Bosnu i Hercegovinu porobljavaju Balije

BALIJA

Autor : Nijaz Duraković

**

„Bali” na turskom jeziku u izvornom smislu znači seljak.

Ne seljak kao stanovnik sela, već kao sinonim primitivnog prostog čovjeka, čovjeka neobrazovanog, zatucanog, nesojevića, onog koji ne pripada plemstvu i vladajućoj eliti.

To se, pored ostalog, odnosilo i na muslimanskog seljaka, golju, čivčiju ili kmeta.

Ne kao „raja” ili „rajetin”, već kao neko ko zaslužuje prezir, nipodaštavanje, ignoranciju.

Još u etnološkim studijima Jovana Cvijića o balijama se govori kao o onim koji s brda silaze u grad – čaršiju i koji se zaustavljaju na maltama (svojevrsnim carinarnicama) da pokažu šta imaju prodati u čaršiji i dokažu valjan razlog zašto uopće trebaju ući u dotičnu čaršiju.

Te malte su bile svojevrsni statusni – sanitarni klistir, gdje vjerska (muslimanska) pripadnost nije igrala nikakvu ulogu.

Osmanski establišment, oličen u vidu begovata, bio je vrlo rigidan, s velikom dozom oholosti, s aurom plemićke nadmoćnosti, s razarajućim cinizmom, bahatošću, nipodaštavanjem, gizdavošću, svojevrsnom onome koji ima ime, moć, vlast i bogatstvo.

Tako je i svaki primitivni muslimanski goljo i pravoslavni, katolički ili ini rajetin i čivčija.
Nije slučajno da je i danas ostala izreka: „Ne zna balija što je halija” ili „Ne zna balija šta je zdravo Marija”.

Kako je došlo do svojevrsne permutacije, pa se ovaj primitivni naziv uglavnom veže za muslimansko ime, odnosno upotrebljava kao pogrdni sinonim za cijeli nacionalni kolektivitet, ostaje da se istraži.

Površnom analizom možemo doći do saznanja da su u tome dobrim dijelom kumovali „domaće balije”, odnosno upravo onaj sloj novopečenih primitivaca, naturaliziranih i naglo obogaćenih seljaka, skorojevića koji su od lumper-proletera postali nova otuđena elita moći i vlasti i koji su kao svojevrsni munafici (oni koji lažno vjeruju i se predstavljaju) iskoristili sve blagodeti jedne raspolućene i u osnovi anarhične društvene situacije.

Dakle, „balija” kao predominantan moralni element, agresivan, beskrupulozan, primitivan, zatvoren, kao element koji ne bira sredstva, koji nipodaštava i koji duhovno ne može korespondirati sa svim onim što je urbano, kulturno i civilizacijski. Balija koji je utilitaran, sitno – šićardžijski nastrojen, koji je gramziv, koji nema adeta, etike i izgrađenih moralnih normi, koji planištarski agresivno gazi sve pred sobom.

Balija kome je najveći duhovni obzor „U se, na se i poda se”, ili „pojest, popit i poklopit”.

Još je mladi Marks pisao o onima čije se potrebe ne razliku od običnog vola i da uživanje u jelu, piću, seksu, rađanju, stanovanju i eventualno nakitu, jesu prave ljudske potrebe, ali su one i izvorno životinjske. I paun se voli gizdati, i kada ga gledate, on, po pravilu, raširi svoj šareni i kitnjasti rep.

Ovovremeni balija je upravo taj. On se obogatio na muci narodnoj, on nipodaštava znanje, umjetnost, nauku i kulturu. On hoće da kupi i kupuje sve. U ime Allaha, pa sve u džep! U ime Nacije, pa sve na svoj konto. U ime Vjere, pa sve u bezvjerje. U ime države, pa sve protiv nje itd.

Taj novopečeni balija nije pošteni, radni seljak sa svojom patrijarhalnom kulturom, izgrađenim moralnim normama i ethosom življenja.

