Dogodilo se na današnji dan 01. Marta/ Ožujka


Pjesma dana

Danas je Ponedeljak  01. Mart / Ožujak 2021.

Omjer dana  60 / 305.

Ako ovaj mjesec ne bude žujao ,  kao što prethodni nije veljačao  , loše nam se piše. Mi bi voljeli da se ožujak  bar malo zaveljača.

Veljača u ožujku. Što da ne? Ako fukara može biti na vlasti i propovjedati religiju ,zašto mi ne bi prozvali malo takara u žujanje. Uostalom zima joj traje.

Mace i kuce su ovog stađuna  nervozne. Tankosava minusa , tankosava takara.Njima se to desi , ali  životinje to nadoknade.

Oni na vlasti nemaju šta nadoknaditi. Njih zanima samo pljačka i pakao/džehenem. Tamo će im sve biti potaman. A i ne brinu se. Imaju mahalaše ,  hamale , borce koji  njihovim ženama redovno nadoknađuju nedostatak crvića njihovih muževa.

Reciprocitet.

Sve vam je u reciprocitetu

To vam je onaj vrlo bitan elemenat  u životu i  univerzumu.

Manjak nečega stvara višak drugoga.

Višak nečega izaziva manjak drugoga.

Reći ćete isti k….

Mi nećemo biti nepristojni. Vjerovatno ste mislili na kupus. Ali i u  kupusu ima mnogo vrsta i , bome , zečeva.

Reciprocitet.

Stalno reciprocitet. K'o  nepodnošljiva , užasna , životinjska rika sa minareta.

A primjeri, reći ćete.

Ih ,ko da ih ne znate!

Što više tetovaža , vulgarozama, trofrtaljnih pantalona i prepisivanja  , to je umnost u većem pličaku neumlja.

Što više  baza  podsjeća na metalni trokrilni ormar , mnogo veća je mogućnost da u nadogradnji struji pupa hava.

Što vam majka šalje više  vreća narodskog zlata , potpuno se smanjuje mogućnost ljudskoga, oliti insanskog. Sve se više liči na zvjerinje iz vatrenih dubina.

Što  ste veća  nacionalistička bagra i fukara ,   šanse da izbjegnete  glavnu ulogu u pržunu  su vam minimalnije i beznačajnije.

Što se više zbijate u prve redove bogomolja i u nacionalističke brloge , manja je mogućnost da vas dotakne Njegova milost.

Što bi poete rekle:

Kad tad!

U prevodu:

Kuku li vama majka koja vas je neljudskošću dojila.

Inače , imamo neke događaje,u kojima baš i nije bilo uobičajenih takarenja:

1498.- Na putu ka Indiji portugalski moreplovac Vasko da Gama iskrcao se, kao prvi Evropljanin, na obale današnje afričke države Mozambik.

1562.-Katolici u Francuskoj masakrirali preko 1.000 protestanata tokom njihove molitve u Vasiju, što je bio početak dugotrajnih borbi i ratova, poznatih pod imenom “protestantski ratovi”, koji su uz prekide 36 godina razdirali Francusku.

Toliko o hrišanskoj milosrdnosti.Kad udari brat na brata, šra mogu očekivati „paganski“ urođenici.

1565.- Osnovan je Rio de Janeiro, prijestolnica karnevala.

1692.- Sarah Good, Sarah Osborne i Tituba dovedene su pred lokalnog suca u Salemu u Massachusettsu, na početak poznatog suđenja vješticama iz Salema. U okolici Salema tijekom tog perioda na sudovima je završilo više od 150 osoba od kojih je 19 osuđeno na smrt.

Ostaje nejasno zašto se očevi,mužebi i sinovi misu pobunili protiv gluposti i nerazuma američkih sudova.Iap se radilo o velikom broju optuženih iz čista mira.

1767.- Španski kralj Karlos III proterao iz zemlje jezuitski red katoličke crkve.

1792.-Rođen je Đoakino Antonio Rosini   italijanski kompozitor koji se smatra jednim od muzičkih velikana 19. veka.

Posebno je poznat po operama kojih je napisao ih je 39, od kojih su najčuvenije: „Seviljski berberin”, „Viljem Tel”, „Pepeljuga”, „Italijanka u Alžiru” i „Otelo”. Muzički je obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora među kojima su Belini i Verdi. Pisao je još kantate, kamernu i duhovnu muziku, gde su mu najpoznatija dela s kraja karijere: „Stabat Mater” i „Petite Messe Solennelle”.

1809.- Švedska, kao prva zemlja u svetu, uspostavila funkciju ombudsmana, osobe koja nadzire rad organa uprave i javnih službi, a postavlja je Parlament. Prvi ombudsman bio je Lars Avgust Manerhajm.

1801.- . Egipatski kralj Mohamed Ali izvršio pokolj nad mamelučkim vođama i time dokrajčio vlast mameluka u Egiptu. Mameluci, potomci ratnih zarobljenika koje su persijski i egipatski vladari uvršćavali u svoje vojske, pretežno telesnu gardu, zavladali Egiptom 1250, kada su oborili dinastiju Ajbeka.

Ovaj Mohamed Ali nije bio bokser niti rod našem dobrici kasijusu Kleju.

1815.- Napoleon Bonaparta vratio se u Francusku sa ostrva Elba, gde je bio prognan posle abdikacije u aprilu 1814. Ušavši trijumfalno u Pariz, preuzeo vlast u zemlji i počeo razdoblje “100 dana”, okončano vojnim porazom kod Vaterloa. Posle druge abdikacije 22. juna predao se Englezima koji su ga internirali na ostrvo Sveta Jelena, gde je umro 5. maja 1821.

1872.- U planinskom području Jelouston u SAD osnovan prvi nacionalni park u svetu.

Naše informacije iz seizmološko-arheološkog društva niso nimalo povoljkne ni dobre.Najkasnije do 1965 godine ,Jelstoun će podivljati i zbrisati po Amerike. Ima samo jednamala šansa da tako što se ne desi. Ali ne smijemo zucnuti ni riječi više.I ovako smo prekršili granice povjerenja alkemičara.

1878.- Završen drugi srpsko-turski rat koji je Srbiji doneo teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, održanom u junu iste godine.

1896.- Bosonogi ratnici, sa kopljima od bambusove trske , abisinskog cara Menelika II potukli italijanske trupe kod Adue, posle čega je Italija morala da prizna nezavisnost Abisinije.

Partizanima nisu tebala ni ta koplja.Bilo je dovoljno da viknu : Ura i eto provijanta,oružja i svega.

1912.- Albert Berry je izveo prvi uspješni skok s padobranom. Iskočio je iz dvokrilnog aviona s oko 450 metara visine u američkom Missouriju.

1916.- Stupila je na snagu naredba njemačke vrhovne komande u Prvom svjetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovinkih brodova zemalja sa kojima je Njemačka bila u ratu.

1920.- Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donijela je novi ustav i time zamijenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država, nastala raspadom Austro-Ugarske poslije Prvog svjetskog rata.

1919.- U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament, Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika postavljenih ukazom Vlade. Poslanici mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani pre Prvog svetskog rata.

Po ko zna koji put se pitamo ko je nerazumne Srbe , Hrvate i Slovence tjerao da se ujedinjuju , pa da se krvavo, na račun Bosne , razdružuju.

1932.- Kidnapovan 20-mesečni sin američkog pilota Čarlsa Lindberga, prvog pilota koji je preleteo Atlantik 1927. Beba nađena mrtva u maju, a taj dogadjaj je podstakao donošenje tzv. Lindbergovog zakona kojim je na području SAD za otmicu predviđena smrtna kazna.

Čars Lindberg je bio najveći nacista među amerikancima.

1941.- Bugarska u Drugom svetskom ratu pristupila Trojnom paktu i dopustila nemačkim trupama da uđu u zemlju.

1943.- . Britansko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu počelo sistematski da bombarduje evropske železničke sisteme na teritoriji pod kontrolom nacističke Nemačke.

1944.- Američke trupe su u Drugom svjetskom ratu izvršile su invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu sjeveroistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

Već tada su skužili Bikine na kojima je dosta prelijepog  pijeska za isprobavanje hidrogenske bombe.

1954.- SAD na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

Dakle bikini ostao bez vazdušne nevinosti i niko se pametan ne bi trebao tamo okupati bar još jedan vijek,sve da se ostrvo nazove Nudizam.

1956.-Pakistan je proglašen Islamskom republikom.

1959.- Kiparski vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije, arhiepiskop Makarios, vratio se na Kipar sa Sejšelskih ostrva, gde su ga 1956. proterali Britanci. Potom izdejstvovao pregovore na kojima su krajem godine Velika Britanija, Grčka i Turska postigle sporazum o nezavisnosti Kipra. Od 1960. do smrti 1977. Makarios bio predsednik Republike Kipar.

1966.- Posle tri i po meseca leta, na Veneru se spustila sovjetska automatska stanica “Venera III”, prvi vasionski brod koji je prispeo na neku drugu planetu.

To je bilo kao da su kamen poslali na Veneru.Nikakve koriti.

1991.- Na prvim slobodnim izborima u Albaniji Albanska partija rada, komunisti, osvojila 176 od 250 poslaničkih mesta i zadržala vlast, ali predsednik partije Ramiz Aljija izgubio u svojoj izbornoj jedinici.

1992.- Na referendumu u Crnoj Gori, na koji je izašlo 66,04 odsto birača, 95,94 odsto glasalo za ostanak u Jugoslaviji. Referendum bojkotovali muslimani, Albanci i neke opozicione partije.

Istovremeno, bosanski Hrvati i muslimani izjasnili se na referendumu za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Većina građana se izjasnila za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6%). 99.7% bilo je za nezavisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Samo se još u Sjevernoj Koreji i Srbiji dobijaju takvi procenti.Inače brojke govore da se 30% bosanskih pravoslavaca izjasnilo za nezavisnu BiH.Ostalim je prijetnjama smrću zabranjeno za bilo kakvo glasanje.Na prostorima ŞAO – Jao,pao šest vjekova bubrega krajina i vukoderina nije dozvoljeno otvaranja biračkih mjesta.Narodna SANU odluka.

1993.- Američki vojni avioni izbacuju iznad područja istočne Bosne pakete sa hranom i lijekovima, čime je počela operacija “Padobran” u BiH.

Prema informavijama iz trozoza koje su proslijeđivale minderpuze u paketima niček vrijednog za rasopodjelu.A ako je bilo to je rezervisano za vlastodržačke jatake jednočlanog , nebosanskog predsjedništva.

1997.- Albanska vlada i predsednik Republike Salji Beriša podneli ostavke pod pritiskom dvomesečnih nemira izazvanih krahom piramidalnih banaka u kojima je na desetine hiljada Albanaca izgubilo ušteđevinu.

Inače piramidalne šeme su samo dobro naštimane pljačke kojima se osnivači kuvete lovom blentavih naivaca.

2001.- Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine podiglo optužnice protiv više osoba iz Jugoslavije zbog napada na Dubrovnik 1991.

Dogodilo se na današnji dan 19. februara / Veljača

Danas je Srijeda  19.fabruar / Veljača  2017. Bilans dana 50/316

1473.-Rođen je Nikola Kopernik (polj. Mikołaj Kopernik, lat. Nicholas Copernicus; Toruń, 19. veljače 1473. – Frombork, 24. svibnja 1543.), poljski astronom iz Kraljevske Prusije koja je od 1466. pripadala Poljskom Kraljevstvu. Iz redova je isusovaca. Studirao je na Sveučilištu u Krakovu; od 1496. do 1500. u Bologni, gdje je studirao kanonsko pravo, ali se najviše posvetio studiju astronomije. Postavši kanonikom katedrale u Fromborku, napustio je Italiju, ali se 1501. vratio i u Padovi studirao medicinu, a u Ferrari postao doktor kanonskoga prava. Od 1505. do smrti živio je u Poljskoj. Nastanio se u Fromborku, gdje je u jednoj kuli organizirao svoj opservatorij. Nije se odazvao ni pozivu da na Lateranskome koncilu (1512. – 1517.) izloži svoje mišljenje o reformi kalendara.Kopernik je u Raspravici (lat. Commentariolus, između 1510. i 1514.) dao prvu skicu nove heliocentrične teorije, koja je protuslovila vladajućemu, Ptolomejevu geocentričnomu sustavu svijeta sa Zemljom u središtu. Nastavio je raditi na svojem sustavu do pojedinosti, pa je, prosuđujući na osnovi principa relativnosti gibanja, dao jednostavan sustav: Zemlja i planeti jednoliko se gibaju po kružnicama, u središtu kojih je Sunce.

Pametan čovo.Mislio ga Vatikan navuči ko levata ,pa da mu inkvizicija malu logorsku vatru pravi uz vatikanu svojsten morbidni humor: Kaznite dakle brata Kopernika blago i bez prolijevanja krvi.

1674.- Potpisivanjem Vestminsterskog ugovora okončan je englesko-holandski rat, a Nova Nizozemska pripala je Engleskoj.

