Isus Hrist – kanonizacija

Iz Arhuva

Čas Povijesti / Historije / Istorije

BY ADMIN2. SEPTEMBRA 2015.RELIGIJA

Isus Krist po grčkom Hristos,latinskji Iesus Christus, latinično Ješua rođen je (navodno) u Betlehemu  oko 4.godine  prije sebe.

Neki ga prozvaše i Isus iz Nazerata,po mjestu življenja.Morali su da naprave razliku.Bilo je puno Ješua u starom zavjestu,posebice je poznat Isusu Navin.

Mi Isusa znamo kao Ješua Hanocri, po Josifovom obiteljskom imenu,koje mu najbolje priliči.

Sretan je on čovjek bio.

Bog Jedini Milostivi Gospodar svijetova ga postavi za svog pomazanika na zemlji ,da bude ravan drugim mesijama i prorocima,svojim očevima Nou,Abrahamu,Mojsiju , Davidu,Sulejmanu i mnogim drugim.

A onda  se  zadnje dana mjeseca, kada lipe cvjetaju i zanosno mirišu,godine 325 rastužio.

Nikejski sabor je donio odluku da je on bog.

U Nikeji u Bitiniji (današnja Turska) održan je prvi ekumenski crkveni sabor. Sazvao ga je rimski car Konstantin I. Veliki . Od 20. maja do 30. juna 325. godine je trajala pijanka na kojoj se rasprevljalo o neslaganja u aleksandrijskoj Crkvi , vezano za pitanje da li Isus ima istu ili sličnu bit sa Bogom Ocem.

Na ovom saboru je ustanovljen Nicejski simbol vjere, dogma koje su se imali pridržavati svi hrišćani. Na utvrđivanje dogme je uticala i careva podrška, potpomognuta brojnošću legionara koji su okruživali sabor, kao i najava da će episkopi koji se budu protivili mišljenju Konstantina i saborske većine biti smenjeni i proteranim au slučaju žešćih otpora procesuirani ili eliminisani. Tako je, tek nekoliko decenija nakon što je priznato kao državna vera, hrišćanstvo zagazilo na stazu netolerancije i progona različitih mišljenja

Prema Nikejskom diktatu i prvoj crkvenoj  buli,naš, narodski  Ješua Hanocri postade Isus Krist  utjelovljeni Sin Božji, utjelovljena Božja Riječ, Mesija, Spasitelj i Otkupitelj svijeta. Ime Isus osobno je ime povijesnog Isusa iz Nazareta, a vjeroispovjedni naslov Krist (grč. Χριστός Hristos, »Pomazanik«, što prevodi aramejski Mešija, to jest »Mesija«) s vremenom je postao drugom sastavnicom udvojenog imena. Odnos ljudske i božanske naravi u Isusu Kristu proučava kristologija, a spasenjsku stranu njegova djela soteriologija.

Ostalo sve znate.Vatikan je velikodušno preuzeo  Konstantinov pristup religijskom principu. Netolerancija,krv ,lomača i klanje.

Vatikanu je uzurpirao i salvu , ali ne i riječ i nauk mesije Isusa Hrista.

Mi ćemo pokušati, u stađunima koji slijedi, da vam njegove moguće riječi prenesemo u znamenju zvanom Jevanđelje po Isusu ili narodski rečeno Drvodeljina poema.

Bookmark the permalink.

Komentariši