Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna galerija


 

 

Svejtlost i strast                                                                  Duga u vrtlogu

 

 

Suton između dvije oluje                                        Čarolija centofilija

 

 

Nježna sjenke                                                                        Fantazija Modre rijeke

 

Razigrana svjetlost

 

 

 

Cvijetni perivoj                                                             Zbunjeni krajolik

 

Jasna čarolija

 

 

Đardin ljubavi i strasti                                                 Vodopad strasti

 

 

Zaljubljen u sne

 

 

 

U raskoraku                                                                       Krhke zimske ruže

 

  

Ja Konj                                                                     Krv i led

Malarme – Strepnja

 

O zveri, ja neću večeras u tami
Da ti svladam telo, večno greha žudno,
Niti poljupcima u beskrajnoj čami
Da ti mrsim tužno masne kose bludno.

Teški san bez snova moje srce traži,
San koji će svako kajanje da zbriše,
San drag tebi posle tvojih crnih laži,
Tebi, što o smrti znaš od mrtvih više.

Jer, Blud rijuć ispod otmenosti moje,
Jalavošću svojom žigosa nas dvoje;
Al’ dok ti u grudma surovim ko kam

Srce je kog zločin ne vredja ni jedan,
Ja bežim, bled, videć les mrtvački ledan:
Bojim se umreću ako legnem sam.

O dojenju / Možda niste znali

  Nijanse ljubavi

 

Djeca koja doje imaju manje problema u ponašanju

 

 

Novorođenčadkoja su hranjena isključivo majčinim mlijekom , tokom prvih šest mjeseci života ,  ima manje problema u ponašanju u potonjem životu. Naročito u dobi između sedam i 11 godina, a posljedično i kasnije u kasnijem životu.

Ovo su rezultati studije koja je provedena u Južnoafričkoj Republici na 1500 zdrave djece , od kojih je 900 isključivo dojeno majčinim mlijekom.

 Ona djeca koja su dojena šest mjeseci, što je razdoblje koje preporučuju pedijatri, imala su 56 posto manje rizika da razviju probleme u ponašanju na početku osnovne škole,  od onih koji su hranjena kraće od mjesec dana, Utvrdili su naučnici čiji je rad objavljen u američkom časopisu Plos Medicine.

 “Hranjenje isključivo majčinim mlijekom ima puno veću važnost nego se smatralo i to za više aspekata razvoja djeteta”, rekao je Tamse Rochat iz Durbana, glavni autor studije.

 Problemi s ponašanjem u djetinjstvu mogu dovesti do agresivnog i asocijalnog ponašanja. To utječe na učenje i odnose s bližnjima i može dovesti do problema sa samopouzdanjem i sa psihičkim zdravljem. Sve to može rezultirati profesionalnim neuspjehom kasnije u životu, pojašnjava Rochat.

 Studija je također pokazala da djeca koja idu u jaslice kroz najmanje godinu dana imaju 74 posto više izgleda da će bolje mentalno funkcionirati.

 Isto tako, djeca koja kod kuće imaju dobru intelektualnu stimulaciju – primjerice razne igre – imaju 36 posto više izgleda za bolje funkcioniranje mozga.

***

Blekijev institut  za istinu , proučavao je Kur'anske ajete i zaključio da oni nalažu:

Da bi djeca bila zdrava i u bespijekornom mentalnom i fizičkom  sklopu za

mukotrpnu utrku  života potrebno je da doje dvije godine.

Ako ste vjernici, znate šta vam je raditi.

 

Ujedno, učite mušku djecu pravilnom rodnom usmjerenju,

jer ni jedno muško se nikad ne bi odvajalo od ženskih grudi.

Nisu ludi.

Hem ljepota ,hem milina, a bome i radovanje usnama i rukama.

 

Žensku djecu  navikavate osjećaju  kako to izgleda kada vas neko doji.

Kada odrastu i one doje.

I malu i veliku djecu.

Sa izuzetnom pažnjom i zadovoljstvom.

 

I još nešto veoma bitno:

Dojenje održava mladost , svježinu i čvrstoću grudi.

 

A dojenje zavisi i od drugih faktora: Glad, neimaština , bijeda, nebriga;

nedostatak usana, dodira , nježnosti, ljubavi…

 

Stidi se svijete.

