Palestinska strava i smrt Alekseja Navaljnog

Svako zlo je usporedivo i neusporedivo.I uvijek diolazi iz istih izvora.Od neljudi, monstruma i ubica koji se regrutuju iz umobolnica zla.

Zapadnjački arijevski demohrišćanski svije je stvori sva zla unazad dva milenija. Na lažnoj ,neutemeljenoj dogmi o superiornosti zapadna “civilizacija” je uništavala čega god bi se dotakla , a to nije bilo po modusu antihrista i bludnice sa sedam bregova.Tako je Zapad , plaćen i kupljen od Cionista stvorio genocidnu tvorevinu Izrael , kao razarajući hrišćansko-jevrejski bastion usred islamskog svijeta.

Podržavajući Izrael i Cioniste ,Zapad predvođeni SAD I Velikom Britanijom, vodećim genocidnim nacijama i najvećim teroristima od II svjeskog rata , podržava stravični genocid i razaranja nad nejevrejskim stanovništvom , širom Bliskog Istog , sa najsmrtonosnijim aspektom na tlu Palestinske države u Gazi.

I Zapad , zapadni mediji, establišmenti , većina političara i naroda ostaju nijemi gluhi na sustavni i planski genocid , ubijanja i silovanja, pljačku i otimačinu ,razaranje i pustošenja svega što nije Jevrejsko.

Toliko besčutnosti , beskrupoloznosti, ignorancije , bijede i nehumanosti u stradanju Palestinskog naroda nije viđeno od ratova u Bosni i drugog svjetskog rata i stradanja Jevreja u holokaustu.

Rusi ubiju jednog čovjeka;zatvorenika, političkog disidenta Alekseja Navaljnog čitav Zapad se najglasnije što je moguće sedigao u ime odbrane demokratije žigošući Putina i Ruse.I u pravu su.Svaki nepravedno ubijeni čovjek traži pijetet i zaslužno kažnjavanje izvršioca likvidacije.

Međutim ono što boli iskreni demokratski svijet zasnovan na humanim, civilizacijskim premisama je najcrnje licemjerje Zapada i odsustvo bilo kakvih moralnih ograda.

Jedno palestinsko dijete , jedna palestinska žena zaslužuje isti tretman kao jedinka A.Navaljni. Nevini život je nevini život bez obzira na zvučnost.

Navaljni je svjesno izabrao put u smrt.Nevinu palestinsku djecu i žene niko ne pita hoće li ( želi li ) umrijeti.Genocidna zvijer ih bjesomučno i neštedimice ubija.

Zapad je saučesnik u svemu tome.Zapadni mediji takođe.I ne samo oni. Cjelokupna svjetska zajednica je izdala vlastite domene civilizacijskih dostignuća, normi , morala, etike i pala na ispitu humanizma i pravednosti. Mediji takođe.

Svi su odustali od Božije riječi , ljubavi i milosrđa.Ubijajući nevine i nemoćne pokušavaju ubiti Božiju riječ i svjetlost.A to je nemoguće!

“Normalnom” čovjeku , ako ih još uvijek ima, je veoma je teško živjeti u ovim nečasnim, genocidnim , zlim vremenima i ostati uman.

Svake sekunda u svijetu biva ubijeno jedno dijete, silovana jedna žena, rasčerečen jedan nevini život a svijet nijemi.

Svakog trena jedno dijete umire od gladi, jedna djevojčica biva silovana a demokratski svijet i UN nijeme.

Život na ovoj planeti sve više postaje prazan hod bez smisla i svrhe.

Jedino tinja nada u Boga Milostivog da će se kao uvijek , u svom milosrđu smilovati ljudima i učiniti da zlo bude poraženo.

Gospode Ljubavi i Milosti molim Te pomozi iskrenim vjernicima , bijednim, siromašnim, bolesnim, potrebitim i potlačenim.

Neka vječno sjaji ime i djelo Tvoje, Gospode Vječni i Živi.

Alelujah!

Emir Kustirica – kurvozije , gitan , kafa i prijateljsko ćaskanje

Iz Arhiva

 BY ADMIN30. JANUARA 2016.ONI NAMA, MI NJIMA

Njega je debelnjača, ili kako on svoju mater zove guzno crijevo; abortirala. Ne bi se mi tog pogančera tog kovertita doticali. Mi ne čeprkamo po govnima. Od njih se širi truli nekrofilski smrad. Tako bi rekel oni koji mrze Emira Kustricu.

Mi nikog ne mrzel. Mi smo Bogumili. Mi bum pokušaval doći do istine. Mi bi ga kultivizirano pozvali i na kafu i bocun curvoazijea i na gitan; po njegovom izboru. To je njegova branša. Po našem odabiru je najbolja ona vrsta dvadeset godina stara, minimum. Tada se mi ostalin bagri rješili.

On je gost i on bira to smo naglasil da ne bi bilo zabune, ako to ne naglasimo možda neće doći. To nam Campo rekel. Kaže nije loš ali je puno stipsa ko onaj čifutek Bregović. Ako izričito ne naglasimo mi bumo plaćal -nema njega.

