Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna galerija

Autor

Hajro Šabanadžović

Vinograd    Visovi

Vinograd                                                                               Visovi

Staza  Terarijum

Staza                                                                                         Terarijum

Pritke  Mećava

Pritke                                                                                Mećava

Tišina vreba  Noć polako pada

Tišina vreba                                                                        Noć polako pada

Val smrti   Poslušno more

Val smrti                                                                               Poslušno more

Duše lete u nebo  Smrt je na usluzi

Duše lete u nebo                                                                          Smrt je na usluzi

Razdvajanje   Svjetlost u tunelu

Razdvajanje                                                                          Svjetlost u tunelu

Satifaction  Cvjetni valeri

Satisfaction                                                                            Cvijetni valeri

Birvaktile zapis o Lepoj Breni , ZOI 84. i još koječemu / Slučajni susret u prolazu

 

Dani  veličanstvene  i neponovljive Sarajevske Olimpijade 1984. su već  odavno utihnuli . Fanfare decenijama nijeme. Bob staza propada. Bore se navukle. Bogdica žale i sjete u oku zaiskre pa se gasnu.

Bili su to mnogo sretni i bezbrižni dani. Ono kako kome.

Titov duh je još uvijek snažano bdio i zvjerinje se, pognutih glava skrivalo u podzemlju. Neki su se godinama  pržunali.

Činilo se da je sve u redu.

Avaj, avaj i avaj.

Čuti ko fol pjesniče, furaj dalje, svaki dan  je blagdan, poetiku , ljepotu traži.

Nađoh ih u kutku jednog prelijepog oka, što sjene tuge iskri.

U časopisu Svijet je upriličena mala, uobičajena , pomalo  vehta komunjarska zakuska.

Gost je bila, tada, najpopularnija medijska ličnost Jugoslavije, koja je tek trebala da potvrdi svoju potonju  više decenijsku dominaciju.

Jedan od Svijetovih promotera je bio  Cakan Ćemalović , naš drug. Dobili smo jednu bjanko pozivnicu. Nije trebao;  i jedna je previše za nas sedam. Nije to za nas, koji smo svikli u nježnosti i tišini đardina, u mirisu đula,  ljubav uz muziku i smjeh radovanja  sniti i voditi.

Dobro  ste  anlaisali ako ste skontali. Ako niste , mi smo vam svakako imali namjeru reći.

Radilo se o Fahreti Jahić,  Tuzlanki na stalnom službenom putu u Beogradu i koja je prozvana Lepa Brena. Ona je u stvari postala lepa Brena davno prije toga. Od rođenje. Nije ona  bila Brena i  Lepa,  nego prelijepa.

Tih dana je imala  koncert u Sarajevu da upriliči olimpijadu.

Autori ovih redova,  ni zere nisu bili ljubitelji te vrste mrzike, pardon muzike,  koju je hablečinama prodavao Slatki grijeh i selendra od glavnog grada Juge.

Ali urođeno poštovanje prema ženama , njihovim velovitim nikad ugaslim  ljepotama,  su ih prisilili da izvlače kraću viljušku,  koji će  bakso,  otići na taj kokuzni domjenak. Nije bitno ko je određen, jer se nikome nije išlo. Svi su se radovali neodlasku.

Njima ,   u  prozaičnosti neukim ,  TV je bila strana ptica selica. Vazda  ista izvlakuša: odakle nam vrijeme frajeri.

Brenu su pamtili kao ljepušlastu , malo punačkiju pjevaljku u šljokicama, koju je neki kreten  sa TV pokušavao ismijati.

Odabrani nevolijnik je krenuo na mjesto zločina.  Odabrani nevolijnik je krenuo na mjesto zločina. Dobio je upute da se ne ponaša kao onaj krelac iz bele selendre. Ih , njemu će neko reći kako da se ophodi prema ljepot  bićima !? Ipak zakleo se na crvenu maramu i plavu kapicu da će biti dobar.

Malo on  kasnio, ali i Fahreta  kasnila iako se nisu dogovorili, tako da im niko nije zamjerio. Zakuska vehta, iako je niko ne dira. Ne smije,  ni zrno kikirikija faliti,  dok se Ona ne pojavi.  Nigdje cuge, samo šenkrat eno kiselico i po koji šenkrat plaho iz tikve cijeđeni jabolkov  sok. Ni kafu ni divku ne nude.

Siromašni, bolan, ovi komunisti. Kod Mare Gatare uvijek dobiješ kafu i kolač. Ako nisi previše sujetan , još svašta nešto pride. Od Mare Daskare ne moš izići tako lako , osim sa kojom nateklinom. Ljudi se navadili ići na džabalesku  kafu. Mari to ne smeta. Doljevuša. Odere ih ko blentovije i ništa smisleno ne izgata. Tak'e vam sve gatalice. Mara daskara jopet ne pušča vanka dok joj dotični jetim   ne presloži daske više puta; šenkrat plaho, iako garant ,  nije bila Slovenka.

Nevoljnik pognute glave ka vratima, nije navikao na suhoću i praznoću tahtali podmetača, ljut ko puška. Ko ga navrati na ovaj praznjikavi belaj?

Na vratima se natandari na neko djevojče. Vitko i čvrsto, ima je, što jes jes. Doklen mu pogled doticao izgledala je kao rajsko stablo . I još nježnije. Nije oči nekoliko pristojnih  trenutaka odmico. Ni nos, koji se zaglavio između dvije okrugle ,uzbibane, mramorne ljepote, micao.

Ni mrdo nije , kao da su mu vali jedro poderali.

Joj , majko moja kako ta diše , miriše  i biba se.

Na trenutak je mali oblak zamalo zaklonio  veliko Sunce.

Diže glavu i vidi djevojčurak nenašminkan, malo ublijedio , tek mrvicu snježnog rumenila na rupicama što osmjehom zrače.

Štrecne se i naježi . Vidi u njoj Lucu od prije trinaest godine. U srcu mu tuga. Njegova Luca u zadnje vrijeme poboljevala svako malo otkako im kćer usnila. Ne sluti na dobro. Ali osmjeh je ne popušta. Samo ista tuga u oku,   šarenom  i nježnom, ko u  ovog djevojčeta ,  iskri.

On joj skoro zbunjeno kaže, izvini malena moja i sklanja se da krasotica prođe.

Ona ga žačuđeno gleda , veća je od njega barem dlan. Sreća da je niske kundure nosila. U očima joj zaiskri neka blagost , samo na tren, pa se prosu led. Šta on to meni moja malena? Kojim pravom?

Nešto u pogledu te bjondinske ljepote, mrven šatirane, ga duboko kosnu i zaboli.

Taj pogled je njemu poznat. Vidio ga u pogledima mnogih Grlica malih. Neznanih i znanih. I u Frkinom i u Lucinom, Zlatinom, Lele Jele Jelene i Dijane male Meleke. Iako se nejasno sjeća vidio je taj pogled u  drugih anđela  Cvetajeve; Joplinove, Sonje S. Magi, Meri, Rade i Nade S., Milice M…Da nasluučivao ga je i u Ljiljane M.

Ugh. Brr. Grr.

Pa još jednom.

Joj , jebote i jebote i jebote.

-Sad i psuješ pjesniče ko fol.

-Moram, o Bože jedini , to  bole stravične čini.

Nemojte nas, još i vi  neuki stišavati i učiti pristojnosti.Toliko boli u očima tih malenih djevojčica ima, da se nebo od suza rasteže i zemlju zavjesama mokrim , nepoderivim  pristiska.

To je pogled žene djevojčice, uplašene srne , koje zla svijetina slama i prije nego što su spoznale njegovu ljepotu. U tom pogledu može se vidjeti  zaključana svjetlost i ljepota univerzuma.

Ono  nešto  preostalih sanja čini pogled milosnijim.

Nevoljnik se okrene  Cakanu , pogledom ga pita ko je ova klinka?

Ovaj nešto šareti, ali se ništa ne razumiju. Gomila se sjati oko  zbunjenog djevojčurka i nasta opšta gungula.

Dobri tužno  slegnu ramenima ; šta se tu može, a ža’ mu tog djetata,  što se svi ahari  ko retardirani roj stršljenova sjatiše i bakću oko njega. On nema vremena za prazne hastale, grupna guranja  i šupljanja. 

Na tren zastane , uputi poslijednji osvrt pogled na ljepotnu  plavet , cugne dobar gutljaj curvoasiera iz pljoske koju je uvijek sa sobom nosio, zapali jednu Gitanes , još jednom slegnu ramenima i otklima glavom , želeći malenoj svo dobro svijeta ,

Okrenu joj leđa i ode.

Morao je raport konziliju podnijeti, ali nije znao kako. Ono k'o fol.

