Dogodilo se na današnji dan 23.Januar / Siječanj

 

Danas je Četvrtak 23 janura  , odnosno mjesec koji sječe. Godina je  2020. Tako nam rekoše. A nije, nikako nije. Ima hejbet , plus bukadar eona prije ovih siromašnijih  i istrošenijih  godina ove ere.

Zavrtili smo digitron i on stade na brojci 343.

Što li , ne znamo?

Kasno paljenje, toliko vam ostaje dana do kraja godine. Ako vam se posreći. Ako ne …

Ne gledajte u nas tako tužno. Nismo mi ni'ščim krivi. Samo kažemo mnogima,milionima se neće posrećiti da proslave dolazak nove  misice 2021.

Nismo ni nikakvi vehti  proroci . Jok . Ni zloguki.  Mi samo slijedimo zakone morzeove azbuke , renesanse i tam tama.

Kažu sječanj. Ma koji sječanj kad ne sječe ni sekundu, a i sa snijegom je tankosava.Sve nešto hoće neće.Bar kod nas u gradu.Ne znamo kakvo je stanje u prvinciji. O tuda nam šilju provincijalizam, umjsto sijega. I retrogadnost;debelu, naconalističko fašističku.

Dva tri dana malo zarezalo , hiljadu pahuljica provejalo, a  ljudi vrište kijamet.

Ma kakav kijamet boni ne bili. Kad vam dođe kijamet nećete se moći ni počešati , a kamo li  žaliti na neke tegobe. Ima da vas nema.  Sviju.  Poslije toga, ima da vas ima ili nema . dolaze aferimi na naplatu.

Mislite – Nema vas ,pa vas ima, kao igraćete se sakrivača.

Uh , tu nastaju belaji za polovicu pučanstva. Pola ih  ide u jednom  željenom i hladovitom pravcu. Oni dobri.

Druga polovina ne ide u tom pravcu. Jok . Idu u sasvim suprotnom pravcu. Zaslužili su. Tamo gdje oni idu nema hladovine. Jok ,ne žeže, već plamti. Neka se ne plaše, nema ni sunca. Tamo  ih sunce neće ogrijati.

Ali paklena  vatra hoće , i ključala vode dakako , e , to im je garantovano.

Ej, brato mili ,  taka je ona da je  ni u snu ne bi mogli sanjati. Tako što ni smrtnom neprijatelju ne bi htjeli zaželjeti. Velike plamteće vatre u ambijentu koji se pržun zove.

Teško onima , i teško onima kojih se pržun dotakne.

Onih koji kažu ima vakta, kad tada će se sve srediti.

 

Što bi poete rekle:

Jes , kako ne.

 

U prevodu:

Đe'š  ba to prevoditi. Jazuk je Mi se laganice  idemo  moliti i dobri biti.

 

Sve se da srediti osim onoga što je bilo. A i to su sredili , uglavnom frizirali.

1516.- Umro Fernando II, kralj Aragonije od 1479, koji je sa ženom Izabelom I, kraljicom Kastilje od 1474, ujedinio te dve glavne pirinejske države od kojih je kasnije nastala Španija. Tokom njihove vladavine osvojena Granada, 1492, poslednje mavarsko uporište, iste godine proterani Jevreji, a 1480.  uspostavljen inkvizicijski sud. Opremili ekspediciju Kristofera Kolumba, koja je otkrila Ameriku, a 1503. preuzeli od Francuske Napuljsku kraljevinu.

Dakle Ferdinand  II Aragonski i Izabela I Kastiljanska  su bili najrevnosniji službenici i sljedbenici Vatikana koji su tamanili sve što nije bijelo i što  ne šmeka krst. Nikad nisu nagrađeni zlatnim krstom sa krvavim vijencom za dostignuća u domenima genocidu.

1556.- Zemljotres u Šensi provinciji u Kini, prouzrokovao je smrt 830.000 ljudi.

Brate mili kako je to moralo drmati.Prije četiri i po vijeka nije bilo ni trokatnica,

Samo su ameri napravili toliko drmanja da pogine više od milion stanovnika Hirošime i Nagasakija.

1571.- U Londonu je osnovana Kraljevska mjenjačnica (The Royal Exchange).

Kruna je garantovala valutu uz nadoknadu.Biznis je biznis.

1719.- Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena kneževina Lihtenštajn.Još da su ukljućili Mićkin gaj bio bi pravi raj.

1783.- Rođen francuski pisac Mari Anri Bejl, poznat pod pseudonimom Stendal, začetnik velike književne epohe francuskog realizma.

Stendal ,isac Crveno i Crno,Parmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi (najpoznatija djela) je bio vizionar kome Gete   nije ni do koljena, a Verter nije Žilijenu Sorelu ni do članaka.Sve gluposti što je Šekspir škrabao ne mogu primiriasati Manastirskim ljubavima.

1793.- Rusija i Pruska sporazumele se o drugoj podeli Poljske.

Skontali smo da su Poljska i Bosna dvije zemlje koje su krstaški i ini  ratovi najviše čerečili.

1744.- Umro italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, ili Đambatista, osnivač filozofije istorije i preteča moderne estetike.

1806.- Umro engleski državnik Vilijam Pit Mlađi, koji je u 24. godini, 1783, postao najmlađi premijer u istoriji Velike Britanije. Vodio ekspanzivnu kolonijalnu politiku, učvrstio britansku vlast u Indiji, a u Evropi bio glavni organizator koalicija protiv revolucionarne i Napoleonove Francuske.

Tipični engleski nadobudni genocidac.Ekspanzija robovlasništva i plljačke preko istočnih kompanija i ličnog ćara.

1832.-Rođen francuski slikar Eduar Mane, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu.

Impresionizam je jedan od rijetkih „modernijih“ stilova kojim se  ne ubija poetika likovne umjetnosti,već je obogaćuje i unosi neslućene stvaralačke valere.

1878.- Tokom rusko-turskog rata Britanija, na zahtev sultana Abdul Hamida II, poslala svoju flotu u Konstatinopolj.

Te godine je Turska definitivno riknula i sišla sa trona prve svjetske sile.

1888.-Umro francuski pisac Ežen Martin Labiš, koji je u komedijama i vodviljima duhovito karikirao građansko društvo Francuske u 19. vijeku. Djela: “Slamni šešir”, “Put gospodina Perišona”.

1891.-Rođen je italijanski revolucionar i teoretičar Antonio Gramši, osnivač Komunističke partije Italije 1921. Fašisti su ga uhapsili 1926. i 1928. osuđen je na 20 godina robije. Oslobođen je 1936., ali je izmučen robijanjem i bolešću ubrzo umro.

1898.- Rođen Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva izneo u dve knjige izdate u Njujorku, “Filmsko osećanje” i “Filmski oblik”. Njegov film “Oklopnjača Potemkin” jedno od remek-dela filmske umetnosti.

1916.-U Krfskom kanalu, u Prvom svjetskom ratu, počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Poslije natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pješačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Kako nije bilo dovoljno mjesta na Krfu i ostrvcu Vido, na koje su prebačeni tifusari, a i zbog opasnosti širenja epidemije, odlučeno je da ih sahranjuju u moru. Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira.

Neprovjereni podaci govore i o 10.000 mrtvih.

1920.- Holandija odbila da saveznicima izruči bivšeg nemačkog cara Vilijema II, koji je po abdikaciji u novembru 1918. emigrirao u Holandiju. Njegovo izručenje traženo zbog zločina u Prvom svetskom ratu. 1928. Rođena francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” posle Drugog svetskog rata.

1928.-Rođena je francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” poslije Drugog svjetskog rata (“Lift za gubilište”, “Ljubavnici”, “Opasne veze”, “Moderato kantabile”, “Žil i Džim”).

1931.- Umrla ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umetnica klasičnog baleta početkom XX veka. Karijeru počela u Petrogradu s Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Đagiljeva. Potom osnovala sopstvenu grupu s kojom je nastupala širom sveta.

1937.- 1937.- Prva grupa od tridesetak Jugoslovena otišla je u Španiju da se bori protiv fašizma. U republikanskoj armiji borilo se 1.300 Jugoslavena, a od njih je 670 poginulo.

1941.-Charles Lindbergh predložio pakt SAD-a s Hitlerom.

Malo je falilo da uspije u namjeri.Hitler je zbog svoje politike prem Jevreijimam,po glasovima čitalaca  bio ličnost godine u načuvenijem američkom časopisu TIME.

1943.- Britanska Osma armija pod komandom feldmaršala Montgomerija zauzela Tripoli u Libiji.

1944.- Umro norveški slikar Eduard Munk, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike “Krik”.

1945.- Sovjetske trupe   napredujući ka Berlinu stigle na reku Odru u Poljskoj.

1956.-Rođen je Laza Ristovski, muzičar i kompozitor. Svirao je u grupama “Smak” i “Bijelo dugme” i predstavnik je generacije koja je obilježila rok scenu Jugoslavije.

1963.- Dvostruki agent Kim Filbi (Kim Philby), prebjegao je iz Engleske u SSSR.

1968.- Mornarica Severne Koreje u teritorijalnim vodama zarobila američki špijunski brod “Pueblo”. Posada broda puštena na slobodu u decembru.

1989.- Umro španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika XX veka. Radio i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”. Sahranjen u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

1997.-Madeleine Albright postala prva  SAD žena državna tajnica.

1997.- Beogradski studenti vatrometom, pištaljkama i trubama obeležili 100. sat neprekidnog stajanja pred policijskim kordonom u Kolarčevoj ulici, u centru Beograda. Policija 24. decembra počela da sprečava studentske i građanske antirežimske demonstracije koje su počele 20. novembra zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora u Srbiji.

2000.- Više od milion demonstranata prošlo kroz centar Madrida protestujući zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA, u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

Nikad niko nije protestvovao protiv španske krune i inkvizicije za desetine miliona ubijenih i bestalih „indijanaca“ i „ urođenika“ širom amerike i svijeta.Nismo računali sli sigurni smo da

Da je   cifra ubijenih Baskijaca premašuje desetine hiljada.

2002.- U Parizu u 71. godini umro jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih sociologa Pjer Burdije, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegovo knjiga “Mizerija sveta” doživela komercijalan uspeh kao nijedno drugo delo iz oblasti sociologije.

2002.- U pakistanskom glavnom gradu Karačiju kidnapovan, a kasnije i ubijen, dopisnik američkog “Vol strit žurnala” Daniel Perl, koji je istraživao islamske militantne grupe u toj zemlji.

Evidentni CIA  špijun.Čujte molim vas.Vol strit žurnal ima interese u Pakistanu.

2003.-U Boliviji su ugledni biznismeni uputili apel vladi da odmah proglasi vanredno stanje i time okonča proteste širom zemlje, koji su doveli do gušenja ekonomije i gubitka ljudskih života. Osam osoba je poginulo tokom demonstracija stotine hiljada ljudi koji su su danima blokirali autoputeve zahatijevajući smanjenje siromaštva.

Kada je „ugledne“ biznismene bila briga za državu.Nikad ,osim kada su u pitanju njihovi interesi.

2004.- Međunarodna organizacija za rad pri UN-u saopštila je da je broj nezaposlenih u svijetu dostigao cifru od 185,9 miliona, odnosno 6,2 procenta od ukupnog broja zaposlenih.

2004.-Evropska sonda “Mars ekspres” detektovala vodu u formi leda na južnom polu planete Mars.

Ništa od malih zelenih.

2005.-Viktor Juščenko, kao lider zapadno orijentirane ukrajinske koalicije, polaže prisegu na mjesto predsjednika Ukrajine, poslije maratonskih izbora. Naime nakon što je Vrhovni sud proglasio izbornu prevaru, određuje ponavljanje izbora gdje Juščenko pobjeđuje sa 52 posto osvojenih glasova.

2005.-Umro je Džoni Karson, američki komičar koji je blizu 30 godina vodio najpopularniju televizijsku emisiju “Večerašnji šou”.

Provjereno nije ništa u rodu Džonu Vejnu i Džonu Vajsmileru.A ni papi Ivanu Pavlu II.

2010.- Umrla je bitanska glumica Džin Simons, koja je, pored ostalog, igrala Ofeliju uz Lorensa Olivijea kao Hamleta, pjevala u mjuziklu sa Marlonom Brandom i glumila uz Gregorija Peka, Pola Njumena i Kirka Daglasa.

Dogodilo se na današnji dan 22. Januar / Siječanj.

 

Danas je  Srijeda  22. Januar / Siječanj 2020. Do kraja godine ostala su još samo 344 dana.

Ako to oduzmemo od godišnjeg zbira dana ,znači ovo je , po svim zakonima logike , fizike i astronomije   22 drugi dan ove godine , a bome i januara.

Jesmo pametni.

Ako ne vjerujete ko vam kriv. Niste nimalo solidarni.

A i ne očekujemo.

Gdje si ba vidio solidarnost, a saborac ti rovi kontejnere.

Gdje ste boni  vidjeli samilost a nena/baka vam umire od gladi.

Gdje nađoste ljudskost a strah vas tronacionalističke bagre i fukare.

Gdje da nađete samilost , a djecu vam ubijaju, a onda počinju i vas.

I što je još gore vjerujete im kad vas huškaju jedne na druge.

I sretni ste što vam dozvoljavaju da vas u torove stpavaju.

 

Nama žao što danima urijetko nalazimo ljude i ljudskosti.

Tek sada nam žao što Diogen nije živ. Bilo bi se lijepo družiti sa njim i počastiti i počistiti

pljačkašku bagru mudrošću i vjerom.

 

Nama ne treba fenjer da vidimo sve  same ovca i hajvani zabetonirani u torove.

Bojimo se kad ih nahuškaju iz torova , opet će nas poklati naci-fašističke zvijeri.

Što bi poete i Cigani zajevali :

-Hebeš štuke, hebeš mange.

Prevodioca danas nema. Priveli ga na informativni razgovor. Pominjao demokratiju i satrape.

Kada se jednom probudite , možda se nađete u Diogenovom “biseru”:

“Sokrat je na jednom vijećanju opisao čovjeka kao: “Dvonogo biće bez perja, koje ne leti”.

Čuvši to Diogen sutradan uhvati jednog pijetla te mu išćupa svo perje.

Kada je došlo vrijeme za slijedeće vijećanje, Diogen provali u vijećnicu te baci pijetla i uzvikne:

” Evo vam Sokratova čovjeka”.”

Mi bi ga ispravili:

-Evo vam čovjeka po mjeri mafijaške vlastele.

 

A prepisivači neumorno delaju i niko ih ne čerupa, jer pišu povijest /istoriju pobjednika.

1440.- Rođen Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i “svih Rusa” pošto je ujedinio velik broj kneževina. Oslobodio delove zemlje od Mongola, ojačao centralnu vlast, a 1497. izdao prvi ruski zbornik zakona “Sudbenik”. Zbog ženidbe s vizantijskom princezom Zoe smatrao se naslednikom Istočnorimskog carstva i u njegovo vreme prvi put se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja u kom bi Moskva bila “treći Rim”.

1517.- Vojska turskog sultana Selima I potukla je u bici kod Rajdanije blizu Kaira memelučke snage i sedam dana potom ušla u Kairo, priključivši Egipat Otomanskom carstvu.

1596.-Prvi put u povijesti Vatikanske inkvizicije da niko tog dana  nije spaljen na lomači.Kažu papu Klemeta VIII  bolio zub i nije mogao potpisati bulu.

1729.- Rođen je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvetiteljstva. Autor je prve njemačke građanske drame “Mis Sara Sampson” (1755.), a djelom “Laokon ili o granicama slikarstva i pjesništva” postavio je temelje modernoj estetici.

