Ništa novo na antihrišćanskom Zapadu

Denis Bećirović obratio se u Minhenu: Usporavanje širenja NATO-a može dovesti do opasnog scenarija

Minhen 18.februar 2024. – Evropska sigurnosna konferencija

Farizeji na sceni. Glamur , sjaj i duhovna bijeda.

Jednodušni zaključak :

Migracije, klima i Rusija su najveće prijetnje evropskoj sigurnosti.

Ah da ! Oslobađanje izraelskih talaca je jedina relevantna tema skupa , iz užarenog devet krugova genocidnog pakla i nestajanje Palestine i njenog naroda u izvedbi Izraela i SAD i punu podršku establišmenata Zapada i Sjevera.

Gaza 1917-2024. – Epilog

Totalno uništavanje Palestinskog naroda i kulture , glad i smrt ne dotiče site. Nestanak Palestine i njenog naroda je gurnut na periferiju zbivanja konferencije.

Ništa novo.

Uštirkana i sterilna kič atmosfera , u punom sjaju i bogatstvu sitih , neosjetljivih, umno poremećenih i nedodirljivih poklonika antihrista i pakla protiče očekivanim dvohiljadogodišnjim tonom.

Sitim,licemjenim poganima , fukari i bagri puna usta dobronamjernosti, ali u suludom vođenju i prizivanja ratova, i umobolno zveckanju oružja i poziv u novoj utrci u neoružavanju.

Ni riječi o dvohiljadogodišnjem ubijanju humanizma,civilizacijea i istrebljenja nehrišćanskih naroda na svim kontinenatima.

Ako oni (kao)zaboravljaju i prave se ćoravi i mutavi , Bog Milostivi i Silni sve vidi i zna. I sudi po pravdi.

Nećemo biti zloguki , ni proroci ako kažemo Zapadna ” demokratska civilizacija” ( koja nikad nije dostigla bar minimum civilizacijskog ) je na izdisaju.Korak je do urušavanja.Njena iskonska zla patologija je dovele do kraja. Jedino joj neprestani ratovi , razaranja , vještačke epidemije i … strašenje vlastitih porobljenih naroda vanjskim neprijateljima može produžiti vijek.

Ali ne dugu!

Sva ljudska pogan i smeće – Zapad, Sjever pod patronatom cionista i bezbožnika i razvijeni(?) Istok će se uništiti u međusobnim ratovima. Nevini i ugnjetavani narodi će se , kad tad , probuditi i uz Božiju pomoć doći do dugo očekivanog mira i blagostanja.

Tako je to zapisano u knjigama Nebeskim i Staroslavnim.

Amin Gospode !

Na današnji dan 16 Oktobar / Studeni

Danas je ponedeljak, 16. oktobar/listopad  289. dan 2023 godine. Do kraja godine ostalo je još 76 dana.

Nažalost biva što nikad nije. Ljeto polovinom oktobra.

A mi se upravo naštelili   da napišemo,onako po naški,po tabijatu:

Kako se dani tanje to postaje beternije. I vremenski i očevidno.

Počele su kiše ; one hladane dosadne jesenje kiše.Ne može čovjek nosa promoliti.

A ono jok. Upeko zvizdan i zamalo ne proglasiše pandemiju sunčanice.  Aha kad bi se zezali i maglu prodavali.

Tada skontamo, hajmo se fatat  lendohavizanja. Idemo tabiriti šta se to u kišnim danima nalik onim koji su kišili , dešavalo u  minulim vaktima , koji se neće vratiti.

I bolje je.

Za neke kažemo nikad se ne vratili i ne ponovili se.

Druga vremena su toliko zvjerinja da glava boli.

Da se možemo terminatora igrati sredili bi neke stvari. Ali to je samo američka  , po običaju morbidna opsjena ,  koja nema veze sa stvarnošću i pameću.

A jopet mislimo   za ovo  ljetno vrijeme možemo kriviti Toplane.

Igraju sa sa danima , a oni ima se svete.

Ha toplane upale željezariju , dani procvjetaju.

Toplane radi uštede privrnu dotok toplote, dani se slede.

Što bi poete rekle:

-Šta zna papak kad u Sarajevu počinju zimske igre.

U prevodu:

– Počinju kad počne , i to je to. Nema papak damare za to.

Danas nećemo kao obično vršiti redaljku po danima. Idemo mešetarit. Malo je interesantnije , ali nije pregledno. Dosadilo nam prepisivati i biti dosadni.

(1)

Ovi dana 11.oktobra prije hejbet godina Kristifor otkrio Ameriku i utro put inkvizitorskim konkvistadorima da pomore američke domoroce. Za Europljane su njihove vlasi bile relikvije: jedan skalp jedan dolar. Kome se žurilo plaćao je dva. Koliko je pržuna  sebi, Španjolcima  i Vatikanu zaradio ne može se u sve haber slikične novine svijeta natandariti.

Znači ovo nije na današnji dan, eli je relevantno u svakom slučaju.

(2)

Fransucka je nemilosrdna prema ženama ,na današnji dan prije tačno 223 godine pustiše oštricu na krhki vrat svoje kraljice,austrijanke Marije Antoanete.Marija Antoaneta je bila usamljena , nesretna žena u svijetu stranaca.Udali su je u petnaestoj godini.Od udaje je čekala sedam godina da konzumira brak.Što je mnogo mnogo je.

Dakle 1793. zbog izdaje pred oko 300.000 Parižana na giljotini pogubljena francuska kraljica Marija Antoaneta, supruga Luja XVI i kćerka austrijske carice Marije Terezije. Tokom Francuske revolucije postala je omražena ličnost koja je gladnom narodu navodno poručila: “Ako nemate hleba, jedite kolače”.  Vrlo mudar savjet , a za zlo joj uzeli.

Ako je vjerovati anegdotama, možda je njakom bosancu u rodu.Majka joj je bila Marija Terezija, Mujina pajdašica.  iBila je jedno od šesnaestero njene djece.Produktivna kraljica bila.Tako i anegdota kazuje.Sve njene kćerke su se zvale Marije.Kažu; to je bila jedina sličnost među njenim kćerkama.

(3)

Današnji dan ali 18.10.  1663.se veže za rođenje Eugena Savojskog   ;jednog od vatikanskih krstaša ; pljačkaša,palikuća  i koljača.On je polovinom oktobra 1697 god. poharao Bosnu i sa sobom odveo 6o.ooo katolika.

(4)

1927.-god rođen Ginter Gras nacista. Takav je svijet; Naciste nagrađuju nobelovim nagradama. Uz to poznat je i kao zadnjičarski haver Salman Rušdija.

(5)

1940.-Njemačka okupaciona vlast ustanovila jevrejski geto u Varšavi.To je bio sabirni centar za poljske jevreje na putu ka tuširanju ciklonom B u gasnim kupatilima.Arijevsko/kršćanska milosrdnost i pedantnost na djelu.Da umalo zaboravismo 220 grama dnevno hrane po glavi stanovnika.što je mnogo mnogo je.Opet po arijevskim standardima.

(6)

1946.-Obješene vođe genocidne njemačke tvorevine trećeg rajha.Rajh maršel Herman Gering se ubio dan prije.Isto kao Milošević.Tako to rade kojači,u biti kukavice.

(1a)

Na jučerašnji dan 1989. se na drugi svijet preselio Danilo Kiš jedan od najboljih,ako ne i najbolji književni stvaralac sa ovih prostora.

Mansarda,Psalam 44.Bašta,pepeo,Rani jadi,Pešćanik,Grobnica za Borisa Davidovića,Čas anatomije i Enciklopedija mrtvih su mu osigurali ulaznicu za muzej besmrtnih.

Poetika i liričnost vrišteće  usamljenosti jedne  ličnosti , koja proživljava kolektivnu patnju i koja ne zna šta će sa tugom i boli.On je jednostavno prenosi na stranice i proslijeđuje čitaocu na sud.

(2b)

Na jučerašnji dan 1917. g. streljana Mata Hari holandska plesačica egzotičnih plesova i njemačka špijunke(?).

Francuze ljepota ne dira.(Slučaj Jovanke Orleanke i Marije Anroanete)

Malo poznata činjenica izbrisana iz historije:

7.

Na današnji dan 1949.god.Velika Britanija uz svesrdnu  pomoć SAD u krvi ugušila borbu  Grčkog naroda za svrgavanje monarjihe. U zapećak istorije su sklonjene genocidne radnje saveznika.

Na Zapadu ništa novo. I tada kao i ovih dana liju potoci krvavih kiša.

8.Za Bosnu veoma vedar dan, ali sutra.

17.10.1917. – Rodio se Mak Dizdar (1917.- 1971.) jedan od najvećih svjetskih pjesnika. Njegove zbirke pjesama  Kameni spavač i Modra rijeka predstavljaju vrhunac poetike, koja posuđuje glas nijemim i kamenim  svjedocima da pričaju priču  o dobroti i snenosti Bosne zemlje Božje milosti i njenog čovjeka koji kao da se pita :odakle ja ovde i čime ja to zaslužujem ovu ljepotu.A onda opet misli;ništa čudno, ja ,zemlja i ova mofra rijeka smo jedno te isto.

Ne volimo nekrologe živim ljudima davati, zato ova crtica. Nekada poslije ćemo malo zakšamlučiti i promuhabetiti koju s njim.

A sada nastavljamo regularno, po hroničarima:

1813.- Počela istorijska Bitka naroda kod Lajpciga u kojoj su snage 6. antinapoleonovske koalicije porazile Napoleonove trupe i prisilile ga da se 19. oktobra povuče preko Rajne.

1846.-Prvi put izveden veći operativan zahvat pod narkozom. Američki hirurg Džon Voren upotrebio etar kao anesteziju prilikom uklanjanja tumora pacijentu u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.

1854.- Rođen  engleski pisac irskog porekla Fingal O'Flaerti Vils, poznat kao Oskar Vajld, najizrazitiji zagovornik larpurlartizma u engleskoj književnosti druge polovine 19. veka. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo se dvogodišnjom kaznom zatvora zbog homoseksualizma. Umro u Parizu 1900. u bedi i nemilosti.

-Taj izraz larpurlartizam dobar za iščašiti jezik, zato se rijetko upotrebljava. Larpurlartizam (od francuskog “l'art pour l'art”; umjetnost radi umjetnosti), je estetski smjer zasnovan na tezi da su stil i umjetnička djela sama sebi svrha i da ne trebaju objašnjenja ili pravila.

Pojam i naziv prvi je put upotrijebio Theophile Gautier 1835. u Francuskoj da bi označio umjetnost oslobođenu od vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam.

1886.-Rođen izraelski državnik David Ben Gurion, jedan od lidera pokreta za stvaranje jevrejske države, prvi premijer od 1948. do 1953. i od 1955. do 1963.

-Nacista i fašista po efektima cionizma.

1888.-Rođen američki pisac Judžin Gledston O'Nil, tvorac moderne američke drame, prvi američki dramski pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936.

-Nije ništa u rodu Rajanu O’ Nilu , prema povjerljivim izvorima bliskim Holivudu.

1927.-Rođen Ginter Gras, jedan od najznačajnijih nemačkih književnika 20. veka, svetsku slavu stekao prvim romanom “Limeni doboš”, oštar polemičar i društveni kritičar.

1946.-Osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu UN, FAO, sa osnovnim ciljem da podigne nivo ishrane i poboljšanja životnog standarda. 1979. taj datum ustanovljen kao Svetski dan hrane.

– Najviše nafake od FAO imaju humanitarcio Fao. Vrlo malo pomoći stiže do ugroženih, gladnih i bolesnih.

1946.-Na osnovu presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Nirnbergu izvršena smrtna kazna vešanjem 9 nemačkih nacističkih vođa, među kojima su bili i šef diplomatije Joahim fon Ribentrop i načelnik štaba Vrhovne komande nemačke vojske Vilhelm Kajtel.

1959.-Umro Džordž Maršal, šef Generalštaba vojske SAD u Drugom svetskom ratu, jedan od inicijatora programa za obnovu posleratne Evrope koji je po njemu nazvan “Maršalov plan”. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1953.
-Najveći tal evropske  obnove uzele Maršalove talđije.

1964.- Kina izvela prvu eksploziju atomske bombe i postala peta zemlja koja raspolaže nuklearnim oružjem.

1973.- Državni sekretar SAD Henri Kisindžer i severnovijetnamski političar Le Duk To dobili Nobelovu nagradu za mir za uspešno okončane mirovne pregovore. Le Duk To odbio da primi nagradu.

-Suludo. Nobelovu nagradu   državnom sekretaru genocidno.fašističke-terorističke tvorevine SAD.

1978.- Poljski kardinal Karol Vojtila izabran za 264. poglavara rimokatoličke crkve kao prvi neitalijanski papa posle 456 godina, koji je potom uzeo ime Jovan Pavle II.

-papisa Ivana mu je uzor.

1981.-Umro izraelski general i ministar odbrane Moše Dajan, koji je zaslužan za uspeh u izraelsko-arapskom ratu 1967, kada je Izrael za 6 dana osvojio Sinaj, Gazu, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

-On nije dobio Nobelovu nagradu. Bilo bi previše cionista sa tom nagradom.

1982.- Umro italijanski operski pevač Mario del Monako, nazvan “tenorom epohe”. Zahvaljujući izuzetnom glasu i izvanrednom osećanju za scenu, stekao veliku popularnost i priznanje kritike.

1994.-Crnački anglikanski biskup Johanesburga Dezmond Tutu dobio Nobelovu nagradu za mir kao druga istaknuta ličnost crnačke većine u Južnoj Africi kojoj je dodeljena ta nagrada. Bivši predsednik Afričkog nacionalnog kongresa Albert Džon Lutuli dobio Nobelovu nagradu za mir 1960.

1996.-Na stadionu u glavnom gradu Gvatemale poginulo 78, ranjeno više od 100 ljudi u stampedu nastalom posle pokušaja navijača bez karata da se probiju na tribine kako bi posmatrali kvalifikacioni meč za svetsko fudbalsko prvenstvo.

-Biti sportski navijač, posebice fudbalski je uvijek bilo opasno, vrlo često i smrtonosno zanimanje.

1998.-Pod pritiskom međunarodne zajednice jedinice Vojske Jugoslavije na Kosovu počele povlačenje u matične garnizone, ali sukobi manjeg intenziteta srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca nastavljeni.

-Već tada je bilo sasvim izvjesno da sve miriše na Kosovo Republiku.

Dogodilo se na današnji dan 15. Oktobar /Listopad

Danas  je Nedelja  15. Oktobar /Listopad 2023.

Jutros je komšinicin pijetao zakukurikao 288. put ove takarli godine.

Trebao bi   još hejbet  po 77   puta   nategnuti , ako hoće da pošteno zaradi ovogodišnju platu. Glasne žice,a šta ste vi mislili.

Vi se pitate odakle ili što će pijetlu plata.

A šta mislite šta radi svaki dan?

Zarađuje platu i izbjegava nož.Ako koke dobro nose jaja , znači pijetao dobro radi posa.

Ako na vrijeme budi gazdu ,jopet je u plusu. Na vrijemee dobije sadaku , i vakvu i nakvu.

A sve nam se ,nekako , čini da je pijetao lukaviji od gazde.Do jednom.Gazda ga hrani i plaća kokama, da ozvaniči sabah.

A pijetao ozvaniči sabah da bi pricvrljivao koke.Nema kod njega ljudskih gluposti.Stara koka dobra juha.Naskaće on sve odreda. Ma ,nije ga briga ni da li je koka, odnosno ženka  njegove vrste. Njemu je samo zakukurikat i čitav potonji dan naskakat.

Dakle ,gazda ga plaća za ono što je pijetlu u krvi.E sad, ne znamo da li mu plaća prekovremene sate i radnje. Ono sa drugim pernatim ženskinjama, jer ruku na srce , nauka nije skontala da li pijetlov takar po stranjskim tijelima ima ikakve veze sa povećenom reprodukcijom među vrstama.

A ća mu ga mereš znat’? Mere bit se jednom izlegu pjetpatke ili pjetguske.Nikad se ne zna.Na ovom dunjaluku je sve moguće.

Ha imaš penezi, moš kod sveštenih lica kupiti  svakoliki takarli oprost.

Što bi poete rekli:

Tetkice i hadumi bi svašta nešto za šoldi prodali.

U prevodu:

Kuku im se i lele!

Vala pošteno da poštenije ne mere biti.

A jopet prepisiviači nas upozoravaju da preivše žvalje rastežemo.Nikad prestat, a njima   se dnevnica zarađuje.

70.-p.n.e. Rođen Publije Vergilije Maron, najznamenitiji pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida” i pastirskih pesama i didaktičkog speva “Georgike”. Uzor latinskog i zapadnoevropskog književnog stvaralaštva, Danteov vodič kroz podzemni svet.

Bez obzira što Dante tvrdio, mislimo da ga je Vergilije na kraju preš'o i vratio tamo gjd epripada. U pržun.

1529.-. Završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana II Veličanstvenog.

  1. Rođen mogulski car Abu ul Fat Dželaludin Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gudžarat i Kašmir i osvojio Avganistan. Sproveo značajne reforme, ukinuo ropstvo i pokušao da stvori novu sinkretističku religiju koja bi ujedinila hinduse i muslimane.

Normalno da nije uspio. Kad asu se to dvije religije pomirile i sublimirale u jendu.Čista utopija.

1581.-Pod pokroviteljstvom Katarine Mediči u Parizu izvedena prva celovečernja baletska predstava , pa se taj dan uzima kao datum nastanka baleta.

Isto tako pod pokroviteljstvom i u režiji Katarine Medići organizovana Bartolomejska noć (naziva se i “krvavim pariškim pirom”) označava noć uoči dana svetog Bartolomeja (24. kolovoza 1572. godine) .Tada je francuska kraljica Katarina Medici organizirala pokolj 25.ooo   hugenota (francuskih protestanata) koji su napravili katolici, a po naredbi svog sina Karla IX., tadašnjeg kralja Francuske.

1582.-. U Španiji, Portugaliji i papskim državama u Italiji počela primena Gregorijanskog kalendara, tako što je eliminisano 10 dana, a 5. oktobar 1582. postao 15. oktobar.

1608.-Rođen italijanski fizičar i matematičar Evanđelista Toričeli koji je otkrio princip živinog barometra. Bio saradnik Galilea Galileja, a posle njegove smrti nasledio katedru za matematiku na univerzitetu u Firenci.

1791.- Rođen Sima Milutinović Sarajlija, jedan od najznačajnijih i, uz Lukijana Mušickog, najuticajniji srpski pesnik XIX veka. Učestvovao u oba srpska ustanka protiv Turaka, a od 1827. u Cetinju bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i učitelj njegovog sinovca Rada, kasnije Petra II Petrovića Njegoša.

1817.-Umro poljski nacionalni junak Tadeuš Košćuško, učesnik Američkog rata za nezavisnost i ađutant Džordža Vašingtona, kasnije prvog predsednika SAD. Po povratku u domovinu borio se protiv rasparčavanja Poljske, ali je njegova vojska poražena u oktobru 1794. Umro u izbeglištvu u Švajcarskoj.

1894.-Pod optužbom za veleizdaju u Parizu uhapšen francuski oficir Alfred Drajfus, čime je počela burna afera koja je godinama potresala društveni i politički život Francuske. Bez dokaza osuđen na doživotnu robiju, ali je posle velikog negodovanja javnosti i angažovanog istupa pisca Emila Zole otkriven pravi krivac, a Drajfus rehabilitovan.

1917.-U šumi Vensen, nadomak Pariza, streljana Mata Hari, najpoznatija žena-špijun u Prvom svetskom ratu. Profesionalna igračica, specijalizovana za egzotične igre iz Indije i sa Jave, koja je važila za najlepšu ženu sveta svog vremena, osuđena na smrt zbog špijunaže u korist Nemačke.

1928.-Nemački dirižabl “Grof Cepelin” obavio prvi komercijalan let preko Atlantika.

1945.- Premijer “Višijevske Francuske” u Drugom svetskom ratu Pjer Laval pogubljen zbog predaje zemlje nacističkoj Nemačkoj.

1946.-Nacistički lider Herman Gering izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji dan pre izvršenja smrtne kazne na koju ga je osudio Međunarodni sud za ratne zločine u Nirnbergu.

1949.- U Mađarskoj pogubljeni Laslo Rajk, Tibor Sonji i Andraš Salai . Na montiranom sudskom procesu oni su osuđeni na smrt kao “buržoaski revizionisti i titoisti”. Posmrtno rehabilitovani 1956. kao žrtve kulta ličnosti.

1964.- Nikita Hruščov smenjen sa mesta prvog sekretara Sovjetske komunističke partije, na njegovo mesto došao Leonid Brežnjev. Nov premijer postao Aleksej Kosigin.

1989.-Umro Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije srpske književnosti čije je delo značajno doprinelo njenoj afirmaciji u svetu. Preveden na mnoge svetske jezike i dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada.

1993.. Nobelovu nagradu za mir dobili predsednik Južne Afrike Frederik Vilem de Klerk i vođa Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mendela za doprinos okončanju režima aparthejda u Južnoj Africi.

1997.- Kongoanski pobunjenici ušli u glavni grad Brazavil i zbacili predsednika Paskala Lisubu. Posle četvoromesečnog građanskog rata, na vlast se vratio bivši predsednik Denis Sasu Ngueso.

1998.- Na osnovu dogovora predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i izaslanika SAD Ričarda Holbruka, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i komandant NATO Vesli Klark potpisali sporazum o uspostavljanju vazdušne posmatračke misije na Kosovu.

Vazdušne posmatračka misija je mirno posmatrala formiranje Republike Kosovo.

2000.- Ubedljivom pobedom na parlamentarnim izborima Liberalna demokratija Slovenije Janeza Drnovšeka vratila se na vlast. Time okončana šestomesečna vladavina desnice na čelu sa Andrejem Bajukom.

Na današnji dan 14.Oktobar/Listopad

Neko je odbrojao 287 dana , dan za danom odlazilo na odmor ,tokom ove pljačkaške , izborne 2023. godine.

Taj isti nam sugeriše da je do njenog kraja dostatno još smao 78 dana.

Kako li je taj prepisivač samo skonto fol. Računa dane, prepiše šta se desilo na taj i taj dan, pa onda čitav život prepisuje šta se  i kako se desilo.I ništa drugo mu se u mozgu ne vrti.

Da li je  išta od toga zapamtio?

Tko da zna. No sumnjamo! Zašto bi prepisivao ako zna napamet.

Lete dani,lete godine.Ista meta , isto odstojanje.Vukovi i ovce , već ofucana milenijska tragikomedija.

Sjećamo se ko prije nekolikoi dana  sisali mamino mlijeko.Sat, dva poslije počeli joj dojku grebuckati  prvim zubićima.

Šta se čudite.Nas su majke dojile minimum dvije godine,a pametne do sedam godina (dobro malo su prkrdašile).Zato smo ispali ‘vako lijepi i pametni.Nismo pokvareni i izopačeni  ko ona vladajuća trulež i bagra.

Ipak ta pogan  nas ne zabrinjava, jer uskoro će se sobom zabaviti.

Pitate se kako znamo?

Jednostavno.Zapisano u svetim knjigama:

-Pogan,silnici,licemjeri,prevaranti,lopovi,pljaškaši, ubice i slična vlastelinska fukara greju u pržun. Jedan kroz jedan.Zar ne vidite da su svima lica modra od pasjaluka.Pripremaju im se za crnilo.

Što bi poete rekli:

-Ničija  majka nije do zore pljačkala narodsko blago. I zato  lako ga je njima. Znaju kojim putem odoše.

U prevodu:

-Oteto prokleto ; al’ na cilju će biti beterno i pakleno vruće.

A na današnji dan ,se zbilo:

322.-p.n.e. – Najveći govornik starog veka, atinski državnik Demosten, izvršio je samoubistvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini, proslavio se govorima protiv Filipa II Makedonskog (filipike). Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem oratorstva.

Filip je bio nako i nako i nije ga previše zanimao Demosten.Ali njegov nasljendik nije imao milosti. Nakon Filipove smrti ,Demosten je odigrao  vodeću ulogu u ustanku protiv novog makedonskog kralja, mladog Aleksandra Velikog. Ta pobuna je okrutno ugašena, a kako se ne bi ponovilo nešto slično, Aleksandrov upravitelj Antipater je poslao svoje ljude da uhite Demostena. Demosten ih je preduhitrio i sam sebi oduzeo život.

1322.-Vojska škotskog kralja Roberta I u bici kod Bilanda teško je porazila engleske trupe kralja Edvarda II (Edward). Taj poraz prisilio je Englesku da prizna nezavisnost Škotske.

1806.-Napoleonove trupe pobedile su Pruse i Saksonce u bitkama kod Jene i Auerštata. U narednih šest nedelja Napoleon je pokorio Prusku.

Tada je Napoleona išlo jako dobro.

1809.- Bečkim mirom Austrija je prinuđena da Trst, deo Hrvatske i Dalmacije preda Napoleonovoj Francuskoj, Galiciju Poljskoj i Rusiji, a distrikt In Bavarskoj.

Napoleonu još uvijek dobro ide. Ali ne zna čeka ga jedna veoma hladna i pogubna zima. Rusla zima.

1882.- Rođen je irski državnik Emon de Valera (Eamon), lider republikanskog pokreta “Šin fejn” (irski: Mi sami) od 1917. do 1926, predsednik Irske od 1959. do 1973. Kao premijer od 1937. do 1959. (sa dva kraća prekida) sporazumno je rešio neka sporna ekonomska, politička i vojna pitanja sa Velikom Britanijom. Bio je predsednik Lige naroda 1938-39.

1890.-Rođen je američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer (Dwight David Eisenhower), vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, predsednik SAD od 1953. do 1961, komandant NATO pakta od 1950. do 1952, kada je dao ostavku zbog predsedničkih izbora u SAD.

1894.- Prvi tramvaj u Beogradu krenuo je na liniji Kalemegdan-Slavija, a vukli su ga konji.

Tek poređenja radi desetak godina prije:

„Tako se u ljeto 1884. godine počelo sa kopanjem sarajevskih ulica i polaganjem tramvajskih šina. Tom prilikom Sarajevo je ostalo bez jednog od najljepših mostova – kamenog mosta koji je premošćavao Koševski potok kod Alipašine džamije, ali je dobilo i titulu prvog grada na Balkanu i u srednjoj Evropi koji je imao tramvaj. Prva tramvajska pruga u Sarajevu bila je duga 3,1 kilometar, a počinjala je od današnjeg Ekonomskog fakulteta, pružala se Ferhadijom i dalje glavnom gradskom ulicom (današnjom Titovom) preko Marijin dvora i završavala na uzanoj željezničkoj stanici.“

1912.-U Milvokiju je nepoznata osoba pucala u predsednika SAD Teodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt). Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu sprečili su da metak dođe do tela.

To nije onaj Ruzvelt u kolicima.Ali ha je američki predsjednik ili nije dobnar ili je marioneta,ili je klovn.

1913.-U najtežoj rudarskoj nesreći u Velikoj Britaniji, u rudniku uglja kod Glamorgena u Velsu poginulo je 439 rudara.

1930.- Rođen je Žozef Dezire Mobutu (Joseph), poznat kao Mobutu Sese Seko, predsednik Zaira (Kongo) do maja 1997, kada je zbačen s vlasti pobunom koju je predvodio Loran Kabila (Laurent). Vladao je diktatorski od 1965, po okončanju petogodišnjeg građanskog rata.
Kao  novinar se upoznao sa Patriceom Lumumbom, čovjekom koji će voditi zemlju do neovisnosti.Sprijateljio se snjim ,postao mu saradnik , a onda će mu zabiti nož u leđa. Odrekao Lumumbe ,uhapsio ga i  predao Moisesu Chombeu, njegovom zakletom neprijatelju. Normalno ,Patrice ostaje kraći za glavu.

1933.-Nacistička Nemačka je napustila Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Ženevi.

Čuj molim te.Sterilna Liga naroda (vala ni UN ništa plodnija nije,nije donijela ni jendo dobro,osim jalovih sluganskih rezulucija, koje nikad nikog ne obavezuju ) da ograniči nacističke planove za osvajanja svijeta.Nije pošteno.

1929.-Više od 800 britanskih mornara je poginulo kada je na početku Drugog svetskog rata nemačka podmornica “U 47” uplovila u britansku ratnu luku i torpedima potopila brod “Rojal ouk”.

Valjda d aobilježe 45 dana od početka II velikog rata.

1941.- Nemci su u Drugom svetskom ratu streljali 6.000 civila iz Kraljeva i okoline, zbog njihove podrške pokretu otpora.

Zbog podrške Partizanima gospodo.samo su se partizani borili protiv fašističkih zvijeri.,jal nacista,jal četnika,ustaša i drugihzvijeri.

1944.-  Nemački feldmaršal Ervin Romel (Erwin Rommel), nazvan “Pustinjska lisica” i autor spektakularnih pobeda Afričkog korpusa u Drugom svetskom ratu, izvršio je samoubistvo tabletom cijanida da bi izbegao hapšenje zbog umešanosti u zaveru protiv Hitlera.

1944.-Britanske i grčke snage oslobodile su Atinu koja je bila pod nemačkom okupacijom od aprila 1941.

Kasnije će britanci krvavo ugušiti težnju grčkog naroda za slobodom.

1944.-U Dubrovniku je umro slikar Marko Murat, prvi pravi i dosledni plenerista u jugoslovenskom i srpskom slikarstvu. Od 1894. bio je nastavnik crtanja u Beogradu i značajno je uticao na stvaranje “Beogradske škole”. Jedan je od osnivača umetničkog društva “Lada” (1904) i Umetničke zanatske škole u Beogradu (1905) (“Devojka iz Konavala”, “Žena sa šeširom”, “Šipanska luka”, “Proleće u Šipanu”).

1947 – Tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon X-1, kapetan Čarls Jeger (Charles Yeager) postao je prvi čovek koji je probio “zvučni zid” u horizontalnom letu brzinom od 1,07 Maha (1.310 km/h) .

1964 – Nobelovu nagradu za mir dobio je američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King (Luther).

Dovoljno da CIA-i skrene pažnju da ga treba smaknuti.

1973.-U Tajlandu je vlada premijera Tanoma Kitikačorna (Thanom Kittikachorn) primorana da podnese ostavku, pošto je armija odbacila njegov zahtev da silom uguši studentske demonstracije.
1977.-Umro je američki pevač i filmski glumac Hari Lilis “Bing” Krozbi (Harry Lillis, Crosby), zvezda holivudskog muzičkog filma, dobitnik Oskara za film “Idući svojim putem”.

1988.-Egipćanin Nagib Mahfuz (Naguib Mahfouz) postao je prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

???

1990.-Umro je Leonard Bernstajn (Bernstein), američki pijanista, dirigent i kompozitor mjuzikla “Priča sa zapadne strane”. Dirigovao je gotovo svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. vodio je Njujoršku filharmoniju (dve simfonije, opera “Nevolja na Tahitiju”, balet “Slobodna mašta”, muzika za film).
1994.-Nobelovu nagradu za mir podelili su premijer Izraela Jicak Rabin (Yitzhak), šef izraelske diplomatije Šimon Peres (Shimon) i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat (Yasser).

