SAD 11.09.2001.– Dodaci teorijama zavjere (?) I Dio

 Iz Arhiva

 

 

11-9-2001-new-york-111-9-2001-new-york-2

I.Dio

Bauk terorizma uzima svoj danak

Nećemo govoriti o tvorcima terorizma.Oni se lako prepoznaju i uopšte se ne kriju.Oni ne retuju protiv islama.To su sami izjavili.Treba im vjerovati.Retovati znači nešto tajno iz podzemlja raditi.

Ovo je priča o strahotaama počinjenim u nekoliko trenutaka jednog dana i jednog sata.Zvanične SAD i zbvanični svijet  su bili zatečeni.Nezvanični svijet,nezvanična amerika i njihovo podzemlje nisu.

Prema navodima  svjetskih i SAD medija 11.o9.2011. u ranim jutarnjim satima  glavni svjetski terorista je bio  poprište terorizma.

Dalje,novinski stupci bilježe (kratak siže):

Teroristi,uglavnom neindentificirani i neodređene brojnosti (19)su u gradovima širom SAD oteli neodređen broj aviona  i sumanutom žestinom udarili po gradovima na istoku SAD.

Po dostupnim podacima izvršili  su jedanaest pojedinačnih napada.Glavne mete napada su bili Vašington i Njujork.

Jedan avion se zabio u Pentagon,kažu slučajno.Cilj je bio Bijela kuća ili Kapitol hil.

Dva aviona su udarila u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra (WTA), ponos Njujorka i Rokfelera (felerične stijene ili Harcardove golden baby),Bradndeburške i trilateralne komisije.

Ustanovljeno je da je vrijeme  početka  udara usklađeno i tempirano daleko od početka radnog vremena.

U vrijeme udara sve pogođene zgrade su bile skoro prazne.Prisutan je bio samo ljudski faktor potreban za održavanje i službenici koji su se slučajno zatekli tu.Desetine ovlaštenih (FBI) i neovlaštenih osoba sa specijalnim propusnicama su napustili WTA nebodere rano ujutro.  Prethodna tri dana i  tri noći su proveli na u zgradi.Zaposleni svjedoće pojačanu aktivnost transportnih sredstava prevoza sumnjivih oznaka ,unutar WTA kompleksa;ka zgradama i van zgrada.Snimci sa okolnih zgrada bi to mogle dokazati,ali su sve do jednog uništeni.

Scene i snimci tragedije su se širili i vrtili medijima danima.Bilo je šokantno i potresno gledati tragediju ničim izazvanu..Slike su govorile umjesto riječi.

To su samo zvijeri, monstrumi mogli izvesti.

Sve je bilo užurbano,ljudi, kamere,vatrogasci,policija,hitna pomoć,nacionalna garda, obavijeno maglom dima,plamenim jezicima i nevjericom.

Mrtvi na svakom koraku,neki nisu ni dostupni.Prioritet su živi.Heroji spašavaju žive i ranjene.

Broj žrtava je varirao od izvora do izvora: tri , četiri , pe, hiljade.Vladala je panika,zvaničnici su se bojali da će broj žrtava biti mnogo veći.Kažu tačan broj se nikad neće saznati zbog okolnosti koje su nastala kao poslijedica udara;eksplozije,požari,razaranja, urušavanja, padovi aviona…Ipak,broj žrtava je na kraju sveden na 3.000.

Niko nije razmišljao o šteti,to će doći poslije,kada se emocije stišaju.

Bio je to tragičan i tužan dan za narod SAD.Sve se činilo kao mora,kao ružan san;ovo se ne dešava;ovo se nama nije smjelo dogoditi.

Nismo nimalo cinici kad kažemo:

„U svakom zlu ima nekog dobra.“

Čini se da su se ,možda prvi put u postojanju SAD,njeni narodi ujedinili bez obzira na sve podjele koje krase to prirodno nestabilno  tlo.Boja kože,rasa,ljepota,novac, klasa,visina, nacija,potlačenost,pol, religija, krv… razlike su nestale,naizgled.

Iz svakog srca je izbijala bol.Iz svake duše je jecala tuga.Skoro svako lice je bilo obliveno suzama.Jecaji očaja i ljubavi se okretali ka nebu.Milost i blagost su pratili te krikove.Neko bi pomislio čisti – apsolutni komunizam je u pitanju;djeca cvijeće su se vratila?

Bijes i ogorčenost  zbog tragedije su došli kasnije. Pojavljuju se pitanja  kako i zašto. Bijes i ogorčenost nikako nisu dobri.Uglavnom vode ka zlu i sasvim sigurno sužavaju vid i zamagljuju um.

Mrtvi su dobili pozlaćene pločice i počasna mjesta na groblju.Heroji i srodnici mrtvih medalje i otpremnine.

Obnova razrušenog kreće.Sve se vraća u tokove normale.Samo bol ožalošćenih istinski opstaje.

Život nikad ne čeka,kreće se i juri dalje,Novi svjetski poredak sve je.

Mediji imaju novu vijest.

Svaka slika ima svoje naličje

Sve predispozicije da bude glavni osumnjičeni je imao Bin Laden i njegova teroristička grupa Al-Qaeda.

Nastavak u 17 00

Bookmark the permalink.

Komentariši