Dogodilo se na današnji dan 27. Novembar/ Studeni

Danas je Bedelja  27.Novembar / Studeni 2022. godine i traje koliko mi znamo do ponoći  ili tačnije do 00 oo h. Kako meteorolozi kažu,a ekonomisti se slažu da je to 330. dan u godini.onda mi na ruke izračunali da je do kraja ovog lita ostalo još 34  takarli zimska dana.

Lijep je,  maglovit , a bome i dosta snjegovit jesenji dan. Jesen došla na svoje.  Biće opet kiše, u planinskim predjelima i snijega.

Mi volimo sva  godišnja doba i kada su ona u svom elemntu.

Recimo, ko je vidio jesen a da u njemu jagode blistaju a ljubičice nježnošću mirišu krajolike.

Jesen je da jabuke u kruške zriju. Nekada je bilo da ona dragog ćera u armiju.To je značilo , ako je muško ,čim se vrne eto svadbe, opet u neku jesen. Jer jeseni su za svadbe, i tako to. Za duboko oranje. I brazde. I to uz  svadbe ide. Kaže Sveta knjiga: vaša žena je vaša njiva. Mi dodajemo i voli duboko oranje. Kako neće voljeti. To je osnov plodnosti i života.

Proljeća za buđenje života i sve je u cvijeću , beharima i mirisima. Sve oživi i sve se uzbiba. Sve miriše na ljubav. I mirisi donesu tu čuvenu, jedinstvenu, veličanstvenu , uglavnom neponovljivu ljubav. Bude i bolnih. Neka , ako nema boli znači nije se ni voljelo.

O ljetu se sanja, jer trava je narsla, sijeno je tu, da se valja u njemu i kupa u suncu. A ono sunce i vcaljanje? Pa udari sunčanica počesto. I zaboravi se insanA kad se zaboravi, eto novog života. Ne odmah. Ima određeni vremenski period kroz koji i priroda i insanka postaju bremeniti.

A šta ste vi mislili, sunce vas mlatne u čelenku, vi se zaboraviti i da nema poslijedica. Ne mere to tako. A poslijedice su lijepe i željene. Neke i nisu. Na prvi mah, ali se prigrle. Djeca

su najljepše i najnježnije u ljudskim životima. Čedna i bijela kao zima.

A i ta zima. Hladna je i lijepa. Tjera čovjeka da se grli i stišće, da se zagrije. A kada se zagrijava krv uzavrije i onda zna se ,šta je raditi da se malo insan rahsladi.Igrati se malo kamare.Znate ono , treba posteljinu na kamaru pa u seharu. A kamara ima raznih i uzdisajnih.

Lijepa nam ova godišnja doba, svako. A ljudi izvoljevaju.

Neko voli ovo , neko ono godišnje doba.

U nekima u zemlju propadaju, neka mrze i najrađe bi da ih nije.

A ljubav gospodo?

A grijanje i valjanje?

Šta sa pupanjem i bibanjem?

Šra sa zrenjem i dubokim oranjem?

Vi bi i to da preskiočite sa godišnjim dobom koji ne volite.

Mislimo da niste svjesni šta ne volite.

Što bi poete rekle:

-Nije nnogo  volio, pa je zaboravio.

U prevodu:

-Samo jednom se živi.

A događaji na današnji dan se nižu jedan za drugim:

8 g.p.n.ere umro Horacije ,najveći romski lirski pjesnik,koji se poetici učio na njenom izvoru u Atini.Za razliku od grka koji su stremili lepršavosti Horacije je imao hladan izraz,trezvene ironična opažanja.Džaba mu estetska savršenost i raznovrsnost kada stihom vladju strogi moralni principi.

1582.William Shakespeare oženio Anne Hathaway.Imao osamnaest godina. Bili Mlakonja slobodan prevod prezimena ( Shake = trese se  speare =  slabost).Jedan od ubleha koji je o ljudima imao razmišljanja koja su ga vodila mizantropiji.To izbija i svakog njegovog djela.

On kaže  : Snošaj i dok traje je prljava stvar.Toliko o njegovoh ljubavi sa Udaljenom Hatijom.

1701.Rođen Andres Celziuas.Astronom i fizičar a izumio toplomjer.To je mogao uraditi samo šveđanin.Njima je zimi toliko hladno da su moirali provjeravati da li su živi dahom na ogledalo.Svima je laknulo kada je napravljen mjerač toplote.

1874.Rođen cionista Haim Azrijel Vajcman.On je sa Britancima i Vatikanom ukrao zemlju Palestinu i 1948.napravio genocidbni Izrael.Kažu: Historija est magistra vita!Ma nemojte nam kas'ti.Samo tri godine prije samo malobrojni Jevreji su preživjeli holokaust koji im je pripremila Njemačka nacistička  arijevska rasa. Izraelci već 67 godina to isto rade Arapima na okupiranim teritorijama.

1879.Francuska skupština se premjstila iz Versaja u Pariz.Joj hablečina,majko moja.Uz bazilku Sakre Ker Versaj je nešto najljepše što Francuska može ponuditi Svijetu.

1895.Alfred Nobel oporučio Nobelovu nagradu.Konta čovjek ,bolje prije riknjave pokušati umiriti savijest i dobiti neki poen radi iskupljenja za stotine miliona mrtvih koje će njegov izum pobiti u narednom periodu.

1895.Umro A.Dima Jr. Koji je napisao Damu sa kamelijama.Božanstvena Garbo jhue njegovo djelo približila svijetu dvadesetog vijeka glumeći Margaret Gotje koja je napravljena prema liku mlade,ali čuvene pariške ljepotice i  kurtizane Mari Diplesi.U ovom nježnom i neretnom liku Verdi je napisao operu Travijata.

1912.-Španija objavila svijetu da je Maroko njen protektorat.Nisu im vjerovali;otkada je porobljavanje nekog naroda pokroviteljstvo.

1919.Bugarska je zbog crvenih kartona dobijenih zbog pripadnosti Centralnim silama izgubila Trakiju (Grčka),Strumicu,Bosilegrad ,Caribrod /Dimitrovgrad (Kraljevini SHS).

1921.Rođen slovak Aleksander Dubček.Viđa pokreta „Praško proljeće“ iako je bi gen.sekr.KP Čehoslovačke.Normalno poslije sovjetske tenkovske  intervencije i gušešnja proljeća dvadeset godina bio u kućnom pržunu.1989.pada komunizam u Čehoslovačkoj a on postaje Skupštine.Ko bi gori sad je doli,ko bi doli gori pristaje.Neko će reći citiramo truhlog sušičara Njegoša.To su neuki ljudi.Njegoš je tu ireku pokupio iz islamske svete knjige Kur'ana.Volio se i on ko brega malo lakomiti na tuđu umjetnost.

. provjeravti

1940.Njemačka anketirala francuske oblasti Lorens i Alza.Francuska klepnula ušima.Malo kasnije će De gol zažditi u Englesku da se sa njene teritorije „herojski“ bori protiv njemaca.

1940.rođen Brus Li kultni kungfuist.Kažu pogino od rekviziterskog metka.Ha,ha i ha.

1941.Velika britanija slomila „hrabre“ Italijane i oslobodila Etiopiju,Eritreju i Somaliju.I to je sve što su Britanci  napravili u II svjetskom ratu.

19412 rođen Đimi Hendriks,kultno ime roka sedamdesetih godina i jedan o najboljih gitarista koje je dao rok.Umro od predoziranja 1970.god.Tih godina je predoziranje bilo sasvim normalna stvar.Tako su se CIA i njene bratske asocijacije obračunavale sa nepoželjnom i slobodoumnom djecom cvijeća.

Danas je utorak, 27. novembar/studeni, 332. dan 2012. Do kraja godine ima 34 dana,

1942.Francuzi potopili vlasitu flotu da ne bi pala u ruke Nijemaca.A i ti njemci.,Mi ih hvalili zbog pedanterije,a oni čekali dvije godine da Francuzi unište svoju flotu.Ipak moramo naglasti da ta flota nije vrijedila ni pišljiva brabonjka.

1943.- poginuo Ivo Lola Ribar vođa mladih partizana.Naslutio svoju smrt u poemi Jama.

1953.Huso Hodžič ,učesnik NOB proglašen narodnim herojem.Neko se sjetio da jedanaest godina po pogibiji   ime Tešnjaka upiše u zlatnu listu.

1953.umro Juđin  GledstonO'Nil;još jedan Jevrej koji nije htio da živi u cioniji.Nbije frajer,kada je postao tvorac američke moderne drame i dobitnik Nobelove nagrade za knjićževnost 1936.

1961.SSSR predložio zabranu nuklearnih proba bez međunarodne kontrole.Za to vrijeme na kubi postavili na Kubi stotine raketa sa bombama koje imaju moć fisije.Naivni ko mađarska sobarica:mislili ameri će naletiti na minu.

1967.de Gol branio Velikoj Britaniji ulazak u evropsko zajedničko tržište.Šta su mu to jartani skrivili za vrijeme njegovog „herojskog „ ratovanja protiv nacista sa obale Temze 1940-1945.

Inače kao vojni dezerter je 1940.god bio osuđen na smrt.

1968.Aleksandar Ranković srpski nacionalista naredio da vojska i policija u krvi unište demonstracije Albanaca na Kosovo.Otada je nastao slogan Kosovo republika.Ranković je smijenjuen,a Kosovo je kasnije dobilo ne republiku nego državu.

1970.Kolumbijski slikar  u manili pokušao ubiti papu  Pavlu VI. Svako malo neko pokuša ubiti papu,ali bne uspije.Dobar EPP.

1971.Siovjetska sonda Mars 2 se uspješno spustila na planetu Mars.Kako,zašto i zbog čega nikome nije jasno.To je isto kako kad dijete praćkom ubaci kamenčić u more.

1990.Džon Mejđor postao premijer Velike Britanije.On je jedan od trialteralaca ,kao i George Buš.Uz Vatikan i Miterana oni su glavni saučesnici bosanskog pakla.

1992.Umro Ivan Generalić glavni hadžija slikarske suvremene naive Hrvatske i Jugoslavije

2001.Nasa prijavila da je huble detektovao atmosferu na planeti udaljenoj 150 svjetlosnih godina od Zemlje.To je bila prva planeta van sunčevog sistema kojoj je utvrđena atmosfera

2006.U Obrazovnom centar Jasenovac ubačeni novi podaci o broju žrtava.Sada je broj žrtava sasvim podnošljiv za hrvatsku javnost.Memorijalni centar Jasenovac je vrlo pedantan.Njihov konmpjuter je izbacio brojku od 72.l93.ubijena insana u Jasenovcu.Tako je Njofra Tuđi men za života  bez komjutera prognozirao: 70 tisuća mrtvih;po  30 milja srba i jevreja i 1o milja cigana.

Međunarodna komisija za Jasenovac opet barata cifrom od 803.000 hiljade od toga 110.000 djece.Međutim njihove brojke su nepouzdane jer oni zaokružuju zadnje tri cifre na nulu.

Nije nam jasno kakav se to obrazovni centar vodi u Jasenovcu?Kakva se tamo kadar obrazuje?

Imaju li barem jedan sto,šahovnicu ,kamu i bombu da se zaklinju:Za dom spremni , kao u vrijeme NDH,  odnosno vlasnika krvavog stratišta Jasenovac. Njofra je bio ponosan na to svoje naslijeđe. I mnoga druga čudovišta.

Dogodilo se na današnji dan 25. Novembar / Studeni

Danas je  Četvrtak   25. Novembar/Studeni, 329. dan 2022. Do kraja godine preostalo je još 36 dana.  Sasvim sitno.

Danas je izuzetno važan dan. Prije 78. godina se u Mrkonjić gradu održalo  prvo Zasjedanje  Zemaljskog antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Svi će vam danas pričati da te, 1943. godine udareni temelji Bosansko hercegovačke državnosti.

Mi smo malo skeptični prema toj tvrdnji. Malo joj staklene noge.

Htjedosmo reći čuj molim te, jes im jaka fora. Ali nećemo. Danas ćemo biti fini i uviđavni, kao i uvijek.

Pitamo se šta možemo reći o toj Bosanskoj državnosti.

Nećemo istraživati butmirsku državu , nismo arheolozi. Nećemo ni pomišljati na rijeku Bosnu koja stotinama hiljada godina plovi vremenom. Zadovoljićemo se tvrdnjom da je Bosna  kolijevka civilizacije.

Sjetismo se da je Jason brodio Bosnom i Neretvom, a Diklecijan i Trajan se liječili u termalnim izvorima podno Igmana.

E , sada kada smo Bosnu  smjestili na izvore života i antiku  , možemo krenuti sa papirusnim dokazima.

Prvo nam pade na pamet  Kulin ban i njegova povelja. Pa  shvatismo da smo preskočili  osnivanje Bosne i banove prije Kulina.

Zatim se  upitasmo šta sa Srednjevjekovnom Bosnom.

Mogli bi natezati Otomansku i Austrougarsku Bosnu, ali nećemo. To bi nas navuklo da koju progovorimo o Bosni jačoj, pismenijoj, tradicionalno  utemeljitijoj i državnijoj od genocidne tvorevine Kraljevine SHS.

To bi otvorilo još neka pitanja , koja bi gorila i zborila o Bosanskoj državnosti. No, nećemo.

Pametnim je dovoljna istorijska činjenica da gospodska  Bosna u ovim ili malo širim granicama  postoji od 8 vijeka i tu su temelji njene državnosti. I po tome je jedna od najstarijih zemalja na svijetu.

