Oni jašu Mojsije harmoniku baca / II Epizoda / Treći dio

 

” Kako ne bi,spasio mi život. Nije to banka germe. Inače bi najebo ko žuti. Slomila bi me Frka ko’ sepet. Zaibrećena mojim uletom, namah se natandarila ,ja stavio štipaljku na nos, ko velim šta ću moram slušat.

-Šta  ti je trebala ta heftarica za veš?

Periskop – jal’ na lakonski ili latinski, nije bitno, i odmah ‘oš'o dole i samo što nisam doš'o; a ono štipaljka mi smeta. Neću, velim sam sebi , sad odustati niti oči zatvarati kad neki piklić, neki crvić ko nezreli crveni dud mali, samo što mi se na nos ne natandari, oko ne ubode. Ja se okuražih, Frki rekoh: -Eto ti klitoris, jebo te on.”

Nije ni završio, a već po kile brizle u žvalje stavio k'o konta : vala naradio sam se, zaslužio sam. A i on velika poguzija bio. Ni briga ga,  što je to Deba za se rezervisao.  Polako havlja, maslo sa prstiju liže, pivu pije i meraklijski cokće.

Deba zino, deset minuta beknut’ nije mogo. Uvijek nešto sporije,  na tenane mislio.

-Nek znaš, da ću ti opet pricvrljit’ đugumašicu i reći joj da nisi pojma imo gdje je klitoris.

Nikad nije reko; ne zato što nije htio,već se o svom jadu zabavio. Spremala se vojska a Mojsije neće da mu svira onu:  Jesen dođe, jabuke i kruške zriju. Kaže neće papanluka u raji. Ima i toga, nego neće da Debi  vojsku   sluti, zna  natakariće se ko žuti.

Đugumuša nad Sedernikom iza Sedam šuma stanovala. Prije zore ustajala, krave nahranila i pomuzla. Pa mlijeko u đugum, pa đugume na konja, pa konjima do Podrastova, za drvo ih veži,  mlijeko po Bjelavama ,mušterijama raznosi. Brat mlađi joj pomago, ona u trgovačku školu išla,  godina prije završne godine, drugi razred.

Teška vremena bila, otac malo škole  imo, fizički radnik na gradilištu, svaku zarađenu paru bi propio. Majka domačica bila, četvoro djece. Morala se kao čitačica zaposliti.

Tamo na selu  , od Miljevine dva cigara hoda, trideset dunuma oranice i deset  šljivika ostavili. Tako je to bilo, opanke skini, kaloše obuci pa pravac grad. Jedan seljak, drugog seljaka u grad zvao, pitomio. To bila očeva joj priiča; za publiku. On iz vranjanske Gornje čaršije bio, ali se krio.  Aferimi neki. Ganjo ga neki Mutikaša, pa on ko tajni agent, ikognito u Sarajevu živio.

Za Debu je tautologija uvijek grana nauke koja proučava tute. On to nije krio. Za to vrijeme Lenji je pročavao Tautu i tautologiziro je. Teutu su i Mala guza zvali. A nije bila Taute nego Teuta. Otac joj jako kofrčan bio. Deba i Oma najćeše, kažu:

” Vid joj guzova ko dvije rumen jonatan/gold jabuke malo veće. Jedan guz zelen, jedan crven.”

Lenji se nije ljutio , iako mu pravo nije bilo. Što jes’, jes’ mogla joj oba guza u jednu šaku njegovu stati. Imo on veliku međeđu šapu, samo mu nikad nije bilo jasno , otkud su znali da su joj guzovi rumeni i zeleni ko jabuke.

Teuta se nije bunila zbog pogrešnog spelovanja njenog imena, jer ju je Lenji savršeno, dugo, preko nekoliko puta po uh- uh sistemu proučavao, ponavljao i spelovao. Ona se nije bojala spelovanja, čak ni ponavljanja radnji ni misli. Ime joj dobro pristajalo. Nije ni arnautka bila, nego sestra onog konobara Sude iz Bonusa.

Njega su muntali ko levata. Umjesto četrdeset cuga, naplačivo im četrnaest. Rekli mu , kako ćeš bolan ne bio ,četrdeset podijelit sa sedam. Četrnaest je djeljivo sa sedam.Svaki od nas popio po dvije tekučine i to je to.

Konobar se zamislio , prste nešto čeprka i računa i sam sebi kaže: Vidi Sudo što ti je škola.Da ne bi ovih Teutinih ,ja nikad ne bih sazno da četrdeset nije djeljivo sa sedam, a četrnaest jeste. Otad im nije račun donosio.Samo bi tražio lovu koliko daju,vjerovo im.Sve dok ga Deba nije pokušao natakarit.

Konzilij jako veseo,fajront je, oni neke potkačili, neke nisu.Sudo traži lovu. Deba kaže nema lova.

-Kako nema.

-Lijepo,večeras nismo cugali.

-Kako niste cugali, ja donosio svako malo. I zar ne rekoste četrnaest, onih djeljivih sa dva.

– Imaš pravo, četrnaest je djeljivo sa dva. Raja ovaj Sudo je Ajnštajn za kafansku matematiku. Ko bi reko da je četrnaest djeljivo sa dva. A i ti donosio, a gazda i njegova raja odnosili.

Zaboravio Deba da je gazda otišo u ribu,a mladu ženu kući ostavio da sa njima kuburi.No koment, udata žena. jes dobra ,  svi  bi se ćevapčina s njom igrali.

Konobar ovaj put ništa nije naplatio,ali sutradan otkaz dao.Našli mu manjak.Ni platom nije mogao dug pokriti. Sanašo se on.Otišo van dometa konzilija i štos djeljivosti sa sedam,proširio na dva tri,četiri,pet i šest.I lovu zgrno.Za dvije godine vikendicu zbokso. Kaže šta će mu škola, školovo njega konzilij.

Deba je još tvrdio da je eklektik čovjek majstor u klik-klaku, Lenji je oponirao, zamjenio Omu, ovaj se okuražio od kada je klitoris našao. Dakle Lenji je ustvrdio da je eklektik umjetnik koji u svom radu kombinuje moleraj, soboslikarstvo i likovnu umjestnost. Deba se zamisli i kao rijetko kad složi se sa njim:

” Vidi ti upravo opisao Mojsija, pravi Mikelanđelo.”

Lenji se smješka , gleda Dobrog pogledom ga moli , dodaj gas. Zna eto frke, biće tu bacanja harmonika. Uh, jebo ga pacov , nema harmonike. Valjalo bi da se ona pokupila i nekako nadoštiklala.

Sluša Mojsije Moriće, vinil verzija onog Saje i sve nešto hukće, k'o sova na parenju. Vrti se vinil, a Mojsije koluta očima, mrsko u Debu pogledava. Ovaj posta zamišljen,  ćuti,  vrpolji se, objema rukama trpa brizle u se, znoj obliva čelo, on se stolnjakom briše, đaba salvete na stolu, đaba maramica u đepu Dobrog, osjećaj ga nekog belaja dobro potkačio.

Dobri: Šta je Deba, šta si nervozan, malo se znojiš?

Deba mrmlje: Ma , ništa.

I svaki čas pogledava u Mojsija. Mojsije smoto cigar,puši i pijucka, izludili ga Sajini Morići samo što gramafon ne zatandara. Ne mre brez razloga.

Lenji gleda u Dobrog klima na Debu, potom na Mojsiju.

Dobri misli; nešto je ovdje dubiozno, i eksplozivno, ali proširuje malopređašnje pitanje:

“Ti se nešto umorio, diši malo,  maši rukama,pričaj nešto.”

To bio znak za Debu da malo ohane od meze, da popusti malo, da  ne kidiše k'o lav na baklavu.

“Mojsije bolje ti je da si presto da sviraš Moriće prije nego što si bacio onu prelijepu harmoniku, sad moraš Saju slušat..” -misli da je eklektičan Deba , gladi se po trbuhu , usta mu se objesila, pljuvačka samo što ne curi iz ušiju nastavlja:

” Joj majko mila koliko je tu cugebilo. Brizle ko bubrezi bijeli nestadoše , više ih nema, neko ih mazno, dajte mezu, ponestaje, a i onaj soboslikar, Mikelanđelo je cvajtaš bio.”

Gleda ga Mojsije, zapali cigar, čokanjče u ruku, mezu mu Deba ogadio. Nadrka desnu obrvu, otpuhnu dim, dva i blago skoro sa smiješkom u lijevom oku, onom nenadrkanim, objestan smješak iskri, pokroviteljski će Debi:

– Jel ti to meni?

Deba ga bijelo gleda, nejasno mu pitanje, ruke opet zaposlene, ne anlaiše, ipak , aha mrmlja.

Mojsije ustaje, na gramafon poklopac stavlja, ploču ne skida, za remen ga desnom rukom hvata. Ono iz struje , muško u ono žensko ne izvlači. Jok, trga. Na lijevi kuk vinil ćemane pristavlja.  Priđe hastalu, ruku diže, kuk u susret noj opusti i tres gramofon. Za malo Debu, za dlaku , anamo neku,jal ovu , jal onu maši, kroz prozor zatvoreni u hladnjak otvoreni , sintetik muzičara heknu.

Ovaj put se ni basovi ni Sajo nisu čuli. Što ti je elektronika. Ima basova ali se nijedan ne javi.

Mojsije odahnuo i kaže : Videste li to. Lakše tuđe gramafone , neg vlastitiu harmoniku bacat. Što ti civilizacija neće donijeti. Lakoću neku.

Zaboravljene ljepote Božije ljubavi i darivanja zaleđena kistom ( I dio )

 

Zaboravljene ljepote Božije ljubavi i darivanja ,

zaleđena kistom u Galeriji Bosna zemlja Božije milosti.

