Faktor objavljuje

Nedjelja, 01.11.2020.BIH SVIJET EKONOMIJA CRNA HRONIKA SPORT CS MAGAZIN ZANIMLJIVOSTITEHNOMAG

SARAJEVO

Izložbom Vedada Šabanadžovića danas je galerija “Bosna zemlja Božije milosti” ponovo otvorila vrata za javnost

Galerija “Bosna zemlja Božije milosti” smještena u sarajevskom naselju Dobrinja, danas je nakon duge pauze zbog koronavirusa, otvorila vrata za javnost. Predstavljena je  izložba slika, stripa, karikatura i ilustracija autora Vedada Šabanadžovića.

– Konceptualni motiv izložbe, ali i cjelokupnog opusa je bijeg od surove stvarnosti u vesele, iskričave i čudesne svijetove slikarstva, karikature, humora, iluzija, realnih i nadrealnih događaja i likova. Nešto što nam je potrebno baš u ovom današnjem svijetu punom strahova i borbe za zdrav razum – kazao je Šabanadžović.

Vedad je jedan od polaznika nekadašnje Sarajevske škole stripa, koja je djelovala od 2006. do 2008. godine, s ciljem oživljavanja strip – scene u gradu i pružanjem mogućnosti mladim ljudima da se uključe u široki spektar aktivnosti iz oblasti edukacije, umjetnosti i kulture.

– Svijetli i suptilni krajolici, nježna i vrckava, skoro nestvarna Maza, te ilustracije junaka iz svijeta stripa, kroz iskričave tonove bosanskog duha, jezika i smisla za humor, satiru i realnost govore o svestranom i kompletnom umjetniku, kome su svi segmenti umjetnosti, poetike i osjećaj za stvarnost do u tančine poznati. Čak i kada njegovi nijemi crteži govore sve jezike svijeta – istaknuto je na otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena 14 dana.

Bookmark the permalink.

Komentariši