Labudovi , grlice i anđeli

…Ako ikad Anđeli po zemlji budu hodali , biće to u mom Sarajevu , Gradu čednosti.

Ova  gitara  je moja i Dodina . Dodo me naučio da sviram i to dobro , jer on je bio umjetnik . Sve što je radio ,  radio  je savršeno . Odjednom mogu razmišljati o Dodi , a da me ne boli . Odjednom mi uspomene dolaze , a da ih ne odgurujem . Grlim ih i milujem . Odjednom život nije metalni strug što stišće , već grlica bijela što pokušava da leprša . Odjednom život nije praznina i tupost. Odjednom…

Gitara me  gurka  i šapće :

-Život je prelijep.

Poslije mi je Dobri opisao kako se to njemu činilo . Ne ,  nije rekao : činilo . Njemu se   to prisnilo.

Ti , plava i stasita , okupana crvenilom rubinove anterije , koja hoće da  bježi , da prepukne , da otkrije ljepotu koja se ne bi smjela noću skrivati , život počinješ da budiš. I prelijepa i mila ,  brmenita oblinama i sjajem , sa likom djevojčice koja sanja , obasjana zvježđem i ljepotom koja postiđuje krajolik , pružaš ruke . Iz tebe se mila moja ,  tuga se   gubi ,  tek malo sjete  titra , koja uvijek može da se vrne u tugu i bol.

Javlja   se osmijeh koji obasjava đardin . Meni se  se činilo , ruke hrle  prema mojim .Htio sam da koraknem , da ih prihvatim  , da se u tvome  zagrljaju utopim , ali ljubomorna gitara me preduhitri .

Uleti  u  tvoje naručje  , počne da ti miluje ruke i da zadovoljno prede .  Cik malog mačeta koje traži sisu , vrisnu , gitara odgurnu mače , više joj ne treba . Sada joj trebaju dugački ženski prsti , koji će milovati  strune i natjerati  reski i umilni glas  da pusti čežnju i prospe bol.

Đardin je zanijemio , Mjesec i Zviježđe su se spustili nisko kao nikad prije . Iskon im šalje znanje , čuje kako se  jedna grlica nabija na trnje ruže , krvari i voli , ali svoju tugu ne da nikome.

Tada ti  čuješ akorde Dodine najdraže pjesme , kako se slijevaju iz tvog  srca , u tvoje  ruke i gitara počinje da prosipa , neznano dugu  čežnju i ubijenu tugu:

-Jutros  mi je ruža  procvjetala…

Milosni šapat se razlijeva tišinom , zvuk gitare nježno titra, cvili . Damari jecaju , suze ti teku, ti im se raduješ, a tužna si.

Tužna ,  toliko te  boli da bi radije vrištala nego pjevala.

Boli te toliko da bi kose čupala , ali se odjednom iz tvoga glasa ruža otrgla i   pristavila se  pred našim  očima .

Bjelina je nestvarna . Ruža je čudesna . Tačno stotinu lati ima. Znamo to i ne brojeći. Trepće svakim tvojim uzdahom . Svaka lat titra i svaki plače . Svakim titrajem struna  rubovi im  postaju krvaviji , ali polako se boje    plavetnilom ove noći i zvijžđa koje nose nadu.

Ruža ti šapuće , ali ja je razabirem:

-Izdrži bar ovu pjesmu , malena . Pokloni mi milosti , i uznesi  moju bol do kraja . Barem me , prije nestanka svog ,  rodi   mila.

Glas ti je napukao , vazduha u plućima nema , srce ti se cijepa na dvoje . Niji ni za onog , ni za ovog svijeta .

Ali ne ide to tako , mila moja . Ne može se srce tek tako pocijepati . Treba birati , a pjesma ne može birati umjesto tebe . Treba odlučiti , a ruža je slabašna.

Ako ne prepukne , nema tvoje mladosti , ljubavi jedine , tvog milog Dode.

Ako ne prepukne , ostaju ti samo daleke uspomene , sjene nedoživljenih radosti.

Ako ne prepukne , uludo je bačeno trinaest godina radovanja .

Ako prepukne ,  nema više ovog nesnosnog derišta sa suzama u očima koje ne padaju , i daška na usnama koji ljubi , ali zato više bole i gode .

Ako  prepukne , nikad više nećeš osjetiti njegovo lice na svom dlanu.

Ako prepukne , nema više ovakvih blagih noći.

Ako prepukne i   prekrasna ruža tvoja umire sa tobom.

