pregovori o statusu Kosova.

2006.-Umro je penzionisani nadbiskup Pol Marčinkus, bliski saradnik mnogih papa, čiji je dugogodišnji staž na čelu Vatikanske banke obilježen velikim finansijskim skandalima, misterioznim smrtima i kriminalom.

Bio je veliki igrač u Vatikanskom lancu koji su sakrivali pedofiliju velikih i malih  svećenika od svjetske javnosti.

 

Dogodilo se na današnji dan 19. februara / Veljača

Danas je ponedeljak  19.fabruar / Veljača  2017. Bilans dana 50/315

1473.-Rođen je Nikola Kopernik (polj. Mikołaj Kopernik, lat. Nicholas Copernicus; Toruń, 19. veljače 1473. – Frombork, 24. svibnja 1543.), poljski astronom iz Kraljevske Prusije koja je od 1466. pripadala Poljskom Kraljevstvu. Iz redova je isusovaca. Studirao je na Sveučilištu u Krakovu; od 1496. do 1500. u Bologni, gdje je studirao kanonsko pravo, ali se najviše posvetio studiju astronomije. Postavši kanonikom katedrale u Fromborku, napustio je Italiju, ali se 1501. vratio i u Padovi studirao medicinu, a u Ferrari postao doktor kanonskoga prava. Od 1505. do smrti živio je u Poljskoj. Nastanio se u Fromborku, gdje je u jednoj kuli organizirao svoj opservatorij. Nije se odazvao ni pozivu da na Lateranskome koncilu (1512. – 1517.) izloži svoje mišljenje o reformi kalendara.Kopernik je u Raspravici (lat. Commentariolus, između 1510. i 1514.) dao prvu skicu nove heliocentrične teorije, koja je protuslovila vladajućemu, Ptolomejevu geocentričnomu sustavu svijeta sa Zemljom u središtu. Nastavio je raditi na svojem sustavu do pojedinosti, pa je, prosuđujući na osnovi principa relativnosti gibanja, dao jednostavan sustav: Zemlja i planeti jednoliko se gibaju po kružnicama, u središtu kojih je Sunce.

Pametan čovo.Mislio ga Vatikan navuči ko levata ,pa da mu inkvizicija malu logorsku vatru pravi uz vatikanu svojsten morbidni humor: Kaznite dakle brata Kopernika blago i bez prolijevanja krvi.

1674.- Potpisivanjem Vestminsterskog ugovora okončan je englesko-holandski rat, a Nova Nizozemska pripala je Engleskoj.

Nova Nizozemska (nizozemski: Nieuw-Nederland, latinski: Nova Belgica ili Novum Belgium) bila je nizozemska kolonija koja je postojala u 17. stoljeću, a nalazila se na teritoriju istočne obale današnjih Sjedinjenih Američkih Država.Naseljavanje ove kolonije radi trgovine krznom u Sjevernoj Americi, predvodila je Nizozemska zapadnoindijska kompanija. Stanovništvo ove kolonije sačinjavali su Europljani, indijanci i afrički robovi. Nakon nekoliko vojnih sukoba, teritorij ove kolonije prepušten je Britancima.Ova kolonija nalazila se na teritoriju današnjih američkih saveznih država New York, New Jersey, Delaware i Connecticut, a naselja su postojala i u državama Pennsylvania i Rhode Island. Glavni grad je bio Novi Amsterdam, koji se nalazio na otoku Manhattanu, koji je danas u sastavu grada New Yorka.

1743.- Luigi Boccherini (Lucca, 19. veljače 1743. – Madrid, 28. svibnja 1805.), talijanski skladatelj i virtuoz na violončelu.Koncertirao je po Austriji i Francuskoj, od 1785. dvorski skladatelj u Madridu. Ostavio više od 300 djela – oratorija, misa, kantata, jednu operu, 20-ak simfonija, 10 koncerata za violončelo, 90 gudačkih kvarteta (iz kvarteta op. 13 br. 5 je znameniti Menuet), više od 100 gudačkih kvinteta, 66 gudačkih i 12 klavirskih trija.Glavni je predstavnik talijanske klasične komorne glazbe. Skladao je oko 300 djela, pretežno instrumentalnih.Bio je virtuoz na violončelu.

1797.Papa Pije Četvrti s Napoleonom Bonapartom potpisao je Tolentinski ugovor, prema kojem su Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj. Napoleon Bonaparta se 1800. godine proglasio prvim konzulom Francuske.

Pape su velikodušne kada dijele tuđe teritorije i vlast,ako je to njimna u interesu.

1875.- Umro je Konstantin – Kosta Trifković (Novi Sad, 20. oktobar 1843 — Novi Sad, 19. februar 1875)   srpski književnik.Rođen je 1843. godine u Novom Sadu kao Konstantin Trifković. Tu je učio osnovnu školu i gimnaziju, a pomorsku školu u Rijeci. Jedno vreme je bio mornar. Kad vide da mornarski život nije tako romantičan kakav mu je izgledao, on ga napusti i na Rijeci završi gimnaziju. Posle je svršio prava i postao prvo opštinski činovnik, a docnije advokat u Novom Sadu, gde je živeo sve do smrti .

1918.- U Rusiji je dekretom boljševika zabranjeno privatno vlasništvo nad zemljom, vodom i prirodnim dobrima.

Dekret je imao samo jednu manjkavost.Nije mogao zabraniti privatno vlasništvo u ostatku svijeta.

1922.-Ilegalna Komunistička partija Jugoslavije štampala prvi broj Borbe. List je zabranjen 13. janaura 1929. Ponovo je izlazio kao organ KPJ u Drugom svjetskom ratu u Užicu od 19. oktobra do 27. novembra 1941. i u Bosanskoj krajini od 1. oktobra 1942. do 27. februara 1943. Poslije oslobođenja Beograda, 15. novembra 1944. je, kao organ KPJ, postao dnevni list.

Nikad nije precizirano od kada fura izreka : Pjevaj babo borbene.Prije ili poslije Borbe.

1924.-  je rođen Li Marvin dobar glumac i vrstan tumač likova žestokih momaka i ljudi sa ruba života. Filmovi: “Velika trka”, “Komančerosi”, “Dvanaest žigosanih”, “Čovjek koji je ubio Liberti Valansa”, “Kat Balu” , “Monti Valš”, “Point Blank”, “Pakao Pacifika”, “Ubice”.

1942.- Japanski avioni su u prvom napadu na Australiju   bombardovali grad Darvin i obližnju vojnu bazu. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

1945.- Američke snage su se   iskrcale na pacifičko ostrvo Ivo Džima, a poslije paklenih borbi, od 22.000 Japanaca samo 212 najtežih ranjenika se predalo 26. marta 1945, dok su Amerikanci imali više od 6.800 mrtvih.

1951.- Umro je francuski pisac Andre Žid, sjajan stilista, tvorac antikomformističkih djela, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947. Njegovu modernu intelektualnu prozu odlikuje velika iskrenost i prezir prema predrasudama. Djela: romani “Kovači lažnog novca”, “Podrumi Vatikana”, “Pastoralna simfonija”, “Zemaljska hrana”, putopisi “Povratak iz SSSR”, “Putovanje u Kongo” i izuzetno poetski “Dnevnik”.

1952.-  Umro je Knut Hamsun (Vågå Gudbrandsdal, 4. kolovoza 1859. – Norholm, Grimstad, 19. veljače 1952.), norveški književnik dobitnik  Nobelove nagrade za književnost 1920.Umro je norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik godine. Njegovi romani, pisani superiornim stilom, usredsređeni su na psihologiju ličnosti i prožeti doživljajima prirode i ljubavi, a drame i lirika su slabijeg kvaliteta. U okupiranoj Norveškoj u Drugom svjetskom ratu podržao je marionetsku vladu koju su ustoličili njemački nacisti, zaslijepljen zabludom da će Norvežani, kao “čista germanska nacija”, poslije rata zauzeti počasno mjesto u “novom svjetskom poretku”. Ogorčeni zemljaci mu nisu oprostili podršku nacistima, iskazavši protest masovnim slanjem paketa njegovih knjiga, koje su mu na kućnu adresu dostavljali poštom. Poslije rata je osuđen zbog veleizdaje, ali u posljednjem djelu, autobiografiji “Na zaraslim stazama”, nije pokazao ni trunku kajanja. Ostala djela: romani “Glad”, “Misterije”, “Pan”, “Viktorija”, “Sanjari”, “Rosa”, “Pod jesenjom zvijezdom”, “Benoni”, “Lutalica svira sa sordinom”, “Posljednja radost”, “Djeca vremena”, “Grad Segelfos”, “Plodovi zemlje”, “Skitnice”, “Žene kraj studenca”, “Posljednje poglavlje”, “August”, “Ali život živi”.

Norvežani jedva dočekali da neko zna pisati stihove da bi mu dodjelili Nobelovu nagradu. Tako su oni.Nije bitno što će čovjek postati nacista.

1959.- Velika Britanija, Grčka i Turska su u Londonu potpisale sporazum o nezavisnosti Kipra.

Malo sutra je to bila neovisnost.Grčki grci i turski turci su odlučivali o dozama nezavisnosti.Kako tada,tako i danas.

1976.- Island je prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom poslije neuspješnih pregovora dviju zemalja o pravu na ribarenje u spornim vodama.

Velika britanije   umišljala da je još uvijek velesila i da može krasti od drugih kao i prije.

1976.- U Bukureštu je potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale “Đerdap 2”.

1984.- Svečano su zatvorene XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Iako nije bilo nikakve svečanosti,sve nam se čini datada počinju sve svjetske podmukle igre,  fašista sa zapada, bjelogardejacaSlovenije te, ustaša iz Hrvatske i četnika iz Srbije da se komada Jugoslavija.

1991.- Boris Jeljcin je zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

To je bio čin da se ruskom narodu zamažu pči,jer je dogovor o raspadu i predaji svijeta u morbidne ruke SAD već postignut.

1992.- Koreje se dogovorile o zabrani nuklearnog oružja na Korejskom poluostrvu.

Dogovor sasvim očekivan ni jedna strana nije ispoštovala.

1993.-Pored obale Haitija u oluji je potonuo feribot i od oko 1.500 putnika i članova posade spasilo se samo 285 ljudi.

1997.Umro  je kineski državnik Deng Sjaoping, glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine krajem 20. vijeka. Član Politbiroa Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije je postao 1955, a 1956. generalni sekretar Partije, ali je zbačen 1966. u ultraljevičarskoj Kulturnoj revoluciji i poslat u radni logor na “prevaspitavanje”. Prethodno je 1961. izgovorio čuvenu rečenicu: “Nije važno da li je mačka crna ili bijela, sve dok lovi miševe”, a 1962. je kritikovao narodne komune, koje je podržavao kineski lider Mao Ce Tung, govoreći o ogromnoj ekonomskoj šteti politike poznate kao “Veliki skok”. Rehabilitovan je 1973. i postavljen na funkciju potpredsjednika vlade, ali ga je s vlasti 1976. oborila “četvoročlana banda”, predvođena Maovom suprugom Đang Chin. U vrh kineske politike se vratio 1977. poslije Maove smrti i hapšenja “četvoročlane bande”, a 1978. je započeo gigantske političke i ekonomske reforme kojima je dramatično preobrazio Kinu, učinivši je jednom od ekonomski najuspješnijih zemalja svijeta.

1999.- Ubijen verski vođa iračkih šiita, veliki ajatolah Mohamad Sadek al Sadr, s dva sina.

Tako to kompa „Islamske zajednice bih“ henefijski mezheb radi.

2002.- Nakon ubistva šest izraelskih vojnika, izraelske snage napale su sjedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi. U tom napadu ubijeno je 15 Palestinaca.

2003.-Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio je adventističkog sveštenika Elizafana Ntakirutinama, na 10, a njegovog sina doktora Žirarda na 25 godina zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti u toj zemlji. To je prva presuda Tribunala jednom sveštenom licu.

2003.-Bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić osuđen je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu na četiri godine zatvora zbog planiranja i organizovanja otmice Kasima Bjelavca u Minhenu, u oktobru 1996. godine.

2003.-Ruski vojni transportni avion, u kojem su bili članovi iranske Revolucionarne garde, srušio se u planinama u jugoistočnom Iranu. Svih 276 osoba koje su bile u avionu, izgubilo je život.

2008.U Armeniji su održani predsjednički izbori.

2008.-Kubanski predsjednik Fidel Kastro, legenda kubanske revolucije i svjetska politička figura, povukao se sa čelnih funkcija u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Kastro je iz zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od jula 2006. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Kastro.

Tako se na tihi i bezbolan način stvorila dinastija Kastro.

2009.-Kirgizstanski parlament glasao je za zatvaranje američke zračne baze u toj zemlji.

Kap vode.Koliko je drugih Guantanama još otvoreno to vam niko ne može reći.Vjerujemo desetine hiljada.

Dogodilo se na današnji dan 18.Februar/ Veljača

Danas je Ponedeljak  ,osamnaesti dan Februara  Mjeseca Veljače, a 49 od početka ove godine . Znači resto do kraja stađuna je 316 dana.

Daklen ,  do kraja godine je ostao još hejbet  dana ( misle neuki)   , koje treba pripaziti i na rukama prenijeti u drugi vakat.

Mnogi će se zaboraviti i sa njima krenuti dalje.

A neke će zavesti njihova ljepota. Ne pomaže tu ni strah , ni tuga , ni bol.

Sve je zapisano.

Ako u danu piše nečije ime, nema nikog ko bi zapis promjenio.

Osim Jedinog Boga. Milostivog.

****

Danas  se trudimo zaraditi  dnevnicu., a upeklo haman  k'o onaj gore pržun.

Stalno se saplićemo o mnogi poganluk našeg dunjaluka.

Zaobilazimo onu siću i blentovije, čiji se umovi u plićaku sa punoglavcima kupa ,

dok se u  bradate kreature i izrode ufuravaju  ćemo drugi put potkačiti.

Zaslužili su, pa da su nam rod rođeni.

Hvala Nebesima što nisu, daleko im licemjerni dunjaluk  od našeg.

****

Danas smo zaradili i dnevnicu i bonus.

Ali nije nam drago.

Natakarimo lovu  , kad nismo pomenuliu naše mile ljepote.

A ne mremo.

 

Ljepota i poganluk ne idu zajedno.

Obečastili bi čednost i bjelinu duša naših đardina.

Iskup znamo.

Svaki tren se radovati , sanjati i voljeti u svakoj pomisli i riječi koje srce kazuje.

 

****

Što bi poeta rekao:

Svih ovih godina smo ih sve ljubili

A Bogami i one  su ljubile nas.

 

Ili nešto o sasvim o nama lično

Dobrom Serjoži sasvim slično .

 

U prevodu:

Poezija to je Žena.

 

A kome nije teško nek nastavi dalje tabitiriti o onome što je već poodavno truhlo.

 

1405.-Umro tatarski emir Tamerlen( Timur Lenk),osvjač perzije,Indije,Mesopotamije i većeg dijela Azije.carstvo mu se prostiralo Moske do Kineskog zida.

Njegov otac Teragai, vođa plemena Barlasa, bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam. Godine 1370. se, koristeći navodno podrijetlo od Džingis-kana, proglasio vladarom carstva sa prijestolnicom u Samarkandu. Nakon toga je vodio niz pohoda protiv Zlatne Horde, Indije i iranskih dinastija da bi se na kraju okrenuo prema Siriji, Mezopotamiji i Anatoliji koju je pokorio 1402. godine nakon bitke kod Angore. Umro je pripremajući se na pohod protiv Kine.

1478.-Džordž, vojvoda od Klarensa, brat engleskog kralja Edvarda IV, osuđen zbog izdaje, ubijen u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

1516.-Rođena je engleska kraljica Meri I Tjudor (18.2.1516.-17.11.1558.).Bila je krljica Engleske i Irske od 1553.-1558.),poznatija pod nadimkom Krvava Meri.Otac joj je bio HenryiVIII . Naslijedila je sestra „djevica Elizabeta I. ništa manje krvava.

1546.-Umro Martin Luther (Eisleben, 10. studenog 1483. – Eisleben, 18. veljače 1546.), njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije.

Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti. Martin Luther rođen je 10. studenog 1483. godine u mjestu Eisleben. Osnovno i srednje obrazovanje Martin Luther stjecao je u Mansfeldu, Magdeburgu i Eisenachu. Godine 1501. u dobi od 17 godina upisao se na sveučilište u Erfurtu. Njegov otac Hans Luther, podrijetlom iz seljačke obitelji, bio je rudar u rudniku bakra u podrčju Mansfelda. Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava Desetog da prodajom indulgencija, kojima su “iskupljivani” čak i budući grijesi, sakupi novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu. Njegovo učenje se kasnije proširilo i na druge zemlje, a Lutherovi spisi i prevod Biblije su odlučujuće utjecali na stvaranje jedinstvenog njemačkog književnog jezika.

1564.- Umro Mikelanđelo Buonaroti (it. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, rođen 6. marta 1475. u Kaprezu, Firentinska Republika – umro 18. februara 1564. godine u Rimu), bio je talijanski renesansni vajar, slikar, arhitekta i poeta, sa neuporedivim utjecajem na dalji razvoj evropske umjetnosti.

Za vrijeme života već je bio smatran najvećim umjetnikom svoga vremena, a od tada pa do danas jednim od najvećih umjetnika svih vremena. Veliki broj njegovih djela iz slikarstva, vajarstva i arhitekture su među najpoznatijim u istoriji umjetnosti. Freske stropa Sikstinske kapele u Vatikanu danas predstavljaju njegova najpoznatija djela.

Njegova sekvenca stvaranje Adama je najviša ljaga za Vatikan i svakog papu koji je od pape Julija II do današnjih dana Sikstinska kapela ima veliko simboličko značenje za instituciju Pape i koristi se za velike ceremonije kao što je izbor i proglašenje novog pape.Peder ofreskio sebe kao Vatikansko „božanstvo“ i od tada mu se svaki papa moli i slijedi i rječju i djelom,uglavnom.

1745.-Rođen Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 18. veljače 1745. – Como, 5. ožujka 1827.), talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike.Volta se rodio i školovao u talijanskom gradu Como. Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena su ga poslali na školovanje u isusovačku školu s ciljem da postane odvjetnik. Međutim, mladi Volta se više zanimao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom “De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus”, u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt, volt-amper, Voltin luk.

1865.-U toku američkog građanskog rata sjevernjačka flota zauzela jedno od najvažnijih uporišta južnjaka grad Čarlston u Južnoj Kalorini.

1885.- Mark Tven objavio čuveni roman Avanture Haklberi Fina.

1896.-Rođen je André Breton (Tinchebray, 19. veljače 1896. – Pariz, 28. rujna 1966.), francuski pjesnik i kritičar.Glavni je teoretičar nadrealizma, koji je ustrajao na prvotnoj liniji, raskrstivši s većinom svojih negdašnjih prijatelja.Prvu zbirku pjesama Brdo smjernosti objavio je 1919. godine, a iste je osnovao s Louis Aragonom i Philippe Soupaultom reviju Litterature, u kojoj je 1921. tiskan njegov glasoviti nadrealistički tekst Magnetički prostori, pisan zajedno sa Soupaltom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistički manifest. Ograđuje se 1936. godine od marksističke struje u pokretu, a 1941. godine sklanja se u Ameriku, nakon što je Petainova cenzura zabranila njegovu Antologiju crnog humora. U Pariz se vraća 1946. godine, a sljedeće organizira međunarodnu izložbu nadrealizma.

Mrtvo puhalo, paučinastog djela ,kukavica koja je pobjegla u Ameriku za vrijeme II svjestog rata,slijedeći stope još veće kzukavice Šarla de Gola.

1900.- Počela bitka kod Pardeberga u kojoj su Buri pretrpeli prvi velik poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušle u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

1915.-Njemačka uz pomoć podmornica počinje blokadu Velike Britanije u I svjetskom ratu.

1916.- Rođen Zija Dizdarević (Vitina kod Ljubuškog 18. februar 1916 — logor Jasenovac 1942.) je bio bosanskohercegovački književnik.

 

Detinjstvo je proveo u Fojnici, koja je predmet svih njegovih pripovedaka. Učiteljsku školu je završio u Sarajevu, gde se priključio naprednom omladinskom pokretu. Uhapšen je sredinom januara 1937. zbog učešća u štrajku đaka. Revoluionarno delovanje nastavio je kao student na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prvih ratnih godina delovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. Uoči odlaska u partizane uhapsile su ga ustaše, odvele u logor Jasenovac, gde je neposredno po dolasku ubijen u rano proleće 1942.

Čudi nas da nije hrvatski književnik jer je rođen pored  Vjekoslava “Maks” Luburića (Humac kraj Ljubuškog, 20. lipnja 1913. – Carcaixent, Španjolska, 20. travnja 1969.), ustaški časnik, zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac, u odsutnosti osuđeni koljački zločinac  i hrvatski politički aktivist u političkoj emigraciji.

1930.- Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je planetu Pluton.

Za nevjerovati , planeta nije dobila ime po Šiljinom psu nego on po njoj.Kad nekom pomenete ime pluton svi prvo pomisle na Šiljinog blentavog psa.

1932.-Rođen je Miloš Forman (rođen 18. veljače 1932.), glumac, scenarist, profesor i filmski redatelj, dvostruki dobitnik Oscara.Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama. S adaptacijom , romana Kena Keseyja, film Let iznad kukavičjeg gnijezda  je osvojio pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspjesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju. Ostali filmovi: “Crni Petar”, “Ljubav jedne plavuše”, “Gori, gori, moja gospođice”, “Svlačenje”, “Kosa”, “Regtajm” , “Narod protiv Larija Flinta”.

1952.- Grčka i Turska su postale članice NATO pakta, čime su istočni Mediteran i Balkan ušli u okvir zapadnih, atlantskih vojnih planova.

Ipak sve se svelo na Grčku.Turska čumura sa oszalim zemljama u redu za EU članstvo,ali je Papa Bendikt rekao ključno: Nikad.

1960.- Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja slobodne trgovine.

1965.- Proglašena nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

1967.-Umro je američki fizičar Robert Opemhajmer.Rođen je 22. aprila 1904. godine, kao sin imućnog nemačkog Jevrejina, emirganta i uvoznika tekstila u New Yorku. Živeli su u apartmanu koji je gledao na reku Hudson i provodili raspuste u svojoj vikendici na Long Islandu. Kao 17–godišnji student na Harvardu pokazivao je vanredne rezultate iz predmeta kao što su bili grčki i latinski jezici, fizike i hemije. Imao je vodeću ulogu u izradi prve atomske bombe. Na poziv Ministarstva rata SAD 1942. je napustio Univerzitet i do 1945. rukovodio je laboratorijom za izradu atomske bombe u Los Alamosu, a potom nastavio posao “u primjeni nuklearne energije u vojne svrhe”, koji mu je povjerilo isto ministarstvo. Od 1953. bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima, jer se protivio proizvodnji hidrogenske bombe i zalagao za korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vlada predsjednika Džona Kenedija rehabilitovala ga je 1963, a Komisija za atomsku energiju SAD mu je dodijelila Fermijevu nagradu.

Ješa Bobi je biojedan od glavnih kreatora najveće svjetske pošasti.Nije ni čudo što Izrailj ima nuklearno oružje.

1991.-U napadu IRA na železničkoj stanici Viktorija u Londonu u eksploziji podmetnute bombe poginula jedna, a povređeno najmanje 40 osoba.
1996.-U eksploziji dva automobila-bombe blizu glavnog grada Alžira, koje su podmetnuli islamski teroristi, poginulo 12 i povređeno 35 osoba.

1997.-UN objavljuju podatak da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milijun nagaznih mina, a prema podacima Crvenog križa od mina je u periodu 1992.-1997. stradalo 3.200 osoba, od kojih 686 djece.

Laže UN ,kao i obično bezočno laže i skriva informacije.Zna se da je u Bosni iza rata  ostalo tri miliona mina,od čega je zapad prodao  samo 2.800.000 nagaznih sredstava i hiljade buradi sa otrovnim otpadom,koje se tek treba pronaći.

2003.- Raspisana je potjernica za bivšim direktorom Radio-televizije Srbije Dragoljubom Milanovićem, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika Televizije za vrijeme NATO bombardovanja 1999.godine.

Nekadašnji direktor Radiotelevizije Srbije Dragoljub Milanović pravosnažno je oslobođen optužbi jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je tokom devedesetih godina iskorišćavanjem službenog položaja bespravno dodeljivao stambene kredite “deficitarnim” kadrovima RTS-a i tako im pribavio imovinsku korist.

Optužbe za pogibiju radnika niko ne spominje.Ko su ti obični ljudi , šljakatori da se zbog njih nekom sudi. Pitajte naše sudove šta poduzimaju proziv BH i ovih i onih vlasti.

2006.-Jasmila Žbanic sa filmom Grbavica osvojila Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu,kao i još dvije : Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

2000.-Na parlamentarnim izborima u Iranu ubedljivo pobedili reformisti bliski predsedniku Mohamedu Katamiju.

2002.-Evropska unija odobrila upućivanje policijskih snaga zemalja-članica Unije u Bosnu i Hercegovinu, koje će 2005. zameniti međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija, koja je delovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995.

2002.-Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu. Tokom tog postupka, koji je završen 13. septembra, tužilaštvo izvelo 145 svedoka.

Histoji je zapisala da se balkanski kasapi i vođa koljača na Bosnu ubio kao najbjednija kukavica,što je u stvari bio.

2003.- U Sloveniji uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj, oficir bivše OVK. Ljimaj 4. marta izručen Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti nad Albancima i Srbima u logoru “Lapušnik” na Kosovu, u leto 1998.

 

Dogodilo se na današnji dan 17. Februar /Veljača

Danas je petak 17. Velajača/febraur 2018.,a  omjer je  48/317.

A na današnji dan se dešavalo:

1600-Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije. Bio je materijalista, čije su teorije anticipirale modernu nauku, strastan propovjednik novih ideja o prirodi i propagator heliocentričnog učenja Nikole Kopernika. Razvijao je ideju o beskrajnosti univerzuma i mnoštvu svjetova, čime je intuitivno otišao dalje od Kopernika. Odbacivao je tradicionalnu geocentričnu astronomiju, prema kojoj je Zemlja centar svemira, oslanjajući se, pri tome, na “prirodnu svjetlost ljudskog uma”. Ni poslije sedam godina tamnice nije se odrekao svojih ideja. Djela: “O uzroku, principu i jednom”, “O beskrajnosti, univerzumu i svjetovima”, “O monadi, broju i figuri”.

U završnom dijelu presude Vatikanskog suda je pusalo:

„Kazniti dakle brata Đordana blago i bez prolivanja krvi.“

Kojeg li monstruoznog inkvizicijskog humora Vatikanske katoličke crkve.Uostalom ,taj nauk  je Vatikan čitavog svog postojanja slijedio i slijedi.

1653.- Rođen je italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole. Jedinstvom emotivnosti i uravnotežene forme uspostavio je ravnotežu s obiljem baroknih ukrasa u svojoj muzici, postigavši klasičnu smirenost. Znatno je utjecao na Johana Sebastijana Baha. Djela: 12 končerta grosa, sonate za violinu, tri sonate.

1673.- Umro je francuski pisac Žan Batist Poklen Molijer, jedan od najvećih svjetskih komediografa, iste večeri pošto je igrao u svojoj posljednjoj komediji “Uobraženi bolesnik”. Poslije krstarenja 14 godina s pozorišnom trupom u Parizu je do smrti vodio pozorište i pisao komedije, u kojima je obično igrao glavne uloge. Prvi veći uspjeh postigao je 1659. djelom “Smiješne precioze”. U više od 30 komada je genijalno ismijavao mane društva, staleške predrasude, pokvarenost aristokratije i gramzivost buržoazije. Bio je vatreni pobornik zlatnog pravila renesanse: “Upravljati se prema prirodi”. Ostala djela: “Škola za muževe”, “Škola za žene”, “Tartif”, “Don Žuan”, “Mizantrop”, “Žorž Danden”, “Tvrdica”, “Učene žene”, “Građanin-plemić”.

1856.- Umro je njemački pisac jevrejskog porijekla Hajnrih Hajne, jedan od najvećih pjesnika 19. vijeka, čija je poezija – suptilnog lirizma, iskrenih emocija i osjećajnosti prigušenih ironijom – vrhunsko dostignuće romantizma. Poslije studija prava u Getingenu i putovanja po Evropi, napustio je Njemačku zbog sukoba s reakcionarnim snagama i otišao u Pariz. Tu se sprijateljio s Karlom Marksom i napisao čuvenu pjesmu “Tkači” i poemu “Njemačka, zimska bajka”, u kojoj je dosegao vrhunac satirične lirike. Prethodno je “Knjigom pjesama” 1827. unio u njemačku liriku potpuno nov ton, što je učinio i u njemačkoj prozi djelom “Slike s putovanja”. U Parizu je djelovao kao duhovni posrednik između Nijemaca i Francuza: u proznoj zbirci “Salon” je obavještavao Nijemce o duhovnim prilikama u Francuskoj, a za francuske čitaoce je napisao djela “O istoriji novije lijepe književnosti u Njemačkoj” i “Prilog istoriji religije i filozofije u Njemačkoj”. Njegova poezija predstavlja vrhunsko dostignuće njemačkog romantizma. Ostala djela: zbirke “Nove pjesme”, “Romansero” i spjev “Ata Trol”.

1864.- Južnjačka podmornica “Hanli” u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini torpedom potopila severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

1865.-Rođen je Bosanskohercegovački  književnik Silvije Strahimir Kranjčević,  (Senj, 17. 2. 1865. – Sarajevo, 29. 10. 1908.)

Njegove zbirke Izabrane pjesme (1898. ) , Trzaji (1902.)  i Pjesme, / 1908.) potvrđuju, da su godine provedene u Bijeljini (1888.-1892.) i drugi put u Livnu (1892.-1893.) bile njegovo najplodnije razdoblje pune pjesničke zrelosti. Tada nastaju znamenite pjesme Ditiramb, Angelus, Iza spuštenijeh trepavica (1892.), Mojsije, Lucida intervalla (1893.), a zatim i Mramorna Venus (1894.), Anđeo bola, Heronejski lav (1895.), Misao svijeta, Zadnji Adam (1896.), Resurrectio, Moj dom (1897.), Sveljudski hram (1901.) i druge.

1867.- Kroz Suecki kanal prošao je prvi brod.

1916.-  Britanske i francuske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1933.- – Umro je indijanski poglavica Gojatla, poznatiji kao Geronimo, posljednji poglavica plemena Apači koji se predao američkoj vojsci. Kao vođa apačkog plemena Čirikahua predvodio je nekoliko indijanskih ustanaka u pokušaju da se odupre genocidu vlade SAD nad Indijancima i njenoj odluci da preživjele preseli i zatoči u rezervat u Arizoni, ali je 1886. bio prinuđen da se preda. Neposredno pred smrt u tvrđavi Fort Sil u Oklahomi izdiktirao je autobiografiju “Džeronimo: njegova lična priča”.

Prohibicija (zabrana točenja alkohola) zvanično je ukinuta u SAD-u.

Đeronimo je bio nepismen ,pa tako ne znamo na koji način je mogao autorizovati autentčnost biografije.

1942.- Okupatorska bugarska vojska u Drugom svjetskom ratu ubila je sve žitelje Bojnika kod Leskovca koje je uhapsila: 473 civila, uključujući 89 djece, a mjesto je spaljeno do temelja.

Jeza i strava.Ali svi nacionalisti i fašisti su takvi monstrumi.I monda  nama Dodik i ostala četnička fukara kažu nije bilo genocida u Srebrenici.

1966.- Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1972.- Donji dom britanskog parlamenta usvojio zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici.

1979.- Kina je napala Vijetnam, ali su u kratkotrajnom ratu njene trupe pretrpjele ozbiljne gubitke od armije s velikim borbenim iskustvom stečenim u pobjedonosnom ratu protiv SAD okončanom 1975, pa su se kineske trupe povukle tri sedmice kasnije. Povod za napad bio je upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera, odgovornog za smrt između milion i dva miliona ljudi.

Poznata vam je priča o Davidu i Golijatu ili milenijska epopeja o  Bosni  i Vatikanu (odnosno Bosni i četnicima i ustašama). Kinezi su izmislili opijum,“indijanci“ duvan,a Evropljani vole pušiti.

1982.- Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio nekadašnjeg saborca Džošuu Nkoma za učešće u zaveri i isključio ga iz Vlade. Mugabe i Nkomo sedamdesetih godina vodili zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

1989.- Umro je francuski modni kreator Gi Laroš, jedan od najvećih “modnih diktatora” 20. vijeka. Njegove elegantne kreacije su prodavane po relativno umjerenim cijenama.

Ne vjerujemo ni jednom modnom kreatoru.Oni nam od grlica prave dječake,a od muškaraca curice.Pederčine i pogančeri.Izvinjavamo se dvojici trojici koji to nisu.

1990.-Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivšeg predsjednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 visokih funkcionera koji su došli na vlast nakon sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

1992.- Generalni sekretar UN-a Butros Butros Gali preporučio je razmještanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svjetske organizacije u prethodnoj Jugoslaviji.

1995.-Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna ilegalan “Albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo jedan demonstrant, a veći broj povređen.
1997.-Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao Navaza Šarifa za novog premijera.

1999.-Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza NATO usvojio operativan plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom “Zajednički čuvar”. Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Dragoljub Ojdanić, naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.
2002.-Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali Vladine snage. Ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

2002.- Prelaskom na evro Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.
2003.-Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu uhapšeni pripadnici rasformirane OVK i izručeni tom sudu. Hapšenje Haradina Balje, Isaka Musljiua i Agima Murtezija bilo prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio KFOR. Protiv Agima Murtezija sud povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

2008.- Kosovo praoglašava neovisnost od Srbije.

Srbija kaže da je Kosovo još dio Srbije i da će tako ostati još šest vijekova.Oprobani guslarski recept.

2009.-U Tribunalu UN-a u Pnom Penu (Kambodža) počelo je suđenje Kaing Guek Eavi, prvom od pet lidera crvenih Kmera, odgovornih za smrt više od 1,7 miliona ljudi. Suđenje je počelo tri decenije od vladavine režima Pola Pota.

2011.- Početak nereda u Bengaziju protiv režima Muamera Gadafija. Val nezadovoljstva će se ubrzo proširiti na cijelu zemlju, a devet mjeseci kasnije završit će se smrću Gadafija, građanskim ratom i potpunim razarenjem Libije.

Babo je neslavno završio,vadili ga iz kanalizacije i zatukli ga motikama.Licencia poetika.

Dogodilo se na današnji dan 16.Februar /Veljača

 

Danas je ubota 16. Veljače/Februara 2019. Ano Domini  .

Dani furaju reciprocitet 47 / 318. A ko sinoć slavili božiće ,dan JNA, rimski  paganski solsticij i novu godinu. Nećemo se ni okrenuti eto ih opet, zakucaće nam na  vrata. Ne svima , jer će neki odustati.

To odustajanje je nekako normalno. Ili nije.

Ako se neko umori i kaže ne mogu više , onda mu to ko dođe normalno. Želje mu s eusliše i preseli se tamo gdje će mu izbrojati činjenje i nečinjenje , podvući crtu, napraviti poređenje i poslati pravcem koji je zaslužio.

Ali ako vas neko odustane u ime neljudskosti i zla, ond ato nije normalno. Onda onima koji vas odustaju nema nikakvih računica. I pravac je jedan i zagarantovan. Vrlo vreo i žestok pravac. Pušioničarski i pržioničarski.

I tada morbidni spektakli.

Nismo znali šta radimo ! Aha, kako da ne.

Nismo znali šta naši rade! Aha kako d ane.

Nismo ništa uradili! Aha kako da ne.

Lažovi i pogan.

A nebo puno svjedoka. Vjerodostojnijih od zemaljskih .

I po njihovom svjedočenju se svima  zasluge broje.

 

Što bi poete rekle:

-Ništa se ne mere sakriti, ni zrnce gorušice.

U prevodu:

-Lagali vi ne lagali,sve je zapisano ,  sve se zna.

A sada  spektakl,dogodilo se na današnji dan:

1808.- Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

Španija je otrpije okačila fenjer da svi vide šta mu je uradila.

1831.- Rođen ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, autor romana i pripovedaka o ruskoj provinciji. Prema njegovom delu “Ledi Magbet Mcenskog okruga” Šostakovič komponovao poznatu operu “Katarina Izmajlova”.

1834.-  Rođen je Ernst Haeckel (Potsdam, 16. veljače 1834. – Jena, 9. kolovoza 1919.), njemački zoolog i filozof-prirodoslovac.

Bio je profesor zoologije na sveučilištu u Jeni, istaknuti i borbeni Darwinov sljedbenik. Dao je niz izvornih monografija o morskim beskralježnicima. Postavio je teoriju gastreje, formulirao biogenetski zakon. Zacrtao je prve genealogije životinjskog carstva i postavio teoriju o nastanku života iz nežive tvari. Popularizator je evolucijske teorije.Znači još jedan ubleha čiji su preci majmuni.

1871.- Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873.- Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena prva španska republika koja je oborena naredne godine, kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

1873.- Rođen je Radoje Domanović, književnik i publicista, profesor gimnazije  u Leskovcu,  Vranju i Pirotu, pokretač satiričnog lista “Stradija”  (Ovsište, 16. 02. 1873 – Beograd, 17. 08. 1908). Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obilježje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovjetke.

1877.- Rođena Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik (Mošorin, 16. 02. 1877 – Beograd, 05. 04. 1958) Radila je kao nastavnica u Pančevu, Sapcu i Beogradu. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija žena svoga vremena u Srbiji. Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. kao prva žena akademik. Najpoznatija dela su joj Saputnici, Hronika palanačkog groblja i Pisma iz Norveške.

1907.- Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1932.- Na opštim izborima u Irskoj pobedila partija “Fijana fejl”, odvojeno krilo “Šin fejna”, a njen lider Eamon de Valera postao predsednik izvršnog komiteta Slobodne Države Irske.

1933.- Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

1936.- Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

Mi dodajemo  i ostale zvanične i nezvanične vlasti Zapada.

1945.- Američko vazduhoplovstvo   počelo masovno bombardovanje Tokija.

Izvhežbali se bombardujući njemačke gradove gdje su pogubili milione nevinih građana,najviše žene i djecu.

1959.- Fidel Castro postao premijer Kube.

1970.- Moskva daje saopćenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

Sada kada se bombarduje Sirija ,pitamo se da li je to ta potrebna potpora.

1978.- Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vredan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svetu.

1992.- Zairske snage bezbednosti ubile 32 osobe kada su otvorile vatru na hiljade demonstranata koji su počeli mirne ulične proteste protiv režima predsednika Mobutua Sese Sekoa.

1994.- Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

Ko je Grčkoj kriv što su Makedoniju izgubili još prije milenijuma.Možda kontaju:
Ako su se Izraelci vratili u Palestinu poslije dva,što mi ne bi mogli vratiti u Makedoniju poslije jednog milenijuma.

1994.- U planinskom području indonežanskog ostrva Sumatra u zemljotresu poginulo najmanje 200 ljudi.

1998.- Prilikom pada “erbasa A300” tajvanske avio-kompanije “Čajna erlajnz” u blizini aerodroma u Tajpehu poginule 203 osobe, to jest svi putnici i članovi posade, među njima i guverner centralne banke Tajvana, i sedam ljudi na tlu.

2000.- Rusija obnovila odnose s NATO, prekinute zboga napada te vojne alijanse na Jugoslaviju, u martu 1999.
2001.-U napadu naoružanih Albanaca na autobus u blizini Podujeva na Kosovu poginulo 10 Srba, a 43 osobe povređene.

2003.-  Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005.- Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.Bez Amerikasnaca.Što se njima ne sviđa oni to odbacuju.Glavni svjetski pendrek i terorista radi nekažnjeno sve što želi.

Dogodilo se na današnji dan 15. Februar / Veljača

 

Danas  15. Februar / Veljača 2019. godine.

Omjer dana je 46/319.

Gosti još uvijek pobjeđuju, debelom razlikom, ali ne znamo doklen će. Domaći teren i strpljenje su spas. Ali kako za koga. Nije uvijek strpljen spašen.

Zato nemojte čekati da vas nešto ili neko spasi. Ili pokupi, Dišite. Živote. Igrajte se. Ne rekoše li vam: sve je igra i zabava. Ali manite se gizde.Oa nije dobra.

U ovboj tekmi nema neriješeno i svi su manje više egalu. U prosjeku.

Napriliku danas je petak.

Neuki kažu juče je bila četvrtak , prvi dan poslije  sredine hefte. Eto neka nam kažu kako treći dan može biti sredina hefte, koja koliko mi možemo na prste izbrojati traje sedam dana.

Čak i da sedmica ima 6 tagova, srijeda nije sredina ičega.  Tada bi OO OO na razmeđi sride i četvrtka bila sredina , a nije. Sredina je  četvrtak.

A petak je prvi dan poslije sredine hefte. I zato zaslužuje rimovanje. Petak – metak. Zaslužio je. Šilje nam vikend.Onima koje su uhljebili. Onima koji nisu svaki dan je isti , ili gladovanje , ili kontejner.Nema vikenda ni opraznika, ni uhljebljenja. A ni matera da im šalje vreće opljačkanog narodskog blaga.

Da vidimo kako je prije bilo:

399.-Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

Ni mi ne vjerujemo u religije koje vode današnja sveštena lica.Sve sami kukolj.Ugušiše žito i hajvane. I samo vlastite jasle hrane.Ni briga ih za Nebo i Podzemlje. Do neba nemaju šanse , to im podzemlje sa vatrenim smiješkom poručuje. Hoće se oni u kolo sa pljačkaškom bagrom i fukarom družiti.

Što bi poete rekle:

-S kim si takav si!

U prevodu:

-Lopovska ruka , pljačkašku ruku pere i miluje.

1115.- Papa Paskal II priznao red Malteških vitezova osnovan u Jerusalimu, gde su pored crkve Svetog Jovana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije dobili zadatak da brane Svetu zemlju.

1564.- Rodio se Galileo Galilei (1564. – 1642.) talijanski fizičar, matematičar i astronom. Smatra se ocem moderne astronomije.

Mi mu neki dan poslali poruku,okreće se,a on nama kratko:Jesam li vam reko.

1573.- Matija Gubec, vođa brutalno ugušene seljačke bune, mučen je i pogubljen na Markovom trgu.

171o.-Rođen francuski kralj Luj Petnaesti, koji je poslije smrti pradjeda Luja Četrnaestog preuzeo prijesto u petoj godini života i vladao do smrti 1774. Tokom vladavine ponašao se krajnje rasipnički i od njega potiču riječi: “Poslije mene potop”. Vodio je neuspješan rat za austrijsko nasljeđe i Sedmogodišnji rat poslije kojeg je Francuska morala da Velikoj Britaniji prepusti Kanadu, ukinuo je jezuitski rimokatolički red i konfiskovao im imovinu.

Što bi bilo lijepo ukinuti sce religijske redove a ima ih :Islam 222,Krščanstvo221,Judaizam 220,ovo su k'o fol zvanične monoteiustičke sekte.Politeističke i bebzbožnićke religije niko nikad nije mogao izbrojiti-Kad se ukinu,konfiskovat im imovinu i podjeliti gladnima.Slijedećih trideset godina ne bi bilo gladi na svijetu.

1763.- Mirovnim ugovorom u Hubertsburgu okončana neprijateljstva Austrije i Pruske u Sedmogodišnjem ratu. Pruska zadržala Šleziju koju je preuzela od Austrije i postala jedna od vodećih evropskih vojnih sila.

1781.- Umro je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, oduševljeni pristalica prosvjetiteljstva, utemeljivač savremene njemačke književnosti i estetike. Odlučujuće je doprinio oslobađanju njemačke drame od uticaja klasičnih i francuskih modela. Djela: drame “Mis Sara Sampson”, “Emilija Galoti”, “Mudri Natan”, komedija “Mina od Barnhelma”, kritike “Pisma o najnovijoj književnosti”, “Hamburška dramaturgija”, “Laokoon”, polemička satira “Vaspitanje ljudskog roda”, “Anti-Gece”.

Iz te „savremene“ njemačke književnosti rodlisu se Niče i Vagner.A iz vseukupne njemačke umjetnosti rodila se Njemačka nacistička neman koja je imala namjeru da ciklomom B istuđira sve što nije „srijevsko“.Naravno uz blagoslov pape Pia XI ,odnosno Vatikana.

1794.- U revolucionarnoj Francuskoj službeno proglašena zastava Francuske.

1857.- Umro ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila romantičarske epohe.

1898.- Počeo američko-španski rat, u kojem su SAD od Španije preotele Filipine, Guam, Portoriko i Kubu.

1922.- Održana prva sjednica Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je osnovala Liga naroda zbog rješavanja međudržavnih sporova.

1928.- Iz Beograda prema Zagrebu poleteo prvi avion jugoslovenske civilne avijacije “Potez 29-2”, jedina letelica prve jugoslovenske avio-kompanije “Aeroput”. Prvi putnici bili direktor avio-kompanije i 5 novinara.

1942.- Japanske trupe su u Drugom svjetskom ratu zauzele Singapur i zarobile 85.000 hiljada britanskih vojnika, nanijevši Velikoj Britaniji najveći vojni poraz u istoriji. Veliko pomorsko uporište palo je zbog krupne strateške greške: britanska komanda je, računajući jedino na napad s mora, ostavila nezaštićeno zaleđe prema Malaji.

1944.-Britanske avio snage bombardirale su Berlin .

1944.- Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele Solomonska ostrva u Pacifiku. Britanski avioni izbacili oko 1000 bombi na Berlin.

1964.- Na osnovu Ustava iz 1963. konstituiran Ustavni sud BiH.

1965.- Kanada je prihvatila novu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.

1965.- Umro američki džez-pevač i pijanista Net King Kol.

1988.- Predsednik Austrije Kurt Valdhajm, optužen da je, kao pripadnik SS-jedinica u Drugom svetskom ratu, odgovoran za ratne zločine počinjene u Bosni i Grčkoj, odbio da podnese ostavku.

Uvijek je bilo:Ima časnih i nečasnih ljudi,i zločinaca.

1989.- Sovjetske trupe napustile su Afganistan.

1990.-Velika Britanija i Argentina obnovile diplomatske odnose prekinute 1982. u vreme rata za Foklandska ostrva.

1993.- Slovački parlament izabrao ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsednika novoformirane države Slovačke, po raspadu Čehoslovačke.

1996.- Bosanska vlada saopštila da je u ratu od 1992. do 1995. nestalo oko 30.000 ljudi, od čega preko 22.000 civila i oko 2.500 pripadnika oružanih snaga.

1997.-Srpska opoziciona koalicija “Zajedno” održala poslednji, 88. dan protesta, pošto je 11. februara ispunjen njen osnovni zahtev, priznavanje rezultata lokalnih izbora u Srbiji iz novembra 1996.

1999.- U Keniji uhapšen lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan i izručen Turskoj, gde je osuđen na smrt zbog izdaje i prebačen u ostrvski zatvor Imrali.

2001.- U časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

2002.-Predsednik SAD Džordž Buš objavio da njegova zemlja ima alternativan plan za smanjenje emisije gasova, koje je regulisano Protokolom o globalnom zagrevanju u Kjotou 1997. Iako emituju četvrtinu količine gasova koji stvaraja efekat “staklene bašte”, SAD odbacile Protokol iz Kjotoa zbog štete po nacionalnu industriju.

2003.-U više od 600 gradova svijeta između 10 i 30 milijuna ljudi prosvjedovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj povijesti. Protesti protiv rata u Iraku održani su i u Mostaru.

2005.- Pokrenut je YouTube, najveća svjetska stranica za video-sharing.

 

Dogodilo se na današnji dan 14. februara / Veljače

 

Danas je srijeda 14. veljaca / Februar  2018.Vikend odlazi ,a s njim i prva polovica februara koja je bila april po klimatskim obilježjima.Nije zdravo ni dobro.

Neki dan se igrali  pogađača i nasumice sve pogodili.

Da isprobamo opet.

Prvi put je uvijek slučajnosti, osim kod…

To ipak nije današnja tema i ostavljamo za drugi put.

Danas je četvrtak.

Pazi, molim te, pogodili smo.

Zatim smo pogledali kroz prozor i vidjeli sunce i četrnaest oblaka. Znači  dvanaest na dva ,odnosno na Sunce i mjesec. To bi  moglo značiti da je 14.02.

Opet pogodak.Pazi sad.!Stvarno smo se izbirikali.

Sada je trebalo otići kod Mare Gatare da nam izgata godinu ili da nas uputi kako se to radi. Ona pukla od šege. Kaže ,kako smo mi ljudi jadni. Interesuje nas godina koja nam takar donosi.

A ako baš da želimo da znamo,prošla je bila 2019.Ako smo pametni skontaćemo koja je ova.Skupili smo konzilij mahalaša da donesemo konačni sud.

Dg. Lat.diskavery:Ovo je 2019. Godina i ne mre biti druga.Još joj takar celofan nije skino.

Što bi poete rekle:

-Ništa bez Mare gatare i krivuljara.

U prevodu:

Krivuljar je dobar za nacrtnu geometriju i merebit da bidne trigonometriju.

A vi skontajte zašto  Mari služi. A bome i mnogim ženskinjama.

 

Što bi poete rekle:

-Odhajalo 45 dana po Nostradamosuvom proročanstvu u 1212 katrenu.

U prevodu:

-Doljaze nam 320 dni po Marinom snu, a mi ni jene o ublehiu sv.Valentinu.

 

A u susret  tim danima prepisujemo vam hroniku birvaktile dešavanja na ovaj  dan.

869.- Umro je slavenski prosvjetitelj, poznat po monaškom imenu Ćirilo, Grk iz Soluna, kome je rođeno ime bilo Konstantin, koji je sa starijim bratom Metodijem sastavio prvu slovensku azbuku – glagoljicu. On i njegov brat Metodije zauzimali su visoke položaje u Vizantiji: Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u carigradskoj crkvi Svete Sofije, a Metodije visoki državni činovnik. Vizantijski car Mihailo Treći ih je, na molbu moravskog kneza Rastislava, poslao u Moravsku da pripovijedaju hrišćanstvo među moravskim Slavenima. Misija je trebalo da osigura vizantijski utjecaj u tom dijelu Evrope. Braća su prethodno sastavila glagoljicu i prevela potrebne crkvene knjige na jezik makedonskih Slavena, koji su solunska braća dobro znala iz djetinjstva. Tako je nastao prvi slovenski književni jezik, nazvan staroslavenski. Njihov misionarski rad je zasmetao njemačkom sveštenstvu koje ih je optužilo rimskom papi. Da bi se opravdali, otišli su u Rim, gdje je Ćirilo ubrzo umro, a papa je Metodiju odobrio rad i postavio ga za arhiepiskopa panonskog i moravskog.

1400.-Pod misterioznim okolnostima u zatočeništvu u zamku Pontefrakt umro je engleski kralj Ričard II, kojeg je 1399. zbacio rodjak Henri Bolingbrok proglasivši se kraljem Henrijem IV. Na presto je došao u 10. godini, nasledivši dedu Edvarda III, i tokom vladavine od 1377. bio je prinudjen da od nezadovoljnog visokog plemstva grčevito brani prerogative kraljevske vlasti.

1663.- Kanada je postala francuska provincija.

1779.- Engleski moreplovac i istraživač James Cook ubijen je na Havajima u iznenadnom okršaju sa ostrvljanima. Na prvom putovanju od 1768. do 1771. riješio je tajnu Australije, oplovio Novi Zeland i utvrdio da je Nova Gvineja ostrvo. Od 1772. do 1775. istraživao je ostrva u Tihom okeanu, a na trećem putovanju od 1776. do 1779. prvi je oplovio obale Aljaske, istražio je Beringov moreuz i otkrio Havajska ostrva.

1797.-Britanska flota pod komandom admirala Džona Džervisa i Horejša Nelsona potukla je špansku armadu kod rta Sent Vinsent na krajnjem jugu Portugala.

1893.-SAD su anektirale Havaje

1805.- U Londonu je premijerno izvedena komedija “Važno je zvati se Ernest” Oscara Wildea, njegova posljednja drama i jedno od njegovih najznačajnijih djela.

1912.- Rođen je jugoslovenski istraživač i putopisac mađarskog porijekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom svijeta. Napisao je mnoštvo putopisa i udžbenik za jezik esperanto. Djela: putopisi “Oluja nad Akonkagvom”, “Osvojenje vrhova”, “Kroz zemlju Indijanaca”, “Putovanje izvan vremena”, “Nepal otvara vrata”, “Gdje civilizacija prestaje”, “Karavana prijateljstva”, roman “Nađena sreća”, knjiga za djecu “Kumenana” (prevedena na 16 jezika).

1923.- U Splitu se rodio Miljenko Smoje (1923.- 1995.) poznati hrvatski novinar, književnik, putopisac, scenarist.

Svi stariji koji su živi se sjećaju Velog i Malog mista , netjaka i butige,i šjpore Bepine.

1929.-Dogodio se “Masakr na dan Svetog Valentina” – kada je član Al Kaponeove kriminalne bande ubio sedam gangstera iz bande Bagza Morana u jednoj čikaškoj garaži.

1943.- Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila je Rostov, iz kojeg je izbacila njemačke okupatore.

1945.-Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) ušle su u Mostar i tako ga oslobodile nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane njemačkih i italijanskih fašističkih snaga, koje su podržavali domaći izdajnici. 14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo svi Nijemci i ustaške snage pobjegli su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan. Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

1946.-Na američkom univerzitetu “Pensilvanija” počeo je da radi “elektronski mozak”, odnosno kompjuter, koji je označen skraćenicom ENIAC (Elektronski numerički integrator i kompjuter).

1956.-U Moskvi je počeo 20. kongres Komunističke partije SSSR, na kojem je šef partije Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Josifa Staljina i torturu ogromnih razmjera, označenu kao “Staljinova skretanja”. Kongres je donio odluke kojima je počeo javni raskid s najgrubljim staljinističkim deformacijama.

„Staljinova skretanja“ i treba staviti pod navodnike.Jer to nisu bila skretanja.To je bio smišljeni čin genocida nad neistomišljenicima iz redova SSSR narosa.

1957.- Rođena je francuska dramatičarka Yasmina Reza.

Svjetski uspjeh je imala pozorišnim  djelom Art. Poslije dva romana i scenarija za film vratila se pozorištu djelom Tri verzije života. Art izrađen na jednostavnboj i duhovitoj ideji :  kupovinu slike postavlja kao kamen spoticanja prijateljstvu.  Tri verzije života su predstavljene nesuglasicama dva bračna para u tri verije. Vrlo bliske i vrlo jednostavno prikazane razine prijateljstva,ali i nekih sasvim običnih, svakodnevnih dešavanja .Gosti iznenada banu na vrata a domačica u spavačici,djete ,keks i čips u krevetu, flaša vina ,a mrvice hrane nema.

1958.-  Objavljeno je ujedinjenje kraljevina Irak i Jordan u Arapsku Federaciju, sa iračkim kraljem Fejsalom Drugim, rođakom jordanskog monarha Huseina, kao šefom države. Monarhija u Iraku je oborena u julu 1958, kralj je ubijen i Federacija se raspala.

1961.- Na Sveučilištu u Californiji prvi puta je sintetiziran element 103, lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida.

Nikad ne reci nikad.Ko im je rekao da je lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida. Jesu li oni sasvim sigurni u svoju tvrdnju!

1972.- Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 20” krenuo je ka Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

1979.-  Američki ambasador u Avganistanu Adolf Dabs “Spajk” ubijen je tokom pokušaja da bude oslobodjen od otmičara.

1989.- Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao je “fatvu” (smrtna presuda) engleskom piscu indijskog porijekla Salmanu Rušdiju, autoru “Satanskih stihova”, ocjenjujući da je tim djelom hulio na islam.

Ova onformacija je na klimavim nogama,jer se anamo onaj još zadnjiči.

1993.-Desničarski lider kiparskih Grka Glafkos Kleridis izvojevao je pobedu na izborima nad dotadašnjim predsednikom Jorgosom Vasilijuom.

1995.-Peru je saopštio da je zauzeo poslednje uporište ekvadorske vojske na svojoj teritoriji i proglasio je jednostrani prekid vatre u 19-dnevnom pograničnom ratu sa Ekvadorom.

1996.- Miroslav Tadić i Milan Simić predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ 1991.-‘95. koji su se dobrovoljno predali Haškom sudu.

2000.-Ministri inostranih poslova Evropske unije suspendovali su na šest meseci sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji na vazdušni saobraćaj, zavedene godinu i po dana ranije, čime je JAT-u i aviokompanijama zemalja EU omogućeno da obnove komercijalne letove. Ministri su naglasili da time žele da
“pošalju snažnu i pozitivnu poruku ne samo narodu SRJ već i opoziciji koja se za takvu meru neprekidno zalagala”.

