Dogodilo se na današnji dan 23. Septembar / Rujan

Danas je Subota 23. Septembar / Rujan 2016. godine, drugi dan jeseni, a 266 dan u godini.

Znači , ako nas abakus ne vara do kraja fodine je ostalo 99 dana. A to je opet, kako nam se čini manje od stojanke. Vala sve sitnije i sitnije.

Ne znamo što nam u ovom momentu pade Lepa Brena na um. Nije dobro. Ili jeste?

Nije dobro , ono najbitnije, sada se nećemo moći koncentrisati na tekst, već će nam misli bludjeti ka oblinama dana, pardom lijepe blondinke.

Joj kakva li je pusta.

Vala ko i svaka žena. Jer sve su one prelijepe. Valjalo se roditi samo zbog njih.

Od prvog dodire sa ženom vam se ukazuju vizije tog divnog bića. Od samog izlaska u ovaj dunjalučki sjaj , u kome je neprikosnoveni vladar ćula, a bome i duše, ta čarobna žena.

Zatim ide prvi poljubac i osmjeh, polaganje na bjelinu grudi…

Evo ne mremo ni pričat. Stislo nam se u grlu prisamoj pomisli.

I još nam kažu da nismo plačeni da sanjamo. kako vam boni nije žao platiti za te predivne snove i tanane misli.

Joj, nekad nam se i ne radi. Kakve bolan plaća kada se o ženi snovi sniju. Ako treba mi ćemo platiti , samo nas pustite da na miru snijemo. A bome… O tom , potom. Nije zgodno sve odavati. Mere nam ko na zlo uzeti.

Ono Tišina i sni. A to je milina i lipo mi je.

Dobro , moramo reći ima tu i bola i tuge. Ali šta je to u srazu sa proživljenom ljubavlju i nježne dodire. Mala maca. A opet koliko smo voljeli te male mace.

Kako je nećeš voljeti tu divnu dušu – ženu. Bijelu damu ili gospođicu? A bome i djevojčicu , što da ne.

Čedne, mazne, lijepe, podatne , snovima nalik.

Mekaa kao kapljica rose.

Mirisna kao Krhka ruža.

Zanosna kao Labudica dok se uranja u ljubavne igre.

Nježna kao Krhko proljeće.

Obasjana kao lepršavi plam ljeta.

Urešena kao zlaćane jesenje boje.

Bijela i čedna kao zimski dan.

A istoričari i prepisivači kažu nama pišite o onome što je bilo.

Ko da će to pobjeći ili će se promijeniti.

Možemo mi i preskočiti ovo pisanje na današnji dan,i napisati ga sutra i promijeniti naslov u desilo se na jučerašnji dan. Ništa bitno.

Ipak da bi sanjali o ženama kad je nama ćeif ( a to znači uvijek) moramo koju kintu nabaciti , jer to nisu bilo kakvi snovi. To su najljepši snovi.

Čudesni.

A snima se obavezno uspijeva prizvati čedna žena u svaki prelijepi dan.

Zatim te žena iz snova, čarobnice, već umoran od čekanja, jednog dana ukradeš iz snova i glavu položiš na mramorne grudi.

Ah te nježne , bjelokosne grudi. Pa se gubiš u mirisima i uranjaš u plavetne oceane strasti i baildišš se. I sve nešto zahvaljuješ nebu:

-Koji li sam ja sretnik? Imao san se rašta i roditi.

A sada posao , prepisujemo i po koju našu dodajemo:

U suštini ništa bitno…

 

A sada posao ( prepisujemo i pokuoju našu dodajemo):

 

64.- p.n.e Rodjen Cezar Oktavijan Avgust, usvojen sin Julija Cezara, prvi rimski car. Pošto je pobedio vojsku Marka Aurelija i Kleopatre kod Akcija 31. godine p.n.e, preuzeo svu vlast i zaveo nov oblik vladavine, principat, i ustanovio Pax Romana, mir u celom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske istorije i naziva Avgustov ili Zlatni vek.

_Nama žao što je postao Car. Dokrajčio nam milosnicu Kleopatru. Vrlo surov čovjek , koji je po nekim začetnik ono što se zove  zapadan „ civilizacija“. Što bi rekao Gandi. Zapadna civilizacija? To je dobra ideja.

1719.-Lihtenštajn postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva.

1817.-Španija i Velika Britanija potpisale sporazum o zabrani trgovine robljem.

-Aha , kako da ne! I dan danas se poštuje? Aha , kako da ne.

1819.- Rodjen francuski fizičar Arman Fizo, 1849. prvi izračunao brzinu svetlosti bez primene astronomskih proračuna.

– Ako je brzina svetjosti ta koja kažu da jeste., onda ih molim da izračunaju brzinu svejtlosti „veliko praska.Bojimo se da neće moći. Parametni se nešto ne slažu. Nesrazmjernost je pgromna.

