Dogodilo se na današnji dan 26. Aprila / Travnja

 

Danas je Četvrtak  26.  April / Travanj  2018. godine.

Ovako su se dani  sučelili:

115  otkačeno,    nasuprot  250  dana koji vise. Sa danima se ne treba kačiti. Mnogi su  se na smrt natakarili. Što bi poete rekli: lud zbunjenog.

Na današnji dan krećemo , haman od Isusovog vakta:

121.-  Rođen je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Njegova filozofska introspekcija i razmišljanja o etici, objavljena su posmrtno u 12 knjiga pod naslovom “Samom sebi”. Jedan je od najznačajnijih predstavnika poznog stoičkog eklekticizma i moralnom samoanalizom mnogo je utjecao na potomstvo. Upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, krajnje neuobičajenim za vladara.

1452.-Rođen je italijanski slikar, vajar, arhitekta, inženjer, pronalazač i mislilac Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse, koji je spojio srednjovjekovno enciklopedijsko znanje sa egzaktnom modernom metodom opažanja. U Francusku je prešao 1516, gdje je 1519. umro. Izradio je relativno malo slika, od kojih su najznačajnije “Mona Liza”, “Bogorodica u pećini”, “Sveta Ana”, “Tajna večera”. Uradio je veliki broj crteža, a mnoge njegove freske su oštećene zato što je eksperimentisao bojama. Nije se interesovao samo za ljudsko tijelo i prirodu nego i za psihologiju: u “Tajnoj večeri” je metodski prostudirao i nijansirano izrazio karakter svake ličnosti, a u “Mona Lizi” je tražio misteriju unutrašnjeg života. Prvi je unio atmosferu u slike i pomoću svijetlo-tamnog modelisanja dao toplinu kože i mekotu tijela. Nijedno njegovo vajarsko djelo nije sačuvano, a arhitektonske zamisli su ostale u projektu. Živo su ga privlačile i prirodne nauke – fizika, astronomija, hemija. Radio je i na projektu sprave za letenje. Napisao je “Traktat o slikarstvu”.

Umobolni sodomit.

1532.-U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.

1607.- Kapetan Džon Smit doveo u Kejp Henri u Virdžiniji prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Severnoj Americi.

Anglosaksonci mogli početi pripreme za osnivanje arijevskih i kju.kluks-klanovskih bratstava za genocid nad „ obojenim“ .

1711.-Rođen britanski filozof škotskog porekla Dejvid Hjum, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca.

Teorija drži vodu koliko peni u džepu pijenca. Ne u džepu Čerčila, on se oblokavo na računm krune.

1798.-Rođen francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao Geteovog “Fausta” i napisao “Dnevnik”, u kojem je izložio zapažanja o umetnosti.

1812.- Rođen nemački industrijalac Alfred Krup, prvi počeo da pravi topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdevanju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern “Krup” bio glavni snabdevač oružjem Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu. Međunarodni vojni sud u Nirnbergu osudio 1948. Krupovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaciju imovine.

1828.-Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

To je bio deseti od 14 rusko-turskih ratova.

1894.-U Aleksandriji u Egiptu rođen Rudolf Hes, nacistički lider i Hitlerov zamenik. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio samoubistvo u zatvoru “Špandau”.

Imao je 93 godine kada se ubio. Tačno pola tih godina je proveo u zatvorima.

1910.-U Tuzli je rođen književnik Mehmed Meša Selimović (1910.- 1982.). Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz ustaškog logora 1943. pridružio se partizanima, a poslije rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor “Bosna-filma” i glavni urednik sarajevskog Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”. Djela: romani “Magla i mjesečina”, “Tišine”, “Derviš i smrt” “Tvrđava”, “Krug”, zbirke pripovijedaka “Prva četa”, “Tuđa zemlja”, “Djevojka crvene kose”, studija “Za i protiv Vuka”, eseji “Pisci, mišljenja, razgovori”, memoarska proza “Sjećanja”, nekoliko filmskih scenarija.

Vehta Razija Lagumdija ga „otjerala“ iz Sarajeva svojim napastvovanjem, samo da bi napisala još vehtije : „ Moji razgovori sa Mešom“ .

1915.- Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i, u Prvom svetskom ratu, prešla na stranu sila Antante uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1933.-U Pruskoj se osniva tajna policija nacističke Njemačke – “Gestapo”  Na Ninberškom procesu, suđenju koje su Saveznici organizirali nacistima nakon Drugog svjetskog rata, Gestapo je proglašen za zločinačku organizaciju.

1937.-Njemački avioni, koje je diktatoru Fransisku Franku poslao nacista Adolf Hitler, u Španskom građanskom ratu su razorili gradić Gerniku u Baskiji i usmrtili stotine civila. Španski slikar Pablo Pikaso ovjekovječio je stradanje Gernike na istoimenoj slici.

1942.-U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 osoba.

1945.-Održano je u Sarajevu treće, ujedno i posljednje, zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine).

1945.-Uhapšen je maršal Anri Filip Peten, šef francuskog kolaboracionističkog režima, sa sjedištem u Višiju, u Drugom svetskom ratu.

Osuđen na smrt pa  mu  dali preinaku na doživotnu. Kažu zbog nekih ranijih zasluga.

1954.- U Ženevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postaje premijer Južnog Vijetnama.

1962.- Britanija lansirala prvi satelit “Ariel I”.

1964.- Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1984.- Umro je američki džez muzičar afričkog porijekla Vilijam – Kaunt Bejzi, kompozitor i vođa orkestra. Osnovao je 1937. orkestar sa vrhunskim muzičarima – uključujući pjevačicu Bili Holidej i trubača Baka Klejtona – koji je ubrzo stekao slavu najboljeg sving-orkestra u svijetu.

1986.- Dolazi do eksplozije u četvrtom bloku nuklearke u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivne čestice brzo su se širile nad skoro cijelom Europom, a bila je to nejveća nuklearna katastrofa uopće. Nuklearna elektrana u Černobilu zatvorena je 15. decembra 2000.

1994.- Izbori organizirani u Južnoj Africi predstavili su kraj aparthejda.

1999.- Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju Evropska unija zabranila ulazak u zemlje-članice EU predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, zvaničnicima SRJ i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2003.- Na zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

2005.- Sirija povlači i posljednje vojnike iz libanonskog garnizona. Time je završena skoro tridesetogodišnja sirijska dominacija u Libanonu.

Dogodilo se na današnji dan 25. Aprila / Travnja

Danas je Srijeda 25 .  April 2018. godine.

Ovako su se dani  sučelili:

114  potraćena    kontra   251 dana u nedoumici . Sa danima se ne treba šaliti. Mnogi su  se na smrt natandarili. Što bi poete rekli: rijeke bez povratka.

Na današnji dan krećemo od    ne tako dalekih vakata :

1595.-  Umro italijanski pesnik Torkvato Taso, autor epa “Oslobođeni Jerusalim”. Jedan broj pesama posvetio Dubrovčanki Cvijeti Zuzorić koja je u svom salonu u Firenci okupljala književnike i umetnike.

1599.- Rođen je engleski političar Oliver Cromwell.

1719.- Objavljuje se prvi put roman ¨Robinson Crusoe¨ Daniela Defoea. Na osnovu ove maštovite autobiografske priče jednog brodolomca, koji je 28 godina proveo na pustom otoku, snimljeno je nekoliko filmova.

1744.- Umro je  Anders Celsius (Uppsala, 27. studenog 1701. – Uppsala, 25. travnja 1744.) je švedski fizičar i astronom. Bio je profesor astronomije na Sveučilištu u Uppsali i ravnatelj prvoga švedskog astronomskog opservatorija. Predložio (1742.) da se kao osnovne točke za mjerenje temperature na termometru sa živom odaberu ledište i vrelište vode pri tlaku od 760 mm stupca žive (mmHg), označivši ledište kao 100°, a vrelište kao 0°. Današnja oznaka ledišta s 0 °C i vrelišta sa 100 °C (Celsiusova skala) potječe od Carla Linnéa i Mårtena Strömera (1750.). Celsius je promatrao dnevne promjene magnetske deklinacije i utvrdio utjecaj polarnoga svjetla na zemaljski magnetizam. Bavio se i metrologijom (zagovarao uvođenje Gregorijanskoga kalendara, mjerio meridijanski stupanj).

1792.- Na pogubljenju drumskog razbojnika Žaka Peletjea na trgu De Grev u Parizu u Francuskoj prvi put upotrebljena giljotina.

1859.- Položeni su temelji za izgradnju Sueskog kanala.

1874.- Rođen italijanski elektroinženjer i pronalazač Guljermo Markoni, jedan od pionira bežične telegrafije, koji je 1909. podijelio Nobelovu nagradu za fiziku s njemačkim fizičarem Karlom Ferdinandom Braunom. Uspio je 1901. da prvi preda bežični signal preko Atlantskog okeana i usavršavao i primjenjivao sopstvene i tuđe pronalaske. Podizao je radio-stanice i eksperimentisao u bežičnoj telegrafiji, ali poslije eksperimenata srpskog naučnika Nikole Tesle i ruskog fizičara Aleksandra Popova. Jedno vrijeme je smatran pronalazačem radija, ali mu je presudom Vrhovnog suda SAD oduzet patent, jer je Tesla već patentirao pronalazak u Federalnom birou SAD za patente.

Čovjek pokro tesline ideje i pljaf, Nobelova nagrada.

