Praznovjerje i Pelješki most

Kod Vignja na Pelješcu , u neposrednoj blizini novotvorenog Pelješkog mosta buknuo je požar.

Iako su nadležni objavili da je požar prouzrokovao udar groma, neuki i praznovjerni su okrivili našu stranicu da je ona uzročnik te katastrofe. Kao urekli smo most.

Naime , dan prije smo objavili osvrt pod naslovom : Kataklizme u Hrvatskoj i BiH – uzročno posljedične veze . Dio prostora zauzima opažanje o mogućim nesrećama u vezi Pelješkim mostom.

Prenosimo taj dio u cijelosti:

“I zaboravljaju ono najbitnije:

” Kinezi im gradili most, a vlastela se monetarno ugradila u izgradnju. Nema gore kombinacije za strahovanja o budućnosti mosta građenog na inatu i zlu protiv susjedne zemlje. Već se pojavili prvi rasjedi i zabrinutost izražena u uputama pučanstvu i vozačima o oprezu u vezi načina i uslova korištenja mosta ,kao i o nekim ograničenjima , da se prije vremena ne bi dogodila nesreća, izazvana vanjskin faktorom. ( U drugim državama te upute su neumjesne i neviđene u mostogradnji . Vremenom , obratite posebnu pažnju na nosač / stub NO.12 kojeg graditelji već sada zovu “ukleta dvanaestica “)

Živi bili pa vidjeli. Kad tad! “

U zapisu smo između ostalih pošasti naglasili i vatrene stihije , oluje i nevrijeme.

Slika u uvodu negira našu eventualnu umješanost i krivicu. A da li znamo nešto više i krijeme , e to ne smijemo reći . Moraju se steći uslovi i saglasnnosti za tumačenja iz domena prostorno vremnskih kontinuuma.

Zato i kažemo : Živi bili pa vidjeli.

To znači ili će neko progovoriti i nagrabustiti , ili će svi šutjeti i nevini će naje…ograisati.

Uostalo šta se mi imamo kome pravdati ili objašnjavati. Otvorite oči i mislite svojom glavom , inače vaša glava prva strada. I nemojte odmah po otvaranju sujevjerjem baksuzluke prizivati na prelijepi most.

Bookmark the permalink.

Komentariši