Dogodilo se na današnji dan 31. Decembar / Prosinac

Danas je 31 Decembar / Prosinac 2022. godine.  Otkrit ćemo vam veliku tajnu; subota je  sve do 24.00 ili 00.00. , zavisno da li ste optimista ili pesimista.

Simptomatično je i sumnjivo , to što se smjena godina uvijek dešava u 00 00 časova na razmeđi 31.Decembra/Prosinca i 1 Januara / Siječnja ,bez obzira koji je dan, godišnje doba, boja kože, pol , bogatstvo ,  vrijeme , da li se slavi ili ne.

Za sve su krivi stari Rimljani. Kad su porobili Evropu nametnuli im slavlje , i to pazite sad: u desetom mjesecu koji su krstili kao da je dvanaesti. I ljudi ,  taj nelogizam , puše skoro dvije tisuće godina.

Ova se godina rasplakala ko svaka stara godina. U zakazano vrijeme predaje žezlo i krunu novoj misici.

Istrošila je svojih prelijepih dana 365 dana. Onako kako im suđeno .

Ne znamo šta da kaženo!

Nije ovo nikakav fol.

Novu Misicu  ne poznajemo. Nadamo se da će biti bolja. No , može biti i gora. Nama je da slavimo , doćekujemo i da joj poželimo dobrodošlicu. Možda nas upamti po dobrim željama, pa nam uzvrati.

A opet razmišljamo , nisu godine tako naivne.  Kad se dani mogu vraćati , što se one ne bi mogle kamuflirati u novu ljepoticu i…Metamorfoza, trik…

Odjednom smo tako siromašni , da pogrešno pomislismo da smo siromašni ko crkveni miševi.

Bogatiji smo Božijim Duhom i vjerom nego svo sveštenstvo svijeta.

Da li ste ikad zamislili Božićnu ( a bome i svagdašnju ) trpezu bilo kojeg pape ili reisa ?

Znamo da niste. Pomišljate u svetinje se ne dira.

Pa da vidimo šta se dešava jednom papi , jednom reisu jednog, božićnog , bajramskog  ili bilo kojeg dana u bilo kojoj godini .

Njihov dan je svet. Tako oni sebi zapisali. Jer oni rekoše , prilikom ustoličenja:

Gospodari smo grada i svijeta. Otkrovonje im kontrira. Gospodari su antikristovi svijeta.

istovjetno razmišljaju i svi mali i veliki reisi.

Zavirili smo u taj antikristovski , antiljudski  dan , papski i reiski  dan . Pogledajte i vi okolo sebe . Strahote u ime religija.

Što bi poete rekli:

-Kako ih nije stid?

U prevodu :

-Sretna vam Nova  2023. godina, jaganjci mili.

No , poslijednji dani onih protkleih godinama nam govore:

406.- Prelazak Rajne od strane Vandala, Alana i Sveva koji se tradicionalno smatra datumom konačnog kolapsa Limesa koji je Rimsko Carstvo štitio od barbara.

870.-Tokom invazije danskih Vikinga u bici kod Englefielda u Engleskoj pobjeđuju Anglosaksonci.

1494.- U Rim su ušle snage francuskog kralja Šarla VIII. U namjeri da osvoji Italiju i pripremi krstaški rat protiv Turske, francuski kralj je prodro do Napulja, ali je bio prisiljen da se povuče pred vojnim savezom pape, Španije, Mletaka i milanskog vojvode.

1600.- Engleska kraljica Elizabeta I izdala je povelju o osnivanju Istočnoindijske kompanije za trgovinu, koja je krajem XVII vijeka imala znatna suverena prava kao što su pravo na vođenje rata i sklapanje mira, kovanje novca, da bi 1757. postala najjača vlast u Indiji. Velika Britanija je 1858. preuzela sve upravne funkcije kompanije.

To je drugi naziv za britanske gulikože.Istočnoindijska kompanija Za trgovinu je u stvari bila britanska maska za pljačku-Nju nije ni Emoćka 2.nije ukinula.Samo nosi drugi naziv.

1617.- Rođen je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, koji je stvorio tip Madone po modelu crnokose španske žene (slike za crkve u Sevilji). Pored religioznih tema, slikao je i prizore sa ulice – “Mali prosjak”, “Deca jedu dinju”.

1719.- Umro je engleski astronom Džon Flemstid, prvi kraljevski astronom, osnivač nacionalne opservatorije u Griniču (1675).

To je ona opservatorija kreoz koji prolazi nulta paralela.Đoni boj je naslutio da će V.Britanija 340-godina poslije biti u svemu 0  (nula).

1833.- Britanske trupe zauzele Foklandska ostrva u Atlantskom okeanu, udaljena oko 500 kilometara od obale Argentine – nad kojima je dan ranije London proglasio suverenitet – i izbacile s njih argentinski garnizon.

Britanci polažu zakonsko pravo na Folklande.Osnov samo ostrvskim zemljama mogu pripadati ostrva.

1837.- Rođen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Aleksijevič Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe, po njemu nazvane Balakirjevljev kružok ili “Velika petorica”. Grupu su činili još Cezar Kjuj, Modest Musorgski, Nikolaj Rimski-Korsakov i Aleksandar Borodin. Nadovezujući se na ruskog kompozitora Mihaila Glinku, izgradio je muzički stil na elementima folklora, prvenstveno ruskog i orijentalnog. Djela: simfonijske poeme “Rusija”, “Tamara”, muzika za “Kralja Lira”, klavirske kompozicije, uključujući fantaziju “Islamej”.

1937.- Rođen je velški glumac Anthony Hopkins.Za ulogu  Hanibala Lektora u filmu Kad jaganjci utihnu dobio  oskara.

1839.- Francuski pionir fotografije Luj Dager snimio je prvu fotografiju Mjeseca.

Ne znamo da li je pionir nosio plavu kapicu,crvenu maramu i crvenu kecelju kao sarajevski socijaldemokratski Zlatkovi pioniri od sedamdeset ljet.

1857.- Ottawa je postala glavni grad Kanade.

1869.- Rođen je Henri Matisse, francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater.

1871.- August Šenoa završio je pisanje romana „Zlatarevo zlato“, prvog historijskog romana hrvatske književnosti.

1877.- U Švajcarskoj je umro francuski slikar Gustave Courbet, osnivač realističke škole i jedan od prvih umjetnika koji je radio u prirodi, učesnik Pariske komune 1871. Osuđivan i progonjen zbog svoje demokratske političke djelatnosti emigrirao je u Švajcarsku 1873.

1879.- Američki pronalazač Tomas Alva Edison prvi put je javno demonstrirao u Menlo Parku, Nju Džersi, električnu sijalicu.

Čova je sakupljao i otkupljivao pronalaske za 1$ ,zarada više hiljadostruka.

1880.- Rođen je američki general George Marshall, načelnik Generalštaba kopnene vojske SAD (1939.-‘45.). Kao državni sekretar SAD (1947.-‘49.) sačinio je plan za obnovu poslijeratne Evrope (Maršalov plan) koji je prihvaćen na konferenciji 16 zemalja 1947. u Parizu. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1953.

Dosadilo nam poinovljati kakve sve ublehe dobiju Bnobelove nagrade za mir.Đorđetova vojska poruši Evropu,naravno iz vazduha, tenkovima i artiljerijom da bi on mogao sačiniti plan,na kome će SAD zgrnutzi lovu.Tu politiku i dan danas slijede.

1911.- Marija Sklodovska Kiri dobila je drugu Nobelovu nagradu za hemiju za istraživanje radioaktivnih elemenata. Prvu je 1903. podijelila je sa suprugom Pjerom i Bekerelom.

Rekosmo li mi nešto maloprije.

1920.- Rođen je američki pisac i profesor biohemije ruskog porijekla Isaac Asimov, pisac naučno-fantastične proze. Naučno-popularna djela: “Hemikalije života”, “Zvijezde i njihovi putevi”, “Unutar atoma”, “Svijet nitrogena”, “Ljudski mozak”, “Nauka, brojevi i ja”. Književna djela: “Ja, robot”, “Čelične pećine”, “Golo sunce”, “Vasionske struje”, “Zadužbina”, “Druga zadužbina”, “Zadužbina i carstvo”, “Kraj vječnosti”.

Spada među one koje mi zovemo polu-ublehama.Svako ko nam budu dovodili i prizivai vanzemaljce je ubleha.Ovaj se izvadio – do pola.Nešto je u tenološkom smislu nabo.

1933.- U Barseloni je počeo ustanak za radnička prava pod vođstvom anarhista i sindikalista, koji je ubrzo ugušen.

Katalonci to nisu nikad zaboravili.Očekujemo dan kada će biti referndum za otcjepljenje  i bijeg od krvave kraljevsk krune.

