Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna galerija


 

 

Svejtlost i strast                                                                  Duga u vrtlogu

 

 

Suton između dvije oluje                                        Čarolija centofilija

 

 

Nježna sjenke                                                                        Fantazija Modre rijeke

 

Razigrana svjetlost

 

 

 

Cvijetni perivoj                                                             Zbunjeni krajolik

 

Jasna čarolija

 

 

Đardin ljubavi i strasti                                                 Vodopad strasti

 

 

Zaljubljen u sne

 

 

 

U raskoraku                                                                       Krhke zimske ruže

 

  

Ja Konj                                                                     Krv i led

O dojenju / Možda niste znali

  Nijanse ljubavi

 

Djeca koja doje imaju manje problema u ponašanju

 

 

Novorođenčadkoja su hranjena isključivo majčinim mlijekom , tokom prvih šest mjeseci života ,  ima manje problema u ponašanju u potonjem životu. Naročito u dobi između sedam i 11 godina, a posljedično i kasnije u kasnijem životu.

Ovo su rezultati studije koja je provedena u Južnoafričkoj Republici na 1500 zdrave djece , od kojih je 900 isključivo dojeno majčinim mlijekom.

 Ona djeca koja su dojena šest mjeseci, što je razdoblje koje preporučuju pedijatri, imala su 56 posto manje rizika da razviju probleme u ponašanju na početku osnovne škole,  od onih koji su hranjena kraće od mjesec dana, Utvrdili su naučnici čiji je rad objavljen u američkom časopisu Plos Medicine.

 “Hranjenje isključivo majčinim mlijekom ima puno veću važnost nego se smatralo i to za više aspekata razvoja djeteta”, rekao je Tamse Rochat iz Durbana, glavni autor studije.

 Problemi s ponašanjem u djetinjstvu mogu dovesti do agresivnog i asocijalnog ponašanja. To utječe na učenje i odnose s bližnjima i može dovesti do problema sa samopouzdanjem i sa psihičkim zdravljem. Sve to može rezultirati profesionalnim neuspjehom kasnije u životu, pojašnjava Rochat.

 Studija je također pokazala da djeca koja idu u jaslice kroz najmanje godinu dana imaju 74 posto više izgleda da će bolje mentalno funkcionirati.

 Isto tako, djeca koja kod kuće imaju dobru intelektualnu stimulaciju – primjerice razne igre – imaju 36 posto više izgleda za bolje funkcioniranje mozga.

***

Blekijev institut  za istinu , proučavao je Kur'anske ajete i zaključio da oni nalažu:

Da bi djeca bila zdrava i u bespijekornom mentalnom i fizičkom  sklopu za

mukotrpnu utrku  života potrebno je da doje dvije godine.

Ako ste vjernici, znate šta vam je raditi.

 

Ujedno, učite mušku djecu pravilnom rodnom usmjerenju,

jer ni jedno muško se nikad ne bi odvajalo od ženskih grudi.

Nisu ludi.

Hem ljepota ,hem milina, a bome i radovanje usnama i rukama.

 

Žensku djecu  navikavate osjećaju  kako to izgleda kada vas neko doji.

Kada odrastu i one doje.

I malu i veliku djecu.

Sa izuzetnom pažnjom i zadovoljstvom.

 

I još nešto veoma bitno:

Dojenje održava mladost , svježinu i čvrstoću grudi.

 

A dojenje zavisi i od drugih faktora: Glad, neimaština , bijeda, nebriga;

nedostatak usana, dodira , nježnosti, ljubavi…

 

Stidi se svijete.

 

 

 

Tajne univerzuma ( Prenosimo)

 

 

*

 

Nismo, a vjerovatno nećemo nikad zagrebati ni površinu fantastične misterije koju nam nudi beskonačnost svemira. Neobične svemirske pojave, anomalije ili tijela, koji nas svaki put iznova začude i još više potvrde da ne znamo apsolutno ništa o tom velikom, beskrajnom crnilu, samo su neke od fascinantnih tajni univerzuma.

