Dogodilo se na današnji dan 22. Svgust / Kolovoz

 

Danas je Četvrtak 22. Avgust / Kolovoz. godine 233 dan ove godine a  preostalo je  krhkih 132 dana.

Jako brzo lete dani. Kako i ne bi. Imaju samo dvadeset četiri sata godišnjeg bitka. Baš kao i preklani i

svih prethodnih stađuna.

Dani su vječni i vraćaju se svake godine, novi novcati. A opet,  ne mre ih čovjek  ni prebrojat kako

treba.

Što bi poete rekle:

-Gdje ćeš  ba ljepotu prebrojati.

I svaki put odnesu dio nas. Do jednom , kad nas vaskolike  ščole cijele.

U pevodu:

– Volite se ljudi. I ono što neizostavno ide uz ljubav. Nema veze ako je to takarli.

A historičari su se dogovorili sa  hroničarima da zabilježe:

1485.- U bici s trupama Henrija VII kod Bosvorta poginuo engleski kralj iz dinastije Jork Ricard III. Time je okoncan “Rat dve ruze”, a Henri VII postao prvi kralj dinastije Tjudor.
1567.- Spanski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo poceo, kao vojni namesnik Holandije, vladavinu poznatu kao “Albin teror”, cime je rasplamsao oslobodilacki rat, okoncan oslobadjanjem od Spanije i potom osnivanjem Holandije.

1642.- U Engleskoj poceo gradjanski rat pristalica krune i Parlamenta, posle izjave kralja Carlsa I Stjuarta da su clanovi Parlamenta izdajnici. Rat okoncan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1854.- Rodjen Milan Obrenovic, srpski knez i kralj. Za vreme njegove vladavine Srbija stekla medjunarodno priznanje. U spoljnoj politici oslanjao se na Austro-Ugarsku s kojom je sklopio Tajnu konvenciju 1881. Zapamcen kao autokrata, a za njegovu licnost vezani brojni skandali po evropskim prestonicama koje je posecivao.

1859.-Zbog ratnih neuspeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburske monarhije car Franc Jozef smenio svemocnog ministra unutrasnjih poslova Aleksandra Baha, poznatog po sprovodjenju apsolutisticke i centralisticke politike.

1862.-Rodjen francuski kompozitor Klod Debisi, tvorac muzickog impresionizma i jedan od utemeljivaca moderne muzike.

1864.-Potpisana Zenevska konvencija o zastiti ranjenika za vreme trajanja ratnih dejstava, koja je bila uvod u osnivanje Medjunarodnog crvenog krsta.

1883.-U Parizu umro ruski pisac Ivan Sergejevic Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca cija su dela prodrla na Zapad. Za zivota uzivao mnogo veci ugled u francuskim, nego u ruskim knjizevnim krugovima.

1904.-Rodjen kineski drzavnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, pokretac privrednih reformi i ekonomskog uspona Kine krajem 20. veka. Na celu Kine bio od 1978, povukao se 1990, zadrzavsi presudan uticaj na kinesku politiku do smrti u januaru 1997.

1910.-Japan anektirao Koreju nakon 5 godina protektorata nad tom zemljom.

-Neka nam objasne rzliku između protektorata i ankesije. Mi vidimo isti pojam : porobljavanje.

1914.- Austro-Ugarska  u Prvom svetskom ratu objavila rat Belgiji.

1941.- Nemacke trupe u Drugom svetskom ratu pocele opsadu Lenjingrada, koja je okoncana u februaru 1944. Tokom opsade poginulo ili umrlo od gladi 620.000 stanovnika Lenjingrada.

– Lenjingrad 32 mjeseca , Sarajevo na kraju dvadesetog vijeka 4o mjeseci. Bilo pod opsadom . Tako to rade genosidne sorte.

1942.-Umro ruski baletski igrac, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovic Fokin, koji je novim izrazom znacajno uticao na reformu klasicnog baleta u 20. veku.

-Dopao  nam se ovaj izraz baletski igrač. Nisu nam pojasnili na kojoj opoziciji igrao .

1958.- Umro francuski pisac Roze Marten di Gar, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1937.

– Po nekom prvilu Nobelove komisije Francuska je bila na redu da dobije ber jednu Nobelovu nagradu. Jadni Matin di Gar sa time nije imao nikakve veze.

1971. Predsednika Bolivije, generala Huana Hosea Toresa Gonsalesa, u vojnom udaru oborio pukovnik Ugo Banser Suares.
– Znate onu o Kurti i Murti.

1978.-. Umro predsednik Kenije Dzomo Kenijata, jedan od najistaknutijih africkih boraca protiv kolonijalizma, predsednik Kenijskog africkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. sef drzave.

1991.-Predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbacov ukinuo vanredno stanje i smenio clanove pucistickog komiteta. Ministar unutrasnjih poslova Boris Pugo izvrsio samoubistvo. Predsednik Rusije Boris Jeljcin dobio dopunska punomocja od vanredne sednice Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.
-Sve i da vjerujemo u dobronamjernost Gorbačova i njegove klike,  ne vjerujemo u samoubistvo Borisa Puga.
1991. Posto je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsednik Hrvatske Franjo Tudjman uputio zahtev Predsednistvu SFRJ da se JNA povuce u kasarne najkasnije do 31. avgusta.
-Dogovor dva krvnika Tuđman  Milošević iz Krađorđeva avgusta 1991.-

  1. Parlament Etiopije izabrao Negasa Gidadu za sefa drzave pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.1996. Konferencija 61 drzave u Zenevi o razoruzanju okoncana neuspesno posto je Indija blokirala sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.2001. Umro britanski astronom i matematicar Fred Hojl, jedan od najvecih naucnika 20. veka. S Tomasom Goldom i Hermanom Bandijem postavio teoriju o konstantnoj gustoci svemira. Pored naucnih dela namenjenih popularizaciji astronomije, pisao je i romane naucne fantastike.

-Pročitasmo sve o mogućoj gustoći svemira. Ni jedne pametne. Manite se šupljih priča ( teorija)  o svemiru. Samo jedan Mudrac sve zna.

 

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 21. Avgust / Kolovoz

Danas je Srijeda 21. Avgust / Kolovoz, 2017. ljeta   n.e.

 

231 dan   je otišlo u privremenu penziju. Pametni su vam dani. Odrade 24 sata pa duškaju.

I tako svake godine. Osim one četvrte. Tada im se priključi onaj najpametniji dan. On uživa četiri godine.

Tako bi trebali i ljudi. Kao dani. Dan raditi , godinu voljeti .I tako dok ne dođe vakat.

Jes , snilo  babi  što joj milo bilo.

Ali neka, kada dođe valat pola insana će duškati zanavijek. Pola će imati dobar roštilj. Samo zaboravljaju da tamo nema šta da se roštilja, osim…Pogađajte.

 

Dokraja godine ostalo još 134 dana, uključiv današnji koji polako lapi.

Uživajte dok možete.

 

Danas vas nećemo smarati. Lijep je dan i ne želimo vam krasti vrijeme.

Što bi poete rekle:

-Dan za danom , osvreneš se i onda nema dana.

 

U prevodu:

-Tada vam ne treba prevod.

 

Pustićemo da vas hroničari gnjave:

 

1690.-Austrijski car Leopold I doneo je ukaz, poznat kao”Privilegij” kojim su Srbi na teritoriji Austrije dobili određene povlastice. “Privilegij” je garantovao slobodu vere, upotrebu Julijanskog kalendara i pravo izbora arhiepiskopa i drugih sveštenika.

1897.- Engleski lekar Ronald Ros otkrio je vrstu komaraca koji prenose malariju što je bilo presudno za suzbijanje bolesti koja je uzrokovala smrt miliona ljudi. Ros je jedan od prvih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu (1902).

1911.-Italijanski konobar Vićenco Peruđa ukrao je iz pariskog muzeja “Luvr” sliku “Mona Liza” Leonarda da Vinčija. Slika je pronađena i vraćena u muzej 1913. godine.

1941.-Umro je Rabindranat Tagore, indijski pisaci filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. (“Gradinar”, “Gitandžali”).

1944.-U Dambarton Ouksu kod Vašingtona počela je konferencijapredstavnika SSSR, SAD, Velike Britanije i Kine o osnivanju četiri glavna organa UN – Saveta bezbednosti, Generalne skupštine, Međunarodnog suda pravde i stalnih sekretarijata.

1958.- Umro je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić,jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent u Narodnom pozorištu, direktor Opere, član Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije (balet “Ohridska legenda”, opera “Suton”, scenska muzika).

1959.- Bagdadski pakt, vojno-politički savez između Turske,Velike Britanije, Irana i Pakistana, pod vodstvom SAD, koji je stupio na snagu 1955, promenio je naziv u CENTO pakt nakon što se Irak povukao iz saveza.

1960.-Džomo Kenijata, nacionalni lider Kenije,pušten je iz zatvora nakon devet godina robije na koju su ga osudile britanske vlasti pod optužbom da je vođa nacionalističke organizacije Mau Mau. Po povratku u Najrobi postao je predsednik Kenijske afričke nacionalne unije, a nakon proglašenja nezavisne Republike Kenije (12. decembra 1964) postao je predsednik i premijer.

1964.-Umro je italijanski političar Palmiro Toljati, jedan od osnivača Komunističke partije Italije 1921. i njen generalni sekretar od 1927. do 1964. godine. Koncepcijom “italijanskog puta u socijalizam” radikalno je raskinuo sa staljinističkom verzijom socijalizma.

1968.- Trupe članica Varšavskog pakta, izuzev Rumunije,okupirale su Čehoslovačku. Oko 200.000 vojnika zauzelo je sve značajne punktove u zemlji. Time je ugušeno “Praško proleće”, pokušaj Komunističke partije ČSR sa Aleksandrom Dubčekom na čelu da reformiše sistem. Ovom okupacijom ustoličen je princip “ograničenog suvereniteta” istočnoevropskih komunističkih zemalja.

1975.-SAD su ukinule 12-godišnju zabranu izvoza na Kubu, ali je embargo na direktnu trgovinu Kube i SAD ostao na snazi.

1983.-Vođa filipinske opozicije Benjino Akino ubijen je po izlasku iz aviona na aerodromu u Manili prilikom povratka iz trogodišnjeg izbeglištva u SAD. Ubistvo je organizovao filipinski diktator Ferdinand Markos uklonivši tako najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984. godine.

1990.- Na centralnom gradskom trgu u Pragu 100.000 ljudi prvi put je slobodno obeležilo godišnjicu invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku (1968).

19991.-Masa demonstranata sukobila se u Moskvi sa specijalnim jedinicama koje su napale zgradu ruskog parlamenta. Demonstranti su razbijali prozore na zgradi KGB, Ljubjanki i srušili spomenik Feliksu Đeržinskom. Nakon 60 sati provedenih u kućnom pritvoru na Krimu, sovjetski predsednik Mihail Gorbačov vratio se u Moskvu i preuzeo kontrolu nad državom nakon neuspelog državnog udara pristalica tvrde struje sovjetskih komunista.

1991.-Latvija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1991.-Hrvatske vlasti počele su blokadu kasarni JNA u Hrvatskoj i uskratile im snabdevanje strujom, hranom i vodom. U narednim danima eskalirali su sukobi između JNA i hrvatske vojske u mnogim delovima Hrvatske.

1993.-Mirovne snage UN ušle su, prvi put nakon dva meseca, u muslimanski deo Mostara (BiH), gde su zatekle 55.000 ljudi na ivici gladi. Borbe između hrvatskih i muslimanskih snaga u Mostaru počele su u maju 1993. godine.

1999.-Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general armije Dragoljub Ojdanić izjavio je da su u agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju živote izgubila 524 pripadnika VJ, a da se 37 vode kao nestali.

2000.-Slovenački plivač Martin Strel, koji je pod motom “Zamir, prijateljstvo i čiste vode” plivao Dunavom od izvorišta u Nemačkoj do ušća u Crno more, oborio je rekord i ušao u Ginisovu knjigu sa više od 2.900 preplivanih kilometara. Strel je u taj pohod krenuo 25. juna.