ZAVNOBIH je samo udario temelje socijalističke BiH, mastavio kontinuitet njene opstojnosti i ništa više.

Isto kao što su  fašističke falange pokušale udariti žig zla na nevinost Bosne Zemlje  Božije milosti, tako život kreće od njih.

Ne , nikako ,  fašisti i mrzitelja Bosne ostaće upamćeni da od njih kreće zlo, krv, ubijenje , pljačka i porobljavanje vlastitih naroda.

Tako vam stvari stoje, pučanstvo  ili rajo draga , htjeli vi to prihvatiti ili ne.

Poete konstatuju Nebeski zapis:

-Bosna je zemlja Božije milosti.

U prevodu :

-Bog je Silan i Mudar,

a Bosna je,  divna mila i ktomu prkosna od sna, kao i njen sin Bogumil , Bosanac, da prostiš.

Ipak, i na ovaj Mubarek dan moramo ophoditi prepisivače.

1520.-Moreplovac Magelan pronašao moreuz koji vodi iz Atlantskog okeana u Pacifik.

1562.-Rođen je Lope de Vega jedan od najznačajnijih dramskih pisaca Evrope i reformator španskog pozirišta.

Što se taj napisao.1800 komedija,3000 soneta,bezbroj epova,romana,eseja,historijskih zapisa plus rad na reformi pozorišta.Vi ste pomislili da nije ništa drugo radio.Pogriješili bi ste;debelo.Svo njegovo djelo odiše njegovim vratolomnim životom i iskustvom.

Kroz njegove riječi prilijeću svi valeri života;radost i tuga,bol i ljubav,očaj i smijeh,suze i žene.Lakrdijaši mu pomažu da karikira društvo u kojem su  potkazivači i intriganati,ološ i probisvjet tek naličje tog istog društva.Zapažanja o dostojanstvu vješto vodi kroz riječi o licemjerju i sluganstvu,koji su pratioci svih vremena.

1758.Britanci porobili  Senegal.Nemojte vi nama okupirali.To kod nas ne pali.

1783.Poslijednji Britanac napustio bivšu koloniju Ameriku.Sad ameri mogu samo da grade robovlasnički sistem i provode segregaciju.Više im ne trebaju protestanski anglosasi preko bare.Kolikio nam Rosa Parks i Martin Luter  šapuću još nije ukinuto.Sada su samo crnci i drugi obojeni prebačeni geta nalik Varšavskim 1940:1944 god.

1877.Knez Milan Obrenović  poklo 23 pobunjenika od 70 suđenih učesnika Topolske bune.To je zvanična cifra.Vidi molim te; oni se bune i hoće na vlast da dovedu potomke onoga kojeg je predak kneza Milana zaklo. Tako se to u Srbiji rješavalo:klanjem i guslama.

1936.-Treći rajh i Japan potpisali Antikomiterna pakt.

Tako su Hitler i njegovi nacisti i Japanski fašisti proširili zapadnu frontu borbe protiv širenja komunizma,Inače zapad  je borbu protiv komunizma  započeo drugim svjetskim ratom,a ozvaničio 1917.godine.No slavaljenje nacista i fašista je kratko trajali.

1941.Njemačka pomornica torpedirala 848 britanskih moranara u vječna lovišta poslavši na dno mora ratni brod „Baarm“.Ništa nije pomogao ni brittanski princ na službi kod nacista.

1943.- U Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a   gdje su postavljeni temelji bh. državnosti..

-E moji prepisivači, gdje će vam duša. Jedna rečenica o ZAVNOBIHU.  Možda imate nešto protiv bosne.

Čuj, molim te.A Kulinj ban,a banovi prije njega,a Srednjevjekovna Bosna,a…Zavnobih je samo udario temelje socijalističke BiH;i ništa više.Bosna postoji od 8 vijeka i to su temelji njene državnosti.

1943.Istog dana kada Zavnobih odlučuje o Bosni ,Staljin,Ruzvelt i Čerčil čereče Evropu i svijet.

1960.godine ubijene tri Leptirice,sestre Mirabal.Diktator Dominikanske republike Rafaelo Trujilo dao nalog da se žene ubiju jer im se nije sviđala njegova diktatura. Silovane,zadavljene i polomljenih kostiju bačene u provaliju.

Danas je međunarodni dan nasilja prema ženama u pomen na sestre Mirabl.

To je tek drugi dan koji sebi žene sebi obezbjedile od 365 dana.Muškarcima pripada 363 dosta vala dana,plus ova dva.Žene moraju rintati i djecu odgajati.Odakle im vrijeme za slavlje.

1969.John Lenon odlučio da vrati plemičku titulu  Elizabeti II da je ona okači svom ofucanom mačku o rep.Razlog njeno suglasje sa  morbidnim čedom svojih predaka u vezi uništavanja vijetnama napalm bombama i drugim razornim sredstvima.Dodatni  element Lenonovog protesta jepolitika Velike Britanije u Bijafri ;koja je rezurtirala milionske žrtver od gladi.I kažu nije to genocid.

1970.-godine japanski pisac potvrdio da na zapadu ima nešto trulo.Harakiro se zbog „vesternizacije“ Japana.

  1. u Grčkoj zbačen vojni diktator pukovnik Georgias Papadopulos.Vlast uzela nova vojna hunta generala Phaidona Gizikisa.Vidi molim te,pukovnik da diktira generalu.Gdje to ima? Tada smo skontali da i u Grčkoj ima Kurta i Murta.

1974.V.Britanija stavila vam zakona Irsku republikansku armiju IRA.Zakom se mogli hapsiti i bez naloga.Ko da i stoljećima prije Irci nisu nestajali bez ikakvog slova i glasa?

1977.UN osudile izraelsku okupaciju arapskih zemelja.Četiri su glasa bila protiv,dva znate,a treći i četvrti su Kanada i salvador.A ako ne znate,ona dva su Izrael i SAD.

1991.-„ Nastojanja“ Mihaila Gorbačova nisu uspjelaSSSR se raspao.Amerikancinma je tako Gorbačov postao najdraži SSSR-ova.

1992.-Češka i Slovačka se miroljubivo razveli.

-Nisu oni ko koljači sa Balkana i njihove maloumne logike: Ako nisi sa nama,ima da te nema i nestaneš.

2001.-Američka kompanija “Advanced Cell Technology” saopštila da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika, dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

-Aha, tako oni živi bili.

Dogodilo se na današnji dan 23.novembar /studeni

Danas je  Srijeda  23. Novembar/Studeni, 327. dan 2019. Do kraja godine preostalo je još 38 dana.  Sasvim sitno.

Tako to dani rade. Odsviraju svoju verziju simfonije od  86 440 sekundi , tiho, lagano, simfonijski kamerno, u nebeskom okruženju  i zaždiju. Pošljen ih nema čitavu godinu dana. Niko ne zna kamo izbivaju.A možda samo odmaraju.Nije šala pokupiti tolike insanske hajvane i hajvanske hajvane u jedan dan.

Bilo bi dobro imati radno vrijeme k'o dani. Odradiš svoj dan i nema te za vanjski svijet. Odeš, planduješ, smucaš se , uživaš i ljenčariš.

I …

E vala nećemo vam kasti šta jošten..

A opet…

Kao slučajno se nađeš  u nekom  prelijepom zemaljskom đardinu snova m sa   prelijepim ženskim biće. Ja kakav će biti rajski poklon nego žensko . I onda se zaroniš, mirišeš, bereš, valjaš, uranjaš i gubiš se. Dok se vas ne izgubiš.

U cvijeću , blentovije, dakako u cvijeću. A šta ste vi mislili?

A jopet , mi smo mišljenja da je žena najmirisniji i najljepši cvijetak  na dunjaluku i malo šire. Haman,skoro pa rame uz rame anđelama nebeskim.

Nešto mislimo, bilo bi nam se onda teško vratiti na posao i odraditi onaj jedan jedini dan. Kako ćeš, ba. otaviti tu ljepotu na samo jedan jedini  sekund , a kamoli na 86 440 sekundi.

Ako ste toliko pametni pa mislite da znate da je to jedan dan , sjedite i brojite, kako god želite.Na volju vam. I vidite dokle će vas brojanje odvesti.

Neki dnevne sekunde broje tri dana. Ti su sretni što su se kutarisali brojanje, a da im se mozak nije rasuo ko staklene perle.

Jopet , pojedinci ne uspiju izbrojati sekunde jednog dana za četiri dana.  Te pošalju na odmor u onu zdravstvenu ustanovu od koje svi zaziru , a svaki dan šalju berem nekoga u nju.

A ima ih da  te malene sekunde uopšte  ne uspiju izbrojati. To su baksuzi. Ili sretnici. Zavisi od ugla gledanja i krajnje destinacije.

Što bi poete rekle:

Brojo ti ne brojo, iskantat će ti se.

U prevodu:
I ove poete ponekad imaju neku pametnu.

A dogodilo se na današnji dan:

912.-Rođen je  Oton I. Veliki, prvi njemačko-rimski car.

– Česti naziv Oton Veliki potječe od srednjovjekovnog povjesničara Otta von Freisinga i nije suvremen, ali je sasvim odgovarajući jer kažu da je i fizički i duhovno bio veoma impozantna ličnost.

1221.-Rođen kastiljanski kralj Alfonso Deseti – Učeni, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, vjerski veoma tolerantan. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti 1284. dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. Njegovim zalaganjem su prevedeni Sveto pismo, Talmud i Kur`an i napisan je niz značajnih djela: “Kraljevski zakon”, “Astrološka znanja”, “Mineralogija”, a 1270. je započeto pisanje “Velike i opšte istorije”. Zauzeo je 1262. godine luku Kadis na obali Atlantskog okeana, okončavši petovjekovnu mavarsku okupaciju grada.

-Napriliku bio je oko hiljadu godina ispred svoga doba. Po računici to mu ispada, da će tolerancija njegovog kova , na sveukupnom dunjaluku , nastupiti za nekoh 250 godina.Što no kažu nikad nije kasno. A kažu i ko živ ,ko mrtav.

1531.-Mirom u Kapelu završen drugi građanski rat u Švajcarskoj i rimokatoličke oblasti zemlje su priznate kao dio Švajcarske konfederacije.

-Rovari taj Vatikan kao i uvijek.Samo bi da se   krv prolijeva na sve strane. Možete li zamisliti čiji je to cilj.

Od  1531. do 1831. Se ništa nije dešavalo. Tako kažu zapisničari. Ko će im vjerovati. Odavno smo primjetili da vole slagati.

1831.-Štrajk lionskih tkača je prerastao u oružani ustanak. Poslije dvodnevnih borbi tkači i drugi radnici su zauzeli Lion i izabrali privremenu vladu, ali je početkom decembra u grad ušla vojska i ponovo uspostavila staru vlast. Zahtjevi radnika za povećanje plata su odbačeni. To je bio prvi masovni ustanak radnika zbog ekonomskih razloga u buržoaskoj monarhiji u Francuskoj.

-Interesantno da pobuna nije nazvana I tkački ustanak. Ne znam zašto. Baš je poetično ime. Narodsko.

1837.- Rođen je holandski fizičar Johannes Diderik van der Waals, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1910.

Po njegovom , van der Vaals imenu ( neko će reć a po čijem bi drugom)  su nazvane neke sile, molekuli i polumjeri ( poluprečnici u prevodu)

1847.- Hrvatski postao službeni jezik. Ivan Kukuljević Sakcinski na zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe.

-Na početki 21. Milenijuma jedino Bosan nema službenog jezika. Ona ima najmanje tri službena jezika i hiljade nacionalistički plačkaša. Plodna i bogata neka zemlja.Nije čudo da su je od pamtivijeka pohodili neki krstaši, pljačkaši i ubice. Ali Bosna ima svoj USUD . Svi oni nestaju, a Bosna ostaje divna mila i ponosna

1852.- Otomansko carstvo počelo rat protiv Crne Gore da bi kaznilo Crnogorce zbog pomoći Hercegovcima u borbi protiv Turaka. Poslije odbijanja Crne Gore da se preda Turci su krenuli ka Cetinju sa 25.000 vojnika, namjeravajući da razbiju crnogorsku vojsku od oko 9.000 vojnika, ali su se povukli poslije intervencije evropskih sila – Rusija i Austrija su izdejstvovale prekid borbi u februaru 1853. Iz rata je Crna Gora, mada materijalno iscrpljena, izašla moralno ojačana, a nezavisnost je izborila i uspostavila granice prema Otomanskom carstvu poslije pobjede nad turskom vojskom u bici na Grahovu 1858.

-Svajkoj sili jednom dođe kraj. Zakon mutacije.

1855.-Rođen srpski pisac Stevan Sremac,   jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Pisao je duhovite pripovijetke iz provincijskog života, u kojem je našao starinsku atmosferu, poetsku nježnost, humorističke zaplete, a pod naslovom “Iz knjiga starostavnih” je izdao poetizovane pripovijetke iz narodne istorije. Ostala djela: “Ivkova slava”, “Zona Zamfirova”, “Pop Đira i pop Spira”, “Vukadin”, politička satira “Luminacija na selu”.

1859.-Rođen je poznati odmetnik s Divljeg zapada William Henry McCarty, poznat kao Billy the Kid.

-Joj levata. Pa normalno da je bio Kid kada se rodio. Valjda ne znaju da Kid znači Dijete.

1863.-Počela bitka kod Chattanooga kad su sjevernjačke snage predvođene generalom Ulysses S. Grantom priskočile u pomoć desetkovanim snagama iz Chattanooha iz Tennesseeja i krenule u protunapad na jedinice Konfederacije.

