Dogodilo se na današnji dan 3 . Jul / Srpanj

Danas je ponedeljak 3. Jul / Srpanj 2023. Godine

Juli je sedmi mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. Ima 31 dan.

Juli je nazvan po rimskom vladaru Gaju Juliju Cezaru.

Srpanj je slavenski naziv koji je dobro sačuvan u bosanskom jeziku.

Nazvan je po srpu kojeg su koristile žetelice za žanje žita.

Ipak je kod slovena oduvijek bilo najviše seljaka.

Danas smo prešli u dugu polovicu godine , kda je omjer prohujalih dana veći od onih koji nam dolaze.

Prošlo je 184 dana , preostalo je 181 dana.

Što bi poete rekle:

Panta rei

Ili u prevodu:

Milina je

Lipo mije

Ne da mi se iz sna budit

Ljubim je zauvik

U prevodu :

La vita è bella

I dan je prekrasan i sunčan. I mozak nam ispio.

Čini nam se da se ovih dana malo ponavljamo.

Ne želimo vam krasti vrijeme našim ćumuranjem

I želimo da ovaj ovaj dan  posvetitie sebi i voljenima ,

Neka to bude  dan za snove.

Jer danas samo  nježne riječi riječi   za snove  imamo.

Ako je nekom dosadno , žao nam , ne prostaje nam nništa drugo nego da mu ponudimo malo novosti iz birvaktile dana.

Na današnji dan

  1. – Rođen francuski car Luj Jedanaesti, koji je tokom vladavine od 1461. do smrti 1483. okončao ujedinjenje Francuske.
  1. – Francuski istraživač Samiel de Šamplen osnovao kanadski grad Kvebek.      /     Iako su Kanađani dobri hokejaši ovo Kvebek nema blage veze sa kavterbek i bodiček , još manje sa fudbalom u kome su poprilične krampe. To je naziv pokrajine i grada koji je osim Alama bio jedini utvršeni grad na sjevernoamričkom potkontinentu.
  1. – Umrla francuska kraljica italijanskog porijekla Marija de Mediči, koja je poslije smrti kralja Anrija Devetog 1610. upravljala zemljom kao regentkinja uz sina Luja Trinaestog. Pokušavala je da suzbije samovolju visokog plemstva, a kad nije uspjela da nađe oslonac u parlamentu raspustila ga je 1614, poslije čega se skupština nije sastajala do Francuske revolucije 1789.   /  Nije bila raspušćenica nego ufovica, ali je imala porive kao raspušćenica i dok nije  je bila udovica. A poslije ? Mošte misliti. Nije imala mjere , čak je raspustila i parlament je nije zadovoljio.
  1. – Mirom u Frederiksborgu završava rat između Danske i Švedske poznat kao Veliki nordijski rat
  1. – Rođen škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.
  1. – General Džordž Vašington zvanično preuzeo komandu nad Kontinentalnom armijom u Američkom ratu za nezavisnost od Velike Britanije.

Kao i svi američki predsh+jednici bio je robovlasnik.

  1. – Francuske trupe ušle u Rim, slomivši otpor snaga pod komandom Đuzepea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija Devetog.

Žilave su ove pape. Iako nisu ni muškinje ni ženskinje. Blentovije ! Sami sebi ukinuli rod. I šta će se zbiti među tolikim izolovanim muškarcima nego vječno prokletsvo , oliti pederluk.

  1. – Rođen češki kompozitor Leoš Janaček, koji se inspirisao moravskom narodnom muzikom i melodikom govornog jezika, stvarajući primjenom modalne harmonije i neuobičajene ritmike djela intenzivne dramatike i snažnih, realističkih likova. Osnovao je Orguljašku školu u Brnu i radio je na Konzervatorijumu. Djela: opere “Jenufa”, “Kaća Kabanova”, “Lukava lija”, “Iz mrtvog doma”, simfonijska poema “Taras Buljba”, horske kompozicije, kamerna muzika.
  1. – Pruska vojska porazila austrijske trupe u bici kod Sadove.
  1. – Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo potpisalo konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i dijelove Epira.
  1. – Rođen austrijski pisac jevrejskog porijekla Franc Kafka, autor nevelikog, ali sugestivnog i zagonetnog djela koje izmiče definitivnoj procjeni i dozvoljava različita tumačenja. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života gotovo i nije objavljivao. Glavninu spisa, uključujući pisma i “Dnevnike”, izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkine izričite instrukcije da budu spaljeni. Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu s anonimnim silama. Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija – iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara – integrisane su u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka. Djela: romani “Proces”, “Zamak”, “Amerika”, pripovijetke “Presuda”, “Preobražaj”, “U kažnjeničkoj koloniji”, “Seoski ljekar”, “Umjetnik u gladovanju”.
  1. – Američka mornarica porazila špansku flotu u kubanskoj luci Santjago u američko-španskom ratu.
  1. – Umro jevrejski pisac i publicista Teodor Hercl, osnivač i teoretičar modernog cionizma, koji se snažno zalagao za osnivanje jevrejske države u Palestini i razradio projekt te države. Izabran je 1897. za prvog predsjednika Svjetske cionističke organizacije. Djela: “Jevrejska država”, “Stara Nova zemlja”.
  1. – Rođen engleski filmski režiser Ken Rasel, stvaralac izrazitog senzibiliteta, čiji je autorski stil prepoznatljiv po preziranju građanskog dobrog ukusa i po izuzetnom dejstvu čulnih atrakcija, vizuelnih, zvučnih i montažnih šokova. U filmovima je najviše istraživao psiho-seksualnu pozadinu umjetničkog procesa i života umjetnika i pokazao veliku prijemčivost za neke umjetničke pokrete 20. vijeka poput pop-arta i psihodjelične umjetnosti. Filmovi: “Demoni”, “Divlji mesija”, “Gustav Maler”, “Tomi”, “Listomanija”, “Valentino”.
  1. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila glavni grad Bjelorusije Minsk i zarobila 100.000 njemačkih vojnika.
  1. – Američke i sjevernokorejske trupe sukobile se prvi put u Korejskom ratu.