1938.- U Indijanopolisu, SAD prvi put je zvanično uveden test na alkohol za vozače (“drunkometer”).

Deba našo lijek protiv drinkometra.Dinka kad ne vozi.A i nema vozačke.Podero je kad mu se nešto babolo na kvačili.Ništa mu ne vrijedi.Ha ga vide,drotovi mu i ne daju drinkmetar,već 15 dana centrale.Stvar navike.Bolje bi mu bilo da vozi i navuče ženine gaće na glavu.Ne bi ga prepozbnali garant1942.Japanci zauzeli Manilu,glavni grad Filipin.

1943.-Njemci počeli povlačenje sa Kavkaza.Žuti preuzeli kontratakar.

1946.- Predsjednik SAD-a Hari Truman formalno je proglasio kraj Drugog svjetskog rata.

Mi uvijek tvrdili da mu bistrina ,a time i matemetika nisu dobra strana.Profulio „prljavi“ kraj rata za godinicu.

1968.- Supersonični sovjetski putnički avion “TU-144” obavio je prvi let, nekoliko mjeseci prije britansko-francuske supersonične letjelice “Konkord”.

Šteta što SSSR ukinu sibirska odmorališta.Do su postojala bili su u svemu ispred zapada.I onda će nam neko reći da Goli Otoci ne funkcionišu.

1971.- Austrijski političar i diplomata, bivši oficir Vermahta odgovoran za ratne zločine u Jugoslaviji, Kurt Valdhajm, preuzeo je dužnost generalnog sekretara UN-a, nakon što se sa tog mjesta povukao burmanski političar U Tant.

Nacistički krvoloci su bili na cijeni una zapadu.Dobro plaćali žmirku.Kad bi iscjedili ,moglo im se suditi.

1981.- U vojnom udaru koji je predvodio poručnik vazduhoplovstva Džeri Rolings, u Gani je oborena civilna vlada Hile Limana.

Ovaj Đeri  of CIA se nije ganjo sa Tomom i nije volio kamenje,samo kotrljanje.

1983.- U vojnom udaru u Nigeriji svrgnut je predsjednik Šehu Šagari, koji je na vlast došao na izborima 1979. na kojima je okončana 13-godišnja vojna vladavina. Novi predsjednik postao je šef vojne hunte general Mohamed Buhari.

1988.- Indijska i pakistanska vlada su sklopile sporazum o nujklearnom nenapadanju.

1995.- Američki inžinjeri završili su pontonski most preko Save, a potom su američki tenkovi i trupe iz sastava snaga UN za održanje mira ušli u Bosnu i Hercegovinu.

1998.-EU utvrdila definitivne kurseve za konverziju nacionalnih valuta 11 glavnih zemalja EU.EUR stupio na dužnost 1.januara 1999. Godine.

Mal i trabanti nemaju prvo glasa ni valuta-kako babo kaže.

1999.-Vladimir Putin premijer Rusije i njegova klika primorali jelcina Borisa da podnese ostavku.sada je on Putin I.Ono Putin se slaže sa onim rasputin.Samo primjećujemo,ništa više.

1999.- Predsjednik Paname Mireja Moskoso povratio je od SAD formalno kontrolu svoje zemlje nad Panamskih kanalom.

2000.- Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Saveta za saradnju u Zaljevu potpisale su pakt o zajedničkoj odbrani, po kojem se napad na jednu od zemalja članica smatra napadom na svih šest zemalja.

2001.- Pakistanske vlasti uhapsile su više od dvadeset članova jedne od dvije muslimanske militantne grupe, Laškar-e-Taiba, koju je Indija optužila za napad na Parlament, kada je ubijeno 14 osoba.

2007.- U sukobima u Keniji, nastalim zbog reizbora predsjednika Mvaija Kibakija, koji je testnom pobjedom osvojio drugi petogodišnji mandat, poginulo je oko 300  osoba, a oko 100.000 ljudi je raseljeno.

Kiba je  ostao na vlasti.Izvori kažu da je bilo ,3oo.,500,.700.,2.oo,. mrtih.Mi kažemo slobodno

Upišite višestruku tisuću i 3oo.ooo raseljenih.Kmavija je 2012. Saopštio da njegov lični vrač kaže da je pronašao izvor nafte ali će poteći mnogo godina prije nafte.ca

Bookmark the permalink.

Komentariši