Dogodilo se na današnji dan 25.Decembar / Prosinac

Od srca

Danas je Srijeda 25 Prosinac /Devembar . 2021.  račinate po Isusu Hristu.

359 dana je poslano na zasluženi odmor.

A sve katedrale   svijeta otkucavaju slijedeći praznik.

10.9.8.7.6

3.2.1.0   –  Božični Big Ben otkucao  do kraja.

Ponoćka je bila prelijepa.

Srca blažena i spokojna.

Duh Gospoda Jedinog  je dotakao srca iskrenih vjerinika

Imamo  vesele  teme danas.Razlog za radovanje.

U mnogim  domovima se i srcem slavi.

Nisu važna predubjeđenja, samo neka se slavi.

Ko slavi zlo ne misli!?

Božić je otvorio vrata.

Blagdan je.

Lica su vesela.

Slijede radosni dani kada se voli i prašta.

Svaki dan bi trebao biti takav.

Nije valjda dobronamjernost spala na samo tri dana godišnje?

Želimo radost u domovima. I u komšijskim. Uvijek i zauvijek,

Budimo prijatelji.

I ljudi, Bosanski.

Časni i ponosni.

Dostojni Božijeg Blagoslova.

Pošto je Božić krećemo sa papama.

800.- Papa Lav III u Rimu krunisao franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula njemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.Papa nije imao izbora.Ili krunisanje ili blaženo krvopoloženje mača o njegovu glavu.

1000.- Krunisan prvi mađarski hrišćanski kralj Stefan.
1066.- U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I Osvajač krunisan za kralja Engleske, pošto je kod Hestingsa potukao vojsku Harolda II, poslednjeg saksonskog kralja. 1070, kada je Vilijam osvojio celu zemlju, Normani počeli da se stapaju s pokorenim Anglosasima u englesku naciju.

1642.- Rođen je engleski fizičar, matematičar, mehaničar i astronom Isak Njutn     univerzitetski profesor na Kembridžu, koji je otkrio gravitaciju, odnosno opšti zakon privlačenja masa, čime je počela nova epoha u mehanici i astronomiji. Od 1703. do smrti 1727. bio je predsjednik Londonskog kraljevskog društva. Nezavisno od Vilhelma Lajbnica otkrio je diferencijalni i integralni račun. Postavio je temelje klasične fizike i otkrio neke zakonitosti u optici. Objasnio je padanje i kretanje tijela, kretanje Mjeseca oko Zemlje i planeta oko Sunca, kretanje kometa, plimu i oseku. Otkrio je zakon inercije, nezavisnosti dejstva sile i akcije i reakcije i izveo ostale teoreme mehanike. U matematici je pronašao i metodu interpolacije, uopštio binom i našao binomni beskonačni red, metodu približnog određivanja vrijednosti nula funkcije, klasifikovao oko 80 algebarskih stepena. Konstruisao je prvi teleskop s konkavnim ogledalom. U čast Njutna, znakom N se obilježava sila.

Hodao kao po jajima,bojao se da ne propadne kroz rešetkasto tkivo atoma.

1688.- U Francusku je pobjegao Džejms Drugi, posljednji engleski kralj iz dinastije Stjuart, zbačen zbog apsolutističke politike i naturanja rimokatoličke vjere.

1741.- Anders Celsius, švedski fizičar objavljuje skalu od 100 stupnjava kojom se mjeri temperatura.Nismo proroci,ali garantujemo da je vašp toplomjer našteljen na celzijuse.

1721.- Rođen je engleski pisac Vilijam Kolins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. vijeka. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesovanje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvjesno demokratsko osjećanje. Djela: ode “Veče”, “Škotske praznovjerice”, “Sloboda”.

1745.- U Drezdenu potpisan mirovni ugovor kojim je okončan Šleski rat Austrije i Prusije.

1776.- General Džordž Vašington prebacio je snage kojima je komandovao preko rijeke Delaver u Nju Džersiju i izveo iznenadni napad na njemačke plaćenike koji su se u američkom ratu za nezavisnost borili za račun Britanaca.

1870.- Rođena nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, vođa levice u poljskom i nemačkom radničkom pokretu, jedan od osnivača Komunističke partije Nemačke 1918, predstavnik levog krila Druge internacionale. Hapšena i zatvarana, ubijena s Karlom Libknehtom posle poraza nemačkih radnika u januarskoj pobuni 1919.

1876.- Rođen je pakistanski državnik Mohamed Ali Džina, osnivač i prvi predsjednik Pakistana, koji se s Mahatmom Gandijem i Džavaharlalom Nehruom borio za nezavisnost indijskog potkontinenta od Velike Britanije. Potom se s njima sukobio, tražeći posebnu autonomiju i muslimansku državu. Britanija je 1947. priznala nezavisnost i Indije i muslimanske države nazvane Pakistan.

1899.- Rođen je američki filmski glumac Hemfri Deforest Bogart, dobitnik nagrade “Oskar” 1951. za film “Afrička kraljica”. Kao jednu od najvećih glumačkih ličnosti u istoriji filma potvrdio ga je tek posmrtni mit poslije 1957. Ostali filmovi: “Kazablanka”, “Malteški soko”, “Duboki san”, “Blago Sijera Madre”, “Rt Largo”, “Imati i nemati”, “Pobuna na Kejnu”, “Bosonoga kontesa”, “Časovi očaja”, “Težak pad”.

Mi bi ga nazvali glumac maska,jer je beizizražajnost bila osnovna karateritika njegove glume.

1914.- U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično “božićno primirje” kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji između zaraćenih strana.

1918.- Rođen je egipatski državnik Anwar el-Sadat, predsjednik Egipta od oktobra 1976. do oktobra 1981, kad su ga na vojnoj paradi u Kairu ubili islamisti, ogorčeni zbog sklapanja mira sa Izraelom.Njih cionisti nisu uspjeli kupiti.Previše ih je,brate mili.

1926.- Japanski regent, princ Hirohito, nasledio presto Japana posle smrti oca, cara Jošihita. Hirohito umro 1989.

1932.- Britanski kralj Džordž V uputio prvi put božićnu poruku naciji preko radija.
1938.- Umro je češki pisac Karel Čapek, čije djelo odlikuje odbrana čovjeka od samovolje velikih i skepsa prema svemu što prijeti primarnim vrijednostima života. U utopističkim romanima “Fabrika apsolutnog”, “Krakatit” i “Rat ljudi i daždevnjaka” upozorio je na apsurdnost tehničke civilizacije, a kao direktna opomena zvuče drame “Bijela bolest” i “Mati”.

1941.- – Japan   okupirao je Hong Kong poslije 17 dana opsade.Britanci,normalno,kao i tokom čitavaog II rata skontali da je najbolje se upucati nogom iza vrata.

1942.- Rođen je ritam gitarista i kompozitor Ismet Arnautalić. Prva grupa u kojoj počinje muzičku karijeru, iz gimnazijskih dana, bila je Eho ‘61, a 1962. godine sa Šefkom Akšamijom osniva Indexe, u kojima svira ritam gitaru do 1969. Godine 1971. formira grupu Jutro sa Goranom Bregovićem, ali saradnju prekidaju dvije godine kasnije, nakon čega je grupa preimenovana u Bijelo dugme. Od 1971. profesionalni je gitarist u Plesnom orkestru Televizije, do 1984. godine, kada preuzima dužnost urednika muzičko-zabavnog programa Televizije Sarajevo. Ovaj posao obavljao je do 1993. i za to vrijeme realizirao mnoge muzičke serijale. Najpoznatiji su bili Pop non stop i Pop poligon, te kao poseban projekat Top lista nadrealista.Godine 1990, zajedno s grupom autora, osniva filmsku kuću Saga (skraćeno od ‘sarajevska grupa autora’), u kojoj radi kao kreator video spotova.

1943.- Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije poslalo u Drugom svjetskom ratu premijeru Vinstonu Čerčilu telegram u kojem se navodi: “Naša politika mora da se osloni na činjenicu – partizani će zavladati u Jugoslaviji. Oni su za nas u vojnom pogledu od velike vrijednosti i moramo im pružiti punu podršku. Vojni razlozi važniji su od političkih. U najvećoj mjeri se može sumnjati u tačnost shvatanja da monarhiju i dalje treba smatrati elementom jedinstva u Jugoslaviji”.

1974.- Ciklon gotovo potpuno uništio australijski grad Darvin.

Tako to biva kad se upotrijebi ime ublehe za zaštitnika grada.Taj ih ne bi mogao ni od komarca spasiti.

1977.- Umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charlie Chaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma. U SAD je otišao 1910. i počeo u filmskim burleskama Maka Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu originalnim likom sentimentalnog klovna – skitnice. Njegov izvorni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti – izražen likom dobroćudne skitnice Charlija – učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti. Mada nikad nije propovijedao radikalizam bilo kojeg oblika, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da ga godinama progoni šef FBI Edgar Huver, a u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postao je žrtva američkog republikanskog senatora Džozefa Makartija, pa je 1952. emigrirao u Švajcarsku, gdje je je umro. Snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oskar” za životno djelo. Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Verdu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svjetlosti pozornice”, “Grofica iz Hong Konga”.

1979.- Sovjetske trupe ušle su u Afganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR izvan Varšavskog pakta, što je zvanična Moskva objasnila namjerom da zaustavi građanski rat u toj zemlji.

Na sličan način se branio sarajevski „loši momak“ Česa Abdurahmanović Pljačkao je banjke da bi sređivao monetarni haos u bivšoj jugi.

1983.- Umro je katalonski slikar i vajar Huan Miro, jedan od najvećih nadrealističkih umjetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. je živio u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvjesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

1989.- Nakon krvave revolucije pogubljen je rumunski diktator Nikolaj Čaušesku.

Ne znamo zašto historija ovu revoluciji zove krvavom.Čaušeskuova diktatura je bila krvava.A revolucija više čipkasta.Ponovite   riječ iz koje je nastala izvedenica,više od deset puta uzastopno i ubrzano.

1990.- Prvi put se uspješno testirao sistem koji će postati World Wide Web.

