Bleki – Suza i Tango

vino prošlogodišnje
skoro izlapjelo
i tango istine
davno otplesani
dozovu
suzu
da licem plazi
a u njoj svjetlost
čitav univerzum ljubavi
blješti
stisak i okret
ona naslonjena srećom
uzbibanih damara
lebdi
na njegovim grudima
a cvile
volim te Jube
ali moram sad poći
bol me prigrlila
da ti slobodu vrnem
u smjernost se ne razumijem

Frka Frkica – Deveta epizoda / Drugi dio

Sutradan  se sredim ko usplahirena djevojka pred prvi sastanak  , obučem djecu u najbolju odjeću   i uputim se u mahalu. Djeca ne ispuštaju iz ruku ogračke koje im je Dobri poklonio.  Čitavo veče su se igrala   , a i zaspala  sa njima. Eh , taj Dobri . Uvijek  je volio poklanjati i znao radovati one koje voli i one do kojih mu je stalo .

Znala sam tu ulicu , zapravo znala sam sve bjelavske mahale , još od vremena  džuguma i raznošenja  mlijeka. Bila je odmah iznad Dobričine ulice. Kada sam došla do zapisanog broja , kapija mi je bila dobro poznata. Uvijek mi sečinila pomalo samotna i mistična. Nikad  nije bilo nikakve kretnje iza zatvorenij zelenih vrata sa velikim zvekirom. Zidovi oko vrata i dvorišta su bili od trorednog  ćerpića ,  bijelo bojenog  i visoki .Vođena djetinjom radoznalošću  uvijek sam zavirivala  kroz ključaonicu i vidjela samo fragmente oblutaka i raznobojnog  cvijeća u avliji.

Pred vratima zastadoh.Bila sam pomalo neodlučna i uznemirena Šta ako ne uspijem  ući ? Šta ako me sirotica odbaci? No , ko da čuh dobro poznati umilni glas kako mi zbori:

-Ništa se ne boj. Samo zalupaj. Sve će biti u redu.

I bilo je.

Zalupah onim manjim  zvekirom , koji metalno odjeknu niz ulicu gubeći se u Dobričinoj ulici , kucajući na prozor njegove sobe. Zavjesa na prozoru zatreperi. Izvjesno vrijeme potraja muk. Ond čuh kako se kučna vrata otvaraju. Neravnomjerni  ,teški koraci  ženske osobe u nanulama koje nabadaju  i klepeću preko kaldrme a zveket štapa im daje takt.

Čujem zveket ključeva , zvuk metala koji grebe bravu i vrata se polako otvaraju. Twek toliko da proviri  preliejpa glavica. Ja se zabezeknuh.  Da nisam znala ko sam i šta sam pomislila bih da sam susrela davno nestalu  bliznakinja. Sve isto :  i stas i rast , i vrana boja i dužina kose kose i bjelina lica i usne ko trešnja , bijeli zubio ko niska bisera, dvije rupice u obrazima .Jedino me  umjesto mojih tamno smeđih očiju  , gleda blještavo , hipnotizirajuće tirkizno zelenilo , čija dubina naglašava samosvjesnot.

Zagleda se meni preko ramena, lijevo i desno i onda otovri vrata. Kao d aje odahnula:

-Nije tu.?  Reci , brzo i ukratko šta ho'š!Nemam ja vremena čitav dan na kapidđiku zjale komšiluku  prodavati.

-Čula sam da vam  treba pomoć. Meni treba posao  neće me niko sa djecom , a ja ih ne mogu ostaviti nikome.Mislim da  možemo pomoći jedna drugoj.

On te poslo i naučio šta ćeš reći.

-Jeste Dobri me poslo i rekao da vam treba opomoć . i Još je dodao ; samo govopri istinu i sve će biti u redu.

– A jel’  ti rekao da ti nemam čime platiti-To mi nije rekao , ali je rekao da vam je dužane dužan mnogo toga  i da će me on plaćati, d ase bar malo oduži.

-Lukav je on i pametan. Zna me dobro.Znala sam da će izvesti neku bravuru.Tebe mi je poslao, sa dvoje djece. Zna da sam slaba na djecu i nesreću. Da mi je poslao neku od onih njegovih  šmizli i pizdunkui, ne bih im ni otvorila. I nije on meni ništa dužan . Ili jeste? Ne znam moram dobro razmisliti ko je kome dužan.

Otvori širom vrata :

-Upadajte , šta čekate.

Uđosmo. Djeca se bojažljivo  gledaju , kao da se boje štapa. Ona ih veselo pogleda i baci štep  skoro do trijema.

-Eto , nema više štapa. Nisam ja zla baka ili maćeha. Ja sam vam vaša nova prijateljica i družbenica vaše majke. Dođite da vas zagrlim i  poljubim . Lijepi ste mi i čisti ko anđeli. Zovite me teta  Grdelinka. Uh teško ime .Ne bolje je teta Lepa.

Djeca me sa nadom poledaše, ja klimnuh glavom . Oni ipak sa nekom  malom strepnjom krenuše ka krasotici.  Ona prvo zagrli dječaka , jer se vidjelo da se on kuraži i zaštitnički ide ispred sestre. Teta Lepa  ga nježno primi  za ruke i dugo ga gledala upijajući bistre dječije oči, kao da mu želi čitati sudbinu iz očiju.

– Bićeš ti jak dječak . I samosvjestan. -Poljubi ga u obraz.- Želim ti mnogo sreće.

-A ti ljepoto malena šta ti čekaš. Dođi da te gledam i poljubim te rumene obrašćiće.

Djeca kao da namah izgubiše starh , prihvatiše joj ruke , dječak liveu , djevojčica desnu i zakoračiše u hladovinu trijea natkrivenim ložom. Posjede ih na klupu , ona sjede prekoputa njih u stolicu na ljuljanje  Rukom pozva Frku Frkicu :

Odmah počinješ s aposlom . Idi u kuhinju sa lijeve je strane hodnika , na stolu je limunada i neki slattkiši. Iznesi nam to i iznesi stolicu za tebe i pravi nam društvo. Kada su se djeca počastila , znatiželja ih povuče da razgledaju avliju , jer tako nešto nikada nisu vidjeli.  Kao sva lijepo vaspitana djeca nisu pravili nikakve neugodnosti i zijane.Otkrivali su neki davno zaboravljeni svijet koji su ponekad u slikovnicama nazirala.

-Lijepa su ti djeca . prelijepa. I vrlo pristojna i vaspitana. Od tvoje djece  nisam ništa drugo očekivala. A ti kako si ti? Kao d ate zlo malo zaboravilo.

-Htjedoh d aje upitam kako me zna  i ko joj je pričao o meni. Ona se zužno nasmiješi:

-Marija , mogu li te tako zvati. Vidiš Marija ,  u mahali nema tajni. Samo treba dobro načuliti uši  i na prava vrata pokucati. Ja sam jendom davno , i ne sjećam se kad , kako i zašto zabrljala sa Dobrim i vjerovatno ga dobro povrijedila. On mi nikad nije zamjerio, a ja mu upravo to S kim s edruži i koja je sa njim. Tako sam upoznala i tebe.  I ne plaši se nikad mi on ni jedne riječi nije progovorio o bilo čemu što nema veze sa mnom. A mahala je i divna i sveznajuća . I čudna i poštena . I misaona i pomalo staromodna i stroga. Mora takva biti da bi opstala. A mahala nikad ne šuti , sve priča , samo je treba dobro i pažljivo slušati. I razabrati istinu izmešu glasina i redova.. Ništa loše nisam čula o tebi.

Nisam znala šta da joj kažem . Još uvijek sam veoma malo znala o njoj , a još nisam naučila da osluškujem mahalu. Vremenom  uz Grdelinku  sam naučila mnogo toga. Mnogo više nego sam znala. Čak nisam znala ni šta znači Grdelinka.Mislila sam da se ruga sama sebi . I jeste , ali na svoj pomalo iščašen način. Ljepota koja je  u nerazumu  poletjela,  pa se nagrdila. Poslije sam pročlitala da je Grdelin dakmatinski  naziv za pticu  koja se u nas zove češljugar  ili štiglić.

Prvog dana mi je rekla:

-Majka si , odmačica , a čujem da si radom stvorila raskošnu baštu.

 Ja sam sebe nagrdila i ne mogu skoro ništa raditi . Il me boli ili nemam snage za bilo šta. Kao što vidiš sve je zapušteno.Tvoja jedina briga je da to dovedeš u red. Sama ćeš odlučivati kako,  koliko i kada  ćešraditi. Ja neću niti imam volje da se petljam u to. Ako se ne plašiš d aću loše uticati na djecu , ja bi im pravila društvo  i zabavljala  kad ti budeš zauzeta.

Jedno vrijeme , primjetila sam , pomalo me podzrivo gledala , bojeći da nisam tu da je špijunira.  Tu sam bila čista . Niti bih to radila , niti mi je Dobri ikada upitao za bilo šta osim :

-Kako je ,kako su djeca i kako si ti i treba li ti novaca?

Ni ona nije pitala za njega.Ka dbolje razmisli oni su biuli tabu tema jedno za drugo. A opet , osjećala sam da jendo drugo  znaju sve . I o prošlim i o sadašnjim , a sigurna sam i o budućim danima. Oni su rođeni u mahali. Živili mahalu , osjećali je znali je osluškivati.