1840.-Crnogorci na Mljetičku, na Durmitoru, ubili 80 turskih vojnika i muselima Smail-agu Čengića, koji je krenuo da skuplja harač. O tom dogadjaju hrvatski pesnik Ivan Mažuranić ispevao ep “Smrt Smail-age Čengića”.

1846.-Nemački astronom Johan Gotfrid Gale otkrio planetu Neptun.

– Neptun, osmi i od Sunca najudaljeniji planet Sunčevog sustava. Nazvan po rimskom bogu mora, četvrti je najveći planet po promjeru i treći po masi koja je sedmanaest puta veća od Zemljine. Oko Sunca orbitira na prosječnoj udaljenosti od 30,1 AJ. Astronomski simbol mu je ♆, stilizirana inačica trozuba boga Neptuna.

1866.- Srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović zaključili ugovor o zajedničkoj borbi za oslobodjenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja. Knez Nikola se obavezao da će se u slučaju ujedinjenja dve države odreći prestola u korist kneza Mihaila.

1870.- Umro francuski pisac Prosper Merime.

– Svojim mladenačkim ukusom za skandal i mistifikaciju kao i dandyjevskim ponašanjem ravno se nametnuo sredini oduševljenih romantičara, željnih povijsti i prošlosti. Čitav život izbjegavao je svakodnevnu realnost, tražeći egzotične note i prostore fatalne strasti, a značajno mjesto daje i fantastičnim elementima.

1914.-U prvom vazdušnom napadu na Nemačku britansko vazduhoplovstvo bombardovalo u Prvom svetskom ratu grad Diseldorf.

-I u drugom  opet taj Diseldorf.

1916.- Rodjen italijanski političar Aldo Moro, premijer Italije, lider Hrišćansko-demokratske stranke. Teroristička grupa “Crvene brigade” kidnapovala ga u martu 1978, a u maju ubijen.

-Aha  , Crvene brigade sa šmekom i potpisom Mafije.

1832.- Nedžd, Hedžas i više drugih oblasti koje je pod patronatom Velike Britanije na Arabijskom poluostrvu pripojila dinastija Saudita, ujedinilo se u državu Saudijska Arabija.

– A tamo vam je i sveta Beka.

1938.- Umro austrijski psihijatar Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja nesvesnog.

-I uveo LSD  na velika vrata u u svijet konzumenata opijata. Ali ovaj je tada bio najrazorniji po mozak.

1956.- Velika Britanija i Francuska prepustile Savetu bezbednosti UN problem Sueckog kanala.

-Skupo ih koštao , a ofucana evropska i svejtska animir rospija Britabska kruna je pala na dno svijih vjekovnih prljavština.

1957.-Grčka odbacila zahtev Bukurešta da se Rumunija priključi Balkanskom savezu, koji su ugovorima 1953. u Ankari i 1954. na Bledu zaključile Jugoslavija, Grčka i Turska. Balkanski savez osnovan kao odgovor na vojni pritisak zemalja istočnog bloka na Jugoslaviju.

1973,.Huan Peron izabran treći put za predsednika Argentine. Njegova žena Izabela postala potpredsednik.

– Druga žena. A i prva Evita je bila značajniji faktor u vlasi od Izabele. Dakle Huan  je plesao po strunama žena. Jes da su strune i obline instrumenata biule prleijepe, ali  malo je previše popustljivosti.

1973.-Umro čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, jedan od najvećih pesnika Latinske Amerike i španskog jezika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971.

-Pretpostavljamo da njegova smrt ima veze sa Pinočeovom strahovladom koja je počela desetak dana prije.

1987.- U Beogradu održana 8. sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je došlo do prekretnice u idelogiji i politici srpskih komunista. U sukobu 2 frakcije pobedila tvrda struja tadašnjeg predsednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića, nad umerenom politikom predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

-Pobijedila je fašistička genocidna struje na čelu sa monstruoznim Miloševoćem, Čosićem … i guslarskom akamdenijom SANU.

1991.- Armenija proglasila nezavisnost od SSSR.

-I druge sojuznice su.

1997.-Na mirovnim pregovorima u Severnoj Irskoj protestanski unionisti prvi put posle 75 godina razgovarali direktno s vodjama Šin Fejna, političkog krila Irske republikanske armije.

 

-pregovri su propali jert Velikoj zloglasnoj Britanskoj kruni to ne odgovara.

1998.-Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju 1199 kojom se zahteva prekid vatre izmedju srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, preduzimanje mera za sprečavanje humanitarne katastrofe i nastavljenje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene dalje akcije i dodatne mere ukoliko rezolucija ne bude poštovana.

-Kosovo je republika , ako niste znali.

2001.-SAD ukinule sankcije Indiji i Pakistanu, uvedene 1998, kada su te dve zemlje izvršile nuklearne probe.

– Ne znamo zašto ali mislimo da je to dobro. A šta to? Od SAD –  amerikanaca nikad dobra.

Bookmark the permalink.

Komentariši