Nova Nizozemska (nizozemski: Nieuw-Nederland, latinski: Nova Belgica ili Novum Belgium) bila je nizozemska kolonija koja je postojala u 17. stoljeću, a nalazila se na teritoriju istočne obale današnjih Sjedinjenih Američkih Država.Naseljavanje ove kolonije radi trgovine krznom u Sjevernoj Americi, predvodila je Nizozemska zapadnoindijska kompanija. Stanovništvo ove kolonije sačinjavali su Europljani, indijanci i afrički robovi. Nakon nekoliko vojnih sukoba, teritorij ove kolonije prepušten je Britancima.Ova kolonija nalazila se na teritoriju današnjih američkih saveznih država New York, New Jersey, Delaware i Connecticut, a naselja su postojala i u državama Pennsylvania i Rhode Island. Glavni grad je bio Novi Amsterdam, koji se nalazio na otoku Manhattanu, koji je danas u sastavu grada New Yorka.

1743.- Luigi Boccherini (Lucca, 19. veljače 1743. – Madrid, 28. svibnja 1805.), talijanski skladatelj i virtuoz na violončelu.Koncertirao je po Austriji i Francuskoj, od 1785. dvorski skladatelj u Madridu. Ostavio više od 300 djela – oratorija, misa, kantata, jednu operu, 20-ak simfonija, 10 koncerata za violončelo, 90 gudačkih kvarteta (iz kvarteta op. 13 br. 5 je znameniti Menuet), više od 100 gudačkih kvinteta, 66 gudačkih i 12 klavirskih trija.Glavni je predstavnik talijanske klasične komorne glazbe. Skladao je oko 300 djela, pretežno instrumentalnih.Bio je virtuoz na violončelu.

1797.Papa Pije Četvrti s Napoleonom Bonapartom potpisao je Tolentinski ugovor, prema kojem su Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj. Napoleon Bonaparta se 1800. godine proglasio prvim konzulom Francuske.

Pape su velikodušne kada dijele tuđe teritorije i vlast,ako je to njimna u interesu.

1875.- Umro je Konstantin – Kosta Trifković (Novi Sad, 20. oktobar 1843 — Novi Sad, 19. februar 1875)   srpski književnik.Rođen je 1843. godine u Novom Sadu kao Konstantin Trifković. Tu je učio osnovnu školu i gimnaziju, a pomorsku školu u Rijeci. Jedno vreme je bio mornar. Kad vide da mornarski život nije tako romantičan kakav mu je izgledao, on ga napusti i na Rijeci završi gimnaziju. Posle je svršio prava i postao prvo opštinski činovnik, a docnije advokat u Novom Sadu, gde je živeo sve do smrti .

1918.- U Rusiji je dekretom boljševika zabranjeno privatno vlasništvo nad zemljom, vodom i prirodnim dobrima.

Dekret je imao samo jednu manjkavost.Nije mogao zabraniti privatno vlasništvo u ostatku svijeta.

1922.-Ilegalna Komunistička partija Jugoslavije štampala prvi broj Borbe. List je zabranjen 13. janaura 1929. Ponovo je izlazio kao organ KPJ u Drugom svjetskom ratu u Užicu od 19. oktobra do 27. novembra 1941. i u Bosanskoj krajini od 1. oktobra 1942. do 27. februara 1943. Poslije oslobođenja Beograda, 15. novembra 1944. je, kao organ KPJ, postao dnevni list.

Nikad nije precizirano od kada fura izreka : Pjevaj babo borbene.Prije ili poslije Borbe.

1924.-  je rođen Li Marvin dobar glumac i vrstan tumač likova žestokih momaka i ljudi sa ruba života. Filmovi: “Velika trka”, “Komančerosi”, “Dvanaest žigosanih”, “Čovjek koji je ubio Liberti Valansa”, “Kat Balu” , “Monti Valš”, “Point Blank”, “Pakao Pacifika”, “Ubice”.

1942.- Japanski avioni su u prvom napadu na Australiju   bombardovali grad Darvin i obližnju vojnu bazu. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

1945.- Američke snage su se   iskrcale na pacifičko ostrvo Ivo Džima, a poslije paklenih borbi, od 22.000 Japanaca samo 212 najtežih ranjenika se predalo 26. marta 1945, dok su Amerikanci imali više od 6.800 mrtvih.

1951.- Umro je francuski pisac Andre Žid, sjajan stilista, tvorac antikomformističkih djela, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947. Njegovu modernu intelektualnu prozu odlikuje velika iskrenost i prezir prema predrasudama. Djela: romani “Kovači lažnog novca”, “Podrumi Vatikana”, “Pastoralna simfonija”, “Zemaljska hrana”, putopisi “Povratak iz SSSR”, “Putovanje u Kongo” i izuzetno poetski “Dnevnik”.

1952.-  Umro je Knut Hamsun (Vågå Gudbrandsdal, 4. kolovoza 1859. – Norholm, Grimstad, 19. veljače 1952.), norveški književnik dobitnik  Nobelove nagrade za književnost 1920.Umro je norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik godine. Njegovi romani, pisani superiornim stilom, usredsređeni su na psihologiju ličnosti i prožeti doživljajima prirode i ljubavi, a drame i lirika su slabijeg kvaliteta. U okupiranoj Norveškoj u Drugom svjetskom ratu podržao je marionetsku vladu koju su ustoličili njemački nacisti, zaslijepljen zabludom da će Norvežani, kao “čista germanska nacija”, poslije rata zauzeti počasno mjesto u “novom svjetskom poretku”. Ogorčeni zemljaci mu nisu oprostili podršku nacistima, iskazavši protest masovnim slanjem paketa njegovih knjiga, koje su mu na kućnu adresu dostavljali poštom. Poslije rata je osuđen zbog veleizdaje, ali u posljednjem djelu, autobiografiji “Na zaraslim stazama”, nije pokazao ni trunku kajanja. Ostala djela: romani “Glad”, “Misterije”, “Pan”, “Viktorija”, “Sanjari”, “Rosa”, “Pod jesenjom zvijezdom”, “Benoni”, “Lutalica svira sa sordinom”, “Posljednja radost”, “Djeca vremena”, “Grad Segelfos”, “Plodovi zemlje”, “Skitnice”, “Žene kraj studenca”, “Posljednje poglavlje”, “August”, “Ali život živi”.

Norvežani jedva dočekali da neko zna pisati stihove da bi mu dodjelili Nobelovu nagradu. Tako su oni.Nije bitno što će čovjek postati nacista.

1959.- Velika Britanija, Grčka i Turska su u Londonu potpisale sporazum o nezavisnosti Kipra.

Malo sutra je to bila neovisnost.Grčki grci i turski turci su odlučivali o dozama nezavisnosti.Kako tada,tako i danas.

1976.- Island je prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom poslije neuspješnih pregovora dviju zemalja o pravu na ribarenje u spornim vodama.

Velika britanije   umišljala da je još uvijek velesila i da može krasti od drugih kao i prije.

1976.- U Bukureštu je potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale “Đerdap 2”.

1984.- Svečano su zatvorene XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Iako nije bilo nikakve svečanosti,sve nam se čini datada počinju sve svjetske podmukle igre,  fašista sa zapada, bjelogardejacaSlovenije te, ustaša iz Hrvatske i četnika iz Srbije da se komada Jugoslavija.

1991.- Boris Jeljcin je zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

To je bio čin da se ruskom narodu zamažu pči,jer je dogovor o raspadu i predaji svijeta u morbidne ruke SAD već postignut.

1992.- Koreje se dogovorile o zabrani nuklearnog oružja na Korejskom poluostrvu.

Dogovor sasvim očekivan ni jedna strana nije ispoštovala.

1993.-Pored obale Haitija u oluji je potonuo feribot i od oko 1.500 putnika i članova posade spasilo se samo 285 ljudi.

1997.Umro  je kineski državnik Deng Sjaoping, glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine krajem 20. vijeka. Član Politbiroa Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije je postao 1955, a 1956. generalni sekretar Partije, ali je zbačen 1966. u ultraljevičarskoj Kulturnoj revoluciji i poslat u radni logor na “prevaspitavanje”. Prethodno je 1961. izgovorio čuvenu rečenicu: “Nije važno da li je mačka crna ili bijela, sve dok lovi miševe”, a 1962. je kritikovao narodne komune, koje je podržavao kineski lider Mao Ce Tung, govoreći o ogromnoj ekonomskoj šteti politike poznate kao “Veliki skok”. Rehabilitovan je 1973. i postavljen na funkciju potpredsjednika vlade, ali ga je s vlasti 1976. oborila “četvoročlana banda”, predvođena Maovom suprugom Đang Chin. U vrh kineske politike se vratio 1977. poslije Maove smrti i hapšenja “četvoročlane bande”, a 1978. je započeo gigantske političke i ekonomske reforme kojima je dramatično preobrazio Kinu, učinivši je jednom od ekonomski najuspješnijih zemalja svijeta.

1999.- Ubijen verski vođa iračkih šiita, veliki ajatolah Mohamad Sadek al Sadr, s dva sina.

Tako to kompa „Islamske zajednice bih“ henefijski mezheb radi.

2002.- Nakon ubistva šest izraelskih vojnika, izraelske snage napale su sjedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi. U tom napadu ubijeno je 15 Palestinaca.

2003.-Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio je adventističkog sveštenika Elizafana Ntakirutinama, na 10, a njegovog sina doktora Žirarda na 25 godina zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti u toj zemlji. To je prva presuda Tribunala jednom sveštenom licu.

2003.-Bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić osuđen je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu na četiri godine zatvora zbog planiranja i organizovanja otmice Kasima Bjelavca u Minhenu, u oktobru 1996. godine.

2003.-Ruski vojni transportni avion, u kojem su bili članovi iranske Revolucionarne garde, srušio se u planinama u jugoistočnom Iranu. Svih 276 osoba koje su bile u avionu, izgubilo je život.

2008.U Armeniji su održani predsjednički izbori.

2008.-Kubanski predsjednik Fidel Kastro, legenda kubanske revolucije i svjetska politička figura, povukao se sa čelnih funkcija u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Kastro je iz zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od jula 2006. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Kastro.

Tako se na tihi i bezbolan način stvorila dinastija Kastro.

2009.-Kirgizstanski parlament glasao je za zatvaranje američke zračne baze u toj zemlji.

Kap vode.Koliko je drugih Guantanama još otvoreno to vam niko ne može reći.Vjerujemo desetine hiljada.

Dogodilo se na današnji dan 18.Februar/ Veljača

Danas je Letvrtak ,osamnaesti dan Februara  Mjeseca Veljače, a 49 od početka ove godine . Znači resto do kraja stađuna je 3176dana.

Daklen ,  do kraja godine je ostao još hejbet  dana ( misle neuki)   , koje treba pripaziti i na rukama prenijeti u drugi vakat.

Mnogi će se zaboraviti i sa njima krenuti dalje.

A neke će zavesti njihova ljepota. Ne pomaže tu ni strah , ni tuga , ni bol.

Sve je zapisano.

Ako u danu piše nečije ime, nema nikog ko bi zapis promjenio.

Osim Jedinog Boga. Milostivog.

****

Danas  se trudimo zaraditi  dnevnicu., a upeklo haman  k'o onaj gore pržun.

Stalno se saplićemo o mnogi poganluk našeg dunjaluka.

Zaobilazimo onu siću i blentovije, čiji se umovi u plićaku sa punoglavcima kupa ,

dok se u  bradate kreature i izrode ufuravaju  ćemo drugi put potkačiti.

Zaslužili su, pa da su nam rod rođeni.

Hvala Nebesima što nisu, daleko im licemjerni i zločinački  dunjaluk  od našeg.

****

Danas smo zaradili i dnevnicu i bonus.

Ali nije nam drago.

Natakarimo lovu  , kad nismo pomenuliu naše mile ljepote.

A ne mremo.

Ljepota i poganluk ne idu zajedno.

Obečastili bi čednost i bjelinu duša naših đardina.

Iskup znamo.

Svaki tren se radovati , sanjati i voljeti u svakoj pomisli i riječi koje srce kazuje.

****

Što bi poeta rekao:

Svih ovih godina smo ih sve ljubili

A Bogami i one  su ljubile nas.

Ili nešto o sasvim o nama lično

Dobrom Serjoži sasvim slično .

U prevodu:

Poezija to je Žena.

A kome nije teško nek nastavi dalje tabitiriti o onome što je već poodavno truhlo.

1405.-Umro tatarski emir Tamerlen( Timur Lenk),osvjač perzije,Indije,Mesopotamije i većeg dijela Azije.carstvo mu se prostiralo Moske do Kineskog zida.

Njegov otac Teragai, vođa plemena Barlasa, bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam. Godine 1370. se, koristeći navodno podrijetlo od Džingis-kana, proglasio vladarom carstva sa prijestolnicom u Samarkandu. Nakon toga je vodio niz pohoda protiv Zlatne Horde, Indije i iranskih dinastija da bi se na kraju okrenuo prema Siriji, Mezopotamiji i Anatoliji koju je pokorio 1402. godine nakon bitke kod Angore. Umro je pripremajući se na pohod protiv Kine.

1478.-Džordž, vojvoda od Klarensa, brat engleskog kralja Edvarda IV, osuđen zbog izdaje, ubijen u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

1516.-Rođena je engleska kraljica Meri I Tjudor (18.2.1516.-17.11.1558.).Bila je krljica Engleske i Irske od 1553.-1558.),poznatija pod nadimkom Krvava Meri.Otac joj je bio HenryiVIII . Naslijedila je sestra „djevica Elizabeta I. ništa manje krvava.

1546.-Umro Martin Luther (Eisleben, 10. studenog 1483. – Eisleben, 18. veljače 1546.), njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije.

Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti. Martin Luther rođen je 10. studenog 1483. godine u mjestu Eisleben. Osnovno i srednje obrazovanje Martin Luther stjecao je u Mansfeldu, Magdeburgu i Eisenachu. Godine 1501. u dobi od 17 godina upisao se na sveučilište u Erfurtu. Njegov otac Hans Luther, podrijetlom iz seljačke obitelji, bio je rudar u rudniku bakra u podrčju Mansfelda. Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava Desetog da prodajom indulgencija, kojima su “iskupljivani” čak i budući grijesi, sakupi novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu. Njegovo učenje se kasnije proširilo i na druge zemlje, a Lutherovi spisi i prevod Biblije su odlučujuće utjecali na stvaranje jedinstvenog njemačkog književnog jezika.

1564.- Umro Mikelanđelo Buonaroti (it. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, rođen 6. marta 1475. u Kaprezu, Firentinska Republika – umro 18. februara 1564. godine u Rimu), bio je talijanski renesansni vajar, slikar, arhitekta i poeta, sa neuporedivim utjecajem na dalji razvoj evropske umjetnosti.

Za vrijeme života već je bio smatran najvećim umjetnikom svoga vremena, a od tada pa do danas jednim od najvećih umjetnika svih vremena. Veliki broj njegovih djela iz slikarstva, vajarstva i arhitekture su među najpoznatijim u istoriji umjetnosti. Freske stropa Sikstinske kapele u Vatikanu danas predstavljaju njegova najpoznatija djela.

Njegova sekvenca stvaranje Adama je najviša ljaga za Vatikan i svakog papu koji je od pape Julija II do današnjih dana Sikstinska kapela ima veliko simboličko značenje za instituciju Pape i koristi se za velike ceremonije kao što je izbor i proglašenje novog pape.Peder ofreskio sebe kao Vatikansko „božanstvo“ i od tada mu se svaki papa moli i slijedi i rječju i djelom,uglavnom.

1745.-Rođen Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 18. veljače 1745. – Como, 5. ožujka 1827.), talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike.Volta se rodio i školovao u talijanskom gradu Como. Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena su ga poslali na školovanje u isusovačku školu s ciljem da postane odvjetnik. Međutim, mladi Volta se više zanimao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom “De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus”, u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt, volt-amper, Voltin luk.

1865.-U toku američkog građanskog rata sjevernjačka flota zauzela jedno od najvažnijih uporišta južnjaka grad Čarlston u Južnoj Kalorini.

1885.- Mark Tven objavio čuveni roman Avanture Haklberi Fina.

1896.-Rođen je André Breton (Tinchebray, 19. veljače 1896. – Pariz, 28. rujna 1966.), francuski pjesnik i kritičar.Glavni je teoretičar nadrealizma, koji je ustrajao na prvotnoj liniji, raskrstivši s većinom svojih negdašnjih prijatelja.Prvu zbirku pjesama Brdo smjernosti objavio je 1919. godine, a iste je osnovao s Louis Aragonom i Philippe Soupaultom reviju Litterature, u kojoj je 1921. tiskan njegov glasoviti nadrealistički tekst Magnetički prostori, pisan zajedno sa Soupaltom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistički manifest. Ograđuje se 1936. godine od marksističke struje u pokretu, a 1941. godine sklanja se u Ameriku, nakon što je Petainova cenzura zabranila njegovu Antologiju crnog humora. U Pariz se vraća 1946. godine, a sljedeće organizira međunarodnu izložbu nadrealizma.

Mrtvo puhalo, paučinastog djela ,kukavica koja je pobjegla u Ameriku za vrijeme II svjestog rata,slijedeći stope još veće kzukavice Šarla de Gola.

1900.- Počela bitka kod Pardeberga u kojoj su Buri pretrpeli prvi velik poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušle u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

1915.-Njemačka uz pomoć podmornica počinje blokadu Velike Britanije u I svjetskom ratu.

1916.- Rođen Zija Dizdarević (Vitina kod Ljubuškog 18. februar 1916 — logor Jasenovac 1942.) je bio bosanskohercegovački književnik.

Detinjstvo je proveo u Fojnici, koja je predmet svih njegovih pripovedaka. Učiteljsku školu je završio u Sarajevu, gde se priključio naprednom omladinskom pokretu. Uhapšen je sredinom januara 1937. zbog učešća u štrajku đaka. Revoluionarno delovanje nastavio je kao student na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prvih ratnih godina delovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. Uoči odlaska u partizane uhapsile su ga ustaše, odvele u logor Jasenovac, gde je neposredno po dolasku ubijen u rano proleće 1942.

Čudi nas da nije hrvatski književnik jer je rođen pored  Vjekoslava “Maks” Luburića (Humac kraj Ljubuškog, 20. lipnja 1913. – Carcaixent, Španjolska, 20. travnja 1969.), ustaški časnik, zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac, u odsutnosti osuđeni koljački zločinac  i hrvatski politički aktivist u političkoj emigraciji.

1930.- Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je planetu Pluton.

Za nevjerovati , planeta nije dobila ime po Šiljinom psu nego on po njoj.Kad nekom pomenete ime pluton svi prvo pomisle na Šiljinog blentavog psa.

1932.-Rođen je Miloš Forman (rođen 18. veljače 1932.), glumac, scenarist, profesor i filmski redatelj, dvostruki dobitnik Oscara.Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama. S adaptacijom , romana Kena Keseyja, film Let iznad kukavičjeg gnijezda  je osvojio pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspjesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju. Ostali filmovi: “Crni Petar”, “Ljubav jedne plavuše”, “Gori, gori, moja gospođice”, “Svlačenje”, “Kosa”, “Regtajm” , “Narod protiv Larija Flinta”.

1952.- Grčka i Turska su postale članice NATO pakta, čime su istočni Mediteran i Balkan ušli u okvir zapadnih, atlantskih vojnih planova.

Ipak sve se svelo na Grčku.Turska čumura sa oszalim zemljama u redu za EU članstvo,ali je Papa Bendikt rekao ključno: Nikad.

1960.- Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja slobodne trgovine.

1965.- Proglašena nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

1967.-Umro je američki fizičar Robert Opemhajmer.Rođen je 22. aprila 1904. godine, kao sin imućnog nemačkog Jevrejina, emirganta i uvoznika tekstila u New Yorku. Živeli su u apartmanu koji je gledao na reku Hudson i provodili raspuste u svojoj vikendici na Long Islandu. Kao 17–godišnji student na Harvardu pokazivao je vanredne rezultate iz predmeta kao što su bili grčki i latinski jezici, fizike i hemije. Imao je vodeću ulogu u izradi prve atomske bombe. Na poziv Ministarstva rata SAD 1942. je napustio Univerzitet i do 1945. rukovodio je laboratorijom za izradu atomske bombe u Los Alamosu, a potom nastavio posao “u primjeni nuklearne energije u vojne svrhe”, koji mu je povjerilo isto ministarstvo. Od 1953. bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima, jer se protivio proizvodnji hidrogenske bombe i zalagao za korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vlada predsjednika Džona Kenedija rehabilitovala ga je 1963, a Komisija za atomsku energiju SAD mu je dodijelila Fermijevu nagradu.

Ješa Bobi je biojedan od glavnih kreatora najveće svjetske pošasti.Nije ni čudo što Izrailj ima nuklearno oružje.

1991.-U napadu IRA na železničkoj stanici Viktorija u Londonu u eksploziji podmetnute bombe poginula jedna, a povređeno najmanje 40 osoba.
1996.-U eksploziji dva automobila-bombe blizu glavnog grada Alžira, koje su podmetnuli islamski teroristi, poginulo 12 i povređeno 35 osoba.

1997.-UN objavljuju podatak da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milijun nagaznih mina, a prema podacima Crvenog križa od mina je u periodu 1992.-1997. stradalo 3.200 osoba, od kojih 686 djece.

Laže UN ,kao i obično bezočno laže i skriva informacije.Zna se da je u Bosni iza rata  ostalo tri miliona mina,od čega je zapad prodao  samo 2.800.000 nagaznih sredstava i hiljade buradi sa otrovnim otpadom,koje se tek treba pronaći.

2003.- Raspisana je potjernica za bivšim direktorom Radio-televizije Srbije Dragoljubom Milanovićem, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika Televizije za vrijeme NATO bombardovanja 1999.godine.

Nekadašnji direktor Radiotelevizije Srbije Dragoljub Milanović pravosnažno je oslobođen optužbi jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je tokom devedesetih godina iskorišćavanjem službenog položaja bespravno dodeljivao stambene kredite “deficitarnim” kadrovima RTS-a i tako im pribavio imovinsku korist.

Optužbe za pogibiju radnika niko ne spominje.Ko su ti obični ljudi , šljakatori da se zbog njih nekom sudi. Pitajte naše sudove šta poduzimaju proziv BH i ovih i onih vlasti.

2006.-Jasmila Žbanic sa filmom Grbavica osvojila Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu,kao i još dvije : Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

2000.-Na parlamentarnim izborima u Iranu ubedljivo pobedili reformisti bliski predsedniku Mohamedu Katamiju.

2002.-Evropska unija odobrila upućivanje policijskih snaga zemalja-članica Unije u Bosnu i Hercegovinu, koje će 2005. zameniti međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija, koja je delovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995.

2002.-Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu. Tokom tog postupka, koji je završen 13. septembra, tužilaštvo izvelo 145 svedoka.

Histoji je zapisala da se balkanski kasapi i vođa koljača na Bosnu ubio kao najbjednija kukavica,što je u stvari bio.

2003.- U Sloveniji uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj, oficir bivše OVK. Ljimaj 4. marta izručen Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti nad Albancima i Srbima u logoru “Lapušnik” na Kosovu, u leto 1998.

Dogodilo se na današnji dan 16.Februar /Veljača

Danas je Ponedeljak  16. Veljače/Februara Ano Domini  2021 .

Dani furaju reciprocitet 47 / 318. A ko sinoć slavili božiće ,dan JNA, rimski  paganski solsticij i novu godinu. Nećemo se ni okrenuti eto ih opet, zakucaće nam na  vrata. Ne svima , jer će neki odustati.

To odustajanje je nekako normalno. Ili nije.

Ako se neko umori i kaže ne mogu više , onda mu to ko dođe normalno. Želje mu se usliše i preseli se tamo gdje će mu izbrojati činjenje i nečinjenje , podvući crtu, napraviti poređenje i poslati pravcem koji je zaslužio.

Ali ako vas neko odustane u ime neljudskosti i zla, onda to nije normalno. Tada onima koji vas odustaju nema nikakvih računica. I pravac je jedan i zagarantovan. Vrlo vreo i žestok pravac. Pušioničarski i pržioničarski.

I tada morbidni spektakli.

Nismo znali šta radimo !

Aha, kako da ne.

Nismo znali šta naši rade!

Aha kako da ne.

Nismo ništa uradili!

Aha kako da ne.

Lažovi i pogan.

A nebo puno svjedoka. Vjerodostojnijih od zemaljskih .

I po njihovom svjedočenju se svima  zasluge broje.

Što bi poete rekle:

-Ništa se ne mere sakriti, ni zrnce gorušice.

U prevodu:

-Lagali vi ne lagali,sve je zapisano ,  sve se zna.

A sada  spektakl,dogodilo se na današnji dan:

1808.- Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

Španija je otrpije okačila fenjer da svi vide šta mu je uradila.

1831.- Rođen ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, autor romana i pripovedaka o ruskoj provinciji. Prema njegovom delu “Ledi Magbet Mcenskog okruga” Šostakovič komponovao poznatu operu “Katarina Izmajlova”.

1834.-  Rođen je Ernst Haeckel (Potsdam, 16. veljače 1834. – Jena, 9. kolovoza 1919.), njemački zoolog i filozof-prirodoslovac.

Bio je profesor zoologije na sveučilištu u Jeni, istaknuti i borbeni Darwinov sljedbenik. Dao je niz izvornih monografija o morskim beskralježnicima. Postavio je teoriju gastreje, formulirao biogenetski zakon. Zacrtao je prve genealogije životinjskog carstva i postavio teoriju o nastanku života iz nežive tvari. Popularizator je evolucijske teorije.Znači još jedan ubleha čiji su preci majmuni.

1871.- Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873.- Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena prva španska republika koja je oborena naredne godine, kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

1873.- Rođen je Radoje Domanović, književnik i publicista, profesor gimnazije  u Leskovcu,  Vranju i Pirotu, pokretač satiričnog lista “Stradija”  (Ovsište, 16. 02. 1873 – Beograd, 17. 08. 1908). Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obilježje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovjetke.

1877.- Rođena Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik (Mošorin, 16. 02. 1877 – Beograd, 05. 04. 1958) Radila je kao nastavnica u Pančevu, Sapcu i Beogradu. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija žena svoga vremena u Srbiji. Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. kao prva žena akademik. Najpoznatija dela su joj Saputnici, Hronika palanačkog groblja i Pisma iz Norveške.

1907.- Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1932.- Na opštim izborima u Irskoj pobedila partija “Fijana fejl”, odvojeno krilo “Šin fejna”, a njen lider Eamon de Valera postao predsednik izvršnog komiteta Slobodne Države Irske.

1933.- Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

1936.- Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

Mi dodajemo  i ostale zvanične i nezvanične vlasti Zapada.

1945.- Američko vazduhoplovstvo   počelo masovno bombardovanje Tokija.

