Dogodilo se na današnji dan 27 Jul / Srpanj

Danas je  Če6tvrtak 27  Jul / Srpanj 2023. godine  računatog po Isusu.

208 dan ove godine,  a  preostalo je  još   157 skoro  sasvim izvjesnih  dana do kraja ovog stađuna.

Ovo izvjesnih , u principu ne zavisi od insanskih hajvana. Ono što je zapisano niko sem Milostivog ne može promijeniti niti odgoditi.

Dan za danom kroz vrijeme plove.

Sa njima duge noći i besanice . Nekad snovi , nekad more.

Čovjek se budi ne sjećajući se , ni snova , ni priošlosti prije vremena. Kada je zemljom vladalo zatišje. Tiho i umilno.

A onda se stvori čovjek,  baksuz. Nije tako zapisano , ali je takav postao.

Zboravan.

Ne želi da se sjeća vremena prije vremena .

Ni Stvoritelja !

Kada je izbrisao sjećanja   čovjek je postao obijestan. U obijesti nema ljudskosti.

Samo prepisuju historiju i nerazumno vladaju.

Ogavnost, smrt, ragolićena duša i tijelo.

Pogan.

A dan , šta sa velikim danom, kada će biti pitani za svoja djela.

Da li će im pomoći vreće sa zlatom i dvori.

Ne , nikako ne  licemjeri Ebu Lehebi i njihove družice i slugani.

Pomno se pratite i djela vašam se pišu.

Što bi poete rekle:

-Kad tad!

Uprevodu.

-Naj…graisali  ste.! Mogli smo reći natakareni ste . Ali nećemo. Red je da i mi jednom u životu opsujemo. Toliko je zla.

Nećemo više nikad , osim pođeđe , kad nam se zgudumi. Obećavamo.

Hroničari nas tjeraju da prekinemo jer je njihov red:

916.-Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski, najpoznatiji učenik braće Ćirila i Metodija i njihov saradnik u širenju slovenske pismenosti i književnosti.

Valjda južno. Ali nismo mi zapisničari.

1189.-Stefan Nemanja ugostio je u Nišu njemačkog cara Fridriha I Barbarosu (Friedrich Barbarossa) na njegovom proputovanju kroz Srbiju, u Trećem krstaškom ratu, i ponudio mu savez protiv Bizantije.

Neće , niko nam neće reći kako je Bosna prošla u tip proputovanjima krstaša. Mi znamo loše , vrlo loše. Bosna je stalna meta krstaša i Vatikana, od Hrista na ovamo.

1377.-Radi zaštite od kuge, dubrovačko Veliko vijeće prvo je u Europi odredilo karantenu za putnike.

Umjesto da narede narodu da se više kupa i čisti.

1540.-Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen je Tomas Kromvel (Thomas Cromwell), glavni savjetnik engleskog kralja Henrija VIII.

Nije loš bio tak krvolok Henri VIII jedan od najkrvoločnijih i najopasniji po bitak najbližie okoline, napose žena.

1675.- U bici kod Sazbaha, u Holandskom ratu, poginuo je francuski vojskovođa Anri Tiren (Henri de Turenne), komandant francuske vojske u Tridesetogodišnjem ratu.

1789.-Američki Kongres formirao je State department.

To je značio početak djelovanja na formiranju i stasanju najvećeg svejtskog teroriste.

1824.-Rodio ae Alexandre Dumas jr, francuski književnik.

Mlađi godpodo, ima i stariji.

1830.-U Francuskoj je izbila trodnevna “Julska revolucija” izazvana odlukom kralja Šarla Burbonskog (Charles Bourbon) da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.

1832.-Rođen je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma.

1835.-Rođen je Đozue Karduči (Giosue Carduchi), najveći italijanski pjesnik u prvim decenijama poslije ujedinjenja Italije, profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. (“Jambi i epode”, “Nove rime”, “Varvarske ode”).

1839.-Počeo je Opijumski rat Kine i Velike Britanije, kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplijenile i uništile 20.000 sanduka opijuma.

Normalno da se evropskoj i svjetskoj prostituki-krvopiju nije svidjeo ovaj potez. Britanski kraljevski narko kratel je ostao bez izvora prihoda.

1841.-U dvoboju je poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pjesnik kavkaskih pejzaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pjesnika i prozaista ruske književnosti 19. vijeka (“Junak našeg doba”, “Demon”, “Pjesma o trgovcu Kalašnikovu”).

Blesav vam je čovjek. U ime nekih romantičarskih ideala gobio život. Ponekda sa pravom ,iz ljubavi. Češće iz samoljublja i oholosti.

Danas ubijaju iz zabave.

1844.-Umro je engleski hemičar i fizičar Džon Dalton (John), jedan od osnivača atomske teorije materije (“Novi sistem filozofije hemije”). Proučavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

1866.-Uspješno je postavljen 1.686 milja dug telegrafski kabl preko Atlantika.

