Dever boje ,a nigdje crnila i jedno sasvim normalno žemsko razmišljanje

Možda smo vam poričali kako smo počeli sa ovim belajom a možda i nismo.

Neko bi rekao da  je to nevažno ,jer smo se do guše uvalili ,a ne mremo izići.

A nije nevažno!

Otkad su to Bosna zemlja Božije milosti, Sarajevo Grad čednosti i Modra rijeka nevažni?

Radeći njima i ženama u čast , navukli se na nježne , milostive i lijepe riječi, muziku i boje, ne mremo disati. Morali dežure prikantat. Svi  načisto pošandrcali

Naročito kad su žemski praznici  u pitanju.

Zaskočimo mi iz svih uglova ,na sve pozicije , frtutma sijeva na sve strane,a žene klimaju glavama,ne ono gore dole,već ono lijevo desno,ko vele blesani bili i ostali.

Zadeverali se mi ko mahnitovi  oko ove igračke što naka stranica po stranjskome zove. Čuj molim te lijepo lovo V (v)  udvostričili i utrostručili  ko da su pijani ili nacisti.Nacisti udvostzručili slovo Z ,pa pokolj napravili.

Ovi Srbalji slovo c  učetvorostručili i klanje takođe. Nije ce nego es boni,ne bili. Da se zna ,po naški S . Dva S  gore, dva eS dolje. To mu dođe 2 SS i 2 SS . Dakle, oni su dvostruki esesovci. Ništa ne imputiramo. Sami sebi  na zastavu natandarili i obilježili za sva vremena. Što ti je um!

A ovim našim blentovijama  bi bolje bilo…

A i ne bi.! Ko bi  trpio taj takarli dever  po vaskoliki dan i noć. Što je bilo bilo je, boni i previše za jedno žensko čeljade. Ili nije? Možda još ponekad ,kad žešće zasvrbi. I ponekad kad se prisni. A pođeđe i kad nam se ćefne.A bome ,mere bit  i kad  ne boli glava. I preventive radi, da ne zaboli glava. I pođahkad  kad unuče spava. Može i kad mačka drijema, jer oluja se sprema. Ma, mere boni,ženski insan uvijek.

Kakvi vas đački dani spopali.To neki, anamo onaj ili hadum  izmislio. Od kolijevke pa do groba najljepši su takar(li) dani. Boja u đardinu i mogućnosti preko nekoliko . Ako tome kakvu muziku , cvijetni krajolik ili nje-nost  prihevtaš, šta će ti više. Joj koliko je tu perja iskrilo i očerupano bilo . Moralo se ! ERadi dušeka , šilteta i jastuka . Kako ćeš ba dušečiti , jastučiti il šiltetatoi bez dušeka   i perja mehka  .

Svi mi imamo pune sobe naših,pernatih jastuka, dušeka , šilteta ,pa samo samo prilegneš na njih i sve se samo doziva. Pametan neko izmislio jastuke. I dušeke . Lakše se na njima jastučiti i dušečiti . Da,nema jestuka i dušeka  možda ne bi bilo jastučenja. ma štaju neuki . Izmislio bi naš čojk već neku drugu fintu . Pametan je on na praoca i pramajku. Oni brali zabranje voćke iako nisu imali ni dušeka ni jastuka.

Ali ženski svijet je pametan.Šiju one šilte, minderluke, dušeke.  I sve začine sitnim vezom .Tako da se insan može rahat šiltetiti, dušečiti i minderlučiti. Ako treba i vunu i slamu će uvalit u svaki kut i u tkaninu. To sa slamom baš i nije previše praktično , jer se onda čojk mora slamati .

I tako je nasto divan. Pretpostavljate da je od njega nastala riječ divaniti.No riječ ko riječ, mere se višestruko tumačiti.Mi smo uskotračni i znamo samo jedno tumačenje. Stihovno i u ostalim segmetnima se podudara sa jastučuti, šiltetiti , dušečiti  …

Frajeru,dobro smo prošli.Ova naša Vebka,mi joj počeli tepati, aman ko Ljuca Behki ,nam prava izvlakuša kod onih naših ženskih. One u svakoj riječi ili pomisli namah o takarli stvarima. Ne može ćo'ek ni rahat u penziju otići, jer kažu i takar  peznija se mora zaslužiti.

Mi pitamo :

-A zakon , a  četeres godina staža . nećemo se vadit na prijevremenu ili invalidsku . Pu , pu nalet ih bilo .