1915.- Počela bitka na Galipolju, jedna od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je Turska pobedila savezničke trupe pod britanskom komandom. To je bila i jedina pobeda Turske vojske u tom ratu. U osmomesečnoj bici poginulo oko 7.000 Australijanaca i oko 2.000 Novozelanđana.

1918.- Rođena  je Ella Fitzgerald (Newport News, Virginia, 25. travnja 1917. – Beverly Hills, Kalifornija, 15. lipnja 1996.), američka pjevačica jazz glazbe.Bila je siroče, te je dio djetinjstva provela u sirotištu. Arie Hendrix, kći Johna Hendrixa, reći će da je Ella bila drago, stidljivo i pažljivo stvorenje, zbog čega će biti omiljena. Imala je fleksibilan glas, pa je mogla pjevati blues, soft jazz i be-bop, te imitirati životinje i pojedine glazbene instrumente. Surađivala je sa nizom velikana glazbe, a često je nastupala s Louisom Armstrongom, s triom O. Petersona i drugima. Gostovala je širom svijeta te svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa.Osvojila je čak 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina. Raspon glasa bio joj je čak 3 oktave.Umrla je od posljedica dijabetesa.

1920.- Poljske trupe upale u Ukrajinu, potom brzo napredovale i 6. maja zauzele Kijev. Mirom u Rigi 12. marta 1921. Poljska dobila od sovjetske Rusije teritoriju s više miliona Ukrajinaca i Belorusa.

1940.- Rođen je američki glumac i producent Al Pacino.

1945.- Počinje prva konferencija Organizacije Ujedinjenih Naroda (OUN) u San Franciscu, no tek nekoliko mjeseci kasnije pedeset država potpisuje njenu Povelju. Od 1950. OUN mijenja ime i naziva sa samo – UN.

1945.- U   na rijeci Elbi, u Njemačkoj, susreću se američke i sovjetske snage.

1953.- Naučnici Francis Crick i James Watson objavljuju strukturu i opis prvog lanca DNK (deoksiribonukleinske kiseline).

1971.- U Vašingtonu oko 200 000 ljudi demonstriralo protiv Vijetnamskog rata.

Bio je to labuđi poj jedne divne i nevine generacije koju su nazvali djeca cvijeća ili u prevodu hipici.

1974.-U Portugaliji u udaru, poznatom kao “revolucija karanfila”, Pokret oružanih snaga bez prolivanja krvi oborio autokratski režim Marsela Kaetana, okončavši tako period od 48 godina diktature. Vlast je preuzela Hunta nacionalnog spasa generala Antonija Ribeira de Spinole, koja je portugalskim kolonijama priznala pravo na samoopredjeljenje.

1975.- U Portugaliji na prvim slobodnim izborima poslije pola stoljeća pobijedila Socijalistička patija Marija Soareša.

1980.- Misija američkih komandosa, koja je trebalo da spase u Teheranu 53 člana ambasade SAD, pretvorene u taoce, propala je u iranskoj pustinji, poslije pogibije osam Amerikanaca u sudaru helokoptera s avionom.

1980.- Srušio se danski “boing 727”, koji je čarter-letom prevozio britanske turiste na liniji Mančester-Tenerife. Poginulo svih 146 putnika i članova posade.

1982.- Poslednji izraelski vojnici napustili Sinaj, okončavši petnaestogodišnju okupaciju tog egipatskog poluostrva.

1983.- Samantha Reed Smith (1972.- 1985.) američka učenica iz Manchestera postaje popularna širom svijeta, nakon što šalje pismo sovjetskom vođi Andropovu u kome naglašava svoj strah zbog odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza za vrijeme Hladnog rata. Andropov šalje Samanthi odgovor i poziv za posjetu Moskvi, koji ona prihvaća. Uz veliku medijsku pozornost Samantha dobija naziv ¨najmlađe američke ambasadorice¨ i  ¨ambasador dobre volje¨. U obraćanju novinarima u Moskvi desetogodišnja Samantha je rekla da su Rusi bili ¨isti kao i mi¨.

Prije toga je , valjda ,  mislila da su Rusi bili isti ostali urđenici koje je Zapad bespoštedno tamanio.

1992.- Tokom opsade Sarajeva izgorjela sarajevska Vijećnica zajedno s mnoštvom nenadoknadivih djela iz oblasti historije i kulture.

Nije izgorjela gospodo hroničari.Granatirana  zapaljivim eksplozivom sa namjerom da se totalno razori i uništi. Barbare nikad nije interesovala kultura, već samo klanje, pljačkanje i ubijanje nevinih.

1993.- Na referendumu u Rusiji 62 odsto glasača podržalo reforme predsednika Borisa Jeljcina.

1993.- U prisustvu mirovnog posrednika lorda Ovena predsednici Jugoslavije, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali da ubede lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića da potpiše korigovan Vens-Ovenov mirovni plan. Narednog dana Skupština Republike Srpske odbila plan, rat u Bosni nastavljen, a Jugoslaviji pooštrene sankcije međunarodne zajednice.

Koje li smijurije. Klovnovi uvijek ostaju klovnoci čak i kada su genocidne ubice.

1994.- Na sastanku u Londonu predstavnici SAD, Rusije, Velike Britanije i Francuske donijeli odluku o formiranju Kontakt grupe radi usklađivanja akcija SAD, Rusije, UN i Evropske unije u BiH i pripreme cjelovitog mirovnog plana. Dogovoreno je da Kontakt grupu čini pet zemalja – SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

I šta učiniše, normalno ništa. Tako Vatikan i papisa Ivana Pavla II naredili.

1995.-Umrla američka pozorišna i filmska glumica Džindžer Rodžers. Svetsku slavu stekla u mjuziklima kao partnerka Freda Astera, “Oskara” dobila za film “Kiti Foil”.

1999.- Avijacija NATO srušila drumsko-železnički “Žeželjev most”, već oštećen u tri napada prethodnih dana. Time Novi Sad ostao i bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu.

2000.- U Beogradu ubijen direktor “Jugoslovenskog aerotransporta” Žika Petrović.

Dogodilo se na današnji dan 24. Aprila / Travnja

 

Danas je Utorak  24.  April  / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

113 vječna lovišta    kontra   252 dana u tjeranju . Sa danima se ne treba zezati. Mnogi su  se natakarili  , zauprave i za smrtno.

Na današnji dan krećemo od stvarnih  jako dalekih vakata :

1184.-Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi uz pomoć lukavstva ušli u Troju.

Nećemo se sporiti sa hroničarima , sto dana ili stotinjak godina gore dole, nije bitno. Nije bitno da li se to desilo. Ep, je ep. Epopeja nije ep. Niti mit ili legenda moraju biti java.

1731.- Umro engleski pisac Danijel Defo, koji je objavio više od 250 djela, ali mu je svjetsku slavu donio roman “Robinzon Kruso”. Ostala djela: “Mol Flanders”, “Pukovnik Džek”, “Kapetan Singlton”, “Roksana”, “Dnevnik iz godine kuge”.

„Urođenika“ je nazvo Petko. Jadničak je tako dobar bio da ga je zli Englez iskoristio. Oruda se anamo oni bolesnici u narodu zovu i petkaroši.

1736.- Umro je francuski plemić Eugen Savojski.

Došo čova po nalogu Vatikana ,paliti i žariti po Bosni. Mislio porobiti . Ali iako duvan još uvijek nije zavlado, uglavnom skonto da ga može popušiti, pa se vrno nazad.

1792.- Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil napisao riječi i melodiju francuske himne. Pjesmu, komponovanu kao marš, prema narudžbini gradonačelnika Strazbura, oduševljeno su pjevali vojnici Francuske revolucije na maršu iz Marseja u Pariz, pa je nazvana “Marseljeza”.

1815.- U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak okončan sporazumom kojim je Srbija dobila samoupravu. Miloš Obrenović kasnije se izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza.

1833.-Rođen crnogorski vojvoda i pisac Marko Miljanov Popović, koji se istakao u borbi protiv Turaka. Naučio da čita i piše u 50. godini, kada se povukao iz javnog života zbog neslaganja s politikom kneza Nikole I Petrovića Njegoša.

1856.- Rođen francuski maršal Anri Filip Peten, heroj iz Prvog svjetskog rata i pobjednik nad Nijemcima kod Verdena, koji je u Drugom svjetskom ratu izdao Francusku. Sarađivao je s Adolfom Hitlerom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju, zbog čega je osuđen na smrt, ali mu je zbog ranijih zasluga kazna zamijenjena doživotnom robijom.

1877.- Ruski car Aleksandar II objavio rat Osmanlijskom carstvu.

Nešto je čovjek pobrko. Nije skonto da se sa Turcima neprekidno takari od 1568. godine.

1898.- Španija objavila rat SAD poslije američkog ultimatuma Madridu da se povuče s Kube. Brojnija i bolje opremljena američka vojska i mornarica brzo su porazile Špance, počinivši pri tome i mnoštvo ratnih zločina nad civilima, posebno na Filipinima, a SAD su mirovnim ugovorom prigrabile španske kolonije Kubu, Filipine, Portoriko i Guam.

1903.- Umro pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, ministar pravde u Crnoj Gori od 1893. do 1899. i autor dela “Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru” koji je 1888. napisao na zahtev crnogorskog kneza Nikole I Petrovića Njegoša.

1904.- Rođen američki slikar holandskog porijekla Vilem de Kuning, utemeljivač apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. vijeka preobrazio slikarstvo u SAD. Njegove slike rastresite građe i nemirne linije, u kojima je istraživao nagonsku, plahovitu, pa i brutalnu ljudsku prirodu, snažan su protest protiv ledenog, bezličnog svijeta otuđene tehničke civilizacije.