1771.- Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

Prije i poslije se vodilo mnogo ratova za ta ostrva.Ne znamo šta žele ti Argentinci.Njihovo ostrvo su Španci poklonili Britancima koji su hiljadama kilometara daleko.Pa šta.Aboriđani su bili dvostruko udaljeniji pa su ih Englezi potamanili.Šta zna bolesni um šta su hiljade kilometara i šta su „urođenici“.Geslo je: ubij sve što nbije bijelo.

1775.- Rođen je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper, osnivač elektrodinamike. Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi s elektricitetom i proučio uzajamno dejstvo električnih struja. Po njemu je dobila naziv jedinica za mjerenje jačine električne struje.

Čovjek nema veza sa amrpa čorbom već sa strujom.Ljudi i ne znaju a dom im pun Ampera.

1788.- Rođen je engleski pisac Džordz Gordon Bajron (George Gordon Byron), najistaknutiji pjesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. Književnu slavu stekao je romantičnim epom “Čajld Herold” (1812), a potom i poemom “Don Žuan” i poetskim dramama “Manfred” i “Kain”. Umro je od malarije 1824. u Grčkoj, gdje je pomagao oslobodilačku borbu protiv Turske.

1793.- Francuski kralj Luju Šesnaesti – koga je u septembru 1792. revolucionarni Konvent svrgao s prijestola, a zatim zbog veleizdaje osudio na smrt – u Parizu je  je giljotiran. Na prijesto je stupio 1774. i formalno ostao tri godine poslije izbijanja Francuske revolucije.

Jedan cik i nema glave glava.I njegovoj ženi Mariji Antoaneti isto tako. Nama nje žao žao.Možda nam je rod.Bila je kćerka Martije Terezije,Mujine jaranice. Nekome se jako zamjerila  kad je francuskom narodu poručila: ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače .Zbog toga se organizovala čitava jedna revolucija.Dva i po vijeka poslije ,   Čarli Hebdo  hrišćanima servira Mekdonaldove hamburgere od islamske djece po cijeni dva jedan.Vrlo i sasvim hrišćanski jer su u servis uključili i Isusa Hrista.

1808.- Portugalski kralj Žoao VI pobegao pred Napoleonovim trupama, s kraljevskom porodicom, u Brazil i premestio dvor iz Lisabona u Rio de Žaneiro.

1840.- Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

Gdje britanci stignu tu monstrumi postanu i domoroce tamane.

1849.- Rođen je švedski književnik i dramatičar August Strindberg.

1863.- U delu Poljske koji je na osnovu odluke Bečkog kongresa 1814. i 1815. priključen Rusiji izbio ustanak pod vođstvom “stranke crvenih” Jaroslava Dombrovskog. Ustanak ugušen posle nekoliko meseci, a Poljska 1864. pretvorena u rusku guberniju.

1871.- U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1892.- Umro je engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams, profesor Univerziteta u Kembridžu, koji je 1845, na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana, prvi odredio putanju i približan položaj do tada nepoznate planete Neptun. Otkriće nije blagovremeno objavio, pa je slava za otkriće Neptuna 1846. pripala francuskom astronomu Irbenu Žan Žozefu Leverjeu.

1901.- Umrla je britanska kraljica Viktorija. Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obilježila epohu (“viktorijansko doba”), Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.

Nju je opet svakodnevno  ,kaži i više puta na dan,obilježavao konjušar i sluga Džon Braun.

„ Viktorija je počela da se oslanja na škotskog slugu Džona Brauna. Postoje glasine o romantičnoj vezi i čak, tajnom braku. Jedan skoro otkriven dnevnik sadrži zapis za koji se smatra da je ispovest pred smrt kraljičinog ličnog kapelnika, u kome on izjavljuje da je lično venčao kraljicu i Džona Brauna. Mnogi istoričari sumnjaju u verodostojnost ovog dokumenta. Ipak, kada je Viktorijino telo smešteno u kovčeg, dva seta uspomena su smeštena sa njom, po njenom zahtevu. Pored nje je stavljena jedna od Albertovih haljina, a u njenu levu ruku je stavljen pramen Braunove kose, zajedno sa njegovom slikom. Glasine o aferi i braku zaradile su Viktoriji još jedan nadimak, Gospođa Braun.“

1905.- Carske trupe pucale su u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtijevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine. U “krvavoj nedjelji”, kako je kasnije nazvan taj dan, ubijeno je najmanje 500, a ranjeno više hiljada ljudi.

Neće dugo Romanovići krvavo nedeljiti.Dvanaest godina poslije i njih je krv obilježila i nestala.

1849. Rođen je švedski književnik i dramatičar August Strindberg.

1871.-U Parizu su izbile demonstracije radnika koje su pod vođstvom francuskog revolucionara Luja Ogista Blankija prerasle u ustanak protiv vlasti, koja je pripremala predaju grada pruskim trupama. Vlasti su odbacile zahtjev ustanika da stvore Komunu radi otpora pruskoj vojsci i na pobunjenike su poslale dva bataljona mobilne garde koji su ispred gradske vijećnice otvorili vatru i u krvi ugušili ustanak. Vlada je potom proglasila opsadno stanje i zabranila sve skupove, a ministar inostranih poslova Žil Favr potpisao je u njeno ime 28. januara akt o kapitulaciji.

1941.-Italijanske snage u Drugom svetskom ratu kapitulirale u Tobruku pred britanskom Osmom armijom posle 11 dana opsade.

1973.-U udesu jordanskog “boinga 707” s muslimanskim hodočasnicima na povratku iz Meke, koji se u plamenu srušio na aerodromu u nigerijskom gradu Kano, poginulo 176 osoba.

1973.-Umro bivši predsednik SAD Lindon Bejnz Džonson. Potpredsednik od 1960, za vreme mandata Džona Kenedija, postao predsednik kada je Kenedi ubijen u Dalasu 1963, a ponovo izabran 1964. Tokom njegovog mandata došlo do eskalacije rata u Vijetnamu, što je u svetu i u SAD izazvalo oštre kritike njegove politike.

1980.-Sovjetski disident, fizičar Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975, uhapšen, oduzete mu počasti i proteran iz Moskve u Gorki.

1993.-Posle godinu dana relativnog mira, ponovo se rasplamsao rat u Hrvatskoj, kada su hrvatske snage napale krajiške Srbe u zonama pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić proglasio ratno stanje i zatražio pomoć Jugoslavije, a u Srbiji počela prisilna mobilizacija srpskih izbeglica iz Hrvatske. Paravojne formacije Željka Ražnatovića Arkana i kapetana Dragana iz Srbije stigle na hrvatsko ratište.

Tresla se gora rodilo se Karađorđevo.Trebalo zamazati oči javnosti,kao ratuje se i u Hrvatskoj. Kako ne.

1995.-U samoubilačkoj bombaškoj akciji palestinskog teroriste u Izraelu poginulo 19 i povređeno oko 60 ljudi, među kojima je bio veći broj izraelskih vojnika koji su na autobuskoj stanici čekali prevoz.

1998.- Snage SFOR-a su u Bijeljini uhapsile su Gorana Jelisića, bosanskog Srbina  koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, genocid i kršenje zakona rata na području Brčkog.

2001.-  Jugoslavija dobila status specijalnog gosta u Savetu Evrope, kao znak podrške demokratskim promenama u zemlji po odlasku sa vlasti Slobodana Miloševića, u oktobru. Hroničari zaboravljaju navesti i zbog zasluga u pokušaju nestajanja jednog naroda.

2002.- Bosna i Hercegovina postala punopravan član Parlamentarne skupštine Savjeta Europe.

Jake fajde. Prvo gernocidna država ,pa država žrtva .Tako to radi EU.Zasluge i nagrade prije svega.

2002.-Na dvodnevnoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Avganistana, u Tokiju, obećana pomoć od 4,5 milijardi dolara.

Ako je i bilo pomoći nju su dobile : Vojska UN 51% , industija maka 49%.

2008.-Irački parlament usvaja zakon kojim se mijenja zastava iz vremena Sadama Huseina.

Kviz pitanje : Ko je nalogodavac?

Dogodilo se na današnji dan 21. Januar / Siječanj

 

Danas je Utorak  21.Januar / Siječanj 2020.

I pazite molim vas koje li slučajnosti! To je ujedno dvadeset prvi dn Januara , ali i cjelkovite ,

nedjeljive 2020-te.

Dani lete ko listići gregorijanskog kalendara koji još uvijek važe.

Još 345 dana je do kraja ove sezone.

Šta znamo,papa samo donese bulu i može sve prekrajati. Fino sebi natakarili:( Gospodari) grada i

svijeta.

Ili ako ne razumijete Bosanski jezik – mere i na Latinskom ( Dominus) Orbi et urbi.

Ovo dominus se vremenom sakrilo , da bi se iz sjene provlačilo i podrazuzmjevalo.

I tako ako kažu Orbi et urbi , pape se pozovu uglavnom na prežvakane gluposti i misle da su podarili

pamet svijetu. A uglavnom su to licemjerna  svetogrđa i bogohuljenja.

 

Pratite dešavanja u Vatikanu i vidjećete Sodomu i Gomoru, u pravom smislu.

Prepoznaćete Bludnicu sa sedam bregova iz Otkrovenja.

Osjetižete  seni milijardu  pobijenih  Indijanaca, Afrikanaca, Maora, Aboriđana, Azijata,

Bogumila,Patarena,Protestanata i svih onih koji nisu po mjeri arijsvke crkve,

kako obezglavljeni  defiliraju Trgom Svetg Petra i optužuju.

 

Ali silnike nije briga ; nikad bila.

Svoje licemjerne igre i krvave ratove nastavljaju, plašeći , zavađajući i istrebljujući narode,

samo da bi ostali Domine.

Možda i mogu na ovom svijetu, no pržun i vatreni pokrovi i plaštovi su brižljivo i pomno spremni za sve njih.

Bez izuzetka.

 

Što bi poete rekle:

-Kad tad.

 

U prevodu:

-Pakao je zakon za bludicu sa sedam brijegova!

 

A prethodnim vaktima se dešavalo:

1277.- Rođen je Galeazzo I Visconti, milanski regent 1322 – 1328.

1338.- Rođen je Carlo V, zvan Mudri, francuski kralj.

Kraljevi su imali razne dodatke imenima – co name što bi rekli truhlači:  lijepi,nosati,gologuzi, ružni, nevaljali, zločasti,veliki, sifilistični,anamo oni,dobri,ludi,mali…ali svi odreda firauni i fukara.

1763.- Rođen je Augustin Robespierre, francuski političar

Šest riječi  hroničara za jednog od začetnika moderne Francuske.Mi ćemo dodati osnovne generalije.   Maximilien François Marie Isidore de Robespierre; Арас, 6. мај 1758 — Париз, 28. јул 1794) bio je jedan od najpoznatijih vođa Francuske revolucije.Zvali su ga nepotkupljivi ,zbog moralne posvećenosti revoluciji.Istaknuti član Komiteta javnog spasa i jedan od pokretača Vladavine terora.Vladavina je okončana njegovim hapšenjem i pogubljenjem.Njegova politika je bila vođena idejama Žan-Žak Rusoa i prosvjetiteljstva.Nažalost giljotina je neumoljiva i gasi sve ideje i svjetla.

1774.- Umro je Mustafa III, sultan Osmanlijskog carstva.

1793.- Giljotiran francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga sa prestola u septembru 1792, a potom osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1899.- Tvrtka Opel započela je s proizvodnjom automobila.

1905.-  Rođena je Wanda Wasilewska, poljska književnica.

1911.- U Monte Karlu održan prvi auto-reli.

1919.-U Dablinu Kongres partije Šin fejn usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija je ignorisala taj dokument i dala Irskoj status dominiona 1921, a tek 1949. priznala joj samostalnost, ali bez Alstera.

Ulster, (irski: Cúige Uladh) je jedna od četiri tradicionalne irske pokrajine.Ovaj izraz se često upotrebljava i kao sinonim za Sjevernu Irsku iako Sjeverna Irska pokriva samo dvije trećine Ulstera. Prostire se na području od 24.481 km², a prema popisu iz 2006. godine provincija je imala 1.993.918 stanovnika. Najveći grad je Belfast u kojem živi četvrtina od ukupnog broja stanovnika. Ulster se sastoji od devet grofovija. Od toga šest grofovija (Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry/Derry i Tyrone) tvore Sjevernu Irsku, odnosno ostala su u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva nakon Englesko-irskog sporazuma iz 1921. Ostale tri grofovije (Cavan, Monaghan i Donegal) ulaze u sastav Republike Irske. Približno polovina stanovništva Ulstera živi u grofovijama Antrim i Down

1924.- Umro je Vladimir Ijič Lenjin (1870.- 1924.) u Gorkom pored Moskve. Bio je ruski revolucionar, državnik,  filozof, teoretičar marksizma, sa velikim uticajem na međunarodni radnički pokret.

Pokretač Oktobarske revolucije,prvi vođa Sovjetskog sojuza,onaj koji je zano da će Staljin raditi to što je radio i upozorio Dumu ali džab-džaba.

1924.Rođen  je Benny Hill, britanski komičar.

Možda se Lenjinova duša preselila u njega jer je Lenjin postao prvorazredni  komičar svojim upozorenjima o Staljinu.

1933.- Umro je engleski pisac irskog porijekla Džordž Ogastas Mor, autor realističkih i naturalističkih romana. Djela: romani “Moderni ljubavnik”, “Glumčeva žena”, “Ester Voters”, “Ave”, “Ispovijesti mladića”, “Uspomene iz mrtvog života”, “Salve”, “Vale”.

Porijeklo mu dalo izvjesni senzibilitet nesvojstven suhoparnim Englezima.

1936.- Edvard VIII postao kralj Velike Britanije posle smrti oca Džordža V. Abdicirao u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

Glupan.Talar je takar,ali kruna je kruna.Kad imaš krunu,niko ti ne može zabraniti takar.

 

1938.- Umro francuski filmski režiser Žorž Melijes, pionir svjetskog filma, u krajnjoj bijedi, u vrijeme komercijalnog procvata filma. Domišljat i tehnički obrazovan, prenio je na film pozorišnu podjelu na činove, scenografiju, konstimografiju, način glume i maskiranje. Pronašao je sistem korišćenja trikova, što mu je omogućilo da u ateljeu snima filmove fantastike. Snimio je oko 500 filmova, uključujući “Put na Mjesec”, preteču svemirskih filmskih avantura. Ostali filmovi: “San astronoma”, “Put u nemoguće”, “Guliverova putovanja”, “Halucinacije barona Minhauzena”, “Osvajanje Sjevernog pola”.

Vi se za glavu fatate.Vidi čove snimio po tisuće filmova.Zaboravljate ,u njegovo doba je bio film sve što se snimi,od minut do 15 minuta.Duže trajanja filma je već bila grandioznost.

1941.- Rođen je Plácido Domingo, španski tenor.

1942.- Mađarski fašisti su   u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

1942.- Njemačke snage pod komandom Ervina Romela počele su kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u sjevernoj Africi .

1948.- Umro italijanski kompozitor njemačkog porijekla Ermano Volf-Ferari, obnovitelj italijanske komične opere, koji je komponovao uglavnom prema komedijama italijanskog pisca Karla Goldonija. Djela: opere “Četiri grubijana”, “Radoznale žene”, “Škola za očeve”, “Suzanina tajna”, kantate, instrumentalne kompozicije.

1950.- Umro je George Orwell, književnik, novinar i socijalista, najpoznatiji po alegorijskim političkim romanima Životinjska farma i 1984. Potonji, koji opisuje futurističko pokvareno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve “orvelovski” za opis totalitarnog mehanizma kontrole misli. U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio. Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.

1951.- Rođen je Jeff  Koons, američki pop-art umjetnik.

1952.- Rođen je Billy Ocean, trinidadski muzičar.

1954.- SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon “Nautilus”.

Vadite to smeće iz okeana jer će nestati život na ovoj planeti.

1956.- Rođena je Geena Davis, američka glumica.