Izvhežbali se bombardujući njemačke gradove gdje su pogubili milione nevinih građana,najviše žene i djecu.

1959.- Fidel Castro postao premijer Kube.

1970.- Moskva daje saopćenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

Sada kada se bombarduje Sirija ,pitamo se da li je to ta potrebna potpora.

1978.- Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vredan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svetu.

1992.- Zairske snage bezbednosti ubile 32 osobe kada su otvorile vatru na hiljade demonstranata koji su počeli mirne ulične proteste protiv režima predsednika Mobutua Sese Sekoa.

1994.- Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

Ko je Grčkoj kriv što su Makedoniju izgubili još prije milenijuma.Možda kontaju:
Ako su se Izraelci vratili u Palestinu poslije dva,što mi ne bi mogli vratiti u Makedoniju poslije jednog milenijuma.

1994.- U planinskom području indonežanskog ostrva Sumatra u zemljotresu poginulo najmanje 200 ljudi.

1998.- Prilikom pada “erbasa A300” tajvanske avio-kompanije “Čajna erlajnz” u blizini aerodroma u Tajpehu poginule 203 osobe, to jest svi putnici i članovi posade, među njima i guverner centralne banke Tajvana, i sedam ljudi na tlu.

2000.- Rusija obnovila odnose s NATO, prekinute zboga napada te vojne alijanse na Jugoslaviju, u martu 1999.
2001.-U napadu naoružanih Albanaca na autobus u blizini Podujeva na Kosovu poginulo 10 Srba, a 43 osobe povređene.

2003.-  Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005.- Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.Bez Amerikasnaca.Što se njima ne sviđa oni to odbacuju.Glavni svjetski pendrek i terorista radi nekažnjeno sve što želi.

Dogodilo se na današnji dan 14. februara / Veljače

Danas je Nerderlja 14. veljaca / Februar  2021. Vikend lakano gre i prolazi ,a s njim i prva polovica februara koja je bila april po klimatskim obilježjima.Nije zdravo ni dobro.

Neki dan se igrali  pogađača i nasumice sve pogodili.

Da isprobamo opet.

Prvi put je uvijek slučajnosti, osim kod…

To ipak nije današnja tema i ostavljamo za drugi put.

Danas je Nedelja.

Pazi, molim te, pogodili smo.

Zatim smo pogledali kroz prozor i  vidjeli mjesec i sunce i četrnaest oblaka. Znači  četrnaest na dva ,odnosno na Sunce i mjesec. To bi  moglo značiti da je 14.02.

Opet pogodak.Pazi sad!Stvarno smo se izbirikali.

Sada je trebalo otići kod Mare Gatare da nam izgata godinu ili da nas uputi kako se to radi. Ona pukla od šege. Kaže ,kako smo mi ljudi jadni. Interesuje nas godina koja nam takar donosi.

A ako baš da želimo da znamo,prošla je bila 2020.Ako smo pametni skontaćemo koja je ova.Skupili smo konzilij mahalaša da donesemo konačni sud.

Dg. Lat.diskavery:Ovo je 2021. Godina i ne mre biti druga.Još joj takar celofan nije skino.

Što bi poete rekle:

-Ništa bez Mare gatare i krivuljara.

U prevodu:

Krivuljar je dobar za nacrtnu geometriju i merebit da bidne trigonometriju.

A vi skontajte zašto  Mari služi. A bome i mnogim ženskinjama.

Što bi poete rekle:

-Odhajalo 45 dana po Nostradamosuvom proročanstvu u 1212 katrenu.

U prevodu:

-Doljaze nam 321 dni po Marinom snu, a mi ni jene o ublehi sv.Valentinu.

A u susret  tim danima prepisujemo vam hroniku birvaktile dešavanja na ovaj  dan.

869.- Umro je slavenski prosvjetitelj, poznat po monaškom imenu Ćirilo, Grk iz Soluna, kome je rođeno ime bilo Konstantin, koji je sa starijim bratom Metodijem sastavio prvu slovensku azbuku – glagoljicu. On i njegov brat Metodije zauzimali su visoke položaje u Vizantiji: Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u carigradskoj crkvi Svete Sofije, a Metodije visoki državni činovnik. Vizantijski car Mihailo Treći ih je, na molbu moravskog kneza Rastislava, poslao u Moravsku da pripovijedaju hrišćanstvo među moravskim Slavenima. Misija je trebalo da osigura vizantijski utjecaj u tom dijelu Evrope. Braća su prethodno sastavila glagoljicu i prevela potrebne crkvene knjige na jezik makedonskih Slavena, koji su solunska braća dobro znala iz djetinjstva. Tako je nastao prvi slovenski književni jezik, nazvan staroslavenski. Njihov misionarski rad je zasmetao njemačkom sveštenstvu koje ih je optužilo rimskom papi. Da bi se opravdali, otišli su u Rim, gdje je Ćirilo ubrzo umro, a papa je Metodiju odobrio rad i postavio ga za arhiepiskopa panonskog i moravskog.

1400.-Pod misterioznim okolnostima u zatočeništvu u zamku Pontefrakt umro je engleski kralj Ričard II, kojeg je 1399. zbacio rodjak Henri Bolingbrok proglasivši se kraljem Henrijem IV. Na presto je došao u 10. godini, nasledivši dedu Edvarda III, i tokom vladavine od 1377. bio je prinudjen da od nezadovoljnog visokog plemstva grčevito brani prerogative kraljevske vlasti.

1663.- Kanada je postala francuska provincija.

1779.- Engleski moreplovac i istraživač James Cook ubijen je na Havajima u iznenadnom okršaju sa ostrvljanima. Na prvom putovanju od 1768. do 1771. riješio je tajnu Australije, oplovio Novi Zeland i utvrdio da je Nova Gvineja ostrvo. Od 1772. do 1775. istraživao je ostrva u Tihom okeanu, a na trećem putovanju od 1776. do 1779. prvi je oplovio obale Aljaske, istražio je Beringov moreuz i otkrio Havajska ostrva.

1797.-Britanska flota pod komandom admirala Džona Džervisa i Horejša Nelsona potukla je špansku armadu kod rta Sent Vinsent na krajnjem jugu Portugala.

1893.-SAD su anektirale Havaje

1805.- U Londonu je premijerno izvedena komedija “Važno je zvati se Ernest” Oscara Wildea, njegova posljednja drama i jedno od njegovih najznačajnijih djela.

1912.- Rođen je jugoslovenski istraživač i putopisac mađarskog porijekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom svijeta. Napisao je mnoštvo putopisa i udžbenik za jezik esperanto. Djela: putopisi “Oluja nad Akonkagvom”, “Osvojenje vrhova”, “Kroz zemlju Indijanaca”, “Putovanje izvan vremena”, “Nepal otvara vrata”, “Gdje civilizacija prestaje”, “Karavana prijateljstva”, roman “Nađena sreća”, knjiga za djecu “Kumenana” (prevedena na 16 jezika).

1923.- U Splitu se rodio Miljenko Smoje (1923.- 1995.) poznati hrvatski novinar, književnik, putopisac, scenarist.

Svi stariji koji su živi se sjećaju Velog i Malog mista , netjaka i butige,i šjpore Bepine.

1929.-Dogodio se “Masakr na dan Svetog Valentina” – kada je član Al Kaponeove kriminalne bande ubio sedam gangstera iz bande Bagza Morana u jednoj čikaškoj garaži.

1943.- Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila je Rostov, iz kojeg je izbacila njemačke okupatore.

1945.-Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) ušle su u Mostar i tako ga oslobodile nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane njemačkih i italijanskih fašističkih snaga, koje su podržavali domaći izdajnici. 14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo svi Nijemci i ustaške snage pobjegli su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan. Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

1946.-Na američkom univerzitetu “Pensilvanija” počeo je da radi “elektronski mozak”, odnosno kompjuter, koji je označen skraćenicom ENIAC (Elektronski numerički integrator i kompjuter).

1956.-U Moskvi je počeo 20. kongres Komunističke partije SSSR, na kojem je šef partije Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Josifa Staljina i torturu ogromnih razmjera, označenu kao “Staljinova skretanja”. Kongres je donio odluke kojima je počeo javni raskid s najgrubljim staljinističkim deformacijama.

„Staljinova skretanja“ i treba staviti pod navodnike.Jer to nisu bila skretanja.To je bio smišljeni čin genocida nad neistomišljenicima iz redova SSSR narosa.

1957.- Rođena je francuska dramatičarka Yasmina Reza.

Svjetski uspjeh je imala pozorišnim  djelom Art. Poslije dva romana i scenarija za film vratila se pozorištu djelom Tri verzije života. Art izrađen na jednostavnboj i duhovitoj ideji :  kupovinu slike postavlja kao kamen spoticanja prijateljstvu.  Tri verzije života su predstavljene nesuglasicama dva bračna para u tri verije. Vrlo bliske i vrlo jednostavno prikazane razine prijateljstva,ali i nekih sasvim običnih, svakodnevnih dešavanja .Gosti iznenada banu na vrata a domačica u spavačici,djete ,keks i čips u krevetu, flaša vina ,a mrvice hrane nema.

1958.-  Objavljeno je ujedinjenje kraljevina Irak i Jordan u Arapsku Federaciju, sa iračkim kraljem Fejsalom Drugim, rođakom jordanskog monarha Huseina, kao šefom države. Monarhija u Iraku je oborena u julu 1958, kralj je ubijen i Federacija se raspala.

1961.- Na Sveučilištu u Californiji prvi puta je sintetiziran element 103, lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida.

Nikad ne reci nikad.Ko im je rekao da je lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida. Jesu li oni sasvim sigurni u svoju tvrdnju!

1972.- Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 20” krenuo je ka Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

1979.-  Američki ambasador u Avganistanu Adolf Dabs “Spajk” ubijen je tokom pokušaja da bude oslobodjen od otmičara.

1989.- Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao je “fatvu” (smrtna presuda) engleskom piscu indijskog porijekla Salmanu Rušdiju, autoru “Satanskih stihova”, ocjenjujući da je tim djelom hulio na islam.

Ova onformacija je na klimavim nogama,jer se anamo onaj još zadnjiči.

1993.-Desničarski lider kiparskih Grka Glafkos Kleridis izvojevao je pobedu na izborima nad dotadašnjim predsednikom Jorgosom Vasilijuom.

1995.-Peru je saopštio da je zauzeo poslednje uporište ekvadorske vojske na svojoj teritoriji i proglasio je jednostrani prekid vatre u 19-dnevnom pograničnom ratu sa Ekvadorom.

1996.- Miroslav Tadić i Milan Simić predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ 1991.-‘95. koji su se dobrovoljno predali Haškom sudu.

2000.-Ministri inostranih poslova Evropske unije suspendovali su na šest meseci sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji na vazdušni saobraćaj, zavedene godinu i po dana ranije, čime je JAT-u i aviokompanijama zemalja EU omogućeno da obnove komercijalne letove. Ministri su naglasili da time žele da
“pošalju snažnu i pozitivnu poruku ne samo narodu SRJ već i opoziciji koja se za takvu meru neprekidno zalagala”.

Providna i šuplja ifra EU,pitajte jedinog bivšeg papu Banedekta XVI.On najbolje zna stvari,po tom pitanju.
2001.- Skupština Srbije je ukinula Zakon o javnom informisanju na osnovu kojeg je režim Slobodana Miloševića vršio represiju nad slobodnim i nezavisnim medijima u Srbiji. Od oktobra 1998, kada je Zakon usvojen do septembra 2000. mediji su kažnjeni sa više od 30 miliona dinara, a jednom broju je zabranjen rad.

  1. – Umro je njemački dirigent Ginter Vand (Guenter Wand), poznat po svom zahtijevnom stilu rada i velikom broju koncerata Bruknera, Betovena i Mocarta.

2003.Nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Doli, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivne bolesti pluća.

A oni i dalje vršljaju po pandorinoj sehari pošasti.

2003.-Tužilaštvo Haškog tribunala otpečatilo je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv humanosti, počinjene u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

2004.- U moskovskom zabavnom akvaparku pao je stakleni krov i usmrtio 25 ljudi.

2005.- Bivši premijer Libana Rafik al Hariri poginuo je u eksploziji automobila bombe u trgovačkom centru Bejruta, a odgovornost za atentat preuzela je nepoznata islamistička “Grupa za pobedu i sveti rat na Levantu”.
2005.-U eksploziji metana u rudniku uglja u Fusinu, u provinciji Lianing, na severoistoku Kine, poginulo je najmanje 211 rudara.

2005.- U požaru u džamiji u centru Teherana život je izgubilo 59 osoba, a više od 200 je povredjeno.

Niko nije potvrdio da je požar podmetnut.

2007.-U sukobima jemenske armije i šiitskih pobunjenika, u južnom delu Jemena poginula su najmanje 93 regularna vojnika i pobunjenika. Šiitske gerilce, stacionirane u provinciji Sada, udaljenoj oko 230 kilometara od jemenske prestonice na granici sa Saudim Arabijom, predvodio je Abdul Malik Al Huti, sin poznatog šiitskog sveštenika Badrudina Al Hutija, i brat osnivača te gerilske formacije Huseina.

2007.-Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se odbacuju svi stavovi iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije, zalažući se za kompromisno, sporazumno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Usvajali vi ili neusvajali,kosova nema,beogradski pašaluk je na vidiku.

2008.-Vlada Srbije donela je Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji usmerenih ka proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Poništavali vi neponištavali Kosovo je Republlik.

