Sretan rođendan Kćeri mila

Prelijepi i čudesni su puti Gospoda Milostivog. Uzvišeni i harmonični. U svakom trenu , i svakom prostoru i vremenu tka neraskidive niti u jednu sa vršenu cjelinu.

Ljiudski životi su prekratki da shvate savršenost i zaokruženost Božijeg stvaranja , ljubavi i milosti.

Na rođendan kćeri , malo odmaknut od slavlja , zahvaljujem se Bogu na Milodarju i divim se Njegovoj savršenosti, kojom povezuje niti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Petnaesta noć mjeseca ša’bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu’l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ona navješćuje skori dolazak mubarek mjeseca ramazana.”

Moja kćer je rođena u zoru 16.avgusta, osmog mjeseca po svjetovnom kalendaru. Anologijom , rođena je u noći kada se anđeli povlače sa dunjaluka , gdje su saslušali dunjalučke želje.

To jutro je moja davnašnja želja , zapravo jedan san , bila uslišena. Ne nisam joj dao ime Lejla jer sam obećao da će imati ime mojih snova. A u porodici je već bila rođena jedna prelijepa i uzvišena Lejla istog prezimena.

Šaban je mjesec po kome je porodica dobila ime. Jedan naš daleki predak Alija aga Novljanin sa početka šesnaestog stoljeća, prije ravno pola milenijuma , je u noći 15. na 16.mjeseca Šabana, iz Damaska , sa trgovačkog puta, vođen Božjim proviđenjem naprečac skrenuo na hadžiluk.

Porodična praksa hadžiluka nijetom prvog hadžije ,nije se ni u jednoj generaciji prekidala sve do dvadesetih godina 20 vijeka.

Od odlaska Osmanlija sa južnoslavenskih prostora su za muslimane nastupile teška vremena. U kraljevinama :Austro-Ugarska, Srbija, Crna Gora, SHS, Jugoslaviji se dešavalo isto , u manjem ili većem intezitetu . Otimačine, pljačke, grabeži , paleži i ubistva . Jednom rječju Genocid. A ono što je preostalo su dokrajčili komunisti u NR Jugoslaviji.

No,Hadžije kroz vrijeme ostaju hadžije i Bog milostivi im uvijek daruje zdravlje i sreću , vrijedno potomstvo , nafaku po zasluzi , i mnogo , mnogo ljubavi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed