Dogodilo se na današnji dan 13 . Decembar / Prosinac

Danas je Petak  13. Decembar / Prosinac 2019.

Po danima  bilans je tankovit. 347  Neće se vratiti ove godine. 18. dana je nervozno i oni se žele što prije utopliti , po mogućnosti prije velikih snijegova i  mrazeva.

Sigurno  znate da većina insana nisu insani.

Nije to nauk  ovih godina.To je otkad su insani slećeli na zemlju.Takorekuć’ ab ovo.

Dakle neki insani nisu insani, već mulci. Ali ne tovarski mulci;ti su vrlo pametni.. Već tovari bezmozgsši.
Ne poštuju i ne obazire se na nježnost i krhkost proljeća i ljepotu đardina.
Mi se raznježili , k'o Maksumče u polju djevičanskih ljubičica.
I am zabezeknuti i opčinjeni ne m'remo maknuti.
A moramo.
Naružiće nas i reći:
-Sanjajte i volite kada vam drugi plate za to. Mi samo uvodnik plaćamo.
Neuki prepisivači!
Ne znaju da nam niko snove i ljubav ne može ni platiti, ni oduzeti.

Osim one koju volimo i sanjamo.
A Ona, to krhko biće, ta uzvišena ljepota , to nikad ne želi učiniti.
I ne stignu sve da hoće! Toliko je ljubavi u njima , dok je podijele ne stignu ni disati.
Mi konjine uvijek nešto zabrljamo i poslije samo kukamo i pizdimo.

Izvinite .
Najusrdnije molimo .
Potkrala nam se jedna ne baš dobra riječ. Ali nemamo bolje.
Oprostite.
Nećemo više ružnih riječi.
Obećavamo.

Zamalo postadosmo mulci kojima je u ustima uvijek neka prostota.

A nama nije, već nam je u ustima  uglavnom smjerna  ljepota.

Volimo je  u ustima: blagu , nježnu , krhku, uzbibanu, čednu, rosnu  ; riječ  , dakako.

Mulcima zadriglih u verba obscene , u inat.

 

Što bi poete rekli:

-Mulac je neuki mazgov iz porodice mazgi bezmozgaša..

U prevodu:

-Nikad mazgov nije bio mulkinja, jer nema atributa i bijelih bubrega.

1204.- Umro je jevrejski filozof, ljekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sljedbenik Aristotelov, najveći jevrejski filozof Srednjeg vijeka. U najvažnijem filozofskom djelu – “Vodič ljubavi” pokušao je da zasnuje religiju na racionalnim osnovama, što je izazvalo žestoku osudu ortodoksnih pristalica judaizma.Mojsije mojsije.Nisu ortodoksni cionisti levati.Samo oni mogu vršiti prekrajanje Postanja i drugih mjesta u Starom zavjetu.A ni ime ti nije preporuka.Još su kivni na Mojsija što je o zemlju hekno ploče i što je spalio Zlatno tele.Od tada se ne mogu zasititi blaga.Napisao više astronomskih i matematičkih rasprava i 18 medicinskih traktata s teorijama znatno ispred vremena u kojem je živio.

1545.- Počeo je rad Tridentskog koncila, koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III. Ekumenski koncil, na kom je do kraja izgrađen status katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima je zasjedao do 1563. Na osnovu zaključka tog skupa vođen je protivreformacijski pokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi, od 1618. do 1648.Katarina Mediči mislila da rat nije završen pa potamanile hugebnoste u Francuskoj.

1553.- Rođen je francuski kralj Anri Četvrti (Navarski), prvi monarh iz dinastije Burbona, prethodno vođa hugenota u vjerskom ratu sa rimokatolicima. Tokom vladavine od 1589. do smrti 1610. vratio je Francuskoj unutrašnji mir “Nantskim ediktom” o vjerskoj toleranciji 1598, učvrstio je ekonomski i politički i ojačao kraljevsku vlast.Njegova druga žena rješavala vjersku toleranciju na vatikanski način.Usamo jednoj Bartolomejskoj noći poklala je 25.000 protestanata.Tako historijski izvori kažu.Ha!Ha!HA!Said the clown.

1570.- Danska je priznala nezavisnost Švedske.

1642.- Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao. Zasluge za otkriće Novog Zelanda pripadaju i engleskom moreplovcu Džejmsu Kuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.Strah jednog čovjeka je Holandiju  koštala blaga kojeg su britanci napljačkali.Ali ih spasila činjebnja genocida koji su britanci radili.

1784.- Umro je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, čiji je “Rječnik engleskog jezika” iz 1755. više od jednog vijeka važio kao najautoritativniji na engleskom govornom području.

1797.-U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine (1797.- 1856.), njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijetke i eseje. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se: “Knjiga pjesama”, “Florentinske noći”, “Njemačka – jedna zimska priča”.

1808.-Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom Prvim.Dok je inkvizicija javno djelovala španija je bila sila.Ilegala joj nije odgovarala je svaki mašič poput ovog francuskog cara mogao da je valja ko klupko prediva.

1816.- Rođen je njemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju “Simens”. Pronašao je 1846. telegraf sa kazaljkom, 1866. dinamo mašinu, a 1879. električni tramvaj.

1862.-UAmeričkom građanskom ratu u bitki kod Frederiksburga, južnjački general Robert Lee je sa 80.000 vojnika potukao 150.000 vojnika sjevernjačkog generala Ambrouza Bernsajda,   Tokom teških borbi duž rijeke Masaponaks Bersajd je izgubio oko 14.000 ljudi.

1869..-Rodio se Francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse (1869.- 1954),otac apstraktnog slikarstva.Mi zapamtili, da je u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti njegova slika slatkog kolaćica ,stajala mjesecima okrenuta a da to nije niko primjetio.Kako i bi? Slika ima osam crtica i dva sičušna trokutića.To vam je vid apstraktne umjetnosti.

1899.- Rođen je Đuro Pucar Stari, bosanskohercegovački političar.Stanovao u vili do Ciglana,bivša SAD ambasada.

1937.- Japanske trupe okupirale su kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica zvjerski pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju pod nazivom “silovanje Nankinga”.Ubistvo milion uspavanih japanskih civila u dva poteza  fisijom atoma nema svoje ime.Mi ga zovemo Sumraka zapadne civilizacije.

1939.- U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svetskom ratu britanske krstarice “Ekseter”, “Ajaks” i “Ahil” kod zaliva La Plata u Atlantskom okeanu teško oštetile i onesposobile nemački bojni brod “Graf Špe”, koji je tokom gusarskog krstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopio 9 trgovačkih brodova. Jak uspjeh!Tri lako pokretljive i skoro neulovljive brodice naspram oronulog i tromog straca i samo „onesposobljenje“ nije za hvalu.

1943.- SSSR povodom odluka Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a “pomažu daljoj uspješnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Njemačke”.

1944.-  Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim je upravljao kamikaza, u Drugom svetskom ratu je udario u američku krstaricu “Nešvil” i usmrtio 133 člana posade. Ameri to rade suptilnije.Nisu ludi izgubiti ni jednog čovjeka radi milion nevinih ljudi,Oni se uspenju na tri milje fita i odozgo pošalju bombicu sa atomima i za tren obave posao.Čist i savršeno obavljeno zadatak.

1967.- Sedam mjeseci poslije uspostavljanja vojne diktature u Grčkoj vojna vlada je izršila kontraudar i kralj Konstantin primoran da s porodicom pobjegne u Rim. Kralj je prethodno u poruci naciji zatražio podršku u “obnavljanju demokratije i slobode”, ali su njemu lojalne jedinice bile nepovezane i izolovane, a vojna hunta unaprijed obaviještena o kontraudaru.Kad god čujemo da se neki monarh poziva na demokraciju i slobodu mi se u prvi mah šokiramo.A onda skontamo da imaju pravo.Sva demokratija i sloboda za njih ,a pučanstvu bijeda i okove.

1981.- Vlasti u Poljskoj uvode vanredno stanje kako bi ugušili radnički pokret Solidarnost, na čijem čelu je bio Lech Walensa. Slijedilo je nekoliko godina represije ali su vlasti na kraju morali ući u pregovore sa ovim sindikalnim pokreto.

1982.- U zemljotresu u Severnom Jemenu poginulo oko 3.000 ljudi

1988.- U Kongu je potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je obezbijeđen put ka nezavisnosti Namibije i kraju građanskog rata u Angoli započetog 1975.

1991.- Lideri Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se dogovorili o priključenju novoj zajednici neovisnih država.

1999.- U Ljubljani je u 75. godini života umro slovenački političar Stane Dolanc, komunistički i državni funkcioner SFRJ.

2000.- Predsednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu u prvu posetu jednog ruskog državnika Fidelu Kastru od raspada SSSR 1991.

2001.- Američki predsjednik Džordž Buš saopštio je da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim projektilima /ABM/ iz 1972. godine da bi nastavile sa razvojem svoga antiraketnog programa.

2001.- U samoubilačkom napadu ekstremista na zgradu indijskog parlamenta u Nju Delhiju ubijeno 13 ljudi. Za napad osumnjičeni muslimanski sepratisti koji se od 1989. bore protiv indijskih vlasti u Džamu i Kašmiru.

2003.Američke snage uhapsile su Sadama Huseina, bivšeg predsjednika Iraka, nedaleko od iračkog grada Tikrita.Ostalo je poznato;kratki postupak,čvornato uže i pržun.Nema veze što se nije našlo ni ABH ni nukleearno oružje.Učinio je Sadam zla svom narodu za hiljade užadi.

2004.-Predstavnici 13 podunavskih zemalja na ministarskom sastanku u Beču potpisali su “Dunavsku deklaraciju”, kojom su se obavezali na bolju saradnju radi uspostavljanja održivog upravljanja vodnim resursima sliva Dunava.Ipak nisu usvojili naš prijedlog da se za himnu deklaracije proglasi Štrausova „ Na lijepo plavom Dunavau“.

2007.-Lideri zemalja članica EU potpisali su Lisabonski ugovor, s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja EU. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o EU i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih.To je bio javni dio sastanka.Onaj tajni sporazum koji je zacrtao bivša papisa Benedikt XVI o neprimanju Turske i BiH u EU nije objelodanjen.

2009.- Ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj, nakon prekida 1992. godine, na relaciji Beograd – Sarajevo.Kada uđe devet putnika željeznice zadovoljno trljaju ruke.Deseti ,počasni dobija besplatnu kahvu.

 

Dogodilo se na današnji dan 12. Decembar / Prosinac

 

Danas je Četvrtak 12. Decembar  / Prosinac 2019. godine , ove ere;tek toliko da ne bude zabune.

Do kraja ostalo još manje od dvije banke u danima. Ako ste tanji sa kalkulatorom, proteklo je 346 dana od početka ovog ljeta.

Lete li lete . Ti dani. Tako lijepi , ali jako brzi.

Da je barem da jedan dan traje ko jedan mjesec , da uspijemo proživjeti ono što mislimo da vrijedi proživjeti za jedan dan. Po našem izboru.

A nije dan  krojen po ovom haotičnom,užurbanom insanu, koji nikako ne uspijeva da se probudi , umije lice , pomoli se Milostivom i ljubi voljene. Krojen je za insane i hajvane koji se Božijem stvaranju okreću.

Milina , to je . Tako nekako    život je satkan od dana koji nestaju , pa se umiveni iduće godine pristavljaju.

Eto danas nama lipo jer znamo da vam nećemo oduzeti mnogo vremena. Malo „novosti „ iz birvaktile vremena vam šutnemo, tako da se ne zamarate sa onim što je bilo. Ko neki jak fol prepisivati ono što prepisivači prepisuju.

Ali moramo. Kažu dunjaluk  ( dio ) voli vake stvari. One iz prošlosti. Mi bi se pitali zašto je to tako , da nismo sigurni da se pitaju  i provjeravaju zašto se kaže:

-Historija je učiteljica život.

Ne vide. Nikoga nije naučila kako se ne umire. Vaskoliki dunjaluk nije naučila kako se ratovi ne vode , ne siliuje i ne ubija. Historija nas samo opominje šta nije dobro raditi, ali je niko ne benda Pomišljamo pametniji smo od nje.

 

Što bi poete rekkle:

-Uvodničarima još uvijek nije ponestalo ideja , kao ni godini dana.

U prevodu;

-Valja i riječi kao i dane razgoditi.

A u prethodmim se dešavalo:

627.-Bitka kod Ninive u kojoj bizantski car Heraklije odnosi pobjedu nad Perzijancima, kojom je odlučen ishod najvećeg i posljednjeg od svih bizantsko-perzijskih ratova

Ima jedno  poglavlje u Ku'ranu koje prorokuje pobjedu Rimljana (Bizantinaca ). Poglavlje 30. Nosi naziv  ER – Rum (Rimljani) pičinje ovako:

1.Elif,Lam,Mim.

2.Poraženi su Bizantinci

3.u (Arapima) jabližoj zemlji,a oni će nakon svoga poraza ,pobijediti

4.za nekoliko godina.

Zaista je to Božija odredba i prije (poraza) i poslije (pobjede).

I tog dana veseliće se pravovjerni

5.. Božijoj pomoći. On pomaže koga hoće

I on je jaki milostivi.

6.Ovo je Božije obećanje.Bog neće iznevjeriti svoje obećanje,

ali većina svijeta ne zna.

(Ovi navodi zaslužuju šire obrazloženje koje smo dužni dati vrlo brzo.)

1574.-Umro je Selim II, sultan Osmanlijskog carstva od 1566. do 1574. Naslijedio ga je Murat III.

-To nije onaj što ga je ubio vazal Miloš. Vuidi se po datumima. Iako su “izgubili”  bitku na Kosovu, Turci je sultananja Murata III drže od dana te bitke pa još skoro dva vijeka, pride joj dva i po vijeka poslije .

1586.- Umro Ištvan Batori, knez Transilvanije od 1571. i poljski kralj od 1575, koji je tokom vladavine uspeo da konsoliduje prilike u zemlji i da osigura poljsku prevlast na Baltiku. Osnovao univerzitet u Vilnusu 1579.

1800.-Vašington postao glavni glar SAD.Možete li pogoditi po kome je grad dobio Ime ?Po Đorđu Vašintonu,članu masonske lože.Zato Petntagon,Obelisk i zidarski znakovia na dolarskoj banknoti.

1804.-Španija je objavila rat Britaniji.

1806.- U Prvom srpskom ustanku oslobođena je beogradska varoš i Turci su potisnuti u Kalemegdansku tvrđavu.

1821.-Rođen je francuski pisac Gustave Flaubert, jedan od osnivača francuskog realizma, sjajan stilista. Bio je pesimista, skeptik i nepristrasan posmatrač činjenica, protivnik građanskog licemerja.Sam bio licemjer čije licemjerje nije bilo moguće izmjeriti nikakvim teleskopom. Romanom “Gospođa Bovari” uznemirio je javnost i optužen je za povredu javnog morala. Ostala djela: romani “Buvar i Pekiše”, “Sentimentalno vaspitanje”, “Salambo”, “Iskušenje svetog Antonija”, dva pozorišna komada, više novela i obimna “Prepiska”.Njegov osnovni problem je zaplitanje pri dovršavcanju romana.Nije znao kako ih završiti.Ako ih je završio ,svršeci su bili uglavnom nebulozni.Imao je tri boljke:sifilis,homoseksualnost i bezočne laži o Orijentu. (Jednom ćemo se vratiti na neke od tih laži.) Normalno zbog homoseksualizma nije cijenio žene.U svojim djelima ih je morao  poniziti i pribiti na stub srama.

1861.Rođen je Janko Leskovar,hrvatski učitelj i književnik,pradjeda čuvenijeg Lade Leskovara koji je sjajno otpjevao Potraži me u opredgraču, da bi Mei Cetinić napravila još sjajniji rimejk.

1863.- Rođen je norveški slikar Edvard Munk, svjetski prepoznatljiv po slici “Krik”. Njegove slike su karakteristične po ekspresivnim oblicima s oblom uprošćenom konturom, koji spajaju arhaičan lik nordijske usamljenosti s modernim alegoričnim izrazom psihičke patnje.Uspio je sablažnjivati čistunce i arijevce muškim aktovima(Kupači ) i seksom bjelkinje i crnca prije ravno sto godina.

1873.- U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca – dukata, forinti, talira. Dinar je uzet za novčanu jedinicu, jer je taj naziv postojao na Balkanu od starog Rima.Dinar još postoji,a i Srbija se vratila u granice koje je imala po ozvaničenju dinara.

1894.- Japanske trupe otpočele su invaziju Koreje.Ta jadna Koreja,nikad,pa ni dan danas nema mira.Ona sjeverna se hvali hidrogenskom bombom.

1901.- Začetnik radiotehnologije Guglielmo Marconi uspijeva poslati prvi radiosignal preko Atlantika.Što ti je snalažljiv bizmismen.Oni su uvijek ili prevaranti ili lopovi,nekad i oboje.Pođonio čovjek Tesline ideje i proturio ih kao svoje.I nikom ništa.A mi jadnog Bregu na krst razapeli radi krađe dvadesetak – do stotinu kompozicija.Ono od oka, nismo se mućili brojanjem.A Markoni mlatno čitav bežični radio val ,od Italije do amerike.

1991.Delhi postao glavni grad Indije.Kod njih nije bilo Masona,iako masoni ponekad natandare pokrivke za glavu slične turbanima.Možda pogodite zašto Indijaca nije bilo među masonima.