Zahvaljujući njemu vi   čitate šta se desilo na dan 25.12.

1991.- Mihail Gorbačov formalno posnosi ostavku na mjestu predsjednika Sovjetskog Saveza.

Što bi reko Stipan Mali : Posao obavljen , majka domovina,rasturena.

1995.- Umro je američki filmski glumac, pjevač i zabavljač Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova. Igrao je i u mnogim vestern i kriminalističkim filmovima. Filmovi: “Artisti i modeli”, “Holivud ili propast”, “Rio Bravo”, “Četvoro za Teksas”. Vi i ostali dunjaluk ga zapamtili po vrlo dobrim glumama pijanaca.Njemu je to bilo prosto ko pasulj.Nikad se nije trijeznio.

1997.- Na Kubi prvi put posle 30 godina javno proslavljen Božić. Predsednik Fidel Kastro proglasio taj dan praznikom u čast pape  Pavblas Ivana II,koji je u januaru 1998. posetio Kubu.

2000.- U požaru u jednoj diskoteci u kineskom gradu Liojangu život izgubilo 311 ljudi.
2001.- Više od 540 ljudi poginulo u sukobima pobunjenika i vojske Burundija prilikom zauzimanja pobunjeničkog utočišta u šumi Tenga u blizini prestonice Budžumbure.

Na današnji dan 29. Novembar / Studeni


Pjesma dana

Ponedeljak  je , zasnježeno sabahilden in the morning .  29.Novembra /Studenog 20121. kako bi mahala oglasila..

Nju nije briga ni koji je dan,ni kjoja je godina.Bitno je da se ima havljat,ko sinoć akšamlučit , o'o , i  još ponešto.

To ponešto nije za javno oglašavanje ; radi uroka.

Maš'alu   iznad kreveta  , radi uroka , objestiti iako nismo djeca, jer u  Bosanca je uvijek duša djetinja.

Kao mahalski glasnici ,moramo se finoće igrati pa vas obavjestiti da je ovaj datum nekada bio  neradni dan. U našim srcama i ostao. Neradni dan i Veliki praznik

Neuki nikako da shvate da mi ni jednom nismo radili  29.Novembar /Studeni od  1991. godina , od kada  nam prelijepu majku Jugoslaviju fašistički zlotvori i krvnici ubiše.

Mogu oni pričati šta god požele jer im je Minhauzen u srodstvu, ali nama nikad nije bilo bolje majke od nje. Ona je kao i naša stara-nova domovina , njena majka a i kćerka Bosna. Tako se u nama atavistički prelijevla ta ljubav. Od Bosne do Avnojevske Jugoslavije, od nje preko Mrkonjičke Bosne do u dna naših duša.

Oni nama  -bivša nam domovina Jugoslavija. Bezdušni i bezočni lažovi, krvoloci i fašisti.

Jednom rječju pogan.

Majka nikad ne može biti bivša. Može niti rahmetli, pokojna , ubijena , raščerećena ali nikad bivša.

Ono što ga rodi , u časnom  , Bogu milom , čovjeku zauvijek ostaje u srcu i duši, za čitav život i vijek vjekova.

No, lako je nama Bosancima . Imamo eho ljubavi naših predaka Bogumila u duši i koju smo prenosili na Jugoslaviju i sada nam je lako vratiti se Bosni Zemlji Božije milost.

Žao nam zlotvora koji ubiše Jugoslaviju i htjedoše i njenu majku i kćerku Bosnu, i ne odustaju.

Neće im na dobro izaći. Nebo pamti i kažnjava. Zlo se još većim zlom vraća.

Naš računar nam skreće pažnju da je danas 333 dan ovog stađuna.Pošto smo pregrmmjeli jučerašnjih poker trica u nizu, i sa današnjim pokerom trica ostao nam je jedan dan do mjeseca blagdana i još većih zima.

Dakle ova  godina se skupila ko siroče  i tuguje ,ostalo joj još samo trideset dva dana da vodi ljubav sa ovim takarli dunjalukom.

A opet , raduje se jer je Bosnu na pijedastalu ljubavi i dobrote održala.

Što bi poete rekle:

-Veselite se i slavite pučani.

U prevodu:

-Ne mogu oni mrzjeti i ubiti , koliko mi možemo voljeti.

Ostalo iz današnjeg termina:

1314.-Umro Kralj Filip četvrti Lijepi.Da je bio lijep ne bi rekli,ako je suditi po slikama.Mo to nije važno,kao svaki kralj je radio šta je htio.Natjerao papu Bonifacija VIII  da se presele u Avinjon i nametnuo im poreze.Ovaj ga se toliko bojao da mu je djeda proglasio blaženimi1306 sve do jednog Jevreja je protjerao iz Francuske i oteo im cjelokupnu imovinu.Usud ga kaznio.Tri sina mlakonje oženila tri problematične žene,koje su htjele slobodan takar.Poreze nametnuo i templarima ,ali ga ovi prokleli.Nakom sedam mjeseci umro sa sumnjom da mu jedina unuka nije njegove krvi.

1780.-Umrla austrijska,češka,mađarska i Mujina  prva dama,carica Marija Terezija. Pamtimo je kao jaranicu našeg Muje iz istoimene pripovjesti. Ono istinu govoreći ;u pripovjesti su bili malo više od jarana.Više nešto kao povlašteni prijatelji.Više o caričinim afinitetima možete pročitati u Priči koju ćemo danas ponoviti.Iako se bavila prosvećenom apsolutizmom,germanizacijom i nasilnim pokatolčivanjem Muji nije mogla pera odbiti.Čak naprotiv.Imala petaestoro djece ni jedno nije bilo nalik onom drugom.Jedino su joj ćerke nalikovale među sobom ali imenima;sve su se zvale Marije kao i mater.

1797.-Rođen Geatano Doniceti.Vrlo plodan kompozitor i miljenik dvorova.1834-1839. Profesor na konzevatoriju  u Napulju,od 1839.u parizu;od 1832 je dvorski kapelnik i skladatelj u Wieni.Najznačajnija su mu djela Don Paskvale i Lukrecia Borđija.

1864.-U Send Kriku ,Kolorado Đon Čivington u skladu sa politikom genocida USAvlade nad Indijancima masakrirao preko 4ooo Čejena i Arapahosa.To su zvanični podaci,nezvanično preko hiljadu.

1877.-T.Edison Alva demonstrirao prvi ručno pokretni fonograf,uređaj za snimanje i reprodukciju zvuka,da bi ga 15 godina poslije naslijedio gramafon.Dok indijance ubijaju i nestaju,crni ljudi robuju; bijeli ameri igraju i pjevaju.

1890.-Japanski car dopustio da se održi prvo zasjedanje parlamenta.Imali su tradicionalni japanski dekor i ništa više.Cae je i dalje suvereno tiranisao.

1899.-  Rođena je  FC Barcelona.Imala se rašta i roditi.Zadnjih deset godina gledamo najljepši nogomet ikad viđen.Svaka čast Katalonijo.

1918.-Kralj Crne Gore Nikola I Petrović svrgnut da bi se vlast Karađorđevića proširila na njegovu zemlju.Ostala je zabilježene njegova izreka koju je objelodanio kada su zamjerili nekupanje i nepokolebljiva zbarana otvaranje prozora u zimskom periodu:

Od smrada niko nikad nije umro,od hladnoće se umire svaki dan.

1920.-Umro Đakomo Pučini italijanski kompozitor.Svi su barem čuli,ako već nisu slušali nešto od njegovih opera:Boemi,Toska i Madam Baterflaj.

1929.-USA admiral Ričard Bojl je prvi čovjek koji je preletio Južni pol.Tvrdio je da mu se ništa nije smrznulo.Mi mu ne vjerujemo.

1941.-Zvanično  prestala da postoji partizanska Užička republika prva slobodna teritorija u porobljenoj Evropi.Njemci su uz podršku avijacije pobile 180 partizana Radničkog bataljona na Kadinjači i ušli u Užice.

1943.- U Jajcu  AVNOJ konstituisao Jugooslaviju.Ostala životna pitanja,kao i smrtna su bilo samo stvar   vremena.Tada je Karađorđevićima definitivno data noga ,na žalost genocidnih SANU i četničkih  hordi zla koji sebe zovu rojalistima,umjesto koljačima.

1944.-Albanija se oslobodila od nacista pa je taj dan Nazvan Nacionakni dan.

1945.-Narodna skupština  proglasila FNRJ ,zvanično ukinula monarhiju i sva prava  kralja Petra II Karađorđevića.

1947.Rezolucijom 181. UN legalizirale stvaranje cionističke tvorevine i ukudanje Palestine u njenom milenijskom obliku.Dok se Palestini ne vrati život mira na Bliskom istoku neikad neće biti;a Izrael će biti genocidna tvorevina.

1982.-UN po četvrti put u toku godine pozvao SSSR da napusti porobljeni Avganistan.Vala mogli su sto puta džaba im Od  UN nikad nije bilo nikakve fajde osim nameta.

1989.-Umro bosabski i jugoslovenski putopisac,karikaturista,slikar,scenarista i koreograf;  po vokaciji poeta  i boem Zulfikar Zuko Džumhur.

1990.-Opet jedna vehta rezolicija UN o upotrebi svih sila za tjeranje Iraka iz Kuvajta.

1991.-EU Komisija za arbitražu objavila da je Jugoslavija u procesu nestajanja a da su njene republike njeni nasljednici.Zna Europa da su to floskule koje ništa ne vrijede.Imaju očevid plana Tuđmana i Miloševića o komadanju bosne i jednog kasapljenja njenog naroda:

-trečinu odmah pobiti,trečini prekrstiti,trčinu raseliti

Plan im odgovarao ali računica im bila slaba.Taj jedan goloruki narod imao više bjelih bubrega nego svi oni.

1993.-Još jedan šuplja priča,možda najšupljija.Saziv mirovne konferencije o Jugoslaviji koje nema.

1996.-Počela pravda stizati.Malo vehta,ali šta je tu je.Barem se priča i svijet upoznaje sa  strahotama i klanicama koji su genocidne  zvijeri činile po Bosni.Hrvat Dražen Erdenović osuđen na 10 godina zatvora za genocid i klanje Vojske republike srpske u Srebrenici.To je bila prva presuda za ratnbi zločin od suđenja za ratne zločine u drugom svjetskom ratu.

1999.-Prvi put u Sjevernoj Irskoj formirana vlada u kojoj zajedno sjede katolici i protestanti.Silan napredak.

2001.-Sava postala međunarodnas rijeka koja protiče kroz države:Bih,Sloveniju,Hrvatsku i Srbiju ( tada krnju Jugoslaviju).

2001.- Umro Džorđ Harison u 58.godini član nejzvučnije grupe svjetske  pop-.rok subkulture The Beatles.

2002.-U Hagu osuđen Mitar Vasiljević na 20 godina zatvora zbog ubistva pet bošnjaka na Drini  kod višegrada.

Dogodilo se na današnji dan 28.Novembar / Studeni

Pjesma dana

Danas je nedelja 28.Novembar / Studeni  2021. godine.

U ovi mubarek dan se sastavilo pet trojki :333 dan u godini 33 dana do kraja godine.-Gatare i vrači se nisu javili o značenju pet poredanih trojki.U pokeru bi neko bio upucan,barem na Dviljem zapadu.Vidi molim te čovo htio proturiti pet trojki. Blentovija koja se preračunala.

1520.-Magelan jedva stigao do Tihog okeana.Bolje da nije ,nakog šest mjeseci molučki urođenici ga shratili za gravu.Opet neki izvori kažu da je poginuo tokom bitke kod Maktana na Filipima.Ipak jedan njegov brod je stigao do španije i to je bilo prvo oplovljavanje Zemlje.

1521.Rođen  francuski kompozitor Giovanni Battista di Lulli.U imenima visimo jednog talijana,španjolca i jednu gospođu Luli.Šalu na stranu ,bio je tvorac moderne opere sa baletom,horom,arijama i scenskim efektima.Sa molijerom promovirao komedia balet,novu scensko-dramsko-muzičku vrstu.Valjda ga nasmijvale viseće kese baletana.On je iz šale palicom pokazivao na kese pa mu drugi pripisali ja je prvi počeo dirigirati palicom.I Počeli ga kopirati.

1680.Umro Gian Lorenco Bernini.Ovaj slikar,graditelj i kipar je bio glavni predstavnik baroka u Rimu i jedan ood najznačajnijih uopšte.

1757.rođen William Blake pjesnik i slikar.Za života je ćumurao,ali je otkriven krajem XIX vijeka i značajno uticao na poeziju,naročitoi vehte nadrealiste.

1814.Novine Times su bile prve koje su štampane pomoću automatskih presa.

1820.Rođen Fridrih Engels glavni talđija šupljeg Karl Marksa.Dosta su radili na komunizmu i jedno vrijeme bili glavni u komunstičkom svijetu,Kada su komunisti skontali da suu njih dvojica samo bili teoretske ublehe bez prektičnih rješenja bilo je ksano.Njihova djela su izgubila kredibilitet,Sada ih više niko ne pominje,osim Lagumđije koji prema njihovim direktivama šije crvene đačke keceljice matorcima od šeset kuka.

1821.Panama se otcijepila od Španjolske i priključila Kolumbiji.Prolaze dani španskih klanja po amerikama.

1829.Rođen Abton Grigorijević Rubinštajn kompozitor i jedan od najveći klavirskih virtuoza

Svijeta.

1830.Srbija dobila autonomijuUmjesto turaka ,zajaho ih Muiloš Obrenović ubica kuma i pobratima.

1843.proglašena nezavisnost Havaja.Niko se nije usudio da to spriječi znajući kako je prošao Kapetan Kuka (James Cook,Morton).Bio je pretučen motkama i smrtno stradao.

1878.Umro đuro Jakšić od tuberkuloze. Izuzetno nadaren pisac i slikar,ali kratkog daha.

1905..Artur Griffith u Dablinu osnovao partiju Sinn Fein (MI sami).Odmah ga prozvali nacionalisto,samo zato što nije želio da njegov narod robuje Englezima.

1907.-rođen Alberto Pinkerle poznatiji kao Moravija koji je napisao neka kultna djela XX vijeka:Rinljanka i Konformist ,Ja i on rprije svega.Sofija Loren je zablistala u njegovom scenariju po istoimenom romanu „Čoćara“.

1912.Nakon 400 godina robovanja turcima Albanija proglasila nezavisnost.Sebija je  skoro jedan vijek više robovala.

1919.Američka sufražetkinja Nancy Astor je postala prva žena koja je ušla  u britanski parlament.

1920.pevi izbori u kraljevini SHS.Demokratski su pobijedili nacionalisti SHS.Žene ,vojnici i manjine nisu imale pravo glasa.

1930.Umro kanađanin James Nasmith koji 1891.godine izmislio košarku.Vi mislili košarku izmislili amerikanci.Jes’ da je košarka izmišljena USA  na YMCA školi u Springfieldu.Ono pisano velikim slovima znači po Vukovom riječniku Asovijacija mladih hrišćana.U tim školama se  još jedno osamdeset godina nije moglo pojaviti nijedno tamnoputo momče.Ko im kriv što su se po domovinama porijekla puno sunčali.

1941-Rusi izbacili njemce iz Rostova.To je bila naznaka da zvijer nije toliko močna.

1943.se trolist staraca i drmatora dohvatio Jugoslavije,Trebala se obnoviti u „potpunom terijotijalnom integritetu i nezavisnosti“.Poslije rata uzeše joj neke dijelove,među kojima Trst i oklinu.

1954.Ernest Hemigvej dobio Nobelovu nagradu za književnost.Njegova priča starac i more je nekad bila obavezna srednjoškolska literatura.Žene su grcale u bioskopima gledajući ekranizaciju njegovih romana:Zbogom oružje,Za kim zvona zvone i Snjegovi Kilimanđara.

1954.Umro Enriko Fermi fizičar, italijan,naturalozovani amerikanac.On je labaratorijski prvi bombardovao  uran i zato 1938.dobio Nobelovu nagradu.Bnjegove teorije su amerikanci  iskoristili da uživo uranom biombardiju Hirošimu i Nagasaki i pobiju preko miliuon uspavanih  nevinih ljudi.

1964.Nasa Lansirala Mariner 4 na Mars.1975.završena pruga Beograd – Bar. Gradnja svih dionica je trajala preko sto godina.Mnogo duže nego što se gradio skadar na Bojani.nego što

1975.nakonj vjekovnih borbi Istočni timo proglasio nezavisnost od Indonezije.Ono istočni su stavili da se razlikuju od Njegoševih timorskih vukoderina.

1993.Genocidni zločinci granatom ubili sedam Sarajlija.Tako su oni pokazivali svoju hrabrost skoro četiri godine.Desetine miluiona granata na opkoljeni grad.

1994.Norvežani rekli ne Europskoj unije.Nisu blesavi drugima dati bogatsva za džab džabe.

robovala.

2000.Holandija oistala prva zermlja koja je legalizirala eutanaziju i samoubojstvo pomoću liječnika.U tome uim pomoglo iskostvo sa predajom više od 10.000 golorukih srtebreničana genocidnim „liječnicima“ SANU Srbije i Republike srpske.

2001.-sa desetogodišnjim kašnjenjem potpisan sporazum o uspostavljanju Međunarodnog savjeta za saradnju BiH i Krnje Jugoslavije.

 

Dogodilo se na današnji dan 25. Novembar / Studeni

Danas je  Četvrtak   25. Novembar/Studeni, 329. dan 2021. Do kraja godine preostalo je još 36 dana.  Sasvim sitno.

Danas je važan dan. Prije 78. godina se u Mrkonjić gradu održalo  prvo Zasjedanje  Zemaljskog antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Svi će vam danas pričati da te, 1943. godine udareni temelji Bosansko hercegovačke državnosti.

Mi smo malo skeptični prema toj tvrdni. Malo joj staklene noge.

Htjedosmo reći čuj molim te, jes im jaka fora. Ali nećemo. Danas ćemo biti fini i uviđavni, kao i uvijek.

Pitamo se šta možemo reći o toj Bosanskoj državnosti.

Nećemo istraživati butmirsku državu , nismo arheolozi. Nećemo ni pomišljati na rijeku Bosnu koja stotinama hiljada godina plovi vremenom. Zadovoljićemo se tvrdnjom da je Bosna  kolijevka civilizacije.

E , sada kada smo je smjestili na izvore život , možemo krenuti sa papirusnim dokazima.

Prvo nam pade na pamet  Kulin ban i njegova povelja. Pa  shvatismo da smo preskočili  osnivanje Bosne i banove prije Kulina.

Zatim se  upitasmo šta sa Srednjevjekovnom Bosnom.

Mogli bi natezati Otomansku i Austrougarsku Bosnu, ali nećemo. To bi nas navuklo da koju progovorimo o Bosni jačoj, pismenijoj, tradicionalno  utemeljitijoj i državnijoj od genocidne tvorevine Kraljevine SHS.

To bi otvorilo još neka pitanja , koja bi gorila i zborila o Bosanskoj državnosti. No, nećemo.

Pametnim je dovoljna istorijska činjenica da gospodska  Bosna u ovim ili malo širim granicama  postoji od 8 vijeka i tu su temelji njene državnosti.

Zavnobih je samo udario temelje socijalističke BiH, i ništa više.

Isto kao što su  fašističke falange pokušale udariti žig zla na nevinost Bosne Zemlje  Božije milosti,

kao život kreće od njih.

Ne , nikako , ostaće upamćeni da od njih kreće zlo, krv, ubijenje , pljačka i porobljavanje vlastitih naroda.

Tako vam stvari stoje, pučanstvo  ili rajo draga , htjeli vi to prihvatiti ili ne.

Što bi poete konstatovale Nebeski zapis:

-Bosna je zemlja Božije milosti.

