Protesti u Sarajevu , Zapad , EU , Kristijan Šmit i BH izdajice

Kristijan Šmit će donijeti odluku koju je Zapada skova0 , bez obzira na zakašnjelo dejstvo demokratske javnosti.

A Zapad je skovao sudbinu BiH još prije raspada Jugoslavije. Ni Vatukan , ni demohrišćanska Evropa ne želi muslimanske zemlje u EU .

Pitajte Ivana Pavla II , Benedikta XVI o kompletnu demohriščansko nacističko – fašističku uniju Zapada.

Uostalom , nije li ta gnjida i prtuva od Šmita , čizav vikend boravila u Herceg Bosni u Covićevim dvorima na Radimlji , prije nego se udostojila da da dođe u Glavni ured OHR u Sarajevu.

A uostalom u ustavu EZ u uvodnim preambulama je zapisano :

.-EU se utemeljuje na principima hrišćanske nauke i morala.

iIndikativna je đutnja amabasada “kvinte”. Da li to znači d ali su saglasni demojrišćanskom sa kuhinjom? Najvjerovatnije!

No , to smo znali još od prvih krstaških ratova Vatikana i Zapada protiv Kulina bana i Bosne. Većina tih krstaških carstava i kraljevstava su nestala a Bosna još uvijek živi. Šreživiće i Šmita i Milanovi, i plenkovića i Vučića i Eskobara i Orbana ( Interesantno sve sami pederi ili narkomani )

Nas ne brine Zapad. Nemaju oni moći ni pameti uništiti Bosnu. Nas brine bosanski otpad koji od prvih “slobodnih” višestranačkih fašističkih izbora , tokom i poslije rata , Izetbegovići , otac i sin permanentno prodaju Bosnu za svoj ćepenak državu projiciranu u Islamskoj deklaeaciji .

Pojavili se SDA bijednici naslijednici fašista , na narodnom demokratskom prosvjedu. Kako ih nije stid potaju se neuki. Mi im odgovaramo : ako nemaš obraza kako ćeš znati šta je stid.

Ikebani Đaferoviću SDA slugani i uvlakači oteli od naroda mikrofon da se obrati presjedavajući predsjedništva koji svakog mjeseca , sebi i svojoj familiji guli , sa leđa gladnog i obespravljenog naroda skoro 200 tisuća KM.

Kreatura bez validnih dipoloma se ogrnula zastavom BiH , a njen muž je tu BiH velikodušno izručio u naručje Srbiji i Hrvatskoj . (Pljačke , trezori i sl nisu tema ovog zapisa. )

Šta reći nego moralna bijeda , jad i čemer?

Žao nam što se žena , koju je polupismena pakosnica zvana “sumnjivo akadamsko lice” napala jer je istinu rekla u lice njenom mužu , nije sjetila da kaže:
– Nije bitno ako sam “politički neuka ” , barem je moja diploma pravno i univerzitetski validna.

Biseri bjelavskih mahala 601*- 606*

601 * Najljepše i najplemenitije misli su o danima kada si sretan bio, i pojma o životu nisi imao i ugavnom ograisao.

602*Budite oprezni , nemojte se zamjeriti godini. Vraća se preobučena u novo ruho, i zna biti “osvetoljubiva”, naročito poganima i boteksovim pušačicama napućenih usana .

603 * Kao i mamba ili crna udovica godina je mnogima osmrtnica.

604* Mislio je da je sve suze isplakao. Ni jedan čovjek ne zna koliko suza za isplakat ima.

605*Ne zna insan koliko suza može proliti. Isto onoliko koliko ih može ne proliti. Sve je u parovima.

606*U mahali kažu ne valja sabirat da te ne bi oduzimali.

.

Moj unuk Alek

Mnogo toga ti rekoh

ljubavi poklonih

nježnih milovanja podarih

igrama sluđivajući roditelje

Gledam neki dan

umilno subotnje predvečerje

četiri djačaka

četiri djedine ljepote

rasturaju dom

ludnica u kući

iskonska radost u srcu

jedan milozvučni dječiji glasić odzvanja u ušima

nesvjesno najavljujući rođeni dan

Ne zna dijete

nisam mu još rekao

možda griješom

malen je

neće shvatiti

rođen je danom planete zemlje

darovan blagoslovljenim imenom

uz brižne roditelje

nada je

biće dovoljno za sretan vijek

nalik roditeljskom

ili bar djedinom

Sretan rođendan Alek

i svi potonji dani

radovanje djedino

Zašto Rusi ostavljaju oružje u Ukrajini nije misterija

Skoro svi mediji postavljaju istovjetno pitanje i čude se misteriji:

Zašto Rusi ostavljaju oružje u Ukrajini?

Nije to nikakva misterija !

Napuštanje oružja i vojno tehničkih sredstava je posljedica duboke moralne krize , korupcije , kriminala u koju je zapalo rusko društvo sa posebnim akcentom na Putinovu oligarhiju . Na sreću svjetskog pučanstva iste ili slične krize su prisutne u svim zemljama svijeta.

Video zapisi sa ukrajinskog ratišta na sugerišu da se najviše najviše napuštaju tenkovi , borbena i prevozna sredtva , i topništvo.

Najviše novaca među buđetskim korisnicima povlače vojne snage. To je u ovom dekadentno našteljenom svijetu nekako logično.

Radi pojednostavljenja obrazlaganje obrasca na koji način se do nevjerovatnih granica slabi borbena gotovost jedne zemlje uzećemo primjer snavdjevanja oružanih snaga tenkom.

Ministarstvo odbrane skuplja specifikacije postojeće vojne opreme i naoruženja , ali i specifikacije nužnih i budućih potreba svih vojnih korisnika . Sumiranjem stanja radi obračun i predlaže ga vladi. Vlada na godišnjem nivou usklađuje potrebe države na svim nivoima i određuje dio koji pripada vojsci.

U vladi ima odbora , pod odobra i sektora koji prate realizaciju i utvrđuju smjernice za tansparentnu realzaciju budžeta i praćenje utrošenih sredstava i sprečavanje zloupotreba.

To je ona fino zamišljena i javnosti prezetirana demokratski zamišljen rad vlade.

Avaj!

Svake godine se preslikava opšti kupleraj nemoralnosti, organizovane pljačke , kriminala i posredno ; podrivanje borbene gotvosti zemlje.

Od davnina je poznato :
Logistika i intendatura su prvaci svih manipulacija , prevara , rodonačeklnici organizovanog kriminala i zarada.

A da pređemo na tenk?

Jedan te isti tenk može biti u igri prodaje i kupovine minimum tri četiti puta.

To se odvija po oprobanoj šemi.

Tenk ima rok trajanja kao i svaka drugi materijal. Na kraju puta slijedi otpis.

Tenkovi se šalju u staro gvožđe ili u fabtiku tenkova na demontažu, jer neki dijelovi mogu biti iskorišteni u novom ciklusu proizvodnje.

Aha kako da ne !?

Ti isti tenkovi se poliraju čiste , glancaju do neprepoznatljivosti. Ugrade se ili izvrše zamjene neophodnih dijelova, prilijepi se novi proizvodni broj motora ( što bi rekli šasije ). Sve ove radnje se odvijaju posebnim tokovima., uhodanim kanalima u kojima desna ruka ne zna šta radi lijeva.I tako za nikakve pare dobijete nov tenk . Novi stari tenk se provjerenim kanalima otpisuje kao staro gvožđe u jednoj armijskoj oblasti , a kao nov završava u drugoj. Svi zadovoljni, a tenk godinama doživljava “čudesne” preobrazbe po više puta. Bitno je da se kreće. I normalno postaje neupotrebljiv za jača borbena dejstva, i stvarno je za staro gvožđe. Isti je slučaj i sa ostalim borbeno tehničkim sredstvima i u svim sferama logistike i intendature . Od toalet papira, unifomi … gaća i na kraju očajne hrane.

Nismo istražitelji da upiremo prste u pljačkaški lanac , ali zna se ko ima milijarde i lukasuzne jahte, ko ima vile , ljubavnice i narkomanske orgije. Visoki položaji visoki talovi. Niski položaji niski talovi. Sića i raja kraducka za preživljavanje. Ali svi šute ( moraju ) i prave se da niko ništa ne zna.

Cara oligarhije kljukaju besmislicama o savršenom stanju u zemlji ,armiji i svim segmentima života i “dive”se njegovoj veličini , kako je njegovo veličanstvo sve uspjelo dovesti u red i kako ga porobljeni , opljačkani narod, narod koji jedva proživljava; voli i slavi kao oca nacije. Niko mu ne smije , niti želi reći o stvarnom stanju u ruskom društvu. Ni njegovi obavještajni žbirovi koji pojačavaju progone i represalije.Svi se brinu za svoje đepove i glave.On možda nešto naslućuje , ali u svojoj umišljenosti zaboravlja na oprez.

I šta će otac nacije Vladimir Putin Mali u jednom momentu dosade i u potrazi za vječnom slavom uraditi?

Ubijeđen u svoj razbor i moć, i rusku vojnu , tehničku i borbenu supermaciju i nepobjedivst “svoje”armije : pokrenuće agresorski rat radi “zaštite ” nacionalnih interesa.

Međitm , dotrajali šaraf ovdje, ukradeni zupčanik tamo, neispravna granata ili udarna igla tu i tamo , za piće / alkohol prodato pogonsko gorivo , neispravni grijači , dotrajale cijevi , istrošeni zupčanici … i na ukrajinskim cestama ostaje rusko staro gvožđe.

To je sva pamet; nikakve tu misterije nema.

O Bosni zemlji Božij milosti / Podsjećanje- iz Arhiva

Bosna zemlja Božije milosti – kolijevka civilizacije

Bosnu oduvijek nazivaju kolijevkom ili pupkom civilizacije. Ona to uistinu jeste. Bosna je zemlja na kojoj se prelamaju sva dešavanja svijeta , od davnina.To nije zbog toga što se nalazi na razmeđi istoka i zapada; razmeđi novih i starih civilizacija, orijenta i okcidenta.

Razmeđa u Boga nema. U Boga su dva istoka i dva zapada.Gdje god staneš tu je istok, gdje god se okreneš to je zapad.Razmeđa je stvorio čovjek.

Bosna nikad nije trebala razmeđa.To su joj nametali ljubomorni zli ljudi;zato što je u Boga samo jedna Bosna, divna mila,zemlja Božije milosti.

Bosna je blagorodno i prozirno neba punog zvijezda,maglica i putanja koje zadivljuje. Bosancu ne trebao huble da vidi ljepotu neba i zviježđa.

Bosna je zrak tako čist da Bosanci ne mogu da dišu bez njega. Da prežive u tuđem svijetu, pakuju ga i nose sa sobom. Zbog takvog zraka nigdje na svijetu ne postoji nježnije, ljepše, mirisnije, raznolikije i raznobojnije cvijeća.

Bosna je ona kiša što pada a sve miriše, sve oživi i ljubav i bol, i krik i suza, tajne velikodušnosti i patnji. I blagost i dobrota i plemenitost.

Bosna je snijeg koji ne pada već se samo prelijeva i pokriva njenu pospanu nevinost svjetlucavom bjelinom snova.

Bosna je ona Modra rijeka i ona druga i sve njene blizanke. Čiste su, nevine i bistre. Svi one modrii srebreni velovi što lepršaju njenom usnulom ljepotom . To su izvori ljubavi i sreće. Nebo im daruje onu modro-zelenu umilnost, iskričavost sanja koju čovjek ne zaboravlja.

