Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija

 Govor cvijeća

 

Ruže

 

Ovo nebo svjetlosti        Mnogo je tu milosti

 

Ovo nebo nad nama                                                  Puno je tu milosti

 

Đul bašča    Ove ruže sa nama

Đul bašča                                                                           Ove ruže sa nama

Ljubav          Bijeli ljuljan među obkacima

Ljubav                                                                                       Nebeska ruža

 

Ples ruža    Centofilija

Ples ruža                                                                  Centofilija

 

Bijela ruža grada čednosti     Zelena ruža

Bijela ruža grada čednosti                                                           Zelena ruža

 

Žuta ruža   Ljubomnora

Žuta ruža                                                         Plamena ruža

 

Plava ruža    Žar udovičke ruže

Plava ruža                                                                                     Žar udovičke  ruže

 

Svjetlost      Ruža ljubavi

Ruža svjetlosti                                                               Ruža ljubavi

 

ruže i suze             Portret ubijene ruže

Ruže i suze                                                                                                    Portret ubijene ruže

 

Crno bijeli svijet     Ruža ljubavi

Crno bijeli svijet                                                           Ruža ljubavi

 

Ruža u koroti              Udovička ruža

Ruža u koroti                                                                      Udovička ruža

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

Ispod kape nebeske čarolija

 

Raskoš proljeća   Mirisi ljeta

Raskoš proljeća                                                             Miris ljeta

 

Okus jeseni   Prozračnost zime

Okus jeseni                                                                               Prozračnost zime

 

Tanana mladost   Boje zrelosti

Tanana mladost                                                                    Boje iskustva

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

 

 Oh Happy day

 

Niti  Svijet maglica

Niti                                                                                       Svijet maglica

 

Crvena zviježđa   nebeski cvjetovi

Crvena  zviježđa                                                                  Nebeski cvjetovi

 

Vrtlog djetinjstva  Sveta zemlja

Vrtlog djetinjstva                                                              Sveta zemlja

 

Dogodilo se na današnji dan 31. Mart / 0žujak

Danas je  Petask 31 . Mart / Ožujak 2017.

Dani ove godine se podjelili     ‘vako:  otišli u prošlost 90 prošlih  / 275  očekuju sadašnjost  .

Kako bi to bilo lako da je to sve. Ne biste ništa morali čitati . Mi kakvi smo namčorasti moramo vas zadeverat i natakarit kakvi su tandarli bili na današnji dan:

614.- Avari i Slaveni prodiru na istočnu obalu Jadrana, te zauzimaju, pljačkaju i razaraju Salonu, prijestolnicu tadašnje bizantske provincije Dalmacije; preživjeli stanovnici Salone se sklanjaju iza zidina obližnje Dioklecijanove palače, osnovavši tako naselje koje će poslije biti poznato kao Split.

Srećom većina Bosanaca nisu Sloveni,još manje avari. Nauka kaže 72  %  (cca)  krv europskih preteča. U ostale su se uspjeli ubaciti ostali europski DNK, ipak najviše Sloveni 13,2 %s .

Za  lijeve i desne susjede ne znamo. Ono znamo, ali nije naše da im istražujemo porijeklo. Za jednog znamo da ima porijeklo oblokanog salvetaša. Za mnoge je utvrđeno da imaju zločinački DNK jal četnički, jal ustaški. Svjedoci kosturni Jasenovac i krvava Drina.

Jes lijepo biti u srediini. Imaš i lijeve i desne i susjede sa strane da te krvare kad god im na um padne.  Ili kad im bludnica naloži. Vi se ko đoja nevješti pravite. To je ona hadumska i hanumička genocidna tvorevina  što smišlja krstaške ratove i inkvizicijske lomače. Glavni plijem „ ureođenici“.

1282.- U pobuni Sicilijanaca protiv francuske vlasti poznatoj pod nazivom “Sicilijanska večernja” pobijeni svi Francuzi na ostrvu. Ustanak organizovan pod geslom “Smrt Francuskoj od Italije”. Prema legendi, od početnih slova tog gesla kasnije nastalo “mafija”.