Ako prepukne nema …

Znam nije pravedno mila. Ova noć kasni samo trinaest godina . Ali,šta znaju djeca i anđeli šta je vrijeme . Oni znaju samo da  se igraju i vole . Izbriši ih, te godine .  Zapravo one se već same počele da se brišu.

Pjesma je tužna , ti još tužnija . Rastaješ se od nečega što ti je trpalo  boli, koje si prinosila samoći svojih dana . Boli su bile tvoja radovanje . Bol i tuga te hranili . Bili zavjet nedorečenim snovima .

Osjećaš da se zaboravljeni život vraća u tvoje vene .

Ruža gubi sve boje osim svjetlosti . Miluje ti kožu i plovi ka srcu i puni ga toplotom . Znaš, ledu tu više   mista ni . Možda će trebati vremena , ali odlediće se on .

Pjesma klizi . Misliš , dakle tako izgledaju   poslijednji jecaji umirućih snova . Lakše dišeš , nije taj jecaj ni tako bolan , kao što muzika i srce pjevaju.

Sa tim poslijednjim jecajima , ja vidim Dodu kako te ljubi u polju djevičanskih ljubičica , kraj izvora Modre rijeke.

Miluje ti kose , ljubi onaj nestašni čuperak plavi . Tebi je toplo i ugodno , jer sunce kasnog proljeća vas miluje . Ušuškavaš se  ljubavlju i čvrsto stišćeš uz njega . Ne želiš da ti dodiri ikad prestanu .

Ti ne vidiš da je on tužan i sleđen . Danima ga nosi  prelijepa , a zlokobna vizija , a neće da ti je kaže , da te ne uplaši .

Vidi tebe , poput labudice , svu u bijelom , samo ti na čizmama izvezeni plavi listići nalik srcu . Prelijepa u plaveti dana , ti stojiš upravo na tom vašem proplanku , kao najmirisaviji cvijetak i veselo mu mašeš . Jedan poljubac rukom , kao dijete na oproštaju , mu šalješ.

I on je poput labuda sav u bijelom ; samo mu na bijelim čizmama plavbičasti vez nalik krstu remeti bjelinu.

A onda , sunca nestaje , tama je svud ,  ti  blještiš i lice ti se stravom grči , pretvaraš se u  gromadu od leda sačinjenu . On osjeća da gromada hoće da vrišti , ali ne može , neko joj ukrao glas i damare . I ti si samo santa leda u mračnoj noći.

Vidim kako ti prilazi ljubi i suze briše . Vi ste dva labuda bijela koja ljubav vode.A onda ti on maše i nestaje .

I još vidim kako mu suza na tvoje lice kanu . Ti je osjetiš ,zapeče te . Pridižeš se , hoćeš da je obrišeš . On ti ne da , bijelom maramicom ti briše vlažnost sa lica . Na maramici ostaje crveni trag , ali on skriva da ne vidiš . Ti si sumnjičava i pitaš ga :

-Mili, zašto plačeš ?

-Ne plačem mila , to je jedna grlica od sreće suzu kanula . 

I zaista dvije bijele grlice , jedna sa plavetnim , a druga sa   rubinovim prstenom veselo  doletješe iznad njih , napraviše par  razigranih krugova , kao da žele da  podijele zajedničku sreću prelijepog dana.

Dodirnuše se vrhovima krila . Vazduh se ispuni  ljubavlju i ozonom . Cvrkut , sijevanje i odjek groma stopiše se i  ispuniše livadu sa cvijećem . Munja se  provuče između grlica udari u visoki jablan nasuprot tebe i Dode .

Veća  grlica , ona sa rubinovim prstenom  na vratu , pade na livadu . Manja , se bez glasanja spusti do nje ,  dodirnu je kljunom . Jednom ,  pa drugi put . Polegnuta ptičica ne mrda . Malena duša se uznijela na nebo . Ali , možda ne i sama . Kao da je ponijela i dušu ove drugu, jer ona poput insana , položi glavu na grudi mrtve grlice .

Nebo se skroz smrači , poče strhoviti pljusak .Ti si sleđena , pogled ti se ne miče od malih ljepotica . Glas ti zastao u grlu . Otvaraš usta , ali tona nedostaje.

I Dodo i ja slutimo samo jednu riječ :

-Zašto ?

Hoćeš da priđeš onoj što joj se grudi još miču . Da je skloniš sa kiše , u grudi sakriješ , da njen  bol ,  koji osjećaš do srži ,  prigrliš sebi.

I Dodo je prestravljen i rastužen . Malo mu srcu  lakše , misli to je bilo obistinjenje njegove vizije .

Jes , kako nije?

Tiho , da ne preplaši grlice , zagrli te i kaže :

-Idemo mila , pokisnućeš.

-Ne mogu je ostaviti samu .

-Biće ona dobro . Nadam se . Idemo mila moja .

Ti ne ideš , tebe Dodo vuče . Ti ne skidaš pogled sa grlice što diše . Kako se udaljavaš , ona je sve manja i ti je odjednom više ne zamjećuješ . I u tvojim mislima ostaće zauvijek dilema , da li je presvisnula ili je skupila snagu da ponovo uzleti.

Poslije četrdeset dana si saznala. na dan vašeg vjenčanja Dodo je poginuo i dio tebe sa sobom odnio , a ti si ostala sama i bolna.

Poslije trinaest godina si saznala da je tako moralo biti. I zato ova noć , ovaj bol , ovo sjećanje i bol koja vraća u život.

Znam da se pjesma bliži kraju . Mnogim grlicama i labudicama je procvjetala ruža u noćima poput ovih.

Moje oči su pomalo umorne . Teško je kriti pogled od tebe , Malena moja i držati ga okrenutog Nebu i Zvijezdama . Vrat se ukoči.

Ne mogu da se protegnem . Ti si tu.

Ti više nisi insan , ti si meleka koja se u pjesmu pretvorila i svoj bol istočila . Pjesma više nije o tvojoj  ruži , već o svim onim  tužnim ženama i njihovim ružama koje su  hajvani ostavili . Ja sam zabezeknut . Mnogo sam ljepota vidio i sreo na svojim putovanjima , ali tvoja…

Tebi žao svoje   i svih drugih  ruža . Koliko tuge na ovom dunjhaluku ima .

Upitaš se kako je onoj jadnici , koja na onoj malenoj planeti samuje  , čekajući da se njen Mali Princ vrne.

Pomisao na tu Kruhku ružu što vene u samoći, ti pomaže da shvatiš , da ne možeš dozvoliti da ti srce prepukne . Moraš ovom malom  blentovanu  izbrisati suze iz očiju i pokušati da mu  srcu vratiš , duše njegovih izgubljenih ruža i grlica.

Dok okrećeš glavu prema meni , ti  ne možeš da vidiš  da se ruža ,  ta svjetlost tvoje duše , tebi vratila i rumenilom života obojila vrhove jagodice tvoga lica . Oči ti više nisu ledena plavet  Postaju nježni Ocean  Tišina i sni dubok kao istina .

Ali ja sam ipak tužan . Srce mi zebe . Znam da  je sve dato u provima . Nekom drugoj grlici ili ruži , bliskoj srcu mome , srce će da  prepukne…

Moj unuk slika

Crno

portret Anđela

 

Violetni nestašluci

 

Maglovit dan

Putevi i stranputice

 

Zeleni krajolik

 

Razvedravanje

 

Plavetni pauk

 

Prijeteće nebo

 

Noć nad ravnicom

 

Čamac

 

Rogato sunce i drvo

 

Bager

 

Pas i kuja

 

Bestežinsko stanje

Kozorog i lopta

 

 

Sivilo

 

 

Otisak

 

 

Vjetar

 

Pospana sova

 

 

Svijet igre

 

Sunčev sjaj i drvo

 

Trijufalna kapija

 

 

Prozračne sjene

 

Oči čarnie

 

Leteća flota

 

Noeva arka

 

Unuk slika li slika.

Godinama.

Počeo  je sa tri godine.

Datumi nastajanja slika nisu bitni jer shvatiš da drugi , ozbiljni, akademski slikari rade slične stvari.

Da li toi znači da je moj unuk umjetnički genije?

Neću biti subjektivan i prejudicirati stvari.

On i dalje slika i crta, sve bolje i bolje., zrelije.

 I umjetničkije od većine akademaca.

 

Radi poređenja malo akademskih  slikarije  čuvennih slikara  u nastavku:

 

Frank Stella

Bene come il sale, 1989

Relief-printed etching and aquatint on TGL handmade paper77 1/2 × 58 3/4 in196.9 × 149.2 cm

Edition of 50 + 18AP

Tanya Ling Studio

line painting

2017

Line Painting
1425 x 1025 mm

Take the Abstract Out of Abstract Art: An Online Workshop

Đekson Polak čije se sliek prodaju do iznosa 200 miliona $

Može biti umjetnički rad 1 osoba

Poslijednji niz slika su od Cy Twomblyja – jednog od najskupljih umetnika svih vremena. Cena njegovih škrabanja kreće se i do 75 milijuna dolara!

