Oni jašu Mojsije baca harmonike – Epizoda deset / Četvrti dio)

 

-Opet ti. Koji  si sad pa ti i šta trebaš?

-Niko i ništa mi ne treba, nego poslo me Semiz sa ovom hablečinom da nešto ne zabrlja.

-Pa gdje mu je uputnica.

-Nema je.

-Što je nema ?

-Otkud ja znam,zato me Semiz poslo s njim,Kaže vodi ovu budalu na makilofacijalu.

-Što mu nije dao uputnicu?

-Nije ga mogo ništa razumjeti,pa je nije ni dao.

-Vodi ga nazad Semizu da mu da uputnicu.

-Bogami je neću,znaš kakav je Semiz kad poludi i eto ti odmah otkaza.

-Gdej radiš?

-Nigdje.

-Pa šta ti može?

-Sve,ima ti taj pamćenje ko  slon,kad god se zaposlim eto ti njegova habera i ja otkaz.Poslije bi haber stizao i prije nego što bih pomislio da se zaposlim. I zato se ja i ne zapošljava. Nisma lud tolike otkaze nabešati. Nije ljucki.

Konta dotur vidi budaletina , ali zna da se valja se kačiti se Semizom, pravo natakaren  čovo, Ipak  nema mira .nego mora da pita:

-Semiz je na abdominalnoj,kakve to veze ima sa srcom?

-Nikakve , ali ga poslo ga onaj Solaković sa kardiologije kod Semiza ,jer ne smije da ga operiše,više puta izmasakriro pacijente.Neki umru,niko ne preživi. Nema treće u Sole.A i očelavio pa prešo u okarinoglavčeviće- U njih niad pameti nije bilo.

Ovaj se razumije u medicinu konta doktor ,ali ga ipak pita:

-Ovaj tvoj ,neka budala kažeš.

-Nije moj,ne poznajem ga, ali je lud ko struja.

-Kako znaš?

-Ništa ga ne razumijem,ja samo poslušo Semiza.

-A šta si ti radio kod Semiza?

-Ništa,donio Musti Ominu knjižicu.

-Ko je sad Musto i šta će mu Omina knjižicu?

-Musto je bio jedan pjano i Semiz ga nije htio operisati, jer je u njegovoj knjižici njoj pisalo ,da je on lično, Musti operisao slijepo crijevo.A nije,operiso je meni,na Mustinu knjižicu. Zanmo to i Semiz i Musto i ja. Ali se svi pravimo mutavi. Takav vakat.Musti trebala knjižica na kojoj piše da nije operiso crvuljak.Ja knjižicu zdipio Omi.Njemu ne treba ima đozluke  i odnio je Musti  ali ni njemu nije više trebala.Rikno čovjek.

Doktor zove sestru,ona ulazi,on joj pokazujući na Hercu kaže, vodite ovu budalu na peti sprat,papilome lingve i ne dajte mu da priča,sve pretrpite,samo mu ni za živu glavu ne dajte da priča.Pomutiće vam mozičak.

Vidi dotur da se ovde baš ništa neće završiti kako treba,ali mora da pita:

-Dobro,sve je to u radu,ali  tebi nešto fali debeli?

-Ništa ,ja sam zdrav ka slon.

-Onda razlaz da te moje oči ne vide.

Vidi  Deba  da se i Herco  uvalio.Uvaliće se i on , u tren skonta rješenje i smije se doktoru u lice.Doktor ga prati na vrata,izgubio strpljenje samo što ga ne gura.Izlaze oni u hodnik.Vidi doktor nekog pacijenta guraju na krevetu,a ovaj nešto očajnički gestikulira.

Deba se još više rzavaljuje od šege,ne može da se kontroliše  i valja se po podu čekaonice.

To je Lenji zalego u kauč,četiri hamala ga nose ,a on obadvjema rukama pokazuje na otvorena usta i krklja.

Doktor ga ništa ne razumije,samo odmahnu ruku i kaže peti sprat,pepiloma lingva.Sestra nije na svom mjestu.

Doktor konta,glupača , sigurno joj sada   onaj nešto priča i nek ga ona sluša i ne razumije.

Deba ode sa planom u glavi i brzinom u nogama,a doktor sam sebi naglas  kaže.

Luda li dana i još luđih insana,ljudi moji.

Gleda na sat,dvadeset do dva,a on doručkovo nije.A svijet pun hajvana, koji se baš danas došli uvaljivati  na maksilofacijalu sa papilome lingve.On je  u svojoj praksi imo jednu papilomu u pet godina,a evo danas pet u dva sata.Nije pet nego četiri,prešo sam se.Smuntali me manijaci ni sam sebe više ne može razumjeti. Garant ćer se peti preko štele uvaliti.

