Bosna zemlja Božije milosti Pred ponoćna galerija


 

Na domaku proljeća                                                               Putevi i stranputice

 

  

Zvjezdana rijeka                                              Postanje Univerzuma

 

 

Svjetlost i ljubav                                                            Rijeka čežnje

 

 

Ostrva ljubavi                                                       Pahuljasto nebo nad đardinom

 

 

Sleđeni vodopad – Zimska čarolija                                        Zimske iskrice

 

 

Molitva                                                                                     Jesenji odraz u modroj rijeci

 

 

Uzbinabi đardin                                                                 Vodopad strasti

 

Vrtlozi i vihori strasti

 

 

 

Džordž Gordon Bajron – Ona ide

Ona ide u svetlu lepote
Ko noć blaga u zvezdanom sjaju.
Sve što ima u svetu krasote:
Svetlog, tamnog – njene oči daju
Sve nežnosti, i divote s njima,
Što dan blistav ne može da ima.

Ni zrak manje, ni ti više sama
Sen u valu crnih joj vitica
Il u skladu loknica, il prama
Što se spušta preko njenog lica,
Preko čela, gde čedne, spokojne
Misli – svoga mesta su dostojne

Na tom licu koje ozarava
Srećni osmeh večite vedrine;
Gde dobrotom svakog očarava
Mirni odsjaj večite vrline,
Na tome se divnom licu čita
Ljubav – mirna, nevina i večita.

 

Bleki – Večaras nije noć za valcer

 

Večeras nije noć za valcer
draga moja je tužna
boli je život
a ne bi trebao
prelijepa je
dahom proljeća diše
ljetni plam joj venama teče
raskoš jeseni boji joj dušu
čednost zime je njeno ime
a sve se stopilo sa mirisnim ružama
njenog  tijela u cvatu
dok večeras sanja dragog
koji je bacio  ljubav njenu
za par nebeskih oblaka

ne večeras nikako nije noć za valcer

Mare – II dio / Iz Arhiva

Mare – II dio

 

 

Radi se o narodnoj izreci:

Razumije se u to ko Mara u kriv anamo onaj.

Pučanstvo je takarli insanluk.Ono ima svoje tokove koji proističu iz jednostavne inačice:

-Takarim, dakle postojim.

Pošto smo pučanstvo mi vjerujemo da među svakakvim tandar aparaturama ima i poneka kriva blentovija.Tu ne bi trebalo biti ništa sporno.Ako ima mali i veliki;jaki i slabi,crni i bijeli,žuti i crveni,plavi i rozi,čokoladni i sladoledni,tvrgi i mehki ko friško pače,a poneki se i visuljak zove,zašto se ne bi među njima zakofrčio i neki krivi.Ništa on ne bio drugačiji od onih koji se hoćkaju i blesavo glavom klimataju.

Nikad jasno i pobliže da konkretizuje svoje umotvorine.pa smo se zbog toga uvijek pitali kakvo žensko je ta ženska koja se ne razumije u poglavatog krivog bezmozgaša.

Dvije nam Mare povećale dilemu.Koja se od njih ne razumije u ono o čemu znanje samo po sebi dolazi ha se žensko čeljade šteke može dovatiti.

Mara daskara je uvijek imala frculet na glavi i ohrndani svileno cvijetni šlafruk na kabastom tijelu.Navlačila je i najlonke na bretele ili haltere.Nismo zavirivali,dlakava ko srodnik primata bila.jedna joj uvijek pobjegne i i sleti na kaubojke,nekad lijeva nekad desna.Imala je brčiće i po neku dlačicu na licu.das ezbude ko u priči:

-Starija ,dobrostojeća i držeća brkata gospođa.