U prevodu :

-Bog je Silan i Mudar,

a Bosna je,  divna mila i ktomu prkosna od sna, kao i njen sin Bogumil , Bosanac.

Ipak, i na ovaj Mubarek dan moramo ophoditi prepisivače.

1520.-Moreplovac Magelan pronašao moreuz koji vodi iz Atlantskog okeana u Pacifik.

1562.-Rođen je Lope de Vega jedan od najznačajnijih dramskih pisaca Evrope i reformator španskog pozirišta.

Što se taj napisao.1800 komedija,3000 soneta,bezbroj epova,romana,eseja,historijskih zapisa plus rad na reformi pozorišta.Vi ste pomislili da nije ništa drugo radio.Pogriješili bi ste;debelo.Svo njegovo djelo odiše njegovim vratolomnim životom i iskustvom.

Kroz njegove riječi prilijeću svi valeri života;radost i tuga,bol i ljubav,očaj i smijeh,suze i žene.Lakrdijaši mu pomažu da karikira društvo u kojem su  potkazivači i intriganati,ološ i probisvjet tek naličje tog istog društva.Zapažanja o dostojanstvu vješto vodi kroz riječi o licemjerju i sluganstvu,koji su pratioci svih vremena.

1758.Britanci porobili  Senegal.Nemojte vi nama okupirali.To kod nas ne pali.

1783.Poslijednji Britanac napustio bivšu koloniju Ameriku.Sad ameri mogu samo da grade robovlasnički sistem i provode segregaciju.Više im ne trebaju protestanski anglosasi preko bare.Kolikio nam Rosa Parks i Martin Luter  šapuću još nije ukinuto.Sada su samo crnci i drugi obojeni prebačeni geta nalik Varšavskim 1940:1944 god.

1877.Knez Milan Obrenović  poklo 23 pobunjenika od 70 suđenih učesnika Topolske bune.To je zvanična cifra.Vidi molim te; oni se bune i hoće na vlast da dovedu potomke onoga kojeg je predak kneza Milana zaklo. Tako se to u Srbiji rješavalo:klanjem i guslama.

1936.-Treći rajh i Japan potpisali Antikomiterna pakt.

Tako su Hitler i njegovi nacisti i Japanski fašisti proširili zapadnu frontu borbe protiv širenja komunizma,Inače zapad  je borbu protiv komunizma  započeo drugim svjetskim ratom,a ozvaničio 1917.godine.No slavaljenje nacista i fašista je kratko trajali.

1941.Njemačka pomornica torpedirala 848 britanskih moranara u vječna lovišta poslavši na dno mora ratni brod „Baarm“.Ništa nije pomogao ni brittanski princ na službi kod nacista.

1943.- U Mrkonjić Gradu održano je prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a   gdje su postavljeni temelji bh. državnosti..

-E moji prepisivači, gdje će vam duša. Jedna rečenica o ZAVNOBIHU.  Možda imate nešto protiv bosne.

Čuj, molim te.A Kulinj ban,a banovi prije njega,a Srednjevjekovna Bosna,a…Zavnobih je samo udario temelje socijalističke BiH;i ništa više.Bosna postoji od 8 vijeka i to su temelji njene državnosti.

1943.Istog dana kada Zavnobih odlučuje o Bosni ,Staljin,Ruzvelt i Čerčil čereče Evropu i svijet.

1960.godine ubijene tri Leptirice,sestre Mirabal.Diktator Dominikanske republike Rafaelo Trujilo dao nalog da se žene ubiju jer im se nije sviđala njegova diktatura. Silovane,zadavljene i polomljenih kostiju bačene u provaliju.

Danas je međunarodni dan nasilja prema ženama u pomen na sestre Mirabl.

To je tek drugi dan koji sebi žene sebi obezbjedile od 365 dana.Muškarcima pripada 363 dosta vala dana,plus ova dva.Žene moraju rintati i djecu odgajati.Odakle im vrijeme za slavlje.

1969.John Lenon odlučio da vrati plemičku titulu  Elizabeti II da je ona okači svom ofucanom mačku o rep.Razlog njeno suglasje sa  morbidnim čedom svojih predaka u vezi uništavanja vijetnama napalm bombama i drugim razornim sredstvima.Dodatni  element Lenonovog protesta jepolitika Velike Britanije u Bijafri ;koja je rezurtirala milionske žrtver od gladi.I kažu nije to genocid.

1970.-godine japanski pisac potvrdio da na zapadu ima nešto trulo.Harakiro se zbog „vesternizacije“ Japana.

  1. u Grčkoj zbačen vojni diktator pukovnik Georgias Papadopulos.Vlast uzela nova vojna hunta generala Phaidona Gizikisa.Vidi molim te,pukovnik da diktira generalu.Gdje to ima? Tada smo skontali da i u Grčkoj ima Kurta i Murta.

1974.V.Britanija stavila vam zakona Irsku republikansku armiju IRA.Zakom se mogli hapsiti i bez naloga.Ko da i stoljećima prije Irci nisu nestajali bez ikakvog slova i glasa?

1977.UN osudile izraelsku okupaciju arapskih zemelja.Četiri su glasa bila protiv,dva znate,a treći i četvrti su Kanada i salvador.A ako ne znate,ona dva su Izrael i SAD.

1991.-„ Nastojanja“ Mihaila Gorbačova nisu uspjelaSSSR se raspao.Amerikancinma je tako Gorbačov postao najdraži SSSR-ova.

1992.-Češka i Slovačka se miroljubivo razveli.

-Nisu oni ko koljači sa Balkana i njihove maloumne logike: Ako nisi sa nama,ima da te nema i nestaneš.

2001.-Američka kompanija “Advanced Cell Technology” saopštila da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika, dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

-Aha, tako oni živi bili.

Dogodilo se na današnji dan, 12. novembar / Studeni

 

 

Danas je Petak 12.Novembar / Studeni 2021. godine.  To bi bio otprilike 316 dan u godini, kojoj , daklen ,  nedostaje još samo 49 dana, da bude tuto kompleto do zbroja ove ne prestupne godine.

Četeres devet dana je manje od 59, po svim zakonima fizike i arheologije. Hajd’ jasno nam je ono po zakonima fizike. Fizika se razumije u matematiku. Valjda?

Ali kakve veze ima arheologija sa danima koji prolaze, pitate vi?

Ima i to debele. Jel’ svaki dan povede sa sobom , u poznatim pravcima ,   napriliku dvjesta triset tisuća  hajvana sa sobom. Povede. Ko ima kriv?

Ali poenta je ,da se ti odvedeni ipak tijelesima zadrže u zemlji i postoju arheološki artefakti. Ostale kosti,  nema duše. I onda arheolozi otkopavaju i zakopavaju , ne bi li našli barem jednu dušu . Do   sada , koliko su nam prijavili nisu našli ni pola , na ni frtalj duše među iskopinama.

Kažu Sizifov posao , jer su duše nepoznata misterija.

Što bi poete iz pametnih knjiga skontal:

-Malo vi znate o duši.

U prevodu

-Samo Jedno Uzvišeno Biće zna sve o duši.

 

A još je zapisano:

1955.- Umro hrvatski pesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti.

 

Historičari bilježe:

1812.-Nakon povlačenja iz Moskve ostaci Napoleonovih trupa pretrpeli teške gubitke na reci Berezini.

Ne znamo što su se povlačili. A, preplašili se velikih minusa ruske zime. I mi bi, ali mi smo pametni zimi ni mrdnut od furune, a komoli  lunjat po smrznutim ruskim stepama.

1833.-Rođen ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od “Velike petorice”, čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike.

1840.- Rođen francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka.

-Njegova skluptura Mislilac najviše intrigira levate. Pitamo se što li?

1866.- Rođen kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, prvi predsednik Kine nakon zbacivanja dinastije Mandžu 1911. 1905. osnovao Saveznu ligu iz koje je nastala politička stranka Koumintang. Nakon njegove smrti 1925. vođstvo stranke preuzelo desno krilo na čelu s Čang Kaj Šekom.

– Lijevo je kasnije protjeralo desno i onda je ostala samo sredina.

1918.-Proglašena prva austrijska republika, dan posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu i abdikacije cara Karla I.

-Do tada je bil habsburška monarhija, sa najhznačanijim predstavnikom caricom Marijom Terezijom. Bija je najznačajnija zbog plodnosti. Šesnaestoro djece od koje ni jedno nije ličilo na ono drugo. Što li? Kruže mnoge priče. U jednu se uvalio i naš Mujo. I to dobro.

1920.-Potpisan Rapalski ugovor kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

-Partizani su sve osim Trsta vratili, iako su jedino za Trstom kukali:  Trst je naš, Trst je naš te naš.

1927.- Lav Bronštejn Trocki, jedan od lidera “leve opozicije” u partije, isključen iz boljševičke partije, a Staljin postao neprikosnoven lider SSSR. Trocki interniran u Alma Atu, potom 1929. prognan iz zemlje, a 1940. po nalogu Staljina ubijen u Meksiku.

– Ministra inostranih poslova ubijen poo nalogu ministra za nacionalna pitanje. Znači  inozemca ubio nacionbalista. Ima tu neke staljinističke logike.

1933.- Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila izbore i preuzela vlast u Nemačkoj.

-1945 navional-socijalištička genocidna partija izgubila vlast poslije samoubista voljenog firera.

1942.-Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija u Drugom svetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila najmanje 30.000 nemačkih i italijanskih vojnika.

– Film Taksi za Tobruk sniman je poslije rata iako u  saharskom ratu nije bilo ni jednog taksija.  Logika scenarističke mašte.

1944.-U fjordu Tromzo na severu Norveške saveznici u Drugom svetskom ratu potopili “Tirpic”, poslednji velik ratni brod nacističke Nemačke.

-Sada je koraljni sprud , bez koralja.

1948.- Japanski sud za ratne zločine osudio na smrt bivšeg premijera, generala Hideki Tođoa i još 6 japanskih vođa u Drugom svetskom ratu.

– Cara nisu dirali, kažu ne smije se dirati u „božanstvo“.

1955.- Umro hrvatski pesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti.

-U Sarajevu su  mu destinacije bile Istra i Marinkova bara. Istra zbog reputacije bara zbog jeftinoće. Boemska posla.

1956.- Beogradsko pozorište “Atelje 212” u adaptiranom delu zgrade “Borbe” izvelo prvu predstavu, “Faust” Johana Volfganga Getea.

-Ko kaže da jugovičke komunjare nisu bile flekisbilne , iako je faust prstom ukazivao na jednu veliku i značajnu lisčnost jugoslovenske historije.

1969.- Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”. Ukazom Vrhovnog sovjeta 1974. proteran iz SSSR.

-Zaboravlja se :  Godine 1945. je, zbog pisama u kojima je indirektno kritizirao Staljina, uhićen kao časnik sovjetske vojske u Istočnoj Prusiji, te osuđen i zatočen u sibirskom logoru, od 1953. u progonstvu u srednjoj Aziji. Nakon rehabilitacije 1956. učitelj u Rjazanu. Kasnije je vlast popustila i Solženjicin   se u 1990-im vratio u Rusiju, gdje je dočekan i kao ideolog ruske nacije.

1970.-U snažnom ciklonu i visokim talasima u Bangladešu život izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

-Opako snažan neki ciklon.

1974.-Južna Afrika suspendovana iz Generalne skupštine UN zbog politike aparthejda.

– Ko nešto joj nauđeno.

1977.- Jedan od osnivača i vođa zapadnonemačke levičarske terorističke organizacije “Bader-Majnhof”  Ingrid Šubert izvršila samoubistvo u zatvorskoj ćeliji.

-Bilo bi fi9no kada bi se teroristi počeli samoubijati i van zatvora.

1981.-Američki spejs-šatl “Kolumbija” drugi put poleteo u orbitu oko Zemlje, postavši prva svemirska letelica koja je upotrebljeno po drugi put.

-Ne pika se raspadnuta Kolumbija. Američka svemirska letjelica Columbia raspala se jučer ( 2.2.2003.) iznad Texasa prilikom slijetanja na raketodrom u Floridi. Nakon toga Buš stariji je povećao budžet NASE. Da li je pad buio uzrok ili poslijedica povećanja buđeta nismo sigurni. a   teoretičari zavjere se začudo nikad nisu oglasili.

1989.- Umrla španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsednica Komunističke partije Španije od 1960. Pripisane joj reči “No pasaran”, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Posle pada Republike provela 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila u Španiju 1977. i postala član Parlamenta.

1995.- Potpisan Erdutski sporazum kojim se teritorija Sremsko-baranjske oblasti, deo samoproklamovane Republike Srpske Krajine, utvrđuje kao deo Republike Hrvatske. Sporazumom  predviđen jednogodišnji period pod međunarodnom upravom.

-Jednogodišnji period je trajao mjesec dana. Dovoljno da se svi prostali i preživjeli srbi isele.

1999.Na području planine Bajgora, na Kosovu, srušio se avion Svetskog programa UN za hranu tipa “ATR-42”. U nesreći poginuli svi putnici, 21, i 3 člana posade.

-Atr 42 bio je star samo pedesetak godina. Okvirno. Šro prosjek stariosti aviona koje UN iznajmljuje.

2001.- Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

– Priznao je krivnju i 18. ožujka 2004.  osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubojstva, okrutnog postupanja, protupravnih napada na civile i civilne objekte, pustošenja koje nije opravdano vojnom nuždom i uništavanja vjerskih, obrazovnih i kulturnih ustanova i povijesnih spomenika . Godine 2008. pušten je na slobodu.

Ovakvim presudama Hag je dokazao da nije sud nego humatarna organizacija.


												

Dogodilo se na današnji dan 3. Novembra / Studenog

Danas je Srijeda  3. Novembar / Studeni 2021. godine  nove ere.

Ne razumijemo  zašto su vakte  podjelili  na staru i novu eru. Danima i ljudima, kao i havjanima sve su ere iste. Izuzetno pogibeljne i smrtonosne.

Ovako su se dani  sučelili: 307. dana zbrisalo bojeći se studenog , prosijavanja zime i   laganice krenuli ka  prošlim vremenima.. Do kraja godine je ostalo još  58 dana . Po vremenskoj prognozi njih svašta očekuje , što studenog , što prosijanog podneblja.

No, dani nisu naivni, a znaju i zavarati. Eto , garantujemo da će  oni , hejbet insana ko najveće hajvane preveslati i povući sa sobom.

Ovako   dani  jedan drugom opjevaju u razdiok te ljubim, koliko se insana se gubi dok  uveliko fumaju.  Neki , tek počeli, a neki jako  od latina kupuju  fazon fumo fumare.

Čudno,  kontamo mi ,   pušenje je vrlo kompleksna i   jako čudna stvar. Ne valja pušit , nije dobro po zdravlja. Jopet neki kažu dobro za ten. A i ćeif  je veliki u  svakom slučaju. Mere biti ponekad i nepušačima  se omili pušenje.

Dok popušiš hejbet dana, ono prošo tren, a i insani i insanke  nastavljaju pušiti iz sve snage. Valjda genetska stvar navike. Nešto ko pavlovljev refeleks.

I dok fumaju i ne osjete da ih dani šćepaju ko blentovije i onda su  ga stvarno popušili.  To danima  dođe ko domaća zadaća, a insanima ko smrtna muka.

Što bi poete rekli:

Fumo ne fumo, svakako ćeš popušiti.

U prevodu:

Ne puši na promaji.

A historici bilježe:

1534.- Engleski parlament usvojio povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve, čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome prethodio sukob s papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

-Anri, Anri gdje će ti duša. Hem se razvedeš, hem rokneš ženu. I tako više od nekoliko puta. puta

1768.- Rođen Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. Po slomu ustanka 1813. pobegao u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1817, kada se vratio u Srbiju.

– U Srbiji ko neka praksa, prevariti kuma pa ga roknuti.

1801.-Rođen italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini.

– Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini (Catania, 3. studenog 1801. – Puteaux, 23. rujna 1835.) je talijanski skladatelj. Bellini je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih skladatelja klasičnog bel canta u opernoj glazbi, pored velikana ranog XIX. stljeća Gioachina Rossinija i Gaetana Donizettija.I pored toga što je umro jako mlad uspio je skladati 10 opera od kojih je najpoznatija Norma.

1839.-Britanske fregate kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki, čime je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

– Tako to teroristi rade, napadaju domoroce kao djecu koja imaju čamćiće. Preuzeli su primat vodećeg nako kartela u to vrijeme. Ali im se osvetilo. Njihova populacija zaglavila u opijatima. Kina se zbog otetih narkotika manje više očistila.manje više

1852.- Rođen japanski princ Mucuhito, od 1867. car Meiđi. Tokom vladavine, do 1912, potpuno lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premestio prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1833.- Ugušena Timočka buna koja je počela u Zaječarskom okrugu mesec dana ranije zbog odluke vlasti o oduzimanju oružja, dotad poverenog svim vojnim obveznicima. Među vođama, koje su uhapšene i streljane, bilo istaknutih članova Radikalne stranke. Neki od njih, kao Nikola Pašić, uspeli da pobegnu van zemlje, a stranka pretrpela tešku krizu.

1901.- Rođen francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969.

1903.-Panama, uz podršku SAD koje su poslale u panamske vode krstaricu “Nešvil”, proglasila nezavisnost od Kolumbije.

1912.- Rođen paragvajski diktator Alfredo Stresner, koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989, kada je zbačen državnim udarom.

-Dugo je oporobi strebalo da stisne petlju i da zbaci jednog čovjeka. Trideset pet godina.

1918.-Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila pobuna mornara koja se proširila na više gradova, gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Posle obračuna vlasti s pobunjenicima nemački parlament 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.

-Obračun sa pobuunjenicima je upriličen uz svesrdnu pomoć zapadne „demokratije“

1916.-Predstavnici austrougarske vojske potpisali u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

-Svaka rijeka mora svome kraju ići.

1946.- Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla na izborni parlament.

-Vidi vidi , rijetkost da car naprasno i sam od sebe skonta da nije božanskog porijekla. Vjerujemo da je narod bio silno ožalošćen što nema „božijeg“ zastupnika u svojim redovima.

1954.- Umro francuski slikar i vajar Anri Matis, najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara XX veka.

1956.-Velika Britanija i Francuska prihvatile prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage Ujedinjenih nacija.

1957.- SSSR lansirao prvi satelit sa živim bićem “Sputnjik 2” u kom je bio pas Lajka.

– Vrlo „ humano“. Ostaviti psa da krepa od gladi i žeđi. Srećom vikipedija nas je utješila.

„Vjeruje se da je zbog toga Lajka živjela samo nekoliko sati, umjesto predviđenih 10 dana.“

1961.-U Tant izabran za generalnog sekretara UN po pogibiji Daga Hamaršelda.

1970.- Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao predsednik Čilea kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

– Po nalogi amera i CIE.

1991.- Hrvatske paravojne formacije proterale stanovništvo i razorile 18 srpskih sela na području Zapadne Slavonije.

– Kažu u hrvatskoj nije bilo genocida.

1992.-Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

– Rokfelerovi piuni se smjenili.

1996.- Umro bivši samoproglašen car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa. Na vlast  došao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. doživotnim predsednikom, a 1976. carem. 1979. ga oborio bivši predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

1998.-Umro američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

U Dodikovoj genocidnoj republici se nekažnjeno siluje i ubija

Iz Arhiva

BY ADMIN NA DANAŠNJI DAN

Okružno javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv oca i strica maloljetne djevojčice iz Banje Luke koja je bila žrtva teškog spolnog nasilja, saznaje “EuroBlic .

To je ono isto Dodikovo tužilaštvo koje tvrdi da je smrt/ubistvo Davida Dragičevića  puka izmišljotina.

U Dodikovoj vlastitoj prčiji RS se masovno siluje i ubija, a vlast ne preduzima ništa.

Narod šuti i guta laži razrooke fukare,okruženog kriminalcima i mafijom,koja ga je pretvorila u zombijske robove.

