Dogodilo se na današnji dan, 4. Septembar/Rujan

Danas je  Ponedeljak 4. Septembar/Rujan 2023.godine , računate po onima iz katakombi,koji ljudsko čeljade proglasiše bogom, nebo ih spržilo kada za to dođe vakat.

Po zapisničarima , ovo je 247 . uzastopni dan bez  najavljivanih apokalipsi. Valjalo bi da i preostalih 118. dana natandare zloguke apokaliptičare.

Sve češće  mislimo,neki od  ovih mjeseci su naopako određeni i rađeni.  Eto sedmicom označen deveti mjesec.

Po toj računici ispada da se jeleni rujaju u sedmom mjesecu. A , vjerujte na kalem ,ne rujaju.Najžešće se tandare  u devetom , odnosno rujnom mjesecu . Čista i prosta računica. Sve što ruje i treba da ruja , ali u rujnu mjesecu.

Joj , neukih ljudi cvijeće naše. Ne u devetom mjesecu trudnoće , već po kalendaru zadrtih..Nisu beštije  lude da se rujaju usred ljeta u julijevom mjesecu , po najvećoj  žegi i vručini. Mogli bi riknuti.Oliti crknuti, a to nije daleko od krepati. A i voćkama bi bilo   malo neugodno.

Ovako vam to ide. U sedmom mjesecu koji je u stvari deveti , otpada voće sa grana i fermentira se.  Otpada i lišće zlatno,ali ono je radi dekora.Znači voće se pretvara s u alkoholne bombice. Životinje opijene alkoholom počinju da se „narazumno“ vladaju ,odnosno tandaraju.

Ako ne znate šta znači tandarati ,ko vam kriv.Nećemo vas po stare dane   učiti bontonu i praviti se fini. Nismo istočnjaci iz Švedske.

Sada će te se pitati odkle švedi istočnjaci? Zar nisu gruntom obilježeni k'o nordmani ?A ća ga mi znamo!Nama od malih nogu trube da su šveđani istočnjaci.Šta mu to znači, pitajte istočnjake kad ih sretnete.

Da se manemo toponima i blesonima i vratimo zoologizmima.

E vidite , fermentirane voćke udare u glave, i među noge životinja.Jer i životinje kao insani ponekad razmišljaju onim što im je među nogama. Doduše rjeđe od ljudi,jer su pametnije i manje belaja rade.

I eto ,tada dolazi do frke od rujanja. U prevodu sa hrvatskog na čisti kolokvijalni i milenijski , nepatvoreni bosanski jezik  , rujanje znači parenje,a opet u čisto bosanskom žargonu  to se prevodi kao tandaranje , a manje pismeni kao takarenje .E sada , u tom kolopletu tandarli plesa, najglasnije je zov jelena nan atakam ili naučno kazano paranje, oliti rujanje po kroatjancima.

Zbog tog neodoljivog ljubavnog poja, čitav jedna mjesec od tr'set dana je dobija ime.I kako jeleni nemaju takuina i šugamana , moraju se boriti za žensku.Sve odjekuje od buke.Poslije i od onoga.

Znate već čega.Ako ne znate,ko vam kriv.Jal'ste hadumi ,jal'tetkice.

Što bi poete rekle.

-Tko zna zna!

U prevodu:

-Tko zorom ruja dvije sreće grabi.

Ali ništa od toga ne mere pokvariti hladnokrvni i sterilni mir prepisivača,oliti hroničara, koji redaju stavku za stavkom ,ća se to natandarilo na današnji datum.

1669.-Venecija predala Turcima grcko ostrvo Krit, ne uspevsi da odbrani grad Heraklion, koji je bio pod turskom opsadom od 1648.

1768.- Rodjen francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romanticar u francuskoj knjizevnosti.

Široj javnosti je poznatiji po kulinarskom specijalitetu koji je njegov lični kuvar Monmiraj, osmislio kada je vikont Šatobrijan trebalo da večera sa gospođom Rekamije, čuvenom lepoticom tog vremena. Šatobrijan je i danas jedno od najpoznatijih svetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje.