 

Uvod

Pitali nas kako nastaju mjesečeva i druge slikovne bajke.

Nismo sigurni da bi nas razumjeli,

jer  ponekad ni sami  ne shvatamo kako nam boje pomute um

i misleno se prospu po platnu , sledivši se za vječnost.

Ako kažemo sve počinje s ljubavlju ,

u redu je;  istina je.

 

Ali ipak , to nije sve!

 

Mnogo je ljubavi i poetike utkano u svaku sliku.

Prvenstveno Božije ljubavi i milosti,

koje se posredstvom umjentikovih ruku

i zabezeknutog uma pokušavaju prenijeti na platno.

 

Fasciniranost  Božijim blagodatima ,stvaranjima i stvorenjima ,

djeluje na boje i one postaju  odane i razigrane,

nježne , plemenite , pune radosti i ushićenja.

No , to se  ne može  u jednom zapisu opisati,

ako se ikako može razumljivo objasniti,

jer mi ljudi smo uglavnom neuki i nemamo vremena za takve sitnice.

A i  svaki zaleđeni kadar  ima svoju  priču , osjete  i svoje boje.

 

Često se zamislimo:

Odrekli smo  se Boga Jedinog  radi žurbe i “egzistencije “!?

Trpamo i trpamo, preko tijela braće gazimo, samo da je nama dobro.

Zaboravljamo da se dobro  samo od Boga dariva, i dobrim vraća.

Dobra koja pribavljamo , a uz koja nije pomenuto Božije ime i Božija milost nije dobro.

 

Mislite da smo skrenuli od naših slika?

Nismo, nikako nismo. One su dio uvijek ustreptalih damara.

 

Svi mi imamo/nosimo Božije darove u sebi.

Istovjetne i neslućene, od samog rođenja.

 

Još u majčinim  utrobama, dok smo  jedno krhko

i prelijepo ništa , tek začetak jednog posebnog mikrokosmosa ,

Bog milostivi nam  udahnjuje dušu ,

darujujući ljubav ,milost i znanje.

 

Rođenjem počinjemo gubiti ono što nam je dato.

 

Roditelji, okolina, škola,društvo nas

( upravo tim redom )

počinju sputavati ,braniti nam i ograničavati.

 

Dok smo djeca ne razumijemo odrasle – “učitelje”.

Želimo se samo igrati i “dječijoj” mašti ,

toj božanskoj iskrici pustiti na volju.

 

Budi miran,budi dobra,ne prljaj se,

ako ne budeš dobar ili poslušna ukrašće te neko,

oni drugi zli ljudi…

 

Prosto sluđujemo djecu koja nevino i sa radošću

hoće samo da uživaju u Božijim blagodatima…

 

Oni koji uspiju sakriti ili sačuvati svoju djetinju dušu

ili dio nje , kad “odrastu” nastave se igrati

i stvarati svoje nove , predivne svijetove .

 

U narednom periodu ćemo vas , vizuelno i riječima,

upoznati sa nekim  čarolijama i biserima Galerije

Bosna zemlja Božije milosti.

 

Slika 1.

 

Mjesečeva bajka

 

( Slika u porodičnom vlasništvu )

 

Slika Mjesečeva bajka je vrlo neobična ,

jedinstvena u poznatom svijetu slikarstva.

Po svim značajkama odudara od bilo čega do sada naslikanog .

Bijeg od bilo kog poznatog  pravca ,teksture  ili tehnike?

Jednostvana kombinacija , dvije boje, bijela i plava  u tisuću valera .

 

Nebo, Mjesec , Planina , golet (možda srebrena zimzelen)

i Modra rijeka u uskovitlanom  zagrljaju snježne noći.

Sve se prelijeva i iskri , obasjano  mjesečevim srebrom,

naizgled statično, a tako puno života.

 

Predah između dvije sniježne oluje išaran je munjama?

Snaga olujnog  neba koje prijeti ,

uzavrelost nabujale rijeke koja nosi  sve pred sobom ,

nasuprot mirnog ,tihog, dvozračnog mjeseca ,

koji , uz pomoć snježnih kristala prosijava,

svjetleći planinu nadrealnom čipkastom bjelinom  ,

koja blješti i obasjava noć vizurom iskona.

 

Umjetnikov krhki univerzum nema jasno bojenih granica.

Sve je u naznakama , a tako nježno i jasno tkano i pleteno.

Upitno je  gdje se završava planina , a gdje počinje noć?

Da li na obodima čipkastih zmijica ili visoko gore do samog Mjeseca.

A možda , u tom beskrju  snijeg ponovo počinje bojažljivo da leprša ,

strahujući  da ne baci sjenu na Srebrenu svjetlost ,

koja se vlastelinski ustoličila na blago osjenčenim zidinama

i hridima u vrhovima planine.

Jedino se neukrotiva ljepota , uvijek nestvarne Modre rijeke ,

kao neki perpetum mobile ,

iznova , kao nekim prividom vraća , da  upije milost Mjesečeve bajke.

 

Posmatrač je u prilicu da sam povuče neke granice

i subjektivnom percepcijom odredi da li se to bjelasaju nebeska bespuća,

goleti planine ili srebrena zimzelen.

Ili , možda , zabezeknuti  slikar , opijen mirisom eteričnog ozona,

bojuom neštedemice posipa krajolik, i ledi tisuće iskričavih zmijica.

 

A opet ima tih vječito zaljubljenih sanjalica  ,

rukom u ruci,  ljubavlju na usnama, srcem krvavim i živim na dlanu

koji prepoznaju uzvišenu nježnost i blagost ,

kojom se  Božija ljubav, milost i dobrota ,

prelijevaju obzorjem djetinjih snova.

 

Ipak uputićemo vas u jednu tajnu:

-Svaka ljepota je u oku posmatrača.

 

A mudraci nas od iskona uće :

– Oči su ogledalo duše.

 

Bog je Milostiv ,

Hvala ti .

 

 

Oni jašu Mojsije harmonike baca – II Epizoda ( Dio drugi)

Kota kod drvene džamije

U bližoj okolini je samo doktor Živanović toliku bašću imao. Šadervan nije , to nikom nije jasno. Sad bi Deba nešto religiozno,  možda nacionalno lano, ali ne zna da ovo pišemo,zasad,tako da smo dobro prošli.

Rekosmo ili nismo, 0tac Nećkov penzioner bio, al’ nešto mu se penzije malom učinila, a nije bila; pa je “moro” mutevelija džamije drvene postati. Preko veze. Jakako, nema  drugačije. Ovi naši hanefijski bilmezi ,što se na one koji su se pocijepali u vjeri lože, to tako rade. Samo između sebe talove dijele. Ništa narodu.

Džamija preko puta kuće, ulica Provare (nekad Čapajeva) pet metara ih dijeli, ali glavni ulaz u Himzarinoj sa strane. Sebi pomoćni odmah po muteveluku u ogradi izrezao i napravio. Objašnavao naširoko i nadugačko ; bliže mu. Mogo uletit u džamiju kad mu ćeif čak  i o ponoći , iako tog termina u vaktiji nema. Kaže  sve za kontrolu i pod kontrolu se mora  stavit.

Sad je tu glavni hodža i mutevelija, onaj što je u gumenim kalošama bez cipela; sa sela nekih godina poslije doselio, sihire bacat “znao”, veliku kuću niže Mulazimovića džab – džabe zdipio. Tako vam to ilmije rade , ko pijavice; prihvate se se jal insana , jal hajvana pa muzi , pa muzi dok sve ne isisaju.

Četiri kuće povrh Nećkove živio Oma sa roditeljima i sestrom. Zvao je Kanita,a kad bi se naljutio Kalamiti; ono Đejn zbog tarzana raznih ispuštao.

Debu od Nećka jedna kuća djelila, ali ulaz bio od Tahtali sokaka (nekada Jelene; ne Grbić, Ibrine ili Hercine već Vitasovićke).Nju Mojsije nije računo u Jelene.Kaže neko joj greškom ime dao.Gdje si ti bolan vidio  da neka Jelena bude partizanka.

Na drugoj strani , malo niže a preko puta Bogumil Časar sa ženom Lidijom, sinom Mirom i kćerkom Dijanom živio.Poslijednji Bogumil, imenom i vjerom.Nije dao Bosnu i od srkleta ga srce heknulo.Sin mu za čerečenu, nebogumilsku Bosnuživot dao.

Prva kuća ispod, raskršće ih odvaja stanovali Baška Baša i Dobri.Desno od njih već pomenuti dr. Živanović. Dolje , lijevo druga kuća niže  braće , bijaše Mojsijev, ne baš željeni dom.

Samo što su sjeli oko salonskog stola od mahagonija Deba upita Lenjeg dajući na znanje da je vrtio riječnik:

-Što si bio brižan, ili kako ti reče akuratan.Možda si brino što ti jaro glavu nije mogo dići.?

-Nije to bitno, htio sam malo da spasim atmosferu tog upeklog jutra.”

– Jebala te, da prostiš atmosfera, što ne skoči za Mojsijevom harmonikom da je spasiš, sada bi imali muziku uživo, a ne neku Jugoplastiku.”

Ljut Deba, nema mu žive svirke, ova vinilska ga još brže uspava. Hoće Mojsije bacat harmoniku,  pa raja nagrabuse.

Nije se druženje ni zahuktalo, drugi dan tek je, eto ti Ome , iz sobe uleće sav osafunjan, samo u fiskultunim gaćama,od parheta na pruge, gleda u Mojsija i pita:

-Ima li ko bateriju?

-Šta će ti baterija?

-Ma jebo ti onu blesavu Frku, jebo je pas!

Oma je inače po sočnosti i fleksibilnosti maternjeg jezika bio nenadmašan i u raji i šire.

– Ja u poslu, zašiljio joj ga do bubrega , a ona me gurnu dole. Pas mater. Ajd’ velim ja , šta ću, uzvratiti se mora. A dole tuhne, dušu za povratit; ja se baildišem, okrenem glavu pa ispljunem, pa nazad, pa opet u stranu i sve tako. A onda: krik . Jebo je krik ispusti, prepade me načisto, samo što nisam zatrzo ko Herco.

-Klitoris Oma,klitoris!- vrišti Frka.

– Prepade me bone, šta vrištiš misliće svijet da te silujem ili ti belaj neki radim.

A ona samo još uh i uh i ne zove više klitoris upomoć. Ma čuo sam ja da ima naki klitoris, ko ženski neki klinčić. Ja se zaviriv'o, uvirivo’, nadviriv'o, ma znaš ti Frku, crna rupa: ništa se ne vidi. Eto zato mi treba baterija.

Mojsije je uvijek imao bateriju, planinar bio, a i babi u zoru nije smio kandilje u bašći palit, da ne probudi đule. Izvadi je i bez riječi mu je dade. Zna on šta je belaj i gdje je klitoris, niti se nasmija , niti riječ ne prozbori. Samo mu se ramena tresu.

Oma se za par minuta vrati još crveniji,znojaviji i raspomamljeniji.

” Šta bi, ti brzo nešto.” – hinjski rovari Deba.

” Kako brzo , pizdo jedna hinjska. Jes’ da je Frkina ko crna rupa, ali nije ona prava crna rupa. Ni bateriju i glavu ne možeš zagurat u nju. Kad baterijom gore dole ,ni traga onog klitorisa. Ruku ko ginekolog  zavuko, pipkam, gurkam, tražim; a ono ništa. Sve nešto roskasto, meljavo baš ko teleće brizle pred roštilj.”- progovara Debinim riječnikom, a ovaj gleda sa žica tek prispjele brizle. One puste drhte, rumene i reš crvenkasto smeđe, baš ko jesen u punom  cvatu, miris se zavlači u mozak. Deba oblizuje usne, guzica mu igra ,ko rep kerčeta kad ga koskom vabiš.

” Ma pusti brizle Deba ” – vidi Oma nikakve vajde od Debe-“kako ću ba Frki reći da nema klitoris.”

“Fino, ti joj samo kažeš da nema klitoris i riješio problem.”- umuje Baška.

“Jesi pametan ko ricinus, idi ti pa joj reci, ima odnekud izvali đugum i tres ode glava. Znaš kakva je frkava, kad joj ne ide.”

” A ti je opet jezikom pomiluj, odozgo ka dole, pa ponovi, odozdo ka gore; što ako malo tuhne ništa ti ne fali, mark špicovske brkove imaš. Ako se malo sa grmom zapletu veze nema, samo gledaj i zapamti ne okreći se sine. ” – sasvim ozbiljno Baša, kao da nekom od toga život zavisi.

“Ja mahnitog li hajvana ,ljudi moji!”

Samo što to reče odleti, ne prođe ni minut, dva, evo Ome cvjeta i veselo priskače Baši i sve ga u obraze ljubi. Baš ko hajdučki junak , hajdučku kukavicu. Ovaj ga gura od sebe, briši peško, nešto u tom smislu.

” Vi se ko biva ižvaljiste.” dobacuje Mojsije.

 

COVID 19 – XIII Dio / Imbecilna silnička bagra

 

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

 

slika iz galerije  Foto: HDZ BiH/Sa jedne od ranijih sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Neosuđeni ratni zločinac Franjo Tuđman                      Njegovi nasljednici

Obješen o sramni stub  smetljišta historije

 

UZNEMIRUJUĆE: FOTO - Fotograf koji je bio svjedok horora u ...  Hrvatski mediji: Hrvatska je izvršila agresiju na BiH - Klix.ba

Monstruozni masakri / Azići                                                 Predvodnici genocidnih , ustaških monstruma

 

Der Standard”: Kolinda je sijenka nad Hrvatskom  Brigitte Macron, MAXXX News | RMF MAXXX

Licemjerje zaljubljenice u ustaše – ugodna šetnja          Predsjednica ,prva “dama” jednog naroda ,

Jasenovcem , stratištem strahobalnog genocida             supruga ,majka ,vjernica ,katolkinja,

 

Kažu ,ženska  malčiice  (???)  sklona flaši i muškarcima.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Malčice???

AHA!  Kak’ ne ?

 

–   800.000 umorenoh osoba, procjenjuje se u knjižici “Dokumenti ustaškog terora: Koncentracioni logori” objavljenoj 1944. god. u izdanju Vjesnika Jedinstvene narodno-oslobodilačke fronte Hrvatske,u kojoj je vojevoao potonji ustački pijanac i neosuđeni zločinac Franjo Tuđman

Sramotna godišnjica – Heliodrom | Tacno.netKao nekad Karadžič i Boban: Dodik i Čović ruše državu BiH ...

Heliodrom stratište združenog genocidnog poduhvata             Braća po krvi i nasljeđu

**

 

“Klub zastupnika HDZ BiH-HNS Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije inzistira na radu Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i održavanju 8. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvane za utorak 31.3.2020.godine”

 

Predstavnički / zastupnički  dom se sastoji od 98 poslanika, Oni su iz svih regija Federacije.

U svakoj regiji ima mnogo zaraženih corona virusom.

Virus ima životni vijek / ili narodski rečeno rok zaraznog  ašikovanja  14 dana , prema slijedećem izabrnaiku, sa izvjesnim eksponencijalnim rastom.

Svaki zastušnik će doći vozilom. Većina njih i osobnim vozačom, možda poneki i saputnicom. Nećemo insinuacije o sačekušama.

Svi zastupnici moraju negdje odsjesti ili imaju stanove ( najprije će biti ) u Sarajevu ili maju neki drug neki drugi vid smještaja

Svaki od zastupnika i vožača su potencijalni kalster , tokom čitavog puta, tokom boravka u Sarajevu i samoj skupštini.

Dolaze u Sarajevo , raskomoćuju se po stanivima ili prebivalištima, teferiče po skpštinskim resoranima i barovima, klubovima. zbijaju se u  skupštinsku salu, susreću se / pametuju na puzama. Bez obzira na sigurnosne mjere i mjere opreza , 100% je sigurno da će doći da razmjene Corona  virusa  vazdušnim putem između sudionika i okoline.

Skupština mora angažovati redovno i pomoćno, tehničko osobčlje za uspješan rad . Mora otvoriti restorane, sanitarne prostorije, hodnike pristup. To insistira angažovanje radnog i pomoćnog osoblja.

Zgrada Skuptine se mora pojačano obezbjediti i sa unutrašnje i vanjske strane.

Sveukupno kontakti se neizostavno moraju dogoditi mešu više hiljada osoba.

Neizbježno se mora računati na moguće klastere i eksponencijalno prenošenje zaraze.

Sada se postavljaju pitanja za maloumnike:

-Ko su oni da krše zakone , ograničenja i uputstva koji su sami donijeli , sudjelujući u njihovim   kreiranju i insistirajući na primjeni.

-Da li se to oni postavljaju mimo zakona?Valjda silnici misle  da su nedodirljivi.

-Da li je traženo zasjedanje bezbjedonosno-zdravstveni udar na integritet Federacijw BiH i , posredno na integritet Republike BiH.

-Da li je ovo svejsni pokušaj širenja smtronosne zaraze na centar Federacije i  Republike BiH.

-Koliko će ljudi  biti izloženo zarazi , i koliko će  ljudskih života biti izloženo pogibelji.

-Koliko će materijalno tehničkih sredstava ( rukavice, maske, dezinfekcija… )  neizostavno neophodnih pučanstvu biti utrošeno u danima oko  održavanja zasjedanja.

-Svo poslanici će tražiti i da budu testirani na virus svi članovi njihove dolazne ekipe.Svi radnici u skupštini i oko skuštine , po principu humanosti i zdravstveno bezbjedonosne situacije će morati biti podvrgnuti testiranju. Normalno ako se slijede upute i naredbe vlada i štabova , svi, ama baš svi se moraju izolovati na 14 dana ,jer su potencijalna tempirana /razorna bomba  po zdravstveno životne okolnosti u BiH.

-Svojim povratkom u mjesto stanovanja, svaki od njih je potencijalni klaster, prenosnik zaraze za obitelj, bližu i daljeu okolinu.

Ima još detalja , zbunjujući detalja, pitanja i nedoumica.

Sve se slijeva u jedan zaključak:

-Pljačkaška i fašistička HDZ  bagra se toliko osilila , da u svom maloumnom pohodu , zsanovanim na tekovinama ustaša Franje Tuđmana , u ovim smtronosnim vremenima nastavlja rad na dezintegraciji i opstrukciji rada Federacije BiH , a time i Republike BiH.

Njih nije briga za kolatarne štete. Važan je zločinački cilj. ( Baciti pogled na uvodne slike.)

A zapravo njihovo slijepilo je poput Damoklovog mača ,

Njihovo činjenje i nečinjenje na račun Bosne i Hercegovine zemlje Božije milosti , će im se vrlo sigurno obiti o glavu.

Ne moraju ići po pamet koje nemaju i razmišljati.U svojim redovima imaju sahranje , mrtve ili žive monstrume , mrzitelje i neprijatelje Bosne:

Neka za zapitaju gdje su sada pijanac Tudžman, Boban , Prljak ?

Gdje je nestala oblokana Kolinda Grobar Kita…?

Kako se sa “herojstvom” i  izolacijom bore zločinci , haški robijaši?

Kako se ustaška hunta ne boji nebeske kazne i bijede svog potlačenog naroda?

 

Kažu : Pravda je spora.

Vjerujte lažu!

Pravda uvijek stigne na vrijeme ; kada se pogan najmanje nada , a najviše osili i slavodobitno uživa u silništvu i krvavim i zlim  djelima.