I zamalo po glavi ne fasujemo:

-Zakon je za normalne. Za blesave mahnitove nema penzije dok đardin ne  uvene. A uvenut ne može, ako se lijepo i pažljivo svaki dan okopava, zalijeva  ukopava i radno sposobnim održava . Jedino ,kad viša sila ili neumitnost kaže: nema više .Fajront. Putnici neka se pripreme za viši nivo. Kontaju oni dohakaće nam višom razinom.

Malo poslije.

Ženski um može smisliti ,što niko ne može.Posebice ako je jastuk ili dušek  pri ruci. A kažu ,jastuka i dušeka  na višem nivou će svako imati koliko želi. I šilteta,  minderluka, slame , divana ,trave , cvijeća i livada. I nebrojenih i neprekidivih izvora  vode i vina koje ne opija . Pa hajd ti ne skontaj neku minderli fintu.

I oni našim grlicama sretan vam osmi mart. Kakav vas osmi mart spopao.To je jedini dan kad nam otmete garant takar. Naše se blente nađu u slavlju i uvijek prekrdaše. A od toga nikakve fajde.

Vidimo mi ove se naše raspričale ko koka zrake ,pa na brzinu dokinusmo započeto pismenije

Na našoj stranici Bosna zemlja Božje milosti  , boje i riječi  zaplesale nebeske slike i  domaće radinosti. Vakat im bio.

Mojsije se razletio skoro pa k'o oko harmonike ili Zlate. Sve nešto psuje ,ko takarim grafiku, gdje mi pamet bi ,nuto boje ko velovi , bolero tancaju. I uvijek sam volio ekspresije i blesavog Dalija.

Omi se popravio vid,ali samo crno bijelo ganja.Ostalo mu sve sivo izgleda.Kaže i bijele bubrege slabije jede,sve mu ko ćumur krekin izgledaju.A pola uživancije je u boji,pola u ukusu;ako to ne štima stomak ne mre svariti.

Lenji uzeo kist u ruke,pa sve neke leptire šara pa u velove pretvra. Pravda se , ukočila mu se ruka. Težak  ovaj kist haman ko kašika. Zbog kašike je počeo ko dijete blato  , rukom jesti .

Herci cjevčice i mace idu od ruke.Jes da poneka ispadne nalik kuci ili ženi, ali u nadrealizmu sve  sve prolazi. Kaže pitajte Remboa i Bretona.Oni se busali u prsa a pokojna nam nona Berkica bolji ljubavni stih od njih radila.

Evo samo jedan njen nadrirealistički biser :

Surim morem vitar piri

iz kešine dragog moga

prolitna  mu kaka viri

ćeška insan onog svoga.

Deba donio neke žice mislio da se roštilja. Čuti ništa ne kaže. Znamo da razmišlja: takarli stađun doša,  u ruku moran kefu jemit ka bi malo gušta i kaku novu  žensku potkačia. Ćemo vidit ča mu pri  gre. Jal crna karoca, jel bili sanduk. Trićeg ni.

Dobri obje desne ili lijeve ruke ima. Kako se uzme.Ono desne za ljubav mrakuša.Ono lijeve,krampa za moleraj i ragbi.A i žali se na kičmu.Neka mu, hoće se on tarzanati sa šeset kuka i pride.

Muzika i slike su naše molitve i zahvalnost gospodaru Gospodaru svijetova.

Prvomjaska čestitka

 

U ovim teškim i zlim vremenima kijamet baje ,
kada iz svojih pacovskih i svinjskih jazbina
izmili bagra i fukara i zavlada ,
i strapa u zatvor časnu i nevinu budućnost i prošlost ,
sadašnjost je dotakla dno
i osim Boga Ljubavi i Milosti ,
više nema nikoga da brani ljudskost i čednost.

Svim čestitim Bosancima i Hercegovcima
pučanstvu Jugoslovenskih i globalnih prostora
od srca želimo

Sretne i osvješćujuće Prvomajske praznike.

 

Masakri u Palestini a svijet okreće glavu

Uvijek aktuelno

Iz Arhiva

 BY ADMIN18. NOVEMBRA 2019.KOMENTARI, NOVOSTI

Posljedice genocidnog orgijanja paklene sorte

A wounded baby receives treatment at al-Shifa hospital in Gaza City

Condemnation: Israel had been reticent about launching a ground offensive for fear of endangering its own soldiers and drawing international condemnation over Palestinian civilian deaths

Relatives carry the the bodies of children during the funeral of eight members of the Abu Jarad who were killed overnight in an Israeli strike in Beit Lahia, north of the Gaza strip

Genocidni pokolj Izraelaca nad Palestincima  se nastavlja.

Gaza postaje Ocean krvi i smrti.

Do sada su poginule 342 osobe nevine , goloruke osobe  u oblasti Gaze , u krvavoj ofanzivi koja je započela kasno u četvrtak 07.11.2019.

Sjećate se Sarajeva 1992.-1995. Slike iste.Krv i nevine žrtve;žena i djeca.

Istovjertne scene se ponavljaju , a svijet šuti , jee zlo nacionalističkog fašizma  njih ne dotiče.Nije na njihovoj teritoriji.

Broj ubiojene palestinske djece se popeo na 70 pogubljenih komada.

Da pogubljenih komada!

Pogubljenih jer ih je pogubila krvnička kasapinska ruka.

Ta masakrirana anđelčad za Izraelićane i Zapad više nisu   ni ubijena  bića , čak ni statističke stavke.

To su samo oznake za broj tabut tahti, koje drvodelje , nalik Isusu Nazarećaninu , trebaju izdeljati i posredstvom humanitaraca  UN pokušati dostaviti bolom osakaćenim roditeljima.

Time UN i zapad izavršavaju svoj “humaniotarni” dio posla u genocidu Izraela. Lažnim humanitarizmom mažu oči svijetu i Palestincima .

Upravo UN humanitarci su aktivni saučesnici u masakrima.Pripremaju i mapiraju napade izraelske đavoljske sorte. Mogu to , jer su sebi napravili skloništa u pojasu Gaze. Znaju da će genocidno bestijanje  potrajati.

Do sada je izbjeglo 50 000 Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao nalog zločinačkoj  vojsci da se pripremi za “značajno širenje” ofenzive na tlu.

Znači krvavi masakri nevinosti se nastavlja.

UN šuti , nema čak ni šupljih Rezolucija.

Evropa šuti jer to nema veze sa njihovim poimanjem demokratije. Njihova demokratija se odnosi na bijelce.

SAD , V.Britanijai ,Vatikan su već odavno , javno deklarisane  genocidne tvorevine , koje su na strani svakog razarajućeg i ubilačkog  masakriranja  onoga što nije arijevsko i bjelačko.

Ne znamo da li su čuli za izreku :

-Silnici će se o svom jadu zabaviti!

Kad tad!

Bog Milostivi je Silan i Mudar.

Jad i bijeda / prizivanje ustaško – četničkih klanja

Najnoviji apel , odnosno prizivanja ustaško četničkih klanja , razrooke pijačarske fukare upućem robijaškom picek bezusniku Draganu Čoviću nas podsjeti na zapis od prije čeriti godine koji otkriva istu retoriku .

 BY ADMIN10. APRILA 2019.KOMENTARINOVOSTI

Jad i bijeda / prizivanje ustaško – četničkih klanja

Susreti fašistički nastrojenih čelnika BH etniteta i susjednih država je pao u predvečerje veoma značajanog  datum za HDZ.

Dan Nezavisne Države Hrvstske.

Nema tu slučajnosti.

Jasno odabran dan sa ciljem da se povežu dvije nacističko-fašističke tvorevine.

I vrlo interesantana “ljubav”.

Veliki prijatelji slave uskrse,vaskrse, tucaju se jajima koje nemaju, a koja su opljačkali od naroda

Ma , med i mlijeko.

Srba u Mostaru u “Čovićevom”  dijelu nije , zahvaljujuči ustaškoj politici HDZ.

Hrvata u genocidnoj tvorevini republici srpskoj nije , jer ih je četnička politika tvoraca , a u poslijednje

dvije decenije i Milorada Dodika  sustavno potamanila , a ostatak protjerala.

Ali šta je briga čelnike i  fašističke stranake Čovića i Dodika, HDZ i SNSD za valstiti narod.

Bitno je da oni prijateljuju i utiru puteve daljoj izloaciji vlastitog naroda u ime ličnog bogaćenja

i kriminala.

Sveta Majka Tereza

Uvijek aktuelno

Danima prije  smo uzeli riječi Svete Majke Tereze kao moto dana:

„U životu nisu bitna velika dela, već velika ljubav“.

Danas joj zahvaljujemo i predstavljamo djeliće njenog bogatog i humanog života.

Majka Terezija, pravim imenom Agnesa Gonđa Bojađi ( Agnes Gonxha Bojaxhiu), rođena je 1910.- u Skoplju u albanskoj katoličkoj obitelji.  Roditelji su joj bili  Nikolle Bojaxiu (1878.-1919.) rođen u Skadru,majka Drane (1889.-1972.)  djevojački Bernaj iz Đakpvice.Imala je starijeg brata Lazara (1907.-1981.) i stariju sestru Agatu (1904. – 1973).

Albance – katolike često zovu Arabanasi,Arnauti ili Malisori.

“Gonxha” potječe od albanske riječi “gonxhe” što znači “pupoljak”.Gonđa je prvu pričest dobila sa pet godine.

Otac Pupoljka je iznenada umro u 41. godini  1919. Imala je nepunih devet godina. Šta je osjeća,mislila,da li joj je maleno srce prepuklo i odredilo životni put?Tko to zna? Bila je očeva mala princetza.Nikad o tome nije govorila.Sve djevojčice su očeve princeze i mamine duše.

Završila je osnovnu školu u kojoj se podučavalo na albanskom jeziku. Pohađala gimnaziju, gdje se podučavalo na srpskom jeziku,ali je nije završila. S 18 godina odlučila je posvetiti život “službi Bogu”.

1928. odlazi u Irsku,preko Zagreba,u samostan časnih sestara Lorentinki u Rathfarnhamu u Irskoj.Irske sestre su poznate po svom djelovanju na Indijskom potkontinentu.Tamo je naučila engleski jezik, jer je željela da podučava djecu u Indiji u koju je stigla 1929.

Vrijeme iskušeništva i pripravništva za redovničko zvanje  započela u Darjeelingu podno Himelaja.Prve redovničke zavjete je položila 24.11.1931. i uzela ime Tereza po Svetoj Maloj  Terezi (Lisieuxa),zaštitnici misionara.Svečane zavjete je položola 14.maja.1937.tada je radila ukao nastavnica u školi samostana Loreto.

U Indiji je bila velika glad,suše,nerodice,trvenja između hindusa i muslimana.Rad u školama za siromašne, nije nije  zadovoljavalo njene duhovne nakane.

1946. je u Kalkuti počela služiti siromašnima, bolesnima, siročima  i umirućima.Bio je to naporan ,  težak,ali potreban i koristan rad koji je zadovoljavao i zaokupljano cijelo njeno biće

Polet i ljubav prema ljudima je nikad nije napustila.1950.- je u Kalkuti osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi . Četrdeset sedam godina je vjerno i strpljivo,bez roptaja služila čovječanstvu.

Nijedan čovjek u svijetu se ne može mjeriti sa brojem nagrada,odlikovanja,priznanja i počesti koje je Majka Tereza dobila. 19.oktobra.1979. je dobila Nobelovu nagradu za Mir.Možda je i jedino humano biće koje je tu nagradu zaslužilo od svih onih kojima su dodijeljene.

Tada su je upitali :Šta možemo učiniti za promicanje mira u svijetu?

Odgovor je bio sasvim prirodan i logičan:

“Idite kući i volite svoju obitelj.“

Pred kraj života imunitet joj je oislabio i često je pobolijevala.

Umrla je 1997.godine u 87.godini.

Dobre godine i bogat život.

29-oktobra 2003 Vatikan je proglasio Svetom

Sveta Majka Tereza je obišla  skoro čitav svijet.Nikad se nije vratila u rodno Skoplje.Do kraja života više nije vidjela majku i sestru.

Majka i sestra su joj umrle usamljene i tužne,jedna za drugom, u  par mjeseci 1972. i 1973. godine.Majka je umrla u 83.godini,sestra u 69.Majka je i sestra su čekale 43 godine da  pomiluju lice  Pupoljka koja je postajala Svetica.Nisu dočekale.Koliko je tu nade,čežnje,iščekivanja i boli?

Odgovore nemamo.

Nameće nam se jedna nedoumica.

Zašto Agnesa Gonđa Bojađi nije poslušala svoje srce i svoje riječi i  „otišla kući i voljela svoju obitelj“.

 

Živote nestaju ali Svjetlost i Svetost sude

 

Zle ,krvoločne zvijeri  svaki dan uzmaju svoj danak  ne obazirući se na pol,dob i rasu. Ubijaju.To je vjekovima  najprofitabilnija profesija.

Nismo utvrdili koliko se plaća ljudski život. Vjerovatno ne mnogo , jer dnevno ubijaju nezamisliv i nemjerljiv broj  ljudi .Uzduž i poprijeko ove prelijepe jedinstvene planete, ljude nemilice nestaju.

Treba dosta ljuditi ubiti da bi koncerni oružja i smrti bili profitabilni. Največi proizvođači oružja, normalno i smrti su SAD,Zapad ,Kinezi i Rusi.

I onda vi nama kažete da oni nisu genocidni zlotvori.

Ili smo mi u pravu ili su oni genocidne ubice. Treće ne može biti.

Kad bi nekim dekretom bilo moguće zabraniti proizvodnju oružja, pobrojane svjetske ubice i zlotvori bi istog momenta ,skroz ,na skroz krahirale i  propale.

Ni večeras nećemo propustiti Vatikan. On je rame uz rame,čak možda malo više od toga sa zvijerima. Jer Vatikan je zvijer,od nastanka.

Vi će te sada reći da Vatikan nikad nije imao tvornice oružja.Složićemo se samo u tome.

A inkvizicija, a krstaši,a konkvistadori, a  fašističke falange, kjuklusklanovi, arijevci, robovalsnici, feudalci, kapitalisti ( …)? Svi su oni sjeme i rod Vatikanske bludnice sa sedam bregova i ljubavnice antikrista.

A Vatikanske banke, šta mislite gdje one ulažu novac.

Tu mi ne možemo ništa.

Životi prolijeću i nestaju  pred nama tako brzo , da mi   nemamo vremena zastati i pogledati one darove neba, koji nas umivaju čim se probudimo.

Pravdamo se; bol i tuga nas ometaju.

Ništa ne činimo da prekinemo mora krvi i nestajanja, ali imamo vremena da svakodnevno saučestvujemo u nečijoj smrti i boli. To ništa ne košta.

To ne činjenje je bijedno i žalosno.Nemojte im dozvoliti da vas obmanjuju i kažu da nisu mogli spriječiti onaj krvavi pir u Parizu.Onaj krvavi pir nad Hirosimom i Nagasakijem.Vijetnamom ili Evropom i Svijetom.

Godinama zvijer siluje i kolje po Orijentu, zbog prijetnji da će napasti Okcident.Sada kada se to dešava ,  svi se hvataju za glavu i saučestvuju.

Šupljaju; treba zaustaviti teroriste.

Naravno da treba  i to pod hitno.

Ali koje teroriste molimo vas lijepo.

Vrijeme terorista je davno prošlo. Ostalo u onom, drugom milenijumu.

Sada su na djelu manijaci i horde zla. Bradati i povampireni sljedbenici zla i zvijeri;ljudski abortusi.

Mi znamo  da će sve ubice i zvijeri u pakao/džehenem.

Njih nije briga,oni ne vjeruju u Svetost i Svjetlost Boga Silnoga.

No saznaće oni. I te kako će saznati i osjetiti kada ih nebeski čuvari dohvate za njihove pogane i krvave šije i ruke u bace u vječnu vatru/hutamu.

A znate li vi šta je ta vječna vatra/hutama.

To je prokletstvo koje se nikad ne prekida i traje dok je vječnosti.

Brzo će doći 2065 i slovima : dvijehiljadešezdesetpeta godina.

Vidjećemo da li će se Proročanstvo iz Fatime i  Nostradamusovo proročanstvo obistiniti.

Nekome će biti strašan kraj.

Đabe je pederov brat i nasljednik pedera , haduma i tetkica Benedikt XVI pobjego sa papske šćemlijice. Tok usuda još niko nije promjenio. Bar prema informacijama koje primamo. Informatori nas još ni jednom nisu iznevjerili.

A sad adio , gospodari orbi et urbi. I nastavlja i ko zna kad i ko zna gdje.

Mi dodajemo i znamo kako.

Imate diplomatske odnose sa Kubom.Kastro još uvijek prodaje i puši tompuse ili havane.Kažu da se one najbolje fumaju.Možete mu se pridružiti.

 


												

330 .000 stranica svjedočanstva o zlu neviđenom

 

330 .000 stranica govore otjucanih  u haškom  Sudu za ratne zločine u BiH- svjedoče o zlu neviđenom.

Postoji još 3.300.000.000 pisanih i neispisanih stranica o istovjetnim umobolnim strahotama smišljenim usamim raljama čistog zla.

 

330.000 stranica obojenih  zločinima , krvlju , i kricima.

Tristotine trideset hiljada egzaktnih dokaza o jednom maloumlju i jednoumlju.

 

330.000 stranica.

1.000  / tisuću debelih  knjiga  – baziranih na relevantnim istorijskim dokazima o bezumlju jednog vremena, jednog režima, pripadnika dva ” “bratska”  naroda.

 

330.000 stranica obojenih ubijanjem nevinih.

3.000 doktorskih disertacija o najkrvavijem ratu i genocidu u Evropi od drugog svjetskog rata.

 

330.000 stranica potvrda o  stravičnim zločinima pripadnika dva naroda , prvenstveno srpskog , a ništa umenjenije hrvatskog..

3 (tri) stranice po masakriranom,ubijenom,spaljenom,zaklanom i nestalom biću , čija je jedina krivica biti pripadnik drugog naroda , druge vjere .

 

330.000 stranica o monstruznim zamislima raseljavanja,ubijanja i nestajanja jednog naroda.