Slika može predstavljati tekst

Poj Marije Frke Frkice

Nevidljivi valeri tonova

što damarima biju

iznjedre bol do mučnine

spajajući vapijući

jedvačujni

a tako prodoran

kristalno čist krik

tegobnog derta.

Krik istine i bola

satkan od nježnih suglasja ljubavi

mirisa sevdaha

sjetne čežnje

biserne školjke žalosti i tuge

neočekivano rodi glas.

U jadu vremena,

u jadu jada,

u jadu sjemena,

u jadu pada,

suze i bola

ljubavnice i prijateljice,

golubice i grlice,

princeze milosti,

karaljice vrišteče boli

rodi se glas

Marije Frke Frkice

mile djevojčice

kao pahulja bijelih kristalni let.

I pad je let poručuje pjesnik.

U padu leta je ljubavi svijet

dodaje ljubavnik njen.


												

Novalić ne samo da je lopov već je glupi kriminalac ( ono nepravomoćno)

Test nteligencije i spretnosti
Kako li se ovo kopča...: Urnebesne reakcije na Fadilov modni promašaj | Avaz
Mali kurs manekenstva i elegancije
Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić na pet, a  Fahrudin Solak na šest godina
Seb i Bakirova kriminalna elita / nepravomoćno osuđeni na 4, 5 i 6 kuka zindana (slijeva na desno. Kako god okreneš nepravomoćni robijaš) je uvijek pootencijalni robijaš)

Traži Fadil Novalić da mu američki ambasador i SAD daju dokaze da je korimpirani kriminalac.

Ne znamo da li je čovjek zvani svinjske okice i đon obraz glup, gluplji ili najgluplji ili sve odjednom; ali znamo da je idiotska ikebana klovn Izetbegovića .

Marfi treba samo reći jednu riječ: r e s p i r a t o r i

Nepotrebno dodavatiti prefiks nepravomoćni. Gubljenje vremena.

Josif Brodski – Umjetnik

Verovao je u svoj kip-lobanju.
Verovao.
Vikali su mu:
“Lepa nije!”
No, zidovi behu skloni padanju.
A lobanja,
ispostavi se, krepkost krije.

Mislio je:
Iza zida stvar je čista.
Mislio je,
dalje je – prosto.

…Spasao se od samoubistva,
uz loš duvan živ je ostô.
I, po selima, lutat pođe,
putevima dugim krenu
kud prašina žuta pleše;
Pod crkaveno da crta svođe
Judu i Magdalenu.
I to umetnost beše.

A posle, u istu tu prašinu,
njega
krčmari, brkova sivih,
kako dolikuje, sahraniše.
I ne opojaše,
onako, zatrpaše
sred gline zelene…
No, na zemlji ostaše
Jude i Magdalene!


												

Panika i sablazan u (h)rvatskim medijima

Neki bosanac , prema nepotvrđenoj informaciji , niži komandni kadar , pripadnik regularne i časne Armije BiH ,jedine regularne vojske međunarodno priznate Bosne i Hercegovine dao izjavu da će se staviti Hamasu na raspolaganje. Hamas je , kao što je opšteprihvaćemo jedina regularna palestinska vojna formacija.

Odluka navedenog je njegova lična stvar. Svako ima pravo izbora da odlučuje o sebi i svom životu , bez obzira sviđalo se to nekome ili ne. Ukoliko se to kosi sa normativnim i pravnim regulama , to postaje i problem njegove zemlje i međunarodnog prava.

Kada kriminalna i korumpirana vlast jedne države stavi na raspolaganje svoju zemlju i kompletno njeno pučanstvo na listu onih koji podržavaju zemlju u čijoj je domeni 75 godišnji teror i genocid , onda bi to trebalo da bude nešto normalno i da potlačeno pučanstvo klepne ušima i kao svi maloumni seljaci poviču:

-Tako je!

Interesantna je činjenica da su od svih balkanskih zemalja cionistima dale podršku Hrvatska i Srbija, dvije zemlje koje su poslije naci trećeg rajha i Hitlera poklali i pobili najviše jevreja u svojim koncentracionim logorima . Genocid su provodili hrvatski i srbijanski fašisti, ustaše, četnici i vladajuće kvislinške strukture uz pomoć njemačkog okupatora

U Srbiji je najveći broj Jevreja je interniran i ubijen u logorima Sajmište (kooperativno sa NDH), Topovske šupe, Banjica i Crveni krst, kao i na strelištima Jajinci   i Zasavica u dušegupkama. (Dušegupka – kamino ubica, nejmački Gaswagen je specijalno voziloza gušenje ljudi koje su nacisti i njihovi balkanski slugani koristili za masovna ubistva tokom holokausta.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) glavni , najstravičniji i najkrvoločniji logori su bili Jasenovac , Jadovno , Stara Gradiška ,Đakovo, Kompleks koncentracionih logora Gospić—Jadovno—Pag, poznat i pod nazivom Gospićka grupa logora,Logor Stupačinovo (sastavni dio kompleksa logora Gospić—Jadovno—Pag), Jstrepsko jedan od nekoliko dječijih konc logora, etc…

Iste države repetiraju konc logore na području Bosne i Hercegovine nastavljajući velikodržavne projekte na principima navedenih logora.

Dvoumimo se da damo stručne kvalifikacije rvatske i srbaljske podrške genocidu i teroru izrailjskih cionista i fantomskoj , nepravednoj i kolonizatorskoj državi Izraelu.

Postoji više mogućnosti stručnog i kvalifikovanog povezivanja:

-iskustveno poznavanje suštine i problema genocida sa stanovištva državnog terorizma,

-podržavanje Izraela kao opravdavajući faktor za svoje genocidne i teroriastičke nakane prošle , sadašnje i buduće,

-ksenofobne , rasne , nacističko-fašističke, arijevske predrasude prema Palestincima, Arapima i muslimanima,

-uvlaćenje u dupe SAD , glavnom svjetskom teroristi i masovnom ubici poslije drugog svjetskog rata,

-djelovanje i obećanja cionističkog lobija u povoljnijem pristupu cionističkim međunarodnim finansijskim fonovima ,

-pristupanje nekoj novoj međunarodnoj globalnoj podijeli svijeta u kojem će cionisti, Vatikan , SAD , radikalni anglosaksonski zapad u sprezi sa naci-katoličkim sistemima vladati svijetom na principima propalih krstaških ratova

i najmanje moguća solucija :

-iskup vlastitih holokaustnih i genocidnih grijeha iz II svjetskog rata.

Da zaključimo:

-Poltronsko , režimsko informisanje se zasniva na lažima, poluistinama , tuđim problemima , minornim događajima i jedinkama , da skrene pažnju sa glavnih režimskih problema.

A pučanstvo ko pučanstvo. Ispranog mozga zabije glavu u opijesak i muči dok komšiji crkava krava. Kad crkotine dođu u njihov realni svijet i živote sve je kasno.

Nastupi pomor svinja , pučanstvo slavonije na ivici egzistencije , poplave poruše neizgrađene zaštite, umjesto zemljotresnih šteta saniraju se džepovi vlastele i oligarha, dalmatincima se porezima otima turistička pogača i svede se na škuru pogaču…, kuka se o migrantima , a da nije njih privreda i ekonomija u svim sektorima , javnim i privatnim bi propala.

I sada se javlja taj bosančeros ,da ustupi svoje usluge narodu kojeg cionisti uz pomoć zapada, u udruženom zločinačkom poduhvatu ,tlače ubijaju i otimaju zemlju sa krajnjim ciljem nestanka jednog naroda.Zvuči poznato zar ne?

I kada jedinka prepozna ono što je doživjela njegova zemlja i hrabro , emotivno i ljudski , ne bježeći od odgovornosti , ni civilizacijske ni Božije , i ponudi sebe i svoj život za pravdu postaje prijetnja svjetskoj i (h)rvatskoj nacionalnoj opstojnosti.

Zvuči poznato zar ne?

Prije skoro dvije hiljade godina ti jevreji na krst nabaciše njihovog najvoljenijeg zemaljskog sina ( krišćanska terminologija).

I on je kao jedinka zagovarao borbu za pravdu, red i zakon.

Moj unuk Vanja danas slavi dvanaesti rođendan

Slika može predstavljati 1 osoba, dijete, učenje i tekst

Slika može predstavljati tekst


Maltene , od dana kada nas je obradovao svojim dolaskom na ovaj svijet , nisam imao dileme da će moj unuk krenuti očevim i djedovim stopama.

Kao trogodišnjaku djed mu je bio najomiljenije platno. Šarao je ratne indijanske Sijuksi-sijuks boje na licu , kosi , tijelu i rukama , djetinje blesavog djeda. Rjeđe je sebe šarao , jer je mamica , doduše rijetko , ali uvijek opravdano , trenirala vokalnu strogoću. Već tada je platno bilo nedostatno za njegovo umijeće.

Pod, zidovi , stolovi u djedovoj sobi i ateljeu , a poslije u galeriji su doslovno bili preplavljeni ” jarko ekspresivnim i naturalistički živim i vrlo tečnim umjetninama . Poslije njihovih druženja sve je ličilo na haos , poprište i akvarelno – akrilno klizište  kistova, boja i platna . Svaki korak bio je poguban za higijenski izgled odjeće i obuće slučajnih i namjernih prolaznika. ( Djed je tada izbjegavao uljane boje zbog trajnijih posljedica po okoliš… Uh kakav bi to dopunski  merak i haos bio.)

Kao što pretpostavljate unuk i djed su bili namjerni prolaznici u tom svijetu skliskih  boja.Što više boja na rukama , tijelu i odjeći je bio znak da su se iskreno trudili postići sklad kista , boja , duše i tijela.

Ne znam da li je slikarstvo dobra i olakotna , ili teretli pasija, ali dijete kao i odrasli istrajavaju na odabranim putanjama.

U svakom slučaju njihov odabir je posebno , zadivljujuće i sanjarsko iskustvo i osebujno poimanje svijeta i koloritni bijeg od sivila stvarnosti. Nadam se da će u mojim godinama i sin i unuk reći :

-Zaista je bilo vrijedno truda , prljavih ruku , zaljubljenih pogleda i umjetničkog nereda koji obavezno prate boje , grafike i slike, …i još štošta lijepoga i nježnoga.

Čestitam dušom i srcem punog nježnopg voljenja , djedinom umjetniku na prvoj međunarodnoj zahvalnici / nagradi.

Ah , nikako ne azaboravljam . I rođendan mu je danas.

Sretno ti bilo novo ljeto, mili dječače .

Samo nastavi kao i dosad , život će biti lijep , milostiv i nećeš imati bojazni. Zbog tvoje blagosti i dobrote Bog Milostivi će te čuvati od zla.

A djeda će , uz Božiju pomoć , kada mu dođu anđeli , miran i zadovoljan otići na počinak , jer mu je za života podareno mnogo ljubavi , milosti i radosti.

Opšta grabež , plačka , kriminal i otimačina u BiH

Nova (???) vlast , a stari i novi pljačkaši .

Prođe godina dana od nove vlasti. A ništa se ne mjenja. Možda čak postaje gore. Pljačkaške horde nastavljaju pohod na nevini, gladni i napaćeni narod Bosne i Hercegovine.

Ćović i HDZ , Dodik i SNSD u “novoj” vlasti samo u kontinuitetu nastavljaju gdje su stali. Bez predaha bezočno nastavljaju pljačkati tamo gdje im je partner bila SDA i Iztebegovići. Normalno kao iskustveniji , otimaju dobar dio kolača naivcima iz “demokratske” trojke.

Gladež demokratska trojke predvođena prevejanim prelivodom i lopinom Nikšićem, malim ,gladnim svega , iskompleksiranim seljačićem , abortusom SDA Konaković i bezličnim, bezglasnim i gladnim malim miš poltronom Fortom kradu ono što im preostane sa bogate narodske trpeze kojoj se obilato hrane fašisti i nacisti SNSD-a i HDZ -a.

Nikoga nije briga za narod i BiH. Bitno je zauzeti fotelje, zatvoriti narod u torove , zavaditi ih , sijati strah i mržnju među njima , i onda , tiho i u miru izvršiti preraspodjelu ogromnog budžeta u svoje đepove i džepove svojih poslušnika i uvlakača.

A budžet se slijeva upravo sa grbače gladnih i potlačenih.

Svjetska recesija i inflacija se prelila na ove prostore. Svi ekonomski pokazatelji govore da su u Bosni i Hercegovini cijene hrane , medikamenata ,usluga i svega bilo koje vrste najveće u Evropi , bez obzira na nulti strandard

Siromašni i gladni , definitivno većina stanovništva , su sada totalno i deprimirajuće prepušteni sami sebi na nemilost vladajućih.Narod je do guše (i preko glave ) u dugovima , glađu , bijedi i neimaštini.

Svaka vlast je dužna da zaštiti i pruži pomoć ugroženom stanovništvu.

Ova bosansko hercegovačka ergela lopova , kopuna , narkomana , kriminalaca , pedera i neljudi se ne trudi da bar zavara oči gladnog i iscrpljenog pučanstva. Ništa , ama baš ništa ne rade.

I dok su Izeti/Jahići i SDA , uz najvelikodušniju pomoć dupelizaca iz islamskog klera BiH ostavljali lažne utiske nade u sveopćem beznađu , sadašnja klika ne ostaje ni trunčicu milosti potlačenoj raji.

Iako se budžetske kase krcate do vrha i nije teško naći načina, mogućnosti i pravaca gdje sredstva pravilno usmjeriti ka onima koji su je napunili i koji ispaštaju zbog nikakve ekonomske politike.

Svjedoci smo mrtvaje u radu vlasti, osim u jednom segmentu : pljački.

Totalni nerad i javašluk na svim nivoima političke, ekonomske, sudske , zakonodavne i izvršne vlasti. Svo djelovanje se svelo na najniže oblike sitno činovničkog djelovanja: Ovjera dokumenata za odlazak gladnih u inozemstvo. Trbuhom za kruhom. Da je Aleksa Šantić živ ne bi pisao “ostajte ovdje” , već bi prvi zdipio u inozemstvo.

Ali kamo? Svuda isto nacionalsoscijalističko, fašističko bjesnilo i ksenofobične podjele.Jer i u globalno svijetu vlada sistem:

-Zavadaj pa vladaj. Potom bombe i užas, napalm i vatra , krv i smrt nevinih.

U Bosni i Hercegovini već 35 godina nikakvi ni dugoročni , ni kratkoročni ekonomski, razvojni, privredni , poljoprivredni , energetski zdravstveni , socijalni planovi ili bilo koji drugi vid rada ne postoje.

Nikakvi planovi za suzbijanje recesije i inflacija. Nerad i nesposobnost korisnika i pljačkaša buđetskog novca je realna i evidentna. Poslije užasnog agresorskog rata Zapada , EU , Vatikana , Hrvatske , Srbije i domaćih izdajnika , svi se “pogubili” u kriminalnim otimačinama budžetskih sredstava i fondova međunarodne zajednice.

Ni jedan projekat , ni jedna investicija , ni jedna ni mikro ni makrosocijalna socijalna pomoć ugroženim kategorijama stanovništva . Nezaposloenim , penzionerima, inavalidima rada , civilnim žrtvama rata, , RVI , licima sa posebnim potrebama , raseljenim licima, izbjeglicama, siromašnim ,…, ama baš nikome skoro ni marke. Sve nešto na malobrojne infuzijske kapaljke.

Svi sadašnji nivoi vlasti su gori su od Izetbegovića i SDA , iako se teško može može biti gori od njih.

I javnost šuti. Šute mediji. Nigdje ni jedaog medija da se kritički i objektivno oglasi .Izuzetak čine par individualaca , čije dejstvo se i ne primjeti u mrtvilu i vrnilo neangažovanog, neobjektivnog nenovinarstva:

Zapravo 99% novinarstva svoje djelovanje svodi na kič, šund ,dezinformaciju i plagiranje neprovjerenih informacija. Novinarstvo sve više postaje crna hronika i rak rana žurnalistike u kojoj persistiraju samozvani analitičari i nepismeni znalci.

Zapravo potvrđuje se teza:

Kakva država takvo novinarstvo. Jad , bijeda i kriminal od države , jad , bijeda i kriminal od novinarstva.

A žao nam naroda/pučanstva/raje. Nemaju za koga glasati. Sve sam lopov , kriminalac i drušrveni šljam i otpad.

I na kraju dolazimo do realne konstatacije:

-Kakav protektorat , takva vlast.

Protektorat na čelu sa EU,Misijom EU i svinjolikim , tovljenim demohrićanskim nacionalsoscijalistom Šmitom i bulumentom činovnika neradnika , se prvenstveno brinu o rješavanju svojih egzistencijalnih pitanja na račun jadnog , ubijanog i opljačkanog Bosanskog naroda. Svima njima je u interesu da u Bosni i Hercegovina vlada haos i nesređena društveno politička , ekonomska , zakonodavno pravna situacija., teror pojedinaca i razdor. Isprika za ne prijem BiH u trulu i propalu , staru ofucanu animir damu :Evropu. (No , o nacističko fašističkom i ksenofobično rasnom odnosu EU, Vatikana , SAD prema BiH , ponovo po ko zna koji put , neki drugi put.)