Velika praznina

Svemir se sastoji od zvijezda i planeta, galaksija, maglica, te tamne tvari i energije, ali postoje i mali predjeli u kojima nema gotovo ili apsolutno ništa. Velika praznina milijardu je svjetlosnih godina široka rupa u južnoj hemisferi, koja je već desetak godina, od kada je otkrivena, jedna od najvećih misterija svemira. Neki smatraju da je to mjesto na kojem se drugi svemir sudario s našim, a drugi da je u pitanju “statistička greška” u homogenizaciji nakon Velikog praska. Ipak, većina se i dalje boji nagađati o čemu je tu riječ. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je to područje za do 45 odsto hladnije od prosječne temperature (2,275 K), te je bez ikakvog vidljivog ili mjerljivog materijala koji čini “klasični” svemir. Drugim riječima, neki smatraju da se radi o paklu.

 

Tamni tok

O crnim rupama, odnosno ogromnoj masi zbijenoj na vrlo malom prostoru, koja uzrokuje toliko jaku gravitaciju da joj čak ni svjetlost ne može pobjeći, znamo zaista malo. Međutim, u svemiru postoji takva pojava, prema kojoj crna rupa izgleda kao malo jači usisivač. NASA je otkrila masivnu svemirsku anomaliju, koja doslovno ždere takozvanu beskonačnost. Naučnici su ovu pojavu nazvali tamni tok. Mišljenja o nastanku ove pojave su podijeljena. Neki misle da je fizikalno neobjašnjivi ostatak Velikog praska, po nekima je to samo vrlo velika crna rupa, dok ima i onih koji smatraju da je to mjesto na kojem drugi svemir pritišće naš.

 

Prave zvijezde padalice

Naučnici su otkrili hiperbrze zvijezde, odnosno prave zvijezde padalice, koje svemirom putuju brzinom većom i od tri miliona kilometara na sat i vrlo bi lako mogle “zakačiti” i naše susjedstvo. Ta neobična nebeska tijela nastaju kada crna rupa počne žderati binarni Sunčev sistem, prilikom čega jedna od zvijezda biva uvučena u bezdan, dok se druga ispaljuje pri ogromnoj brzini. Ova pojava nije toliko česta i vjerovatno je nećemo doživjeti za našeg života. Neobične pojave, anomalije i tijela dokazuju da ne znamo apsolutno ništa o svemiru.

 

Planeta od dijamanata

I dok se dijamanti u kori naše planete nalaze u jedva zamjetnim tragovima, postoje cijele planete sastavljene od ovog vrijednog materijala, a jedan od nama najbližih je 55 Cancri e. Planeta koja se procjenjuje na 27 kvintiliona dolara nalazi se oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Vjeruje se da je ova planeta nekada bila zvijezda u binarnom sistemu, koju je njen veći partner počeo proždirati. Ipak, jezgro sastavljeno od ugljika nekako se uspjelo iščupati, te je, usljed ogromnih temperatura i vrlo visokog pritiska, formiran dijamant. Trenutno čak trećina mase planete otpada na čisti dijamant, dok ostatak čine grafit i neki drugi silikati, koji nisu nimalo atraktivni.

 

LQG

Mliječna staza je široka oko 100.000 svjetlosnih godina, a u sebi sadrži do 400 milijardi zvijezda i barem 10 puta više različitih planeta, planetoida, mjeseca i sličnih objekata. Toliko je velika da, ako gledamo s jednog njenog kraja na drugi, zapravo gledamo vrijeme u kojem mi kao ljudi još nismo niti postojali. Ipak, veoma je mala u odnosu na LQG (Large Quasar Group), koja je široka čak četiri milijarde svjetlosnih godina. Moderna astrofizika još ne zna uzrok nastanka LQG, niti ima objašnjenje za njeno postojanje. Naime, po nekim saznanjima najveće “nešto” u svemiru ne bi smjelo biti veće od 1,2 milijarde svjetlosnih godina, a LQG je dobro nadmašio tu granicu.

 

Alkoholna maglica

U središtu naše galaksije nalazi se alkoholna maglica nekoliko miliona puta teža od Sunca, nazvana Sagittarius B2. Naučnici su otkrili da se ovaj oblak plina uveliko sastoji od alkohola koji miriše na rum, te ima ukus malina. Za taj je ukus odgovoran etil-metanoat, a B2 njega i alkohola ima ogromnih 10 trilijardi litara. Naučnike ohrabruje pronalazak organske tvari u takvom obliku, što bi se moglo pokazati kao dobar način razumijevanja nastanka života. Zvijezde padalice putuju brzinom većom i od tri miliona kilometara na sat.

 

Himiko oblak

Još se ne zna šta se tačno dogodilo odmah nakon Velikog praska, a ne postoji ni previše vidljivih dokaza o tim događajima, možda zato što su takvi objekti prilično maleni, a možda i zato što su od nas udaljeni čak 13 do 14 milijardi svjetlosnih godina. To znači da bi neki od tih svemirskih staraca morali biti prilično veliki da ih ljudski instrumenti zapaze i dobiju mogućnost za proučavanje. Himiko oblak je najveći objekat “ranog” svemira (pojam koji se koristi za sve ono što je nastalo u prvih milijardu godina postojanja). Veličine je kao pola naše galaksije, ali sadrži daleko veću masu, i to oko 40 milijardi naših sunaca. Starost se procjenjuje na oko 800 miliona godina.

 

Tamna energija

Ne čini samo jedno mjesto ili jedan dio svemira, već prožimlje većinu onoga što mi vidimo, ali i ne vidimo. Tako tamna energija čini otprilike 73 odsto poznatog svemira, od čega na tamnu tvar otpada dodatnih 23 odsto, a opet, nešto je o čemu nemamo gotovo nikakvog pojma. Pretpostavlja se da “tiska” sve oko sebe, uzrokujući udaljavanje galaksija i širenje svemira. Mnogi naučnici smatraju da će upravo ona biti odgovorna za naš kraj, pošto će jednom naš svemir postati prevelik, te će doslovno početi “pucati po šavovima”. Od galaksija pa sve do molekula i atoma, sve će se početi raspadati i nestajati tamo odakle je Velikim praskom i došlo.

Tamna planeta

TrES-2b je naizgled samo još jedna od nedostižnih planeta koje kruže oko neke daleke zvijezde, međutim u sebi ipak krije nekoliko misterija. Naime, TrES-2b je najtamnija ikad otkrivena planeta, koja od svoje površine odbija manje od jedan odsto Sunčeve svjetlosti, što je čini crnjom od ugljena. Nalazi se četiri miliona kilometara od svoje zvijezde i dobija dovoljno svjetlosti da parira i Las Vegasu, te ima površinsku temperaturu od oko 1.000°C, ali je i dalje tamniji od ičeg što postoji. Atmosfera sadrži neke čestice koje zadržavaju svjetlost poput natrijevih i kalijevih para, ali ništa što bi objasnilo ovakav ekstrem.
nezavisne.com

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

Varljiva priroda   Brežuljak želja

Varljiva priroda                                                              Brežuljak želja

 

Mrazna Modra rijeka   Prozračni krajolik Modre rijeke

Mrazna Modra rijeka                                                   Prozračni krajolik Modre rijeke

 

Varljivo sunce   Život i smrt

Varljivo sunce                                                                         Život i smrt

 

Sjedinjene Američke Države – Terorizam i manijaštvo

 

 

24. Jula srpnja 1946. SAD izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim atolima Bikini u zapadnom Pacifiku. Bikini spadaju

 

Proba izvedena na tuđem tlu. Dakle akt terorizma , najavećeg stupnja.

Djelo manijaka.

Probe su opetovane. Mnaijaci nikad ne posustaju.

Postavlja se pitanje kako bi SAD reagovale da neko baci bombu na njih.

 

No , da pogledamo historijat Bikina.

Bikini (maršalski: Pikinni, što znači „mjesto kokosa”) je atol u Mikroneziji koji pripada Republici Maršalovi Otoci, otočju u   u Tihom okeanu.

Pacifičku državu Maršalski otoci sastavljenu od 31 atola okupirale su 1944. savezničke snage, a pod američku upravu došla je 1947.

Između 1946. i 1958. godine SAD je na otočju izvodio pokuse s atomskim i hidrogenskim bombama.

Najveći nuklearni pokus, kodnog imena Bravo, bio je izveden 1. ožujka 1954. detonacijom hidrogene bombe od 15 megatona na atolu Bikini. Vlada Maršalovog otočja kaže da je eksplozija bila tisuću puta snažnija od one u Hirošimi.

Prema sporazumu između SAD-a i Maršalovih otoka, uspostavljen je posebni nuklearni sud za procjenu štete i obeštećenje žrtava koje ipak nisu isplaćene.

“Naš je narod pretrpio katastrofalnu i nepopravljivu štetu zbog tog oružja i obećajemo da ćemo se boriti da više nitko na svijetu ne proživi takvo okrutno iskustvo”, kazao je ministar vanjskih poslova Tony de Brum

Ali SAD kao dežurni i neprikosnoveni genocidni terorosta se nikad ne osvrću na žrtve svojih zločina.

Dogodilo se na današnji dan 22. Februar / Veljača

Danas je četvrtak  sa pokerom  dvojki : 22.2.2017. u omjeru dana , potrošeno / za trošenje:   53 / 312.

A u kockarskom danu se dešavalo:

1512-Umro jeAmerigo Vespucci (Firenca, 9. ožujka 1451. – Sevilla, 22. veljače 1512.), talijanski moreplovac.Ploveći pod španjolskom zastavom, stigao do obale Brazila i Hondurasa. Za razliku od Kolumba, bio je uvjeren da je otkrio “Novi svijet” koji se nalazi između Europe i Azije. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je po njemu ime – Amerika.,ali kada su upisivali to ime na kartu pogrešili su slovo i zato se ona zove Amerika a ne Ameriga.Vespucci je istraživao i ušće Amazone (1499–1502).

1732.-Rođen je George Washington (Wakefield, Westmoreland County, Virginija, SAD, 22. veljače 1732. – Mount Vernon, Virginia, 14. prosinca 1799.), američki političar i prvi predsjednik SAD-a (od 1789. do 1797. godine).Geometar, posjednik plantaža, vrhovni zapovjednik Kontinentalne vojske tokom Sjevernoameričkog rata za neovisnošću, 1. predsjednik Sjedinjenih Američkih država (1789.-1797.) godine.U Sjedinjenim Američkim Državama je poznat kao “otac nacije” (Father of the Nation). Već po samome svom podrijetlu, George Washington je bio dio gospodarstvene i kulturne elite države Virginije koja je mahom bila sačinjena od posjednika plantaža i robovlasnika.

Osnivač,babo SAD,Džordž Vašington je bio zagriženi robovlasnik.Taka mu i bijela djeca.Crnu nije priznavao iako ih je pravio serijski.

1784.- Iz njujorške luke je isplovio prvi američki trgovački brod za Kinu “Kineska carica”. U Kinu je stigao 28. Avgusta,

Carici je trebalo  šest mjeseci i šest dana.Tako se prije putovala.Mnogo je to vremena za izazivanje sreće.Dva stađuna na moru.Zato mnogi nikad nisu stizali na odredište.

1788.-Rođen je Artur Šopenhauer (22. februara godine 1788. u Gdanjsku – 21. septembar godine 1860. u Franfurtu na Majni) nemački filozof idealist, klasični predstavnik pesimizma; učio da je volja osnova svega, Kantova “stvar po sebi”, suština sveta koji je samo predstava. Volja je večito nezadovoljena, i zato je život beskrajna patnja a ovaj svet najgori mogući svet. Cilj svega je nirvana (budizam). Glavno delo mu je Svet kao volja i pretstava. Do većeg uticaja došao tek pred kraj života i posle smrti. Ostala dela prevedena kod nas: Metafizika lepog, Metafizika polne ljubavi, O stilu i pisanju, O geniju i dr.

Kakav čovjek takve misli.Crno,pa crnilo da ne može crnje biti.Vrlo negativno je uticao na generacije  koje slijede usmjerivši ih ka nesalomvljivoj volji Ničevoog ibermenscha,kojeg je nacistička i genocidna Njemačka prepoznala u impotentnom luđaku Adolfu Hitleru.kakav otac bnacije takva djeca.Uglasvnom.

1819.- SAD su preuzele Floridu od Španije, prema sporazumu koji su potpisali američki državni sekretar Džon Kinsi Adams i španski ministar Don Luis de Onis.

1828.Mirom u Turkmančaiju Rusija je prisilila Perziju da joj preda dio Jermenije,uključujući glavni grad Jerevan,kao kaznu za poraz u ratu.

1848 .- U Parizu je izbila prva buržoasko-demokratska revolucija. U Francuskoj su društvene napetosti započele u srpnju 1847. kada je vlada Françoisa Guizota odbila zahtjeve za proširenjem prava glasa, a vrhunac su dostigle 22. veljače 1848. nakon što je ponovno odbijen isti zahtjev. Tada su radikalniji dijelovi pariškog pučanstva započeli s podizanjem barikada i uličnim sukobima s policijom. Dana 23. veljače Guizotova je vlada podnijela ostavku, ali su 24. veljače ulični sukobi još više ojačali pa je kralj Luj Filip istog dana abdicirao i pobjegao u englesku.. Već sljedeći dan proglašena je Druga Republika i uvedeno opće biračko pravo.

1862.- Tokom američkog građanskog rata Džeferson Dejvis proglašen je predsjednikom Konfederacije država Amerike.

On nije postao babo Južnjaka,koji su branili boje robovlasnika , protiv Sjevernjaka koji su ko fol branili nedefinisane boje,ali isključiuvo bijele.Južnjaci su u ratu riknuli i Đeferson je zapamćen po tome što je bio jedini predsjednik Južnjačke Konfederacije.

1875.- Umro je rvi značajniji francuski pejzažista XIX veka bio je Žan-Batist-Kamij Koro (1796-1875). On se već bio opredelio za pejzaž koji je romantičarski veran prirodi, po uzoru na sliku Konstabla izloženu na Salonu 1824. godine. Koroovi pejzaži, pre Konstablovog uticaja, imali su klasicističku podlogu.

1882.- Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom i sebe kraljem. Knez postao 1868. posle ubistva njegovog oca kneza Mihaila, a vlast preuzeo od namesnika kad je 1872. postao punoletan.

1900.-Rođen je Luis Buñuel Portolés (Calanda, 22. veljače 1900. – Ciudad de México, 29. srpnja 1983.), španjolski filmski redatelj.Nadrealističkim filmovima Andaluzijski pas, Zlatno doba i dokumentarcem Zemlja bez kruha izazvao je žučne polemike , a posljednji je bio i zabranjen. Nakon 1938. godine snimao je u SAD-u, Meksiku i Francuskoj. Filmove karakterizira izravna polemika s temeljnim pretpostavkama građanskog društva, snažan protest protiv raznih oblika nasilja u tom društvu, antiklerikalizam. “Los olvidados”, “Uspon u nebo”, “Zločinački život Arčibalda Krusa”, “Robinson Kruso”, “To se zove zora”, “Nazaren”, “Viridijana”, “Taj mračni predmet želja”, “Anđeo smrti”, “Zvjezdani put”, “Tristana”, “LJepotica dana”, “Diskretni šarm buržoazije”.

Nadrealizam je bila samo krinka kojom je kao fol zavaravao Frankove policijske pse.nadrealistični detalji su samo dekor farse kojom se pojačavaju tonovi grubog realizma španske  stvarnosti.