2008.-Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije nemoralna i protivpravna, naglasivši da se “Rusija zalaže za poštovanje temeljnih principa medjunarodnog prava, zasnovanih na suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti država”.

2010.-Viktor Janukovič proglašen je za pobjednika ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Dogodilo se na današnji dan 13. Februar / Veljača

Danas je 13. februar / Veljača 2021. I pride ,vjerujete nam na riječi da je sedmi dan u ovoj mirnoj hefti.

Sada oni sujevjerni mogu odahnuti.Ovaj datum nije pao u petak. već tačno u dan poslije petka.  Vjerovatno ste skontali i koji je dan. Ako niste , ko vam kriv. U inat vama nećemo ponoviti  da je juče bio petak.

44 + 321 = 365 , ide nas matematika ko Maru nešto.

Ma ne tu, beš ste takarli nastrojeni; nego onu Daskaru ,što svoje daske sa sobom uvijek prtji.Vi garant pomislili na bubamaru ili krivuljar, iako veze nemate sa trigonometrijom.

Pitate se kako znamo da nemate veze sa trigonometrijom.

Pa to je veoma jednostavno.

Niko nije blesav da ima veze sa trigonometrijom , osim onih blesavih koji se faćaju kojekakvih kosmičkih računica,i atomske fizike ,umjesto da se fataju Mare. Bilo koje.Jal morskih, jal domaćih. Za njih vam ne trebaju nikakve računice, iako su one doktorirale krivuljare.

Ili nisu.Njima je sasvim sve jedno, sve dok imaju jarbole da steru donji veš.

A tko zna šta još.

Vi se ko biva pitate , što kod kuće ne suše veš.

Kao prvo kod kuće nemauvik  jarbola. Kao drugo nisu kod kuće skinule veš, nego na trabakuli.

Kao treće;ma šta vas brigeda di će Mare sušit veš?

Što bi poete rekle:

-Sušile ne sušile isto im se piše.

U prevodu:

Đes’ ba ti vidio dobar jarbol a da zb ognjega ne frcaju žemske gačice.

Kako Mare nemju ništa protiv, da počnemo nabrajati:

1199.- U Hilandaru umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom 200 godina. Veliki župan od 1166, postavio osnove državne samostalnosti Srbije i njene političke moći. Povukao se sa prestola 1196. u korist sina Stefana, kasnije prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, i zamonašio se pod imenom Simeon u manastiru Studenici. Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog sveca iz loze Nemanjića.

1571.- Umro je italijanski vajar, zlatar i pisac Benvenuto Čelini, čija je autobiografija “Život Benvenuta Čelinija pisan vlastitom rukom” – kod nas prevedena pod naslovom “Moj život” – značajan dokument za kulturnu istoriju renesanse. Takođe je napisao “Traktat o zlatarstvu” i “Traktat o vajarstvu”. Vodio je buran život i radio je u Firenci i Rimu, a u Parizu je bio zlatar francuskog kralja Fransoe Prvog. Napravio je mnoštvo minuciozno urađenih likova i sitnih zlatarskih predmeta, ali i skulpture i reljefe velikog formata, poput “Perseja sa glavom meduze”, “Kozima Medičija”, “Nimfe iz Fontenbloa”.

1633.- Rimokatolička inkvizicija uhapsila je u Rimu italijanskog astronoma Galilea Galileja zato što je dokazivao prednost Kopernikkovog heliocentričnog sistema nad ptolomejskim geocentričnim sistemom. Sud inkvizicije ga je, pod prijetnjom smrću, potom prisilio da to učenje proglasi zabludom.

Rimokatolička inkvizicija hapsila ljude zbog istine i spaljivala ih,a svoje svećenike zbog bluda i pederluka jok.Fela na felu nikad ne udara.

1668.- Španija je priznala nezavisnost Portugalije

1754.- Rođen je francuski sveštenik i diplomata Šarl Moris de Taljeran Perigor, vješt i beskrupolozan političar. Kao predstavnik trećeg staleža i predsjednik Ustavotvorne skupštine koja je zasijedala od 1789. do 1791, izdejstvovao je da skupština sekularizuje crkvena imanja i pretvori ih u nacionalna dobra. Tokom Francuske revolucije je postajao sve umjereniji i emigrirao je poslije proglašenja republike 1792. Vratio se 1796. i u vrijeme Direktorijuma i vladavine cara Napoleona Prvog bio je šef diplomatije. Predviđajući Napoleonov slom, izdao ga je i stupio u kontakt s ruskim carem Aleksandrom Prvim i austrijskim kancelarom Klemensom Meternihom. U prvom periodu Restauracije bio je 1814. i 1815. predsjednik vlade, a u vrijeme Julske monarhije ambasador u Londonu od 1830. do 1834.

Nismo vam rekli da su sveštenici bilo koje religije najbolji plivači i prelivode.To mu u prevodu znači hulnici,bezbožnici i pogančeri.Izvinjavamo se onom jednom od stotine njih. Neće nam valjda zamjeriti.

1768.- Rođen je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov, koji je u basnama slijedio grčkog pisca Ezopa, ali se inspirisao i ruskim folklorom. Osim basni, pisao je i satirična “pisma” i komedije, šibajući po ljudskim porocima i tamnim stranama društvenog života u Rusiji. Pisao je izvornim narodnim jezikom, a mnoga njegova “naravoučenija” postala su poslovice. Znatno je utjecao na evropsku literaturu. Djela: zbirke basni, komedije “Modna trgovina”, “Lekcija kćerima”, “Književnik u predsoblju”, komične opere “Histerična porodica”, “Kafana”.

1787.- Umro je matematičar, fizičar, astronom, filozof, pjesnik i univerzitetski profesor Josip Ruđer Bošković, osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan od najvećih umova svjetske nauke svog vremena. U 15. godini je iz rodnog Dubrovnika otišao u Rim, gdje je završio isusovački kolegijum. Postavio je dvije geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tijela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije i spljoštenost Zemlje na osnovu mjerenja meridijana, riješio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vrijeme i prostor je smatrao relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna. Djela: “Teorija philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura ehistentijum”, “Opera partientija ad opticam et astronomiam”, “Elementorijum universea matheseos”, “O morskoj plimi”, “O zakonu sila u prirodi”, “O svjetlu”, “Teorija konusnih presjeka”, “Elementi matematike”.

Dakle i Ajnštaj je volio   čopiti bar nekoliko izraza.

  1. Velika Britanija, Pruska, Austrija, Holandija, Španija i Sardinska kraljevina sklopile su savez protiv revolucionarne Francuske.

Lijepi strah.

1873.- Rođen je ruski pjevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, jedan od najvećih basova u istoriji opere, ogromne glasovne izražajnosti i izuzetne glumačke sugestivnosti. U operi je prvi primijenio principe Konstantina Stanislavskog i upoznao publiku na Zapadu sa djelima ruskih kompozitora, posebno Modesta Musorgskog. Kreacijama – poput Borisa Godunova, Mefista, Ivana Groznog i Don Kihota u istoimenim operama – dao je lični pečat, koji je ostao uzor.

1883.- Umro je njemački kompozitor  Richard Wagner, tvorac njemačke muzičke drame, uz Đuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. vijeka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz njemačke mitologije. Komponovao je u skladu sa sopstvenim simboličkim i filozofskim nazorima i učenjima njemačkih filozofa Artura Šopenhauera i Fridriha Ničea, stvorivši “jedinstveno umjetničko djelo”, u kojem su sjedinjeni tekst, muzika, igra, slika i inscenacija. Umjesto široko raspjevanih arija, upotrijebio je dramatični ariozo, a orkestar prožet vodećim muzičkim mislima postao je osnovni činilac u tumačenju događaja. Djela: muzičke drame “Parsifal”, “Tanhojzer”, “Holanđanin lutalica”, “Rienci”, “Tristan i Izolda”, “Loengrin”, “Nirnberški majstori pjevači”, “Nibelunški prsten”, koji se sastoji od četiri drame – “Rajnsko zlato”, “Valkira”, “Zigfrid”, “Sumrak bogova”, muzičko-filozofske studije “Umjetničko djelo budućnosti”, “Umjetnost i revolucija”, “Opera i drama”.

Da je živio u epohi Hitlera  bio bi mu i lijeva i desna ruka.Ovako je Niče bio desna ruka,a Vagner lijeva.

1895.- Braća Lumière su patentirali u Parizu svoj izum: filmski projektor.

1945.- Sovjetska Crvena armija   oslobodila je Budimpeštu, poslije 50 dana opsade tokom koje je ubijeno 50.000 njemačkih vojnika.

1945.- Američki i britanski avioni su u Drugom svjetskom ratu 14 časova bombardovali njemački grad Drezden, vojno beznačajan cilj, usmrtivši najmanje 35.000 ljudi, uglavnom civila.

Nema haga za ova masovna ubistva.45.ooo ljudi za jedan dan nije mogao ni hitler u svojim teplicama učiniti.Ali to nije ništa to je samo uvježbavanje za ono što slijedi.Milionske cifre za dva dana,Hirošima i Nagasaki.

1961.- Savjet bezbjednosti UN-a odlučio da u Kongo uputi mirovne snage svjetske organizacije da bi spriječio građanski rat u toj afričkoj zemlji.

UN samo mogu pogoršati stanje,jer rade po direktivi onih koji ruše.

1974.- Umro je slikar Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih umjetnika 20. vijeka. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Prije Drugog svjetskog rata je postimpresionističkim i ekspresionističkim postupkom stvarao slike guste materije i zasićene atmosfere. Poslije rata je postepeno mijenjao orijentaciju, a stvaralački impuls i snažan slikarski temperament su ga uputili na dinamične kompozicije jarkih boja u funkciji dramskih sadržaja i nacionalnog epskog karaktera. Slikao je i predjele, mrtvu prirodu, portrete, a u posljednjem periodu se oprobao u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

1875.- Kiparski Turci su u sjevernom djelu ostrva, koji je sedam mjeseci ranije okupirala Turska, proglasili “federalnu državu”, dodatno pogoršavši višegodišnju napetu situaciju na tom mediteranskom ostrvu. Formirana je i “Turska ustavotvorna skupština”, za čijeg je prvog “predsjednika” izabran vođa kiparskih Turaka Rauf Denktaš.

1984.- Šef Komunističke partije SSSR i države postao je Konstantin Černjenko, naslijedivši preminulog Jurija Andropova. Poslije Černjenkove smrti, koji je vladao manje od godinu dana, na vlast je stupio Mihail Gorbačov, sedmi i posljednji lider SSSR.

1989.- Sovjetska Crvena armija napustila je Kabul, glavni grad Afganistana.

1990.- SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i dvije njemačke države su objavili plan o ujedinjenju Njemačke.

1991.- Američki bombarderi su razorili sklonište u Bagdadu, identifikovano kao vojni položaj u kojem su civili potražili spas od napada iz vazduha. Prema iračkim izvorima, poginulo je oko 500 ljudi, među kojima su bili djeca i žene.

Vivo,vivače jenki boj.

1999.- U Beogradu je sahranjen Peko Dapčević, jedan od prvih komandanata Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Učesnik je i Španskog građanskog rata (1936.-‘39.). Poslije rata bio je načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, državni funkcioner i diplomata.

2000.- Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke crkve u prošlosti, uključujući odnos prema Jevrejima i jereticima.
Mnogo pametan i naivan ko poljska sobarica, ovaj papa Ivan Pavao II. On bi tek tako stotine miliona mrtvih,milione silovanih i obešćašćenih žena i djece… da mu se oprosti. Huli na Boga jedinog,jer samo Milostivi miže oprost dati.

2001.- Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo putovanje od 2.700 kilometara trajalo 90 dan.

Dogodilo se na današnji dan 12. Februar / Veljača

Danas  je datum 12. i  srijeda ,koja se blago rimuje sa zrna,ali u ostale dane, imamo rimovanje sa tane , tako da je surbotu Fata dosta nepravilno i bez razloga prizivala.Metaka i tanadi imamo hejbet,ove 2021. godine.

Dakle još samo da se dogovorimo da je danas 43.dan ove berićetli godine,do čijeg   je  nogiranja potrebno još  samo 322  dana,

Ovo berićetli treba uslovno shavtiti.

Svaka godina je jako berićetli i blagorodna, ali ih baksuzni insanski hajvani čine ljudima lošim i zlim.

Zapravo to nisu ni stoka , jer hajvani su čestita i blagorodna Božija bića , nego je glupa imbecilna , bezbožnička bagra i fukara koja se zbija u redova, sa ciljem da raja uvijek ostane raja, oliti natakareno pučanstvo.

A raja, oliti pučanstvo izgleda  voli da ih jašu , jal'kurto jal'murto ili rećemo biva anto i panto. Inače ne bi trpjeli ovu tronacionalističku pogan tri decenije.

U te tri decenije im sprcali i servirali jedan rat, mnogo genocida ,nebrojeno  mrtvih , masakriranih,nestalih i raseljenih.

Sada ih zbijaju u torove da bleje i muču ko neuhranjena i nenahranjena stoka, kojoj je bogata ispašapred nosom, ali nedostupna. Ha se oslobode pogana i koraknu iz torova tamo je blagodat.

Ali jok muči i muči se narod. Valjda patnji sviko.

A opet mnijemo sve do jednom.

Uvijek se raja pobuni protiv dahija, ili narod protiv vlastele.

I jopet im neki novi zulumćari zamažu oči i mafijaški prilegnu na kosti.

Nemo'š pobjeć od pogani , rođene od zlog oca i od zle matere.

Začas se namnože ko gnjide, ti  garantovani putnici za pakleni pržun.

Što bi poete rekle:

-Ništa im neće pomoći – jer vjećno gori vatra!

U prevodu :

-Kazna i na ovom i na onom svijetu kod glupih i slijepih ljudi nije nikakva opomena.

A jedan kratki   pregled đešavanja na današnji dan:

1736.- Nader-šah Afšar (1698.- 1747.) jedan od najvećih iranskih osvajača, “perzijski Napoleon”, postao je kralj Perzije.

1912.- Abdicirao je posljednji kineski car iz dinastije Manču – Pu Ji, poslije čega je Kina postala republika s predsjednikom Sun Jat Senom. Kad je Japan 1932. od sjeveroistočnih kineskih provincija stvorio satelitsku državu Mandžuko, Pu Ji je “vraćen” na prijesto, postavši marioneta osvajača. Poslije Drugog svjetskog rata je osuđen, ali pošto je na robiji “shvatio” grešku, pomilovan je i 1962. je postavljen za člana Nacionalnog kongresa.

1804.- Umro je njemački filozof Imanuel Kant, rodonačelnik njemačke klasične filozofije. Njegovo učenje ima tri suštinska obilježja: “kopernikanski obrt”, “kriticizam” i “primat praktičnog nad teorijskim umom”. U znaku prvog pošao je od pretpostavke da se predmeti moraju upravljati prema saznanju, a ne obrnuto, odnosno da su ljudske spoznajne moći nezavisne od iskustva i da je čovjek “zakonodavac prirode”. Pod drugim je podrazumijevao neophodnost transcendentalnog ispitivanja ljudskih moći u znaku pitanja “šta mogu da znam” i “šta treba da činim”. Primat praktičnog nad teorijskim umom izveo je iz nemogućnosti da se “zakoni slobode” izvedu iz nužnosti, odnosno iz “zakona prirode”, ili um iz čulnosti i razuma. Postavio je i hipotezu o prirodnom postanku Zemlje i nebeskih tijela – Kantova kosmogonijska hipoteza. Djela: “Kritika čistog uma”, “Kritika praktičnog uma”, “Kritika rasudne snage”, “Opšta istorija prirode i teorije neba”.

U svom vremenu i slijedeće stoljeće je bio uvažavan i cijenjen,a onda su ga polako istiskivala nova i drugačija svijeta,jer je u biti njegova teorija dosta šupljikava.Kao i kod svih ljudi koji su kategorični u svojim stavovima.

1809.- Rođen je engleski biolog Čarls Robert Darvin, tvorac teorije o evoluciji živih bića, njemu u čast nazvane darvinizam. Studirao je medicinu, a potom teologiju. Tokom ekspedicije s brodom “Bigl” od 1831. do 1836. sakupio je ogroman naučni materijal, a putovanje je opisao u knjizi “Put prirodnjaka oko svijeta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio da su se organizmi postepeno mijenjali. Poslije 22 godine rada objavio je epohalno djelo “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja”, u kojem je razradio tezu o evoluciji. “Postanak vrsta” je revolucionisao biologiju, ali je izazvao žestoke napade crkvenih krugova. Ostala djela: “Promjenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Porijeklo čovjeka”.

Nećemo trošiti riječi o najvećem svjetskom ublehi.Što smo imali reći napisali smo,a on neka ide svojim oprecima na koje je uvijek ličio.Tako nebo kažnjava hulu.

1809.- Rođen je američki državnik Abraham Linkoln, predsjednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865, kad ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva.

Hroničari ne vide dalje od nosa.Nije gospodo Linkolna ubio jedan fanatični pristalica ropstva.Linkolna su ubili sve američke pristalice ropstva,koje još nije ukinuto,smo je ambalaža postala finija.

1818.- Čile je proglasio nezavisnost od Španije.

1832.- Pacifička ostrva Galapagos pripojena su Ekvadoru.

Na tim ostrvima je Čarls Darvin tragao za svojim porecima.Žao nam je što ih nije našao.

1851.- Edvard Hargrejvs pronašao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši “zlatnu groznicu” u Australiji.

1899.- Nemačka od Španije kupila ostrvo Karolinu i Marijanina ostrva u Pacifiku.

1903.- Rodio se belgijski pisac kriminalističkih romana Georges Simenon. Slavu je stekao romanima u kojima pitanje koje zaokuplja detektiva nije više : “Tko je ubio?”, već “Zašto je ubio?”. U svojim djelima pronicljivo razotkriva neke društvene i moralne mehanizme poroka u građanskom društvu – alkoholizma, zločina, seksualnosti. Simenon je pisac neiscrpne plodnosti, napisao je više od 200 knjiga. Umro je 6. rujna 1989. godine.

Čovjek nije pisao knjige on ih je štancao.

1923.- Rođen je italijanski filmski režiser Đanfranko Korsi, poznat kao Franko Zefireli, koji je režirao i opere i muzičke drame. Posebno je cijenjen po inscenacijama drama Viljema Šekspira, kome je ostao vjeran, pa je adaptirao njegova djela i za filmove “Ukroćena goropad” i “Romeo i Julija”.

1942.-Prilikom bjekstva iz koncentracionog logora u Crvenom krstu kod Niša, u Drugom svjetskom ratu su u obračunu s Nijemcima poginula su 42 logoraša, a 105 se dokopalo slobode. Nijemci su za odmazdu strijeljali 850 ljudi. Kroz logor je tokom rata prošlo oko 30.000 ljudi, a više od 10.000 je strijeljano na brdu Bubanj.

1953.- SSSR je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom poslije bombaškog napada na sovjetsko poslanstvo u Tel Avivu.

1961.- Saopšteno da su pripadnici separatitičkog pokreta Katange ubili kongoanskog premijera i nacionalnog heroja Patrisa Lumumbu. Tačan datum i okolnosti pod kojima je ubijen nikada nisu otkriveni.

1973.- Sjeverni Vijetnam je tokom Vijetnamskog rata pustio prvu grupu američkih ratnih zarobljenika.

1974.- U Moskvi je uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a sutradan mu je oduzeto sovjetsko državljanstvo i protjeran je iz zemlje, poslije čega je u emigraciji proveo dvije decenije.

1979.- U Rodeziji je poginulo 59 ljudi u putničkom avionu “Er Rodezija”, kojeg su oborili gerilci.

1979.- Umro je francuski filmski režiser Žan Renoar, sin slikara Ogista Renoara, tvorac poetskog filmskog realizma. U njegovim filmovima su se miješali san i realnost, radost i tuga svakidašnjeg života. U skladu s anarhističkim odnosom spram buržoaske hipokrizije, pred Drugi svjetski rat je snimio nekoliko antiratnih filmova, koji su snažno utjecali na duhovno stanje nacije. Napisao je knjige “Renoar, moj otac” i “Moj život i moji filmovi”. Filmovi: “Nana”, “Kučka”, “Madam Bovari”, “Toni”, “Zločin gospodina Lanža”, “Izlet”, “Velika iluzija”, “Marseljeza”, “Čovjek-zvijer”, “Pravilo igre”, “Močvara”, “Ova zemlja je moja”, “Žena na obali”, “Rijeka”, “Helena i muškarci”, “Frenč kankan”, “Testament doktora Kordelijera”, “Doručak na travi”.

1984.- Umro je argentinski pisac Hulio Kortasar, jedan od najznačajnijih u latinoameričkoj literaturi, majstor kratke priče. Motivi igre, rituala i mita uvrstili su ga među najveća imena svjetske književnosti.

1986.- SAD su SFRJ izručile hrvatskog ratnog zločinca Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova ustaške NDH.

Tako to Zapad radi.Kad krvnik na smrt  oboli pošalju da u matičnu zemlju da se tamo liječi i da mu se sudi.

1990.- Karmen Lorens je postala premijer Zapadne Australije kao prva žena šef vlade neke od australijskih država.

1993.-Bivši predsjednik Malija Musa Traore i trojica visokih oficira osuđeni su na smrt zbog masovnih ubistava 1991.

Nije ništa u rodu Bjelavskom mahalašu Mojsiju.Provjeruili smo,nije imao bradu,tek male Gebleovske brčiće.Kao što čitate ,šarm mu nije pomogao.

1999

1994.-Umrla je Rahela Ferari (Frajnd Bela Rahel-Marija Stojković), pozorišna, filmska i TV glumica. Rahela Ferari je glumu studirala u Budimpešti. Glumila je u Narodnom pozorištu Dunavske banovine u Novom Sadu od 1936. – 1940, u Umetničkom pozorištu u Beogradu, 1940. godine, a poslije rata u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1947. godine. Odigrala je preko 160 pozorišnih, kao i više filmskih i televizijskih uloga različitog žanra.

1996.-Jaser Arafat je preuzeo dužnost prvog palestinskog predsjednika.

1997.- Hvang Đang Jop, blizak saradnik predsednika Severne Koreje Kim Đong Ila, zatražio u južnokorejskoj ambasadi u Pekingu politički azil u Južnoj Koreji.

1999.- Američki senat se većinom glasova opredijelio protiv smjenjivanja predsjednika SAD Bila Klintona, odlučujući povodom skandalozne ljubavne afere američkog predsjednika i pripravnice u Bijeloj kući Monike Levinski.

Pravilno.Kakve veze  Senat ili SAD imaju  sa njegovim nestašlucima i šlicom.

1999.-   Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Sovjetskog bloka, priključile su se NATO-u.

2002.-Počelo je suđenje Slobodanu Miloševiću (1941.- 2006.) u Hagu, za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj, i genocid u Bosni i Hercegovini. Na zahtjev Haškog tribunala, vlasti Srbije Miloševića su isporučile sudu u Hagu 28. juna 2001.

Kukavica se ubila prije izricanja presude.To potvrđuje da su ubice i zločinci samo bijedne kukavice.

2003.-U sukobima vojske i pobunjenih pripadnika policije i drugih demonstranata tokom protesta u La Pazu (Bolivija) najmanje 30 ljudi je poginulo, a 160 je povrijeđeno.

2007.- Irački sud izrekao je bivšem zamjeniku Saddama Huseina smrtnu kaznu zbog njegove odgovornosti za ubojstvo Šiita u Dujailu 1982.

Na današnji dan 3.Septembra / Rujna

Danas je Četvrtak 3. Septembar / Rujan ove jako sunčane 2020. godine

Igrajući remi ,slučajno nabodosmo da je to ujedno njen 247 dan.

U principu reciprotiteta , meremo reći da je do kraja godine ostalo cirka ba. 119. kliznih i okruglih

dana.

Sasvim izvjesno, opravdano i evidentno.

Ono kliznih , mere bit da bidne da će se mnogi za vjeke vjekova okliznuti . A ono okruglih , je se nima

zaokružuje broj životnih dana onih koji se okliznu.

Tako vam dani računaju računice onima čija su imena zapisana u njima.

Nema tu cile mile, nepotizma niti bilo kakvih izvlakuša i gledanja kroz prste .

Ha  je  zapisan insan je   istovremeno i neminovno otpisan!

Ima tu neke kosmičke logike , ali i dosta ironije, jer u nekom drugom danu kada se nečije ime upiše

kao pristupnica u život, istovremeno mu se  zakanta otpisni dan.

Vrlo jendostavna neka logika. Ha se čovjek rodi zakanta  mu se dan odrođenja. Sreća on to ne zna i u

oholosti svojoj ponaša se kao da će vječno živjeti.

 

Što bi poete rekle:

-Samo jednom se živi.

 

U prevodu:

-Sve ima svoj početak i voj kraj.

 

No vas možda više interesuju slova prepisivača. Pa eto evo vam ih:

36.p.n.e.-Bitka kod Nauloha u kojoj je Oktavijanov admiral Agripa potukao Seksta Pompeja.

301.- Prema legendi, klesar Marin s otoka Raba osniva San Marino.

1189.- Richard I Plantagenet, poznat kao Richard Lavljeg Srca, krunisan je u Westminsterskoj opatiji u Londonu za kralja Engleske.

1783.-Velika Britanija i SAD potpisale u Parizu mirovni ugovor kojim je završen Američki rat za nezavisnost. Britanija je priznala SAD kao slobodne suverene i nezavisne države. Rat američkih država za nezavisnost počeo je u aprilu 1775. borbama kod Lexingtona i Concorda.

1791.- Francuska skupština usvojila je ustav kojim je uspostavljena ustavna monarhija.

Ipak i pored svih želja narod nije jeo kolače umjesto hljeba.Hljeb je i dan danas , ponegdje mislena imenica.

1806.-. Srbi su, u Prvom srpskom ustanku, kod Deligrada pobijedili tursku vojsku, a vojvoda Stanoje Glavaš oslobodio je Prokuplje.

1826.- U Moskvi je Nikolaj I Pavlovič Romanov krunisan za cara Rusije.

1877.- Umro francuski državnik i historičar Louis-Adolphe Thiers, prvi predsjednik Treće republike (1871-1873). Kao šef versajske vlade 1871. u krvi je ugušio Parisku komunu (“Krvava nedjelja”).

1883.- Umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma.

1931.- Kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević proglasio je Oktroisani ustav, kojim je ozakonjena monarhistička diktatura, zavedena 6. januara 1929. godine.

Za njegove vladavine je nastavljen genocid nad muslimanima i otimačina njihove imovine  takozvanom agrarnom refermom.

1939.-Dva dana poslije njemačkog napada na Poljsku, Velika Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj.

Da li su nešto poduzele. Ništa, ama baš ništa,.Čak i kada su one došle na red otpor je bio mlak,kao da je nacizam potpuno odgovarao „demokratskom“ustrojstvu arijevske Evrope pod vodstvom Vatikana i papa Pia XI i XII..

1943.-Iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije pod komandom fildmaršala Bernarda Lawa Montgomeryja, počeo je napad savezničkih trupa na Italiju u Drugom svjetskom ratu.

1948.-Umro Eduard Beneš, predsjednik Čehoslovačke od 1935. do 1938. i od 1946. do 1948. Tvorac tzv. Benešovih dekreta, kojim je lišio više od dva miliona Sudetskih Nijemaca prava da ostanu u zemlji, a oni su protjerani iz Češke.

1976.-. Američki vasionski brod bez ljudske posade Viking 2 spustio se na Mars i počeo da šalje fotografije sa te planete.

1992.-Tokom rata u BiH, italijanski avion sa humanitarnom pomoći za Sarajevo oboren je kod Jasenika, 34 kilometra zapadno od Sarajeva. Poginula su četiri člana posade, a u narednih 30 dana prekinuto je dostavljanje humanitarne pomoći preko Sarajevskog aerodroma.

Tako to biva iumjesto zločinca ,žrtve budu kažnjene.

1993. – Rat u BiH: minirana Dolačka džamija u Banja Luci.

1994.- Rusija i Kina proglasile završetak međusobnih neprijateljstava i dogovorile se da uklone nuklearne rakete koje su bile usmjerene iz jedne zemlje prema drugoj.

Čista ironija, Za minutu se mogu okrenuti u bilo kojem željenom pravcu.

1999.-Misija UN-a na Kosovu suspendovala je jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije.

Već tada je bilo sasvbim jasno da će Kosovo postati Republika.

2001.-SAD i Izrael povukli svoje delegacije sa konferencije UN-a o rasizmu u Durbanu, u znak protesta zbog pokušaja da se Izrael označi kao rasistička zemlja.

Džab , džabe im povlačenja.Historija će i SAD i Izrael  zapamtiri kao najortodoksnije rasističe zemlje.

2003.- Sud u Jakarti osudio je indonežanskog muslimanskog poglavara Abu Bakara Bashira na četiri godine zatvora, zbog učestvovanja u zavjeri usmjerenoj na obaranje vlade.

2004.-Najstariji češki zatvorenik, osamdesetogodišnji Karel Hofman oslobođen je daljeg izdržavanja kazne zatvora od četiri godine iz zdravstvenih razloga. On je bio jedini osuđeni Čeh za pomaganje sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

2016.- SAD i Kina, koje su odgovorne za 40 posto svjetske emisije ugljendioksida, ratifikovale su Pariski sporazum o globalnoj klimi na marginama samita G20, u kineskom gradu Hangzhou. Nakon što je izabran 2017. za predsjednika SAD-a Donald Trump je najavio da njegova zemlja neće ispoštovati odredbe ovog sporazuma.

Nikad veće budaletine među predsjednicima od Donalda Trumpa.

Dogodilo se na današni dan 1. Septembar / Rujan

 

Rekoše nam danas je Utorak, 1. Septembar/Rujan, 245. dan 2019. godine. Šta ćemo, moraćemo prihvatiti zdravo za gotovo ili se kačiti. A to nam , u svijetu koji je pun kačenja , nimalo ne odgovara.

Još će nas preduhitrititi i reći da do kraja godine nedostaje još 121 dan.  Tako kažu brojači ovogodišnjih dana. Obzirom da nemamo vremena ,  moraćemo da im vjerujemo.

Dakle i zvanično smo u drugom danu poslijednje trećine 2018. Godine. Samo pažljivo, nemojte da naletite na bodiček , može biti vrlo takarli i možete se žestoko nataslačiti.

No , niko vam ne mre zabraniti da se takarite i taslačite kako i koliko vam volja. Ono u smislu ta ružiti se i u grubo tesajte, ali što nježnije.

E svašta, znamo da ste vi pomislili na…

Ma radite šta vam volja, nemojte pomisliti da vam mi tako nešto branimo. I mi samo zbog sevdaha i tog ruženja živimo.

A pametni ovi Kroatjanci. Oni čitav mjesec rujanju posvetili. Lijepo je to rujati, isto kao takariti.

Ali ga ne šmekamo.

Čuj molim te? Jedan mjesec godišnje rujati. Ma sve da se i praši od rujanja , da proste prašovićke , mjesec dana je ipak samo jedan mjesec.

A kod nas đardini rujaju dvanaest mjeseci. Hjteli mi uvesti i trinaesti. Nismio uspjeli. Kažu ima dovoljno dana . Ako vama treba više vremena , a vi prebacujte normu.

Valja im ta , evo pet poštenih. Ipak za hamalenje zaradismo trinaestu i četrnaestu plaću. U naturi, bezbeli.

Jeste li svjesni kako je lijepo ružiti se svako malo. Ljudi se svađaju , bjesne , grube riječi govore, umjesto da se samo ruže.

Nama draga ona sevdalinka : Mehmeda je stara majka karala. Kako nam neće biti draga. I Hankiji . A ona uvijek kahrali kad je neko ne ruži. To znači da je dan prošao bez takara.

I zato ona pjeva :

MEHMEDA JE STARA MAJKA KARALA

 

Mehmeda je stara majka karala

Mehmeda je stara majka aj karala

sine Meho ziv ne bio u majke

sine Meho ziv ne bio aj u majke

 

Odkud tebi te rumene jabuke

odkud tebi te rumene aj jabuke

Dale mi ih po mahali djevojke

Dale mi ih po mahali aj djevojke

A najljepšu ta lijepa Zlatija

A najljepšu ta lijepa aj Zlatija

 

Što je moćan ovi narodni pjesnik.

Svu filozofiju života u par stihova sprco.

Moćna je i ta riječ – sprco. Ispade , da je nama svaka mahalska močna.

I šta tu ima majka Mehu ružiti. Šta je briga oklen mu i ko mu jabuke slasne , rumene i grešne poklanja.

Pravi majko slatko, biće ih još. Pusti sina da odi spit . Umorio se . Trebalo je dvadeset četiri jabuke, ono minimum , za obnoć ubrati.

Joj lijepo li je brati! Te jabuke da prostiš.

I svaka djevojka iz mahale je prilijepa , tako da se nekad nije imalo vremena kući odit, već hamala zvati da nosi jabuke kući. A ti samo nastaviš hamaliti , blažen međ đardinskim voćem.

Onda , oni meni : radi nešto, man se šuplje!

Odakle mi vrijeme frajeri jadni?

Ima li prečeg i ljepšeg posla nego grešne , a rumene brati: jabuke da kako.

Joj , kakva je pusta. Hem se biba , hem drtulji , ko rumen pred branje.

Što bi pjesnik reko:

Ružila me , ne ružila,

ne kuni me ne ruži me majko,

ja brez lijepih i rumenih ne mogu.

U prevodu:

???

E , ako vam za ovo treba prevod , baš ste prave , pravcate hablečine.

 

****
Hroničari bilježe po ho ruk sistem:

1159.- Umro papa Adrijan IV, rodjen kao Nikolas Brejkspir, jedini Englez koji je biran za poglavara katolicke crkve. Izabran 1154.

1531.- U Svajcarskoj poceo rat Ciriha, centra svajcarske reformacije, i katolickih kantona. Posto su bolje organizovani katolicki kantoni pobedili u bici kod Kapela, sediste protestantizma premesteno u Zenevu.

– Gutit će se oni još dugo vremena. Krstaški ratovi su im u krvi.

1715.- Umro francuski kralj Luj XIV, nazvan “Kralj Sunce”. Na presto stupio 1643. kao petogodisnjak, regentkinja bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast vrsio do svoje smrti 1661. kardinal Mazaren. Tokom njegove vladavine Francuska postala ekonomska i kolonijalna sila i centar evropske kulture. Sagradio Versaj, simbol apsolutisticke monarhije.

-Nikad ništa lijepo o kraljevima . Naš Moto. Ali Versaj je zaista prelijepo zdanje. Vrijedi, ako ni zbog čega , zbog njega otići u Pariz.

1822.-.Rodjen je politicar i svestenik Hajram Rouds Revels, prvi crnac koji je postao clan Kongresa SAD.

– Jednom normalnom svijetu to ne bi bila nikakva hroničarska zabilješka.

  1. – Rođen je njemački kompozitor Engelbert Humperdinck, profesor Kozervatorijuma u Barseloni, Kelnu, Frankfurtu na Majni i Berlinu. Romantičnom operskom pričom “Ivica i Marica”, prožetom narodnim motivima, odupro se vagnerijanstvu i označio novi putokaz razvoja njemačke opere. Ostala djela: opere “Kraljevska djeca”, “Trnoružica”, te horske balade i solo pjesme.

-Iako je bio u Barceloni , jije od monih Hamperdika koji pjevaju – Blue Spanish Eye

1873.-U Kninu je rođen Dinko Šimunović, hrvatski književnik koji je pažnju kritike privukao nedovršenom pripoviješću “Mrkodol” u zadarskom Lovoru, a ubrzo se uvrstio u vodeće noveliste hrvatske moderne.

– A dovršene , šta sa njima , a prekrasne su. Duga prvenstveno ( stvar ukusa). I mnog je prelijepih žena u Dinknoj  lirici.

1875.-.  Rodjen je pisac Edgar Rajs Barouz, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu, prevedenih na oko 60 jezika.

-Ja Tarzan ti Đejn.

1900.-Velika Britanija je anektirala Južnoafričku uniju, koju je obrazovala nakon pobjede nad Burima (Afrikanerima), spajanjem dotadašnjih britanskih kolonija Kepland i Natal sa do tada slobodnim burskim državama Transval i Oranje. Od 1960. Unija mijenja ime u Južnoafrička republika.

– Dakle , kao što je poznato  Britanci, Prije njih Vatikan, Španci  i ostali zapadnjaci  su izmislili taj rasizam i genocid . Aparthejd je  samo inačica.

1916.- Bugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Rumuniji.

1923.-U zemljotresu koji je potpuno razorio japanski grad Jokohamu i gotovo unistio Tokio poginulo najmanje 142.000 ljudi, a 2,5 miliona ostalo bez domova

1928.-Albanija proglašena kraljevinom sa Zoguom Prvim na prijestolu.

-Poslije njega  je vladao nekrunisani kralj Enver Hođa, „ revolucionar“.

1939.- Njemačka je napadom na Poljsku započela Drugi svjetski rat, okončan šest godina kasnije slomom Njemačke, Italije i Japana i njihovih saveznika. U ratu u kojem je učestvovala 61 država poginulo je oko 50 miliona i ranjeno više od 35 miliona ljudi. Samo u Evropi materijalna šteta je procenjena na oko 277,7 milijardi dolara prema cijenama iz 1938., a u Jugoslaviji na 46,9 milijardi dolara.

-Sve pomnožite sa minimum dva  i eto pravog bilansa.

  1. – U nacističkoj Njemačkoj svi Jevreji su morali da nose oznaku – žutu zvijezdu.

– Zvijezda je bila i šestzorikraka. Niste valjda  mislili da će nositi srnu svastiku ili crvenu petokraku. To je za probrane.

1945.- 1945.-Skupstina Srbije usvojila Zakon o administrativnoj podeli Srbije, cime su uspostavljene Autonomne Pokrajine Vojvodina i Kosovso i Metohija.

– Ne znamo ili smo slijepi ili posenilili. Ne vidimo dvije pokrajine. Samo jednu , a i ona dokle će ne zna se.

 

 

1961.-U Beogardu, u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, počela prva konferencija Pokreta nesvrstanih. Učestvovalo je 25 zemalja, a tri su imale status posmatrača (Brazil, Bolivija i Ekvador).

-Dok bijaše dobar li i sterilan bijaše.

1962.- Snažan potres pogodio je sjeverozapadni dio Irana, poginulo je oko 12.000 ljudi.

1969.- Pukovnik Muammar al-Gaddafi (1942.- 2011.) libijski državnik i vođa dolazi na vlast.

-Pukovnik je došao na vlast , ali je kasnije postao diktator i  babo tlačitelj naroda.  Kao u Bosni. Sistem zlatnih kašika.

1970.-Umro je François Mauriac, francuski književnik.

1972.- Velemajstor Robert Fiser u mecu u Rejkjaviku pobedio ruskog velemajstora Borisa Vasiljevica Spaskog rezultatom 12,5:8,5 i postao 11. prvak sveta u sahu. Titulu izgubio bez meca 3. aprila 1975, kada je odbio da prihvati uslove Medjunarodne sahovske federacije, a za prvaka sveta proglasen ruski velemajstor Anatolij Karpov.

-Eh , Bobi  Bobi. Mogo je još koju godinu vladati crno-bijelim kvadratićima.

1982.- Umro poljski lider Vladislav Gomulka, vođa Poljske radničke partije od 1943. do 1948. i od 1956. do 1970.

1983.- 1983.- Sovjetski borbeni avion blizu poluostrva Sahalin oborio juznokorejski avion “boing 747”, u kom je poginulo svih 240 putnika i 29 clanova posade.