To je vješto krila jer je po vas cijeli dan nosila masku za skidanje dlaka.Kit ili neku dugu cjepidlaku.Noću,u radno vrijeme bi palila samo jednu svijeću pa prorokovala.Gatanje bi uvijek ,u inat Mari daskari započinjala:

-Gospodarica mraka,grada i svjetova. (Vatikanski .Mater familijas oskuro urbis et orbis)

Znala ona to i na latinskom prozboriti ,ali nije htjela da je porede sa onim individuama koje se   sikstinskom svodu  mole.Opis ove upečatljive osobe je sasvim odgovarao   vješticama  Nativitas Solis Invicti (Rođenje nepobjedivoga Sunca) kojw su se posvetile otimanji love  od naivnih budaletina.To nam  je dalo naznake da nju nije briga ni za šta osim za gatanje.

Mara Daskara je jopet bila ravna ko taraba od od fino izdeljanje  bukve.Nikud se nije micala bez širokih farmerskih pantalai blejzera sa tri reda zlatnih dugmadi raznih gravura.Oko vrata bi vezala svileni šal cijetnog dezena impresivnih boja radi uroka.Daske koje je prenosila morale su biti čiste ko dječija guza poslije kupanja.Nije željela da se uprlja dok tegari.Nikog nije zavarala.Kad bi pučanstvu dosadilo da je zovu Mara Daskara,radi promjene zvali su je Košćata Mara.Zbog istih razloga su Maru Gataru zvali Vještica Mara.

One bi se ponekad osladile.

Maru Daskaru je ponekad obhodio Deba.Htio je da mu gata.Zbunjivala ga njegova indolentna sudba.Ona ga vrnula jer mu je sve bilo jasno zapisano i ona tu nema šta tražiti;a ni on.Deba ko deba;inađija i uporan vazda bio,pa se navadio.A i znatiželjan bio,nisu ga ženskinje išle tih dana.Navadio se svaku veče da mu Mara Vještica gata.Mi se nismo čudili šta mu je jer takav je on.

Jednom on došo na gatanju a osto na rimi.Maru,jal  Gataru jal Vješticu tu veče plaho prisvrbilo.Deva nikad nije bio veliki đentlmen,tek osrednji.Međutim za rješavanje vještičijih svrabeža dušu dao.

Poslije se komšiluk čudio kakve to Deba teške muke ima kad mora svaku noć na gatanje.Mara jedno vrijeme prestala da prima drugi svijet što u kugli pomoć vide.Narod se pobunio, transparenata se dohvatio pa na bjelavske džade.Nmorala Luca intervenisati.Možda joj se tada Deba zamjerio.

Oma opet prolazio pored komšinice Mare Daskare i pozdravio je.Ona se zacrvenila ko bulka u cvjetanju i moli ga da joj pomogne dvije tri bukove daske pomaći,ne može sam teške joj.Oma se ne bi prljo,ali odbiti molbu komšiluka u mahali je veliki jazuk.

Ono nisu bile dvi tri daske nego sto dvi tri.Lipsko oma ko ker kad vija fiću.Lipso i zaprašio se.Šefica od dasaka ga uvede da ga raspraši,a ispalo je da je Oma nju dobro isprašio.Poslije se kleo da ubopšte nije daskara već iza široke odjeće skiva čusto i savršeno usjedeličko tijelo.

Bi nam lakše.Deba i Oma se nisu fačali neznalica po pitanju krivog sudionika takar priče.Ali i dalje smo tragali za Marom iz narodnog predanja.Možda vam jednog dana ispričamo kraj.

Naravoučenije :

-Sabur , saburli ,strpljen spašen.