Corona virus Nebeska kazna i proviđenje (Prvi dio) / COVID 19 – XII Dio

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

 

Ipak , mora se primjetiti da je Corona virus poslata kao Nebesko proviđenje i kazna.

Odjednom prvi put u historiji civilizacije svi su jednako ugroženi i svi jednako strahuju za svoj život.

Corona virus  pokušava da uspostavlja komnističke odnose . Svakom prema zasluzi, za činjenje i

nečinjenje.

Od Postanja se zna :

” Pred Bogom svi ljudi su jednaki.”

Ipak u ime Božije ljubavi , pravednosti i milosti odlučeno je da COVID 19. u najvećeoj mogućoj mjeri

zaštiti trdudnice , dojenčad  i mlađe generacije.

Logično.Oni su sasvim  nevini u onome što se dešava širom svijeta i budućnost  planete Zenlje.

Najviše su pogođa  i najveća smrtnost je među “ugroženim” kategorijama:

starijim osoboama, političarima, vlasteli, silnicima,bogatim bahatim,bludnicima, grešnicima ,

neodgovornim , sljedbenicima Sodome i Gomore …

Corona virus uvodi prijeko potrebni  red.

Otkriva jad , bijedu, bešćutnost i nehumanost  svih  onih niškoristi , zločinaca, monstruma i bijednika

koji vlada svijetom.

Zapravo ,corona virus je pravedna kazna za sustavno razaranje , pustošenje , ubijanje Zemlje i njenog

nevinog  stanovništva , flore, faune i ekosustava.

Zemlja se pobunila. Kaže dosta više; zastanite , razmislite šta vam je ubuduće  činiti.

 

Vi će te se pobuniti i pitati :

-A šta sa nevinim  koji  umiru , a nisu zlo činili zlo , da li je to pravda.

Mi ćemo odgovoriti protupitanjem ( iako nije pristojno):

-A šta su ti “nevini” učinili da se bilo koje zlo zaustavi? Zašto ne dižu svoj glas protiv svega što se

dešava a što je u suprotnosti sa naukom i ljubavlju Boga Jedinog , Milostivog, pravednog.

 

Božanski zapis kaže:

Ista količina  zla je i u činjenju i u nečinjenju.

 

Prizori iz života Gspodara života i smrti i njihove “demokratske vizije”  koji brane svijet od Gladi ,

Žeđi , Ratova i Virusa i drugih pošasti???

Lice i naličje svakodnevnog života.

 

Pogledajte neke prizore. Možda shvatite o čemu je riječ?

 

Portal za škole - Osnovnoškolci - Vatikan 

Sveta stolica Orbi et urbi – Krvavi gospodari života i smrti grada i svijeta

Zašto ne postoji Dan žrtava Svete stolice , Dan žrtava Hriščana ili bar Dan žrtava   Katoličke crkve?

Sramotan broj progona i ubojstava od kako je Kršćanstvo prvi put dobilo vlast, jedan je od najgorih u povijesti. Ukupan broj Manihejaca, Arijanaca, Priscilijanaca, Paulicijanaca, Bogumila, Katara, Waldenzijanaca, Albigenza, ‘vještica’, Lolarda, Husita, Židova, Afrikanaca, Amerikanaca, Azijata Aboriđana , Maora, Inuita, Polinežana , Cigana , Slovena , Arapa, Palestinaca , Bosanaca i Protestanata pobijenih zbog pobune protiv Rima ili drugih denominacija, prelazi nekoliko stotina   milijuna; a osim stvarnih pogubljenja, daleko veći broj je mučenih, zatvorenih, silovanih  i osakaćenih.

Samo broj spaljenih, ubijenih i mučenih žena tokom lova na vještice doseže brojku od 8 milijuna ( po nekim procjenama i 9 i više miliona ).

No,niko neće saznat pravi obim monstruoznosti i zločina  Nvete stolice i njene inkvizicije.

Mama i sinčić: Kraljica Elizabeta Druga i princ Čarls Znanstvenici identificirati i potvrditi 250 mjesta na kojima su u ...

 

“Dosad smo uspjeli identificirati i potvrditi podatak o oko 250 mjesta na kojima su u kolonijalnoj Australiji počinjeni pokolji, a procjenjujemo da ćemo ih, do kraja našeg projekta, otkriti oko 500”, rekla je za Reuters voditeljica istraživanja Lyndall Ryan.

Kazala je da je na otkrivenih 250 mjesta pokolja pobijeno oko 6200 ljudi, među kojima i stotinjak Europljana. Dodaje da se “pokoljem” smatra svaki incident u kojemu se ubije najmanje šest ljudi

(SOTT.net 29.3.2020)

Inače pretpostavke govore da je Btiranska kruna ubila , naučnim riječnikom rečeno poklala nekoliko stotina hiljada Aboriđana.

 

Javier Solana - Wikipedia  Grafika slikara Theodora de Bryja: Pokrštavanje Južne Amerike

Grafika slikara Theodora de Bryja: Pokrštavanje Južne Amerike

 

Iglesia católica durante el nazismo - Wikipedia, la enciclopedia libre  DAHAU – najstariji njemački koncentracioni logor – CRTICE IZ HISTORIJE

Pokrštavanje Jevreja, Roma, Slovena i  ostalih “antuhrusta”

 

Kip slobode The United States Government's Relationship with Native Americans ...

Kada je Kolumbo 1492. stigao u Novi svijet, bio je to dom 60 ili 70 milijuna ljudi, gotovo onoliko koliko ih je u tom trenu živjelo u Europi. Negdje između 7 i 12 milijuna ljudi živjelo je na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, ali ne kao jedna homogena nacija, već kao više od 350 različitih skupina koje su govorile više od 250 različitih jezika.

Sada u izolovanim  konc logorima / rezervatima u SAD uh živi  oko 100.ooo. Gdje je nestalo 10 miliona Native Americans.

Hirošima I Nagasaki Hirošima posljedice - 70. obljetnica bombardiranja!Scena.hr Preživjeli Horor: "Ljudima su visili dijelovi tijela..." | Express

Atomska ” demokratija”

Deset američkih činjenica o Vijetnamskome ratu - Vojna povijest ...  Francuzi u Vijetnamu

Napalm demokratija

  U.S. Soldier picking up the corpse of a dead Viet Cong soldier ...

Demokratsko prebrojavanje

Slika masakra u južnom Vijetnamu koji je počinila američka vojska. Masakr se dogodio u selu My Lai, a ubijeno je između 350 i 500 civila. Ubijeni su bili nenaoružani, većinom žene i djeca, pa čak i bebe. U američkoj vojsci je pokrenuta istraga, no osuđen je samo jedan jedini vojnik – potporučnik William Calley. On je osuđen na doživotni zatvor, a odslužio je samo 3 i pol godine, i to u kućnom pritvoru. Fotografije masakra snimili su sami američki vojnici. Kad su fotografije izašle u novinama, došlo je do velikog uzbuđenja u javnosti i još se jače razvio pokret protiv američkog angažmana u Vijetnamu.

 

5. veljače 1885. Leopold II. (Belgija) – zašto su zaboravljena ...  Afrički holokaust - Belgijski kralj Leopold II i brutalno ...

 

Kada vidite ovo lice ili čujete njegovo ime trebali bi osjetiti jezu kao kad čujete imena Hitlera ili Pola Pota. On je ubio barem 10 milijuna ljudi i to na svom imanju.

To imanje je Kongo, koje je belgijski kralj Leopold II zakonom pretvorio u privatan posjed. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja kolonizacije Azije i Afrike, skrasio se u Kongu. Kupio ga je i porobio sve ljude, pretvarajući cijelu zemlju u osobnu plantažu robova.

COVID 19 XI Dio / Koga to Sebija Izeti , čupačica grkljana zajebava

 

  meka - alo.rs

Buduća hadžinca                                                                Licemjeri , kuku vam i lele!

 

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

 

Provjerite , vrlo smo pristojni, kulturni i vaspitani i uz to bogumilska Gospoda

Dame rijetko kada spotičemo.

Normalno ,ima izuzetaka kada se to mora, ili kada je sumnjičavost u “damstvo” velika , jer  su neke

mentalne  odlike dotičnih nedefinisane  ili su  pobrkale polnost.

 

Da vidimo ko je ta , da prostite  , Sebija Izeti  , čuvena , opetovana čupačica grkljana , tiranska

autokratica KCUS , gospodarica života , uma i straha  zaposlenih , koja uz to  određje podobnost ,

medicinskog znanja, zdravstvenog  osoblja , stanja u zdravstvu i na kraju odlučuje  o liječenju

bolesnika , ovisno o nepotizmu i simpatijama .

 

Kako nam  nam  kupljeni mediji , poltronska, uvlakačka,  nepotistička, mafijaško-pljačkaško

pljačkaška bagra i fukara sugeriše , satrapica je neprikosnovena prva SDA ženska

Prepostavljamo da znate da to podrazmjeva o dio Federacije  BiH ,  određenom turskim  amanetom i

Islamskom deklaracijom jednog od osnivača SDA , višetrukog , nepopravljivog  robijaškog povratnika

i bigamiste Alije Jahićija , njenog svekra.

 

Prvo i osnovno :

Po svim  mjerilima patriotske i boračke populacije , ona i cjelokupna uža i šira

porodica Izetbegović su pobjegulje i izdajnici  domovine nam Republike Bosne i Hercegovine.

 

Drugo ne manje bitno:

Svoj bijeg iz zemlje u krvi i plamena je završila u Zagrebu , prijestolnici genocidne i agresorske države

Hrvatske . Imala je pametnijeg posla nego dijeliti sudbinu Bosanaca. Školovati se za direktoricu KCUS,

Početkom rata u Bosni i Hercegovini specijalizaciju je nastavila u Kliničkom centru „Sveti duh“ na

Sveučilištu u Zagrebu.