1781.-Spanski naseljenici osnovali “Grad nase gospe kraljice andjela”, danasnji Los Andjeles.

Danas je to grad perverzije, perverzije i pogančera,  nalik Sodomi i Gomori.Da li će biti kakvih nebeskih intervencija , vidjećemo.Smješi im se pasadenski rascjep.

1824.-Rodjen austrijski kompozitor i orguljas Anton Brukner, kasnoromanticar koji je stvarao pod uticajem Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera.

1870.- Francuska postala republika cime je okoncano Drugo carstvo Sarla Luja Napoleona III. Car svrgnut sa vlasti nakon teskog poraza u bici kod Sedana 2. septembra u francusko-pruskom ratu.

1886.Poglavica Apaca Dzeronimo, vodja poslednje velike pobune Indijanaca protiv belih porobljivaca, predao se u Skeleton kanjonu u Arizoni generalu Nelsonu Majlsu.

I nikada, ama baš nikada historičari ne upotrebiše riječ GENOCID u nestanku američkih domorodaca.Znate onu pobjednici pišu historiju,a nebo pamti i zapisuje činjenice.

1907.Umro norveski kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig, koji je afirmisao norvesku muziku u svetu.

1929.-Nemacki dirizabl “Grof Cepelin” okoncao putovanje oko sveta. Let trajao 9 dana, 20 sati i 23 minuta, a na vazdusnom brodu bilo 40 clanova posade i 14 putnika.

1944.-Britanske i kanadske trupe oslobodile u Drugom svetskom ratu belgijske gradove Brisel i Antverpen.

1963.-Umro francuski drzavnik i finansijski strucnjak Rober Suman, tvorac “Sumanovog plana” 1950, na osnovu kog je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i celik, prethodnica Evropske unije.

1965.- U Gabonu umro alzaski lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Svajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad.

1970.-U Cileu Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsednika drzave. Ubijen u septembru 1973. u pucu cileanske armije. Ma kakav puč.Namještaljka CIA najvećeg svjetsdkog gangstera i teroriste SAD.

1972.-Na Olimpijskim igrama u Minhenu americki plivac Mark Spic osvojio 7. medalju i time postavio rekord u osvojenim medaljama na jednim Olimpijskim igrama.

1974.- SAD kao poslednja zapadna zemlja uspostavile diplomatske odnose s Nemackom Demokratskom Republikom.

1975.-Izrael i Egipat  u Zenevi potpisali sporazum o povlacenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju tampon-zone UN na poluostrvu.

1989.-Umro francuski pisac Zorz Simenon, autor kriminalistickih romana o inspektoru Megreu.

1992.-Bivsi predsednik Bugarske Todor Zivkov, koji je smenjen 1989, osudjen na 7 godina zatvora pod optuzbom za proneveru drzavnih fondova.

Eh, da se to hoće ponoviti na EX YU prostorima.Moralo bi se graditi hejbet novih bijelih tabija.

1995.- Pod geslom “Ujedinjeni Jerusalim je nas”, Izrael poceo 15-mesecnu proslavu 3000-godisnjice proglasa kralja Davida o tom gradu kao prestonici jevrejskog naroda.

1997.-U eksploziji 3 bombe u Jerusalimu poginulo 7 i ranjeno oko 200 ljudi.

Ne znamo da li je to bilo u okviru proslave “Ujedinjeni Jerusalim je nas”,

1998.- Tribunal UN za ratne zlocine u Ruandi osudio bivseg premijera Zana Kambanda na dozivotan zatvor zbog njegove uloge u genocidu tokom rata 1994.

1999.- Na referendumu o buducem statusu Istocnog Timora 78,5 odsto stanovnistva glasalo za nezavisnost od Dzakarte, dok je svega 21 odsto podrzalo autonomiju pod indonezanskom upravom. Proindonezanske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile glavni grad Dili

Bookmark the permalink.

Komentariši