1913.- Slika ¨Mona Lisa¨ Leonarda da Vincija pronađena je u Firenci, dvije godine poslije krađe   iz muzeja Louvre u Parizu.  U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza neprobojnog stakla u muzeju Louvre u Parizu.Struje glasovi iz podzemlj,a da Mona Liza nije Mona Liza i da je u Luvru zapravo falsifikat.Glasovi u umjetničkom svijetu sve više trube da Mona Liza nije Mona Liza, već neki Da vijnčijev Mon ljubavnik.

1915.- Rodio se Frank Sinatra američki pjevač i glumac italijanskog porijekla. Autor je stotinjak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Za najbolju sporednu ulogu u filmu ¨Odavde do vječnosti¨ 1953. dobija Oscara. Svojim stilom života, brakovima, avanturama, sklonošću ka alkoholu  i navodnim vezama s mafijom Sinatra je punio stranice žutog tiska.Oni nama navodnim.Samo nas nasmijavaju.Sinatra je je bio ortodoksni mafijaš sa dna kace.

1915.- Poletio ¨Junkers J1¨ prvi avion načinjen u potpunosti od metala, kojeg je napravio Nijemac Hugo Junkers.Počelo ponestajati drva za ogrev,pa su zato upotrebljavati metal koji se nije mogao ložiti.Na zapadu je uvijek hladno i mračno,naročito u getima,konc logorima i rovovima.Ali tamo drvo nije doticala.Zašto grijati ljude koji će se i tako „sami“ od sebe ohladiti.

1918.- Srpska vojska po završetku Prvog svetskog rata ušla u Zemun, čime je okončana dvovjekovna vladavina Habsburške monarhije u tom gradu.

1918.- – Rođen je ruski akademik Oleg Gazenko rodonačelnik kosmičke biologije i medicine. Gazenko, inače sovjetski general, 1950. je bio jedan od idejnih tvoraca i realizatora naučnih programa na zemljinim bio-satelitima. Njihovo istraživanje je imalo veliki doprinos u pripremi čovjekovih letova u kosmos. Metode i sistem održavanja zdravlja i radne sposobnosti posade prilikom dužih letova u kosmos i povratka u uslove gravitacije, koje je Gazenko razradio, još su neprevaziđene.

1920.- – Konstituisana je Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad skupštine, kojom je predsjedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest mjeseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. juna 1921.Ribar je učestvovao i u stvaranju komunističke Jugoslavije.Na vrijeme umro da ne vidi povampirenje ustaša i rađanje nove NDH.

1927.-Staljin počeo čistke.Počistio Lava Trockog koji je isključen iz Komunističke partije, a Staljin postao neprikosnoveni lider SSSR-a.Nemojte mu zamjeriti što je ostavio Trockoga živim.Bio je pripravnik koji se uči sistemima efikasne eliminacije.

1929.- Rođen je engleski pisac Džon Ozborn, u čijim dramama dominira kritika društvenih prilika u Engleskoj. Proslavio se dramom “Osvrni se u gnijevu”, u kojoj je opisao revolt “mladih gnjevnih ljudi” zbog razorene mladosti i haotične budućnosti svijeta.Imao još nekih pisanija ali nisu vrijedne pomena. U stvari to nisu bile nikakve kritike,već nezrela lamentirenje o svom životu,iako je dosta toga  napisao.

1933.-Krvava sudbina je stotine miliona ljudi zapečačena na ovaj dan. Nacionalsocijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila izbore i preuzela vlast u Njemačkoj.Vrlo brzo je počela gradnja Hitlerovih popularnih ciklon-B spa kupališta.

1940.- Kraljevina Jugoslavija je potpisala s Mađarskom ugovor o “vječnom prijateljstvu”, koji je Budimpešta pogazila poslije manje od pola godine, okupiravši Bačku ubrzo po agresiji nacističke Njemačke na Jugoslaviju u aprilu 1941. Mađarski predsjednik vlade i potpisnik Ugovora o prijateljstvu s Kraljevinom Jugoslavijom, grof Pal Teleki, je 3. aprila 1941. kada je postalo jasno da će Mađarska učestvovati u napadu na Jugoslaviju, izvršio samoubistvo, smatrajući da je osramoćen pošto je njegova riječ pogažena.Tako to rade časni ljudi.Nečasni pišaju rođene žene u snu i kriju se kao nadribabe.

1947.- Narodna skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se formira i osnuje Arhiv BiH kao prva institucija Bosne i Hercegovine koja će imati zadatak da se bavi prikupljanjem, čuvanjem, zaštitom, obradom i davanjem na korištenje arhivske građe.

1963.-Ofucana evropska prostitutka se osipa. Kenija postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta s Džomom Kenijatom kao premijerom. Na isti dan 1964. postala republika, a Kenijata prvi predsednik.

1963.-Grčka se povukla iz Savjeta Evrope i time izbjegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.Vrlo brzo,na nagovor pape je vraćena u savjet iako se hunta nije nikad povukla.

-Isto tako na nagovor papa Ivana Pavla II i Benedikta XVI Turska i Bosna nisu primljene u EU.Možda nekom drugom papi antihrist ne bude savjetnik.

1979.- Grupa generala izvršila vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast Otac Kim Jong Ilm otac Kim Jong Un je umro od tuge jer je shvatio da protiv nove vlasti ispod paralele, nema nikakvih šansi da zemlju objedini u hidrogensku silu.

1983.- Šiitski ekstremisti aktivirali automobile-bombe ispred američke i francuske ambasade u Kuvajtu. Pet osoba poginulo, 86 ranjeno.

1992.- Na indonežanskim ostrvima Flores i Babi u zemljotresu poginulo najmanje 2.200 ljudi.

1993.-Rusi na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917, izglasali nov Ustav kojim je predsednik Boris Jeljcin dobio široka ovlašćenja. Spor oko Ustava početkom oktobra doveo do konflikta s komunistima i ekstremnim nacionalistima u kom je poginulo više od 150 ljudi.

2000.- Etiopija i Eritreja potpisale su mirovni sporazum kojim je zvanično okončan dvogodišnji rat između dvije zemlje, u kojem je život izgubilo na desetine hiljada ljudi.

2001.- Poslije dvodnevnog suđenja, francuski major Pjer Anri Binel osuđen je na pet godina zatvora, od kojih tri uslovno, zbog odavanja vojnih tajni o pripremama NATO za bombardovanje SRJ 1998.Miteran zbog podrivanja planova o bombardovanju položaja Vojske genocidne tvorevine republike srpske oko sarajeva nije kažnjen ni ukorom.

2001.- Izraelski avioni bombardovali palestinske bezbednosne ciljeve u gradu Gazi samo nekoliko sati pošto je 10 Izraelaca ubijeno i oko 30 ranjeno u napadima na jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Izraelske snage ušle u palestinski grad Dženin na Zapadnoj obali.

Dogodilo se na današnji dan 11. Decembar / Prosinac

 

Danas je Srijeda 11.Decembar / Prosinac 2019. Još dva puta po cener dana do kraja godine. Znači otperjalo je  345 dana,

Tako nam se čini.A kada se nama čini, onda su to činjenice.Što'no bi se reklo garant fakat.

Dvadeset dana , a na srcu trideset godina leži  i pritišće zločinačka rana.I ne prestaje. Pristigli aferimi prošlosti , nekoga bole , a nekoga noćne  more stežu , jer :

„Vakat mri't ili mrijet,nema treće.“

Kratko i jasno nema tu vrdavo, nego pravo u čelenku. Macola je  zakon. Pitajte jal’  naše ustaše , jal one jasenovačke  hrvacke, jal’ naše četnike srebreničke. jal SANU guslarske srbaljske monstrume, jal združeni zločinački poduhvat.

Deba najviše volio one riječi zahvalne za rimu. Nije pjesnik ,ali  je volio rimu. Jedva čeko da neko zine ili kaže po hrvacki ili srbaljski.

Riječi za rime i stiha dušu dale. Jest da mu je palatalizacija lošija strana. Malo tepo i jezik mu,naročito kad popije,ma dovoljno čep da lizne,dobro frljfo.

Gledaj, nuto i pazi!

Krenuo Deba u nabrajanje,zna se čemu to vodi.

Hrvacki kr'aćanac oli'ti  srbaljski grmalj.

Joj, majko da sam nešto pismen ko vi poete ,  ja bi milje i milje tautologija za četiri tona  i za desetku složio.

Ovako hrvacki i srbaljski na ekspoze moram svesti.

Nećemo sada Deba o stihu i rimi,nećemo radi domaćina molim te,nije fer.Ni prostora više nema,ni prota  ni fratar se više ne  eksponiraju, hođa  se sprema megafon uključiti ,umjesto da se za ezana popne, i poziva na molitvu.Ulijenila se fukara.

A jopet svi se o podjeli i pljački   narodske sadake zabavili. A i nisi fer Deba. A gdje ti je treća strana?

Ma samo je'nu ako srca imate.

Hajd, valja.

Hoš po hrvacki?

Kako hoš.

Ili ćeš po srbaljski?

Ma lani više, nemooj hošat. Ako ćeš hošat idi kod Hoše .

Ili hoš'te po bošnjački?

Svejedno  mu to dođe

I meni je svejedno ,ali njima nije.     Nikako , ni vama. E ,sada ću skratit i ništa od poetike.

Hajde krati i uduni, više,

Ako ćete po hrvacki ,a vi fino u tasmo u hrvacku tamu grejte . Ako će te po srbaljski, a vi fino u srbaljsku tamu odite.

Ako će te po bošnjački a vi fino u hanefijsku ili ilmijsku tamu i obavezno povedite cjelokupno strano biće bosanstvu -vaskolike Jahići Izetije.

 

Što bi poete rekle:

Mrak tami pripada.

 

U prevodu:

Svjetlost i pravda je u pesnici Boga Jedinog.

Dok je Bosne zemlja božije milosti biće i  Bogumila i Bosanaca,

a i pravovjernih.

 

 

 

A na današnji dan se svašta dešavalo, sa macaolama ili bez njih:

1282.-Umro car Mihailo Miša VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premjestio je prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namjerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Naslijedio ga sin Andronik II.

1475.- Rođen italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao velik zaštitnik umetnosti učinio Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestanske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata i spriječi stvaranje protestantske crkve.

1803.-Rodio se francuski kompozitor Ektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i utemeljivač modernog orkestra. Prvi veliki majstor modernog simfonijskog orkestra, kao dirigent vešto  ga ujedinjujući u kompleksnu celinu, ostvarujući tako veoma složene, višeslojne palete zvučnih boja.Bio je proročki genije, koji je išao ceo jedan vijek ispred svog vremena. Mlađim muzičarima je poručio :

„Učite se da uvijek sami dirigujete svoja dela. Najopasniji tumač vaših dela, upravo je sam dirigent.“

Djela “Fantastična simfonija”, “Romeo i Julija”, “Faustovo prokletstvo”, “Rekvijem”, opere “Benvenuto Čelini”, “Trojanci”.

1810.-Rođen je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga za pesme “Noći”, a u autobiografskom romanu “Ispovjest jednog deteta ovog veka” opisao “bolesti veka” i sumrak ideala.  Sa Sandovom je proveo dvije godine,od 132.1834.a bolovao je za njom pateći ko najveći blećak 23 godine,do smrti 1857.Ako se za nekoga može reći da ga je ljubav otjerala u grob onda je to Mise.

1843.-Rođen nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. 1882. otkrio bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivač kolere.

1858.- Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888.-  Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894.- U Parizu je otvorena prva svjetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1918.- Rođen je ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970, čija je literatura obilježena iskustvom iz sibirskih logora u kojima je proveo devet godina poslije Drugog svjetskog rata. Na robiju je odveden 1945. pravo s fronta, na kojem se u Otadžbinskom ratu istakao kao vrhunski oficir sovjetskih inženjerijskih jedinica. Proganjan je i kasnije, čak mu je oduzeto i državljanstvo, pa je emigrirao 1974, vrativši se u otadžbinu poslije dvije decenije. U decembru 1998. odbio je najvišu državnu nagradu – Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog, kojim ga je odlikovao predsjednik Boris Jeljcin, rekavši: “Ne mogu da primim nagradu od vrhovne vlasti, koja je dovela Rusiju do sadašnjeg pogubnog stanja”.Time se saglasio sa nama o krivcu raspada SSSR-a.Slične stavove imamo i o Zapadu. Na osnovu emigrantskog iskustva u zapadnoj Evropi i u SAD, ispoljio je javni prezir prema vulgarnom materijalizmu Zapada.

Djela: pripovetka “Matrjonini dani”, romani “U krugu prvom”, “Onkološka klinika”, “Avgust Četrnaeste”, “Crveni točak”, “Rusija u provaliji”, kritička autobiografija “Borio se šut s rogatim”, drame “Gozba pobjednika”, “Zarobljenici”, “Republika Rada”, “Svjetlost koja je u tebi”, publicistička dela “Lenjin u Cirihu”, “Dva vjeka zajedno I-II”, scenariji “Tenkovi znaju istinu”, “Parazit”.

1918.- Umro Ivan Cankar slovenski književnik.Dok je bilo Juge bio je jugoslovenski.

1937.- Veliko fašističko vijeće donijelo odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.Iz velike lige je prešla u malu,u trojni pakt Njemačka,Japan i Italija.

1938.-U kraljevini Jugoslavije onoj SHS su održani sedmi i poslijednji  parlamentarni izbori između dva rata.

1941.- Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japan. Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala su objavili rat Nemačkoj i Italiji. Četiri godine su ratovale bez opaljenog metka i tako trezoru uštedjeli značajna sredstva.

1946.- Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom. Tada je Un počeo krasti od siromašnih.Sasvim opravdano,trebali su nahraniti svoje bogate službenike.Uostalom šta će siromašnima pomoć kad im to ništra ne bi pomoglo.Svakako bi umirali od gladi.

1961.Dvije helikoterske jedinice SAD su sletjele na u Sajgon.Četrnaestogodišnji takar je mogao da počne.Tu su ameri bili popušlići i spašavali su glavu bježanijom.Sreća nije im palo na pemt da optrebe atome.

1972.- Američki astronauti iz broda “Apolo 17” Eugen Kernon i Harison Smit spustili se na Mesec, u poslijeednjoj misiji u okviru programa “Apolo”.

1973.- Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1990.-U Albaniji dopušteno formiranje opozicionih političkih stranaka.

1991.- U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1992.- Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997.- . U Kjotu poslije maratonskih pregovora potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte “staklene bašte” i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

2000.- Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i pronalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001.- Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia za učešće u napadima na SAD 11. septembra, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na terorizam.

2001.-Članovi Međunarodnog savjeta za saradnju Hrvatske i BiH potpisali Ugovor o povratku izbjeglica ,Protokol o slobodnbom prolazu kroz neumski koridor itd.Malo se izbjeglica vratilo,nisu ludi.Osluškuju heće li se opet čuti bombe i granate.Iako je sporazum ratifiran u Zagrebu  Bandić se nije imao namjeru vratiti majci u Bosnu.Nije frajer iči u vukoderine  kad može drmati Zagrebom  i pola Hrvatske.

Dogodilo se na današnji dan 10. Decembar / Prosinac

Danas je Utorak  10. Decembar / Prosinac 2019. godine u odbrojavanju po Isusu Hristu.

U načelu to je 334  prohujali dan.   Dok si reko keks, nekome se prisnio sličan naziv , nema ih , nije jednog. Ostaviše ona 21 dva preostala ljepotana   da se bakču sa nama do kraja godine. Tako mi mislimo,. A ljepotani če  zalevatiti i olešiti hejbet pametnjakovića, gluho i ćoravo bilo.

A i mi danas prpisivački raspoloženi. Umjesto nekih gluparija , natandarićemo vam neka vrlo poučna , jako mislena  i još gluplja pametovanja.

Petrović Petar Njegoš:  on se nije ženio. Hadum dokazano. Kako neće  tuberan bio, u tujini po kojoj je svoje balege sijo, nije lijeka našo. U nekom kamenjaru daleko od hećima rikno.

Tako to usud radi. Ti zlo siješ i pjesmama hoćeš narod nevini , braću da istrijebiš. E pa vidi kako se kusi trijebe.

Dali je ovo kvintet klapa pojila , duet Debe i Oma tarabukovao ili samo Deba izšargijo ne sjećamo se .

Ima ljudi i neljudi,Tako je uvijek bilo.I majki i nemajki,I očeva i neočeva.Taki je dunjaluk.

A jema  i jedna konjina ljucka. Taj se zna naopako svetiti ženama. Imo nešta protiv njih, zicer. Danima,noćima samo buba i  udara,uh sve tako.Bum bum,zvek,zvek.Kad se to zalaufa , po’ Bjelava ne može spavati,pa sutradan po dunjaluka  nervozno i bijesno ko šaščad  na posao  ode.

Što ti je narod? Mjesto da i on počne udarat1 i bubat. Pučanstvo  hudi i po svu noć ne spava.

Konta Deba, što bi to fešta i vatromet bio,  kad bi se svi odjednom probubali.

Recima narod na Bjelavama  se počne bubati i udarati. Prvo probudi  Mejtaš . Vidi ironije , simbolike i poetike. Ja posto ko oni hadumćar Njegoš ;  poeta.

Moram Mojsija pitati jel to dobro  ili  loše. I kako to utiče na bubanje.A možda i ne moram njega pitati, nego Dobrog . On je poznat da dobro buba. Svaki stih mu buba  minimum dvanaesterac. A ako treba i šesnaesterce rahat uglavi. A sa penaltika je nepogrešiv. Pravo u sridu.