On je novokomponovani galamatijas primitivizma, gramzivosti, beskrupuloznosti, ratnog i poratnog profiterstva, rođačko-plemenskih veza, lažnog idolopoklonstva i zaklinjanja u „svete” nacionalne interese. Ono što je najopasnije jeste što on počinje da predominira.

Balije su i mnoge ratne hadžije, oni su se potrudili da im hadžiluk plate i da na hadžu zarade, oni od kojih su prebukirani prvi safovi i od kojih pošteni vjernici ni u džamiju ne mogu otići, oni koji u ime vjere varaju i Boga i narod i kojima džamija služi samo kao kadrovska odskočnica i dobra politička preporuka.

Balinluk time postaje ne samo način mišljenja i djelovanja već i svojevrsna pošast koja prijeti da uguši sve ono što je Bosnu izdvajalo u smislu univerzalnih vrijednosti i civilizacijskih prednosti. Na profanoj pragmatičkoj ravni balija jeste onaj koji, prije svega, želi sebi dobro.

Nije ni čudo dobro sebi željeti, jer je normalno i poželjno, ali on svoju „eudajmoniju” vidi samo za sebe, i isključivo samo za sebe. Njegov „ejkomunikus” jeste samo njegov privatni posjed, ćar, dobit i šićar ako treba, njegov jezik jeste u skladu s profanom logikom „da komšiji crkne krava”.

Fermenologija balije jeste čudnovata.

Da bi se razotkrila, valja ući u mimikriju, kameleonstvo, pretvaranje i varanje svake vrste. Ona je tobože kamuflirana, tetoški mimikrirana, zatomljena.

Ta plemensko – stočarska „naiva”, to hinjeno nezadovoljstvo i glumljena podređenost dodatno košta ovu napaćenu Bosnu koja velikodušno plaća sve račune historijske hipoteke.

Balija jeste fenomen, jeste pojava, jeste načina razmišljanja i prevashodno ponašanja.
Balija danas jeste onaj koji destruira, koji ne shvata, ko ne umije i ne razumije.
Onaj koji u ime Naroda nesvjesno pravi destrukciju, koji profanira i čini sveopću blamažu. Gotovo da je zarobljen sentencom „ da je put do pakla popločan dobrim namjerama”.

Njegovi svi putevi vode za Sarajevski forum, koji nije Romanarum, jer jednostavno tako ne može biti.

Preveć je „balija da bi bila halija”, a još je više „balija koji ne znaju šta je zdravo Marija”.
Bošnjaci se, naravno, ne trebaju ljutiti što ih drugi pogrdno nazivaju balijama, ali bi se s balinlukom u „sopstvenim redovima” konačno morali obračunati.

S balinlukom kao stanjem duha, svijesti i svakodnevnog ponašanja.
Možda je to prva kulturna zadaća koja stoji pred ovom mladom, raspolućenom i neizvjesnom državom i krhkom demokracijom u njoj.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba/bosniaks.info

Dogodilo se na današnji dan 20.Jun/Lipanj

Danas je četvrtak  20. Jun / Lipanj 2018. godine

A    ovoj godini  171 dan je dobio vizu za beskraj   , a ni preostalih 194 dana nije daleko.

očas im se smješi ista  sudbina.

Ovo je mjesec u kome lipe cvatu i tananim mirisom osvajaju vrijeme ,prostor i sjećanja u kojim obitava beskrajna Božija milost i ljubav.

Ljudi, molimo vas zastanite bar na tren. Predahnite. Ništa vam neće pobjeći .

Osvrnite se oko sebe , pogledajte i  dole i gore.

Šta vidite?

Neizmjernu ljepotu , savršenu u svojoj raskoši i blagosti, iskri  plemenitošću, koje samo Nebo može

skladati nestvarnim bojama,  čiji titraji svakodnevno tvore tisuće i tisuće priča o harmoniji  Božanskog

stvaranja i milodarja.

Jednostavno u tom jednom jedinom pogledu  čovječiji um biva zarobljen, a oko zasuzi od nježnosti i

miline koje se od srca preliva ka duši.

Što bi poete rekle:

-Osupnuti.

U prevodu :

-Kako ćeš bolan prevesti Božije ljepote i milosti.Samo gladaj i diši.

 

Međutim, zapisano je  , da čak i padajući dani su vrlo nenagodni. Povuku milione ljudi i oni zaglave u limbovima.

A na današnji dan:

1459.- Turci zauzeli utvrđen grad Smederevo, poslednje uporište srpske srednjevekovne države, čime je ona i formalno izgubila samostalnost i potpala pod vlast Osmanlijskog carstva.

1597.-Umro je holandski polarni istraživač Vilem Barenc, dok je pokušavao da pronađe sjeveroistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je dobilo naziv Barencovo more u Arktiku. Dijelove njegovog dnevnika 1871. pronašao je norveški kapetan Karlsen.

1756.- U ćeliji zatvora u Kalkuti ugušila se 123 od 146 britanskih vojnika koje je uhapsio indijski guverner Bengala. Zatvor kasnije postao poznat ka “crna rupa Kalkute”.

1789.-Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak francuske revolucije.

1793.- Rođen je poljski dramski pisac Aleksander Fredro.

1819.- Rođen je francuski kompozitor Jacques Offenbach.

1819.- U engleski grad Liverpul uplovio brod “Savana”, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean. Putovanje od američke luke Savana trajalo 27 dana i 11 časova.

1836.- Umro francuski revolucionar i sveštenik Emanuel Žozef Siejes, jedan od vođa Francuske revolucije i osnivača Jakobinskog kluba. Odigrao ključnu ulogu u državnom udaru 1799. kojim je na vlast došao Napoleon Bonaparta.

1837.- Umro britanski kralj Vilijam IV. Nasledila ga njegova nećaka Viktorija koja je vladala do smrti, 1901.

 

1902.- Rođen je pisac i diplomata Marko Ristić, istaknut teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u književnosti između dva rata. Od 1945. do 1951. bio jugoslovenski ambasador u Parizu.

1905.-Rođena je američka književnica Lilijan Helman. Proslavila se dramskim djelima koja sadrže oštru kritiku američkog društva i memoarima u kojima je opisala vrijeme makartizma.

1909.-Rođen je  američki glumac Errol Flyn.

1923.-Ubijen je vođa meksičke revolucije, legendarni Pancho Villa. Kroz dvadesetak godina revolucionarnog djelovanja stekao je glas narodnog heroja, iako je cijeli svoj život u centru pažnje proživio pod imenog svog prvog zapovjednika, čiji je identitet preuzeo nakon njegove pogibije.

1933.- Umrla je njemačka revolucionarka Klara Cetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta. 1907. je organizovala prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

1944.-Drugi svjetski rat: Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru.

1949.-Rođen je američki pjevač Lionel Richie.

1960.-Američki bokser Flojd Paterson u meču u Njujorku nokautirao Šveđanina Ingemara Johansona i postao prvi bokser koji je uspio da vrati titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

1963.- . SSSR i SAD dogovorile se da uspostave “vruću” telefonsku liniju.

1973.- U Argentinu se posle 18 godina izbeglištva vratio bivši predsednik Huan Domingo Peron. Za predsednika ponovo izabran u septembru 1973.

1991.-Parlament Njemačke tijesnom većinom izglasao premještanje prijestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin.

1992.-Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podjeli Čehoslovačke u dvije države.

Vrlo pametni ljudi i narodi.

1992.-Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je ratno stanje, te objavilo opštu mobilizaciju.

1995.- Umro je francuski pisac i filozof rumunskog porijekla Émil Cioran.

2005.-Francuski sud je oslobodio optužbi njemačkog ljekara Hansa Muenka, koji je radio u laboratoriji u logoru Aušvic, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobađajuću presudu protiv njega 1947. donio je sud u Krakovu u Poljskoj, gdje je uhapšen poslije rata, a potom pušten na slobodu.

 

Hasiba Agic – Kad procvatu behari / Song – Lyrics

 

Kad procvatu behari

kad dunjaluk zamiri

dusa ceznjom procvili

davno smo se rastali

 

 

Ove ruže crvene

od krvi su rumene

Krv i suze ostaju

Srcu koje ubiju

 

Ovo nebo nad nama

sjena je od zastora

sedam kata nebesa

usred naših mjeseca

 

Proljece je u nama

kad se topi suzama

i pustinja procvjeta

nudec’ sliku Dzenneta

 

 

Ref.

Allah Allah Hakk Allah

Alllah Alllah dzellallah

Allah Allah Huvallah

La ilahe illallah

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 10. Jun / Lipanj

 

 

Danas je Nedelja , 10. Jun / Lipanj   2018.

 

Ovako  su se dani  podijelili:

160  umotanih u prohujalo sa vihorom  i pokopane ispod starog hrasta  historije, 205  se priprema za iste ceremonije.

Neobično ,pomisliće neko.   Dani su tako tihi  i dostojanstveni  kada odlaze na vječne pute.

Nemojte da vas prevare. Tako oni levate vabe i  svakog dana milione hablečina povuku sa sobom

Što bi poete rekle:

Hablečina jednom i mrtvac jednom , ali zauvijek.

U prevodu :

Bolje biti hablečina nego mrtvac.

1610.-Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni dio Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom dijelu podigli naselje Novi Amsterdam.

Taj dan se i zvanično može smatrati danom početkom genocida nad domorocima novih kontinenata.

1719.-Rimsko-njemački car Karlo VI protjerao je Špance sa Sicilije.

Španci i Njemci se kače oko Sicilije. Neka stari rimljani su to zaslužili.

1819.-Rođen je francuski slikar Gistav Kurbe. Kao osnivač realističke škole u vrijeme krutog akademizma, smatra se najrevolucionarnijim slikarem 19. vijeka (“Atelje”, “Tucači kamena”, “Talas”, “Pogreb u Ornanu”).

1836.-Umro je André-Marie Ampère, francuski fizičar i matematičar.

1865.- Rodio se Frederick Albert Cook (1865.- 1940.) američki istraživač i pisac.

1869.-Rođen je bosanskohercegovački historičar Vladislav Skarić.

1916..-Otpočela je velika arapska revolucija.

1922.- Rođena je američka filmska glumica i pjevačica Frensis Gam, poznata kao Judy Garland, koja se proslavila već kao djevojčica ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza”, za koju je dobila nagradu “Oskar”. Izvrsno je tumačila uloge i u filmovima Vinsenta Minelija, jednog od pet njenih muževa – njihova kćerka Lajza Mineli je takođe ostvarila sjajnu pjevačku i glumačku karijeru. Ostali filmovi: “Bebe u vojsci”, “Osnujmo orkestar”, “Bebe na Brodveju”, “Mala Neli Keli”, “Sretni me u Sent Luisu”, “Časovnik”, “Zigfildove ludosti”, “Pirat”, “Zvijezda je rođena”.

1924.- Vođu italijanskih socijalista Giacoma Matteottia su kidnapovali i ubili fašisti, poslije govora koji je održao dan ranije u parlamentu, u kojem je dokumentovano razobličio njihove prevare i nasilje na izborima. Potiče iz bogate porodice, završio je prava i veoma mlad je postao vatreni socijalista. Poslije istupanja iz Socijalističke partije Italije u oktobru 1922. postao je generalni sekretar novostvorene Socijalističke unitarističke partije. Izuzetno se hrabro borio protiv fašizma i mučko ubistvo je izazvalo veliki revolt italijanskog javnog mnjenja, a njegovo ime je postalo simbol antifašističke borbe i u Drugom svjetskom ratu ga je nosilo više socijalističkih jedinica u pokretu otpora.

1934.-Umro je engleski kompozitor Frederik Delijus, poznat po simfonijama “Pariz – pjesma velikog grada” i “Brigg Fair” i kompozicijama “Misa života” i “Rekvijem” inspirisane djelom Fridriha Ničea.

1934.-Rođen” je Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

1940.-Italija, kao saveznik Njemačke u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

1942.-Nakon što je u Pragu ubijen visokopozicionirani nacista Reinhard Heydrich, njemačke SS snage spremaju krvavu odmazdu širom Češke.  Potpuno je uništeno i spaljeno selo Lidice, a likvidirano je svo stanovništvo – 340 osoba.

1942.-Počela je ofanziva na Kozaru u Drugom svjetskom ratu, gdje su Nijemci i usataše, uz podršku mađarskih riječnih brodova, u kojoj je oko 40.000 vojnika, zatvorili obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti. U opkoljenom području zbjeg sa oko 80.000 civila branilo je 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda. Poslije 50 dana teških borbi, mjestimično je probijen obruč i spaseno je nešto više od 15.000 civila. Nijemci i ustaše su spalili i opljačkali sva sela, pobili dio stanovništva, uključujući 540 ranjenika, a oko 60.000 srpskih civila otjerali u logore, mahom u Jasenovac.

I neko kaže nije bilo genocida.

1942.-U borbi protiv Nijemaca kod Male Remete u Drugom svjetskom ratu, poginuo je Boško Palkovljević-Pinki, jedan od prvih partizana Fruške Gore,  koji je kao kurir iz Srema obavijestio Vrhovni štab o narodnooslobodilačkoj borbi u Vojvodini. Bio je jedan od organizatora čuvenog bjekstva 32 robijaša iz sremskomitrovačkog zatvora 1941.

1967.-Izrael prihvatio zahtjev UN o prekidu vatre u ratu s Egiptom, u kojem su Izraelci – protiv kojih su ratovali i Sirija i Jordan – za samo šest dana zauzeli teritoruju četiri puta prostraniju od Izraela.

1967.- SSSR prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom i zaprijetio sankcijama ukoliko izraelska armija ne obustavi napredovanje prema glavnom gradu Sirije – Damasku.

2003.-U Kanadi, u Torontu, prvi put sklopljen brak dva osobe homoseksualne orjentacije.

Dvije pogannčerske pederčine , tako se to kaže godpodo hroničari.

2004.- Umro je čuveni bluz i džez kantautor Ray Charles. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada “Gremi”, među kojima su i za najbolju pjesmu, koje je dobio tri puta za redom, za “Hit the Road Jack”, “I Can't stop loving you” i “Busted”.

Zaista je bio dobra muzičar.

2010.- Žestoki etnički sukobi u drugom najvećem gradu u Kirgistanu, u Ošu, u kojem je desetine ljudi izgubilo život, a na stotine ih je povrijeđeno. Zbog tih sukoba Kirgiza i Uzbeka u državi je uvedeno vanredno stanje.

Nikad nismo voljeli kad se ljudi zbijeju. Postaju horde zla.

Bleki – Plavetni dan i čežnja

 

 

Plavetni dan

svijetlucav

kao duša

tvoja

Ocean

Tišina i sni

 

nježnost behara

lepršava

kao tvoje tijelo

Krhka ruža

čežnje

 

ljubavni sjaj

trešnje

mirisan

kao tvoje usne

Bijela dama

zagubljena

 

ljuljačka nevinosti

za dvoje

moj san

nenaslikani

nerazuma

dan

 

urezah

u osjećanja

da Nadu

sanjam

a

srce boli

 

Viktor Igo – Junske noći

 

 

Leti, čim dan mine, cvjetna polja tako
Iz daljine miris opojni svoj liju,
Da u snu prozračnom mi lebdimo lako,
Uva skoro budnog, sklopljenih očiju.