Još nam rekel, oprezno ako bumo frkal s njim zna mučki iznenada odvalit. I savjet nam dao. Ako belaj pođe samo malkice ga puknul po nozi, tanka ko slamičica za infuziju. Još nam hejbet pričal, ali to su njegove priče pa neka bu sam pričal svijetu, svakom svoje. Mi ne bum tračal.

Nemanju bum prvo pitel ; Šta je njegovo, da znamo da ne buje zabune. Ovo sa kajkvštinom mu Campo podvalio. Kaže ustaše mu rod neki poklali pa sada mrzi sve hrvate i katolike. Čak više nego rođenu vjeru.

Možda ga to pitanje bu iznenadil, ali ćemo mu objasniti njegovi preci su bili Bogumili.

Neko nam objašnjavao da su Kusturice od davnina od Novog onog Hercega što je u inat papi prešo na pravoslavstvo.

Dakle nije pravoslavac po prijeklu nego on bu bogumil, čiji su pretci vjerovatno, radi Stjepana, prebjegli na pravoslavnu vjeru. Ako ima nekih drugih Kosturica, njih povijest ne pamti.

Možda je novo ime uzeo radi Heceg Stefana a ne Stefana Dušana Silnog Nemanjića. Ali sigurno nije, već baš radi Dušana Nemanjića Slinića . Toje onaj što je bio Silni, pa jurišao na Bosnu, pa ga popušio i objesio se ko iscjedak iz nosa. Od jeda rikno po godine po glabanju.

Ovo mu ne bi rekli da se ne uvrijedi, jer i on neke pohode na Bosnu , na Sarajevo poglavato pravi. Hoće li ga poglabati, hoće svakako ko svi krstaški ratovi.

Joj zaboravili reći, ovo nije trač, Campo mu poručio još mu glava ko dva cocina bubnja, ali dobro mu stoje jer pažnju sa čačkalica i razrokosti odvlače. A i ne vidi se da mu je kosa uvijek masna i prljava. Da nije nje – na priliku i nepriliku bi bio isti Dodik.

On će nam reći : Andrić grad je moj.

Mi smo kompromisni pa ćemo reći neka , neka, dobro ti je to. Na čast ti i na obraz bilo. Drago nam što si se sa Ivicom vjenčao. Ti mu dođeš ko njegova Marica.

Dobar ti je taj Andrić; on je pisac svjetskog glasa i nobelovac pride. Svaka čast Nemanja, a možda nešto kane, jer Andrić je mrtvac i ne mora da plaća poreze.

Da je u braku sa mrtvacem i ortodoksnim i dokazanim pederom nećemo pominjati. Andrić cvajtaš bio, prčkali mu drugi bolesnici po nus produktima guznog crijeva; Nemanjinim najdražem izrazu. Andrić, njegov idol nikad žensko vidio ni pricvrljio nije. U se jada i bijede nakupio i svoju boleštinu na dunljaluku vaskolikom rječju iskaljivo.

Pa nam pomisao padne na um , da nije Nemanja, možda , na krst prešao, radi crkvenog vjenčanja sa mrtvacem. Neke crkve vjenčanje andriće i njihove zaljubljenike i tih bolesnih fela dozvoljavaju. I vjenčanja mrtvih i živih.

Mi čutimo ne progovaramo da ne zna blećak gdje je grad posadio. Jedna dobra kiša i nema grada. Hoće to na pedereske gradove. Pitajte Sodomu i Gomoru. Joj mi zaboravni kako će ih pitai kad ih nema. Kako nema – neko vrišti – pun svijet sodoma i gomora; počev od Vatikana i crkvi njinih, do zapada i onih preko bare.

On bi uzvratio protupitanjem; a šta je vaše?

Mi bi krenuli od Kulina bana i povelje, Bogumila i stećaka, pa nabrajali i nabrajali došli do Meše, Maka, Kamernog teatra, Indexa i Keme, Olimpijade , Mehmeda Paša Sokolović, Doli Bel , Otac na lužbenom putu i Dom za vješanje, slobode i ljudskosti.

Ukratko crtično, sve on to zna, ali se mutav pravi. Ali ko zna povijest mu nije dobra strana ni bilo kakvo obrazovanje.

-A šta je još tvoje ili vaše?

Mi pitamo, on šuti , jer sada je srbin i nema povratka, ne može se čovjek za svaku sitnicu popišmanit.

-Da kaže Kosovo, ne ide jer nije, još od 1389. godine. Ni tam tam gusala, šest vjekova jadikovke i ” herojstva ” istrage turaka i poturica nije , nije pomoglo.

-Da kaže mi smo izumili genocid, drvosječke sjekira, bodljikavih žica, macole i snajpere i i bombe ni to ne ide. To su drugi izmislili a oni Srbalji u krvlju usavršili.

