Dogodilo se na današnji dan 20 Oktobar / Listopad

Danas je Srijeda  ,20. Oktobar/Listopad, 293. dan raskošne 20121 godine. Do kraja godine ostalo je još 72 dana.

Ima ona : sedamdeset i dva dana na mome srcu leži rana,nije rana…

Vala ne bi valjalo. Čuj sedamdeset i dva takarli bez takara dana .

Previše je to. A i nova godina će uskoro. Samo što nije. Dok neko poboluje, dok neko ne preboluje i ne ozdravi, neko ozdravi i najde novu Takarenku , i eto boljeg života.

Mi se uvijek zamislimo kad pomislimo na bilo koju Takarenku. Pa nam se oko srca plaho lepršavi lahorci  nježnosti pletu.

Nemojte misliti da smo nešto bezobrazno rekli ili seksistički.

Takar vam je isto što i dever. Evo , već slijedeća rečenica to dokazuje.

Na današnji dan se nisu dešavala prevelika takarenja.

Znaći Takarenka vam dođe ko neka deverli insanka. Što bi se reklo , mora se oko nje mnogo devera, oliti takara istakariti oli prodeverati.

A neovisno o takaru i Takarenki , hroničari bilježe da je vrijeme bilo nešto hladnije na svim dunjalucima osim onim južnijim.

Kod njih lagodne vrućine. Ali uskoro počinje kuhanje. I  južno i sjeverno.

Kod njih zvizdansko, kod nas zindansko. Nikad dva dobra sastaviti.

Što bi poete rekle:

-Aj, dvije su se vode zavadile.

No , nećemo o krvi. Valjda je dosta bilo . Za vijek vjekova.

Ili u prevodu:

Sretna vam nova godina dobri ljudi.

Vi se sad pitate oklen to.

A mi kažemo, nemojte misliti da nismo dobronamjerni. Doduše prema dobrim ljudima.

Prema onim drugim smo indiferentni, nećemo im mi suditi. Oni su već osuđeni, jer su sami sebe osudili ,  ali oni to ne mogu da shvate.

I eto mi prvi dunjaluku čestitasmo novu  godinu.

Sada ga Putin i Putin mogu malo , recimo pjevati borbene. A  Elizabe'eta ne mora.Ona se i onako ne može utrpati u ženski rod. Od onog šofera iz vremena  II rata.

Ima događaja ali su većina bez historijskog ili bilo kakvog drugog značaja. Lokalne teme i tračeve ne prenosimo. Dosadni su.

A i hroničari biraju šta će natandarit.

1740.-Ne smijemo propustiti  nazaobilaznu Mariju Terezijukoj je na dana šnji dan,20 krunisana za kraljicu Austrije.   Marija Terezija došla na vlast nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu svojstvena su apsolutistička i centralistička nastojanja povezana s germanizacijom. Nastojala je pod pritiskom novoga doba spriječiti prekomjerno iskorištavanje kmetova, uvela je opću školsku obvezu, vodila četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka i održavala uređeno stanje unutar Habsburške monarhije.Svojom državom vladala je prilično mudro, uvodeći reforme, ali zadržavajući i umjerenost. Njen sin Josip II. kasnije je bio mnogo radikalniji i njegove radikalne reforme nisu u cijelosti uspjele. Izgledom je mlada Marija Terezija po svemu sudeći bila privlačna. Imala je velike plave oči, svijetlu kosu s naznakom crvene boje i široka usta. Njeni roditelji nisu bili bliski rođaci, pa je bila jedna od rijetkih pripadnica obitelji Habsburg koja je imala zdravo genetsko porijeklo.

-Poslije toga je upoznala našeg deliju Muju. Igrali se reckanja. Ono reckice ne zid plajvazom.Ono četiri vodoravno, peta prekrižiš. I tako pet puta. Terezijin uslov.Ako je vjerovati anegdotaama i logici nestašni De Mujo je desetak godina poslije vršljao po Beču.Kraljica je imala šesnaestero djece tako da anegdota mere bit da bidne ima podlogu.Broj djece upućuje da joj tandarli strana života nije nepoznanica;čak naprotiv.Bila je češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom.Vladala je četrdeset godina i taj vakat su prozvali Terezijanizam.Sada nam je jasno zašto se Mujo nije smio igrati glavušom.

1803.-Amerika kupila Luizijanu od Francuske.

-Oktobar je, izgleda,bio sretan pijačni dan SAD.Vazda nešto učarili u tom mjesecu.

1854.-.Rodio se  francuski  književnik/pjesnik – Arthur Rimbaud. Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak – samoprozvani vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod (1871). Želja za samostalnošću i slobodom odvlači ga od obitelji i na poziv “prijatelja Paul Verlainea” kreće na pustolovno putovanje po Europi. U Bruxellesu se konačno događa raskid među prijateljima što se odrazilo u njegovim djelima “Sezona u paklu” i “Iluminacije” (1874.). Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. Zbog bolesti koljena amputirana mu je desna noga. Umire od raka noge. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. U nekoliko godina prošao je mnogo faza, od vezanih stihova do eksperimentalne proze. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je “prokleti” pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje.

-Mi kratko. Ubleha i plagijator.

1887.- Nikola Tesla počeo svoj uspon u SAD-u kada je na današnji dan prijavio svoje prve pronalaske i patentirao ih. Radilo se o svojevrsnom početku revolucije u elektrotehnici, a zaštitio je otkriće obrnutog magnetskog polja, otkriće višefazne izmjenične struje, pronalazak asinkronog motora, način izrade višefaznih motora, generatora i transformatora. Gotovo svake godine prijavljivao je nove patente, tako da ih je ukupno bilo više stotina.

1935.-Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije u više gradova organizovala zborove zahtijevajući jednako, opšte, tajno, aktivno i pasivno pravo glasa za sve građane oba pola.

1940.-Rodio se Nedžad Ibrišimović, bosanski književnik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik.

U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB “Preporod” koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine. Od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”. Prevođen je na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski. Nakon izlaska iz štampe romana “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”. U januaru 2009. godine u izdanji IKD “Šahinpašić” objavljeno je osmo izdanje “Vječnika”, a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

1943.- Nacistički bombarder napao New York. Na današnji dan prvi put je poletio njemački teški bombarder Junkers Ju 390, dizajniran s ciljem napada na Sjedinjene Američke Države. Taj je bombarder imao čak 6 motora, veliki raspon krila od preko 50 metara i maksimalnu masu pri polijetanju od čak 75,500 kilograma. Domet Ju 390 iznosio je zavidnih 9,700 km, što znači da je iz Njemačke mogao doseći istočnu obalu SAD-a (New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore itd). Njegovih 6 motora izradila je tvornica BMW. Svaki motor imao je čak 14 cilindara, zvjezdasto raspoređenih i mogao je razviti 1,700 konjskih snaga. Dakle, ukupno je bombarder raspolagao s čak 10,200 konjskih snaga.

1944.- Partizani oslobodili Beograd u Drugom svjetskom ratu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peka Dapčevića, te Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova – u Drugom svjetskom ratu oslobodile Beograd.

1945.-Francuska se sjetila da i žene trabaju imati pravo glasa.Da nije bilo sveopšte euforije zbog sloma nacizma teško da bi se to dogodilo.

-Žao nam žena hem dobile pravo glasa,hem ih sada muškarcimogu još više tandarati.Pored sveobuhvatnih kućnih poslova, sada su mogle plusirati 8 – 10 satno radno vrijeme za upola manje vrijednovanu naknadu.To im feminizam uz pomoć lukavih muškinja  poklonio .

1947.- Na današnji je dan američki kongresni odbor za ne-američke aktivnosti počeo istragu o hollywoodskim djelatnicima koji su pripadali američkoj Komunističkoj partiji ili su je simpatizirali. Odbor je preslušavao hollywoodske profesionalce, uključujući Walta Disneya i Ronalda Reagana, da bi doznao koji američki filmski djelatnici imaju veze s komunistima. Reagan je u to doba bio predsjednik Udruženja filmskih djelatnika. Kao reakciju na te nasilne vladine postupke, nekoliko je hollywoodskih umjetnika, uključujući redatelja Johna Hustona i glumce Humphreya Bogarta i Lauren Bacall, protestiralo protiv takvih istraga, pozivajući se na prvi amandman. Kongresni komitet sastavio jec rnu listu, koja je isprva sadržavala deset imena, a zatim se povećavala, pa je dosegla brojku od čak 300 djelatnika. Filmski studiji te ljude nisu htjeli zapošljavati. Jedan od umjetnika na crnoj listi bio je i Charlie Chaplin. On je otišao u inozemstvo, a ostali su se snalazili na druge načine, primjerice pišući pod pseudonimima. Većina optuženih, nažalost, nikad ponovno nije uspjela etablirati se u Hollywoodu.

-Zemlja demokratije. Koji cirkus.

1949.- Jugoslavija izabrana kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

1962.- Počeo Indijsko-kineski rat.

1973.-Zvanično je otvorena nova zgrada opere u Sidneju u Australiji, koja je postala prepoznatljivi simbol Sidneja po svom neobičnom krovu nalik na jedra.

1989.- Umro britanski glumac Anthony Quayle.

1994.- Umro američki glumac Burt Lancaster.

2011.-Ubijen Omar el Muamer Gadafi neprikosnoveni vladar Libije od 1969. do 2011.

-Mnogo,previše i nije se znao na vrijeme dostojanstveno povući.

Na današnji dan 19. Oktobar/ Studeni

Danas je Utorak, 19. oktobar/listopad, 292. dan 2021. godine. Do kraja godine ostalo je još 73 dana.

Uvodničar nam zaspo,ne smijemo prijaviti zbog čega.Ilmijska udba obilazi teren,ubire sadaku za svoj džep i minuse piše.

Moramo se nekako sami snaći za uvodnik.

Danas  je  radni dan.A ne bi trebao biti. Ali poslodavačke krvopije nas vratili u devetnaesti vijek, devedeset radnu sedmicu.

Ipak , uzesmo vaktiju da vidimo koji je tamo dan.Kad tamo ćorak.Isti kalendar ko na našoj stranici.Samo dodali zoru, ono između i akšam. Prvi put u životu vidjesmo vaktiju bez sabaha.   Njima važni sahati i dekike koje se kotrljaju.Mažu narodu oči i pljačkaju ga.

Tako učeni ljudi znanje znaju. Njima bitno na stomaku plaziti ko gmizavci. Vala puži i klanjaju se riđobradim  idolima, kontaju biće peškeša iz majčinih vreća sa narodskim blagom.

Ih , to je sića spram opljačkanog.

Mi ih ispravljamo: danas je Subota , 19. oktobar 2019 / 10. safer 1440 Hidžretske godine.Moramo .Lijenčine.Ne mo'š nigdje naći Islamski kalendar ni Huble teleskopom.

Kako nas nisu obavijestili kada je sabah mi ćemo objavljivanje ovog članka nariktati na izlazak sunca,odnosno  6 h 59’.

Vidi se , velikodušni smo. Šta ćemo. Siromašne sa umom valja vazda pogurati. Zlu ne trebalu. Ko neka sadaka mu dođe. Kažu treba popaviti bolesne i umom potrebite.

Što bi poete rekle:

Popravljali vi njih, ne popravljali pržun im ne gine.

U prevodu:

Ne bih bio onim iz „  iz „ u koži. Mnogo će da cvrći i to na beskonačno dug period. Moš'te misliti kako će proći riđobradi, razroka fukara i šah robijaš.

Ali idemo redom:

1745.- Umro je engleski pisac irskog porijekla Džonatan Svift (Jonathan Swift), jedan od najoštrijih satiričara u evropskoj literaturi i značajna ličnost u političkom i javnom životu Londona (“Guliverova putovanja”, “Priča o buretu”, “Suknareva pisma”).

1781.– Završen je američki rat za nezavisnost, predajom Lorda Kornovolisa (Cornwallis) Džordžu Vašingtonu (George Washington).

Bolje po svijet da nije. Bolje bi bilo da su se još par decenija krhali.Vjerujemo da bi bilo manje nepravde na svijetu; jer bi se o svom jadu zabavili.A vjerovatno bii i Indijanci i „Afroamerikanci „  malo više vazduha udahnuli.

1812.– Napoleonove trupe su počele povlačenje iz Moskve.

Levati udarili na Moskvu zimi,a ni skije ni sanke ili bobove ni su ponijeli.O opremi da ne govorimo.Valjda htjeli topove po snijegu valjati.To ni Hitleru, vijek i nešto godina kasnije neće uspjeti.

1813.- Okončana je “Bitka naroda” kod Lajpciga u kojoj su ujedinjene vojske evropskih država,            ( Rusija, Pruska i Austrija) po nalogu vatikana porazile Napoleona i vrnule  ga kući.

Mjesto da u Parizu ljubuje sa Josefinom ,on  sa  Valevskom po Evropi tutnja i ta-ta-rata-ta se provodi. Nije nikakvo čudo što gubi bitku za bitku.Žena je žena,a blećak je blećak.

1862.-Rođen je franucuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, koji je sa bratom Lujem izumio filmsku kameru.

To je dobro ,ali i ne valja.Dobro jer dobri ljudi snove i ljepotu kamerom sanjaju, a kamera može biti svjedokom. Ali kome; kad se gospodari grada i svijeta ničega ne boje.

Mi ih podsjećamo da ima jedan Gospodar Mudri i Silni.

Ne valja; jer je svijet pun mediokriteta koji svašta na kameru pristavljaju.Nećemo poganiti ove blagdanske dane nabrajajući.Koji blagdani puitaće neko.Ima blagdana negdje u svijetu , a i ljudi svakom danu pritakarili nekog sveca jal neku bruku.Sad svega više ima nego kućnih duhova.

1872.- U Novom Južnom Velsu u Australiji nađen je “Holtermanov grumen”, ploča škriljca težine 235,14 kilograma, u kojoj je bilo 82,11 kilograma zlata, najveća količina koja je dosad pronađena.

-Dobar neki grumen, haman ko majčina vreća sa narodskim zlatom.

1875.-Umro je engleski fizičar Čarls Vitston, pionir telegrafije. Pronašao je metod za određivanje električnog otpora (“Vitstonov most”) i istraživao elektricitet, svjetlost i zvuk

1882.-Rođen je Umberto Boccioni, italijanski slikar i kipar.

Iskreno, nikad čuli za njega. Šalimo se.Samo je nama nevažan. To je onaj bleso i ubleha koji je rekao : rat to su dosada i komarci. Dalji komentar nije potreban,osim pikanterije;

Nakon tri godine ratnih dejstava,miliona metaka i  i granata, ahmak je  naš'o da rikne padom sa konja. 

1915.-  Rusija i Italija su u Prvom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, koja se 6. oktobra priključila Centralnim silama.

1918. U Zagrebu je u Prvom svjetskom ratu Narodno vijeće Srba, Hrvata i Slovenaca donijelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slavena u jednu državu.Ostali se narodi o tome nisu pitali.

73 godine poslije udruženim snagama razvalili tu istu državu.Jes im ta neka logika jaka.I opet one druge nisu pitali.Natakarimo logiku,ali odakle toliku krv nađoše i proliše;naročito ovi nešto južniji osnivači;jedva da nam je jasno.

1925.-Američko-francuska ekspedicija našla je u Alžiru stare morske školjke, dokazavši na taj način da je Sahara nekad bila pod vodom, dio morskog dna.

Otkrili ljudi toplu vodu.Sve im to u Bibliji i Kur'anu piše. Nama ne trebaju ekspedicije.Što ćemo džaba kintu bacati.Nismo levati.Valja nam lova za akšamluka i štošta još.

Mi se zarovime u Svete knjige i nađemo pouku o svemu i svačemu.Pa to u pismenije ubacimo.

1935.- Liga naroda natandarila sankcije protiv Italije zbog invazije na Etiopji.Plahe neke sankcije.Protiv Hitlera i nacista nikad nisu uvodili sankcije.Zvijeri su bili Miljenici pape Pia IX ,SAD i  Euopljana dok ih nije snašlo to što ih je snašlo.

1937.-Umro je novozelandski fizičar engleskog porijekla Ernest Raterford (Rutherford), dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908., jedan od utemeljivača moderne atomske teorije. Otkrio je tri tipa radijacije koje je nazvao alfa, beta i gama zracima.

1954.-Zaključen je anglo-egipatski sporazum o povlačenju britanskih trupa iz zone Sueckog kanala u roku od 20 mjeseci.

To je bio početak kraja najstarijeg evropskog sifilističkog bordela.

1964.- U udesu sovjetskog aviona “Iljušin-18”, koji se srušio na Avalu, poginuli su svi putnici među kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovom na čelu. Delegacija je upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi 20-godišnjice oslobođenja Beograda.

1984.- Pripadnici poljske službe bezbjednosti (“eskadroni smrti”) kidnapovali su varšavskog sveštenika Ježi Popjeluška i nakon mučenja bacili ga u vještačko jezero kraj Vloclaveka. Javni proces ubicama na čelu s funkcionerom službe bezbjednosti, Gžegožom Pjotrovskim 1985. odigrao je značajnu ulogu u procesu raspadanja komunističkog režima u Poljskoj.

1987.- Dionice na Wall Streetu pale rekordnih 508 bodova, ili 22, 6 posto. Bio je to ‘‘Crni ponedjeljak’’, krah berze.

-Bolje i crni ponedeljak , nego crni petak. Kada se dogodi crni petak osnuje se henocidna tvorevina Vatikan. A to bi bilo previše.

1999.-U Parizu je u 97. godini umrla francuska književnica Natali Sarot (Nathalie Sarraute), začetnica novog francuskog romana (“Tropizmi”, “Portret nepoznatog”, “Zlatno voće”).

2000.-Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera te zemlje Žana Kambandu na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog 1994., kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika plemena Tutsi i Hutu.

-Nismo sigurni da li to znaći da treba odslužiti dvije trećine doživotnog zatvora.

2001.-Američke specijalne snage počele sa vojnim operacijama u Afganistanu.

I danas su prisutne u toj zemlji,ali kao humanitarci sa dronovima.Za sve krivi talibani. Uzgajaju makov. Oni za pite ( ono kjo fol), ali ameri imaju bolju ideju. Mogu se praviti vrhunski opijati. Vidimo nagodili se.

Već dugo se ne puca u avganistanu.

2003.-U Sarajevu je u 78. godini umro Alija Izetbegović, bivši predsjednik Bosne i Hercegovine i dugogodišnji lider Stranke demokratske akcije (SDA).

-Utemeljivač dinastije Izetbegović , ali o mrtvima sve najljepše, baren na današnji dan. Poslije viđećemo.

2007.- Pakistanska opoziciona liderka, Benazir Bhutto, vraća se kući nakon osam godina provedenih u egzilu.

-Bolje da nije, jadna li joj majka. Sistem: navlakuša, sačekuša, ahiret.

Dogodilo se na današnji dan 18. Oktobar /Studeni

 

Danas je Ponedeljak , 18. oktobar/listopad, 291. dan 2021. godine. Do kraja godine ostalo je još okruglo  74 dana.

Sve je relativno. E = MC2. Sve je u parovima,zato  sadašnjost ne postoji. Vrijeme je iluzija.

Da nije iluzija žašto bi se dani svake godine vraćali.

Ili zašto bi Ajnštajnu prebacivali razne  naučne krađe.

Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom, a Ajnštan bio surova škrtica.

Prošlost nas mori, budućnost zabrinjava.

Malo ljubavi i milodarja nije naodmet. Ispostaviće se da današnji svijet  postoji radi  ubica,pljačkaša, bagre , fukare , ubleha i prepisivača. Pošteni su zauzeti bitkom tabirenjem sadržine kontejnera.Ko im kriv kad su klepili ušima.

U Bosni , kao i u svijetu, dominiraju pljačke nacionalista predvođenih : riđobradim koji je lijen da se obrije i ljudski dotjera,razrokom fukarom koja se pretvara u hodajuće brdo slanine i boteksa, i bivšeg  robijaša kome su oprostili pljačkaške grijehe i zločinački naum konc logora..

A opet nisu oni krivi što ih insani, zbijeni u nacionalističe torove,  ko hajvani stalno biraju. Moraju, vjerske glavešine im ispiraju mozak kako je to dobro za njih. Plašeći ih mrakom iz susjednih torova, zaboravljaju  tamu nalogodavaca i svoju paklenu bijedu

Dan za danom se lomataju ko vrhunski pehlivani. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. Ali za razliku od Hudinije, oni povedu druge sa sobom, a oni se vrate. Svježi novi i prelijepi. Za one koje nisu prevarili. Hudini se nije vratio, iako je mislio da se vrati. Naivni kontaju zapeo u limbu.

Neko je ustvrdio, da će se u narednom periodu  pokupiti   dobar dio iz vladajućih BH ergela , i barem one najšupljije od ulema. Prepoznaćete ih. Njihov kantar je praza, a kućne sehare pune, a oni utovljeni ko stoka pred klanje.

Sve sami licemjeri i Bogohulnici.

Što bi poete rekle:

-Možete , ali doklen ne znate. A onda , ehej, jaro, ima zvizdan da vas vječno tabiri.

U prevodu:

-Nek se ilmije i njihova vlastela dohvate Svetih knjiga  , možda nauče nešto.

 

A današnje tabirenje vam izgleda vako:

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjukonjan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

Tako su to vijek radili Englezi.Pljačkali,silovali,spaljivalji i klali – dakle genocid.

1867.- Carske Rusije prodala Aljasku za 7 miliona dolara.SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po kilometru2,ili za sedam miliona $. Kasnije se otkrilo da je Aljaska jako bogata rudnim bogatstvima. Bagatela.

1925.-Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Njenu svjetski poznatu pjesmu Djeca pireja smo vam pristavili. Ako se sjetimo i danas ćemo.

1926.-Rođen je Čak Beri, američki kompozitor i pjevač, začetnik rokenrola.

-Nije u rodu sa Holi Beri. Provjereno. Nema b+veze sa američkim sistemom stanovanja. Princip arijevci – Geto.

1912.-Započeo je I Balkanski rat i trajao je  do svibnja 1913. a vođen je između Srbije, Bugarske, grčke i Crne Gore na jednoj i Turske na drugoj strani. Naime, krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osmansko Carstvo je već bilo pred raspadom pa su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij. Države su osnovale Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju kršćane i muslimane. No, Turci su smatrali da se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Kršćani su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Nakon završetka rata balkanske su države podijelile osvojena područja, a Osmanskom Carstvu je u Europi ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.Pošto historiju pišu pobjednici ispuštena je najbitnija činjenica:

Poslije tog rata se desio genocid nad muslimanima na teritorijama koje su ranije posjedovali Turci.

To već tema za ozbiljnije zahvata,jer je to samo jedan u nizu genocida na balkanskim muslimanima.

Pitajte mitropolita Mihajla poglavara Crnogorske pravoslavne crkve,ako nama ne vjerujete. On je negdje zagubio cifre (mi ih posjedujemo) ali suštinu priznaje i poredi sa srebreničkim genocidom.

Kada bi se sagledavala prošlost i sadašnjost nikada se ne bi trebalo radovati i pjevati.Ali optimizam je usađen u ljudsko srce.Zato smo danas ,neuobičajeno za nas,posvetili muzičke numera za šire mase;probrane.

Očekujte ih,slijede.

A onda se javi urednik i kaže : A sada pišite pravu pisaniju za dnevnicu.

A jel tako , kažemo mi i samo prepisasmo bez  naših pametnjačkovičkih komentara. Valjda se prepisivači neće ljutiti što im se pačemo u zanat.

1685..-Francuski kralj Luj XVI poništio je Nantski edikt, lišivši hugenote (protestanti) svih vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Anri IV.

– I tako hugenoti po papskoim ediktu ponovo na..grabusiše. A šta ste vi mislili da ćemo rijeti.

1697.-Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, jedan od najboljih pejzažista 18. vijeka, majstor dočaravanja atmosfere i vedrog prozračnog kolorita. Najviše je slikao Veneciju, njene kanale i palate.

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjuan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

-Tako to genocidni teroristi rade.

1865.-Umro je engleski državnik Henri Džon Templ, poznat kao lord Palmerston, dvaput premijer između 1855. i 1865. Organizovao je “Opijumski rat” protiv Kine i Krimski rat protiv Rusije i bio je inicijator gušenja antikolonijalnih ustanaka u Indiji i Kini.

-I zaradio basnoslavne svote za truhlu krunu i , naravno, za svoju malenkost.

1867.-Na Aljasci se spušta zastava Carske Rusije i podiže se zastava SAD-a, čime je zvanično obilježen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Bila je to dobra investicija, naime SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od  4 centa po jedinici. No kasnije se otkrilo da je Aljaska bogata naftom, zemnim plinom i rudom.

– Jedan od najvećih poslovnih promašaja ikada.

1871.-Umro je Charles Babbage, engleski matematičar, izumitelj i ekonom.

– Vala nije nam tebalo prepisati ovu informaciju. Ali mi smo principijelni, sve ostalo su nijanse.

1893.Umro je francuski kompozitor Šarl Guno, s Kamijem Sen-Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. vijeka. Operama “Romeo i Julija” i “Faust” suprotstavio se italijanskom operskom stilu. Popularna je njegova obrada prvog klavirskog preludijuma Johana Sebastijana Baha, a solo pjesmama je utjecao na kasnije francuske kompozitore.

1907.-Rođen je Dragan Šajnović, bosanskohercegovački violinist i pedagog.

 

Na jučerašnji dan (17.oktobra/studenog 1917.-) rodio se Bosanac Mak Dizdar, književnik, jedan od velikana svjetske poezije.

 

1922.-Osnovana je Britanska radio-kompanija BBC.

-To je pedofilska kompanija . Objelodanjeno prošle godine. Jadna britanska dječica.

1935.- Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Filmovi: “Stela”, “Onaj koji mora da umre”, “Ciganin i džentlmen”, “Nikad nedjeljom”, “Fedra”, “Pobjednici”, “Jednom nije dovoljno”, “Maja i Brenda”, “Lizistrata”, “Slatka ptica mladosti”, autobiografija “Ja sam rođena Grkinja”.

-I pjevačica gospodo prepisivači. Pjesmama je stekla veću popularnost nego filmom.

1931.-Umro je američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.- 1931.). Nedaleko od New Yorka osniva laboratoriju u kojoj je radio i Nikola Tesla. Među najpoznatije Edisonove izume ubrajaju se mikrofon s ugljenim zrncima, fonograf, megafon, telegrafski aprat, sijalica sa niti od ugljena..

-Šro se tak okitio tuđim perjem. Kaćipeka do srži.

1967.-Sovjetski vasionski brod “Venera 4” ušao je u atmosferu Venere i emitovao je podatke na Zemlju dok nije izgubio kontakt 27 kilometara iznad površine Venere.

– Nije nam jasno zbog čega. Da ga nisu oteli vanzemaljci ili mu bilo malo prevruće?

1982.- Umro je francuski državnik Pjer Mandes Frans, vođa lijevog krila Radikalsocijalističke partije, koji je, pošto je 1954. postao premijer, okončao francusku vojnu intervenciju u Indokini. Vlast je izgubio 1955. zbog privrednih problema i pobune u Alžiru. U Drugom svjetskom ratu se borio u Pokretu otpora do 1942., poslije čega se prebacio u London i učestvovao u vazduhoplovnim akcijama saveznika u sastavu bombarderske grupe “Loren”.

– Tako to rader „patriote“,Zaždiju pa iz inostranstva bodre biorce za slobodfu. Za razliku od De Gola, ovaj je ipak rizikovao život bar ti puta.

1989.-Generalni sekretar Jedinstvene socijalističke partije Njemačke, Erih Honeker odmah poslije posjete Berlinu sovjetskog lidera Mihaila Sergejeviča Gorbačova podnio je ostavku zbog “zdravstvenih razloga”, a za novog šefa partije je izabran Egon Krenc.

-Dogovor je dogovor . Treba srušiti sovjete i njihove dominione.

1989.-Mađarski Parlament  donosi odluku kojom se brišu svi staljinistički elementi u Ustavu države, zamjenjuju ih zapadni stil višepartijske demokracije.

-Počinje demontaža Varšavskog pakta.

1991.-Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Azerbejdžan odbijaju da potpišu ugovor o ekonomskoj uniji sa konstitutivnim sovjetskim republikama.

-Nisu frajeri. Imaju oni svoju mafiju.

1991.-Vrhovni sud Azerbejdžana usvojio je rezoluciju o samostalnosti, čime su proglasili svoju neovisnost od SSSR-a.

-I tako to…

2004.-U Haškom sudu počeo je dokazni postupak odbrane na suđenjima ratnim komandantima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, optuženima za ratne zločine nad hrvatskim civilima, počinjenim u centralnoj Bosni 1993. godine.

 

 


												

Na današnji dan 17. Oktobar / Studeni

Danas je Nedelja , 17. Oktobar/Listopad, 290. dan ove prelijepe 2021 godine. Do kraja godine ostalo je još 75 dana.

Dani se komadaju kao meteoriti.Đah ih vidiš ,đah ih ne vidiš. Isto kao i proračunski buđet.Neku su razorni i smrtonosni. Tako izgleda. Ali ništa nije od dana. Ni do buđeta.

Ljudski faktor.

I ima velika razlika. Dani jednako griju svakog insana. Budžet opet grije samo one koji ga raspoređuju. Što su raspoređivači bliže vrhovima, veći je tal i grebana.

Ma kakva grebana. Čista pljačka.

I niko nikad ne odgovara. I neće dok su na vlasti razrooka pijačarska  fukara, babin i mamin nasljednik .riđobradi i pomilovana sjedokosa lopža bez usana.

A ovi, poslužitelji i poslušnici iz raznih vjerskih udruga i sekti ih aminuju , jer dobijaju alikvotni dio  ćara.

Jeste li bili u „molitvenim zgradama“  za vrijeme predizborne kampanje?

Znamo da jeste! Nemojte nas sada folirati.

Dobili ste upute kako i za koga glasati. Svako za svoj tor. I onda imate obraza kukati svaki bogovetni dan do slijedećih izbora da vam se nepravda čini.

Nemojte. Glasali ste za svoju bijedu.

Džamije, crkve , sinangoge više ne nazivamo vjerskim objektima ili Božijim kućama.  Nema potrebe a i grijeh je..  Vrlo je bogohgulno to činiti . One to više nisu. Tamo više ne stanuje iskreno vjerovanje u Boga jedinog.

Sakralni objekti su postali predizborni i dnevno  politički slugani nacionalističkih stranaka na vlasti i njihovih pljačkaških vođa.

Što bi poete rekli:

-Ista bagra.

U prevodu ( doslovno prepisano):

-“bougre (bugr) = bagra, lupež, podlac” ovo me bas zanima, i u engleskom postoji inacica ove rijeci. bugger (bagr) = peder, analni kauboj…

– Izraz koji označava društveni talog, onaj najgori ološ i fukaru. Koristi se u množini da okarakteriše rulju koja je kvarna i bezobrazna(često i nepismena) do zla Boga. Pojedinci te rulje imaju takođe zasebne nazive, longara, lotinja, bitanga, ološ, fukara, vancaga i sl.

A što je najžalosnije, dio bagre nam kroji sudbinu i krv na slamčicu cijedi.

A dešavalo se:

1600.-Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

Da padne sva krv nevinih na Vatikanske dvbore niti jedan svećenik nikada ne bi izašao iz pakla.

1653.- Rođen italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor baroknih dela za gudačke instrumente.

-E sada smo rahat. Ne bi mogli živi ostati bez ove informacije.

1673.-Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer umro pošto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji “Uobraženi bolesnik”. Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji “Učene žene”, “Tartif”, “Don Žuan”, “Mizantrop”.

-Izgleda da Molijer ipak nije bio uobraženi bolesnik.

1856.- U Parizu umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma, izvršila ogroman uticaj na evropsko pesništvo.

-Bnije da nije znao čopiti poneki stih.On i Šantić su u talu oko pepisivanja i prevođenja  Azra Kraj tananog Šedrvana. Tuđe perje je uvijek sklisko.

1864.-Južnjačka podmornica “Hanli” u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini torpedom potopila severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

1909.-U tvrđavi “Fort sil” u Oklahomi umro indijanski poglavica Džeronimo, poslednji poglavica Apača. Kao vođa apačkog plemena Čirikahua predvodio nekoliko indijanskih ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

– E, moj Đeronimo. Ti si još dobro prošo. Crveni ljudi   žive u konc logorima, izolovani i gladni slobode. Ona šačica što je preostala.

1916.-Britanske i francuske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele Kamerun, nemačku koloniju u Africi.
-Svjetski ratovi nisu ono što historija piše. To je rušenje radi gradnje i profita.

1966.- Francuska lansirala svoj prvi satelit sa poligona u Sahari.

-Nuklearna proba u Tihom okeanu, sateliti u sahari, Čarli Hebdo u Parizu. Tako vam arijevci vatikanskih nazora rade.

1972.- Donji dom britanskog parlamenta usvojio zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici.

-Isti dom će potpisati i istušpnicu.

1979.- Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera Kina napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila prisiljena da povuče svoje trupe.

-Zafrkani ovi Vijetnamci. Francuska, SAD, Kina svi redom popušlići.

1982.-Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio nekadašnjeg saborca Džošuu Nkoma za učešće u zaveri i isključio ga iz Vlade. Mugabe i Nkomo sedamdesetih godina vodili zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

-Nkoma je dobro prošao, u drugim zrmljama bi bilo jednokratno- nema glave.

1990.-Čehoslovačka komunistička partija isključila iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 funkcionera koji su došli na vlast posle sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

-Dvadeset dvije godine je trebalo. Aferim. Ne bi ni tada bilo da se Svojeti nisu bez metka predali kapitallizmu.

1992.- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros Gali preporučio razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji SFRJ.

-Vehti sekretar najvehtije svjetske organizacije pokušava da provodi zamisli planova Vatikana i Zapada o dezintegraciji Bosne. Zaboravili da je Bosna zemlja Božije milosti i da joj pogan ništa ne može.

1995.- Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna ilegalan “Albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo jedan demonstrant, a veći broj povređen.

-Šta dalje?

1997.-Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao Navaza Šarifa za novog premijera.

-Za svaki slučaj Benizar Buto su koknuli.

1999.- Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza NATO usvojio operativan plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom “Zajednički čuvar”. Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Dragoljub Ojdanić, naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

– Aha, Kosovo je naše. Ali i Kosovo je republika. Pa vi vidite šta vam je raditi.

2002.- Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali Vladine snage. Ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

2002.- Prelaskom na evro Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

-Šta se zna? Možda se jednog dana franak vrati? Nikad ne reci nikad.

2003.- Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu uhapšeni pripadnici rasformirane OVK i izručeni tom sudu. Hapšenje Haradina Balje, Isaka Musljiua i Agima Murtezija bilo prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio KFOR. Protiv Agima Murtezija sud povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

-Aljkavo, vrlo aljkavo. Kao i sav rad Haškog suda.

Na današnji dan 16 Oktobar / Studeni

Danas je Subota, 16. oktobar/listopad  289. dan 2021. godine. Do kraja godine ostalo je još 76 dana.

Nažalost biva što nikad nije. Ljeto polovinom oktobra.

A mi se upravo naštelili   da napišemo,onako po naški,po tabijatu:

Kako se dani tanje to postaje beternije. I vremenski i očevidno.

Počele su kiše ; one hladane dosadne jesenje kiše.Ne može čovjek nosa promoliti.

A ono jok. Upeko zvizdan i zamalo ne proglasiše pandemiju sunčanice.  Aha kad bi se zezali i maglu prodavali.

Tada skontamo, hajmo se fatat  lendohavizanja. Idemo tabiriti šta se to u kišnim danima nalik onim koji su kišili , dešavalo u  minulim vaktima , koji se neće vratiti.

I bolje je.

Za neke kažemo nikad se ne vratili i ne ponovili se.

Druga vremena su toliko zvjerinja da glava boli.

Da se možemo terminatora igrati sredili bi neke stvari. Ali to je samo američka  , po običaju morbidna opsjena ,  koja nema veze sa stvarnošću i pameću.

A jopet mislimo   za ovo  ljetno vrijeme možemo kriviti Toplane.

Igraju sa sa danima , a oni ima se svete.

Ha toplane upale željezariju , dani procvjetaju.

Toplane radi uštede privrnu dotok toplote, dani se slede.

Što bi poete rekle:

-Šta zna papak kad u Sarajevu počinju zimske igre.

U prevodu:

– Počinje kad počne , i to je to. Nema on damare za to.

Danas nećemo kao obično vršiti redaljku po danima. Idemo mešetarit. Malo je interesantnije , ali nije pregledno. Dosadilo nam prepisivati i biti dosadni.

(1)

Ovi dana 11.oktobra prije hejbet godina Kristifor otkrio Ameriku i utro put inkvizitorskim konkvistadorima da pomore američke domoroce. Za Europljane su njihove vlasi bile relikvije: jedan skalp jedan dolar. Kome se žurilo plaćao je dva. Koliko je pržuna  sebi, Španjolcima  i Vatikanu zaradio ne može se u sve haber slikične novine svijeta natandariti.

Znači ovo nije na današnji dan, eli je relevantno u svakom slučaju.

(2)

Fransucka je nemilosrdna prema ženama ,na današnji dan prije tačno 223 godine pustiše oštricu na krhki vrat svoje kraljice,austrijanke Marije Antoanete.Marija Antoaneta je bila usamljena , nesretna žena u svijetu stranaca.Udali su je u petnaestoj godini.Od udaje je čekala sedam godina da konzumira brak.Što je mnogo mnogo je.

Dakle 1793. zbog izdaje pred oko 300.000 Parižana na giljotini pogubljena francuska kraljica Marija Antoaneta, supruga Luja XVI i kćerka austrijske carice Marije Terezije. Tokom Francuske revolucije postala je omražena ličnost koja je gladnom narodu navodno poručila: “Ako nemate hleba, jedite kolače”.  Vrlo mudar savjet , a za zlo joj uzeli.

Ako je vjerovati anegdotama, možda je njakom bosancu u rodu.Majka joj je bila Marija Terezija, Mujina pajdašica.  iBila je jedno od šesnaestero njene djece.Produktivna kraljica bila.Tako i anegdota kazuje.Sve njene kćerke su se zvale Marije.Kažu; to je bila jedina sličnost među njenim kćerkama.

(3)

Današnji dan ali 18.10.  1663.se veže za rođenje Eugena Savojskog   ;jednog od vatikanskih krstaša ; pljačkaša,palikuća  i koljača.On je polovinom oktobra 1697 god. poharao Bosnu i sa sobom odveo 6o.ooo katolika.

(4)

1927.-god rođen Ginter Gras nacista. Takav je svijet; Naciste nagrađuju nobelovim nagradama. Uz to poznat je i kao zadnjičarski haver Salman Rušdija.

(5)

1940.-Njemačka okupaciona vlast ustanovila jevrejski geto u Varšavi.To je bio sabirni centar za poljske jevreje na putu ka tuširanju ciklonom B u gasnim kupatilima.Arijevsko/kršćanska milosrdnost i pedantnost na djelu.Da umalo zaboravismo 220 grama dnevno hrane po glavi stanovnika.što je mnogo mnogo je.Opet po arijevskim standardima.

(6)

1946.-Obješene vođe genocidne njemačke tvorevine trećeg rajha.Rajh maršel Herman Gering se ubio dan prije.Isto kao Milošević.Tako to rade kojači,u biti kukavice.

(1a)

Na jučerašnji dan 1989. se na drugi svijet preselio Danilo Kiš jedan od najboljih,ako ne i najbolji književni stvaralac sa ovih prostora.

Mansarda,Psalam 44.Bašta,pepeo,Rani jadi,Pešćanik,Grobnica za Borisa Davidovića,Čas anatomije i Enciklopedija mrtvih su mu osigurali ulaznicu za muzej besmrtnih.

Poetika i liričnost vrišteće  usamljenosti jedne  ličnosti , koja proživljava kolektivnu patnju i koja ne zna šta će sa tugom i boli.On je jednostavno prenosi na stranice i proslijeđuje čitaocu na sud.

(2b)

Na jučerašnji dan 1917. g. streljana Mata Hari holandska plesačica egzotičnih plesova i njemačka špijunke(?).

Francuze ljepota ne dira.(Slučaj Jovanke Orleanke i Marije Anroanete)

Malo poznata činjenica izbrisana iz historije:

7.

Na današnji dan 1949.god.Velika Britanija uz svesrdnu  pomoć SAD u krvi ugušila borbu  Grčkog naroda za svrgavanje monarjihe. U zapećak istorije su sklonjene genocidne radnje saveznika.

Na Zapadu ništa novo. I tada kao i ovih dana liju potoci krvavih kiša.

8.Za Bosnu veoma vedar dan, ali sutra.

17.10.1917. – Rodio se Mak Dizdar (1917.- 1971.) jedan od najvećih svjetskih pjesnika. Njegove zbirke pjesama  Kameni spavač i Modra rijeka predstavljaju vrhunac poetike, koja posuđuje glas nijemim i kamenim  svjedocima da pričaju priču  o dobroti i snenosti Bosne zemlje Božje milosti i njenog čovjeka koji kao da se pita :odakle ja ovde i čime ja to zaslužujem ovu ljepotu.A onda opet misli;ništa čudno, ja ,zemlja i ova mofra rijeka smo jedno te isto.

Ne volimo nekrologe živim ljudima davati, zato ova crtica. Nekada poslije ćemo malo zakšamlučiti i promuhabetiti koju s njim.

A sada nastavljamo regularno, po hroničarima:

1813.- Počela istorijska Bitka naroda kod Lajpciga u kojoj su snage 6. antinapoleonovske koalicije porazile Napoleonove trupe i prisilile ga da se 19. oktobra povuče preko Rajne.

1846.-Prvi put izveden veći operativan zahvat pod narkozom. Američki hirurg Džon Voren upotrebio etar kao anesteziju prilikom uklanjanja tumora pacijentu u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.

1854.- Rođen  engleski pisac irskog porekla Fingal O'Flaerti Vils, poznat kao Oskar Vajld, najizrazitiji zagovornik larpurlartizma u engleskoj književnosti druge polovine 19. veka. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo se dvogodišnjom kaznom zatvora zbog homoseksualizma. Umro u Parizu 1900. u bedi i nemilosti.

-Taj izraz larpurlartizam dobar za iščašiti jezik, zato se rijetko upotrebljava. Larpurlartizam (od francuskog “l'art pour l'art”; umjetnost radi umjetnosti), je estetski smjer zasnovan na tezi da su stil i umjetnička djela sama sebi svrha i da ne trebaju objašnjenja ili pravila.

Pojam i naziv prvi je put upotrijebio Theophile Gautier 1835. u Francuskoj da bi označio umjetnost oslobođenu od vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam.

1886.-Rođen izraelski državnik David Ben Gurion, jedan od lidera pokreta za stvaranje jevrejske države, prvi premijer od 1948. do 1953. i od 1955. do 1963.

-Nacista i fašista po efektima cionizma.

1888.-Rođen američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderne američke drame, prvi američki dramski pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936.

-Nije ništa u rodu Rajanu O’ Nilu , prema povjerljivim izvorima bliskim Holivudu.

1927.-Rođen Ginter Gras, jedan od najznačajnijih nemačkih književnika 20. veka, svetsku slavu stekao prvim romanom “Limeni doboš”, oštar polemičar i društveni kritičar.

1946.-Osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu UN, FAO, sa osnovnim ciljem da podigne nivo ishrane i poboljšanja životnog standarda. 1979. taj datum ustanovljen kao Svetski dan hrane.