2000.-Predsednik Demokratske Republike Kongo, Loran Kabila proglasio je privremenu skupštinu, prvo zakonodavno telo od kad je on preuzeo vlast, u maju 1997. godine.

2001.- Arhiva Nacionalne bezbednosti, istraživačke organizacije sa sedištem u SAD, objavila je dokument koji pokazuje da su zvaničnici SAD znali za umešanost vlade Ruande u genocid 1994. godine, kada su Huti ubili oko 800.000 Tutsija. Mnoge zapadne zemlje su tada odbile da intervenišu.

2002.- Nekada najtraženiji palestinski terorista na svetu, Abu Nidal, izvršio je samoubistvo u Iraku, gde je u poslednje vreme ilegalno boravio.

2005.-Bivši poljski predsednik general Vojčeh Jeruzelski izvinio se, prvi put posle gotovo četiri decenije, što je naredio poljskim vojnicima da učestvuju u intervenciji Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj 1968. godine.

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 20. Avgust / Kolovoz

 

 

Danas je Utorak 20. Avgust / Kolovoz, 2019. ljeta Gospodnjeg.

 

 

230 dana je otkačilo svoja 24 sata.

Dobro smo prošli , oni koji smo prošli. Oni koji nisu , i oni su dobro prošli.

Zakon relativiteta. I parova. Sve je dobro što se dobro svrši.

I plešite , mnogo plešiti. danas je dan za osunčanu lambadu.

Oni nama:

Kakvo vas boni dobro spopalo, a neki , hejbet njih samo nestali?

Hajmo, rečemo vako , na priliku dumat!

Jel se taj neko presto brinuti za dunjalučke more?

Jeste.

Jel se smirio?

Jeste. Osim onih koji se nikad neće smiriti.

Jel im sada lakše?

Jeste, osim onima lakim na nedobru i nečinjenju.

Jel sada uživaju u neradu, džab-džab plodovima i mirisnim vodama koje im teku ispod nogu?

Jeste , uživaju , osim onima koji tamo ne mogu primirisat i koji se sada roštiljaju.

Jel sada oko njih igraju djevojčice i dječaci anđeoske ljepote?

Jeste , igraju , osim onima oko kojih vatra pleše.

Jel vi misliti da im je žao što su gore?

Jeste , ali samo zato što vi niste sa njima. Osim onih koji su se o svojim vatrenim jadima zabavili.

I onda prepisivači kukaju ako neko ode. Kore vesele koji u Božiji nauk vjeruju.

A fino piše :

Vi mislite da su oni mrtvi. Ne , oni su živi , samo vi ne znate. I nemojte tugovati, veselite se, kod Boga Jedinog su.

Oprostiće nam oni čija je tuga prevelika.

Jedina utjeha je, da su njihovi najmiliji u dobrim rukama. Da se o njima brine Onaj koji se zove Milost i Ljubav, Gospod naš Jedan Jedini , najveći Oprosnik.

Molimo vas oprostite grijehe drugima. Oprostiće vam se vaši.

****

Eto , sada nam lakše što možemo od srca najaviti dolazak 124 prelijepa dana do kraja ove godine.

Uživajte u njima . Radujte se . Život je ovaj , kako reče Propovjednik, stvoren samo radi zabave i igre. Ostalo je taština i samo taština.

Pogledajte današnji dan. Svi su takvi.

Prelijep je. Vedar i osunčan, Božjom svjetlošću sjaji.

Takva je vaša duša. Ali većina ne zna. I prljaju je jedom i čemerom.

I to nije najgore. Iz zaboravljene , u stranu potisnute duše , se može roditi veliko zlo. I rađa se.

Ali nećemo zlom bojiti današnji dan. Ni potonje.

Danas je dan za ljubav i radost. Kao i svi dani u životu.

Poklonite jedni drugima koju lepršavu riječ. Koji mirisni cvijet. Zagrlite one koji su pored vas. Recite im da ih volite. Onima koji su malo dalje poručite da mislite na njih. Pošaljite im riječi milosti , ljubavi i nježnosti.

Ako sijete dobro i ljubav , oni će vam se vratiti.

****

Sjetite se Blekija:

Ako ljubav u srcu osjećaš ,

šta će ti više.

Sve ostalo će se posložiti.

Dobro , on je mahalaš i vi odmah pomislite kaao je njegovo posložiti višeslojna i višeznačna riječ.

Pa šta?

Šta ima toliko loše u toj višeslojnosti i slaganju? Ako ćemo iskreno , to slaganje samo ljubavlju, milovanju i milošću odiše.

Eh da mi se posložiti sa ljepotom

a je u srcu nježnošću nosim.

No, to je stih za neku drugu bajku.
Što bi peote rekli:

Ljubav nije san ,

ljubav je svaki dan.

U prevodu:

E, vala , mogli bi i vi nešto prevesti , a ne samo se preslagati.

****

Kako god i o čemu god od hroničara i prepisivača ćo'ek ne mre mrdnuti.

Evo , jope’ svoje tandare :

Joj, jes im jak tandar , bijedan ko sve njihove bljuzgavica! Dame bi rekle prepisivači uvijek imaju PMS.

A di kraja ovog stađuna mormao nakantat još samo 235 puta dva'set četiri sata.

 

1741.-Ruski moreplovac danskog porekla Vitus Jonas Bering otkrio je Aljasku.

– I time zaradio i more i prolaz za vijek vjekova.

1854.-Umro je nemački filozof Fridrih Vilhelm Šeling, jedan od tvoraca nemačkog idealizma (“Ideje za filozofiju prirode”, “Filozofija mitologije”, “Filozofija i religija”).

-Kakav je njemaki idealizam ( ideal)? Pitajte Getea, Marksa, Engelsa, Ničea, Wagnera i sljedbenike arijevskog kova: Hitlea , naciste , neonaciste i ostalu pogan.

1877.-Rođen je srpski književni kritičar i istoričar književnosti Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

1901 – Rođen je italijanski pesnik Salvatore Kvazimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. (“Vode i zemlje”, “Dati i imati”, “Miris eukaliptusa”, “Život nije san”).

-Joj izopačenih  li roditelja.Maksumčetu dati ime koje će ga žigosati za čitav život.

1940 – U Meksiko Sitiju smrtno je ranjen ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije. Ubistvo je planinarskim pijukom (cepinom) izvršio španski komunista Ramon Merkader, po Staljinovom nalogu. Trocki, koji je po dolasku Staljina na vlast bio njegov blizak saradnik, a potom žestok protivnik, podlegao je ranama narednog dana.

-Dugaška je i smrtonosan ta krvoločna vizionarevska ruka.

1941 – U Požarevcu je rođen Slobodan Milošević, od 1997. do 2000. predsednik SR Jugoslavije. Bio je predsednik Srbije u vreme raspada bivše SFR Jugoslavije i krvavih ratova koje je taj raspad izazvao u Hrvatskoj i Bosni (1991-1995). Juna 2001. Isporučen je Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu gde je i umro 2006 godine.

-Samoubica, kasapin, izrod zložinac. I hadum .Pitajte onu sa cvijetom u kosi. .Onu koja se sa narodskim vrećema zlata, gosti sa mlađanim ljubavnicima.

1944.-Rođen je indijski državnik Radživ Gandi, premijer Indije od 1984. do novembra 1989. kada je izgubio na izborima. Ubijen je 21. maja 1991. u atentatu tokom predizborne kampanje, podelivši tako sudbinu majke Indire koja je kao indijski premijer ubijena u atentatu 1984. godine.

1949.- Mađarska skupština prihvatila je sovjetski model državnog uređenja i promenila naziv države u Narodna Republika Mađarska.

-Ha, ha , ha. Prihvatila. Aha. I naručila milione tenkova da im narod gazi.

1968 – Trupe SSSR i drugih članica Varšavskog pakta ušle su u Čehoslovačku da bi onemogućile sprovođenje reformi Aleksandra Dubčeka (“Praško proleće”).

-Tako se se kali socijalizam. Baćuška ne tenk pa siluj, gazi ubijaj. Sve i ime revolucije i slobode..

1975 – SAD su lansirale iz Kejp Kanaverala vasionski brod “Viking I” na Mars, gde je stigao u julu 1976.

-Javio se . Malih zelenih nigdje. Ili su nevidljivi ili šalju pamnoramni epp.

1980.-Italijanski alpinista nemačkog porekla Rajnhold Mesner je prvi uspeo da se sam popne na najviši vrh sveta Mont Everest bez upotrebe kiseonika. Mesner je jedan od retkih alpinista koji je osvojio svih 14 vrhova viših od 8.000 metara – koliko ih ukupno ima na svetu.

Hroničari zaboravljaju bitan detalj. Rajnhold je u osvajanju Mont Eceresta izgubio brata.

Evo detalja: „U jednom trenutku, pripoveda Rajnhold, okrenuo se i više nije video svog brata. Tražeći uokolo, ugledao je samo gomilu snega od sveže obrušene lavine. Na tom mestu je tek 2005. Ginterovo telo i nađeno, nakon što ga je Rajnhold u ekspediciji iz 1971. godine i sam tamo tražio.“

1983..-Umro je Aleksandar Ranković, nekadašnji potpredsednik SFRJ, šef službe Državne bezbednosti i član najvišeg državnog i partijskog rukovodstva. Ranković je do Brionskog plenuma (1. jula 1966) kada je smenjen sa svih funkcija, bio jedan od najbliskijih saradnika Josipa Broza Tita.

-Čovjek po čijom palicom su izvršeni najstraviučniji zločini na područjima bivše Jugoslavije. Od Golog otoka, svih kazamata,genocid nad Mislimanima i Albancima  itd.

1988.-U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore. Narednih meseci masovni protesti zahvatili su celu republiku, partijsko i republičko rukovodstvo podnelo je ostavke u januaru 1989, a na vlast su došli Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović.

-Skoro trideset godina vlada diktator i kartelist Đukanović. „MILO ĐUKANOVIĆ JE ODAN PORODICI IZ KOJE JE POTEKAO, PA JE NJEGOV USPON PRATILO I NAPREDOVANJE BLIŽNJIH. DA LI JE TO IZRAZ NJIHOVIH SPOSOBNOSTI, KAKO TVRDI PREMIJER CRNE GORE, ILI ČINJENICE DA IMAJU BAŠ NJEGA ZA BRATA, UJAKA ILI OCA „ (Vreme).Vidjećemo da li će osnovati kakvu dinastiju, kao Izeti u Bosni.

1988.-Stupio je na snagu sporazum o prestanku osmogodišnjeg rata Irana i Iraka, koji su posrednici UN postigli sa zaraćenim stranama 8. avgusta.

-Šta reći? Glupost, besmislenost ili pogibeljno i tragično  prepucavanje sunitskih sekti za prevlast?

1991.-U Moskvi je uveden policijski čas, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su antireformske snage pokušale da u noći između 19. i 20. avgusta izvrše državni udar i obore s vlasti poslednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

-Sovjetskoj javnosti nije predočena stvarna istina. Jelcin i Gorbačov su izvršili državni udar na sovjetskom nivou. Po instrukcijama dežurnog svjetskog teroriste i zločinaca SAD, CIA i njenje mafijačke sabraće ia željezne zavjese.

1991.- Baltička republika Estonija proglasila je nezavisnost od SSSR.

– Samo slijed želja Jelcina, Gorbačova i svjetskog podzemlja.

1994.-U Parizu je umro poznati jugoslovenski reditelj Aleksandar Saša Petrović dobitnik specijalne nagrade Kanskog festivala 1967. za film “Skupljači perja”. Sedamdesetih godina 20. veka pripadao je grupi umetnika “crnog talasa” koji su bili pod snažnim pritiskom tadašnjeg komunističkog režima.

-Sada taj crni talas  vrlo pozitivno zvuči ( i uvijek je ). Poslije je naišao najkrvaviji komunistički talas iz radionice gudlarske akadaemije SANU.

1994.-Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji.

-Sateliti se uvlačili. Jedan je nestao. Drugi. Tko to zna? Nismo proroci. A opet nismo ni utopisti. Znate onu: Kad tad.

1996.- Ruske trupe opkolile su Grozni, hiljade izbeglica napustile su glavni grad Čečenije. Rat u Čečeniji počeo je u decembru 1994. kada je Boris Jeljcin poslao trupe da uguše pokret za nezavisnost te bivše sovjetske republike.

-Čuveni slobodar Jeljcin ubica majčice sovjetskaje.

1996.-U udesu transportnog aviona “Iljušin 76” ruske kompanije “Sper erlajnz” blizu piste beogradskog aerodroma u Surčinu, poginulo je svih 12 ljudi u letelici. Prethodno je avion, koji je iz Beograda poleteo ka Malti, zbog otkazivanja navigacione opreme i sistema radio veza, kružio nad gradom oko tri sata, pokušavajući da se oslobodi goriva, ali je prilikom prinudnog sletanja promašio pistu.

1998.-SAD su bombardovale jednu fabriku u Sudanu i nekoliko poligona za vojnu obuku u Avganistanu, tvrdeći da su mete povezane sa terorističkim napadima na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 13 dana ranije u kojima je poginulo najmanje 226 ljudi.

-Tako to rade genicidsci. Avion  , pun bombi pa na naveni narod. Pitajte Hirošimu, Nagasaki, Koreje , Vijetnam…

1998.-U bolnici u Minsteru u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija umrla je Raisa Gorbačov, supruga poslednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

-Gorbačov je za svoje zasluge u rušenju SSSR dobio obećane nagrade:“ Od lipnja 1993. Gorbačov je predsjednik organizacije Green Cross International. Tri godine kasnije (1996.) neuspješno se kandidirao za ruskog predsjednika i osvojio samo 0.5 % glasova. Trenutačno je predsjednik Međunarodnog fonda socio-ekonomskih i političkih studija poznatijeg kao Gorbačovljev fond. Dana 20. rujna 1999. doživljava težak udarac jer u Sveučilišnoj bolnici u Münsteru, oboljela od leukemije, u dobi od 67 godina umire Gorbčovljeva supruga Raisa Maksimova Gorbačov.Za svoje zasluge na međunarodnom planu primio je Nobelovu nagradu za mir.“

2003.- Argentinski Senat poništio je amnestije vojnim oficirima koji su mučili i ubijali levičare u periodu od 1976-1983.

-Ponekad i senat radi nešto na svoju ruku.

2006.-Umro je fotograf Džo Rozental autor jedne od najpoznatijih ratnih fotografija sa Ivo Džime, koja pokazuje kako američki vojnici na tom ostrvu, pred kraj Drugog svetskog rata, podižu zastavu. Za taj snimak Rozental je 1945. dobio Pulicerovu nagradu.

-Snimati u paklu Ivo Džime je bio herojski podvig.

2013.-Umro je Elmor Lionard, jedan od najistaknutijih američkih pisaca krimi romana, od kojih su najpoznatiji pretočeni u filmove (Out of Sight”, “Get Shorty” i “Be Cool”.

-Nikad čuli.

Dogodilo se na današnji dan 19.Avgust / Kolovoz

 

Danas je Ponedeljak  19. Avgust / Kolovoz, 2019. ljeta  Gospodnjeg.

229  dana   je odradilo svoje. Dobro je , a i nije .Mnogima je bilo  Nama ostaje nada da nam se u barem slijedeća 136 daba neće ništa takrali desiti.  Tada nam se ne bi dobro pisalo.

I ovaj današnji je prelijep kao i svij drugi dani. Malo se oblaka skupilo. Negdje kiši. Negdje snijeg i bura .

Ali svuda ljepota . Mir. I ljubav . Imnogo cvijeća . Cvijeće se poklanja i obljubljuje. Djeca se miluju i vole.  Majčina se  drhtava ruka na djetinje lice naslonila.

Starica majka nije željna sinovljevih zagrljaja. Dvoje ostarjelih ljuvanika su sretni. Drže se na ruku. Pogledavaju ka nebu i zahvaljuju na milosti .

Za stolom u svakom kutku dunjaluka porodica za stolom  na okupu.Svaki dan je praznik , sto je blagoslovljen , djeca sita. Roditelji bezbrižni.

Svuda dobro i milost.

Nema zla.

Ovo smo zaželjeli , usnuli  , prije nego se ljudsko zlo probudi i pokrene.

 

Sjećate se Jesenjina

Tih godina smo sve voljeli…

A bogami su i one voljele nas.

 

Mi dodajemo ,  uvijek.

Život  bi trebao biti nallik rajskim danima.

I jeste , ali žurba , neumoirna žurba. Vremena se nema . Zaradi čega?

Zbog još jedne zlatne kašike koja će u plakaru na vidnom mjestu, nikad neupotrebljena i potrošena, kazivati to je moj život.

Zbog novog auta od stotina konja i hiljadu kubika više, koje otimaju tuđe nade i živote.

Zbog nemanja vremena  djeca ostaju nemilovana , usamljena i tužna, i lako se izgube.

Zbog žurbe , dani prolijeću , život mimoilazi , samo praznina, umor  i bijes.

 

Ne razumijemo. Zaista ne razumijemo.

Zašto. Nije tako nanijećeno.

Što bi poete rekle:

Voljeću te do kraja života.

 

U prevodu:

Ljubav je  divna stvar i za nju vam ne trebaju zlatne kašike. Tek poljubac, dva . Koja riječ, malo milovanja. I eto radosti , djete se rodi.

 

A hroničari svoje pa svoje:

14.- Umro rimski državnik Oktavijan Avgust, prvi rimski car, usvojen sin Gaja Julija Cezara. Tokom vladavine od 31. p.n.e uveo nov oblik vladavine i administracije poznat kao principat, a Rimsko carstvo u njegovo vreme doživelo procvat u kulturi i umetnosti.

– Nemojte da vas zavara. I ovaj car je bio imperator. I tiranin. Kao svaki drugi car ili kralj. Oduvijek.

-646.-Arapi u bici kod Jarmuka u Siriji pobedili vizantijsku vojsku i potom osvojili sve persijske oblasti koje je držala Vizantija.

-Počinje nazaustavljiva ekspanzija Islama.Trideset sedam godina od Prve Božije objave Muhamedu a.s.

1587.- Sigismund III, sin švedskog kralja Džona III i Katarine Jagelo, postao kralj Poljske. Posle očeve smrti pripala mu i švedska kruna. Njegovo nastojanje da stvori uniju Poljske i Švedske izazvalo rat dve države, a posle poraza Sigismundove vojske 1598. bio primoran da se odrekne nasledstva švedskog prestola.

-Kaže narod puno je mačku goveđa glava.

1601.-Ubijen rumunski nacionalni junak Mihajlo Hrabri, gospodar Vlaške od 1593, a kasnije Transilvanije i Moldavije. Uz pomoć rimsko-nemačkog cara Rudolfa oslobodio zemlju od Turaka. Ubijen po nalogu carskog generala Baste.

-Ne kažu da je carsaki general bio od dvora bečkog.

1662.-Umro je Blaise Pascal, francuski matematičar, fizičar i mislilac.

1691.-Austrijanci pod komandom Ludviga Badenskog potukli Turke kod Slankamena i naneli im teške gubitke. U bici poginuo i veliki vezir Mustafa Ćuprilić.

– Polako otoman se sužava.  Spašće na peškun.

1765.- Umro je Axel Fredrik Cronstedt, švedski hemičar i otkrivač nikla.

1819.-Umro škotski inženjer i fizičar Džejms Vat, pronalazač parne mašine 1765. Uveo jedinicu za merenje snage, koju je nazvao “konjska snaga” i koja se nije znatnije razlikovala od kasnije uvedene KS. U Sohou kod Birmingena 1782. osnovao prvu fabriku parnih mašina.

-Wat kao snaga  sijalice.

1871.- Rođen američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, koji je 1903. s bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva.

-Čovjek napokon dobio krila.  Aha , i pad je let.

1878.- Posle žestokih uličnih borbi, austrougarske trupe ušle u Sarajevo i uspostavile svoju upravu. Odlukom Berlinskog kongresa 13. jula, Austro-Ugarska dobila pravo da na 30 godina okupira Bosnu i Hercegovinu, a 1908. je anektirala.

-.O tim borbama istoričari i hroniučari uglavnom nijeme. Draže im reći Bosna šapatom pala , a nije.

1883.- Rođena francuska modna kreatorka Gabrijela Koko Šanel, koja je gotovo šest decenija suvereno vladala pariskom visokom modom.

– I svijala u svoje đardine, koje nije štedjela.

1904.- Rođen je Nikola Šop, bosanskohercegovački pjesnik. Njegovo djelo ponajprije samotnički interijer, je posvećeni krug “svijetle samoće”.

1944.- Dan oslobođenja Pariza od njemačke okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1910.- U Cetinju puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale organizovano povodom krunisanja kralja Nikole, a služila za osvetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i kuća nekoliko viđenijih Crnogoraca.

-Ti crnogorci su postali viđeniji upravo radi osvjetljenja.

1919.-Afganistan se osamostalio od Velike Britanije.

1929.-Umro ruski koreograf i režiser Sergej Pavlovič Djagiljev, osnivač grupe “Ruski balet”, koja je sa izuzetnim uspehom nastupala od 1909. do 1929. Posebno oduševljenje izazivale njegove izvedbe baleta “Posvećenje proleća” i “Žar ptica” Igora Stravinskog.

– Pogančer. Anamo onaj. Sodoma i gomora.

1936.-Pripadnici Frankove civilne garde streljali u Granadi, na početku Španskog građanskog rata, Federika Garsiju Lorku, jednog od najvećih španskih pesnika. Pripadao grupi pesnika koja je u špansku poeziju unela nov, moderan izraz.

– Nije bio loš. Voljeli bi ga da nije bio od onih. Znate već. Sodoma i gomora.

1942.-Britanske i kanadske trupe izvele desant na francusku luku Đep, gde su, uz velike gubitke, razorile nemačke vojne objekte. Od oko 6.000 savezničkih vojnika više od 4.000 poginulo, povređeno ili zarobljeno.

– No comment! Glupost i samoubistvo.

1944.- Dan oslobođenja Pariza od njemačke okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1945.- U Vijetnamu pod rukovodstvom Ho Ši Mina i oslobodilačkog pokreta “Vijetmin” počela “avgustovska revolucija” protiv francuskih kolonijalnih trupa.

– Revolucija završila predajom SAD terorista.

1946.-Rođen američki državnik Bil Klinton, koji je kao kandidat Demokratske stranke biran za predsednika SAD 1992. i 1996. Prethodno bio guverner Arkansaza.

– Nije loš , osim što se za siću prodao Rokfelerima , monstruoznim eugeničarima novo svjetskog poretka , zaboravljajući često otvorem šlic.

1953.-  U vojnom udaru, uz podršku SAD, zbačen iranski premijer Mohamad Mosadek, a šah Mohamad Reza Pahlavi vratio se iz egzila da preuzme vlast.

-Ništa novo SAD i opetro dolar.

1960.- Pilot američkog špijunskog aviona “U2”, oborenog iznad sovjetske teritorije, Geri Pauers osuđen na 10 godina zatočeništva. Pauers se spasio iskakanjem iz aviona, ali potom uhapšen i osuđen, a 1962. razmenjen za jednog sovjetskog špijuna.

1979.-Ruski kosmonauti Vladimir Ljakov i Valerij Rjumin vratili se na Zemlju vasionskim brodom “Sojuz 34” posle rekordnih 175 dana provedenih u svemiru.

– Vala mogli su ostati još pet dana. Bilo je planirano ,ali im nestalo hrane. A gore još nema marketa ili restorana brze hrane.