Tako to rade demohrićanski demokrati demokrati. Zavadi pa vladaj. Zavade jedan narod , podijele teritorije , pa se urođenici među sobom dijele i uništavaju.

  1. – Alžir stekao nezavisnost poslije 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

Koliko mi znamo , rat se izgleda svako malo prenosi na teritoriju Grancuske. Izgleda da arijevci nisu naučili lekciju. Ko zlo drugom misli , zlom se o sebi zabavio.

  1. – Jedan od osnivača engleske rok grupe “Rolingstons” Brajan Džons udavio se u svom bazenu pod dejstvom prekomjerne količine droge.

Još uvijek nije utvrđeno i razjašnjeno da li Mik Đeger and rest co. ima udjela u Brajanovom ubistvu.

  1. – Umro američki pjevač Jim Morrison iz benda The Doors

Da li je umro ili je CIA nastavila smrtonosni  obračun sa avangardom hipi pokreta , odnosno djecom cvijeća , kao odmazdu za izgubljeni rat u Vijetnamu , nikad nije dokazano.

  1. – U saobraćaj predata dionica Valjevo – Užice na pruzi Beograd – Bar. Cijela pruga je puštena u redovan saobraćaj 28. maja 1976.

Sada je to međunarodna pruga , slabe iskorištenosi i rentabilnosti. Veliki namet pederske   uže Srbije i lohotne  Crne Gore.

  1. – Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, okončavši neprijateljstva izazvana 1971. građanskim ratom u Bangladešu.

Pazite ovo : Indija i Pakistam regulišu građanski rat u susjednoj državi. Razboriti nacional socijalistički diskurs.

  1. – U Beogradu završeno šesto zasjedanje Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Da li su  time počeli dogovori zapadne demokratije i Velikosrpskih i Velikohrvatski aspiracija u razgradnji Jugoslavije nismo nazočili.za rasturanje Jugoslavije

  1. – U Francuskoj ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Klaus Barbi, nacista nazvan “kasapin iz Liona”, osuđen na doživotnu robiju za zločine protiv čovječnosti.

Ovo nacističko kopile je od Od 1945. – 1955. radio je za britanske i američke obavještajne službe , što je nekako i očekivano jer su Hitlera na vlast ustoličili upravo SAD i V. Britanija.

  1. – Raketa ispaljena s ratnog broda SAD “Vensen” – greškom je, kako su tvrdili američki izvori – iznad Persijskog zaliva u posljednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion “Erbas A300”, usmrtivši svih 290 ljudi u letjelici.

Mnogo je tih američkih grešaka: atomske bombe , napalm bombe , nepostojeće hemijsko oružje ,

1993.- Mate Boban (HDZ BiH) proglasio HZ Herceg-Bosnu autonomnom teritorijalno-političkom jedinicom s Mostarom kao glavnim gradom.

Nešto ranije , dana 6. svibnja 1992. godine, u austrijskom gradu Grazu, Mate Boban se sastao s vođom Srba u Bosni i Hercegovini Radovanom Karadžićem. Sastanak je sazvan na inicijativu Europske zajednice, a pozvan je bio i bošnjački vođa Alija Izetbegović, koji se nije pojavio. Tema sastanka bilo je teritorijalno razgraničenje Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, te prestanak sukoba srpskih i hrvatskih vojnih snaga na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Kasnije je utvrđeno da je tada dogovarana i dogovorena podjela Bosne i Hercegovine na srpski i hrvatski dio. 

Ta ista EU ne želi Bosnu u svojoj zajednici.

  1. – U nesreći do koje je došlo kada se ruski avion “Tu-154” srušio kod Irkutska u Sibiru, poginulo 145 ljudi, od kojih 136 putnika i devet članova posade. Uzrok nesreće – greška pilota.

2008.- Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo Nasera Orića odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u BiH.

2008.- Kolumbijska vojska oslobodila Ingrid Betankur, tri Amerikanca i 11 kolumbijskih vojnika koje su kolumbijski pobunjenici više godina držali kao taoce.

Bookmark the permalink.

Komentariši