Dogodilo se na današnji dan 18. Oktobar /Studeni

 

Danas je Utorak , 18. oktobar/listopad, 291. dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još okruglo  74 dana.

Sve je relativno. E = MC2. Sve je u parovima,zato  sadašnjost ne postoji. Vrijeme je iluzija.

Da nije iluzija žašto bi se dani svake godine vraćali.

Ili zašto bi Ajnštajnu prebacivali razne  naučne krađe.

Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom, a Ajnštan bio surova škrtica.

Prošlost nas mori, budućnost zabrinjava.

Malo ljubavi i milodarja nije naodmet. Ispostaviće se da današnji svijet  postoji radi  ubica,pljačkaša, bagre , fukare , ubleha , pedera i prepisivača. Pošteni su zauzeti bitkom tabirenja sadržine kontejnera.Ko im kriv kad su klepili ušima?

U Bosni , kao i u svijetu, dominiraju pljačke nacionalista predvođenih : riđobradim koji je lijen da se obrije i ljudski dotjera,razrokom fukarom koja se pretvara u hodajuće brdo slanine i boteksa, i bivšeg  robijaša kome su oprostili pljačkaške grijehe i zločinački naum konc logora..

A opet nisu oni krivi što ih insani, zbijeni u nacionalističe torove,  ko hajvani stalno biraju. Moraju, vjerske glavešine im ispiraju mozak kako je to dobro za njih. Plašeći ih mrakom iz susjednih torova, zaboravljaju  tamu nalogodavaca i svoju paklenu bijedu

Dan za danom se lomataju ko vrhunski pehlivani. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. Ali za razliku od Hudinija, oni povedu druge sa sobom, a oni se vrate. Svježi novi i prelijepi. Za one koje nisu prevarili. Hudini se nije vratio, iako je mislio da se vrati. Naivni kontaju zapeo u limbu.

Neko je ustvrdio, da će se u narednom periodu  pokupiti   dobar dio iz vladajućih BH ergela  i barem one najšupljije od ulema. Prepoznaćete ih. Njihov kantar je prazan, a kućne sehare pune, a oni utovljeni ko stoka pred klanje.

Sve sami licemjeri i Bogohulnici.

Što bi poete rekle:

-Možete , ali doklen ne znate. A onda , ehej, jaro, ima zvizdan da vas vječno tabiri.

U prevodu:

-Nek se ilmije i njihova vlastela dohvate Svetih knjiga  , možda nauče nešto.

 

A današnje tabirenje vam izgleda vako:

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjukonjan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

Tako su to vijek radili Englezi.Pljačkali,silovali,spaljivalji i klali – dakle genocid.

1867.- Carske Rusije prodala Aljasku za 7 miliona dolara.SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po kilometru2,ili za sedam miliona $. Kasnije se otkrilo da je Aljaska jako bogata rudnim bogatstvima. Bagatela.

1925.-Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Njenu svjetski poznatu pjesmu Djeca pireja smo vam pristavili. Ako se sjetimo i danas ćemo.

1926.-Rođen je Čak Beri, američki kompozitor i pjevač, začetnik rokenrola.

-Nije u rodu sa Holi Beri. Provjereno. Nema b+veze sa američkim sistemom stanovanja. Princip arijevci – Geto.

1912.-Započeo je I Balkanski rat i trajao je  do svibnja 1913. a vođen je između Srbije, Bugarske, grčke i Crne Gore na jednoj i Turske na drugoj strani. Naime, krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osmansko Carstvo je već bilo pred raspadom pa su male balkanske države htjele iskoristiti priliku i proširiti svoj teritorij. Države su osnovale Balkanski savez te uputile Osmanlijama zahtjev da jednako tretiraju kršćane i muslimane. No, Turci su smatrali da se balkanske države nemaju pravo miješati u njihove unutarnje stvari i počeo je rat. Kršćani su brzo Osmanlijama oteli i oslobodili velika područja Balkana. Osmansko carstvo je potaknuto velikim gubitcima zahtjevalo posredovanje velikih sila u mirovnim pregovorima. Nakon završetka rata balkanske su države podijelile osvojena područja, a Osmanskom Carstvu je u Europi ostalo još samo malo zaleđe Istanbula.Pošto historiju pišu pobjednici ispuštena je najbitnija činjenica:

Poslije tog rata se desio genocid nad muslimanima na teritorijama koje su ranije posjedovali Turci.

To već tema za ozbiljnije zahvata,jer je to samo jedan u nizu genocida na balkanskim muslimanima.

Pitajte mitropolita Mihajla poglavara Crnogorske pravoslavne crkve,ako nama ne vjerujete. On je negdje zagubio cifre (mi ih posjedujemo) ali suštinu priznaje i poredi sa srebreničkim genocidom.

Kada bi se sagledavala prošlost i sadašnjost nikada se ne bi trebalo radovati i pjevati.Ali optimizam je usađen u ljudsko srce.Zato smo danas ,neuobičajeno za nas,posvetili muzičke numera za šire mase;probrane.

Očekujte ih,slijede.

A onda se javi urednik i kaže : A sada pišite pravu pisaniju za dnevnicu.

A jel tako , kažemo mi i samo prepisasmo bez  naših pametnjačkovičkih komentara. Valjda se prepisivači neće ljutiti što im se pačemo u zanat.

1685..-Francuski kralj Luj XVI poništio je Nantski edikt, lišivši hugenote (protestanti) svih vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Anri IV.