Jasnije su zvezde, mrak blaže izgleda;
Polusvjetlost iskon svodom je rasuta;
Da izgleda svu noć nježna zora bleda,
Čekajuć da grane, u dnu neba luta.

 

Zbignjev Herbert – Dvije kaplje

 

 

Šume su gorele –
a oni su
oko vratova splitali ruke
kao bukete ruža

ljudi su trčali u skloništa –
on je govorio da žena ima kosu
u koju mogu da se sakriju

pokriveni jednim ćebetom
šaptali su bestidne reči
litanije zaljubljenih

Kada je bivalo veoma zlo
skakali su u oči nasuprot
i čvrsto ih zatvarali

tako čvrsto da ne bi osetili vatru
koja je stizala do trepavica

do kraja su bili hrabri
do kraja su bili verni
do kraja su bili slični
kao dve kaplje
zaustavljene na kraju lica

 

Enrico Macias – Tango, L'amour C'est Pour Rien / Song -Lyrics -Prevod na Bosanski jezik

 


    

 

L'amour c'est pour rien

Comme une salamandre, l'amour est merveilleux

Et renait de ses cendres comme l'oiseau de feu,

nul ne peut le contraindre

Pour lui donner la vie.

et rien ne peut l'eteindre

Sinon l'eau de l'oubli.

L'amour, c'est pour rien.

Tu ne peux pas le vendre.

L'amour, c'est pour rien.

Tu ne peux l'acheter.

Quand ton corps se revelille,

Tu te mets a trembler.

Mais si ton coeur s'eveille,

Tu te mets a rever.

Tu reves d'un echange avec un autre aveu,

Car ces frissons etranges

Ne vivent que par deux.

L'amour, c'est pour rien.

Tu ne peux pas le vendre.

L'amour, c'est pour rien.

Tu ne peux l'acheter.

L'amour, c'est l'esperance,

Sans raison et

sans loi.

L'amour comme la chance

Ne se merite pas.

Il y a sur terre un etre

Qui t'aime a la folie,

Sans meme te reconnaitre

Pret a donner sa vie.

L'amour, c'est pour rien.

Tu ne peux pas le prendre.

L'amour, c'est pour rien.

Mais tu peux le doner.

L'amour, c'est pour rien.

L'amour, c'est pour rien.

 

  

 

 

Ljubav je neprocjenjiva

 

Kao salamander, ljubav je divna

I ponovo se rodi iz pepela kao žar ptica

Niko ne može biti prisiljen

Da joj daje život.

I ništa drugo je ne može ugasiti

Osim voda zaborave.

 

Ljubav je neprocjenjiva

Ne možete je prodati.

Ljubav je neprocjenjiva

Ne možete je  kupiti.

 

Kada se tvoje tijelo probudi

Počinješ da drhtiš.

Ali kad se srce probudi

Počinješ sanjati.

Sanjaš  o dodirima sa drugim  zaljubljenim bićem,

Otuda ona čudna jeza

Stvorena samo za dvoje

 

Ljubav je neprocjenjiva

Ne možete je prodati.

Ljubav je neprocjenjiva

Ne možete je  kupiti.

 

Ljubav je nada

Bez razloga i

Bez zakona.

Ljubav je kao sreća.

Ne morate da je zaradite.

 

Mora da postoji na zemlji biće

Koje  te voli kao ludo,

Čak i da te  ne prpoznaju

Spremno je  da dati  svoj život.

 

Ljubav je neprocjenjiva

Ne možeš da je uzmeš.

Ljubav je neprocjenjiva

Ali možeš da je daješ

Ljubav je neprocjenjiva

Ljubav je neprocjenjiva