U Dodikovoj republici se nekažnjeno siluje i ubija

 

 

Okružno javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv oca i strica maloljetne djevojčice iz Banje Luke koja je bila žrtva teškog spolnog nasilja, saznaje “EuroBlic .

To je ono isto Dodikovo tužilaštvo koje tvrdi da je smrt/ubistvo Davida Dragičevića  puka izmišljotina.

U Dodikovoj vlastitoj prčiji RS se masovno siluje i ubija, a vlast ne preduzima ništa.

Narod šuti i guta laži razrooke fukare,okruženog kriminalcima i mafijom,koja ga je pretvorila u zombijske robove.

Olakšavajuća okolnost za obustavljanje istrage je , po Dodikovom poremećenom umu, to što djevojčica ima još sestara za zlostavljanje  od monstruozniog oca i strica.

Dogodilo se na današnji dan 23. Juna / Lipnja

 

Danas je Subota 23. Jun / Lipanj 2017. godine

A    ovoj godini  173 dan su otpuhana ,    a  preostalih 192 dana kao da ti ne promjećuju , furaju u tornado.

Što bi poete rekle:

Otpuhali ili tornadirani ista stvar. Nestaše. Pad nije uvijek i let.

U prevodu:

Međutim, čak i kad su otpuhani ili uvučeni u pijavicu  povuku  milione ljudi.

A na današnji dan vko se na proliku stvari događale:

1501.-    Portugalski pomorac Pedro Kabral vratio se s putovanja na kom je zaposjeo područje današnjeg Brazila i nazvao ga Ilha da Vera Kruz. Prva naselja na tom području Portugalci osnovali 1521.

1537.-Na povratku u Španiju umro je španski istraživač Pedro Mendosa. Bio vođa ekspedicije za istraživanje Južne Amerike koja je stigla do područja Rio de la Plata. 1536. osnovao Buenos Ajres.

1611.- . Engleski istraživač Henri Hadson, poznat po pokušajima da otkrije morski put iz Evrope u Aziju preko Arktika, nestao u Hadsonovom zalivu gde ga je ostavila pobunjena posada broda “Diskaveri”. Tokom istraživanja Severnog ledenog okeana otkrio more i moreuz koji su po njemu dobili nazive.

1668.-Rođen je italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, osnivač filozofije istorije i začetnik moderne estetike.

1648.- Počeo je Junski ustanak pariskih radnika zbog izbacivanja socijalista iz privremene vlade i zatvaranja narodnih radionica. Ustanak za tri dana ugušio general Luj Kavenjak.

1757.-Britanci pobedom nad francuskim saveznikom, indijskim guvernerom Bengala, učvrstili vlast u istočnoj Indiji.

1763.-Na Martiniku rođena Mari Žozef Roz de la Pageri, poznata kao Žozefina, kćerka mornaričkog poručnika i žena Napoleona Bonaparte. Krunisana za caricu 1804.

1785.-Turska vojska skadarskog vezira Mahmud paše Bušatlije prodrla u Cetinje i po treći put srušila manastir, koji je krajem XV veka sagradio Ivan Crnojević. Manastir 1786. obnovio vladika Petar I Petrović Njegoš.
1875.- Poslije napada hajduka pod vođstvom Pere Tunguza na turski karavan u Binšini, izbio je Nevesinjski ustanak, najveći protiv Otomanskog carstva u BiH. Ustanak se brzo širio i poslije mjesec dana je buknuo i u Bosanskoj krajini, a Crna Gora je svim sredstvima pomagala ustanike. U nekoliko bojeva ustanici su odnijeli pobjede, najveću na Muratovici, gdje su Turci 10. i 11. novembra 1875. izgubili 1.325 ljudi. Ustanak je zainteresovao Evropu za stanje u zemljama pod turskom vlašću. Srbija i Crna Gora su u ljeto 1876. objavile rat Otomanskom carstvu u koji se 1877. uključila Rusija. Rat je završen Sanstefanskim mirom, donekle revidiranim 1878. na Berlinskom kongresu.

1894.-Rođen engleski kralj Edvard VIII. Na presto stupio 1936. i iste godine abdicirao u korist brata Džordža VI da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.
1894.-Na kongresu u Parizu osnovan je Međunarodni olimpijski odbor sa idejom da se oživi natjecanje iz perioda stare Grčke, ali sa modelom sportskog svjetskog natjecanja  najvišeg ranga. Odlučeno je da će domaćin Prvih Olimpijskih igara biti Atena 1896. godine.

1899.- Rođen je Gustav Krklec, južnoslavenski pjesnik. Stekao je velik ugled kao pjesnik za odrasle, naročito zbirkama “Srebrna cesta” i “Darovi za Bezimenu”, pjesmama posvećenim ljubavi, prirodi i životu. U starijoj dobi sve više piše pjesme za djecu objavljujući ih u časopisu “Radost”, kojem je bio jedan od osnivača, a izdao je i više zbirki dječjih pjesama od kojih su “Telegrafske basne” doživjele veliki uspjeh, a više izdanja i zbirke pjesama “Zvonce o repu”, “Drveni bicikl”, “Majmun i naočale” i “San ili java”.

1913.- Rođen je Danilo Lekić (Španac), borac protiv fašizma u Španiji, jedan od vođa ustanka i Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije, komandant elitne Prve proleterske brigade i narodni heroj Jugoslavije. Nakon rata je bio general-pukovnik JNA i istaknuti diplomata SFRJ.

1943.-U Londonu je u Drugom svjetskom ratu, pod predsjedništvom premijera Vinstona Čerčila, na sastanku štabova britanske armije radi utvrđivanja planova za ratne operacije u Italiji i na Sredozemlju, odlučeno je da se Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pozove da sadejstvuje, vezujući na svom bojištu što više fašističkih snaga.

1945.- . Japanski komandant, general Micuru Ušiđima, izvršio samoubistvo posle poraza japanske vojske na ostrvu Okinava, gde je vođena jedna od najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu. Prema zvaničnim podacima, tokom borbi za Okinavu poginulo 234.183 vojnika i civila.
1947.-U SAD usvojen tzv. Taft-Hartlijev zakon, kojim je ograničeno pravo radnika da organizuju štrajkove i primoran sindikat da isključi prokomunističke rukovodioce. Šefu države je dato pravo da na 80 dana suspenduje svaku štrajkačku akciju koju ocijeni opasnom za nacionalnu bezbjednost, a ubrzo je antikomunistička histerija dostigla neslućene razmjere kampanjom republikanskog senatora Džozefa Makartija.

1956.-Pukovnik Gamal Abdel Naser izabran za predsjednika Egipta.

1960.- Patris Lumumba postao prvi predsednik Vlade nove nezavisne države Demokartske Republike Kongo.

1970.-Japanski studenti u Tokiju se sukobili s policijom tokom velikih demonstracija protiv produženja američko-japanskog pakta za bezbijednost.

1990.-Prvi moldavski parlament potpisuje Deklaraciju o suverenitetu. Bio je to samo jedan u nizu događaja koji su prethodili proglašenju neovisnosti države 1991. godine.

1895.-Iznad Atlantskog okeana eksplodirao avion “boing 747” kompanije “Er Indija”. Poginulo svih 329 putnika i članova posade. Za podmetanje bombe u avion optuženi Siiki-separatisti.
1993.- Nigerijski diktator, general Ibrahim Babangida, poništio predsedničke izbore od 12. juna.

1994.- Južna Afrika posle jedne decenije međunarodne izolacije zbog politike aparthejda ponovo zauzela svoje mesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

1995.- Umro američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk, koji je 1954. pronašao vakcinu protiv dečije paralize.

1996.- Umro grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, prvi socijalistički premijer Grčke, osnivač i lider Svegrčkog socijalističkog pokreta, PASOK.