To je bilo familijarno nanijećeno.

Mi nećemo tračati. Prepustićemo riječ medijima:

USKinfo.,ba / 25.01.2016.

“Za razliku od briljantne karijere akademika prof.dr. Senke Dinarević-Mesihović  (smijenjene direktorice KCUS), nova direktorica UKCS-a Sebija Seka Izetbegović studirala je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu skoro 11 godina, a o ratnim specijalizacijama, pohađanjima postdiplomskih studija u Zagreb je degutantno i suvišno govoriti. Biografija prof. dr. Sebije Izetbegović.

Ipak, kaka politika čini čuda tako je uz pomoć prezimena Izetbegović dogurala do direktorice najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Njen stručni i naučni rad je i više nego skroman, što dokazuje bilo koja relevantna naučna baza podataka. Nova direktorica bila je jedini kandidat za ovu poziciju. Njen muž Bakir je rekao da je dobro što je onda na toj poziciji jer ima dobre veze i uticajna je!?

Smjena prof. dr. Senke Mesihović-Dizdarević je bila i očekivana jer navodno Sebija Izetbegović je oduvijek bila ljubomorna na naučni i stručni uspjeh akademika Mesihović-Dizdarević.

Manijakalna smjena i to ako ne prva, onda među prvim na UKCS, nakon što je ustoličena u direktorsku fotelju je samo još jedan dokaz u nizu koliko je Sebija Izetbegović ostrašćena, osvetoljubiva, ljubomorna i sujetna osoba.”

Aha, sada sada su nam jasne , crnohumorne tragedije o čupanju ghrkljanja i uskračivanju liječenja teško bolesnoj djevojčici.

**

Još malo o takozvanom  školovanju:

Bigrafije.medijum.ba 9.rujna 2019.

“Sebija Izetbegović studirala je dugo, čak deset godina i to u periodu 1978 -1988. Godina diplomiranja: 1989. Prosjek ocjena: 7,38. U njenoj službenoj biografiji, navedeno je da je od 3. oktobra 1996. godine do 10. oktobra 1998. godine obavljala poslove asistenta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U istoj biografiji navedeno je da je gospođa Izetbegović specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Specijalizacija je, prema biografiji, trajala od 18. 8. 1994. godine do 7. 2. 1996. godine. Osamnaest mjeseci trebalo je gospođi Izetbegović sa postane specijalista ginekologije i akušerstva.

Ponavljamo:

Sebija je  specijalizirala ginekologiju i akušerstvo. Specijalizacija je, prema biografiji, trajala od 18. 8. 1994. godine do 7. 2. 1996. godine. Osamnaest mjeseci trebalo je gospođi Izetbegović sa postane specijalista ginekologije i akušerstva.

Prema tada važećim propisima, specijalizacija u oblasti ginekologije i akušerstva mogla je trajati najmanje četiri godine. Prema važećim aktima Federalnog ministarstva zdravstva, za specijalizaciju u oblasti ginekologije potebno je najmanje 5 godina. Nakon rata Sebija Izetbegović je magistrirala i doktorirala, a 2005. godine dobila je i zvanje profesora. Na mjesto šefice Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra imenovana je u vrijeme kada je mjesto direktora Kliničkog centra obnašao Faris Gavrankapetanović. ”

 

Sada nam jopet ništa nije jasno.

Imentovana individua je specijalizirara za 18 mjeseci. Svim drugim specijalizantima u Bih zakon

nalaže specijalizacije  : akušerstvo  4  godine , ginekologija  5. godina .

Pitamo se da li je tu odlučujući uticaj imao klan Izetbegović ili vanzemaljska ,nadnaravna ,

nedodirljiva “inteligencija”?

Nećemo se pitati da li zataškavanje afera o lažnim diplomama  ima veze sa specijalističkim

diplomama.

I pored obilaženja mnogobrojnih vrata u zakonodavnim instiutucijama , zdravstvu i izvršnoj vlasti

niko nam nije mogao objsniti ovu dilemu. I interesantna stvar , svi upitani su gutali knedle i

mahinalno rukama pokrivali vrat. Mnijemo –  Lijepi strah!

 

E mislimo da je kranje vrijeme da posložimo par zadnjih bisera najomrženije žene ovih podneblja.

-Još 31. januara smo formirali krizni štab na KCUS-u,…

Ha, Ha , i Ha. Da situacija nije tragična izjava dotične  bila bi komična.

Nikad KCUS , od njenog dolaska nije spreman za bilo šta u medicinskom domenu. No to je pitanje za struku.

Šta su  to  Sebija i njen “krizni štab ”  uradili da KCUS uradili da se prebrodi kriza.

Vjerjte mi sama je dala odgovore. Pa čitajte ih i zaključujte, ako vam nisu isprani mozgovi.

“Nešto se desilo zbog čega je prekinuta kupovina 150 hiljada testova na vrijeme. Sada je ugovor potpisan, doći će i više testova – 170.000. Nismo u krizi, u ovom trenutku imamo 2.000 testova. Testiramo sve uzorke koji nam se upute. Važno je da napomenemo da mi ne određujemo ko će biti testiran, to određuju porodični ljekari, uzimaju uzorke i šalju na KCUS i mi vršimo testiranje”, rekla je Sebija Izetbegović i demantirala tvrdnje da se testiraju samo “bogati”.”

Koliko laži , licemjerja  i očigledno moralne neosjetljivosti u dvije i po rečenice da mormao pomsliti –

ili je neko lud ili nas neko zajebava.

KCUS je referentna zdrvstvena institucija Federacije BiH za testiranje. Prema nekim podacima Fedracija ima preko 2.8 miliona stanovnika.Sarajevo ima oko 280.000 stanovnika. Povlaštenijh ima  + 10. ooo I indicidua  tvrdi da nisu krizi. Bjkerovamno je u pravu , jer i među povlaštenim ima povlaštenijih. 1900 testova će zadovoljiti trenutne potrebe sitih pljačkaša i otimača nerodskih vreća sa blagom.

Opet se licitira sa 150 -170.000  testova. A nabavka se obećava već ,mjesec dana , korona se uselila još prjje. Vjerovatno , dotična ima problema sa alzhajmerovom bolesti , kao i  večina silnika u vlasti.

Recite narodu ono , kad bi ih biula briga za narod ) :

Nemamo para. Opljačkali smo vas. Čekamo mrvice od EU, UND, Kine , SAD  , …

pa i Vućića. Ako se ne sjećate Aleksandra Vićić je , odzadni intimus ratnog zločinca Šešelja ,koji je u

ratu uveo pravilo:

–  Poklati sto  muslimana za jednog srbina. ( Srebrenica i ostala stratišta živi dokaz.)

Čujte i počujte ,molićemo vas ,  ona ne određuje ko će se testirati . Ko drma zdarvstvo? Ko naređuje  šta će se raditi? Ko smjenjuje*Ko određuje kako će se i ko liječiti?

I na kraju : deemantirala tvrdnje da se testiraju samo “bogati.

Bakir I Sebija Izeti, Džaferović,RondićNovalić, Zvizdić, Kavazović,Komšić, Čović , svi parlamentarci SDA i

HDZ,  svi minstri u vladi, pročelnici , načelnici i začelnici i njihovi najbliži,  i hiljadu bliskih plačkaškoj bagri i fukari su  progutali su narodne tetsove.

Za kraj smo ostavili Komšića . I on je iz reda bogatih i povlašteni. Reći će se imao je sumnjivi kontakt.

Ljudi su imali stavrne kontakte i stvarnu bolest COVID 19 , pa nisu testirani. Nažalost neki su umrli.  Možda je baš Bakirovo , Sebijino i Komšićevo testiranje manjilo šanse za izliječenjem umrlih netestiranih bolesnika.

 

“Nije trebalo da se desi koronavirus, pa da to shvatimo. Godinama insistiram na dubokoj reformi zdravstvenog sistema. Da smo to napravili ne bismo imali ovakve probleme. Izdvaja se mnogo novca za zdravstvo, a ono je jako loše organizirano”, rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović za N1.

Porodica Izeti, njen svekar Alija, njen suprug Bakir i ona , uz pomoć koalicionih partnera HDZ i SNSD (SDS) , 32 dvije godine su zajašili grbaču ovog naroda i ove prelijepe zemlje. Tti decenije traje devastiranje , pljačkanje i otimanje  imovine i bogatstva Republike i Hercegovine.

I sada joj nevalja zdravstvo jer nema novaca koje je pobrojana svita prigrabila.

Pitaćemo je ovako javno: Ko je radio na reformama , unapređivanju  ili kočio BH zdravstvo. Ko je krao novac namijenjen zdravstvu? Ko je postavljao nestručne, ali poslušne kadrove?

Očigledno njoj u zdravstvu smeta par ljudi koje nije zaplašila čupanjem grla. Njih će smjeniti.

Eto , Bakirov ministar za  sigurnost Šćepo Radončić , novi Bakirov potrčko se odmah javio : Treba smeniti ljude u zdravstvu .

Kakve veze ima državana sigrmost i njen sa smjenoma u zdravstvu.

Nimalo ne čudi i  izjava dotične da ona odavno zagovara nabavku medicnske opreme , srestava i ostalih medicinskih potrepština bez tendera. Ona traži zakonsku potporu – ozakonjenje nastvaka  svepriosutne pljačke u KCUS  .

“Žurnal je pisao o formalnim i neformalnim sastancima Nurije Jusupovića sa uposlenikom Medita Mirzom Polićem nakon kojih je ova firma od KCUS-a dobila posao vrijedan 6,5 miliona maraka. I na tom tenderu kao i svim prethodnim  tenderima KCUS-a Medit je uvijek  jedini ponuđač.”

Žurnal 28.3.2020.

Ima toga još , tone i tone  hejbeta o legalizacija novih pljački na račun bolesti smrti vlastitog naroda.

Pomozite dobri ljudi, barem iz “nezavisnih” medija, ne meremo sve obuhvatiti.

Zlo , nepotizam , uhljebljenja i opljačke  u doba Corone virusa se širi eksponencijalno brže od Covida

19.

 

Vela havle vela kubete…ili sačuvaj nas Bože silnika i licemjera. rekli bi naši mudri preci.

Oni jašu Mojsije harmoniku baca – II Epizoda

 

Kota kod Drvene džamije

Novi dan je svanuo. Sunčan, lijep bez imalo naoblake;  što bi Lenji reko , kad bi htio misliti i govoriti. Naporno je to. Zvizno zvizdan kao Mojsije sebe,  među rogove. Oni još ne jašu konje, samo što nisu, uvježbavaju se.  Mojsije ploče sluša, čelenkom samo što se po doksatu ne buba, harmoniku novu još kupio nije.

Deba je mislio da je vrlo romantičan, strastven i vrlo praktičan, ali bez smisla za realnost i uviđavnost. To je i priznavao. Oma je u to vrijeme bio vrlo nalik Debi. To znači bio je romantičan i senzibilan k'o krampa. Nije volio tuberoze, čak ni u saksijama. Mislio je da one izazivaju tuberkulozu, a tuberkuloza je zarazna.

Ipak odnio je tuberoze dragoj dok ona ležaše na samrti u bolnici za tubrekulnozne Podhrastovi II .  Na javna mjesta, osim u kafanu Debu niko nije vodio.  Jazuk.  Blentovija može nešto oštroumno dobaciti i to bi Omi prikrpili do kraja života.

Oma u posjet poveo Dobrog da Debu mjenja i tuberoze ukrade. Tog jutra je Debi reko da je nešto akuratan i da ne može izać. Da ga se riješi. Gdje ćeš ba blentoviju u bolnicu voditi. Jedna je dovoljna.  Deba ga pita jel’ mu se to nije mogo dići. Oma pormrmlja tako nešto i bjež u kuću da se priča ne širi. Zna blentu.

Dakle, Dobri koji je mjenjao Debu ufuro se u njegov um i dobio ideju da bi crne tuberoze istakle, potcrtale zajedničku tugu i njeno stanje. Zato se potrudio da ih nabavi iako im nije sezona. Nije mu palo na pamet da ih krade. Nije to zboh lopovluka.Jeste,ali manje. Kako ćeš ba ubiti buket cvijeća. To dobri insani ne rade.

Bavio se mišlju da nekog zamoli da ih oboji u crno i da fotoaparatom ovjekovječi Ominu tugu uz napuštajuću dragu.  Strah od flekanja i neurednosti je odbacio ideju.

Sestra tuberozne je bila epileptičarka. Oma zamolio Dobrog da bude uzor ponašanja, a sve ga strah da ga ovaj ne nasanka. Dobri izrazio sućut u vezi crnih tuberoza i naglasio da ih nije mogao nigdje naći,  iako ga je Oma zamolio. Uviđavno joj pojasnio svoja nadanje da će ona ozdraviti za godinu dvije, ako pak prije toga ne rikne, i da će do tada moći češće da uživa u njenom društvu.

U tom naiđe epileptičarka i Oma je predstavi .

– Da li je to ona epi….- sreća da po običaju Dobri, ponekad,  kad god to treba, poput lijenog izražavao misli;  kao kad ovaj blene u novu žensku pa rastegne riječi ko šmizla žvakaću.  Oma ga oštro štartnu nogom,  i reče mu pardon. Želio je  da Berka što mirnije ode u drugi svijet i da ga napusti kako bi on mogao iskazati dunjaluku svoju  tugu. Tog momenta nije bio spreman na gubitak, barem dok cvijeće ne uvene. Nije želio da Dobri uobliči riječ u epileptičarku.  Za divno čude, Dobri, iako ga nije bila briga za Omu,  Debu i njihove seksulane opservacije i nakane, dovrši riječ:

– kurejka sa cvijetom u kosi što lebdi i mene blaženog traži – cereći se i hinjski , ali širom otvorenih očiju gledajući u epileptičarku. Zna da će ona taj pogled protumačiti kao oduševljenje i poziv na, ma šta ti ja znam za što.

Ona se načisto baildisala i Dobri par mjeseci kupovao pitu boli glavnjaču u cvjetanju samo da bi ona manje u trans padala.

Uopšte nije bile epileptičarka nego se zbog niskog tlaka , a bome i još nečega, k'o bekanka znala povalljivatu. Dobri tlak svojski mjesecima popravljao i jošten prebacivao. Jes da je moro snižavat, pa visit, pa snizit i  potaman, tako preko nekoliko i nekoliko puta. Tlakomjer načisto poepikurio, ponekad i prokukurikao. Tlakomjernica bi cvrkutala i mater dozivala. Tada još uvijek  recenzija i cenzura  o crvenom fesiću nije bila natakarena na papir.

Epikurejka se nije ljutila; kako bilo da bilo, godilo joj tenu i zdravlju. Pritisak se stabilizovao i sad se ko dvije bekanke , zbog onog nećeg drugog povaljivala.

Sestra joj Berka ozdravila, možda bolesna nije ni bila. Njoj ime Tubislava bilo, ali Oma bio mišljenja da joj Berka ljepše priliči. Nekako mu se ono Tubeslavila ili pak Tubetkala nimalo nije sviđalo. Nema to nikakve veze sa tubama, slavljem i tkanjem, previše na cvijeće mirisalo. Mišljenja smo niko lud među tuberane ne bi iz čista mira pošao.

Berka , Omi planove pokvarila,  nije “udovac” postao. Dao joj nogu. Ali se teško mogao kutarisati.On da nogu Tubislavi, sutra mu na slavlje dođe Tublesavila.I njoj dao nogu, a ono Tubetkala dođe na tkanje.I njoj da crveni i misli rahat. Jok, sutradan mu na postelju kuca Berka. I tako mjesecima.

Što ti je žensko, konta Oma.

Jednom, nedugo poslije one prve, vidikovačke harmonike od sto dvadeset basa, mi navratili kod onog Mulazimovića je što poslije Čička na Skrenderiji đokej bio. Ko jah'o neke ploče ili šta ti mi znamo. Mlađa raja, nije loš, htio se starijoj raji dodvoriti. Nije znao s kim ima posla. Pozvo ih na sjelo a oni butum ostali trinaest dana. Išao ih taj broj naopako. Nećko otad nikada nije trinaestu ploču navijo;  jal’  bi neku žensku zovno, jal organa reda da je pušćaju. Ako nije bilo ni organa ni ženskijeh , samo bi reko: fajronat.

Mojsije u bajku Debu pozv'o, još ga skontali nismo, kad evo ti i Ome sa Đugum Frkom i Baška Baša, mlađi brat Dobrog , sa nekom raspušćenicom. Išle ga raspušćenice i starije žemnske ko Edipa majka. Možete misliti ,taj čova, Edip , imo Edipov kompleks. Koja slučajnost?

Oma, Baša i Deba nerazdvojni bili. Dobri sa Epikurejkom,Lenji sa Sokak Kokom .Mojsije nije sa Zlatom već sa gramafonom.Zlata se naljutila što je hekno ćemane. Ona samo u živo vjerovala. Dakako muzici. Nesmijemo ništa dalje  dodavati radi Mojsija. Zna se naljutiti ako mu žensko barkćeš.Svi na prozivci, još samo Lela Jela Jelena i Herco fale. Misle biće tijesno.

Herco jahanje ozbiljno shvatao i sa Ibrik Lelom Jelom Jelenom, malo poviše inat kuće lijevo od Alifakovca za džokeja vježbao. Viđu jada, sad iskrsnu i treća Jelena sa četiri imena. No ovo Ibrik će se ubrzo izgibiti,jer od kako je Herco učio jahanje, nije više išla pred Begovu po vodu, već u pivaru po pivu. Bliže joj bilo tries metri od  kapidžika.

Mojsiju oko srca toplo, ona njegova Grbićka najslađa i najljepša. Neka Jelena, nek’ se skupljaju, janjad mala, mace male, čiko ih rodio; al’ nijedna k'o njegova nije i biti neće. Ne da on.

Pripeko zvizdan, topi se asvalt, ženske se ne mogu naprat, tukne na sve strane, valjalo je kotu ulogovati, rashladiti, aerosolovat, asepsolat i iskoristiti.

Najmlađi Mulazimović starijeg brata i udatu sestru imao.Brat mu boem , loko na prazno, mezio nije i još usukaniji od mlađeg bio. A prelijepa sestra par godina nas, mlađahne preduhitri i majka čestita posta. Nju nismo stigli  na loš glas  iznijeti.

Sve druge u bližoj i daljoj okolici , u to vrijemo jesmo. I što je čudno nisu se ljutile. Već u redu za vodu stajale. Neka đugum,neka ibrik; a one bez pravog nauka lavor ili kantu. Misle posuđe bakarno,jal srebreno,jal limeno je ulaznica za maskenbal.

Nećko visok i vitak skoro k'o četiri, pet naslaganih oklagija, po koja picajzla na licu; pušio ko turčin, a pio i mezetio nije, ali stariju raju htio ne htio dobro ugostio. Dvije lijeve noge za sport imao, oca i ma'mu na more otpremio.

Majka ili otac mu turskog porijekla bili, zaboravismo koje čeljade. Da li tursko porijeklo pomoglo ili nije, ne zna se; tek otac mu mutevelija drvene džamije u tom vaktu bio. Puna kuća berićetli fasunga. Džematu te godine dobro išlo, vidjelo se.