1915.- Godišnjica „Armenskog masakra“ u Osmanskom Carstvu, kada su Turci  ubili i raselili veliki broj Armenaca.

Nemojte vi nama veliki broj. Cifre su strahobalne. Samo na današni dan je ubijeno 50.000 Armenaca.

1916.- Skupina Irsko republikansko bratstvo je uz pomoć irskih dobrovoljaca u Dublinu započelo pobunu protiv britanske vlasti koja se smatra prvom socijalističkom revolucijom u Europi. Tzv. Uskršnji ustanak isplanirala je republikanska stranka Sinn Fein i to nakon što je britanska vlada zbog početka I. svjetskog rata odgodila provođenje Trećeg akta o parlamentarnoj autonomiji te je 26 okruga ostalo pod direktnom britanskom upravom. Irsko republikansko bratstvo, Irski dobrovoljci i Irska građanska armija, dan nakon Uskrsa napali su i zauzeli dio ključnih zgrada u Dublinu i u centru grada proglasili nezavisnost Irske republike. Pobunjenici su, iako u početku uspješni, na kraju zbog loše organizacije i nemogućnosti međusobne komunikacije, te zbog nadmoći britanske vojske pobijeđeni. Nakon ustanka uhićeno je 3.430 ljudi, od kojih je 1.480 i zatvoreno, a petnaest vođa pobune je strijeljano.

1934.- Rođena američka filmska glumica Širli Meklejn. Proslavila se filmovima “Nevolje s Harijem”, “Apartman”, “Slatka Irma”, “Artisti i modeli” i “Vreme nežnosti”, za koji je dobila “Oskara”.

1945.- Američka armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila njemački nacistički koncentracioni logor Dahau.

1950.- Formirana država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1955.- U indonezijskom gradu Bandung okončana afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su potvrđeni principi dekolonizacije i stvaranja “trećeg svijeta” kao alternative blokovima.

1967.- Poginuo sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov prilikom prizemljenja vasionskog broda “Sojuz 1”.

1970.- Lansiran prvi kineski vještački satelit.

1971.-Sovjetski kosmonauti uspjeli da se spoje s letjelicom bez ljudske posade, što je prethodilo izgradnji prve svemirske laboratorije u orbiti oko Zemlje.

1975.- Troje ljudi poginulo u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Štokholmu.

Ako ste primjetili teroristi su ,bez obzira na pol, rasu i sl. atribute  , „vrlo hrabri ljudi“. Napadaju: iznenada, mučki, iz zasjede, nenaoružane , i po mogućnosti što slabije: napriliku žene i djecu.

1980.-Neuspjela operacija ¨Orlova kandža¨ (Operation Eagle Claw) američkih specijalnih snaga spašavanja 52 taoca u Teheranu. Poginulo je osam vojnika, a nijedan taoc tom prilikom nije oslobođen. Umrla Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj bio prinuđen da 1936. abdicira.

1986.-  Umrla Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj bio prinuđen da 1936. abdicira.

1987.- Delegacija Saveza komunista Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem odlazi u Kosovo polje gdje se susreće sa predstavnicima kosovskih Srba. Tu Miloševoć izgovara rečenicu: ¨Niko ne sme da vas bije!¨ što je bio početak uspona njegove karijere koja je završila raspadom SFRJ.

Krvava karijera koja je Srbiju svela na Beogradski pašaluk , sa Vojvodinom. Vojvođani nisu baš najsretniji vezom. No o tom potom-

1991.-Vlada Južne Afrike saopštila da je postigla dogovor sa Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992.-Gerilski lideri u Avganistanu dogovorili se da Savet od 50 članova preuzme vlast posle rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996.-Palestinski parlament u izbeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

1996.-U Pekingu predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin se dogovorili o novim odnosima dve zemlje.

1996.- Palestinski parlament u izbjeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije PLO izbacio odredbu o uništenju Izraela.

2002.- Bosna i Hercegovina postala član Vijeća Evrope.

2002.- U svom domu u Njujorku u 94. godini umro fizičar i profesor u penziji Instituta za tehnologiju u Masačusetsku Viktor F. Vajskopf, koji je iz Beča došao u SAD 1937. i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

Znate šta Viktore F. Poslije takara nema kajanja, to bi mu rekao svaki mahalaš ha se dohvati šteke.

2003.- Srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova podnosi, u Beogradu, krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, osumnjičenog za umiješanost u ubojstvo bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića.

Upuco kum kuma. Ništa novo. To je u Srbiji tradicija.

2004.- Gotovo tri četvrtine kiparskih Grka odbacile na referendumu plan o ujedinjenju Kipra, dok su kiparski Turci podržali plan.

 

Dogodilo se na današnji dan 23. Aprila / Travnja

 

Danas je Nedelja  23.  April  / Travanja 2018. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

112 bivših    kontra   253 dana u zrijenju. Sa danima se ne treba frkisati Mnogi su opekli , ne samo ruke nego i vas život.

Na današnji dan postavke su bile  slijedeće:

1343.- Izbio je Jurjevski noćni ustanak, pobuna etonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara. Estoniju su početkom 13. stoljeća osvojili križari iz Danske i Njemačke, nametnuli poreze i pokušali Estonce podvrgnuti feudalnom poretku, prisiljavajući ih da postanu kmetovi. Ustanak u estonskoj pokrajini Harria, u noći uoči blagdana Đurđevdana, počeo je odbacivanjem nametnutog kršćanstva i pokoljem svakoga tko je govorio njemački prilikom čega je pobijeno oko 1.800 ljudi. Estonski ustanak naposljetku je ugušen u krví, a tri godine potom, Danci su prodali svoj dio današnje Estonije križarskom Livonskom redu za 10.000 maraka.

1564.- Rođen je William Shakespeare (1564.- 1616.) najizvođeniji i najslavniji svjetski dramatičar, o čijem se životu zapravo malo zna. Prevođen je na sve svjetske jezike, a među najpopularnijim njegovim djelima su “Romeo i Julija”, “Hamlet”, “Kralj Lir”, “Macbeth”, “Otelo”…

Koliko su hroničari riječi zapisali toliko vrijedi.

1616.- Umro je Miguel de Cervantes Saavedra, slavni španski književnik. Njegovo najpoznatije djelo – “Don Kihot” – najvjernije odražava piščevu umjetničku genijalnost pripovijedanja, kreiranja dijaloga, finog parodiranja i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.

1728.- U katastrofalnom požaru uništen velik deo Kopenhagena.

1775.- Rođen engleski slikar Džozef Malard Vilijam Tarner. Njegovo slikarstvo imalo značajan uticaj na francuske impresioniste.

1850.- Umro je William Wordsworth, engleski pjesnik.

1858.- Rođen je njemački fizičar Max Planck, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu.

1880.- Rođen ruski baletski igrač, koreograg i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog baleta.

1891.- Rođen je ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX vijeka.

1899.- U St. Peterburgu, u aristokratskoj obitelji je rođen književnik Vladimir Vladimirovič Nabokov. Pisao je na ruskom i engleskom jeziku, a njegovo najpoznatije djelo je “Lolita”.

1913.- U prvom balkanskom ratu potpisan sporazum o povlačenju turske vojske iz Skadra i predaji ovog grada Crnogorcima.

1916.- Rođen je Ivo Lola Ribar, revolucionarni studentski vođa, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1922.- U Pragu je umro Vlaho Bukovac (1855.- 1922.) kojeg mnogi smatraju najistaknutijim hrvatskim slikarom.

1928.- Rođena Širli Templ, koja je kao dete postala holivudska filmska zvezda. Kasnije bila američki ambasador u Gani i Čehoslovačkoj.

1938.-Sudetski Nemci zatražili, uz podršku Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler Sudete pripojio Nemačkoj, a 1939. okupirao Čehoslovačku.

1941.- Grčka vojska je kapitulirala pred trupama nacističke Njemačke, kralj i vlada napuštaju zemlju.

Tako to „heroji „ rade. I naše pobjegulje.

1945.- Crvena armija oslobodila nacističke logore “Saksenhauzen” i “Ravensbrik”.

1954.- Rođen je američki pisac, reditelj i producent Michael Moore, tvorac dokumentaraca Fahrenheit 9/11, Sicko i Oscarom nagrađenog Bowling for Columbine.

1965.- Lansiran je prvi sovjetski satelit za komunikaciju.¸

1972.- Astronauti iz “Apola 16” otpočinju istraživanje površine Mjeseca.

Jesu li. Nismo bili nazočni . Mi više  volimo tamnu stranu mjeseca.

1975.- Posljednja sajgonska vlada podnijela je ostavku, a predsjednik SAD-a Džerald Ford priznao poraz u Vijetnamskom ratu.

Pošteno. A i ništa mu drugo nije preostalo.

1985.- Mihail Gorbačov najvio je ¨Perestrojku¨, niz političkih i ekonomskih promjena u Sovjetskom Savezu.

Sve se svelo na dogovor o raspadu.

1986.-  Umro američki filmski reditelj austrijskog porekla Oto Preminger.

1990.-Kineski premijer Li Peng doputovao u Moskvu, što je bila prva poseta jednog kineskog premijera SSSR posle 26 godina.

1992.- Umro indijski filmski reditelj Satjadjit Raj, tri nedelje pošto je dobio “Oskara” za životno delo.

1995.- Na općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u  Parizu donesena je odluka da se današnji dan obilježava kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Cilj je potaknuti ljude na čitanje, posebno mlade, kao i promovirati izdavaštvo i autorska prava.

1997.-  Predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin potpisali deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji jedne super-sile u posthladnoratovskoj eri.

1998.- U Srbiji, na referendum o stranom posredovanju u rješavanju problema na Kosovu i Metohiji, izašlo 73,05 odsto glasača. Protiv učešća stranih predstavnika izjasnilo se njih 94,73 odsto.

Šta je bilo bilo je. Referendumi su kao i brade. Zvanje, znanje i sranje.

1998.- Umro grčki državnik Konstantin Karamanlis, premijer od 1955. do 1963. i 1974, posle pada vojne hunte, predsednik Grčke od 1980. do 1985.

1999.- Napadi NATO-a na Jugoslaviju se nastavljaju, na današnji dan pogođena je zgrada Radio-televizije Srbije, poginulo je 16 osoba.

2007.- U sedamdeset šestoj godini života umro je u Moskvi Boris Jeljcin (1931.- 2007.) ruski predsjednik i političar.

Dogodilo se na današnji dan 22 . Aprila / Travnja

Danas je Nedelja  22.  April / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

111     naspram   254 .    Sa danima se ne treba šaliti. .Mnogi su zaplatili  zbog toga, a nadolazećih  dana ima toliko da ih čovjek ne može za života izbrojati.

Na današnji dan odmjeravanja su   bila slijedeća:

1451.- Rođena kraljica Kastilje Isabela I, jedna od najznačajnijih ličnosti španske monarhije. S mužem, kraljem Aragona Ferdinandom II, osnivač španske države. Bila pokrovitelj Kolumbovih pomorskih ekspedicija.

1500.- Pedro Alvarez Kabral, portugalski moreplovac, otkriva Brazil i proglašava ga portugalskom kolonijom. Brazil je otkriven tako što se Kabral na putu za Indiju udaljio svojim brodovima od afričke obale, plovio u pravcu zapada i došao do kopna Južne Amerike.

1513.- Španski istraživač Ponse de Leon otkrio je Floridu, koja ostaje pod španskom vlašću do 1763. godine.

1529.- U Zaragozi potpisan ugovor kojim su Španija i Portugal odredili granice interesnih zona u Tihom okeanu.

Da li si „ urođenike“ išta pitali. Nisu. Da li ih sada pitaju. Ne pitaju. Još uvijek ih bjesomučno tamane.

1724.- Rodio se   Immanuel Kant (Königsberg, 22. travnja 1724. – Königsberg, 12. veljače 1804.), njemački filozof i geograf. Tvrdi da znanje stječemo i iskustvom i razumijevanjem.

Kantova “Kritika čistoga uma” još ni danas nije potpuno protumačena. Potrebno je postaviti pitanje što je Kant zapravo želio pišući to djelo. On je već u predgovoru i uvodu jasno istaknuo problematiku koju bismo mogli izraziti pitanjem: je li metafizika moguća? Ta je problematika osobito došla do izražaja u protivnosti racionalizma i empirizma, dogmatizma i skepticizma, u prihvaćanju i odbacivanju metafizike. “Kritika čistoga uma” se sastoji od predgovora prvom izdanju, predgovora drugom izdanju, uvoda i dva glavna dijela: transcendentalne teorije o elementima i transcendentalne teorije o metodi. Prvi dio, koji je opsegom najveći, dijeli se opet na dva dijela: na transcendentalnu estetiku i transcendentalnu logiku. Konačno, transcendentalna logika se dijeli na transcendentalnu analitiku i transcendentalnu dijalektiku.

Kritika praktičkog uma, kaže Kant u predgovoru, nije kritika čistog praktičkog uma, nego naprosto praktičkog uma uopće, jer ona samo pokazuje da postoji praktički um i u tome kritizira njegovu praktičku sposobnost. U toj sposobnosti utvrđena je i transcendentna sloboda, koju je kritika čistog uma samo problematički postavila. Objektivna realnost slobode dokazuje se sad moralnim zakonom praktičkog uma.

I Kritiku praktičkog uma Kant je podijelio na dva dijela: prvi donosi elementarni nauk čistoga praktičkog uma, a drugi metodologiju čistoga praktičkog uma. Elementarni nauk se opet dijeli na analitiku i dijalektiku čistoga praktičkog uma. Analitika donosi u tri poglavlja nauk o a) načelima, b) pojmu predmeta i c) pokretalima čistoga praktičkog uma.

1724.- Rođena francuska spisateljica Ana Lujza Žermen Neker, baronica od Stal-Holštajna, poznata kao Madam de Stal, čija je knjiga “O Njemačkoj” znatno uticala na razvoj romantizma. Njen salon u Parizu bio je jedno od najvažnijih stjecišta intelektualaca krajem 18. vijeka. Kao protivnik francuskog cara Napoleona Prvog emigrirala je iz Francuske i potom je živjela u Njemačkoj, Italiji, Rusiji i Švedskoj. Ostala djela: romani “Delfina”, “Korina”.

1838.- Britanski brod “Sirijus” prvi prešao Atlantski okean koristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo 18 dana i 10 časova.

1870.- Rođen je sovjetski revolucionar, državnik, filozof i publicist; predvodnik ruske Oktobarske revolucije, osnivač prve Komunističke partije i Kominterne, utemeljitelj Ruske Socijalističke Federacije Sovjetskih Republika i Sovjetskog saveza Vladimir Iljič Uljanov Lenjin. Djela: “Šta su ‘prijatelji naroda’ i kako se oni bore protiv socijaldemokrata?”, “Razvitak kapitalizma u Rusiji”, “Zadaci ruskih socijaldemokrata”, “Šta da se radi?”, “Korak naprijed, dva koraka nazad”, “Dvije taktike socijaldemokratije u demokratskoj revoluciji”, “Agrarni program ruske socijaldemokratske radničke partije”, “Materijalizam i empiriokriticizam”, “Socijalizam i rat” (s Grigorijem Zinovjevom), “Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma”, “Aprilske teze”, “Država i revolucija”, “Proleterska revolucija i renegat Kaucki”, “Dječija bolest ‘ljevičarstva’ u komunizmu”.

1881.- Rođen ruski političar Aleksandar Fjodorovič Kerenski, predsednik privremene vlade od jula 1917. Smenjen u Oktobarskoj revoluciji posle čega je emigrirao u Francusku, a kasnije u SAD.

1904.- Rođen američki atomski fizičar Robert Openhajmer, koji je u Drugom svjetskom ratu rukovodio izradom prve atomske bombe. Na poziv Ministarstva rata SAD 1942. napustio je Univerzitet i do 1945. vodio je laboratoriju za izradu bombe u Los Alamosu. Od 1953. bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima, jer se protivio izradi hidrogenske bombe i zalagao za mirnodopsko korišćenje nuklearne energije. Rehabilitovan je 1963.

1915.- Nemačka vojska u Prvom svetskom ratu na zapadnom frontu kod Ipra prvi put upotrebila bojni otrov.

1916.- Rođen je violinista Jehudi Menuhin, jedan od najvećih svetskih virtuoza na violini.

1933.- Umro engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao automobilsku kompaniju “Rols-Rojs”.

1937.- Rođen je Jack Nicholson, filmski glumac, redatelj, scenarist i producent. 12 puta je nominovan, a dva puta je osvojio Oskara.

1944.- Diverzantska grupa Devetog korpusa jugoslovenske armije u   minirala njemački oficirski dom u Trstu. Od eksplozije je poginulo oko 150, a ranjeno oko 200 njemačkih oficira i podoficira.

1944.- Na aerodromu Benina kod Bengazija u Libiji u formirana Prva vazduhoplovna eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je raspolagala sa 16 borbenih aviona “spitfajer”.

1945.- Oko 600 preživjelih zatočenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac pokušalo je da se, u očajničkom jurišu na stražare, dokopa slobode, ali je u tome uspjelo samo njih 60. Logor je radio od ljeta 1941. do 30. aprila 1945.

Sedamsto tisuća ljudi pobijeno. Spore se  da li je cifra bila okrugla ili nije. Kažu kama i macola su najviše sudili. Sada je to rekreacioni spomen muzej u kome se drže časovi hitorije na kojima se mnogo, jako mnogo laže.

1945.-Oslobođena je Banjaluka.

1955.- Kongres SAD-a donosi odluku da se na kovani novac stavlja parola “In God We Trust”.

1969.- Britanac Robin Noks Džonston uplovio u luku Falmut i time okončao prvo putovanje oko sveta jedrilicom. Putovanje trajalo 312 dana.

1970.- Prvi je put proslavljen Dan planeta Zemlje koji se danas obilježava u više od 150 zemalja. Tom prilikom zdrav i održiv život cijelog zemaljskog ekosustava tražilo je oko 20 milijuna Amerikanaca.

1975.- U Hondurasu vojnim pučem smenjen predsednik, general Osvald Lopez Arelano.

1990.-  Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj pobedila Hrvatska demokratska zajednica, a njen lider Franjo Tuđman izabran za predsednika Predsedništva Hrvatske. Po proglašenju nezavisnosti Hrvatske od Jugoslavije 25. juna 1991. Tuđman postao predsednik Hrvatske.

Već iduće godine u bosni pokazuju pravi lik . Bili su oni koji se  poglavniku zaklinju na kamu i bombu.

1992.- U seriji ekspolozija u kanalizacionom sistemu u meksičkom gradu Gvadalahara poginulo oko 200 ljudi.

1994.- Umro je Richard  Milhous Nixon (1913.- 1994.) prvi američki predsjednik koji je podnio ostavku na tu poziciju zbog umiješanosti, kako navode tadašnji mediji, u državni skandal nazvan ¨Watergate¨. Nixon je imao značajan doprinos u spoljno-političkim pregovorima, posebno sa Sovjetskim Savezom i Kinom, a bio je predstavnik Republikanske stranke.

1995.- Vojne snage plemena Tutsi u Ruandi napale izbeglički kamp Kibeho, u kom su bili smešteni pripadnici plemena Hutu, i pobile oko 2.000 ljudi.

Tako pile hroničari. Pobijeno je desetak tisuća ljudi, a i slijedećih petnaest dana još stotinjak tisuća Hutua.

1997.-Peruanska vojska uspela da uđe u rezidenciju japanskog ambasadora u Limi i oslobodi 71 taoca koje su četiri meseca držali gerilci levičarskog pokreta “Tupak Amaru”. U akciji poginuo jedan talac, tri vojnika i svih 14 gerilaca.

Vrlo efikaana ikvidacija na licu mjesta.

1999.- Avioni NATO-a sa tri projektila razorili ispražnjenu rezidenciju predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u beogradskom naselju Dedinje.

2007.- U požaru u Domu za nezbrinutu djecu “Bjelave” u Sarajevu izgorjelo pet beba, dok je 20 djece povrijeđeno.

Dogodilo se na današnji dan 21. Aprila / Travanj

 

 

Danas je Subota 21.  April / Travanj  2017. godine.

Ovako su se dani  natandarili:

Triling asova (  110 ) u danima ,   naspram dvojke sa dvije petice ( 255) .    Sa danima se ne treba igrati pokera. Mnogi su zaplatili.

Na današnji dan tarapana je  bila napriliku slijedeća:

753.-p.n.e.- Prema legendi, osnovan grad Rim.Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Alba Longa, a da bi izbjegao rođenje nasljednika koji bi prijestolje mogli tražiti natrag, prisilio je nećakinju Reju Silviju da postane vestalska djevica. No, ona je u vezi s bogom Marsom zatrudnjela i rodila blizance Romula i Rema, koje je Amulije odmah po rođenju bacio u rijeku Tiber. Blizance je u podnožju Palatina, jednog od sedam rimskih brežuljaka, pronašla vučica koja ih je hranila vlastitim mlijekom. Blizance je potom našao i othranio pastir Faustul. Kad su odrasli, odlučili su na brežuljku Palatinu osnovati grad. Ubrzo je u sukobu oko toga koji će od njih vladati gradom Romul ubio brata i postao prvi kralj ‘vječnog grada’ koji je po njemu dobio ime.

Lehgenda ne legenda, Rim je tu. Svi putevi vode u Rim.Tako Latini kažu. Mi ne . Sve dok se ne skine ruglo sa svoda Sikstinske kapele, mi sebi zabranili put u Rim. Bojimo se belaja.

1142.- Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najljepša dela epistolarne književnosti.

1509.- Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat ruža”.

1699.- Umro Žan Rasin, francuski pesnik.

1816.- Rođena je Šarlot Bronte, jedna od triju sestara Bronte, istaknutih engleskih književnica. Šarlot je bila učiteljica i vaspitačica. Sa sestrama Emili i Anom dala je zbirku pesama, a sama je prvim štampanim romanom, “Džejn Ejr”, odmah stekla slavu. Umrla je 1855. godine.

1828.- Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Hippolyte Taine, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, utjecao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti (“Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”).

1836.- Teksašani porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856.- Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

Mogla je to učiniti zato što su Britanci počistili kontinent od Aboriđana.

1864.- Rođen je Max Weber, njemački sociolog, filozof i politički ekonomist. Autor je djela Politika kao profesija, Protestantska etika i duh kapitalizma, Ekonomija i društvo te brojnih drugih, i osnivač ili suosnivač brojnih akademskih disciplina među kojima javne administracije, organizacijske teorije i modernih smjerova sociologije

1910.-  Umro je američki pisac Mark Twain (Samuel Clemens).

1915.- Rođen američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva “Oskara” za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.

1918.- Poginuo nemački pilot Manfred fon Rihtofen, Crveni Baron, u Prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

Kaže pičanstvo: Ko bije i biće ga.

1920.- Potpisan ugovor u Varšavi između Poljske, koju je zastupao Jozef  Pilsudski i Ukrajine koju zastupa Symon Petlura, protiv boljševičke Rusije.

1926.- Rođena Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952.

Saučesnica u mnogim nevalajlim radnjama. Od maltretiranja sesrete, do sumnji u umješanost u neka uvistva.Posloijednja na spisku je Princeza Dijana.

1941.- Šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svjetskom ratu dogovorili su se o podjeli Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

1945.- Posljednje njemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946.- Umro engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz, koji je pokazao da tržišni mehanizam ne stvara automatski punu zaposlenost i da je neophodna intervencija države radi izvlačenja iz nezaposlenosti i kriza. Djelom “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca” uzdrmao je tradicionalnu mikroekonomiju koja se uglavnom bavila tržištem, cijenama i raspodjelom i orijentisao na istraživanje makroekonomskih veličina, posebno nivoa zaposlenosti. Ostala djela: “Ekonomska posljedica mira”, “Rasprava o novcu”, “Revizija mirovnog ugovora”, “Traktat o novčanoj reformi”, “Sredstva ka prosperitetu”.

1947.- Rođen je Iggy Pop (James Newell Osterberg), američki autor i pjevač.

Igi Pop je za Gorana Bregovića rekao da je muzički kradljivac. Mi se slažemo sa njim.

1960.- Prestonica Brazila premeštena iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1963.- Prvi put su se susreli Beatlesi i Rolling Stonesi.

Kažu da si nisu imali šta reći. Prosječna izobraženost devet razreda i frtalj po glavi benda.

1967.- Grčka vojska na čelu s Georgeom Papadopoulosom je izvela državni udar zbacivši s vlasti vladu premijera Kanellopoulosa i ustanovila vlast vojne hunte, poznate kao ‘Pukovnički režim’. Hunta je tijekom svoje vladavine koja je trajala do 1974. uvela izvanredna stanja, policijske sate i cenzure, te provodila masovna uhićenja i mučenja političkih protivnika. Do raspada vojnog režima došlo je nakon krvavo ugušene pobune na Atenskom politehničkom fakultetu, a političar u izgnanstvu, Konstantinos Karamanlis, vratio se iz Pariza i postao premijer prijelazne vlade. Sudjelovanje u  grčkom vojnom udaru su priznale NATO-ova organizacija ‘LOK’ i američka CIA za što se tijekom svog mandata ispričao američki predsjednik Bill Clinton.

1971.- Umro Fransoa Divalije, Papa Dok, predsednik Haitija od 1957. Diktatorski režim održavao uz pomoć gangsterske milicije “Tonton Makut”.

1972.- Apolo 17 (posada: Ceran i Scmitt) se spustio na Mjesec. To je bila posljednja misija sa ljudskom posadom pod nazivom Apolo.

1984.- U rudniku “Rembas – Zastava” u Resavici poginula 33 rudara.

1989.- 100,000 kineskih studenata se okupilo na trgu Tienanmen u Pekingu.

1993.- Vrhovni sud Bolivije na 30 godina robije osudio bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu, pod optužbom za ubistva, pljačku, prevare i kršenje ustava.

1996.- – Koalicija lijevog centra “Maslinovo drvo” dobila parlamentarne izbore, što je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

1996.- Ubijen je čečenski predsjednik Džohar Musajevič Dudajev (1944.- 1996.) pomoću satelitski navođenih projektila dok je koristio mobilni telefon, što je omogućilo ruskom izviđačkom avionu da ¨otkrije¨ njegovu lokaciju.

Međunarodni terorizam je uvijek bila privilegija Amera i Rusa.

1997.- Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999.- U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođeni poslovna zgrada “Ušće” u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000.-Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003.- Načelnik Generalštaba Vojske RS general-major Cvjetko Savić saopštio je da je, na osnovu naređenja predsjednika RS i prihvaćenog izvještaja o propustima u radu Obavještajne službe Generalštaba VRS, završeno rasformiranje Vojno-obavještajnog centra, ranijeg 410. vojnog obavještajnog centra.

2003.-  Kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić dobrovoljno se predao srpskim vlastima i 17. maja izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru, s Miletom Mrkšićem i Veselinom Šljivančaninom.

2003.- U svom domu na jugu Francuske, u 70. godini života umrla je Nina Simon, američka džez pjevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigli milionske tiraže. Nastupala je u “Karnegi Holu” i pariskoj “Olimpiji”, bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava afroamerikanaca.

2004.- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu Fikretu Abdiću, bivšem predsjedniku tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji je osuđen za ratni zločin počinjen u tzv. AP “Zapadna Bosna” od 1993. do 1995. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 21.April / Travanj 2018.

 

Danas je Subota 21.  April / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  natandarili:

Triling asova (  111 ) u danima ,   naspram dvojke sa dvije petice ( 254) . Maks ful. Ali  sa  danima se ne treba igrati pokera. Mnogi su zaplatili i izgubivši sve što imaju. Bilesim i život.

.