1991.- U Sovjetskom Savezu izveden državni udar kojim su pristalice “tvrde” linije pokušale da zbace sa vlasti Mihaila Gorbačova, tvorca sovjetske “glasnosti” i “perestrojke”. Ključnu ulogu u suzbijanju udara odigrao tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji je potom postao Gorbačovljev glavni politički rival.

– Tu se krije razlika između prepisivanja i znanja. Između pkušaja državnog udara i izvedenog udara.

1995.- U saobraćajnoj nesreći na Igmanu, blizu Sarajeva, poginuli izaslanik SAD za bivšu Jugoslaviju Robert Frejžer i tri njegova saputnika.

1996.-Šest ruskih, francuskih i američkih kosmonauta srelo se na ruskoj kosmičkoj stanici “Mir”, uključujući Klodi Andre Deze, prvu Francuskinju u kosmosu, koja je tog dana na rusku kosmičku stanicu stigla ruskom raketom “Sojuz U”.

– Naučnici nikad ne  objaviše da li je moguća ljubav u bestežinskom stanju. Pa čak i francuska.

1999.-Ispred zgrade Skupštine Jugoslavije u Beogradu održan jedan od najvećih opozicionih mitinga na kom su zatražene demokratske promene u Srbiji i smenjivanje predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

2000.-Posmrtni ostaci, za koje se veruje da potiču od 14 Amerikanaca koji su proglašeni nestalim u Korejskom ratu, vraćeni američkim vojnim vlastima.

2001.-Najmanje 50 ljudi poginulo u podzemnoj eksploziji metana i ugljene prašine u Ukrajini.

 

Na današnji dan 18. Avgust / Kolovoz

 

Danas je Nedelja, 18. Avgust/Kolovoz, 229. dan 2019. godine. Do kraja godine ostalo je još 126 dana.

Sve je relativno. E = MC2. Sve je u parovima,zato  sadašnjost na postoji.

Vrijeme je iluzija.

Da nije iluzija žašto bi se dani svake godine vraćali.

Ili zašto bi Ajnštajnu prebacivali razne  naučne krađe.

Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom, a Ajnštan bio surova škrtica.

Prošlost nas mori, budućnost zabrinjava.

Mnogo  ljubavi i milodarja nije naodmet. Ispostaviće se da je se svijet satoji od ubleha i prepisivača.

U Bosni , kao i u svijetu, dominiraju pljačke nacionalista predvođenih : riđobradim koji je lijen da se obrije i ljudski dotjera,razrokom fukarom koja se pretvara u hodajuće brdo slanine i bivšeg  robijaša kome su oprostili pljačkaške grijehe.

A opet nisu oni krivi što ih insani, zbijeni u nacionalističe torove,  ko hajvani stalno biraju. Moraju, vjerske glavešine im ispiraju mozak kako je to dobro za njih. Plašeći ih mrakom iz susjednih torova, zaboravljaju  tamu nalogodavaca i svoju bijedu

Dan za danom se lomataju ko vrhunski pehlivani. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. Ali za razliku od Hudinije, oni povedu druge sa sobom, a oni se vrate. Svježi novi i prelijepi. Za one koje nisu prevarili. Hudini se nije vratio, iako je mislio da se vrati. Naiuvni kontaju zapeo u limbu.

Neko je ustvrdio, da će se u narednom periodu  pokupiti   dobar dio iz vladajućih BH ergela , i barem one najšupljije od ulema. Prepoznaćete ih. Njihov kantar je prazan, a kućne sehare pune, a oni utovljeni ko stoka pred klanje.

Sve sami licemjeri i Bogohulnici.

Što bi poete rekle:

-Možete , ali doklen ne znate. A onda , ehej, brale, ima zvizdan da vas vječno tabiri.

U prevodu:

-Nek se pljačkaška vlastela i njihovi podvornici , oliti  ilmije i svećenici,  dohvate Svetih knjiga  , možda nauče nešto, ali paklena vatra im ne gone. Garant.

 

1649.-  Turski sultan Ibrahim je smenjen i ubijen. Nasledio ga je Muhamed IV.

On je bio jedan od dvojice  sultana koji je ubijen u historiji Osmanlijskog Carstva.

1708.-Britanci su zauzeli Sardiniju.

1805.- Srbi su na brdu Ivankovac kod Ćuprije, u jednoj od najvećih bitaka tokom Prvog srpskog ustanka, prvi put potukli tursku vojsku.

1812.-Napoleon Bonaparta (Bonaparte) je u bici kod Smolenska porazio rusku vojsku i nastavio da napreduje prema Moskvi.

Bolje da nije. Prije bi se vratio kući , umjesto na Elbu.

1830.- Rođen je Franc Jozef I (Franz Josef) austrijski car od 1848, a od 1867. car Austro-Ugarske monarhije do smrti u septembru 1916. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je kao povod da objavi rat Srbiji, što je bio i povod početku Prvog svetskog rata.

Vjerovatni začetnik I svjetskog rata. Hem je anektirao Bosnu, hem je posalo prestonasljednika Ferinanda da ga tamo terositi Mlade Bosne ubiju i tako u Evropu  prizovu duhove ratova.

1850.-Umro je francuski pisac Onore de Balzak (Honore, Balzac) čije se opsežno delo “Ljudska komedija”, sastavljeno od oko 100 romana, smatra svojevrsnim dokumentom francuskog društva u prelomnim godinama njegove istorije (“Evgenija Grande”, “Čiča Gorio”, “Izgubljene iluzije”, “Seljaci”, “Rođaka Beta”).

Jedan od rijetkih pisaca , istinskih i vrlo dobrih faktografa društva u kojem je živio.

1870.-U najvećoj bici u Francusko-pruskom ratu kod Gravelota Prusi su pobedili Francuze i naneli im teške gubitke (više od 30.000 poginulih).

19872.-Umro je srpski pisac Petar Preradović, uz Vraza i Mažuranića najveći pesnik ilirskog pokreta u Hrvatskoj (zbirke pesama “Prvijenci”, “Nove pjesme”).

1896.- Francuska je okupirala Madagaskar i proglasila ga kolonijom. Madagaskar je nezavisnost stekao 1960.

1914.-Nemačka je objavila rat Rusiji presednik SAD Vudro Vilson (Woodrow Wilson) je proklamovao neutralnost SAD u Prvom svetskom ratu.

Tako to „hrabri“ jenki rade. Puste da se drugi za njih biju i krvare, a onda se pojave kao spasioci.

1933.-Rođen je američki filmski režiser poljskog porekla Roman Polanski, dobitnik Oskara za film “Kineska četvrt”. Proslavio se filmom “Nož u vodi” posle čega je otišao iz Poljske u SAD i postao jedan od najpoznatijih režisera (“Rozmarina beba”, “Makbet”, “Tesa”).

Još uvijek mu u SAD o glavi  visi optužba za pedofiliju; sekszalno iskorištavanje 13-to godišnje djevojčice.

1948.-U Beogradu je potpisana Dunavska konvencija, kojom je dogovoreno da u upravljanju Dunavom i njegovom plovidbom učestvuju samo priobalne zemlje. Osnovana je i Dunavska komisija sa sedištem u Budimpešti.

Kad se hoće sve se može Zemlje potpisnice :„truli“ kapitalistički zapad Njemačka i Austrija, .ćeličeni informbiro blok Mađarska , Rumunija,Čehoslovačka,Bugarska,SSSR i usamljena Jugoslavija.

1954.-Džejms Vilkins (James Wilkins) je postao prvi crnac u američkoj istoriji koji je učestvovao u zasedanju vlade SAD. Sednici je prisustvovao kao pomoćnik ministra rada, jer su ministar i njegov zamenik bili odsutni.

Ali ne pretjerujmo.Bio je i Obama predsjednik SAD, a opet robovlasništvo , u praksi  još uvijek nije pokopano.

1960.-U Ilinoisu u SAD plasirana je na tržište prva oralna pilula za kontracepciju “Enovid 10”.

1964.- Sportistima Južne Afrike zabranjeno je da učestvuju na Olimpijskim igrama zbog politike aparthejda u toj zemlji.

Dvostruki moral međunarodne zajednice.

Šta je sa SAD,V.Britanijom, Francuskom, Izraelom i drugim zapadnim zemljama koji imaju geta za obojene i provode aparthjed skoro istog inteziteta.

1990.- Jugoslavija je treći put postala svetski prvak u košarci na 11. svetskom šampionatu u Argentini. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.

Ah ta prelijepa , snažna Jugoslavija.

1993.- SAD su optužile Sudan da podržava međunarodni terorizam i isključile tu zemlju iz najvećeg broja programa američke pomoći.

Možete misliti : Uz Vatikan , najveći svjetski terosita SAD optužuju nekoga za terorizam.

Vrmo morbidno i monstruozno.

200.- Indijansko pleme za koje se verovalo da je nestalo pre 80 godina, locirano je u džunglama amazonske države Akre u Brazilu.

Bolje d aih nisu locirali.Sada im prijeti istrebljenje oliti „asimilacija“.

2001.-U velikim požarima, posle višenedeljne suše u državi Vašington, izgorelo je vise od 37.200 hektara širom istočnog dela zemlje.

2005.- Umro je najbogatiji čovek Čilea i rudarski magnat Androniko Lukšić (Andronico Luksic).

2009.- Umro je bivši južnokorejski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kim Dea-Jung, koji je zaslužan za istorijski samit Severne i Južne koreje 2000. i susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong-Ilom iste godine.

2012.-U Avganistanu je u oružanim sukobima u prvih šest meseci ubijeno 1.145 civila i 1.954 ranjeno, što je za 15 odsto više žrtava nego u istom periodu 2011. godine.

Danas žrtve niko i ne broji. Najbitnije je da makovi redovno cvjetaju i pod palicom CIA i ostalih dilera , imaju uobičajeni transport.

2018.- Sportisti Južne i Severne Koreje zajedno izašli na defile tokom ceremonije otvaranja Azijskih igara u Džakarti.

Bilo bi dobro da izađe na dobro!

Dogodilo se na današnji dan 17. Avgust / Kolovoz

 

Danas je Subota 17. Avgust / Kolovoz, 2019. ljeta  Gospodnjeg.

 

227 dana   je reklo doviđenje. Dobro je , moglo je biti i Adio. Tada nam se ne bi dobro pisalo. Ne bi se vrnuli . Šta bi mi bez njih? A ingnorišemo ih. Mnogi  to zaplate.

I ovaj današnji je prelijep kao i svij drugi dani. I danas će se neko zaljubiti, rođendan slaviti,

Mirisni cvijet poklanjati i obljubljibvati.  .

 

Sjećate se Prevera.

Poklanjam ti ružu za jedan dan

Ljubav za uvijek.

 

Danas je poklonjenih ruža sve manje. One ljepše i mirisnije polako venu ,

iako su prekrasne u svome cvatu. Nema ko da ih zalijeva i mazi.

 

(Blentovije zauzeti prepisivanjem i šupljim arapskim  „pjesnicima „ prepisivačima.

Savjete još šupje nam dijele. Ova rečenica nam se ušunjala radi dnevnice.)

 

Svakog jutra procvjeta jedna milosna ruža.

Savaki dan jednao dijete plače jer nema kome da je pokloni.

 

Noći i noći su prtobdjevene.

U očekivanju da dan zamiriše svatom , uvijek se djeva pita:

-Zašto ne učiniš … da se tvoji snovi poput svile ubiju oko moje duše…. Učini to, molimt!

 

Vapaj , krik , jecaj  milosti niko da čuje.

 

Ne razumijemo .  Gdje su ruke milosne. Gdje su sanjari kreposni.

Gdje je taj neki od muškaraca , kukavica biti.

Ljubav je bit i Milost svega.

 

Gospod Jedini ,

Nam reče.

Ljubav i milost je sve.

I praštanje.

 

U čekanju prolaze ti dani.

Jedan za drugim , prelijepi i puni nade.

Naš kalendar i čast mole oprost.

 

****

Do kraja godine je ostalo 138 dana.

Dan za danom ruža procveta i uvene.

Kroz okrvavljene usne   klizne  neubrana,

u   noći besanice i more.

Svijet je okrutan.

Neprekinuti niz mora.

Bića  se bude ne sjećajući ljepota kako se prije živjelo.. Kada je zemljom vladala

Ljudskost.  I ljubav.

 

Što bi poete rekle:

Jutros ti je ruža procvjetala mila.

U prevodu:

Ah nekada…

 

Idemo do hroničara:

1629.-Rođen Jan Sobjeski, poljski kralj, nacionalni heroj. Uspješno se borio protiv Švedske, Turske, Tatara i Kozaka. Slavljen kao spasilac Evrope, jer je 1683. oslobodio Beč turske opsade i time spriječio prodor Turske u srednju Evropu.

1786.- Rođen je američki nacionalni junak Dejvi Kroket, član Kongresa SAD od 1827. do 1831. i od 1833. do 1835. Poginuo je 1836. braneći s teksaškim dobrovoljcima tvrđavu Alamo, u okršaju sa znatno nadmoćnijim meksičkim trupama. Meksiko je tada, bez uspeha, pokušavao da sačuva svoju teritoriju Teksas.

– Dejvi Kroket , silan je bio on…

1786.-Umro je pruski kralj Fridrih II Veliki, čovek čije ime je sinonim za militarizam. Tokom vladavine od 1740. do smrti 1786. od Pruske je stvorio evropsku silu prvog reda.

– Čuj te molim vas , papska tijara , kruna , atomska boimba zar je to preduslov za militarizam. Naravno da nije . Ali arijevcima sa zapada bludnica i anrihrist ispod sedam brežuljaka je ljubavnica.

1834.-Umro je Husein-kapetan Gradaščević, bosanski vođa pobune protiv osmanske vlasti.

– „Husein-kapetan Gradaščević (Gradačac, 1802. – 17. kolovoza 1834.), Gradačački kapetan koji je bio na čelu bosanskih feudalaca u ustanku protiv reformi koje je provodio sultan Mahmud II. u Osmanskom Carstvu. Jedna od najistaknutijih povijesnih osoba u Bosni i Hercegovini za turske vladavine, opjevan u mnogim muslimanskim narodnim pjesmama i sevdalinkama, bio je na čelu Velikoga bosanskog ustanka.

Također je poznat kao “Zmaj od Bosne”, što je nadimak koji je možda sam izmislio. Gradaščević je rođen u Gradačcu 1802. i odrastao je okružen političkom klimom nemira u zapadnom dijelu carstva. Kad je Dželudin-paša otrovao njegovog brata Murata 1821. godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tijekom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja, te je postao jedna od najpopularnijih osoba kod bosanskih muslimana. 1831. izabran je za vođu Velikog bosanskog ustanka. Poznat je po tome što je na Kosovo došao s 25 000 Bosanaca i zatražio od Velikog vezira upravnu autonomiju i obustavu reformi u Bosni, obećanje da će vezir u Bosni ubuduće biti bosanski beg ili kapetan. Vezir je pristao na sve u prvi mah, ali je poslije uspio da udruži hercegovačke kapetane i da sa njima udari na Husein-kapetana u Sarajevu. Husein-kapetan je izgubio bitku za Sarajevo pa je utočiste potražio u Austriji. Poslije ga je Sultan pomilovao i poslao u progonstvo u Trabzon.“

1893.-Rođena je američka filmska glumica Me Vest, koja se iskazala kao izuzetan komičar, ali su je mnogi kritičari prevashodno smatrali seks simbolom. Zbog uloge u predstavi “Seks” 1926. u jednom brodvejskom pozorištu, čak je osuđena na osam dana zatvora. Filmovi: “Seks”, “Dijamantska Lili”, “Nisam anđeo”, “Klondajk Eni”, “Svaki dan je praznik”, “Idi na zapad, mladi čoveče”, “Mura Brekendridž”, “Učinila mu je krivo”.

– Platina je uvijek bila zakon. Nikad ne tamni.

1896.-  Džorž Karmak je otkrio zlato u pritoci reke Klondajk u Kanadi, izazvavši jednu od najmasovnjih “zlatnih groznica” i istoriji.

-Od iskona zlatna groznica nikad ne prestaje. Pitajte Vatikan.

1923.-Rođena je Mira Stupica, jedna od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica.

-Jugoslovenskih , gospodoi hroničari. Jugoslovenskih. Pitajte je.

1941.-Nemački okupatori su u Drugom svetskom ratu obesili o bandere na Terazijama u centru Beograda tela petorice srpskih građana i ostavili ih da vise više dana. Prethodno su ih streljali u dvorištu Gestapoa: studenta Milorada Pokrajca, krojačkog radnika Jovana Jankovića, obućara Svetislava Milina, seljaka iz okoline Sopota Velimira Jovanovića i borca Kosmajskog partizanskog odreda Ratka Jevića.

1943.- Savezničke snage uspostavile su, u Drugom svijetskom ratu, kontrolu na Siciliji.

-Počela američko-italijanska era najlonki i čokoladica. Jadne žene i djeca.

1943.- Rođen je američki filmski glumac Robert De Niro. Dobio je Oskara za uloge u filmovima “Kum II” i “Razjareni bik”. Ostali filmovi: “Taksista”, “Dvadeseti vek”, “Bilo jednom u Americi”, “Lovac na jelene”, “Njujork, Njujork”, “Vrelina”, “Obožavalac”.

-Odlučio pred rođendanske praznike provesti u Sarajevu.

1945 – Vođa indonežanske borbe za nezavisnost Ahmed Sukarno proglasio je posle kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu nezavisnost Indonezije, čemu se usprotivila Holandija.  Doživotnim predsednikom proglašen je 1963. ali je lišen svih funkcija 1967. dve godine posle vojnog udara generala Suharta.

-Doživotno u slučaju diktarora može značiti i četiri godine, koju godinu više ili manje, sve jedno je.

1953.- Rodila se Herta Müller, njemačko-rumunska književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine. Poznata je po svojim djelima koja vjerno opisuju težak život za vrijeme terora Nicolaea Ceausescua u Rumuniji, te progonu rumunskih Nijemca za vrijeme Staljinovog režima.

– Može li jhoj se zamjeriti očevidno koketiranje sa zapadnom javnošću?

1960.-Afrička država Gabon stekla je nezavisnost od Francuske. Ranije je bila sastavni deo Francuske ekvatorijalne Afrike.

1970.- Uspješno je lansirana “Venera 7”, prvi svemirski uređaj za slanje podataka sa druge planete (Venere) na Zemlju.

-Recimo ; Venera je bila letjelica – uređaj.

1975.-Sovjetski ledolomac na nuklearni pogon “Artika” postao je prvi brod koji je prispeo na Severni pol.

-Igre bez granica. Hajvanluk, da proste hajvani.

1976.-U zemljotresu koji je izazvao katastrofalnu plimu, na filipinskom ostrvu Mindanao poginulo je oko 8.000 ljudi.

1985.- U eksploziji automobila-bombe koju su u hrišćanski deo Bejruta podmetnuli islamski teroristi, poginulo je 60 ljudi.

-Valjda se ljudi potpisali na bombu da se zna ko je to uradio. Pitajte MOSAD oni  vješto falsifikuju sve potpise.

1987.- Nacistički ratni zločinac Rudolf Hes, zamenik Adolfa Hitlera, pronađen je mrtav pošto se obesio električnim kablom u ćeliji zatvora “Špandau”. U maju 1941. navodno na svoju ruku, avionom je odleteo u Škotsku u nameri da kod britanske vlade izdejstvuje separatni mir s Nemačkom. Njegov predlog nije prihvaćen i kraj Drugog svetskog rata dočekao je kao zarobljenik u Britaniji. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen je na doživotnu robiju.

1988.-Od eksplozije bombe podmetnute u vojni avion, ubrzo posle poletanja poginuo je pakistanski diktator general Mohamed Zija ul Hak, koji je na čelo države došao 1977, pošto je vojnim udarom oborio premijera Zulfikara Ali Buta i potom se proglasio šefom države. Sa predsednikom Pakistana poginuo je i ambasador SAD u Islamabadu Arnold Rafel.

1990.- Kao odgovor na noćni napad specijalnih snaga hrvatske policije na milicijske stanice u Benkovcu i Obrovcu, dolazi do otpora lokalnih Srba u Kninskoj Krajini, preuzimanja oružja lokalnog sastava milicije i postavljanja barikada na saobraćajnicama.

-Neuspjela režija. Prokužen karađorđevski scenarij.

1990.- Irak je dramatično zaoštrio zalivsku krizu saopštenjem da će zapadne civile smestiti u vojne baze i ostale ključne objekte dok ne prođe ratna opasnost.

1996.-S kosmodroma u Bajkonuru u vasionu je poletela prva Francuskinja Klodi Andre Dešaj, koja je potom provela 16 dana u naučnoj misiji na ruskoj svemirskoj orbitalnoj stanici “Mir”.

-Tako se , napokon jedna francuskinja vinu u više sfere , a da Mujo nije kriv.

1998.- Predsednika SAD Bila Klintona u Beloj kući je četiri sata ispitivao nezavisni tužilac Kenet Star, posle čega je šef američke države na televiziji opisao seksualne odnose s pripravnicom u Beloj kući Monikom Luinski kao “nepodobnu vezu”.

-Čuj nepodobna. Pa nije Monika bila maloljetnica ili junferica. Samo je malo razmazala karmin.

1999.-U najtežoj prirodnoj katastrofi u istoriji Turske, u zemljotresu sa epicentrom kod grada Izmir, oko 150 kilometara jugozapadno od Istanbula. Prema zvaničnim turskim podacima, poginule su 18.373 osobe, a povređeno je 48.901.

-Zvanično i nezvanično , strahovita rezlika.

2015.- Preminuo je Arsen Dedić, poeta, muzičar, pevač, šansonjer. Već u petnaestoj godini svirao u pozorišnom orkestru i u Šibenskom narodnom sastavu. Diplomirao je flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1964. a prvi LP “Čovek kao ja”, objavio je 1969. Prvu knjigu poezije “Brod u boci” obelodanio je 1971. i ona je imala niz izdanja i ukupan tiraž od čak 80.000. Pisao je muziku i za teatar, film i TV. U negdašnjoj Jugoslaviji uživao je izuzetnu popularnost i ugled.

Čast i slava  , prijatelju naš.

 

Dogodilo se na današnji dan 16. Avgusta / Kolovoza

Danas je Petak 16 Avgust / Kolovoz, 2019. ljeta  Gospodnjeg.

 

226 dana   odlepršalo. Jedan za drugim. A prelijepi su bili. Svi bez izuzetka.

Danas je dan malčice ljepši i izuzeteniji.

Jednom se uvodničaru na današnji dan rodilo radovanje.

Zato ćemo danas uzeti slobodan dan prepisati neki raniji uvod.

Oprostite moramo slaviti.

 

****

Do kraja godine je ostalo 139 dana.

Dan za dana kroz na kroz prste klize. Sa njima noći i, nose besanice i more.

Neprekinuti niz mora. Neljudi , troglavata čudovišta i otimači veća s narodskim blagom nam

Duše i život pričepili.

Čovjek se budi ne sjećajući ljepota kako se prije živjelo.. Kada je zemljom vladala

Ljudskost. Kakva takva ipak ljudskost.

A onda se stvori hanefija , sektaš , nejvernik,  baksuz. Odustao od Božijeg užeta. Njime ne  priča Božiji nauk.   Takav je  postao od zla ljudskoga.

Ne želi da se sjeća vremena i istine, radi sile kojom hoće da se ulizuje i vlada. .

Ni Stvoritelja !

Kada je izbrisao Božji nauk , hanefija je  postao obijestan. U obijesti nema ljudskosti.

