Bosne zemlje Božje milosti – Pred ponoćna Galerija

Autor

Hajro Šabanadžović

Poveznice

Nebeske suze   Bosna zemlja Božije milosti krvari

Nebeske suze                                                         Bosna zemlja božije milosti Krvari

Bosna sanja  Razvedravanje

Bosna zemlja Božje milosti sanja                            Razvedravanja

Grad čednosti sanja i živi    Krasan dan

Grad čednosti sanja i živi                                                     Krasan dan

Saraj Ovasi   Muzika samo za nas

Saraj Ovasi                                                                                    Muzika za sve nas

Čedonost sanja   Nježni plamen ljubavi

Čednost sanja                                                                 Nježni plamen ljubavi

Sleđena smrt gleda i pamti  Krvava trešnja

Sleđena smrt gleda i pamti                                                   Krvava trešnja

    Savršen dan

Svjetlost                                                                        Savršen dan

Miroslav Antić – Kada mi nedostaješ

 

 

 

 

 


												

Bleki – Ona i maslinova gora

 

 

Sunce ljeti i nekad

samo leluja

Nebo postaje njegov veo

prosipajući se u tisuće zarova

iznad mora i pijeska

gdje sjeđah na jednoj od dvije fotelje

na kojima bješe zapisano mastiljavom olovkom

rezerve

 

Druga sjedalica čeka kupačicu

utonulu u crveni bikini

koji krasi mramorna bista

i zov sirene

što ljubav vodi sa morskom pjenom

spremajući se za šetnju

sa mnom hudim i blaženim

 

Ona

izlazi iz plaveti

da bi plavet pučanstvu podarila

prima me za ruku

vodi me ka drveću svetom

 

Ona i ja

ljeto u šumi maslina

lahorac u kosi

buna u damarima

ostalo su valeri


												

Arsen Dedić – Život / Song – Lyrics

 


Jučer sam prošao kroz moj stari kraj

I opet u meni cvjeta maj

Slike iz mladosti, djetinjstva glas

Sve one radosti – jer imali smo nas

Sve to je prošlo, prošlo ko’ za čas

 

Stari refreni u srcu se roje

I svijet nam nudi svoje boje

U meni sunce i ljeto bez kraja

I drhtaji prvih zagrljaja

 

I nije to sjeta, to što mi smeta

Već to je lice današnjeg svijeta

 

I dolazi vrijeme što bješe moj “cause”

I sve teže plovi, plovi ovaj brod

Sve bivše ljubavi u sjećanje staju

I ja se sad pitam – što ostaje na kraju?

Što stvarno dobiju ti, ti što daju?

 

I opet život ide dalje,

A nebo nove snove šalje.

Ko’ ptici malenoj što polijeće iz gnijezda

Više je želja nego zvijezda

I kada vidim da je mnogima svejedno

Ja kažem – živjeti,

 

 

 


												

Prljavština je pola zdravlja i kulture / II dio

Da bi higijenska slika bila jasnija moramo ispričati i naličje slike iz prvog dijela. Ovo što slijedi ispričaćemo opet u prvom licu. Upiranje prstom u druge je nekad jako dosadno, a mogu se ljudi i uvrijediti , pa nam nešto opsovat ili ekološku policiju svezat.

A oni riđobradi i ” učeni ” mogu vam još gore stvari napraviti. Neke vrlo takarli stvar. Prije je i metak išo. Sada više vole bajalice, sihire , dove i fetve. jesu li oni sebe odreda ” ilmijama ” prozvali i u papir turili ( ja gdje će , ne može se lipić u nešto drugo natakariti) da oni sve mogu, a narod ni sadaku.

Ustajem u  730, nova spika. Naučio me unuk. Donio ga iz obdaništa. Strašno pametna djeca. To vam je isto ko i sedam sahata i tri'set minuta , po starom tabijatu.

Po mahalskom:

-Jebo ti ja mater,  što me vako rano  budiš .

Uvijek su imali pravilo. Jako zalegnu . A nisu radili jer im komunisti nisu dali. Komunisti nisu  bili fer, pa samo mahalu zakidali.

Ovi nacionalisti , bez pardona sve zakidaju. Ajd’ što zakidaju nego više i ne pljačkaju,. Jok. Otimaju bagerima i vagonima kući prte.

Malo tuknem , juče sam propustio vodu osim plakanja tepavica, obrva i noktiju. Vjerovatno i dan-dva prije. Ima ih koji se nisu kupali po sedamdeset i kusur godina.Boje se da se ne bi Islam zakačio za njih, da ne budu od onih koji se mnogo čiste,oliti peru. Ti muslimani su toliko prljavi da se moraju svaki dan minimum pet puta na dan svojski oprati.