Jedinu asocijaciju koja se odnosila na Dobrog  bi izgovorila kada je bila izuzetno tužna ili kada bi je tijelo i um boljeli:

-Eh  Marija , Marija ! Obadvije smo uprskale.ono najljepše što nam se desilo.

Tada bi okrenula  lice zidu  i zamolila me.
-Idi sad mila molim te ,. Umorna sam . Treba mi sna.

Bila je to istina , ali znala sam i da ne želi da vidim njene suze i očaj.

Bleki – Krhka ruža

 

Crne si kose rasplela

pošla si

a nisi ih peplom posula

 

Grudi  si otkrila

pošla si

a nisi ih krvlju orosila

 

Stegna si stiskala

pošla si

a nisi ih drugom dala

 

Nadom si se zaklela

pošla si

i  meni  si Krhku ružu darovala

Bolom si se okovala

pošla si

tebe jedinu su meni oteli


												

Tatjana Lukić – Vajarija

tijelo koje nosiš kroz predjele i vrijeme

njihovim je prstima kamen milovan

varka je svako Ja

što nadima prsa

i širi grudni koš

još uvijek si parče mermera

na kome se podatno ispružilo dlijeto

vaja te oko

pseće i čovječije

dodiruje i pustoši

pogrda i slava

kako se tanji stas

pred božjom kašljom

i kako raste podbradak

kraj niskog granja i vrapčijeg cvrkuta!

ogledalo koje čuvaš

i kačiš uz zid uz koji sustaješ

– spomen je na sen djetinji

okreni se

i malje već skida oštar brijač

pogled prijekoran, prijeteći prst

sa klicama prenosi te poljubac

ideš iz ruke u ruku

neokončan

iuz oka u oko se prelijevaš

terevenče  dlanovi

bridi pod njima obraz –

kvaran iscjeljuje zub

majstori stari slijepci

graviraju svečano poslijednji zarez

uči se na tebi junoša

miluju i dahću

klešu tvoje jagodice

oblikuju psovku

urezuju plač

ne otiru jedni druge

ni voda ih ne umije sprati

ko varka – ikona

kroz vešare i šatre

klatiš se

i prolaziš


												

Amebe i insanski hajvani / Igrokaz na dan 12 Septembar / Rujan

Danas je Utorak 12.Septembar / Rujan 2023. godine.

Kako nam se prisnilo, danas bi , ko  rečemo biva , trebao nazočiti od 00  do  00 uri 255. dan ove smiješne godine.

Vi se čudite kako godina može biti smiješna , i mi bi da u noj ne persistiraju kreature poput D0dika,Izetbegovićs i Čovića ( i njihovi uvlakaća do za vrat) , koji nas svaki svjetovni dan nasmijavaju svojoj neinteligencijom i poganlucima.

A da šta će drugo pogan raditi , nego pogančiti i bogohuliti.

I još nam je smješnije to što hudi narod ćutke gleda kako ih bagra i fukara  porobljava i bez po muke uz nacionalističke povike i laži u torove baš ko najgluplje hajvane , bez ikakvog otpora utjeruje.   I što je još smješnije ne trebaju im ulari i oglavi iako im non stop rade o glavi.

Taki vam je naš narod. Naučio da ga zbijaju se čopor nalik amebama.

Amebe se razmnožavaju diobom stanica. Kad ameba dosegne određenu veličinu, dolazi do dijeljenja stanica i od jedne amebe nastanu dvije. U nepovoljnim uvjetima ameba se začahuri i živi tako dok ne nastupe povoljni uvjeti.

Nesreća za ljude je što mogu proživjeti vijek a da se ne steknu uslovi povoljni za život. Zato pažljivo sa restom od 110 dana.

Što bi rekle poete  :

-Bolje biti ameba , nego insanski hajvan u nacionalističkom toru.

U prevodu:

– Čak i ameba misli svojom citoplazmom.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

Autor

Hajro Šabanadžović

Nebeske čarolije  Azurno nebo

Nebeske čarolije                                                                 Azurno nebo

Djelić neba  Prozračno nebo

Djelić neba                                                                      Prozračno nebo

Tirkizno nebo  Indigo nebo

Tirkizno nebo                                                                               Indigo nebo

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

Autor

Hajro Šabanadžović

Prozračan dan    Drvo samoće

Prozračan dan                                                                       Drvo samoće

Snovi bez nade      Srce plače

Snovi bez nade                                                        Srce plače

Srce ranjeno    Duša oprosta

Srce ranjeno                                                               Duša oprosta

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

Autor

Hajro Šabanadžović

Traganje za voljenom   Bijela,plava,žuta,zelena

Traganje za voljenom                                                                   Bijela,plava,žuta i zelena

proljeće na valima mora  Magla

Predvečerje na valima mora                                                          Magla

Ljubav je nestala   Ciklon

Ljubav je nestala                                                                    Ciklon