-Nikom ništa, Ni saučešće porodicama ubijenih.

1993.-U Ženevi odbačeni planovi  o okončanju rata u BiH.

-Koliko su turističkih aranžmana na različitim destinacijama iskoristili nacističke narodne vođe  domovine nam BiH. Nije im bilo u interesu da se dogovore svek do nisu dogovorili način pljačke narodnoe iumovine.

1994.-Umro je književnik Vladimir Bulatović Vib, satiričar, dramski pisac, novinar. Bio je dugogodišnji urednik u kući “Politika” i urednik “Politikinog Zabavnika” u njegovim najslavnijim danima. Jedan je od najvećih satiričara u historiji srpske književnosti. Najprestižnija nagrada koja se dodjeljuje za stvaralaštvo iz oblasti satire nazvana je po njemu – Vibova nagrada. Djela: “Budilnik”, ” Mjenjačnica ideala”, Veliko spremanje”, “Korak nazad”, “Šta je pisac htio da kaže”, “Dežurno uvo vremena”.

1999.-Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič donio odluku o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji RS, kao prelaznu mjeru kojom se naziv Srpska radio-televizija zamjenjuje nazivom Radio-televizija Republike Srpske.

-Nije đubre nego pas obavuio nuždu.

2001.-Bivša kolonijalna sila Njemačka izvinila se afričkim državama koje su bile žrtve ropstva i kolonijalizma.

– Baš nas ganu ti genocidni stvorovi i pošasti.

2003.-Holandija je postala prva zemlja u kojoj je dozvoljeno medicinsko korištenje marihuane radi ublažavanja patnji oboljelih, posebno kod najtežih bolesti poput side i raka.

 

2004.- Zbog ratnih zločina, učešća u etničkom čišćenju protiv nesrpskog stanovništva u ratu u Bosni i Hercegovini, Radoslava Brđanina Haški tribunal osuđuje na 32 godine zatvora.

 

Aaa

 

 

2000.-.Na predizbornoj konvenciji u beogradskom centru “Sava”, pred vise od 3.000 gradjana, lideri Demokratske opozicije Srbije potpisali dokument “Ugovor sa Srbijom” kojim su se obavezali da ce, ukoliko dodju na vlast, uspostaviti demokratsku vlast u Srbiji.

-Mrtvo slovo na papiru.

Dogodilo se na današnji dan 31. Avgust / Kolovoz

 

 

Danas je Ponedeljak 31. Avgust / Kolovoz, date 2020. godine .

Po računici prostog pravila trojnog, ma šta god mu to značilo  , danaske se natandario 244 dan ove godine . Slijedom jenostavnih matematičkih operacija do kraja ovogodišnje datosti  preostalo je  dostatnih 122 dana.

 

Daklen , sa današnjim danom zaključno , dvije trećine 2o19. su za nama.

Dobro je. Progurali smo ih. Oni koji su pregurali.

Oni koji nisu , otišli su na bolje mjesto.  Ili na gore. Trećeg nema.  Ono nesvrstano  – čistilište je izmislio vehti čovjekomrzac, rasista  i Bogohulnik  Dante.

On nama neko čistilište. Bedak. Nije skonto da je boravak na zemlji čistilište.

Napustimo sada pržunara i osvrnimo se malo na nadolazeće dane poslijednje trećine ove godine.

Nose nam jesen , samo što nije. Dok dignemo pogled sve će da zaruja. Priroda će da poprimi nestvarne boje treperavih zlatnih niti u kojima neprikosnoveno vlada najljepši nebeski cvijet : Žena .

Kao i u svakom godišnjem dobu, nsatupajući  dani će biti prepuni Božjom ljubavlju , milošću i dobrotom.

Treba to prigrliti. Nemojte se žalostiti i kukati. Bol ne nosi dobro mile mo0je.

Lako je to reći.

Jeste , ali tako treba da bude. Postoji vrijeme ljubavi i patnje. Radosti i samoće. Sreće i boli.

Život ide dalje. Ne pita vas za vašu bol. Ako se zakopate u njemu  prestajete živjeti.

To nije Božija zamisao.

 

Što bi poete rekle:

„  Čitaj  počinjući Imenom

svog Gospodara koji je sve stvorio. “*

                                                                                                    Oh, moj Gospodaru

Svaki Tvoj dan je stvoren za rađa

Svaki Tvoj dan je savršen za življenje.

Svaki Tvoj dan je divan za umiranje.

Svaki  Tvoj dan je prelijep za pjevanje.

                                                                                                    O Tebi Bože Jedini.

                                                                                                    O  zemlji Tvoje Milosti.

                                                                                                    O  Tvome gradu čednosti.

                                                                                                    O  nama

                                                                                                    O  Pjevaču i Indexima

                                                                                                    O  ljubavi

                                                                                                    O  oprostu

                                                                                                     J  oš samo treba da život živi

ta blagorodna bajka

 Oh , my Lord

 Oh , my Lord

 

****

 

A historičati i prepisivači  nastavljaju da  prepisuju zapisano:

12.- Rođen rimski car Gaj Julije Cezar Germanik Kaligula. Tokom vladavine od 37. do 41. ispoljio je krajnju svirepost, neuračunljivost, samovolju i nečuveno rasipništvo. Kad je uveo nepodnošljivo visoke poreze i ostale namete, okrenuo je protiv sebe Senat i vojsku, čak i komandante sopstvene pretorijanske garde i 41. godine je ubijen. Senat je potom za cara proglasio njegovog strica Klaudija Prvog Tiberija Druza.

-Zar i ti , sine Brute.

1290.-Kralj Edward I objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

– Prije Vatikan, Francuskka , vaskoliki Zapad i istok, potom Španija.

Ali ima ta divna , i posna , i ponosna i prkosna od sna da prostiš . jedna Bosna zemlja Božije milosti da prostiš , koja ih prigrli sve koji je dotakoše, kao nešto najrođenije.

1422.- 1422.-Umro je engleski kralj Henri V (Henry) koji je tokom vladavine od 1413. do smrti nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom. Pobedio je Francuze 1415. kod Azenkura i osvojio Pariz. U Francuskoj je i umro, a nasledio ga je devetomesecčni sin Henri VI.
-Možda je to jedan od razloga zašto je britanska Kruna imbecilna.

1867.-Umro je Charles Baudelaire, jedan od najvećih francuskih pjesnika 19. vijeka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pjesničkog shvatanja svijeta. Njegova zbirka “Cvijeće zla” (1857.) smatra se jednim od najznačajnijih lirskih dijela 19. vijeka.

– “Sto se tice tice njegove idealne zene , njegove Titanide , ona se pojavljuje u raznim portretima rasturenim u njegovim malobrojnim pjesmama ; portretima ili nacinima da se osjeti ljepota, koje temperament piscev zblizava i stapa u nejasnu ali primjetnu cjelinu , u kojo zivi mozda jos njeznije nego drugdje ta nezasitna ljubav za Lijepim , koja je njegov glavni naslov , to jest izvod njegovih naslova za naklonost i postovanje pjesnika. ”

Zaljubljenik A.E.Poa  Bodler će reći:

” Sto se tice  njegove idealne zene , njegove Titanide , ona se pojavljuje u raznim portretima rasturenim u njegovim malobrojnim pjesmama ; portretima ili nacinima da se osjeti ljepota, koje temperament piscev zblizava i stapa u nejasnu ali primjetnu cjelinu , u kojo zivi mozda jos njeznije nego drugdje ta nezasitna ljubav za Lijepim , koja je njegov glavni naslov , to jest izvod njegovih naslova za naklonost i postovanje pjesnika. ”

1876.- Zbačen je turski sultan Murat Peti, koga je na prijestolu naslijedio brat Abdul Hamid Drugi.

1897.- Thomas Alva Edison je patentirao kinetoskop, prvi uređaj za prikazivanje filmova na svijetu.

-Izum nije njegov. Kao ni mnogo drugi. Biznismen koji za šaku petoparaca kupi izum i na njemuz natakari svoje ime.

1939.-Propali pokušaji francuskog i britanskog premijera – Édouarda Daladiera i Arthura Nevillea Chamberlaina – da pregovaraju sa njemačkim vođom Adolfom Hitlerom. Nacističke trupe su dan kasnije napale Poljsku i počeo je Drugi svjetski rat.

Nije im ni bilo u interesu. Čembrlenu zbog porjekla  Britanske Krune, Daladieru zbog jaranstva sa Patenom.

1942.-Njemački general Erwin Rommel obnovio ofanzivu protiv Britanaca kod Alam Halfe u Egiptu u Drugom svjetskom ratu s namjerom da izbije na Suecki kanal, ali je pokušaj propao.

1944.- Sovjetska armija u Drugom svjetskom ratu izbacila njemačke trupe iz glavnog grada Rumunije Bukurešta.

-I silovala sve što je stigla.

1945.- Rođen je George Ivan Morrison, poznatiji kao Van Morrison, irska muzička ikona, tekstopisac, pjesnik i multiinstrumentalist.

1957.-Malaja stekla nezavisnost.

1962.-Umro je francuski slikar Georges Braque, jedna od dominantnih ličnosti Pariske slikarske škole. Paralelno sa Picassom uveo je likovni izraz “kubizam” (1908).

-Za razliku od Pikasovog karikaturalne percepcije umjetnosti  Braka je težio poetskog formi kubizma. Ima prelijepih nadrealno kubističnih poetskih iskaza.

1962.- Trinidad i Tobago postali nezavisna država.

1969.-U avionskoj nesreći je poginuo američki bokser Roki Marćano (Rocky Marciano), bivši svetski šampion u teškoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952, pobedom nad američkim bokserom Džoe Volkotom, a sa ringa se povukao nepobedjen 1956.

1977.- Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posetu Kini.

-Tileta su svi voljeli. Neka zasluzžio je.

1973.- Umro je američki filmski režiser John Ford, autor više od 200 filmova i dobitnik četiri Oskara za filmove “Potkazivač”, “Plodovi gnjeva”, “Kako je bila zelena moja dolina”, i “Miran čovjek”.

1980.- Nakon dvosedmičnog štrajka koji je zahvatio cijelu zemlju, poljska vlada je bila prisiljena da potpiše sporazum kojim se dozvoljava osnivanje sindikata ¨Solidarnost¨. Ovaj sindikat biće kasnije zaslužan za rušenje prosovjetskog režima prije pada Berlinskog zida 1989. godine.

1991.-Uzbekistan i Kirgizstan postale su deveta i deseta država koje proglašavaju neovisnost od Sovjetskog Saveza.

Organizovano podzemlje , podspješeno Gorbačevim i Jeljcinovim uvozom zapadne volje , polako stvara okruženje za dugogodišnju dominaciju.

1994.- Trupe bivšeg SSSR-a formalno okončale poluvjekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsjednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin i kancelar Njemačke Helmut Kol.

-Plan je uspio SSSR je mrtva. Što bi reko Mesić.

1996.- U najvećoj vojnoj akciji trupa iračkog predsjednika Sadama Huseina od okončanja Zalivskog rata (1991) vojska Iraka je pomogla Kurdistanskoj demokratskoj partiji Masuda Barzanija da preotme strateški važan grad Arbil na sjeveru Iraka od rivalske Patriotske unije Kurdistana.

– Čudno je to. I Kurdistanska demokratska partija i Patriotska unija Kurdistana bore se za slobodu Kurdistana.

1977.- U automobilskoj nesreći u Parizu, poginula britanska princeza od Velsa Dajana Spenser, (1961.-1997.) bivša supruga britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa. U nesreći suživot izgubili i njen pratilac Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol.

-Ubijeni godpodo , sa težištem na ubijena. Morbidnoj Britanskoj kruni nikako nije odgovaralo rađanje Dijanine i Dodijeve bebe.

2003.-Kenija je ukinula zabranu rada “Mau mau” pokretu, koji je pedesetih godina prošlog vijeka inicirao proteste protiv britanskih kolonista.

2005.-. Poginulo je 1.199 Iračana, a preko 460 je povredjeno tokom povorke s milion šiitskih vernika na mostu preko reke Tigar, u Bagdadu, u panici zbog glasina da će bombaš-samoubica aktivirati eksploziv.

– Strahobalan efekt bez ispaljenog metka ili podmetnute bombe.

2009.- Sukobi izmedju vojske Mjanmara i pobunjeničke grupe Kokang na kineskoj granici su okončani. U njim je tokom tri dana poginulo 26 pripadnika snaga bezbednosti Mjanmara i osam pobunjenika kineske nacionalne manjine, a oko 30.000 ljudi je izbeglo u Kinu.

2919.-Policija je u Moskvi i Sankt Peterburgu privela 130 pripadnika opozicije koji zahtevaju slobodu okupljanja i kojima policija redovno odbija dozvolu za održavanje protesta.

– Još jedan prilog za demokratiju Putina i njegovog zaleđa.

2012.- Protiv vodeće švajcarska banka UBS pokrenuta je kriviccna istraga zbog sumnje da je prala novac.
-Banke petru novac. Ma hajte! Otkud vam to.
2015.- Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Olivera Krsmanovića na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu. Proglašen je krivim za zločin protiv čovečnosti po osam tačaka zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovečnim delima. Krsmanoviću će biti suđeno i u predmetu u kojem je sa još devet osoba optužen za otmicu putnika u Štrpcima i njihovo ubistvo.