Dogodilo se na današnji dan, 26. Septembar / Rujan

Danas je  Utorak  26.Septembar/Rujan  259 dan 2023.   godine brojane od osnivanja nove ere.

Usitnilo se ispod stoje. Još samo okruglo  96 dana do kraja dotične godine.Primjetili ste da je taj izraz dotična sveprisutan u svim sverama života .Pogotovu u onim u kojim je uključena glavna mis života – žena.

Uh , predeveralo se okruglo 258 dana, unatoč pljačkaškoj bagri i fukari.Ne možemo im reći kriminalci jer za kriminalce ima Zakon.

Ovi su iznad Zakona jer su zakon uvezli sa politikom u jedno dobro organizirano mafijaško društvo koje i papa proglasio poganima.

Obradovali se bezbožnici misleći da ih je tako krstio Trenutni poglavar rimokatolič. Teško njima i teško.ke crkve. Mislili dobro su prošli jer je pogan = Bezbožan (lat. pagani ,neznabošci, mnogobošci, bezbožnici, nevjernici) .A oni se ne boje nebeskih zakona.

Pametan je taj Franjo .Jednom rječju je opisao sve moguće osobiune i implikacije na uštrb  onih koji se udruže u zločinačke organizacvije sa namjerom da čine zlo drugima

Svaki član te mafije (zločinačke udruge) ima slijedeće osobine (navešćemo raid uštede prostora samo osnovne):

Prljav, nečist, ružan, zao, opak; bjesan, silovit;  uprljan, neopran, gnusan,  gad, a značenje se širi i na ona figurativna, pa znači i ružan, gadan, nagrđen; sramotan, pogrdan, opak,nečistoća, balega; mrska osoba, gađenje, odvratnost

Eto neka se pogledaju u vokabularsko ogledalo  sva bagra ogrezla u kriminalu i korupciji.Tako ih vidi Papa Franje, a bome i vaskoliki narods.

A za paganstvo imaju specijalnu , dobitničku  nagradu : roštilj.

Međutim taj toštilj ima jednu malu falinku.Nagrađeni se okreće na njemu u vatri velikih cifara celzijusa.

Što bi rekle poete:

-Nije bitno da li je C,K ili  F stepeni. Plamen je uvijek ogromne jačine , koja se pojačava po potrebi.

U prevodu:

-Niko nije izmislio protumjere, čak ni lova ne pomaže.

No to ne remeti dešavanja na današnji dan koja su strujala kroz historiju.

1186.- Dubrovnik je sklopio mir sa srpskim velikim županom Stefanom Nemanjom, koji je u dva navrata pokušao da zauzme taj grad (1184. i 1185.). Sporazum o miru bio je osnov za kasnije ugovore Srbije i Dubrovnika.

A Bogu mila Bosna uvijek ispred svoga vremena bila,  i Dubrovniku darovana prvi – međudržavni demokratski dokument na svijetu –  Povelja bosanskog bana Kulina koja  je napisana 29. augusta 1189.

1371.- U bici na reci Marici, kod Črnomena, Turci su porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević, kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli. To je bila jedna od presudnih bitaka u turskom pohodu na Balkan.

-Dakle Kosovo nije prva srpska bitka izgubljena  protiv turaka, a šesto vjekovna guslarska „velika poobjeda“ vječitih gubitnika.

1580.- Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk uplovio je u luku Plimut na završetku svog putovanja oko sveta, koje je trajalo 33 meseca. Drejk je bio prvi Englez koji je oplovio zemlju, za šta je dobio titulu viteza od kraljice Elizabete.

Nije ni čudo.Britanska imperija je do pojave SAD vila najveći svjetski pirat,terorista i najgenocidnija pomorska sila.

1687 – U bici s Turcima topovsko tane mletačke vojske izazvalo je eksploziju u kojoj su teško oštećeni Partenon i Propileji na Akropolju, gde je turska vojska držala skladište municije.

Da je tane ,nije tane.Vjerovatno je hroničar mislio na topovsko đule.Ali šta hroničari znaju.Oni prepisuju jedni od drugih.I ako jedna pogreši,svi potonji su pogriješili.

