Nedelja je udarni dar

Nedelja je večeras sve do 00 00 ako nas sjećanje ne vara.

A oni nama nedelja je neradni dan. Jeste li vi vidjeli ikad većih levata?

Da je petak , jalijaši bi rekli tane , nisu voljeli banalne rime. Zrna su čuvali za osatale dane. I zrna i tanadi su imali hejbet. Nikad im nije zafalilo. A nikad nisu ratovali. Osim ako su morali. Oni su samo udarali.  Zato su im trebala zrna i tanad.Valjda otud riječ tandarali. Dobro i metkovi. Da bi metkovali. To je već bolje. Poezija.

I oni nama Nedelja je neradni dan. Blećci. Nama je nedelja udarni dan. Ali ko smo mi da kvalifikujemo dane. Nama je svaki dan –  udrani.

Kako udarni?

Fino. Udarni pa udarni! Volimo udarati , kad god nam se pristavi udaraljka. A udaraljki hejbet, na sve strane. Gdje god makneš udaraljke vriju. I sve vole da se udaraju. I kako ih čovjek ne bi volo i udarao.

Prelijepe, nježne, snene, mirisave, čeznutljive i bome podatne. I vole da se sudaraju i udaraju. Po mahalski bubaju. Savim logično. kakva je to udaraljka , a da se ne voli bubati.

Joj levata, majko moja.

Kakve modrice. Aba zo, vi mislite na vaše papansko bubanje. Nosite  ga kući .Imate frižider pa njega bubajte. Nema ništa za poplaviti. Ni u frižideru , ni na vama. Po koje zrno gorušice i koji trnić. Od toga se neda ni senf napraviti, iako je to vaše gnjecavo.

I oni nama nedalja neradni dan. Kako bolan neradni? Nama je svaki dan neradni. Mi nikad ništa ne radimo, osim što udaramo. oliti bubamo. Tako pravimo život ljepšim. Što više bubaš to je ona cvrkutavija, ljepša i milosnija a život dostojniji življenja.

Ma miriše i cvjeta ko najmirisnija ruža. Ako neko voli slatko, ko neka  najslađa mubarek baklavica. I kako je čovjek ne bi volio i bubao. Čitov bogovjetni život. Ona se ne žali. Već kaže, vidi jel zapisano bar još koji put. Nema kod nje jednine. Zato je išćerali iz hlada gdje vječno vode teku .

I neka su. Šta bi mi blentovije radili da   ih nisu iz raja nama poslali. Ne smijemo ni pomisliti.

 

Što bi poete rekle:

Udaro ti, ne udrao isto ti se piše.

 

U prevodu:

-Ne mo'š joj pera odbiti.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 

 

Poklon Neba   Mjesec opsjenar

Poklon neba                                                                     Mjesec opsjenar

 

Visine   Dijete

Visine                                                                                             Dijete

 

Iskrivljen pogled  Kristalna Modra rijeka

Iskrivljen pogled                                                           Kristalna Modra rijeka

 

Dogodilo se na današnji dan 23. febrar / veljače

Nedekja   je 23.februar, 2020. Omjer 54/ 312.

Veljača samo što nije zaždila a kerovi i mačke se ne vucaraju i ne mjauču. Izdali ih drugovi,mraz i snijeg.Hajvani navikli po snijegu takar priče tkati.Insanski hajvan bi od mraza  načisto rikno.I nikom ništa,samo što bi svrabež do iza vrata zapo.A tamo se ne mre žensko samo počešat.

Da vidimo da li je bilo kakvih slabuja ili nbarem češljugara u prošlim vaktima:

1574.- U Francuskoj je izbio peti vjerski rat između katolika i hugenota (protestanata). Hugenotski ratovi potresali su Francusku do početka 18. vijeka, a punu ravnopravnost hugenoti su stekli tek nakon Francuske revolucije 1789.

Na vrijeme.Ostalo ih par tisuća živih.Inače prije pokolja omjer je bio 59% katolika – 41%Hugenota.Vatikan je kao i nacisti vrlo temeljit.

1685.-Rođen je Georg Friedrich Händel (Halle na Saali, 23. veljače 1685. – London, 14. travnja 1759.), njemačko-engleski barokni skladatelj najpoznatiji po svojim oratorijima i operama.Rođen je kao Georg Friedrich Händel u Halleu, no s dobivanjem engleskog državljanstva 22. siječnja 1727. anglikanizirao je svoje ime i postao znan kao George Frideric Handel. Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija koji je nastao prema tekstovima iz Biblije kralja Jakova. Od njegovih instrumentalnih djela najznačajnija su Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet. Na njega su utjecali talijanski barokni skladatelj, te najznačajniji engleski barokni skladatelj, Henry Purcell, pa je njegova glazba upravo zbog toga izvršila velik utjecaj na mnoge skladatelj među koje spadaju i Haydn, Mozart i Beethoven.

1792.-Umro je  Sir Joshua Reynolds RA FRS FRSA (16. jul 1723 – 23. februar 1792) bio je uticajni engleski slikar iz 18. vijeka, specijaliziran za portrete i poznat po promoviranju tzv. “Velikog stila” slikanmja koji je nastojao idealizirati nesavršeno. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Kraljevske akademije. Kralj George III mu je u znak priznanja za zasluge godine 1769. dao plemićku titulu.

1821.. Umro je engleski pisac Džon Kits, jedan od od najvećih pjesnika engleske književnosti, čije stihove odlikuju izuzetna melodičnost i sažet i veoma izražajan pjesnički idiom. Pokloništvo pred antičkom kulturom spojio je s novom osjećajnošću modernog čovjeka i s fluidnim, mada simetričnim oblicima koje je pretežno sam stvorio. Njegovi soneti, spjev “Endimion”, pjesme “Oda slavuju”, “Oda grčkoj urni”, “Oda jeseni” spadaju među najljepša poetska djela napisana na engleskom jeziku, a “Pisma” su značajan prilog razvitku novije estetičke misli.

1836.- Oko 4.000 vojnika pod komandom predsjednika Meksika Antonija Lopesa de Santa Ane počelo je opsadu tvrđave Alamo u Teksasu koju je branilo manje od 200 dobrovoljaca, uključujući Dejvija Kroketa. Alamo je pao 6. marta 1836. i svi branioci su ubijeni.

1855.-Umro je Karl  Fridrih Gaus (30.april 1777-23.februar 1855) još je sa dve godine bio čudo od deteta, o čemu svedoče brojne anegdote koje se tiču njegove zaprepašćujuće prerane zrelosti. Do svojih prvih matematičkih otkrića došao je kao tinejdzer. Prvi je rešio problem konstrisanja pravilnog 17-tougla samo lenjirom i šestarom. Završio je Aritmetička istraživanja, svoje najpoznatije delo, kao dvadesetjednogodišnjak, 1798. Iako je knjiga objavljena tek 1801.. Bila je kamen temeljac za zasnivanje teorije brojeva kao posebne matematičke discipline, a dao joj je oblik koji ima i danas. U njoj je uveo relaciju kongruencije, što je svakako olakšalo rešavanje mnogih problema.

1866.- Pod pritiskom bojara nezadovoljnih demokratskim reformama, rumunski knez Aleksandar Kuza, ujedinitelj Moldavije i Vlaške primoran je da abdicira i da napusti zemlju. Naslijedio ga je Karol I, princ od Hoencolerna, koji je 1881. postao prvi rumunski kralj.

1883.-Rođem je Karl Theodor Jaspers (Oldenburg, 23. veljače 1883. – Basel, 26. veljače 1969.), njemački filozof egzistencije i psihijatar, protivnik Hitlerovog nacionalsocijalizma i totalitarizma uopće.U središtu njegove filozofije je pojedinačni, egzistirajući čovjek. Kao i druge egzistencijaliste, zaokupljaju ga pitanja smrti, krivnje i Angsta, no u odnosu na svoje suvremenike je nešto optimističniji glede egzistencije kao specifičnog načina opstojnosti čovjeka. Djela: “Opšta psihopatologija”, “Psihologija pogleda na svijet”, “Filozofija”, “Um i egzistencija”, “O istini”, “O izvoru i cilju istorije”, “Filozofska vjera”.

1883.- Victor Fleming (Le Canadi, Kalifornija, 23. veljače 1899. – 6. siječnja 1949.), američki filmski redatelj, dobitnik Oscara za režiju.Rođen, moguće, kao potomak Indijanaca, a vrlo rano je pokazivao mehaničarske vještine; dok je radio kao automehaničar upoznao je redatelja Allana Dwana, koji ga je angažirao kao pomoćnika kamermana. Ubrzo postaje snimatelj, radeći s Dwanom i D. W. Griffithom, a svoj prvi film je režirao 1919. godine. Mnogi Flemingovi nijemi filmovi su bili i akcijski, često s Douglasom Fairbanksom u glavnoj ulozi, ili vesterni. Budući da je bio neotesan i volio sport, postao je poznat kao “redatelj za muškarce”. Ali se dokazao radeći i sa ženama. Pod njegovom režijom, Vivien Leigh je osvojila Oscara kao najbolja glumica, Hattie McDaniel kao najbolja sporedna, a Ingrid Bergman je bila nominirana. (Ukupno je devet glumaca koji su se pojavili u Flemingovim filmovima nominirano za Oscara.) Slavu je stekao filmom !Prohujalo sa vihorom”. Ostali filmovi: “Čarobnjak iz Oza”, “Kapetan Hrabrost”, “Tortilja Flet”, “Jovanka Orleanka”.

1898.- Francuski pisac Emil Zola uhapšen je zbog objavljivanja otvorenog pisma predsjedniku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je vladu optužio za antisemitizam i montirani sudski proces protiv kapetana Alfreda Drajfusa.

  1. Zaljev Guantanamo Kuba daje u vječni najam SAD-u.

I taj Guantanamo će do vjećnosti ostati poznat po nacističkim postupcima sa neosuđenim zatvorenicima.zagovornike i provoditelji tih inkvizicijskih tortura bi se svakako trebalo naći u Hagu zbog kršenja svih civilizacijskih prava.No to su đelati i teroristi nedodirljivih SAD. Mi kažemo kad tad će i oni debelo zaplatiti.

1905.- . Američki advokat Pol Persi Haris u Čikagu osnovao u Rotari klub.

Ovi agresivni „rotarijanci“ su bili leglo muških šovinističkih pešovana.Poslijednjih godina se trude da zatruju svijet nekim svojim ciljevima koji nemaju dodirnih tačaka sa civilizacijskim načelima.

1918.- Jedinice novoosnovane Crvene armije kod Narve i Pskova u Prvom svjetskom ratu zaustavile su njemačku ofanzivu. Sovjetska armija je nosila naziv Crvena armija do 1946.

1919.- Benito Musolini je napustio Socijalističku partiju i osnovao fašističku stranku pod nazivom “Fasci del Combatimento”.

Skonto čoek da socijalisti nisu tako krvavi ko nacional-socijalisti,odnosno nacisti,fašisti, ustaše i četnici.

1931.- Umrla je australijska pjevačica Neli Melba, jedan od najvećih koloraturnih operskih soprana krajem 19. i početkom 20. vijeka. S velikim uspjehom je decenijama nastupala u najvećim operskim kućama u svijetu, uključujući londonski Kovent Garden i njujoršku Metropoliten operu.

1933.- Japan je počeo okupaciju Kine sjeverno od velikog Kineskog zida.

Kako su se tamo proturili to nam nema geografskog smisla.Uglavnom.

1934.- Umro je Sir Edward William Elgar, 1st Baronet, OM, GCVO (2. jun 1857 – 23. februatr 1934) bio je engleski kompozitor. Najpoznatiji je po djelima za orkestar kao što su Enigma Variations i marševi Pomp and Circumstanecs, koncertima za violinu i violončelo te dvije simfonije. Pisao je i oratorije, uključujući The Dream of Gerontius, komornu muziku i pjesme. Od svih njegovih pjesama je najpoznatija Land of Hope and Glory, koja se smatra svojevrsnom alternativnom himnom Engleske.

1938.- Sir Edward William Elgar, 1st Baronet, OM, GCVO (2. jun 1857 – 23. februatr 1934) bio je engleski kompozitor. Najpoznatiji je po djelima za orkestar kao što su Enigma Variations i marševi Pomp and Circumstanecs, koncertima za violinu i violončelo te dvije simfonije. Pisao je i oratorije, uključujući The Dream of Gerontius, komornu muziku i pjesme. Od svih njegovih pjesama je najpoznatija Land of Hope and Glory, koja se smatra svojevrsnom alternativnom himnom Engleske.

U Bosni ima nafte haman ko u Kuvajtu.To je pokazo poslijednji rat.Četiri godine je izvor gorio i jedva je ugašen.Ljudski , zločinački faktor iz bližeg susjedstva i sa svih strana svijeta   pogriješio . Nad izvorom palio cigare i popušio ga. Tako jednostavnio da drugačije nije moglo biti.

1942.-Japanska podmornica u Drugom svjetskom ratu bombardovala je američku rafineriju nafte kod Santa Barbare u Kaliforniji.

  1. U Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drvaru stigla je sovjetska vojna misija. To je bila prva sovjetska vojna misija na tlu Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Jašta nego u partizane.Niste valjda pomislili da bi „žuje“ htjeli imati posla sa ubicama kontra parizana,četnicima i ustašama.

1944.- Josef Staljin deportira oko 387.000 Čečena i 91.000 Inguša, od Kavkaza do Srednje Azije. Većina je bila pri toj deportaciji ubijena.

Neubijenim se izgubio svaki trag.Josiva su Staljina proganjale vizioni pa je moro biti temeljit,ko da su Sovjeti u to doba imali ogromne usisivače poput  Keopsove ili Bosanske piramide sunca.

1956.- Novim ustavom Pakistan postaje islamska republika, sa generalom Iskander Mirzom kao prvim privremenim predsjednikom na čelu.

Nama uvijek smešni bili ti prefiksi iza ili ispred imena država:Kraljevina,carina,neževina, sjedinjena, ujedinjena,socijalistička,demokratska,kapitalistička, bržujska,feudalna itd.

To bi bilo smješno da države po svom ustrojstvu nisu ubilačke i porobljivačke. Zbijaju i porobljavaju ,prvo vlastite podanike,pa onda druge narode,naravno one slabije. Za to im ne treba nikakav prefiks.Međutim insani uvijek zaboravljaju  : Višu silu  i termnin: Sve se vraća,sve se plaća.Kad ,tad.

1959.- Međunarodni sud za ljudska prava otvorio je prvo zasjedanje u Strazburu.

1969.Umro je Stan Laurel (rođen Arthur Stanley Jefferson; 16. jun 1890 – 23. februar 1965) bio je engleski komičar, pisac i režiser, najpoznatiji kao prva polovica komičarskog para Stanlio i Olio, a čija karijera je imala raspon od doba nijemog filma do po-poratnog period. Laurelova zvijezda na Hollywoodskoj stazi slavnih se na nalazi na 7021 Hollywood Blvd u Los Angelesu. Njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: “Muzička kutija”, “Naši odnosi”, “Na Divljem zapadu”, “Dva dobra drugara”, “Fra dijavolo”, “Mi iz Oksforda”, “Veliki posao”, “Naša žena”, “Udri brigu na veselje”.

1970.- Britanska Gvajana stekla je nezavisnost.

1981.- U pokušaju da izvrši državni udar i zbaci vladu Adolfa Suareza, grupa gardista pod vođstvom pukovnika Antonia Tehera upala je, uz pucnjavu, u španski parlament.

Ovaj pit CIA je slabo odradila pripremni  posao i nije na vrijeme pružila potrebnu materijalno tehničku pomoć.

1990.- Poslije 11 godina provedenih u izbjeglištvu u Kambodžu se vratio princ Norodom Sihanuk.

1991.- U Tajlandu pučem bez prolivanja krvi vlast je preuzela vojna hunta, koja je oborila vladu Čatičaja Čunavana.

2001.-U Beogradu je uhapšen Radomir Marković, šef Državne bezbjednosti za vrijeme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učesće u političkim ubistvima počinjenim između oktobra 1998. i januara 2001. Osuđen je 30. januara 2003. na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanju četvorostrukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

Čuli smo da je bio dopisni član Požarevačkog pržuna.

2001.- Svjetska banka odobrila je 11 miliona dolara kredita za Projekat poboljšanja trgovine i transporta u BiH (TTFSE).

Da li ste primjetili vlasti BiH nikad ne iznose podatke na koji način su utrošena sredstva iz kredita.

2001.- U Skoplju je održan četvrti samit predsjednika država i vlada članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Živko Radišić i jugoslovenski predsjednik Vojislav Koštunica potpisali su deklaraciju o prihvatanju Povelje o dobrosusjetskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi.

2001.- Jugoslovenski predsjednik Vojislav Koštunica i makedonski predsjednik Boris Trajkovski potpisali su u Skoplju sporazum o granici dvije zemlje, čime je ozvaničena granica između Makedonije i Srbije iz vremena dok su one bile u sastavu SFRJ.

Tom prilikom se Koštunica susreo sa opoziicijom.Tačno tri godine poslije (26.2.2004.) Borisov avion se prisilno spustio među hercegovaške gudure.Normalno niko nije preživio.Nismo stigli pitati Koštunicu ima li kakvih informacija o padu Trajčetovog aviona.Jednostavno zaboravili.

2001.- Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič smijenio je Edhema Bičakčića sa dužnosti direktora “Elektroprivrede” zbog aktivnosti koje je preduzimao za vrijeme vršenja mandata predsjednika Vlade FBiH,  “koje su imale štetne posljedice na vršenje vlasti, vladavinu prava i budžetsku bezbjednost u FBiH”.

Bičakčiću dobro došlo da odahne.Znao je dok je dinastija Izetbegovića na vlasti njemu neće dlaka sa glave faliti.

2004.- Pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo je suđenje optuženima za ubistvo nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića i za pokušaj atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi.

2005.-Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića, zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima, koje su u srednjoj Bosni počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa Armije BiH. Delić se dobrovoljno predao tom sudu 28 februara. Osuđen je 15. septembra 2008. na tri godine zatvora. Umro je 16. aprila 2010. u Sarajevu.

Haški sud je zamjerio Delaliću što nije spriječio četničke ubice da ispale granatu na Markale i što je jedan borac armije opsovo jednom četničku koljačku mater. Jadnica nije ništa kriva što je rodila monstruma.

2007.- Četrdeset i šest zemalja potpisuje deklaraciju u Oslu kojom se zahtijeva uvođenje zabrane korišćenja kazetnih bombi, što aktivisti smatraju velikim korakom naprijed, uprkos protivljenju velikih sila, SAD-a, Rusije, Kine i Izraela.

2008.- Preminuo je bivši slovenački predsjednik i premijer Janez Drnovšek.

Drnovšek bi trebao da bude opomena našim vlastelinima . Trpo je trpo, pljačkao i pljačkao, punio seharu,maho nekim fukaračkim  ugovorima ,zatvor glavinjo i sada je zanavijek  u pržunu.

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 08 29

 

 

 

 

 

 

Sezame otvori se                                                       Uzburkani velovi

 

 

Violetni đardin                                                              U raskoraku

 

 

Đardin strasti                                                                    Tirkizni velovi

 

 

Krhke zimske ruže                                                               Cvijetni perivoj

 

 

Zbunjeni krajolik                                                             Fantazija Modre rijeke