– Najviše nafake od FAO imaju humanitarcio Fao. Vrlo malo pomoći stiže do ugroženih, gladnih i bolesnih.

1946.-Na osnovu presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Nirnbergu izvršena smrtna kazna vešanjem 9 nemačkih nacističkih vođa, među kojima su bili i šef diplomatije Joahim fon Ribentrop i načelnik štaba Vrhovne komande nemačke vojske Vilhelm Kajtel.

1959.-Umro Džordž Maršal, šef Generalštaba vojske SAD u Drugom svetskom ratu, jedan od inicijatora programa za obnovu posleratne Evrope koji je po njemu nazvan “Maršalov plan”. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1953.
-Najveći tal evropske  obnove uzele Maršalove talđije.

1964.- Kina izvela prvu eksploziju atomske bombe i postala peta zemlja koja raspolaže nuklearnim oružjem.

1973.- Državni sekretar SAD Henri Kisindžer i severnovijetnamski političar Le Duk To dobili Nobelovu nagradu za mir za uspešno okončane mirovne pregovore. Le Duk To odbio da primi nagradu.

-Suludo. Nobelovu nagradu   državnom sekretaru genocidno.fašističke-terorističke tvorevine SAD.

1978.- Poljski kardinal Karol Vojtila izabran za 264. poglavara rimokatoličke crkve kao prvi neitalijanski papa posle 456 godina, koji je potom uzeo ime Jovan Pavle II.

-papisa Ivana mu je uzor.

1981.-Umro izraelski general i ministar odbrane Moše Dajan, koji je zaslužan za uspeh u izraelsko-arapskom ratu 1967, kada je Izrael za 6 dana osvojio Sinaj, Gazu, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

-On nije dobio Nobelovu nagradu. Bilo bi previše cionista sa tom nagradom.

1982.- Umro italijanski operski pevač Mario del Monako, nazvan “tenorom epohe”. Zahvaljujući izuzetnom glasu i izvanrednom osećanju za scenu, stekao veliku popularnost i priznanje kritike.

1994.-Crnački anglikanski biskup Johanesburga Dezmond Tutu dobio Nobelovu nagradu za mir kao druga istaknuta ličnost crnačke većine u Južnoj Africi kojoj je dodeljena ta nagrada. Bivši predsednik Afričkog nacionalnog kongresa Albert Džon Lutuli dobio Nobelovu nagradu za mir 1960.

1996.-Na stadionu u glavnom gradu Gvatemale poginulo 78, ranjeno više od 100 ljudi u stampedu nastalom posle pokušaja navijača bez karata da se probiju na tribine kako bi posmatrali kvalifikacioni meč za svetsko fudbalsko prvenstvo.

-Biti sportski navijač, posebice fudbalski je uvijek bilo opasno, vrlo često i smrtonosno zanimanje.

1998.-Pod pritiskom međunarodne zajednice jedinice Vojske Jugoslavije na Kosovu počele povlačenje u matične garnizone, ali sukobi manjeg intenziteta srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca nastavljeni.

-Već tada je bilo sasvim izvjesno da sve miriše na Kosovo Republiku.

Dogodilo se na današnji dan 15. Oktobar /Listopad

Danas  je Petak  15. Oktobar /Listopad 2021.

Jutros je komšinicin pijetao zakukurikao 288. put ove takarli godine.

Trebao bi još hejbet puta po 77 puta nategnuti , ako hoće da pošteno zaradi ovogodišnju platu. Glasne žice,a šta ste vi mislili.

Vi se pitate odakle ili što će pijetlu plata.

A šta mislite šta radi svaki dan?

Zarađuje platu i izbjegava nož.Ako koke dobro nose jaja , znači pijetao dobro radi posa.

Ako na vrijeme budi gazdu ,jopet je u plusu.

A sve nam se ,nekako , čini da je pijetao lukaviji od gazde.Do jednom.Gazda ga hrani i plaća kokama, da ozvaniči sabah.

A pijetao ozvaniči sabah da bi pricvrljivao koke.Nema kod njega ljudskih gluposti.Stara koka dobra juha.Naskaće on sve odreda. Ma ,nije ga briga ni da li je koka, odnosno ženka  njegove vrste. Njemu je samo zakukurikat i čitav potonji dan naskakat.

Dakle ,gazda ga plaća za ono što je pijetlu u krvi.E sad, ne znamo da li mu plaća prekovremene sate i radnje. Ono sa drugim pernatim ženskinjama, jer ruku na srce , nauka nije skontala da li pijetlov takar po stranjskim tijelima ima ikakve veze sa povećenom reprodukcijom među vrstama.

A ća mu ga mereš znat’?Mere bit se jednom izlegu pjetpatke ili pjetguske.Nikad se ne zna.Na ovom dunjaluku je sve moguće.

Ha imaš penezi, moš kod sveštenih lica kupiti  svakoliki takarli oprost.

Što bi poete rekli:

Tetkice i hadumi bi svašta nešto za šoldi prodali.

U prevodu:

Kuku im se i lele!

Vala pošteno da poštenije ne mere biti.

A jopet prepisiviači nas upozoravaju da preivše žvalje rastežemo.Nikad prestat, a njima   se dnevnica zarađuje.

70.-p.n.e. Rođen Publije Vergilije Maron, najznamenitiji pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida” i pastirskih pesama i didaktičkog speva “Georgike”. Uzor latinskog i zapadnoevropskog književnog stvaralaštva, Danteov vodič kroz podzemni svet.

Bez obzira što Dante tvrdio, mislimo da ga je Vergilije na kraju preš'o i vratio tamo gjd epripada. U pržun.

1529.-. Završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana II Veličanstvenog.

  1. Rođen mogulski car Abu ul Fat Dželaludin Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gudžarat i Kašmir i osvojio Avganistan. Sproveo značajne reforme, ukinuo ropstvo i pokušao da stvori novu sinkretističku religiju koja bi ujedinila hinduse i muslimane.

Normalno da nije uspio. Kad asu se to dvije religije pomirile i sublimirale u jendu.Čista utopija.

1581.-Pod pokroviteljstvom Katarine Mediči u Parizu izvedena prva celovečernja baletska predstava , pa se taj dan uzima kao datum nastanka baleta.

Isto tako pod pokroviteljstvom i u režiji Katarine Medići organizovana Bartolomejska noć (naziva se i “krvavim pariškim pirom”) označava noć uoči dana svetog Bartolomeja (24. kolovoza 1572. godine) .Tada je francuska kraljica Katarina Medici organizirala pokolj 25.ooo   hugenota (francuskih protestanata) koji su napravili katolici, a po naredbi svog sina Karla IX., tadašnjeg kralja Francuske.

1582.-. U Španiji, Portugaliji i papskim državama u Italiji počela primena Gregorijanskog kalendara, tako što je eliminisano 10 dana, a 5. oktobar 1582. postao 15. oktobar.

1608.-Rođen italijanski fizičar i matematičar Evanđelista Toričeli koji je otkrio princip živinog barometra. Bio saradnik Galilea Galileja, a posle njegove smrti nasledio katedru za matematiku na univerzitetu u Firenci.

1791.- Rođen Sima Milutinović Sarajlija, jedan od najznačajnijih i, uz Lukijana Mušickog, najuticajniji srpski pesnik XIX veka. Učestvovao u oba srpska ustanka protiv Turaka, a od 1827. u Cetinju bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i učitelj njegovog sinovca Rada, kasnije Petra II Petrovića Njegoša.

1817.-Umro poljski nacionalni junak Tadeuš Košćuško, učesnik Američkog rata za nezavisnost i ađutant Džordža Vašingtona, kasnije prvog predsednika SAD. Po povratku u domovinu borio se protiv rasparčavanja Poljske, ali je njegova vojska poražena u oktobru 1794. Umro u izbeglištvu u Švajcarskoj.

1894.-Pod optužbom za veleizdaju u Parizu uhapšen francuski oficir Alfred Drajfus, čime je počela burna afera koja je godinama potresala društveni i politički život Francuske. Bez dokaza osuđen na doživotnu robiju, ali je posle velikog negodovanja javnosti i angažovanog istupa pisca Emila Zole otkriven pravi krivac, a Drajfus rehabilitovan.

1917.-U šumi Vensen, nadomak Pariza, streljana Mata Hari, najpoznatija žena-špijun u Prvom svetskom ratu. Profesionalna igračica, specijalizovana za egzotične igre iz Indije i sa Jave, koja je važila za najlepšu ženu sveta svog vremena, osuđena na smrt zbog špijunaže u korist Nemačke.

1928.-Nemački dirižabl “Grof Cepelin” obavio prvi komercijalan let preko Atlantika.

1945.- Premijer “Višijevske Francuske” u Drugom svetskom ratu Pjer Laval pogubljen zbog predaje zemlje nacističkoj Nemačkoj.

1946.-Nacistički lider Herman Gering izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji dan pre izvršenja smrtne kazne na koju ga je osudio Međunarodni sud za ratne zločine u Nirnbergu.

1949.- U Mađarskoj pogubljeni Laslo Rajk, Tibor Sonji i Andraš Salai . Na montiranom sudskom procesu oni su osuđeni na smrt kao “buržoaski revizionisti i titoisti”. Posmrtno rehabilitovani 1956. kao žrtve kulta ličnosti.

1964.- Nikita Hruščov smenjen sa mesta prvog sekretara Sovjetske komunističke partije, na njegovo mesto došao Leonid Brežnjev. Nov premijer postao Aleksej Kosigin.

1989.-Umro Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije srpske književnosti čije je delo značajno doprinelo njenoj afirmaciji u svetu. Preveden na mnoge svetske jezike i dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada.

1993.. Nobelovu nagradu za mir dobili predsednik Južne Afrike Frederik Vilem de Klerk i vođa Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mendela za doprinos okončanju režima aparthejda u Južnoj Africi.

1997.- Kongoanski pobunjenici ušli u glavni grad Brazavil i zbacili predsednika Paskala Lisubu. Posle četvoromesečnog građanskog rata, na vlast se vratio bivši predsednik Denis Sasu Ngueso.

1998.- Na osnovu dogovora predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i izaslanika SAD Ričarda Holbruka, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i komandant NATO Vesli Klark potpisali sporazum o uspostavljanju vazdušne posmatračke misije na Kosovu.

Vazdušne posmatračka misija je mirno posmatrala formiranje Republike Kosovo.

2000.- Ubedljivom pobedom na parlamentarnim izborima Liberalna demokratija Slovenije Janeza Drnovšeka vratila se na vlast. Time okončana šestomesečna vladavina desnice na čelu sa Andrejem Bajukom.

Na današnji dan 14.Oktobar/Listopad

Neko je odbrojao 287 dana , dan za danom odlazilo na odmor ,tokom ove pljačkaške ,pred izborne 2021. godine.

Taj isti nam sugeriše da je do njenog kraja dostatno još smao 78 dana.

Kako li je taj prepisivač samo skonto fol.Računa dane, prepiše šta se desilo na taj i taj dan, pa onda čitav život prepisuje šta se  i kako se desilo.I ništa drugo mu se u mozgu ne vrti.