Ne konta Deba da mu je strah od  moguće visine  pomutio mozak , ko mućak jaje sve se u krug vrti i zvecka gluposti.

Dakle , prvo se probude kameni  mrtvaci sa Meit taša, pa onda Višnjik, Podhrastovi, Koševo i  i Koševsko brdo i svi se počnu  bubati i udarati.I  sve je gotovo.Bubanje i udaranje budo dio po dio grada i u njima se počene bubati i udarati dok ne zavlada opšte bubanje i udaranje.

Ljepota, što bi poete rekle:

-Joj miline judi moji.

To  postane tako skladno , ko da  netko pritiscima dugmeta  bubanje pokreće, a svetla se u gradu pale dio po dio, i kao božićna jelka svijetle. Čas vamo ,tren poslije  tamo. I jopet čas tamo , za tren vamo. I isponove. I nikako da pregore.

Bio bi to začarani krug, iz koga se grad nikad ne bi izvukao, dok svi ne bi pocrkali. Ne mere se do beskonačnoati bubati , sve da   svi  Mujini potomci. Onog Muje , kraljice Marije Terezije najboljeg, ha , kako da se izrazi, aha, dušekli   havera.

I sada , ne dao usud dušu griješiti, recimo jedan dio se prestane udarati i bubati.Oni prvi okolni jenjavaju i gase se. Međutim upaljenim avjetlima ne preti nikakva opasnost.Poslije eto ti Mojsija pa on buba i lupa. Jopet opšta bubnjava svuda naokolo.

Ha on počne jenjavati , osjetim  to  ja Deba, ni ja  ne volim , ni za živu glavu , da preskočim svoj dio, pa i ja lupaj i bubaj. Pa zatim Herco i Oma.

I na  kraju Lenji,  konta  i ceraka se Deba. On namjerno ostavi Lenjeg za kraj , Da ga malo nataslači. Dok se čitav grad pretvori u red bubanja  za redom lupanja , oliti pravu pravcati redaljku bubanja i lupanja , doći će i Lenji tobe. Na vakat. Odnekud će  jedna pametna naći put do njegovog  malog mozga i Lenem šapnuti:

-Natakariš lenjost, kad je fešta nek i dušek gori.

I tako bi Lenji prekršio prvo pravilo trojno. Nikud maći zadnjicom. Jedino ako moraš bježati od smrti, a šanse tanjež .I počeo bi se dušečiti , oliti jastučiti.

Vidi molim te, što je ovi Lenji odjednom posto pametan. Sve na mehkom. Što ti lenj čoek neće skontat.

A ja , jado se mindero. Ne'š ti meni više tako, Deba blentovijo jedna. Ima da se modernizuješ i nabaviš francuski ležaj. Rekli mu taj ležaj na glasu. Tvoje je samo da se pristaviš i zalegneš  sa bubalicom,  i ne brigaj.

Normalno nije školska bubalica.  Šta će ti ona u francuskom ležaju. Da ti prenese neku boleščinu iz knjiga. Ali ako dođe bez namjere da štreba ono knjiški, već samo bubalački ,mere vala i ona doperjat na pernate podloge.

I konta Deba kako bi to bilo prelijepo  kad bi se čitav grad uvijek,  iznova i iznova,samo zapaljivo bubanjem.

Nažalost , Gradu nikad nije prijetila opasnost da sagori u bubanju i udaranju iz dva razloga.

Prvo zbog one  narodne, što narod ne vidi to narod ne imitira. Boji se novina. Drugi razlog ću  već smisliti zabrino se Deba, jer   ima ih hejbet, hadumćari, političari, tetkice, prepisivači,  ilmije , pljačkaši narodnog  zlata…

Glava boli, a treba odabrati pravi drugi razlog. Iz dubokih misli ga trgnu njisak konja.

Drugi konj onaj na konju,malo posramljeno tapše hajvana  i kaže mu:

„Eheej, curik.“

Što bi poete rekle:

-Curiko ne curiko isto ti se piše.

U prevodu:
Malo tiše sa tim Ehhej mogla bi neka čuti, pa se navrnut na još koji put; joj mamo, mamice.

 

A ovi umjesto da bubaju  i danas prepisuju na današnji dan:

1508.- Formirana je kamberijska liga protiv Venercije.Ligu si činiliu Papa Julije II,francuski kralj Luj Xii,aragosnki kralj Ferdinand II i rimsko-njemački car Masimilijan I.

1520.- Njemački crkveni reformator Martin Luter u Vitenbergu javno je spalio bulu u kojoj mu je papa Lav X zaprijetio prokletstvom.Trebao se  u roku od 60 dana  odreći  jeresi. U januaru 1521. Luter je ekskomuniciran iz rimokatoličke crkve.Najveći jeretik u hrišćanstvu Vatikan je odlučivao čije je vjerovanje u Boga ispravno a čije nije.Desetime miliona ljudi je spaljeno na lomači da bi crkva pokazala pravo primo noctis sa Novim zavjetom.One stotine ubijenih nevjerničkih „ urođenika“ ne računamo u jeretike.Nih ubrajamo u one koje je Vatikan genocidbnom politikom istrijebio.

1693.- Umro je engleski ljekar i fizičar Vilijam Gilbert. Uveo je naziv za elektricitet, a njegovo djelo “O magnetima”, u kojem iznosi teoriju o Zemlji kao magnetu i magnetskim silama između nebeskih tijela, imalo značajan utjecaj na razvoj nauke u XVII vijeku.

1810.-Napoleon je proširio Francusku za njemačke gradove  Hanover,Bremen(Verder), Hamburg (HSV)Leuenburg i Libek. i pokrajine oko njih.

1819.- Rođen je italijanski revolucionar Feliče Orsini, jedan od vođa “Mlade Italije”, pokreta za oslobađanje i ujedinjenje italijanskih zemalja. Osnovao je organizaciju “Italijanska zavjera sinova smrti”, zbog čega je bio u tamnici od 1843. do 1846. Revolucionarne 1848. učestvovao je u borbama protiv Austrijanaca u Veneciji i Rimu.1854. nije uspio da u Lombardiji pobuni italijanske i mađarske vojnike u sastavu austrijskih okupacionih snaga. Potom je iz tamnice u Mantovi pobjegao i otišao u London.Januaru 1858. pokušao je atentat na francuskog cara Napoleona Trećeg, poslije čega je pogubljen.Takvi su vam „revolucionari“ ili anarhisti.Mi ih zovemo skupnim imenom teroristi.Njoma je jedini cilj ubijati,bilo koga. Djela: “Austrijske tamnice”, “Uspomene i avanture”, “Političke uspomene”.

1822.-Rođen francuski kompozitor belgijskog porijekla Sezar Frank, izvanredan improvizator, orguljaš u pariskim crkvama i profesor na Pariskom konzervatorijumu. S Ektorom Berliozom bio je predstavnik francuskog muzičkog romantizma, obnovitelj francuske simfonije i kamerne muzike. Djela: “Simfonija de-mol”, simfonijske poeme “Eolides”, “Psyće”, “Les Đinns”, “Simfonijske varijacije za klavir i orkestar”, sonata za violinu i klavir, klavirski kvintet, kompozicije za orgulje i za klavir.

1830.- Rođena američka   Emili Dikinson, najveća američka pjesnikinja.Život je provela u anonimnosti vodeći miran život ,tipičan za neudatu ženu.Objavila je četiri pjesme tek toliko da ljudi znaju da ima o čemu da piše.Više od hiljadu njenih pjesama je objavljeno poslije njene smrti u šest tomova.Pjesme  pisane suptilnim i jasno određenim stilom pjevale su prirodu,prolaznosti vremena,vječnosti,ljubaviživotu.

1845.-Engleski građevinski inženjer Robert Tompson patentirao prve pneumatske gume.

1848.- Luj Napoleon nadmoćnom većinom od preko četiri miliona glasova dobio je izbore za predsjednika Francuske. Četiri godine kasnije izveo je državni udar i proglasio se carem Napoleonom III.Vodio je buran život ali u okviru Francuske,svi drugi pokušaji,kao npr.povrat Meksika su mu propali.On,njegova žena Eugenija španjolska sa šačicom scojih ljudi činili su što su htjeli.Totalna diktatura.

1851.- Rođen američki knjižar Melvil Djui, koji je 1870. izradio prvu decimalnu klasifikaciju, sistem klasifikacija knjiga koji se primjenjuje u bibliotekama u cijelom svijetu.

1868.-Postavljen je prvi i te godine jedini semafor ispred zgrade parlamenta u Londonu.jedini semafor.

1869.-Savezna država Wyoming (SAD) donijela je zakon o pravu glasa žena, koji je ženama omogućio pravo glasa i obavljanje službenih dužnosti.Mi naglašavamo da se radilo o pravo glasa za bijele žene.Crnkinje za SAD nisu postojale.One nisu bile žene, su bile ropkinje.Crnci su to pravo pravo ostvarili sto godine kasnije.

1896.-Umro je Alfred Bernard Nobel, koji je pronalaskom dinamita 1867. stekao ogromno bogatstvo. Ovaj vedski hemičar, industrijalac, filantrop i pronalazač želio je da se dinamit koristi samo u mirnodopske svrhe.Aha,kako ne.Svojim pronalaskom  je otvorio  Pandorinu kuriju zla i sredstva za masovno uništenja postala su još svirepija i masovnija.

Testamentom je ostavio fond od 9,2 miliona dolara za dodjelu nagrada za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

1898.-Pariškim mirovnim ugovorm je končan je špansko-američki rat .Izgubila je Kubu i Portoriko,a za 20 miliona dolara Amerikancima prodala Fiklipine i Guam.

1901.-Na petogodišnjicu Nobelove smrti Kraljevska švedska akademija nauka dodijelila je prvu Nobelovu nagradu za fiziku,hemiju,medicinu,književnost i mir.

1902.-Završena Asuanska brana.Nestabilni i prevrtljivi tok Nila se sada mogao regilisati,ali je mnogo poznatih arheoloških lokaliteta zauvijek izgubljeno.Neotkribvene nikad nećemo moći dokučiti i vidjeti.

1904.-Rođen je čehoslovački državnik češkog porijekla Antonjin Novotni, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke od 1953. i šef države od 1957. S funkcija je smijenjen početkom 1968, kada su započele reforme nazvane “Praško proljeće”, koje su onemogućene vojnom intervencijom Varšavskog pakta u avgustu 1968.

1931.-Niseto Alkala Samora i Tores postao je prvi ustavno izabran predsjednik Španije.Na okuci ga je sačekao generalisimus Franko izabranik krune za dugovječnu diktaturu.

1936.- Abdicirao je britanski kralj Edvard VIII.Nije želio da se odrekne ženidbe sa Amerikankom Volis Simpson, kako je to od njega tražio premijer Stenli Boldvin. Poslije abdikacije dobio je titulu vojvode od Vindzora. Naslijedio ga je Džordž VI.položaja.Dobro je prošao.Trudnu princezu Dijanu se zbog namjere da se uda za nehrišćanina.

1941.-Japanski avioni su u Južnokineskom moru potopili su britanske ratne brodove “Ripals” i “Princ od Velsa”. Poginulo oko 800  britanaca.

1946.- Rođen je Fadil Redžić Fadiljo, bosanskohercegovački muzičar, basist legendarnih Indexa.Rukama je svirao jedan ritam,nogama je kuckao suprotni ritam.Ljudi se ibretili,vjerovalo se da to nije moguće.Šeret se samo zezao.

1948.-Generalna skupština UN u Parizu usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Prvi član glasi:”Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.”

Kakao to na papiru lijepo izgleda,Neka ta prava UN objasni potomcima stotina miliona obespravljeniuh i ubijeniih ljudi širom svijeta.Normalno u nerazvijenim zemljama i uemljama u kojima je stanovništvo zbog sunca malo više preplanulo. U svijetu se na današnji dan obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

1950.- Nobelovu nagradu za mir dobio je dr. Ralph Bunche, američki diplomat zaslužan za postizanje mira u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine.Izraelci i Arapi se i dalje redovno kerape i nemaju namjeru da prestanu.Još minimum 5 ljudi je dobilo nagrade za mir u posredovanju između tih zaraćenih strana. Mi nismo posredovali ali se nadamo nagradi.Naš učinak je adekvatan učinku svi nobelovaca za mir.Dužno poštovanje blaženoj čista srca Mariji tereziji.

1955.-Rođen Goran Ipe Ivandić bh rok bubnjar,dugogodišnji član Bijelog dugmeta.

1961.-Ivo Andrić je u Stokholmu primio Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da mu se ona dodeljuje “za epsku snagu” kojom je “oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”.

1963.-Zanzibar,britanski robovlasnički protektorat stekao nezavisnost u okviru Komonvelta,kohji će ubrzo riknuti.Iduće godine Zanzibar i Tanganjika su nestali sa svjetske mape.Pojavila se Tanzanija,nova zemlja nastala ujedinjenjem nestalih.

1964.-Afroamerikanac Martin Luter King dobio je Nobelovu nagradu za mir.To je bio znak kju.klux.klanu da ga upuca 1968.godine.Da li su CIA ili FBI imali prste u ubistvu to nikad nije objavljeno.Ono što se šuška i trača,nije naš resor.Inače nije u rodu sa njemačkim teološkim i vjerskim reformatorom,začetnik protestanske reformacije,koga je Vatikan izbacio iz nbjihove  crkve zbog lošeg vladanja.Nemojte nas pitati kako smo saznali za nesrodstvo.

1967.- Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena je u Novom Meksiku u SAD radi vađenja prirodnog gasa.Vidite šta nerazumnici rade.Upotrebljavaju netšto što se ne može kontrolisati.

1980.- Milton Obote proglašen predsednikom Ugande, kao prvi afrički šef države koji se vratio na vlast posle zbacivanja vojnim udarom. Vojska ga 1985. drugi put zbacila sa vlasti

1982.- Dvojica sovjetskih kosmonauta vratila su se na Zemlju poslije rekordnih 211 dana provedenih u vasioni u brodu “Saljut 7”.

1983.- Raul Alfonsin preuzeo je dužnost predsjednika Argentine kao prvi demokratski izabran šef države poslije osmogodišnje vladavine vojne hunte.Život Argentinaca se ni malo ne mijenja.

1987.- Umro je američki violinista porijeklom ruski Jevrejin Jaša Hajfec, jedan od najvećih majstora tog instrumenta u 20. vijeku.Mnogi su ga stavljali rame uz rame sa Paganinijem i Jehudi Menjuhinom.Izgleda da ruskim jevrejima ide violina od ruke.

1989.u ČSSR pao kominizam. Predsjednik Gustav Husak je podnio ostavku. Vlast preuzela  prva nekomunistička vlada od 1948.

1991.-  Armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha na referendumu se, velikom većinom, izjašnjava za neovisnost od Azerbejdžana. Azerbejdžanske manjine su bojkotirale referendum.

1991.- Jugoslovenska narodna armija se povukla iz Zagreba i Hrvatske.Čarkice Srba i hrvatskih snaga nastavljene radi mazanja očiju,kako je u Karađorđevu tog stađuna dogovoreno.

1996.-Predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao je Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom.Većina bijelaca se nogiralo,jer su iscjedili zemlju do balčaka. Završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji je bio pirova pobjeda.

1998.- Palestinska oslobodilačka organizacija poništila je odredbe svog ustava koje su pozivale na uništenje Izraela.

1998.- Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru SFRJ u Hagu osudio je bosanskog Hrvata Antu Furundžiju na 10 godina zatvora, zbog mučenja i silovanja zatočenika u bosanskom ratu. To je bila prva presuda kojom je silovanje označeno kao ratni zločin.

1999.-Umro Franjo Tuđman.Nažalost nije  mu bilo suđeno  da uvede hrvate u 21.milenijum.

2001.-Konstituisana Skupština Kosova,prva od dolaska međunarodnih snaga.

2002.-  Vehti generalni sekretar UN-a Kofi Anan dobio Nobelovu nagradu za mir.To mu je ,vjerovatno,bila nagrada za nečinjenje i neefikasnost u ratu u Bosni.Tako zapad podanike nagrađuje.

2002.- Bivši američki predsjednik Džimi Karter primio je Nobelovu nagradu za mir.Historičari tvrde da je bio najbezličniji SAD predsjednik ikada. To je upravo najbitnija karakteristika potrebna za dobijanje nobelove nagrade.

2003.- Tribunal u Hagu osudio je bivšeg oficira Republike Srpske, Dragana Obrenovića, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad muslimanskim civilima u Srebrenici. Obrenović je priznao krivicu.

2006.- Umro je Augusto Pinoče, čileanski general, državnik i diktator, koji je na vlast došao 1973. vojnim pučem zbacivši marksističkog predsjednika Salvadora Aljendea. Za vrijeme njegove 17-godišnje vladavine ubijeno je oko 3.000 ljudi, a oko 28.000 je bilo mučeno.

Kako informatori bezočno lažu.Mi smo svjedoci da je za desetak prvi dana njegove strahovlade ubijeno tih 3.000 i uhapšeno 25.000 ljudi.

2010.- Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, uhapšen je u austrijskom gradu Salzburgu  zbog umiješanosti u korupcijske afere i zloupotrebe položaja.Čovo se sada šepuri Zagrebom zbog proceduralnih grešaka.Preocedure će potrjati do neko ne rikne ili odustane.Njegovo osuđivanje bi povuklo lavinu zatvorskih kazni.Sanader ima ljude u šaci.Zapisi i dokazi su u švicarskim trezorima.

Dogodilo se na današnji dan 9. Decembar / Prosinac

 

Danas je Ponedeljak ,  a  deveti dan poslijednjeg mjeseca ove , dotične 2019.godine.

Pitate se zašto dotična?

Bome je nas plaho i nježno  doticala.

Nećemo reći pripazila ,da ne kažu da se seksistički izažavamo.

 

I još nam tupe  da je  Decembar / Prosinac .

Malo čudno!

Deseti mjesec u dvan'estom , a prosijavanje još nije ni zakopitilo.

U ponoć će isteći  343 dan dotične.

Ne znamo da li u 24 00 ili 00 00?

Bez pbzira na dilemu , vi skontajte koliko vam još fali do …

recimo blagdana  ;

hanuke ,  božićnih i novogodišnjih,  rođendana, Dana armije SFRJ , kratkodnevnice, zagrljaja ,

poljubaca , i … recimo , onih dodira.

 

Nemojte nas pitati kojih.

Ako ne znate džab – džabe vam je objašnjavati.

Prošo vam voz pored nosa , a vi ne vidjeste kako zamiče u tunel,

oliti crnu rupu.

Da ste vidjeli , možda bi skontali.

 

Ipak daćemo vam orjentir.

Do kraja godine ima  okruglo 22  dana.

Nova dilema, Aa ?

22 pa okruglo. Ko bi reko?

Nama jeste. Nama je sve okruglo i medeno.

Uvijek nam to čedno prelijepo i medeno nešto  među rogovima blista.

 

Nismo se šalili, ali šalu na stranu.

Sve je u parovima.

Dvije dvojke su par,  ali i jedna dvojka je par.

I četvorka je par , jer je sastavljena od dvije dvojke.Ili barem trice i keca.

I svaki neparan broj je par, ako vi to poželite.

Zakon komutacije je zasnovan na parovima.

“Parovi opozicija  koji služe za utvrđivanje identiteta jedinica,

zovu se minimalnim parovima.”

Jesmo pametni kad prepisujemo.

 

Ipak sni su moćna stvar.

Minimalni parovi tada postaju redovna pojava.

Tako naštelite:

Decembar je par sa Prosincem.

Snijeg je par sa kišom.

Studen u srcu je jača od studeni sa minusima.

Neko je u plusu,neko u minusu.I to je par.

 

Jedino je  vrijeme  singularno ; rekli bi neuki.

Medjutim ,

ako vrijeme povežemo sa prošlošću,sadašnjošću i budućnošću ,

to su već dva para, a dva para su opet jedan par.

I tako dolazimo do crne rupe.

I ona ima svoj par.

I tu je kraj priče.

 

Što bi poete rekle:

-Nemojte o parovima i crnim rupama  , mogli bi vam se o glavu obiti.

 

U prevodu:

-I život i smrt su par.

 

Dopisano:

Iako veoma velikodušni i dobrodušni, reklo bi se neizmjerni u svojoj  dobroti,

iedino se  nikako ne možemo složiti da su opanke i lakovane cipelice par.

 

Uh,napokon zaradismo dnevnicu. Jedva!

 

A prepisivači, koji kaćžu da su historičari samo svoje , pa svoje, svaki dan na dašanji dan.

480.-Germanski vojskovođa Odoakar je porobio Dalmaciju .Iste godine se proglašava za cara Italije.Četiri godine prije toga je rasturio Zapadno rimsko carstva i svrgnuo Romula Avgusta, koji je tako postao poslijednji zapadno rimski car.

536.-Vojskovođa Belizar ušao u oslobođeni Rim kojeg su stotinjak godina od Odoakara držali germani.Ispunila se želja Justinijana I cara istočnog rimskog carstva da  ovlada zapadnim dijelom rimskog carstvaJedan je od najčuvenijih vojskovođa onih vremena.Poznat je i po tome što je 532. godine u par dana pobio 50.000 Nika koji su se pobunili protiv njegovog cara Justinijana I

1594.-Rođen je švedski kralj Gustav II Adolf.Po njemu je Hičo dobio ime.Gustav je bio veliki vojskovođa,koji je u 3o:godišnjem ratu  često takario njemačkog cara Ferdinanda II ,pomalo Rusiju i po puno Poljsku.Tim je ostvario dominaciju na Baltiku.

1608..Rođen pisac Džon Milton.Proturaju nam da je bio jedan od najvećih pjesnika svjetske književnosti.Mogli bi biti tačno ako se u najveće unraja 1000 pjesnika,jer je on tu negdje oko hiljaditog.Normalno po našem ukusu.Kažu da je mara Daščara krijući pisala bolje stihove od njega.Nešto njeno ponekad čopnemo i objavimo.Molton Džon se bavio i politikom i natakario se.Restauracija monarhije ga je koštala zatvora i gubitkom svih imanja koje nabrao kao latinski sekratar Državnog savjeta.Ubrajaju ga u velikane zato što je napisao nesuvisle religiozne epove Izgubljeni raj i Vraćeni raj.U prvom  epu  se Satana i neke njegove talđije pobune protiv nebeskjog Samodršca.Vidite li kako „vrlo religiozni“ Džon imenuuje Apsolutnog Gospodara. Druga je vojevrsna oda  Ješui (Isusu) Hanocriju i njegovoj pobjedi nad Satanom.Pročitasmo ponovo i bespotrebno Bibliju i ne nađosmo nikakve besmislice o nebeskoj ponudi.Novozavjetne radosne vijesti ne pominju tu Isusovu borbu.kako će kad je rođen oko nulte tačkeNe znamo da li je usud upetljao prste,ali Džon Milton  je prvo oslijepio,osiromašio pun bijesa i razočarenja na sve pa i na „Apsolutnog „vlastodršca.da bi spjevao odu Satani i Isusu.

1641.-Umro flamac Anton van Dajk koji  je sluikarstvo učio kod Petera Pola Rubenssa.Lutao je po Evropi,trbuhom za kruhom.Poslije Italij i Francuske skrasio se u Londonu na dvoru Čarlsa I Stjuarta. Radio je portrete i vjerske motive i postao istaknuti predstavnik Flamanske

slikarske škole.

1824.-Simon Bolivar je pobijedio Špansku armiju i bici kod Ajakuča u Peruo.Time je Španije počela da puše u fenjer na tlu Južne Amerike.

1842.- U Moskvi je rođen Petar Aleksejevič Kropotkin, ruski teoritičar anarhizma, anarhistički revolucionar, geograf, istoričar, pisac i ruski knez koji se odrekao svoje titule.Na sahrani u Dimitrovu 08.02.1921. bilo je prisutno sto tisuća ljudi.

1886.- Rođen američki pronalazač Klarens Birdsej, poznat po pronalasku dubokog zamrzavanja kao načina za održavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca sa Aljaske.

1905.-Francuska se zavjenčala od crkve,odnosno država je postala sekularna,a crkva je dobila nogu iz politike.Ono javno.Ne javno i dan danas ima mnogo veču vlast od bilo koje i čije vlade.

1910.- Umro srpski pisac Laza Kostić, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio sr književni jezik južnih Slavena  novim izrazima,koji se pripisuju romantizmu.

1914.-Rođena je Ljubica-Cuca Sokić, slikar, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu. Iako je bila profesor i akademik ostala je vjerna svojim temama.Njeni pejzaži, portreti, mrtva priroda nikad nisu izgubili karakter poetskog, lirskog doživljaja.

1916.- Rođen američki glumac ruskog porjekla Kirk Daglas.Zbog uloga nervoznih, ambicioznih i grubih tipova mahala je skontala floskulu;Kirk Daglas prno naglas (da izvinite na izrazu).I pored  više kaubojskih uloga najviše proslavio Spartakom.

1917.- Velika Britanija je krstaškim  ratom osvojila Jeruzalem, grad  koji je posljednji put bio kršćanski davne 1244.  Jeruzalem je čak 673 godine bio u muslimanskim rukama.Poslije  godine 1946.-  Britanci su Jerusalem i Palestinu poklonili izraeličanima ne bi li postali genocidni narod.U nakani su uspjeli.

1926.- Rođen španski borac s bikovima Luis Migel Lukas Domingin, koji se smatra najboljim borcem s bikovima u XX veku. Njegova veština inspirisala pisca Ernesta Hemingveja.

1932.U madridu osnovana Međunarodna unija aza telekomunikacije (ITU).

1934.-Rođena Džudi Denč,oskarovka,engleska filmska i pozorišna glumica kojoj nisu bile strane ni humorističke seriije.

1941.- Nakon japanske okupacije Mandžurije u Kini je došlo do stvaranja pokreta otpora koji je polako preuzimao kontrolu nad ostatkom zemlje. Kineske su vlasti službeno objavile rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

1953.-U Kristoferu je rođen Džon Malkovič, američki filmski glumac.

1958.- John Birch Society je udruga koja je od samog osnivanja jasno dala do znanja da joj je jedini cilj borba protiv komunizma.Inače protiv komunizma su sve zemlje „zapadne kolijevke civiliuzacije“ radila  sasvim javno i otvoreno još od oktobra 1917.godine.Nije nam jasno šta su pisci udruge htjeli poručiti objelodanjenjem svoga stava.Nije valjda da su mislili  izumiti toplu vodu.

1961.-  pita Afrička država Tanganjika stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika.Btiranci nastavljaju i gubiti i tonuiti ,Komovlest radi što i Kirk Daglas.

1965.Popularni strip Čarli Braun dobio svoju dugometražnu inačicu  Božić Čarlija Brauna ,premijerom na današnji dan.

1965.-Dogodio se NLO incident kod Kecksburga,Pensiklvania, SAD-u.Velika vatrena lopta brilijantne boje vidjele su hiljade stanovnika u šest US država i u Ontario Kanada.

1985.-Bivši predsednik Argentine, general Horhe Videla, i njegov sledbenik, član vojne hunte admiral Emilio Masera, osuđeni su na doživotnu robiju zbog učešća u “prljavom ratu” protiv gradske gerile i političkih protivnika tokom kog je nestalo 9.000 ljudi.Tako kažu zvanićni izvori.Nezvanično se govori o cifri od 25 – 45.000 mrtvih.Zbog ovih cifri bi i mrtve glave padale-Zato je zvanika uvijek mnbogo manja.

1985.-Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osuđuju kao kriminal.

-I šta onda. Ko će pohapsiti cjelokupni zapada , od Vatikana, preko truhle  britanske krune , do najvećeg teroriste od drugogo svjetskog rata, čuvenih SAD

1990.-Leh Valensa  vođa zabranjenog sindikata Solidarnosti špstaje prvi „demokratski“ predsjednik Poljske.

1990.Srpski narod izabrao koljača Miloševića za predsjednika i odredio se za njegovu genocidnu politiku.

1994.- Partija “Sinn fein”, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije više od 70 godina otpočela je mirovne razgovore sa britanskom vladom.Prema informacijama koje posjedujemo sinfinci su imali malo više aktivista na listama,mahom sedamdesetogodišnjaka. Skontali su da ,da i pored fanatične borbenosti neće moći uganjati višestoljećne želje da se riješe krvopije;stare ofucane evropske prodavačice za novac.

1996.- UN odobrile primenu dugo odlaganog sporazuma sa Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svetsko tržište nafte prvi put od invazije na Kuvajt 1990. Što je real politika.Daš zemlji da se malo oporavi i izgradi da bi je malo potom uništiki i ponovo gradili i pljačkali.

1999.-Srpske vlasti osudile  predsednicu Lige albanskih žena, pesnikinju Fljoru Brovinu, na 12 godina zatvora. Brovina puštena na slobodu 2000. po odlasku Slobodana Miloševića sa vlasti.Da je zločinac samoubica ostao na vlasti teško bi Fljora tek tako izašla.

2003.- U Meridi je potpisana Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije, tim povodom se 9. decembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.Ova koripcija podrazumjeva korupciju koja se odvija mimo dozvoljenih i ustaljenih tokova.To znači ograjišu samo levati koji se hoće bakčati sa ozbiljnim igračima.

2009.- Dogodio se neobičan svjetlosni fenomen nad Norveškom.

Stanovnici sjeverne Norveške ostali su zapanjeni nakon svjetlosnih fenomena koji su djelovali kao kompjuterski generirana slika na nebu. Začudo fenomen nema veze s prirodnim magnetskim fenomenom aurorom borealis koji se često može vidjeti u ovom dijelu svijeta

Prvo se pojavio plavkasti snop svjetla iza planine. Zaustavio se nasred neba i počeo kružno kretati. Za par sekundi ogromna spirala prekrila je cijeli svod. Zatim je plavkasto-zeleni snop svjetla zabljesnuo iz centra spirale – nekih 12 minuta prije nego je sasvim nestao.

Zvanična objašnjena:

„Kontrola zračnog prometa u zračnoj luci u Tromsø tvrdi da je igra svjetlošću trajala oko dvije minute, te je dodao da je to “predugo da bi se radilo o astronomskom fenomenu”. Istovremeno, istraživač Truls Lynne Hansen iz geofizičkog instituta Tromsø je siguran da je svjetlost uzrokovana lansiranjem projektila. On je rekao norveškim medijima da je projektil najvjerojatnije izgubio kontrolu i eksplodirao. Spirala svjetlosti, tvrdi on, je bila rezultat svjetla koje odražava curenje goriva.“

Nikom nije palo na pamet da je neki norveški mahalaš poslao u nebo kontrolisani vatromet sa viđenim efektima.

Dogodilo se na današnji dan 8. Decembar / Studeni

 

Rekoše nam da je danas Nedelja 8. Decembar , kao i Prosinac  2019. godine , dosuđenom po Isusu Hristu.

Do kraja godine ostalo je još četiri subote i četiri nedelje  i 23.dana.Njih oduzmite od onih cjelovitih trista šezdeset pet dana i dobićete koliko smo potrošili dana ove godine. Nemojte potezati tako brzo, ko za novčanik u kafani. Tri četiri dva dana, ili ako volite cifre 3 4 2 dana je otperjalo do nekih drugih vremena i ponovnog viđenje.

Dobri ili loši dani, e,  to je već vaš problem.Svako svoje terete nosi. Jer svi dani su prelijepi,samo ih treba prihvatiti i milovati.

A neke stvari se nikad ne mjenjaju. Evo i ove godine su se dešavale iste stvari u nekim birvaktile vremenima. Niko da pomogne pučanstvu u prošlim vrmenima, pa da im bar malo olakšaju i ukinu one teške i takarli događaje. Kažu bilo pa prošlo. Valjda.

A  valjalo bi precima pomoći. Da ni njih, ne bismo se mi danas žvaljili. Ne znate šta znači žvaljiti!  Kad ne znate, nek ne znate. Vi ste na zijanu. Jer poslije žvaljenja poneki se hvataju. Za glavu, a šta ste vi mislili. Dobro de , da nije bilo onog što ste vi mislili ,ne bi se blentovije hvatali za glavu.

Sad se pravite pametni. Skontali ste šta je žvaljenje i čemu ono vodi .A gdje ste bili prije. Recimo kada je…I ne bi bilo nas, uz Božiju pomoć  na ovom dunjaluku. A dunjaluk je prilijep mjesto za življenje.

Ug , zamalo lanusmo, a ne smijemo. Jazuk, udarićemo na obraz velikom dijelu dunjaluka.

A i nanijetili smo danas biti malo nježniji  i sneniji.

Jedno dijete , dobrota i čednost mila, nas u srce dirnulo. Poslalo nam pjesmu, kaže poslušajte.

Kako nećemo mila djevojčice. Odavno je mjerkamo , ali ne možemo je pristaviti bez tvoje pomoći.

A pjesma kaže;

Pogledajte malo kroz prozor. Nemojte da vam  sada suze poteknu od miline . Trebaće vem kasnije.

Lijep dan , plav i sunčan , miriše na milost i ljubav.

Zamislite  slobodan dan, onaj jedan  od vikenda koji ste propustili jer ste bili zabrinuti i umorni.

Livada cvijetna, ljubičice , janje, ruže što da ne. Čak i divlje. Bagremi i lipe cvijetaju.

Jorgovani mirišu. Djeca su vesela, bezbrižno se vrte po cvijetnom tepihu.

Vi u hladu trešnje koja je tek probeharala .

U vašem naručju opojno miriše najmirisaviji i najljepši dunjalučki cvijet.

Vi ste opijeni i raznježeni.

Shavatate , sve slavi Gospoda svoga.

Hvala i slava Bogu Gospodaru svijetova.

Zavirite sada  sada u nutrinu svoju.

A šta vi čekate. Sada možete one suze pustiti.

 

Što bi poete rekle.

Alelujah

 

U prevodu:

Ma šta je danas sa prevodiocem.

Ma , gdje se dao.

Ah oprostite, sakrio se ispod stola i plače.

Ne da da ga vide. Muškarčine ne plaču.

A tebi dijete milo velika hvala za današnji lijepokaz.

 

****

 

I nekad bi:

65.p.n.e.-Rođen  Flak Kvint Horacije rimski pisac,poetske vokacije.Imao je veliki utzicaj na sve rpohe evropskog pjesništva.Bio je realni klasik,ironične kritike,moralno strog sa savršenim stihovima.Stavio se na stranu Cezarovih ubica i pridružio se Brutu,zvanom Zar i ti sine Brute.Međutim triumviarat je sredio otpadnike i pomilovao Horacija u većinskoj amnestiji.Djela:Epode,Satire,Ode,Pisma itd.Provjereno: nije ništa u rodu sa onim Horacijem iz Majami CSI.

1542.-Rodila se Meri Stjuart,škotska kraljica od 1560.Prisilno jer abrdicirala zbog prokatoličke politike.Vječna Jungefrau Elizebeta I je držala 18 godina u zatvoru: da bi je u nastupu djevičanskog bjesa skratila za glavu.Nama se čini da je to bio čin ljubomore,ne samo zbog ljepote,več i zbog takara.Meri se udavala tri puta.Ono zvanično.Meri ili kako bi Vuk rekao Mara, je gubila muškarce svog života.Otac joj je preminuo kad je imala samo šest dana.Krunisana za kraljucu sa godinu.Udala se sa sedamnaest godina za francuskog kralja Fransoa II i nepunih godinu i po dana poslije već je bila udovica. No ponovo se udala ua prevog rpđaka Henrika Sjuarta. Kad je rodila sina odličila je da ubije sififlističnog muža i da se uda za njegovo ubicu Jamesa hepburna.Tada se plemstvo pobunilo i ona je pomoć potražila kod rodice   Elizabete.Ova je prihvatila i prpružila utočište u tamnici i kasnije je ubila pod optužbom da je pripremala urotu protiv krune.Nikad se nisu srele licem u lice.

1626.-Rođena švedska kraljica Kristina Augusta Kraljiva bila već u šestoj godini,ali je krunisana u 18.-oj. Abdicirala zbog prevelikog obrazovanja .Bila jedna od najobrazovanijih žena svoje epohe. Prešla na katoličnastvo da bi bilka sahranjena u crkvi Svetog Petra u rimu..

1638.-Umro Ivan Gundulić,dubrovački barokni pjesnik i najnačajniji balkanski stvaralac 17.vijeka. Epovi: Suze sina razmetnog,Osman i pastorela Dubravka su ostavili traga u književnosti,južnih Slovena.

1854.-Papa Pie proglasio bezgrešno začeće Bogorodice.

1861.-Rođen francuski sineast Žorž Melijes pionir filma.Snimio 500 filmova.Bila bi to zapanjujuća cifra da filmovi nisu trajali do petnaestak minuta.Bili su među njima Put na mjesec ,Guliver i Minhauzen.

1865.-Rođen kompozitor Jan Sibelijus,finac.

1886.-Onovana Američka federacija rada ;objedinitelj sindikata,koja je 60-tih godina XX vijeka dovedena u vezu sa organiziranim kriminalom/mafijom.

1903.-Umro ubleha ,filozof i sociolog Herbert Spenser koji j bio preteča Darvinu u teoriji evolucije.

1925.-Rođen afroamerikanca Semi Dejvis  pjevač,glumac i igrač.Ubrajaju ga među najveće zabavljače 20.tog vijeka.

1925.-Obznanjena je rasna supremacija Njemaca .Luđak ,soboslikar i robijaš Adolf Hičkok Hitler objavio  Main Kamf – Koncepciju „Novog svjetskog poretka“.Sada je na djelu takođe „Novi svjetski poredak“ zasnovan na istovrstnim principima.

1941.-Juče bio napad na Perl Harbur,dana Ameri objavili ratJanso prije 74.godine Britanije se pridružila SAD i od tada je samo trabant amerima.Sa druge strane Italija i Njemačka objavile rat anglo-saksonskim haverima.

1943.-Rođen Jim Morison pjevač,duhovni vođa i kompozitor kultne grupe Doors ,po mnogima najinventivnija rok grupa ikada.

1949.-UN zatražile da velike sile priznaju Kinu jer je Čang Kaj Šek brisno na Formotu /Tajvan) i tamo osnovao državu jkojoj je pripadala Kina.

1954.-Srpski i hrvatski pisci i lingvinisti na čelu sa hadumom i gospojicom Andrićem se dogovorili o zvanju sprsko-hrvatskog jezika.Crnogorce priključili,bosance isključili.Valjda su već tada znali za scenarij tridesetodam godina poslije.

1966.-Oštro ne –  fisijiskom oružju u kosmosu – spotazum potpisalo 28 glavnih hadžija za atome.

1966.-U velikom nevremenu brodolom grčkog feribota Heraklion.Poginule 234 osobe.nesreća se dogodila kod otoka Melos

1974.-Grci takođe rekli ne monarhiji.Republika ostaje na snazi,uz mogućnost vojnih pučeva i diktatura.

1978.-Umrla Golda Meir prva žena premijer Izraele u 80.godini.

1980.-U Njujorku ubijen Đon Lenon ,čuveni Bitls i jedan od najuspješnijih pop-rok autora.Ubica Mark Davis Chapman osuđen na doživotni zatvor iako je mentalno poremećen.To nisu čista posla.Luđaci se šalju u ludnicu.

1897.-Gorbačov i Regan smanjuju nujlearno naroružanj.To je za javnost.Za tajnost je dogovorena disolucija SSSR-a.

1987.Počinje prva infatida ,ustanak Palestinaca protiv izraelskog okupatora.Završava 1993. Godine.

1991.- SSSR prestaje da postoji.Stvorena je Zajednica Neovisnih Država.Tako rekoše predsjednici Rusije,Bjelorusije i Ukrajine.Sića se po običaju nije pitala.

1995.-Novo pakovanje za isto takarenje.Na čelo Savjeta za sprovođebnja mira u Bihstao vehti i licemjerni Karl Bilt.Mirovna konferencija aut.

1995.-Čečeni dobili poseban status u okviru Rusije.

2001.-U Sarajevu u 47 godini umro Mirza delibašić košarkaški virtuoz i jedan od najboljih košarkaša svijeta.

2005.-Norveška usvojila zakon po kome norveške firme do 2oo8.godine u upravne odbore moraju uvesti najmanje 40% žena.radikalna i prijeko potrebna mjera.Međutim ostale zemlje svijeta ostale gluhe i nijeme.Šta njih briga za žene.Ko im je kriv što su žene.

Dogodilo se na današnji dan 7. Decembar / Prosinac

 

Subota je 7. Decembar / Prosinac 2019.  godine. Otprilike , ali tačno tako.  Minulo je 34o dana , otrplilike, ali isto tako tačno toliko. Do kraja ove godine je ostalo još okruglo 24 dana.

Znamo neuki  nam ne vjeruju da 24  okrugao broj. Jel'24 skoro četvrtina od 100? Jeste! E onda , počto je četvrina je uvijek bila okrugla , ako je zaokružena. Znači i dvadeset pet je okrugao broj, na priliku u nepriliku, ali tačno tako, čak i ako mu oduzmemo jedan dan.

Joj , šenkrat plaho smo bistrooki. Nama svi brojevi okrugli.  Šta ćemo. Zaljubljeni u jabuke i kruške. I sve što liči na njih. I nikad ih ne mješamo i ne brkamo. Gdje ćeš insanke i voćke pomiješti? Jest da su zajedničkim imeniteljem slatke. Kod nas svako voće i svaka insanka medene  i  slatkice.

Tako nam zapisano iu CV pri rođenju. Vi garant pomislili to mu dođe ono ko životopis na njakom stranjskom zboru. Nije boni, kod nas CV znači… Možda vam jednog dana odamo tajnu, ali taj dan nije danas.

Eno ga rahmetli Deba odozgare dobacuje:

-CV to vam kod njih  znači… Možda vam jednog dana otkrijem tajnu , ali to  sto posto , garant , nije danas. Ali neke druge godine na današnji ili bilo koji drugi dan , mere bit da bidne.

A Deba nije ni crko , ni rikno , ponajmanje krepo kako su mu to zlohudnici najavljivali. Samo je zaspo i usnio. Znači  nije bio toliko loš. Negdje je skupio par aferima i postao jedan od dobrih. Lako se njemu sada zezat i prozivati. A nedostaju nam njegovi biseri Baš je bio blesav i mahalaš. Do srži.

I nije fer, što nas tek tako, objene napušća. Uvijek je bio takav. Na svoju ruku. Ni on, ni tetka nam Hanifa nam , ne ispričaše sve svoje tajne. Ona što imala je imala  klavir velikački ko francuski ležaj sa baldahinom.

I to je ona tetka   koja je voljela pricrvljiti. A vi znate da ta riječ potiče od crva. E sada kad smo vam to objasnili lakše nam je. Valjda nešto skontate. A sve naše tetke su voljele , a neke bome i dan dans  vole pricrvljiti. I nijedna nije  u rodu ni sa jednim hanefijom.

Za hanefije je uvijek govorila:

-Pismilet i pogančeri sve do jednog. Daleko im kuća od moje. Licemjeri   se pocijepali u vjeri i više vjeruju nekom Hanefiji nego u Svete knjige. Bezbožnici  , ili kako se u mahali  svetoknjiški kaže ; pogan. A vamo se prodaju za glavne vjerske učenjake. Ne shvataju da su upravo oni skrenuli sa pravog puta, a da im to nigdje odobreno . Ni svetim knjigama , ni u hadisima Božijeg poslanika.

Šta će te. Vole se pravit pametni ko one vatikanske hadum tetkice.

Što bi poete rekle :

-Vrana vrani ne kopa oči.

U prevodu   i ovaj put sa naravoučenijem:

Svi učeni iz IZ su vlasnici usukanog užeta okačenog oko vrata i pušu u uzlove.

I tako naše ilmije rahat od pameti idu u pržun na grijanje. Plaćanje u naturi ; vlastitom kožom.

Naravo učenije (oliti u prevodu)

U našoj basni ilmije nisu insani, ni hajvani,  oni su samo  zicer zrelo gorivo  za  reš pržunare.

Ima mnogo toga za pomenuti što se strefilo na današnju vaktiju u prošlim  vaktima i birvaktilima.

43.p.n.e. – Marko Antonije se rješio opozicionara Marka Tulija Cicerona odsjekavši mu glavu i desnu ruku.Glavu zato što je mislio svojom glavom;desnu ruku zato što je njome pisao „ružne“ riječi o imperatoru.Tako se to radi sa opozicijom.I Milošević je svoga „oca“ i kuma Ivana Sambolića mlatno i zaklo.

Ciceron je bio jedan od nsjalavnijih starorimskih filozofa i pisaca,i najveći stilista u pjesništvu. Mark Antonije je opet bio ljubavnik prelijepe Kleopatre koja je sa njim imala djecu.Imala je ona i sina Cezariona sa njegovim jaranom Julijom Cezarom:Mnogi kažu okačite mačku o rep priču da se Kleopatra grlila sa kobrom.Nju je ubio Antonije po njenom nalogu.Kako i čime to se nezna.Možda kobrom?

1815.-Strijeljan Mišel Nej načiveniji Napoleonov general.Onbova ga osudila na smrt.Dok bijaše,dobar li bijaše:Bonaparti.

1.863.- Rođen Pjetro Maskanji talijanski kompozitor koji tvorac prve verističke opere Kavalerija rustikana (1 890. ).Verizam je metoda i smjer u umjetnosti koja teži da što istinitijem predstavljanju. prikazivanju i izražavanjem stvarnosti.Što bi laici rekli realizam.

1894.-Umro francuski diplomata Ferdinan de Laseps. Nije umro od sepse nego od starosti.Smrt ga strefila u 89.godini.Nedovršavanje svjetskih kanala mu je bila specijalnost.1859.-1869. Rukovodnja Sueckim i skoro ćorak.kanal završen iste kodine kad je napustio rukovodnu funkciju.1881.počinje gradnju panamskog i ćorak.Ameri ga završili 1914.Jedino nije picao ćorke u lovu u mutnom i podmićivanju koja je sezala od portira,političara,bankara ,novina do premijera Francuske Žorža Klemansoa.

1896.-Počela devetogodišnja kuknjava i zapomaganje srpskih autonomnih opština  BiH pred austrijskim carem Franc Jozefom I.Vidite molim vas, oni caru predali „Carev memorandum“ sa žalbama na pogažene povlastice Srba u crkvi i školama.Poslije su pridodali još tri memoranduma ,ali ni jedan nije pio vode.Srpske autonomne pokrajine devedesetih godina prošlog vijeka po BiH i Hrvatskoj su prihvatili njihov sistem žalopojki i kuknjave.Njih su pratile gusle ,koljačke sjekire i macole;i obavezno snajperi i granate.

1912.-Njemački arheolozi u El-Amarni pronašlipoprsje egipatske kraljice Nefertiti .Historija ističe da je bila jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti starog Egipta. . Priča o Savršenoj zaslužuje malo više pažnje.Zbog toga ćemo ovih dana smisliti priču o njoj koja nosi duboku tragiku moći,ljubavi,izdaje…

1914.-Srpska skupština vo Niš proglasila deklaraciju o ujedinjenu svih Južnih slovena u u zajedničku državu bez da je pitala bilo kojeg drugog „južnog slovena“.Kada to sravnimo sa dvedesetim godinama prošlog stoljeća sve je jasno.htjeli porobiti i zbrisati ostale „južne sloven“.Kad im to nije uspjelo počelo je klanje.Inače zapad je tu deklaraciju ignorisao jer se još nisu moglči dogovoriti Balkanu u glede interesnih sfera.

1917.-SAD ušle u prvi svetski rat,koji je bio na izmaku treće žestokog krhanja.

1922.-Sjeverna Irska glasala odvajanje od Republike Irske.Protestantiu se odvojili od katolika da bui ih Englezi mogli lakše tekariti.

1924.-U Pećinama u Lici rođena Jovanka Budisavljević ,datilograf i kuvarica,potom sekretarice svoga budućeg muža koji se odazivao na imena Josip ,Broz i Tito.Ta se pećinarka u jednom momentu tolikio osilila. da je poćela neke takarli priče sa nekim generalima, posebice ličaninom Đokom Jovanićem.Tako službeni izvještaji E.Kardelja i jarana to kazuju. Majorka je umrla u Beogradu 20.10.2013.Dvadeset tri godine po smrti muža Broza.

1928.-Rođen Noam Chomsky, američki ubleha ,jevrejskog porikla koji je bio američki lingvinista,filozof,kognitivni naučnik,politički aktivista,pisac i predavač.Kažu napredan bio a Makrti ga nije zapazio ni očešao.Bio je dobrodošao na svim američkim elitnim univerzitetima i organizacijama.Pobro je toliko američkih nagrada za svoj rad da se ne mogu pobrojati.Toliko o njegovom političkom aktivizmu i kritici medija i vanske politike SAD. Nije pominjao unutrašnju politiku SAD .što znači bio je saglasan robovlasničkim odnosom bjelih nad obojenim.

1941.-Japanci napali Perl Harbur.To je poguralo SAD da uđu u rat.Šta se zna?Možda bi se rat odvijao drugačije da su Japanci izbjegli konflikt sa Jenkijima.

1941.-Velika Britanija izvojevala prve ratne pobjede.Objavila rat Mađarskoj,Rumuniji i Finskoj zemljama koje nije ni vidjela za II rata.Tako vam je to kod „pobjednika“ objaviš rat i izbjegavaš sukobe.

1946.-Skupština FNRJ izvršila nacionalizaciju svega što nije radničko.To je otprilike 50% stranog i 50% domaćeg kapitala.Od domaćeg 50% je bilo u jugoslovenskih muslimana i predratnih vojvođana.Najviše su profitirale zemlje ustaše i četnika i onih   mrguda sa tri vrha.

1949.-Čan Gaj Šek koji je zijanio od Mao Ce Tunga na Formozi (sada Tajvan) proglasio Kjinesku državu i ustanovio vladu.Mao imao Kinu u čijem je sastavu bio Tajvan. Čan imao Tajvan u čijem je sastavu bila Kina.Stvarno naopako,ali tako je bilo zapisano u Kineskom i Tajvanskom ustavu.

1965.Svesvjetski patrijarh Atenagora i papa Pavle VI ukinuli međusobna izopćenja dvije crkve.Izopćenja su trajala  1.012.godina.Da li to „pomirenje“ ime veze sa ratovima na Kipru i Bliskom istoku niko ne priopćava.Mi vjerujemo u uzročno poslijedične veze.

1970.-U Istočnom Pakistanu na izborima pobijedila Avami liga zagovaravač slobodnog Bangladeša.zapadni Pakistan reagovao i eto garađanskog  rata i otcjepljenja Bangladeša.

1971.-Sovjetski satelit šalje radio i tv  signale sa Marska.Još uvijek se nije čuo marsovski govor ili visjelo lice malih zelenih marsovaca.

1972.-Nova SAD trojka   Apolom 17 poslata na mjesec.Pilot Ronald Evans je samo mogo ušima mahat dok su Eugen Kernan i Harison Smit tri puta šetali po Mjesevu.Nakon dvanaest dana misija završeba bez problema,Ovaj put nije bilo zastava koje lepršaju.

1974.Kiparski arhiepiskop Makarios slavljenički dočekan na povratku u Kipar.kratko vrijeme ga svrgnula grčka vojna hunta.

1975.-Indonezija okupirala Istočni Timor.Poslije više nije bila okupator jer je Timor nogiro.

1985.-Umro engleski pisac Robert fon Ranke Grejvs.Otac mu bio Hitlerov imenjak i zato mu se majka ,njemica Amalija od Rankovih udala za oca.Živio okruglo 100 kuka i napiso 140 knjiga,više nalik historijskim romaneskama.Jedina vrijedna pažnje bi bila Ja Klaudije o životu rimskog imperatora.Pisao i o Jevrejskoj historiji,ali samo jevreji mogu autentično pisati o svojoj historiji i religiji mjenjajući je po potrebi dnevne politike i Solomonovog hrama.Taj hram sada treba sagraditi na mjestu Đamije Zlatna kupola/Kupola na stijeni.Pitanje je samo da li zbog toga treba zazivati treći svjetski rat i sveopštu apokalipsu?

1988.-Gorbačov u UN objavio unilateralnu redukciju sovjetske borbene gotovosti i tako  predao SAD slobodne ruke u vršenju poslova glavnog robovlasnika Novog svjetskog poretka.Govor je najavio i kraj SSSR-a.

1988.-U zemljotresu u Armeniji poginulo 25.000 ljudi 12.000 povrijeđeno.Uništeno 10% industrije i pola miliona ljudi ostalo bez domova.

1992.-Indija zabranila fundamentalističke pokrete.Povod rušenje džamije u Ajođi koja je bila izgrađena na ruševinama velikog hindu hrama iz srednjeg vijeka.Njega su opet srušili muslimani.Neprovjereni i nepouzdani izvori naglašavaju da su veliku ulogu u rušenju i pogibiji 400 hindusa i muslimana imale tajne službe.Ne precizira se identitet tajnih službi.

1993.-Umro je   predsjednik Obale Slonovače Feliks Ufue Boanji.Vladao je 33 godine(1960.-1993.).Državnik sa najdužim predsjedničkim stažom.Jedino je Etiopski car hauile selasije vladao duže od njega 44 godine(1930.1974.).

1995.-Američka vasionska letjelica poslala sondu na Jupiter.Sonda je slala podatke 75 minuta prije sagorjevanja u  atmosferi.Da li je snimila kojeg velikog zelenog još nismo obaviješteni.Teoretičari zavjere se nešto ušutjeli.

1996.-Alžir zabranio partije na religijskoj osnovi.

1997.-Vječita gubitnica,ex prva gospojica zeničkog pržuna Vojica Šešelj ušla u  drugi  krug izbora i 21.decemra „popušila“ izabranom predsjedniku Milanu Milutinoviću.“Popušila“ je mahaklski izraz za izgubiti ili zijaniti.U žargonu bi se reklo: ti papiga ili zmijuga  doktorice.

2005-Na kanarima hapšen hrvatski general Ante Gotovina da bi 2.012. drugostepenom  odlukom bio oslobođan optužbi za ratne zločine nad Srbima u operaciji Oluja.

 

Na današnji dan 6. Decembar/ Prosinac

 

Ovaj 340-ti ovogodišnji  dan  se potrefio , mošte misliti ,  6. Decembar / Prosinac  ove 2019. godine. Još , ako će te vjerovati zakopitio se u Petak   , za nevjerovati  prvi dan poslije prvog vikenda u mjesecu decembru , odnosno Prosincu. Kod dana mu to dođe sasvim logično. Neuki se brinu i razmišljaju kakve im smicalice , ovih preostalih 15 dana  sprema.

Začudo žreci jehovinih svjedoka nam nisu još uvijek obznanili da  li je kakva  apokalipsa predviđena do kraja godine.To im je glupo i nije im u krvi. Vrlo neodgovorno sa njihove strane. Od 1914. svake godine po nekoliko puta godišnje predviđaju smak svijeta.I ako im se ćefne,još koji put pride.

Onako iskreno , šta mislite koliko su puta pogodili. I onda bi mi trebali vjerovati njihovoj ozbiljnosti i nauku.

Kreacionisti u saradnji sa nutricionistima , malim zelenim  i trač Kolumnom Washingthon Posta odustali od traženja 340 Nojeve arke po redu.To sa poklapa sa njihovim kalendarom koji broji 6006 godine i 25 dana od postanka svijeta.

Ali nisu bili lijeni.Opljačkali neukom pučanstvu stotine miliona dolara i za tručavih desetak miliona napravili vlastitu nojevu trabakulu.

Žao nam  tih kreacionista. Ne možemo ljude vrijeđati , pa im reći da su  ortodoksni glupaci , jar nismo navikli, na takav zbor riječi po vaspitanju. Samo ćemo pomisliti joj kojih budaletina  , ljudi mili. Naša rahmetli tetka Hanifa je znala napamet , bez kompjutera, nabrojati sve pretke do unazad 9 999 godine i to prije nove ere.

Lako je njoj bilo. Imala porodično stablo u dvorištu. Ne pamtimo ga i nismo je pitali je li od  bukovine , po bosanski ili od neke voćke. Kako ga je voljela šuknuti, mislimo da je bilo šljivovo stablo.

Kada bi je pitali zašto stablo broji samo  do 9999 godine, odgovorila bi da je pokeraš i da je njoj vazda četiri devetke lovu nosilo. Osim kada nisu nosile.

I ta tetka bila posebna žena. Osim što ga je voljela šuknuti , volila je pricvrljiti.

Ne znate šta?

Imala je klavir, pa valjda dirke na klaviru. A možda i nešto drugo. Klavir je od drveta i eto belaja.  Priziva crve da buše rupe. Crvotočine. A to su vam crne rupe u malom. Crv je crv i sve što liči na crva treba pricrvljiti.

A i klavir joj bio veliki , onaj  za četiri ruke. Tastature i sa jedne i sa druge strane. I mogao se urediti k'o francusli ležaj sa baldahinom.

Vi mislite , mi nešto izmišljamo. E da ste poznavali našu tetku skontali bi da smo jako skromni. Šta je ta svašta znala i radila. Hoćete da vam nabrajamo. Nemojte, trebaće nam sve do jedne kreacionističke godine. I pride.

Samo vam moramo priznati porodičnu blamažu. Nisu joj ispunili poslijednju želju. Ne onu da posljednji časi prođu u veselju. Toga se za života nasitila. Htjela on da sa njom sahrane jedinog ljubimca kome je čitav život vjerovala. I mladost, neki kažu i nevinost,  poklonila.

Nećete vjerovati, htjela je da je sahrane sa klavirom. Ne ispuniše joj testamentarnu želju.. Bojali se , kakva je nakrivo nasađivana bila, da bi se svaku noć na Barama fešta pravila. A od fešte do orgija je boca. Ono ko nokat tanka. Ne bi Sarajevo imalo mira do iskona.

Tvrde ti blentavi ljudi,  oni kreacionisti , da je neko poturio kosti dinosaurusa, malo ih očađio i kazo, evo to je dokaz da je   prije 70 miliona godina  meteor zbrisao dinosauruse. I kažu datiranje ugljikom C i još neki broj pride ( valjda 14  nečitko nam napisan koncept) je nepouzdan. Zna pogriješiti u desetinama hiljada godina.

No,  nisu oni najgluplji. Ima ih pa tvrde da je zemlja okrugla, kao lopta bilesim. Ih jesu neku pamet posisali. Da je okrugla mi bi smo prvi popadali sa nje. Mislimo mi Bosanci. Savaki takar od Kulina bana do današnjih dana se prvo nama desi. Tako odredio Vatikan. Krstaški ratovi. I dan danas se vode.

No ,ni ti nisu najgluplji.  Rahat od pameti  su vatikanci. Ili kako se u mahali kaže , sporo misle. Me'ščini da da oni uopšte ne misle. Dobro; bilo kome, dakako. Oni rekli da muško nije muško , nego da je hadum. I vjeruju u to. Zato biraju pape da to dokaži.

Nismo zavirivali , ali mislimo da su umislili ,da nemaju anamo onog. Nego samo hoće da dokažu da su mimo svijeta. Neće da imaju pol. Kažu , što će im.I glavar im glavni isto tako , jal hadum –  jal tetkica. To je rotirajuće , oliti nasljedno breme ili htjenje. Jedan naslijeđuje drugog. Jedan drugog. Zavisi od stava. Isto kao u Bosni, rotirajuće predsjedništvo. Nismo provjeravali da li je koji tetkica, ali signaliziraju nam da su svi hadumi.

Mi tvrdnju ne smijemo prihvatiti,  jer je izvor neimovan, ženski i u najbližem srodstvu srodstvu sa jednim rotirajućim članom .  I nek znate srodstvo nije krvno. A ta svjedočanstva se ni na sudu ne priznaju. Nećemio reći o kojoj ili o kojom se radi. Ali daćemo vam povoda za razmišljanje.

Jedan ne može pogoditi u sridu  ni slučajno. Znate , već zbog čega. Pijačarska bagra je malo nakrivo nasađena i uskraćena  pri rođenju.Ali on nije od rotirajućih.On je od onih što bestidno rotiraju penezi u svoje tokove.Isto kao i svi rotirajući.

Drugog , opet,  otac nije mogo uputiti u muško ženske odnose. Mnogo je robijo, pa mu sin stek'o komplekse robijaškog sina. A to se duboko ukorijeni u psihu i u percepciju  zakon o libidu. Da li je kao samouk šta ufrštuljio, ili su ga izliječili opljačkani narodski novci, nismo sigurni. to ne znamo.

Oni treći je robijo. Kaži često mu ispadao sapun , pa se moro saginjati. Od saginjanja sav posjedio i usne stisko, ni dan danas ih ne otvara. Ostala mu ta navika . Mislimo na saginjanje , klanjanje i stiskanje zuba.A bio i upravnik konc logora

Mi se nadali da je sa vatikancima završen izbor najglupljih kongregacija, ali nije.

Po nama , najgluplji su ljudi koji tvrde da je ropstvo ukinute.

Što su ti ljudi glupi! Ne vide prst pred okom. Ka’ ona pijačarska fukara.

I nećemo sada govoriti o ropstvu po boji kože, jer je ono evidentno od početaka robovlasničkih odnosa. Govorimo o općem robovlasničkom sistemu. Svo pučanstvo svijeta je porobljeno , od šačice maloumničke bagre, koja i nije toliko maloumna, koliko bezbožnička.

Kako i svijetu tako i Bosni. Malo nam naših robovlasnika. Nego nam oni    naturaju  pajtose sa strane, da nas svi zajedno takare.  Jal zapada , jal istoka, jal Bliskog  istoka. Nikad se ovaj narod neće kutarisati pogana.Do jednom.

Što bi poete rekle:

-Kad tad.

U prevodu:

-Neće im na dobro izaći. Garant. Jedan kroz jedan.

A na današnji dan se vako dešavalo.

 

1421.- Rođen je engleski kralj Henri VI, posljednji monarh iz dinastije Lankaster, koji je naslijedio krunu 1422, kada je imao osam mjeseci. Oženio je francuskinju Margaretu od Anjoua, nećaku Karla VII. pod nepovoljnim uvjetima za Englesku. Henrik je bio nesposoban vladar Margareta je na njega imala velik utjecaj.No ni to mu nije pomoglo. Svrgnut je u dinastičkim borbama, “Ratu dvije ruže”, i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru “Tauer”.

-Tako se desi kad svoje stvarčice predaš ženi strankinji u ruke.

1492.- Kristofer Kolumbo otkrio je ostrvo Hispanjola, sada podijeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

-Golgota američkih domorodaca pod nadzorom Vatikana može da počne.

1507.-Njemački kartograf Martin Valdzemiler objavio je prvu geografsku kartu novog kontinenta.Dao naziv Amerika, prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija,  koji ni luk jeo ni luk mirisao prilikom otkrića Amerike.On je samo skonto da je blento Kolumbo bez razloga,do smrti vjerovao da je dospio da neistraženog dijela Indije.To saznanje je Ameriga učinilo besmrtnim.

1774–U Austriji na snagu stupio je Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni obrazovni sistem u svijetu.

1792..Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji donijele su odluku da izvedu na sud kralja Luju XVI. Revolucionarni sud ga potom osudio na smrt i kralj 1793. pogubljen na gijotini. Unuk Luja XV. U svibnju 1770. oženio se austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Antoanetom (Marijom Antonijom), kćerkom hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije,Mujinom havericom .Antoaneta  je na giljotini stala na nogu katilu pa mu se izvinila: Pardon, mesje. Nijoj ništo pomoglo.Katil je potkratio za glavu.Inače je pučanstvu preporučivala da jedu kolače ako nemaju hljeba. Vrlo osjećajno i plemeniti. Ni to joj nije pomoglo. Zamjerili su joj.

1833.- Rođen srpski pisac Jovan Jovanović – Zmaj.I pored toga što se trsio da bude lirik pamtimo ga po   pjesmici Điha,điha.Nema blage veze sa takarli stvarima.To je dječija pjesmica koju su nas tjerali da učimo napamet u prvom osnovne.I kako nam neće điha biti stalno u dlavi.Poslije su nas učili džidži-midž.pardon veju veju pahulje,pa mu to na isto dođe.

1864.-Odobren je  13. amandman od strane Senata i Predstavničkog doma godinu dana kasnije. To je bio prvi od tri “rekonstrukcijska amandmana” u američkom Ustavu. Službeno zabranjuje bilo kakvo prisilno služenje ili ropstvo u SAD-u. Na kraju je proveden i u praksi 6. prosinca 1865. Malo morgen,kako bi reko jedan zločinac samoubica.

Iako prvi stavak 13. amandmana glasi:

“Ni ropstvo ni prisilno služenje, osim kao kazna za kazneno djelo od čega je stranka uredno osuđena, ne smije postojati unutar SAD-a, niti bilo kojem mjestu pod njegovom ingerencijom.”

Ispada da su SAD zemlja lažova.Tek gestom Rose Parks je pokrenuto pitanje suštinskih robovlasničkih odnosa u SAD.Međutim u ostalim dijelovima svijeta toga nema.SAD porobljavaju koga stignu i kada im to padne na pamet.Natakarite se na portale i listajte.

1877.-Američki pronalazač Tomas Edison u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pjesmu “Mary Had a Little Lamb”.Nismo razmišljali,ni ptali Maru Gataru da li janje ove američke Mare ima nešto krivo.

1882.Umro engleski pisac Entoni Trolop, koji je u velikom broju romana realistično opisao građanski stalež viktorijanske Engleske. Među njima su najuspjeliji romani iz ciklusa o imaginarnoj pokrajini Barsetšir, poput “Stražara”, “Tornjeva Barčestra” i “Posljednje hronike Barseta”, u kojima se pojavljuju isti likovi u različitom dobu života.To kažu biografi.

Naša pismensot nam kazuje da je to uradio tako vehto,da bi Mujo ispo ljubanik Ledi Četrli iako nije znao voziti auto,a i nije volio britanske vokroijanske kraljice.Malehne,retro odjevene i široke u stomačnom dijelu.

1883.-Rođen je Halil Džubran, libanonsko-američki pjesnik,maronit.Nesretna ličnost koja  u jednoj godini gubi majku,brata i sestru.Od oca su pobjegli u SAD.

1889.-Umro američki državnik Džeferson Dejvis, predsjednik Konfederacije Država Amerike tokom građanskog rata od 1861. do 1865. Poslije poraza južnih država u građanskom ratu je uhapšen, ali je 1867. pušten iz zatvora bez suđenja.Žena Sara tejlor mu umrla tri mjeseca nakon vjenčanja. Tast Zakari Tejlor general i predsjednik SAD mu pomogao da mu se ne sudi.

1907.U jednoj od najtežih nesreća u rudnicima SAD poginuo 361 rudar u rudniku uglja Monona u Virdžiniji.

1916.-Njemačke trupe u Prvom svjetskom ratu ušle su u rumunsku prijestonicu Bukurešt.

1917.Finski parlament u Helsinkiju proglasio je nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila je teritorije, a poslije Napoleonovih ratova 1809. postala je rusko veliko vojvodstvo.

1917.-U sudaru francuskog broda “Mon Blan” natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom “Imo”, u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo više od 1.500 ljudi, oko 8.000 povrijeđeno i veliki dio grada razoren.Nobele,Nobele.Da si napravio milion nagrada ne bi se iskupio za dlaku života.

1921.-Velika Britanija potpisala je mirovni sporazum sa Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.Šta mislite koliko vrijedi britanska riječ?Isto kao mrtvo slovo na papiru.

1925.Italija i Egipat potpisali sporazum o granicama talijanske kolonije Libije.Po običaju porobljeni narod se nije ništa pitao.

1938.- Francuska i Njemačka potpisale su sporazum o nepovrijedivosti međusobnih granica. Normalno  Nijemci su ga poništili u Drugom svjetskom ratu čim su čuli da  hrabri De Gol ima namjeru da brani Francusku iz Londona.

1941.-U Bici za Moskvu počela je protivofanziva Crvene armije protiv Nijemaca, koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Inače Njemci nisu imali šanse iz dva razloga.a

I.Komandant Bockanapredovanje prema Moskvi šifriro imenom Tajfun.Gdje ćeš ba se igrati tajfuna tenjkovima po ledu i mrazu.a

II.Iako ruski general nije bio Kutuzov nego Grigorij Žukov njemsi su loše prošli.a

I oni nama historia set magista vita.Poručio njemcima Napoleon sa Albe da se manu napada na ruse u zimskom vaktu i predočio im svoj neuspjeh 1812. Godine..Ovi nisu poslušali.

U toku prve polovice listopada bitke su se odvijale povoljno po Njemačke snage. Nasjeli su na trik  i  zarobili oko 650 000 vojnika, 5000 topova i 1200 tenkova.Sve gladno ili povareno.Do kraja februara 1942. njemačke trupe pomjerene su na 200 kilometara od Moskve.

