Dogodilo se na današnji dan 28. Jun / Lipanj

Danas je  Srijeda  28. Jun / Lipanj 2023. godine

178  dana je provelo dvadeset četiri sata na dunjaluku i nestalo. Preostalih 187  dana  u redu željno   očekuju svojih 24 saa.

Eto , sada nam lakše što možemo od srca najaviti dolazak  te prelijepe dane do kraja ove dotične godine.

Uživajte u njima . Radujte se . Život je ovaj , kako reče Propovjednik, stvoren samo radi zabave i igre.

Ostalo je taština i samo taština.

Pogledajte današnji dan. Svi su takvi.

Prelijep je. Vedar i osunčan, Božjom svjetlošću blista.

Takva je vaša duša. Ali većina ne zna. I prljaju je jedom i čemerom.

I to nije najgore. Iz zaboravljene , u stranu potisnute duše , se može roditi veliko zlo. I rađa se.

Ali nećemo zlom bojiti današnji dan. Ni potonje.

Danas je dan za ljubav i radost. Kao i svi dani u životu.

Poklonite jedni drugima koju lepršavu riječ.

Koji mirisni cvijet. Zagrlite one koji su pored vas. Recite im da ih volite.

Onima koji su malo dalje poručite da mislite na njih. Pošaljite im riječi milosti , ljubavi i nježnosti.

Što bi poete rekle:

-Ljubav i smao ljubav.

U prevodu:

Ako sijete dobro i ljubav , sve  će vam se sa milošću  vratiti.

A na današnji dan :

1098.-Krstaši su u Prvom krstaškom ratu pobedili Turke u bici kod Antiohije.

1389.- U bici na Kosovu polju Turci su pobedili srpsku vojsku i obezbedili dalji prodor na Balkan. Srbija je potom postala turska vazalna država, a njeno osvajanje završeno je 1459. kada su Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo.

Ovo nam je novost. Čuj molim te Turci pobijedili na Kosovu. Nama šest vijekova guslaju obratno.

1491.-Rođen je engleski kralj Henri VIII, koji je tokom vladavine (od 1509) proširio vlast na Vels, Škotsku i Irsku. Sukobio se sa papom koji nije hteo da poništi njegov brak sa jednom od šest žena i proglasio se za poglavara novoosnovane Anglikanske crkve (1534).

Volio čovjek žene , ali imao i vlast da ih smakne ,kad mu dosade, odnosno zamiriše novi dim.
1577.-Rođen je flamanski slikar Peter Paul Rubens, jedan od najvećih majstora baroka, koji je sjedinio najbolje tradicije sjevernjačkog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, patosa, čulnosti, raskoši kostima i sjaja boja. Radio je istorijske, vjerske i mitološke kompozicije, seoske i galantne scene, portrete i pejzaže. Živio je pretežno u Antverpenu, ali je radio i u Francuskoj i Španiji, gdje je uticao na španskog slikara Dijega Rodrigesa de Silvu Velaskesa. Pošto je imao veliki broj porudžbina, često slika ogromnih dimenzija, dio posla je prepuštao učenicima, među kojima su najznačajniji flamanski slikari Anton Van Dajk i Jakov Jordans.

1629.-Mirom u Aleu okončana je pobuna hugenota (protestanata) u Francuskoj, ali time nisu okončani njihovi progoni, koji su imali vrhunac u “Bartolomejskoj noći” 1572. kada je po naređenju Katarine Mediči ubijeno preko 20.000 njihovih pristalica. Punu ravnopravnost sa katolicima oni su stekli tek nakon Francuske revolucije.

1712.-Rođen je francuski književnik i filozof Jean Jacques Rousseau.

1867.- Rođen je Luigi Pirandello, talijanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Dobar je i nesvakidašnji književnik taj Pirandelo.

1873.-Rođen je francuski hirurg i biolog Aleksis Karel, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1912. Značajan je po otkrićima o prenosu tkiva i održavanju živog tkiva van organizma. Takođe je unaprijedio hirurgiju krvnih sudova.

1874.-Umro je srpski političar Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobranitelja, ministar unutrašnjih poslova i predsednik vlade kneževine Srbije (1861-67). Njegovo delo “Načertanije” (1844) je prvi nacionalni program Srbije nakon oslobođenja od turske vlasti i bilo je temelj srpske spoljne politike sve do Prvog svetskog rata.

Garašaninov program je i dalje aktuelan i proširen za genocidne djelatnosti, sa kontra posljedicama. Program se sveo na Beogradski pašaluk.

1902.- SAD su kupile od Francuske za 40 miliona dolara koncesiju za gradnju Panamskog kanala.

1914.- Gavrilo Princip, član “Mlade Bosne” izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Prethodno je na Franca Ferdinanda bacio bombu Nedeljko Čabrinović, ali je promašio. Atentatori su uhapšeni i osuđeni: Veljko Čubrilović i Danilo Ilić na smrt, a Princip, Čabrinović i Trifko Grabež kao maloljetnici na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli u zatvoru u Češkoj.

Mlada Bosna je ipak samo terosistička organizacija. Mjereno današnjim aršinima.

1919.- Njemačka i saveznici potpisuju u dvorcu Versailles mirovni ugovor, kojim se formalno završava Prvi svjetski rat. Versajskim mirovnim ugovorom Njemačka je priznala krivicu za izbijanje rata, izgubila je kolonije i morala je platiti ratnu odštetu.

Ali to joj nije smetalo da dvadeset godina kasnije  pokrene novi , pogubniji, genocidniji rat.

1921.- Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izglasala je Vidovdanski ustav, kojim je učvršćena vlast kralja. Skupština je u bitnim pitanjima potčinjena monarhu, a država je proglašena “ustavnom, parlamentarnom i nasljednom monarhijom” s dinastijom Karađorđević. Ustav je važio do 1929, kad ga je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo i zaveo takozvanu šestojanuarsku diktaturu.

ukinuo Ustav i uveo diktaturu 6. siječnja 1929. i pod krinkom jugoslavenstva provodio velikosrpsku politiku, vladao izrazito apsolutistički (“monarhofašizam”), brutalnom represijom progonio oporbu (atentat na Stjepana Radića i hrvatske narodne zastupnike 1928., sibinjske žrtve i dr.).

1942.-Počela je bitka za Staljingrad, najkrvaviji okršaj u ljudskoj povijesti i jedna od prekretnica 2. svjetskog rata.

1948.-U Bukureštu je objavljena “Rezolucija o stanju u KPJ”, kojom je sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin, posredstvom Informacionog biroa komunističkih partija (Iformbiro ili Kominform), želio da podvrgne Jugoslaviju svom diktatu. Rezolucijom, koja je obilovala klevetama na račun jugoslovenskog rukovodstva, pozvane su “zdrave snage” da zbace čelnike nove Jugoslavije. Potom se politički, ekonomski, pa i vojni pritisak Staljina neprestano pojačavao, ali je naišao na odlučan otpor.

Staljin je pet godina kasnije  dunuo u fenjer , a Broz mu je još 27 godina palio svijeće.

1950.- Pušten je u saobraćaj put Beograd-Zagreb, dug 400 kilometara, nazvan “Auto put bratstvo-jedinstvo”, u čijoj su izgradnji učestvovale dobrovoljne omladinske radne brigade iz svih krajeva Jugoslavije.

Dok bijaše , dobar li bijaše.

1956.- U poljskom gradu Poznanj ugušena je pobuna radnika uz veliki broj žrtava. To je bio jedan od prvih izraza krize u istočnoevropskim zemljama posle Staljinove smrti.

1969.-Stounvolska revolucija – pobuna lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba protiv policijske racije u klubu Stonewall Inn u Greenwich Village-u, New York. Događaj označava prekretnicu u LGBT zajednici i početak savremenog LGBT pokreta.

Pogančeri se pobunili. Ne znaju ili nisu čuli za Sosomu i Gomoru . Pržun im je zagarantovan.

1976.- Sejšelska ostrva u Indijskom okeanu su posle 160 godina stekla nezavisnost od Velike Britanije.

1981.- U eksploziji bombe u sedištu Islamske republikanske partije poginule su 74 osobe, među kojima i lider partije i predsednik Vrhovnog suda Irana ajatolah Mohamed Hosein Behešti.
Na dijelu bombe nađen potpis CIA, SAD.

1989.- Na Gazimestanu, na Kosovu obeležena je 600-godišnjica Kosovske bitke. Centralni događaj na skupu, kojem je prisustvovalo oko milion ljudi, bio je govor tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića kojim je počeo meteorski uspon ovog srpskog političara.

Parola ne damo Kosovo i Kosovo je naše, i dalje vrijedi. Ali samo za Albance.

1992.-Burhanuddin Rabbani preuzeo je dužnost predsjednika Afganistana, nakon što je svrgnut gerilski savez pro-sovjetske orjentacije.

1992.- U organizaciji opozicionog Demokratskog pokreta Srbije (DEPOS) u Beogradu, ispred zgrade Skupštine SRJ počeo je Vidovdanski sabor. Učesnici dotada najvećeg opozicionog skupa u Srbiji, koji je trajao neprekidno osam dana, zahtevali su ostavku predsednika Srbije Slobodana Miloševića, raspuštanje Narodne Skupštine i formiranje vlade nacionalnog spasa.
Aha. I formirana je. Zajedničkim snagama se pokušao nestati jedan narod u Bosni.

1997.- Kubanski i argentinski forenzičari našli šest kostura u blizu bolivijskog grada Valgranda. Kasnije utvrđeno da su među njima i posmrtni ostaci legendarnog vođe gerile Ernesta Če Gevare.

Gospodo  hroničari : Če Gevara je mnogo, mnogo više od vođe gerile.

Če Gevara je bio i ostao  borbe obespravljenog čovjeke izacivilizacijske tekovine 2o vijeka

2001.- Bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošvić izručen je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, kao prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu. Milošević je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999.

I šta je preostalo kukavici. Samubistvo.

Bookmark the permalink.

Komentariši