Dogodilo se na današnji dan 29. Jul

Danas je Subota  29  Jul / Srpanj 2023. godine  računatog po Isusu Hristu.

210 dan ove godine,  nedostaje  još   155  sasvim   do kraja ovog lita gospodnjeg, normalno ,ako se   danaske ili potonjih a ovogodišnjih  dana ništa strahobalno ne desi.

Dan za dana kroz na kroz prste klize. Sa njima hode noći i nastaju besanice i more.

Neprekinuti niz mora. Neljudi , troglavata čudovišta i otimači veća s narodskim blagom nam Duše i život pričepili.

Čovjek se budi ne sjećajući ljepota kako se prije živjelo. Kada je zemljom vladala

Ljudskost. Kakva takva ipak ljudskost.

A onda se stvori hanefija , sektaš , nejvernik,  baksuz. Odustao od Božijeg užeta. Ne priča Božiji nauk.   Takav je  postao od zla ljudskoga.

Ne želi da se sjeća vremena i istine, radi sile kojom hoće da se ulizuje i vlada.

Ni Stvoritelja !

Kada je izbrisao Božji nauk hanefija je  postao obijestan. U obijesti nema ljudskosti.

Samo prepisuju šuplje poglavnike, doglavnike , troglavnike , poslušne “pjesnike” i vrače .

Klanjaju im se  i nerazum vlada.

Ogavnost, smrt, ragolićena duša i tijelo klate se dunjalukom.

Idole stvaraju i padaju ničice pred njima.

A dan , šta sa istinitim  danom, kada će svi odgovarati za svoja djela.

Da li će im pomoći vreće sa zlatom i dvori?

Ne , nikako ne  licemjeri Ebu Lehebi i njihove družice i slugani.

Sve se piše. Ni trun neće nazabilježen ostati.

Što bi poete rekle:

Vrijeme bude i prođe. Pržun je vječan.

U Prevodu:

Čuvajte se vlastelinska bagro , sveštena lica  i Ilmije.

Hroničari prepisuju:

1014.-Vođena je Belasička bitka u kojoj su snage bizantskog cara Vasilija II nanijele odlučujući poraz vojsci bugarsko-makedonskog cara Samuila.

1856.-Umro je Robert Schumann, njemački kompozitor. Schumann je rođen u Zwickau, Saksonija 8.juna 1910., kao peto i posljednje dijete u obitelji Schumann.Počeo je skladati u dobi od sedam godina. Jedan je od glavnih predstavnika glazbenog romantizma. Po svom umjetničkom stajalištu, naravi i umjetničkim afinitetima je izraziti romantik. Središnja su mu djela klavirske kompozicije i solopjesme, a majstor je produhovljene romantičke pjesme ugođaja, čiji je prototip “Mjesečina”. 1843. Felix Mendelssohn ga angažira za nastavnika glasovira i kompozicije na novoosnovanom konzervatoriju u Leipzigu. Od 1850. do 1853. Schumann djeluje kao gradski glazbeni direktor u Düsseldorfu. Od velikih ličnosti, osobito je utjecao na Brahmsa.

1878.- Na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine.

Znak za početak terora i, nasilja i otimačine . Nemate pravo pogađati ko je stradalnik.

Ako se pravite da ne znate. Niste , nikako niste dobro biće.

1873.-Rođen je pisac Petar Kočić, jedan od najistaknutijih predstavnika realizma, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjaluci i Tuzli. U Banjaluci je pokrenuo list “Otadžbina” koji je često zabranjivan. Počeo je pjesmama, ali je ubrzo prešao na prozu. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli potlačeni bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Djela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovijedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

Kočić je dobar. Dao nam je ideju za izraz : troglavata  – neman ,monstrum, ažbaha,pljačkaš, tlačitelj, fašista…

1890.Umro Vincent van Gogh, holandsko-flamanski slikar. Van Gogh je prethodnik čitavog europskog ekspresionizma po tome, što je strastveno pokušavao izraziti u svojim slikama ono što se ne može izraziti. On je jedan od prvih umjetnika, koji je deformirao prirodni oblik, da bi postigao što jaču i intezivniju izražajnost. Svaki je njegov autoportret dio njegove autobiografije i u njima se odrazuje drama njegove životne putanje. Njegov je utjecaj nadasve velik u čitavom svjetskom slikarstvu. Ostavio je velik opus (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Europe i Amerike.

„Gauguin  je stigao u Arles na poziv van Gogha, da bi se oživotvorio dugogodišnji san mnogih slikara o tome, kako bi se okupili na zajedničkom radu vani u prirodi. Vrlo brzo se pokazalo, da između njih postoje nepremostive suprotnosti: došlo je tako daleko, da je jedne noći u diskusiji Van Gogh u svom neuravnoteženom stanju navalio na Gauguina da ga zakolje. Dostajao je samo jedan Gauguinov pogled, da se Van Gogh osvijesti i da namah sam sebe kazni. Reže britvom vlastito uho i odnosi ga bludnicama u javnu kuću, te pada u težak i bolan grč epileptika. Gauguin odlazi u Pariz, a Van Gogh u psihijatrijsku bolnicu. Svjestan je da je u ludnici,jer tamo je mjesto svima koji Sodomi i Gomori streme.“

Tako se završila svađa pogančerskih ljubavnika.