 

 

 

Jesenjin – Kurva

 

 

Za ženu priznajem samo kurvu

Poštene nek se ne naljute,

Jer zbog njih izgubih svu radost svoju,

Zbog njih izgubih svoje pute.

 

Kurva mi dade sve sto joj tražih

Sve slasti jedne žene

I nikad ne pokuša da mi ukrade

Ni delić uspomene

 

Uvek je volela da me nadje

Okruzena čašama vina

I nikad ne pokuša da se snadje

Da bi sa mnom dobila sina

 

Za ženu priznajem samo kurvu,

postene neka se ne naljute..

Tajne univerzuma ( Prenosimo)

 

 

*

 

Nismo, a vjerovatno nećemo nikad zagrebati ni površinu fantastične misterije koju nam nudi beskonačnost svemira. Neobične svemirske pojave, anomalije ili tijela, koji nas svaki put iznova začude i još više potvrde da ne znamo apsolutno ništa o tom velikom, beskrajnom crnilu, samo su neke od fascinantnih tajni univerzuma.

Velika praznina

Svemir se sastoji od zvijezda i planeta, galaksija, maglica, te tamne tvari i energije, ali postoje i mali predjeli u kojima nema gotovo ili apsolutno ništa. Velika praznina milijardu je svjetlosnih godina široka rupa u južnoj hemisferi, koja je već desetak godina, od kada je otkrivena, jedna od najvećih misterija svemira. Neki smatraju da je to mjesto na kojem se drugi svemir sudario s našim, a drugi da je u pitanju “statistička greška” u homogenizaciji nakon Velikog praska. Ipak, većina se i dalje boji nagađati o čemu je tu riječ. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je to područje za do 45 odsto hladnije od prosječne temperature (2,275 K), te je bez ikakvog vidljivog ili mjerljivog materijala koji čini “klasični” svemir. Drugim riječima, neki smatraju da se radi o paklu.

 

Tamni tok

O crnim rupama, odnosno ogromnoj masi zbijenoj na vrlo malom prostoru, koja uzrokuje toliko jaku gravitaciju da joj čak ni svjetlost ne može pobjeći, znamo zaista malo. Međutim, u svemiru postoji takva pojava, prema kojoj crna rupa izgleda kao malo jači usisivač. NASA je otkrila masivnu svemirsku anomaliju, koja doslovno ždere takozvanu beskonačnost. Naučnici su ovu pojavu nazvali tamni tok. Mišljenja o nastanku ove pojave su podijeljena. Neki misle da je fizikalno neobjašnjivi ostatak Velikog praska, po nekima je to samo vrlo velika crna rupa, dok ima i onih koji smatraju da je to mjesto na kojem drugi svemir pritišće naš.

 

Prave zvijezde padalice

Naučnici su otkrili hiperbrze zvijezde, odnosno prave zvijezde padalice, koje svemirom putuju brzinom većom i od tri miliona kilometara na sat i vrlo bi lako mogle “zakačiti” i naše susjedstvo. Ta neobična nebeska tijela nastaju kada crna rupa počne žderati binarni Sunčev sistem, prilikom čega jedna od zvijezda biva uvučena u bezdan, dok se druga ispaljuje pri ogromnoj brzini. Ova pojava nije toliko česta i vjerovatno je nećemo doživjeti za našeg života. Neobične pojave, anomalije i tijela dokazuju da ne znamo apsolutno ništa o svemiru.

 

Planeta od dijamanata

I dok se dijamanti u kori naše planete nalaze u jedva zamjetnim tragovima, postoje cijele planete sastavljene od ovog vrijednog materijala, a jedan od nama najbližih je 55 Cancri e. Planeta koja se procjenjuje na 27 kvintiliona dolara nalazi se oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Vjeruje se da je ova planeta nekada bila zvijezda u binarnom sistemu, koju je njen veći partner počeo proždirati. Ipak, jezgro sastavljeno od ugljika nekako se uspjelo iščupati, te je, usljed ogromnih temperatura i vrlo visokog pritiska, formiran dijamant. Trenutno čak trećina mase planete otpada na čisti dijamant, dok ostatak čine grafit i neki drugi silikati, koji nisu nimalo atraktivni.