Kad evo ti Semiza ,gura kolica i kaže mu:

Evo ,jedna sasvim obična papiloma lingva i dobro mi ga pripazi.CK i Branko M. mi dali izričit nalog da ga skrbim.

-Ali ti si na abdomalnoj,šta imaš sa papilomom.

-Ništa,ali znaš kakve su over hablečine iz CK,pogotovi njihovi glupaci iz SKOJ-a.Oni ti pojma ni o čemu nemaju,a zemlju vode.Naravno u propast.Sve sami goli papak i vukojebinaš.

Neće ovoj lijepoj zemlji na dobro izaći.Nego ni jedne nikom i ima da ovog   paziš ko malo vode na dlanu.I da znaš da je i Luca već zvala i pita da li je Baška Baša ordiniran.

-Ko je sad Baška Baša?

-Uzmi uputnicu sve će ti se prosvijetliti.

Skoro bijesno se otrese Semiz i na vrata mrmljajuči:

-Ja ,hajvana, majko moja.Nakotilo ih se ko maćića poslije vijanja po veljači.Ne more ih svijet više tegarit.Ne sluti na dobro.

Smjestiše petu papilomu,odjednom tišina i mir.

Uh,- odahnu dotur -očas će kraj smjene , ne bi valjalo da šesta zakuca na vrata.

Ne prođe  ni minut minuta,  a četiri drota nose  Debu i pravo kod onog dotura koji je odahnuo.

Deba  se u rukama drotova  presamitio i drži za usta,iz njih krv na sve strane, ko da ima menstruaciju,treći dan.

Doktor sliježe ramenima,nikoga u prijemnoj čekaonici nema.Primi glavnog drota,onog sa tri pruge  za ruke,u lift ,pa na peti sprat.

Papiloma lingve.

Konzilij na okupu.Ko bi reko.Začudo svi leže u istoj sobi. Po hodnicima bolesnici vijaju sestre , traže smještaj. Kažu neka rulja ih izbacila.

Sestre u sobu i počnu se sa varat smijati .

-Blentovije , ma gdje ste vi dosad. Samo smo na vas čekale da fešta može počet. Ovaj vaš najavio rapsodiju u plavom u verziji Bjelave bles. On već solo partituru izvodi.Sa'ćemo mi , moramo one papke u podrum turiti , da se ne žale hećimu zna nas. Ne može nam on ništa. Nikad nije mogo, ali ima veze u administraciji. Tamo uvijek zlo od gore matere.

Odoše cvrkučići.

Debi s eosmjeh razvalio od uha do uha.

Mojsije ga pita   šta mu je bilo,on nešto frljfa. Začudo, Mojsije ga ništa ne razumije. I sliježe ramenima. I odi vratima:

-Idem tražiti Sestre.

Herco pita Debu šta mu je bilo,ovaj nešto frljfa. Začudo ,Herco ga ne razumije , ali ne sliježe ramenima boji se srce će ga heknuti, ali odi vradima:
Idem tražiti  i Mojsija.

Lenji šareti Debi šta mu je bilo,ovaj nešto frljfa . Začudo Lenji klima glavom,ali ga ništa ne razumije. I odi vratima : Diže tri prsta u vis i kaže:

A, aa…

Deba skonto, to Lenji kaže ide tražiti Hercu.

Dobri ništa ne pita.Deba mu zahvalan do kragne.Bole ga usta i sve u njima gori. Isto k'o da je  po kile pečene mlade janjetine, tek skinute sa ražnja pretvorio u jedan zalogaj.Htejde da se oblizne, ali ga toliko zaboli da se počeo previjati , ko da ima PMS. Nema to veze sa anamo onom ženskom boljkom. To je kod Debe uvijek značilo Pred Maestralno Serundanje.

Morali ga prvo odvesti Semizu,jer se ustanovilo da je fenomen i da je imao dva crvuljka. Tako piše u bolničkim papirima. Svi osim Semiza se ibrete . Svi se počeše čuditi Semizu.

-On samo poviče to je kod ovih bjelavskih mahalaša sasvim normalno. Oni su tako obdareni organima i pomagalima , da se ne bio čudio da je večina njih rođena sa dva ili sa viškom anamo onih.

Sestre na abdominalnoj zinule ko žene ko žene koje nikad nisu vidjele anamo onog. I pitaju šta će sa debom.

– Namah ga vrnite na maksilofacijalu.

Vrnuše ga  na maksilo facijalu tek  tri četiri dana. Skrivale ga svojim tijelima da ga Semiz ne prokuži.   Pravdale se trebalo je takog bolesnika malo pomaziti da se prije oporavi. Deba se nije mogo buniti. Zna , frfljo bi, a nije red pred damama frfljati. A činio mu se taj tretman sasvim zadovoljavajući..

 

Bookmark the permalink.

Komentariši