Bila bi velika smijurija da nije licemjerna tragika

1999.-.Umro je bivši predsednik Tanzanije Džulijus Njerere (Julius, Nyerere), jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, ključna ličnost u borbi za nezavisnost svoje zemlje od Velike Britanije 1961, predsednik države od 1962. do 1985. kada se kao jedan od prvih post-kolonijalnih afričkih lidera, dobrovoljno povukao sa vlasti. Na svahili jezik preveo je Šekspirova dela “Julije Cezar” i “Mletački trgovac”.

2000 – Alija Izetbegović, poslednji lider iz ratova tokom raspada Jugoslavije, povukao se iz Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Valjda je skonto da ima dovoljno do kraja života .

2001.-U nigerijskom gradu Kanou ubijeno je 200 anti-američkih demonstranata koji su dva dana palili crkve, džamije i radnje.

Vrlo nejasna  i krajnje tragična dešavanja bez smiusla.

2003.- Umro je Moktar Uld Dada (Ould Daddah) prvi predsednik Mauritanije, koji je na vlasti bio od 1960. kada je ta zemlja dobila nezavisnost od Francuske.

Rođen je 1924. godine u mestu Bulimit, kao pripadnik veoma ugledne muslimanske sunitske porodice. Studirao je pravo u Francuskoj, a nakon završetka studija postao je prvi Mauritanac s fakultetskom diplomom. 10. jula 1978. godine, pukovnik Mustafa Uld Salek svrgnuo je Dadaa u nenasilnom puču.
2012.-Umro je bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je obeležio istoriju druge polovine 20. veka i smatran “ocem nezavisnosti” svoje zemlje.

2012.-Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) skočio je iz kapsule podignute balonom do “ivice” Zemljine atmosfere. Tokom skoka-leta sa visine 39.068 metara ka površini Zemlje, koji je trajao pet i po minuta, Baumgartner je telom probio “zvučni zid”.

2014.- Utakmica fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prekinuta je zbog sukoba igrača pošto je preko terena preletela bespilotna letelica noseći mapu “Velike Albanije” s likovima istorijskih albanskih lidera.

Šta da se kaže: Politika i nogomet???

Dogodilo se na današnji dan 13.Oktobar/Listopad

Danas je petak 13.Oktobar/Listopad lisnate nam 2023.godine.

286.Dana se sklonilo sa naših vjetrometina života , sa zapisnaim i stopostotnim učinkom brisanja nemjerljivog broja insana sa spiska korisnika vazduha.

Dani su vrlo  fer i pošteni.Nema nepotizma,kriminala ,mućki,praštanja i štela.Nisu oni bosanskohercegovačka i svjetska  državna i ina mafija. Nikome ne praštaju.Tako bi trebalo i naše zakonodavstvo da ima časti i poštenja.Ili da nisu zagubili bijele bubrege.A danas su bijeli bubrezi raritet i extra traženi specijalitet.

Kako smo prokusurali  još 79 dana ima zapisana imena putnika na oni dunjaluk. Nekome blago, mnogima kuku.

Tako vam je to.Sijanje i žanjanje.A ljudi misle da za nečiji krvavi hljeb neće odgovarati.Normalno i za narodske vreće sa zlatom.

Ali danas nam je zapao za oko jedan detelj:

1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwich Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidni terorista na planeti i otela je   primat nultog meridijana Bosni, na nagovor Vatikana.

Po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.I oko nje se od postanja  vrti ovaj  svijet.

Njeni Bogumili proglasiše Vatikan đavoljom crkvom. Od tada Vatikan nikako ne prestaje da šalje krstaše sa svih strana da unište Bosnu.

Ali ne može to tako. Bosna je zemlja Božije milosti, a oni to još uvijek, poslije milenijuma i  par stotina krstaških ratova protiv Bosne  nisu shvatiliu.

Nažalost nikada neće prestati da šalje krtaše dok je haduma i tetkica u Vatikanu.

Ali u svemu  ima jedna ohrabrujuća (treća) poruka iz Fatime.od 2056 do 2065 Vatikan se urušava sam od sebe.

Što bi poete rekle:

-K'o drugom jamu kopa, strmekne se u nju.

U prevodu:

Đe'š ba krvavim rukama nevinom jamu kopat.

A i prije su se dešavale čudne stvari.

54.-Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Prema predanju uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

Malo hendikepiran,po priločno „mutav“.Mnoge imperatore nadživio, ali nije mogao sebe i ženine ukusne pečurke,specijalno nabrane i pripremljene za njega.

1792.-Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bjele kuće, predsjedničke rezidencije u Vašingtonu.

Eh, kamo sreće da nije kuka ona šačica preostalih potomake  staraosjedilaca.

1815.-Streljan je francuski maršal Žoakim Mira, najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860.-Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884.-Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni(nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwić Mean Time).

I vi im vjerujete da je to univerzalni(nulti) meridijan.Ma jok boni.Tada je Velika Britanije bila glavni genocidnio terorista na planeti i otela je primat Bosni,jer po svim Nebeskim zakonima fizike,matematike,astronomije i ostalih nauka , taj meridijan presjeca Bosnu.

1905.-Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.

Bio je glumac koji je glumio u tragedijama,a u životu je bio poprilični srećković, ali i pomalo neuviđavan:

1869.-oženio je Florence O'Callaghan   u St. Marylebone, LondonNjegov lični život zauzeo drugo mesto   profesionalnom životu. Na otvaranju večeri Bells, 25. novembra 1871. godine, Florens, koja je bila trudna s drugom djetetom, kritikovala je svog muža: ​​”Da li ćeš napraviti budalu od sebe ovako cijeli svoj život?” Irving je izašao iz kočije u Hyde Park Corner, otišao u noć, i izabrao da je nikad više ne vidi. Održavao je i diskretnu distancu od svoje djece, ali je postao bliži njima dok su stariji. Florenca Irving se nikada nije razvela od Irvina,   kada je  postao vitez, ona se prozvala “Lady Irving”; što  Irving  nije prežalio do kraja života.

1923.-Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru,prestonicom Turske.

1925.- Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer. Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

Prozvana je čelična ledi. Tvrde zbog politike.Zluradi kažu zbog izgleda.Mi smo skloniji mišljenju umjerenih, d aje naziv dobila i zbog jednog i zbog drugog.

1943.- Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

Pametni su ovi Talijani.Ha namirišu da im savezniuci giube rat, okrenu s eprotiv njih i postanu „pobjednici“.Lojalnost? Ne znamo talijanski , ali u svakom slučaju kao da ta riječ ne postoji u italijanskom rječniku.

1972.- Sovjetski putnički avion “Iljušin 62” srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U dotada najvećoj avionskoj nesreći poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

1976.- Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1977.- Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemačke kompanije Lufthansa koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadiš u Somaliji. Nemački komandosi uspešno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra

Bez ispaljenog metka?

1988.-Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinskipokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

Vatikan uvijek nešto petlja,laže i podmeće ,od Konstantina Nišlije do današnjih dana.Ono pljačka,ubija vrši genocid je već stara prožvakana tema.

1990.-U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskviodržana je prva liturgija posle 73 godine.

I odjedno ,u hipu svi komunisti postadoše vjernici.Širom svijeta.

1993.- Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.

Nikad nije utvrđeno po čijem je nalogu radio.Od Monike Seleš Štefi Graf nije mogla primirisati bilo kojem tronu. Kažu bio čovo ludi fan Štefi Graf  i uradio to zbog nje.Da li se Štefi izvinila?Ali krvavi poiklon je prihvatila i postala prvi reket svijeta.

1997.-Britanski premijer Toni Bler susreo se sa liderom Šin Fejna Geri Adamsom. To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.

1997.- Britanski supersonični automobil je prvi uspeo da na tluprobije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

Tada i nikad više.

1998.- Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovođenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

To je bio uvod u stvaranje republike kosovo.A deceniju prije Slobo Sloboda balkanski kasapin je kategorično tvrdi:Kosovo je srpsko.

2000.-U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

Šta je imao tražiti američki brod u jemenskoj luci? I onda najveći svjetski terorista borce za slobodu proglasi teroristima.

XXXXXXXXXX

Na današnji dan 12. Oktobar / Studeni

Danas je  četvrtak 12. Oktobar / Listopad  2023.  godine  .

Po brojaču dana trebalo bi biti okruglo 285 dan. Laički gledano ,  do kraja godine bi trebalo da se šteli 80 nenametljivih  dana.

Kako se dani uštele, tako će i nama biti. recimo , nenametljivo.

Jal vako ‘ jal nako.

Jal berićetni, jal kokuzni.

Ipak po nekoj  logici    historije učiteljice života, više od polovina dunjaluka će biti totlani, ili kako mahalaši vole podcrtati frontalni kokuzi.

Ovo frontalni nam je nekako upečatljivije od totalni. To mu kao dođe da su kokuzi isprednjačili ispred  nekokuznjaka, što je u biti vrlo logično , ali  gledano sa humane strane , nekako nam se čini vrlo nehumano da kokuzaneri u nečemu prednjače , pogotovo u kokuzluku.

Vidjeće se na kraju balade , da u kokuzluku  uopšte nema nikakve, pa čak ni potske pravde,niti je ikad bilo. A demokratije pogotovu.

Tome nazoče dvi tri pučansko  narodne poslovice sročene u mahali:

-Demokrata potiče od demosa, kokuz iz kokuzluka.

-Sve demokrate lovom ponikoše i glasačima kokuzluk uvališe.

-Glaso ne glaso , ako nisi na listi ,izglaso si sebi kokuzluk.

-Kokuzluk vremenom postaje nasljedna osobina,zato se raja od pamtivjeka rijetko buni.

-Živ čovjek može sve, osim ako je kokuz.

Što bi poete rekle:

-Ko im kriv kad su kokuzi pod demokrati.

U porevodu:

-Kao kokuz natakeren  si i vako i nako. Pitajte neuke.

A danas se prepisuje:

539.-god.p.n.e. Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki,   osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot objašnjava da su Perzijanci nasamarili Babilonce time što su preusmjerili tok Eufrata u susjedni kanal zbog čega je vodostaj rijeke pao na dovoljnu razinu da se perzijski vojnici koritom rijeke provuku ispod barijera u centar grada. Nedugo poslije Kir je osobno ušao u grad i zarobio Nabonida, poslijednjeg kralja Novobabilonskog carstva. Pod vladavinom Kira Velikog i kasnije Darija Velikog, Babilon je postao centar znanja i znanstvenog napretka, a babilonski znanstvenici uspostavili su temelje suvremene astronomije i matematike.