Sa vrata:

-Nisam vam ja ni vidio tu vašu Lepu Brenu. Prazna im sofra , ko poslije brst naleta  Debe i Ome iz mlađih dana ili Hirošime 1945.

Lenji samo aa.

Herco ništa , na slamčicu pije pivo i diše, srce samo što ga nije strefilo .

Mojsije zabrinut, novu harmoniku juče sprco na Bistriku , sa željezničkog mosta , a ne zna mere li skupit penezi za novu. Nešto mu računica ne štima. Ne obraća pažnju  ili nije čuo.

Ome  već odavno nema.  Žaluje. Kosa se nenadano prije 13 godina istopila ko lanski snijeg. Još je nije odbolovao , a i  žena mu ultimatum heknula: Konzilij ili ja.

Baška Baša prorijedio, tek mazno neku novu raspuščenicu, a i “producent postao”.  Razne pahuljice padale na  producentsku  čupri.

Samo Deba konstatuje:

-Nikakva šteta. Pjevaljka ko pjevaljka. Jednom pjevaljka uvijek pjevaljka. Kad vidiš jednu, ne trebaš gledati drugu, Sve su iste.

Da mu kažeš da nije tako,  ne bi shvatio ili prije će biti, ne bi htio da shvati.

Svaki je insan za sebe i svaki seharu svoga živote na svoj način na grbači prti i tegari.

-Imo si pravo ća si se vrno. Mi se ne barkćemo oko luftiguz astala. Javi se Mojsije ko muhur.

Te godine, na latinski badnjak pride  dan poslije  je umrla moja Luca. Predivna , mistična žena.

Uh tih nogu, majko mila. Naš dobri duh i moja ljubav. Nevoljniku, ovom dobrom,  , malo , puno, beskonačno  više od ljubavi i lijepog života bila.

 Nakon mnogo godina  olimpijski nevoljnik će  čuti neku skoro pa ženu, kako pjeva pjesme : Ja sam žena, Okrećeš mi leđa  i Ja nemam dom  .

Baš tim redom.

Shvati da je  ono preplašeno djevojče, ona preplašena srna , bačena u svijet vukova bila Fahreta Jahić. Radi slave prozvana Lepa Brena. A nije bila  ni Brena ni Lepa , bila je prelijepa. Doduše sve je podložno ličnoj estetici i percepciji. 

Njemu drago , što je prepoznao grlicu olimpijskih dana. Žao mu što je narod nije upoznao bez šminke i reflektora .

A pjesme,  baš kao da ih  njemu  pjeva i ruži  ga.

Čuj molimo te, Lepa Brena djevojčica ; a ona stasita,  prekrasna , žena.

On se  slučajno , u okretu , na izlazu natakario  na  krhku,  nježnu i prelijepu djevojčicu. Sada mnije i bolje što je nije upoznao ili ko mahalska odrtina nešto poetično lan'o i povrijedio mirisnu i krhku ljubičicu  i poremtio konstelaciju zviježđa..

Nije joj ni imao ća pripovidati , neki savjet ,neku nježnu riječ pokloniti. Bio je u svom halu. Sudba ima svoje zakone koji se ne mogu promjeniti.

Ostaće zapisano da Dobri  olimpijadu   skoro nr bi ni zapamtio da nije bilo tog susreta.

Na katolički badnjak 1984. godine,  mu na rukama  sa osmjehom u očima umrla malena Luca, tačno šest mjeseci po smrti malene im Nadin.

Desetak mjeseci prije Dobri je  sreo Prelijepu Fahretu, zvanu Lepa Brena.

A i boli se nakupilo, nema više gdje stati,  Malena Velika jube moja.

Zbog dobrote  Dijane ,Luce, Frke , Mirjane, Lele Jele Jelene,Ljetnog Proljeća i svih njegovih  Grlica a  ih je usud nestao  iz  života Dobrog ., u njegovom toplom srcu će uvijek  biti  mjesta za svako  krhko proljeća  i  preslatko dijete u oblacima,  nalik mirisnoj ljubičici , tananom pupoljku ili procvjetaloj plavetnoj ruži. I uvijek će će jednoj  – ja došla – ruci koja se prema njemu pruža tražiti toplinu i mekoću radovanja .

La vita e bella.


