Salvador Dali i fašizam današnjice

Salvador Dalije i posthumno ovjekovječio glupost mase , kako je to i za života radio. Vjerovatno se sada u grobu gromoglasno cereka. Normalno , ako mu to dozvoljava slobodno vrijeme koje provodi u društvu sa Franciskom Frankom, Adolfom Hitlerom i Benitom Musolinijem

Glupost mase je obrnuto proporcionalna inteligenciji pojedinca je stari mahalski aforizam, sa dubokom i istinitom satirično filozofskim konotacijom.

Nemamo mi problema sa  Dalijem  i njegovom  umjetnošću.To je zapisano u leksikonima , enciklopedijima i drugim historijskim spisima.

Dali je samo jedam vrlo mali ospkurni  čovjek ,   koji je svojim kontraverzama  činio sve da  svoj ego stavi u prvi plan.

„ Svakog jutra kada se probudim, najveću radost mi pričinjava spoznaja da sam: Salvador Dalí .“

 I masa je to klimakterično pušila, iako je čitavog života prezirao masu i običan , prost puk.

Dali je :

Čovjek kome je jedino bilo stalo do samog  sebe.

Čovjek koji bio na strani fašista i monarhista , i otvoreno se divio i ulizivao  monstruoznom diktatoru Franka, kada je čitav slobodarski svijet bio na strani španskih revolucionara.

Čovjek velika kukavica i izdajica koji je ostavio prijatelje i domoljube da se bore protiv svosvjetskog fašističkog zla.

Čovjek  kome su se  gadile  ideje španskih revolucionara o slobodi i jednakosti svih ljudi.

Čovjek koji je pobjegao iz Španije kada je počeo građanski rat i  nastanio se u blagodetima Pariza.

Čovjek koji je pobjegao iz Pariza u Holivud , kada su Nijemci umarširali u Francusku.

Čovjek  kojeg je Orwell kritizirao   da je “pobjegao kao štakor čim je Francuska bila u opasnosti.”   Dodajući sljedeći komentar:

 „Kada se približava europski rat, on ima samo jednu preokupaciju: kako naći mjesto s dobrom kuhinjom, a iz kojeg može brzo pobjeći ako se opasnost previše približi.”

Čovjek koji je za šaku dolara Amerikancima  prodao svog najboljeg prijatelja i dugogodišnjeg saradnika Luisa Bunjela.

Čovjek koji se preoteo ženu svome nadrealističkom  uzoru pjesniku  Polu Elijaru .


Najednostavnije :

Dali je   čovjek savitljive  kičme koji je radi ličnog probitka i slave duvao u tikvu sa bilo kim i gazio preko leševa.

I sada ukrajem druge decenije 21. vijeka dolazimo do masovne nerazumne ekstaze.

Pojava španska serija La Casa de Papel ( u prevodu Kuća od papira) je prošla nako i nako, uzlazno stagnirajuće.
Svjetsku promociju preuzela je  Netflix, Inc. Američki pretplatnički striming servis i produkcijska kompanija. Kada je Netfliks počela producirati i postavljati na svoje mreže La Casa de Papel zaraza se počela širiti svijetom.

Koje li neukosti i bedastoeće :

Pljačkaši koji se skrivaju iza crvenih  maski ( i odjeće ) sa likom španskog umetnika  nadrealizma, Salvadora Dalija ,  baš i nije neka mudrost i problem.

I „Vrisak „ je imao svoju  šaljivo monstruoznu masku .

Čitamo:

„U pripremi je još jedan ples na temu iz popularne serije “La Casa de Papel“ (Money Heist).

Crvene kapuljače i maske sa likom Salvadora Dalija postale su simbol bunta, revolta i otpora širom svijeta. Kada se tome doda partizanska pjesma “Bella Ciao” – kreće najezda adrenalina, budi se masovno nezadovoljstvo života u podijeljenoj stvarnosti, svijetu dvostrukih aršina i istina koje uvijek imaju dva kraja, a običan čovjek uvijek izvlači deblji…“

Međutim ,  predstavljati i slaviti Dalija   kao protivnika modernog kapitalističkog društva i nekakvog antiheroja kao „ simbola bunta, revolta i otpora širom svijeta „ je blago rečeno licemjerno  ispiranje mozga širokih masa.

Nije nam jasno kako  degutantno i morbidno poigravanje  sa umom pučanstva širom prolazi nijemo , bez ijedne trunčice protivljenja., bunta ili barem nelagode.

Spajiti crvenu boju i  partizansku pjesmu “Bella Ciao” sa likom degutantnog i krajnje nehumanog fašiste  Salvadora Dalija i izazivati euforuiju tim nespojivim  glupostima  je znak fašističkog   slijepila , umjentičkog i etičkog neukusa , ali i  moralnog morbiditeta sveukupnog  političkog i sociološkog posrnuća današnjice.

A prihvatanje tog izazova izaziva veliku sumnju u razum, znanje , obrazovanje i inteligenciju zavedenih širokih masa.

Bookmark the permalink.

Komentariši