Olakšavajuća okolnost za obustavljanje istrage je , po Dodikovom poremećenom umu, to što djevojčica ima još sestara za zlostavljanje  od monstruozniog oca i strica.

Dogodilo se na današnji dan 2. Novembra / Studenog

Danas je zutorak , 2. Novembar/Studeni, 2021. neprestupne godine.

Ovako su se dani  podijelili: 306. Dana se laganice zamrznulo i   laganice otperjali  u prošlost. Do kraja godine još  59 dana dana čeka , što smrzavanje , što prosijavanje.

Njih  takođe čeka odmor. Jedan dan će se odmarati duže od ostalih. Napriliku pride tri godine.Eto nam ga , ako Bog Milostivi da , iduće mubarek   godine.

Čudno,  kontamo mi ,   dani su ko leptiri procvjetaju u jednom danu, nestaju kao pupoljci, pri kraju istog dana. Nikad niko nije zabilježio da jedan dan traje dva dana. Pupoljci se daleko od ljudi pretvaraju u prekrasne mirisne  ruže. I insani se onda čude kako su uvijek  tako lijepi.

A nisu baš svima nagodni. Dosta hajvana bude zatečeno kada ih dani  uvale na srećno/nesrećne putanje kojima povratka nema. Oni dani koje se jave slijedeće godine pod istim datumom nisu ni blizanci proteklih. To su oni sami.

Ljudi i ne shvataju kako su zaboravni.

Niko nije  nepametan da svake godine stvara nove dane.

To vam je isto ko svake godine stvarati novu ženu. Mnogi bi htjeli , ali motoričke sposobnosti su uvijek slabije od želja.

Vrlo pametno, čista logika.

To je glavna odlika ljudi koji baljezgaju. Sve rade napamet  i čisto od logike. Zato se hvale da je to pamet i logika.

Što bi poete rekli:

Dani su  pahuljasti ko leptiri, a ljudi ovce ko bekani.

U prevodu:

Vela havle. Ove blese od uvodničara počeli mahnitati ko prepisivači .

.

Da zavirimo ko i  šta  se   studenilo na današnji dan:

1642.- Šveđani su u drugoj bici kod Brajtenfelda u Tridesetogodišnjem ratu pobedili austrijske carske trupe pod nadvojvodom Leopoldom, koji je izgubio najmanje 10.000 ljudi.

-Volimo ovaj nesvrstani izraz; izgibio 1o.ooo ljudi. Gdje u putu, u magli, na planini ili su samo zalegli. Ne mremo skontat.

1687.-U pobuni janjičara u Carigradu zbačen je sa vlastiturski sultan Muhamed IV, a na presto je došao njegov mlađi brat Sulejman III.

– Ko kaže da turci nisu imali veze sa starim latinima. Kod njih su janjičari bili ko pretorijanska garda.

1721.- Posle ratova protiv Otomanskog carstva i Švedske kojima je učvrstio Rusiju na Crnom moru i Baltiku, Petar Veliki je proglašen carem cele Rusije.

-Čuj veliki, a mi kontali da tu visina ima neke veze.

1755.- Rođena je francuska kraljica Marija Antoaneta, žena Luja XVI, ćerka austrijske carice Marije Terezije. Omražena u narodu kojem je poručila: “Ako nemate hleba, jedite kolače”, optužena tokom Francuske revolucije da je tajnim vezama sa bečkim dvorom izdala Francusku, pogubljena je na giljotini 1793.

– Joj sumnjiva nam ova godina rođenje. Naš vam je Mujo tih godina bio caričin gardista sa posebnim privilegijama.

1766.- Rođen je austrijski vojskovođa mađarskog porekla feldmaršal Johan Jozef Radecki, vojni reformator i nacionalni heroj koji je više od pola veka predvodio austrijske trupe.

– Što se tiče austrijske carice i na njenu žalost prekasno se rodio. Inače bi bio dobar podanik sa posebnim povlasticama.

1785.-Londonski proizvođač kočija Lionel Lukin patentirao je prvi čamac za spašavanje.

-Provjerili smo , nije u rodu sa Lajonelom Ričijem. Neimenovani zvor ne orktiva svoj neimenovani izvor infoprmacija.

1789.- U Francuskoj je konfiskovana imovina katoličke crkve,što je bio prvi težak udarac katoličkoj crkvi u njenoj istoriji.

– samo su se Vatikanci pravili da je to bio težak udarac. Ne moš ti tetke i hadumice tako lako izbaciti iz sikstinske kapele , gdje se svaki  mole svom ljubimcu Mikelanđelu.

1815.- Rođen je engleski matematičar Džordž Bul, osnivač simboličke logike i “Bulove algebre”, koja je imala presudan značaj za razvoj kompjutera. Značajni su njegovi radovi “Istraživanje zakona mišljenja” i “Matematička analiza logike”.

– Kad neko kaže uvalio sam se u bulu , ne misli na ovo matematičara. Crkva i pape su ti   koji svojim pisanijama uvaljuju ljude u bulu.

1841.- Revoltirani britanskom okupacijom Kabula, Avganistanci su masakrirali 24 britanska oficira, što je izazvalo drugi Avganistanski rat.

– Oko za oko,. Zub za zub. Ima i ona : Ko od mača živi , od njega mu lijeka nema.

1906.-Rođen je Lukino Viskonti, jedan od najznačajnijih italijanskih filmskih režisera, koji je filmom “Zemlja drhti” (1948) označio početak italijanskog neorealizma (“Bele noći”, “Roko i njegova braća”, “Gepard”, “Sumrak bogova”, “Smrt u Veneciji”, “Nevino”).

-Pederčina. Kratko i jezgrovito.

1917.-Britanski ministar inostranih poslova Artur Đejms Balfur objavio je Deklaraciju, poznatu kao Balfurova deklaracija, o osnivanju jevrejske države u Palestini.

-I oni nama ne vjeruju da su truli britanci još trulije krune  sve upakovali za stvaranje genocidne cionističke države. To mu dođe nekako logično. Genicidni su uvijek na strani genocidnih

1939.-Haile Selasije I krunisan je za cara Etiopije.

-Car je posato 1930. godine., vladao do 1974. , umro 1975.- godine. Haile Selassie I., bio je posljednji etiopski vladar (225 po redu) iz Salamonske dinastije. Da li je bio srodnik Sulejmana Sulje Solomona Nije nam jasno. Ako zbrojimo vladavine svih careva , moglo bi se dogoditi.

1938.-Mađarska je anektirala južnu Slovačku, priključivši se rasparčavanju Čehoslovačke nakon potpisivanja Minhenskog sporazuma u septembru.

– Hungari su uvijek bile stalne talđije Hirlerove domaje Austrije.

1950.- Umro je engleski dramski pisac, novinar i kritičar irskog porekla Džordž Bernard Šo. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. (“Kandida”, “Zanat gospođe Voren”, “Major Barbara”, “Pigmalion”).

1953.- Pakistanski parlament je proglasio Islamsku republiku Pakistan.

– To vam znači da je islam glavna religija u pakistanu. Samo pojašnjemo , radi neukih, da ne bude nesporazuma.

1956.-Mađarska vlada je odbacila članstvo u Varšavskom paktu i zatražila pomoć UN zbog napada sovjetskih trupa; SSSR je stavio veto u Savetu bezbednosti UN na zahtev zapadnih sila da se razmotri kriza u Mađarskoj.

– I dabome „učinkovitost“  lohotne UN je mađarsku koštala dodatne 34 godine godine ropstva.

1964.-U Saudijskoj Arabiji je svrgnut kralj Saud, a za novog kralja proglašen je princ Fejsal.

-Sve ostaje u porodici.

1978.-Dvojica sovjetskih kosmonauta Jurij Romanenko i Georgij Grečko vratila su se na Zemlju sa svemirske stanice “Saljut 6” nakon 139 dana i 14 časova, što je bio novi rekord boravka u vasioni.

– Mnbogo je to dana za tadašnje tehnički nepripremljene stanice i posade .

1994.-Više od 430 ljudi poginulo je u požaru posle eksplozije u velikom skladištu nafte blizu jednog sela u južnom Egiptu.

1995.- Vrhovni sud Argentine doneo je odluku o ekstradiciji nacističkog oficira Eriha Pribkea Italiji, gde je optužen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata.

– Bolimo revnosne države. Ha se nekom nacisti pimakne smrt , eto vam ga.

1998.- Uragan “Mič”, koji je harao kroz Centralnu Ameriku sedamdana, izazvao je ogromna razaranja, posebno u Hondurasu i Nikaragvi, a najmanje 9.000 ljudi je poginulo.

1999.- Crna Gora je uvela nemačku marku kao paralelnu valutu uz jugoslovenski dinar.Pripprema za razdvajanje dva oka u glavi. Sada su ko  oči pijačarske fukare.

2001.-Posle više od pola vijeka u škole u Srbiji ponovo jeuvedena veronauka.

2003.-Sveštenik Kenon V. Džin Robinso nimenovan je za biskupa američke Episkopalne crkve. On je prvi sveštenik koji je javno priznao da je homoseksualac.

-Time je hriščanska crkva otvoreno  stala na stranu dodomita. U prevodu čeka je sudbina Sodome i Gomore.

2003.-Umrla je Kristabel Bilenberg (94), britanskaknjiževnica, autorka knjige “Prošlost sam ja”, memoara o opstanku u nacističkoj Nemačkoj.

2004.- Na predsedničkim izborima u SAD ponovo je izabran republikanac Džordž Buš.

– Grmalja guraju cionisti.

2004.- Umro je šeik Zajed Ben al Nahajan (90), osnivač iistorijski lider Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je tom zemljom vladao od 1971. godine.

2004.-Holandski filmski režišer i kolumnista Teo van Gog, praunuk slikara Vinseta van Goga, ubijen je u Amsterdamu. Njega ubodima noža usmrtio jedan Marokanac koji je kasnije uhapšen. Teo van Gog je snimio film o zlostavljanju žena u islamskim zemljama.

2007.-Umro je čuveni ruski koreograf i rukovodilac Državnogakademskog ansambla narodnih igara Igor Mojsejev. Dobitnik je brojnih sovjetskih odlikovanja ali i nekih zemalja sveta, među kojima je i medalja Mocarta kojom ga je odlikovao UNESCO.

2008.- Umro je Džon Dejli producent 13 filmova kojisu dobili Oskara, među kojima su “Vod” Olivera Stouna, “Poslednji kineski car” Bernarda Bertolučija i “Priviđenja” Roberta Altmana.

Dogodilo se na današnji dan 1. Novembra / Studenog

Danas je Ponedeljak , 1. Novembar/Studeni, 305. dan 2021. Do kraja godine ima 60 dana.

Još samo dva mjeseca. Ko bi reko. Juče je bilo mnogo više. Prekjuče je godina tek zakoračila. Leti vrijeme kao međugalaktička letjelica Zemlja. Možda sekundu brže od 107.200 km na h.To bi značilo 29, 79 km/s.

I oni nama zemlja ravna. Popadali bi ko olovne kugle izbačene iz topa koji slijepljuje eskadrilu u komadu.

Ovu metaforu smo skontali da se neuki ibretili odakle nam i š'a nam to znači.

Mi pametni kao i uvijek, mudro šutimo o mudrim stvarima. O ljudskoj gluposti meremo po vazdan tabiriti i naglabati.

Eto oni nama , zapisano je u knjigama da se ne smijemo brijati.

Jes’  im to  jak fazon. Lijenčine . Mrsko im se brijati i upristojiti da liče na ljude , a ne na pogančere. Pa ko biva hajmo svi na  homoprimogeniuse ličiti.  Primogeniusi su imali opravdanje. Vrlo je bolno bilo brijati se kamenim sjekirama.

Jednom nam se žilet slomio, a radnje nisu radile. Morali ići na… ma teško nam se faliti . Pa znate gdje se ide obrijan ko dječija guza. Uzeli kamen odbro ga natoljicali na brusu i udri nedaj. Tri sata se klali. Ispali ko tušija kiseljena crvavim paradajzom. Nikakvi a bolni.

I smiješni. Povod brijanja se ismijala ko nikad. Kaže evo te ko  kozičavi mladoženja, koji se brijo  tupim kamenom. Ali kad joj smijeh presto, više se nije smijala. Samo je stenjala i dozivala mater:

-Joj mamo mamice.

Eto zato se mi brijemo . da bi žene mogle pjevati i majku dozivati.

A oni što naopako uče , nek se ne briju i  puštaju bradu. I budu mimo svijeta. Vala zaslužili su, jer su se pocijepali u vjeri. I ratove zbog toga vodili. I dan danaske vode.

I te nas hanefijske kukavičke  minderpuze koje su se u mišju rupu za rata sakrivali pameti  i ljudskosti uče.

Ma , mogu oni pjevati borbene. Nevjerničke ko što su naučili. neka se druže sa onima drugima koji se ne briju.

Eto četnici se ne briju. Nisu ni krstaši. ni ISIS. Ni Kaida. Ni Marks i Engels. I onaj Darvin što je od majmuna nasto, ni on se nije brijo. Ni većina katila i nevjernika.

Što bi poete rekle:

-Joj grdoba majko moja.

U prevodu:

-Nalet ih bilo

A istoričari zapisuju:

1509.-Javnosti su prvi put predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.

-Šta je pederčina mogla namolovati? Poganluk , šta bi drugo. I sebe kao vatikanskog  boga kako se sa ljubavnikom prstima milki. I 506 godina tu bestidnost i bedastoću pape svaki dan gledaju i ni jedne. Sve do jednom. Kada im se strop razbije o hadumske glave.

1700.-Umro je Karlo II, španjolski kralj, posljednji španjolski Habsburgovac.

-Ovo je lijepo sročeno: poslijednji španjolski habzburgovac. Ali do zla bare nepismeno.

Pismeni bi to rekli: Posljednji je potomak dinastije Habsburg na španjolskom prijestolju.

  1. – Katastrofalni potres i tsunami razorili su grad Lisabon i odnijeli oko 60.000-90.000 žrtava.

-Podaci nisu vjerodostojni. Tada se mjerilo kanapom.

1757.-Rođen je italijanski vajar Antonio Kanova, najveći majstor italijanskog klasicizma, koji je uticao na cjelokupno evropsko vajarstvo. Djela: “Amor i Psiha”, “Paolina Borgeze kao Venera”, “Persej”, “Tri Gracije”, spomenici papama Klementu Dvanaestom i Klementu Četrnaestom, Napoleonova bista.

1813.- Rođen je Petar II. Petrović Njegoš, pjesnik i vladika Crne Gore.

-To je onaj sušićavi koji je istrbljivo poturice. Normalno guslama i stihovima. Inače nije smio sići u ravnicu. A od žene bježo ko svinje od krsta.

1880.- Rođen je Alfred Wegener, njemački geofizičar i meteorolog.

1883,.Rođen političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića. Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935. Likvidiran je u SSSR-u 1937. u staljinističkim čistkama. Djela: “Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma”, “Iz nauke i filozofije”, “Teorija relativnosti”.

-Ko ga tjero da ide Staljinu na noge, bolje reći na ruke.

1889.- Rođen je Philip Noel-Baker, britanski političar, diplomat, humanist i sportaš.

1894,.Umro je Aleksandar III., ruski car.

1903.- Umro je Theodor Mommsen, njemački povjesničar i političar.

1918.-Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svjetskom ratu oslobodila je Beograd.

1918.- Lavov proglašen glavnim gradom Zapadnoukrajinske republike.

1924.- Rođen je Süleyman Demirel, turski političar i državnik.

1928.- U Turskoj je arapsko pismo zamijenjeno latinicom, kao dio reformi osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka.

1936.- Italijanski fašistički diktator Benito Musolini objavio stvaranje osovine Rim – Berlin.

1944.- U Beogradu su predsjednik Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije Josip Broz Tito i predsjednik izbjegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić potpisali sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade sa zadatkom da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu.

1945.-Velika Britanija je saopštila da je lider nacističke Njemačke Adolf Hitler najvjerovatnije izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

1946.- Generalna skupština UN je osnovala UNICEF (Međunarodni fond UN za pomoć djeci).

1952.- SAD su na Maršalskim ostrvima izvršile probu prve hidrogenske bombe.

1956.-Na prijedlog Jugoslavije, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je zatraženo da Velika Britanija, Francuska i Izrael odmah obustave oružane akcije, povuku se sa teritorije Egipta i omoguće ponovno otvaranje Sueckog kanala.

1963.-U vojnom udaru u Južnom Vijetnamu ubijeni su predsjednik Ngo Din Dijem i njegov brat Ngo Din Nu.

1972.- Umro je američki pisac Ezra Paund, jedan od utemeljivača pjesničke imažinističke škole. U Drugom svjetskom ratu bio je u službi propagande fašističke Italije, pa mu je 1945. suđeno, ali je proglašen ludim i 13 godina je proveo u ludnici. Poezijom obilježenom velikom učenošću, individualizmom, razočaranošću “izgubljene generacije” poslije Prvog svjetskog rata i širokom slobodom forme, više od bilo kojeg modernog pjesnika je unaprijedio metričku formu engleskog jezika. Njegovo remek-djelo “Cantos”, izuzetno teško i složeno štivo, sastavljeno je od niza nezavisnih pjesama koje je objavljivao do smrti. Objavio je i više kritičkih knjiga: “Duh romantike”, “Kritički eseji”, “Kako da čitamo esej”, “Džeferson i/ili Musolini”.

1981.-Antigva i Barbuda stekla neovisnost od Velike Britanije.

1987.-Kineski lider Deng Sjaoping povukao se sa svih funkcija u Komunističkoj partiji.

1993.- Stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji formalno uspostavljena Europska unija.

1995.-U američkoj vojnoj bazi u Dejtonu (Dayton), Ohajo (Ohio) počeli su mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini. Poslije tri sedmice mirovni sporazum parafirali su predsjednici Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

1998.- Utemeljen je Europski sud za ljudska prava u svom današnjem obliku.

2001.- Turska, članica NATO pakta, prva je muslimanska zemlja koja je poslala trupe u rat protiv Avganistana.

2003.-Haški tribunal dao saglasnost Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru za podizanje optužnica protiv osam pripadnika nekadašnjeg Hercegovačkog korpusa, osumnjičenih za ubistvo 111 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

2007.-Umro je Amerikanac Pol Tibets pilot i komandant aviona B-29 iz kojeg je 1945. godine bačena atomska bomba na Hirošimu, od koje je poginulo između 70.000 i 100.000 ljudi.

Dogodilo se na današnji dan 31. Oktobar / Listopad

Danas je Nedelja 31. Otkobar / Listopad  2021.  godine računate po Vatikanskim kalendarima.

Ujedno je to  304 dan je u godini.Dokraja godine po proračunu plus/minus bi trebao ostati još 61 dan.

Čudno,  kontamo mi ,   dani ko neke bivše babe , samo riknjavaju, a godina ni habera. Kao da nemaju osjećaj za zlatno lišće koje  ugađa bojama.

Valjda misle  tu ni zlatne kašike i zlatne vreće sa nakitom ne pomažu.

Ne znamo da li je godina  upoznata sa činjenicom su zlatne kašike i vreće sa zlatom garant viza za pržun. To je vrlo smrtonosna i vrlo vrela činjenična kombinacija.

Nikad dosta zlata , a opomene ne pomažu. Odozgo se javlja se bliža i dalja familija sa preporukama:

-Ni blizu zlata, djelite ga narodu, siročadima i potrebitima ,  inače zaglavinjaste u ovoj užasnoj  vrelini kao mi.

Što bi poete rekli:

-Zlatili se vi ili ne zlatili, pržun vas čeka.

U prevodu :

Đematile, porodica i otac i majke i djeca se pržunat trebaju.

1517. – Umro je Fra Bartolomeo, italijanski slikar.