Greška.  Riječ mafija je postala od kovanica: madre figo Justinijana. Mi italijasnki zvorimo ko svi urođenici. Ali smisao se prepoznaje.

1492.- Kralj Fernando V Katolički dao Jevrejima rok od 3 meseca da pređu u u rimokatoličku veru ili da napuste Španiju. Treća solucija je bila lomača Vatinaknske inkvizicije.

Jedino dobro koje je  iz toga   proizašlo je dolazak desetak hiljada Jevreja, ponajviše Sefarda u Bosnu. Hvala im na plemenitom prisustvu.

1496.-Papa Aleksandar VI formirao sa Svetim Rimskim Carstvom, Španijom, Venecijom i Milanom Svetu ligu za borbu protiv Turaka.

Što ne kažu da je papa Aleksandar VI bio Rodrigo Borđija čuveni ubica,koljač,trovač…  Pride imao je devetero izvanbračne djece. Sin Cesare bio je sličnog mentalnog sklopa te nesmiljeni vojskovođa, a kćerka Lukrecija bila je njegova marioneta (navodno ju je i obljubio) i moneta za kupovinu utjecaja i položaja (triput ju je udavao). Takve su vam sve pape.Ili takve ili tetkice i hadumi i pride  takvi.

1547.-Umro francuski kralj Fransoa I, koji je Bolonjskim konkordatom 1516. osigurao prevlast krune nad rimokatoličkom crkvom u Francuskoj. Od dolaska na presto 1515. nastojao da postane rimsko-nemački car, što je 1519. uspeo njegov rival Karlo V, protiv kog je potom vodio 4 rata.

1596.- Rođen je francuski filozof, matematičar i fizičar  René Descartes, osnivač novovjekovne evropske filozofije, posebno modernog racionalizma, koji je označio prekid sa skolastikom. Prema njegovom učenju, u osnovi svega su dvije različite supstance, jedna osnova svakog mišljenja i svijesti – “res kogitans” (misleća stvar), a druga svake tjelesnosti – “res ekstensa” (prostiruća stvar). Vjerodostojnost postojanja tih supstanci postiže se samo pomoću ontološkog aksioma “Kogito, ergo sum” (“Mislim, dakle jesam”). Tvorac je novovjekovne opšte metodologije i epistemologije, koje su veoma uticale na potonje naučno mišljenje. Takođe je jedan od tvoraca analitičke geometrije, a u matematiku je uveo promjenljivu veličinu i funkciju, odnosno kretanje i dijalektiku, što je bila prelomna tačka u razvoju matematike. Djela: “Rasprava o metodi”, “Pravila za rukovođenje umom”, “Meditacije o prvoj filozofiji”, “Rasprava o strastima duše”, “Principi filozofije”, “Geometrija”.

1727.- Umro je Isaac Newton (Woolsthorpe, 25. prosinca 1642. – Kensington, 20. ožujka 1717.), engleski fizičar, matematičar i astronom. Jedan od najznačajnijih znanstvenika u povijesti. Završio je studij u Cambridgeu (1661. – 1665.). Nakon završetka studija, kada se zbog kuge sveučilište zatvorilo, vratio se kući u Woolsthorpe, gdje je samostalno učinio niz temeljnih otkrića iz mehanike i matematike (1665. – 1667.), premda je većinu objavio tek nakon dvadesetak godina. Godine 1669. postao je profesor na Trinity Collegeu u Cambridgeu. Tih godina bavio se uglavnom optikom. Od 1671. bio je član (od 1703. predsjednik i stalno biran do kraja života) Kraljevskog društva (eng. Royal Society) u Londonu. Godine 1695. postavljen je za nadzornika, a 1701. za upravitelja državne kovnice novca. Tada se preselio u London, gdje je ostao do kraja života. Godine 1699. postao je jedan od osmorice stranih članova Francuske akademije znanosti.