I zato je potpuna , 99,99% stopna tolerancije EU na destruktivno ponašanje bosanskohercegovačke kriminalne vlastele i nacističkih satrapa.

Znate onu :

-Ruka ruku mije!

Ono ko fol ; jer oduvijek je bilo : svinja svinji i smrad smradu hrli i u zagrljaj juri.

Palestinskom narodu – hrabrim Partizanima – borcima za slobodu

Susječajući bol i tugu , hrabrost i težnju za slobodo0m , i vjeru u Boga Ljubavi i Milosti ovu pjesmu poklanjamo  plemenitom i divnom  Palestinskom narodu , poklanjamo ovu pjesmu .sa porukom:

Poslije svakog nestanka nova nada se rađa. I ne tugujte , poginuli nisu mrtvi . Itekako su živi i Bogu Pravednom i Silnom svjedoče o velikom zlu drugova zvijeri.

Ljubav , dobro i pravda ,  uz Božiju milost , uvijek pobijeđuju.

Amin  !

Una mattina mi sono alzato
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
Una mattina mi sono alzato
E ho trovato l'invasor

O partigiano, portami via
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
O partigiano, portami via
Ché mi sento di morir


E se io muoio da partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
E se io muoio da partigiano
Tu mi devi seppellir


E seppellire lassù in montagna
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
E seppellire lassù in montagna
Sotto l'ombra di un bel fior

Tutte le genti che passeranno
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
E le genti che passeranno
Mi diranno: “Che bel fior”

E questo è il fiore del partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Questo è il fiore del partigiano
Morto per la libertà


E questo è il fiore del partigiano
Morto per la libertà

O Bella ( Lijepa ) zdravo zdravo

Jednog jutra se probudih
O bella zdravo, bella dravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
Jednog jutra se probudih
a osvajač bješe tu

U partizane, vodi me
O Bella zdravo , lijepa zdravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
U partizane, vodi me
iako osjećam da idem u smrt


A ako poginem kao partizan
O bella zdravo, lijepa zdravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
A ako poginem kao partizan
Ti me moraš pokopati


Pokopati tamo gore u planinama
O bella zdravo, lijepa zdravo, Bella zdravo, zdravo, zdravo
Pakopati tamo gore u planinama
U hladu prekrasnog cvijeta


I svi ljudi koji će prolaziti
O bella zdravo, bella zdravo, lijepa zdravo zdravo zdravo
I svi ljudi koji će prolaziti
Govoriće mi: “Kako lijep cvijet”


A ovo je cvijet partizana
O lijepi zdravo, lijepi zdravo, lijepi zdravo zdravo zdravo
Ovo je cvijet partizana
Umro je za slobodu

A ovo je cvijet partizana
Umrlog za slobodu

Una mattina mi sono alzato
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
Una mattina mi sono alzato
E ho trovato l'invasor

O partigiano, portami via
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
O partigiano, portami via
Ché mi sento di morir


E se io muoio da partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
E se io muoio da partigiano
Tu mi devi seppellir


E seppellire lassù in montagna
O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao
E seppellire lassù in montagna
Sotto l'ombra di un bel fior

Tutte le genti che passeranno
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
E le genti che passeranno
Mi diranno: “Che bel fior”

E questo è il fiore del partigiano
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Questo è il fiore del partigiano
Morto per la libertà


E questo è il fiore del partigiano
Morto per la libertà

O Bella ( Lijepa ) zdravo zdravo

Jednog jutra se probudih
O bella zdravo, bella dravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
Jednog jutra se probudih
a osvajač bješe tu

U partizane, vodi me
O Bella zdravo , lijepa zdravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
U partizane, vodi me
iako osjećam da idem u smrt


A ako poginem kao partizan
O bella zdravo, lijepa zdravo, bella zdravo, zdravo, zdravo
A ako poginem kao partizan
Ti me moraš pokopati


Pokopati tamo gore u planinama
O bella zdravo, lijepa zdravo, Bella zdravo, zdravo, zdravo
Pakopati tamo gore u planinama
U hladu prekrasnog cvijeta


I svi ljudi koji će prolaziti
O bella zdravo, bella zdravo, lijepa zdravo zdravo zdravo
I svi ljudi koji će prolaziti
Govoriće mi: “Kako lijep cvijet”


A ovo je cvijet partizana
O lijepi zdravo, lijepi zdravo, lijepi zdravo zdravo zdravo
Ovo je cvijet partizana
Umro je za slobodu

A ovo je cvijet partizana
Umrlog za slobodu