-Da kaže mi smo umjetnici, krvavih Drina, silovanja, klanja, čerečenja, lomača; starih, djece i žena, fudbala ljudskih glava, buldožera tjelesa poravnanja, u jamu bacanja, djece na bajonet nabijanja to ide, ali konta to nije baš za javne hvale.

Onako sa jaranom Neletom žvaljom sa kokardom na čelu u potaji, to može. Ali ispliva sve na vidjelo.

A onaj kokardaš takve žvalje ima da sam sebe za guzicu od neke muke ujeda. Sve misli ona mu pamet ukrala. Nije jadnica , možda nešto drugo jeste, ali mozak sigurno nije.

On ne shvata da se taki rodio. Vi mislite nemoguće. Čovjeku bez mozga, visine metar i pola žileta i onakvom ćenifom je sav smrad moguć, pa i vlastitu guzicu ugristi i balege njene sažvakati.

Tu bi razgovor zamro. Nemanja bi pokušo još jednom veselo.

– Žabljak je moj.

Mi bi mu lijepo, laganice objasnili da je Žabljak crnogorski , da su se Crnogorci ko pametni ljudi pogani srpske javno odrekli i UN to zapisala, i da može Žabljak zapisati kao propalu investiciju jer je samo stanac u Crnoj Gori. I Kosovo uradi isto ko crnogorci.

Niko nije budala sa zlotvorima i zvjerima živjeti.

Ne bi smo mu na muke prisjedali i rekli da ima šezdeset i kusur godina i samo, uslovno rečno, više brojčano četiri – pet filmova i jako jako mnogo sranja i neljudskosti.

Već bi otišao jer bi imao “važnijeg posla” kakvog ne bi rekao, jer sa parketom više ne pali. Nije više ljudska fela.

Možda ode krasti kamen i stećke po hercegovačkim naseljima ,da drugu svom pederčini Ivi Andriću napravi spomenik, a sebi grobnicu.Radi love zaboravio da je Andrić ‘rvat. To znači da bi radi penezi i debelnjaču prodo. A tko zna? Vučić njegov car i zakletva je pederčina popušlićka original. A sa Dodikom se plaho liže i u usta žmari

Mi toliko , jedva izdurasmo, sa dosadnim i šupljim ljudima koji se ponavljaju ko guslarske nabrajalice .Ne mere čovjek ni jene pametne popričat.

A onu bocu kurvoazije, gitan je klepio, kaže to je njegova osebujnost. Klepanje.

I hvala beloj selendri. Svu našu pogan i pedere objeručke prihvata.A i ilička selendra joj pravi društvo. I njoj hvala.Mi se kutarisali belaja, a oni se ližu i pucaju guzne glancove.

Pravična raposdjela.Svakom po zasluzi.

Nije usvojen budžet Federacije BiH – Novogodišnja čestitka

U ovi vakat obično šiljemo čestitke pučanstvu. Ove godine nećemo.Nemamo obraza da im podgrijavamo lažne nade. A ne želimo da budemo zloguki proroci.

Nardo i ove godine čeka ista sudbina kao i prethodnih trideset pet.

Jad, bijeda i glad. Da nema Gospodara svcijetova mnogi bi pocrklali od jada, bijede , gladi i otimačine sitih.

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je na sjednici 29. decembra / prosinca 2023. donijela odluku da će entitetskom parlamentu predložiti privremeno finansiranje entitetskih institucija u prvom kvartalu naredne godine u iznosu od od 1,46 milijardi maraka (oko 750 miliona eura).

I to je to.Nije usvojen budžet.

Finansiraće se institucije, jer se pljačkaši narodnog novca nisu dogovorili o talovima i modusu pljački narodskog novca.Mase obespravljenih će i dalje biti na marginama finansija. Nije nam ih žao. Šute , jer im vjersko sveštenstvo , sve sami lopovi ko i nalogodavci tako nalažu.

Normalan proračun očekivanih prihoda i rashoda u bilo kojoj država , pa tako i u Federaciji BiH, bi mogla donijeti moja rahmetli nena za jedan dan , uz sudioništvo jednog jedinog eksperta za ekonomiju i finansije. Ali ona je bila časna i poštena Žena. Prije bi si odsjekla ruku nego uzela jedan jedini polić koji ona ili najbliži rod nisu stekli sa Božijom milošću i oprostom.

No , bosanskohercegovačke pljačkaške bagre i fukare su nezasiti potomci vjekovne gladi i nemaju obraza. Niti jedan jedini popišani novokomponovani vlastelin.

2023. godine gladana raja je totalno preskočene i isključena iz budžeta.Iz proračuna se dijelilo kapom i šakom vlasteli, rodbini, poznanicima i uvlakačima.

I niko da se pobuni. Raja gladuje, kontejnere miluje, a vjekovna bijeda bezočno pljačka i bogati se.

Nećemo ih imenom pominjati. Nema potrebe, a i gubljenje vremena. Najbolje ih je sve , đuture sprcat u jednu beskrupuloznu pljačkašku vrtešku.

Od premijera , preko ministara , stranačkih uvlakača , do poslijednjeg šarafčica u vlasti , sve sami goli lopov bez obraza i stida.