1/2 stranice po  mučenom, silovanom,poniženom i protjeranom Božijem stvoru.

 

330.000 stranica o hororu u režiji pripadnika jednog naroda i drugog ,  nešto manje , ali nimalo okrutnijeg.

Jedno poglavlje  po slijepoći i zatucanosti sluđenih jadnika ispanomg uma.

 

330.000 stranica o zvjerinju nedostojnom Božijeg i dunjalučkog života.

Stopljenih u definitivnu ,  prosto proširenu rečenicu i činjenicu :

Osuđeni ,njihovi mentori i  jataci su sigurni putnici za pakao.

 


												

Kako zaustaviti uragan

Nailaze sezona uragana. Beternih i smrtonosnih.

Kažu ne moš ih zaustaviti, sve da su ti Dodik i njegova mafija kumovi i njihovi lopovski , porobljivački i pljačkaški zakoni kumovi.

Ali uvijek postoje ti neki bistrooki   ljudi koji nude preventivna rješenja.

Floriđani otkrili recept za zaustavljanje i uništavanje uragana

Patent je vrlo jednostavan.

Dvojica preduzimljivih mladića su pozvali ljude da se masovno odazovu da pucaju u Irmu ili bilo koju drugu žensku, obzirom da su žene kao furije jače od bilo koje nepogode i zato se uraganima. po njima dajeu ženska imena. .

Nas zabrinjava što nije rečeno da li se puca  pojedinačno ili rafalno.U toj sitnici izmiče vjerodostojnost pretenciozno skladanog rješenja.

U prvom mahu se javilo samo 80.000 stanovnika Floride , da na taj način pokušaju zaustaviti uragan pete kategorije.

Vrlo brzo su inžinjeri i fizičari,kao i kosmolozi i vojni stručnjaci napravili vrlo efektan  nacrtni plan vatrenog dejstva.

Možda bi plan uspio da se odmah nije javila država, upozorenjem građanima da ne pucaju u uragan, jer ih to neće sačuvati. A u stvari uplašila se individualne inicjative, a oni imaju hiljade kriznih štabova.

I šerif je bio odlučan:

-“Ne pucajte na uragan Irmu. Nećete ga okrenuti, a pucnjava bi mogla imati opasne neželjene efekte”,

upozorio je na Twitteru ured okružnog šerifa.

Da li se pod neželjeni efekti misli na otvaranje novih ,bušnih rupa izazvanih pucnjavom i novim,prekomjernijim izlijevima kiše ili se bojao da samo rane Irmu, a ona im kao ranjena zvijer uzvrati krvoloćnim mjerama,to nismo prokužili.

Ipak uzdržaćemo se od bilo kakvih komentara i sačekati epilog:

-Joj levata ,majko mila.

A onako usput, što više smišljaju kako zaustaviti uragana,oni se sve brojniji i žešči  natandare.

Neuki opet lupaju

Neki Sean Carroll – kosmolog i profesor fizike sa, kako tvrde , “uglednog” univerziteta California Institute of Technology , lupa kao i mnogi neuki njegove fele.
Da li je prolupo, mi to ne znamo.

Fizičar kategorično tvrdi: Život poslije smrti je nemoguć.

Aha , kad bi to bilo tačno. Tada bi život bio besmislen, zar ne?

Njemu je kao dokaz dovoljno što on ne može na nekim svojim aparatima izmjeriti svijest,odnosno detetkovati je u trenutku smrti.

Nećemo se sporiti sa ovom nebulozom.

Mi krenemo na spavanje, uvrnemo prekidač i obasja nas mrak.
Da li je to znak da električne energije , laički rečeno struje nema.

Normalno da se šalimo ovim pradoksalnim povezivanjem fizičkih stanja različitih oblika energije.

A možda i ne.

Ako neukog naučnika nije stid roknuti nebulozu pred globalnu javnost,

zašto bi se mi stidjeli istine.

Šta kosmolog i fizičar zna o duši , stvaranju i smrti.

Evo , izazivamo ga neka svim svjetskim instrumentima izmjeri – detektuje stvaranje ljudske svijesti / duše.

Tvrdimo da ni jedan aparat neukih , ni jedan koznolog ili fizičar uz pomoć svih kosmologa , fitičara i mjeritelja “duše” to ne može identifikovati. A ni samu dušu-

A šta bi sa strujom?

Pa , kad nam zatreba pritiskom na taster ponovo je uključimo.

A šta sa dušom?

Nažalost neuki ne shvataju da je Bog Milostivi još davno rekao da smo ON ima znanje o duši.

Naravoučenije:

Pustite neuke budale neke lupetaju i prave se jako pametni

, a vi se držite Biožije riječi.

