Dogodilo se na današnji dan 1.Oktobar / Listopad

Danas je nedelja 1.Oktobar/Listopad 2021.godine računajući po Kršćanima.

Ispratili smo 273 dana. Još nedostaje 92 dana da se slika  ove tekuće godine uokviri. Mnoge sa zlaćanim ramovima, ali i dosta onih  sa crnim florom.

Listopad (po latinima october) deseti je mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. On ima 31 dan.  

U slavenskim je jezicima listopad dobio ime po tome što u tom mjesecu najviše opada lišće .

Latinsko ime mjeseca October dolazi od riječi “octo“ (osmi mjesec) u Rimskom kalendaru.

Baš su ovi stari Rimljani pogani. Čuj molim te deseti mjesec nazvati osmim. Ili su ovi Kršćani osmi mjesec nazvati desetim. Neko nije u pravu garant.

Osnu njesec a deseti . Podvala Vatikana , kao i sav njegov nauk

I eto Rimljani imaju  hejbet bogova da im se mole. Hrišćanima se to dopalo , pa su od Jedinom Stvoritelju dodali još dva tri. Plus hejbet svetaca. Pandan rimskim larima.I sada se mole i bogovima i svecima.Baš kao rimljani. I sada se bune da nisu pogan.

Pogan je balkanska verzija riječi paganin.O to mu opet znači neznabožac. Ova riječ nam pomalo dvilična .Isto kao i pagani oliti pogani. Ne znamo da li je to od ne znaju za Boga Jedinog ili ne znaju kome će se moliti od mnoštva  bogova.

A opet, molitva je najkorisnija i najplemenitija stvar u čovječijem životu.

Danas vam ne odasmo tajnu kako i zašto to? Neki drugi put. Ako budemo imali vremena.

 

Što bi poete  ( sanjari ) rekle :

Odakle ti vrijeme , frajeru.ba.

 

U prevodu:

Imamo preča posla. Đardine  mazit i milovati. Koliko ljepota i rajskih milina u njemu ima.

A onako iskreno, odaćemo vam jednu tajnu. Nama je đardin sinonim za Ženu. To prelijepo uzvišeno anđeosko biće.

 

A historičari dozvolili prepisivačima da ih prepisuju, kao što oni jedni od drugih prepisuju:

1684.-Umro francuski pisac Pjer Kornej, jedan od najznačajnijih predstavnika francuske klasične tragedije.

-Bome se za njegov vakat nije imao šta žaliti što ga je smrt pokupila. 76 kuka je bilo vrlo impresivno. Danas bi se jedva uvukao u prosjek smrtnih vakata.

1754.-Rođen Pavle I Petrovič Romanov, ruski car, sin i naslednik Katarine Velike. Iz straha od prodora ideja Francuske revolucije vladavinu štitio represijom i terorom, a 1798. pristupio “Drugoj koaliciji”, sa Engleskom i Austrijom, protiv Napoleona. Ubijen 1801. u zaveri dvorskih oficira.

-Ponekad ne vreba zlo od strane za koju musliš da ti o glavi radi. Nekag guju otrovnicu u njedrima čuvaš. Zlo se zlom izbija,stara je poslovica.

1904.-Rođen američki pijanista ruskog porekla Vladimir Horovic, jedan od najvećih majstora klavira u istoriji muzike. SSSR napustio 1925, a kada se prvi put vratio u SSSR 1986. doživeo trijumf na koncertima u Moskvi i Lenjingradu.

-Uspješna je bila ta Staljinova politika prema jevrejskom pitanju. Što ne moš poravnat ti rastjeraj ili nestani.

1910.-Japan izvršio aneksiju Koreje i uključio je u Japansko carstvo.

-Tada je bila samo jedna Koreja. No, ona nije bila dostatna amerima i baćuškama.

1914.-Turska kao saveznica Centralnih sila u Prvom svetskom ratu zatvorila Dardanele za brodove zemalja Antante.

-Valjda je zato, za kaznu ne primaju u EU. Nije zbog religijske netrepeljivosti. Nikako, ha ha ha.Pitajte poslijednjeg papu sa imenom Benedikt.I nijih se nakotilo  baš ko i Lujeva.

1918.Predvođeni engleskim pukovnikom Tomasom Edvardom Lorensom, poznatim kao Lorens od Arabije, Arapi uz pomoć Britanaca u Prvom svetskom ratu preoteli Damask od Turaka.

-Malo je poznato da je Loren radio kao plaćenik cionista i po njihovom nalogu. Trebalo je prvo turcima oteti teritorije da bi britanska ocavala kruna, ili kako je neko zove  ocvala barska animir dama ustoličila cioniste da terorišu Bliskim istok i svijet. Normalno uz podršku najvećih svjetskih terorista SAD i Velike Britanije. Normalno  poslije Vatikana. On ima neprikosnoveni primat u domenu najubitačnijeg  genocidnog terorizma.

1928.-U SSSR proglašena Prva petoljetka, petogodišnji plan razvoja industrije i nastavak kolektivizacije poljoprivrede.

-U zemljama , ostacima bivše SSSR je završena treća i počela četvrta petoljetka mafijaškog kolektivizma.

1938.- Nemačka armija  ušla u Čehoslovačku i okupirala Sudete posle Minhenskog sporazuma Nemačke s Velikom Britanijom i Francuskom.

-I ona nama tupe II svjetski rat je trajao četiri godine.

1943.- Saveznici posle jednomesečne bitke u Drugom svetskom ratu zauzeli Napulj.

-Nekima se, na njihovu žalost,  stvarno obistionio san : Vidi Napulj i umri.

1946.-Međunarodni vojni sud u Nirnbergu proglasio krivim 22 lidera nacističke Nemačke za ratne zločine pocinjene u Drugom svetskom ratu. Na smrt osuđno njih 12, tri dobiladoživotni zatvor, a ostali zatvorske kazne od 10 do 20 godina.

-Lijepi Nirnberg. Pojma nemamo što se Hag nije ugledao na taj sud. Tako se najefikasnije rješava pitanje genocidne nacističke bagre.

1949.- U Pekingu proglašena Narodna Republika Kina na čelu s Mao Cedungom. Za prvog premijera i ministra spoljnih poslova postavljen Ču Enlaj.

-Dužnost premijera je obavljao do smrti, punih 27 godina. Ipak Mao Ce nije Staljin.

1979.- Zona Panamskog kanala posle 70 godina pod kontrolom SAD formalno predata na upravu Panami.

-Neformalno SAD i dalje ubiru kajmak.

1982.-Lider Hrišćansko-demokratske unije Helmut Kol postao šesti kancelar Zapadne Nemačke, nasledivši socijaldemokratu Helmuta Šmita.

-Šta mislite da li je hrićansko demokratska unija vivilizacijska, humanistička i demokratska. Isto kao i nacionalsocijalistička partija.

1988.- Umro srpski filmski glumac Pavle Vujisić, koji se proslavio u mnogobrojnim filmovima i televizijskim serijama.

1988.-Mihail Sergejevič Gorbačov postao predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR umesto Andreja Gromika, koji je prethodnog dana penzionisan. Tvorac političkih i privrednih reformi, Gorbačov bio poslednji lider Sovjetskog Saveza.

-Mislimo da je njegova majka poslije Staljinove najpominjanija žena na prostorima bivše SSSR.

1989.-Danska prva u svetu dozvolila brak homoseksualaca.

-Dansku čeka   sudbina Sodome i Gomore. Kad tad. I sve zemlje njenih nazora.

1996.- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ukinuo ekonomske sankcije Jugoslaviji uvedene u maju 1992. zbog njene umešanosti u rat u Bosni.

-Aha, jako se poštovao taj embargo. Ali samo prema 1992. godine od UN priznatoj  Bosni i Hercegovini.

1997.-Policija je grubom silom rasturila mirne demonstracije albanskih studenata u Prištini i još pet gradova na Kosovu. Studenti zahtevali povratak u univerzitetske ustanove i nastavu na albanskom jeziku.

-Možda će se nkada nastava na kosovskim univrezitetima izvoditi na srpskom jeziku. Za sada , Kosovo je republika, ako niste znali.

1999.-U Beogradu u 78. godini umro doajen beogradske operske scene, prvak Opere Narodnog pozorišta Miroslav Čangalović.

-Doajen jugoslovenske operne scene.

1999.- Ruske snage ušle u Čečeniju pošto su tokom avgusta i septembra potukle čečenske islamiste na teritoriji Dagestana.

 

  1. Širom Srbije nastavljeni protesti građana zbog nepriznavanja pobede kandidata DOS Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima u Jugoslaviji. Jake policijske snage ušle u rudnik “Kolubara” u pokušaju da spreče štrajk rudara.

-Koštunica to vaj je onaj podmukli nacionalistički sljedbenik monstruoznih zločinaca Miloševića i Jovića.Postao je poznat i demokratski prijemčiv za srpsku javnost nakog elegantnog i radosnog držanja kalašnjikova na prostorima susjedne Bosne. Jasno stavljanje do znanja lične morbidnih nacionalističkih  težnji u saglasnosti sa genocidnom politikom SANU guslarske akademije.

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši