Fataljist

U dunjalučkim  danima dešavaju se čudne stvari Dobre i loše. Vesele i tužne. Nama se manje više dešavaju mahalske stvari. Ne može ih čovjek ni protumačiti , ni prepisati, a kamo li pred dunjaluk bez tabirenja  natakariti.

Nije za javno mnijenje. Šta se u mahali zbije, ostaje u mahali. Jes, zinite da vam pričamo šta se u mahali sinoć zbilo.! Ili koliko je njih i koja je to zavriskala : Joj, mamo mamice. Onu o crvenom fesiću, vidimo, prokužili ste.

Zato smo  odlučili da vam ispričamo naš  susret sa jednim fatalistom koji neće da prizna da je bilo šta drugo.

Nama dosadno bilo, jer smo mimo bilo kakve logike dogovorili kont u  parku ispred predsjedništva. Nismo bili još prokužili  da tamo nema ni trena osjećaja , već samo preraspodjela planova o otimačini narodskog blagostanja i vreća sa zlatom.

Čekajući dotičnu, a bilo je to nekad ,  kad je je'nom neki  čojk , ispod je'nog drveta sjeo na travu naslonio se  da predahne. Bio malo umoran , a  malo zalego da složi kosti. Kako zalego namah zaspao,kako zasp'o tako usnio. Taki ti je naš čovjek , ha zalegne on zaspe. Umjesto da kad zalegne…, ma ne mremo više uputstva dijeliti , šta je kome radit’ ili ne radit’.

Nema svrhe. Ko zna zna, ko ne zna ,nikad neće naučiti.

I tako onaj ,koji evidentno ne zna šta mu je raditi kad zalegne, sanja listove,  mnogo lišća kako pada , i pada,sve više  po njemu pada. na njemu se skuplja. I sve više  i još više zatrpavaju ga i pretrpavaju, guši ga  nema vazduha.

Prolaznici vide čovjeka kao se grči i batrga, k'o da ga neko mokrom krpo po glavi tuleha. Jedan naš, onaj od dobrih ga prodrma , probudi i pita:

-Da li ste dobro?

-Dobro sam , a zašto ne bih bio dobro. Ja fataljist kak bi reklja filjozofi.

– U redu je biti fatalist ,nisu filozofi što su nekad bili i ne treba im u današnje doba previše vjerovati.

– Ja fataljist,kak bi reklja filjozofi ništa loše.

-Dobro kad rečeš, nije to ni tako loše.

Tješi ga onaj od Dobrih.

-I  nije . Plaćaju me za to.

Usta fatalist,  uze vreću i šiljak polegnut u travi,  i nastavi raditi svoj ekološki posao. Vrijeme za pauzu mu isteklo.

Bookmark the permalink.

Komentariši