Borhes Horhe Luis – Danas je lijep dan za rekvijum

 

 

Odavno je završio svoje pisanje, bolje da ga nije ni počinjao. Na počinak ne može poći dok rekvijum ne dobije. Niko mu ga dao nije.

Borhes je jedan od ubleha.

Sa takvim je  lako  završiti, rekvijum im dati.

Volio je, blago rečeno, bio je fasciniran E.A. Poom.Skoro nekrofilski se prema njemu odnosio. Ali ništa pod kapom nebeskom od njega naučio nije.

Dva tri detektivska rebusa nalik abortusima, koji šupalj stih i nešto malo praznog pisanije. To je njegova ostavština.

Hvalili nam Borhesa, mnogi. Mi to ne čitamo,to se tamo neki,anamo oni grebu za nešto.I Kiš pod njegov uticaj pao, šteta i nažalost, a mnogo poetičniji, izražajniji i ljudskiji od Horhea bio. Danilova poetičnost nam se dopada ,pa pročitasmo Borhesa od a-ž.

Jok, ništa. Ni osjećaja, ni riječi. U nama i njegovom pisanju. Kontamo; ovdje je neko malouman ili se maloumnim pravi. Mi ili Borhes, trećeg nema. Da,ima onih koji se prave da su zaluđeni ublehom.

Čovjeka Borhes isključuje. Znači nas isključuje, ljude od krvi i mesa. Od žila, hrskavica i kstiju, koji pomažu da se izdrže sve tegobe. Isključujući ljude on isključuje i tijelo i terete što nam se kroz život tovare: radosti i tuge , ljubavi i mržnje, strasti i ledeni brijezi, sreću i bol, život i smrt …Čovjek mizantrop ena na ena.

Mi ponovo čitali i opet ništa. Ništa o ničem i išta o nama. I treći put i opet ništa. Ništa o ženama i ljudima i djeci, ni kako se grlice ljube i perje leti. Nema ni akcije ni reakcije ni interakcije. U nama, djelu i Borhesu i pričama.

Tada se odlučismo za drugačiji pristup, sistematičniji;koji mora da obuhvati Borhesovu prozu.

Starogračka poetika nalaže:

1.Vrijeme, mjesto, patos, uvod, glavni dio, završni dio, epilog (šta je neko hotio rijet). >

2.Ličnosti: glavne muške i ženske, anđeli, bogovi, polubogovi… i urijetko djeca, skor nikad. Sporedne uloge isto, plus neki hajvan ili biljka.

3.Scenografija : pun dunjaluk predivnih dekora, gdje god glavu okreneš ne možeš se Božje ljepote i krajolika nagledati.

4.Mjesto i prikaz poetike: amfiteatar, trg, pozorište, škola, priroda (proplanak, Gaj, bašta, đardin, kuća na sprat, sobićak, pržun, izvor voda hladna, može i Jezerska , svako mjesto
gdje ima makar jedan gledalac ( a može i bez njih), papirus.

5.rekacija: aplauz, muk, tajac, negodovanje, zvižduk,kamenovanje.

Poetika – Borhes ( duel na šahovski način); prikaz neovisnog i samoproglašenog majstora , djelioca pravde. Samoproglašeni su uvijek najpametniji i naprefirganiji a ubjedljivi ; pitajte Savla oliti Pavla, onog što je Htista proganjao :

Arena : gledalište

I. Pod jedan (1.) ništa.

Ama baš ništa. zbrkano, smušeno ali ni traga od bilo kakvog elementa stavke 1. Kako očekivati nešto od čovjeka koji je zlo označio marksizam i komunizma .(Ne volimo Marksa i njemu ćemo posvetiti pažnju drugi put. Komunizam nije Staljin, Mao, i staljinčići i maoistići.)

Nacizam, religije, zapad nikad nije označio kao zlo. Vjerovatno zbog svog porijekla i ženinog (polunjemica, polujapanka).Usput ženu  mu je mrtva majka sa ceste pokupila. On kakav je bio, preko advokata, bez ličnog prisustva je oženio u 87 godini, nekoliko dana pred smrt.

Da, još jednom prije se ženio u šezdeset osmoj godini, starici majci dosadio kuknjavom, pa mu ona uvalila prijateljicu iz djetinjstva, kada nije postao ono. Kažu nesreće mu uništila sve od pasa pa nadolje. Mi saznali da je hadumica od ranog puberteta bio.Toliko o njegovom poznavanju žena.

Potcrtavaju da je mješao je stvarnost i fantastiku.