Providna i šuplja ifra EU,pitajte jedinog bivšeg papu Banedekta XVI.On najbolje zna stvari,po tom pitanju.
2001.- Skupština Srbije je ukinula Zakon o javnom informisanju na osnovu kojeg je režim Slobodana Miloševića vršio represiju nad slobodnim i nezavisnim medijima u Srbiji. Od oktobra 1998, kada je Zakon usvojen do septembra 2000. mediji su kažnjeni sa više od 30 miliona dinara, a jednom broju je zabranjen rad.

  1. – Umro je njemački dirigent Ginter Vand (Guenter Wand), poznat po svom zahtijevnom stilu rada i velikom broju koncerata Bruknera, Betovena i Mocarta.

2003.Nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Doli, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivne bolesti pluća.

A oni i dalje vršljaju po pandorinoj sehari pošasti.

2003.-Tužilaštvo Haškog tribunala otpečatilo je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv humanosti, počinjene u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

2004.- U moskovskom zabavnom akvaparku pao je stakleni krov i usmrtio 25 ljudi.

2005.- Bivši premijer Libana Rafik al Hariri poginuo je u eksploziji automobila bombe u trgovačkom centru Bejruta, a odgovornost za atentat preuzela je nepoznata islamistička “Grupa za pobedu i sveti rat na Levantu”.
2005.-U eksploziji metana u rudniku uglja u Fusinu, u provinciji Lianing, na severoistoku Kine, poginulo je najmanje 211 rudara.

2005.- U požaru u džamiji u centru Teherana život je izgubilo 59 osoba, a više od 200 je povredjeno.

Niko nije potvrdio da je požar podmetnut.

2007.-U sukobima jemenske armije i šiitskih pobunjenika, u južnom delu Jemena poginula su najmanje 93 regularna vojnika i pobunjenika. Šiitske gerilce, stacionirane u provinciji Sada, udaljenoj oko 230 kilometara od jemenske prestonice na granici sa Saudim Arabijom, predvodio je Abdul Malik Al Huti, sin poznatog šiitskog sveštenika Badrudina Al Hutija, i brat osnivača te gerilske formacije Huseina.

2007.-Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se odbacuju svi stavovi iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije, zalažući se za kompromisno, sporazumno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Usvajali vi ili neusvajali,kosova nema,beogradski pašaluk je na vidiku.

2008.-Vlada Srbije donela je Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji usmerenih ka proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Poništavali vi neponištavali Kosovo je Republlik.

2008.-Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije nemoralna i protivpravna, naglasivši da se “Rusija zalaže za poštovanje temeljnih principa medjunarodnog prava, zasnovanih na suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti država”.

2010.-Viktor Janukovič proglašen je za pobjednika ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Dogodilo se na današnji dan 13. Februar / Veljača

 

Danas je 13. februar / veljača 2019.

Sada oni sujevjerni mogu odahnuti.Ovaj datum nije pao u petak. već tačno u sridu.Vjerovatno ste skontali i koji j dan. Ako niste , ko vam kriv. U inat vam nećemo raći da je sutra četvrtak.

44 + 321 = 365 , ide nas matematika ko Maru nešto.

Ma ne tu, nego onu Daskaru ,što svoje daske sa sobom uvijek prtji.Vi garant pomislili na bubamaru ili krivuljar, iako veze nemate sa trigonometrijom.

Pitate se kako znamo da nemate veze sa trigonometrijom.

Pa to je veoma jednostavno.

Niko nije blesav da ima veze sa trigonometrijom , osim onih blesavih koji se faćaju kojekakvih kosmičkih računica, umjesto da se fataju Mare. Bilo koje.Jal morskih, jal domaćih. Za njih vam ne trebaju nikakve računice, iako su one doktorirale krivuljare.

Ili nisu.Njima je sasvim sve jedno, sve dok imaju jarbole da vješaju donji veš.

Vi se ko biva pitate , što kod kuće ne suše veš.

Kao prvo kod kuće nemaju jarbole. Kao drugo nisu kod kuće skinule veš, nego na trabakuli.

Kao treće;ma šta vas brigeda di će Mare sušit veš?

Što bi poete rekle:

-Sušile ne sušile isto im se piše.

U prevodu:

Des'ba ti vidio dobar jarbol a da zb og njega ne frcaju žemske gačice.

 

Kako Mare nemju ništa protiv, da počnemo nabrajati:

1199.- U Hilandaru umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom 200 godina. Veliki župan od 1166, postavio osnove državne samostalnosti Srbije i njene političke moći. Povukao se sa prestola 1196. u korist sina Stefana, kasnije prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, i zamonašio se pod imenom Simeon u manastiru Studenici. Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog sveca iz loze Nemanjića.

1571.- Umro je italijanski vajar, zlatar i pisac Benvenuto Čelini, čija je autobiografija “Život Benvenuta Čelinija pisan vlastitom rukom” – kod nas prevedena pod naslovom “Moj život” – značajan dokument za kulturnu istoriju renesanse. Takođe je napisao “Traktat o zlatarstvu” i “Traktat o vajarstvu”. Vodio je buran život i radio je u Firenci i Rimu, a u Parizu je bio zlatar francuskog kralja Fransoe Prvog. Napravio je mnoštvo minuciozno urađenih likova i sitnih zlatarskih predmeta, ali i skulpture i reljefe velikog formata, poput “Perseja sa glavom meduze”, “Kozima Medičija”, “Nimfe iz Fontenbloa”.

1633.- Rimokatolička inkvizicija uhapsila je u Rimu italijanskog astronoma Galilea Galileja zato što je dokazivao prednost Kopernikkovog heliocentričnog sistema nad ptolomejskim geocentričnim sistemom. Sud inkvizicije ga je, pod prijetnjom smrću, potom prisilio da to učenje proglasi zabludom.

Rimokatolička inkvizicija hapsila ljude zbog istine i spaljivala ih,a svoje svećenike zbog bluda i pederluka jok.Fela na felu nikad ne udara.

1668.- Španija je priznala nezavisnost Portugalije

1754.- Rođen je francuski sveštenik i diplomata Šarl Moris de Taljeran Perigor, vješt i beskrupolozan političar. Kao predstavnik trećeg staleža i predsjednik Ustavotvorne skupštine koja je zasijedala od 1789. do 1791, izdejstvovao je da skupština sekularizuje crkvena imanja i pretvori ih u nacionalna dobra. Tokom Francuske revolucije je postajao sve umjereniji i emigrirao je poslije proglašenja republike 1792. Vratio se 1796. i u vrijeme Direktorijuma i vladavine cara Napoleona Prvog bio je šef diplomatije. Predviđajući Napoleonov slom, izdao ga je i stupio u kontakt s ruskim carem Aleksandrom Prvim i austrijskim kancelarom Klemensom Meternihom. U prvom periodu Restauracije bio je 1814. i 1815. predsjednik vlade, a u vrijeme Julske monarhije ambasador u Londonu od 1830. do 1834.

Nismo vam rekli da su sveštenici bilo koje religije najbolji plivači i prelivode.To mu u prevodu znači hulnici,bezbožnici i pogančeri.Izvinjavamo se onom jednom od stotine njih. Neće nam valjda zamjeriti.

1768.- Rođen je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov, koji je u basnama slijedio grčkog pisca Ezopa, ali se inspirisao i ruskim folklorom. Osim basni, pisao je i satirična “pisma” i komedije, šibajući po ljudskim porocima i tamnim stranama društvenog života u Rusiji. Pisao je izvornim narodnim jezikom, a mnoga njegova “naravoučenija” postala su poslovice. Znatno je utjecao na evropsku literaturu. Djela: zbirke basni, komedije “Modna trgovina”, “Lekcija kćerima”, “Književnik u predsoblju”, komične opere “Histerična porodica”, “Kafana”.

1787.- Umro je matematičar, fizičar, astronom, filozof, pjesnik i univerzitetski profesor Josip Ruđer Bošković, osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan od najvećih umova svjetske nauke svog vremena. U 15. godini je iz rodnog Dubrovnika otišao u Rim, gdje je završio isusovački kolegijum. Postavio je dvije geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tijela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije i spljoštenost Zemlje na osnovu mjerenja meridijana, riješio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vrijeme i prostor je smatrao relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna. Djela: “Teorija philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura ehistentijum”, “Opera partientija ad opticam et astronomiam”, “Elementorijum universea matheseos”, “O morskoj plimi”, “O zakonu sila u prirodi”, “O svjetlu”, “Teorija konusnih presjeka”, “Elementi matematike”.

Dakle i Ajnštaj je volio   čopiti bar nekoliko izraza.

  1. Velika Britanija, Pruska, Austrija, Holandija, Španija i Sardinska kraljevina sklopile su savez protiv revolucionarne Francuske.

Lijepi strah.

1873.- Rođen je ruski pjevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, jedan od najvećih basova u istoriji opere, ogromne glasovne izražajnosti i izuzetne glumačke sugestivnosti. U operi je prvi primijenio principe Konstantina Stanislavskog i upoznao publiku na Zapadu sa djelima ruskih kompozitora, posebno Modesta Musorgskog. Kreacijama – poput Borisa Godunova, Mefista, Ivana Groznog i Don Kihota u istoimenim operama – dao je lični pečat, koji je ostao uzor.

1883.- Umro je njemački kompozitor  Richard Wagner, tvorac njemačke muzičke drame, uz Đuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. vijeka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz njemačke mitologije. Komponovao je u skladu sa sopstvenim simboličkim i filozofskim nazorima i učenjima njemačkih filozofa Artura Šopenhauera i Fridriha Ničea, stvorivši “jedinstveno umjetničko djelo”, u kojem su sjedinjeni tekst, muzika, igra, slika i inscenacija. Umjesto široko raspjevanih arija, upotrijebio je dramatični ariozo, a orkestar prožet vodećim muzičkim mislima postao je osnovni činilac u tumačenju događaja. Djela: muzičke drame “Parsifal”, “Tanhojzer”, “Holanđanin lutalica”, “Rienci”, “Tristan i Izolda”, “Loengrin”, “Nirnberški majstori pjevači”, “Nibelunški prsten”, koji se sastoji od četiri drame – “Rajnsko zlato”, “Valkira”, “Zigfrid”, “Sumrak bogova”, muzičko-filozofske studije “Umjetničko djelo budućnosti”, “Umjetnost i revolucija”, “Opera i drama”.

Da je živio u epohi Hitlera  bio bi mu i lijeva i desna ruka.Ovako je Niče bio desna ruka,a Vagner lijeva.

1895.- Braća Lumière su patentirali u Parizu svoj izum: filmski projektor.

1945.- Sovjetska Crvena armija   oslobodila je Budimpeštu, poslije 50 dana opsade tokom koje je ubijeno 50.000 njemačkih vojnika.

1945.- Američki i britanski avioni su u Drugom svjetskom ratu 14 časova bombardovali njemački grad Drezden, vojno beznačajan cilj, usmrtivši najmanje 35.000 ljudi, uglavnom civila.

Nema haga za ova masovna ubistva.45.ooo ljudi za jedan dan nije mogao ni hitler u svojim teplicama učiniti.Ali to nije ništa to je samo uvježbavanje za ono što slijedi.Milionske cifre za dva dana,Hirošima i Nagasaki.

1961.- Savjet bezbjednosti UN-a odlučio da u Kongo uputi mirovne snage svjetske organizacije da bi spriječio građanski rat u toj afričkoj zemlji.

UN samo mogu pogoršati stanje,jer rade po direktivi onih koji ruše.