1998.- Umrla američka glumica irskog porekla Morin O'Saliven, koja se proslavila kao partnerka Džonija Vajsmilera ulogom Džejn u filmovima o Tarzanu.

1999.- . Jugoslovenski ekonomisti iz nevladine Grupe 17 procenili da ukupna ekonomska šteta posle NATO-bombardovanja Jugoslavije iznosi 29 milijardi i 608 miliona dinara.

2001.- Vlada Jugoslavije usvojila uredbu o saradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2004.-Međunarodni krivični sud pokrenuo je prvu zvaničnu istragu. Predmet istrage bili ratni zločini u Demokratskoj Republici Kongo, od jula 2002, u provinciji Ituri, gdje je u sukobima poginulo najmanje 5.000 ljudi. Procenjuje se da je tokom desetogodišnjeg građanskog rata u Kongu stradalo više miliona ljudi.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 22. Jun / LIpanj

 

Danas je Petak  22. Jun / Lipanj 2018. godine

A    ovoj godini  172 dan su otpalo lišće ,    a  preostalih 193 dana već žuti.

Što bi poete rekle:

Otpali ili žutjeli pad nije let.

Međutim, čak i kad otpadaju  i  milioni ljudi sa njima otpadnu.

A na današnji dan:

168.pne.-Bitka kod Pidne u kojoj su Rimljani pobijedili Makedonce, okončavši treći makedonski rat i drevnu makedonsku državu.

Od drevne Makednoske države ostadoše tragovi: Grčka i Makedonija.

1633.-Turski sultan Sulejman I Veličanstveni sa Austrijom potpisao ugovor o miru, poslije drugog neuspješnog pohoda na Beč.

Mirom je Otoman prznao nemoć i polako počeo da se rastaka.Trebalo je dva i po stoljeća da se skroz istopi.

1633.-Crkvene vlasti prisilile su Galilea Galileja da porekne svoju tvrdnju da je Sunce, a ne Zemlja centar svemira.

Sreća nisu se susreli sa njegovom mišlju da je Vatikan velika hrpa anamo onih i pogančera, i još koječega.

1757.- Rođen je britanski istraživač George Vancouver. Plovio je s kapetanom Kukom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Kanadu i Island. Posebno značajna njegova istraživanja pacifičke obale Sjeverne Amerike. Po njemu dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

I Mujo je čuo za Van Kufer. Zato ga je iz aviona bacio.

1805.-Rođen je Giuseppe Mazzini, italijanski revolucionar i osnivač pokreta “Mlada Italija”.

Giuseppe Mazzini (Genova, 22. lipnja 1805. – Pisa, 10. ožujka 1872.), talijanski revolucionar i političar. Bio je jedan od najistaknutijih republikanaca i najznačajnijih boraca za ujedinjenje talijanskih zemalja u 19. stoljeću. Od 1827. godine član tajne udruge karbonara. Godine 1830. zatvaran a nakon toga živio je u prognantsvu u Francuskoj i Švicarskoj. U Marseilleu osniva organizaciju “Mlada Italija” (tal. Giovine Italia) kojoj je bio cilj osloboditi talijanske zemlje od strane vlasti te ih ujediniti. Aktivan sudionik revolucionarnih događaja 1848.-49., a u Milanu je pristupio Garibaldijevoj legiji. Bio je član trijumvirata Rimske Republike i član vlade u novopostavljenoj revolucionarnoj Rimskoj Republici. Nakon sloma revolucije je ponovno živio u izgnanstvu jer mu je Italiji prijetilo uhićenje. Izbjegao je u London, gdje je utemeljio Europsko demokratski odbor. U Italiji je nekoliko puta organizirao ustanke, no bili si ugušeni. Potkraj svog života se vratio u Italiju.

  1. – U Panami, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres, u cilju ujedinjenja južnoameričkih republika.

Svjedoci smo da nije uspio.Sada su manje više ujeidnjeni po vođstvom CIA_inom narko kartela.

1874.- Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894.- Afrička država Dahomej, Benin, postala je francuska kolonija.

1898.- Rođen je njemački pisac Erich Maria Remarque. Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Njemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

Erich Paul Remark je rođen u Osnabrück-u u katoličkoj radničkoj porodici. Sa osamnaest godina mobiliziran je i poslan na front (to je bilo u vrijeme Prvog svjetskog rata), gdje je ranjen komadićem šrapnela. Nakon rata promijenio je prezime u Remarque, što je i bilo prezime njegove porodice, dok ga njegov djed nije promijenio. Poslije rata radio je različite poslove, između ostalog bio je bibliotekar, učitelj, preduzetnik, novinar i izdavač.

1929.-godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj. Kao komparacija suprotno viđenje se može naći u djelu Oluja čelika (In Stahlgewittern) od Ernsta Jüngera.

1933.-godine Nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski jevrej i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag). I u današnje vrijeme, u pojedinim biografijama ovog pisca stoji ova tvrdnja, sa već navedenim primjerom kao dokazom.

Od 1931 godine živi u Švicarskoj, a 1939 godine emigrira u Sjedinjene Američke Države, zajedno sa prvom ženom Ilsa Jeanne Zamboui (s kojom se vjenčao i razveo dva puta), i njih dvoje postaju naturalizovani građani ove zemlje. Godine 1958 oženio se holivudskom glumicom Paulette Goddard, i ostao oženjen njom sve do svoje smrti 1970 godine.

1948 godine se vraća u Švicarsku, gdje živi do smrti u 72 godini. Sahranjen je na groblju Ronco u Ticinu, Švicarska, a na tom groblju je također sahranjena i Paulette Goddard.

Malo pisaca je pisalo na autentičan način o raatu i poratnom beznađu čitave jedne generacije uništene na putu borbe za „slobosu“ Za „slobodu“ po mjeri bogatih, a to znači fašista i arijevaca.

1906.-Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder. Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i u Veneciji.

1910.-Rođen je Konrad Zuse, njemački inženjer zaslužan za kreiranje prvog programski kontroliranog računara, Z1.

1940.-Francuska potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mjestu u kojem je francuski maršal Foš 1918. primio kapitulaciju Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

U to vrijeme kukavica De Gol je pobjegao u London da bi  pušio i pio viski sa onim pjanom Čerčilom.

1941.-Vojska Trećeg Reicha i njegovih saveznika napala je Sovjetski Savez u sklopu operacije Barbarossa.

Garantujemo im da neće dobro proći.

1941.-Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas s pozivom narodima Jugoslavije na ustanak protiv njemačke okupacije.

Potonji genocidni koljači četnici i ustaše, nisu se obazirale na taj poziv. Oni su imali svoj poziv na ubijanje i klanje.

1941.-U šumi Brezovici kod Siska formiran Sisački partizanski odred, prva takva jedinica u okupiranoj Evropi.

Dobri su i iskreni bili ti Partizani. Poslije rata ih vlast i njena vlast naopačke obrnula.

1949.Rođena je američka filmska glumica Meri Luiz, poznata kao Meryl Streep, dobitnica nagrade “Oskar” za filmove “Julija”, “Kramer protiv Kramera” i “Sofijin izbor”. Ostali filmovi: “Lovac na jelene”, “Menhetn”, “Zavođenje Džoa Tinana”, “Senator”, “Žena francuskog poručnika”, “U tišini noći”, “Obilje”, “Zaljubljivanje”, “Moja Afrika”, “Muzika mog srca”.

Mary Louise Streep, poznatija kao Meryl Streep (Summit, New Jersey, 22. lipnja 1949.) je višestruko nagrađivana američka filmska, kazališna i televizijska glumica.

U kazalištu je debitirala predstavom iz 1971., The Playboy of Seville, a 1977. prvi se put pojavila na televiziji u filmu The Deadliest Seasone. Prvi film bio joj je Julia iz 1977., u kojem je nastupila s Jane Fonda i Vanessom Redgrave.