1867.- Rodio se Enrique Granados, španski pijanist i kompozitor.

1905.- U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rođen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. vijeka. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

1915.-Rodio se Mario del Monaco, italijanski tenor.

1917.-Umro je švajcarski hirurg Emil Teodor Koher (Theodor Kosher), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprinjeo razvoju savremene hirurgije.

1921.-Kanadski lekari Frederik Grant Benting (Frederick Banting) i Čarls Best (Charles) izolovali su insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno liječenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

1941.- U Hrvatskoj i BiH izbio je narodni ustanak.

Samo jedna rečenica o dva ustanka. Bravo hroničari. Sada ste stvarno pokazali svoje bezosjećajno knjigovodstveno lice.

1946.- Rodio se Rade Šerbedžija, filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Radio je s mnogim velikim imenima, kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce, Tom Cruise, i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Glumac je dobar i zaslužio je barem jednu rečenicu. Ali tri rečenice o glumcu a pola o slavnim  epopejama odražava i karakter hroničara i nebudnost odgovnih za njegove satanske rezove.

1953.-U Panmundžomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika trupa UN-a.

U tom ratu su Sjedninjene američke države neprastano vršile masakre nad nevinim i golorukim stanovništvom.

1954.-Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

1955.- Austrija je obnovila državni suverenitet pošto su zemlju nakon 17 godina napustile strane njemačke trupe po završetku Drugog svetskog rata, a savezničke 10 godina kasnije.

Skontali smo šta se htjelo reći.Ponekad uredni hroničari naprave papazjaniju od jedne rečenice. To se uvjek dešava kada pokušaju ubaciti svoje riječi. Savjet: Bolje im je da jednostavno prepišu, sa oglasnika dešavanja na današnji dan , izvorni tekst.

1970.- Umro je portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar. Postao je premijer 1932. i vladao uz pomoć vojske i tajne policije do 1968., kada se zbog bolesti povukao sa vlasti.

1970.-S Jave se proširila epidemija kolere u veći dio Azije.

Stigla i do Evrope i naših porostora.

1980.-U izbjeglištvu u Kairu umro je bivši iranski šah Mohamed Reza Pahlavi (Mohammed). Na vlast je došao 1941., a zbačen je u Islamskoj revoluciji ajatolaha Homeinija (Khomeini) 1979. godine.

Od civilizirane i prestižne Przijske kulture muhađedini napreviše karikaturu civilizacijskog življenje.

1984.-Umro je britanski filmski i pozorišni glumac Džejms Mejsn (James Mason), koji je u dugačkoj filmskoj karijeri snimio više od 80 filmova (“Požar nad Engleskom”, Čovjek u sivom”, “Pustinjski lisac”, “Julije Cezar”).

1985.-U državnom udaru u Ugandi svrgnut je predsednik Milton Apolo Obote (Apollo), koji je bio šef države od 1966. do 1971., kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsjednik 1979. godine.

Uhh, ne bi bili u koži narodima Ugande za vladavine ni jednog od ove dvojice.

1989.-Krister Peterson (Christer Pettersson) proglašen je krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva švedskog premijera Olofa Palmea 1986. On je kasnije oslobođen, a ubistvo je ostalo nerazjašnjeno.

Lijepa smrtna kazna. Humana i cilizacijska. Po mjeri Svetih knjiga. Šta se može. Božiji zakoni se redovno ingnoirišu.

1990.- Belorusija je proglasila nezavisnost od tadašnjeg SSSR-a.

1996.-Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala je bomba u zabavnom parku. Poginulo je dvoje i ranjeno 110 ljudi.

Ne javiše nam kome je podmetnuto podmetanje Bombe.

1998.-Bivša stažistikinja u Bijeloj kući, Monika Lewinski dala je prvu izjavu istražiteljima i time prekinula šestomjesečnu šutnju u vezi sa ljubavnom aferom sa američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

Bile ,Bile vrtili su glavom neuki. Ne bi bili u njegovoj koži. Ne zbog Monike ,.Ona i veza je u redu. Ali ona veza zbog koje Klinton bježi u ove veze nije u redu. Ne mogu dve skoro istopolna bića nikad živjeti u zajednici . Odmah pomislimo na Sodomu i Gomoru i pržun.

2001.-SAD su produžile sankcije Iranu i Libiji na još pet godina.

Ostali svijet bi trebao uvesti sancije SAD na dugo , dugo, vremena.

2003.-Umro je slavni američki komičar Bob Houp (Hope), koji je tokom 70-godišnje karijere igrao u vodviljima, radio dramama, pozorištu, filmu i televiziji.

Bookmark the permalink.

Komentariši