 

Žal za majkom

 

Prođoše godine

starac a siroče

još uvijek tuguje

majku svoju

nerazum

ima vremena

a nema

nikad nema vremena

 

nikad dovoljno neizrečenih riječi

a jednog dana tuga navre

samo četiri  riječi

volim te majko mila

kucaju

a majka ne otvora vrata

predugo čekala

pusti sanak usnila

 

Ode i ti , prijatelju moj

 


Sumo sumarum

 

 

 

 

ode i ti

Deba prijatelju moj

nisi nas ni pito

ni amanet dao

ne valja ti to

konju jedan blesavi

tek tako

*

ode

prijatelju moj

ni da čašu digneš

i rečeš odoh vam ja

umoran sam

ode i ti

sretniče

izvlakušu imaš

*

kad ode

na grudima ti grlica bijela

sanak snivaše

da ti lebdiš u visine odiš

a ona ne može maknuti

zna da je ostavljaš

za ovaj zemaljski život zauvijek

*

ode ti

blesava konjino jedna

ne reče nam

koje te rane neispjevane tište

sebičan si

nosiš ih sa sobom

*

ode i ti

prijatelju stari

a dan je

kao i uvjek u mahalama

našeg djetinjstva

osvanuo

lijep i nasmiješen

*

ko levat ode

a i bulbuli pojaju

na trešnjinom stablu u cvatu

u našem đardinu

o  tvojoj ljubavi

*

 

a ti ode

blesavi prijatelju moj

tako je to kad odeš

ne možeš se vratiti

pa ti vidi šta ti je tamo raditi

*

 

 

Dobrosusjedski odnosi

Iz arhive

Dobrosusjedski odnosi

 

Nećemo prejudicirati stvari,ali se o nekim mora pričati prije nego što se dese.

Uvijek se desi ono što mora da se desi,bez obzira koliko se to nama sviđalo.Nije to nikakv fatalizam.To je zakon dijalektike ili više sile.

Papir je dobra stvar.U prosjeku je lakši od percetaa a može podnijeti čitav univerzum , pride koji paralelni svijet.

Papir je jedan od onih vrlo dobrih,ali i vrlo loših  stvari koje su se čovječanstvu desile.On može podnijeti i nanijeti sve ,i više od toga ,a da ne zaplače ili se ne zacrveni.

Papir nema vremena ni da se raduje,ni da shvata.Stalno mu novotarija tovare i tovare, svega kamaraju,ali papir je neumoran.Svugdje ga ima.I tamo gdje mu je mjesto i tamo gdje on smatra da se treba javiti. A zna kriti tragove ko zmija noge.I busat se u prsa ko gorila,kada ga zateku da pokušava cvijeće brati.

Vi mislite da se šalimo i da će ovo preći u basnu o papiru.On je zaista zaslužuje, prvenstveno zbog dobre glume, ali ovaj put niste u pravu. Ovaj put je na redu bajka o dobrosusjedskim odnosima.

Od kada je ona Kitačkica na vlasti papiri cvjetaju i  cvrkuću kako je idiličan odnos između nezavisne države Hrvatske i njenog cvijeća , zavisne republike Bosne i Hercegovine.

U svemu tome postoji upravo izrečena caka,oliti kvaka ,odnosno razlika.Hrvatska je nazavisna država,a Bosna i Hercegovina je zavisna republika,koja će,vjerovatno morati,još koji put krvariti da bi postala nezavisna i država.

Nažalost ti prerogativi nisu u njenoj nadležnosti.Hoće se reći, nije akreditovana za takva pitanju,odnosno nije joj dozvoljeno da sama odlučuje o svojo sudbini.

Vi ćete odmah pomisliti na prve istočne i zapadne susjede preko rijeka krvavih rijeka Drine i Save.Bićete u pravu,donekle.Oni su samo krvavi i monstruoznio izvršioci Vatikanske inkvizicije i trilateralaca.

To jedna od stvari koje mnogi zamjeraju papiru.Neinformiranost.Griješe,jer upravo papir ne da da se bilo šta sakrije.Uvijek sve iznese; na papir.

Ne mogu oni nama kriti Karađorđeva,papske i inkvizicijske koncilije,pederluke,gnusnosti i zločine ,a da nam to papir ne dojavi.

Ne mogu oni nama kriti sprege,a primati u članstvo zločince , žrtvu bacati u ponore, a da se papir ne sažali.