U takozvanoj republici srpskoj je barem stvar jednostavna i jasna. Razroka fukara , pijačar , kriminalac , ubica i pljačkaš Milorad pijačar ronhil Dodik je kompletan budžet podredio sebi, djeci, bližoj i daljoj familiji , kumovima i dupeliscima.

O novinarskoj branši nemamo riječi .Poštenih i časnih novinara tek na infuzijsku kaplju ima. Svi kupljeni , preplašeni ili podložni vladajućoj bagri i fukari. Vremenom , na simbiotskom principi postaju isti ka nalogodavci. Jad , bijeda , bagra i fukara.

Tako vam je to narode i pučanstvo ove prelijepe zemlje , Bosne i Hercegovine, zemlje Božije milosti i nikako drugačije.

Bolesne reprize BH stvarnosti (po ko zna koji put) – Prevaranti , lažovi , lopovi i ubice su u talu

Morali smo se uslovno rečeno popišmaniti.Rekosmo dosadilo nam krimionalnu rulju opominjati , imamo preča posla.

Ali bagra i fukara se osilila. Misle mi spavamo. Jok boni. Ponekad Dara i Mare prekrši mjeru. Ubarabate se do zavrata . Ali, kako nas bez imalo stida i bez ikakve razumne sumnje neke ružne , silničke spodobe stalno prozivaju, nažalost , moramo reagovati.Tada moramo bar malo nekog potkačiti.

Bakir Izetbegović u ime predsjedništva SDA najavio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.

Ne znam da li je lud ili samo zbunjen zbog sveobuhvatnog nogatransiranja žene , Sebije izetbegović sa svih pozicija i funkcija , serijskim suđenjima i osudama njegovih udarnih pulena i zakletvama čašću u koprist istih za opetovane pljačke i organizovani kriminal , ali svakako nije normalan. I uvijek , iznova i iznova.. i jopet laže.

Dok smo vodili evidenciju , za vrijeme ortakluka SDA – SNSD -HDZ, Baka trezoraš , sa maminim vrećama narodskog blaga , je barem 50 puta najavljivao krivične prijave protiv razrookog pijačara Mileta ronhila . Normalno nikad ništa.I isto toliko puta spriječio pokušaj krivičnog gonjenja Dragana Čovića i njegovih legitimnih pljačkaša..

I Izeti/Jahići i Dodik i Čović (Vučićevi čmarni jaroslavi ) hoće da im se vjeruje , Joj glupana judi moji. Malo morgen što bi rekli neke samoubice i umobolnici koji skončaše u pržunima , jal uživo , jal umrtvo .Zaboravljaju da je narod za takve izmislio sveto pravilo.

-Ko laže taj i krade , ko krade taj i ubija i svakom slučaju , kad tad ide u pržun. Jal ovi jal oni.

O gluposti imenovanih ćemo ukratko!

Optužujući jedne druge podižu rejting u neraztumnom biraćkom tkivu.

Zar Bakir misli da mu narod vjeruje da nema pojma kako je Seka skucala diplome i kako njegovi ahbabi ne poharaše Fedraciju BiH ?

Mile razrooki je glup zato što stalno pokušava dokazati da nismo u pravu da zbog strabizma ne može ni koš pogoditi , a kamo li šta drugo. Čak i povlačenje bijele crte ne pomaže.

A da je pijačarska fukara totalno glup dokazuje njegovo odbijanje prihvatanja bilo kakvih sporazuma koji bi Bosnu i Hercegovinu uveli u Evropsku uniju.

Da smo mi na njegovom mjestu i da nam prijeti vrlo brzi zindan , jal ovaj jal onaj ; mi bi objeručke i po kratkom postupku klečeći molili ulaz u EU.
Joj , mili ljudi koliko bi milijardi zelenih novčanica ili EUR love , SAD i EU ubrizgali u BiH i raznorazne fondove koje niko , osim vlasti ne može kontrolisati , dijeliti i čapati.

Ovako Dodik , guzni uvlakač bilo kome ko ga pomiluje po guzi na staklenim pačijim nogicama , mora brisat balegu svakoj šuši , ponajprije Putinu, Vučiću i Orbanu neljudima iste fele.

A šta reći o Čoviću zar je toliko glup da sa grbače vlastitog naroda , skuplja blago za imbecilne zetove koji ga ne bendaju ni za suvi hercegovački krš.Mešutim ušutio se. Maloumnim i nedoraslim , novopečenim pljačkašima trojke porura siću , a sebi svojim zgrće ne kapom i šakom, već bagerima i rudarskom pokretno trakom.

Što bi preplašeni narod, koji gladan kleči na koljenima , gleda kako im satrapi siluju žene , uvijaju djecu i otimaju kruh iz usta, reko:

-Sačuvaj mi razum, ali kad tad silnike , pogan i fukaru će Njegova Svetost će pomesti.