1732.- Joseph Haydn (Rohrau, 31. ožujka 1732. – Beč, 31. svibnja 1809.), austrijski skladatelj i dirigent.  Šire glazbeno obrazovanje stekao je kao član dječačkog zbora Bečke katedrale. U kompoziciji zapravo samouk, Haydn se i kasnije, kao skladatelj i dirigent dvorske muzike knezova Esterhazy, razvijao samostalno, “odrezan od svijeta”, kako sam kaže, “i prisiljen da postane originalan”. Proveo je tri desetljeća, od 1761. do 1790., na kneževskim dovorovima u Željeznom i Esterhazyu, dok je nakon 1790. većinom boravio u Beču.Hajdn je  čuvar klasične tradicije, prvi u velikoj trojki bečkih klasika, Mozartov prijatelj i učitelj mnogih glazbenika .Haydn je dao neizmjerno bogat i raznovrstan opus, što svjedoči o lakoći stvaranja i o potrebi tadašnjeg glazbenog tržišta koje je stalno tražilo nova djela. Njegovih 108 simfonija, 24 klavirska koncerta, 5 koncerata za violončelo, mnoštvo komornih skladbi za različite instrumente i ansamble, tridesetak opera, oratoriji, mise, kantate – sve to čini jedan od najbogatijih opusa u povijesti skladateljstva uopće.Djela:Čudak, Nenadani susret, Mjesečev svijet, Simfonija rastanka, Oxfordska, 6 Pariških i 12 Londonskih simfonija, 84 gudačka kvarteta (najvrijedniji po 6 tzv. Sunčanih, Ruskih, Pruskih, te Apponyi i Erdődy), pasija “Sedam posljednjih riječi Spasiteljevih”), oratoriji Stvaranje i Godišnja doba.

1809.- Rodio se  Nikolaj Vasiljevič Gogolj (ukr. Мико́ла Васи́льович Го́голь / Mikola Vasiljovič Gogolj, rus. Никола́й Васи́льевич Го́голь) (prezime po rođenju Janovski, ukr. Яновський; (Ukrajina, Soročinci, 31. ožujka 1809. – Rusija, Moskva, 4. ožujka 1852.); ukrajinski je i ruski (jer je pisao i na ruskom) književnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma. Gogolj spada među najznačajnije književnike u svijetu.Djela :Mrtve duše,  Odabrana mjesta iz prepiske s prijateljima, Večeri na zaselku kraj Dikanjke, Taras Buljba, Kabanica .

1854.- Japan sa SAD potpisao ugovor o otvaranju luka Šimoda i Hakodate za američke trgovce. To je bio prvi sporazum o otvranju japanskih luka za trgovinu sa inostranstvom.

1855.- Umrla je engleska spisateljica irskog porijekla  Charlotte Brontë, koja se proslavila već prvim romanom “Džejn Ejr”. S mlađim sestrama Emilijom i Anom napisala je zbirku pjesama. Ostala djela: “Vileta”, “Profesor i Ema”.

1889.- Otvorena je Ajfelova kula, tada najviša građevina u svijetu, čija je 300 metara visoka čelična konstrukcija nadvisila Pariz i postala jedno od njegovih glavnih znamenitosti. Kulu sagrađenu povodom svjetske izložbe konstruisao je francuski inženjer Aleksandar Gistav Ajfel.

Da ne bi   Saraj3vskog željeznog – Ajfelovog mosta na Skenderiji , ne bi bilo no Ajfelovog tornja. Željezarija koja je preostala od gradnje mosta, upotrebljena je za dizanje Pariškog tornja. Možda bi trebalo da se zove Skenderija toranj. Ispitaćemo stvar.

1904.- Rođen je južnoslavenski slikar Đorđe Andrejević – Kun, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Slikarstvo je učio u Beogradu, Veneciji, Milanu, Firenci, Rimu i Parizu. U predratnoj Jugoslaviji najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, prizore iz rata. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape (“Krvavo zlato”, “Za slobodu”, “Partizani”).

1917.- SAD su od Danske preuzele zapadnoindijska ostrva u Karipskom moru, istočno od Portorika, i nazvale ih Djevičanska ostrva, koja su poslije otvaranja Panamskog kanala 1914. postala strateški važna. Sporazum o kupovini tih ostrva za 25 miliona dolara sklopljen je u avgustu 1916. Velika Britanija je držala šest većih i 25 malih ostrva arhipelaga, a Danska tri veća i 50 malih.

1948.- Umro je češki pisac i novinar jevrejskog porijekla Egon Ervin Kiš, otac modernog novinarstva. Bio je majstor reportaže, poznat po nadimku Leteći Reporter, kako je glasio naslov jedne njegove knjige. Putovao je po Rusiji, Americi, Kini, Meksiku, Njemačkoj i drugim zapadnoevropskim zemljama. Njegove reportaže su spoj vješto odabranih činjenica i pronicljivog tumačenja iz perspektive angažovanog posmatrača događaja. Ostala djela: knjige reportaža “Carevi, popovi, boljševici”, “Raj Amerika”, “Tajna Kina”, “Otkrića u Meksiku”, “Sajam senzacija”, “Pustolovine na pet kontinenata”.

1948.- Kongres SAD usvojio Maršalov plan. Tim planom, nazvanim po njegovom tvorcu, američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu, dodeljena pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama za obnovu posle Drugog svetskog rata.

Niko ne pominje da se 6o% tih sredstava slilo u takuline američkih investitora, iz krugova bliskih titularcu.

1959.- Poslije neuspješne protivkineske pobune u Lasi, dalaj lama pobjegao u Indiju, gdje je dobio politički azil.

Najviše „volimo“ pobjegulje. Nikako da se odredimo prema njima. Heroji svakako nisu. Kukavice su garant. I eto nemamo izbora.

1971.- Američki ratni zločinac poručnik Vilijam Keli osuđen je na doživotnu robiju (kazna je potom smanjena na 20 godina), zbog toga što je u Vijetnamskom ratu u martu 1968. komandovao tokom masakra civila u selu Mi Laj.

Masakr u Mi Laju bio je ratni zločin koji se odigrao tijekom vijetnamskog rata, a odnosi se na masovno pogubljenje vijetnamskih civila koje je izvršila vojska Sjedinjenih Američkih Država, 16. marta 1968. Procene o broju ubijenih osoba se kreću od 347 (rezultati istrage koju je sprovela američka vlada) do 504 (na spomeniku žrtvama masakra ispisano je toliko imena). Žrtve su bile starosti od jedne do 82 godine.

Masakr u Mi Laju se smatra jednim od najtežih zločina vijetnamskog rata, te je izazvao zgražanje javnosti, osobito američke koja je tražila kraj sudjelovanja američke vojske u tom ratu. Javnost je saznala o ovom zlodjelu zahvaljujući tome što je ratni fotograf Ron Haeberle odlučio snimiti i objaviti fotografije jer nije htio šutjeti o tome čemu je svjedočio. William Calley je optužen i osuđen na američkom sudu zbog ubistva na doživotni zatvor, ali je pušten nakon samo 3,5 godine pritvora.

Dakle zbog dobrog vladanja pušten je nakon šestine izdržane kazne ili  na svakog ubijenog Vijetnamca 7 dana. To bi bio prosjek , kojim Hag osuđuje koljače,  po glavi ubijenog Bosanca.

1979.- Britanski razarač “London” isplovio iz luke u Valeti, čime su okončane vojne veze Velike Britanije i Malte uspostavljene pre 181 godine.

1980.- Umro je američki atletičar afričkog porijekla Jesse Owens, jedan od najvećih sportista 20. vijeka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Pobjedama na 100 i 200 metara, u štafeti 4 x 100 metara i skoku udalj, izbezumio je nacističkog vođu Adolfa Hitlera, koji nije mogao da podnese takve uspjehe jednog crnca nad pripadnicima “više rase” i utekao je iz počasne lože kako bi izbjegao da se rukuje s njim.

Mi ćemo ovo prevesti:

Đesi Ovens je bio američki crnac koji je natakario sve arijevce i na stazi , i u gledalištu i u Americi. Natandario njihov darvinistički nenauk o supremaciji blijedolikih neandertalaca.

1983.- U zemljotresu koji je razorio kolumbijski grad Popajan poginulo najmanje 500 ljudi, a 3.000 ostalo bez domova.