1959.- Umro američki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, poznat po istorijskim spektaklima i melodramama.

1976.- Dva anglo-francuska “konkorda” istovremeno poletela iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama tog supersoničnog aviona.

1976.- U SSSR-u je  prvi put dozvoljena  prodaja zapadnih listova, uključujući “Njujork tajms” i “Fajnenšenel tajms”.

1976.- Umrla je Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i “kraljica krimića”, a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha – nagrada za kriminalistički roman.

1986.- U eksploziji automobila-bombe u istočnom Bejrutu u blizini sedišta hrišćanske partije Falanga predsednika Libana Amina Džemaila, poginule 22 osobe, 102 povređene.

1993.- Hrvatske snage napale teritoriju Republike Srpske Krajine u zonama pod zaštitom Ujedinjenih nacija u nameri da zauzmu Maslenički most, aerodrom “Zemunik” kod Zadra i branu Peruća.

1997.- Njemački kancelar Helmut Kohl i premijer češke, Vaclav Klaus, potpisuju deklaraciju o pomirenju, gdje Njemačka izražava žaljenje zbog okupacije Čehoslovačke (1938.-1945.) a Češka zbog protjerivanja Njemaca poslije Drugog svjetskog rata.

Recoprotitet je da se nasmiješ od bruke.

1998.- Na poziv kubanskog predsjednika Fidela Kastra papa Jovan Pavle Drugi počeo petodnevnu posjetu komunističkom karipskom ostrvu, koju su svjetski mediji ocijenili “kao istorijsku”.

U svejtskim medijima je sve „historijsko“.Otprilike sistem: neko rokno na Bjelavama u Čaršiji zemljotres.

1998.- Predstavljena konvertibilna marka, jedinstvena valuta u BiH.

Nije jedinstvena.Dodik svoje KM polaže u zlato ili  švicarce,a RS za kredite MMF.

2000.- Prvi oficiri Kosovskog zaštitnog korpusa položili zakletvu u Prištini. KZK formiran transformacijom OVK koji je od 1996. vršio oružane napade na policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu, a tokom 1998. i 1999. ušao u otvoren sukob sa srpskim snagama bezbednosti. Srbi sa Kosova odbili da uđu u KZK.

2002.- U Los Anđelesu je u 81. godini umrla Pegi Li, legenda džez i pop muzike.

2002.- Kanađanka An Karson prva je žena koja je osvojila književnu nagradu T.S. Eliot za najnoviju zbirku poezije koja je objavljena u Velikoj Britaniji i Irskoj.

2003.- Umro je Albert Hiršfeld, karikaturista poznat po svojim karikaturama od braće Marks do Džeja Lenoa. Njegove karikature je sedam decenija objavljivao “Njujork Tajms”.

2006.- Umro je Ibrahim Rugova (1944.- 2006.) kosovski političar i državnik, jedan od najznačajnijih političkih predstavnika kosovskih Albanaca. Protivio se Miloševićevoj centralizaciji Srbije i ukidanju kosovske autonomije. Osniva prvu kosovsku političku stranku – Demokratski savez Kosova.

 

Dogodilo se na današnji dan 20. Januar / Siječanja

 

 

Danas je Utorak  20.Januar / Siječanj 2019. ,druga puna dekada ove godine.

Dakle ,do kraja ovogodišnjeg stađuna,ako Mili Bog da,ostalo je je još samo  346  ,nadamo se, mirnih i

lijepih dana prepunih ljubavi.

 

Kad osjetimo da nas godina miluje imamo osjećaj da stađuni mile, ali kao da stojimo na autoputu

u kojem ima samo jedna traka i ne možemo se ni za tren zaustaviti.Ako stanete pokupe vas.

I nema više.

Tada vidimo samo sjenu prelijepe žene obučene u raskošni  crni ogrtač , koji skuplja duše umrlih.

Ako vidite tu sjenu uz cestu, naklonite joj se uz  dostojanstveno poštovanje možda okrene glavu

na drugu stranu, jer nije uvijek  sve tako crno kako izgleda.

A kada upita : Dijete šta radiš ovdje , ova cesta vodi u pakao, u doline bogatih , pođi sa mnom.

Tada shvatimo da to lice poznajemo kao svoj vlastiti odraz u ogledalu , jer dolazi od svjetla iz naše

nutrine.

I nemojte se plašiti. Sjena je samo  došla da vam pomognete da pređete na mjesto koje je mnogo

ljepše i svjetlije  od ovoga, u kojem rijeke vječno teku.

 

I ni slučajno nemojte zalutati na autoput bogatih.

 

Što bi poete rekle:

Nijedan put ne vodi ka nebu, tamo se samo uznesete.

U prevodu:

-Kuku onim koji nastave pljačkaškim putevima bogatih , svi putevi popločani novcem vode u pakao.

 

Da zavirimo da li je toga bilo u prethodnim vremenima:

1265.- Prvi put je sazvan engleski parlament. Donji dom činila su dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više sveštenstvo. Prvi put sazvan engleski parlament. Donji dom činila dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više sveštenstvo. Dakle arostrokacija,nije bitno niža ili viša.To je isto,skoro.

1552.- Umrla je Katharina von Bora, njemačka reformatorica i žena Martina Luthera.

Nije Kinga već luteransca.Da znate samo koliko su đirgali i zarezivali.Uostalom ni danaske Vatikan nema ništa bolji tretman prema ženama.One im ne trebaju.Posebice u eri epruveta.

1612.- U duševnom rastrojstvu umro Rudolf II, rimsko-nemački car od 1576. Njegova nesposobnost da izmiri romokatolike i protestante umnogome doprinela tridesetogodišnjim verskim ratovima u Evropi.

Kako neće milioni poklanih se okomilo tažeći njegovu dušu.Tako je suđeno svakom silniku. Oni i ne znaju da su ili fukare ili luđaci.Ali su sasvim sigurno putnici za pržun.

1667.- Završen je trinaestogodišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska, Poljska je bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i dio Ukrajine na lijevoj obali Dnjepra.

Vidi ti to.Kako su lijepo smislili.Poljaci će Rusima dati dio Ukrajine.Svaka čast na časnom poklonu.

1775.- Rođen je francuski fizičar i matematičar André-Marie Ampère.

Ljudi i ne znaju da se svaki dan susreću sa mesje Amperom.

1841.- Završen je Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina je bila primorana da Britancima plati ratnu odštetu i da im prepusti Hong Kong.

I pride 50% uroda maka.Opijumski ratovi nikad nisu prestali.Samo se sada drugačije zovu.U svakoj regiji ih drugačije krste.Trenutno je hit Nr. One  onaj talibanski,oliti hanefijske braće ove  takozvane islamskog sekte BiH.

1876.- Na Cetinju održana prva konferencija Crvenog krsta Crne Gore.

Ne znamo zašto,ali mi se grohotom nasmijali kada smo vou zabilješku pročitali.Ako vi skontate javite nam,da se zajedno smijemo tri dana.

1887.- SAD i Havaji sklopili ugovor po kom su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

I nemojte nam sada vi govoriti o koincidenciji i slučajnostima,još manje o apsurdu.Da ne bi ovog ugovora SAD nikad ne bi ušle u II veliki rat.Najvjerovatnije bi se priključili osovini. „Pobjednički“ mentalitet

1898.- Rođena je američka glumica Irene Dunne.

Nemojte da vas zavara ova štura rečenica i anonimnost imena.Bila je velika i korektna diva i dama američkog filma i života.Slatkica sa mnogo opravdanih feminističkih poriva

Posvetimo joj malo više  vremena i prostora.Možda.Neki će je prepoznati..

1917.- Rođen je američki glumac Eric Campbell.

On zaslužuje svoju šturu rečenicu,manje više.

1921.- Novi Parlament u Ankari donio je odluku da se država zove Turska. Osnivač moderne Turske je Mustafa Kemal “Atatürk” (“otac Turaka”), koji provodi velike reforme, uvodi latinicu umjesto dotadašnjeg arapskog pisma, te promjenama mijenja lik države u jednu modernu zemlju.

Niko ne priča o genocidnim promjenana i milionima ubijenih i nestalih Jermena i Kurda.A i nekih drugih , koji babi Turaka nisu šmekali.Tako vam sve babe i njihova djeca rade.Neki usitno,a veliki ukrupno.

1936.-  Umro Džordž V, britanski kralj od 1911. Tokom njegove vladavine Britanija stekla neke nemačke kolonije i mandat nad nekim turskim posedima. Nasledio ga Edvard VIII koji je iste godine abdicirao. Kći EMOC 2 oliti Elizabeta II ga naslijedila.I još toliči.Što bi reko naš narod:Drvo na drvo.

1941.- Održana je zloglasna Wannsee konferencija u Berlinu, na kojoj su progon i uništenje Jevreja označeni kao konačno rješenje jevrejskog pitanja, te je time dat signal za masovna strijeljanja i otvaranje logora smrti na područjima pod kontrolom njemačke vojske i Trećeg rajha.

Nažalost ,tragedija i genocid nad Jevrejima i Giganima je bila okosnica stvaranje nove, genocidne fašističke cionističke tvorevine.

1945.- Frenklin Delano Ruzvelt inaugurisan je četvrti put za predsednika SAD-a, jedini u istoriji SAD koji je četiri puta biran za predsjednika.

Ameri vole obarati rekorde.Zato su čovjeka na umoru četvrti put birali za predsjednika.

1961.- Džon Kenedi u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji.

1968.- Umro je američki pisac John Steinbeck, dobitnik Nobelove nagrade 1962. godine.

Ponekad i Nobelova komisija profuli i odabere pravog čovjeka za nagradu.Jest da su štajnbeka i miševi igrali glavne uloge.Nije bitno,bili su pametniji od mnogih ljudi i svih ostalih „malih“ miševa i uvlakača zajedno.

1973.-U Konakriju ubijen Amilkar Kabral, jedan od vođa borbe protiv portugalskog kolonijalizma u zapadnoj Africi, osnivač i generalni sekretar Afričke partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva.

1973.- U Madridu je ubijen španski premijer Louis Carrero Blanco.

Kuloari kažu da CIA nema veze sa ovim slučaju.Recept je njihov.Znači neki sekurite ili slično.Ipak ja bih provjerio u  CIA,oni sigurno nešto znaju.

1981.- Ronald Regan je u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsjednik u istoriji SAD.

1981.- Posle 444 dana u zarobljeništvu iz ambasade SAD u Teheranu oslobođena 52 američka taoca.

Vjerujte nam na riječ ovo nema nikakve veze sa glumcem iz prethodnog pasusa.

Glumci ko glumci.Većina ne zna kad je dosta ,na vrijeme se povuči i ostati gledaocima u sjećanju po dobrom izgledu i glumi.

1984.- Umro je američki sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler, prvi čovjek koji je preplivao 100 metara za manje od jedne minute, tumač naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dvije 1928.

Koga briga za medalje poklonika mnogobožačke vatre.Dž.Vajsmiler  je prvi izgovorio riječi – reotriku muškaraca svih epoha: Ja Tarzan ti Đejn. Muškarci ko muškarci. Današnje žene sve višeliče na neku koja izgovara: Ja Džejn ti mulac trokrilni ormaru jedan.

1987.- U Libanu kidnapovan Teri Vajt, specijalni izaslanik Kenterberijskog nadbiskupa. U zatočeništvu proveo skoro pet godina.

Nemojte vi nama samo crkveni  izaslanik , nego doodajte i cionistiučki doušnik i šijun.

1990.- Sovjetske trupe su upale u azerbejdžanski glavni grad Baku, ostavljajući iza sebe na desetine ranjenih i mrtvih. Događaj je poznat pod imenom  “Crni januar” u Azerbejdžanu.

Dan dva prije to učiniše i Čečeniji u Groznom.Ono desetine zaboravite.Radi se o tisućama i u Groznom i u Bakuu.

1990.-Održan je četrnaesti vanredni kongres SKJ, održan u Beogradu, bio je ujedno i posljedni kongres te partije.

Nečasni ljudi se tada busali: Posao je dobro obavljen.Ubili smo majku.

1993.- Umrla je američka glumica holandskog porijekla Odri Hepbern, dobitnica Oskara za film “Praznik u Rimu”, ambasador dobre volje UNICEF-a (“Doručak kod Tifanija”, “Moja draga lejdi”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”).

Još jedna slatkica kinematografije.

1996.- Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca, vođa PLO Jaser Arafat postao je prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda, sa 88,1 odsto glasova.

1999.- Viši sud u Vermontu donosi presudu, koja ujedno znači da homoseksualni parovi imaju ista prava kao i heteroseksualni vjenčani parovi.

Od pet članova suda dvojica su bili jedan homoseksualac,jedan transeksualac i dvojica haduma i jedan nezainteresovani.To vam dođe ko nekji američki prosjek.

2000.- U Ankari se prvi put od 1962. sastali ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

Nikakvih pomaka.Grčka oportuno slijedi stav Vatikana,Pape Ivana Pavla II  i Benedikta XVI. Zapret Turskoj za EU.

2001.- Filipinski predsjednik Đozef Estrada povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstranata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

Skoro ni jedan predsjednik ili član predsjedništva nije imun na koruipciju ili pljačku.Samo im se rijetko sudi jer bi to otvorilo pandorinu kutiju.

2003.- Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

2005.- Vrhovni sud Ukrajine potvrdio je pobjedu Viktora Juščenka na ponovljenim predsjedničkim izborima.

Dobar na jeziku loš na djelu.Raskrinkavao korupciju,ali ništa nije poduzeo.Znate li zbog čega? Predsjednik je predjesnik,premijer je premijer,a treći između troglavatih je troglavati hajvan.

2008.- U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, lider DS Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

Ništa novo u vazduhu.Nacionalistički fašizam se ubetonirao.

2009.- Barack Obama je položio zakletvu na mjesto 44. predsjednika SAD-a. Na toj poziciji naslijedio je Georga W. Busha, a ujedno postao i prvi tamnoputi američki predsjednik.

Nama ljepše  i prirodnije kad se kaže   afroamerikanac.I mi postanemo tamnoputi poput Obame, kada odemo na ljetovanje.Ako nađemo kintu za odlazak na mora.Ako ne dobar nam je svaki potoćić  i eto nas, 6/7  dunaluka obojenih svim  putima.Puten neki svijet.

Dogodilo se na današnji dan 19. Januar / Siječanj

 

Danas je Nedelja 19.Januar / Siječanj  2020. Sutra će biti  ponedeljak dvadeseti,i tako dalje.

I onda nam ostaje  samo 346 dana. Kokuzno, a baš su vremena baksuzna. Ne za Dinu i Bregu.

Oni još uvijek kraduckaju i prave se umjetnicima, i uspjevaju da se prodaju,jer su drugi još gori od

njih.Totalno nepismeni.

Oprostilo bi im se ,al’ su obadvijica cicije bračo mila. Za kintu bi i sjedalice  dali. Obraze su već

prodali.  Škoti mu nisu ravni. Pitajte   Merlinovce i Dugmiće.

A  jopet, dunjaluku od njih  ne može ni zera zapasti. Zato i izgledaju kao da ih je poplava izbacila.

Eto jedan se kleo da negdje nikada neće zapjevati , zbog domoljublja. I šta ti  ” domoljub” učini.

Ha su mu ponudili   dobre penezi   zaboravio na domovinu i zapjevao pred ubicama njegove domovine

i njihovim potomcima i sljedbenicima.

Drugi je ,opet, čitav rat proveo među ubicama svoje domovine i kerapio fuzbal sa njima..

U rodni grad navrati kad mu zafali koja kinta ili pokuša osnovati fo(ur)ndaciju za Rome iz koje će poput

Kusturice lovu sisati i obraz prodavati za siću. Zaboravio čojk da Cigani nisu vesla sisali.