– I tako hugenoti po papskoim ediktu ponovo na..grabusiše. A šta ste vi mislili da ćemo rijeti.

1697.-Rođen je italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, jedan od najboljih pejzažista 18. vijeka, majstor dočaravanja atmosfere i vedrog prozračnog kolorita. Najviše je slikao Veneciju, njene kanale i palate.

1860.- Britanske trupe spalile su do temelja Juanmingjuan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

-Tako to genocidni teroristi rade.

1865.-Umro je engleski državnik Henri Džon Templ, poznat kao lord Palmerston, dvaput premijer između 1855. i 1865. Organizovao je “Opijumski rat” protiv Kine i Krimski rat protiv Rusije i bio je inicijator gušenja antikolonijalnih ustanaka u Indiji i Kini.

-I zaradio basnoslavne svote za truhlu krunu i , naravno, za svoju malenkost.

1867.-Na Aljasci se spušta zastava Carske Rusije i podiže se zastava SAD-a, čime je zvanično obilježen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Bila je to dobra investicija, naime SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od  4 centa po jedinici. No kasnije se otkrilo da je Aljaska bogata naftom, zemnim plinom i rudom.

– Jedan od najvećih poslovnih promašaja ikada.

1871.-Umro je Charles Babbage, engleski matematičar, izumitelj i ekonom.

– Vala nije nam tebalo prepisati ovu informaciju. Ali mi smo principijelni, sve ostalo su nijanse.

1893.Umro je francuski kompozitor Šarl Guno, s Kamijem Sen-Sansom glavni predstavnik klasicizma u francuskoj muzici 19. vijeka. Operama “Romeo i Julija” i “Faust” suprotstavio se italijanskom operskom stilu. Popularna je njegova obrada prvog klavirskog preludijuma Johana Sebastijana Baha, a solo pjesmama je utjecao na kasnije francuske kompozitore.

1907.-Rođen je Dragan Šajnović, bosanskohercegovački violinist i pedagog.

 

Na jučerašnji dan (17.oktobra/studenog 1917.-) rodio se Bosanac Mak Dizdar, književnik, jedan od velikana svjetske poezije.

 

1922.-Osnovana je Britanska radio-kompanija BBC.

-To je pedofilska kompanija . Objelodanjeno prošle godine. Jadna britanska dječica.

1935.- Rođena je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministarka kulture u vladi grčkih socijalista. Filmovi: “Stela”, “Onaj koji mora da umre”, “Ciganin i džentlmen”, “Nikad nedjeljom”, “Fedra”, “Pobjednici”, “Jednom nije dovoljno”, “Maja i Brenda”, “Lizistrata”, “Slatka ptica mladosti”, autobiografija “Ja sam rođena Grkinja”.

-I pjevačica gospodo prepisivači. Pjesmama je stekla veću popularnost nego filmom.

1931.-Umro je američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.- 1931.). Nedaleko od New Yorka osniva laboratoriju u kojoj je radio i Nikola Tesla. Među najpoznatije Edisonove izume ubrajaju se mikrofon s ugljenim zrncima, fonograf, megafon, telegrafski aprat, sijalica sa niti od ugljena..

-Šro se tak okitio tuđim perjem. Kaćipeka do srži.

1967.-Sovjetski vasionski brod “Venera 4” ušao je u atmosferu Venere i emitovao je podatke na Zemlju dok nije izgubio kontakt 27 kilometara iznad površine Venere.

– Nije nam jasno zbog čega. Da ga nisu oteli vanzemaljci ili mu bilo malo prevruće?

1982.- Umro je francuski državnik Pjer Mandes Frans, vođa lijevog krila Radikalsocijalističke partije, koji je, pošto je 1954. postao premijer, okončao francusku vojnu intervenciju u Indokini. Vlast je izgubio 1955. zbog privrednih problema i pobune u Alžiru. U Drugom svjetskom ratu se borio u Pokretu otpora do 1942., poslije čega se prebacio u London i učestvovao u vazduhoplovnim akcijama saveznika u sastavu bombarderske grupe “Loren”.

– Tako to rader „patriote“,Zaždiju pa iz inostranstva bodre biorce za slobodfu. Za razliku od De Gola, ovaj je ipak rizikovao život bar ti puta.

1989.-Generalni sekretar Jedinstvene socijalističke partije Njemačke, Erih Honeker odmah poslije posjete Berlinu sovjetskog lidera Mihaila Sergejeviča Gorbačova podnio je ostavku zbog “zdravstvenih razloga”, a za novog šefa partije je izabran Egon Krenc.

-Dogovor je dogovor . Treba srušiti sovjete i njihove dominione.

1989.-Mađarski Parlament  donosi odluku kojom se brišu svi staljinistički elementi u Ustavu države, zamjenjuju ih zapadni stil višepartijske demokracije.

-Počinje demontaža Varšavskog pakta.

1991.-Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Azerbejdžan odbijaju da potpišu ugovor o ekonomskoj uniji sa konstitutivnim sovjetskim republikama.

-Nisu frajeri. Imaju oni svoju mafiju.

1991.-Vrhovni sud Azerbejdžana usvojio je rezoluciju o samostalnosti, čime su proglasili svoju neovisnost od SSSR-a.

-I tako to…

2004.-U Haškom sudu počeo je dokazni postupak odbrane na suđenjima ratnim komandantima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, optuženima za ratne zločine nad hrvatskim civilima, počinjenim u centralnoj Bosni 1993. godine.

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši