Dogodilo se na današnji dan 30 Jun/ Lipanj

Danas je nedelja 30.Juni / Lipan 2023. godine računato po  naslijendicima  jevanđelja.

180 dana su proveli  suđeni tren svoga bivstvovanja i nestalo noseći oceane sjećanja i snova sa sobom .

I mnogo umiranja i boli.

Preostalih 185 molimo da budu još nježniji , ali i obzirniji.    Znamo , nemaju moć brisati imena , jer neki dani su čoškasti , a neki okrugli .

Kako su skontali šta je okruglo , a šta je ćoškasto nismo sigurni. Valjda je ono  π ( pi ) presudilo.

Baš je čudno to  π,.

Zakovrne se , pa sve bude okruglo pa na čoše.

A ljudi se prave pametni , pa misle da ga razumiju.

Aha , kako ne.  Gdje ćeš ba skontati da je nešto okruglo čoškasto. Il čoškasto da bude okruglo. Ni u Tunguziji nisu vesla sisali da to skontaju. Ono minimum jedan meteor su fasovali, da bi im se prosvijetlilo.

A vi se sad  pitate šta je to tunguzije. Pojam/riječ vam sumnjiva. Tun – guz – i – ja. Ovo bi otprilike trebalo prevesti: gdje dobra ženska sjedalica , tun i ja.

A ne bi trebala biti.Iza Tunguzije nema ništa , ni stražnjica, samo jedno veliko duplo golo. .Poslijednji korak ka gore.A gore vam čeka ono što vas čeka.Ono što ste ili niste zaradili .

To svjedoči Tunguzija ,oblast u Rusiji ( sada Evenkijski rejon ili Evenkija , nema blage  veze sa našom Hankijom).

Cela teritorija Tunguzije leži na Srednjosibirskoj visoravni. Klima je kontinentalna. Julska temperatura može da dostigne +40 °C, a u januaru -53 °C. Od pakla do raja na zemlji i nazad , samo jedan stađun nas dijeli. A nekad i pola.

I kao opomenu sa Neba se 30. juna 1908.  se desi  pad nebeskog tela što je izazvalo strahovitu eksploziju, koja se čula hiljadama kilometara daleko. Sravnjeno je sa zemljom 2.150 km² tajge. Ni danas nije potpuno razjašnjena dilema da li je reč o meteoritu ili kometi. A neuki sumnjaju na vanzemaljusku letjelicu, onih malih zelenih, koje niko nikad nije vidio.

Mi naše male žute sve ćešće ipratimo . Razmilili se svijetom ko puževi golaći poslije obilatih kišnih takara. Ne mre ih čojk pobrojati. Još malo pa će ko Mojsijevi skakavci zacrnit nebo i izluđivati arijevce i kjuklusklanovce , a bome i Vatikan i EU. Ni SAD im ne može ništa. Bacali atomske , palili napalmom, posipali pričijom gripom i Covidom ,

Što bi poete rekle:

Kontali vi ne kontali, odoste i na okruglo i na čoškasto i malo dalje od Tunguzije.

U prevodu:

Svakako nam valja mrijeti.Ne budite sa neukima i silnicima i hvatajte se za najčvršće uže.

Izvor Abraš media

  1. – Tokom španskog osvajanja Meksika, u Tenočtitlanu, gdje je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen posljednji car Asteškog carstva Montezuma II Ksokojocin.
  1. – Rođen je Stanko Vraz – putopisac, pjesnik, kritičar i književnik.
  1. – Rođen je njemački komunistički vođa Valter Ulbriht, koji je pred nacistima izbjegao iz zemlje, ali se poslije Drugog svjetskog rata vratio i 1950. postao prvi sekretar vladajuće Jedinstvene radničke partije Njemačke u novostvorenoj Njemačkoj demokratskoj republici (Istočna Njemačka).
  1. – U Sibiru u području Tunguska desila se ogromna eksplozija, uzrokovana, najvjerovatnije kometom ili asteroidom.
  1. – Rođen je Czeslaw Miłosz, poljski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1980. godine.
  1. – Iznenadnim noćnim napadom bugarske Četvrte i Pete armije na srpske položaje, čime je izazvan Drugi balkanski rat, počela je Bregalnička bitka, okončana 9. jula 1913. potpunim slomom Bugara. Poslije poraza Bugarska je kapitulirala, a mirovnim ugovorom u Bukureštu 10. avgusta 1913. utvrđene su nove granice između balkanskih država.
  1. – Rođen je Paul Berg, američki biohemičar i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1980.
  1. – Anglo-iračkim sporazumom Velika Britanija priznaje neovisnost Iraka, koji je na konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.
  1. – Adolf Hitler naređuje likvidaciju na stotine suradnika, pod optužbom da su pripremali zavjeru. Događaj je poznat po imenom “Noć dugih noževa”.
  1. – Etiopski car Haile Selasije I uputio, u sjedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.
  1. – Američke trupe iskrcale se u Drugom svjetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija. Tokom operacije oboren 121 japanski avion.
  1. – Počinje drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu.
  1. – Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznijete u Rezoluciji. Crvena Armija je duž Jugoslovenske granice sa Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom počela gomilati svoje trupe, čekajući Staljinovu komandu za napad i okupaciju Jugoslavije. Poslije objavljivanja Rezolucije prekinute su političke, diplomatske, ekonomske i kulturne veze SSSR-a i ostalih istočnoevropskih zemalja s Jugoslavijom. Time je uvedena blokada i počela velika kampanja protiv jugoslovenskog rukovodstva, koja je trajala do 1955. i posjete Beogradu šefova sovjetske partije i vlade Nikite Sergejeviča Hruščova i Nikolaja Aleksandroviča Bulganjina.
  1. – Predsjednik SAD Hari Truman izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Sjeverne Koreje.
  1. – Za vrijeme slijetanja ruskog svemirskog broda Sojuz II, koji je proveo u orbiti oko Zemlje rekordnih 570 sati i 22 minuta, dolazi do eksplozije u kojoj su poginula tri sovjetska astronauta.
  1. – Poznati ruski baletan Mihail Barišnjikov napušta ansambl Boljšoj teatra za vrijeme turneje u Kanadi, te ostaje živjeti na Zapadu.
  1. – Alderta King, majka ubijenog američkog sveštenika i nobelovca Martina Lutera Kinga, ubijena je tokom molitve u crkvi, šest godina poslije atentata na njenog sina.
  1. – Umrla je američka književnica Lilijan Helman. Veći dio njenog opusa je socijalnog karaktera. U memoarskim djelima je opisala iskustva iz Španije i Sovjetskog Saveza, veze sa vodećim američkim intelektualcima i vreme makartizma. Djela: drame “Dječji čas”, “Male lisice”, “Dani koji će doći”, “Straža na Rajni”, “Drugi dio šume”, “Igračke na tavanu”, memoarske knjige “Nedovršena žena”, “Pentimenti”, “Nitkovsko vrijeme”.
  1. – Nakon skoro stotinu godina Kina preuzima i oficijelno upravljanje nad Hong Kongom, koji je prije toga bio britanska kolonija, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je okupiran od strane Japana.
  1. – Škotska poslije skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.
  1. – Visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp donio odluke o ličnim kartama, ponovnom povezivanju predratnih pretplatnika u telefonsku mrežu BiH i Zakon o administrativnim taksama BiH.
  1. – Neredi u centru Beograda spriječili su održavanje prve Parade ponosa u Srbiji.
  1. – Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio sa funkcija predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića i ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića, kao i još 57 državnih i političkih funkcionera, direktora preduzeća i administrativnih službenika, među kojim 49 funkcionera SDS-a. Na “crnu listu” dodao još 13 imena osumnjičenih za podršku optuženima za ratne zločine, zamrznuo bankovne račune za tri lica i 60 opštinskih odbora SDS-a.
  1. – Španski poslanici usvojili su zakon o pravu homoseksualaca da stupaju u brak i usvajaju djecu, čime je Španija – posle Holandije, Belgije i Kanade – postala četvrta zemlja na svijetu u kojoj su homoseksualni brakovi postali legalni.
Bookmark the permalink.

Komentariši