1986.- Meksički avion “boing 727” na liniji Meksiko Siti-Los Anđeles srušio se u planinama centralnog Meksika, Poginulo svih 166 putnika i članova posade.

1991.- Prve višepartijske izbore u Albaniji dobili su komunisti, ali je opozicija pobijedila u Tirani i ostalim većim gradovima. Ne znamo ko je pobijedio pod zemljom, ali svakako je to bilo odlučujuće u vršenju vlasti.

1991.- Varšavski pakt, kojim je Kremlj trideset šest godina držao istočni dio Europe pod kontrolom, službeno prestaje da postoji.

Svakom takaru mora doći kraj.

1991.- Na Plitvičkim jezerima izbija prvi značajniji oružani sukob hrvatske policije i pobunjenih Srba poznatiji pod nazivom Krvavi Uskrs na Plitvicama.

Mi bi ga radije nazvali Lakrdijaški Uskrs, ali nismo ni povijesničari,ni istoričari.

1992.- Posetom izraelskog predsednika Hercoga španskom kralju Huanu Karlosu obeležena 500-godišnjica progona Jevreja iz Španije.

1993.- Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je odluku o upotrebi vojne sile protiv prekršilaca u zoni zabranjenih letova nad Bosnom i Hercegovinom. Odlučeno je da bude oboren svaki avion koji se bez odobrenja nađe u tom prostoru.

Ni jedan avion nije srušen. Takođe niti jedna avio,navođena bomba od 1.000 kg TNT. Nije bilo potrebe. Kontali ; tvrda Bosanska glava može sve podnijeti. Na kraju je ispalo da može- Čak i ona druga, ali to je već otrpije utvrđeno, na kraljevskim dvorima širom Europe. Joj, mamo mamice.

1994.- – Izrael i PLO potpisali su sporazum o međunarodnim posmatračima u gradu Hebronu na Zapadnoj obali, čime je Izrael prvi put pristao na međunarodno prisustvo na okupiranim teritorijama otkad ih je zauzeo u ratu 1967.

Posmatrača nigdje, izrailci  i dalje vrši genocid. Utješno je što to rade selektivno. Nikad ni jedan Izrailjac nije uključe u smrtni lanac  cionističkih zločinaca , koji se od 1948 godine ne prekida.

1995.- Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je tri zasebne rezolucije, kojima su mirovne snage u prethodnoj Jugoslaviji podijeljene na tri dijela – za BiH, za Hrvatsku i za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

Milioni šupljih  rezolucija bez efekta. Mi ih prestali brojati. U ujedinjenim nacijama je svaki dan  prvi april. To je dobro,  ljudi se vole šaliti. I mi bi se šalili i davali svaki dan još šupljije rezolucije, da je to moguće, za enormno visoke plaće sa grbače gladnih i ubijenih.

2003.-Sahranjeno je prvih 600 identifikovanih Srebreničana, ubijenih ratne 1995. godine, u genocidu počinjenom od strane jedinica mupa i vojske genocidne  tvorevine Republike srpske.

2003.- Haški sud osudio je Mladena Naletilića – Tutu na 20, a Vinka Martinovića – Štelu na 18 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara i Jablanice tokom 1993. godine.

Kako nadimci istinito zvuče. Tuta je uvijek bio pun izmeta, a Štela je  sebi štelio neljudskost.

2003.- Misija Evropske unije, pod nazivom “Konkordija”, preuzela je u Skoplju dužnost NATO operacije “Saveznička harmonija” u Makedoniji.

Joj, imena ‘judi moji. Koji imbecili ih tako sklope. Bez veze sa mozgom i bilo čime. Valja se roditi  taki akmak , i za života postati još veći , pa na svjetlost iznijeti sprdačinu takvog kova. Zapravo,  nije to ništa neobično. To su tvorevine pank UN.

2004.-Haški tribunal osudio je bivšeg pripadnika Interventnog voda policije iz Prijedora Darka Mrđu na 17 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, u avgustu 1992. godine.

2006.-Ustavni sud BiH utvrdio je da grb i zastava Federacije i zastava, grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, jer krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

2014.- Jedanaest rudara povrijeđeno je u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica. Jedan rudar je u kritičnom stanju. Nezgoda se dogodila 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorijama na dubini između 850 i 900 metara.