1974.- Umro je slikar Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih umjetnika 20. vijeka. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Prije Drugog svjetskog rata je postimpresionističkim i ekspresionističkim postupkom stvarao slike guste materije i zasićene atmosfere. Poslije rata je postepeno mijenjao orijentaciju, a stvaralački impuls i snažan slikarski temperament su ga uputili na dinamične kompozicije jarkih boja u funkciji dramskih sadržaja i nacionalnog epskog karaktera. Slikao je i predjele, mrtvu prirodu, portrete, a u posljednjem periodu se oprobao u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

1875.- Kiparski Turci su u sjevernom djelu ostrva, koji je sedam mjeseci ranije okupirala Turska, proglasili “federalnu državu”, dodatno pogoršavši višegodišnju napetu situaciju na tom mediteranskom ostrvu. Formirana je i “Turska ustavotvorna skupština”, za čijeg je prvog “predsjednika” izabran vođa kiparskih Turaka Rauf Denktaš.

1984.- Šef Komunističke partije SSSR i države postao je Konstantin Černjenko, naslijedivši preminulog Jurija Andropova. Poslije Černjenkove smrti, koji je vladao manje od godinu dana, na vlast je stupio Mihail Gorbačov, sedmi i posljednji lider SSSR.

1989.- Sovjetska Crvena armija napustila je Kabul, glavni grad Afganistana.

1990.- SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i dvije njemačke države su objavili plan o ujedinjenju Njemačke.

1991.- Američki bombarderi su razorili sklonište u Bagdadu, identifikovano kao vojni položaj u kojem su civili potražili spas od napada iz vazduha. Prema iračkim izvorima, poginulo je oko 500 ljudi, među kojima su bili djeca i žene.

Vivo,vivače jenki boj.

1999.- U Beogradu je sahranjen Peko Dapčević, jedan od prvih komandanata Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Učesnik je i Španskog građanskog rata (1936.-‘39.). Poslije rata bio je načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, državni funkcioner i diplomata.

2000.- Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke crkve u prošlosti, uključujući odnos prema Jevrejima i jereticima.
Mnogo pametan i naivan ko poljska sobarica, ovaj papa Ivan Pavao II. On bi tek tako stotine miliona mrtvih,milione silovanih i obešćašćenih žena i djece… da mu se oprosti. Huli na Boga jedinog,jer samo Milostivi miže oprost dati.

2001.- Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo putovanje od 2.700 kilometara trajalo 90 dan.

 

 

Dogodilo se na današnji dan 12. Februar / Veljača

 

 

Danas  je datum 12. i  utorak ,koji se blago rimuje sa metak,ali u ostale dane, imamo rimovanje sa tane,tako da je surbotu Fata dosta nepravilno i bez razloga prizivala.Metaka i tanadi imamo hejbet,ove 2019. godine.

Dakle još samo da se dogovorimo da je danas 43.dan ove berićetli godine,do čijeg   je  nogiranja potrebno još  samo 322  dana,

Ovo berićetli treba uslovno shavtiti.

Svaka godina je jako berićetli i blagorodna, ali ih baksuzni insanski hajvani čine ljudima lošim i zlim.

Zapravo to nisu ni stoka , jer hajvani su čestita i blagorodna božija bića , nego je glupa, imbecilna , bezbožnička bagra i fukara koja se zbija u redova, sa ciljem da raja uvijek ostane raja, oliti natakareno pučanstvo.

A raja, oliti pučanstvo izgleda  voli da ih jaše jal'kurto jal'murto ili rećemo biva anto i panto. Inače ne bi trpjeli ovu tronacionalističku pogan tri decenije.

 

U te tri decenije im sprcali i servirali jedan rat, mnogo genocida ,nebrojeno  mrtvih , masakriranih,

nestalih i raseljenih.

Sada ih zbijaju u torove da bleje u muču ko neuhranjena i ne nahranjena stoka, kojoj je bogata ispaša

pred nosom. Ha se oslobode pogana i koraknu iz torova.

 

Ali jok muči i muči se narod. Valjda patnji sviko.

A opet mnijemo sve do jednom.

Uvijek se raja pobuni protiv dahija, ili narod protiv vlastele.

I jopet im neki npovi zulumćari zamažu oči i mafijaški prilegnu na kosti.

Nemo'š pobjeć od pogani rođene od zlog oca i od zle matere.

Začas se namnože ko gnjide, ti  garantovani putnici za pakleni pržun.

 

Što bi poete rekle:

-Ništa im neće pomoći – jer vjećno gori vatra!

U prevodu :

-Kazna i na ovom i na onom svijetu kod glupih i slijepih ljudi nije nikakva opomena.

 

A jedan kratki   pregled đešavanja na današnji dan:

1736.- Nader-šah Afšar (1698.- 1747.) jedan od najvećih iranskih osvajača, “perzijski Napoleon”, postao je kralj Perzije.

1912.- Abdicirao je posljednji kineski car iz dinastije Manču – Pu Ji, poslije čega je Kina postala republika s predsjednikom Sun Jat Senom. Kad je Japan 1932. od sjeveroistočnih kineskih provincija stvorio satelitsku državu Mandžuko, Pu Ji je “vraćen” na prijesto, postavši marioneta osvajača. Poslije Drugog svjetskog rata je osuđen, ali pošto je na robiji “shvatio” grešku, pomilovan je i 1962. je postavljen za člana Nacionalnog kongresa.

1804.- Umro je njemački filozof Imanuel Kant, rodonačelnik njemačke klasične filozofije. Njegovo učenje ima tri suštinska obilježja: “kopernikanski obrt”, “kriticizam” i “primat praktičnog nad teorijskim umom”. U znaku prvog pošao je od pretpostavke da se predmeti moraju upravljati prema saznanju, a ne obrnuto, odnosno da su ljudske spoznajne moći nezavisne od iskustva i da je čovjek “zakonodavac prirode”. Pod drugim je podrazumijevao neophodnost transcendentalnog ispitivanja ljudskih moći u znaku pitanja “šta mogu da znam” i “šta treba da činim”. Primat praktičnog nad teorijskim umom izveo je iz nemogućnosti da se “zakoni slobode” izvedu iz nužnosti, odnosno iz “zakona prirode”, ili um iz čulnosti i razuma. Postavio je i hipotezu o prirodnom postanku Zemlje i nebeskih tijela – Kantova kosmogonijska hipoteza. Djela: “Kritika čistog uma”, “Kritika praktičnog uma”, “Kritika rasudne snage”, “Opšta istorija prirode i teorije neba”.

U svom vremenu i slijedeće stoljeće je bio uvažavan i cijenjen,a onda su ga polako istiskivala nova i drugačija svijeta,jer je u biti njegova teorija dosta šupljikava.Kao i kod svih ljudi koji su kategorični u svojim stavovima.

1809.- Rođen je engleski biolog Čarls Robert Darvin, tvorac teorije o evoluciji živih bića, njemu u čast nazvane darvinizam. Studirao je medicinu, a potom teologiju. Tokom ekspedicije s brodom “Bigl” od 1831. do 1836. sakupio je ogroman naučni materijal, a putovanje je opisao u knjizi “Put prirodnjaka oko svijeta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio da su se organizmi postepeno mijenjali. Poslije 22 godine rada objavio je epohalno djelo “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja”, u kojem je razradio tezu o evoluciji. “Postanak vrsta” je revolucionisao biologiju, ali je izazvao žestoke napade crkvenih krugova. Ostala djela: “Promjenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Porijeklo čovjeka”.

Nećemo trošiti riječi o najvećem svjetskom ublehi.Što smo imali reći napisali smo,a on neka ide svojim oprecima na koje je uvijek ličio.Tako nebo kažnjava hulu.

1809.- Rođen je američki državnik Abraham Linkoln, predsjednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865, kad ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva.

Hroničari ne vide dalje od nosa.Nije gospodo Linkolna ubio jedan fanatični pristalica ropstva.Linkolna su ubili sve američke pristalice ropstva,koje još nije ukinuto,smo je ambalaža postala finija.

1818.- Čile je proglasio nezavisnost od Španije.

1832.- Pacifička ostrva Galapagos pripojena su Ekvadoru.

Na tim ostrvima je Čarls Darvin tragao za svojim porecima.Žao nam je što ih nije našao.

1851.- Edvard Hargrejvs pronašao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši “zlatnu groznicu” u Australiji.

1899.- Nemačka od Španije kupila ostrvo Karolinu i Marijanina ostrva u Pacifiku.

1903.- Rodio se belgijski pisac kriminalističkih romana Georges Simenon. Slavu je stekao romanima u kojima pitanje koje zaokuplja detektiva nije više : “Tko je ubio?”, već “Zašto je ubio?”. U svojim djelima pronicljivo razotkriva neke društvene i moralne mehanizme poroka u građanskom društvu – alkoholizma, zločina, seksualnosti. Simenon je pisac neiscrpne plodnosti, napisao je više od 200 knjiga. Umro je 6. rujna 1989. godine.

Čovjek nije pisao knjige on ih je štancao.

1923.- Rođen je italijanski filmski režiser Đanfranko Korsi, poznat kao Franko Zefireli, koji je režirao i opere i muzičke drame. Posebno je cijenjen po inscenacijama drama Viljema Šekspira, kome je ostao vjeran, pa je adaptirao njegova djela i za filmove “Ukroćena goropad” i “Romeo i Julija”.

1942.-Prilikom bjekstva iz koncentracionog logora u Crvenom krstu kod Niša, u Drugom svjetskom ratu su u obračunu s Nijemcima poginula su 42 logoraša, a 105 se dokopalo slobode. Nijemci su za odmazdu strijeljali 850 ljudi. Kroz logor je tokom rata prošlo oko 30.000 ljudi, a više od 10.000 je strijeljano na brdu Bubanj.

1953.- SSSR je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom poslije bombaškog napada na sovjetsko poslanstvo u Tel Avivu.

1961.- Saopšteno da su pripadnici separatitičkog pokreta Katange ubili kongoanskog premijera i nacionalnog heroja Patrisa Lumumbu. Tačan datum i okolnosti pod kojima je ubijen nikada nisu otkriveni.

1973.- Sjeverni Vijetnam je tokom Vijetnamskog rata pustio prvu grupu američkih ratnih zarobljenika.

1974.- U Moskvi je uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a sutradan mu je oduzeto sovjetsko državljanstvo i protjeran je iz zemlje, poslije čega je u emigraciji proveo dvije decenije.

1979.- U Rodeziji je poginulo 59 ljudi u putničkom avionu “Er Rodezija”, kojeg su oborili gerilci.

1979.- Umro je francuski filmski režiser Žan Renoar, sin slikara Ogista Renoara, tvorac poetskog filmskog realizma. U njegovim filmovima su se miješali san i realnost, radost i tuga svakidašnjeg života. U skladu s anarhističkim odnosom spram buržoaske hipokrizije, pred Drugi svjetski rat je snimio nekoliko antiratnih filmova, koji su snažno utjecali na duhovno stanje nacije. Napisao je knjige “Renoar, moj otac” i “Moj život i moji filmovi”. Filmovi: “Nana”, “Kučka”, “Madam Bovari”, “Toni”, “Zločin gospodina Lanža”, “Izlet”, “Velika iluzija”, “Marseljeza”, “Čovjek-zvijer”, “Pravilo igre”, “Močvara”, “Ova zemlja je moja”, “Žena na obali”, “Rijeka”, “Helena i muškarci”, “Frenč kankan”, “Testament doktora Kordelijera”, “Doručak na travi”.