												

Galerija Zamak Yossemin u 2o o8 (II)

Autor

Hajro Šabanadžović

Nebeska vrata

Staza do raja

Ružin bokor

Cvijetni vodoskoci

Ružičnjak u zelenom danu

Jesenji beskraj

Slike izložene u   Galeriji  Zamak  Yossemin od 26.03.2018.

Stalna postavka

**

Za Yossemin

s jubavlju

“Neka me još malo sa tobom tu,

zemaljski raj da plodim.”

Najveći gubitnik izbora 2022. je Fahrudin Radončić

Mnogi tvrde ili pomišljaju da su Bakir Izetbegović i SDA najveći gubitnikci izbora 2022. godine.

Mi se ne bi složili sa ovom konstatacijom. Bakir je pored minornih , sumnjivih iskoro nikakvih moralno etičkih kvaliteta i onakve žene bilo suđeno da jednog dana zajedno sa SDA strmoglavo hekne sa nezasluženo visokih pijedastala koje je njihova dinastijska bahatost projicirala. Eh da je u narodu bilo pameti da se to na vrijeme desi i da nikad ni ne pomisle birati Jahićije, pardon zalećesmo se prije vremena odnosno Izetbegoviće.

Radončić ili kako ga Izetbegovići / Jahići tituliraju ” udbin Šćepo ” je čovjek koji je u predvečerje agresije na BiH, sa ruksakom na leđima , kažu po nečijem nalogu ( mi tome nismo nazočili pa to ne možemo potvrditi ), šljegao na sarajevski asvalt.

Kako je čovjek koji se oženio da bi imao krov nad glavom uspio doći do enormnog bogatstva i zahvaljujući njemu do visokih političkih i inih pozicija ne smijemo pričati , jer kao autsajderi nemamo konkretnih dokaza . Stalna Radončičeva sudska ročišta o dokazivanju nevinosti ili krivnje su simptomatična , sumnjiva i nalažu stalna preispitivanje pojma presumpcija nevinosti ali i opomena da se u BiH novcem i pripadnošću određenim krugovima i klanovima može sve završiti.

No , to u konačnici skoro nikad , ništa ne pomaže.

Čim progovori jezičko fonetska vokacija Fahrudina Radončića namah pokaže da je Sarajevu i Bosni strano nametnuto tkivo. Kasno je shvatio da da narod ima pamćenje . Radončić nije ni ono što SDA naziva Bošnjacima . On je ortodoksni Crnogorac koji se javno zaklinje Crnogorskoj himni Oj svijetla majska zoro i novac iz Bosne polako prebacuje izvornoj domovini .

Na pređađnjim izborima Fahrudin Radončić je polučio katastrofalne lične poraze za predsjedništvo BiH i to u utrci sa bezličnim protivnicima.

Kolabriranje sa Čovićem i Dodikom , “druženje ” sa osuđenim narko dilerom Keljemendijem i na svjetskom nivou uvijek sumnjivim Đukanovićem ( između ostalih po BH jstvarnst opasnih likova , narod je konačno ocijenio na pravi način.

Nikako nam nije jasno kako je dotični uspio uzvući silne desetine (?) miliona iz BiH i plasirati ih u mnogobrojne investicije u Crnoj Gori, a da na to niko nije obraćao pažnju.

Nije pomaoglo ni novo ašikovanje ” kofrčavog čovječuljka ” ( nahalska odrednica ) sa Islamskom zajednicom. Milionski iznosi odnarodovane love se pokazao kao propala investicija , što je bilo za očekivati jer su Izetbegovići podjarmili islamsku zajednicu prvih godina agresije na BiH .

Megalomansko zdanje sujetnog , polupismenog i osvetoljubivog osnivača SBB , Avaz kula će , vjerovatno , ostati upamćena kao sarkofag jednoj umišljenoj veličini i dokaz da se čojstvo i pomen u narodu ipak ne može novcem kupiti.

Ipak , Crnogorcu ostaje utjeha da se može povući na Crnu mambu i šmrkati do kraja života. Da ne bude zabune : šmrkati suze zbog polučenih katastrofalnih neuspjeha na političkim i drugim životnim poljima . A šta ste vi mislili? Nalet vas bilo , baš ste minuciozni i maliciozni!

A možda imate pravo jer izbori 2022.

– Radončić ….. o punti

-SBB – ………….. o punti

A dvije nule su oznaka za stat pa plakat,prostor. Više nego bolno i porszno , baš za šmrcanje ; suza dakako. I emojte da bi nešto opskurno pomislili, ako mislite mislite glasno i jasno kao narod o Radončiću i SBB.