Napokon glas razuma od sveštenog lica

Iz Arhiva

BY ADMIN3. DECEMBRA 2021.ONI NAMA, MI NJIMA

Drago nam je kada dobronamjerna sveštena lica kao biskup Athanasius Schneider u potpunosti slijede naša razmišljanja.

Nadamo se da je to samo početak angažovanijeg stava u odbranu potlačenog stada.

Mi smo svoje tokom pandemije rekli, a ovome nemamo skoro ništa dodati , osim ponoviti našu glavnu misao:

Restrikcione mjere vezane za Covid 19. djelu su najcrnji vid legalizacije fašističkog porobljavanja svijeta.

Vatikan , Bosna i krstaški ratovi / Igrokaz na dan 13. Oktobar / Studeni

Danas je petak 13. oktobar / studeni 2023. godine koja nam polako okreće leđa i odlazi .Dan za danom njih 276 se sklonilo  sa naših  životnih   vjetrometina , sa zapisnaim i stopostotnim učinkom brisanja nemjerljivog broja insana sa spiska korisnika vazduha.

Dani su vrlo  fer i pošteni.Nema nepotizma,mućki,praštanja i štela.Nisu oni bosanskohercegovačka državna mafija.Nikome ne praštaju.Tako bi trebalo i naše zakonodavstvo da ima časti i poštenja.Ili da nisu zagubili bijele bubrege.A danas su bijeli bubrezi raritet i extra traženi specijalitet.

Kako anlaišemo i u svakom od nastupajućih 79 dana uključivši današnji   su zapisana imena putnika na oni dunjaluk. Nekome blago, mnogima kuku. Zavisno od kantara.

Tako vam je to.Sijanje i žanjanje.A ljudi misle da za nečiji krvavi hljeb neće odgovarati.Normalno i za narodske vreće sa zlatom.

Ali danas nam je zapao za oko jedan detelj:

13.oktobra / studenog 1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwić Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidni terorista na planeti i otela je taj primat Bosni,na nagovor Vatikana.

Po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.I oko nje se od postanja  vrti ovaj  svijet.

Njeni Bogumili proglasiše Vatikan đavoljom crkvom. Od tada Vatikan nikako ne prestaje da šalje krstaše sa svih strana da unište Bosnu.

Ali ne može to tako.Bosna je zemlja Božije milosti, a oni to još uvijek, poslije par stotina krstaških ratova protiv Bosne  nisu shvatiliu.

Nažalost nikada neće prestati da šalje krtaše dok je haduma i tetkica u Vatikanu.

Ali u svemu  ima jedna ohrabrujuća (treća) poruka iz Fatime.Od 2056 do 2065 Vatikan se urušava sam od sebe. Već je počelo.

Što bi poete rekle:

-K'o drugom jamu kopa, strmekne se u nju.

U prevodu:

-Očekivana destinacija svih zlih grobara.

Vatikan , Bosna i krstaški ratovi / Igrokaz na dan 13.Oktobar/Listopad

Danas je petak 13.Oktobar/Listopad lisnate nam 2023.godine.

285 dana se sklonilo sa naših vjetrometina života , sa zapisnaim i stopostotnim učinkom brisanja nemjerljivog broja insana sa spiska korisnika vazduha.

Dani su vrlo  fer i pošteni.Nema nepotizma,kriminala ,mućki,praštanja i štela.Nisu oni bosanskohercegovačka i svjetska  državna i ina mafija. Nikome ne praštaju.Tako bi trebalo i naše zakonodavstvo da ima časti i poštenja.Ili da nisu zagubili bijele bubrege.A danas su bijeli bubrezi raritet i extra traženi specijalitet.

Kako smo prokusurali  još 79 dana ima zapisana imena putnika na oni dunjaluk. Nekome blago, mnogima kuku.

Tako vam je to.Sijanje i žanjanje.A ljudi misle da za nečiji krvavi hljeb neće odgovarati.Normalno i za narodske vreće sa zlatom.

Ali danas nam je zapao za oko jedan detelj:

1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwich Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidni terorista na planeti i otela je   primat nultog meridijana Bosni, na nagovor Vatikana.

Po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.I oko nje se od postanja  vrti ovaj  svijet.

Njeni Bogumili proglasiše Vatikan đavoljom crkvom. Od tada Vatikan nikako ne prestaje da šalje krstaše sa svih strana da unište Bosnu.

Ali ne može to tako. Bosna je zemlja Božije milosti, a oni to još uvijek, poslije milenijuma i  par stotina krstaških ratova protiv Bosne  nisu shvatiliu.

Nažalost nikada neće prestati da šalje krtaše dok je haduma i tetkica u Vatikanu.

Ali u svemu  ima jedna ohrabrujuća (treća) poruka iz Fatime.od 2056 do 2065 Vatikan se urušava sam od sebe.

Što bi poete rekle:

-K'o drugom jamu kopa, strmekne se u nju.

U prevodu:

Đe'š ba krvavim rukama nevinom jamu kopat.

Dogodilo se na današnji dan 28.Septembra/Rujna

 

Danas je  kome se posreći Četvrtak 28. Septembra / Rujna ove neizborne i zato prelijepe 2023. godine, računate po nekom natuknutzom  vaskrsnuću.