 

Dani ,mjeseci i godine se kolutaju ko filmska vrpca.Mi čekamo ono sutra u kome će se  dogoditi  nešto bitno za nas.

Što bi poete rekle:

Čekajući ono što neće doći ,  ništa i ne osjetimo, a život proleti poput komete.

U prevodu:

Usporite malo,mili naši.

 

I ovo o čemu ćemu pričati je proletil0 kao tren.Ostale su samo zabilješke o tome.Hroničari odlučuju koliko će riječi i na koji način će o njima pisati.

1419.- U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske ,grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije.

1736.- Rođen škotski inženjer i fizičar Džejms Vat. Svojim pronalascima razvio i usavršio konstrukciju parne mašine koja je postala glavni pokretač industrijske revolucije u drugoj polovini XVIII i prvoj polovini XIX veka.

Da nije bilo njega ,garant ne bi znali kako da odredimo koju sijalicu da kupimo.Morali bi se služiti nogama i rukama da prodavcima objasnimo potrebe.Nama najbolje paše od 150 vati ili tri puta po pedeset.Dva puta po 75 je malo falično i nije paran broj;mislimo pjedinačno.

1747.- Rođen je njemački astronom Johan Elert Bode, koji je pomoću niza brojeva vrlo približno ustanovio srednju udaljenost prvih sedam planeta od Sunca. Bio je direktor Berlinske opservatorije i pokrenuo je 1774. godine “Berlinski astronomski godišnjak”, koji je izlazio do 1957.

1785.- U Novom Sadu umro Zaharija Stefanović Orfelin, pesnik, istoričar, naučnik, bogoslov, izdavač, kartograf, kaligraf prevodilac, leksikograf i farmaceut. Rođen u Vukovaru 1726. i bio jedan od najprosvećenijih Srba XVIII veka.

Lako je njemu bilo biti najprosvećeniji.Srbi tada nisu znali za slova,samo za gusle.Tek dvije godine poslije ,1787. se rodio Vuk koji će sliku poboljšati za 1%.

1798.- Rođen je francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i nauke o društvu – sociologije. Želio je da reformiše nauku, filozofiju i religiju tako da odgovaraju “pozitivnom stadijumu” razvoja društva, jer je smatrao da su “teološki” i “metafizički” stadijum “istorijski zastarjeli”. Djela: “Kurs pozitivne filozofije”, “Rasprava o 1809.- Rođen američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana cjelini pozitivizma”, “Sistem pozitivne politike”, “Pozitivistički katehizam”.

1853.- 1419. U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije.

1736. Rođen škotski inženjer i fizičar Džejms Vat. Svojim pronalascima razvio i usavršio konstrukciju parne mašine koja je postala glavni pokretač industrijske revolucije u drugoj polovini XVIII i prvoj polovini XIX veka.

1785. U Novom Sadu umro Zaharija Stefanović Orfelin, pesnik, istoričar, naučnik, bogoslov, izdavač, kartograf, kaligraf prevodilac, leksikograf i farmaceut. Rođen u Vukovaru 1726. i bio jedan od najprosvećenijih Srba XVIII veka.

1809. Rođen američki pisac Edgar Alan Po. Za života gotovo nepoznat, postao jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana.
1839.- Rođen je francuski slikar Pol Sezan, čije je izrazito revolucionarno shvatanje umjetnosti preobrazilo slikarstvo, ali i podstaklo ogorčen otpor konzervativaca. U mladosti je bio pod uticajem baroka, romantizma i impresionizma, ali je uspio da pronađe sopstveni put kad se povukao u rodni grad Eks-an-Provans. Nastojao je da prirodu ne analizira i reprodukuje, već da stvori sintezu oblika u prirodi i izrazi šta pred njom osjeća, čime je silno uticao na generacije slikara, posebno na sljedbenike fovizma, kubizma i apstraktnog slikarstva. Uradio je više stotina slika, uključujući remek-djela poput “Kuće obješenog”, “Plave vaze”, “Kartaša”, “Autoportreta”, “Zaliva pred Estakom”, “Planine Sent-Viktoar”, “Kupačice”.

1853.- U Rimu prvi put izvedena Verdijeva opera “Trubadur”.

1878.- Srpska vojska u srpsko-turskom ratu osvojila Vranje.

1899.- Velika Britanija i Egipat uspostavili zajedničku kontrolu nad Sudanom.

1902.- U Petrogradu rođen vizantolog Georgije Ostrogorski. Dugogodišnji profesor vizantijske istorije na Beogradskom univerzitetu i osnivač Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, jedno je od najvećih imena vizantologije u XX veku. U mnogobrojnim delima proučavao sve vidove života Vizantije, a njegova “Istorija Vizantije” prevedena na više svetskih jezika.

1916.- Na grčko ostrvo Krf u Jonskom moru počele da stižu prve jedinice srpske vojske posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Do aprila na Krf prebačeno oko 140.000 vojnika.

1918.- Boljševici u Petrogradu raspustili Ustavotvornu skupštinu Rusije.

1919.- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u Srbiji i Crnoj Gori zamenila Julijanski kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim delovima novostvorene države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva zadržala Julijanski kalendar.

1938.- Umro Branislav Nušić, srpski i jugoslovenski komediograf, član Srpske kraljevske akademije. Uzori mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima.

1938.- Vazduhoplovstvo generala Fransiska Franka bombardovalo, u Španskom građanskom ratu, Barselonu i Valensiju. Poginulo najmanje 700 ljudi.

1943.- Rođena je američka pjevačica Dženis Džoplin, najpoznatija bijela pjevačica bluza šezdesetih godina 20. vijeka. Umrla je u oktobru 1970. zbog prekomjernog konzumiranja narkotika.

1945.- Sovjetska Crvena armija u prodoru ka Berlinu   zauzela poljski grad Krakov.

1966.- Indira Gandi izabrana za šefa Vlade Indije, osam dana posle iznenadne smrti premijera Lala Bahadura Šastrija. Siiki-ekstremisti, pripadnici njenog ličnog obezbeđenja, ubili je 31. novembra 1984. ispred rezidencije u Nju Delhiju.

1970.- U Sarajevu je umro Hamza Humo, bosanskohercegovački književnik. Humo se rodio 30. decembra 1895. godine u Mostaru gdje je pohađao mekteb, osnovnu školu i gimnaziju. 1914. godine interniran je u Mađarsku (Komarovo), a 1915. je mobiliziran u austrijsku vojsku. Do kraja rata je služio kao pisar i tumač u bolnici u Beču. Nakon rata vraća se u Mostar i maturira, a potom odlazi na studij historije umjetnosti u Zagreb, potom u Beč i konačno u Beograd. Od 1923. godine uređuje list Zabavnik, a od 1923. do 1931. urednik je časopisa Gajret, a potom sve do rata novinar je Politike. Drugi svjetski rat provodi u Cimu kod Mostara. Od 1945. godine uređuje list Novo doba, potom je urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije. Po motivima njegovog romana Adem Čabrić snimljena je televizijska serija pod nazivom Kože. Djela: Nutarnji život, pjesme; Grad rima i ritmova, pjesme; Strasti, pripovijetke;  Sa ploča istočnih, pjesme; Grozdanin kikot, poetski roman; Pod žrvnjem vremena, pripovijetke; Slučaj Raba slikara, novele; Ljubav na periferiji, pripovijetke…

1974.- Iz Kine pod optužbom za špijunažu je pet sovjetskih građana, uključujući jednog diplomatu i dva člana osoblja ambasade SSSR u Pekingu, što je bio još jedan znak ozbiljnog zahlađenja sovjetsko-kineskih odnosa.

1975.- Britanske vlasti i Irska republikanska armija saopštili da su održani prvi direktni pregovori, pet godina od početka sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Ta nemojte nam kas'ti.Englezi i Irci se kerape vijekovima,a hroničati bilježe zadnjih pet godine.

1983.- Umro srpski lekar i naučnik Aleksandar Kostić, autor prvih jugoslovenskih udžbenika “Osnove histologije” i “Osnove embriologije” i “Medicinskog rečnika”, prevedenog na više stranih jezika.

1093.-U Boliviji uhapšen ratni zločinac Klaus Barbi, zloglasni nacistički šef Liona u Francuskoj pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu.

1989.- SSSR saopštio da će jednostrano povući iz Evrope deo nuklearnih raketa kratkog dometa.

1991.- SAD i Iran potpisuju su sporazum kojim se otvara mogućnost oslobađanja 52 Amerikanca, koji su više od 14 mjeseci bili taoci.

1991.- Od eksplozije iračkih raketa tipa “skad” u izraelskom gradu Tel Aviv ranjeno je najmanje 17 ljudi.

U Izrailju ,primjetili smo,rijetko ka ima mrtvih u napadima takve vrste..Samo ranjeni.Šta se može.Ljudi dvadest vijekova plus šest,nose kriptonit kao amajlije.

1993.- Prve američke jedinice napustile Somaliju posle neuspele intervencije SAD u toj afričkoj zemlji.

1995.- Ruske trupe zauzele predsedničku palatu u Groznom, glavnom gradu Čečenije.

1998.- Potpisivanjem sporazuma u Tegusigalpi Honduras i El Salvador formalno su okončali pogranični spor zbog kojeg su svojevremeno i ratovali.

2000.-  U egzilu u Tunisu umro bivši italijanski premijer Betino Kraksi, koji je napustio Italiju 1994. pošto je optužen za korupciju.

2000.- Njemački list “Frankfurter rundšau” razgolitio lje aži NATO-a i njegovog komandanta u Evropi generala Veslija Klarka poslije bombardovanja putničkog voza na mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri u aprilu 1999, kad je ubijeno najmanje 55 civila. Poslije tog zločina usred dana i pri vedrom vremenu Klark je na osnovu video-snimka ubjeđivao novinare da pilot nikako nije mogao da izbjegne voz koji se “iznenada pojavio”. Njemački list je angažovao eksperte koji su nepobitno dokazali da je “Klarkov snimak” ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi da obavijesti pilota druge letjelice da je na mostu voz. Prema Klarkovoj verziji, riječ je bilo o samo jednom avionu, koji je ispalio dva projektila, a pilot je morao da reaguje za manje od sekunde-

Sada znate kako laži i mrtvi bole.Možete li zamisliti šta ste radili u Bosni.

2001.- SAD ukinule ekonomske sankcije protiv Jugoslavije, čime su se stekli uslovi za obnavljanje ekonomskih veza dve zemlje, što je bila jedna od poslednjih naredbi tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona

2002.- Umro Marti Mietunen, koji je, kao član Partije centra, od 50-ih do kasnih 70-ih bio član nekoliko vlada u Finskoj, a potom i premijer u više mandata.

2003.. Umrla je Fransoaz Žiru, poznata novinarka, koja je pisala o politici, seksu i feminizmu. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina “El”, a potom i suosnivač vodećeg nedjeljnika “L'Ekspres” – 1953. godine. Žiru je bila prvi francuski ministar za ženska pitanja.

2004.- Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu Zorani Banić, kojom je zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji osuđena na 13 godina zatvora, i predmet vratio zadarskom Županijskom sudu na ponovno suđenje.

2006.-Umro je veteran soula Vilson Piket, poznat po pjesmama “Mustang Sallhy”, “In the Midnight Hour” i “Fanky Broadway”.

2007.-Tursko- armenski pisac i novinar Hrant Dink ubijen je ispred zgrade novina za koje je radio u Istanbulu.

2009.-Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se obnavlja isporuka plina Ukrajini čime se okončava dvosedmična kriza nedostatka plina Europi u vrijeme niskih temperatura.

2009.-Istaknuti ruski odvjetnik za ljudska prava, Stanislav Markelov i Anastasia Baburova, novinarka Nove Gazete, koja je radila na istraživanju neonacističkih skupina u Rusiji, ubijeni su u Moskvi.

Aferim Putine.Ne nađe ubojice.

Dogodilo se na današnji dan 18. Januar / Siječanj

Danas je  18.januar / Siječanj  2016.god. ili -18  +348. Ovo već liči na višu matematiku.

Ah , da i surbota je. Nekoj će se posrećiti. nadamo se. Vakat joj.

I danas je kao i svaki drugi dan , bjelina Nebeske  ljepote  dobrotom obasjala naše djetnje srce.

Svaki dan je novo rađanje i neprestano  umivanje ljubavlju.

Ispunjeni sam nježnošću i ljubavlju.

Nemamo teških riječi.

Pjevaćemo o  svakodnevnim radovanjima  kojima dodirujemo djecu i žene ,

kojima se vrijeme ,

u nježnosti njihovih čednoih duša ,  ne inati

I pokojem čo'jku ,  ako ih još uvijek  ima.

Sve nešto mnijemo, koliko je prelijep i jednostavan život po zamisli njegovog Stvoritelja.

Samo prihvatite milodarje koje vam se nudi : ljubav , milost i dobrota , i ne treba vam više ništa.

Čitav svijet postaje vaš.

Osmjeh na licu, nježnost na usnama , mekoća u dodiru, blagost u srcu , ispunjenost u duši.

Zar je teško podariti topli pogled, blagi smješak,pružiti ruku , i onda  ruka u ruci , laki dodir usana ,

nježnost u dodirima  treperi .

Život postaje vječnost.

Dok  blagi povjetarac raznosi milinu dunjalukom,

nemamo izbora , kleknemo i nijemimo

Njegovu  ljepotu

dok nam suze koje slave Njegovo ime slaze niz lice.

Alelujah.

 

****

Završismno pismo a ništa , ni matematika ne može zaustaviti šta je bilo bilo jer:

1520.-Kralj Danske i Norveške Kristijan II (Christian) pobedio je Šveđane i osvojio Švedsku.

1535.-Španski konkvistador Fransisko Pisaro (Francisco Pizarro) osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

Zločinac dostojan Hitlera. Genocid nad južnoameričkim   domse nastavlja punom žestinom. Gdje će im hrišćanska  duša i takozvana bogobojaznost.

1654.- Vođa zaporoških kozaka hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-67).

1689.- Rođen je Šarl Monteskje, francuski političar i književnik (Bordo, 18. 1. 1689. – Pariz, 10. 2. 1755.). Monteskje je napisao mnoge rasprave iz oblasti fizike, političke ekonomije, filozofije koje su značajne za formiranje njegovog racionalističkog pogleda na svijet. U svom kapitalnom djelu “O duhu zakona” Monteskje je predložio politički sistem u kojem je vlast podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku čime je postao tvorac tzv. Teorije o podjeli vlasti. Takođe, poznat je i po svom konceptu federalizma. Pisao je i o tome kako razni geografski uslovi mogu utjecati na karakter vladavine. Mnoge njegove ideje mogu se naći u francuskoj Deklaraciji o pravima čovjeka i građanina. Sarađivao je na pisanju čuvene Enciklopedije. Njegova najpoznatija djela su satirični roman „Pisma iz Persije” iz 1721. godine.

Bez obzira na šalu,nije bio osnivač FC Bordo.Ni francuskog ni sarajevskog.

1788.- Engleski moreplovac Džems Kuk otkrio je Havaje.

Bolje da nije.Havaji mu dohakali.

1788.- Prvi engleski doseljenici stigli su u Australiju.

Kad su došli bilo ih šačica,a Aboriđana guta.Sada ima više miliona guta,a Aboriđana  jedva šačica.Što znači efikasno genocidno planiranje Britanske krune.

1871 .- U dvorani ogledala palate u Versaju pruski kralj Vilhelm I (Wilhelm) proglašen je za prvog cara novostvorenog Nemačkog carstva.

Provjerili smo  – Nije zabune – krunisanje je  održanu u Versaju, Francuska. Nema nikakvog obješnjenja zašto.

1882.- Rođen je engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor veoma popularnih romana za djecu. Djela: romani “Kad smo bili vrlo mladi”, “Vini Pu”, “Kuća na Puovom uglu”, “Sad nas je šestoro”.

1886.- – Rođen je francuski vajar i slikar ruskog porijekla Antoan Pevzner, jedan od najistaknutijih u pokretu ruskih konstruktivista.

1892.- Rođen je Oliver Hardi Olio, američki filmski glumac-komičar. Filmovi: “Mi iz Oksforda”, “Dva dobra drugara”, “Fra đavolo”, “Veliki posao”, “Udri brigu na veselje”, “Naša žena”, “Na Divljem zapadu”.  (Harlem, 18. 1. 1892. – Burbank, 7. 8. 1957.)

To je onaj,nešto malo puniji iz dua Debeli i Mršavi.sada vi treba da pogodite koji.

1895.- Rentgenske zrake, poznate i kao X-zrake, područje su elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama između 10 i 0,01 nm, što približno odgovara području između ultraljubičastog i gama zračenja. Najpoznatija njihova primjena je u dijagnostičkoj radiografiji i kristalografiji. Zbog svoje energije ubrajaju se u ionizirajuće zračenje. Wilhelm Conrad Röntgen objavljuje 1895. da je u modificiranoj Crookesovoj cijevi otkrio nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju. Röntgen je te zrake nazvao X-zrake zbog njihove nepoznate prirode. Nedugo nakon toga, točnije 18. siječnja 1896. predstavljen je prvi stroj koji primjenjuje takvo zračenje.

1896.- Rođen je Vile Ritola, finski atletičar, olimpijski i svjetski šampion (Peraseinaioki, 18. 1. 1896. – Helsinki, 24. 4. 1982.).

Na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, osvojio je četiri zlatne medalje na: 10000 m, 3000 m sa zaprekama, 3000 m momčadski i momčadski u krosu. Na 10000 m poboljšao je svjetski rekord za više od 12 sekundi. Osvojio je i dvije srebrne medalje na 5000 m i u pojedinačnoj konkurenciji u kros utrci, oba puta bio je iza Pave Nurmija.

1899.- godine rođen je poznati američki gangster Al Capone. Rođeno ime bilo mu je Alphonse Gabriel Capone, a potjecao je iz obitelji koja se u SAD doselila iz Italije. Naime, Caponeov otac bio je brijač iz talijanskog grada Castellammare di Stabia. Taj se grad nalazi desetak kilometara jugoistočno od Napulja, uz morsku obalu i u susjedstvu znamenitih Pompeja. Poznati vulkan Vezuv nalazi se samo nekoliko kilometara od te postojbine obitelji Capone, a njegov je vrh vidljiv odande.

Zanimljivo je da se obitelj Capone iselila iz Italije u SAD preko Rijeke. Naime, Rijeka je tada bila važna luka u Austro-Ugarskoj, a iz nje su kretali prekooceanski parobrodi u smjeru Amerike. Nakon dolaska u SAD, Caponeovi su se smjestili u Brooklynu, poznatoj četvrti New Yorka. Upravo je u Brooklynu Al Capone i rođen na današnji dan, svega nekoliko godina nakon doseljenja njegovih roditelja iz Europe. O vezi Ala Caponea i hrvatskog grada Rijeke, spomenimo i navode da je poznati riječki neboder izgrađen pomoću novčanih sredstava povezanih na neki način s Alom Caponeom

1903.- Prvi bežični telegrafski razgovor preko Atlantika vodili su američki predsednik Teodor Ruzvelt i engleski kralj Edvard VII.

1904.- Rođen je američki filmski glumac engleskog porijekla Arčibald Aleksander Lič, poznat kao Keri Grant, koji se iskazao kao sjajan komičar u komedijama Hauarda Hoksa, ali i kao tumač karakternih rola u filmovima Alfreda Hičkoka. Filmovi: “Plava Venera”, “Strašna istina”, “Samo anđeli imaju krila”, “Filadelfijska priča”, “Osumnjičen”, “Ozloglašena”, “Dan i noć”, “Majmunska posla”, “Drž'te lopova!”, “Sjever – sjeverozapad”, “Šarada”.

Mnoga žemska srca skršio i ko fol i zauprave.

1909.- Rođen je Oskar Davičo, književnik. (Šabac, 18. 1. 1909. – Beograd, 30. 9. 1989.). Oskar Davičo je gimnaziju i Filozofski fakultet završio u Beogradu. Književnim radom počeo je da se bavi vrlo rano, pišući prozne tekstove u Oknu. Sa Đorđem Jovanovićem i Đorđem Kostićem pokreće časopis “Tragovi”. Pripadao je lijevom krilu nadrealističkog pokreta. Svojom prvom knjigom pjesama afirmiše se kao talentovani pisac izuzetnih jezičko-lirskih sposobnosti. Putopisi Među Marksovim partizanima nastaju 1947. godine.  Piše filmske scenarije, eseje i osvrte, kao i izuzetno sugestivan roman “Pesma” 1952. godine. Poslije toga, objavljuje dvije zbirke predratne i ratne poezije Višnja za zidom i Hana, kao i liriku Nastanjene oči i Flora. Djela: zbirke pjesama “Višnja za zidom”, “Nastanjene oči”, “Flora”, “Tropi”, “Kairos”, “Trema smrti”, romani “Pesma”, “Beton i svici”, “Radni naslov beskraja”, “Ćutnje”, “Gladi”, “Tajne”, “Bekstva”, “Zavičaji”, “Gospodar zaborava”.

1912.- Britanski pomorac i polarni istraživač Robert Falkon Skot stigao je na Južni pol.

I nije se vratio.Pogreške u proračunima ograničenog vojnika.Baš u svakoj stavci jednog teškog pohoda.

1913.- Rođen Deni Kej (Dejvid Denijel Kaminski), američki pozorišni i filmski glumac-komičar. Filmovi: “Čudo od čovjeka”, “Momak iz Bruklina”, “Pjesma se rodila”, “Tajni život Voltera Mitija”, “Revizor”.  (Njujork, 18. 1. 1913. – Los Anđeles, 3. 3. 1987.)

1917.- SAD kupio od Danske Djevičansko otočje u Karibima

1919.- Francuski premijer Žorž Klemanso (Georges Clemenceau) otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne štete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1919.- Bentley Motors Limited je engleski proizvođač luksuznih automobila. Sjedište tvtke je u gradu Crewe. Osnovao ju je 18. siječnja 1919. godine Walter Owen Bentley., koji je u Prvom svjetskom ratu proizvodio motore za zrakoplove. Od 1998. Bentley je u vlasništvu Volkswagen Grupe.

1919.- Izašao prvi strip s Popeyem

Ipak i pored svega djeca još uvijek ne vole spanaš. Ljudi još manje.

1936.- Umro je engleski pisac Radžard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907, majstor kratkih priča u kojima su s puno efekata isprepleteni humor i užas. Njegova proza oslikava život u Indiji, u kojoj je rođen, s izuzetnim smislom za svijet djece i životinja. Djela: “Knjiga o džungli”, “Hrabri kapetan”, “Kim”, “U bijelom i crnom”, “Priče za djecu”, “Istinite priče”. (Bombaj, 30. 12. 1865. – London, 18. 1. 1936.)

Još jedan šuplji i vehti koji je dobio Nobelovu nagradu.Ništa novo u Oslu.

1944.- Nakon sedmodnevnih žestokih borbi sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, u kojem je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo oko 620.000 ljudi.

1974.-Posle sedmodnevnih pregovora Egipat i Izrael potpisali su sporazum o dezangažovanju vojnih snaga duž Sueckog kanala.

1977.- U avionskoj nesreći na putu za Sarajevo poginuo je Džemal Bijedić, predsjednik vlade SFRJ. Tragično je nastradla i njegova supruga Razija i još šest putnika.

Gospodo,nije nesreća.Trideset osam godina postoje podaci o bombi i ubistvu,a kroničari trube nesreća.

1977.- U najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, oko 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.

1989.- Četvrti dan zaredom hiljade Čehoslovaka slivalo se ka centralnom praškom trgu Vaclavske namesti pevajući “sloboda”, “istina” i “ljudska prava” u mirnom protestu protiv komunističkih vlasti.

1991.- Parlament Jordana je osudio vazdušne napade na Irak u operaciji “Pustinjska oluja” i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njenih saveznika; Irak je lansirao osam raketa “skad” na Izrael, u pokušaju da jevrejsku državu uvuče u Zalivski rat.

1996.-Vladajuća socijalistička partija (PASOK) izabrala je Kostasa Simitisa (Costas) za premijera Grčke, nakon što je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu (Papandeou) podneo ostavku.

1997.-Franc Vranicki (Franz Vranitzky) podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara na kojem je bio skoro 11 godina.

1999.-Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS na Kosovu Vilijama Vokera (William Walker) proglasi “personom non grata” i da uskrati dozvolu glavnom tužiocu Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u zemlju, dodatno je zaoštrila jugoslovenske odnose s međunarodnom zajednicom.

Čudi nas da ih SAD nije kaznio zbog „opstrukcije“ genocida u Iraku.

2000.- Bivši njemački kancelar Helmut Kol podnio je ostavku na mjesto počasnog predsjednika Demohrišćanske unije pod pritiskom finansijskog skandala, odnosno protivzakonitog skupljanja novčanih donacija dok je predvodio njemačku vladu.

2002.- Vlada Siera Leonea objavljuje kraj građanskog rata u kojem je život izgubilo 50.000 ljudi, uglavnom civila.

Vjerovatno ste primjetili sa u svim ratovima uglavnom ginu civili.

2003.- Socijalistička partija Srbije (SPS) na svom šestom vanrednom kongresu, za svog predsjednika ponovo bira Slobodana Miloševića (1941. – 2006.), haškog optuženika.

2005.- Evropski proizvođač aviona “Erbas” predstavio je u Tuluzu (Francuska) svoj novi avion A380, najveći putnički mlaznjak koji je ikad napravljen. Novi dvospratni avion ima raspon krila od 80 metara, rep visok kao sedmospratnica i preko 550 sedišta. U njegov razvoj uloženo je 13 milijardi dolara.

2008.-Umro je bivši svetski šampion u šahu Robert Bobi Fišer, koji je u 14 godini postao šampion, velemajstor sa 15, a svetsku slavu je dostigao 1972. kada je pobedio Borisa Spaskog u seriji mečeva u Rejkjaviku.

I genocidbnog zločinca i samoubicu gospodo.Nekada,takvim  bi pošteni,vlastiti narod,odsjekao glavu,nabio na kolac,a mrtvo tijelo reščerečio.

2008.- Umro je Ugo Piro, italijanski scenarista, dobitnik “Oskara”. (Salerno, 24. 4. 1920. – Rim, 18. 1. 2008.)

Pošteno govoreći , Duška moja, nikad čuli.

 

Dogodilo se na današnji dan 17.Janur / Siječanj

 

Pjesma dana

samo za pripadnike tronacuionalističke pljačkaške bagre i fukare  i sveštenstva , oliti ilmija. Da proste izuzeci koji potvrđuju pravilo.

 

Danas je Petak  17. dan  Januara /  Siječnja 2020. Reklo bi se da ima još guta do kraja godine. Cirka 349 dnevnih jutrenji na vas cijeli dan. A nije to hejbet  to očas bude , pa ne bude. Dani ko ljudi. Sad in vidiš, sad ih nevidiš.

Jes kako nije.

Nisu dani blesavi ko ljudi. Oni malo proteferiče na vom dunjaluku. Recimo dvadeset četiri sata. Pa onda duškaju godinu dana. Ali se vrate. Uporno i noviji i ljepši. I tako eonima.

A ljudi se natandare na dunjaluk pa provedu nešto vreme . Misle niko ko oni. I puf. Odjednom nema ih.Nakon nekoliko dana niko ih se ne sjeća. Ko da nisu bili. Baš su blesavi. Umjesto da ko dani provedu koji tren, odu  negdje gdje nema frke, duškaju, pa sve vrate. Jok. Oni zatarabe za sva vremena.

Hajd , ima pametnih pa skontaju još za života , da se može i tamo duškati u hladovinimm kraj bistrih izvira i tanana šadrvana. Sa nađoeskim družicama  sa obje strane, A ima onis , silnih a glupih ko noć,koji ništa ne skontaju.koji se odjednom nađu tamo gdje niko ne bi volio biti. U pržunu.

A znate li vi šta je pržun. Jok , čini nam se . Inače velika večina ne bi radila to što radi.

Pržun vam je , na priliku jako beterno mjesto. Svega ima, samo gladovine , vode i mira nema. Recimo ima mnogo roštiljanja. I mnogo vatre i vreline Na sve strane cvrći insansko mesa. Ko biva oni se vrte na ražnju. A pomoći i poštede  nema. Kako će biti?

Jesu li oni koga pomagali i dobra činili?

Nisu!

Jesu li oni koga štedjeli i opet dobra činili?

Nisu, nikako nisu!

Jesu li zlo i bogatstva zgrrtali i sijali?

E cala, ova valja, jesu!

Da i mi jedared o njima nešto potvrdno kažemo.

E sada recite vi nama jesu li ti zaslužili to cvrčeće i veselo mjesto?

Vala , jesu, svaki dan od vječnosti koliko će se pržiti.

Eto vidite, nismo mi tako loši.

Kod nas nema cile mile. Ni po babi , ni po materama.

Kod nas je razmišljanje ko po zapisima.

A znate li vi šta su zapisi?

Dabome da ne znate. Većina. Inače ne bi išli  putima na čijim krajevima se vrelina  plaho smješka i uživa u novim pripadnicima troglavate nacionalističke pljačkaške bagre i fukare.

O zapisima i fukari drugi put.

A ako vas interesuje, pa ima  o njima mnogo zapoisano,

Ali ne pomaže.

Znate onu

Bagrta ostaje uvijek bagra.

I fukara se rodi,i umre ko fukara.

I sa smrću ne prestaju da budu bagra i fukara,. Jok. I u pržunu ostaju taki. Bijednici. Samo kukaju kako im je prevruće, a vode  za ilađa.

Još nije zasjeklo kako treba ,a prošla polovina januara. Malo zasjeklo , a ljudi kukaju. Te hladno ,te mrazevi. Nema vam boni zime bez tri-četiri metra snježnih padavina i -42 stepena, da se nafajta danima. Pa jal naše Mraztište jedno od centara svijeta ili nije.Partizani su i udove davali da to potvrde.

Neka ,nemojte previše kukati  požurivati. Ko velite što prije dođe prije će i proči. Pred nama je i veljača.Tada mačke i psi polude.Moraju.Napolju biva toliko hladano ,da se jedino takarli jurnjavom ,krv može održati u životu.

Jesu ovi ljudi svakakvi.Nikad nisu zadovoljni. Nevaljaju im mrazevi. Još manje očekivani pržuni. Baš su se osilili.

Crnogorci mirno spavajte ,tek je 09 00. Udarac o verige u 12 01 će roknuti znak za ustanak,pardon ustajanje. Mili Prvom Đukađiniju još  nije vrijeme za pržun. Ni našem riđokosom šiptaru, ni razrokoj fukari, ni nesuđenom robijašu. Polahko. Sve u svoje vrijeme. Zapisano im.

Ali te vesele hajvanske igre,dobro bi bilo da ih ljudi slijede,i prividna uspavanost susjeda, iz kojih  potajno vrebaju neofašističke (da li baš neo?)  ,ne mogu nas spriječiti da vam iskantamo šta se birvaktile dešavalo na današnji dan :

1377.- Papa Grgur XI obnovio papsko sedište u Rimu i time okončao avinjonsko “zatočeništvo” rimskih papa. Sedište papa bilo premešteno u Avinjon 1309. posle poraza Bonifacija VIII u sukobu s franačkim kraljem Filipom IV Lepim.

To je učinjeno da se distancira od mjesta događaja koji slijede u slijedećem pasusu.Glupih li ljudi.Zaboravili da se potpisa nalogodavca ne može sakriti.

1562.- Stupio je na snagu edikt iz Sen Žermena (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestanti) u Francuskoj. Istog dana, vođe katolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirali su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primjenu edikta i izazvati vjerske ratove koji su, uz povremene prekide, 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom koji je 1598. izdao Anri IV.

Muškarci su ponekad glupi.Hoće nešto mačo da istjeruju.36 godina se kerapili i ništa.Pat pozicija.Onda dođe jedna žena ,ne bilo koja, već zlotvor Katareina Medići i za jednu noć riješila problem.Kako je bila dobra,Vatikanska katolkinja ,pomolila se svetom Bartolomeu i pokolj je mogao početi. Vatikan to klanje naziva Bartolomejska noć umjesto Vatikanski genocid.

1600.- Rođen je Pedro Kalderon de la Barka jedan od najvećih španskih dramatičara.

1706.- Rođen je Benjamin Franklin, borac za slobodu čovjeka, učesnik u Američkom ratu za nezavisnost, jedan od tvoraca “Deklaracije o nezavisnosti” i američkog ustava. Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i “Akademiju” koja je prerasla u Pensilvanijski univerzitet.

Niko ne pomilje njegovog najboljeg druga,malog miša Amosa ,koji sada tetoviran sniva na ramenu Đorđa Balaševića:

„ To je miš koji živio u šeširu Bendžamina Franklina. Ben je bio šeprtlja, a miš bio je taj koji muje  govorio šta da napravi. Zapravo, miš je izmislio bifokalne naočare i gromobran, a ne Ben! Tako taj miš  ima veze s mojom porodičnom pričom.Taj miš ima u mojoj porodici posebnu važnost. Moja supruga Olivera je moj Amos. Svi su oni moji mali Amosi koji mi šapnu neke reči, a onda ja napravim od tih reči pesme i osmislim priče koje kasnije pričam  na koncertima.“

1863.- Rođen engleski državnik Dejvid Lojd Džordž, ministar u vladi liberala od 1905 do 1915. i u koalicionoj vladi 1915. i 1916, premijer od 1916. do 1922. Jedan od utemeljivača engleskog radničkog zakonodavstva kojim je uvedeno osmočasovno radno vreme za rudare, pravo na štrajk, državne penzije, zdravstveno i socijalno osiguranje. Bio jedan od glavnih učesnika mirovne konferencije u Versaju i znatno uticao na prilike u posleratnoj Evropi.

Vidite hroničare.Čovjeku kojeg bi svako najradije pokušao ne pomenuti oni ode prave.

1773.- Engleski moreplovac Džejms Kuk je brodom „Rezolušn“ prvi prešao Antarktički krug.

Smješili su mu se Havaji i Smrt.

1860.- Rođen je Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik i dramatičar.

Sistem hroničara.Klasika predstaviti u praznoj,prosto proširenoj rečenici.

1863.- Rođen je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898. i umjetnički rukovodilac i ideolog tog pozorišta do kraja života 1938. Kao veliki pozorišni inovator imao je značajan utjecaj na savremenike.

1874.- Umrla braća Čang i Eng, blizanci srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša. Rođeni u Sijamu i od njih potiče naziv sijamski blizanci. Bili svetska atrakcija i proživeli 63 godine materijalno osigurani zaradom od nastupa u cirkusima.

1912.- Ekspedicija engleskog istraživača – pomorskog kapetana Roberta Skota stigla je na Južni pol, mjesec dana poslije ekspedicije Norvežanina Ruala Amundsena. Skot i preostala četiri člana njegove ekspedicije umrli su od gladi i hladnoće pri povratku s Južnog pola.

Vole se ljudi Tarzanati.Zato Tarzan nije micao iz svoje mile i tople đungle.Jednom jeste.Brže boilje se vratio doma.Zaključio:Ljudi pojma nemaju ljepoti življenja.

1919.- Poljski kompozitor Ignaci Jan Paderevski, pijanista svetskog glasa, postao prvi premijer republike Poljske, uspostavljene posle završetka Prvog svetskog rata.

Garant mu otpo nokat pa nije mogao takariti klavir,pa ko veli idem takariti narod.

1938.- Jugoslovenski premijer Milan Stojadinović sastao se u Berlinu sa vođom nacističke Njemačke Adolfom Hitlerom, koji mu je obećao integritet države, suprotstavljanje austrijskoj restauraciji, savez protiv boljševizma i mađarskog revanšizma i da neće stvarati savez sa Italijom opasan za Jugoslaviju. Zauzvrat je tražio saradnju sa Silama osovine.

1942.- Rođen je Muhammad Ali, američka bokserska zvijezda.

1944.- Počela je Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitaka na Italijanskom frontu u Drugom svjetskom ratu.

1945.- Trupe sovjetske Crvene armije i Poljske patriotske snage su u   oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke njemačkih nacista.

1959.- Senegal i Francuski Sudan donijeli su odluku o formiranju federalne države pod nazivom Republika Mali. Odluka je stupila na snagu u aprilu.

1961.- Ubijen je kongoanski državnik Patris Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac nezavisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma i heroj „crne Afrike“. Protivustavno je smijenjen s položaja premijera 5. septembra 1960, a 1. decembra uhvatili su ga vojnici generala Mobutua i prebacili u Katangu, gdje je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen.

Ove okolnosti su mogli objasniti Belgijaski nasljednici Keopolda II Genocidnog.

1964.- – Umro je jugoslovenski slikar i grafičar Đorđe Andrejević-Kun, poznat po monumentalnim realističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazao zločine okupatora u vrijeme Drugog svjetskog rata i motive iz obnove i izgradnje zemlje. Ilustrovao je i opremio brojna književna djela.

Po Sovhetima skonto frajer šta vole  komunisti i napravio biznis koji  tek malo tukne na umjetnost .Nek je rogobatno,masivno i kameno,da duže traje.Komunist je komunist i takve stvari puši naopako.

1966.- U sudaru američkog bombardera B52 i španskog aviona za snabdevanje gorivom iznad Španije poginulo 8 osoba, bombarder bio prinuđen da u Atlantski okean baci hidrogensku bombu, koja nije eksplodirala.

1991.- SAD i zapadni saveznici izveli su u Zalivskom ratu drugi i treći talas masovnog bombardovanja ciljeva u Iraku i Kuvajtu; tri iračke rakete „skad“ eksplodirale su u Tel Avivu.

Ništa novo sa Zapada.Pitajte  Naciste,Japance i Vijetnamce i po Evrope ,između ostalih.

1995.- U zemljotresu koji je pogodio šire područje japanskog grada Kobea poginulo više od 6.400 ljudi, materijalna šteta procenjena na 85,5 milijardi dolara.

1997.- U Dablinu je sud proglasio prvi razvod braka u istoriji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila rimokatolička crkva.

Vidi molim te.Vatikanska crkva  koja je svoje   vjerske  službenike  obavezala na krst da se neće ženiti,pa makar ih pretvorila u tetkice i hadume,se petlja u nešto o čemu sedamnaest vijekova pojma nema.Šta će te.Tako to radi Vatikan.Nije bitno ko je u pravu.

2000.- U Centru bezbednosti u Cetinju registrovana Crnogorska pravoslavna crkva. Tu crkvu do sada nije priznala nijedna druga crkva, a na njenom čelu su sveštenici koji su isključeni iz ostalih crkav

2002.-U erupciji vulkana Njiragongo u Demokratskoj Republici Kongo razoreni grad Goma i okolna sela, život izgubilo više od 100 ljudi, a na desetne hiljada ostalo bez domova.

2016.-Jehovini svjedoci se još nisu oglasili sa apokaliptičnim vizijama.Nešto ne štima,kasne.

 

Na današnji dan 16. Januar / Siječanj

 

Pjesma života

Danas je 16.januar/Siječanj 2020. godine.

Daklen već smo mogirali 15 dana, ovaj bi trebao po nekoj logici trebao biti šesnaesti nogatransirani dan . Ali logika i stvarnost nemaju skoro nikad dodirnih tačaka. Eto mnogi neće znati da li smo otkantali ovaj dan na najljepši način.

Neuki su ljudi. Skoro ništa ne znaju. Ma znaju , ali neće da misle i opažaju.Nemaju vremena. Aj’ da su okupirani ljubavlju i snovima.! Oprostilo bi im se.

Dane provode u žurbi. Ne zastanu da pogledaju ljepotu pahiljica. Kriju se od mrazeva i zime, umjesto da se toplije  obuku , izađu u bjelinu i valjaju se u blagodetima Boćžije milsoti i ljubavi.

Sve što nam je dato je samo dokaz ljepote ,raznovrsnosti i sveobuhvatnosti  Božijeg stvaranja.

Poklanj nam život , ljubav i milost  i oprost.

Poklonio nam je  Četiri godišnja doba, ljepša od ljepšeg. Umilnija od umilnijeg. Da nas podsjećaju na nas same.

Proljeće  – Mladost , krhkost, djetinjost ,  nestalnost , svejžina , mirišljavost , nada,  ljubav , milost, …

Ljeto  –  Zrelost, stamenost, sjaj , jarkost , čulnost, raskoš ,strast ,  plodnost ,ljubav, milost…

Jesen  – Mnogo zrelosti, bogatstvo , blagost , čarolija, pozdanje, povjerenje , nada , ljubav ,milost…

Zima – Smiraj , nevisnost,  časnost, nada , vjera, umnost , svjesnost, neumitnost, ljubav, milost…

 

Što bi poete rekle:

I am zabezeknut.

 

U prevodu:

Hvala Bogu Gospodaru svijetova

Oprosti neukima.

 

Prije se u ovakvim prelijepim danima ljudi su ih prljali na slijedeći način:

395.-Riknulo zapadno rimsko carstvo. Definitivus.

1387.- Ubijena je Elizabeta Kotromanić, kraljica Ugarske-Poljske, a kćerka bosanskog bana Stjepana II Kotromanića.

1547.-Krunisan Ivan IV., poznatiji pod imenom Ivan Grozni.Bio  je prvorođeni sin tada već staroga velikog kneza Moskve Vasilija III. U trenutku očeve smrti 3. prosinca 1533. godine Ivan IV ima samo 3 godine i titulu velikog kneza. Po očevoj samrtnoj želji tijekom njegovog maloljetništva regent postaje djetetova majka Jelena Glinska. Krajem 1546 godine u vodećim državnim i crkvenim krugovima se došlo do zaključka kako je vrijeme za ukidanje regenstva. Kako bi se taj trenutak dostojno proslavio donijeta je odluka da se Ivana IV. okruni za cara Rusije.

Krunišući se  krunom Monomaha koju je po legendi bizantski car Konstantin IX. Monomah darovao svome unuku velikom knezu Kijeva Vladimiru Monomahu Zajedno s tom krunidbom Ivan IV. je trebao izabrati između tisuću kćerki iz plemićkih porodica svoju buduću suprugu. Njegov izbor je pao na Anastaziju kćer Romana, praoca dinastije Romanov.

1581.-Engleski parlament parlament je proglasio katolicizam nezakonitom vjerom.Tako su  Englezi  sve nesuglasice sa papom razriješili na najjednostavniji mogući način

Borbe raznih država protiv vlasti rimskih papa prožimale su cijeli srednji vijek, a nerijetko su radili i mačevi, pa i u papskim rukama. Jedna od najbuntovnijih je oduvijek bila Engleska, koja nije mogla trpiti diktat Vatikana.

1605.- Objavljen je roman “Don Kihot” Migela de Servantesa

Glposti senilnog starca su  trpile desetine miliona neukih i još senilnijih ljudi.

1749.- Rođen je Vitorio Alfijeri, italijanski rodoljubivi pjesnik i dramski pisac iz čijeg djela zrači strasna ljubav za slobodu i želja za zbacivanje tiranije. Završio je Vojnu akademiju u Torinu, i potom je proputovao veći dio Evrope, upoznavši se s djelima značajnih liberterskih mislilaca, uključujući Fransoa Voltera, Žan Žaka Rusoa i Šarla Monteskjea. Djela: tragedije “Saul”, “Orest”, “Marija Stjuart”, “Filip”, “Kleopatra”, “Antigona”, “Mira”, komedije, soneti, ode, satire, epigrami, rasprava “O tiraniji”, autobiografski spis “Život Vitorija Alfijerija”.

1778.- Francuska je priznala nezavisnost SAD koje su vodile rat protiv britanske kolonijalne uprave.

1794.- Umro je engleski istoričar Edvard Gibon, čije je sedmotomno djelo “Opadanje i propast Rimskog Carstva”, u kojem je obuhvatio istoriju Rima i Romeje (Vizantija) od drugog do 15. vijeka, jedno od najznačajnijih u svjetskoj istoriografiji.

Mogli smo sasvim komotno proći i bez tog sedmotonca.Čovjek sje,prepisao sve do čega je mogao doći,a što se imalko odnosilo na Rim i eto „grandioznog „djela.Čovjek je samo prepisivač-bukkiper sa strpljenjem i rijetkim darom ne shvatanja vrijednosti života i vremena.

1864.- U nastojanju da prigrabi Šlezvig i Holštajn, njemački kancelar Oto fon Bizmark pridobio je dotad neprijateljski Beč i dvije sile su ultimativno zatražile od Danske da ukine tek izglasani ustav koji je učvrstio njene veze s tim pokrajinama. U ratu koji je ubrzo izbio Danci su poraženi, a sporna vojvodstva su pripala pobjednicima.

1891.- Umro francuski kompozitor Leo Delib, romantičarski stvaralac koji je među prvima komponovao simfonijski balet i razvijao ga do pantomime. Komponovao je i opere i operete, lake, dopadljive i elegantne melodike. Ispoljavao je melodijsku fantaziju i smisao za instrumentalne efekte. Djela: baleti “Kopelija”, “Silvija”, opera “Lakme”. (Sen Žermen di Val, 21. 2. 1836. – Pariz, 16. 1. 1891.)

1920.- U Parizu je održan prvi sastanak Savjeta Društva naroda, ali bez učešća SAD, čiji je predsjednik Vudro Vilson odlučujuće doprinio stvaranju te međunarodne organizacije. Prethodno je američki senat odbio da ratifikuje Versajski mirovni ugovor sklopljen poslije Prvog svjetskog rata, čime je Vilson dezavuisan, a SAD su trajno ostale van Društva naroda.

1920.- U SAD je uvedena zabrana proizvodnje i prodaje alkohola, što je podstaklo lavinu korupcije i kriminala.

Ljudi se još uvijek pitaju šta je starije koka ili jaju.Mi kažemo mafija.

1924.- Rođen je Aleksandar Tišma, književnik, akademik (Horgoš, 16. 1. 1924. – Novi Sad, 15. 2. 2003.)

1924.- Rođena je Mira Sanjina Šiljegović, primabalerina, koreograf i pedagog (Zagreb, 16. 1. 1924. – Beograd, 17. 12. 2010.).

1933.- Rođena je američka književnica Suzan Zontag.

 

U 18 o6 sati dajemo zapis o njoj.

1942.-  U trideset četvrtoj godini u avionskoj nesreći je poginula j Kerol Lombard (Džejn Alis Piters), čuvena američka filmska glumica  i treća žena Klerka Gebla.

„Obožavam Klerka, ali on je loš u krevetu“.

1944.- Američki general Dvajt Ajzenhauer u Drugom svjetskom ratu postavljen je za glavnokomandujućeg zapadnih savezničkih snaga. Od njega je istovremeno zatraženo da sačini plan o otvaranju drugog fronta u zapadnoj Evropi radi borbe protiv trupa nacističke Njemačke, s kojima su – uz snage pojedinih pokreta otpora, posebno u Jugoslaviji – tada u Evropi praktično ratovale jedino sovjetske jedinice.

Dakle „velike“ sile se štedile da dokrajče lipsalu neman.