1984.- Umro je argentinski pisac Hulio Kortasar, jedan od najznačajnijih u latinoameričkoj literaturi, majstor kratke priče. Motivi igre, rituala i mita uvrstili su ga među najveća imena svjetske književnosti.

1986.- SAD su SFRJ izručile hrvatskog ratnog zločinca Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova ustaške NDH.

Tako to Zapad radi.Kad krvnik na smrt  oboli pošalju da u matičnu zemlju da se tamo liječi i da mu se sudi.

1990.- Karmen Lorens je postala premijer Zapadne Australije kao prva žena šef vlade neke od australijskih država.

1993.-Bivši predsjednik Malija Musa Traore i trojica visokih oficira osuđeni su na smrt zbog masovnih ubistava 1991.

Nije ništa u rodu Bjelavskom mahalašu Mojsiju.Provjeruili smo,nije imao bradu,tek male Gebleovske brčiće.Kao što čitate ,šarm mu nije pomogao.

1999

1994.-Umrla je Rahela Ferari (Frajnd Bela Rahel-Marija Stojković), pozorišna, filmska i TV glumica. Rahela Ferari je glumu studirala u Budimpešti. Glumila je u Narodnom pozorištu Dunavske banovine u Novom Sadu od 1936. – 1940, u Umetničkom pozorištu u Beogradu, 1940. godine, a poslije rata u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1947. godine. Odigrala je preko 160 pozorišnih, kao i više filmskih i televizijskih uloga različitog žanra.

1996.-Jaser Arafat je preuzeo dužnost prvog palestinskog predsjednika.

1997.- Hvang Đang Jop, blizak saradnik predsednika Severne Koreje Kim Đong Ila, zatražio u južnokorejskoj ambasadi u Pekingu politički azil u Južnoj Koreji.

1999.- Američki senat se većinom glasova opredijelio protiv smjenjivanja predsjednika SAD Bila Klintona, odlučujući povodom skandalozne ljubavne afere američkog predsjednika i pripravnice u Bijeloj kući Monike Levinski.

Pravilno.Kakve veze  Senat ili SAD imaju  sa njegovim nestašlucima i šlicom.

1999.-   Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Sovjetskog bloka, priključile su se NATO-u.

2002.-Počelo je suđenje Slobodanu Miloševiću (1941.- 2006.) u Hagu, za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj, i genocid u Bosni i Hercegovini. Na zahtjev Haškog tribunala, vlasti Srbije Miloševića su isporučile sudu u Hagu 28. juna 2001.

Kukavica se ubila prije izricanja presude.To potvrđuje da su ubice i zločinci samo bijedne kukavice.

2003.-U sukobima vojske i pobunjenih pripadnika policije i drugih demonstranata tokom protesta u La Pazu (Bolivija) najmanje 30 ljudi je poginulo, a 160 je povrijeđeno.

2007.- Irački sud izrekao je bivšem zamjeniku Saddama Huseina smrtnu kaznu zbog njegove odgovornosti za ubojstvo Šiita u Dujailu 1982.

 

Dogodilo se na današnji dan 11. Februar / Veljača

 

Danas je Ponedeljak 11. februvar oliti veljača što bi rekli kroatjanci, godina je 2019. Računato po Ješui Hanocriju,najčuvenijem drvodelji, sa nekim šestogodišnjim odstupanjem.

Na današnji dan  se dešavalo svašta nešto.Nešto je zabilježeno,večina nije.Od onoga što je zabilježeno izdvajamo:

660.- Jimmu Tenno je osnovao Japan i postaje njegov prvi car (tradicionalni datum).

Aferim bato ,od ničega odmah car.

1752.- . Otvorena je prva bolnica u Americi, Pennsylvania Hospital.

1814.- Proglašena je samostalnost Norveške od Danske.

1847.- Rođen je američki pronalazač Tomas Alva Edison, koji je registrovao više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar. Usavršio je i telegraf i akumulator i znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primijenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svijetu.

On lično je izumio tridesetrak patenata,možda.Ostalo je djelo irgeta koji su radili za njiega ili pronalazača koji se nisu mogli samofinansirati,pa ih Alva možda strpao u džep,za sitnu paru.

1858.- Tokom rata za reformu Benito Huares proglašen u Vera Krusu ustavnim predsednikom Meksika.

1868.- Umro je francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko, koji je s Armanom Fizoom izmjerio brzinu svjetlosti. Ogledom s klatnom je dokazao obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop, usavršio teleskop, otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama.

1873.- Pod pritiskom republikanaca abdicirao je španski kralj Amadeo i proglašena je prva španska republika.

1878.- Rođen je ruski slikar Kazimir Malevič.

Kazimir Severinovič Maljevič ( Kijev, 23. veljače 1878. – Sankt Petersburg, 15. svibnja 1935.) je bio ukrajinski i ruski slikar poljsko-ukrajinskog podrijetla,teoretičar umjetnosti, pionir geometrijske apstrakcije, te jedan od glavnih predstavnika ukrajinsk i  ruske avangarde.

1879.- Umro francuski slikar i vajar Onore Domije, najveći karikaturista XIX veka. 1832. proveo šest meseci u zatvoru zbog karikature kralja Luja Filipa.

1889.- Japan je dobio ustav, kojim je određeno da zemlja ima dvodomni parlament, ali je car zadržao izvršnu vlast.

1913.- Rođen je partizanski komandant Rifat Burdžević. Bio je veoma aktivan u studentskim demonstracijama i drugim akcijama. Policija ga prvi put hapsi februara 1935. godine, kada je nekoliko dana proveo u Beogradskom zatvoru „Glavnjači“.Aprila 1941. godine odlazi u Bijelo Polje, gdje formira novi Okružni komitet KPJ za Sandžak. Rukovodi pripremama za oružani ustanak.Zajedno sa komandantom  Treće proleterske sandžačke udarne brigadeVladimirom Kneževićem Volođom i komandantom Četvrtog bataljona Tomašem Žižićem, narodnim herojima, u selu Trnovu, kod Mrkonjić Grada, u noći između 2. i 3. oktobra 1942. godine, na prevaru je napadnut od četnika i zvjerski ubijen.Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 25. septembra 1944. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

1919.- Fridrih Ebert je izabran za prvog predsjednika Njemačke, koja je poslije Prvog svjetskog rata postala republika.

1920.- Rođen je egipatski kralj Faruk Prvi, posljednji monarh Egipta. Na prijesto je stupio 1936, ali je njegov vladarski autoritet potkopala nesposobnost da spriječi britansko uplitanje u unutrašnja pitanja Egipta i vojni poraz u prvom arapsko-izraelskom ratu 1948. S vlasti su ga 1952. zbacili pobunjeni oficiri, poslije čega je prinuđen da ode u izbjeglištvo i 1965. je umro u Rimu.

1929.- Sporazumom u Luteranu između  Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan, čime je riješeno tzv. “rimsko pitanje”, spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870, poslije priključenja Italiji papske države i grada Rima. Vatikan je u središtu Rima, ograđen zidinama i zauzima 44 hektara. Prema ustavnom uređenju je apsolutna monarhija, teološko-hijerarhijska država u službi Svete stolice kao vrhovne vlasti rimokatoličke crkve.

To se dešavalo za vrijeme Pia IX koji je bio talđija pedantnog  Don Boska, pa su ga prozvali Don Boskov papa. Don Bosco je 1854. predložio četvorici mladića, svojih prvih suradnika koje je sam odgojio u svom duhu i po svojim idealima, da osnuju družbu koja će se brinuti o siromašnoj i zapuštenoj djeci i mladeži. Ta su se jadna djeca i mladež loše provela pod salezijnanskom družbom,naročito u Americi i Irskoj.No, ništa bolje nisu prošli  ni u drugim domovima za siročad rimokatoličke crkve.

11.Februara/Veljače 1943. ,prije tačno 75 godina, najmlađi heroj Jugoslavije Lepa Radić  je imala je samo 17 godina kada je fašistička zvijer objesila.Naša prelijepa heroina, uglavnom zaboravljena , rođena je 19.Decembra/Prosinca 1925. u selu Gašnici kraj Bosanske  Gradiške.

 1945.- U Jalti na Krimu završena je konferencija vođa tri velike sile antihitlerovske koalicije, na kojoj su sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Frenklin Rozevelt i britanski premijer Vinston Čerčil uskladili vojne planove za okončanje rata protiv Njemačke i Japana i odredili nove odnose u Evropi i svijetu poslije rata.

1958.- Tunis je obavijestio Francusku da njeni ratni brodovi više neće moći da koriste luku Bizerta.

1963.- Beatlesi su započeli snimanje svojeg prvog albuma pod nazivom “Please Please Me”.

1978.- Japan je postao četvrta zemlja u svijetu koja je lansirala vještački satelit.

1971.- Na ceremonijama u Moskvi, Vašingtonu i Londonu 63 zemlje su potpisale sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana.

Poželjno  bi bilo da se toga pridržavaju,inače helać.Normalno ne Arijana,ona zna koliko je Helać.

1971.- Prvi put u Velikoj Britaniji šef jedne političke partije je postala žena – za predsjednicu Konzervativne stranke izabrana je Margaret Tačer.

Nazvana je čelična ledi.Ne znamo da li je to zbog koščatosti ili čeličnog stiska.

1979.- Iranski premijer Shapour Bakhtiar podnosi ostavku nakon što u Teheranu dva dana traju ulične borbe.

1990.- Lider Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mendela oslobođen je poslije 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.

Za vrijeme pržunanja,njegova žena Vini je okupljala mladež radi borbe protiv aparthejda.Zbog tih druženje ,Nelson Mandela joj je dao nogu   1992. godine, tri godine posle njegovog puštanja iz zatvora.

1993.- Umrla je jugoslovenska književnica Desanka Maksimović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, čija se poezija odlikuje toplinom, senzibilnošću, neposrednošću, muzikalnošću, humanošću. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Djela: zbirke pjesama “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja”, “Slovo o ljubavi”, priče “Ludilo srca”, romani “Otvoren prozor”, “Ne zaboraviti”, roman za djecu “Pradevojčica”, zbirka bajki i proze u stihu “Oraščići palčići”, putopis “Snimci iz Švajcarske”.

1994.- Slijetanjem na Zemlju šatla “Diskaveri”, s pet američkih astronauta i jednim ruskim kosmonautom, okončana je prva američko-ruska spejs šatl misija.

1996.- U snažnoj eksploziji automobila-bombe u Alžiru ubijeno 17 osoba, povređeno više od 90.

1997.-   Nakon tromjesečnih građanskih protesta i pod pritiskom međunarodne javnosti predsjednik Srbije Slobodan Milošević priznaje rezultate lokalnih izbora na kojima je pobijedila opoziciona koalicija “Zajedno”.

2001.- Oko 7.500 ljudi demonstriralo je u Njemačkoj protiv marša neonacista koji je okupio oko 250 pristalica.

2000.- .  U Parizu u 72. godini umro francuski reditelj Rože Vadim.

2001.- Oko 7.500 ljudi demonstriralo u Nemačkoj protiv marša neonacista koji je okupio oko 250 pristalica.

2002.- U Zagrebu u 82. godini umro hrvatski kardinal i bivši zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić.

2002.- Kao odgovor na napade na izraelske civile izraelski avioni i helikopteri napali palestinske centre bezbednosti u Gazi.

2011.-Egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnosi ostavku, nakon tridesetogodišnje vladavine.

2012.- U hotelskoj sobi na Beverly Hillsu, u Los Angelesu pronađena je mrtva američka pjevačica i glumica Whitney Houston (1963.- 2012.).

Šteta, prelijepa grlica , raskošnog glasa