Da li je  išta od toga zapamtio?

Tko da zna. No sumnjamo!Zašto bi prepisivao ako zna napamet.

Lete dani,lete godine.Ista meta , isto odstojanje.Vukovi i ovce , već ofucana milenijska tragikomedija.

Sjećamo se ko prije nekolikoi dana  sisali mamino mlijeko.Sat, dva poslije počeli joj dojku grebuckati  prvim zubićima.

Šta se čudite.Nas su majke dojile minimum dvije godine,a pametne do sedam godina (dobro malo su prkrdašile).Zato smo ispali ‘vako lijepi i pametni.Nismo pokvareni i izopačeni  ko ona vladajuća trulež i bagra.

Ipak ta pogan  nas ne zabrinjava, jer uskoro će se sobom zabaviti.

Pitate se kako znamo?

Jednostavno.Zapisano u svetim knjigama:

-Pogan,silnici,licemjeri,prevaranti,lopovi,pljaškaši, ubice i slična vlastelinska fukara greju u pržun. Jedan kroz jedan.Zar ne vidite da su svima lica modra od pasjaluka.Pripremaju im se za crnilo.

Što bi poete rekli:

-Ničija  majka nije do zore pljačkala narodsko blago. I zato  lako ga je njima. Znaju kojim putem odoše.

U prevodu:

-Oteto prokleto ; al'na cilju će biti beterno i pakleno vruće.

A na današnji dan ,se zbilo:

322.-p.n.e. – Najveći govornik starog veka, atinski državnik Demosten, izvršio je samoubistvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini, proslavio se govorima protiv Filipa II Makedonskog (filipike). Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem oratorstva.

Filip je bio nako i nako i nije ga previše zanimao Demosten.Ali njegov nasljendik nije imao milosti. Nakon Filipove smrti ,Demosten je odigrao  vodeću ulogu u ustanku protiv novog makedonskog kralja, mladog Aleksandra Velikog. Ta pobuna je okrutno ugašena, a kako se ne bi ponovilo nešto slično, Aleksandrov upravitelj Antipater je poslao svoje ljude da uhite Demostena. Demosten ih je preduhitrio i sam sebi oduzeo život.

1322.-Vojska škotskog kralja Roberta I u bici kod Bilanda teško je porazila engleske trupe kralja Edvarda II (Edward). Taj poraz prisilio je Englesku da prizna nezavisnost Škotske.

1806.-Napoleonove trupe pobedile su Pruse i Saksonce u bitkama kod Jene i Auerštata. U narednih šest nedelja Napoleon je pokorio Prusku.

Tada je Napoleona išlo jako dobro.

1809.- Bečkim mirom Austrija je prinuđena da Trst, deo Hrvatske i Dalmacije preda Napoleonovoj Francuskoj, Galiciju Poljskoj i Rusiji, a distrikt In Bavarskoj.

Napoleonu još uvijek dobro ide. Ali ne zna čeka ga jedna veoma hladna i pogubna zima. Rusla zima.

1882.- Rođen je irski državnik Emon de Valera (Eamon), lider republikanskog pokreta “Šin fejn” (irski: Mi sami) od 1917. do 1926, predsednik Irske od 1959. do 1973. Kao premijer od 1937. do 1959. (sa dva kraća prekida) sporazumno je rešio neka sporna ekonomska, politička i vojna pitanja sa Velikom Britanijom. Bio je predsednik Lige naroda 1938-39.

1890.-Rođen je američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer (Dwight David Eisenhower), vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, predsednik SAD od 1953. do 1961, komandant NATO pakta od 1950. do 1952, kada je dao ostavku zbog predsedničkih izbora u SAD.

1894.- Prvi tramvaj u Beogradu krenuo je na liniji Kalemegdan-Slavija, a vukli su ga konji.

Tek poređenja radi desetak godina prije:

„Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj. Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar, a počinjala je od današnjeg Ekonomskog fakulteta, pružala se Ferhadijom i dalje glavnom gradskom ulicom (današnjom Titovom) preko Marijin dvora i završavala na uzanoj željezničkoj stanici.“

1912.-U Milvokiju je nepoznata osoba pucala u predsednika SAD Teodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt). Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu sprečili su da metak dođe do tela.

To nije onaj Ruzvelt u kolicima.Ali ha je američki predsjednik ili nije dobnar ili je marioneta,ili je klovn.

1913.-U najtežoj rudarskoj nesreći u Velikoj Britaniji, u rudniku uglja kod Glamorgena u Velsu poginulo je 439 rudara.

1930.- Rođen je Žozef Dezire Mobutu (Joseph), poznat kao Mobutu Sese Seko, predsednik Zaira (Kongo) do maja 1997, kada je zbačen s vlasti pobunom koju je predvodio Loran Kabila (Laurent). Vladao je diktatorski od 1965, po okončanju petogodišnjeg građanskog rata.
Kao  novinar se upoznao sa Patriceom Lumumbom, čovjekom koji će voditi zemlju do neovisnosti.Sprijateljio se snjim ,postao mu saradnik , a onda će mu zabiti nož u leđa. Odrekao Lumumbe ,uhapsio ga i  predao Moisesu Chombeu, njegovom zakletom neprijatelju. Normalno ,Patrice ostaje kraći za glavu.

1933.-Nacistička Nemačka je napustila Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Ženevi.

Čuj molim te.Sterilna Liga naroda (vala ni UN ništa plodnija nije,nije donijela ni jendo dobro,osim jalovih sluganskih rezulucija, koje nikad nikog ne obavezuju ) da ograniči nacističke planove za osvajanja svijeta.Nije pošteno.

1929.-Više od 800 britanskih mornara je poginulo kada je na početku Drugog svetskog rata nemačka podmornica “U 47” uplovila u britansku ratnu luku i torpedima potopila brod “Rojal ouk”.

Valjda d aobilježe 45 dana od početka II velikog rata.

1941.- Nemci su u Drugom svetskom ratu streljali 6.000 civila iz Kraljeva i okoline, zbog njihove podrške pokretu otpora.

Zbog podrške Partizanima gospodo.samo su se partizani borili protiv fašističkih zvijeri.,jal nacista,jal četnika,ustaša i drugihzvijeri.

1944.-  Nemački feldmaršal Ervin Romel (Erwin Rommel), nazvan “Pustinjska lisica” i autor spektakularnih pobeda Afričkog korpusa u Drugom svetskom ratu, izvršio je samoubistvo tabletom cijanida da bi izbegao hapšenje zbog umešanosti u zaveru protiv Hitlera.

1944.-Britanske i grčke snage oslobodile su Atinu koja je bila pod nemačkom okupacijom od aprila 1941.

Kasnije će britanci krvavo ugušiti težnju grčkog naroda za slobodom.

1944.-U Dubrovniku je umro slikar Marko Murat, prvi pravi i dosledni plenerista u jugoslovenskom i srpskom slikarstvu. Od 1894. bio je nastavnik crtanja u Beogradu i značajno je uticao na stvaranje “Beogradske škole”. Jedan je od osnivača umetničkog društva “Lada” (1904) i Umetničke zanatske škole u Beogradu (1905) (“Devojka iz Konavala”, “Žena sa šeširom”, “Šipanska luka”, “Proleće u Šipanu”).

1947 – Tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon X-1, kapetan Čarls Jeger (Charles Yeager) postao je prvi čovek koji je probio “zvučni zid” u horizontalnom letu brzinom od 1,07 Maha (1.310 km/h) .

1964 – Nobelovu nagradu za mir dobio je američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King (Luther).

Dovoljno da CIA-i skrene pažnju da ga treba smaknuti.

1973.-U Tajlandu je vlada premijera Tanoma Kitikačorna (Thanom Kittikachorn) primorana da podnese ostavku, pošto je armija odbacila njegov zahtev da silom uguši studentske demonstracije.
1977.-Umro je američki pevač i filmski glumac Hari Lilis “Bing” Krozbi (Harry Lillis, Crosby), zvezda holivudskog muzičkog filma, dobitnik Oskara za film “Idući svojim putem”.

1988.-Egipćanin Nagib Mahfuz (Naguib Mahfouz) postao je prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

???

1990.-Umro je Leonard Bernstajn (Bernstein), američki pijanista, dirigent i kompozitor mjuzikla “Priča sa zapadne strane”. Dirigovao je gotovo svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. vodio je Njujoršku filharmoniju (dve simfonije, opera “Nevolja na Tahitiju”, balet “Slobodna mašta”, muzika za film).
1994.-Nobelovu nagradu za mir podelili su premijer Izraela Jicak Rabin (Yitzhak), šef izraelske diplomatije Šimon Peres (Shimon) i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat (Yasser).

Bila bi velika smijurija da nije licemjerna tragika

1999.-.Umro je bivši predsednik Tanzanije Džulijus Njerere (Julius, Nyerere), jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, ključna ličnost u borbi za nezavisnost svoje zemlje od Velike Britanije 1961, predsednik države od 1962. do 1985. kada se kao jedan od prvih post-kolonijalnih afričkih lidera, dobrovoljno povukao sa vlasti. Na svahili jezik preveo je Šekspirova dela “Julije Cezar” i “Mletački trgovac”.

2000 – Alija Izetbegović, poslednji lider iz ratova tokom raspada Jugoslavije, povukao se iz Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Valjda je skonto da ima dovoljno do kraja života .

2001.-U nigerijskom gradu Kanou ubijeno je 200 anti-američkih demonstranata koji su dva dana palili crkve, džamije i radnje.

Vrlo nejasna  i krajnje tragična dešavanja bez smiusla.

2003.- Umro je Moktar Uld Dada (Ould Daddah) prvi predsednik Mauritanije, koji je na vlasti bio od 1960. kada je ta zemlja dobila nezavisnost od Francuske.

Rođen je 1924. godine u mestu Bulimit, kao pripadnik veoma ugledne muslimanske sunitske porodice. Studirao je pravo u Francuskoj, a nakon završetka studija postao je prvi Mauritanac s fakultetskom diplomom. 10. jula 1978. godine, pukovnik Mustafa Uld Salek svrgnuo je Dadaa u nenasilnom puču.
2012.-Umro je bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je obeležio istoriju druge polovine 20. veka i smatran “ocem nezavisnosti” svoje zemlje.

2012.-Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) skočio je iz kapsule podignute balonom do “ivice” Zemljine atmosfere. Tokom skoka-leta sa visine 39.068 metara ka površini Zemlje, koji je trajao pet i po minuta, Baumgartner je telom probio “zvučni zid”.

2014.- Utakmica fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prekinuta je zbog sukoba igrača pošto je preko terena preletela bespilotna letelica noseći mapu “Velike Albanije” s likovima istorijskih albanskih lidera.

Šta da se kaže: Politika i nogomet???

Dogodilo se na današnji dan 13.Oktobar/Listopad

Danas je Srijeda13.Oktobar/Listopad lisnate nam 2021.godine.

285.Dana se sklonilo sa naših vjetrometina života , sa zapisnaim i stopostotnim učinkom brisanja nemjerljivog broja insana sa spiska korisnika vazduha.

Dani su vrlo  fer i pošteni.Nema nepotizma,kriminala ,mućki,praštanja i štela.Nisu oni bosanskohercegovačka državna mafija.Nikome ne praštaju.Tako bi trebalo i naše zakonodavstvo da ima časti i poštenja.Ili da nisu zagubili bijele bubrege.A danas su bijeli bubrezi raritet i extra traženi specijalitet.

Kako smo prokusurali još 8o dana ima zapisana imena putnika na oni dunjaluk.Nekome blago, mnogima kuku.

Tako vam je to.Sijanje i žanjanje.A ljudi misle da za nečiji krvavi hljeb neće odgovarati.Normalno i za narodske vreće sa zlatom.

Ali danas nam je zapao za oko jedan detelj:

1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwić Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidni terorista na planeti i otela je   primat nultog meridijana Bosni,na nagovor Vatikana.

Po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.I oko nje se od postanja  vrti ovaj  svijet.

Njeni Bogumili proglasiše Vatikan đavoljom crkvom. Od tada Vatikan nikako ne prestaje da šalje krstaše sa svih strana da unište Bosnu.

Ali ne može to tako.Bosna je zemlja Božije milosti, a oni to još uvijek, poslije milenijuma i  par stotina krstaških ratova protiv Bosne  nisu shvatiliu.

Nažalost nikada neće prestati da šalje krtaše dok je haduma i tetkica u Vatikanu.

Ali u svemu  ima jedna ohrabrujuća (treća) poruka iz Fatime.od 2056 do 2065 Vatikan se urušava sam od sebe.

Što bi poete rekle:

-K'o drugom jamu kopa, strmekne se u nju.

U prevodu:

Đe'š ba krvavim rukama nevinom jamu kopat.

A i prije su se dešavale čudne stvari.

54.-Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Prema predanju uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

Malo hendikepiran,po priločno „mutav“.Mnoge imperatore nadživio, ali nije mogao sebe i ženine ukusne pečurke,specijalno nabrane i pripremljene za njega.

1792.-Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bele kuće, predsjedničke rezidencije u Vašingtonu.

Eh, kamo sreće da nije kuka ona šačica preostalih potomake  staraosjedilaca.

1815.-Streljan je francuski maršal Žoakim Mira, najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860.-Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwić Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidnio terorista na planeti i otela je primat Bosni,jer po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.

1905.-Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.

Bio je glumac koji je glumio u tragedijama,a u životu je bio poprilični srećković, ali i pomalo neuviđavan:

1869.-oženio je Florence O'Callaghan   u St. Marylebone, LondonNjegov lični život zauzeo drugo mesto   profesionalnom životu. Na otvaranju večeri Bells, 25. novembra 1871. godine, Florens, koja je bila trudna s drugom djetetom, kritikovala je svog muža: ​​”Da li ćeš napraviti budalu od sebe ovako cijeli svoj život?” Irving je izašao iz kočije u Hyde Park Corner, otišao u noć, i izabrao da je nikad više ne vidi. Održavao je i diskretnu distancu od svoje djece, ali je postao bliži njima dok su stariji. Florenca Irving se nikada nije razvela od Irvina,   kada je  postao vitez, ona se prozvala “Lady Irving”; što  Irving  nije prežalio do kraja života.

1923.-Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru,prestonicom Turske.

1925.- Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer. Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

Prozvana je čelična ledi. Tvrde zbog politike.Zluradi kažu zbog izgleda.Mi smo skloniji mišljenju umjerenih, d aje naziv dobila i zbog jednog i zbog drugog.

1943.- Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

Pametni su ovi Talijani.Ha namirišu da im savezniuci giube rat, okrenu s eprotiv njih i postanu „pobjednici“.Lojalnost? Ne znamo talijanski , ali u svakom slučaju kao da ta riječ ne postoji u italijanskom rječniku.

1972.- Sovjetski putnički avion “Iljušin 62” srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U dotada najvećoj avionskoj nesreći poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

1976.- Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1977.- Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemačke kompanije Lufthansa koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadiš u Somaliji. Nemački komandosi uspešno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra

Bez ispaljenog metka?

1988.-Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinskipokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

Vatikan uvijek nešto petlja,laže i podmeće ,od Konstantina Nišlije do današnjih dana.Ono pljačka,ubija vrši genocid je već stara prožvakana tema.

1990.-U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskviodržana je prva liturgija posle 73 godine.

I odjedno ,u hipu svi komunisti postadoše vjernici.Širom svijeta.

1993.- Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.

Nikad nije utvrđeno po čijem je nalogu radio.Od Monike Seleš Štefi Graf nije mogla primirisati bilo kojem tronu. Kažu bio čovo ludi fan Štefi Graf  i uradio to zbog nje.Da li se Štefi izvinila?Ali krvavi poiklon je prihvatila i postala prvi reket svijeta.

1997.-Britanski premijer Toni Bler susreo se sa liderom Šin Fejna Geri Adamsom. To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.

1997.- Britanski supersonični automobil je prvi uspeo da na tluprobije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

Tada i nikad više.

1998.- Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovođenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

To je bio uvod u stvaranje republike kosovo.A deceniju prije Slobo Sloboda balkanski kasapin je kategorično tvrdi:Kosovo je srpsko.

2000.-U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

Šta je imao tražiti američki brod u jemenskoj luci? I onda najveći svjetski terorista borce za slobodu proglasi teroristima.

XXXXXXXXXX

Na današnji dan 12. Oktobar / Studeni

Danas je Utorak 12. Oktobar / Listopad  2021. pretposljednje godine ove decenije..

Po brojaču dana trebaa bi biti okruglo 285 dan. Laički gledano ,  do kraja godine bi trebalo da se šteli 80 nenametljivih  dana.

Kako se dani uštele, tako će i nama biti. recimo , nenametljivo.

Jal vako ‘ jal nako.

Jal berićetni, jal kokuzni.

Ipak po nekog  logici    historije učiteljice života, više od polovina dunjaluka će biti totlani, ili kako mahalaši vole podcrtati frontalni kokuzi.

Ovo frontalni nam je nekako upečatljivije od totalni. To mu kao dođe da su kokuzi isprednjačili ispred  nekokuznjaka, što je u biti vrlo logično , ali  gledano sa humane strane , nekako nam se čini vrlo nehumano da kokuzaneri u nečemu prednjače , pogotovo u kokuzluku.

Vidjećete na kraju balade , da u kokuzluku  uopšte nema nikakve, pa čak ni potske pravde,niti je ikad bilo. A demokratije pogotovu.

Tome nazoče dvi tri pučansko  narodne poslovice sročene u mahali:

-Demokrata potiče od demosa, kokuz iz kokuzluka.

-Sve demokrate lovom ponikoše i glasačima kokuzluk uvališe.

-Glaso ne glaso , ako nisi na listi ,izglaso si sebi kokuzluk.

-Kokuzluk vremenom postaje nasljedna osobina,zato se raja od pamtivjeka rijetko buni.

-Živ čovjek može sve, osim ako je kokuz.

Što bi poete rekle:

-Ko im kriv kad su kokuzi pod demokrati.

U porevodu:

-Kao kokuz natakeren i si i vako i nako.

A danas se prepisuje:

539.-god.p.n.e. Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki,   osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot objašnjava da su Perzijanci nasamarili Babilonce time što su preusmjerili tok Eufrata u susjedni kanal zbog čega je vodostaj rijeke pao na dovoljnu razinu da se perzijski vojnici koritom rijeke provuku ispod barijera u centar grada. Nedugo poslije Kir je osobno ušao u grad i zarobio Nabonida, poslijednjeg kralja Novobabilonskog carstva. Pod vladavinom Kira Velikog i kasnije Darija Velikog, Babilon je postao centar znanja i znanstvenog napretka, a babilonski znanstvenici uspostavili su temelje suvremene astronomije i matematike.

1492.-   Kristofor Kolumbo iskrcao na San Salvadoru u Bahamskom arhipelagu. U povijesti se ovaj datum bilježi kao otkriće Amerike. Koji je točno otok bio u pitanju danas nije poznato, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a radilo se o plemenima Lucayan, Taíno tj. Arawak, zvali Guanahani. Zadržavši se na otoku desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi te je šestero njih odlučio povesti u Europu kako bi od njih ‘napravio kršćane’. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao napustiti brod Santa Maria, a nakon toga i do Haitija gdje je prije povratka u Španjolsku osnovao naselje La Navidad.

Zaborvaili su reći da se u historiji ovaj dan bilježi kao početak genocida i uništenje izvornih američkih domorodaca Indijanaca od strane arijevske rase , Zapadne Evrope.

1518.- Njemački vjerski reformator Martin Luther, optužen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom, kardinalom Tommasom Cayetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama (papski oprost), Luther je 1517. na vrata crkve u Wittenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju Katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj događaj smatra se početkom reformacije.

1692.-   Pismo koje je poslao guverner Massachusettsa William Phips, službeno je okončalo suđenje ‘vješticama’ iz Salema. Tijekom tog velikog procesa, koji se odvijao u nekoliko kolonijalnih gradića, uhićeno je i zatvoreno više od 150 ljudi, a još mnogo više je bilo pod sumnjom. Na kraju je svih 26 ljudi koji su prošli kroz gotovo kafkanijanski sudski proces osuđeno. Devetnaestoro njih, 14 žena i 5 muškaraca je obješeno, jedan je mučki ubijen u pokušaju iznuđivanja priznanja, a najmanje petero ih je ranije umrlo u zatvoru dok je ostale preživjele pomilovao guverner. Na to suđenje danas se gleda kao na živopisan primjer opasnosti vjerskog ekstremizma pomiješanog sa strahovladom određenih struktura vlasti u pokušaju potpune kontrole individualnih sloboda.

1810.-  Dan kada su se vjenčali bavarski princ Ludwig i saksonska princeza Theresa postao je događaj godine i vremenom se pretvorio u bavarske Oktobarske svečanosti piva i kobasica (Oktoberfest).

1822.- Brazil stekao nezavisnost od Portugala.

1897.- . U Beograd iz Beča prenijeti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, i sahranjeni u porti Saborne crkve.

1901.- Američki predsjednik Theodore Roosevelt   službeno je preimenovao ‘Izvršnu rezidenciju’ u ‘Bijelu kuću’. Executive Residence je naziv najpoznatijeg, središnjeg dijela Bijele kuće koji se koristi i danas, a sastoji se od tri nadzemne i dvije podzemne etaže. Taj dio Bijele kuće građen je između 1792. i 1800. a kasnije je preuređivan između 1948. i 1952. Ostatak rezidencije predsjednika SAD-a sastoji se od Istočnog i Zapadnog krila pred kojima su Vrt ruža i Vrt Jacqueline Kennedy. Cijeli kompleks nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, a imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova SAD-a, National Park Servicea, i dio je President's Parka.

1918.- Uz zvuke kompozicije “Marš na Drinu” u oslobođeni Niš u Prvom svetskom ratu umarširala je Drinska divizija srpske vojske.