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 08 29

 Savršen dan

 

Biseri prethodnih dana

Izvorište Lotosa More sanja dugu Sreća

Izvorište lotosa                                                           More sanja dugu                              Sreća

 

Čudesni oblaci  Zegonetka Plavo i zeleno

Čudesni oblaci                                                  Zagonetka                                     Plavo i zeleno

 

Ustaljenost Nijanse crvenog Neizmjernost

Ustaljenost                                             Nijanse crvenog                                     Neizmjernost

 

Mist na izvoru Modre rijeke Čarolije žutog svijeća  Zlaćano Sarajevo Grad čednosti

Most na izvoru Modre rijeke        Vrt u zlaćanim bojama      Zlaćano Sarajevo Grad Čednosti

 

Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija


Aleja ljubavi

 

  

Violetni val                                                        Snježni pramenovi

 

   

Iskrice u sunčanom danu                                              Čari djetinjstva

 

 

 

Snježna bajka                                                                 Violetna čipka

 

 

Violetzno i plavetno                                                       Izvorište duginih velova

 

   

Čari djetinjstva                                                       Nebeski vatromet

 

   

Plavi vatromet                                                                       Maglovit dan

 

  

Čarolija                                                                             Ovo iskričavo nebo nad nama

 

 

 

Otgnuti fragment – Recept za otklanjanje umora

 

Ispovjest jedne Dame

 

Moj povratak sa posla

 

Počelo je nekako umorno.

 

Dođem  sa službe predveče tog prvog povratka sa posla, poslije njegovog privođenja. Tražim ključ, vrata se otvaraju.

On  stoji obučen ko princ neki. Sav u modrom plišu ispod košulja bijela, okrugli okovratnik.Još mu samo krila anđela trebaju.Dobro je vidjeti malo svjetlosti poslije napornog dana.

Ne znam kako je nabavio odjeću Dvije patrole postavila oko kuće dok sam bila na poslu. Ne znam zašto.Nije bio lupež,a ništa vrijedno nisam držala tu na osami,u kućici u cvijeću. Osiguranje nije primjetilo nikakve sumnjive kretnje, ni izlaske iz kuće.

Prima me za ruku polako uvodi u hodnik, zatvara vrata, uspinje se na vrhove prstiju, kapu mi skida, malo me saginje, pa me u vrh čela, tamo gdje se sa kosom spaja, ljubi. Tren miriše i ponovo poljubac blagi spušta. Kasnije je od nekud neku šćemlijicu zbokso, da me ne saginje ,a da me  lakše u čelo ljubi.

Uzima mi tašnu, na stolić je ,  zajedno sa kapom spušta, službeni kožni mantil polako skida i na vješalicu vješa.Nikad mi nije dao da odmah štikle skinem.

Ništa ne priča, zna da umorna sam, šuti , vodi me do kupatila. Toliko umorna da nemam snage da se bunim.Naporan je moj posao.A ja sam ga krvnički radila.Velik je moj grad i puno posla za jednu jedinu nadzornicu.

Kada je pripremnjena. Voda onako kako ja volim.Miris ljubičica, malčice toplija od sobne tempererature sa puno pjene. Odnekud donio ljubičasti , svijetliji,  kožni  tabure.Znam da moj nije i pored kade ga stavio.

Na njega me posjeda , kosu raspetljava.Bilo je to vrijeme punđi i šnala.Lagano prstima prolazi kroz nju   i mrsi je. Meni ugodno, napetost zaposlene žene  malo popušta, ja se dadilji , Malom princu, prepuštam. Nekako mu vjerujem .Čula ja, da ga Frka Frkica tako zove,a i učini mi se da mu pristaje.

Bluzu mi raskopčava polako i sporo, ne želi da me dodirne.Osjetim u vrat , mi dva poljubca , lahorac , sa jedne i druge strane spušta. Ja se sledim. Odakle mu pravo da sve to radi. A opet ugodno mi i nježno.Ne pravi on nikakve nagle pokrete ,da me ne bi preplašio.