1942.- U Bosanskom Petrovcu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ), ženska društveno–politička organizacija.Partizanke i zvanično postale drugarice.

1961.-U kongoanskoj provinciji Katanga izbile su teške borbe snaga Ujedinjenih nacija i Katange.Bio je to poslijednji voz za katangu i UN.UN se poveljom zaklele braniti svijet od ratova a uzela aktivno učešće u belgijskom genocidu u Kongu.Ponovićemo Leopold II belgijski kralj i njegovi vojnici pobili desetine miliona Kongoanaca i kao kaznu odsjekli šake barem 1o miliona kongoanaca.I UN na njihovoj belgijskoj strani.UN su itzgubile i poslijednju mrvu kredibiliteta kojeg kao slugani diktatorima novog svjetskog poretka nikad nisu ni imali.

1970.-Poljski lider Vladislav Gomulka i njemački kancelar Vili Brant u Varšavi potpisali su sporazum o normalizaciji poljsko-njemačkih odnosa.Dvadeset pet godina od rata Brant tom prilikom na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao je poštovanje žrtvama njemačkog nacizma.Sve da je pao na guzicu,na glavu ili  u žalbeni trans,taj  EPP trik nije ništa ne bi značio.A sada je u Poljskoj sve jačio neonacizam ,iako Jevreja aza ilađa nema.

1971.- Indija je priznala Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, a Pakistan uzvratio prekidom diplomatskih odnosa sa Indijom.

1978.-Španci na referendumu izglasali nov Ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.Demokratija i monarhija pod istim krovom.To je isto kao Vatikan i Instambul u EU.Vatikan rukovodi EU kao ne članica.Turska zadnja rupa na svirali EU iako se Erdoagan uvlači Obami i papi.

1988.-Umro je Roj Orbison, jedna od najvećih zvijezda američke pop i kantri-muzike.

1989.- Slobodan Milošević je na sjednici Skupštine Srbije proglašen za predsjednika Predsjedništva Srbije, poslije referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.Vidjelo se da mu ne ide dobro.Sve ispod  97,59 % glasova kod genocidnih fašista ne sluti na dobro.

.1989.- U najgorem masovnom ubistvu u istoriji Kanade ubica usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

1991.-Bombardovan je  Dubrovnik od strane crnogorskih rezervista JNA. Na grad je ispaljeno preko 500 topničkih granata. Ukupno je poginulo 19 civila, a ranjeno je preko 60.

Zlikaovačke horde genocidne tvorevine Republike srpske za kafe pauzu unali ispaliti toliko granata,pride koji cepelin od tonu dvije pun eksploziva usmjeriti na bolnicu ili djecu.Kažu u bolnici se skrivali borci i opretvarali se da su nenaoružana djeca.

1992.-Hindu-ekstremisti uništili su džamiju u Ajođi na severu Indije, koju su, kako se veruje, muslimanski osvajači izgradili u srednjem vijeku na zgarištu velikog hindu-hrama. U jednomjesečnim sukobima hindusa i muslimana poginulo oko 2.000 ljudi.

1997.Ruski transportni avion “Antonov-124” koji je nosio 2 borbena aviona, srušio se na stambeno naselje blizu Irkutska. Poginulo 85 ljudi.

1999 – Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Ruandi osudio je na doživotni zatvor Džordža Rutagandu, lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.Za zločine svojim u Kongu i Katangi nikad niko nije odgovarao.

1999.-Kandidat VMRO-DPMNE Boris Trajkovski pobijedio na predsjedničkim izborima u  Makedoniji.

2000.-Beogradski Centar Instituta društvenih nauka za ekonomska istraživanja objavio analizu prema kojoj 60 odsto stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok je bogatih pet odsto.To je njima njihova koljačka borba dala,da imaju za hljeba apara.Nekj jedu kolače,rekla bi im Marija Antoaneta.

2001.-Dragan Kolundžija, bivši stražar u logoru “Keraterm”, kod Prijedora, pušten na slobodu šest mjeseci prije isteka sudske kazne, odlukom predsjednika Haškog tribunala Kloda Žorde.Nagrada za dobro vladanje.Nije bilo nevinih i golorokuh „balija“ da ga nerviraju.Sa njim služili sve sami goli koljač,jal četnik jal ustaša.

2006.-Otkrila se tekuća voda na planeti Mars.

Možda mali zeleni postoje. Ali pošto su mali i zeleni, vjerovatno su plahi i stidljivi. Zato se kriju. A možda nisu ni mali ni zeleni, ali neće da razočaraju svoje potomke Zemljane.

2006.-Donji dom australijske skupštine usvojio je zakon kojim se odobrava kloniranje ljudi u terapeutske svrhe, što je gornji dom (senat) već ranije usvojio. Novi zakon dozvolio je proizvodnju ljudskih embriona kloniranjem, radi uzimanja matičnih ćelija.To terapeutski znači ( prepostavljeni scenario):

Kloniraš,odhraniš i uzrasteš klona.Zatim ga po potrebi terapeutike seciraš i režeš dio po dio za potrebe bogatog domaćina.

Tako je i austrijanski građanin Hitler počeo.Pravio se da je sobo slikar u terapeutske svrhe.Pa kada mu je Treći rajh verifikovao zanat  , osnovao je terapeutske  „bolnice“ u kjojima je Mengele sa ljekarima kasap struke radio upravo ono što gornji  scenario pretpostavlja.

 

Dogodilo se na današnji dan 5 . Decembar / Prosinac

 

Danas je Četvrtak  5. Decembar / Prosinac, 339. dan odlazeće 2019. godine. Do kraja godine još samo dvadeset šest dana.

Dan je lijep i vedar.

Prethodnih dana nas je nedostatak najave  zime uplašio. Pomišljamo da nezdravo vrijeme   vraća  hoće da iskiše svoje . Igleda da se zima pritajila.   Možda je svoje   odgodila  za neki drugi put , kad  budemo nespremni. Provešće ona svoje. Kad tad! Na koji način i kada ? Mi to ne znamo. Nismo gatare.

Pitajte one is takozvane islamske zajednice. Oni su tata mata za sve. Tako im na neuki um palo.  Sihre i fetve bacaju, bajaju i kiše dozivaju.  Ako se neko drzne da mimo njih misli ,žigošu i anatemišu. Obzirom da su sa hanefijama u talu, uskoro bi mogli da ubijaju.

No,  o tom potom. Ako nam  Jedini Bog udjeli Milosti svoje,  moraćemo te samozvance  i licemjere jopet protabiriti i muhure natakariti  na djela  bricinog unuka, njegovog poslužitelja i njihove slugane . Muhur ,sad pa sad. Pa opet muhur .sad pa sad. Svako malo muhur, sad pa sad dok se pljačkaška bagra ne skloni sa grbače.

Ne bojte se , neće nam nestati muhura. Naši su jal od bukovog  drveta , jal od tuča. A ti su pojaki i poteški.

Kažemo dan je lijep. Nećemo žuriti pa reći krasan, jer sve je relativno. Nekome svane, nekom se smrkne.

Eto recimo na priliku , oni zlotvor ,  ona vukojebinjaška prokletinja, oni počkovički kasapin, oni zlotvrski jado Vuk Karadžić  se jutros probudio i namjerno ustao na desnu nogu. Džab – džabe mu.  Na stolu stoji ferman i tablete za smirivanje. Nisu se od juče makli. I ostaće mu pred nosom dok je vika i pučanstva. A onda će ići dalje . Bolje vam je da ne znate kakvo je to dalje.

Čuli ste za Etnu i Vezuv? Ma sigurno jeste. To su vam europski Popokatapetli. Niste vi tako neuki kako vlast hoće da budete. E , središta tih  talijanskih mora su male umiljate mace,  naspram onoga što ono đubrište , onu pogan od nečoeka  čeka.

Ferman mu kaže kako neljudi i zločinci završavaju.

Ferman mu kaže : vidi ; kako si radio i sijo , tako će ti biti na ovom svijetu. Samovanje u  pržunu dok ne dok ne rikneš. Pogrešno smo se izrazili. To je mahalska poetika za čestite insane. Trebali smo reći dok ne crkneš. Tako završavaju sve niškoristi  i ljudska bagra.

A na onom  svijetu te čeka vječni pržun. Ponesi puno losiona i leda,mada ti neće ni zere pomoći, čak da sve ledenjake dunjaluka uprtiš na kukavička kasapinska leđa.

Tablete su za stišavanje tonusa i za eventualne odluke tipa tvoga  bracike Slobodana Miloševića. Pregršt u ruku i prije odeš u pakao. Ljekari ti spase čast i kažu zločinačko srce prepuklo, da nije bilo samoubistvo.

Kad nekom smrkne, nekom svane. Eto gospođa Ljiljanka  Zelena dušom dahnula. Molitve su joj uslišene. Više je nikad onaj počković neće pomokriti. Dosta je njegovog bilo.Trideset godina je svakog jutra ustajala počkana,  do zavrata.

U stvari nas pogan Radovan Karađić ne insteresuje. I nikad nije. Mi samo sekund lake dišemo. Jedno zlo je je maknuto sa dunjaluka. Jeste da  njegova genocidna tvorevina još postoji, ali neka. Neka je. Opomena svijetu na šta je zlo spremno.

Tu genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku i zlotvorku joj majku Srbiju , svaka haška osuda žigoše. Toliko je  zvaničnih osuda , da cifra dostiže haman šestinu njenog  pučanstva. Kada bi se sve osudili broj bi se približio polovini po glavi genocidnog stanovnika .

Rakcije na katilov pržun , kao i sve reakcije na osude ostalih zločinaca genocidne tvorevine i šire.

Ne znamo zašto ljudi  uopšte  dižu džefu i reaguju.

Presuda je presuda i samo je druga sudska presuda može promjeniti , dok ona ne postane konačna.

A normalno da postane konačna.

Svi reaguju onako kako se to od njih očekuje.  I svi misle da elokventni, da pamet prosipaju i da su patrioti.

Ne, oni samo pokazuju da su glupi nacionalisti. I ovi i oni.  Zamazuju oči i kupuju poene  kod gladnog naroda kojeg terorišu i pljačkaju.

Pučke krvopije.

A obično pučanstvo, obično onaj dio od papanluka , nije bitno, gornjeg ili donjeg, kliče :

– Tako je.

Vjerujte nam ,   dan je  i dalje lijep i vedar .

U dilemi smo, možda se do kraja dana odlučimo i kažemo:

-Oh, kakav krasan dan.

Što bi poete rekle :

A  život teče dalje.

U prevodu:

Eh, kad bi život bio tako sunčan.

 

A na današnji dan se dešavalo ( između ostalog):

1560.-Umro francuski kralj François Drugi, koji je vladao samo godinu dana. Na prijestolu ga je istog dana naslijedio brat Charles IX, za vrijeme čije su vladavine počeli vjerski ratovi rimokatolika i hugenota.

1791.-U Beču je umro Wolfgang Amadeus Mozart u 35.godini života. Smatra se najgenijalnijim kompozitorom u povijesti muzike, čudom od djeteta koji je već sa pet godina održavao koncerte. Rodio se 27.januara 1756. u  Salzburgu. U njegov opus ubraja se 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, te gudačkih kvarteta i kvinteta, slijede brojni klavirski i violinski koncerti, desetine simfonija.

-Gudio je i prebirao i po najljepšem i najnježnijem  instrumentu, što bui hadumi rekli prečesto. Ipak mu to dohakalo. Zakašila ga neka boleščina koja se u ono doba nije mogla kutarisati.

1839.-Rođen je američki konjički oficir George Armstrong Custer, koji je kao komandant Sedme konjičke divizije predvodio vojnu kampanju sedamdesetih godina 19. vijeka protiv indijanskih plemena u Kanzasu, Dakoti i Montani, provodeći politiku etničkog čišćenja i genocida vlade SAD nad Indijancima. Poginuo je u junu 1876. u bici kod Litl Big Horna, kad su Sijuksi pod komandom poglavice “Ludog Konja” (Ta-Sunko-Witko) uništili dio Sedme konjičke i ubili sva 264 američka vojnika koja su učestvovala u bici.

-Bila je ta sedma konjička vrlo genocidna kao sve SAD trupe i tada i danas.

1867.- Rođen je poljski državnik – maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsjednik Poljske od 1918. do 1922. i inicijator rata protiv sovjetske Rusije 1920. i 1921. Uspostavio je 1926. vojnu diktaturu i držao je vlast do smrti 1935.

1870.- Umro je francuski pisac Alexandre Dumas – Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana. Najprije se istakao romantičnim dramama “Anri Treći i njegov dvor”, “Antoni”, “Kula Nel”, “Kin”. Pisao je i komedije, ali je svjetsku slavu stekao mnogobrojnim romanima s motivima iz francuske istorije: “Tri mušketara”, “Grof od Monte Hrista”, “Kraljica Margo”, “Dvadeset godina poslije”, “Kraljičin đerdan”, “Crna lala”.

-Kad  ga već nazvaše otac , moramo pojasniti da je imao sina, koji je pisao kao i on.

1890.- Rođen austrijski filmski režiser Fritz Lang, jedan od najznačajnijih predstavnika ekspresionizma, majstor atmosfere sa izrazitim osjećanjem za vizuelnu naraciju. Pred nacistima je izbjegao u SAD, a krajem pedesetih godina 20. vijeka je došao u Zapadnu Njemačku, gdje je ostao do smrti 1976. Filmovi: “Umorna smrt”, “Doktor Mabuze”, “Nibelunzi”, “Kockar”, “Metropolis”, “Ubica M”, “Testament doktora Mabuzea”, “Samo jednom se živi”, “Na Divljem zapadu”, “I dželati umiru”, “Žena u prozoru”, “Ministarstvo straha”, “Ranč prokletih”, “Ljudska želja”, “Dok grad spava”, “Izvan svake sumnje”, “Tigar iz Ešnapura”, “Indijski nadgrobni spomenik”, “Hiljadu očiju doktora Mabuzea”.

1901.-  U Chicagu je rođen Walt Disney, jedan od najmoćnijih osoba svjetskog filma, smatra se najzaslužnijim za afirmaciju crtanog filma.  U njegovoj kreaciji nastaje i Mickey Mouse a filmom ¨Snjeguljica i sedam patuljaka¨ osvaja cak 8 Oscara. Novi val filmske industrije donosi filmove: Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli…

1926.- Umro francuski slikar Oscar-Claude Monet, jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, čiji je Mone bio najdosljedniji i najuticajniji predstavnik. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo.

-Neprevaziđen .  Po našem ukusu. A to se razlikuje, od insana do insana.

1933.-Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena januara 1920, na osnovu 18. ustavnog amandmana.

– Bila su to dobra vremena, dok je vladala prohibicija,   Ukidanje se poiklopilo sa prestankom recesije.

1934.-Žene u Turskoj su dobile pravo glasa.

-Aha , kako ne. I tamo su žene ravnopravne kao i svugdje u svijetu. U rintačenju i 16-o satnom radnom vremenu.

1940.-Umro češki violinista i kompozitor Jan Kubelik, koji je javno počeo da nastupa već u osmoj godini života, stekavši ugled jednog od najvećih violinskih virtuoza svog vremena. Djela: “Američka simfonija u A molu”, šest koncerata za violinu i orkestar, simfonijske varijacije za violinu i kamerni orkestar, kraće kompozicije za violinu i klavir.

1943.-Velika Britanija u Drugom svjetskom ratu zvanično otkazala pomoć četnicima Draže Mihailovića.

-Zato ga je Srbija rehabilitovala. Šta ćete ? Koljač je uvijek bio idol koljačima.

1952.-U Beogradu osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka, objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1956.- Britanske i francuske trupe počele povlačenje iz Egipta u Sueckom ratu.

1982.-SAD i SSSR postigli dogovor o miroljubivom korišćenju vasione.

-Po dogovoru svako je imao pravo da u zemljinu orbitu poašlje kolko mu ćeif bojevih nuklearnih glava.

1967.-Umro srpski klasični filolog Miloš Đurić, predsjednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od najvećih svjetskih helenista 20. vijeka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Djela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj njemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

1977.-Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se žestoko usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

– Možda i vi vjerujete u mirovne incijative genocidne tvorevine Izraele. Od 1946 godine se ne Bliskom istoku ne smiruje. Nekako od vremena od kada su truhli britanci osnovali tu vještačku tvorevinu.

1978.- U Iranu je izbio talas protesta protiv šaha Reze Pahlavija, koje su podstakle islamske vjerske vođe. Zbog štrajkova je proizvodnja nafte smanjena gotovo na polovinu.

-Monarhistički nehumani totalitarizam je zamjenio još nehumaniji vjerski radikalizam.

1983.-Umro je američki filmski režiser Robert Aldrich, koji je snimao trilere, vesterne, filmove strave, psihološke drame i komedije. Filmovi: “Šta se dogodilo s Bebi Džejn?”, “Vera Kruz”, “Apač”, “Dvanaest žigosanih”, “Poljubac smrti”, “Tiho, tiho, Šarlota”, “Zatvorski krug”, “Veliki nož”, “Posljednji sumrak”, “Po zakonu i pendreku”, “Legenda o Lajli Kler”, “Grisomova banda”, “Ubistvo sestre Džordž”, “Zatvorsko dvorište”.

1991.- Hrvatski sabor opozvao je Stjepana Mesića iz Predsjedništva SFRJ, koji je tim povodom izjavio: “Mislim da sam obavio zadatak – Jugoslavije više nema”.