Bosna je jedna jedina snena šuma srebrenog sjaja; koja se prelijeva po blagim brdima s kraja na kraj Bosne. Njom tiho žumori sevdah i čežnju.

Bosna su i  blagorodne ravnice rumeno-zlaćanog sjaja što zbore bajke o plodnosti i dobroti.

Bosna su tratine i polja kojim šire se mirisi djevičanskih ljubičica, ljepota ljudskosti i smrti, ktomu uvijek su obasjena zalazećim sunčevim sjajom.

I more Bosansko je kao i Bosna maleno a veliko, toplo, slano i ljekovito.

Bosna je  svojim ljudima utkala sebe i svoje darove. Zato je Bosna isto što i Bosanac. Zato je Bosna ono što Božjim čovjekom slovi.

To je samo djelić onoga što je Uzvišeni u svojoj neizmjernoj Dobroti i Milosti; Bosni darovao.

U srcu opijajuće predane ljubavi Zemlje Božje Milosti smjestio je : Grad čednosti – Palatu milosti – Dvor ljubavi -Bosna Saraj.

Djelići tih darove , ponekad brižno pretopljenih u snove, sanje i ljubav, zaiskriće u tekstovima, crticama, pjesmama, humoru, bajkama, basnama i historiji i svemu onom što slijedi na ovoj stranici.

Neke od tih djelova ćemo pokušati spojiti u neke ozbiljnije književne izraze. Za to nam treba vaša podrška. Nadamo se da će bar nešto zainteresovati, možda razveseliti, ili čak rastužiti eventualnog posjetioca. To nam je krajnji cilj.

Nažalost, biće izrečene i neke druge riječi koje možda neće biti toliko lijepe i svidljive, nježne i blage ;već škrte, opore, ironične, reske ali iskrene i bez mržnje. Riječi istine kao opomena svijetu koji razumije, a kao podsmijeh, prezir , ogorčenost i prijetnja zlu i onima koji ga tvore.

Sve riječi na ovim stranicama su zapisane u prijašnjim, a nastale su kao svjedočanstva potomaka onih koji Bosnu doživljavaju onakvu kako ona jeste: Zemlju Božje Milosti i svoju domovinu.

Napisano neće biti predstavljeno po vremenskom, hronološkom, tematskom, uzročno-posljedničnom niti „lirskom“ redosljedu. Ne garantujemo ni kvalitetu jednake razine. Kvantitet je skoro neiscrpan, garantuje šarolikost – za svakog ponešto.

Nekad će govor biti izravan, nekad neizravan, nekad pomiješan. Nekad će govor biti u jednini, nekad u množini, nekad pomiješano.Nekad će tekst biti razvučen i usporen, nekad kratak i ubrzan, nekad zakukuljen-zamumuljen, zavisno od raspoloženja riječi i teksta.

Upamtite i bez zamjerki:

„Autori nisu bitni. Oni su odlučili da ispišu svoje misli, bilo to neočekivanom čitaocu pravo
ili ne.“

Na nove pravopise, riječnike i jezičke smicalice nećemo posvetiti previše pažnje jer ga kroje neznalice i maloumnici koji ne dozvoljavaju prirodni tok jezika. Neznalice koje nemaju Bosanskog bila. Maloumnici kojima je Bosna strana. Mi pišemo govorom Bosanca koji nije razmeđen. Naš govor je govor stećaka i Bogu milih ljudi. Naše riječi su Bosanske.

Naši ogledi biće eklektički i dosta laički, ali zato izuzetno istorijski, filozofski, naučni i istiniti. greške su moguće, ispravke slijede.

U Bosni i šire naš govor će se moći sasvim jasno čitati i razumjeti.

Vjerodostojnost zapisanog neće biti sporna, samo će je neko prihvatiti, a neko odbaciti.

Neki će nas mrzjeti, neki neće. Nekima će pucati prsluci. Neko će nam vjerovati,neko neće. Bićemo hvaljeni i kuđeni. Sve to i nije važno.