Samo prepisuju šuplje pjesnike i vrače . Klanjaju im se  i nerazum vlada.

Ogavnost, smrt, ragolićena duša i tijelo. Idole stvaraju i padaju ničice pred njima.

A dan ?

Šta sa istinitim  danom, kada će svi odgovarati za svoja djela.

Da li će im pomoći vreće sa zlatom i dvori.

Ne , nikako ne  licemjeri Ebu Lehebi i njihove družice i slugani.

Sve se piše. Ni trun neće nazabilježen ostati.

 

Što bi poete rekle:

 

Vrijeme bude i prođe. Pa se opet vrati. Konstanta.

 

U prevodu :

U toj postojanoj korelaciji Pržun je vječan.

 

Idemo vidjeti šta hroničari prepisuju:

1819.- U talasu protesta engleskih radnika i pripadnika srednje klase, koji su tražili parlamentarne i druge reforme, u Mančesteru je ubijeno više ljudi, a nekoliko stotina ranjeno kada su vladine trupe poslate da rasture protestni miting.

-Kruna je kruna. Uvijek okrutna i genocidna bila.

1898.-Edwin Prescott je patentirao “roller coaster” nazvan “Loop-the-Loop”, na temelju kojeg su razvijeni “roller coaster” s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima. Prescott je prugu izradio od čelika, te je znatno povećao krug i sigurnost. Njegov “roller coaster” publici je predstavljen tri godine kasnije, ali je bankrotirao jer su se posjetitelji bojali u njemu voziti.

– Uglavnom bankrotiraju. Insani ipak nisu toliko ludi , osim onih ludih.

1832.- Rođen je njemački psiholog, filozof i lingvista Wilhelm Wundt, osnivač eksperimentalne psihologije (“Principi fiziološke psihologije”, “Uvod u psihologiju”, “Psihologija naroda”- deset tomova).

– I ostalo je na eksperimetu, unatoš deset tomova. Šupljih.

1863.-Potpisana je Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo podjednako važno kao ujedinjavanje zemlje podijeljene Građanskim ratom. Proklamacija je izdana u dva navrata – prvi puta 1862. kao preliminarna najava, dok je 1893. stupila na snagu, a dodan je i popis deset saveznih država na koje se odnosila.

-Proklamacija potpisana,  robovi smješteni u geta.Poneki još u Čiča Tominim kolibama žive.

1913.-U Poljskoj je rođen izraelski državnik Menachem Begin, jedan od osnivača partije Likud. Kao premijer Izraela (1977.-1983.) potpisao je prvi mirovni ugovor sa Egiptom 1977, a 1978. dobio je Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio sa egipatskim predsjednikom Anvarom el Sadatom.

-Nobelova nagrada je priznanje cionistima za genocid.

1914.- U noći 15. na 16. avgust 1914. godine odigrao se udarni dio Cerske bitke – prve velike savezničke pobjede u Prvom svjetskom ratu, koju je izvojevala srpska vojska.

1919.- Obrazovana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsjedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke (zajednice) i Socijaldemokratske partije.

– To je ona zločinačka trojka   koja je ubila prelijepu staricu Majku Jugoslaviju. Fuj , Majkoubice . Samo ajveči zločinci ubijaju majke.

1921.-Rođen je Charles Bukowski, američki književnik.

-Američki kauboj i sileđija.

1944.-Na ostrvu Vis u Drugom svjetskom ratu nastavljeni su pregovori Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i izbjegličke jugoslovenske vlade, koja se obavezala da Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije prepusti svu savezničku pomoć, raspusti oružane snage u inostranstvu i javno se odrekne Draže Mihailovića i četnika. Pristala je i da u sastav NOVJ bude uključena ratna mornarica bivše Jugoslavije koja se nalazila na Malti pod upravom savezničke flote.

1949.-Umrla je američka novinarka Margaret Mitchell, autorica popularnog romana “Prohujalo sa vihorom” koji je godinama bio bestseler i po kojem je snimljen istoimeni film.

„Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tokom i nakon Američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera. „

1953.-U Iranu je pokušan državni udar, a šah Mohamed Reza Pahlavi  je pobegao iz zemlje. Poslije tri dana premijer Mohamed Mosadek je srušen, a šah se vratio na prijesto uz angloameričku pomoć

-SAD, CIA i nafta . Nije bitan preduslov  za teror , ali se koristi svaki izgovor.

1956.- Umro je američki filmski glumac mađarskog porijekla Bela Blaško (Blasko), poznat kao Bela Lugosi, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave. Sahranjen je u Drakulinom ogrtaču.

-I to je sve?

  1. – Cipar stiče neovisnost od Velike Britanije.

-Ne i od Zapada i Vatikana. Onaj grčki dio.

1974.- Stupio je na snagu prekid vatre, postignut posredstvom UN, između kiparskih Grka i turskih snaga koje su 20. jula izvršile desant na sjeverni dio ostrva. Jedna trećina Kipra ostala je pod turskom vlašću.

– Šta vam rekosmo!

1977.-U Memphisu je umro Elvis Presley (1935.- 1977.), američki pjevač često nazivan kraljem rock and rolla. Počinje pjevati već sa trinaest godina, a prvu pjesmu snimio je kao rođendanski poklon majci. Objavio je oko 100 ploča, a još za života potukao je sve rekorde nalazeći se 996 tjedana na vrhu top listi.

-Devetnaest i po godina na top 1. Aferim čovječe i slava ti.

1994.-Uprkos optužbi za teške izborne prevare, Hoakin Balager je sedmi put stupio na dužnost predsednika Dominikanske Republike.

-Kompanjoni  dežurnih svjetskih terorista SAD i CIA mogu sve.

1997.- Povodom desete godišnjice smrti nacističkog lidera Rudolfa Hesa, neonacisti organziraju demonstracije širom Njemačke.  Reagirala je policija hapšenjem oko 220 osoba.

-Nikad arijevci i nacisti nisu prestali da postoje. Naprotiv. Uvijek su vladali iz sjene. Pitajte pokrovitelje: Vatikan, SAD i Zapad.

2003.- Libija upućuje pismo Savjetu bezbjednosti UN, u kome prihvaća odgovornost za teroristički napad u škotskom  mjestu Lekerbi, 1998. godine, kada je poginulo 270 osoba. Ovo priznanje bilo je uvjet Libiji za ukidanje sankcija  uvedenih od strane UN nakon napada.

– Kad je u nevolji svako radi ono što mislio da treba.

2002.-Monsunske poplave u Južnoj Aziji odnele su živote više od 900 ljudi, a preko 25 miliona ljudi je raseljeno, jer su ostali bez kuća.

-Podaci neprovjerni i nepotpuni.

2003.-U Saudijskoj Arabiji umro je u egzilu bivši ugandski diktator Idi Amin Dada. Za vrijeme njegove osmogodišnje diktature (1971.-1979.) masakrirano je oko 400.000 civila, mahom iz manjinskih etničkih zajednica, a optuživan je i za kanibalizam.

-I kažu saudijski dvor vjeruje u Milostivog. Gdje će im duše?

2005.-U avionskoj nesreći u zapadnoj Venecueli poginulo je svih 160 putnika, mahom turista.

2006.-U Brazilu je u egzilu umro bivši paragvajski diktator Alfredo Stresner. Na vlast u Paragvaju došao je vojnim udarom 1954. i tom zemljom je vladao do 1989. godine kada je svrgnut. Prema navodima humanitarnih organizacija za vreme njegove vladavine najmanje 900 osoba je nestalo, a više hiljada ljudi je mučeno.

-Pomnožite brojke sa nekoliko desetina i to je to.

2007.-  U zemljotresu jačine 8,0 stepeni Rihterove skale u Peruu poginulo 519, a povređeno 1.366 osoba.
2010.- Kina sustiže Japan, kao druga najveća svjetska ekonomska sila.

-Pitate se gdje su tu Vatikan, SAD i Zapad? Oni su samo dežurni teroristi i genocidni porobljivači.

2012 – Policija je u žestokim sukobima sa rudarima koji štrajkuju u rudniku platine u Južnoj Africi tražeći veće nadnice, ubila 36 rudara.

-Metode naučene od aparthejda.

2014.-  Umro je bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser Sulejman Kupusović.

-Ostaće upamćen po vratima od 6 milja maraka , vrata rekvizit za predstavu. Što je mnogo mnogo je ,čak i ako je od zeca pobjegulje.

2015.- U eksplozijama u kineskoj luci Tjencin stradalo je 112 ljudi, 700 je povređeno, a evakuisano je stanovništvo u zoni od tri kilometra od skladišta hemikalija. Tjencin, najveća luka na svetu, ima 15 miliona stanovnika i centar je kineske petrohemijske industrije.

 

 

Dogodilo se na današnji dan 15. Avgust / Kolovoz

Danas je Četvrtak  15  Avgust/Kolovoz, 2019. godine  Gospodnje.

 

225 dana   odlepršalo. Skoro neprimjetno  .  Svi su oni prepijepi za življenje. Mnogi insani ih ne shvataju i ne vide tako. Mnogi im se pridruže u nestajanju. Dani ih zvaraju i zavedu , ali se  uvijek vrate.

Šta biva sa insanima.

Pravi socijalizam ili kominiuzam!

Svakome po zasluzi. Nem tu cile mile.

I jop nešto !

Ljudi se bune jer misle da je odabir putnika sa ovog dunjaluka na druge, nasumičan, haotičan.

Malo sutra.

Neko nije dostojan ovozemaljskog života i treba ga skrajnuti.

Neko neće biti dostojan i njega treba nestati da ne pravi nered.

Nekome bi opet život donio toliko tegoba da ga je bolje poštedjeti.

Neko bi sebi nasilja činio pa ga treba spriječiti.

Ima još….

I na kraju raj mora imati insana svih doba.

Šta vi muislite kada bi tamo borvili samo đuturumi kako bi to izgledalo?

I ljudi tuguju kad neko ode.

U redu je i ljudski tugovati.

Ali ima li smisla tugovati.

Onima dobrim je lijepo. Tamo gdje su oni nema boli i patnje Samo tišina , mir i ljubav.

One koji nisu dobri ne treba žaliti. Oni imaju vječni roštilj.

Nismo to mi izmislili. Lijepo piše okretaće se na jednu i drugi strani i biće prženi.

A šta je to nego roštiljanje.

Tješi se što je roštiljanje namjenjeno trezorđijama, njihovoj djeci koja skupljaju vreće sa narodskim blagom i zlatom. Onim što obećavakju zlatne kašike. Pa se popišpmane ,  za sebe  otimaju i zlato i kašine.

Kontaju, šta će narodu zlatne kašike  nije sviko. I na kraju krajeva ne trebaju im za kontejnera.

Tamo je dovoljno mnogo stida i drhtave ruke.

Slugani , hanefijske ilmije  i zadriglo sveštenstvo se pridružuju onima koji vode nacional torove u pljačke.

Zaista je dobro rečeno.

I od odvih će pržuni najviše hajra vidjeti.

 

Do kraja godine je ostao još 140  dana koje treba pripaziti i na rukama prenijeti u drugi vakat.

Mnogi će se zaboraviti i sa njima krenuti dalje. A neke će zavesti njihova ljepota. Ne pomaže tu ni strah , ni tuga ni bol. Sve je zapisano. Ako u danu piše nečije ime, nema nikog ko bi zapis promjenio.

Osim Jedinog Boga. Milostivog.

****

Danas zaradismo dnevnicu.
Spotakosamo mnoru i poganluk našeg dunjaluka.

Onu siću i blentovije, čiji se umovi u plićaku sa punoglavcima kupa , dok se u  bradate kreature i izrode ufuravaju  ćemo drugi put potkačiti. Zaslužili su, pa da su nam rod rođeni.

Hvala Nebesima što nisu, daleko im dunjaluk licemjerni od našeg.

****

Danas smo zaradili i dnevnicu i bonus.

Ali nije nam drago.

Natakarimo lovu  kad nismo pomenuliu naše mile ljepote.