– Tako se hvale ubice rođene majke otađbine. Aferim Stipane .Ponekad , Sali samo u izuzetnim situacijama pomislimo da je Darvin moga biti u pravu. Ali onda shvatimo da se nebo poigra sa nekim kreaturama, radi žigosanja na ovom svijetu.

1994.-Rusija zatvara granice prema otcijepljenoj republici Čečeniji, gdje i vlada i oporbeni lideri iskazuju bojazan od ruske intervencije.

-Normalno vrijeme će pokazati opravdanost strahova.

1995.-NATO odobrava slanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

-Tako vam truli mentori ratova to rade. Skoro četiri godine zakašnjenja šalju se trupe, ali da se spasi genocidna tvorevima republika srpska , a ne da se promoviše mir.

2001.- Afganistanske partije potpisuju sporazum o uspostavi post-talibanske vlade na čelu sa Hamidom Karzaijem.

-Dogovori o makovnjačkom dilu sa CIA su u tajnosti potpisani i nisu dio ovog sporazuma.

2001.-  Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič uveo sveobuhvatne izmjene i dopune imovinskih zakona oba entiteta, s ciljem osiguravanja potpunog usklađivanja zakona na cijeloj teritoriji BiH, te ubrzanja primjene imovinskih zakona i ograničavanja zloupotrebe alternativnog smještaja.

– Sva ova cirkusijada sa visokim prestavnicima postaje iz dana u dan sve morbidnija. Jedino što je kod njhih jasno je  enormno  plaćeni posao za nimalo rada.

2003.-BiH i Hrvatska potpisale sporazum o uzajamnom ukidanju viza na osnovu kojeg će građani dvije zemlje moći od 1. januara prelaziti međudržavnu granicu sa ličnom kartom.

2003.-Haški tribunal osudio bivšeg kamandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića na 20 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih nad civilima u Sarajevu od 1992. do 1994. godine.

2006.-Vlada Republike Srpske prihvatila ponudu “Telekoma Srbija” za kupovinu 65 odsto akcija “Telekoma Srpske” u iznosu od 646 miliona evra.

– Možda Dodik zna ko je pojeo većinu te love. Njegove vlade nikome ne podnose račune o otimačinama.

2008.-U Sjedinjenim Američkim Državama je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

– U Bosni i bez recesije ljudi nemaju posla.

2013.-Umro je južnoafrički političar i državnik Nelson Mandela.

-Nećemo sada o Vini i  OFK Jeff Unitedu. Bilo pa prošlo. I ona duva u fenjer.

 

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 4. Decembar / Prosinac

 

Pjesma dana

 

 

Danas je Srijeda  4. Decembar / Peosinac 2019. godine računate po Isusu Hristu koji je rođen krajem proljeća ,a pučanstvo ima čast slaviti njegovo rođenje na paganski praznik rođenje boga Sunca (Nativitas Solis Invicti – Rođenje nepobjedivoga Sunca) .

Ako smo dobro prepisali to bi bio 338. Dan ove godine. Do njenog  kraja  preostalo je još 27 dana. To je 3 puta po devet dana. Pošto je  zakon komutacije primjenjiv i kod dana  , znači ostalo je i 9 X 3 dana do kraja godine. Ili ako vam je lakše računati 27 X 1 dan.

Čist račun duga ljubav, pod uslovom da niste uprljali obraz. A to vam je lako. Ha, otvorite oči možete se oblatiti.Eto neko vam se juče zamjerio. I to vam ne ide iz glave. I umjesto da oprostite, vi zaželito zlo.

Mislite Božanski je praštati , a ljudski je griješiti i zlo misliti.

A ono polovično je tako.

Bog Milosti i Ljubavi  bezuslovno prašta, ali ljudima čije je srce naklonjeno dobroti.

Ljudski je griješiti u neznanju. Sve mimo toga je grijeh. Svjesno griješiti ne vodi nikamo. Osim u pržun. Svjesno griješe nesvjesni , zalutali, licemjeri i pogan.

Vi mislite da je ova riječ pogan ona od ružnih. Nije. Nema ružnih riječi. Ne bi trebalo biti kod dobrih ljudi. Riječ pogan obilježava posebnu vrstu ljudi. Bezbožnike kojima je mjesto tamo gdje niko nikad ne želi ići. To mjesto je vatrom jarkom obasjanom i zove se pakao. Mi volimo reži pržun. Poetično je i mahalski.

A mahala je zakon. Tamo se ne može sakriti poganluk.

I eto vidite  o čemu nas pogančeri sile da pišemo.

Ko vam kriv, što pišete o tome, reći ćete vi?

A mi slegnemo ramenima, ne možemo više objašnjavati,; ako ne pišemo mi ko će?

Svi se faćaju pogančerskih ili ulizivačkih tema i prezentiraju ih kao pamet.Gdje god se okrenete, na koji god medij nabasate sve sami poganluk ili crne rubirike. Kažu moraju. To donosi profit.

Hudi ljudi. Ne znaju da im to širenje poganluka donosi pržun.

A lijep je dan. I onaj jučerašnji, i onaj prije njega. I sutrašnji će biti, ako Bog da , i onaj poslije njega. Svi Božiji dani su prelijepi. Poklonjeni su ljudima radi ljubavi i milosti.

Ljudi ne shvataju da je život stvoren samo radi Ljubavi i milosti. Sve mimo toga je taština i samo taština i vrlo često zlo. I nose  ono o čemu smo pričali.

Pa, vi vidite šta vam je raditi.

Što bi poete rekle:

Ljubav je zakon.

U prevodu:

Vodite ljubav a ne ratove i poganluk. I budite milostivi.

****

A na današnji dan , se mimo naše volje i znanja dešavalo slijedeće ( između ostalog):

1154.-Nikolas Brekspir ustoličen za papu kao Adrijan IV.On je bio prvi i jedini englez koji je stolovao u Vatikanu.

Engleska crkva se poslije odvojila od Vatikana da bi postala protestanska i da bi pederskim izmetlijama mogli odobriti govnarske brakove.

1371.-Umro car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana.Nije uspio sačuvati očevo carstvo i ubijen je mučki iz zasjede.

Ni prvi ni zadnji srbin kome se to desilo.To im je tradicija:brata,brata ili sin oca,kum kuma itd.Zbog našina smrti proglaašen za mučenika i svetitelja.

1842.-Umro francuski državnik kardinal Arman Žan di Plesi Rišelje, svemoćni ministar inostranih poslova i rata kralja Luja Trinaestog, koji je svim silama nastojao da Francusku učini prvom silom u Evropi. 1635. osnovao Francusku akademiju.

1679..Umro engleski filozof Tomas Hobs, predstavnik klasičnog engleskog empirizma. Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo u delima “Levijatan”, “Osnovi prirodnog zakona i politike”, “O čoveku”, “O telu”, “O građaninu”.

1791.-Izašao prvi broj britanskog “Obzervera”, najstarijeg nedjeljnog lista u svijetu.

1795.-Rođen škotski esejist i istoričar Tomas Karlajl, autor romantiziranih istorijskih dela od kojih je najpoznatije “Francuska revolucija”. Osnivač Londonske biblioteke.

1798.- Umro je italijanski ljekar i naučnik Luiđi Galvani, koji je 1789. pronašao galvanski elektricitet i nazvao ga “životinjskim magnetizmom”. Njegovo ime nose mnogi instrumenti i oznake u elektromagnetizmu i elektrotehnici.

Taj je mučio jadne žabe,pa su zahvaljujući njemu i naši učitelji nas tjerali na te gnusobe.Vjerujemo da je ta praksa ukinuta,jer je glupost dokazivati nešo što je dokazano prije dva i po vijeka.

1829.-Britanci u Indiji zabranili običaj spaljivanja udovica prilikom spaljivanja njihovih muževa na posmrtnoj ceremoniji.jedan od najnečovječnijih i najbarbarskijih tradicija koja dovodi u sumnju učenja sva učenja o dobroti i karmi koja dolazi sa indijskog potkontinenta.

Spaljivati živu čeljad to je radila još samo rimokatolička inkvizicija. Uprkos protuzakonitosti, još uvijek povremeno dolazi do spaljivanja udovica. Zabilježeno je 2008. godine da se jedna žena u Indiji spalila na suprugovoj pogrebnoj lomači.

1872.- Pronađen je brod Mary Celeste. Brod Mary Celeste predstavlja najveću pomorsku misteriju u istoriji. Brod je pronađen u Atlantskom okeanu u netaknutom stanju, no bez ijednog člana posade. Brod je bio dobro opskrbljen hranom i vodom, vremenski uvjeti su bili dobri, osobne stvari putnika i članova posade pronađene su na brodu, čak i dragocjenosti. Neka brodska jedra su još bila razapeta i brod je bio na putu prema Gibraltaru. Međutim, nitko od članova posade više nikada nije viđen. Sir Arthur Conan Doyle, autor Sherlocka Holmesa, napisao je priču o tom brodu, koja sadrži mnogo detalja iz stvarnosti.

1892.-Rođen španski diktator Fransisko Franko, koji je, uz obilatu pomoć italijanskih fašista i njemačkih nacista, poslije trogodišnjeg građanskog rata koji je izazvao, 1939. slomio otpor legalnog demokratskog republikanskog poretka. Vlast je držao do smrti 1975.

1922.-Rođen francuski filmski i pozorišni glumac Žerar Filip, čija se gluma odlikovala velikim senzibilitetom Filmovi: “Đavo u tijelu”, “Parmski kartuzijanski manastir”, “Fanfan Lala”, “LJepotice noći”, “Crveno i crno”, “Veliki manevri”, “Idiot”, “Oholi”, “Opasne veze”, “Gospodin Ripoa”.

1942.-Američka avijacija u Drugom svjetskom ratu prvi put bombardovala teritoriju Italije.

1943.-Predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt, britanski premijer Vinston Čerčil i turski predsjednik Mustafa Ismet Ineni u Kairu razmatrali zajedničke akcije u okviru antihitlerovske koalicije, ali je Turska odbila da objavi rat Njemačkoj.

To joj nisu zaboravili i još joj nisu oprostili.Zbog ” toga” ,a ne zato što je islamska zemlja,je ne primaju u EU.

1945.-Umro američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih svojstava.

Onda je sve krenulo i sada imamo sve više monstruma iz epruvete.

1971.-Vijeće sigurnosti UN-a saziva vanrednu sjednicu kako bi se razmotrilo pogoršana situacija između Pakistana i Indije.

Mogli su sazivati svako dan po 24 sjednice i opet ne bi bilo ništa.Ko šiša sterilnu i plačeničku UN demokratsku ergelu.Indija i Pakistan svakako nisu,zaratili su.

1972.- Čileanski predsjednik Salvador Aljende izjavio u UN da američka telefonska i telegrafska kompanija ITT čini sve da izazove građanski rat u Čileu.

Taj posao mu se obio o glavu.General Augusto Pinoče je uz američku pomoć;CIA.ITT i uvijek raspoložene Bilderberg grupa za pomoć dežurnom terorizmu organizovao vojni udarTom prilikom je ubijen Aljende ( 11. septembra 1973.), poslije čega je generalisimus zaveo diktaturu.

1975.-Umrla Hana Arent, filozof i jedna od vodećih ličnosti u oblasti političke teorije u 20. veku. Laureat mnogih međunarodnih nagrada, među kojima Lesingove nagrade 1959. i nagrade “Sigmund Frojd” 1967.

1976.-Umro engleski kompozitor Edvard Bendžamin Britn, kome je svjetsku slavu donio “Fantastični kvartet”, djelo za obou i gudačke instrumente i “Jednostavna simfonija” za gudački kvartet, u kojoj je prvi put ispoljio sklonost ka baroknim formama. Ostala djela: opere “Piter Grajms”, “Otmica Lukrecije”, “Albert Hering”, kompozicije za orkestar “Ratni rekvijem”, “Proljećna simfonija”, “Varijacije na temu Franka Bridža”.

1977.-Diktator Žan Bedel Bokasa – na ceremoniji koja je koštala četvrtinu nacionalnog proizvoda zemlje – sam sebe krunisao za cara Centralnoafričkog carstva

.Što je to bila fešta,kažu da su mu specijaliteti mirisali na ljudsko meso.No optužbe su odbačene. Januara 1979.je masakrirao gimnazijalce,povod je beznačajan;prohtjelo mu se.Imao je 17 žena i 39 djece.Ono zvaničnih.Zbog toga je prešao na islam,a ne zbog Gadafijeve pomoći.

1980.-U blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba srušio se holandski avion “DC8”. Poginuli svi putnici i članvi posade, njih 191.

1980.-U avionskoj nesreći u blizini Lisabona, za koju se sumnja da je posledica sabotaže, poginuo portugalski premijer Fransisko Sa Karneiro.

1980.-Grupa Led Zeppelin prestala je da postoji. Led Zeppelin je bio engleski rock sastav nastao 1968. godine i s 300 miliona prodanih albuma.od toga samo 100 miliona u SAD-u, nije bio samo jedan od komercijalno najuspješnijih rock sastava, već i pionir hard rocka i heavy metala. Članovi sastava su bili Jimmy Page (gitare), Robert Plant (usna harmonika i vokal), bubnjar John Bonham, i bas gitarist/multiinstrumentalist John Paul Jones.

Ono što je bitno za njihovu svirku je pljačka i plagiranje drugih muzičara.To je uvijek dobodilo u pitanje njihovu autentičnost i originalnost.Od njih je Goran Bregović Beštija naučio pljačkati druge i nije se bojao čak  i od njih krasti. Isto kao i Dino Merlin.

1989.-Dvadeset jednu godinu poslije Članice Varšavskog pakta Bugarska, Mađarska, Demokratska Republika Njemačka, Poljska i SSSR – koje su okupirale Čehoslovačku 1968. – na sastanku u Moskvi su osudile vlastitu vojnu intervenciju i saopštile da je to bilo “miješanje u unutrašnje poslove suverene Čehoslovačke”.

Kaže Mara gatara poslije ubijanja nema kajanja.

1991.-Otmičari oslobodili poslednjeg Amerikanca, novinara Terija Andersona, koji je kao talac u Libanu proveo 2.454 dana. Pripadnici Islamskog džihada kidnapovali Andersona 16. marta 1985.

1993.-Vlada Angole i pobunjenički pokret UNITA postigli saglasnost o uslovima primirja radi okončanja 18-godišnjeg građanskog rata u toj afričkoj zemlji.

Dok je zapadna „kolijevke civilizacije“ u Africi,Aziji,Južnoj Americi,pa čak ni na polovima neće nikad biti mira.Moraju u krvi prodavati svoju „ civilizaciju „.

1995.-Prethodnica NATO trupa, čiji dolazak je planiran kao dio primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, sletjeli su na sarajevski aerodrom.

Trebalo je nastaviti spiskati donatorska sredtva namjenjena gladnom i napaćenom bosanskom narodu.Jedino je ta misija uspješno,preko svih očekivanja i priliva sredstava obavljena.

1995.-Ministri spoljnih poslova EU na skupu u Brusselu suspendirali su sankcije Jugoslaviji uvedene 1992. zbog umiješanosti u rat u Bosni i Hercegovini.

Sankcije su inače bile mrtvo slovo na papiru radi mazanja očiju inače slijepe svjetske javnosti.Kako i ne bi bila slijepa? Svi javni mediji su u rukama  trustova čiji su vlasnici uglavnom američki židovi.

1997.-U kanadskom gradu Otavi predstavnici 121 države potpisali istorijski sporazum o zabrani upotrebe protivpješadijskih mina, ali je više zemalja, uključujući SAD, odbilo to da učini.

Njima niko ne smije postaviti mine.Zbog toga oni ili njihovi plaćenici širom svijeta postavljaju mine i šalju granate.Avioni od Italije,Njemačke, Hirošime i Nagasakija nikad nisu izlazili iz top forme.

1998.-Posljednji borci Crvenih Kmera predali se armiji Kambodže, čime je poslije dvije decenije okončana borba tog maoističkog pokreta protiv vladinih snaga.

2001.-Predsjedništvo BiH podnijelo Opštinskom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je od 1990. do 1993. godine namjerno uništen dio zapisnika i stenograma sa sjednica Predsjedništva Republike BiH.

Ko , šta , kako i zašto. Ni mukajet .Za to treba imati mezu i bijele bubrege na trpezi. Šta mislite o basni pojeo vuk magarca?

2001.- Izraelske snage ulaze u nekoliko palestinskih gradova na Zapadnoj obali, te zauzimaju međunarodni aerodrom u Gazi.

U Svetoj zemlji ništa novo.I Hitler je imao namjeru da Jevreji ratuju dok je vjeka vjekova.Ovo nam je u povjerenju ispričao Berluskoni.

2006.-Vojska preuzela kontrolu nad vladom Fidžija, što je četvrti državni udar u ovoj zemlji od 1987. godine.

2008.-Iračko tročlano erbitražno vijeće odobrilo je sigurnosni pakt sa SAD-om, te postavljanje trogodišnjeg roka za potpuno povlačenje američkih vojnika iz ove zemlje.

Ti me porobiš pa onda ja sa tobom potpišem pakt o sigurnosti.Vrlo efektno i potrebno.Nije bitno što će se vojska povući.Za SAD i petrodolar je bilo bitnije da mogu sigurno i neometano izvlačiti milione barela crnog zlata i rušiti pa graditi,pa rušiti pa graditi Irak,opet sve ispočetka.Iračani plačaju klirinški,naftom.