Komercijalni i kritički uspjeh došao je s ulogama u filmovima Lovac na jelene s Robertom De Nirom i Kramer protiv Kramera s Dustinom Hoffmanom, a za potonji je dobila svog prvog Oscara. U karijeri je dobila tri Oscara, sedam Zlatnih globusa, dva Emmya i dvije BAFTA nagrade. Drži rekord po broju nominacija za Oscara s njih 19.Streep se smatra jednom od najcjenjenijih i najtalentiranijih glumica svih vremena. Jedna od je od rijetkih glumaca koji su dobili sve tri najvažnije filmske nagrade (Oscar, Zlatni globus i Nagradu udruženja filmskih glumaca).

Rekli bi krhka dama  američkog filma. Međutim sve je bila , ali krhka svakako nije.

1978.- Otkriven je Haron, najveći od tri poznata Plutonova mjeseca.

1987.-U Los Angelesu je umro Fred Astaire (1899.- 1987.), legendarni američki filmski glumac, plesač i pjevač. Proglašen je za petu najveću mušku filmsku zvijezdu u povijesti zemlje od strane Američkog filmskog instituta.

Kako je taj plesao

2000.- Američka svemirska letjelica “Marsov osmatrač” otkrila naznake o postojanju vode na Marsu.

2001.-Njemačka vlada počinje sa isplatom odštete ljudima koje je nacistička njemačka držala na prinudnom radu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

2004.- Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u televizijskom obraćanju građanima Srpske da događaji u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine predstavljaju crnu stranicu srpske istorije i da se učesnici u ovom zločinu ne mogu opravdati ničim.

Za očekivati je od srpskih vlasti da negiraju Genocid i u Srebrenici i u BiH.

2005.-  Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista, SS oficira na doživotni zatvor, zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mjesta Sant Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom Drugog svjetskog rata.

Kasno , vrlo kasno su se sjetili. Možda zbog fašističke bliskosti sa njemačkim monstrumima.

2006.-Savjet međunarodne organizacije OSCE službeno potvrđuje primanje Crne Gore, na mjesto 56. zemlje članice.

2009.-Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande, Kaliksta Kalimanzira, na 30 godina zatvora, zbog genocida.

Aha, kazna za šminku.

Dogodilo se na današnji dan 21. Juna / Lipnja

 

Danas je Petak  21. Jun / Lipanj 2018. godine

A    ovoj godini  17o dana je odlepršalo u suton,    a  preostalih 195 dana jašu ka istoj sudbini.

Što bi poete rekle:

Lepršali vi ili jahali ,svome kraju neumitno odite.

Međutim, čak i kad lepršaju i kada jašu  milioni ljudi sa njima zaglave .

A na današnji dan:

1377.-Umro je engleski kralj Edvard III, koji je tokom svoje vladavine od 1327. osvojio Škotsku i zbog pretenzija na francuski presto, izazvao Stogodišnji rat (1337-1453) s Francuskom.

1527.-Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli, autor dela “Vladalac” u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

Ko da su na njega čekali vladari. I prije i poslije njega su radili šta su htjeli.

1791.-Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta, otkriveni su u pokušaju bekstva i uhapšeni kod Varena, a dve godine kasnije pogubljeni na giljotini.

Narod joj zamjerio što mu  je poželjela da jede kolače.

1813.-U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vođstvom vojvode od Velingtona porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa, kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1852.-Umro je nemački pedagog Fridrih Frebel, koji je 1840. osnovao prvi dečiji vrtić.

1881.-Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve železničke pruge u Srbiji. Prvi putnički voz ka Nišu krenuo je sa beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

1905.-Rođen je francuski pisac i filozof egzistencijalista Žan Pol Sartr. Nobelovu nagradu za književnost dobio je  1964. (“Mučnina”, “Zid”, “Biće i ništavilo”, “Iza zatvorenih vrata”, “Prljave ruke”).

Ne znamo šta je šuplje, njegova književnost ili filozofija.

1908.-Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe “Velika petorica” (“Šeherezada”, “Španski kapričo”). Napisao je popularni priručnik “Principi orkestracije”.

1919.-Po naređenju admirala Rojtera posada nemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su, nakon kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu, bili internirani u britansku pomorsku bazu Skepe Flou u Škotskoj.

1933.- Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom “Dobar dan tugo”, koji je štampan u milionskim tiražima.
Vodila je buran život, gajeći strast prema brzim automobilima, luksuznom životu,narkoticima, alkoholu, kocki, i ljubavnim vezama sa muškarcima i ženama. Razmaženo čudovište od derišta.

1942.-Nemački Severnoafrički korpus feldmaršala Ervina Romela zauzeo je u Drugom svetskom ratu grad Tobruk u Libiji i zarobio 25.000 britanskih vojnika.

1945.-Japanske trupe na ostrvu Okinava, koje je služilo kao poslednja odbrana Japana u Drugom svetskom ratu, predale su se Amerikancima.

1948.-Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od vinil plastike.

1963.- Kardinal Đovani Batista Montini postao je papa Pavle VI, nakon smrti pape Ivana XXIII. Kao pobornik reformske struje u katoličkoj crkvi ukinuo je 1966. indeks zabranjenih knjiga, reorganizovao vatikansku kuriju, zalagao se za miroljubiva rešenja medjunarodnih sporova i normalizovanje odnosa s komunističkim zemljama.

1963.-Predsednik Francuske Šarl de Gol povukao je pomorske snage iz NATO pakta. Sledeći politiku nezavisnosti Francuska je 1966. napustila Vojni komitet NATO-a.

1969.-Umrla je američka teniserka Morin Konoli, nazvana Mala Mo. Godine 1953. postala je prva teniserka u istoriji ovog sporta koja je osvojila sva četiri Gren slem turnira.

1970.-Umro je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1945-67) nakon sticanja nezavisnost od Holandije i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1970.-U finalu svetskog fudbalskog prvenstva Brazil je u Meksiko Sitiju pobedio Italiju rezultatom 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea.

1981.-Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenata ukupnih glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran u maju iste godine postao je predsednik Francuske.

Ubleha koji je mrzio Bosnu.

1990.-U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza, koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.

1990.- U zemljotresu na severu Irana poginulo je oko 100.000 ljudi.

Uh.

2000.-U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.

2001 – Umro je veteran američkog bluza Džon Li Huker (83), koji je svojim retkim, hipnotičkim stilom sviranja gitare uticao na generacije rok i folk zvezda.

2002 – Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osuđen je na deset godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. Po pravosnažnosti presude 20. maja 2001. Milanović se dva meseca krio u Crnoj Gori, gde je uhapšen u policijskoj akciji “Sablja” i sproveden u zatvor Zabela kod Požarevca.

Dogodilo se na današnji dan 19.Maja / Lipnja

Danas je Srijeda 19. Jun / Lipanj 2018. godine

A u ovoj  ovoj godini se snimilo da su 170 dana   padalice , a preostalim 196

se smješi ista  sudbina.

Što bi poete rekle:

I pad je let ,  svakako na dole.

Međutim, čak i padajući dani su vrlo pogubni. Pokupe milione ljudi i oni u padu lete. I ne vraćaju se, za razliku od dana.

A na današnji da u prošlim stađunima hejbet dešavanja:

1566.-Rođen kralj Džejms I Stjuart, koji je kao Džejms VI nasledio škotsku krunu 1567. po abdikaciji majke Marije Stjuart. Posle smrti engleske kraljice Elizabete 1603. postao kralj Engleske i tako pod svojom vlašću sjedinio krune Engleske, Irske i Škotske.

1623.-Rođen je Blaise Pascal, francuski matematičar, fizičar, izumitelj, pisac i filozof.

1834.-U Parizu je rođen francuski slikar, grafičar i kipar Edgar Degas.