1945.- U Ardenima pobjedom savezničkih snaga pod komandom generala Bernarda Montgomerija i Omara Bredlija, koje su prethodno zahvatile u kliješta nacističke divizije, suzbivši njihovu ofanzivu, nanesen je odlučujući poraz Nijemcima na zapadnom frontu, čime je pokopan posljednji pokušaj Adolfa Hitlera da izmijeni ishod Drugog svjetskog rata.

1948.- Rođen je Džon Karpenter, američki filmski reditelj, producent i scenarista .

1957.- Umro je italijanski dirigent Arturo Toskanini, snažna umjetnička ličnost, izvanredne memorije i izuzetne sugestivnosti, vjerovatno najveći dirigent 20. vijeka. Dirigovao je u milanskoj Skali i Metropoliten operi u Njujorku, gdje je organizovao i simfonijski orkestar.(Parma, 25. 3. 1867. – Njujork, 16. 1. 1957.).

1969.-Jan Palach, češki student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu, u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju po nalogu Sovjetskog Saveza izvršavaju članice Varšavskog ugovora u augustu 1968., izvršio je samoubistvo spaljivanjem u centru Praga.

Godinu dana ranije su tenkovima gažena djeca praškog proljeća.

1969.- Sovjetski kosmonauti u svemirskim brodovima “Sojuz 4” i “Sojuz 5” prvi put u istoriji spojili su dvije letjelice s ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje.

1979.- Pod pritiskom nemira u zemlji Šah Mohammed Reza Pahlavi bježi iz Irana, u koji se nikada više nije vratio.

1987.-  Šef Komunističke partije Kine Hu Jaobang podnio je ostavku, prihvativši krivicu za političke greške koje su izazvale studentske nemire, a funkciju generalnog sekretara Partije je preuzeo Džao Cijang.

Na cvjetnom tzrgu je bilo bujadar gažćenja studenata tenkovima.

1991.- Američke snage uz pomoć petrodolara Sazdi Araba co i Oil Standards i saveznika počinju sa operacijom “Pustinjska oluja”, pošto Irak nije ispunio rok za povlačenje svojih snaga iz Kuvajta. Devetnaest sati poslije isteka ultimatuma UN-a Bagdadu, počeli su zračni udari na vojna i industrijska središta u Iraku i Kuvajtu.

1998.- Od eksplozije metana u rudniku “Soko” u Čitluku kod Sokobanje poginulo 29 rudara.

2001.- U Ljubljani je umro Sergej Krajger, slovenački političar i državnik, predsjednik Skupštine i Predsjedništva Slovenije, predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Kažu bio u talu sa Slobodanom Miloševićem i Tuđmanom da rasture Jugoslaviju.

2002.- Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno usvaja sankcije protiv mreže Al Kaide i ostatka talibana u samom Afganistanu i van njega.

Ujedinjene nacije nikad ne iznevjere sebe.Svaki dan izbacuju sve smješnije i nemoguće rezolucije.

Ne možemo se smijati.Od bradatih monstruma ginu nevini ljudi.

2005.- Na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, u drugom izbornom krugu, Stjepan Mesić osvojio je novi petogodišnji mandat.

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 15. januara / Siječnja

 

 

Utorak je  je 15.Januar .2020.godine. Još samo 351 dan do kraja godine.Sekunda posla.

Ako niste shvatili danas je petnaesti dan ovog ljeta.

Čudno,  dumamo mi ,   dani ko neke bivše babe , samo riknjavaju, a godina ni habera. Kao da nemaju

osjećaj za zlatno lišće koje  ugađa bojama.

Valjda misle  tu ni zlatne kašike i zlatne vreće sa narodskim  nakitom ne pomažu.

Ne znamo da li je godina   upoznata sa činjenicom su zlatne kašike i  vreće sa zlatom garant viza za

pržun. To je vrlo smrtonosna i vrlo vrela činjenična kombinacija.

Nikad dosta zlata , a opomene ne pomažu. Javlja se za otimačinu bliža i dalja familija, poslušnici da

razgrabe resto zlatnih mrvica, ne hajući na preporuke očeva :

-Ni blizu zlata, djelite ga narodu, siročadima i potrebitima ,  inače zaglavinjaste u ovoj užasnoj  vrelini

kao mi.

 

Koji su to očevi. Oni isti koji su razgradili majku nam Jugoslaviju i pokušali dohakati Bosni , Zemlji

Božijoj milosti.

Da ih lakše raspoznate daćemo vam, orjentire.

Jedan se upucao otrovom na doživotnoj robiji za genocidne radnje.

Drugog , oblokanog salvetaša pritislo zlo i povuklo ga sa sobom.

Trećem nisu pomogle ni vreće sa narodskim zlatom njegove hanume.

 

Što bi poete rekli:

-Zlatili se vi ili ne zlatili, pržun vas čeka.

U prevodu :

-Đematila, vlastodržačke familije ,porodice i oci i majke i djeca nijetom se pržunat trebaju.

 

69.- Rimskog cara Servija Sulpikijusa Galbu ubili su u Rimskom forumu pobunjeni pretorijanci, koji su 68. oborili s vlasti i njegovog prethodnika na prijestolu Nerona, prinudivši ga na samoubistvo.

1535.- Engleski kralj Henri Osmi preuzeo je titulu “poglavara Crkve” u Engleskoj i raskinuo veze sa rimokatoličkom crkvom i papom, koji mu nije dozvolio razvod od Katarine Aragonske i ženidbu sa Anom Bolen. Bolen – majka kraljice Elizabet Prve – pogubljena 1536. pod optužbom za izdaju. Bila je druga od šest žena Henrija Osmog.

1559.- Elizabet Tjudor, kćerka Henrija Osmog i Ane Bolen, krunisana je u Vesminsterskoj katedrali u Londonu kao engleska kraljica Elizabet Prva, jedan od najznačajnijih vladara u istoriji Engleske, koja je na prijesto stupila poslije smrti kraljice Meri Prve.

1582.- Poljska i Rusija, uz posredovanje pape Grgura XIII, potpisale su mirovni ugovor kojim je Rusija izgubila izlaz na Baltičko more.

1622.- Rođen je Žan Batist Poklen Molijer, francuski komediograf i glumac. (Pariz, 15. 1. 1622 – Pariz, 17. 2. 1673.)

1777.- Sjevernoamerička država Vermont proglasila je nezavisnost od Velike Britanije i postala republika, koja je 1791. ušla u sastav SAD.

1804.- Počela sječa srpskih knezova i viđenijih ljudi u Beogradskom pašaluku poslije žalbe knezova turskom sultanu Selimu Trećem na zulum dahija. Dahije su uz pomoć jednog trgovca iz Zemuna saznale imena knezova koji su potpisali žalbu i za samo tri sedmice pogubili su oko 150 ljudi u Srbiji, uključujući Aleksu Nenadovića, Iliju Birčanina, Hadži-Ruvima, Marka Čarapića, Janka Gagića i Hadži-Đeru, pogubljenog šest dana pred početak sječe knezova. Dahije su time pokušale da uguše otpor, ali je sječa samo ubrzala dizanje Prvog srpskog ustanka i izbor Đorđa Petrovića – Karađorđa u Orašcu 14. februara 1804. za ustaničkog vođu.

1809.- Rođen je francuski ekonomista i politički filozof Pjer Žozef Prudon, čija je doktrina postala Rođen je Ilja Grigorijevič Erenburg, ruski književnik i ratni reporter. (Kijev, 15. 1. 1891. – Moskva, 1. 9. 1967.) Bio je jedan od najvećih ratnih reportera 20. vijeka, vrstan poznavalac ruske i zapadnoevropske kulture. Poslije smrti Josifa Staljina 1953. bio je jedan od prvih vjesnika novih strujanja. Napisao je pedesetak knjiga u kojima je duhovito i živo izložio misli o revoluciji, politici, ljubavi i suprotnostima civilizacije poslije Drugog svjetskog rata. Njegovo posljednje djelo – memoari “Ljudi, godine, život” smatra se testamentarnim. Ostala djela: zbirke priča “Trinaest lula”, “Priče ovih godina”, romani “Život i smrt Nikolaja Kurbova”, “Neobične pustolovine Hulija Hurenita i njegovih učenika”, “Ljubav Žane Nej”, “Špekulanti”, “Ljeto 1925. godine”, “U Protočnom sokaku”, “Moskva suzama ne vjeruje”, “Burni život Lazika Rojtšvaneca”, “Dan drugi”, “Bez predaha”, “Južni vjetar”, “Oluja”, “Pad Pariza”, “Deveti talas”.

1875.- Rođen je Vojdan Černodrinski, dramski pisac, glumac i režiser, osnivač makedonskog teatra. (Selce-Župa, 15. 1. 1875. – Sofija, 8. 1. 1951.)

1908.- Rođen američki fizičar mađarskog porekla Eduard Teler. Radio u atomskoj laboratoriji u Los Alamosu i smatra se izumiteljem američke hidrogenske bombe.

1910.- Francuski Kongo postao deo Francuske Ekvatorijalne Afrike.

1912.-  Tokom italijansko-turskog rata prvi put iz aviona bačeni propagandni leci.

1918.- Rođen je egipatski državnik Gamal Abdel Naser. Bio je predsjednik od 1956. do smrti 1970, tvorac je modernog Egipta i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Naser je bio je jedan od vođa zavjereničke vojne organizacije “slobodni oficiri” i inicijator državnog udara u julu 1952. kojim je svrgnut kralj Faruk. Nacionalizovao je 1956. Suecku kompaniju, a 1958. postao je predsednik Ujedinjene Arapske Republike (unija Egipta i Sirije), koja se raspala 1961. Poslije vojne katastrofe Arapa u ratu s Izraelom 1967. dao je ostavku, ali su ga Egipćani referendumom vratili na položaj šefa države. (Aleksandrija, 15. 1. 1918 – Kairo, 28. 9. 1970.)

1919.- Ubijeni su Roza Luksemburg i Karl Libkneht, vođe njemačkog radničkog pokreta. Ubijeni su na osnovu naloga njemačke vlade i ubice su ostale nekažnjene. (Zamošće, 5. 3. 1871. – Berlin, 15. 1. 1919.); (Lajpcig, 13. 8. 1871. – Berlin, 15. 1. 1919.)

1920.- Na trećoj konferenciji balkanskih socijaldemokratskih partija u Sofiji osnovana je Balkanska komunistička federacija – Savez komunističkih partija Bugarske, Grčke, Jugoslavije i Rumunije – kao dio Komunističke internacionale.

1924.- Rođen je bosanskohercegovački političar, predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik ustavne komisije SFRJ 1970-ih i 80-ih godina, Hamdija Pozderac. Još za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja se uključio u rad tada ilegalne organizacije SKOJ-a, a u tokove narodnooslobodilačkog rata se uključio 1941. godine, te obavljao niz važnih funkcija i vojnih dužnosti. U 8. krajiškoj narodnooslobodilačkoj udarnoj brigadi bio je sekretar bataljonskog i brigadnog komiteta SKOJ-a, a zatim član Oblasnog komiteta USAOJ-a i SKOJ-a za Bosansku krajinu. Početkom 1944. godine postao je sekretar Okružnog komiteta SKOJ-a i član Okružnog komiteta KPJ Bihać. Poslije rata je obavljao niz partijskih i državnih dužnosti. Od 1965. godine je bio član CKSKBiH. Bio je poslanik Prosvjetno-kulturnog vijeća Skupštine SRBiH, od 1971 do 1974 predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a od 1971. do 1978. godine predsjednik Skupštine SRBiH. Bio je član Izvršnog komiteta CKSKBiH i sekretar Sekretarijata, a dugo vremena je bio član Predsjedništva CKSKJ i predsjednik CKSKBiH. Na kraju svoje bogate političke karijere bio je i član Predsjedništva SFRJ.

1926.- 1926. – Rođena je Marija Šel, austrijska filmska, pozorišna i TV glumica. (Beč, 15. 1. 1926. – Prajtneg, 26. 4. 2005.)

1929.- Rođen je afroamerički baptistički sveštenik Martin Luter King, vođa pokreta protiv rasizma. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. Postoji ocjena FBI prema kojoj je on “opasnost za američko društvo”, što možda jeste nagovještaj odakle potječe njegov ubica. Nezavisna istraga je ustanovila da čovjek optužen za atentat na Kinga i osuđen na 99 godina robije, nikako nije mogao da počini ubistvo. (Atlanta, 15. 1. 1929 – Memfis, 4. 4. 1968.)

1942.-  U Londonu je u Drugom svjetskom ratu potpisan nacrt Balkanske unije, sporazum grčke i jugoslovenske izbjegličke vlade o uzajamnoj pomoći u borbi za obnovu monarhije.

1942.- U istočnoj Bosni je otpočela Druga ofanziva protiv partizana u Drugom svjetskom ratu, tokom koje je više od 35.000 njemačkih i hrvatskih ustaša do 7. februara ovladalo komunikacijama, ali su poslije prolaska glavnine neprijateljskih snaga partizani ponovo zaposjeli izgubljene dijelove slobodne teritorije.

1943.- Ministarstvo odbrane SAD-a svečano otvara svoje sjedište – Pentagon, u Arlingtonu, država Virginia.

1943.- Amerikanci su poslije višemjesečnih ogorčenih vazdušnih, pomorskih i kopnenih borbi izbacili u Drugom svjetskom ratu japanske trupe sa strateški važnog pacifičkog ostrva Gvadalkanal, čime je zaustavljeno njihovo napredovanje prema Australiji.

 

1951. u Sarajevu se rodio Bleki.

1955.- Umro je Isak Samokovlija, bosanskohercegovački književnik. Isak Samokovlija je rođen u porodici sefardskih (španskih) jevreja, u Goraždu, 3. novembra 1889. Njegova porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po čemu su dobili prezime Samokovlija. Nakon djetinjstva provedenog u Goraždu, odlazi u Sarajevo i završava Prvu gimnaziju, te studira medicinu u Beču. Nakon studija, radio je kao ljekar u Goraždu, Fojnici i Sarajevu. Svoju prvu pripovjetku “Rafina avlija” objavljuje 1927., a dvije godine kasnije izlazi i prva zbirka pripovijetki “Od proljeća do proljeća” u izdanju Grupe sarajevskih književnika. Početak Drugog svjetskog rata dočekuje u bolnici Koševo u Sarajevu, gdje je bio šef jednog odjeljenja. Ubrzo dobija otkaz i biva prinuđen nositi žutu traku s Davidovom zvijezdom, kojom su nacisti obilježavali sve Jevreje. Nakon proglašenja NDH zatvoren je od strane ustaša, te kasnije prebačen u izbjeglički logor na Alipašinom mostu u Sarajevu. U proljeće 1945. uspijeva pobjeći od ustaša koji su ga prinudno vodili sa sobom, te se krio sve do oslobođenja zemlje. Po završetku Drugog svjetskog rata drži razne pozicije u bosanskohercegovačkim i jugoslavenskim književnim krugovima. Uređivao je književni časopis “Brazda” od 1948. do 1951., a poslije toga je sve do smrti bio urednik u Izdavačkom preduzeću “Svjetlost”. Na njegovo književno djelo mnogo je utjecalo odrastanje uz rijeku Drinu u Goraždu. Ivo Andrić ga je nazvao jednim od najboljih pisaca koje je Bosna i Hercegovina dala, a Meša Selimović je rekao kako je Samokovlija, izuzmemo li Andrića, najbolji bosanski pripovijedač poslije Kočića. Umro je 15. januara 1955. u Sarajevu. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju na strmoj padini Trebevića. Bibliografija: Od proljeća do proljeća” (1929.); “Nosač Samuel”, (1946.); “Solomunovo slovo”, (1949.); drame “Hanka”; “Plava Jevrejka”; “On je lud”; “Fuzija”…

1969.- Poletio je sovjetski kosmički brod “Sojuz 5” s trojicom kosmonauta, koji se potom spojio sa “Sojuzom 4”, lansiranim prethodnog dana, što je bilo prvo spajanje kosmičkih letjelica s ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje.

1971.- – Asuansku branu u Egiptu na rijeci Nil otvorili su egipatski predsjednik Anvar el Sadat i predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Nikolaj Podgorni. Izgradnja tog kapitalnog objekta hidroenergentskog i melioracionog sistema trajali su 11 godina.

1973.- Premijer Izraela Golda Meir u Vatikanu razgovarala s papom Pavlom VI, koji je tom prilikom rekao da podržava međunarodni status Jerusalima. To je bio prvi susret jednog predsednika Vlade jevrejske države s poglavarem rimokatoličke crkve.

1986.-Umro je Žan Kasu, francuski književnik i istoričar umjetnosti, predsjednik Društva   prijateljstva Francuska – Jugoslavija, član SANU. (Bilbao, 9. 7. 1897.- Pariz, 15. 1. 1986.)

1992.- Europska zajednica priznaje dvije bivše republike jugoslovenske federacije, Sloveniju i Hrvatsku, kao nezavisne države.

1993.- SAD su naredile pomorsku blokadu Haitija, pravdajući to opasnošću “masovnog gubitka života u moru” zbog talasa izbjeglica iz te zemlje u Karipskom moru.

1996.-Teško oboljeli premijer Grčke Andreas Papandreu podnio je ostavku.

1998.-Milo Đukanović je preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore.

1999.- Napadom srpskih snaga na kosovsko selo Račak ubijeo je 45 civila, uglavnom odraslih muškaraca ali i dvije žene, dvanaestogodišnji dječak i nekoliko staraca. Savjet bezbjednosti UN-a osudio je masakr u Račku. Bio je to događaj koji je ubrzao odluku međunarodne zajednice o slanju NATO snaga na Kosovo te iste godine.

2000.- Željko Ražnatović Arkan, srbijanski zločinac, kriminalac, ratni profiter, komandant paravojnih formacija Srpska dobrovoljačka garda (“Arkanovi tigrovi”) ubijen je u Hotelu Interkontinental u Beogradu. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu podigao je optužnicu protiv Ražnatovića, objavljenu u martu 1999.

2001.- Počinje projekt Wikipedia na engleskom jeziku, a dva mjeseca kasnije i na francuskom.

2001.- Senat Kambodže doneo zakon o formiranju tribunala, sastavljenog od kambodžanskih i međunarodnih sudija, koji će suditi liderima Crvenih Kmera za zločine počinjene tokom njihove vladavine od 1975. do 1979, kada je umrlo od gladi, bolesti ili bilo ubijeno oko 1,7 miliona Kambodžanaca.

2001.- Umro Leo Marks, šef kriptografa britanskih specijalnih snaga tokom Drugog svetkog rata, koji je unapređenjem sigurnosti ratnih šifara spasao živote mnogih tajnih agenata.

2002.- Hrvati obeležili 10 godina međunarodnog priznanja nezavisnosti svoje države, izrazivši žaljenje zbog krvoprolića tokom ratova 90-ih godina, ali i ubeđenje da su bili u pravu što su se izdvojili iz komunističke Jugoslavije.

2004.-Umrla je Olivija Goldsmit, američka književnica. (Njujork, 1949. – Njujork, 15. 1. 2004.)

2005.- Umrla je Viktorija de los Anheles, španska operska pjevačica – sopran. (Barselona, 1. 11. 1923. – Barselona, 15. 1. 2005.)

Dogodilo se na današnji dan 14.Januar / Siječanj

 

Danas je 14. Januar /Siječanja.2020.Utorak.

Nećemo vas previše zamarati, jer dobar dio raje slavi novu godinu.

Ipak mormao vam natakariti osnovne naputnice.

Ovo 14 znači da je četrnaesti dan ove godine u kotrljanju. Vrlo logično.

Pametni su ovi dani. Poredaju se tako da uvijek znaš koji su dan u mjesecu ili godini.

I još ima je bistrije što znaju šta  je bilo , šta će biti, i normalno koga će natakariti,

odnosno pokupiti i pomesti. To zavisi od brzine događaja, zasluge i nezasluge.

Recimo sijali ste   dobro, dani su  nježni i uviđavni.

Sijjali ste  zlo , eh ne bismo vam bili u koži. Pitajte dane.

Što bi poete rekle:

– Pitali ne pitali isto vam se piše, i još gore čita.

U prevodu:

-Sve je zapisanoq , od nasitnijeg do najvećeg.

 

Izdvajamo najbitnije dogfađahje na da 14.o1. u prethpdnim vremenima:

83.- Rođen je Marko Antonije, rimski vojskovođa i državnik.

Imao je fatalnu vezu sa Kleopatrom,čuvenom sponzorušom njegovog doba.Ta veza im nije donijela ništa dobro. Oboje su se  najfatalnije upucali,

1539.- Španija je osvojila Kubu.

Porobila gospodo,porobila.

1690.- U Nürnbergu je izumljen klarinet.

1742.-  Umro je engleski astronom i geofizičar Edmond Halley, direktor Griničke opservatorije i kraljevski astronom, koji je utvrdio da su komete uočene 1682, 1601. i 1551. zapravo isto tijelo koje se periodično pojavljuje. Predskazao je da će se ona pojaviti i 1758, 1835. i 1910. Njemu u čast to svemirsko tijelo je nazvano Halejeva kometa. Već u 19. godini objavio je raspravu o putanjama planeta. Izradio je prvi katalog sjajnih zvijezda južnog neba i otkrio da se i zvijezde kreću, shvatio ih kao sunca, a naše Sunce kao zvijezdu. Izradio je prvu meteorološku kartu. Djela: “Katalog južnih zvijezda”, “Pregled astronomije kometa”, “Teorija magnetskog kompasa”.

1784.- – SAD su ratifikovale mirovni ugovor s Velikom Britanijom, čime je formalno okončan američki rat za nezavisnost.

1809.- Engleska i Španija sklopile su savez protiv francuskog cara Napoleona Prvog.

1850.- Rođen je francuski pisac Luj Mari Žilijen Vio, poznat kao Pjer Loti, koji je zbog napisa o okrutnostima kolonijalnih trupa u Indokini otpušten iz vojne službe. Kao pomorski oficir mnogo je putovao i djela mu obiluju opisima egzotičnih predjela. O boravku u Crnoj Gori napisao je putopis “Putovanje četiri oficira internacionalnog eskadrona po Crnoj Gori” i pripovijetku “Paskvala Ivanović”. Kao veliki turkofil, u Prvom balkanskom ratu izražavao je simpatije za Otomansko carstvo, ali je poslije bugarskog prepada na srpsku vojsku u Drugom balkanskom ratu i kasnije, u Prvom svjetskom ratu, pohvalno i s neskrivenim divljenjem pisao o Srbima. Ostala djela: “U haremu”, “Lotijeva ženidba”, “Mornar”, “Islandski ribar”, “Gospođa hrizantema”, “Roman jednog spahije”.

1863.- Rođen je Richard Felton Outcault, američki strip crtač i scenarist, najpoznatiji kao autor serije The Yellow Kid i Buster Brown, zahvaljujući kojima je stekao reputaciju oca modernog stripa.

1875.- Rođen je alzaški ljekar, filozof, protestantski teolog, pisac, muzički istoričar, muzičar i misionar Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952, koji je skoro cio život posvetio borbi protiv bolesti u Africi. Od 1913. do smrti radio je u bolnici koju je osnovao u francuskoj ekvatorijalnoj Africi. Djela: “Kultura i etika”, “Između vode i prašume”, “Autobiografija”, “Afričke priče”, “Potraga za istorijskim Isusom”.

1892.- Rođen je klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od najvećih svjetskih helenista 20. vijeka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Neprevaziđeni su njegovi prevodi Eshila, Sofokla, Platona, Aristotela, Plutarha i Homerovih epova “Ilijada” i “Odiseja”, ali i savremenika – Alfreda Adlera, Karla Gustava Junga, Vila Duranta, Rabindranata Tagore. Djela: “Vidovdanska etika”, “Filozofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj njemačkoj filozofiji”, “Problemi filozofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filozofije umjetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

1897.- Rođen je bosanskohercegovački istoričar Vasa Čubrilović, najmlađi učesnik atentata na austrugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Kao đak je pristupio nacionalno-revolucionarnoj organizaciji “Mlada Bosna”, a zbog učešća u Sarajevskom atentatu osuđen je na 16 godina robije i do sloma Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu bio je u zatvoru. U Drugom svjetskom ratu je zatvoren u logor na Banjici. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gdje je doktorirao 1927. Između dva svjetska rata je pripadao progresivnom krilu Zemljoradničke stranke, a poslije oslobođenja zemlje bio je direktor Balkanološkog instituta i ministar u vladi Jugoslavije. Bio je istoričar sa izrazitim darom za sintezu, što je osnovna odlika njegovih oko 70 knjiga i studija. Djela: “Bosanski ustanak 1875 – 1878”, “Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini”, “Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi”, “Politička prošlost Hrvata”, “Istorija političke misli u Srbiji devetnaestog veka”, “Odabrani istorijski radovi”.

Vidite kako je lijepo biti babo.Svaki segment života ima babu.

1898.- Umro je engleski pisac i matematičar Lewis Carroll, čiju prozu odlikuju humor i fantastika, po čemu je blizak potonjem nadrealizmu. Djela: “Alisa u zemlji čuda”, “Kroz ogledalo”.

Ovo je isključiv ali naš lični stav:Alisa je nešto najgluplje u svijetu dječijih bajki.

1907.- Zemljotres razorio grad Kingston na Jamajci i usmrtio oko 1.000 ljudi.

1925.-Rođen je japanski pisac Kimitake Hiraoka, poznat kao Jukio Mišima, koji je izvrsno opisao mladu generaciju Japanaca poslije Drugog svjetskog rata, njenu neizvjesnu sadašnjicu i slabe veze s nacionalnom prošlošću i tradicijama. Služio se psihoanalitičkim metodom, objašnjavajući psihička stanja likova. Izvršio je 1970. javno rutualno samoubistvo kao znak protesta protiv pozapadnjačenja Japana. Djela: romani “Ispovijest maske”, “Šum valova”, “Zlatni paviljon”, “Poslije banketa”, “Mornar koji je iznevjerio more”, drama “Pet modernih `no` igara”.

1941.- Rodio se Milan Kučan slovenski političar i državnik. Bio je prvi predsjednik Slovenije, vođa SK Slovenije, a 1990. je postao predsjednik Predsjedništva Slovenije. Nasljeđuje ga Janez Drnovšek.

1943.- – u Kazablanki počela konferencija lidera savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu Ruzvelta, Čerčila i De Gola. Na konferenciji koja je završena 26. 1.a zaključeno da sile Osovine moraju bezuslovno kapitulirati i preciziran je datum iskrcavanja saveznika u Italiji.

1953.- Narodna skupština Jugoslavije izglasala je ustavni zakon kojim je uvedeno društveno vlasništvo i samoupravljanje proizvođača. Umjesto vlade i ministarstava uvedena su izvršna vijeća i državni sekretarijati. Prvi predsjednik Saveznog izvršnog vijeća postao Josip Broz Tito.

1957.- Umro je američki filmski glumac Humphrey Bogart, dobitnik nagrade “Oskar” 1951. za film “Afrička kraljica”, koga je tek posmrtni mit potvrdio kao jednu od najvećih glumačkih ličosti u istoriji filma. Ostali filmovi: “Kazablanka”, “Malteški soko”, “Duboki san”, “Blago Sijera Madre”, “Rt Largo”, “Imati i nemati”, “Pobuna na Kejnu”, “Bosonoga kontesa”, “Časovi očaja”, “Težak pad.

1969.- Lansiran je sovjetski “Sojuz 4”, dan kasnije “Sojuz 5”, da bi potom prvi put u orbiti oko Zemlje dva vasionska broda s ljudskom posadom bila spojena.

1977.- Umrla je američka književnica francuskog porijekla Anais Nin, čiji su dnevnici remek-djelo samoanalize i zanimljivo svjedočanstvo o modernoj boemiji. Osnovna tema njenih romana je traganje za vlastitim identitetom, a pisala je i po narudžbini erotske priče za kolekcionare erotike. Djela: romani “Požarne ljestve”, “Kuća incesta”, “Zavođenje Minotaura”, “Djeca albatrosa”, “Špijun u kući ljubavi”, zbirka priča “Pod staklenim zvonom”, priče “Venerina delta”, “Ptičice”, studije “D. H. Lorens”, “Neprofesionalna studija”, “Roman budućnosti”.

1980.- Generalna skupština UN-a odobrila je prijedlog poziva za hitno povlačenje stranih vojnika iz Afganistana, nakon Sovjetske invazije u decembru 1979.

Prije toga je prihvatila prijedlog da se hitno upute snage u Avganistan,Učinkovitos prije svega.

1991.- U Tunisu su ubijena tri bliska saradnika Jasera Arafata, uključujući Abu Ijada, jednog od osnivača Palestinske oslobodilačke organizacije, što je nanijelo ogromnu štetu PLO, jer je bilo očito da je atentator blizak vrhu te organizacije-

Ne atentator je bio vrlo blizak MOSADU.

1992.- U okviru Vensovog plana za Krajinu u Jugoslaviju stigla prva grupa pripadnika UN. Kasnije je na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN raspoređeno oko 19.000 “plavih šljemova” u Kninskoj krajini, Lici, Kordunu, Baniji, zapadnoj Slavoniji i u Sremsko-baranjskoj oblasti.

Prevashodni cilj akcije.Da se guta novac međunrodne zajednice.

1996.- Predsednik Gvatemale Alvaro Arsu  pozvao, preuzimajući dužnost šefa države, levičarske gerilce da počnu pregovore o okončanju građanskog rata. 

2000.- Pet bosanskih Hrvata Zoran, Vlatko i Marjan Kupr

 

1998.- Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odlučuje da se da zvanična primjedba Iraku zbog toga što inspektorima ne dozvoljava puni pristup kontroli oružja.

2000.- Pet bosanskih Hrvata Zoran, Vlatko i Marjan Kupreškić, Vladimir Šantić i Drago Josipović proglašeni krivim pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu za masakr 116 muslimana u Ahmićima u Bosni 1993. Osuđeni na zatvorske kazne od 5 do 25 godina. Kupreškići 23. oktobra 2001. proglašeni nevinim i oslobođeni, a ostaloj dvojici kazna smanjena.

2008.- Umro je Anhel Gonsales jedan od najvećih španskih pjesnika i pripadnik generacije književnika poznatih po borbi protiv diktature Fransiska Franka.

2009.- Umro je istaknuti jugoslovenski vajar Dušan Džamonja. Stvaralaštvo Dušana Džamonje u ostavilo je trajan biljeg u spomeničkoj arhitekturi Jugoslavije. Neki od od njegovih spomenika su Spomenik revolucije na Mrakovici (Prijedor), Spomenik revoluciji u Moslavini (Podgarić), Spomen kosturnica palih jugoslovenskih boraca (Italija).

2009.-Sud u Parizu oslobodio je šest ljekara i farmaceuta optužbe za smrt 117 djece koja su 1980-tih tretirana hormonom rasta i potom obolela od Krojcfeld-Jakobsove bolesti.

Moramo mu priznati rogobatnost i ružnoću djela.

2010.- Umro je američki pjevač i tekstopisac Bobi Čarls, autor poznatih hitova “See You later Alligator” i “Walking to New Orleans”.

2011.- Parlament Moldavije odobrio je novu zapadno orjentiranu vladu premijera Vlada Filata.

2011.-Predsjednik Tunisa, Zine el Abidine Ben Ali, napušta zemlju nakon vala nasilnih protesta zbog policijske represije i siromaštva, te bježi u Saudujsku Arabiju.