Što je taj nečistu savjest imao.Samo slikao novo zavjetne prizore.Pokoji portret neke žene vjerovatno bogate, fra su uvijek letjeli za lovom a poneki i za ženom.O ovome nemamo ništa više reći osim da se slikama htio iskupiti za životne radosti „ nedostojne „ jednog fra

1517. – Njemački sveštenik Martin Luter na vrata katedrale u Vitenbergu okačio i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve.

Dojadilo čovjeku zloupotreba crkve,bogaćenje i otimanje od siromašnih .Ništa novo ,na dunjaluku ni tada ,ni stoljećima prije i poslije. Bogumili to isto upozoravali ali dobili herezu i krstaške ratove.

Da je okačio i na svod Sikstinske kapele ne bi mu ništa vrijedilo.Gledajući njegov CV ustanovismo da je bio veliki prelivoda.Mi ćemo obratiti pozornost na jedan dio njegovih istupanja.Kao mlad zagovarao pomirenje Jevreja i hrišćana „ jer isus hrist rođen kao Jevrej“.Ne znamo kako je skontao,ali u poznim godinama je tvrdio da su jevreji iskoristili slabosti crkve i dokopali se velike moći .Njegove antijevrejske teze su inicirale stvaranje antisemitske Njemačke evengelističke crkve.U doba Hitlera i nacista ova crkva je zastupala krajnje antijevrejske i rasisitičke stavove predstavljajući se crkvenim  tutorom arijevske rase.

1632.- Rođen je Johanes Vermer, holandski slikar.

Još jedan popa,ali matematičar.Bio je sveštenik koji je pokušavao da pomogne siromašnim.To mu svakako loše isšlo.Ne zato što nije imao revnosti već zato što crklva i sveštenici imaju stisnute ruke.

1711. – Rođena je Laura Basi, italijanska naučnica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi.

Ipak nije bila i prva žena laureat.Tu je preduhitrila Elene Lukrecia Coronaro 1678.god. Ovo smo morali ičeprkat da stavimo sliku.Žene su inače rijetke ptice u dešavanjima na dan taj i taj.

1785.- Rođen je John Keats, engleski književnik.

Tuberkuloza i nesretna ljubav su ga dotukli u 26 godini.Pjesnici ga voljeli,kritika manje,Nije nalazila previše pjesništva u krutoj Kitovoj poeziji.

1835. – Rođen je Adolf von Baeyer, njemački hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1905. godine.

1851. – U Cetinju umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, epski pjesnik, autor dramsko-epskog djela “Gorski vijenac”. U književnoj baštini ostavio i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pjesme.

Uh dobro je navalio ovog studenog,evo ga svako malo.Sada smo rahat gosdinu dana ga nećemo pominjati.Mi ne bi nikako ali nam ga poturaju.

1848.- Carske čete pod vođstvom feldmaršala Alfreda Vindišgreca zauzele su Beč, čime je ugušen osmomjesečni Bečki ustanak tokom kojeg je bila uspostavljena revolucionarna vlada.

Te godine po Evropi je harala proljećna  epidemija  buđenja nacionalnih svijesti  i   romantičnih osjećanja za domovinu .

1864.- Nevada je postala savezna država SAD.

Ima neki bajat vic koji kaže da su najsretnije žene u Nevadi a najtužnije u afričkoj državi mali.Ne vjerujte to je samo vic.Po stadnsardu ali ne i sreći vic je opravdan.

1908. – U Londonu su svečano zatvorene IV ljetnje Olimpijske igre.

Ljudi kažu da vjeruju u  Gospoda Jedinog ,a reafirmirali mnogoobožačke igre igre koje vatrom slave neke druge demijurge.

1912- Grad Peć i cijela Metohija su oslobođeni od Turaka.

Sjaho Kurto najaho Murto:ali gori i opakiji od Huna i Avara. Skoro jedan vijek ugnjetavanja je istrpljeno,sada je Metohija,a bome i cijelo Kopsovo slobodno.Nemojte pitati srbalje o tome.Niko ih nije obavijestio da Kosovo više nije njihovo.

1918. – Umro je Egon Schiele, austrijski crtač i slikar.

Više bio pornografski crtač nego umjetnik,zavodio maloljetnice ali odvalio 24 dana zbog pornografije.Umrio kao vrlo mlad u 28 godini od šanske groznice,kao i jegova žene Edit Harms.

1918. – U atentatu ubijen bivši mađarski premijer grof Ištvan Tisa, vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

Ubica nepoznat.kako ćeš optužiti državu da je ubica kad ona ni njena vlast  ne može i ne zna pucati.Ljudi pucaju,znači upuco ga neki čoek.

1918. – Poražena Austro-Ugarska u Prvom svjetskom ratu predala je u Puli Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca sve brodove i opremu i utvrđenja u Kotoru, Šibeniku, Rijeci, Puli i Trstu.

Sljedeće noći, italijanski diverzanti su potopili bojni brod “Viribus unitis”, na kojem su poginuli prvi komandant jugoslovenske mornarice, admiral Janko Vuković, i 350 mornara.

1918. – U Temišvaru je proglašena tzv. Banatska republika, u uzaludnom pokušaju Mađarske da zadrži sjeverni Banat i zaustavi opredjeljenje žitelja Vojvodine za južnoslovensku državu.

1920, – Rođen je Eduard Adorno, njemački političar.

Za razliku od Gintera Grasa nikad nije obznanio svoju nacističku prošlost.Za razliku od  blentovije književnika ,okorjeli političar je to vješto sakrio i izbrisao CV dok je bio u vrhu  njemačke politike.

1924. – Svjetske štedne ustanove na skupu u Milanu imaju prvi sastanak nakon krize poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se današnji dan obilježava kao Svjetski dan štednje.

1925.- Reza Kan je došao na Iranski prijesto i osnovao dinastiju Pahlavi, koja je vladala tom zemljom do Islamske revolucije 1979.

Sin mu Reza Pahlavi surovao sa američkim kapitalom i napunio narod jadom.Narod se malo preračunao,na grbaču im zasjeo ajatolah sa šerijatskim pravom.Sada kukaju za Pahlavijom.Nerodu nikad ne mreš ugoditi.

1926. – Umro je američki mađioničar porjeklom mađarski Jevrej Hari Hudini, najpoznatiji mađioničar 20. vijeka .

Najveći mu je trik vlastitio nestajanje.Trik je tako dobro izveo da ga nikad niko nije pronašao.

Šta reći,ljudi slave i vole takve hablečine.

1929- – Rođen je Bud Spencer, italijanski glumac.

To je onaj debeljko što stomakom buba,nokautira i snima film za filmom,a gluma mu ko da nikad ni jedan film u životu nije vidio.

194o. – Pobjedom britanske avijacije završena je Bitka za Britaniju koju su u julu počeli Nijemci snažnim bombardovanjem i pomorskom blokadom Velike Britanije. Pošto su Britanci preuzeli vazdušnu kontrolu nad Lamanšom, Nijemci su odustali od invazije.

1943.- Rođen je Salvatore Adamo, italijanski pjevač.

Ovdje ćemo napraviti ispravku.Adamo je rođen na siciliji,ali je živio u Belgiji i bio belgijski pjevač.Pjesmom  Pada snijeg je osvojio svijet.Itekako je rijedi čuti zato smo je uvrstili u današnji muzički  ciklus.

1944. – Nijemci su u Drugom svjetskom ratu, poslije gubitka Beograda, između Dunava, bosutskih šuma i rijeke Save oformnili krvavi sremski front.Obilje mrtvih na svim stanama.

1952. – Na Maršalskim ostrvima u Tihom okeanu SAD su izvele prvu probu hidrogenske bombe.

Igrajte se „ljudi“ igrajte.A pojma nemate šta su fisije i atomi.

1953, – Rođen je Dani Klein, belgijska pjevačica, članica grupe Vaya Con Dios.

Sigurno ste čuli kako poručuje Hej,nana na.Čućete je danas.

1954. – Počela je revolucija u Alžiru protiv Francuske vlasti.

I uspješno se završila.Dugo je trabalo stoljeća da se isčeprkaju ispod francuske korde.

1956. – Bombardovanjem egipatskih aerodroma, Velika Britanija i Francuska su počele napad na Egipat, tokom Suecke krize.

Time su otvorili vrata za Izraelski upad na Sinaj.Tako to saveznici rade,pomažu jedni druge..

1961,- U procesu destaljinizacije Sovjetskog Saveza, Staljinovi posmrtni ostaci premešteni su iz mauzoleja na Crvenom trgu u grobnicu koja se nalazi uz zidine Kremlja.

1984. – Izvršen je atentat na indijsku političarku Indiru Gandhi. Izvršioci su bili pripadnici njenog obezbjeđenja, Siki.

Ti im vjeruješ,a oni hoće da te roknu.Kažu Siki su časni,imaju Zlatni Hram i samo jednu obavezu ( muškarci) nikad ne skinuti turban da te drugi vide,inače postaješ nečastan.Ako pokušaš ubiti ženu nikom ništa.Čast uvijek ima više aršina.Sve zavisi od ličnosti.

1991. – Na prvim višepartijskim izborima u Zambiji, Frederik Čiluba je pobijedio protivkandidata Keneta Kaundu, lidera u borbi za nezavisnost i prvog predsjednika zemlje.

E vala dosta je vladao „otac“ nacije Zamvije.Nećemo trača,ali  svom narodu po stare dana mnoge zulume činio.

1993.- Umro je Federico Fellini, italijanski filmski režiser i scenarist.

Sjećate se Amorkorda.Vjerovatno ne,dobio je Oskara najbolji strani film.  1973 god. Ikona i kultni filma svoga vremena.

2000. – Ruska raketa u kojoj su se nalazili prvi stanovnici međunarodne svemirske stanice, eksplodirala je u Kazahstanu.

2011.- Svjetska populacija dosegla brojku od sedam milijardi.

Uprkos svih nestajanja i nastojanja zvjerinja da što više insana nestane oni se nedaju.Takarli ljudi se tandaraju i množe.Zečevi sku skoro na istoj razini.Ovo skoro u korist humanih bića.