 

LQG

Mliječna staza je široka oko 100.000 svjetlosnih godina, a u sebi sadrži do 400 milijardi zvijezda i barem 10 puta više različitih planeta, planetoida, mjeseca i sličnih objekata. Toliko je velika da, ako gledamo s jednog njenog kraja na drugi, zapravo gledamo vrijeme u kojem mi kao ljudi još nismo niti postojali. Ipak, veoma je mala u odnosu na LQG (Large Quasar Group), koja je široka čak četiri milijarde svjetlosnih godina. Moderna astrofizika još ne zna uzrok nastanka LQG, niti ima objašnjenje za njeno postojanje. Naime, po nekim saznanjima najveće “nešto” u svemiru ne bi smjelo biti veće od 1,2 milijarde svjetlosnih godina, a LQG je dobro nadmašio tu granicu.

 

Alkoholna maglica

U središtu naše galaksije nalazi se alkoholna maglica nekoliko miliona puta teža od Sunca, nazvana Sagittarius B2. Naučnici su otkrili da se ovaj oblak plina uveliko sastoji od alkohola koji miriše na rum, te ima ukus malina. Za taj je ukus odgovoran etil-metanoat, a B2 njega i alkohola ima ogromnih 10 trilijardi litara. Naučnike ohrabruje pronalazak organske tvari u takvom obliku, što bi se moglo pokazati kao dobar način razumijevanja nastanka života. Zvijezde padalice putuju brzinom većom i od tri miliona kilometara na sat.

 

Himiko oblak

Još se ne zna šta se tačno dogodilo odmah nakon Velikog praska, a ne postoji ni previše vidljivih dokaza o tim događajima, možda zato što su takvi objekti prilično maleni, a možda i zato što su od nas udaljeni čak 13 do 14 milijardi svjetlosnih godina. To znači da bi neki od tih svemirskih staraca morali biti prilično veliki da ih ljudski instrumenti zapaze i dobiju mogućnost za proučavanje. Himiko oblak je najveći objekat “ranog” svemira (pojam koji se koristi za sve ono što je nastalo u prvih milijardu godina postojanja). Veličine je kao pola naše galaksije, ali sadrži daleko veću masu, i to oko 40 milijardi naših sunaca. Starost se procjenjuje na oko 800 miliona godina.

 

Tamna energija

Ne čini samo jedno mjesto ili jedan dio svemira, već prožimlje većinu onoga što mi vidimo, ali i ne vidimo. Tako tamna energija čini otprilike 73 odsto poznatog svemira, od čega na tamnu tvar otpada dodatnih 23 odsto, a opet, nešto je o čemu nemamo gotovo nikakvog pojma. Pretpostavlja se da “tiska” sve oko sebe, uzrokujući udaljavanje galaksija i širenje svemira. Mnogi naučnici smatraju da će upravo ona biti odgovorna za naš kraj, pošto će jednom naš svemir postati prevelik, te će doslovno početi “pucati po šavovima”. Od galaksija pa sve do molekula i atoma, sve će se početi raspadati i nestajati tamo odakle je Velikim praskom i došlo.

Tamna planeta

TrES-2b je naizgled samo još jedna od nedostižnih planeta koje kruže oko neke daleke zvijezde, međutim u sebi ipak krije nekoliko misterija. Naime, TrES-2b je najtamnija ikad otkrivena planeta, koja od svoje površine odbija manje od jedan odsto Sunčeve svjetlosti, što je čini crnjom od ugljena. Nalazi se četiri miliona kilometara od svoje zvijezde i dobija dovoljno svjetlosti da parira i Las Vegasu, te ima površinsku temperaturu od oko 1.000°C, ali je i dalje tamniji od ičeg što postoji. Atmosfera sadrži neke čestice koje zadržavaju svjetlost poput natrijevih i kalijevih para, ali ništa što bi objasnilo ovakav ekstrem.
nezavisne.com

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

Varljiva priroda   Brežuljak želja

Varljiva priroda                                                              Brežuljak želja

 

Mrazna Modra rijeka   Prozračni krajolik Modre rijeke

Mrazna Modra rijeka                                                   Prozračni krajolik Modre rijeke

 

Varljivo sunce   Život i smrt

Varljivo sunce                                                                         Život i smrt