Na današnji dan tarapana je  bila napriliku slijedeća:

753.p.n.e.- Prema legendi, osnovan grad Rim.Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Alba Longa, a da bi izbjegao rođenje nasljednika koji bi prijestolje mogli tražiti natrag, prisilio je nećakinju Reju Silviju da postane vestalska djevica. No, ona je u vezi s bogom Marsom zatrudnjela i rodila blizance Romula i Rema, koje je Amulije odmah po rođenju bacio u rijeku Tiber. Blizance je u podnožju Palatina, jednog od sedam rimskih brežuljaka, pronašla vučica koja ih je hranila vlastitim mlijekom. Blizance je potom našao i othranio pastir Faustul. Kad su odrasli, odlučili su na brežuljku Palatinu osnovati grad. Ubrzo je u sukobu oko toga koji će od njih vladati gradom Romul ubio brata i postao prvi kralj ‘vječnog grada’ koji je po njemu dobio ime.

Lehgenda ne legenda, Rim je tu. Svi putevi vode u Rim.Tako Latini kažu. Mi ne . Sve dok se ne skine ruglo sa svoda Sikstinske kapele, mi sebi zabranili put u Rim. Bojimo se belaja.

1142.- Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najljepša dela epistolarne književnosti.

1509.- Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat ruža”.

1699.- Umro Žan Rasin, francuski pesnik.

1816.- Rođena je Šarlot Bronte, jedna od triju sestara Bronte, istaknutih engleskih književnica. Šarlot je bila učiteljica i vaspitačica. Sa sestrama Emili i Anom dala je zbirku pesama, a sama je prvim štampanim romanom, “Džejn Ejr”, odmah stekla slavu. Umrla je 1855. godine.

1828.- Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Hippolyte Taine, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, utjecao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti (“Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”).

1836.- Teksašani porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856.- Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

Mogla je to učiniti zato što su Britanci počistili kontinent od Aboriđana.

1864.- Rođen je Max Weber, njemački sociolog, filozof i politički ekonomist. Autor je djela Politika kao profesija, Protestantska etika i duh kapitalizma, Ekonomija i društvo te brojnih drugih, i osnivač ili suosnivač brojnih akademskih disciplina među kojima javne administracije, organizacijske teorije i modernih smjerova sociologije

1910.-  Umro je američki pisac Mark Twain (Samuel Clemens).

1915.- Rođen američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva “Oskara” za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.

1918.- Poginuo nemački pilot Manfred fon Rihtofen, Crveni Baron, u Prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

Kaže pučanstvo: Ko bije i biće ga.

1920.- Potpisan ugovor u Varšavi između Poljske, koju je zastupao Jozef  Pilsudski i Ukrajine koju zastupa Symon Petlura, protiv boljševičke Rusije.

1926.- Rođena Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952.

Saučesnica u mnogim nevalajlim radnjama. Od maltretiranja sesrete, do sumnji u umješanost u neka uvistva.Posloijednja na spisku je Princeza Dijana.

1941.- Šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svjetskom ratu dogovorili su se o podjeli Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

1945.- Posljednje njemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946.- Umro engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz, koji je pokazao da tržišni mehanizam ne stvara automatski punu zaposlenost i da je neophodna intervencija države radi izvlačenja iz nezaposlenosti i kriza. Djelom “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca” uzdrmao je tradicionalnu mikroekonomiju koja se uglavnom bavila tržištem, cijenama i raspodjelom i orijentisao na istraživanje makroekonomskih veličina, posebno nivoa zaposlenosti. Ostala djela: “Ekonomska posljedica mira”, “Rasprava o novcu”, “Revizija mirovnog ugovora”, “Traktat o novčanoj reformi”, “Sredstva ka prosperitetu”.

1947.- Rođen je Iggy Pop (James Newell Osterberg), američki autor i pjevač.

Igi Pop je za Gorana Bregovića rekao da je muzički kradljivac. Mi se slažemo sa njim.

1960.- Prestonica Brazila premeštena iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1963.- Prvi put su se susreli Beatlesi i Rolling Stonesi.

Kažu da si nisu imali šta reći. Prosječna izobraženost devet razreda i frtalj po glavi benda.

1967.- Grčka vojska na čelu s Georgeom Papadopoulosom je izvela državni udar zbacivši s vlasti vladu premijera Kanellopoulosa i ustanovila vlast vojne hunte, poznate kao ‘Pukovnički režim’. Hunta je tijekom svoje vladavine koja je trajala do 1974. uvela izvanredna stanja, policijske sate i cenzure, te provodila masovna uhićenja i mučenja političkih protivnika. Do raspada vojnog režima došlo je nakon krvavo ugušene pobune na Atenskom politehničkom fakultetu, a političar u izgnanstvu, Konstantinos Karamanlis, vratio se iz Pariza i postao premijer prijelazne vlade. Sudjelovanje u  grčkom vojnom udaru su priznale NATO-ova organizacija ‘LOK’ i američka CIA za što se tijekom svog mandata ispričao američki predsjednik Bill Clinton.

1971.- Umro Fransoa Divalije, Papa Dok, predsednik Haitija od 1957. Diktatorski režim održavao uz pomoć gangsterske milicije “Tonton Makut”.

1972.- Apolo 17 (posada: Ceran i Scmitt) se spustio na Mjesec. To je bila posljednja misija sa ljudskom posadom pod nazivom Apolo.

1984.- U rudniku “Rembas – Zastava” u Resavici poginula 33 rudara.

1989.- 100,000 kineskih studenata se okupilo na trgu Tienanmen u Pekingu.

1993.- Vrhovni sud Bolivije na 30 godina robije osudio bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu, pod optužbom za ubistva, pljačku, prevare i kršenje ustava.

1996.- – Koalicija lijevog centra “Maslinovo drvo” dobila parlamentarne izbore, što je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

1996.- Ubijen je čečenski predsjednik Džohar Musajevič Dudajev (1944.- 1996.) pomoću satelitski navođenih projektila dok je koristio mobilni telefon, što je omogućilo ruskom izviđačkom avionu da ¨otkrije¨ njegovu lokaciju.

Međunarodni terorizam je uvijek bila privilegija Amera i Rusa.

1997.- Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999.- U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođeni poslovna zgrada “Ušće” u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000.-Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003.- Načelnik Generalštaba Vojske RS general-major Cvjetko Savić saopštio je da je, na osnovu naređenja predsjednika RS i prihvaćenog izvještaja o propustima u radu Obavještajne službe Generalštaba VRS, završeno rasformiranje Vojno-obavještajnog centra, ranijeg 410. vojnog obavještajnog centra.

2003.-  Kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić dobrovoljno se predao srpskim vlastima i 17. maja izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru, s Miletom Mrkšićem i Veselinom Šljivančaninom.

2003.- U svom domu na jugu Francuske, u 70. godini života umrla je Nina Simon, američka džez pjevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigli milionske tiraže. Nastupala je u “Karnegi Holu” i pariskoj “Olimpiji”, bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava afroamerikanaca.

2004.- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu Fikretu Abdiću, bivšem predsjedniku tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji je osuđen za ratni zločin počinjen u tzv. AP “Zapadna Bosna” od 1993. do 1995. godine.

Dogodilo se na današnji dan 20. Aprila / Travnja

Danas je Petak  20.  April  / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  natandarili:

Adio za 109 ,  bonđorno , u redovima,  za  256 dana .  Eto juče je bila nova godina, a prekjuče ljeto. Ali to ne znači da će sutra biti prekosutra. Jok. Sutra će biti šjutra.

A, u adio stađunima na današnji dan frkisanja su bila napriliku slijedeća:

1526.- U bici kod Panipata mogulski vođa Baber s 2.000 boraca porazio 10.000 vojnika sultana Ibrahima od Delhija, čime je počela dvoipovekovna vladavina Mogula nad Indijom.

1653.- Vođa Engleske revolucije Oliver Kromvel raspustio je parlament i uveo ličnu diktaturu kao lord-protektor Engleske.

1657.- Engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blejka, napala je i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Krus na Tenerifama, a potom je razorila grad.

1768.- Umro je italijanski slikar Kanaleto (Canaletto), jedan od najboljih pejzažista 18. vijeka.

Ovo pejsažista shvatiti uslovno. Sliko je krajolike sa zgradurinama. Prirode se rijetko ili skoro nikako dohvaćao. U to vrijeme priroda nije bila na cijeni, nego skupe athitektonske tvorevine.

1775.- Započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci i na taj način spriječili strateško manevriranje nadmoćnijem neprijatelju. Američka vojska je pod zapovjedništvom Georgea Washingtona na kraju najduže bitke rata za nezavisnost blokirajući morske opskrbne puteve uspjela prisiliti Britance na povlačenje i osvojiti grad.

1808.- Rođen Napoleon III, car Francuske od 1852 do 1870. Posle poraza u francusko-pruskom ratu zbačen sa prestola, a u Francuskoj roklamovana Treća Republika.

1841.- U filadelfijskom listu “Grahams magazin” objavljena je pripovijetka Edgara Alana Poa (Allan Poe) “Ubistva u ulici Morg” koja se smatra prvom detektivskom pričom.

1889.-  U Austriji rođen Adolf Hitler, osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Nemačke od 1933. do 1945.

1892.- Francuska je objavila rat Austriji, Pruskoj i Sardinskoj kraljevini (Pijemont).

1893.- Rođen je katalonski slikar i vajar Huan Miro (Juan), jedan od najznačajnijih nadrealističkih umjetnika 20. vijeka.

1893.- Rođen je američki filmski glumac Harold Lojd (Lloyd), jedan od najslavnijih komičara nijemog filma (“Sigurnost na posljednjem mjestu”, “Brucoš”, “Čuvaj se, profesore”, “Luda srijeda”).

1902.- Maria i Pierre Curie izolirali su radioaktivni element radij.