1492.-   Kristofor Kolumbo iskrcao na San Salvadoru u Bahamskom arhipelagu. U povijesti se ovaj datum bilježi kao otkriće Amerike. Koji je točno otok bio u pitanju danas nije poznato, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a radilo se o plemenima Lucayan, Taíno tj. Arawak, zvali Guanahani. Zadržavši se na otoku desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi te je šestero njih odlučio povesti u Europu kako bi od njih ‘napravio kršćane’. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao napustiti brod Santa Maria, a nakon toga i do Haitija gdje je prije povratka u Španjolsku osnovao naselje La Navidad.

Zaborvaili su reći da se u historiji ovaj dan bilježi kao početak genocida i uništenje izvornih američkih domorodaca Indijanaca od strane arijevske rase , Zapadne Evrope.

1518.- Njemački vjerski reformator Martin Luther, optužen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom, kardinalom Tommasom Cayetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama (papski oprost), Luther je 1517. na vrata crkve u Wittenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju Katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj događaj smatra se početkom reformacije.

1692.-   Pismo koje je poslao guverner Massachusettsa William Phips, službeno je okončalo suđenje ‘vješticama’ iz Salema. Tijekom tog velikog procesa, koji se odvijao u nekoliko kolonijalnih gradića, uhićeno je i zatvoreno više od 150 ljudi, a još mnogo više je bilo pod sumnjom. Na kraju je svih 26 ljudi koji su prošli kroz gotovo kafkanijanski sudski proces osuđeno. Devetnaestoro njih, 14 žena i 5 muškaraca je obješeno, jedan je mučki ubijen u pokušaju iznuđivanja priznanja, a najmanje petero ih je ranije umrlo u zatvoru dok je ostale preživjele pomilovao guverner. Na to suđenje danas se gleda kao na živopisan primjer opasnosti vjerskog ekstremizma pomiješanog sa strahovladom određenih struktura vlasti u pokušaju potpune kontrole individualnih sloboda.

1810.-  Dan kada su se vjenčali bavarski princ Ludwig i saksonska princeza Theresa postao je događaj godine i vremenom se pretvorio u bavarske Oktobarske svečanosti piva i kobasica (Oktoberfest).

1822.- Brazil stekao nezavisnost od Portugala.

1897.- . U Beograd iz Beča prenijeti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, i sahranjeni u porti Saborne crkve.

1901.- Američki predsjednik Theodore Roosevelt   službeno je preimenovao ‘Izvršnu rezidenciju’ u ‘Bijelu kuću’. Executive Residence je naziv najpoznatijeg, središnjeg dijela Bijele kuće koji se koristi i danas, a sastoji se od tri nadzemne i dvije podzemne etaže. Taj dio Bijele kuće građen je između 1792. i 1800. a kasnije je preuređivan između 1948. i 1952. Ostatak rezidencije predsjednika SAD-a sastoji se od Istočnog i Zapadnog krila pred kojima su Vrt ruža i Vrt Jacqueline Kennedy. Cijeli kompleks nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, a imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova SAD-a, National Park Servicea, i dio je President's Parka.

1918.- Uz zvuke kompozicije “Marš na Drinu” u oslobođeni Niš u Prvom svetskom ratu umarširala je Drinska divizija srpske vojske.

1924.- Umro je francuski pisac Anatol Frans, jedan od velikana francuske književnosti s kraja XIX i početka XX veka, koji je za života dobio sve počasti kojima se jedan pisac može nadati. Bio je član Francuske akademije i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1921. (“Zločin Silvestra Bonara”, “Pobuna anđela”, “Taida”, “Epikurov vrt”, “Ostrvo pingvina”).

1928.-  U dečjoj bolnici u Masačusetsu prvi put su na pacijentu obolelom od poliomielitisa primenjena “gvozdena pluća”.

Čelična pluća su uređaj za neinvazivnu mehaničku ventilaciju disajnih puteva

1934.- Jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Vršenje kraljevske vlasti je u ime maloletnog kralja vršilo tročlano namesništvo – princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karađorđević.

1935.-  Rođen je italijanski operski pevač Lučano Pavaroti. Karijeru svetske operske zvezde počeo je 1961. ulogom Roberta u operi “Boemi” Đakoma Pučinija.

Luciano Pavarotti (Modena, Italija, 12. oktobar 1935. – Modena, 6. septembar 2007) je bio italijanski tenor. Pored José Carreras i Plácido Domingo pripadao je čuvenoj pjevačkoj trojci: “tri tenora”.

1942.- U bici na pacifičkom ostrvu Gvadalkanal Amerikanci su u Drugom svetskom ratu porazili Japance i zaustavili njihovo nadiranje ka Australiji.

1960.- Tokom debate o kolonijalizmu u Generalnoj skupštini UN, ljutiti sovjetski lider Nikita Hruščov skinuo je cipelu i tresnuo njome o sto nekoliko puta.

Srećom po njega , rusima su na putovanju u inostrantvu davali nove čarape, tako da nije bilo uobičajenih ruskih krompira.

1964.- U orbitu oko Zemlje lansiran je sovjetski vasionski brod “Vashod 1”, prva svemirska letilica sa višečlanom posadom.

Dok je bilo SSSR a Ameri im nisu mogli odbiti pera u vasionskim istraživanjima.Poslije se situacija izmjenila. Rusi kao nasljendici SSSR stagniraju.

1968.- Afrička država Ekvatorijalna Gvineja stekla je nezavisnost posle 190 godina španske kolonijalne uprave.

1968.- Predvođena pukovnikom Omarom Torihosom Ererom, Nacionalna garda Paname oborila je proameričkog predsednika Arnulfa Arijasa Madrida.

Par godina kasnije Erera je postao proamerički predsjednik.Vladao je 13 godina bez ikakve zvanične funkcije.Volio je svoje protivnike bacati iz helikoptera sa velike visine u okean.Ipak amerikanci su ga prodali Noriegi koji je bio njegov učenik i ovaj ga je ubio u avionskoj nesreći 1981.

1984.-Tokom godišnje konferencije Konzervativne partije u hotelu “Grand” u Brajtonu, u kojem je boravila Margaret Tačer, britanski premijer, eksplodirala je bomba koju su podmetnuli pripadnici IRE. Pet ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno.

1990.- Ubice na motociklima u Kairu su ubili predsednika egipatskog parlamenta Rifata Mahdžuba i trojicu njegovih telohranitelja.

Normalno država nije pronašča motocikliste ,jer je potpis bio tipičnan za  tajne policije .

1992.- U Kairu je poginulo više od 550 ljudi u zemljotresu čiji je epicentar bio blizu velikih piramida u Gizi.

Teoretičari zavjere nisu primjetili nikakav NLO da se uzdigao iz piramida u tom periodu.

1996.- U 92. godini je umro francuski teniser Rene Lakost, poslednji od “četiri musketira” koji su dominirali svetskim tenisom dvadesetih godina XX veka. Osnivač je čuvene kompanije za proizvodnju sportske opreme.

1999.- UN su simbolično proglasile za šestomilijarditog stanovnika Zemlje bebu rođenu u Sarajevu. Majci novorođenog dečaka uručena je srebrna medalja mira UN.

1999.- Vojnim udarom vlast u Pakistanu preuzeo je general Pervez Mušaraf.

2001.- U požaru je izgorela Saborna crkva u Nišu, jedna od najvrednijih u Srbiji. Građena je od 1856. do 1872, a projekat je izradio najpoznatiji srpski arhitekta XIX veka Andrej Damjanović.

2001.- Nobelova nagrada za mir dodeljena je Ujedinjenim nacijama i generalnom sekretaru Kofi Ananu.

2002.- U bombaškom napadu na restoran i diskoteku na indonežanskom ostrvu Bali, poginule su 202 osobe, uglavnom strani turisti. Sud u Indoneziji osudio je na smrt glavne organizatore napada, članove ekstremne islamske grupe Džema islamija, za koju se osnovano sumnja da je povezana sa Al-Kaidom.

2003.- U 90. godini umro je Patrik Dalzel-Džob, bivši poručnik Britanske kraljevske mornarice, za koga se veruje da je bio inspiracija za lik tajnog agenta Džemsa Bonda.


												

Dogodilo se na današnji dan 11.Oktobar/Listopad

Danas je Srijeda 11.Oktobar/Listopad  ove ugodne   2023. godine.  Normalno kako kome, jer sve je relativno.

Ako dan zamislimo kao puni krug od 24 sata,ispada da je do sada isteklo 283 kruga, a do kraja godine je ,dakle,preostalo  82 đira.

Još samo dva mjeseca i dvadeset dana. Ko bi reko!? Juče bilo mnogo više. Prekjuče je ova  godina tek zakoračila na dunjaluk. Leti vrijeme kao letjelica Zemlja. Možda sekundu brže od 107.200 km na h.To bi značilo 29, 79 km/s.

I oni nama zemlja ravna. Popadali bi ko olovne kugle izbačene iz topa koji slijepljuje eskadrilu aviona  u komadu.Ovu metaforu smo skontali da se neuki ibretili odakle nam i š'a nam to znači.

Mi pametni kao i uvijek, mudro šutimo o mudrim stvarima. O ljudskoj gluposti meremo po vazdan tabiriti i naglabati,ali čemu.

Eto oni nama , zapisano je u knjigama da se ne smijemo brijati.

Jes’  im to  jak fazon. Lijenčine . Mrsko im se brijati i upristojiti da liče na ljude , a ne na pogančere. Pa k'o biva hajmo svi na  homoprimogeniuse ličiti.  Primogeniusi su imali opravdanje. Vrlo je bolno bilo brijati se kamenim sjekirama.

Jednom nam se žilet slomio, a radnje nisu radile. Morali ići na… ma teško nam se faliti . Pa znate gdje se ide obrijanim licem  ko dječija guza. Uzeli kamen , dobro ga natoljicali na brusu i udri nedaj. Tri sata se klali. Ispali ko tušija kiseljena krvavim paradajzom. Nikakvi a bolni.

I smiješni. Povod brijanja se ismijala ko nikad. Kaže evo te ko  kozičavi mladoženja, koji se brijo  tupim kamenom. Ali kad joj smijeh presto, više se nije smijala. Samo je stenjala i dozivala mater:

-Joj mamo mamice.

Eto zato se mi brijemo . da bi žene mogle pjevati i majku dozivati.

A oni što naopako uče , nek se ne briju i  puštaju bradu. I budu mimo svijeta. vala zaslužili su, jer su se pocijepali u vjeri. I ratove zbog toga vodili. I dan danaske vode.

I te nas , hanefijske kukavičke  minderpuze koje su se u mišju rupu za rata sakrivali pameti  –  ljudskosti uče.

Ma mogu oni pjevati borbene. Nevjerničke ko što su naučili. Neka se druže sa onim drugim koji se ne briju.