 

Kažu da je ostalo okruglo 95 dana do kraja ove  godine   i od Isusa napriliku nove ere.

A isto tako vele da je prohujalo okruglih  271 dana, uključujući današnji. nadamo se da se ništa nakardno  neće desiti do kraja godine. Zato unaprijed kažemo : kažemo jezik pregrizli svi apokaliptičari , jehovini svjedoci , kreacionisti i svi hudi i zloguki baštinici papise Ivane.

 

To mu jopet znači da ova godina ima samo 365.dana.Jedna dan manje nego je to uobičajeno u prestupnim godinama, koje nam svake četiri godine poklone po jedan dan viška. Onima kojima poklone. A onima kojima ne poklone  jopet, oduzmu sve dane i nemaju više ni manjka ni viškadana,nego taman onoliko koliko im je  zapisano.

Nama to nekako dođe normalno.

Zapisano ti toliko i toliko dana. Ne m're više ni dana,ma ni boce,  ali niko ti ne moze oduzeti ni jedan sat, ma ni dekiku.

Pravedni neki zapisi.Ni po babi , ni po stričevima , a bome ni po majkama, sakupljačicama opljačkanog narodskog  blaga za svoje riđobrade sinove , pijačarsku fukaru i bezusne  direktore konclogora.

Što bi poete rekle:

– Zaboravite svijeće , tu ni reflektori sa grbavice ne pomažu.

U prevodu:

-Teško njima i teško.

 

551.-Rođen Konfucije, Konfučije ili Kung Fu Ce (kineski: 孔夫子, doslovno značenje: Učitelj Kung, latinski: Confucius, (28. rujna 551. pr. Kr. – 4. ožujka 479. pr. Kr.) je kineski filozof i socijalni reformator čija su učenja bila i ostala vrlo značajna širom Istočne Azije. Bio je jedan od prvih privatnih učitelja u kineskoj povijesti. Najznačajniji je njegov etički sustav vrijednosti, koji je bio temelj kineske državnosti i socijalne misli tijekom cijelog feudalnog razdoblja. Razvojem feudalizma tijekom Han dinastije u Kini njegova je filozofija instrumentalizirana u cilju učvršćivanja carske vlasti.

48.- p.n.e. U Egiptu je ubijen Gnej Pompej Veliki, jedan od najvećih rimskih državnika i vojskovođa, koji je 69. godine pre nove ere ugušio Spartakov ustanak, a 61. osvojio Jerusalim. Rimski senat izabrao ga je za konzula 52, a vlast je izgubio nakon poraza od Gaja Julija Cezara u bici kod Farsale, posle čega se sklonio u Egipat.

Uz Cezara najčuveniji vojskovođa svog vremena.Poslije poraza u bitci kod Farsala,     Pompej je zajedno sa svojom ženom Kornelijom pobjegao u Egipat. Ptolemej XIII. ga je ljubazno primio i dao mu jedan brod na raspolaganje. Na 59. rođendan, Pompej je pozvan na malu proslavu rođendana. Ubijen je po nalogu Ptolemeja XIII. koji je htio time pridobiti Cezara. Pompej je ubijen odsjecanjem glave.

Pametni su bili ti stari Grci:Boj se Danajaca kad ti darove nose.

1066.-Normanski vojvoda Vilijam, budući engleski kralj Vilijam I Osvajač, iskrcao se sa vojskom kod Pevensija, u južnoj engleskoj pokrajini Saseks, i počeo osvajanje Engleske.

Kada je osvojio Englesku,logično da je postao kralj. A kao kralj,mogao je d+raditi šta mu je ćeif.Uveo je kao službeni francuski jezik. Bezobzirnim je mjerama slomio otpor vazala, pa i plemena. Seljake je većinom pretvorio u kmetove i tako u potpunosti uveo feudalni sustav. 1085. uveo je imovinski katastar (Domesday Book), učvrstio administraciju i crkvenu hijerarhiju povezao sa državom. Otada se romanizirani Normani počinju stapati s pokorenim Anglosasima u englesku naciju

 

1571.-rođen Michelangelo Merisi da Caravaggio, poznatiji samo i kao Caravaggio (Milano 28. rujna 1571. — Porto Ercole, 18. srpnja 1610.) bio je talijanski slikar koji je radio u Rimu, Napulju, na Malti i na Siciliji između 1593. i 1610. godine. Bio je začetnik baroknog slikarstva i prvi pravi slikar ovog pravca.

1841.-Rođen je francuski državnik Žorž Benžamen Klemanso, premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920, kada se povukao iz političkog života. U vreme “Drajfusove afere” objavio je u svom listu “L'Oror” poznato Zolino pismo predsedniku Republike “Optužujem”.

1864.- U Londonu je osnovana Prva internacionala (Međunarodno udruženje radnika), za koju je osnivački dokument pod nazivom “Inauguralna adresa i Statut” napisao Karl Marks.

1895.- Umro je francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Otkrio je i postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan “pasterizacija”. Osnivač je naučnih grana mikrobiologije i stereohemije. Organizovao je 1888. čuveni institut u Parizu, nazvan po njemu.

1902.-Umro je francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana, autor “Tereze Raken”, “Žerminala”, “Nane” i drugih romana. Poznat je i po otvorenom pismu (1898) predsedniku Francuske pod naslovom “Optužujem”, u kojem je otkrio mahinacije najviših vojnih krugova u “Drajfusovoj aferi”.

1914.- Umro je srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, član Srpske kraljevske akademije i horovođa Beogradskog pevačkog društva. Njegovo delo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike u 19. veku (“Rukoveti”, “Primorski napjevi”, “Liturgija”).

1934.- Brigitte Bardot (fon. Brižit Bardo, Pariz, 28. septembra 1934. – ) je francuska glumica, bivša manekenka, pjevačica i aktivistica za prava životinja, koja je postala jednim od najvećih seks simbola 20. vijeka.

1944.- Jedinice Crvene armije su u Drugom svetskom ratu prešle u Srbiju na osnovu jugoslovensko-sovjetskog dogovora.

Ali su brzo ispraćeni prema mađarskoj jer su počinili  mnogobrojna stravnična i nezapamćena silovanja u Vojvodini, kao i na cijelom putu tokom oslobađanje Evrope od nacista.

1949.-Moskva je jednostrano otkazala Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR i Jugoslavije, što su potom učinile i ostale zemlje “socijalističkog lagera”. Mađarska 30. septembra, Bugarska i Rumunija 1. oktobra, Čehoslovačka 4. oktobra.

Hvala im velika.Time je Jugoslavija postala nesvrstana i specifična ,slobodarska zemlja.

1958.- U Francuskoj je održan referendum na kojem je prihvaćen novi ustav, čime je počelo razdoblje Pete Republike. Novim ustavom ojačana je predsednička vlast.

Ustav je skrojio De Gol prema svojoj mjeri.Inače bio je pobjegulja , koji je vodio pokret otpora iz Londona. Tijekom rata dosegao je čin brigadnog generala, te je bio predsjednik vlade Slobodne Francuske koja je bila u egzilu. Između 1944. i 1946., nakon oslobođenja Francuske od Osovinske okupacije, bio je predsjednik Privremene vlade.

1965.- Prilikom erupcije vulkana na Filipinima, 56 kilometara južno od Manile, 184 osobe izgubile su život.

1966.- Umro je francuski pisac Andre Breton, teoretičar i osnivač nadrealističkog pokreta. Svoje stavove o psihoanalizi i automatizmu podsvesti kao osnovi umetničkog stvaralaštva izneo je u Manifestima nadrealizma (1924, 1930) (“Nadrealistička revolucija”, “Nađa”, “Sjaj zemlje”, “Izgubljeni koraci”, “Praskozorje”, “Fatamorgana”, “Nadrealizam i slikarstvo”).

Poznat je po presipanju iz šupljeg u prazno i vrlo nekarakternom ličnom životu.

1970.- Umro je egipatski državnik Gamal Abdel Naser. Jedan od inicijatora vojnog udara kojim je 23. jula 1952. svrgnut kralj Faruk I, proglasio se premijerom dve godine kasnije, a 1956. izabran je za predsednika Egipta. Nacionalizovao je Suecku kompaniju, što je u jesen 1956. dovelo do neuspešnog anglo-francusko-izraelskog napada na Egipat, a u junu 1967. vodio je i izgubio šestodnevni rat sa Izraelom. Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1989.-U izbeglištvu na Havajima umro je bivši filipinski diktator Ferdinand Markos. Predsednik Filipina postao je 1965, kao jedan od najpopularnijih političara, a 1986. je na talasu masovnih protesta zbačen sa vlasti, posle čega je izbegao na Havaje.

Narod je gladovao za vrijeme njegove vladavine. Ferdinand i njegova supruga Imelda Markos tretirali su državnu ekonomiju kao da je to bila njihova ušteđevina. Imelda je putovala po svetu, naprimer u Njujork gde je trošila ogromne količine filipinskog novca na umetnička dela. Njen interes za odeću bio je naširoko poznat, pogotovo njena ljubav prema cipelama,preko 3 000 pari Ostala je čuvena njena izreka :“Ako su gladni neka kupe cipele.“

1990.-U Skupštini Srbije usvojen je novi ustav, uveden je višestranački politički sistem, a pokrajine Vojvodina i Kosovo izgubile su atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije.

SANU i Slobodan Milošević su bili spremni da krenu u krvavi pir.

1994.- U nevremenu u Baltičkom moru u blizini finske obale potonuo je feribot “Estonija”. U toj najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći u Evropi, poginulo je više od 900 ljudi.

Samo je 137 ljudi preživjelo tragediju.Porodice žrtava se još uvijek bore za ispravku falsifikovanog izvještaja o vanpametnim uzrocima potonuća trajekta.