Na svoju i svjetsku nesreću.

1912.- Rođen je irski književnik Bram Stoker, autor “Drakule”.

1919.- Počeo je u Beogradu osnivački kongres Socijalističke radničke partije, koja  sve do početka Drugog svjetskog rata radi u ilegali. Kasnije će promijeniti ime u Komunističku partiju Jugoslavije.

1936.- Italijanske trupe su okupirale Etiopiju.

1945.- Partizani su od njemačke fašističke okupacije oslobodili otoke Lošinj i Cres.

1947.- Umro je kralj Danske Kristijan X (Christian). Veliku popularnost stekao je otporom njemačkoj okupaciji za vrijeme drugog svjetskog rata.

Jakog mu otpora. Šta znamo, možda je košpicama šico naciste.

1972.- Američki svemirski brod “Apolo-16” spustio se na Mjesec.

I za nevjerovati , vratio se, iako mnogi tvrde da nikad nije ni poletio.

1975.- Armija Sjevernog Vijetnama i južnovijetnamski oslobodilački pokret Vijetkong otpočele su odlučujuću bitku protiv američkih i južnovijetnamskih snaga. Ofanziva je za desetak dana okončana potpunom pobjedom i oslobađanjem južnog dijela zemlje, poslije čega su Sjeverni i Južni Vijetnam ujedinjeni u jednu državu.

1984.- Velika Britanija objavila da će njena administracija u Hongkongu prestati s radom 1997.

1986.- Michael Jordan postavio je rekord doigravanja u NBA ligi, postigavši na jednoj utakmici čak 63 poena.

Ih, lako ga je njemu. U to vrijeme je bio najbolji svjetski košarkaš.

1992.- Snage bosanskih Srba izvršile blokadu Sarajeva, zahtevajući podelu grada. Blokada i granatiranje grada trajali tokom celog rata koji je završen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u novembru 1995.

1993.- Žestoke borbe Armije BiH i HVO-a proširene su iz centralne na jugozapadnu Bosnu. Za pet dana u sukobima na obje strane je poginulo više od 200 ljudi.

1995.- -Umro je jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Đilas je rođen 12. juna 1911. godine u Crnoj Gori.  Od 1937. do 1954. bio je član najužeg rukovodstva Komunističke partije Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza, poslije rata i predsjednik Skupštine Jugoslavije. Odlukom Plenuma Centralnog komiteta KPJ u januaru 1954. smijenjen je sa svih funkcija poslije serije članaka objavljenih u “Borbi” i označen kao “revizionista”. Ocijenjeno je da je u spornim tekstovima ispoljio stavove “koji sadrže tendenciju likvidiranja Komunističke partije kao idejno-politički vodeće klasne političke organizacije” i pokazao da se “sve više udaljuje od revolucionarnih pozicija i približava pozicijama građanskog liberalizma”. Potom je dvaput osuđivan na višegodišnju robiju “zbog daljeg upornog antisocijalističkog pisanja i djelovanja” i pisanja “izrazito neprijateljskog prema marksizmu i socijalizmu”, kako je zvanična propaganda označila njegove tekstove objavljene u inostranstvu, posebno knjigu “Nova klasa”, u kojoj je ukazao na korupciju u partijskim vrhovima i stvaranje jedne nove privilegovane manjine.

1995.- Eric Harris i Dylan Klebold, osamnaestgodišnji učenici srednje škole Columbine iz Columbine u Coloradou, izvršili su najubojitiji napad u historiji američkih srednjih škola i četvrti najgori u historiji američkih obrazovnih ustanova. Tokom masakra u Columbineu u nepunih sat vremena živote je izgubilo 13 učenika i nastavnika, 23 ih je ranjeno, a napadači su na kraju počinili samoubistvo. Razloge ove tragedije tražili su brojni stručnjaci, a među brojnim navedenima najčešće se nalaze socijalna izolacija i neprilagođenost, dugotrajna izloženost nasilnim sadržajima, ali i lak pristup velikim količinama oružja koje je dvojac iskoristio u svom krvavom pohodu.

Odgovor je jednostavan: Dekadentni i beznadežni sistemi rađaju  istovjetne naraštaje.

2003.- Virus koji izaziva atipične upale pluća (SARS) koja ozbiljno ugrožava ljudski život zahvatio je 20 zemalja. Najviše zaraženih registrirano je u Honkongu i Kini, gdje je bolest poprimila razmjer epidemije.

2010.- U eksploziji na platformi za  podvodno bušenje naftnih izvora u Meksičkom zalivu, nedaleko od obale Luizijane (SAD), poginulo je 11 radnika. Slijedila je najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a, kada je saopćeno da se u ocean dnevno izlije 117 tona nafte. Izlijevanje nafte zaustavljeno je tek 16. maja.

Dogodilo se na današnji dan 19 . Aprila / Travnja

 

 

Danas je Četvrtak  19.  April  / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  podjelili:

U  korpu a otpatke 108, u redu za korpu  257 dana .  Kako vrijeme fura i ovi dani će proći dok seodradi nekoliko tura onoga što se rimuje sa keks.   Ako vam je zgodnije vi možete naći  riječ koja asocira na riječ takar.

A u prethodnim vaktima na današnji dan šicanja su bila vaka:

1587.-Engleski admiral, ser Fransis Drejk, ušao u luku Kadiz i potopio špansku flotu.

1588.- Umro Paolo Veroneze, jedan od najznačajnijih slikara Venecijanske škole u XVI veku.

1689.- U Rimu umrla švedska kraljica Kristina Augusta. Kraljica postala 1632. u 8. godini, abdicirala 1654. zbog tajnog prelaska u rimokatoličku veru, zabranjenu u Švedskoj.

1713.-Rimsko-nemački car Karl VI izdao statut porodice Habzburg “Pragmatična sankcija” da bi osigurao presto za kćerku Mariju Tereziju.

1775.-Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda počeo američki rat za nezavisnost od Velike Britanije.

1783.- Kongres SAD objavio kraj rata za nezavisnost.

1824.- Umro engleski pisac George Gordon Byron, jedan od osnivačava evropskog romantizma. Njegova poezija je oličavala slobodan ljudski duh u pobuni protiv poretka. Englesku je napustio, razočaran, 1816. i u Italiji je stvorio najveća djela : “Čajld Halord”, “Kain”, “Manfred”, “Don Žuan”. Otišao je 1823. da pomogne borbu Grka za oslobađanje od Turaka, ali je ubrzo obolio od malarije i umro, ne ostvarivši ideal da se bori za slobodu grčkog naroda.

1839.- Potpisan je Londonski sporazum kojim su evropske države priznale nezavisnost Kraljevine Belgije.

1882.- U Engleskoj je umro Charles Darwin (1809.- 1882.) naučnik, autor prve teorije o evoluciji živih bića, koja po njemu dobija ime – darvinizam. Tokom ekspedicije brodom “Bigl” od 1831. do 1836. sakupio je ogroman naučni materijal, a putovanje je opisao u knjizi “Put prirodnjaka oko svijeta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima Tihog okena proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio da su se organizmi postepeno mijenjali. U epohalnom dijelu “Postanak vrste putem prirordnog odabiranja” razradio je tezu o evoluciji. Postanak vrsta je revolucionisao biologiju, ali je izazvao žestoke napade crkvenih krugova. Ostala djela: “Promjenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Porijeklo čovjeka”.

Razvio teoriju evolucije i dokazivao da je čovjek postao od majmuna, samo da bi opravdao svoj majmunski izgled. E pa neće mu to proći ove noći, kao što kod normalnih ljudi koji ne vode porijeklo od majmuna nikad nije.

1906.- Umro je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri. On se igrao avanturista. Bavio se otkrivanjem radio aktivnih elemenata. Vi vjerovatno kontate od čega je umor. Ah to neznanje i radijacija.

1911.- U Portugalu je odvojena crkva od države.

Dugo, vrlo dugo je Vatikan takario Portugal i svijet. I još uvijek to radi, čak i njihovoj malodobnoj djeci, i to bez poslijedica. A svijet se pravi da ne vidi.

1921.- Stupio je na snagu zakon o podjeli Irske na Republiku Irsku i Sjevernu Irsku, koja je ostala pokrajina Velike Britanije.

1932.- Vlada Kraljevine Jugoslavije donijela je Zakon o zaštiti zemljoradnika kojim je proglašen šestomjesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilnog zaplenjivanja imovine. Oko 709.000 seljaka dugovalo je sedam milijardi dinara, mahom lihvarima i trgovcima.

1943.-Počeo je ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja. Njemački nacisti su tokom borbi potpuno razorili i spalili Varšavski geto, a 58.000 ljudi poslato je u koncentracione logore.

U getu, tokom borbi  je poginulo 7.ooo Jevreja. Hroničarski podaci.

1943.- Švicarski hemičar Albert Hofmann testirao je na sebi količinu od 250 mikrograma i iskusio vrlo snažan utjecaj lisergične dietilamidne kiseline (LSD-a), taj dan je poznat kao dan s biciklom, zbog toga što se Hofmann nakon testiranja zaputio kući na biciklu i tada počeo osjećati čudne efekte LSD-a. Njegovo istraživanje na lisergičnoj  kiselini, što je dio ergot alkaloida, na kraju je dovelo do sinteze LSD-25 1938. godine. Tek pet godina kasnije, nakon što je Hofmann ponovno sintetizirao spojeve koje je otkrio a tad već skoro zaboravljene, slučajno je otkrio psihodelična svojstva LSD-a nakon što mu se vrlo mala količina upila kroz kožu prstiju. Uslijedila su daljna testiranja u kojem su sudjelovali Hofmann i njegovi kolege, već 3 dana kasnije, nastali su prvi pisani dokumenti. Hofmann je autor više od 100 naučnih radova, kao i nekoliko knjiga od kojih je i LSD: My Problem Child.

1945.- Američke trupe su  zauzele  njemački grad Lajpcig.

1951.- U Velikoj Britaniji, u Londonu, održava se prvo natjecanje za izbor Miss svijeta.

Dobri je imao tri mjeseca i par dana, ali se već smješkao misicama.

1960.- Prvi predsednik Južne Koreje, Singman Ri, povukao se sa vlasti pod pritiskom studentskih protesta širom zemlje zbog izbornih prevara.

1967.- Umro nemački državnik Konrad Adenauer, jedan od osnivača i lider Hrišćansko-demokratske unije posle Drugog svetskog rata, kancelar Zapadne Nemačke od 1949. do 1963.

1971.- Sovjetski Savez lansira Saljut 1, prvu svemirsku stanicu u orbiti.

1971.- Siera Leone postala je republika, a Siaka Stevens njen prvi predsjednik.

1975.- Maoistički pokret “Crvenih Kmera” ovladao je cijelom Kambodžom. Tokom strahovlade, okončane vijetnamskom okupacijom krajem 1978, “Crveni Kmeri” su likvidirali od milion do dva miliona sunarodnika.

1975.- Indija je lansirala prvi vještački satelit.

1984.-Lansiran je prvi kineski telekomunikacioni satelit.

1987.- Emitirana je prva epizoda kultne animirane serije Simpsonovi.

1989.- Umrla je engleska književnica Daphne du Maurier.

1993.- Od granata ispaljenih na centar Zenice s položaja HVO-a u Putičevu, 16 km zapadno od grada, poginulo je i ranjeno više civila.

1993.- Više od 80 pripadnika jedne američke vjerske sekte, uključujući njihovog vođu Davida Koresha, ubili su federalni agenti kad su – poslije 51 dana opsade – upali u sjedište sekte u teksaškom gradu Vako.

1994.- U Francuskoj je na doživotnu robiju osuđen nacistički ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Paul Touvier.

1995.- Od eksplozije automobila-bombe u devetospratnoj zgradi federalnih institucija u Oklahoma Sitiju u SAD poginulo 168, a više od 400 ljudi povređeno. Napad izvršio bivši američki vojnik Timoti Mekvej. Nad njim 2001. izvršena smrtna kazna.

2002.- U svojoj vili u Italiji umro je norveški antropolog, naučnik i istraživač Thor Heyerdal, koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. prešao Pacifik.

2004.- U 79. godini umro je Britanac Norris Mc Whirter, koji je sa svojim bratom blizancem Rosom 1955. osnovao “Ginisovu knjigu rekorda”.

2004.- Haški tribunal smanjuje zatvorsku kaznu Radislavu Krstiću sa 46 na 35 godina. Bio je optužen za učešće u genocidu u Srebrenici i proglašen je krivim, no žalbom je njegova optužba promijenjena u “sudjelovanje i pomaganje u genocidu” na osnovu čega mu sud smanjuje kaznu.

Dogodilo se na današnji dan 18. April / Travanj


*

Pjesma dana

*

 

Danas je Srijeda 18.  April  / Travanj 2018. godine.

Ovako su se dani  podjelili:

U opdbačene 107, u naletu 258 dana .  Kako vrijeme briše i ovi dani će proći dok se reče keks. Ako vam je zgodnije vi možete i reći riječ koja asocira na riječ saksofon.

No, mi ne možemo   promjeniti ono što je bilo. Ako vi možete, bujrum!? Ima onih koji bi voljeli malo odlećet  u prošlost i igrati se tandaranja. Tko zna, šta bi bilo, ali dotlen van je vako bilo:

1480.- Rođena Lucrezia Borgia (Subiaco, 18. travnja 1480. – Ferrara, 24. lipnja 1519.) bila je talijanska plemkinja, vojvodkinja od Ferrare od 1505. do 1519. kao supruga vojvode Alfonsa I od Este.

Rođena je u Subiacu nedaleko od Rima, kao vanbračno dijete kardinala Rodriga Borgije, koji će kasnije postati papa Aleksandar VI i talijanske pripadnice nižeg plemstva Vannozze Cattanei iz obitelji de Candia. Već od svoje jedanaeste godine Lukrezia je bila predmet politike ugovorenog braka radi stjecanja političke prednosti koju je vodio njezin otac, a kasnije i njezin stariji brat Cesare Borgia. Nedugo nakon što je proglašen papom, otac Aleksandar VI 1493. godine, dogovara brak Lucrezije s Giovannijem Sforzom, vojvodom od Pesara, s kojim je u braku četiri godine. Ali prije toga jer silovao svoju trinaestogodišnju kćerku. Tako to pape rade.

1506.-   Položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola, a prva je crkvica izgrađena još u 4. stoljeću. Osim što je unutarnjom površinom najveća katolička crkva na svijetu, poznata je po freskama na stropu koje je oslikao veliki Michelangelo.

1783.-Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva službeno je završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.

1874.-Rođena je Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. – Zagreb, 21. rujna 1938.), hrvatska književnica koja se smatra jednom od najznačajnijih spisateljica za djecu. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike vrlo rano, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom dvadesetog stoljeća. Zbirku pripovijedaka i pjesama za djecu “Valjani i nevaljani” izdala je 1902. Priče i tekstovi poput serije obrazovnih članaka naslovljenih “Škola i praznici” objavljivani su redovno od 1903. pa nadalje. Pravu pozornost književne publike skreće 1913. romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Izdala je i pjesničku zbirku “Slike” (1912.), pedagoški intoniranu “Knjigu omladini” (1923.) i druge, te prevodila s njemačkog i francuskog jezika. Često je nazivana hrvatskim Andersenom (radi njene virtuoznosti kao pripovjedačice za djecu) i hrvatskim Tolkienom (radi posezanja u fantastični svijet mitologije), Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

1906.-Američki grad San Francisco pogodio je katastrofalni potres, najjači u povijesti ove zemlje, uslijedio je požar tako da je cijeli grad bio potpuno razoren.

Zemljotres u San Francisku 1906. bio je snažan zemljotres koji je pogodio San Francisco i obalu Sjeverne Kalifornije u 5:12 18. aprila 1906. Najšire prihvaćena procjena magnitude zemljotresa je 7,9 Mw, ali iznose se i druge vrijednosti, od 7,7 pa čak do 8,25. Glavni epicentar bio je na moru, oko 3,2 km od grada. Potres se osjetio od Oregona do Los Angelesa i sve do centralne Nevade. Zemljotres i požar koji je uslijedio pamte se kao jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji SAD-a uz uragan u Galvestonu 1900. i uragan Katrina 2005. Procjenjuje se da je od zemljotresa i požara stradalo preko 3.000 ljudii to predstavlja najsmrtonosniju prirodnu katastrofu u historiji Kalifornije.

Za San Fracisko kažu da je jedan od najbolesnijih sodomitskih gradova u Americi. Rame uz rame sa Los Anđelesom.Zaboravili umobolnici 1906. godinu i ono šte Biblija kaže za Sodomu i Gomoru, i njima sliučne.

1923.-Poljska aneksira centralnu Litvaniju.

1942.-Američki avioni   prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. Šteta od bombardovanja nije bila velika, ali šok među Japancima jeste, jer ih je propaganda stalno uvjeravala da je nebo nad Japanom “apsolutno bezbjedno”.

No onog glavno i najšokatnije u Svjetskoj istoriji dolazi tri godine i čatiri godine poslije (cca). Monstruoznost bez premca.

1946.-Na 21. zasjedanju u Ženevi formalno je raspušteno Društvo (Liga) naroda, a imovina je prenijeta na novoosnovane Ujedinjene nacije.

Neučinkovitu Ligu zamjenila još neučinkovitija i bolesnija UN.

1946.-SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vodstvom Josipa Broza Tita.

1951.-Pariškim ugovorom osnovana je Europska zajednica za ugalj i čelik, sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta. Ova zajednica se smatra pretečom Europske unije.

1954.- Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955.- Umro je Albert Einstein (1879.- 1955.), jedan od najvećih fizičara ljudske povijesti uopće. Uvodi revoluciju u modernu fiziku, posebno je poznat po svojim teorijama relativnosti, a 1921. godine dobija i Nobelovu nagradu za fiziku. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio njemačko državljanstvo. U Njemačkoj je živio do dolaska na vlast nacista 1933, kad je emigrirao u SAD, gdje je i umro. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov naučni rad izmijenio predstavu o svijetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Djela: “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tijela u kretanju”, “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Evolucija fizike”, “Moja slika svijeta”, “Značenje relativnosti”, “Ideje i mišljenja”.

1956.- Raspušten je Informbiro, savjetodavno i koordinaciono tijelo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim je dominirao Sovjetski savez.

1957.- Rođena je bosanskohercegovačka pjesnikinja Ferida Duraković.

1980.- Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi je dobio novi naziv: Harare.

1994.- Počeo je građanski rat u Ruandi.

2006.- Svjetska zdravstvena organizacija, pri UN-u, objavljuje podatak da će vjerojatno oko 9.300 ljudi umrijeti od raka, uzrokovanim radijacijom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Kao što vidite UN su vrlo dobro termpirane. Dvadeset godina poslije javljaju se sa „ vjerodostojnim „ procjenama.