-To je onaj Grant koji je volio cugu, a žena mu muškarce, naročito mlađe. Kompenzacija. Ali manje je poznat   po tome što se u večeri atentata na Linkolna nije pojavio na dogovoreno gldanje pozorišne predstave. Niti bilo ko od visokih zvanica.I niko , ama baš niko , nikad nije povezao te očevidne činjenice sa Linkolnovim ubistvom. Sada će oni nama pripisati teroriju zavjere.

1883.-Rođen meksički slikar Hose Klemente Orosko, čija je umjetnost najneposrednija socijalna sinteza arhaičnih reminiscencija i modernog oblikovanja. Smatran je najvećim slikarem murala u 20. vijeku i dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD. Inspirisao se indijanskim i meksičkim motivima.

1889.- Napravljen je prvi jukebox.

U prevodu to je đuboks ili automat za muziku sa naštancajnih ploča. Ubacite marku i zasvira vam pjesma po „vašem „ izboru. Da li je i po vašem ćeifu , ne znamo. Nisu mogli poredati sve pjesme /polivinil ploče koje vam se sviđaju.

1890.-Veliko vojvodstvo Luksemburg se otcijepilo od Holandije.

-Da je baš veliko, i nije. Ali može proći ako je Monako kneževina i hadumski Vatikan zemaljsko carstvo.

1891.-Deodoroda Fonseka, vođa prevrata 1889. kojim je oboreno brazilsko carstvo i prvi predsjednik Brazila, zbog sukoba sa Kongresom prisiljen je da napusti položaj.

-Malao se Foneska osilio. Možda je imao rojalističkih aspiracija. Tko da zna?

1896.-Rođen čehoslovački diktator češkog porijekla Klement Gotvald, predsjednik Čehoslovačke od 1948. do smrti 1953. Generalni sekretar Komunističke partije Čehoslovačke postao je 1929, a 1935. je izabran za jednog od sekretara Kominterne. Po povratku u zemlju iz Moskve poslije Drugog svjetskog rata 1945. postao je zamjenik premijera, ubrzo i šef vlade. Kao šef države poslije ostavke Eduarda Beneša organizovao je seriju montiranih sudskih procesa, na kojima je – uključujući smrtne presude – osuđen niz visokih partijskih i državnih rukovodilaca.

-Staljinov učenik i namjesnik.

1909.- Rođen je Aleksandar – “Marko” Ranković, potpredsjednik SFRJ i član najužeg rukovodstva Saveza komunista Jugoslavije do smjenjivanja sa svih funkcija 1966. Poslije zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. je osuđen na šest godina robije zbog ilegalne komunističke aktivnosti, a 1940. je postao član Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije. U Drugom svjetskom ratu je rukovodio pripremama za ustanak protiv okupatorske njemačke vojske i nacistička policija Gestapo ga je uhapsila u Beogradu krajem jula 1941. Poslije hapšenja je zvjerski mučen i potom prebačen u bolnicu radi liječenja, gdje je držan pod stražom, ali je oslobođen smjelom akcijom beogradskih skojevaca. Kao organizacioni sekretar KPJ i član Vrhovnog štaba partizanskih jedinica osnovao je 1944. službu bezbjednosti pod nazivom Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA). Poslije rata je bio ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik savezne vlade. Na Četvrtom plenumu Centralnog komiteta SKJ 1966. na Brionima optužen je za zloupotrebe Službe državne bezbjednosti i “grupašku i antipartijsku djelatnost”, poslije čega je smijenjen sa svih funkcija.

-U prevodu : nacionalista, koji je već u ono doba radio na jačanju velikosrpskih pozicija, naročito se ističući progonom albanskog i ostalog nesrpskog pučanstva diljem bivše Jugoslavije.

1926.- Rođen je Sai Baba.

– Sathya Sai Baba je u mladosti bio pjesnik, pjevač i pisac. Sathya Sai organizacija procjenjuje da postoji 1,200 Sathya Sai Baba centara u 114 država diljem svijeta.Procjene o broju sljedbenika Sai Babe kreću se od 6 milijuna, pa i do 50 i 100 millijuna.

Niko ne kaže da je bio i vrač. Tako se stvara masa bezbožničkih idolopoklonika. Neuki ljudi. Kod nas bi rekli blentovije. Šta ćete.  Blentavost  im neće biti isprika za garantovano obeznjeđeni smještaj u idilično vrelom pržunu

1932.-Spajanjem dva kraljevstva – Nejd i Hejaz, formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdul Azir ibn Saudom.

-Kod njih nam se sviđa pravosudni sistem. Postoji smrtna kazna za  pogančere bilo koje vrste. O  pravednosti, nepotizmu i srodnim pojmovima nećemo razmišljati.

1933.-Rođen poljski kompozitor Kržustštof Penderecki, predstavnik avangardne muzike, koji je stvorio sopstveni dramatični jezik nekonvencionalnih izražajnih sredstava, izuzetnih vokalnih efekata. Djela: orkestarska – “Emanacije”, “Tužbalica za žrtve Hirošime”, “Muka po Luki”, opere – “Đavo iz Ludena”, “Kralj Ibi”.

-Čitaj predstavnik nerazumljive šuplje muzike, koju ne bi slušali ni da nas plaćaju. Ništa lično, samo lični stav.

1936.- Izišao je prvi broj svjetski poznatog časopisa Life, tjednika koji se uglavnom temeljio na foto-novinarstvu. Od 1972. izlazio je kao mjesečnik. Radi se o najutjecajnijem fotografskom časopisu koji je dominirao tržištem preko 40 godina.

-da je osnovan koju gopdinu ranije i Life bi poput Time    proglasio Adolfa Hitlera za ličnost godine. Možda to ne bi bilo 1938. Godine , ali neke slijedeće sigurno bi. Timeu se svijedlo Hitlerovo rješavanje problema Jevrejskog , Ciganskog i drugih nearijsevkih problema.

1940.-Vlada rumunskog diktatora Jona Antoneskua pristupila fašističkom Trojnom paktu.

-Poslije II rata pristupili fašističko-staljinističkom Varšavskom paktu. Malo im bilo pa izabrali fašistu Čaušeskog za babu naroda. Nikako da se maknu od fašizma. Valjda sada jesu? Ili nisu?

Mafiozi su najmanje isti kao fašisti. Opitajte bosanske fašističko/mafijaške nacionaliste.

1966.- Umro je Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, omiljeni dječji pisac, prevoditelj i učitelj.

1971.-Kina postala stalni član Savjeta bezbjednosti UN.

-25. godina od II svjetskog rata. Tako UN vodi demokratiju. I još grđe, istog dana je Tajvan bez ikakve počinjene  greške izbačen iz UN. Sasvim po mjerilma demokratskog Zapada.

1976.-Umro francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata i komandant u francuskom Pokretu otpora. Poslije studija arheologije otišao je u Indokinu radi arheoloških iskopavanja, ali se ubrzo pridružio tamošnjem revolucionarnom pokretu. Kao član Internacionalnih brigada borio se u građanskom ratu u Španiji, a u okupiranoj Francuskoj se 1942. pridružio Pokretu otpora. U vladi generala Šarla de Gola postao je 1959. ministar informacija i kulture, ali je podnio ostavku poslije majskih studentskih demonstracija 1968. U duhu angažovane umjetnosti analizirao je probleme savremenog čovjeka u zaoštrenim situacijama društvenih revolucija i građanskih ratova. Djela: “Kraljevski put”, “Nada”, “Altenburški orasi”, “Antimemoari”, “Iskušenje Zapada”, “Osvajač”, “Ljudska sudbina”, “Imaginarni muzej”, “Ogled o Goji”, “Metamorfoza bogova”.

– Najkraće: Humanista , kosmopolita i veliki pisac. Normalno kao takav nije bio ni na najširem spisku pretendenata za dobijanje Nobelove nagrade.

1983.-SSSR napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Ženevi kao znak protesta zbog razmještanja američkih krstarećih raketa u Evropi.

-Njima SAD nisu dozvolile da smjeste koju raketicu na Kubi i sasvim je logičan njihov stav. Da li je i svrsishodan?

1989.- Oko 300.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu Vaclavske namesti u Pragu, zahtijevajući demokratske reforme u Čehoslovčkoj.

1991.- Umro je njemački glumac Klaus Kinski.

-nama se više sviđa njegova kćerka Nastasija. Nemate pravo da pogađate zašto!

1994.-Velika količina uranijuma za izradu atomskih bombi prebačena iz Kazahstana u SAD.

1995.- Umro francuski filmski režiser Luj Mal, koji je posebno insistirao na intelektualizmu. Filmovi: “Lift za gubilište”, “LJubavnici”, “Zaza u Metrou”, “Privatan život”, “Viva Marija”, “Kalkuta”, “Lakom Lisjen”, “Crni mjesec”, “Atlantik siti”.

-Insistirajući na intelektualizmu izgubio je masovnost podrške „neintelektualaca“.

1999.-Predsjednik SAD Bil Klinton stigao je na Kosovo gdje je posjetio američku vojnu bazu “Bondstil” kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Američki predsjednik je zatražio od Albanaca da “oproste Srbima” i poručio im da je “vrijeme za borbu prošlo”.

-Baš je ovi Klinton ili naivac ili debil.Taj film se nikad neće gledati. Nikad nije čuo za besu.

2001.-Tribunal u Den Haagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Prve dvije su se odnosile na zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, a treća na zločine u Bosni i Hercegovini.

-Šta ćete? Takvi bam je Hag . Kao i zapadna međunarodna zajednica. Bosna im je uvijek kost u grlu bila.

2003.- Gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze podnio ostavku nakon višednevnih protesta opozicije zbog falsikovanja izbornih rezultata. Za vršioca dužnosti predsjednika Gruzije imenovana predsjednik parlamenta Nino Budrzanadze.

-Ljudi mila dugaćak im ova nastavak prezimena anadaze.Makar da je anadaje pa bi nekako i shvatili.

2004.-Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Karla del Ponte optužili Srbiju i RS da ne sarađuju sa Tribunalom.

-Ko neka jaka stvar.A i mi bi mogli optužiti Hag da ne radi po demokratskim i humanističkim principima.

2005.-Pobjedom na prvim posljeratnim izborima u Liberiji bivša ministarka finansija Elen Džonson-Sirlif postala je prva žena ikada izabrana za predsjednicu jedne afričke zemlje.

2006.- Dejan Milenković – Bagzi, svjedok-saradnik na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, izjavio da su odluku o ubistvu Đinđića donijeli Milorad Ulemek – Legija i Dušan Spasojević, te da su za to znali Nebojša Čović i Vojislav Šešelj.

-I niko ne dira onou robijašku cvajtaru Šešelja.Mora da ima neku debelu zaleđinu u vlasti. Najvjerovatnije više njih , kao prvo svoje druge:Nikolića, Dacića, Lućića…

2006.-Bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko umro u Londonu od trovanja radioaktivnim polonijumom 210. Britansko i rusko tužilaštvo pokrenuli istragu.

-Aha . kao i uvijek : Bez rezultata. Ovdje ne pomaže ni diplomatsko: No koment.

2009.-Umro je Jang Hsiani renomirani književni prevodilac kineske literature. Zajedno sa suprugom, Britankom Gledis Tejlor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. vijeka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.

-Da imamo vremena sada bi počeli učizti kineski i baviti se prevođenjem na kineski. Vrlo isplativ posao. Pitajte bračni par Jang –Tejlor.

Dogodilo se na današnji dan 22. Novembar / Studeni

Danas je Utorak  22. Novembar/Studeni, 326. dan 2019. Do kraja godine preostalo je još 39 dana.  Takorekuć sitno.

Tako to dani rade. Odsviraju svojuu 1 440 minutnu rapsodiju u plavom i zažagaju. Ne mre ih čovjek godinu dana opepeljiti.   . Ne  bi  ni jedan , ostali minutu  duže.

Sinoć nas dotakle neke kuranske mudrosti.

Kur'an predviđa nehajan odnos ljudi prema njegovim riječima  iako se svakom riječju  koju prenosi samo Božija riječ i Istina.

Niko ne obraća pažnju na Božji nauk.

Muslimani nauče napamet arapske riječi, koje su strane nearapima, i te molitve ponavljaju , iako da ne znaju šta one znače.

A ako imaju prevod ,nemaju ni vremena ili ne smatraju za potrebno da   pročitaju  na Bosanskom  šta u Kur'anu piše.

Hrišćani i Izrailjci i višebošci se boje uzeti Kur'an u ruke,kao da je otrov .

A to nije dobro. To nikako nije dobro. Spremni smo ruku u vatru turiti da je to zlo.

Razumni ljudi treba da vide nauk i sa one strane, koja   im je branjena  skoro petneast vijekova.

Misliti samo svojom glavom,  uz pomoć Božijih riječi su nas učili  Avram, Mojsije, Isus, Muhamed i svi Božji pomazanici.

Kod Boga Pravednog nema posrednika.

On se obaća ljudima i njihovoj duši bez upliva drugih.

Jer samo je on Jedini i Milostivi koji udahnjuje ljudima vjerovanje ili nevjerovanje.

Hodže , svećenici , popovi ,rabini ,šamani …su samo paraziti koji se na račun neukog naroda bogate i žive u blagostanju.

Da li ste ikad vidjeli neko svešteno lice da rovi po kontejnerima u potrazi za bačenim plesnjivim kruhom?