1924.- Umro je francuski pisac Anatol Frans, jedan od velikana francuske književnosti s kraja XIX i početka XX veka, koji je za života dobio sve počasti kojima se jedan pisac može nadati. Bio je član Francuske akademije i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1921. (“Zločin Silvestra Bonara”, “Pobuna anđela”, “Taida”, “Epikurov vrt”, “Ostrvo pingvina”).

1928.-  U dečjoj bolnici u Masačusetsu prvi put su na pacijentu obolelom od poliomielitisa primenjena “gvozdena pluća”.

Čelična pluća su uređaj za neinvazivnu mehaničku ventilaciju disajnih puteva

1934.- Jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Vršenje kraljevske vlasti je u ime maloletnog kralja vršilo tročlano namesništvo – princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karađorđević.

1935.-  Rođen je italijanski operski pevač Lučano Pavaroti. Karijeru svetske operske zvezde počeo je 1961. ulogom Roberta u operi “Boemi” Đakoma Pučinija.

Luciano Pavarotti (Modena, Italija, 12. oktobar 1935. – Modena, 6. septembar 2007) je bio italijanski tenor. Pored José Carreras i Plácido Domingo pripadao je čuvenoj pjevačkoj trojci: “tri tenora”.

1942.- U bici na pacifičkom ostrvu Gvadalkanal Amerikanci su u Drugom svetskom ratu porazili Japance i zaustavili njihovo nadiranje ka Australiji.

1960.- Tokom debate o kolonijalizmu u Generalnoj skupštini UN, ljutiti sovjetski lider Nikita Hruščov skinuo je cipelu i tresnuo njome o sto nekoliko puta.

Srećom po njega , rusima su na putovanju u inostrantvu davali nove čarape, tako da nije bilo uobičajenih ruskih krompira.

1964.- U orbitu oko Zemlje lansiran je sovjetski vasionski brod “Vashod 1”, prva svemirska letilica sa višečlanom posadom.

Dok je bilo SSSR a Ameri im nisu mogli odbiti pera u vasionskim istraživanjima.Poslije se situacija izmjenila. Rusi kao nasljendici SSSR stagniraju.

1968.- Afrička država Ekvatorijalna Gvineja stekla je nezavisnost posle 190 godina španske kolonijalne uprave.

1968.- Predvođena pukovnikom Omarom Torihosom Ererom, Nacionalna garda Paname oborila je proameričkog predsednika Arnulfa Arijasa Madrida.

Par godina kasnije Erera je postao proamerički predsjednik.Vladao je 13 godina bez ikakve zvanične funkcije.Volio je svoje protivnike bacati iz helikoptera sa velike visine u okean.Ipak amerikanci su ga prodali Noriegi koji je bio njegov učenik i ovaj ga je ubio u avionskoj nesreći 1981.

1984.-Tokom godišnje konferencije Konzervativne partije u hotelu “Grand” u Brajtonu, u kojem je boravila Margaret Tačer, britanski premijer, eksplodirala je bomba koju su podmetnuli pripadnici IRE. Pet ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno.

1990.- Ubice na motociklima u Kairu su ubili predsednika egipatskog parlamenta Rifata Mahdžuba i trojicu njegovih telohranitelja.

Normalno država nije pronašča motocikliste ,jer je potpis bio tipičnan za  tajne policije .

1992.- U Kairu je poginulo više od 550 ljudi u zemljotresu čiji je epicentar bio blizu velikih piramida u Gizi.

Teoretičari zavjere nisu primjetili nikakav NLO da se uzdigao iz piramida u tom periodu.

1996.- U 92. godini je umro francuski teniser Rene Lakost, poslednji od “četiri musketira” koji su dominirali svetskim tenisom dvadesetih godina XX veka. Osnivač je čuvene kompanije za proizvodnju sportske opreme.

1999.- UN su simbolično proglasile za šestomilijarditog stanovnika Zemlje bebu rođenu u Sarajevu. Majci novorođenog dečaka uručena je srebrna medalja mira UN.

1999.- Vojnim udarom vlast u Pakistanu preuzeo je general Pervez Mušaraf.

2001.- U požaru je izgorela Saborna crkva u Nišu, jedna od najvrednijih u Srbiji. Građena je od 1856. do 1872, a projekat je izradio najpoznatiji srpski arhitekta XIX veka Andrej Damjanović.

2001.- Nobelova nagrada za mir dodeljena je Ujedinjenim nacijama i generalnom sekretaru Kofi Ananu.

2002.- U bombaškom napadu na restoran i diskoteku na indonežanskom ostrvu Bali, poginule su 202 osobe, uglavnom strani turisti. Sud u Indoneziji osudio je na smrt glavne organizatore napada, članove ekstremne islamske grupe Džema islamija, za koju se osnovano sumnja da je povezana sa Al-Kaidom.

2003.- U 90. godini umro je Patrik Dalzel-Džob, bivši poručnik Britanske kraljevske mornarice, za koga se veruje da je bio inspiracija za lik tajnog agenta Džemsa Bonda.


												

Dogodilo se na današnji dan 11.Oktobar/Listopad

Danas je Ponedeljak 11.Oktobar/Listopad  ove ugodne  2021. godine.

Ako dan zamislimo kao puni krug od 24 sata,ispada da je do sada isteklo 283 kruga, a do kraja godine je ,dakle,preostalo  82 đira.

Još samo dva mjeseca i dvadeset dana. Ko bi reko!? Juče bilo mnogo više. Prekjuče je ova  godina tek zakoračila na dunjaluk. Leti vrijeme kao letjelica Zemlja. Možda sekundu brže od 107.200 km na h.To bi značilo 29, 79 km/s.

I oni nama zemlja ravna. Popadali bi ko olovne kugle izbačene iz topa koji slijepljuje eskadrilu u komadu.Ovu metaforu smo skontali da se neuki ibretili odakle nam i š'a nam to znači.

Mi pametni kao i uvijek, mudro šutimo o mudrim stvarima. O ljudskoj gluposti meremo po vazdan tabiriti i naglabati,ali čemu.

Eto oni nama , zapisano je u knjigama da se ne smijemo brijati.

Jes’  im to  jak fazon. Lijenčine . Mrsko im se brijati i upristojiti da liče na ljude , a ne na pogančere. Pa k'o biva hajmo svi na  homoprimogeniuse ličiti.  Primogeniusi su imali opravdanje. Vrlo je bolno bilo brijati se kamenim sjekirama.

Jednom nam se žilet slomio, a radnje nisu radile. Morali ići na… ma teško nam se faliti . Pa znate gdje se ide obrijanim licem  ko dječija guza. Uzeli kamen odbro ga natoljicali na brusu i udri nedaj. Tri sata se klali. Ispali ko tušija kiseljena crvavim paradajzom. Nikakvi a bolni.

I smiješni. Povod brijanja se ismijala ko nikad. Kaže evo te ko  kozičavi mladoženja, koji se brijo  tupim kamenom. Ali kad joj smijeh presto, više se nije smijala. Samo je stenjala i dozivala mater:

-Joj mamo mamice.

Eto zato se mi brijemo . da bi žene mogle pjevati i majku dozivati.

A oni što naopako uče , nek se ne briju i  puštaju bradu. I budu mimo svijeta. vala zaslužili su, jer su se pocijepali u vjeri. I ratove zbog toga vodili. I dan danaske vode.

I te nas , hanefijske kukavičke  minderpuze koje su se u mišju rupu za rata sakrivali pameti  –  ljudskosti uče.

Ma mogu oni pjevati borbene. Nevjerničke ko što su naučili. Neka se druže sa onima koji se ne briju.

Eto četnici se ne briju. Nisu ni krstaši. Ni ISIS. Ni Kaida. Ni Marks i Engels. I onaj Darvin što je od majmuna nasto, ni on se nije brijo. Ni većina katila i nevjernika.

Ni orangurani s ene briju.Al njima svaka čast.Oni nisu  insanski hajvani.

Što bi poete rekle:

-Joj grdoba majko moja.

U prevodu:

-Nalet ih bilo.

A prije hejbet godina se dešavalo:

1521.-Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu “Branitelja vere” pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

 Tamanio je ovaj sifilistični engleski kralj   , svoje žene k'o kokoške.Duga priča za ovo jutro.

1531.-Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingl, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579.-U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa poreklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš.

1806.- Rođen je Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji i modernizacija zemlje. Na presto su ga doveli ustavobranitelji posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1899.-  Počeo je Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.

Gdje god Englezi kroče, eto krvi do koljena,genocida nad domicilnim stanovništom i pljačke nezamislivih razmjera.

1939.- Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

Rečeno učinjeno.avgust 1945.Genocid nad japancima.Milioni mrtvih.

1962.- Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1963.-Umrla je francuska pevačica Edit Pjaf, zvezda kabarea i francuske šansone, najpopularnija pevačica pedesetih godina 20. veka.

19.Decembra 0ve godine  ,da je kojim slučajem živjela sporije , bi imala sto tri  godineNo ovako je prošli 55 godina od njene smrti.,No, ostavila je toliko ljubavi u svojim  da pjesmama ,da njen glas jednostavno ne tamni.Svaki put kad slušamo njene pjesme mi se sjetimo njenog kratkog ali burnog života.Za razliku od drugih ,smatramo da je proživjela bogat i lijep život.Zakav vam je život.Nešto vam pokloni,za uzvrat traži nešto.

  1. Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, koji je prošao sve faze moderne umetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam… Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha (roman “Strašna deca”, pozorišni komadi “Orfej” i “Antigona”, filmovi “Lepotica i zver” i “Orfejev testament”).Poznat je i po tome što je Edit Pjaf bila njegov crni anđeo.

1976.-U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena “četvoročlana banda” – udovica Mao Cedunga Đang Ching i tri bivša visoka funkcionera.

Jiang Qing i ostatak skupine su godine 1980. bili izvedeni pred sud u Pekingu. Tamo su Jiang Qing, Zhan Chunqiao i Wang Hogwen osuđeni na smrt. Yao Wenyuan je, zahvaljujući javnom pokajanju, dobio 20 godina zatvora. Naknadno su sve kazne smanjene, a pripadnici “Bande” pušteni da posljednje godine života provedu na slobodi.

1977.-U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnikIbrahim al Hamdi.

1980.-Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu “Saljut 6” oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985.-Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda “Akile Lauro” i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988.-Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje “antihrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Jovan Pavle II – antihrist”.

Interesantna stvar.Bogumilska crkva je ja Vatikan prije osam vjekova tvrdila to isto.Jesu bili napredni ovi Bogumili . I proroci.

1993.- U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač “Satanskih stihova” Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

Zlu,ubicama i priomitivcima nije bitan razlog, važno je da se ubija.

1998.-Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23.
septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

Zato sada ima u susjedstvu Republiku Kosovo.

1999.- U Prištini je ubijen Bugarin Valentin Krumov, kao prva žrtva među pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga koje su u junu 1999. raspoređene na Kosovu.

2000.-Umro je Donald Đuar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2002.-Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

Niko nije utvrdio da li su zaista odslužili kazne.

2004.-Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

Vrlo podmukao potez EU, koji je doveo do naoružavanja libijaca na svim frontovima, pa je tkao bilo lakše srvaniti oca nacije i njegove pristaše.