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

Autor

Hajro Šabanadžović

Venerin đardin  Zeleni đardin

Venerin đardin                                                                                     Zeleni đardin

Crveni đardin    Plavetni đardin

Crveni   đardin                                                                    Plavetni đardin

Dan tankoćutnosti  Kupalište

Dan tankoćutnosti                                                               Kupalište

Sve sami licemjeri i Bogohulnici/Igrokaz na dan 18.Oktobar/Listopad

Danas Utorak , 18. oktobar/listopad, 291. dan 2021. godine. Do kraja godine ostalo je još okruglo  74 dana.

Sve je relativno. E = MC2. Sve je u parovima,zato  sadašnjost ne postoji. Vrijeme je iluzija.

Da nije iluzija žašto bi se dani svake godine vraćali.

Ili zašto bi Ajnštajnu prebacivali razne  naučne krađe.

Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom, a Ajnštan bio surova škrtica.

Prošlost nas mori, budućnost zabrinjava.

Malo ljubavi i milodarja nije naodmet. Ispostaviće se da današnji svijet  postoji radi  ubica,pljačkaša, bagre , fukare , ubleha i prepisivača. Pošteni su zauzeti bitkom tabirenjem sadržine kontejnera.Ko im kriv kad su klepili ušima.

U Bosni , kao i u svijetu, dominiraju pljačke nacionalista predvođenih : riđobradim koji je lijen da se obrije i ljudski dotjera,razrokom fukarom koja se pretvara u hodajuće brdo slanine i boteksa, i bivšeg  robijaša kome su oprostili pljačkaške grijehe i zločinački naum konc logora..

A opet nisu oni krivi što ih insani, zbijeni u nacionalističe torove,  ko hajvani stalno biraju. Moraju, vjerske glavešine im ispiraju mozak kako je to dobro za njih. Plašeći ih mrakom iz susjednih torova, zaboravljaju  tamu nalogodavaca i svoju paklenu bijedu

Dan za danom se lomataju ko vrhunski pehlivani. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. Ali za razliku od Hudinije, oni povedu druge sa sobom, a oni se vrate. Svježi novi i prelijepi. Za one koje nisu prevarili. Hudini se nije vratio, iako je mislio da se vrati. Naivni kontaju zapeo u limbu.

Neko je ustvrdio, da će se u narednom periodu  pokupiti   dobar dio iz vladajućih BH ergela , i barem one najšupljije od ulema. Prepoznaćete ih. Njihov kantar je praza, a kućne sehare pune, a oni utovljeni ko stoka pred klanje.

Sve sami licemjeri i Bogohulnici.

Što bi poete rekle:

-Možete , ali doklen ne znate. A onda , ehej, jaro, ima zvizdan da vas vječno tabiri.

U prevodu:

-Nek se ilmije i njihova vlastela dohvate Svetih knjiga  , možda nauče nešto.

Dogodilo se na današnji dan 18. Oktobar /Studeni

 

Danas je Utorak , 18. oktobar/listopad, 291. dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još okruglo  74 dana.

Sve je relativno. E = MC2. Sve je u parovima,zato  sadašnjost ne postoji. Vrijeme je iluzija.

Da nije iluzija žašto bi se dani svake godine vraćali.

Ili zašto bi Ajnštajnu prebacivali razne  naučne krađe.

Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom, a Ajnštan bio surova škrtica.

Prošlost nas mori, budućnost zabrinjava.

Malo ljubavi i milodarja nije naodmet. Ispostaviće se da današnji svijet  postoji radi  ubica,pljačkaša, bagre , fukare , ubleha , pedera i prepisivača. Pošteni su zauzeti bitkom tabirenja sadržine kontejnera.Ko im kriv kad su klepili ušima?

U Bosni , kao i u svijetu, dominiraju pljačke nacionalista predvođenih : riđobradim koji je lijen da se obrije i ljudski dotjera,razrokom fukarom koja se pretvara u hodajuće brdo slanine i boteksa, i bivšeg  robijaša kome su oprostili pljačkaške grijehe i zločinački naum konc logora..

A opet nisu oni krivi što ih insani, zbijeni u nacionalističe torove,  ko hajvani stalno biraju. Moraju, vjerske glavešine im ispiraju mozak kako je to dobro za njih. Plašeći ih mrakom iz susjednih torova, zaboravljaju  tamu nalogodavaca i svoju paklenu bijedu

Dan za danom se lomataju ko vrhunski pehlivani. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. Ali za razliku od Hudinija, oni povedu druge sa sobom, a oni se vrate. Svježi novi i prelijepi. Za one koje nisu prevarili. Hudini se nije vratio, iako je mislio da se vrati. Naivni kontaju zapeo u limbu.

Neko je ustvrdio, da će se u narednom periodu  pokupiti   dobar dio iz vladajućih BH ergela  i barem one najšupljije od ulema. Prepoznaćete ih. Njihov kantar je prazan, a kućne sehare pune, a oni utovljeni ko stoka pred klanje.

Sve sami licemjeri i Bogohulnici.

Što bi poete rekle:

-Možete , ali doklen ne znate. A onda , ehej, jaro, ima zvizdan da vas vječno tabiri.

U prevodu:

-Nek se ilmije i njihova vlastela dohvate Svetih knjiga  , možda nauče nešto.

 

A današnje tabirenje vam izgleda vako:

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjukonjan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

Tako su to vijek radili Englezi.Pljačkali,silovali,spaljivalji i klali – dakle genocid.

1867.- Carske Rusije prodala Aljasku za 7 miliona dolara.SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po kilometru2,ili za sedam miliona $. Kasnije se otkrilo da je Aljaska jako bogata rudnim bogatstvima. Bagatela.

1925.-Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Njenu svjetski poznatu pjesmu Djeca pireja smo vam pristavili. Ako se sjetimo i danas ćemo.

1926.-Rođen je Čak Beri, američki kompozitor i pjevač, začetnik rokenrola.

-Nije u rodu sa Holi Beri. Provjereno. Nema b+veze sa američkim sistemom stanovanja. Princip arijevci – Geto.

1912.-Započeo je I Balkanski rat i trajao je  do svibnja 1913. a vođen je između Srbije, Bugarske, grčke i Crne Gore na jednoj i Turske na drugoj strani. Naime, krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osmansko Carstvo je već bilo pred raspadom pa su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij. Države su osnovale Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju kršćane i muslimane. No, Turci su smatrali da se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Kršćani su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Nakon završetka rata balkanske su države podijelile osvojena područja, a Osmanskom Carstvu je u Europi ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.Pošto historiju pišu pobjednici ispuštena je najbitnija činjenica:

Poslije tog rata se desio genocid nad muslimanima na teritorijama koje su ranije posjedovali Turci.

To već tema za ozbiljnije zahvata,jer je to samo jedan u nizu genocida na balkanskim muslimanima.

Pitajte mitropolita Mihajla poglavara Crnogorske pravoslavne crkve,ako nama ne vjerujete. On je negdje zagubio cifre (mi ih posjedujemo) ali suštinu priznaje i poredi sa srebreničkim genocidom.

Kada bi se sagledavala prošlost i sadašnjost nikada se ne bi trebalo radovati i pjevati.Ali optimizam je usađen u ljudsko srce.Zato smo danas ,neuobičajeno za nas,posvetili muzičke numera za šire mase;probrane.

Očekujte ih,slijede.

A onda se javi urednik i kaže : A sada pišite pravu pisaniju za dnevnicu.

A jel tako , kažemo mi i samo prepisasmo bez  naših pametnjačkovičkih komentara. Valjda se prepisivači neće ljutiti što im se pačemo u zanat.

1685..-Francuski kralj Luj XVI poništio je Nantski edikt, lišivši hugenote (protestanti) svih vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Anri IV.

– I tako hugenoti po papskoim ediktu ponovo na..grabusiše. A šta ste vi mislili da ćemo rijeti.

1697.-Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, jedan od najboljih pejzažista 18. vijeka, majstor dočaravanja atmosfere i vedrog prozračnog kolorita. Najviše je slikao Veneciju, njene kanale i palate.

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjuan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

-Tako to genocidni teroristi rade.

1865.-Umro je engleski državnik Henri Džon Templ, poznat kao lord Palmerston, dvaput premijer između 1855. i 1865. Organizovao je “Opijumski rat” protiv Kine i Krimski rat protiv Rusije i bio je inicijator gušenja antikolonijalnih ustanaka u Indiji i Kini.

-I zaradio basnoslavne svote za truhlu krunu i , naravno, za svoju malenkost.