Eto četnici se ne briju. Nisu ni krstaši. Ni ISIS. Ni Kaida. Ni Marks i Engels. I onaj Darvin što je od majmuna nasto, ni on se nije brijo. Ni većina katila i nevjernika.

Ni orangurani se ne briju.Al njima svaka čast.Oni nisu  insanski hajvani.

Što bi poete rekle:

-Joj grdoba majko moja.

U prevodu:

-Nalet ih bilo.

A prije hejbet godina se dešavalo:

1521.-Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu “Branitelja vere” pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

 Tamanio je ovaj sifilistični engleski kralj   , svoje žene k'o kokoške.Duga priča za ovo jutro.

1531.-Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingl, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579.-U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa poreklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš.

1806.- Rođen je Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji i modernizacija zemlje. Na presto su ga doveli ustavobranitelji posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1899.-  Počeo je Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.

Gdje god Englezi kroče, eto krvi do koljena,genocida nad domicilnim stanovništom i pljačke nezamislivih razmjera.

1939.- Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

Rečeno učinjeno.avgust 1945.Genocid nad japancima.Milioni mrtvih.

1962.- Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1963.-Umrla je francuska pevačica Edit Pjaf, zvezda kabarea i francuske šansone, najpopularnija pevačica pedesetih godina 20. veka.

19.Decembra 0ve godine  ,da je kojim slučajem živjela sporije , bi imala sto tri  godineNo ovako je prošli 55 godina od njene smrti.,No, ostavila je toliko ljubavi u svojim  da pjesmama ,da njen glas jednostavno ne tamni.Svaki put kad slušamo njene pjesme mi se sjetimo njenog kratkog ali burnog života.Za razliku od drugih ,smatramo da je proživjela bogat i lijep život.Zakav vam je život.Nešto vam pokloni,za uzvrat traži nešto.

  1. Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, koji je prošao sve faze moderne umetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam… Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha (roman “Strašna deca”, pozorišni komadi “Orfej” i “Antigona”, filmovi “Lepotica i zver” i “Orfejev testament”).Poznat je i po tome što je Edit Pjaf bila njegov crni anđeo.

1976.-U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena “četvoročlana banda” – udovica Mao Cedunga Đang Ching i tri bivša visoka funkcionera.

Jiang Qing i ostatak skupine su godine 1980. bili izvedeni pred sud u Pekingu. Tamo su Jiang Qing, Zhan Chunqiao i Wang Hogwen osuđeni na smrt. Yao Wenyuan je, zahvaljujući javnom pokajanju, dobio 20 godina zatvora. Naknadno su sve kazne smanjene, a pripadnici “Bande” pušteni da posljednje godine života provedu na slobodi.

1977.-U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnikIbrahim al Hamdi.

1980.-Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu “Saljut 6” oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985.-Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda “Akile Lauro” i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988.-Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje “antihrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Jovan Pavle II – antihrist”.

Interesantna stvar.Bogumilska crkva je ja Vatikan prije osam vjekova tvrdila to isto.Jesu bili napredni ovi Bogumili . I proroci.

1993.- U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač “Satanskih stihova” Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

Zlu,ubicama i priomitivcima nije bitan razlog, važno je da se ubija.

1998.-Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23.
septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

Zato sada ima u susjedstvu Republiku Kosovo.

1999.- U Prištini je ubijen Bugarin Valentin Krumov, kao prva žrtva među pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga koje su u junu 1999. raspoređene na Kosovu.

2000.-Umro je Donald Đuar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2002.-Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

Niko nije utvrdio da li su zaista odslužili kazne.

2004.-Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

Vrlo podmukao potez EU, koji je doveo do naoružavanja libijaca na svim frontovima, pa je tkao bilo lakše srvaniti oca nacije i njegove pristaše.

Dogodilo se na današnji dan 10. Oktobra / Listopada

Danas je Utorak 10. Oktobar/Listopad 2023. godine.

283.dana zaleglo k'o kurbani. Aha, kako da ne. Koliko su bekana povukli za sobom ne m're se izbrojati. Bekani se neće vratiti. Ni slučajno. A dani jopet, evo ih dogodine. Novi novcati. Kao da nisu ni otišli. Ostalo nam još 82 dana do isteka dvadeset tricepride dva milenijuma.

Nevinašca, neko će reći dane . I jesu. Njihovo je da se pristave i da ljudima predoče ljepote i na zemlji i na nebesima. Ne bi li ovi tobe došli. Jok , rijetki su ti do kojih nauk dopire.Insani nemaju vremena da gledaju čudesnost Božijeg djela. Tu savršenu  ljepotu i sklad.

Insan je satkan od žurbe. U svom nerazumu ne vidi dalje od sutrašnjeg dana, iako mu se čini da sebi obezbjeđuje starost. O ,mnogo,  mnogo oni toga oni sebi obezbjeđuju. Možda se i prave da ne znaju, ali činjenje ili ne činjenje je ulaznica u vječnost. A ona , ko svaka sutrašnjica plaho nepoznata.

Ulaznica ima dvije vrste. Jedna je plamena , a druga lagodna. Pa vi vidite šta vam je raditi?

Ili će te gledati zadivljujuće maglice,  plavet , ljepote oceana ili raznolike dunjalučke visove i puteve, razmišljajući o tome , dok uživate  u raskošnim đardinma  svojih ljuba, ili pak u žurbi trpati u  majčine vreće sa otetim  narodskim zlatom, nove aferime.

Što bi poete rekle:

Trpajte , trpajte dok merete, ali neće biti dokle i kako vi  hoćete.

U prijevodu:

Jadni li su riđobradi, šahovski robijaš i pijačarska fukara. U svojoj razrokosti ne vide bijedu svoju i golotinju roda svoga.

Dobar neki prevod. Da je Bogdo više ‘vakijeh prevodilaca.

A hroničari, bezbeli, po svom:

680.-U stranačkim borbama koje su dovele do raschjepa svijeta na sunite i šiite, u bici kod Karable, na Eufratu, ubijen Husein, pretedent na kalifski presto dinastije Alida. Kasnije postao šiitski svetac.

-Samo 48 godina po smrti Poslanuika Muhameda a.s. njegovi se sljedbenici pocijepali u vjeri, radi borbe za vlast. Do dana današnjeg nastalo je preko dvjesta islamskih  sekti . Jedna od njih hanefijska sekta. Nju je osnovao Ebu Hanifa.

I onda oni , takozvana iz , tamo  neke zajednice koja preferira da bude islamska , a samo je sluganska iu nevjernička, želi da bosanski muslimani pripadaju hanefijskom pravcu. Ni slučajno. Taj film se u Bosni neće gledati .Pripadajući tomj sekti oni bi  se deklarisali da su na   Ebu Hanifijinom putu i učenju,  a ne na Božijem nauku. Bili bi bogohulnici. Jer one koji su se pocijapali u vjeri Bog je prokleo za vijek vjekova.

1733.- Francuska objavila rat austrijskom caru Karlu VI zbog njegove podrške knezu Avgustu III u nameri da postane poljski kralj, umesto francuskog kandidata Stanislava Lešćinskog. Rat za poljsko nasleđe trajao do 1735.

-Ovo nam mnalo smiješno. Jedna „velesila“  objavila rat jednom čovjeku. Nešto nam tu faktički  ne štima. Nismo cjepidlake , ali umjesnost je umjesnost.

1813.-Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, uz Riharda Vagnera, najistaknutiji romantičarski operski stvaralac XIX veka. Njegove opere “Aida”, “Otelo”, “Rigoleto” i “Travijata” i danas ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta.

-Najviše volimo Aidu  ,sasvim normalno, Orela ne begenišemo. Šuoplja priča. Čuj molim te u arijevskoj Danskoj crnac kralj. Poštujermo licentia poeticu , ali ovo lupost da ne može viša biti.Rigoleto nas uvijek, ama baš uvijek  podsjeća na mučninu. Travijata bi bila simpatična zbog onog malog američkog Domoroca, ali zbog asocijacije na opajnost, izbjegavamo je. Bojimo se navlakuše.

1837.-Umro francuski ekonomista Šarl Furije, socijalista-utopista. Pred kraj života stekao značajan broj pristalica koje su širile i pokušavale da praktično ostvare njegovu ideju o eksperimentalnim zajednicama, Falangama, kao prelaznom stupnju ka “društvu harmonije”.

– Falanga mu baš  neki dobar naziv. A označava horde smrti, od rimskih od fašističkih i nacionalističkih.

1888.-Rođen ruski revolucionar Nikolaj Ivanovič Buharin, jedan od vodećih ideologa boljševika, funkcioner Kominterne. Zbog protivljenja Staljinovoj kolektivizaciji sela 1929. isključen iz Politbiroa partije, uhapšen 1937. i posle montiranog procesa streljan 1938.

-Jašta nego strijeljati. Čuj molim te on se našao suprostavljati revolucionarnom babi. I poromci baba deklaracije i načrtaniaja bi to radili sa svima koji su protiv njihovih pljački narodnog blaga. E sada ovo babi ispade malo nepismeno. Ne zna se da li se radi o muškoj množini ili ženskoj množini. I kako bi? Imaju dvije izreke i obadvije su u funkciji:

-Kupi mi babo zanavijek prijestolje!

-Gdje je puno baba kilava su djeca!

1901.-Rođen švajcarski skulptor, slikar i grafičar Alberto Đakometi, poznat po nadrealističkim prostornim konstrukcijama i ekstremno izduženim bronzanim ljudskim figurama.

-Svašta u slikarskoj bašti. Daleko im kuća od naših đardina bila.

1911.-Kineski nacionalni vođa Sun Jat Sen u Vučangu proglasio republiku i počeo revoluciju u kojoj je oborena dinastija Manču. Time završena vladavina kineskih careva koja je trajala 2.000 godina.

– Kad tad. Nema veze, 2.000 godina. To je zvježđanim relacijama očas posla.

1913,.Završena izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean.

-I Amerima osigurali profit. Nisu oni frajeri. Ko je vidio da glavni svjetski terorista i mafijaš radi bilo šta džaba.

1917.-Brazil u Prvom svetskom ratu objavio rat Nemačkoj pošto su Nemci torpedovali brazilske brodove.

-Za saveznike je bila hrabrujuća je činjenica da su regrutovali jedan vod boraca.

1954.- Vijetnamski lider Ho Ši Min ušao u glavni grad Vijetnama Hanoj, koji su dva dana ranije napustile francuske kolonijalne trupe.

-I  na prekjučerašnji dan je ušao u Hanoj, po nekom dugorm hroničarskom izvoru. Prepisivači nikad da se usaglase .

1954.- U Tokiju otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

-Arijevske vođe OK skontali da je bolje dati olimpijadu nego da  nearijevci počnu odustajati od rasističkih i bezbožničkih igara.

1970.- Umro francuski političar Eduar Daladje. Kao premijer Francuske potpisao Minhenski sporazum 1938. kojim je Hitleru omogućeno da Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj pripoji Nemačkoj.

-Patenova i De Golova raja.

1975.- Filmske zvezde Ričard Barton i Elizabet Tejlor venčale se po drugi put. Sledeće godine ponovo se razveli.

– Bilo je to vrijeme ljubavi, svađanje i mirenja. Nije da se nisu voljeli, ali su voljeli malo više sebe i druge. Ona muškarce, on mahom čašu.

1980.-U katastrofalnom zemljotresu u Alžiru poginulo 2.590 osoba, a oko 330.000 stanovnika grada El Asnam ostalo bez domova.

-Zaboravalja se Agadir.

1982.- SAD uvele sankcije protiv Poljske zbog odluke poljske vlade da zabrani sindikat “Solidarnost”.

– „Demokratski“  potez fašističke SAD.

1985.- Umro američki filmski i pozorišni glumac Jul Briner, dobitnik “Oskara” za ulogu u filmu “Kralj i ja”, mjuzikl u kom je godinama igrao i u pozorištu.

– Jul Briner (engl. Yul Brynner; Vladivostok, 11. jul 1920 — Njujork, 10. oktobar 1985) bio je američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla. Najpoznatiji je po ulozi Ramzesa II u Deset zapovesti i ulozi kralja Mongkuta u filmu Kralj i ja za koju je dobio Oskar za najboljeg glavnog glumca. Pre nego što je počeo da se bavi glumom, radio je kao model i fotograf. Imao je veoma specifičan glas i obrijanu glavu, koja je bila njegov zaštitni znak. Briner je prvi glumac u istoriji filma koji se slikao potpuno obnažen.

1985.- Umro američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels. Njegov prvi film “Građanin Kejn” ubraja se u najveće klasike kinematografije. 1971. dobio “Oskara” za životno delo.

-Roman H. Dž. Velsa govori o invaziji Marsovaca na Zemlju, u Englesku (okolina Londona), krajem 19. veka. Napisan je u prvom licu, sa aspekta pripovedača koji je učesnik u tim događajima. Adaptaciju romana i scenario za radio-dramu napisao je Hauard Kok (Howard Koch), uz pomoć Orsona Velsa.

Orsonova gluma reportera je izazvala paniku u SAD. Kaži bilo je najmanje 19 registrovanih samoubistava  ljudi preplašenih do izbezumljenosti zbog „invazije“ marsovaca.

1990.SSSR i Nemačka potpisali ugovor o povlačenju sovjetskih vojnika iz Nemačke do kraja 1994. U Istočnoj Nemačkoj bilo stacionirano 380.000 sovjetskih vojnika s 220.000 članova porodica.

-Trebalo je nahraniti tih 600.000 gladnih  Sovjeta i još , mimimum desetrak puta više činovničkog aparata.Nije ni čudo što je u DDR vladala glad od II svjetskog  rata do ponovnog ujedinjenja

1995.- .  Izrael u skladu s mirovnim sporazumom s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom počeo povlačenje sa Zapadne obale i oslobodio iz zatvora oko 300 Palestinaca.

-Počeo, počeo, počeo… Svake godine Izrael počinje povlačenje, ali i gradnju na okupiranim područjima. Puštanje 3oo Palestinaca se poklopilo sa prebukiranošću smještajnih kapaciteta u konclogorskim kazamatima.

2000.- Umrla Sirimavo Bandaranaike, bivši premijer Šri Lanke, prva žena-premijer na svetu. Bila je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

-Da nije bila lijepa, bila je. Ali…

„Sirimavo Bandaranaike (Balangoda, 17. travnja 1916. – 10. listopada 2000.), političarka iz Šri Lanke, prva žena na mjestu premijerke u povijesti Šri Lanke.Nakon ubojstva svog muža Solomona 21. srpnja 1960. preuzima njegovu dužnost. Dužnost premijerke obnašala je tri puta: 1960. – 1965., 1970. – 1977., te od 1994. do 2000. godine. Kćer joj je bila predsjednica Šri Lanke. 40 godina je bila predsjednica Slobodarske stranke Šri Lanke. Probleme s Tamilima nije uspjela riješiti. 1980. je izbačena iz parlamenta zbog zloupotrebe moći. Javni rad joj je bio zabranjen sedam godina. Glavne ekonomske grane je nacionalizirala, a bila je uvjerena socijalistkinja.Umrla je u 84. godini na sam izborni dan, prethodno glasovavši.“

2001.- Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili Amerikanci Džordž A. Akerlof, A. Majkl Spens i Džozef E. Stiglic. Svojom “analizom tržišta sa asimetričnim informacijama”, oni su pokazali u kojoj meri informacije utiču na funkcionisanje tržišta, od prodaje polovnih automobila do uspona i kolapsa na velikim berzama.

-Nobelova nagrada postaje sve šuplja i šuplja.

Na današnji dan 9. Oktobar / Studeni

 

Danas je Ponedeljak 9. Oktobar / Studeni  2023. potrebite godine , skontane i debelo okrvavljene po hrišćanima.

Ako bi vam rekli da je ovo 282. dan te iste prijeke godine vi biste nam povjerovali. Taki ste vi. Ha vam neko nešto kaže, vi klepite ušima i povičete uglas:

-Tako je.

Normalno , kako poetesa reče ,ovo je jedna od  zemalja seljaka na brdovitom Balkanu.

A opet kad bi vam rekli da do kraja ove mutne godine ima jošten samo 83.dana bili bi sumnjičavi. Nikad niste vjerovali u proroke, većme u nacionalističku bagru i fukaru.

No kako vjerovali , tako i dobili.Duplo golo. A dvije nule to vam je oznaka za WC. A u njemu vam nema mjesta za proročanstvo , već samo za obećanja i darove nacionalitičke pljaččkaške bagre i fukare.

I tako izrazi  upotrebljeni za ovu godinu : potrebita , prijeka i mutna dolaze tobe.

Potrebita ; jer vam treba malo pameti , a bome i   nafakekoju vam mafija pljačka.

Prijeka; jer se nadate da je prelomna o da se više neće ponoviti  ( a ono suđaje vrte glavom : Aha, kako ne ).

 

Mutna; jer vam stomak mutan od gladi , pa vam se zmaglio vid i ne vidite šta vam vaši idoli rade. Znate onu : lov u mutnom. E nije ta! Ova je deranje kože na suho sa pristankom insankih kurbana.

Što bi poete rekle:

-Bekan jednom , kurban uvijek.

U prevodu.

Bilo jendom u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu,

rodi se nacije hajvana i svi postadoše kurbani u jednom danu.

 

Ipka to ne smeta heoničatima da prikantaju birvaktile zbivanja na ovom datumu:

 

1547.- Rođen je slavni španski književnik Migel de Servantes. Bio je najpre pomorac i sekretar rimskog kardinala Akvivija, a potom i vojnik. Njegov književni rad veoma je bogat i raznovrstan. Prva dela, roman “Galatea” i nekoliko pesama i pozorišnih komada, doživela su osrednji uspeh, da bi kasnije objavio svoje najbolje delo, “Don Kihot”, roman koji najvernije oslikava njegovu umetničku genijalnost u opisivanju, pripovedanju, dijalogu i nenadmašnom, duboko ljudskom humoru. Posle “Don Kihota”, najbolja dela su mu: “Uzorne pripovetke”, “Blaženi raspusnik”, “Pedro de Urdemalos”…

1701.- U Nju Hejvenu, u američkoj državi Konektikat, osnovan Univerzitet Jejl.

1854.- . Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, čije je najveće otkriće, samoindukcioni kalemovi (“Pupinovi kalemovi”), omogućilo prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. Iz rodnog Idvora u Banatu je 1874, posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao u SAD, gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera.   Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. Za naučni rad dobio je 1920. Edisonovu medalju, a za autobiografsku knjigu “Immigrant to Inventor”, kod nas prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”, Pulicerovu nagradu 1924. Njegovo ime nose fizičke laboratorije Kolumbija univerziteta.

1892.- Rođen je u Travniku  bosanskohercegovački i jugoslovenski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961, član Srpske akademije nauka i umetnosti, briljantan stilista. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. godine delom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran, a između dva svetska rata bio je ambasador Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme (“Nemiri”, “Lirika”). Pripovedač snažne imaginacije i izuzetan poznavalac Bosne, njenih ljudi i suštine dominantnih religija, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i brušenim stilom, prefinjenim psihološkim analizama, dubokim poniranjem u probleme egzistencije i umećem da magijom reči dočara ljudsku i društvenu panoramu minulih vekova. Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, bogatstvo mašte i osećanja sveta, podigao je monumentalnu književnu građevinu. Dela: romani “Na Drini ćuprija”, “Travnička hornika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen), zbirke pripovedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Ex ponto”, “Eseji, kritike, članci I i II”, “Sveske”.

1915.- Nemačke i austrougarske trupe su, posle ogorčenog otpora brojčano slabije srpske vojske, uz to neuporedivo slabije opremljene, posebno artiljerijom, okupirale Beograd u Prvom svetskom ratu.

1934.-Ubijen je jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević, “kralj Ujedinitelj”, prva žrtva fašizma, kojem je – u planovima za razbijanje Jugoslavije – smetala njegova jaka ličnost. Atentat u Marseju, u kojem je ubijen i šef francuske diplomatije Žan Luj Bartu, organizovale su hrvatske ustaše i italijanski fašisti, a pasoš nađen kod ubice izdat je u Zagrebu na ime Petra Kelemana.

“Čuvenom“ Agrarnom reformom“ otimačinom i pljačkom raskućio sve muslimane Kraljevina Jugoslavije.

1940.- Nacisti su bombardovali katedralu sv. Pavla u Londonu. Ova katedrala iz 17. veka više puta je pretrpela značajna oštećenja.

1944.- Počela je Treća moskovska konferencija na kojoj su britanski premijer Čerčil (Churchill) i lider SSSR Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope posle Drugog svetskog rata.

1946.- Prodato je prvo električno ćebe. Cena mu je bila 39.50 $.

Na ovim prostorima nikad nije saživjelo.Tko zna zašto? Strah od struje?

1949.- Otvoren je fudbalski stadion JNA.

Sada na njemu igra Partizna. Ne bi nas čudilo da u neko dogledno vrijeme promjeni naziv u četnik.

1962.- Uganda stekla nezavisnost posle gotovo 70 godina britanske kolonijalne uprave.

1965.- Singl Bitlsa “Yesterday” dolazi na prvo mesto top-lista i tu se zadržava naredne četiri nedelje.

1967.-  U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto “Če” Gevara (Che Guevara), simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (Castro) (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

1974.- Umro je nemački biznismen Oskar Šindler, zaslužan za spasavanje preko 1.200 Jevreja od holokausta. Iako član nacističke partije, rukovodio je fabrikom emajla u Krakovu za vreme nemačke okupacije Poljske u kojoj je zapošljavao Jevreje koji su živeli u getu. Kada je geto likvidiran, on je ubedio naciste da dozvole da se njegovi radnici prebace u obližnji radni kamp Plaszow, spasavajući ih tako deportacije u logore smrti. Godine 1944. svi Jevreji u Plaszow-u poslati su u Aušvic, ali je Šindler uz veliki rizik po sebe, podmitio zvaničnike da poštede njegove radnike i da premesti fabriku na neku bezbedniju lokaciju u okupiranoj Čehoslovačkoj. Do kraja rata, on je ostao bez novca, ali je spasao 1.200 ljudi. Godine 1962. proglašen je pravednim hrišćaninom od strane Yad Vashem-a, izraelske agencije za spomen na holokaust. Prema želji, sahranjen je u Izraelu, na katoličkom groblju na planini Zion.

2001.- U SAD registrovani prvi slučajevi antraksa. Zbog sumnji da je reč o bioterorizmu, federalni biro (FBI) preuzeo istragu o ovoj smrtonosnoj bolesti.

Normalno svaki globalni  izvor terorizma potiče od CIA , SAD i cionista.

2007.- Severna Koreja izvršila prvu nuklearnu probu u svojoj istoriji, što je međunarodna zajednica oštro osudila.


												

Dogodilo se na današnji dan 8. Oktobra / Listopada

Danas je Nedelja 8. Oktobar/Listopad 2023. godine.

280. dan se lagano udarilo nogom iza vrata. Nismo ih se  baš nauživali . Ono , svako za se, na se i tako to. Kako je ko naučio.Nema tu  veze kako ko hoće ili želi. A valja nam prebrinuti još okruglo 75 ovogodiđnjih dana i noći.

Tu ni mamine vreće sa narodskom zlatninom ne pomažu.

Kako će ba pomoći kad je prokleto?

Znate onu, oteto prokleto?

A ako je od sirotinje oteto to se zaplati dvostrtuko. Na ovom svijetu. A na onom nezamislivo  skupo.

I vrlo je vrelo. Hajd’ to ni po jada. Ali zamislite vječnost. Ne, možete. Sasvim normalno. A sada zamislite vječnost i roštiljanje na najačoj vatri.

Ha!

To već možete zamisliti.

I mi.

E , eto vidite , na  tu strahobalnost zagovaravači načrtanije, islamskih deklaracija, pijačari,robijaši i direktori konc logora, njihovi sinovi i žene ne obraćaju pažnju i prave se da to ne vide.

Neki misle ako imaju strabizam,riđu bradu ili zalickanu pedersku sijedu kosu da će im se oprostiti.

Jašta.

Oni su već osuđeni vječni robijaši , koji opljačkanim narodskim vrećama sa zlatom , ovjeravaju svoju ulaznicu za najvatreniji i najžešći kazamat ikad napravljen. Sasvim po njihovoj mjeri. Bogat zlaćanim bojama i toplinom.

Što bi poete rekle:

Savršen je plan  Boga jedinog.

U prevodu:

Jao i kuku onima sa otetim vrećama zlata. I njihovim očevima i majkama jer su ih pogane rodili  i odgojili

Da vidimo koliko su u prošlim vaktima hajvani i insani obraćali pažnju na pržun?

1354.-Ubijen rimski tribun Kola di Rienco, koji je, ponesen idejom o obnavljanju antičke republike i ujedinjenjem Italije pod vodjstvom Rima, 1347. proglasio Rimsku Republiku. Ubijen u ustanku koji je organizovalo rimsko plemstvo.
-Koga je plemstvo angažovalo kao ustanike. Po običaju, pučanstvo. Ništa novo pod kapom nebeskom.

1459.-Umro firentinski slikar fra Filipo Lipi, najznačajniji predstavnik rane renesanse u slikarstvu, Botičelijev učitelj.

-E , ne m'remo vam rijeti da li je ovo Lipi od dalmatinske oznake za ljepotu ili skraćenice od preziema Lipić. Svešteno je lice, a kod njih je sve moguće i uglavnom vrijedi ono nazadnjačko. I , gledajući Lipijeve slike, skontali odakle potiču  Botičelijeve finese i u slikarstvu i u seksualnim opservacijama. Svuda se osjećaju Lipijeve ruke i djelo. Jel Lipić svešteno lice ili nije?

1803. Umro italijanski pisac Vitorio Alfijeri, prvi autentični tragičar u italijanskoj književnosti.

-Ne mr ečo'ek naći niti je'nu rič o Vitoriu , a da se ne spozna da je imao maniju udatih žena. I nesretnih ljubavi sa njima. Ili su bježale od njega, razvodile se, ili je on zasićen bježao od njih.A onda mu je jedna princeza dohakala.“ Upoznao je princezu Louise Stolberg-Gedern, također poznatu kao vojvotkinja od Albany, koji je živjela sa svojim mužem, Charles Edward Stuart ( “Bonnie Prince Charlie”), u Firenci. Ona napušta mućža, on ponekad luta, ali ipak do kraja života živi sa njom.

1810.-Rodjen Džejms Vilijem Maršal, čije je otkriće zlatnog rudnika u Kaliforniji pokrenulo “zlatnu groznicu” 1849.

– Riđobradom, razrokom pijačaru i šah robijašu  ne treba Maršal. Imaju oni svoje nacionalističke čuvare i policajce ( po turski : kavaze)  koji im pomažu da se domognu zlatnih rudnika sa  narodnijeh.grbača.

1856.-Velika Britanija počela “drugi opijumski rat” protiv Kine, u kom joj se pridružila i Francuska.

-Definitivno opijum i opijati postaju jedan od najprofitabilnijih segmenata ljudskog djelovanja. I na sreću Kineza narko ratovi se proširili na tla onih koji su ga počeli i njima bliskih država. SAD napose.

1864.-Rodjen Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima.

1871.-U Čikagu izbio velik požar koji je, prema legendi, počeo u jednoj štali kada je krava ritajući se oborila kerozinsku lampu na gomilu slame i strugotine. U požaru koji je trajao 3 dana poginulo je oko 300 ljudi, a oko 90.000 je ostalo bez svojih kuća.

– Učinak istovjetan Neronovom pjesničkom nadahnuću.

1895.-Rodjen argentinski državnik Huan Domingo Peron, predsednik od 1946. do 1955, kada je oboren u vojnom udaru. Posle sedamnaest godina egzila, trijumfalno se vratio u Argentinu 1972, a 1973. ponovo izabran za predsednika. Umro 1974, a predsednik Argentine postala je njegova supruga Izabela.

-No izabela je druga Peronka. Prva Eva , u narodu popularna Evita je bila ljepša i popularnija od Perona. Zato je on, prema izvorima iz  njemu bliskih izvora dao eutanizirati elktrokastracijom mozga.

1895.-Ubijena korejska kraljica Min, koja je pokušavala da zaustavi japansku dominaciju u Koreji. Zaveru na korejskom dvoru organizovao Japan preko svog konzula generala Goro Miura.
-U svim vremenima je bilo podlih i kukavičkih izdajica. Pitajte Bosance. Ne bošnjake jer oni spadaju u prvu kategoriju.

1912.-Crna Gora objavila rat Turskoj i istog dana napala turske položaje kod Skadra, čime je počeo Prvi balkanski rat.

-Prvi je bio neriješen. Ko je vidio ratove bez pobjednika. Zato se morao dogoditi i drugi balkanski rat. Isto kao i drugi svjetski.

1953.-Velika Britanija i SAD povukle svoje trupe iz Slobodne zone Trsta i predale Italiji civilnu upravu u zoni “A”. To je izazvalo krizu u jugoslovensko-italijanskim odnosima, koja je rešena Londonskim sporazumom 5. oktobra 1955.

-Trst je naš., himna ili pjevajmo  boni borbene pjesme.

1954.-Vojne snage Severnog Vijetnama ušle u glavni grad Hanoj.

-To je prvi put. Drugi put je ono kada su SAD podvili rep ko prebijene kučke.

1967.-Umro britanski državnik Klement Ričard Atli, laburistički premijer od 1945. do 1951. Njegova vlada sprovela niz socijalnih reformi u posleratnoj Britaniji i priznala nezavisnost Indije 1947. i Burme 1948.
-Truhla britanska kruna ga definitivno popušila. Za vik vjekova.

1970.- Nobelovu nagradu za književnost dobio ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin.

1975.-Žestoki okršaji u Bejrutu i severnom Libanu odneli najmanje 25 života i prekinuli poslednje primirje.
-Oprobani recept koji genocidni cionisti žestoko koriste: Zavadi pa vladaj i time skreni fokus sa svojih monstruoznih djela.

1991.- Posle isteka tromesečnog brionskog moratorijuma Slovenija i Hrvatska potvrdile svoju samostalnost i nezavisnost od SFRJ.

-Bosni nije data ta mogućnnost. Monstruozne, genocidne nacističke nemani su imale druge planove. I popušile ga.

1992.-Umro Vili Brant, kancelar Zapadne Nemačke od 1969. do 1974, kada je podneo ostavku jer je otkriveno da je njegov blizak saradnik istočnonemački špijun. Vodio politiku popuštanja i doprineo političkoj stabilizaciji u Evropi, u istoriji evropskih naroda ostaće zapamćen i kao državnik koji se 1970. poklonio žrtvama nacizma u Varšavi. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1971.

-Eto tako se dijele Nobelove nagrade. Jedan lažni naklon okorjelog naciste, pardon nacionaliste ( ova ispravka je  zbog objektivnosti u informisanju) i slava je tu.
1993.-UN ukinule sankcije Južnoj Africi uvedene 1960. zbog politike aparthejda koju su sprovodile tadašnje vlasti.

– Zar su sankcije postojale? Zašto ih ne uvedu Varikanu, SAD i EU?

1998.- Savet NATO usvojio “detaljan operativan plan za vazdušne udare u fazama” na Kosovu. Predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dat je rok od 24 caša da ispuni zahteve iz rezolucije UN, Vlada Srbije donela Uredbu o posebnim merama u uslovima oružanih pretnji NATO.

-I  , de fakto ,  dala odriješene ruke za Kosovo Republika.

2001.-  Najmanje 114 ljudi poginulo kada je avion kompanije SAS udario u jedan mali avion na aerodromu Linate u Milanu.