Lijek za nesanicu / Igrokaz za svaki dan

Uvijek aktuelno

Iz Arhiva

 BY ADMIN8. MARTA 2017.HUMOR, ZAPISI

Nesanica je prigodni pratilac svakog insana u ovoj , žurbom i stresom tkanoj svakodnevnici. Nesanica je i period dana/noći kada je insan/ka intelekturalno i stvaralački najintenzivniji , a potrebom za snom najtanji..

Uvijek se javaljaju pametni i travari , mahom neuki prepisivači i vehti filjozofi , zaostali na pubertetskom i ispraznom nivou shvatanja i razmišljanja o životu.

Koliko god “neuko i sujevjerno ” bilo , mi se držimo oprobanih iskustvenih natuknica , koje su nebom dati lijek za nesanicu.

1.-Narodsku lijek .

Češanj bijelog luka ispod jastuka i ne brigaj.

Narod veli. Ako bijeli luk odagnava zlo , uroke , “sokrate” , fataljiste, vukodlake i vampire slijedom logike nesanica je tek mala maca.

2.-Umjetnički lijek:

Ustaneš ogrneš se ljubavlju i snovima i pišeš , slikaš , heklaš i pleteš ljepotu što mislima luta. I tako dok se u mozgu ne izbriše svaka misao ili riječ kojoj u njemu umjesta ni.

3.–Fizički lijek:

On je diskutabilan , ali svrsishodan . Uključuje drugu personu , a njena nagodnost za liječenje nesanice je upitna , pogotovo ako se taj neki zaveo u dubok san.

Nx- “Pametni” i ublehe će preporučiti svježu kupku , neke škure napitke , čajeve , bajalice , pa čak i brojanje ovaca. Baš su ovce!

Naša preporuka je krenuti od tačke dva. Istovariš šarene umjetničke zapise na crno i bijelo , i ‘nako zamazana i tintava , oslobođena teških misli i krpica ( normalno radi svježine ) , odlučno kreneš na tačku tri .

I nek te ne bude briga za suside , koje će se ibretiti kome to u pozno doba na um pada mjesiti iz sve snage . Neuki zaboravljaju da je poslije dobrog i energičnog mješanja tijesto , oliti subjekt radnje , vrlo opušteno , glatko i rastresito. I onda se samo položi u neki kalup, bešiku i prekrije nekom laganom krpicom . I da vidite ; za nevjerovati , ujutro to tijesto samo ljubavne cvrkuće.

Poslije mješanja i stavljanje tijesta u dušekli formu , radi uroka staviti češanj ispod jastuka il'dušeka , u zavisnosti od malopređašnje prostirke u pomenutoj radnji i nesanica nestaje. Kada su zadovoljeni svi kauzaliteti , intelektualni , umjetnički , fizički , običajni čak i transcedentni sve je potaman.

Ima da se spava ; boli glava od ljepote i mirnog sna.

A ako vam to ne uspije , nema vam tre'eće nego pjevati borbene i tražiti nekog ko ima lagan sanak i zna mijesiti nesanicu kako je to zapisano u zvijezdama.

Bookmark the permalink.

Komentariši