Papir zapisuje sve ,a na vama je da odlučite hoćete li mu vjerovati ili jednostavno poći linijom manjeg otpora i zaboraviti sve.

Zapisuje sve što rade : Vatikan,inkvizicija, Bilederberška grupa i njeni pobočnici Triilateralci,G-8 i „međunarodni“ monetarni i „humanitarni“ fondovi.

O malim mačićima ,ali monstruoznim izvšiteljima njihovih zamisli,  papir nerado troši vrijeme i prostor , sve je već deja vu i i deža vi, da je to postalo i dosadno. Sada je to na trenutak postalo insteresantnije jer su ona pizdunka  Kitarevička i oni malecki puhovi Jal Dačić jal Vućić,nama svjedno,ista ba.sorta,postali trilateralci.

Karađorđevo opet radi,Bosni se ne piše dobro.

I sada se vi pitate kakve to veze ima sa dobrosusjedskim odnosima.

Nikakve.

I u tome je poente.

Kako ćeš  zagovarati dobrosusjedske odnose , a Karađorđevačke planove   i krvave Drine i Save sniti.

Nismo zaboravili osnovni povod pisanja o dobrosusjedskim odnosima i željama:

Izgradnji deponije radioaktivnog i nuklearnog otpada u Republici Hrvatskoj, nedaleko od sjeverozapadne granice sa Bosnom i Hercegovinom . Osamsto metara od granice i 950 metara od  Bopsanske ljepotice Une.

To sve govori o lijepim riječima o demokratskim , dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima sa uzajamnim poštovanju i kredibilitetu.

Kitačka,Kitačkice.Da li još uvijek pucaš iz dvocjevke?

Ne pada nam na pamet da kukamo.Jer glas ljudskosti , prozvani u ovom pismenu nikad nisu slušali.

Znate li zašto?

Znate, ali se sramite  to reći !

Mi smo operisani od stida i kažemo:

-Monstrumi su sljedbenici bludnice sa sedam brežuljaka i antikrista.

Bez obzira na sve što nam spremaju, mi uvijek plešemo i igramo,sevdišemo i ljubav vodimo i nudimo.

I na suncu i na vatri i na krvi.

Takve nas Bog Jedini Istiniti rodio i ljudima napravio.

BoguMilima.

 

Svašta , koliko gluposti može podnijeti čovječiji um

Dalje . com

Svemirski Užžas i Strah pod velom zemaljske tajne

ZAVJERA IZA MARSOVIH LEĐA

 

Kako su nastali Deimos i Phobos? Je li riječ o ostacima izvanzemaljske gradnje svemirskih brodova ili ne, te prikrivaju li vlade istinu?

 

Užžas i Strah (Deimos i Phobos, nazivi prema Grčkoj mitologiji) imena su dvaju poznatih Marsovih prirodnih satelita. Iako je riječ o veoma malim nebeskim objektima, koje je 18. kolovoza 1887. godine otkrio astronom Asaph Hall, njihova imena i karakteristike već preko 120 godina privlače pažžnju znanstvenika i javnosti.

Druga misterija je pak putanja kojom se Phobos kreće. Prema svim matematičkim i astronomskim pravilima ispada da je Phobos potpuno ššupljo tijelo. Ovi čudni rezultati natjerali su Sovjete da prekinu istraživanja i sve proglase tajnom.Nekoliko je svemirskih misija pokušalo odgonetnuti pravu prirodu o porijeklu zagonetnih satelita. No, nedostatak informacija i fotografije niske rezolucije podgrijavale su mašštu raznih pseudoznanstvenika, ali i ozbiljnih istražživača.

Mogle su se tu tijekom vremena čuti i teorije kako se zapravo radi o svemirskim brodovima koje su izgradili negdašnji stanovnici Marsa, kako je Deimos zapravo ljuštura velike svemirske naseobine smještene unutar stjenovitog vanjskog omotača.

O planetu Marsu i njegovom mjesecu Phobosu dugo se nagađalo. Mnogi pobornici teorija zavjera tvrde kako su upravo tamo smještene izvanzemaljske kolonije.

Površšina Marsa je prekrivena objektima, u najmanju ruku čudnog izgleda. Iako se tvrdi kako je riječ o prirodnim pojavama, brojni skeptici sumnjaju u to da su tvorevine poput piramida, pisti i tornjeva nastale prirodnim putem.

Krateri raspoređeni poput lanca

Jedna struktura je nalik na lice čovjeka s kacigom koji gleda u svemir. Originalna fotografija nosi naziv ”head” ili, u prijevodu, ”glava”. Fotografije je obradio inžženjer i stručnjak za fotografije Vincent DiPetro zajedno sa znanstvenicima iz Lockheada. Prema njima, ”glava” vjerojatno nije prirodnog porijekla, što je dalo novi vjetar u leđa poklonicima teorije zavjera.

Druga je “sjena” u obliku cigare tj. uske elipse, vrlo oštrih, a ne zaobljenih vrhova, vidljiva na marsovoj površšini. Prvotno se mislilo da se radi o sjeni satelita Phobos na površšini planeta, no kada je slikana infracrvenom kamerom vidljiva je ponovo, što znači da je riječ o izvoru topline. Nakon toga je naređeno letjelici Phobos da se okrene prema objektu i slika ga. Jednom kada se okrenula napravila je i na Zemlju poslala još jednu sliku, prije nego je unišštena.Iako nije niššta neobično da su se robotske letjelice sredinom 70-ih kvarile, mnogi smatraju kako su neki od kvarova bili su pod sumnjivim okolnostima. Jedna od tih je Mars 5, koji se pokvario pri spuštanju na Mars. Ipak, neke je podatke uspio poslati, a oni su bili predmet zatašškavanja i misterije godinama, a ni danas ne postoje služžbena objašnjenja.

Misterije se vežžu i za Marsov mjesec Phobos. Naime, njegovi su krateri potpuno pravilno raspoređeni, tako da izgledaju poput lanca. Kratere je snimio i Viking, američka letjelica poslana na Mars.

Druga misterija je pak putanja kojom se Phobos kreće. Prema svim matematičkim i astronomskim pravilima ispada da je Phobos potpuno ššupljo tijelo. Ovi čudni rezultati natjerali su Sovjete da prekinu istraživanja i sve proglase tajnom.

Uskoro su krenuli sa pripremom projekta Phobos, misije u kojoj će poslati dvije letjelice s obrazložženjem da žžele iskoristiti Phobos za početak ljudske misije na Mars.

Nestale letjelice

 

Phobos

Phobos

Foto Wikipedia

 

Letjelice Phobos 1 i 2 su lansirane 07. i 12. srpnja 1988. Phobos 1 je izgubljen putem, a navodno je uzrok bio ljudski čimbenik. Phobos 2 je stigao do cilja i ušao u putanju istoimenog satelita. Trebao je sletjeti i ostaviti dva paketa istraživačke opreme.

Međutim, 28. ožujka 1989. kontakt s letjelicom Phobos 2 je izgubljen. Tri su mjeseca međunarodni suradnici na misiji nagovarali i tražili pojaššnjenje od Sovjeta. Kad su dobili što su tražžili, ostali su zapanjeni. Sovjetske vlasti su im dale vrpcu s materijalom koje je snimio i poslao Phobos 2 nedugo prije gubitka.

Snimku je čak objavila i televizija u SSSR-u, ali bez posebnog objaššnjenja, višše kao zanimljivost. U posebnom izvješštaju iz Moskve za The New York Times od 30. ožujka, Esther B. Fein je spomenula kako su u ”Vremya”, glavnim večenjim vijestima na sovjetskoj televiziji “lošše vijesti o Phobosu bile izgovorene na brzinu”, dok je glavnina izvješštaja bila usmjerena na uspješšna istražživanja koja je letjelica do tada obavila.