Svi tekstovi su povezani i međusobno se isprepliću.To će biti vidljivije  ako uspijemo da predstavimo prvih tisuću i nešto stranica.Te stranice su Knjiga prva p sedmoknjižj koje će se rascvejtavati,dio po dio. Ako Bog Milostivi bode zadovoljan nama i našim riječima.

Nizovi slika pričaju priču vezanu za tekst.Kada su slike vezane za muziku,ponekad imaju biografska ili simbolična značenja,uzročno posljedična veza.

Mi jednostavno moramo izreći ono što mislimo.Odmah i sad. Ne smijemo dozvoliti da ikad više drugi govore u naše ime.Ti drugi govore bezočne laži i siju zlo.

Bosna to više ne može podnijeti.

Reći će se:“Puna im usta Bosne.“

Mi njima. “Okrenite se oko sebe,pa pogledajte, pa opet pogledajte oko sebe i gledajte.

Šta će te vidjeti?

Samo ljepotu i sjaj, blagost i blagorodnost.Nestaće riječi, ublijediće oči,a nećete se moći nagledati ljepote Bosne. Da se skupe sve vaše riječi, neće moći opisati blagodati Zemlje Božje Milosti.

To je naučno – historijska realnost u kojoj je kao što znate (ili ne) sve relativno, dualno, ponekad višeznačno.

Realnost u kojoj je jedina singularnost Bog Milosti i Ljubavi.

I Bosna zemlja Božije milosti.

Aleksa Šantić – Pred kapidžikom

Kapidžik otvori, jer, moga mi dina,

Izvaliću direk i baglame tvrde,

Pa neka se na me svi alimi srde,

Jer za tobom, beli, umrijeh, Emina!

Il’ si ljuta na me što po heftu dana

U mehani sjedim, niti drugo marim

No razbijam derte s bekrijama starim

Uz udare sitne tankih terzijana?

A ko ne bi pio?… Ko se jednom svrne

U tvoj sokak, pa ti vidi oči crne,

Taj se mahnit vraća domu i akrebi.

I kadija, valah, bekrija bi bio!

Da te jednom vidi, bukarom bi pio

I nikad se više avertio ne bi!…

Sretna vam i blagoslovljena Nova 2022. godina

Bosancu su riječi kao snovi koje sanja

kao žena koju voli

svaka je riječ ljepša od one prethodne

pa slijedeća i tako redom

dok ne poteku ko potoci što u  rijeke

 jezera mora svoju ljubav prelijevaju

Sretna vam nova 2022. Godina

i sve potonje do suđenog kraja

Iza tih riječi se skriva  ljubav Sarajeva Grada čednosti

svoj djeci bosanskoj , dobrim  i nama  dragim bićima.

Slavite, volite se , plešite i radujte se,

jer samo jednom se živi.

Veseli Sarajlija – Dobri čovjek i slikar Dubravko Terzić

In Memoriam

Avaz Digital | Digitalno izdanje

Umro je moj drug Dubravako Terzić .

Susreli smo se septembra 1965. u I-6 razredu II Gimnazije Ognjen Prica u Sarajevu. tri godine smo dijelili istu pkolu, razdred iste profesore istu smjenu. Svaki školski dan.

Nije bio nadobudan kao neki od nas, bio je tihi veseli , visoki uvijek nasmijani pjegavi dječak zlatasto crvene boje.

Akademski slikar , čovjek velike duše.

Nađoh samo krtaki zapis:

Agi Art

 Likovni stvaraoci u Bosni i Hercegovini

1894 – 2000

TERZIC DUBRAVKO
Rodjen u Splitu 1950 godine.Zavrsio Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu na istoj akademiji i magistrirao 1984.

POSLJEDNJI POZDRAV

našem dragom Dudi

DUBRAVKO TERZIĆ


Jako ćeš nam nedostajati. Puno te volimo.

Tvoje Dubravka i Marina


Datum objave

17.03.2021.