A ne mremo.

 

Ljepota i poganluk ne idu zajedno.

Obečastili bi čednost i bjelinu duša naših đardina.

Iskup znamo.

Svaki tren se radovati , sanjati i voljeti u svakoj pomisli i riječi koje srce kazuje.

 

****

Što bi poeta rekao:

Svih ovih godina smoih sve ljubili

A Bogami i one  su ljubile nas.

 

Ili nešto o sasvim lično

Dobrom Serjoži sasvim slično .

 

U prevodu:

Poezija to je Žena.

 

****

 

Prepisivačiu prepisuju:

….

1057.-Ubijen škotski kralj Magbet, koji je 17 godina ranije osvojio presto ubivši tadašnjeg škotskog kralja Dankana. Magbetova vladavina inspirisala Viljema Šekspira da napiše jednu od svojih najpoznatijih drama.

-Ako niste skontali Šekspir je ona vehti glasnik mračnjaštva i zla.

1534.. Španski monah Ignasio de Lojola osnovao u Parizu rimokatolički jezuitski red, koji je papa Pavle III priznao šest godina kasnije.

-Koja sum samo zla jezuiti počinili. Ništa neobično. Rđeni su u okrilju bludnice i antihrista.

1688.-Rođen pruski kralj Fridrih Vilhelm, koji je tokom vladavine centralizovao administraciju i formirao jaku i disciplinovanu vojsku, pa se smatra utemeljivačem pruskog militarizma.

– A šta su monarhije nego čisti militarizam i genocid?

1769.-U Ajačiju, na Korzici, rođen francuski vojskovođa i car Napoleon Bonaparta, čiji su ratni uspesi omogućili političku i ekonomsku prevlast Francuske nad većim delom Evrope. Posle poraza kod Vaterloa 1815. prognan na ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gde je umro 1821.

-Maleni korzikanac  a veliki vojskovođa! Aferim. Kao ljubavnik vrlo tanak , reče Jozefina u povjerenju sobaru dok je ovaj svlačio.

1771.- Rođen škotski pisac Volter Skot, autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”. Skupljao narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. U engleskom prevodu objavio i srpsku narodnu pesmu “Hasanaginica”.

-Skupljajući pokupovao mnogo riječi i sižea za svoja djela.

1834.- Britanski parlament usvojio zakon o kolonizaciji Južne Australije.

– Počelo slanje najgorih i najkrvoločnijih kriminalaca sa jendim ciljem : Klanje Aboriđana.

  1. U Kopenhagenu otvoren Tivoli park.

– Slovencima se učinilo da je dvorana sasvim dostatna za to ime.

1888.-Rođen engleski pukovnik Tomas Edvard Lorens, arheolog, istraživač, pisac i ratnik. Postao poznat kao “Lorens od Arabije” kada je u Prvom svetskom ratu poveo Arape u rat protiv Turske.

– Dakako da je uložio sve što je imao. Normalno zaradi profita. Vi mislili humanist. Diogen za života ne nađše na Zapadu ni jednog čovjeka , a kamoli humanistu.

1914.-Prolaskom broda “Ankon” otvoren Panamski kanal, dug 81,6 kilometara, koji u najužem delu srednje Amerike spaja Atlantski i Tihi okean. Kanal zvanično otvoren u julu 1920.

– Sve dok je kanal donosio lovu , ameri se brinuli o njemu. Kada je presušilo , odrekjli ga se.

1916.- U Bici na Somi u Prvom svetskom ratu prvi put upotrebljen britanski tenk poznat kao “Veliki Bili”.

-Veliki bil je bio smrt. Ali najčešće za posadu. Nikad nije saživio.

1918.-SAD prekinule diplomatske odnose s Rusijom, posle uspostavljanja boljševičke vlasti.

– Nebo se stidi šta su SAD i Zapad činili da unište Sovjete.

1944.- Iskrcavanjem savezničkih trupa u južnoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu počela operacija “Dragon”, čime je otvoren drugi front po iskrcavanju saveznika u Normandiji u junu.

-Barbarstvo se nastavlja, počinje i ženocid.

1945.-Koreja oslobođena japanske kolonijalne vlasti posle kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu. Poluostrvo zatim podeljeno na komunistički sever i kapitalistički jug.

-Podjela još uvijek traje  , ali je drugačije osmišljena. Južnije je truli kapitalizam , sjevernije je totalitarni monarhizam.

1947.-Stupio je na snagu akt o nezavisnosti Britanske Indije kojim su, posle 180 godina kolonijalne vladavine Velike Britanije, formirane Indijska Unija i Pakistan.

-Definitivni dokaz da je ofucana aminir dama ostala bez čari, kojih naijskernije nikad nije ni poiosjedocvala. Postala je vehta obudovjela kučka, kao i njena kruna.

1948.-Južna Koreja postala nezavisna država pod nazivom Republika Koreja, a za predsednika izabran Singman Ri.

– Američka kolonija.

1950.- U zemljotresu u severoistočnoj indijskoj državi Asam poginulo više od 1.000 ljudi.

-Brojke stradalnika u zemljotresima nikad nisu pouzdane ni izbrojive.

1960.-Proglašena nezavisnost afričke države Kongo-Brazavil, koja je od 1886. bila francuska kolonija pod nazivom Srednji Kongo.

1962.- Probijen drumski tunel ispod Mon Blana, kojim je francuski grad Šamoni povezan sa italijanskom dolinom Aoste.

-Tunal je donio  i velike tragike

1965.-Koncert grupe “Bitls” u Njujorku okupio 55.600 ljudi, čime je postavljen svetski rekord u broju posetilaca i zaradi na pop-koncertu.

– Yesterday

1971.-Bahrein stekao nezavisnost posle 150 godina britanske kolonijalne vlasti.

-Sada samio troše lovu petrodolara. Skoro. Ono sami značio emirska porodica i talu sa američkom rospijom , petrokartelom.

1975.-U vojnom puču ubijen predsednik Bangladeša šeik Mudžibur Rahman, prvi premijer po sticanju nezavisnosti u januaru 1972.

„Grupa nezadovoljnih nižih oficira je 15. avgusta 1975. godine tenkovima napala predsedničku palatu i ubila Mudžibura, velik deo njegove porodice i zatečeno osoblje.[1][23] Preživele su samo njegove dve ćerke, koja su tada bile u poseti Zapadnoj Nemačkoj. Bilo im je zabranjeno da se vrate u Bangladeš.[30] Puč su isplanirali nezadovoljni prvaci bivšeg Narodnog saveza Bangladeša, a među njima i bivši Mudžiburov kolega Hondaker Mostak Ahmed, koji je preuzeo njegovu funkciju. U medijima su kolala nagađanja da je urotu isplanirala CIA“

– CIA. Ma hajte moilimo vas. Ta krvoločna nevinašca mješati sa svim svjetskim tragedijama je glupo. Sa 95 % njih je tačniji podatak.

1990.- Predsednik Mihail Sergejevič Gorbačov vratio sovjetsko državljanstvo Aleksandru Solženjicinu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, koji je 1974. pod pritiskom vlasti prinuđen da emigrira.

“Jedan dan Ivana Denisoviča” poetski zapis , pripovjetka ličnom stradalaštvu je bio modus vivendi njegovog potonjeg književnog djelovanja i života.

1994.-  U Sudanu uhapšen i izručen Francuskoj jedan od najpoznatijih svetskih terorista Iljič Ramires Sančes, poznat kao “Karlos Šakal”.

-Vi vjerujete u to? Mi  ne vjerujemo SAD i CIA. Zvjerinju nikad ne treba vjerovati.

1995.-Japan, 50 godina po završetku Drugog svetskog rata, prvi put jasno izrazio žaljenje zbog ratnih akcija u regionu.

-Vrlo neukusno, morbidno ,cinično i bezosjećajno sročeno.

1996.- Posle četiri godine sarajevski aerodrom ponovo otvoren za komercijalne letove. Na aerodrom su tokom rata u Bosni sletali samo službeni avioni i avioni s humanitarnom pomoći.

– Baš nas istoričari i hroničari prosvijetliše. Da nije njih mi nikad nebi saznali istinu o sadajevu. Hvala im velja.

1998.-U jednom od najtežih terorističkih napada u Severnoj Irskoj tokom gotovo 30 godina nasilja, u eksploziji automobila-bombe u mestu Omag, poginulo 29 osoba.

-Bomba imala potpis M – VI. Nekom u zlkolčinačkog krugu bliskoj kruni bilo dosadno.

2000.-Predsednik SAD Bil Klinton svečano predao rukovodeću funkciju u Demokratskoj partiji potpredsedniku Alu Goru.

-Sada je mogao daleko od paske javnosti svirati saksofon mnogim inačicama Monike.

2001.- Potpukovnik Vojske Republike Srpske Dragan Jokić dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine koji ga je osumnjičio za ratne zločine počinjene nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995.

2001.-Makedonski parlament odobrio dolazak 3.500 vojnika NATO u cilju razoružanja albanskih ekstremista.

-Aha , razoružali su ih. Jes, kako ne, kada nelegalna trgovina oružjem ne bi bila legalna.

Dogodilo se na današnji dan 14. Avgust / Kolovoz

Danas je  Srijeda  14. avgust/kolovoz, 2019. godine  Gospodnje.

 

224 dana   odlepršalo. Tek tako. . Nismo ni opazili. , iako smo svaki odradili. Možda smo trebali biti

pašljiviji i dane milovali. Sad je dockan,odlepršali.

Ipak smo opazili da mnogi insani nedostaju.

Dani će se garant vratiti , do godine.

Inasani jok.

Pošteno?

Tko da zna?

Kom si kom sa.

Joj , postali smo kako se ono kaže poligolete.

Jesmo vas prešli. Znamo kako se kaže. Samo mahalaši uvijek ostaju mahalaši.

Što bi filjozofi rekel – persistiraju.

To im u krvi.

Lijepa je ta riječ.

Persistiraju.

Čista filozofija i logika. A bome i usud đardina, oliti umjeća življenja..

Pogledajmo je i dobro otvorite oči.

Nemojte nas unaprijed pitati :

Koga?

Ili

Čega?

To su pitalice za padeže.

Ta riječ neizmjernom  poetikom obojena .

Sadrži slogove per – sis i raj.

Eto , ne rekosmo li da smo pametni.

Izmisli smo novu riječ :

Persisiraj.

Ono t nam se učinilo malo pregrubo. T kao tup …Nije bitno.

Možemo ponekad ono drugo  „ i „ preničati i zamjeniti. Ubaciti nešto drugo .

Dodati , zatvoreni,  poluotvoreni ili zatvoreni.   Samoglasnik, dakako.

Svašta , nalet vas bilo, šta vam hudima neće pasti na pamet.

Još da ste skontali da je  ono per na latinskom i da  mu dođe ko melem na ranu? I milina kad se uklopi sa  natsvakom.

Joj , lipo nam je , ne da nam se buditi.

Milina   , e pa to vam je.

Hvala vam ,mile na blagodarjima kojima nas svakodnevno obasipate.

A već znate da većina insana  nisu insani. Već mulci.

Ne poštiuju i ne obazire se na ljepotu i krhkost proljeća i ljepotu đardina.

Mi se raznježili , ko Maksumče u polju djevičanskih ljubičica.

I am zabezeknuti i opčinjeni ne mremo maknuti.

A moramo.

Naružiće nas i reći:

-Sanjajte i volite kada vam drugi plate za to. Mi samo uvodnik plaćamo.

Neuki  prepisivači!

Ne znaju da nam niko snove i ljubav ne može   ni platiti ni oduzeti.

Osim onih koje volimo i sanjamo.

A  Ona, to krhko biće, ta uzvišena ljepota  to nikad ne žele učiniti.

I ne stignu sve da hoće!

Mi konjine uvijek nešto zabrljamo i poslije samo kukamo i pizdimo.

Izvinite .

Najusrdnije molimo .

Potkrala nam se jedna ne baš dobra riječ. Ali nemamo bolje.

Oprostite.

Nećemo  više ružnih riječi.

Obećavamo.

Što bi poete rekle:

-Pas bio ko slago!

U prevodu:

-A vozovi idu danju noću za… stranputicu

 

Do kraja godine je ostao još okruglo  141  dan.

koje treba milinom okupati i bome predeverati.

Mnogi su na izmaku snage. Jazuk ,dabome. Budite pažljivi.

 

 

Danas ćemo se i mi igrati prepisivača.

 

A oni kažu,na današnji dan

 

1385.-Pobedom u bici kod Alžubarote Portugalci sprečili pokušaj invazije kralja Kastilje Huana I, čime je osigurana nezavisnost Portugala.

1457.-Gutenbergova štamparija u Majncu objavila prvu štampanu knjigu u boji. “Majnciški psaltir” bio štampan u crvenoj i crnoj boji.

1777.- Rođen danski fizičar Hans Kristijan Ersted, osnivač nauke o elektromagnetizmu. Otkrio magnetski učinak električne struje i po njemu nazvana jedinica za jačinu magnetskog polja u elektormagnetskom CGS-sistemu, Oe.

1784.-Na ostrvu Kodijak pored Aljaske osnovana prva ruska kolonija. SAD od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara.

1867.-U pokušaju da stvori velik balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio ugovor s Grcima.

1893.- U Francuskoj, prvi put u svetu, uvedene registarske tablice za motorna vozila.

1900.-Snage evropskih velesila, SAD i Japana, zauzele Peking, čime je okončan “Bokserski ustanak” u Kini. Cilj ustanka bio proterivanje stranaca iz Kine i domaćih hrišćana kao eksponenata stranih ugnjetača.

1920.-U Beogradu potpisan ugovor o stvaranju “Male Antante”, vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, protiv restauracije Habzburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu 19. avgusta pristupila Rumunija.

1934.-U prvi nacistički koncentracioni logor “Dahau”, kod Minhena, stigli prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope.

1941.- Britanski premijer Vinston Čerčil i predsednik SAD Frenklin Ruzvelt potpisali “Atlantsku povelju”, kojom su se založili za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji i da se izjašnjava o teritorijalnim promenama. Ta povelja kasnije uključena u Povelju Ujedinjenih nacija.

1945.-Japan prihvatio savezničke zahteve za bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat. Kapitulacija potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu “Misuri” u Tokijskom zalivu.

1947.-Formirana država Pakistan, nastala po završetku britanske vladavine u regionu i podele azijskog potkontinenta na islamski Pakistan i Indiju, naseljenu pretežno Hindusima. Pakistan bio podeljen na dva dela, Zapadni i Istočni, koji je kasnije postao nezavisna država Bangladeš.

1949.- U Zapadnoj Nemačkoj održani prvi izbori posle Drugog svetskog rata. Konrad Adenauer postao prvi kancelar Zapadne Nemačke.

1956.-Umro nemački pisac Bertolt Breht, jedan od najvećih dramskih autora i teoretičara pozorišta XX veka. Svetsku slavu stekao “Prosjačkom operom”, za koju je muziku napisao nemački kompozitor Kurt Vejl. Po povratku u Nemačku 1949, koju je napustio 1933. kada su nacisti došli na vlast, u tadašnjem Istočnom Berlinu osnovao pozorište “Berlinski ansambl”.

1969.-Vlada Velike Britanije odobrila ulazak britanskih trupa u Severnu Irsku da bi sprečila eskalaciju sukoba katolika i protestanata.

1970.-Jugoslavija i Vatikan obnovili pune diplomatske odnose posle 18-godišnjeg prekida.

1980.-Počeo štrajk radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo se proširili na celu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su uticali i na promene u ostalim komunističkim zemljama Istočne Evrope.

1986.- U eksploziji automobila-bombe u istočnom delu Bejruta poginulo 19, a povređeno 90 osoba.

1986.- U Pakistanu izbila pobuna protiv vlasti predsednika Zije ul Haka. Nekoliko osoba ubijeno, a lider opozicije Benazir Buto uhapšena.

1988.-Umro italijanski konstruktor sportskih automobila Enco Ferari.

1996.- Južnoafrička Nacionalna partija, nosilac politike aparthejda u Južnoj Africi, u Parlamentu prešla u opozicione klupe, posle 48 godina.

2000.- Ruska pravoslavna crkva proglasila za svece poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova i članove njegove porodice, koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije 1918.

2000.- Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

 

/ Izvor Beta/

Dogodilo se na današnji dan 13. Avgust / Kolovoz

 

Danas je Utorak 13. avgust/kolovoz, 2019. godine  Gospodnje.

223  dana   odlepršalo. Tek tako. . Nismo ni opazili. Ali smo opazili da mnogi insani nedostaju.

Do kraja godine je ostao još 142 dana koje treba prodeverati.

Mnogi su na izmaku snage. Jazuk ,dabome. Budite pažljivi.

 

A dani su prelijepi kao đardini naši. A naš život su te rajske bašte .U njima se nišra ne mjenja.

Ni mirisi , ni sjaj , ni ljepota ni blagorodnost. Pa hajd’ ne sanjaj i ne voli tu milost i  sveobuhvatnu milinu.

 

Danas nismo zaradili dnevnicu. Nismo nikog potkačili i naružili.

Nije nam žao.

Nemamo srca  mješati zlo sa iskonskom ljepotom. Želimo čiste duše stati pred svaku ženu i reći joj:

Jedino se Bogu   mogu klanjati.

Mila ,

oprosti mi,

Tebe samo mogu naijskrenije  voljeti.

 

Što bi poete ili filjozofi  rekel:

Persistirajte punim plućima mile  i lepršajte.

 

U prevodu:

Sve je  rečeno .

Sasvim dovoljno za Dobar dan

Djevojčice koja sanjaš preksrane snove

 

 

 

****

 

A na današnji dan hroničari zabilježili:

1521.Španski osvajač Ernan Kortes zauzeo je i razorio, nakon tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan.

– Počeo je jedan od najstravičnijih genocida koji nikad neće prestati.

1624.-Francuski kralj Luj XIII postavio je za prvog ministra kardinala Rišeljea.

 

-„Iznenadna smrt kralja Henrika IV. u atentatu 1610. godine postavila je na francusko prijestolje njegovog sina Luja XIII. koji je tada imao samo devet godina. Državno regenstvo u toj situaciji preuzima njegova majka Marija de Medici koja će kasnije odbijati predati vlast punoljetnom sinu.

Formalno po tadašnjem zakonu Luj XIII. postaje punoljetan u svojoj trinaestoj godina, ali realnu vlast on će preuzeti tek 1617. godine. Kako mu majka niti tada nije dopuštala samostalno upravljanje dolazi do njihove žestoke svađe što rezultira njenim protjerivanjem u zabačenu provinciju iz koje će ona dignut dvije neuspješne oružane bune protiv sin

Kasnije je pravu vlast imao kardinal Rišelje“

1792.-. Francuski revolucionari su uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana nakon ukidanja monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.

-Prisnili se narodu kolači.

1814,. Holanđani su ustupili Velikoj Britaniji Rt Dobre Nade.

– Počinje najkrvaviji aparthejd.

1826,.- Umro je francuski lekar Rene Teofil Jasint Lenak, koji je 1819. izumeo stetoskop.

-To je ono sa čime se djeca vole igrati kad dođu kod lječnice Tako misle neuki. Ma oni vide samo ono što ih podsjeća da izvor slasti, na majčino mlijeko.

1863.-Umro je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog “Fausta” i napisao “Dnevnik” u kojem je izložio zapažanja o umetnosti (“Danteova barka”, “Ulazak krstaša u Carigrad”, “Na barikadama 28. jula 1830.”).

-Religijski motivi mu prirasli srcu. Ni umjetnost nije savršena. Ponekad.

1868.-U Peruu i Ekvadoru je počela serija zemljotresa u kojima je poginulo oko 25.000 ljudi.

-Znate li koja je to brojka u današnjim insanima? Glava boli.

1871.-Rođen je nemački revolucionar Karl Libkneht, jedan od osnivača i vođa Komunističke partije Nemačke. Kao poslanik u Rajhstagu istupao je protiv nemačkog i međunarodnog imperijalizma i jedini je glasao protiv ratnih kredita u decembru 1914. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Nemačkoj 1918, ali je posle gušenja revolucije uhapšen i u januara 1919. ubijen zajedno s Rozom Luksemburg.

– Zvijer jednom uvijek zvijer. Hitler i nacizam su istorijski realitet Njemačke.

1899.- Rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok. Proslavio se kriminalističkim filmovima i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru (“Ptice”, “Psiho”, “39 stepenica”, “Sever-severozapad”).

Fantastični horori bez kapi krvi. Današni su bljutavilo od masakra i krvi.

1902.-Rođen je nemački inženjer Feliks Vankl, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Mešeršmit 209 sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao je svetski rekord u brzini.

-Ne znamo zašto se kod nas motori vinkluju?

1910.-Umrla je engleska medicinska sestra Florens Najtingel, koja je u Krimskom ratu (1853-56) organizovala prvu ekipu za negu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke.

-Do tada su se samo hrabre Jane D'Arc mogle brinuti za žrtve gluposti.

1913,.Rođen je kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

– Nažalost  Vatikanske religija uz pomoć Grčka i Turska podijeliše i zatrovaše suživot na tom prekrasnom ostrvu.

1914.-Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

– Počinje četiri godine najkrvavijeg života. Do tada. Uvertuira za najstravičnije pokolje, koje su SAD efikasno dokrajčile desetinama miliona mrtvih u  dva bacanja atoma.

1923.-Mustafa Kemal Ataturk, postao je prvipredsednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. sproveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi.

-Jedna od mjera , genocid na Armenima i Kurdima , je sasvim uspješno obavljena.

1927.- Rođen je kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Kastro, pod čijim je vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulhensija Batistei izvedena socijalistička revolucija.

Fidel će ostati zapamćen po osnivanju dinaa Kastro i tlaci naroda u ime ravolucije i svoje dinastije.

1961.-Vlasti Istočne Nemačke zatvorile su granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnoratovski simbol podeljenog sveta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Nemačka ponovo ujedinila.

– Koje vlkasti u Istočnoj Njemačkoj . Tovariši  Sovjeti , zapisničaru  rode moj. Sovjetska tenkovska čizma.

1964.-U Velikoj Britaniji izvršene poslednje smrtne kazne vešanjem dvojice zatvorenka u Liverpulu i Mančesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.

-Očekuje se enormno povećanje najtrašnijih zločina.

1998.-Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle su sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

– 1 200 dolara po glavi zvanično objavljenog stradalnika. Po stvarnom stradalništvi 6oo dolara.

-Toliko arijevcima vrijedi glava Jevreja. Jevreji su dobro prošli. SAD Arijevci  su plaćali

1 ( jedan) jedini dolar za skalp svakog ubijenog !ndijanca. Španci i vatikan nisu plaćali bnisšta za svakog ubijenog starosjedioca američkih kontinenata i potkontinenata.

2001.-Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali su u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi ove dve etničke zajednice u Makedoniji.

-Nisu okončani . Samo tinjaju.

2003.- Libija i porodice žrtava bombaškog napada na Pan Am-ov avion nad jezerom Lokerbi postigli su dogovor o nadoknadi štete u visini od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji tog aviona stradalo je 270 ljudi.

.-Iako otkupnina ne izgleda loše u poređenju sa arijsvkim,  nema novca koji može nadoknaditi smrt nepravednu  smrt  jednog jedinog bića.

2003.-Kod Goraždevca u terorističkom napadu na obali reke Bistrice, na kupanju, ubijena su dva srpska dečaka, a ranjena još četvorica.

2009.-Umro je američki legendarni gitarista Les Pol koji je svojom električnom gitarom promenio tok muzike. Dobitnik je dva Gremija za album “Les Pul & Friends: American Made, World Played”.