Ako tuknem nije greda,a ni motika. Zato imam na polici hejbet dezodoransa. Ima ih za svaki dio tijela i svaki dan posebice. Ko ona finta sa ženskim gačicama : Sandey,Mandey …U raznim bojama,ukrašene cvjetićima i slikama   .  Za slučaj havarije ili heočekivane sabotaže.

Prskajuća sredstva  su poređana po boji i veličini. Sa strane čuvam one istrošene. Kad gost uleti u batrumku ima da ožvalji ,koliko pažnje higijeni posvećujem. Za noge najveći, za pazuh malo manji, za međunožje skoro isti, za vrat i usta nešto manje. Za otorinu koristim mirišljavi kaladont i štapiće sa vatom. Nehigijenski je prst gurat gdje ne treba. Rukama sam nanijetio one maramice što su hem vlažne ,hem mirisave, hem mehke ko ženska guza,poslije mamicanja.

Za pamet mi ništa ne treba. Ona sve više poprima dunjalučki karakter. Najčešće je pupa hava, koka zraka ili mozak na pašu. To znači da nam je ugodno ko svaskom insanu  rahat od pameti. Ujedno tako je lakše. Nema sekiracije ni gubljenja vremena. Reklo bi se č0'ek u bestežimnskom stanju.

A kakvo kupanje ili barem tuširanje!?

O'kle mi vrijeme frajeri. Nemam ga ja za bacanje. Vidi molim te! Vi bi da ja bacim 20 minuta češkanja ispod pupka ili iza leđa, da trošim vodu,  koju plaćam krvavo zarađenim novcem. Sem toga mi ove nove krvopije i haračlije svaki minut broje.

Najšprejcan svim mirisima oblačim cipele. Biram one koje su se najmanje uščule od ona dva sezonska para. Zovem ih sezonskim jer mi služe za sve četziri sezone. Takarim ih na noge i ženi  tepajući dovikujem:

-Hamšo, Hamšice plaknider mi  danaske druge kundure, valja mi ih  iduće hefte tandariti na moje mubarek nogice. U ovim mi već bljuzgavica, a  i tuknu ko oveća čenifica.

Izađen na ulicu. Cipele se obradovale,štrase prljavija od njih. Znaju cipele da će sada slobodno,bez izbora i neograničeno skupljati sav dunjalučki poganluk. Šarolik je to izbor bacila raznih vrsta: pljuvačke i hrakotine sila ljudska, psećijih i mačijih kakica, životinjskih i ljudskih stražnjih i prednjih izlučevina, ptičiji jutroklik i mišji brabonjci. Čak se i leptiri obezobrazili. Kontraju gdje svi turci tu i šareni leptirići ,pride riđobradi.

Valja cipelamo malo očistiti ulicu prije nego ih vodovod i kanalizacije jednom mjesečno plaknu kišnicom. Ono ako padne.

Onda dođem u firmu. Klimnem glavom,svi smo isti. Neoprani i uščuli, mislim na juna'čine sa brda i vukoderina. Malo nas mirišljave tvari vade. Od svojih mirisa ne možemo uživati u mirisima blaženih djeva.

Svaka blista i čista, oprana, sjajna i mirišljava ko rajski đardin. Toliko su glanjca stavile nase, da poželimo  da se omastimo, ali one bježe od nas ko đa'vo oko krsta. Ne kontamo šta ima je. One pričaju o nekim ženskim rezonima. Nisu lude imati poslove sa volovima koji se valjaju u balegama svojim.

Vraćajući se kući pokupim novu, prijeko potrebnu dozu prljavštine. To vam je isto ko narkomanija; ovisnost od koje čovjek i da hoće ne m're pobjeći. Istovremeno umorno tijelo gubi kontrolu i sokovi moga tijela se izlučuju na radost nataloženih bacila.Ples prljavštine može da krene. Cipele postaju meke ko doktorske rukavice poslije rada na debelom crijevu. Nije kvalitet cipela u pitanju, nego znojne noge kojima je crnilo između prstiju zakon.

Peti dan ta svakodnevnica mi pomalo počinje da smeta, ali šta se može. Pravilo Lepe Lukić “će se kupam u subotu” ne smije da s prekrši. Uostalom , poslijednji  crnogorski knjaz; kralj Nikola je na jednom državničkom skupu izjavio:

-Niko do smrada nije umro.

Na brzaka provjerismo vikipediju i enciklopedije i ne nađosmo ni jedan taki  slučaj. Inače ove sabirnice   umnih takarnica, vrlo često znaju dobrano lagati.

A sada zamislite da živite u Americi ili na Zapadu, ono k'o fol (daleko im kuća). Kod njih običaj da se svih tih sedam  dana ne pranja i skupljanje svakakvih prljavština i boleština unose i raznose po cijeloj kući. Umorni su, kažu, nemaju vremena ni skinuti cipelu: a nije ih ni briga.

Cipele meke  i prljave ko kaka , dižu se po svim mjestima u kući. Solice, fotelje, kauči, ležajevi, posteljina, jastuci,ni dječija kolica nisu pošteđeni ljepote druženja sa najfajtanim kundurama.

Jako lijepa i kulturna slika. Tačno tako. To se zove pristojno i odgojeno ponašenje. Nije red skinuti cipele. Smrad i bacili bi pokosili ukćane i  pola kvarta. Prljavštine bi preplavile ulice. Ni bageri tu ne bi mogli pomoći. Na kraju krajeva : ko bi to trpio.

Ameri smatraju da je bolje povrijediti svetost doma i ličnu higijenu ,nego pravilo kupanja subotom i ne skidanja pljesnivih cipela.

Šta se može ima nas svakakvih. Taki je ovaj dunjaluk. Šarenolik.

A oni , nama kolera je pošast.

Svašta.

Nije boni kolera, nego ova vlast i kler,  koji čapaju na sve strane. I od hapisanja se ne stignu ni plaknuti, ni u mjesecu jednom. Tuknu ko svinje u brlogu. Ponekad i gore.

Eto dokle je došlo. Ne prilazite im. Bandak,poganluk  i bezbožnička zaraza  zagarantovana.

 

Prljavština je pola zdravlja i kulture / I Dio

 

Dođem u neko doba sa kuluka vrlo umoran.Uđem u kuću.Ako imam koga za poljubiti poljubim. Onako sa vrata i ovlaš, još malo pa reda radi. I onda skinem cipele. Joj rahatluka majo mila, ne m're se ta sloboda naopisat. Poslije još devet sati, na moju radost i naravno cipela one mogu da dišu. Ma ne da dišu ,one plivaju od od radosti.

Dok one plivaju i moje oslobođene noge ,ljubavnim korakom tanga me vode u moju gasulhanu gdje imam dvije mogućnosti. Biti sebićan i samo nogamo prištiti ugodno druženje sa vodom. Biti velikodušan i cijelo tijelo obradovati opuštajućom blagodati vodenom masažom.

Neće ručak nigdje pobjeći ako petnaestak minuta odovijim za milost tijelu i osvježim ga i mirisima prirode ga obojim. A i ženi preko puta sofre ću ljepše mirisati. Možda mi se i posreći .Nema tada hanuma izvlakušu da je  glava  boli. Zna da je sevap čistoći sadaku udijeliti.

Što je najbitnije neće mi noge tuknuti na kiseli kupus, a tijelo na prdež krepane mačke.Cipele će se malo odmoriti i ispustiti nešto nafajtovanog smrada, što tukne na mjesečnicu.

Petnaest minuta logodnog  opuštanja, a ti hajruješ ugodnost, zdravlje, miris, čehru i pride žena koju voliš , i želiš da ti prede ko ptica pjevica joj,mamo mamice.

A opet na ekranima gledam svašta. Mnologo loših, krvavih a i gadljivih stvari. Čovjeku pamet da stane kakvih sve zvijeri i hablećina ima. Zbog toga je kontakt sa ekranskim dušmaninom sveden na prijeku potrebu. Isti slučaj kao sa ćenifom; samo kad baš moraš.

Rezolucijom broj 1 (jedan) uduge kućnih korisnika staklene uslužne djelatnosti pod nazivom  onostrano , se izričito zabranjuje kontakt sa sadržajima takvog tipa. Godine nisu faktor obveznosti. Svako ko se može uspeti na šćemlijicu i se zna priključiti na takarli staklo, ni za živu glavu nek ne okreće tandarli strane.

A šta ako se desi sudnji dan a ti ne znaš za to. Još bolje, možda me profuli. Ono kad bi se zezali!

Ako kojamet dođe , šta će ti ba staklena kutija. Ima ljepše , a bogami ima i gore pržunastije mjesto. Nema tu biranja,a ni plava koverta sa svim blagom svijeta tu ne pomaže.Ideš tamo kamo si sam sebi za života pute pripremio.

I na onom prelijepom mjestu, a i na onom vrelom mjestu će se čovjek  zabaviti .

Sretni i dobri ljepotom i blagodatima  novog dunjaluka.

Bogati suilnici  i mahom vlastohlepni  će se sobom zabaviti. Nigdje hlada ni vode,a prži li prži ,Treba odraditi zemaljska mučenja i pijenje krvi. Nek osjete pakao koji su svojim podanicima prinosili.

No odsmo mi daleko od kućne idile okupanih i mirisnih bića što  ljubavlju i molitvom svoj život grade i poštuju.

Svaka slika ima svoje naličje, jer sve je u parovima.

Ta slika je nešto bljutavija i zato ćemo je odvojiti od ove.

 

/ Nastavak slijedi  u 17 00 /

Indexi – Balada / Song – Lyrics

 

 

 

Idi sad, druže moj

ljubav i pozdrav mi odnesi mojoj ti

putu mom tu je kraj

umoran ovdje ja ću stati, želim mir

 

Kad ne bude mene

kad me skriju paprati, travke i šaš

kad ne bude mene

ljubit’ ću je pjesmama svojim i tad

 

 

 

Ref.

O reci mi njoj

da je tako prolazno sve

kao ptica let

samo nju da volio sam ja

jer je za me bila sav svijet

crveni moj cvijet

 

Idi sad, druže moj

ljubav i pjesmu mi ponesi mojoj ti

dalje sad mogu sam

počinak ovdje ja ću naći, idi ti

 

Kad ne bude mene

kada dodju drugi dječaci k'o ja

kad ne bude mene

reci da ču ostati sa njom i tad

 

Ref.

 


												

Bleki – Pita je

 

More plavetnog brilijanta

Jedrenjak i uzburkano more

Nježni plamen ljubavi

 

Djeva u bijelom

 

Djeva u bijelom

snena od dodira

raznježena od davanja

lebdi tišinom purpurnog svitanja

 

reče joj

ti si moje more Jadransko

more plavetno more beskrajno

dok se plavet njena talasala

poslušna kao uzburkano more

 

poželi joj

živote moj

hoćeš blizance

 

smijala se nestašno

neće neće

 

tilo bilo

tilo prelipo

joj vrištalo

oće mili oće

 

mnijem da jo reče

ti si moja kučica u cvijeću

moj jedini dom

 

sjena joj preleti licem

zamislila se

 

tada ludasto

pitanje zbori   

Anđelu mili

da li sretna sa mnom

 

oči joj radošću zaiskre

krenu rosa iz očiju

kao biserna niska

svjetla i čedna

 

znao je

godine sve znaju

to se ona rastajala s njim

 

reče joj tužno

voljeću te

do uznesenja barem

 

čvrsto ga zagrlila

u grudima joj bije tuga

a gdje si ti bija  pri deset godina

 

valjda se sjetila glupkove izreke

dvoje se nađe pa se poslije ne nađe

a prelijepi život odi dalje

 

u đardoni kučice u cviću

čuje se smih blizanaca

ona stere veš

i pojo

onu o gorkom moru

 

gore

sidi slikar miša boje

i sjećanja

 

na bijelu ljubavlju vezenu bluzu

na djevu u bijelom

ostavlja žig cvita u kamenu

nikome te ne dam

živote moj


												

Nina Badric – Moja ljubav / Song – Lyrics

 

 

 

 

  

 

Znas li da nisam mogla disati

jedva sam misli stigla sabrati

kad sam te tada vidjela

srce mi je moglo zastati

 

Htjela sam istog trena otici

tvoj pogled mogao me ubiti

ko da je bilo sudjeno

sve moje tad je tvoje postalo

 

Ref.

Nije me sram

ti si mi uvijek bio drag

nisam ti mogla ni znala reci

da moje srce

od prvog trena ti pripada

 

Nije me sram

neka zagrme gromovi

neka se kisa kroz oblak prolomi

da cuju svi da moja ljubav si ti

 

Sjecam se nasih prvih susreta

uvijek prekratka noc za zagrljaj

samo si me njezno ljubio

ne znas kol'ko si mi falio

 

Tad sam ti cijeli zivot pricala

tisina rijetko kad je trajala

rekla sam da si moje sve

da me svaki prije slomio za tren

 

Ref.

 


												

Tatjana Lukić – Spomen II

 

Tatjana Lukić  – Zbirka pjesama – Sta slutim

Poglavlje strah  – Strah

Spomen na djetinjstvo

 

II

 

razbudila si se na kamenu

zaplešena gušterima

 

drhćući skakal

otirući životinje

sa vrelih njedara

 

pod kam dok su zalazile

vriskala

 

i dugo potom

vidala modrice njihovih ticaja

strpljivo se morem prala

 

u snu u vručici

čupala dojke klela puzavce

koji više ne bi

 

škrto zakrivala njedra koprenom

zureći u sve ruke pridošle

spramna na skok

i zvijer