Jedan od rijetkih puta što se raja u trošak nije dala, narodskog se zekata dohvatila i žao im nije , osim što ga još više nije bilo. Valja Debu i Omu nahraniti,a ni Frki ni Lenjom mane nije ,a ako Herco sa Ibrik Lelom dođe eto belaja. Bit će gladnih ili se u kupovinu po fasungu neko spremat mora.

Stan veliki, u kući na spratu, dovoljno prostora za akšamlije i ašik ljube. Dvorište i bašća, ne bašća, već džardin , merak živi, sve u travi i blještavim kadificama, đulama i cvijeću, par ašlama, nekoliko tunja, dva tri duda, hejbet ribizli, manje ogrozli i još veliki u staklu sa šedrvanom hladnjak.

U bližoj okolini je samo doktor Živanović toliku bašću imao. Šadervan nije ,zašto , to nikom nije jasno. Sad bi Deba nešto religiozno možda nacionalno lano, ali ne zna da ovo pišemo,zasad,tako da smo dobro prošli.

Rekosmo ili nismo, 0tac Nećkov penzioner bio, al’ nešto mu se penzije malom učinila, a nije bila; pa je “moro” mutevelija džamije drvene postati. Džamija preko puta kuće, ulica Provare (nekad Čapajeva) pet metara ih dijeli, ali glavni ulaz u Himzarinoj sa strane. Sebi pomoćni , odmah po muteveluku u ogradi izrezao i napravio. Kaže bliže mu. Mogo uletit u džamiju kad mu ćeif čak i o ponoći ,iako tog termina u vaktiji nema. Kaže  sve za kontrolu i pod kontrolu se mora  stavit.

Sad je tu glavni hodža i mutevelija, onaj što je u gumenim kalošama bez cipela; sa sela nekih godina poslije doselio, sihire bacat “znao”, zapise piso, veliku kuću niže Mulazimovića džab – džabe zdipio. Tako vam to ilmije rade , ko pijavice; prihvate se se jal insana,  jal hajvana pa muzi , pa muzi dok sve ne isisaju život..

Četiri kuće povrh Nećkove živio Oma sa roditeljima i sestrom. Zvao je Kanita,a kad bi se naljutio Kalamiti; ono Đejn zbog tarzana raznih ispuštao.

Debu od Nećka jedna kuća djelila ali ulaz bio od Tahtali sokaka (nekada Jelene; ne Grbić, Ibrine ili Hercine već Vitasovićke). Nju Mojsije nije previše  računo u Jelene. Kaže neko joj greškom ime dao. Gdje si ti bolan vidio da neka Jelena bude partizanka.

Na drugoj strani , malo niže a preko puta Bogumil Časar sa ženom Lidijom, sinom Mirom i kćerkom Dijanom živio. Poslijednji Bogumil, imenom i vjerom. Nije dao Bosnu i od srkleta ga srce heknulo. Sin mu za čerečenu, nebogumilsku Bosnu život dao.

Prva kuća ispod, raskršće ih odvaja stanovali Baška Baša i Dobri.Desno od njih dr. Živanović,lijevo druga kuća niže , bijaše Mojsijev, ne baš željeni dom.

Samo što su sjeli oko salonskog stola od mahagonija Deba upita Omu, dajući na znanje da je vrtio riječnik:

-Što si bio brižan, ili kako ti reče akuratan.Možda si brino što ti jaro glavu nije mogo dići.?

-Nije to bitno htio sam malo da spasim atmosferu tog upeklog jutra.”

– Jebala te, da prostiš atmosfera, što ne skoči za harmonikom da je spasiš, sada bi imali muziku uživo, a ne neku Jugoplastiku.”

Ljut Deba nema mu žive svirke, ova vinilska ga još brže uspava. Hoće Mojsije bacat harmoniku pa raja nagrabuse, i ostanu bez muzike.

Nije se druženje ni zahuktalo,podne  drugog  dana  jako je, eto ti Ome , iz sobe uleće sav osafunjan, samo u gaćama, normalno parhetušama, poderanim na koljenu gleda u Mojsija i pita:

-Ima li ko bateriju?

 

/ Kraj prvog dijela /

 

COVID 19 X Dio / Ta gnjida , taj nečovjek Milorad Dodik

 

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

Borba protiv kriminala ili Dodikovih protivnika  Advokat otkrio jezive detalje: Evo kako je ubijen David Dragičević

Siniša Krunić : Ja sam Bosanac                             Dječak iz Geta saznao razmjere pljački Dodikove                                                                                                  hunte

U depeši Stejt Dipatrmentu  od 24.jula 2008. ;  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, odnosno tadašnji ambasador SAD-a u BiH Čarls Ingliš upozoravaju:

“Čuli smo optužbe da Dodik vrši pritisak na protivnike u privatnom sektoru. Slaviša Krunić, vlasnik uspješne firme Sektor Sekjuriti sa sjedištem u Republici Srpskoj, 16. jula nas je obavijestio da Dodikov tjelohranitelj (šef obezbjeđenja op. a.) Miloš Čubrilović i njegov kum Velibor Šotra, vrše pritisak na njega da proda svoju firmu njihovoj firmi za bezbjednost Alfa.

Krunić kaže da je njegova firma na Dodikovoj ‘crnoj listi’ i da zbog toga ne može dobiti poslove s Vladom RS. On nagađa da Dodik zapravo želi kontrolu nad sektorom bezbjednosti koji broji 900 uniformisanih muškaraca” . (BN 30.06.2014.)

 

Čoviću došlo iz Dodika u glavu: HNS pozvao na prekid blokade ...  Dodik najavio investicije od skoro tri milijarde maraka

Dodik najavio investicije od skoro tri milijarde maraka

Pogledajte kako izgleda vila Milorada Dodika u Beogradu (FOTO+ ...  Ramski Vjesnik - Punac Dragana Čovića | Ramski Vjesnik

 

Privreda je na respiratoru.

  • Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba ( BN 27.03.2020.)

(Glavni i odgovorni urednik poslovnog portala CAPITAL.ba Siniša Vukelić dobitnik je Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH 2016. godine. Vukelić je nagradu EU dobio za serijal priča pod zajedničkim nazivom „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“, a koja je proglašena najboljom istraživačkom pričom u BiH u 2015. godini.)

 

**

 

Čitav svijet , u ovim teškim trenicima pokazuje veliku solidarost i pokušavaju pomoći jedni drugima.

Normalno nađe se imbecila,   pogana i neljudi koji pokazuju svoje monstruozno lice.

Ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena  takve bagre.

Uvijek i uvjek, iz mraka pročetničkih gnusoba se  pojavi  ta gnjida , taj nečovjek , ta pijačarska fukara ,

taj satrap Milorad Dodik.

 

U ovim teškim vremenima  kada Republka  Bosna i Hercegovina pokazuje veliku brigu za oba etniteta

i distrikt, ne dijelići in na prioritete ili podređene jedinice, kada bosanski  narod  iz svih njenih dijelova

pokušava da se solidariše i pomogne jedno drugom , kad vlasti na svim nivoima pokušavaju da skrpe

crkavicu iz opljačkanih fondova , opuhanih buđeta i otetih  resurusa ,da izvši kakvu takvu

preraspodjelu i da bar djelomično zaustavi haos koji nam prijeti ; nađe se ta pogan  , joga su mediji

odavno prozvali septičkom jamom.

 

Nećemo ulaziti u jad , bijedu i nečovječnost  rečenog, iz poniženja nam je, prenositi taj  kužni smrad

neljudstva  . koji može nastati samo u bolesnom, nadrogiranim i i iskompleksirnaim glavama.

Toj spodobi u ovom vrlo haotičnom , neizvjesnom i teškom momentu pada na pamet da prebrojava i

komparira učinke  Corona virusa na nacionalnoj osnovi .

U njegovoj bolesnoj glavi zabetonirani naconalistički torovi su evidentni smisao njegove bolesne

psihe i  tiranije.

Svodeći  računicu učinka Corona virsa maltene na  nacionalnoj osnovi , Dodik pokazuje

krajnju nečovječnost i netolerantost svemu što je ne putu njegovim maloumnim pljačkaškim idejama.

 

Dodikovi stavovi   nemaju  dodirnih tačaka sa solidarnim  civilizacijskiskim ponašanjem naroda u

cijeloj BiH, koji je prvi put od rata zaboravio na nametnute podjele.

 

To su suluda razmišljanja čovjeka koji gubi kompas , jer je sa svojom pljačkaškom  huntom manji

etnitet doveo do kolapsa i bankrotsva. Njegova vlast , odnosno manji etnitet , nemaju legimitet ni

kredibilitet  na međunarodnom nivou, upravo zahvaljujući njegovom nerazumnom djelovanju.

 

Ako mu / im ne pomogn/e Republika Bosna i Hercegovina  i Federacija  BiH nema

ništa od  zamišljenih  100 miliona EUR-a  kredita kod IBRD ,  za spas i nametnute  tiranije i Rapublike

Sroske.

 

Gdje god je pokucao ,   dobio je odbijenicu. i poneku mrvica na nivou BiH.

Sada dolazi osveta  suludog čovjeka  napuhanog ,  izobličenog , plastičnog lica.

Ništa novo iz halnih usta i mozga na nižem nivou od amebinog.

 

Što je previše previše je!

Ko ne zna stati u siulništvu , licemjerstvu i  poganluku , biva pometen. Ovako ili onako.

Zakon  univerzuma.

Čak i  njegov djed   , koji  ga je naučio da sa ciganima postupa ciganski ,  se počinje osjećati

nelagodno u svom vrelom prebivalištu.

**

BN 27.2.2020.

 

“U čije ime Dodik najavljuje mjere,gdje su;

Parlament,Vlada Srpske, institucije…Može li on prije

Parlamenta najaviti vanredno stanje!?

Nije poznato u kome svojstvu Milorad Dodik najavljuje uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Treba li neko da ga podsjeti da Republika Srpska ima predsjednika, predsjednika NSRS i predsjednika Vlade Republike Srpske. “

 

Mi ćemo dati odgovor “neinformisanom / neukom ” novinaru:

Dodik uvijek govori sa svoje  diktatarske pozicije , u svoje ime i u ime pljačkaške hunte koju vodi.

 

 

Dopisano:

Tek da se zna

 

“Na poziv načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića, s načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem dogovorena je zajednička saradnju rješavanja probleme koji se mogu pojaviti na terenu, pojavom COVID-19, saopćeno je iz Općine Ilidža.

“Pozivam stanovnike Vojkovića, Kotarca, Dobrinje, Kasindola da prihvate da se podaci  iznose kakvi jesu i da nema mjesta panici, a pogotovo da nema potrebe za zatvaranje kretanja u slučaju potreba između naših općina. Materijalno-tehnička sredstva koja imamo na raspolaganju u Općini Ilidža spremni smo dati u slučaju potrebe i za ove dijelove Sarajeva”, rekao je načelnik Memić, a saopćila je Općina Ilidža.”

(Radiosarajevo ba. 26.3.2020.)

Oni jašu Mojsije harmoniku bava – I Epizoda ( Četvrti dio)

 

Epizoda I – IV Dio

 

Zlata potomak španskih Sefarda lukava je bila. Sefardsku nošnju i zlatnike u purpurne velove istoka pretočila. I anterije će brzo doći. Velovi lete lepršaju, zmijolike bijele ruke, ruse kose primiču se harmonici, daire iznad harmonikaša trepere i zastanu. Odjednom tajac! Harmonika muči, samo daire dišu.

Mojsije ublijedio oči u bijele jedre grudi, zaslinio, stid ga u nju gledat; drugi ga gledaju. Htio bi da ustane, pa se prdomišlja. Uvijek je, nekako obrazli bio. Ipak zažmiri na ono drugo oko,na prvo ne može;zna se zašto i ustaje na koljena kleči i kao samo Zlati muziku šalje. To nisu više braća Morići, balada ‘hin’ na tren izbacila i pozvala bolero u pomoć.

Mojsije Zlati šalje čežnju bolera, što iz četvororučne harmonike titra i zahvata joj tijelo i druga se čula u njoj bude. Ta strast, što je prima to više nije ona, to je ciganka, vatra živa, a i čedna. Ona je Saloma, ona je krik bola, krik Šoa dvdeset vijekova dug.

Tog bolera zvuk i te strasti ples druge ljube mami. One se dižu i počinje sasvim lagan i prirodan djevojački ples. To nije ples to je povjetarac što leprša, bježi i vraća se. Ježi! Nije to ni povjetarac već igra razdraganih anđela.

One više nisu žene, djevojčice, one su preplašene srne, lanad što nad zelen travom lebde; više nalik Melekama. Čeda to su Dvora Bosna-Saraj ovasi; čeda i Harema i Harama, kći Isidore i Salambe.Nećemo pominjati salomu.Jazuk je,a i grijeh . Radi Zlate i Mojsija.

Ples dhevojke nosi, zanosi, baca. One su svuda; i gore i dole i ustranu i u sri'du. Velovi, razigrani lepršavi velovi, purpur duga jedna do druge.

O impresionisti, žalosna vam majka; gdje ste sada?

Odakle im toliki velovi Mili Bože!

Plesom bijele labudice glave gube. Sve su velovi, sve je vrtlog, sve je izvor, kovitlac mladosti i radosti. Sva ta ljubav, sva ta strast pretvara se u u krik, u bol Bosne mile, u bol Cigana, u bol Sefarda i bol vijekova…

Ljeto prije je započelo ubijanje predivnih čeda svijeta – djece cvijeća.

Mojsiju jest’ i nije pravo taj  ples . Jest: može sada glas malo odmorit, trebaće mu. Nije, nema mu Zlate pred očima. A tamo neki drugi hajvan iz vida svoju ljubu gubi i Zlatu mu pase. Da znam koji ne bi mu se oči te ljepote nagledale. A možda ni zubi mezu do kraja sažvakali. Jest, da ovo ludo snoviđenja igre i pokreta odgađe presudu.

Može on svirat’ i improvizirat’ i dvoručno, i troručno i četvororučno. Kad ćemane u ruke primi on je Buda muzike šestoručni. Đelem-đelem i cigansku noć i Ravela i Hačaturijanai Bizea, i one Indexe i Pjevač meštra što stasaju; vas cijelu noć svirat može. I jošte sedam dana pride…

Valjda, ušutkana pjesmom jutarnja vreva ovog dana kasni. I Mubarek Bajram skoro da kasni. No, valja poštovat vakat i glavne aktere balade u ovu lijepu noć na počinak vječni slat. Mojsije zastaje, samo se daire uzdignute ka nebu tresu. Velovi su pali, pokreti su stali, ljube se prosule po bašti, po travi rosnoj i cvijeću. Miris, dah zemlje im njihove, upijaju.

Mojsije ustaje, ruke noge mu klecaju, za sofru sjeda, Zlata, sad je to ona, ga gleda, on se namješta, obrve su spuštene, sjaj iz očiju se gubi, preuzima ih tuga, ruke su spremne, a ruka bijela sa dairama se spušta i tipka po tipka se prebire. Piano, mezzopiano, pianissimo. Toliko i mi znamo. Pa obrće. Najtiše, tiše, tiho.

Tužna je ta priča o smrti dva Morića i majci nji'noj. Za sultana bundžije , firauni i hajduci. Za narod, hrabri, Bosne duha, heroji i mučenici, za zemlju svoju život dali.

Sedrenik je idealan kraj za sviranje ove Balade. Kako muzika klizi, glas pomalo šargijski, rapav i promukao, naštiman i opor preplivava akorde. Mojsije prebira sedef. Pjevanjem pogledom on prati krajolik koji sa Sedrenika puca i širi se.Na dnu scene kao da kuca srce Dvora obasjano svjetlima hiljadu džamija.

Pjesma kao da počinje od početka.

 

 

COVID 19 – IX Dio / Bezumnici iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

 

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

 

Na svim medijima je pompezno  objavljeno:

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je jučer objavila rješenje kojim se zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite, kao i drugim organima koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na koronavirus i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.

Bezumno i monstruozno.

U čije ime su donjeli odluku?

Koga žele zaštititi?

 

Agencija donosi zaista maloumnu , vrlo neozbiljnu  i neodgovornu odluku , jer kako “argumentuju”:

“Objavljivanje ličnih podataka o licima koja poštuju izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, može dovesti do stigmatizacije istih od šire društvene zajednice i, u krajnjem slučaju, do nasilja i ataka na život.”

Koliko je besmislica sročeno u jendoj polupismenoj rečenici.

 

O čemu se tu zapravo radi?

Kao što je opte poznato prvi klaseri su iz reda bogatih, bezobzirnih ,povlaštenih,bahatih i onih koji ne poštuju uredbe i zabrane koje su vlasti donijeli.

Da su na vrijeme objavljena njihova ime , njihovi kontakti i mogući dodiri bilo bi daleko manje zaraženih.

Sada Agancija za zaštitu ličnih podataka u ime zaštite birokratije i zaštite sebi sličnih osuđuje stanovištvo na neznanje i povećava višestruku geometrijsku progresiju zaraze.

Narod hoće i mora da zna ko su nosioci zaraze. Bilo klasteri ,neodgovorni, bahati, povlašteni , slučajni ili nevino zaraženi pozitivci COVID 19.

Agencija omogućava ubici da priđe neupućenom , nevinom  građaninu i prisloni mu masku smrti na lice , a da to ovaj i ne zna , niti osjeti.

Svojom odlukom Agencija osuđuje na smrt potencijalne hiljade stanovnika.

Dani pred nama će pokazati da će ova maloumna odluka donijeti  povampurenje corona virusa i možda otvoriti vrata novom zaraznom valu.

Svaki građanin ove zemlje ima pravo da zna da li mu je prijatelj, komšija,rod ,poznanik zaražen

virusom, da bi se distanciranjem zaštitio i sebe , svoje najbliže i svoju okolinu.

 

Znači objavljivanje imena nosioca virusa služi isključivo u preventivne svrhe i informisanju javnosti o izvorima zaraze.

 

Ni jedan razuman građaninne želi stigmatizovati ,nasilno se ponašati ili atakovati na život zaraženih , jer strah od  COVID 19 nije isto što i lično  kravlje ludilo .

Prvo  COVID 19 nisu izmislili zaraženi u BiH. Virus je uvezen, u principu svi su nevini.

Ponašanje,odgovornost ,shvatanje i prihvatanje zakonskih mjera je već stvar lične odgovornosti  , odgoja , kulture i obzira prema bližnjim , okolini i  društvu u krajnjoj liniji.

Svaki dodir sa zaraženim je samo nova prijetnja zarazom.

Ataci na bolesnika ili bilo koje živo bića su necivilizacijski čin i zakonski kažnjivi.

 

Sada se nameće vrlo goruća i suštinska tema :

-Koliko stvarno stručnih , pametnih, obrazovanih , kvalitetnih , pošenih, humanih i čestih kadrova ima na svim nivoima vlasti, među nosiocima zdravstva,pratećih institucija , povjereništava, štabovima i inih kriznih udruga.

Kriza krizne neinteligencije,neznanja ,nestručnosti , nepoštenja,neznanja,neljudskosti , osionosti , licemjerstva i ološa ljudskosti u Bosanskohercegovačku stvarnost nije donio COVID 19.

Virus je samo ogolio fašističku dehumanizaciju i srozavanja kvaliteta  društveno-ekonomskih i intelektualnih životnih uslova u Bosni i Hercregovini.