Oni nama mi njima

Skoro deset godina rubrika Oni nama , mi njima persistira na stranici Bosna zemlja Božije milosti.

No kako kažu : Sve ima svoj početak i kraj.

Rečeno nam je :

Vi ste svoje učinili. Časno i pošteno! Neka se sada drugi malo bore i istinom , časnošću , ljepotom i poštenjem obraz miju.

Zapisi su bili onakvi kakvi su bili.

Iskreni i oštri , poetični i manje poetični ; istiniti i veoma hrabri; ponekad , grubi ali u skladu retorike onih na koje smo prstom upirali , beskompromisni i pravedni … trudeći se da uvijek budemo što humaniji , aktuelniji i pravdoljubljiviji.

Bili smo vođeni Božijom istinom , pravdom i i borbom protiv svih oblika zla .

Ponosni smo što smo bili od onih izuzetno rijetkih i hrabrih koji su o svemu govorili bez ograda i popustljivosti . Nismo se plašili sile , moći , nedodirljivosti i zloslutnog prisustva pogana i zla u “novom” svjetskom poretku ,koji traje od postanja hrišćanstva i inkvizicije i prekookeanskih osvajanja i genocida širom svijeta.

U vremenu kada su moralne , etičke , religiozne , socijalne i društvene norme pale na najmanji mogući nivo , odnosno ispod svih donjih granica normalnosti naša svijetla , humanistička , prosvjetiteljska … naša riječ postaje “deplasirana iluzija”.

O većini bolnih tema , vezanih za globalni i lokalni prostor smo se jasno i časno izjasnili. Nikad nismo zašli u vode sitnošićarđijskih interesa.

Trudili smo se da ne povrijedimo polna , rasna , religijska , nacionalna , sociloška i kurturološka osjećanja i Bogom date slobode i smjernice bilo koje grupacije i pojedinca , osim onih prozvanih.

Došlo je vrijeme da ograničimo naše prisustvo u kolumni Oni nama , mi njima. Ona ostaje na usluzi čitaocu koji ima strpljenja da prodire u njenu dalekosežnu prošlost.

Ne tvrdimo da se ponekad nećemo vratiti sa nekim osvrtom na evidentne i katastrofičme događaje i odnose.

I nešto veoma bitno:

Nemamo namjeru da se ispričavamo bilo kome , bilo čemu ili za bilo šta!

Sve naše riječi su proizvod istine pisane na osnovu lako provjerljivih dokumenata i činjenica .

Opraštajući se od kolumne : Oni nama , mi njima , poželjećemo vam sreću na ovom prelijepom dunjaluku.

Život je lijep , ali ga u svim vremenima zli ljudi čine nepodnošljivim.

A mi želimo uživati mir dolazećih godina , ako Bog da , u oceanima milodarja ljepota i ljubavi , koji nose radost , mir i tišinu

U ovom svijetu u kojem je dozvoljeno ubijati radi boje kože, zato što si žena , zato što ti neko plati , zato što ti se neko ne sviđa , zato što se nekom sviđa nečija obala ili rijeke, zato što te neko pogleda , zato što zaprisegnuti svećenik slijedeći svoje nacističke vođe Bogohuli da njegov i naš Bog nisu isti .

A država , vlast , javno mnijenje ne reaguje , jer se iza svega ona krije i sve organizuje. I sve postaje normalna svjetska zbilja odnosno poziornica za sapunice na svjetskom nivou.

Nnaše rijeći su postale kao kapi kiše u pustinji, koje nikog ne osvješćuju i ne dopiru do ljudi.

Ljubav prema Bogu Uzvišenom i Pravednom , Bogu ljubavi i milosti nas tjera da bar privremeno prestanemo dodavati sol na rane nesrećnim ljudima koji se ne uspijevaju otrgnuti iz kanđi zla i nečastivog.

U ime Boga Jedinog , oprostite neukima .

Alelujah!

Bookmark the permalink.

Komentariši