Dvije su stvari čudne na toj snimci. Prva je serija ravnih linija u području Marsovog ekvatora, neke su bile dužže, neke kraće, ali složžene u pravilnim geometrijskim oblicima na području od oko 600 kvadratnih kilometara. Linije su slikane infracrvenom kamerom, što znači da predstavljaju izvor topline, pa stoga ne možže biti riječi o optičkoj varci ili igri svijetla i sjene.

Sumnje oko unišštenja Phobos letjelice

Druga je “sjena” u obliku cigare tj. uske elipse, vrlo ošštrih, a ne zaobljenih vrhova, vidljiva na marsovoj površšini. Prvotno se mislilo da se radi o sjeni satelita Phobos na površini planeta, no kada je slikana infracrvenom kamerom vidljiva je ponovo, što znači da je riječ o izvoru topline. Nakon toga je naređeno letjelici Phobos da se okrene prema objektu i slika ga. Jednom kada se okrenula napravila je i na Zemlju poslala još jednu sliku, prije nego je unišštena.

O planetu Marsu i njegovom mjesecu Phobosu dugo se nagađalo. Mnogi pobornici teorija zavjera tvrde kako su upravo tamo smješštene izvanzemaljske kolonije.Razne su teorije o tome kako je doššlo do unišštenja. Služžbena verzija bila je da letjelica nije uspjela okrenuti antene nazad u položžaj prijenosa na Zemlju. Ipak, neke informacije govore i da se neššto sudarilo s letjelicom, a ta je teorija na kraju i uvriježžena.

U časopisu Nature iz 1989. godine, sovjetski su znanstvenici objavili niz tehničkih izvještaja o eksperimentima koje je Phobos 2 uspio provesti. No od 37 stranica teksta, samo se tri odlomka odnose na gubitak letjelice. Izvješštaj potvrđuje da se letjelica vrtila, bilo zbog kvara na kompjutoru ili zato što je bila pogođena nepoznatim predmetom (u izvještaju se odbacuje teorija da se sudarila s česticama praššine).

Poslijednja slika koju je phobos 2 poslao na Zemlju nikada nije prezentirana javnosti, a glasine kružže da je pokazana samo određenim ljudima iz vrha sovjetske, američke i engleske vlasti.

Predsjedavajući sovjetskog ekvivalenta NASA-e biranim se riječima izražžavao o tom posljednjem kadru, objašnjavajući za Aviation Week and Space Technology iznenadni gubitak kontakta.

Svemirski brod oblika cigare

Deimos

Deimos

Photo Wikipedia

– Čini se da jedan snimak uključuje predmet neobičnog oblika koji se nalazi između letjelice i Marsa. Ukoliko se ne radi o ostacima ili praššini, ne znamo kakav je to predmet koji se prema svim izvješštajima o nenadanom događaju sudario s letjelicom – rekao je voditelj sovjetskog svemirskog programa.

Na Internetskim stranicama koje se bave ufologijom i teorijama zavjere kružži priča da je na slici svemirski brod oblika cigare, dužžine preko 20 kilometara.

Jednom, jedna  ismijavana priča kaže  da je mjesec Phobos zapravo baza drevne ili možda trenutne civilizacija na Marsu, za neke je postala realna mogućnost.

A scenarij ide otprilike ovako:

Svemirci s druge planete oborili su letjelicu sa Zemlje koja je nezvana stigla do njihove baze na Marsu.

Ako ništa drugo, čini se kao dobar predložžak za novi hollywoodski blockbuster.

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

   Krasan dan

 

 

Storija o ljubavi      Uzburkano i uzbibano

Storija o ljubavi                                                                        Uzburkano i uzbibano

 

Damari Molitva za ljubav

Damari                                                                             Molitva za ljubav

 

Simbioza   Pomračenje

Simbioza                                                                                                          Pomračennje