1867.-Na Aljasci se spušta zastava Carske Rusije i podiže se zastava SAD-a, čime je zvanično obilježen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Bila je to dobra investicija, naime SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od  4 centa po jedinici. No kasnije se otkrilo da je Aljaska bogata naftom, zemnim plinom i rudom.

– Jedan od najvećih poslovnih promašaja ikada.

1871.-Umro je Charles Babbage, engleski matematičar, izumitelj i ekonom.

– Vala nije nam tebalo prepisati ovu informaciju. Ali mi smo principijelni, sve ostalo su nijanse.

1893.Umro je francuski kompozitor Šarl Guno, s Kamijem Sen-Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. vijeka. Operama “Romeo i Julija” i “Faust” suprotstavio se italijanskom operskom stilu. Popularna je njegova obrada prvog klavirskog preludijuma Johana Sebastijana Baha, a solo pjesmama je utjecao na kasnije francuske kompozitore.

1907.-Rođen je Dragan Šajnović, bosanskohercegovački violinist i pedagog.

 

Na jučerašnji dan (17.oktobra/studenog 1917.-) rodio se Bosanac Mak Dizdar, književnik, jedan od velikana svjetske poezije.

 

1922.-Osnovana je Britanska radio-kompanija BBC.

-To je pedofilska kompanija . Objelodanjeno prošle godine. Jadna britanska dječica.

1935.- Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Filmovi: “Stela”, “Onaj koji mora da umre”, “Ciganin i džentlmen”, “Nikad nedjeljom”, “Fedra”, “Pobjednici”, “Jednom nije dovoljno”, “Maja i Brenda”, “Lizistrata”, “Slatka ptica mladosti”, autobiografija “Ja sam rođena Grkinja”.

-I pjevačica gospodo prepisivači. Pjesmama je stekla veću popularnost nego filmom.

1931.-Umro je američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.- 1931.). Nedaleko od New Yorka osniva laboratoriju u kojoj je radio i Nikola Tesla. Među najpoznatije Edisonove izume ubrajaju se mikrofon s ugljenim zrncima, fonograf, megafon, telegrafski aprat, sijalica sa niti od ugljena..

-Šro se tak okitio tuđim perjem. Kaćipeka do srži.

1967.-Sovjetski vasionski brod “Venera 4” ušao je u atmosferu Venere i emitovao je podatke na Zemlju dok nije izgubio kontakt 27 kilometara iznad površine Venere.

– Nije nam jasno zbog čega. Da ga nisu oteli vanzemaljci ili mu bilo malo prevruće?

1982.- Umro je francuski državnik Pjer Mandes Frans, vođa lijevog krila Radikalsocijalističke partije, koji je, pošto je 1954. postao premijer, okončao francusku vojnu intervenciju u Indokini. Vlast je izgubio 1955. zbog privrednih problema i pobune u Alžiru. U Drugom svjetskom ratu se borio u Pokretu otpora do 1942., poslije čega se prebacio u London i učestvovao u vazduhoplovnim akcijama saveznika u sastavu bombarderske grupe “Loren”.

– Tako to rader „patriote“,Zaždiju pa iz inostranstva bodre biorce za slobodfu. Za razliku od De Gola, ovaj je ipak rizikovao život bar ti puta.

1989.-Generalni sekretar Jedinstvene socijalističke partije Njemačke, Erih Honeker odmah poslije posjete Berlinu sovjetskog lidera Mihaila Sergejeviča Gorbačova podnio je ostavku zbog “zdravstvenih razloga”, a za novog šefa partije je izabran Egon Krenc.

-Dogovor je dogovor . Treba srušiti sovjete i njihove dominione.

1989.-Mađarski Parlament  donosi odluku kojom se brišu svi staljinistički elementi u Ustavu države, zamjenjuju ih zapadni stil višepartijske demokracije.

-Počinje demontaža Varšavskog pakta.

1991.-Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Azerbejdžan odbijaju da potpišu ugovor o ekonomskoj uniji sa konstitutivnim sovjetskim republikama.

-Nisu frajeri. Imaju oni svoju mafiju.

1991.-Vrhovni sud Azerbejdžana usvojio je rezoluciju o samostalnosti, čime su proglasili svoju neovisnost od SSSR-a.

-I tako to…

2004.-U Haškom sudu počeo je dokazni postupak odbrane na suđenjima ratnim komandantima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, optuženima za ratne zločine nad hrvatskim civilima, počinjenim u centralnoj Bosni 1993. godine.