Da li ste ikad čuli za svešteno lice koje nema dom i smještaj?

Da li ste ikad sreli svešteno lice koje pruža desnu ruku i daje?

Da li ste ikad vidjeli bilo koje svešteno lice da daje sadaku bilo kome?

Sveštenici su sakati od milosti i ljubavi.Tako im od neba određeno zbog otimačine narodskog  hljeba.

Kog Boga Jedinog samo razumni primaju Njegovu pouku.

Budite i vi razumni,počnite učiti Božji nauk na svom jeziku.Nikad nije kasno.Nemojte čekati samrtni dah,tada je sve kasno.

Sve je u parovima.

Nije vam ostavljen veliki izbor.

Pakleni pržun u vatrenim ležištima ili ugodna hladovina , pored rijeka i voćki na dohvat ruku.

Što bi poete rekle:

Vidite šta vam je raditi!

U prevodu :

Nikad nije kasno za kajanje i oprost, osim kad je kasno.

Bog Ljubavi i Milosti je  je najveći oprosnik.

Hroničari i dani su siti. Niko ne propušta svojih pet minuta. A  jutros je zapisano:

1497.-Tražeći morski put u Indiju, Portugalac Vasko da Gama postao je prvi moreplovac koji je oplovio Rt Dobre Nade, na krajnjem jugu Afrike.

-Taj rt , tako obećavajućeg imena je postao rt mučeništva i smrti  za sve što nije bijelo,  do unazad dvadesetak godine. Zakon zapadnjačkih arijevaca.

1699.-   Danska, Rusija, Saksonija i Poljska, nakon pobede nad švedskom vojskom, potpisale su sporazum o podeli Kraljevine Švedske.

1819.- Rođena je engleska književnica Meri En Evans, poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana (“Sajlas Marner”, “Mlin na Flosi”).

-I dan danas mnogi su bijeđeni da DordžEliot ima ono šro žene nemaju. A vi, ako ste pametni  skontajte šta je to

1842.- Na planini Sent Helen u američkoj državi Vašington izbila je erupcija. To je bila prva vulkanska erupcija u Americi čiji je datum izbijanja zabeležen.

1869.- U Parizu je rođen Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. (“Kovači lažnog novca”, “Podrumi Vatikana”, “Pastoralna simfonija”).

-Anamo ovaj upoznao u Alžiru  anamo onog   Oscara Wildea i postao mu „ prijatelj“  i priznao je svoju pogančersku  homoseksualnu orijentaciju. Vajld je 1895. godine osuđen je na dvije godine prisilnog rada zbog “nakaznog ponašanja”. Upravo tako. Nakaze rade nakazno ponašanje.

1913.-Rođen je Edvard Bendžamin Britn, jedan od najznačajnijih engleskih kompozitora 20. veka. Sa operskim pevačem Piterom Pirsom osnovao je 1948. Aldeburški muzički festival (“Piter Grajms”, “Otmica Lukrecije”, “Ratni rekvijem”, “Prolećna simfonija”).

1916.-  Umro je američki pisac Džek London, jedan od najčitanijih autora u prvoj polovini 20. veka (“Zov divljine”, “Beli očnjak”, “Mesečeva dolina”, “Ljudi s dna”) .

1943.-U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija i SAD su odmah priznali nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946.

-Francuske trupe su napustile Liban jer su se 1946.- godine  pojavile cionističke, fašističke trupe, koje radovno rasturaju svetu zemlju, time i Liban.Svjetska zjavnost , čitaj Vatikan i SAD i Zapad to aminuje.

1954.- Umro je ruski pravnik i diplomata Andrej Višinski, državni tužilac (od 1935) u vreme velikih čistki koje je u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka sproveo sovjetski lider Staljin. Bio je šef sovjetske diplomatije 1949, a potom stalni predstavnik SSSR u UN.

-I ostao živ. To dovoljno govori o njegovom karakteru.

1963.- U Dalasu, Teksas, ubijen je predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi. Za izvršenje atentata osumnjičen je Li Harvi Osvald, kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi.

-Kako u sve ovo uklopiti CIA potpis. Vrlo lako , jer njima puca prsluk za bilo koje mišljenje koje nije njihovo.

1963.-Umro je engleski književnik Oldos Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta (Peace Pledge Movement, 1935). Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela (“Kontrapunkt života”, “Vrli novi svet”, “Slepi u Gazi”).

-Šuplja pacifistička priča koja nema veze ni sa realnom ni nerealnom stvarnošću.

1972.- Predsednik SAD Ričard Nikson ukinuo je nakon 22 godine zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

-Skonto čova koliko je to tržište i da treba kajmak pobrati dok se to tržište nije razvilo.

1974.- Generalna skupština UN dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

-Posmatrali ne posmatrali PLO ( Palestini) se isti piše. Imaju na grbači genocidni Izrael.

1975.- Huan Karlos je postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Fransiska Franka. Poslednji španski monarh bio je Alfonso XIII koji je 1931. pobegao iz zemlje.

-Voli narod biti pod dominacijom čizmi monarha pa to ti je.

1977.-. Anglo-francuski putnički avion “Konkord” počeo je redovni saobraćaj između Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dve godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

  1. -Umrla je holivudska zvezda i seks simbol tridesetih godina 20. veka Me Vest.

1989.- U Bejrutu je ubijen predsednik Libana Rene Muavad dok je prolazio kroz grad u svečanoj povorci povodom Dana nezavisnosti. U bombaškom napadu poginulo je još 16 ljudi.

-U potpisu MOSAD, garant, iako nismo bili ni nazočni, a nismo se ni trudili da kontaktiramo neimenovane izvore.Džab-džabe bacanje para.

1990.-Prva žena premijer u istoriji Velike Britanije Margaret Tačer je zbog neslaganja u njenoj Konzervativnoj stranci podnela ostavku posle 11,5 godina provedenih na mestu premijera.

-Iako je bila čelična ledi , prepisivači moraju shvatiti da je bila žena , odnosno premijerka.

1992.- Pomorsko-vazduhoplovne snage NATO-a i Zapadnoevropske unije započele su kontrolu brodova u međunarodnim vodama Jadranskog mora u cilju onemogućavanja snabdevanja SR Jugoslavije naftom i drugim strateškim materijalima.

-Vrlo smiješno i krajnje burleskno. Rusi doturali energente uz olakšice koje im je davao Zapad. Pa vi skontajte o čemu se tu radi. Ovdje ne treba biti uopšte pametan.

1995.-Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan bosanski rat, Savet bezbednosti UN suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije. SR Jugoslavija je bila pod ekonomskom blokadom 1.253 dana (od 31. maja 1992).

-Gospodo to nije bio rat . To je bila genocidna agresija susjeda,Hrvatske i Srbije, dogovoren 1991. Godine u karađorđevu na samitu zločinaca  Miloševića i Tuđmana.

2000.-Emil Zatopek, legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi, umro je u Pragu u 78. godini. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952. Zatopek je 1. decembra proglašen za češkog sportistu stoleća.

Dogodilo se na današnji dan 21. Novembar / Studeni

Danas je Ponedeljak  21. Novembar/Studeni, 325. dan 2022. Do kraja godine preostalo je još  40 dana.

Tako to dani rade. Odsviraju svoju 24-stanu rapsodiju i zbrišu. Ne,  ni jedan , ne  bi ostao sekundu duže.

Nisu frajeri. Što bi radili duže kad ne moraju.

Vjerujemo da ste danas  mutni i neispavani, pa vas nećemo previše zamarati uobičajenim crticama.

Jedino ćemo vam odgovoriti , na pitanje :

Oklen znamo da ste beterni i hafizni?

Lako je pogoditi . To i svaka Mara gatara zna.

Piju vam krv na slamčicu već trideset ljeta , a vi mirno i šutke , hrabro i stoički  sve to podnosite.

I znate , dok u vama krvi ima , a vi i dalje budete istrajavali u svojoj kontejnerskoj hrabrosti, oni će vas musti do poslijednje kapi krvi:

Što bi bi poete rekle:

-Šta zna insanski hajvan šta je sloboda?

U prevodu:-

-I hajvani znaju da je sloboda  biti dostojanstveno biće, koje bježi iz torova.

Idemo nešto raditi ( donekle prepisivati ), možda nas prepisivači dozovu tobe.

284.-godine Dioklecijan (Gaius Aurelius Valerius Dioklecianus) postao rimski imperator.

Rođeni Ilir i spličanin(Salona).

Čitavu iliriju povezo putevima.Vodovoda i drugih građevina napravio da više i ne znaju šta je gradio.Jedini rimski imperator koji je predao vlast.Pametan vojskovođa.Nije on ko Cezar dozvolio da ga ubije Brut.

Splitu su u njegovu slavu  izgradili palatu i po njemu je nazvali.Tu čupri Deba prodo jednoj splićanki.Ona mislila da je to bila Diklecijanova palata.

Joj budale žene,gdješ ba vjerovati mahnitovu.Tog takarli stađuna on se opasno prolago i polago.Dakako ispite u srednjoj večernjoj školi.Tamo njega pokušali slagati da rimski most rimski most nije rimski most zato što ga neki švabo nije pomenuo u putopisima. Pravi Gebelsov i Vatiksnski dokaz.

Deba na maturskom napiso disertaciju o gradnji rimskog mosta na Modroj vijeci 301.Naručio ga Dioklecijan i u Ediktu o cijenama  godine  koji je donio zakon o maksimiranju cijene potrošačke korpe i gradnje rimskog mosta  kod njegovog naselja Aque Sulpjurea.To vam znači sumporna vode.I dan danas se ljudi po ugledu na Dioklecijana banjaju u Termama.

1602.-Rođen njemački pronalazač Oto fon Gerike.

Nije bio štrumfirer nego je volio vazduh i neki neuki kažu izmislio vakum.Hablečine nije izmislio već samo demonstrirao nešto postoji od bling-blinge-blinga,odnosno velikog praska.

1616.-Rišelje Arman Žan di Plesi Rišelje posto tata mata rata.Uveo tridesetogodišnj rat.Luj baksuzni trinaesti ga akreditovao još šefa diplomatije.Znači prepustio mu svu vlast.

I gledajte sad fola:

Kažu ograničio uticaja Vatika.Žao mu bilo Higenota koje je ( većinu) 24.kolovoza/avgusta 1572 godine  talijanka na francuskom dvoru Katarina Mediči poklala za jednu noć.

A onda je Rišelje ugušio ustanak Hugenosta kojeg nije ni bilo.To znači poklo ostatak jer on je ipak Vatikasdnki službenik prije svega kardinal.Bilo mu lako klati Hugenota bilo malo više od navijača Pofaličkog nekada ili Želje sada.

1780.-Velika Britanija objavila rat Holandiji.

Kažu nedođijci doturali francusko i poansko oružje amerima.Lažu.Nisu lale doturali oružje ,onji su ga skupo prodavali,ali jeftinije od samih britanaca.Ovi su dvaput skuplje prodavali dvaput lošije oružje,znači neupotrebljivo oružje kojačima Indijanaca.

1818.-Simon Bolivar proglasio nezavisnot Venecuele.

Venecuelancu  dosadilo španski klanje  i oslobodio zemlju,usput i oslobodio Ekvador ,Peru i Boliviju.Nagrada mu bila prisilna abdikacija i smrt od tuberkuloze slkijedeće godine od koje nikad nije bolovo.Nije nego.Trovanje garant.

1873.-Rođena Budimpešta.

Ujedinili se Budim i pešta i sada Mađarska mima jedan grad manje.Grad je postao poznat za II svjetskog rata kada su Nijemcima proslijedili svoje židove.Procjenjuje se  cifra od 100 do sto pedeset milja Jevreja poslato na tuširanje ciklonom B.Prije toga im naplaćena taksa od  nekoliko tisuća USD za proslijeđivanje u slovodu.Dakako oslobodili ih od života.

1899.-rodio se Edvin Hable.,astronom.

Naučno dokazao koncept širenja svemira što je dovelo do teorije veliko praska.Po njemi nazvani teleskop je jedno od čuda koje je običnim ljudima približio veličanstveni svijet maglica i Univerzuma.

1910.umro Lav Nikolajevi Tolstoj.

Čuveni pisac koji je napisao Rat i mir bio je u neprestanom ratu sa ženama.Ružan velikog nosa i sitnih očiju imao je kompleks manje vrijednosti i nije mogao zamisliti da se ženama sviđa.

Nije volio žene: Treba gledati na društvo žena,kao na neprijatan dio društvenog žiuvota i držati se dalje od njihTko nam otkriva senzualnost,lakomislenost i mnoge druge poroke ako ne žene.“

Roman Ana Karenjhina predstavlja Tolstojev sveukupni svjetonazor prema ženama.Žena se mora ili šibati ili uviti.

Ali svoju putenost je gasio u orgijama sa cigankama i u javnim kućama Moskve.Rođenu tetku je natezo i mnogo bježao od žene koja mu je rodila trinaestoro djece.Na kraju je postao mrzovoljni,čangrizavi starac koji ne voli ljude.

1910.-se desila Meksička revolucija Francisko Madero,Emilijano Zapata i Pančo Vilja skinuli sa vlasti apsoluta Profiria Diaza.

Poslije pobjede nisu se mogli ništa dogovoriti i međusobno se poubijali.Vrlo inteligentno.

1924.-u Turskoj ugušena pobuna Kurda.

Kako je ugušena?

Pitajte Jermene kako su oni prošli.Kurde i dan danas proganjaju.

1925.-Rođena Maja Mihajlovna Pliseckaja,

Mi je pamtimo po plesu Ravelovog Bolera i  Labudovom jezeru, kao i  njenoj baletskoj veziji Ane Karenjine.

1940.-godine se Mađarska ,Rumunija i Slovačka pridružili nacistima i fašistima.

Privrženost su tokom pet godina rata pokazivali ubijanjima i deportacijom miliona Jevreja i Cigana.

1945.- U Nirnbergu pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kom je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle 10 meseci, 12 optuženih osuđeno na smrt, tri na doživotnu robiju, četiri na zatvor od 10 do 20 godina, a pet oslobođeno.

1945.-dozvoljeno preseljenje 6 milionna Njemaca iz Austrije,Poljske i Mađarske u Zapadnu Njemačku.

1959 .UN usvojile deklaraciju o jednakoprevnom položaju sve dijece svijeta baz obzira na rasumvjeru ,porijeklo i pol.

Postoji mala razlika u tzv.nesvrstanim i nerazvijenim zemljama djeca imaju više prava nego bjelačka zapadnjačka djeca.Oni mogu povlaštenije umirati od gladi,žeđi bolesti i ubijanja.

1962.-Okončana raketna kriza SAD i SSSR zbog raketa na Kubi.

1975.-godine kako nas obavijstio Deba rikno Francuski Franko koji je 36 godina zavijao španski narod u crno,valjda po boji košulja njegovih elkitističkih falangi.

1980.-u Kini počelo takarenje četvoročlanu bandu Đang Čing ( u prevodu rupa više),udovicu Mao Ce Tunga.Inače rupa više na kineskom je Čing Čang.

1998.-lansirana 60 milijardi USD teška Međunarodna svemirska stanica.

1998.-ispred stana ubijena Galina Starovoitova demokratska političarka koju nije šmekala ruska podzemna „demokratija“.

2001.-BiH promljena u Savjet Evrope.

To joj ne garantuje prijem u Evropu.Magla pala beru vinograde.Mogli bi stihovati , ali nam za danas do'ta  dešavanja na  današnji dan.

 

Dogodilo se na današnji dan 20.Novembar/Studeni

Danas je  Nedelja  20. novembar/studeni, 324. dan 2019 g.. Do kraja godine preostalo je još  41 dan.

Tankosava. Još malo pa počinje novo odbrojavanje.

Onima kojima su dani odbrojani njima je svejedno,odbrojavali im  i ili ne odbrojavali . Zalegli ko preklani kurbani i ne insteresuje ih   ovozemaljsko odbrojavanje.

Imaju prečih briga.

Sad počinje jal hladovina , jal pržun, bez odbrojavanja. Tako kažu;još uvijek nismo nazočili preraspodjeli ljudskih resurusa, po principu  zasluga.

Umjesto uobičajenih takarli riječi , odlučili smo vam prenijeti  SMS poruku kojom uspavljujemo draganu svaku veče.

Hobikli je , kaže ona, sada  ne m're zaspat bez nje.Što ti je pametan onaj Rus Pavle.   Skonto refleks , pa ga ja moram liječiti, po vas cijelu noć.I vako i nako. I sa SMS i bez SMS , i sa…

Jes da vam ne bi rekli čime, pa da kažete jesmo brezobrazni. A otkad je prirodni nagon bezobrazan? Pitajte Pavlovljeva.

‘Vako ide:

Mila moja,

ti moje misli znaš i prepoznaješ. Ja ih ne krijem. Ako zbog njih zaslužujem da idem na mjesto gdje vatra vječito prži, ja tu više ništa ne mogu. Ne mogu ih se odreći , jer su moje i izrečene.

I da znaš Mila , ja se svaki dan ustajem tužan ( blago rečeno) . Skrhan tolikom nesrećom koju skoro niko ne primjećuje i ne reaguje.I tako  to traje čitav moj život.

Svakog djelića sekunde nekog ,nekog dijete, djevojčicu, ženu siluju , kasape i nestaju.

Neko nema ni hurmu  ili zrno grožđa da pojede.  I nema izbora, umire od gladi. Majke se prostituišu za šaku brašna da bi djecu prehranile.

Mene to boli mila. Više od milijardu  ljudi nemaju dom i svakodnevno pate i umiru od gladi.

Ne boli me pomisao da li vjerujem na pravi ili nepravi način.

Ja sam zgrožen pomišlju da u Sarajevu ( i svijetu) na svakom koraku grade velelepne džamije , crkve , sinagoge i hramove u koje niko ne ulazi, a pola grada gladuje, četvrtina od kontejnera živi ili umire od gladi.

Ja sam očajnik koji se moli i vrišti:

Učinite nešto , pomozite ljudima sakatim od sreće , ljudima kojim ne dozvoljavaju život dostojan Božijih robova.

Spasite bar jedan život, obradujte bar jedno dijete, učinite da se majka-prostitutka bar jedan dan odmori.

Ljudi , nemojte danas baciti pare džamijskim i crkvenim miševima i pacovima da se tove. Dajte sadaku gladnom i potrebitom.

Dobri ljudi ne idite danas u džamiju, učinite bar jedan obrok gladnom. Pomozite mu da preživi do sutrašnjeg dana. A sutra je novi dan , nova nafaka.

A Bog će vam  oprostiti, ako ne budete  ovu noć nazočni među licmjerima , poganima i krvopijama koji će se večeras u prvim redovima na džamijskim skupocjenim tepisima ili hrastovim klupama misliti da se mole nekom svome bogu ili riđobradom , razrokom ili logoraškom idolu.

Ugodna Blaga noć vašim savjesnim dušama.

Znam,  Mila , da je i tebi lakše. Eto barem jedan insan je večeras kriknuo u ime milijardi.

Što bi poete rekle:

-Laku noć ljubavi.

U prevodu:

Ljubavi nije potreban prevodilac.

A prepisivači troše plajvaze na nake događaje na današnji dan:

Rođeni Ilir i splićanin(Salona).

Čitavu Iliriju povezo putevima.Vodovoda i drugih građevina napravio da više i ne znaju šta je gradio.Jedini rimski imperator koji je predao vlast.Pametan vojskovođa.Nije on ko Cezar dozvolio da ga ubije Brut.

Splitu su u njegovu slavu  izgradili palatu i po njemu je nazvali.Tu čupri Deba prodo jednoj splićanki.Ona mislila da je to bila Diklecijanova palata.

Joj budale žene,gdješ ba vjerovati mahnitovu.Tog takarli stađuna on se opasno prolago i polago.Dakako ispite u srednjoj večernjoj školi.Tamo njega pokušali slagati da rimski most rimski most nije rimski most zato što ga neki švabo nije pomenuo u putopisima. Pravi Gebelsov i Vatiksnski dokaz.

Deba na maturskom napiso disertaciju o gradnji rimskog mosta na Modroj vijeci 301.Naručio ga Dioklecijan i u Ediktu o cijenama  godine  koji je donio zakon o maksimiranju cijene potrošačke korpe i gradnje rimskog mosta  kod njegovog naselja Aque Sulpjurea.To vam znači sumporna vode.I dan danas se ljudi po ugledu na Dioklecijana banjaju u Termama.

1602.-Rođen njemački pronalazač Oto fon Gerike.

Nije bio štrumfirer nego je volio vazduh i neki neuki kažu izmislio vakum.Hablečine nije izmislio već samo demonstrirao nešto postoji od bling-blinge-blinga,odnosno velikog praska.

1616.-Rišelje Arman Žan di Plesi Rišelje posto tata mata rata.Uveo tridesetogodišnj rat.Luj baksuzni trinaesti ga akreditovao još šefa diplomatije.Znači prepustio mu svu vlast.

I gledajte sad fola:

Kažu ograničio uticaja Vatika.Žao mu bilo Higenota koje je ( većinu) 24.kolovoza/avgusta 1572 godine  talijanka na francuskom dvoru Katarina Mediči poklala za jednu noć.

A onda je Rišelje ugušio ustanak Hugenosta kojeg nije ni bilo.To znači poklo ostatak jer on je ipak Vatikasdnki službenik prije svega kardinal.Bilo mu lako klati Hugenota bilo malo više od navijača Pofaličkog nekada ili Želje sada.

1780.-Velika Britanija objavila rat Holandiji.

Kažu nedođijci doturali francusko i poansko oružje amerima.Lažu.Nisu lale doturali oružje ,onji su ga skupo prodavali,ali jeftinije od samih britanaca.Ovi su dvaput skuplje prodavali dvaput lošije oružje,znači neupotrebljivo oružje kojačima Indijanaca.

1818.-Simon Bolivar proglasio nezavisnot Venecuele.

Venecuelancu  dosadilo španski klanje  i oslobodio zemlju,usput i oslobodio Ekvador ,Peru i Boliviju.Nagrada mu bila prisilna abdikacija i smrt od tuberkuloze slkijedeće godine od koje nikad nije bolovo.Nije nego.Trovanje garant.

1873.-Rođena Budimpešta.

Ujedinili se Budim i pešta i sada Mađarska mima jedan grad manje.Grad je postao poznat za II svjetskog rata kada su Nijemcima proslijedili svoje židove.Procjenjuje se  cifra od 100 do sto pedeset milja Jevreja poslato na tuširanje ciklonom B.Prije toga im naplaćena taksa od  nekoliko tisuća USD za proslijeđivanje u slovodu.Dakako oslobodili ih od života.

1899.-rodio se Edvin Hable.,astronom.

Naučno dokazao koncept širenja svemira što je dovelo do teorije veliko praska.Po njemi nazvani teleskop je jedno od čuda koje je običnim ljudima približio veličanstveni svijet maglica i Univerzuma.

1910.umro Lav Nikolajevi Tolstoj.

Čuveni pisac koji je napisao Rat i mir bio je u neprestanom ratu sa ženama.Ružan velikog nosa i sitnih očiju imao je kompleks manje vrijednosti i nije mogao zamisliti da se ženama sviđa.

Nije volio žene: Treba gledati na društvo žena,kao na neprijatan dio društvenog žiuvota i držati se dalje od njihTko nam otkriva senzualnost,lakomislenost i mnoge druge poroke ako ne žene.“

Roman Ana Karenjhina predstavlja Tolstojev sveukupni svjetonazor prema ženama.Žena se mora ili šibati ili uviti.

Ali svoju putenost je gasio u orgijama sa cigankama i u javnim kućama Moskve.Rođenu tetku je natezo i mnogo bježao od žene koja mu je rodila trinaestoro djece.Na kraju je postao mrzovoljni,čangrizavi starac koji ne voli ljude.

1910.-se desila Meksička revolucija Francisko Madero,Emilijano Zapata i Pančo Vilja skinuli sa vlasti apsoluta Profiria Diaza.

Poslije pobjede nisu se mogli ništa dogovoriti i međusobno se poubijali.Vrlo inteligentno.

1924.-u Turskoj ugušena pobuna Kurda.

Kako je ugušena?

Pitajte Jermene kako su oni prošli.Kurde i dan danas proganjaju.

1925.-Rođena Maja Mihajlovna Pliseckaja,

Mi je pamtimo po plesu Ravelovog Bolera i  Labudovom jezeru, kao i  njenoj baletskoj veziji Ane Karenjine.

1940.-godine se Mađarska ,Rumunija i Slovačka pridružili nacistima i fašistima.

Privrženost su tokom pet godina rata pokazivali ubijanjima i deportacijom miliona Jevreja i Cigana.

1945.- U Nirnbergu pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kom je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle 10 meseci, 12 optuženih osuđeno na smrt, tri na doživotnu robiju, četiri na zatvor od 10 do 20 godina, a pet oslobođeno.

1945.-dozvoljeno preseljenje 6 milionna Njemaca iz Austrije,Poljske i Mađarske u Zapadnu Njemačku.

1959 .UN usvojile deklaraciju o jednakoprevnom položaju sve dijece svijeta baz obzira na rasumvjeru ,porijeklo i pol.

Postoji mala razlika u tzv.nesvrstanim i nerazvijenim zemljama djeca imaju više prava nego bjelačka zapadnjačka djeca.Oni mogu povlaštenije umirati od gladi,žeđi bolesti i ubijanja.

1962.-Okončana raketna kriza SAD i SSSR zbog raketa na Kubi.

1975.-godine kako nas obavijstio Deba rikno Francuski Franko koji je 36 godina zavijao španski narod u crno,valjda po boji košulja njegovih elkitističkih falangi.

1980.-u Kini počelo takarenje četvoročlanu bandu Đang Čing ( u prevodu rupa više),udovicu Mao Ce Tunga.Inače rupa više na kineskom je Čing Čang.

1998.-lansirana 60 milijardi USD teška Međunarodna svemirska stanica.

1998.-ispred stana ubijena Galina Starovoitova demokratska političarka koju nije šmekala ruska podzemna „demokratija“.

2001.-BiH promljena u Savjet Evrope.

To joj ne garantuje prijem u Evropu.Magla pala beru vinograde.Mogli bi stihovati , ali nam za danas do'ta  dešavanja na  današnji dan.

 

Dogodilo se na današnji dan, 19. Novembar / Studeni

Danas je Subota 19. novembar/studeni, 323. dan 2022. Do kraja godine preostalo je još  42 dana.

Vrlo tanježno. Biće još tanje, koliko sutra.

A oni nama o tankoćutnosti.

Kao da znaju šta je to!?

Da znaju, ne bi im pučanstvo svake mikrosekunde mater spominjalo. Ne po dobru, već po vrećama opljačkanog narodskog zlata i po zlu. Što jes, jes podne tu i neka masna psovka.

Sočna , onako po bosanski. Vrlo opisna i slikovita, da se muževi tih majki u grobu okreću ko ringišpil. A mnogi od tih grobara su za života zaslužili još veće psovke. A ovi živi ni mukajet. Kako će kad su svi hadumi i licemjeri.  Da nisu takvi, vaspitali bi djecu , pljačkašku ,nacionalističku bagru, kako treba, a ne da budu zlotvori , pogančeri i ubice.

Zloća i pokvarenost im utisnula žig na lice i u oči. Pogledajte ih malo bolje. Da ih čovjek ne zna, smilovo bi im se i udjelio sadake. Izgledaju kao pravi pravcati garibi. A i jesu,vjekovna gladež i garibi. Misle da  vjekovnu glad očeva svojih  mogu utoliti na brzaka, kroz očiglednu neljudskost i pljačke.

Ne ide to tako. Prazne im i zrikave oči. Lijeni do neobrijanosti. Usne stiskali od gladi i sada ih nemaju.

Ništa dobrog od njih čo'eku ne može zapasti. Žao nam njihove djece.  nisu djeca kriva što su im roditelji bezvrijedni i morbidni insani.Neće tu jadnu djecu  imati ko ljudskosti učiti. Voljeli bi da nismo u pravu, i da ispadnu na dobro.

Ali kako odrastaju vidimo da smo u pravu. nekažnjeno ubijaju, siluju i  pljačkaju.

A gdje su oni , koji su sebi uzeli za pravo da ureduju i dijele moralne i socijalne pridike ostatku dunjaluka. Oni takozvani učeni, jal popovi, jal fratri, jal ilmije. Tikve sa pljačkaškom bagrom sada, jer dobijaju mrvice sa trpeze silnika. I u uzlove  sa Ebu Lehebom pušu.

A znate li šta biva sa Ebu Lehebom , ženom njegovom i onima koji sa njima tikve sade?

Nešto vrlo strašno i pakleno.

Što bi poete rekle:

Svo dobro je od Boga. Svo zlo je od zlog  oca i pokvarene matere.

U prevodu:

Tronacinalistička pljačkaška pogan je nagrabusila ko i svaka pogan. Čeka ih pržunsko roštiljanje. Ali  ima jedna mala razlika;recimo otklon. U pržunu su ljudi stoka za roštilj.

Dobar nam ovaj prevod. Još kad bi nekoga uplašio, bio bi još bolji. A hoće. Protokom vremena tijelo samo od sebe počinje osjećati jal hladovinu, jal paklenu vrućinu.I tako skonča.Pitajte umrle krvnike, mrzitelje i djelčitelje Bosne.

A historici pišu o današnjem danu:

1600.- Rođen je engleski kralj Čarls I Stjuart, čija je autoritarna vladavina (od 1625) izazvala građanski rat između rojalista i parlamentaraca. Nakon pobjede vojske Parlamenta pod vođstvom Olivera Kromvela, kralj je osuđen na smrt i 1649. pogubljen.

-A onda su  rojalisti vratrili krunu na vlast i pogubili Kromvela. Elem sve se vraća sve se plaća kada dođe čas.

1493.-Kristifor Kolumbo se iskrcao na ostrvo koje je prvi put vidio dan ranije. Nazvao ga je San Juan Bautista, a kasnije je naziv promijenjen u Porto Riko (Puerto Rico).

-Mijenjali ne mijenjali imena, dommorocima se loše – genocidnim rukopisom pisalo. Rukopis je bio kitnjast, vatikanski. Nek se zna da su hadumice i tetkice u zlaćanim odorama principijelni u rukupisu i genociti. Vrlo koncizni i tačni.

1711.-Rođen je Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pjesnik i akademik, enciklopedista svjetskog glasa. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755).

-Nos mu je zaista bio slomljen. Da li kao poslijedica rođenja ili nekog kasnijeg loma, to nismo utvrdili. Uglavnom kešina mu je bila simpatično izražajna.

1809.-U bici kod Okane 30.000 Napoleonovih vojnika porazilo je 50.000 Španaca, poslije čega je Francuska osvojila cijelu Andaluziju izuzev lučkog grada Kadisa.

-Grehota toliki narod u jednom danu zaginuti. Ali to nije ništa. Ameri su svojim genocidnim napravama znali uništiti milione civilka u jednom trenu.

1828.- U 31. godini od tifusa je umro austrijski kompozitor Franc Peter Šubert, jedan od prvih i najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma. Njegov bogati opus (998 dijela), nastao u kratkom stvaralačkom rasponu između 1810. i 1828, sadrži gotovo sve muzičke vrste, među kojima su najpoznatije solo pjesme (“Lijepa mlinarica”, “Zimsko putovanje”).

-Muzičare 19. vijeka je pratio tal smrtonosni maler.Čudo jedno.

1888.-Rođen je kubanski velemajstor Hose Raul Kapablanka i Graupera, svjetski prvak u šahu od 1921. do 1927, jedan od najboljih šahista u svijetu.

1893.- Novine ‘New York World’ su po prvi put u istoriji dnevne štampe, objavile dodatak u boji.

-Urednici kontali, ako se žene mogu farbati, što se i štgampa ne bi mogla. Jeftinije je i raznobojnije. Zaboravljaju da žene može raditi sve one stvari koje štampa ne može.

1896.-Rođen je Georgij Žukov, ruski general.

-Pretpostavljamo da je bio dobar plivač i vrlo dobar poslušnik. Preživio Staljinove vizije.

1916.- Srpske i ruske jedinice su u Prvom svjetskom ratu oslobodile Bitolj od Bugara.

1917.-Rođena je Indira Gandi (Gandhi), bivša Premijerka Indije.

-Naivka vjerovala najvećem neprijatelju hindu režima; Sikima. Pa je potkratili.

1918.-Uz podršku zapadnih zemalja i bijelih čehoslovačkih odreda u kontrarevoluciji protiv sovjetske države bivši carski admiral Aleksandar Kolčak izveo prevrat u Omsku, uspostavio vojnu diktaturu u Sibiru, na Uralu i na Dalekom istoku i proglasio se “vrhovnim glavarom ruske države”. Bio je to početak pohoda sila Antante protiv sovjetske vlasti, uspostavljene Oktobarskom revolucijom. Kolčak je 1919. zarobljen i strijeljan u Irkucku.

-Truhli Zapad je rovario protiv sovjeta čitavo postojanje SSSR-a. Sve dok im uz pomoć Jeklcinja i Gorbačova nisu dohakali.

1942.- Bitka za Staljingrad – General Georgij Žukov i sovjetske snage pokreću “Operaciju Uran” – protunapade na Staljingrad. Bitka za Staljingrad trajala je skoro 6 mjeseci i bila je jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu i jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti. Smatra se, da je ova bitka bila psihološka prekretnica rata, a ujedno je Staljingrad bio krajnja točka prodora njemačkog Wehrmachta u dubinu teritorija Sovjetskog Saveza. Vodila se na području Staljingrada (danas Volgograd), a sastojala se od njemačke opsade južnog dijela grada, bitke unutar grada i sovjetske kontraofanzive u kojoj su uništene, odnosno zarobljene preostale snage Sila osovine na tom području. Sile osovine su u ovoj bitki izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom bojištu i od tog se gubitka nisu nikada uspjele oporaviti. Za Sovjete, pobjeda kod Staljingrada značila je početak oslobađanja domovine i prvi korak ka pobjedi nad nacističkom Njemačkom. Dok u odnosu na završetak bitke nema nedoumica (Paulus 2. veljače 1943. potpisuje akt o predaji preostalih snaga Wermachta snagama Crvene armije), u odnosu na njen početak među povjesničarima vlada nesuglasje koju operaciju Wermachta treba smatrati početkom upravo ove bitke. Tako se u izvorima sreću navodi o njenom početku od lipnja pa sve do rujna 1942. godine. Jednako tako, nesuglasice postoje i u odnosu na broj žrtava te bitke: procjene se kreću od 700.000 pa sve do 2 milijuna poginulih vojnika i civila. Sasvim točan broj žrtava ove strašne bitke neće se s potpunom sigurnošću moći nikada utvrditi.

-Iscrpno objašnjenje. Prepisivači se popravljaju.

1944.- Predsjedništvo AVNOJ-a je, na svojoj prvoj sjednici u Beogradu, donijelo odluku da se Josipu Brozu Titu dodijeli naziv narodnog heroja, na prijedlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije. Drugi Orden narodnog heroja dodijeljen je Josipu Brozu 1972, a 1977. dodijeljen mu je i treći herojski znamen.

Da je poživio bare, joj tri-četiri godina, eto i četvrtog narodnog herojstva. Garant.

1946.-U Parizu je otvorena prva konferencija UNESCO-a.

-Vehti unesko od vehte UN. Ne mere drugačije ni biti.

1969.-Pojavili se prvi izvještaji o ratnom zločinu američke vojske u martu 1968. u selu Mi Laj nad vijetnamskim civilima.

-Koliko su zločina izvršila SAD tokom dvadesetog vijeka, to ne možda ni tinta Tihog okeana sve ispisati.

1977.- Predsjednik Egipta Anvar el Sadat doputovao je u mirovnu misiju u Izrael, kao prvi arapski lider koji je posjetio tu zemlju. Posjeta je izazvala oštre proteste Palestinaca.

1978.-Vođa vjerske sekte ‘Hram naroda’, Džim Džons (Jim Jones) je organizovao masovno ubistvo i samoubistvo članova sekte. Tijela 914 ljudi, od kojih je bilo 276-oro djece, su pronadjena u mjestu boravka sekte, Džonstaunu, u Gvajani, u Južnoj Americi.

-Morbidno, truhlo, sadistički i zločinački. A šta drugo očekivati od amera.

1988.-U Beogradu na Ušću održan je najveći miting u nizu takvih skupova koje je tadašnji predsjednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević organizovao tokom godine širom Srbije. Skupu od oko milion ljudi obratio se i Milošević pozivajući ih na odbranu “srpskih nacionalnih interesa”, potpaljujući “fitilj” koji će u naredom periodu dovesti zemlju u stanje haosa.

– nažalost svih velikosrba ni jedan vitalni interes nije odbranjen. Čak su neki otpali iz kometencije Srbije. Kako nam se čini još barem dva dijela to priželjkuju.

1990.- Lideri NATO i Varšavskog pakta potpisali su sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i o uništavanju dijela naoružanja i objavili da je okončan hladni rat između dva vojna bloka.

-Nisu se morali mučiti. Gorbačov i Jeljcin su predali SSSR na pladnju ko svježe zaklano svinječe.

1944.-Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazdušnih snaga NATO-a na teritoriji Krajine u Hrvatskoj, u zonama pod zaštitom UN.

1996.- Okupljanjem 35.000 ljudi u Nišu su počeli protesti zbog falsifikovanja izbornih rezultata drugog kruga lokalnih izbora u Srbiji, na kojima je pobijedila koalicija “Zajedno”. Protesti širom Srbije, koji su trajali tri mjeseca, uz pritisak međunarodne zajednice, prisilili su predsjednika Srbije Slobodan Milošević da 11. februara 1997. prizna prvu pobjedu opozicije od ukidanja komunizma na prostoru bivše Jugoslavije.

1996.- Tokom prvog, istorijskog susreta pape Jovana Pavla II i predsjednika Kube Fidela Kastra u Vatikanu, poglavar rimokatoličke crkve je prihvatio poziv da posjeti komunističku Kubu.

1998.-Svjedočenjem nezavisnog tužioca Keneta Stara, koji je optužio predsjednika SAD Bila Klintona za krivokletstvo i ometanje pravde, formalno je započet postupak impičmenta protiv šefa države, treći u američkoj istoriji.

-Nikako ne ide da tako rangirani dužnosnik  opetovano zaboravlja zakopčavati šlic.

1999.-Narodna republika Kina je lansirala svoju prvu vasionsku letjelicu pod nazivom Šenžu

2003.-Narodni pokret “Otpor” poznat po akcijama protiv bivšeg režima Slobodana Milševića prerastao je u političku partiju. Pristupanjem Demokratskoj stranci 8. septembra 2004. “Otpor” je prestao da postoji.

-I normalno, ulaskom u vlast prihvatio velikosrpsku šovinističko fašističku politiku.

2003.- U vijetnamsku luku Ho Ši Min (bivši Sajgon) je nakon gotovo 30 godina uplovila jedna američka fregata.

2007.-Uhapšen je Kije Sampan, jedan od najbližih saradnika ozloglašenog vođe Crvenih Kmera, Pola Pota. Sampan je peta osoba iz najužeg kruga oko Pola Pota kojoj će biti suđeno za zločine tokom strahovlade Crvenih Kmera u periodu od 1975-1979. godine, u kome je stradalo između 1,4 i 1,7 miliona ljudi.

-Između  2,5  – 5,oo miliona ljudi godpodo hroničari.

2009.- Belgijski premijer Herman van Rompej imenovan je za prvog predsjednika Evropske unije.

-Vrlo loša jezička formulacija, koju nema potrebe tumačiti.

Dogodilo se na današnji dan, 18. Novembar / Studeni

Danas je Petak, 18.  novembar/studeni, 2022. godine.

Istekla su 322 dana  , do kraja godine  istek roka  trajanja očekuje  joj   43 dana .

Ne možemo reći da nismo  krivi što malo drugačije prihavatamo Božiji nauk. Nismo ga imali , osim u porodici ,  od koga učiti.

Učili nas da  svaki čovjek  treba sam da se starat o  svojim vjerskin nazorima : “Koga Milostivi Bog naputi na pravi put taj se naputio.”

Zatim nam je rečeno da ima mnogo licemjera i firauna. I da  se čuvamo takvih insana.

I rečeno mi da je najispravnije učiti sam i da nas tako niko neće uputiti na pogrešan put.

I još nam je rečeno da nikako ne padnemo  pod uticaj onih koji su se u vjeri pocijepali.

Još nam rekoše budite Milostivom Bogougodni i nemojte se družiti sa lijenštinama i zlotvorima koji bradu u ime  ideologija nose.

I tako , shvatimo da nemamo mi , osim od Bioga Milostivog, od koga bilo šta naučiti.

Nego Sveta pisma u ruku i uči.

I uči.

I ponešto prenesi djeci.

I dobro ispadosmo. Malo na svoju ruku, ali časni i pošteni. I naša djeca.

Sve nešto mislimo , bitno je da su slobodna i da  im niko ne može prebaciti na dobroti i čestitosti. Za ostalo će se  Milostivi pobrinuti.

Tješe nas Božije riječi   koje o govore o ljudskoj dobroti i ljudskom postupku prema ljudima..

Nigdje ne nađosmo ,  da se zbog neizvršavanja obaveza prema nacrtu prodatih duša iz takozvane islamske zajednice , prijeti pržunom ili bilo kakvom tegobom.

Uvijek se napominje :

Bog će  oprostiti  sve grijehe,  osim ako mu pripisuješ  druga i umreš kao nevjernik.

Još nas tješi što nismo  drugovi  Ebu Leheba i njegovih pljačkaša i slugana.

A   skoro svi učeni ljudi od Islamske zajednice to jesu. Još se utrkuju ko će mu veću čast ukazati. I tone on , i tone njegova žena i tonu njihovi sljedbenici.

Nama  je dovoljan Bog Ljubavi  kao svjedok naših misli i djela.

I njima je Bog pravednosti dovoljan kao svjedok njihovih djela i nedjela.

Što bi Knjiga rekla:

“Radite vi , a radićemo i mi.”

U prevodu:

“Vama vaša djela, nama naša djela.”

A na današnji dan se po godinama  dešavalo napriliku ovako:

9.-Rođen rimski car Tit Flavije Vespazijan, osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine, od 69. do smrti, 79, pokorio Galileju i zauzeo krajeve oko Jerusalima. U Rimu podigao Koloseum, Kapitol i Amfiteatar.

1477.-Engleski štampar Vilijam Keksten objavio u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku “The Dictes and Sayings of the Philosophers”.

1626.-Papa Urban VIII osveštao baziliku Svetog Petra u Rimu.

-Tako je završena  urbanizacija i svetogrđe Vatikanskih svodova.

1786.-Rođen nemački kompozitor Karl Marija Fridrih Ernst fon Veber, tvorac nemačke romantične opere.

1860.- Rođen poljski državnik, pijanista i kompozitor Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Od 1919. do 1921. bio premijer i šef diplomatije, 1940. predsednik Poljske.

-Skonto Paderevski unosnije biti nikakav premijer nego dobar klasični muzičar.

1903.-  SAD s Panamom potpisale ugovor kojim su dobile neograničeno pravo korišćenja Panamskog kanala. 1979. postignut sporazum da Panama dobije potpun suverenitet nad kanalom 31. decembra 1999.

1910.- U Meksiku izbila seljačka revolucija čije su vođe bili Pančo Vila i Emilio Zapata. Tokom revolucije koja je trajala do 1917. poginulo više od milion ljudi.

1918.-Belgijska armija ušla u Brisel posle četiri godine nemačke okupacije u Prvom svetskom ratu.

1922.- Umro francuski pisac Marsel Prust. Njegov književni postupak u ciklusu romana “U potrazi za izgubljenim vremenom”  na planu sadržaja i forme zaokuplja pažnju književnih kritičara i istoričara tokom čitavog XX veka. Smatra se da je, uz Kafku i Džojsa, Prustovo delo presudno uticalo na razvoj modernog romana u prošlom veku.

1928.- U filmu “Parobrod Vili” prikazanom u Njujorku prvi put se pojavio Miki Maus, popularni junak crtanih filmova Volta Diznija.

1936.-Nemačka i Italija priznale vladu generala Fransiska Franka u Španiji.

– I normalno kao fašistu ga potmogli i vojno i finansijski.

1945.-Na prvim izborima u Bugarskoj posle Drugog svetskog rata, koje je opozicija bojkotovala, pobedio Otečestveni front predvođen komunistima.

-Rusi su bili svemogući kumovi.

1969.- Modul američkog vasionskog broda “Apolo 12” sa astronautima Čarlsom Konradom i Alenom Binom spustio se na Mesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao Mesečevo tle.

-I dan danas nije saopšteno kojim jezijkom su komunicirali sa malin zelenim , koji uopšte nisu mali ni zeleni.

1978.- U Džonstaunu u Gijani 914 Amerikanaca, pripadnika sekte “Hram naroda”, izvršilo kolektivno samoubistvo. Oni sa svojim vođom Džimom Džonsom popili cijanid izmešan s voćnim sokom. Članovi sekte koji su odbili da ispiju otrov ubijeni.

-Ja hablečina , mati mila. Svašta na ovom dun jaluku. U Americi je sve moguće.

1991.- Posle 86 dana opsade, pripadnici Jugoslovenske narodne armije ušli u razrušen Vukovar. U borbama s hrvatskim snagama poginulo više hiljada ljudi, među kojima velik broj civila. Od 45.000 stanovnika, oko 10.000, koliko je ostalo u gradu, izašlo iz podruma u kojima su proveli gotovo tri meseca.

1991.-Umro čehoslovački državnik slovačkog porekla Gustav Husak, predsednik Čehoslovačke od 1975. Na čelo Komunističke partije došao posle vojne intervencije Varšavskog pakta 1968, zamenivši Aleksandera Dubčeka. Pod pritiskom javnosti 1989. podneo ostavku.

-Javnost se probudila  je došlo poslije 21 godinu , kada su rusi već dunuli u fenjer.

1993.-Lideri Južne Afrike, crnci i belci, odobrili Ustav kojim je označen kraj politike aparthejda u toj zemlji.

1999.-Na samitu OEBS u Istanbulu usvojena Povelja o evropskoj bezbednosti kojom se sukobi u državama smatraju legitimnim predmetom brige međunarodne zajednice.

2001.- Posle petogodišnje zabrane, tokom talibanske vlasti u Avganistanu, televizija Kabul počela da emituje program.

-Nisu prikazivali uzgajanje polja makova. CIA narko kartel uveo cenzuru.

Dogodilo se na današnji dan 17. Novembar/Studeni

Danas je Četvrtak , 17. Novembar/Studeni, 2022. godine.

Dani se podijelili :  321. se preselilo u  čekaonicu , 44  se sprema  na iste pute. Za razliku od ljudi dani se vraćaju od kad je vijeka, i vraćaće se dokle je vijeka… (vrlo studiozno , zar ne? ) .

U tim danima dešavaju se čudne stvari Dobre i loše. Vesele i tužne. Nama se manje više dešavaju mahalske stvari. Ne može ih čovjek ni protumačiti , ni prepisati, a kamo li pred dunjaluk iznijeti.

Jer pametni smo i poliglote već u naslovu se šicamo pameću i stranjskim vokabularom.

Nije sve za javno mnijenje. Šta se u mahali zbije, ostaje u oglašeno mahali, ponešto umnigistruleno  i u čaršiji

Jes, zinite da vam pričamo šta se u mahali sinoć zbilo. Ili koliko je njih i koja je to zavriskala : Joj, mamo mamice. Onu o crvenom fesiću. Vidimo prokuženi smo.

Zato smo  odlučili da vam ispričamo naš  susret sa jednim fatalistom ,  koji neće da prizna da je bilo šta drugo.Pametan čovo. Ne prodaje bijele bubrege za pamet , fata se listova.

Nama dosadno bilo, jer smo mimo bilo kakve logike dogovorili kont u  parku ispred predsjedništva. Nismo skontali da tamo nema ni truna , ni  trena osjećaja , već samo preraspodjela planova o otimačini narodskog blagostanja i vreća sa zlatom.

Čekajući dotičnu, a bilo je to nekad ,  kad je je'nom neki  čovjek ispod jednog drveta sjeo na travu i naslonio se na drvo da predahne.

Bio malo umoran , i ko svaki hamal puno zalego da predahne. Kako zalego namah zaspao,kako zasp'o tako usnio.Taki ti je naš čovjek , ha zalegne on zaspe. Umjesto da kad zalegne…, ma ne mremo više uputstva dijeliti , šta je kome radit ili ne raditi.

Nema svrhe. Ko zna zna, ko ne zna nikad neće naučiti. Pitanje sudbine; i naslijednih damara

I tako onaj  koji evidentno ne zna šta mu je raditi kad zalegne, sanja listove,  mnogo lišća kako pada , i pada,raznobojno, šareno i zlatno,sve više  po njemu pada. na njemu se skuplja. I sve više  i još više. Zatrpavaju ga i pretrpavaju ,guše ga da nema vazduha.

Prolaznici vide čovjeka kao se grči i batrga, ko da ga neko mokrom krpom po glavi tuleha.Jedan naš, onaj od dobrih ga prodrma , probudi i pita:

-Da li ste dobro?

-Dobro sam , a zašto ne bih bio dobro. Ja fataljist kak bi rekla filjozofi.

– U redu je biti fatalist ,nisu filozofi što su nekad bili i ne treba im u današnje doba previše vjerovati.

– Ja fataljist,kak bi reklja fillozofi ništa loše.

-Dobro kad rečeš, nije to ni tako loše ,  ionako se “Sokrata ” nakotilo  ko prezervativa, tješi ga onaj od Dobrih.

-I  nije . Plaćaju me za to.Moj sunarodnjak iz zgrade preeko puta, koji se izdaje za nešto što nije i nekad neće biti, sanja britve predaka.

Usta fatalist,  uze vreću i šiljak polegnut u travi,  i nastavi raditi svoj ekološki posao. Vrijeme za pauzu mu isteklo.A narod ga gleda sa klupa ,  džade , sa prozora, krsti se i rukama i nogama, i sjećaju se njegovih predaka sa Ade ciganlije i predaka svojih.Bila su to sirmašna i vrlo kokuzna vremena.

Što bi se reklo:

-Ko bi doli, sad je gori.Ko gori pristaje taj u pržun ide.

U prevodu:

Nisu ni brice , ni fatalisti ko što su nekad bili.

A hroničari i danas imaju novosti na današnji dan:

1494.- Umro Giovanni Pico della Mirandola, talijanski humanist.

-Imo je 31 jednu godinu kada je umro. Za to vrije mnogo studirao i toga naučio. Studirao je na sveučilištima u Bolonji, Ferrari, Padovi, Paviji i Parizu, gdje je stekao obrazovanje u kanonskom pravu, književnosti, srednjovjekovnoj skolastici i teologiji, a studirao je i grčki jezik, te grčku filozofiju. Kasnije je naučio i hebrejski, arapski i aramejski. Šta će, nije on kriv kada mu je obitelj bila jako bogata.

1558Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor, kćerka Henrija VIII. Tokom vladavine od 1553. kao supruga španskog kralja Felipea II pokušala je da Englesku vrati pod utjecaj pape, a zbog žestokog progona protestanata (anglikanaca) dobila je naziv Krvava Meri. Poslije njene smrti na prijesto je došla njena sestra Elizabeta I, koja je postavila temelje budućoj britanskoj imperiji.

-Nekako nam logično da bude krvava Krvava Meri. Ne pada krvava jabuka daleko od stabla. Kakav otac takve kćerke i jedna i druga.

1587.- Rođen holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Pisao je tužbalice, patriotske, satirične i prigodne pjesme, a dramama na biblijske, antičke i istorijske teme znatno je uticao na evropsku literaturu. Djela: drame “Pasha”, “Palamed”, “Hizbreht van Amatel”, “Levendalci”, “Lucifer”, “Jefta”, “Adam u izgnanstvu”.

-Sva ta literatura , ono što je ostalo, trune na nekim policama vehtih katedri.

1755.-Rođen je Luj XVIII, francuski kralj od 1814. do 1824.

Čovjek koji je igrom slučaja postao kralj, uspio je Francusku , koliko toliko, vratiti na puteve stare  „ slave „.

  1. – Umrla je Katarina II. Velika, ruska carica

-Nama veoma upečatljiv dio njene bogate biografije u kojem se opisuju njeni gardisti. Kao i u kraljice Marije Terezije svi bili zgodni , kršni i izdržljivi. Savremenice su se dopisivale. Možda su razmjenjivale iskustva. Nemojte nas pitati zašto. Samo ćemo vam reći da su je zvali “Semiramide Sjevera”, i na njenom dvoru  su važno mjesto imali brojni ljubavnici, mahom gardisti. Nemamo informaciju da je Mujo zaluto na njen dvor. Ali njemu se nikad ne zna. Volio se omastiti, iako mu maslo za ramazana nije nikako bilo.

1800.- Sastao se američki Kongres u Washingtonu, kao vrhovno zakonodavno tijelo mladih Sjedinjenih Američkih Država, u sastavu izabranih predstavnika saveznih država.

-Mlade SAD , kao i stare. Robovlasničke, arijevske, kju-kluks-klanovske i bogo hulne.

1855.- Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio je vodopade na rijeci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

-Do vodopada su ga doveli afrički starosjedioci. Oni nisu morali otkriti vodopad . Oni su živjeli pored njega.

1858.-Umro velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali “socijalistima”, čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice je stvorio u Nju Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača je ukinuo rad djece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vrijeme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gdje je 1825. osnovao komunu “Nova harmonija”. Kad je eksperiment propao, vratio se u Englesku, gdje je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez (sindikat) i osnovao banku za razmjenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmjenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca. Djela: “Novi pogled na društvo”, “Skica racionalnog sistema društva”, “Knjiga o novom svjetskom moralu”.

-Napokon i prepisivači skontali koju pametnu.

1869.-Nakon deset godina gradnje otvoreno je jedno od modernih čuda svijeta, 160 kilometara dugački Sueski kanal, projekt francuskog arhitekta i graditelja Ferdinanda de Lessepsa koji je i nadzirao radove. Na taj je način nakon dugih godina skraćen put do Indije i Kine, jer više nije bilo potrebno oplovljavati Afriku.

-Prenos opljačkanih azijskih bogastava se sada mogao lakše i  brže prenostiti do pljačkaškog, genocidnog Zapada.

1930.-Nastali boljševici odvajanjem od menjševika.

-Staljin im se još nije priključio. Kada se priključi odvojiće grupicu boljševika od naroda. Ostalo  je historija.

  1. Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

-Sada i genocidne SAD imaju kraći put za haranje po Tihom okeanu.

1922.- Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.

Na vrijeme. Jer se babo Turske sopremao da i njega ,sa milionima kurda i Jermena , potkrati za glavu.

1939.-Na današnji se dan obilježava Međunarodni dan studenata, u znak sjećanja na tragične događaje tog dana u Pragu 1939. godine. Događaji su se počeli odvijati nekoliko dana prije, kad su nacisti ubili jednog studenta Praškog sveučilišta. Tisuće njegovih kolega studenata došle su na pokop. Pogreb se pretvorio u antinacistički skup. Njemački upravitelj (Reichsprotektor) Češke i Moravske Konstantin von Neurath ugušio je te demonstracije zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši preko 1200 studenata u koncentracijske logore. Na današnji dan Nijemci su streljali 9 studenata i profesora, bez suđenja. Međunarodni dan studenata slavi se od 1941. godine.

-Studenti bnikad da nauče lekciju. Uvijek se sva previranje prelome preko njiove glave. Ali uvijek im svaka čast i slava.

1947.- Puštena je u saobraćaj željeznička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

-Bilo je to doba ORA u koje mahala nije htjela da se uključi , pogotovo ne dozvoljavajući djevojčicama od 14 – 18 godina da idu u taj  komunistički kupleraj. Zato su mahalu prozvali retrogadnom. Neka, ali  mahalske djevojke ostadoše svijetlog obraza.

1954.-Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

-A kako je Nagib pao ? Naser  je bio vođa Egipatske revolucije 1952. godine kojom je svrgnut kralj Faruk I. i koja je nagovijestila novo razdoblje egipatske industrijalizacija, zajedno s napretkom arapskog nacionalizma. Uz Muhammada Nadžiba bio je jedan od idejnih vođa revolucije, a kasnije je iskoristio svoje govorničke i političke sposobnosti kako bi istog svrgnuo s vlasti i stavio u kućni pritvor. Zajedno s Titom i Nehruom odigrao je važnu ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih 1955. (potpisivanjem Brijunske deklaracije), kao i Palestinske oslobodilačke organizacije 1964.

1958.-Sudanska vojska srušila civilnu vladu, a premijer je postao general Ibrahim Abud.

Vojska svuda u okruženju na vlasti. Što ne bi bila i u Sudanu? Sasvim logično, po CIA aršinima.

1969.-SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočeli razgovore oograničenju strateškog naoružanja (SALT).

-SALTO- ova je  bilo tone. Nikakve konkretne  koristi od njih.

1970.- Američki izumitelj Douglas Engelbart dobio patent (U.S. Patent 3,541,541) za kompjutorski miš. U prijavnici za patent uređaj je nazvan “X-Y indikator za ekranski prikaz”. Douglas Engelbert, inače iskusni izumitelj i član Stanfordskog istraživačkog instituta (Stanford Research Institute – SRI), tvrdi da od izuma miša nikada nije imao financijsku korist. SRI, u čije je ime patentiran, nije prepoznao važnost miša, pa je prodao licencu za njega Appleu za samo 40,000 dolara.

-Napokon , mali miš je i zvanično počeo vladati. Svi malio miševi su čekali ovaj trenutak.

1971.- Revolucionarna partija na čelu s Vemidom Tanomom Kitikačornom izvršila je vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.

-Čim vojska bilo gdje u svijetu izvrši udar , mi skontamo  da im načelu piše CIA.

1974.- Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj poslije više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubedljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

Nedugo zatim opet se javiše oni sa žigopm na čelu.

1973.-Afera Watergate: predsjednik Richard Nixon pred 400 Associated novinara izjavio “Nisam lopov.”

-Vrlo pametno. Prvo on je dio pljačkaške elite, drugo ovaj puut se radilo samo o špijunaži. Dobro, ispravka : o špijunaži sa finansijskim koristoljubljenm u korist sivih eminencija dobra i zla.

1976.- Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

-Gluho bilo. Bolje da nije. Jednom će neko pogriješiti i ima da sve gori, a to neće biti dobro. Nikako neće biti dobro.

1988.-Smjenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kosova Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

-Već tada je sve bilo spremno za Kosovo republika. Ali se čekalo klanje u Bosni da se preusmjere snaga i pažnja genocidnih slojeva velikosrpske politike.

1989.- Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi,   su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

-Vjerujte nam na riječ: Rusi su imali glavnu ulogu o toj baršunastoj revoluciji. Gorbačovu i jeljcinu po nalogu Zapada više nije bilo stgalo do Varšavskog pakta.

1989.- U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami “Morava” Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

1993.-Sudije iz 11 zemalja položile su zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

-I cirkus zvani Haški sud je mogao da počne svoju klovnijadu.

1996.-U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” je pobijedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobjeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromjesečne masovne građanske proteste.

1998.- Izraelski Kneset većinom glasova ratifikovao “Vaj sporazum”, kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi, u zamjenu za mir.

-Aha , niti mira, niti vraćanja teritorija. Niti će toga ikada biti.

2005.- Na svečanosti u Dejtonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u Bosni i Hercegovini.

-Tu nagradu je trebala dobiti Asrmija BiH jer je svojom ulogom spriječila genocid – istrebljenje miliona stanovnika Bosne i svojim ofanzivama natjerala kolaboracioniste  ustaaša i četnika Vatikan, SAD i Zapad da naprasno zaključe mir. Sa tim Holbruk nije imao nikakve veze, na žalost saveznika.

2006.-Umro je Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih fudbalera 20. Vijeka.

Dogodilo se na današnji dan, 16. Novembar / Studeni

Danas je Srijeda , 16. Novembar / Studeni 2022. godine .

Konstelacija dana:  320. se preselilo u zatišje, 45  se sprema  na jednogodišnji počinak.

Ljudi nas izluđuju višom svrhom.

Viša svrha!

Da vidimo šta je to viša svrha?

Ako odeš u Visoko ti si postigao višu svrhu, jer si se popeo na najveće i najstarije piramide ikad zasađene čovječijom rukom.

Kada smo došli na vrh , odjednom nam neka energija smutila mozak. Namah smo se malo  zabrinuli za svoje umne sposobnosti. Mi stvari krstimo po svom nahođenju  vidimo . ali  mislimo da to ponekad i nije preporučljivo.

Tako smo za sofizam mislili da je  to turanje izuvenih nogu na sofu. Đe'š ba ubučen u kuću ulećet. Nije higijenski , a i papanski , da se ne lažemo i paganski  je.

Paradoks je skonto neki glupak , k'o da mi ne znamo da nam trebaju pare za doxu. A on ga do besvjesti vrti tražeći višu svrhu. Jetimu jadni . iskompleksirani mater te nije rodila da joj kvazi paradoksima siluješ jezik.

Za eklektičku filozofiju smo mislili da je izmislio neki elektičar. Nema veze sa vodom , ali ako je dirneš strefi te struje. Stvar slobodnog izbora.

Letologiju smo opet skontali kao nauku o let lampama. Ako nekog mlatneš ili ošuriš let lampom on zaboravi bilo koje sjećanje i riječi za uobičajen način govora.

Onda , dok smo silazili sa osunčane strane piramide sunca,  pomislimo da je bolje da nas mrze zbog onoga što jesmo , nego da nas  vole zbog onog što nismo.

I nasmijemo se sami sebi. Ko da je nama stalo da nas bilo ko od hablečina i levata voli.

A odavno smo skontali da nas ženske vole. Valjda radi Visokog i piramida.

Što bi poete rekle:

Pi ( 3, 14)  je zakon.

U prevodu:

Pi’ ne pio , doći ćeš na njen izvor jer  je E + mc2

Valja ova plebse?

1095.- Na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svetovne vladare na verski rat protiv turskog plemena Seldžuka, koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

-Prva zemlja na Urbanovom popisu je bila Bosna i njen dobri Kulin ban.

1532.-Španski osvajač Fransisko Pisaro zauzeo je sa samo 200 vojnika grad Kahemarku u Peruu i pogubio cara Inka Atahualpu, iako je za njega bila isplaćena velika otkupnina.

-Inkcizicijski i vatikanski vjerolomci.

1766.-Rođen je francuski kompozitor i violinista Rudolf Krojcer, dvorski violinista Napoleona Bonaparte i Luja XVIII. Opčinjen njegovom virtuoznošću, Betoven mu je posvetio sonatu za violinu i klavir br. 47, poznatu Krojcerovu sonatu.

1831.-Umro je pruski general Karl Marija fon Klauzevic, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara 19. veka. U delu “O ratu” teoretski je uobličio iskustva nove strategije primenjene u Napoleonovim ratovima. Prema Klauzevicu rat je sastavni deo opštih političkih odnosa i nastavak je politike uz primenu drugih sredstava.

1912.-Pocela je Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska 18. novembra potukla tursku Vardarsku armiju Zeki paše.

1914.-Počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Bitka je završena 15. decembra pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama pod komandom generala Poćoreka koji je bio prisiljen da se povuče iz Srbije. Izuzetne zasluge za pobedu u bici, u kojoj je zarobljeno oko 43.000 austrougarskih vojnika, imao je general Živojin Mišić.

1918.- Posle propasti austrougarske monarhije u Prvom svetskom ratu, Mađarska je proglašena nezavisnom republikom.

1933.-SSSR i SAD su uspostavili diplomatske odnose.

1941.- U Drugom svetskom ratu je počela druga nemačka ofanzivana Moskvu, koja je 5. decembra završena porazom nemačke vojske. Nastavljajući operacije, sovjetska Crvena armija je do marta 1942. odbacila nemačke trupe na 200 kilometara od Moskve. Ovaj nemački poraz označio je kraj “blickriga” i nagovestio preokret rata u korist antihitlerovske koalicije.

1960.-Umro je američki filmski glumac Klark Gejbl. Igrao je u više od 70 filmova, a veliku popularnost je stekao kao Ret Batler u filmu “Prohujalo s vihorom”. Dobitnik je Oskara za film “Dogodilo se jedne noći”.

1965.- SSSR je lansirao svemirski brod “Veneru III”, koji je u martu 1966. stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

1970.- Pakistan je zvanično saopštio da je broj mrtvih u ciklonu i ogromnim talasima koji su zapljusnuli obale Istočnog Pakistana i ostrva u Bengalskom zalivu dostigao pola miliona.

1972.-Trojica američkih astronauta počeli su svoj 84. dnevni let u svemirskoj letelici “Skajlab 4”.

1991.-Ruski predsednik Boris Jeljcin potpisao je seriju dekreta kojima je preneo vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na vladu Rusije.

-Sveopća i sveobuhvatna  pljačka pod nadzorom podmoskovlja je mogla da poćne. je mogla da počne.

1992.- Na prvim višestranačkim izborima u Litvaniji nakon sticanja nezavisnosti od SSSR, ubedljivo je pobedila Demokratska radnička partija (bivši komunisti).

1992.- Savet bezbednosti UN pooštrio je sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem rečne i pomorske blokade.

1995.-.Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanata Ratka Mladića za genocid nad muslimanskim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više hiljada bosanskih Muslimana ubijeno i raseljeno.

1997.-Umro je francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar francuske Komunističke partije (1972-94).

1998.- Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu proglasio je krivim jednog bosanskog Hrvata i dvojicu Muslimana za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.

2000.-Predsednik SAD Bil Klinton doputovao je u Vijetnam, u prvu posetu jednog američkog prdsednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

2001.- Pariski klub poverilaca otpisao je SR Jugoslaviji 66 odsto duga prema državama poveriocima.

Nagrada za stravične , genocidne pokušaje uništavanja bosanskih muslimana.

2003.- U Srbiji su, zbog malog odziva birača (39 odsto), potreći put propali predsednički izbori.

2003.- U blizini Kabula ubijena je radnica UN, Francuskinja Betina Guazlar i ona je prva žrtva među zaposlenima u UN od kada je, dve godine ranije, svrgnuta talibanska vlast u Avganistanu.

2005.-Haški tribunal oslobodio je penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe te armije.

2007.- Više od 3.500 ljudi je stradalo, preko 3.000 je povređeno, a oko hiljadu osoba se vode kao nestale u snažnom ciklonu koji je pogodio Bangladeš.