1903.-Umro je Hugo Filip Jakob Volf (Hugo Philipp Jacob Wolf; 13. mart 1860 — 22. februar 1903) bio je austrijski kompozitor slovenskog porekla, poznat po svojim umetničkim pesmama.Imao je nekoliko perioda velike produktivnosti, naročito 1888. i 1889, a depresija je često ometala njegove periode kreativnosti. Poslednju kompoziciju je napisao 1898. godine, pre nego što je doživeo psihički kolaps izazvan sifilisom.

Ni prvi ,ni poslijednji umjetnik koji je zbog nepažljivog takara rikno.Pitajte Mocarta.Bodler je bio peder,njega nemojte pitati.

1913.-  General konzervativac, Viktorijano Uerta je izvršio državni udar u kom su bili ubijeni Madero i potpredsednik Hose Marija Pino Suarez  Ovaj događaj je oživeo građanski rat u kom su učestvovali razni vođe sa svojim nezavisnim vojskama. Najistaknutiji su bili Fransisko Vilja i Emilijano Zapata, kao i ustavna vojska Venustijana Karanze. Karanza je pokušao da ujedini sve ustaničke vojske sazivanjem Konvencije u Agvaskalijentes, a 1917. godine objavio je novi ustav kojim se i dan danas vodi Meksiko. Konflikt između revolucionarnih frakcija kulminirao je ubistvom Karanze u Tlakskalantongu 1920, Zapate u Činameki u Morelosu 1919, i Fransiska Vilje u Paralu u Čivavi 1923. Nakon ubistva Karanze, na vlast je došao još jedan revolucionarni vođa, Alvaroo Obregon, koga je nasledio Plutarko Elijas Kaljes. Obregon je bio ponovo izabran 1928. godine, ali je bio ubijen pre nego što je uspeo da preuzme funkciju.Procenjeno je da je u ratu poginulo 900.000 ljudi od ukupnog broja stanovništva koje je imao Meksiko 1910. godine koje je brojalo 15 miliona.

1921.-Rođen je Žan-Bedel Bokasa, general i državnik Centralnoafričke republike, koji je ovu zemlju 1976. godine proglasio carstvom, pre nego što je 1979. zbačen sa vlasti .Vladavinu je  obilježio nevjerovatnim ekstravagantnostima, rasipanjem državne imovine i strašnim zločinima nad sopstvenim narodom.

1935.- Rođen je Danilo Kiš (Subotica, 22. februar 1935 — Pariz, 15. oktobar 1989), jugoslavenski književnik i dopisni član SANU-a.Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935. godine, od oca Eduarda Kiša, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević, Crnogorke. Do 1942. godine živi sa roditeljima u Novom Sadu, gde pohađa prvi razred osnovne škole, a zatim prelazi u Mađarsku, u očev rodni kraj, gde završava osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Nakon odvođenja njegovog oca u Aušvic 1944. godine, sa ostatkom porodice je repatriran u Cetinje podsredstvom Crvenog Krsta. Tamo Kiš živi do kraja svog školovanja. Na Filozofski fakultet u Beogradu Kiš se upisuje 1954. godine, a u septembru 1958. godine kao prvi student diplomira na katedri za Opštu književnost. Kiš je bio venčan za Mirjanu Miočinović od 1962. do 1981; nakon razvoda braka živeo je sa Paskal Delpeš sve do svoje smrti. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” u Beogradu i lektor u Strazburu, Bordou i Lilu. Djela: romani “Psalam 44”, “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, pripovijetke “Rani jadi”, “Enciklopedija mrtvih”, drama “Elektra 70”, polemički spis “Čas anatomije”.

Danilo Kiš je zaslužio mnogo veći do zapis.

1942.- 1942. – Austrijski pisac Štefan Cvajg – koji je pred nacistima 1938. emigrirao u SAD – u Brazilu je izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nacističkim varvarstvom. U ranim djelima je, pod utjecajem bečkog impresionizma, psihoanalize Zigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Kasnije je znatnu popularnost stekao romansiranim biografijama i esejističkim studijama o značajnim ličnostima istorije i literature. Djela: pripovijetke “Pometenost osjećanja”, “Amok”, “Prvi doživljaj”, romansirane biografije “Žozef Fuše”, “Marija Antoaneta”, “Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog”, “Marija Stjuart”, studije “Tri majstora” (Balzak, Dikens, Dostojevski), “Borba s demonom” (Helderlin, Klajst, Niče), “Tri pjesnika svoga života” (Kazanova, Stendal, Tolstoj), “Jučerašnji svijet” (melanholična slika evropske kulture na umoru).

1966.- Premijer Ugande Milton Obote preuzeo je svu vlast u zemlji i naredio da se uhapsi pet ministara.

1967.- Napadom na severnovijetnamske trupe severno od Sajgona, američke i južnovijetnamske snage počele su najveću zajedničku operaciju u Vijetnamskom ratu.

Okončanje rata je pokazalo koliko su uspjeha imali. Omjer uspjeha 0/0.Ameri su imali uspjeha ,samo kada su napalmom spaljivali nevino civilno stanovništvo.

1967.- Predsjednik Indonezije Ahmed Sukarno predao je izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo titulu predsjednika.

1979.- Karipsko ostrvo Santa Lusija steklo je punu nezavisnost, poslije 165 godina britanske uprave.

1980.- Oskar Kokoška (nem. Oskar Kokoschka, Pehlarn, Donja Austrija, 1886 – Montro, Švajcarska 1980) bio je austrijski slikar i grafičar ekspresionizma i pesnik češkog porekla. Tokom Prvog svetskog rata doživeo je tešku povredu glave. Sledećih godina nastali su ekspresionistički radovi koji su podsećali na radove Edvarda Munka i Emila Noldea, pretežno litografije (Zaljubljeni par sa mačkom, 1917), kao i njegovi prvi prikazi gradova (Drezden, Nojštat I, 1919).   Godine 1933. Nabijeđen  je kao degeneričan umetnik, pa je u znak protesta stvorio 1937. godine Autoportret degeneričnog umetnika. Godine 1938. emigrirao je u Englesku. Od 1953. godine živeo je na Ženevskom jezeru.Značajan sastavni deo njegovog stvaralaštva jesu portreti, čija psihološka izražajnost svedoči o sposobnosti dubokog uživljavanja. Pored toga Kokoška je slikao i slike mitološkog i alegorijskog sadržaja (triptih Saga o Prometeju, 1950). Stvarao je i scenografije (za Čarobnu frulu, 1955) i napisao više ekspresionističkih drama.

1980.- Izraelska vlada donijela je odluku o puštanju u opticaj nove nacionalne valute šekela, koji je zamijenio izraelsku funtu.

1987.- Umro je Endi Vorhol (6. avgust, 1928. – 22. februar, 1987.) bio je američki umetnik, koji se smatra tipičnim predstavnikom pop arta. Bio je slikar, filmski reditelj, pisac i zvezda. Osnivač je časopisa Interview.Rođen je kao Andrew Warhola u Pittsburghu u Pennsylvaniji. Njegov otac Andrej Warhola (prezime se pisalo Varhola u Evropi, ali je promenjeno na Warhola kada je emigrirao u SAD) i majka Ulja Justina Zavacka bili su imigranti radničke klase, rusinkog porekla iz sela Mikó, Ugarska. (Danas Slovačka: Miková). Porodica je pripadala Rusinskoj katoličkoj crkvi istočnog obreda.Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva. Drsko i duhovito ismijevao je i razarao banalnost masovne komercijalne američke kulture i američke mitove, od vesternjačke sage do pokreta za oslobađanje žena. Filmovi: “Empajer”, “San”, “Djevojke iz Čelzija”, “Usamljeni kauboji”, “Meso”, “Đubre”, “Seks”, “Pobunjene žene”, “Meso za Frankeštajna”, “Krv za Drakulu”.

1990.- U glavnom gradu Mongolije Ulan Batoru uklonjena je posljednja statua Josifa Staljina.

Mongolcima trebalo trideset sedam godina da skontaju da se Josif Staljin neće povampiriti, bez obzira što je bio Visarionovič.

1991.- Dogovorom da Bosna i Hercegovina ostane u granicama u kojima je bila u SFRJ, da se ustavno uređenje bazira na nekoliko entiteta i da se pregovori nastave, u Lisabonu su završeni pregovori trojice lidera nacionalnih stranaka u BiH. Nekoliko dana kasnije Alija Izetbegović je odbio da potpiše sporazum.

1991.- SAD u Zalivskom ratu dale su Iraku rok od 24 časa da povuče vojsku iz Kuvajta ili će biti suočen sa sveopštim napadom.

1992.- Umro je vođa grčkih partizana Vafijadis Markos, komandant Demokratske armije Grčke u građanskom ratu od 1946. do 1949. Početkom 1947. postao je vrhovni komandant Demokratske armije Grčke, poslije izbora na teritoriji pod kontrolom njegovih snaga u avgustu 1947. proglasio je republiku, a 23. decembra obrazovao privremenu demokratsku vladu, u kojoj je bio premijer i ministar vojske. Zbog sukoba u rukovodstvu isključen je u novembru 1948. iz Centralnog komiteta Komunističke partije Grčke, poslije čega je emigrirao u SSSR, a u zemlju se vratio pred kraj života.

1993.- Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je usvojio rezoluciju o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

1994.- Ministarstvo pravde SAD saopštilo da je bivši visoki službenik CIA Oldrič Hejzen Ejms devet godina bio špijun SSSR i potom Rusije.

Ne znam što se domicilne vlasti ljute na svoje sunarodnjake kada špijuniraju za druge.I oni drugi špijuniraju za njih.Uostalom to je samo biznis i to ne baš najbolje plaćen.

1997.- U svom biltenu “Člirimi” (Oslobođenje), jedna od oružanih grupacija kosovskih Albanaca “Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova” pozvao je kosovske Albance na oružani narodni ustanak kao “jedini put koji garantuje slobodu i pobjedu nad srpskim okupatorom.

Bili su sto procentno u pravu.

2001.- Gazda Jezda – Jezdimir Vasiljević, vlasnik štedionice “Jugoskandik”, koji se poslije osam godina vratio u SRJ, uhapšen na beogradskom aerodromu.

2001.- Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izglasali su Božidara Matića za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dugovječan ovaj komunista.

2001.- Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je Dragoljuba Kunarca na 28, Radomira Kovača na 20 i Zorana Vukovića na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, silovanja, prisiljavanja na rad i mučenja žena muslimanske vjerske pripadnosti u Foči 1992. godine.

2001.- Penzionisani hrvatski general Mirko Norac, osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine, sproveden u riječki istražni zatvor.

U sukobu s vladinim snagama ubijen je Jonas Savimbi, lider angolskog pokreta UNITA, koji se više od 30 godina bori za vlast u Angoli.

Time se konačno odrekao borbe za vlast.

2005.- U zemljotresu koji je pogodio jugoistočnu iransku provinsiju Kerman, poginulo je 612 osoba, a nekoliko izolovanih planinskih sela je uništeno.

2005.- Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović predložili su mirno osamostaljenje Crne Gore od Srbije.

Osamostaljenje uspjelo,sad Milo može da radi šta mu je ćeif.

2007.-Posmatrači UN-a objavljuju da je Iran proširio svoj nuklearni program umjesto da ga, na zahtijev Vijeća sigurnosti, zaledi. Time je otvoren put za oštrije sankcije protiv Teherana.

Neutralni su posmatrači raport podnijeli i SAD.Novinske agencije nisu prenijele koliko  SAD  šoldi košta   izvještaj takvog tipa.

2011.-U jakom potresu koji je pogodio Christchurch na Novom Zelandu, poginulo je 185 osoba.