1895.-Umro je engleski biolog i filozof Thomas Henry Huxley, vatreni pobornik teorije Čharlesa Darwina. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao termin “agnosticizam” da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsjednik Kraljevskog društva /Akademija nauka/. Evolucionistička shvatanja je izložio u djelu “Mjesto čovjeka u prirodi”. Ostala djela: “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura”, “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

Još jedan koji je postao od majmuna. Možete misliti kakva su njegova djela. Majmunarije,  proste majmuni , umniji su Huxleya i Darvina.

1900.- Anarhista Gaetano Breši u Monci ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator 1901. izvršio samoubistvo.

Anarhista je i antikrist i terorist. Pitajte Vatikan ,Sjedinjene američke države i Zapad. Oni su vični tome.

1900.- Rođen је Antoine de Saint-Exupéry, francuski pisac, a također je bio jedan od pionira u međunarodnim poštanskim letovima, pilot u vremenu kad je zrakoplovstvo bilo nedovoljno razvijeno. Dana 31. jula 1944. poletio je s Korzike u izviđačkom avionu P-38 i nestao negdje nad Mediteranom. Najboljim mu se djelima smatraju knjiga pripovjedaka “Zemlja ljudi” i za mnoge, najljepši dječji roman “Mali princ” iz 1943. godine.

Imao se rašta i roditi. Morao se roditi. Svijetu je poklono najljepšu i najpoučniju , van vremensku  bajku za odrasle :  milosni – Mali Princ.

Hvala i slava mu.

1921.-U Beogradu pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

Bez obzira na ispriku „ nužnost , opravdanost… , terorista je terorista.

1940.-Počela vazdušna ofanziva Njemačke na Veliku Britaniju u Drugom svjetskom ratu.

Ovi hroničari nas baš nasmijavaju. Koliko mi znamo 1940. godine se dešavao samo jedan rat.

Pa zašto ga naglašavati? Neukost svojstvena knjigovođama i zapisničarima.

1941.- Višijevska Francuska i Japan potpisali sporazum o zajedničkom protektoratu nad Indokinom. Francuska nastavila upravljanje Indokinom, a Japan poslao trupe.

Fašisti sa fašistima. Jednom fašista uvijek fašista.

1943.-U aktu odmazde zbog poraza u sukobu s borcima Rasinskog i Južnomoravskog partizanskog odreda kod Ćalija, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u podnožju brda Bagdala u Kruševcu strijeljali oko 600 civila, uključujući žene i djecu. To mjesto je nazvano Slobodište i tu se svake godine održavaju manifestacije “Svečanosti slobode”.

1946.- u Parizu počela mirovna konferencija zemalja-pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasjedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani 10. februara 1947.

Počeo je dogovor o podjeli interesnih zona u nastupajućem porobljavanju svijeta. Nacionalistički fašizam zamjenio „demokratski „ fašizam.

1966.- Amerikanci u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prijestonicu Sjevernog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

Šta drugo očekivati od vodećeg svjetskog teroriste. Naravno uz Vatikan

1967.-.Poslije pobjede u šestodnevnom ratu s arapskim državama, Izrael zauzeo cijeli Jerusalim, koji je kasnije proglasio za prijestonicu Izraela.

Cinisti su uz SAD i Vatikan , najveći genoicidni fašisti današnjice.

1973.- Grci se na referendumu, koji je raspisala vojna hunta, izjasnili za ukidanje monarhije.

1993.-Pripadnici “Vojske Srpske Republike BiH” povukli se sa sarajevskog aerodroma “Butmir” i predali ga međunarodnim snagama misije Unprofor.

Nikakvih pomaka nije bilo. Bosancima je pristup i prolaz preko aerodroma  dozvoljen uz garanciju smrti.

1999.-Lidera kurdskih gerilaca Abdulaha Odžalana turski sud osudio na vješanje.

Vjerujte , da nije Kurd ne bi bio ni suđen.Nastavak Ataturkovih istrebljenja.

2004.- Žalbeno vijeće Haškog tribinala skratilo kaznu hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću sa 45 na devet godina zatvora. Blaškić pušten na slobodu 2. avgusta, nakon što je u zatvoru proveo osam godina i četiri mjeseca.

2005.-Astronomi objavili otkriće patuljastog planeta Eris, potencijalne 10. planete.i do sada najvećeg otkrivenog tijela u Kuiperovom pojasu. Iako su ga njegovi otkrivači u početku proglasili desetim planetom u sunčevom sustavu, otkriće ovog objekta je, uz već dugotrajnu debatu oko toga je li Pluton uopće planet, potaknulo na redefiniranje pojma planeta u kolovozu 2006. od strane Međunarodne astronomske unije, čime se Eris zajedno sa Plutonom svrstao u kategoriju patuljastih planeta.

2008.- U Puli preminuo Mate Parlov, veliki bokserski šampion.

Umrla je legenda koje je zadivljavala svakog poštenog Jugoslovena.

Slava i čast veliki , hrabri čovječe.

Bookmark the permalink.

Komentariši