1846.- Prva bejzbol-utakmica, sa uspostavljenim pravilima, odigrana je u Nju Džersiju.

Kod nas igra klisa ima svoja pravila., kao u karabituđa.

1862.-Kongres SAD zabranio je ropstvo na teritoriji SAD.

Valjda misle da robovanje nije istao fakat. Robovanje još nije zabranjeno.

1867.-Republikanci, sledbenici Pabla Huaresa. pogubili Maksimilijana I Habsburga, kog je Luj Napoleon III 1864. proglasio za cara Meksika.

1885.-  U Njujork stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885.- Rođen srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije.

1886.-Rođen je slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svjetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je živio do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Prošao je nekoliko faza, u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme i škrtosti palete, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna djela izuzetne sočnosti i čulne ekspresije. U posljednjoj fazi rastvarao je predmet uznemirenim potezima boje. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Djela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

1897.-   Umro engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, kom su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije nazvan prema njegovom prezimenu, bojkot.

1906.-Rođen britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla Ernst Boris Čejn. Sa Aleksandrom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1908.-Dolaskom broda “Kasato Maru” u luku Santos sa 168 japanskih porodica počela imigracija Japanaca u Brazil.
1937.- Umro je škotski pisac Džejms Metju Beri, “otac” Petra Pana. Pisao je uglavnom drame i pripovijetke. Djela: “Petar Pan”, “Divni Krajton”, “Gospodska ulica”.

1944.-  Američke snage u Drugom svetskom ratu zauzele ostrvo Sajpan u Pacifiku na kom su Japanci imali jednu od najvećih vojno-pomorskih baza.

1945.- U Yangonu se rodila burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava, Aung San Suu Kyi. Više od dvadeset godina provodi u kućnom pritvoru, 1990. dobija nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir za nenasilnu borbu za razvoj demokracije i ljudskih prava.

1947.-Rođen je indijski pisac Salman Ruždi, koga je iranski vjerski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi “Satanski stihovi”. Ruždi je od tada do 2000. godine, kada se odselio u Njujork, živio u Velikoj Britaniji.

Anamo onaj.

1949.-U Zagrebu je umro Vladimir Nazor, južnoslavenski pjesnik. Nazor je rođen 30.svibnja 1876. u Postirama na otoku Braču. Pučku školu je završio na otoku Braču, a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne nauke, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu i diplomirao 1902. Predavao je u gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine radi i živi u Istri, gdje je ujedno i proveo najveći dio svog života. Velog Jožu objavljuje 1908, a 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena.

Godine 1939., objavljuje Pastira Lodu i Dedeka Kajbumščaka. Ratne 1942. s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem preko Kupe odlazi u partizane, gdje Nazor počinje voditi dnevnik “S partizanima”. Poslije rata objavio je i “Pjesme partizanke”. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike.

1953.- Džulijus i Etel Rozenberg, osuđeni za špijunažu u korist SSSR, pogubljeni na električnoj stolici u zatvoru Sing Sing.
1961.-Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961.-Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Izraelu pronađen dokaz da je on postojao.

Šta ćete , ljudima Svete knjige malo kao dokaz da je Poncije Pilat postojajao. Više vjeruju nekom kamenu koji je mogao poturiti i Kunta Kinte.

1965.-General Huari Bumedijen vojnim udarom zbacio sa vlasti predsednika Alžira Ahmeda Ben Belu.

1970.- Sovjetski vasionski brod “Sojuz 9” postigao rekord u dužini boravka u kosmosu, 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

1975.-Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kurt Valdhajm u Meksiko Sitiju otvorio prvu svetsku konferenciju o položaju žena.

Kurt Valdhajm vam je fašistički ubica.

1978.- Američki karikaturist Jim Davis u dnevnim novinama objavio je prvi strip “Garfield”.

1987.-U eksploziji u garaži robne kuće u Barseloni poginulo 12 i povređeno više od 30 ljudi. Odgovornost preuzela baskijska separatistička organizacija ETA.

1988.-U indijskom gradu Kurukšetra poginulo 15 i povređeno 25 osoba u eksploziji bombe koju su postavili Siki-ekstremisti.

1993.-Umro je engleski pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983.

1995.- Čečenski pobunjenici oslobodili 1.500 talaca koje su držali šest dana i napustili bolnicu u gradu Buđonovsk na jugu Rusije pošto je s ruskim vlastima dogovoren prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

1999.-U Prištini na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije podignuta zastava UN pošto se Vojska Jugoslavije povukla, a KFOR preuzeo kontrolu nad Kosovom.

2000.-Britanski carinici u luci Dover otkrili u kamionu-hladnjači 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.

2009.-Reporter New York Times-a, David S. Rohde,  uspio je pobjeći otmičarima u Pakistanu, nakon sedam mjeseci provedenih u zatočeništvu.

 

 

 

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 14. Jun / Lipanj

 

 

Danas je Četvrtak  14. Jun / Lipanj 2018. Godine

Ovako  su se dani  podijelili:

165  potopljenih   ,  a   200  se  bori u bujicama brodoloma.  Šanse da se spase ? Vrlo tanbke, oaim ako… To ako ne bi valjalo, jer život kakav takav je prelijep.

Čudno je,  pomišljamo ,   dani se ne obaziru nego nesigurnim plovilima brode i hajbet ljudi zavedu i sa sobom povedu.

Što bi poete rekle:

Ko  prvi tone, sa sobom lavinu hajvana vuče.

U Prevodu:

Ne toni ako ne znaš plivati.

1645..U građanskom ratu u Engleskoj snage parlamentarista pod vođstvom Olivera Cromwella i Thomasa Fairfaxa, kod Nasebya, porazile vojsku monarhista lojalnu kralju Charlesu Prvom, koju je predvodio princ Rupert od Palatine. Kralj je potom zarobljen, revolucionarni sud ga je osudio na smrt i pogubljen je 1649.

Ko od mača živi od  mača i gine. Kromvela su poravnili za kočepernu glavu.

1777.-Kongres SAD prihvatio zastavu sa “zvijezdama i prugama”, kao zvanično državno znamenje.

Nezvanićne, paganske, amsonske znake su otisnuli na One dolar.

1904.-Umro je pisac Jovan Jovanović – Zmaj.

Čika Jovo je mnogu djecu lijepim veselim stihom obradovao. Nepismeni naci hajvani ga iu bukvara i uđbenika brišu.

1923.-Petog dana poslije profašističkog udara ubijen premijer Bugarske i vođa Zemljoradničkog narodnog saveza Aleksandar Stamboliski, izuzetno popularan u narodu. Tokom trogodišnje vladavine je sproveo agrarnu i poresku reformu, nacionalizovao neke banke i nastojao da izmijeni unutrašnju i spoljnu politiku dinastije Koburg, zauzimajući se za prijateljstvo sa Jugoslavijom.

1924.- Rođen je ruski pisac Vladimir Aleksejevič Solouhin, koji je u rusku književnost uveo nefabularnu prozu slobodne kompozicije.

„Veliki“ je posao napravio. Uništio dušu ruskog romana.

1926.-Rođen je Ernesto “Che” Guevara, argentinski liječnik i jedan od vođa revolucije na Kubi, a bio je ministar u vladi Fidela Kastra. U novembru 1966. postao lider gerilaca u Boliviji, a u oktobru naredne godine zarobljen i ubijen.

Rođeni sanjar i naivac. Njegova popularnost zasmetala Kastru i ovaj ga poslo u Boliviju da tamo za slobodu pogine.

1936.-Umro je ruski pisac Maksim Gorki. Imao značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu sovjetske Rusije i smatra se osnivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti.

Jadnik , u poznim godinama se presvratio. Vidio ća barba od revolucije radi njenoj  neposlušnoj dici.

1940.-Vojska nacističke Njemačke okupirala Pariz u Drugom svjetskom ratu.

Srećom De Gol je na vrijeme pobjegao pijancu Čerčilu, da iz londona vodi borbu protiv njemčkih fašista.

1942.Walt Disney je izdao popularan crtani film Bambi. Animirani film nastao je prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena i jedan je od rijetkih radova Walt Disneyja u kojem nema nimalo traga ljudskom postojanju.

1943.U bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu poginuo je publicista, novinar i prevodilac Veselin Masleša, narodni heroj, koji se kao gimnazijalac uključio u omladinski i radnički pokret. Studirao je prava u Zagrebu, zatim ekonomiju, sociologiju i političke nauke u Njemačkoj i Francuskoj, odakle je protjeran zbog političkog rada. Po povratku u zemlju s Otokarom Keršovanijem je pokrenuo časopis “Nova literatura”. U toku rata je uređivao “Borbu”, “Vojno-politički pregled” i “Narodno oslobođenje”, a 1942. je postao član Izvršnog odbora AVNOJ-a. Djela: studije “Mlada Bosna”, “Svetozar Marković”.

1942.-U Parizu je osnovana Evropska organizacija za istraživanje svemira.

Ljudi su optimisti. Čuj molim te istražiti svemir. Ko bi to reko. Pitamo se da li nmogu do kraja istražiti amebe i paramecijume, a kamo li dubine okeana. A oni bi svemir. Vala ima svakakvih insan.

1967.-Kina je testirala prvu hidrogensku bombu.

Tako se upisala u klub eventualnih razarača prelijepe Plave planete.

1973.-Srušila se Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji.

Ljudi nikako da dođu tobe. Nikad u gornjoj čaršiji ne gradi  visoka zdanja, a u niskoj čaršiji papke.

1985.- Pet europskih država, (Belgija, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Luksemburg) potpisuje “Schengenski sporazum”, kojim se omogućava državljanima zemalja EU slobodno kretanje unutar Unije.

Izgleda da je to jedina prava sloboda na zapadu , ono hahaha pred riječi „kolijevka civilizacije“.

1986.-Umro je Jorge Luis Borges, argentinski pisac, jedan od najvećih i najuticajnijih književnika XX veka. Presudno obilježio hispanoameričku literaturu i značajno utjecao na svjetske književne tokove. Bio je profesor anglosaksonske književnosti i kritičar, direktor Nacionalne biblioteke u Buenos Airesu. Introspektivnog duha, enciklopedijski obrazovan, maštar i sjajan znalac klasičnih jezika i literature i šekspirolog, tvorac je sasvim ličnog izraza kratke priče kojom govori o zagonetkama postojanja. Veoma ironičan, često se pozivao na pseudoistorijske izvore, što je dalo posebnu snagu njegovim tekstovima u kojima se miješaju fantastika i realnost. Saosnivač je više avangardnih književnih glasila, uključujući časopise “Proa”, “Prisma” i “Martin Fierro”. Djela: zbirke pripovijedaka “Univerzalna istorija beščašća”, “Maštarije”, “Alef”, “Izvještaj o Brodiju”, “Pješčana knjiga”, zbirka pjesama, kratkih parabola i priča “Stvaralac”, eseji “Devet eseja o Danteu”.

Najveći književni ubleha XX vijeka.

1992.Tansu Çiller je postala prva žena premijer u povijesti Turske (1993.- 1996.).

Dok bijaše, akretko, lijepa li bijaše.

1999.- Mirovne snage NATO-a na Kosovu otkrile su prvu masovnu grobnicu, sa ostacima tijela 81 osobe, Albanaca koje su pogubili srpski vojnici.

Tako to kosovski mitomani rade.

2003.-Referendumom u Češkoj Republici, 81 posto građana odlučilo je za pristupanje EU.

Nisu normalni. Samo vrane i lešinari kruže  zapadom.

2009.-Članice organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) – Armenija, Kazahstan, Kirgizstan, Rusija, Tadžikistan potpisuju ugovor o zajedničkom brzom reagiranju na napad. Bjelorusija i Uzbekistan bojkotiraju summit.

Dogodilo se na današnji dan 13.Jun/Lipanj

Danas je srijeda 13. Jun / Lipanj 2018. Godine

Ovako  su se dani  podijelili:

164  brisanih    i ad  aktiranih. 201  se priprema za iste  učinke.

Čudno,  pomišljamo ,   ljudi dane ad aktiraju , a oni ni mukajet.

Neizgleda.

Nemojte da vas zavaraju. Savaki taj nogirani dan povuku  milione hablečina sa sobom. Žestoko se svete.   .

Što bi poete rekle:

Ko se poslijednji  i smije prvi se iz frke nogira .

323.-Umro grčki kralj Aleksandar Treći, nazvan Aleksandar Veliki, najveći vojskovođa antičkog svijeta, tvorac najprostranije imperije u dotadašnjoj istoriji čovječanstva. U mladosti je bio učenik Aristotelov. U prijestonicu grčke države Makedonije Pelu doveo ga je njegov otac kralj Filip Drugi Makedonski, a na prijesto je došao u 20. godini života kad je 336. prije nove ere ubijen Filip Drugi. Dovršio je pokoravanje grčkih država i 334. prije nove ere je sa 30.000 pješaka i 5.000 konjanika poveo rat protiv Persijanaca. Ubrzo je osvojio Malu Aziju, Siriju, Egipat i Persiju i stigao do rijeke Ind. Za prijestonicu carstva je proglasio Vavilon, u kojem je po povratku iz Indije iznenada umro u 33. godini života, što ga je spriječilo da preduzme namjeravani pohod na Zapad. Bio je izuzetno hrabar, a u borbi je primjenjivao metodičnu i uništavajuću strategiju. Koristio je sadejstvo konjice i pješadije i prvi je u istoriji ratne vještine uveo sistematski rad štaba. Njegova vojnička genijalnost se zasnivala i na širokoj kulturi, po čemu je bio superioran nad vladarima čije je države pokorio. Stoga nije bio samo osvajač već i nosilac širenja helenske kulture.

Ipak i njega je jedan od ovih naših tihih i mirnih dana pokupio.

1381.-Pod vođstvom Vota Tajlera u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembrišir počeo seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima. Već prvog dana ustanka seljaci su, uz pomoć londonske sirotinje, ušli u London i opsjeli zgradu parlamenta, ali Tajler ubijen već trećeg dana ustanka. Ostavši bez vođe, ustanici su napustili London i buna je krvavo ugušena.

Ništa novo i neobično.

1831.-U Edinbughu se rodio James Clerk Maxwell (1831.- 1979.), škotski fizičar koji je razvio teoriju elektromagnetizma, a važna su i njegova istraživanja na polju elektrodinamike. Maxwell se uz Newtona i Einsteina svrstava među tri najveća mislioca u povijest fizike.

1865.-Rođen je irski pjesnik i dramski pisac Vilijam Batler Jejts, uz Šoa i Džojsa, jedan od najvećih irskih pisaca. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1923.

Dobar je , iskren, vrlo zaljubljen u neuzvraćenu ljubav, zbog toga mu srce čezne i žene voli. A bio je i nestašan.Mnogo se brate zaljubljivao.

1873.Rodio se hrvatski pjesnik, novelist, esejist i putopisac Antun Gustav Matoš (1873.- 1914.).

1900.- U Kini je počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

Strani krimilal i domaći opijum.

1917.-Sa 14 bombardera tipa “gota” Nijemci u Prvom svjetskom ratu prvi put iz vazduha bombardovali London. Poginule 162 osobe. Prije toga, napadi na britansku prijestonicu vršeni su iz “cepelina”.

Katastrofalnije reprize će se desiti u Drugom svjetskom ratu.

1934.-Adolf Hitler i Benito Mussolini sastaju se u Veneciji, Italija. Mussolini kasnije opisuje njemačkog diktatora kao “smiješnog malog majmuna”.

1943.-U bici na Sutjesci, u Drugom svjetskom ratu, poginuo je komandant Treće divizije i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Sava Kovačević. Narodnim herojem proglašen je 23 dana poslije pogibije.

Dana pogibije pravio katastrofalne greške. Mnogo je nevinih zbog toga izginulo. Kada je to shvatio, odlučio je da pogine herojskom smrću.

  1. – Državnim udarom u Kolumbiji na vlast je došao Gustavo Rojas Pinilla, koji je diktatorski vladao do 1957. godine.

Kolumbija je prije bila banana republika SAD i CIA. Poslije su je unaprijedili i narko kartel republiku. Biznis je biznis.

  1. – The New York Times počinje sa objavljivanjem tajnih dokumenata Pentagona vezanih za Vijetnamski rat. Američki predsjednik Richard Nixon i državni odvjetnik John. N. Mitchell pokušavaju to spriječiti, no odlukom Vrhovnog suda SAD-a dozvoljeno je njihovo objavljivanje.

Objavio trice i kučine. Sve američke novine kontroliše SAD vlast.

  1. – Sjeverna Koreja saopćila da se povlači iz UN-ove agencije za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.

Sjeverniji od svih korejanaca  , umišlja da je neki klinac. A nije , on je samo razmaženo krvoločno dijete .

 

 

Dogodilo se na današnji dan 9. Jun / Lipanj

Danas je Subota  9.  Jun / Lipanj 2017. godine, ako je vjerovati Hrišćanima.

A dani se podijelili ko rahmetlije  i to 159 umotanih u kovčege    i pokopane u prošlosti 206  se

priprema za iste svečanosti, zakovrnutih očiju.

Čudno,  kontamo mi ,   dani su tako mirni  i svečani kada odlaze na vječne pute.

Nemojte da vas zavaraju. Povuku oni svakog dana milione insanskih hajvana sa sobom.

 

No nismo zaboravili onu dilemu:

Da li vjerovati krstjadnima?

Mnogi im vjerovali pa nagrabusili do balčaka.

Od Amerika do Oceanije.

A meremo i nabrojati po tabijatu i redosljedu.

Ništa nas ne košta, a i veće se zlo viđe ne mere napraviti.

‘Vako na prliku, ko neki kratki referat:

Prije su se neke zemlje zvale – Zemlje čednih crvenih ljudi.

Sada tih ljudi manje više nema.

Potamanili ih u totalitetu.

A preinačili im i imena prostornog okoliša u kojem su crvenokošci bilo nepoželjni.

Sada se to zove Sjeverna Amerika, gdje se smjestila u ovom momentu   najvamjeveća terositička i

najgenocidnija   svjetska sila -Sjedinjene Američke Države.

Zatim niže , bar nam na Atlasu tako stoji , Španci bili malkice mlosrdniji i ostavili neke od Crvenih

vragova (jer su bili nehrišćani nearijevske boje), pa je to postalo Južna Amerika.

Evropa i Afrika , Azija i Australija su imale male popuste.

Tamo se ne dešavaju totalni genocidi,već općeniti.

Valjda nismo ništa izostavili.

Polove i Inuite nismo zbrajali.Tamo je krstašima hladno.Ali kada se ukrzne pokolj naprave.

Što bi poete rekle:

Ko ne vjeruje u krst riknjava garantus.

U prevodu :

-Genocid totalitaris globalitis.

68.-Rimski car Neron izvršio samoubistvo pošto ga je Senat proglasio neprijateljem naroda i osudio na smrt.

Nisu mu bile sve harfe na broju. Tražeći ih zapalio grad.

1357.-U Pragu, na Vltavi, počela gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po imenu tadašnjeg imperatora nemačko-rimskog carstva i češkog kralja Karla IV. Prema predanju, datum početka gradnje odredili astrolozi.

Bez ove informacije nismo mogli živiti. E sada nam je lakše.

1462.-Poslednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, uzdajući se u pomoć hrišćanske koalicije, otkazao danak turskom sultanu Mehmedu II i priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja Matije I Korvina. Turci 1463. osvojili Bosnu i pogubili Stjepana.

Glupko, ali ne krivimo ga . Stjepan je priznao Katarinu kao kraljicu-majku a ona je prodala čistu Bosanasku Bogumilsku vjeru đavoljoj Vatikanskoj crkvi, bludnici ispod sedam brijegova.

1672.-Rođen Petar I Aleksejevič Romanov, Petar Veliki, ruski car od 1682. do 1725, reformator ruske države i društva. Osnovao Akademiju nauka, pokrenuo prve novine, pomagao razvoj privrede otvarajući rudnike i manufakture, organizovao državnu upravu i Rusiju podelio na gubernije. Na ušću Neve 1703. podigao novu prestonicu, Sankt Peterburg.

Jes svaka  mu vjera. Otvarao rudnike, bezbeli , njemu išo kajmak, a narod i dalje tlaku imao.

1781.-Rođen engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson, konstruktor lokomotiva. U Njukaslu 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva, a njegova lokomotiva na pruzi Stokton-Darlington 1825. vukla prvi putnički voz na svetu.

1815.-Završen Bečki kongres koji je zasedao od septembra 1814, kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova u evropskim zemljama. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao preko ruskog cara Aleksandra I da zainteresuje Bečki kongres za srpsko pitanje, ali zbog protivljenja Austrije i Engleske nije uspeo.

1870.-Umro engleski pisac Čarls Džon Hafem Dikens, rodonačelnik socijalnog romana, jedan od najznačajnijih i najčitanijih engleskih pisaca.

Jedan od rijetkih engleza koji nije bio u okovima perverzije britanske krune.

1874.-Umro indijanski vojskovođa Kočiz, poglavica apačkog plemena Čirikahua, vođa Indijanaca uborbama s belim naseljenicima i američkom vojskom na jugozapadu SAD.

1875.-Na brdu Gradac kod Nevesinja izbio jedan od prvih većih sukoba Hercegovaca s Turcima u Bosansko-hercegovačkom ustanku. Ustanak nazvan “Nevesinjska puška” brzo se širio i za mesec dana zahvatio i Bosansku krajinu.

1892.-Rodjen američki kompozitor Kol Porter, autor popularnih šlagera, muzičkih komedija i brodvejskih mjuzikla koji su preneti i na film.

1898.-Potpisan sporazum kojim je Kina ustupila Velikoj Britaniji Hong Kong na period od 99 godina. Hong Kong vraćen Kini 1. jula 1997.

1914.-U Beogradu svečano otkriven spomenik srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, rad vajara Rudolfa Valdeca. Spomenik postavljen na ulaz u Kalemegdan, a posle Prvog svetskog rata prenet u park na Studentskom trgu.

1923.-U Bugarskoj državnim udarom oborena vlada Aleksandra Stamboliskog, lidera Zemljoradničkog narodnog saveza Bugarske. Nekoliko dana posle prevrata Stamboliski i njegovi saradnici ubijeni.

1928.-Engleski mikrobiolog Aleksandar Fleming pronašao penicilin. Njegovo otkriće iskorišćeno 10 godina kasnije kada su ga Hauard Flori i Ernst Čejn primenili kao prvi antibiotik. Fleming, Flori i Čejn 1954. podelili Nobelovu nagradu za medicinu.

1945.-Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije donelo Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i jugoslovenskih državljana koji su sarađivali sa okupatorom, kao i preostalu imovinu muslimana.

1945.- Jugoslavija s Velikom Britanijom i SAD postigla sporazum kojim je Julijska krajina podeljena na okupacione zone A i B. Prva potpala pod savezničku, druga pod jugoslovensku vojnu upravu.

Trst je naš ,sjećate se.

1972.-Američki bombarderi napali Hanoj i Hajfong. To je bilo najžešće bombardovanje Severnog Vijetnama od početka Vijetnamskog rata.

To je bilo takozvano pušiona bombardovanje.

1991.-Od posledica erupcije vulkana na planini Pinatubo na Filipinima poginulo oko 100 ljudi, a 250.000 ostalo bez domova.

Ljude historija nikako da prizove pameti.

1995.-Kolumbijska policija uhapsila vođu kartela Kali Hilberta Rodrigesa Orehuelu, šefa najvećeg svetskog sindikata droge.

1999.- Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO u Kumanovu potpisali Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova. Time okončani vazdušni udari NATO na SRJ, a na Kosovu, na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija raspoređene međunarodne snage, među kojima najveći broj vojnika iz zemalja-članica NATO. S povlačenjem vojske i policije, sa Kosova počeo masovan odlazak Srba i Crnogoraca.

Kosovo je naše! Nedamo Kosovo! Ipak Albanci nisu martili za parole.

1999.-Prema izveštajima državnih medija, više od 2.000 poginulo ubijeno i oko 5.000 povređeno u napadima NATO na Jugoslaviju, koji su počeli 24. marta. Teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

Geingova škola. Lal, laž i laž.

2000.-Savet bezbednosti UN produžio mandat mirovnim snagama UN na Kosovu, ne obazirući se na zahtev Jugoslavije da te snage budu povučene.

Srbija odahnula. Ipak narod ne zna da Kosovo nije srpsko. Novi mit novi 600 godina.

2000.-Umro američki vajar Džordž Sigal, jedan od najpoznatijih predstavnika pop-arta.

Ubleha.

2001.-Pakistanski sud osudio bivšeg premijera Benazir Buto na tri godine zatvora zbog odbijanja da se pojavi u sudu pred kojim je optužena za korupciju.

To im malo bilo, pa je upucali.

 

 

Dogodilo se na današnji dan 8. Juna / Lipnja

Danas je petak 8. Juni /Lipanj 2018. godine.

Ovako  su se dani  podijelili:

158  umotanih u samrtničke pokrove i pokopane u sjećanjima. 207  se priprema za iste svečanosti.

Za razliku od insana dani se vrćaju svake godine  , noviji , umiveniji ljepši , puni nade .

Čudno,  kontamo mi ,   dani su tako mirni  i svečani kada odlazer na počinak. Nemojte da vas zavaraju. Povuku oni svakog dana milione blećaka s sobom.

Što bi poete rekle:

Zavadi pa vladaj.

U prevodu :

Kad tad svaka cica dođe na tabut tahte  kolica.

 

A ono , prije , što se desilo ne mere se mjenjati.

 

632,-U Medini umro Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim  , Allahov vjerovjesnik , osnivač islama, monoteističke religije zasnovane na “Kuranu”. Sproveo političko i versko ujedinjenje Arapa i time stvorio osnovu za njihovu vojno-političku i kulturnu ekspanziju prema Istoku i prema Zapadu.

1695.-  Umro holandski astronom, matematičar i teorijski fizičar Kristijan Hajgens. 1655 otkrio Saturnov prsten i jedan njegov satelit, objasnio način prostiranja svetlosti i konstruisao časovnik s klatnom.

1809.- Umro engleski političar i pisac Tomas Pejn, autor dela “Zdrav razum” i “Američka kriza”, u kojima je podržao “Deklaraciju o nezavisnosti” američkih kolonija.

1810.-Rođen nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma.

1869.-Rođen američki arhitekta Frenk Lojd Rajt. Prvi u SAD upotrebio armirani beton i industrijski građevinski materijal. Konstruisao dosta građevina, uključujući Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel “Imperijal” u Tokiju.

1871.-Austrougarski car Franc Jozef I objavio odluku o ukidanju Vojne krajine, koja je sprovedena 1873. Krajina predstavljala austrijski granični pojas prema Turskoj posle uspostavljanja dvojne Austro-Ugarske monarhije, a kada je uvedena opšta vojna obaveza izgubila vojni značaj.

1876.- Umrla francuska književnica Žorž Sand, preteča feminizma, autor sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča. Ostavila obimnu prepisku i memoare.

1883.-Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, svojim protektoratom od 1881. Tunis stekao nezavisnost 1956.

1916.-Rođen engleski biohemičar Frensis Henri Kompton Krik, dobitik Nobelove nagrade za medicinu 1962. Razjasnio strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju naslednih osobina.

1921.-Rođen indonežanski general i diktator Suharto. Uz pomoć vojske 1967. postao premijer preuzevši ingerencije i šefa države Ahmeda Sukarna. Od 1968. predsednik Indonezije, do 1998, kada je pod pritiskom studentskih demonstracija i nemira prinuđen da podnese ostavku.

1929.-Margaret Bondfild postavljena za ministra rada, prva žena član vlade u britanskoj istoriji.

1940.-Nemačke krstarice “Šarnhorst” i “Gnajsenau” u Drugom svetskom ratu potopile britanski nosač aviona “Glorijus” i razarače “Ardent” i “Akasta”. Poginulo više od 1.500 ljudi.

1941.-Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Siriju da bi sprečile osnivanje baza Sila osovine.

1942.-Japanske podmornice u Drugom svetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sidnej.

1943.-Umro srpski matematičar Mihajlo Petrović, zvani Mika Alas, osnivač beogradske Matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije.

1946.-  Umro nemački pisac Gerhart Hauptman, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1912.

1965.Armija SAD u Južnom Vijetnamu dobila ovlašćenje da preduzima ofanzivne operacije.

1986.- Uprkos optužbama da je, kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kurt Valdhajm izabran za predsednika Austrije. Bojkotovao ga gotovo ceo svet.

1993.- U svom pariskom stanu ubijen Rene Buske, šef francuske policije za vreme nacističke okupacije zemlje u Drugom svetskom ratu.

1996.-Grupa američkih marinaca uspešno okončala akciju spasavanja kapetana Skota O'Grejdija, čiji je avion F-16 šest dana ranije u severozapadnoj Bosni oborila vojska bosanskih Srba.

1998.-Umro nigerijski general Sani Abača, vlast preuzeo general Abdulsalam Abubakar, deveti vojni šef države u istoriji Nigerije.

2001.- Briselski sud proglasio krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dve opatice, zbog zločina u Ruandi. Savet ministara Ruande saopštio u decembru da je u toj zemlji 1994. ubijeno više od milion ljudi.

2001.- U jednoj školi u Ikedi u Japanu mentalni bolesnik nožem usmrtio osam učenika, a 15 nastavnika i učenika ranio. To je najveće masovno ubistvo u toj zemlji od 1995, kada je od trovanja gasom u podzemnoj železnici u Tokiju umrlo 12, a na hiljade osetilo poledice trovanja.

2006.-Island je bila prva zemlja koja je priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu.

  1. – Umro je pjevač Šaban Bajramović.

Duša ciganske pjesme na balkanskim prostorima.

 

Dogodilo se na današnji dan, 5. Jun / Lipanj

 

Isteklo je  155 dana , a restluje se  210  za dotok berićeta. Svako nešto ućari. Čujemo, javljaju nam mediji najviše SIDE-e (AIDS-a) učare pederi.

Nemojte se ljutiti što ih zovemo po mahalski.Stvar navike.A vama ako se ne sviđa našriječnik nemojte nas čitati ,a pogan vodite doma.

Kažete šovinstički i pederofobno je to!

Ako .Može nam se.

Mi se držimo Božijeg užeta, a on je tu nečist i bolest prokleo za vijek vjekova.Ko smo mi da budemo mimo Boga ili da se bojimo šta će ljudi reći, ako slijedimo ispravni Božiji nauk..

Što bi poete rekle:

-Bjaž'ba , daleko im dunjaluk od našega.

U prevodu:

-Imao je Tito pravo glede Golog otoka.

No historija teče svojim pute, jer zapisano je:

754.-Ubijen Bonifacije, nazvan Apostol Nemačke, misionar pape Grgura II. Tokom misije među germanskim plemenima od 719. osnovao biskupije u više mesta na germanskom području. Ubio ga paganin Frizijac.

Bonifacije je 5. lipnja očekivao novokrštenike za sakrament potvrde. Umjesto njih u tabor je provalila četa razbojnika i sve poubijala.Kada je novac u pitanju gaze se svi ljudski i Božanski zakoni.Od prahistorije do današnjih dana.

1723.- Rođen škotski ekonomista i filozof Adam Smit, uz Dejvida Rikarda najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije.

1806.-Napoleon proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

Tako se stvarjau trule- fukaračke dinastije.Postaviš za glavara jal’ brata,jal’ sina, a mere i ženu.

1819.-Rođen engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams. Na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana odredio, skoro istovremeno sa Irbenom Leverjeom, putanju Neptuna.

1826.-Umro nemački kompozitor i pijanist Karl Marija fon Veber, jedan od kreatora romantičnog izraza u nemačkoj muzici, a njegovo remek-delo “Čarobni strelac” smatra se prototipom nemačke romantične opere.

Što bi se reklo – muzičar sa pedigreom. Otac mu. Franc Anton Veber, bio je stric Mocartove žene Konstance i soprana Alojzije Veber. Njegova majka, Genoveva Veber, bila je operska pevačica.

1827.-Turske trupe zauzele Akropolj i ušle u Atinu pošto su slomile ustanak za oslobođenje Grčke.

Ali ne zadugo. 21. srpnja 1832., diplomatski predstavnici Velikih sila pri Visokoj Porti u Carigradu, potpisali su zajedno sa otomanskim predstavnicima Mir iz Konstantinopolisa (1832), kojim su utvrđene granice novoustanovljene Kraljevine Grčke.

1837.-Srpski knez Miloš Obrenović postavio prve ekonome, čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira.

To je onaj što je kokno pobratima i kuma , isto kao Milošević Stambolića.

1873.- Pod pritiskom Britanije sultan Zanzibara Said bin Bargaš zatvorio zanzibarsko tržište robova.

Tržište robova se na taj način povuklo u ilegalo i cijena robova je skočila,što je kolonijalnoj Britaniji i te kako odgovaralo.

1878.-Rođen meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, lider seljačke revolucije u Meksiku. od 1910. do 1917, uz Emilijana Zapatu najpopularniji meksički narodni tribun. 1966. proglašen za meksičkog nacionalnog junaka.

Normalno sve revolucije kad tada propadaju.Izgube čistoću i nevinost ideja koje su im bile pokretači.

1883.-Rođen engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz, poznat po delu “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca”, koje je donelo radikalan zaokret u ekonomskoj teoriji.

1898.- Rođen španski pesnik i dramski pisac Federiko Garsija Lorka, jedna od najznačajnijih ličnosti španske književnosti XX veka. Streljali ga pripadnici Frankove civilne garde 1936.

Šteta ,anamo onaj.

1900.- Britanske trupe u Burskom ratu zauzele Pretoriju.

Tako nastaje britanska genocidna politika aparthejda.

1915.-Žene u Danskoj dobile pravo glasa.

Po ugledu na njih i Švajcarkinje su dobilepravo glasa.Na jedvite  i to  referendumom   1971.

Švajcarska je bila jedna od posljednjih evropskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa Kasnije od nje uveo je to pravo samo patuljasti  Lihtenštajn 1984.-.

1916.- Britanski feldmaršal irskog porekla, lord Horejšo Herbert Kičener, osvajač Sudana i ministar rata u Prvom svetskom ratu, potonuo na oklopnoj krstarici “Hempšir”, koja je, ploveći u Rusiju, naišla na minu.

Pazi molim te.Oklopna krstarica naletila na minu.Veoma postska smrt Ali bitnioje je to što je Horejšio u Burskim ratovima praktikovao konclogore,ćije su stzrahote poslije kopirali nacisti.

1941.-Eksplodiralo spremište municije nemačke vojske u smederevskoj tvrđavi, u Drugom svetskom ratu. Poginulo više hiljada ljudi, a srušeno i oštećeno više stotina kuća. Uzrok eksplozije ostao nepoznat.

Niko nije bio lud da preuzme odgovornost za taj masakar.

1945.- Predstavnici SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske u Berlinu potpisali Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad poraženom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i njenoj podeli na četiri okupacione zone.

SSSR se rapala.SAD nad glavom visi oštrica.Škoti i Irci najavljuju otcepljenja od Britanije. Normandija i Baskije ,nikad nisu definitivno priznali vlast Francuske.Moglo bi doći do karmičkih turbulencija i podjela.

1947.- Državni sekretar SAD Džorž Maršal izneo plan o finansijskoj pomoći Evropi razorenoj u Drugom svetskom ratu. “Maršalov plan”, kojim su SAD u periodu od 1948. do 1952. dodelile pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama, usvojen iste godine na Ekonomskoj konferenciji u Parizu.

Plan je veoma pogodan za izvlačenje kapitala Sjedinjenim Američkim državama, odnosno Maršalu lično i udruzi njegovih najbliskijih rođaka i prijatelja.

1967.-Počeo rat Izraela i Egipta, Sirije i Jordana. Izraelske snage u narednih šest dana izbile na Suecki kanal, zauzele Sinajsko poluostrvo, pojas Gaze, deo Jordana i Golansku visoravan u Siriji.

1968.- Palestinac Sirhan Sirhan u atentatu u Los Anđelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona Kenedija, koji je takođe ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu. Robert Kenedi narednog dana podlegao povredama.

Dobri stari FBI i CIA.Kako oni skladno sarađuju.Ipak , najčešće zabrljave i ostave tragove koji se teško brišu.

1972.-.U Štokholmu počela prva konferencija Ujedinjnih nacija posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline.

Uh plaho će je zaštiti od satrapa nev agea.

1975.- Suecki kanal, koji je bio zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo otvoren za međunarodni saobraćaj.

1992.-Jugoslovenska narodna armija napustila kasarnu “Maršal Tito” u Sarajevu, čime je završeno povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

Iz Sarajeva gospodo, direktno na obližnja brda sa kompletnim naoružanjem.A ne van Bosne i Hercegovine.Van će otići kad aim Armija BiH potkreše genocidna krila.

2000.-Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton govorio u Državnoj dumi, kao prvi predsednik SAD koji se obratio ruskom parlamentu.

Prema našin saznanjima nije imao saksualne  afere, dostupne za javnost.

2000.-Apelacioni sud u Santjagu ukinuo poslanički imunitet bivšem čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu, otvarajući time put za sudski proces zbog zločina počinjenih u Čileu tokom njegovog režima. Sud naredne godine suspendovao proces proglasivši Pinočea mentalno nesposobnim.

Očekivano.Nije li Pinoče miljenik SAD i CIA.A najveći svjetski teroristi sve mogu.

2001.- Laburistička stranka ubedljivo pobedila na izborima u Velikoj Britaniji, a Toni Bler postao prvi premijer laburista s dva uzastopna mandata.

To je onaj majmunoliki pacov drekavac ko,e ke Biš stalno sugerisao : „ ne puši mi u guzicu“.

2001.-UN obeležile 20-godišnjicu pojave AIDS. Procenjuje se da je 58 miliona ljudi zaraženo HIV-virusom i da je više od 22 miliona umrlo u poslednje dve decenije.

Pogodite koju populaciju AIDS najčešće kosi.Mi ćemo po mahalski: pedersku, a vi prevedite na tepajuće nazive za pogane.Na volju vam.