1996.- U Vučitrnu, na Kosovu, bačene su dve eksplozivne naprave u krug vojne kasarne, a u selu Rudnik i u mestu Podujevo napadnute su policijske stanice. Oružani napadi kosovskih Albanaca na punktove srpske policije učestali su u narednim mesecima, što je početkom 1998. dovelo do otvorenih sukoba.

Uvod u samostalnost Kosovske Republike.

1998.- Nakon dve nedelje uličnih nemira i nasilja koji su zapretili da će oboriti vladu silom, albanski premijer Fatos Nano podneo je ostavku.

2000.-Počeo je palestinski ustanak (intifada). Neposredan povod bila je poseta tadašnjeg lidera izraelske opozicije svetim mestima u jerusalimskom starom gradu. U naredne dve godine poginulo je više od 1.000 Palestinaca i više stotina Izraelaca.

Od 1948. godine  do današnjih dana traje Izraelski genocid nad Palesnicima.Zpad,SAD i UN vblagonaklono gledaju na masakre,,svijet šuti, novi svjetski poredak stvara novu demokratiju na krvlju potlačenih i porobljenih.

2001.-Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ukinuo je sankcije Sudanu, uvedene 1996, nakon što je ta zemlja odbila da isporuči osumnjičene za pokušaj atentata na egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, 1995. u Etiopiji. Ukidanje sankcija su tražile i Egipat i Etiopija.

2003.- Umrla je Altea Gibson (76), prva teniserka tamne puti koja je osvojila Vimbldon i državno prvenstvo SAD.

Baš su ovi hroničari ciični.Crnce označavaju osobama tamne puti.Zaboravljaju d asu Crnci ponosni na svoju boju kože,isto toliko kao bijelci na boju svoje kože.

 

 


												

Slovo o političkim poganima i kriminalcima / Igrokaz na dan 26.Septemmbar/Rujan

Danas je Nedelja 26.Septembar/Rujan  259 dan 2023.   godine brojane od osnivanja nove ere.

Usitnilo se ispod stoje. Još samo okruglo  96 dana do kraja dotične godine.Primjetili ste da je taj izraz dotična sveprisutan u svim sverama života .Pogotovu u onim u kojim je uključena glavna mis života – žena.

Uh , predeveralo se okruglo 258 dana, unatoč pljačkaškoj bagri i fukari.Ne možemo im reći kriminalci jer za kriminalce ima Zakon.

Ovi su iznad Zakona jer su zakon uvezli sa politikom u jedno dobro organizirano mafijaško društvo koje i papa proglasio poganima.

Obradovali se bezbožnici misleći da ih je tako krstio Trenutni poglavar rimokatolič. Teško njima i teško.ke crkve. Mislili dobro su prošli jer je pogan = Bezbožan (lat. pagani ,neznabošci, mnogobošci, bezbožnici, nevjernici) .A oni se ne boje nebeskih zakona.

Pametan je taj Franjo .Jednom rječju je opisao sve moguće osobiune i implikacije na uštrb  onih koji se udruže u zločinačke organizacvije sa namjerom da čine zlo drugima

Svaki član te mafije (zločinačke udruge) ima slijedeće osobine (navešćemo raid uštede prostora samo osnovne):

Prljav, nečist, ružan, zao, opak; bjesan, silovit;  uprljan, neopran, gnusan,  gad, a značenje se širi i na ona figurativna, pa znači i ružan, gadan, nagrđen; sramotan, pogrdan, opak,nečistoća, balega; mrska osoba, gađenje, odvratnost

Eto neka se pogledaju u vokabularsko ogledalo  sva bagra ogrezla u kriminalu i korupciji.Tako ih vidi Papa Franje, a bome i vaskoliki narods.

A za paganstvo imaju specijalnu , dobitničku  nagradu : roštilj.

Međutim taj toštilj ima jednu malu falinku.Nagrađeni se okreće na njemu u vatri velikih cifara celzijusa.

Što bi rekle poete:

-Nije bitno da li je C,K ili  F stepeni. Plamen je uvijek ogromne jačine , koja se pojačava po potrebi.

U prevodu:

-Niko nije izmislio protumjere, čak ni lova ne pomaže.

Fundamentalistički mrak bijede nam slijedi ?

Uvijek aktuelno

Iz Arhiva

BY ONI NAMA, MI NJIMA

Vrlo često jedan vehti i neobrijani iz trolista  nacionalističke bagre se hvali:

-U politci sam da završim ono što je moj otac započeo.

A njegov otac je započeo stvaranje fundamentalističkog mraka bijede po najcrnjim nacrtima hanefijske škvadre.

I djelom dokazao.

Islamaska deklaracija , njeno očito provođenje  i tri žene.

Dozvolio ženi i kćerima, i sluganima da skupljaju vreće sa blagom za nasljednika ciljanog beglerbegluka.

To nam poručuje riđobradi, čija majka sasvim jasno , glasno i slikom odvaja narodsku nafaku, i šalje vreću sa zlatom :

– Ovo je za moga Bakira.

Žao nam neukih.