“U nekoliko navrata, pogotovu na početku karijere ta miješanja su ponekad prelazila granice i ulazila u sferu prevara i literalne krivotvorine!” ( Borhesov CV ).

Znači volio malo “posuđivati”.

Mi kažemo krao je Poa. Htio je dostići Poovu neprevaziđenu fantastiku i stil ali je odlutao na staze mlakosti, beskrvnosti, mlake vatre, magle i dimova.

II. Pod dva (2.) skoro ništa.

Naletismo na neke aveti i nakaze od vatre k'o fol , dosta zla, knjiga, praznine i vakuma, ništa nalik ljudima ili bar ljudskim kreaturama.

Sve neki iskrivljeni, iščaseni, morbidni, šuplji , truli nakazni likovi. Ako pronađete normalnu  ženu ili dijete kao junaka njegove proze, ili barem sporednu ličnost, garantujemo da je vaš IQ mnogo veći od Ajnštajnovog. Ženske likove već možete pronaći;ali poput njega iščašene.

Mi ne bi voljeli ni u po’ bijela dana da se sretnemo sa Borhesovim ženama. Poetika se ne može graditi na kreaturama. Reklame za toalet papir su karakternije i sadržajnije.

Nama je jasno zašto su njegovi likovi takvi kakvi jesu. Borhes je bio iskompleksirana, vrckasta, asocijalana, feminizirana, frfljava, beskrvna i pataloška kreatura. Ne govorimo o Borhesu poslije 1939 g. Od tog vremena je postao još rđaviji.

III. Pod tri(3) skoro ništa.

Malo plamena i onog dima, koja knjiga i stepenica, koja ruševina, zrno pržunaste atmosfere i to je to.

IV. Pod četiri(4) samo papirus. Priznaje se; tu priliku dobro iskoristio. Uopšte ne mislimo na umjetnički dojam , već na one kojima je nešto prodao.

V. Pod pet(5) bilo je tu svega.

Kod nas je to bilo ovaka: odgoj nam ne dozvoljava bučno negodovanje, zvižduke još manje. Kamenovanje isključujemo. Da smo živjeli i doba prije Isusa to bi nam bile prve reakcije na Borhesa.

Dobar bio drvodelja, ali nauk ponekad i nije; kako se uzme. Čestitima mnoge stvari zabranio jer su ga voljeli i slušali. Zli su njegov nauk naopačke okrenuli i po njemu se vladali, pljačkali, silovali i ubijali.

Pitajte povijest i vikipediju, onu što je “čovjek” piše. Aplauz za besmisao ne ide. Muk pristaje hajvanu. Tajac pripada čovjeku ali to je nedoumica i zaprepađtenje “boli glava”.

Naša reakcija je bila: Mi smo zabezeknuti, koliko najeftijijeg ničega.

Ne zbog toga najeftinijeg ničega. Izuzetno često se dešava to: koliko nejeftinijeg ničega, razrooki i maliciozni političari, rakomorni i trilateralni premjeri i predsjednici, jalove zatvorske hanumice i pederi političari za novac ili bez njega davalice, oni sveti bez svetosti od šćemlijice, popovi, fratri, hođe i većina sveštenih lica, siću nećemo nabrajati.

Uh umorismo se.Ne računajući pjesme nabrajalice ovo nam ;čini nam se; najduža nabrajalica koju smo sprcali u jednu rečenicu.

Ovo Borhesova švrljanje je bilo beskonačno bljutavo ničega. Da može papir na kome se to pisalo ne bi se počeo crveniti, već bi se u tren samozapalio kao Borhesov vatreni dualitet.

Naša zabezeknutost je bila tolika da smo joj moral dati akšam infuziju.

Skor: Poetika 4,9 – Borhes 0,1.

Borhes nokautiran pa trenutno diskvalifikovan za sva vremena, po nacionalističko/fašističkim uzansama odlučivanja.

Komentarišući tek održani duel komentatori su Horhe Luis Borgesa opisali u tri riječi :

Carevo novo ruho.

Borhes bi bio zadovolja tim komentarom pa bi komentarisao:

“Ja nisam ništa drugo radio nego tražio način da diskvalifikujem poetiku,ljude  i ljudski um u ime neljudskih kreatura koji su čuvari moje praznine.”

Jedan čovjek je poslušao Borhesa i napisao praznu knjigu. Imala je naslov pogodite: jer morate nam i vi malo pomoći:

Prazna knjiga.

Sadržavala je nijedno slovo.

Čovjek vrišti carevo  novo ruho.Niko ne obraća pozornost na prazninu.

Već viđeno, plagijat kažu.Borhes je isto tako,još praznije pisao ili kalemio rijeći preznine sa blijedim stilom.