1815 – Rusija, Austrija i Pruska formirale su Svetu alijansu, koju su kasnije potpisali svi evropski vladari osim britanskog regenta, pape i turskog sultana. Cilj saveza bio je da uguši revolucionarne pokrete u Evropi nakon Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

Uvijek su postojale koalicije, alijanse,paktovi,osovine… i njihovi protivnici. Stalna borba za dominacijom na svjetskoj geopolitičkoj mapi, u kojoj najveći ceh plaća nevini i porobljeni narodi.

1849.- Rođen je ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904. Na osnovu eksperimenata na psima postavio je teoriju uslovnog refleksa, a značajni su i njegovi radovi o inervaciji srca i funkciji jetre.

1907 – Novi Zeland, koji je bio kolonija Velike Britanije, postao je dominion u okviru Britanskog komonvelta.

Vjerovatno je Velika Bitnaija shvatila da je potpuno ( skoro)  očistila Novi Zland od Maora – domicilnog stanovništva i d a svojih potomcima (mahom robijašima) može predati bjelačku zemlju na upravu,bez bojazni da ih preplanulo stanovništvo, kojeg više nema može ugroziti.

Povremene borbe između plemena Maora i doseljenika oko prava na zemlju i trgovinu trajale su gotovo 20 godina, sve do 1860. kada su britanske snage uspjele suzbiti sav otpor Maora kolonijalnoj administraciji. Zlato je otkriveno sredinom 19. stoljeća na Južnom otoku i privuklo velik broj britanskih doseljenika.

Maorski poglavica Hone Heke pokrenuo je 1845. veliki ustanak protiv Britanaca koji je označio početak tkz. maorskih ratova koji će potrajati do 1872. Domoroci su bili poraženi te su izgubili većinu zemlje, a osim ratovima bili su desetkovani bolestima bijelih doseljenika.

Historičari /pobjednici pišu historiju/ nigdje ne bilježe da je vršen sistematski genocid nad Maorima.

1918.-Saveznici su u Prvom svetskom ratu počeli opštu ofanzivu koja je početkom oktobra dovela do sloma Centralnih sila i završetka rata.

Sažeto:

Sredinom 1918. na Solunskom bojištu, Središnje sile imale su na raspolaganju oko 600.000 vojnika, a Saveznici (Britanci, Francuzi, Talijani, Srbi i Grci) oko 620 000. Srpska vojska (oko 130.000 vojnika) i dvije francuske divizije izvršile su proboj fronte 15. rujna 1918. te nastavile napredovati prema Prilepu i Skoplju (zauzeto 29. rujna), a fronta se ubrzo raspala i u Albaniji i Traciji. Bugarska je kapitulirala 29. rujna. Nedugo zatim britanski proboj turskih linija u Siriji doveo je do kapitulacije Osmanskog Carstva (30. listopada).

1945.-U Njujorku je umro mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok, čije je delo otvorilo nove pravce razvoja mađarske muzike. U svetskim razmerama jedan je od začetnika “nove muzike” XX veka (simfonijska poema “Košut”, opera “Dvorac Modrobradog”, baleti “Drveni princ” i “Čudesni mandarin” i brojna simfonijska i kamerna dela).

1960.- Održan je prvi TV duel između predsedničkih kandidata. U okviru kampanje za predsednika SAD, na nacionalnoj televiziji suočili su se tadašnji potpredsednik Ričard Nikson i senator Džon Kenedi.

Možete li pogoditi ko je pobijedio,na svoju nesreću?

1969 – U Boliviji je vojna hunta pod vođstvom generala Alfreda Ovanda Kandije oborila predsednika Silesa Salinasa.

CIA je   obavljala lavpvski dio posla u dovođenju vojnih hunti i drugih pučista na vlast širom svijeta.Pa ne zovu SAD bez razloga najvećim svjetskim teroristom.

1980.- U Minhenu je na festivalu piva u eksploziji podmetnute bombe poginulo 13, a ranjeno više od 200 ljudi.

Najnovija istraživanja o ovom slučaju govore u prilog teorije da je bavarska policija bila duboko umiješana u ovu eksploziju,kao pokrovitelj neonacističke podzemne vojske.

1984.- Velika Britanija i Kina su se sporazumeli o vraćanju Hongkonga 1997. pod suverenitet Kine. Hongkong je pripao Britancima na osnovu mirovnog ugovora u Nankingu 1842, nakon Opijumskog rata (1839-42).

1989.- Vijetnam je povukao svoje trupe iz Kambodže, koje su u toj zemlji bile od kraja 1978, ostavivši snage vlade Hun Sena da se same bore protiv maoističke gerilske organizacije “Crveni Kmeri”.

Povlačenje donosi pravi genocisni raj za Kmere .Pet miliona Kambođanaca je nestalo u masovnim egzekucijama raspomamljene gerilske organizacije Crvenih kmera

1990.- U Rimu je u 83. godini umro italijanski književnik Alberto Moravija (Moravia), jedna od najzanačajnijih ličnosti italijanske književnosti XX veka (“Rimske priče”, “Čočara”, “Rimljanka”).

Moravije se u pričama i romanima bavio ljudskom seksualnošću, otuđenošću i egzistencijalnim pitanjima, i te teme su oduvek  predstavljale više nego izazovan „zalogaj“ za filmske stvaraoce. Uvek životna, puna emocija i ljudskih strasti – jednom rečju, „filmična“, njegova dela su desetinama puta pretočena na mali ili veliki ekran.

1994.-Alžirske snage bezbednosti ubile su šefa najjače islamske terorističke organizacije GIA Šerifa Guzmija, poznatog kao Abu Abdala.

Ne moš ti CIA-inim hidrama glave dohakati.

1995.- Počelo je suđenje bivšem premijeru Italije Đuliju Andreotiju, pod optužbom da je imao bliske veze sa mafijom. Andreoti je sedam puta biran za premijera Italije i bio je jedan od simbola posleratne Italije.

Novembra 2002. Sud u Peruđi je osudio Andreotija na 24 godine zatvora zbog veza sa mafijom i naručenog ubistva. U presudi suda iz Peruđe se faktički priznaje da je u Italiji pola veka odlučujuću reč imao politički mafiozo.

Ništa novo.I na Balkanu sve sami mafiozi u vršljaju zemljama i politikom.

1997.-Italijanski sud osudio je mafijaškog bosa Salvatora Rina i 23 njegova najbliža saradnika na doživotni zatvor zbog ubistva sudije Đovanija Falkonea .

Ubistvom Đovanija Falkonea 23/05/2017 italijanska mafija pokušala da atentatom na sudiju stane na put borbi protiv organizovanog kriminala. Koliko su bili odlučni u nameri da ga ubiju, svedoči činjenica da su za atentat mafijaši upotrebili 350 kilograma eksploziva, koji su aktivirali dok je autoputem išao od aerodroma prema Palermu. Tom prilikom nastradali su Falkoneova supruga i trojica telohranitelja.

1997.- U zemljotresu u centralnoj Italiji, 11 ljudi je izgubilo život i teško je oštećena srednjovekovna bazilika Svetog Franje Asiškog u Asiziju.

2000.-Grčki feribot “Ekspres Samina” naleteo je na podvodni greben kod ostrva Paros i potonuo za 20 minuta. U udesu broda koji je prevozio preko 500 putnika, život su izgubile 72 osobe.

Za dvadeset minuta spašeno preko  500 osoba.Moguće?Valjda!

2002.-U nesreći senegalskog feribota u vodama Gambije u Atlanskom okeanu utopilo se oko 1.034, a preživelo 64 osobe.

E ovi navodi  bi mogli biti tačna informacija.

2002.- Nakon 11 godina prekida, zbog izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, avion srpske aviokompanije Jat ervejz sleteo je na sarajevski aerodrom, čime je ponovo uspostavljena direktna avionska linija između Beograda i Sarajeva.

Šta da se kaže.Život ide dalje.Znate onu o vukui magarcu?

Bookmark the permalink.

Komentariši