Nedeljna Surbota, Nefertiti i Neron / Igrokaz na dan 15. Decembar/ Prosinac

 

 

 

Pjesma dana

 

Danas je dugo očekivana Nedelja  15. Decembar / Prosinac 2019. godine. Traje do ponoći,a onda nastupa 16. Prosinac 350. dan godine. Tada će do kraja godine preostati još 15 dana.Olakšali smo vam posao.Vi sada možete sve ostalo izračunati.

A zašto je ovo dugo očekivana Nedelja , a nekima i nije?

Dugo očekivana  jer Nedelja je uvijek  dugo očekivana, Još od farizeja i saduceja, a neki kažu i od Nefertite.

Oklen nam naumpade baš ona, nejljepša do svih Evinih kćerki. Možda zato što je radila šta joj i kako joj ćeif.

I nikad nije propuštala ni jednuu nedeljnu surbotu. Kažu znala je Nedelju  protegnuti na nekoliko dana, haman do slijedeće surbote..

E sada se neuki pitaju , a što će joj to.

Mi se ne pitamo.Naslijedili smo njene hromozome. pa nam Nedeljom zvone poput alarma ne uzavrelom kuhalu; a bome i svakim drugim danom.

A kada se damari uzburkaju , i nama nedeljna  surbota traje heftu dana. Joj lipote , prelipe i uzbibane šjore i šjorine naše.

.Znamo da da nemate ništa protiv fešte koja traje čitav tjedan. A voljele bi da imate Nefertitinu , ili barem Lisistratinu moć, pa da hefta traje barem jedna stađun. Eee…,  to tek bila fešta od feštanja a bome i svašta nešto u okviru tih dionizijevskih večeri .

Što bi poete rekle:

Ne bi se znalo  ni ono lud zbunjen…

U prevodu:

-Takarli Nedelja je najdraži dan svim dunjalučanima.

 

A ovi prepisivači nam na vrh današnjih takara , valjda iz osvete natandartili Nerona:

Kažu jedne subote 37. g. računate po Hristu  Rođen je rimski car Lukije Domicije Ahenobarbus, poznat kao Klaudije Kajsar Avgust Germanik Neron, ili samo Neron.

Jedan od najizopačenijih,najomraženijih inajpoznatijih i vladara u rimskoj istoriji.U njegovom slučaju količina zla je proporcionalna slavi. Na prijesto ga je 54. dovela majka Julija Agripina Mlađa,zvana Trovačica.Da bi njen sin miljenik došao na prijesto prethodno je otrovala cara Klaudija Prvog Tiberija, čija je bila četvrta žena.Klaudije vam je onaj ,ko fol mutavi car u filmskoj seriji Ja,Klaudije.Ženio se četiri puta.Valjda mu život dosadio ženio se dok nije dobio ženu koja će ga otrovati.Njegov posinak Neron je radio čuda. Vladajući despotski, ubio je mnoge ugledne Rimljane i konfiskovao im imovinu. Pogubio je čak i majku i vaspitača, filozofa Lukija Seneku.Prepričavaju da je sa sestrom imao dijete koje je živo izvadio iz utrobr.Normalno jadna žena nije preživjela. Sestrina smrt ga je slomila.Tada je došao na ideju da zapali Rim kako bi dobio inspiraciju da napiše pjesmu Rim u požaru.Izgorilo je po Rima i rimljani su se pobunile.On se te 68. ubio prestravljen pobunom pretorijanske garde i erupcijom narodnog nezadovoljstva.

 

Eto zašto nekim subota nije baš najugodnija.Zahvaljujući Neronu.

Bookmark the permalink.

Komentariši