Bluza je pala sa strane.

Bočno dugme malene suknjice moje,ono jedino otkopčava i suknju hvata prije nego padne. Tak tada mi štikle skida i odlaže .

Zatim jednostavno u jednom potezu, ne znam kako ,ni meni to ponekad ne uspijeva, mi mrežaste najlonke skida i pored suknje polaže.

Stopla moja, niko ne bi rekao, začudo jako su  mala, uzima u ruku i polako prstima masira. Jedan po jedan ,miluje  i ljubi u udubljenje među njima.Pa onda nokat  i na kraju članke.

I masira i ljubi, sve do jednoga i opet  još jednom.Joj rahatluka mati moja.Osjećaj da se sav umor među prste slio i  da se polako povlači.

Napetosti skoro da i nema.

Sad sam ja u maloj  bikini kombinaciji, grudnjaku i uskim  gaćicama. Čipkasta svila boje svjetlucave brilijant ruže i stidim se , pokrivam golotinju rukama. Kršna žena se stidi djetata. On se pravi da je u poslu. Okreće glavu od te blistave  golotinje, od moje ljepote.Čini mi se da se malo zarumenio.

Uzima bluzu, suknju i čarape , polako otvara poklopac košare i jedno po jedno na dno slaže. Dovoljno je to vremena da  skinem preostale krpice i u vodu, u svježinu. koja me  mami i da uđem i zaronim.  On zna da sam u vodi do grla . Okreće se, uzima krpice intime i u košaru slaže.

I tako svaki dan tih prvih trinaest dana koliko je proboravio kod mene.I uvijek bi me neki novi obuvni predmeti pored kade čekali.Njegovi pokloni.Ništa posebno.Papuče,vrlo jednostavne, udobne i ravne.One malo veselije i vezenije počeše  izranjati poslije sedmog dana.

Jednom sam ga upitala zašto okreće glavu od golotinje koju je gledao, milovao i imao ,on  se trzno, na trenutak zamislio pa  kaže:

– Nagost  žene u  ljubavi je tako čista, blistava i nevina da je se čovjek ne može nagledati ni nauživati.Golišavost mimo toga, razodjevenost iz drugih razloga je meni strana i stvarno me  srami. Golotinja samo radi golotinje, je nepristojna i vulgarna.Ja se nje stidim i crvenim. Ne radi golotinje, koja je uvijek lijepa i čista.Već radi žene koja sebe prezire i blati.Čednost svoju na smetljište pohotljivih gadova baca.

Vjerovala sam mu. Te riječi su bile tako nevine i iskrene , kao i njegov zaljublljeni odnos prema ljepoti  golog ženskog tijela.

Na tren izađe pa se vrati, unoseći za sobom slabašan zvuk orgulja  Bahove tokate i fuge u D- molu, moju omiljenu. Kasnije sam saznala da je on više volio onu u C- duru.Kaže više mu na nježnost neba miriše, a ova tugu priziva.

Ja sam u kadi ,on sjedne na tabure i znatiželjno mi lice pogledava.Moje tijelo kao da ne postoji.Prima me za vlažnu ruku, onu bliže njemu i prste mi ljubi  i prvi put;od kada sam ušla u kuću; progovara:

– Dobro došla kući, mila moja.

Ja zinem, kako te riječi same od sebe tako jednostavno lebde.Tada nisam njegova mila bila, ali se ne bunim, mnogo je nježnosti i nepatvorenosti u svemo ovom što čini i u riječima samim. Šta sam mogla,  ja mu uzvraćam.

– Bolje te našla, mili moj.

***

Tako vam to ide mile moje.

Još samo treba naći takvog blentoviju. Skoro da su izumrli.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 Akt žene u oblacima

 

More i zabranjeno voće   Planeta ljubavi

        More i zabranjeno voće                                                    Planeta ljubavi

 

More ljubavi , ti i ja  Godine samoće i tuge

 More i ljubav,ti i ja                                                                 Godine samoće i tuge  

 

Roze svijet    Plavetni ružičnjak   

   Roze svijet                                                                      Plavetni ružičnjak