Dogodilo se na današnji dan 7. Avgusta – Kolovoza

Danas je ponedeljak   7. Avgust/Kolovoz, 2019. stađuna  Gospodnjeg.

217 dana nema.  Otperjalo. Ne sumnjajući da će se vratiti ,gluho bilo da se ne vrate , predviđamo da do kraja godine , sa ovim današnjim  ima joj , još samo  okruglo 148 dana.

Računicu nas učile knjigovođe i prepisivači. Nema da se maši. Ništa drugo i ne znaju. Mi tako i tako. Nije da se falimo. Nikad ne mašimo. Tačno u sridu.

Joj , skoro da smo pametni.

Tko da zna.?  Šta bi bi, a šta će biti i ne pitajte. Nije dobro.

Mislimo jednog dana , kada  dođe oni vakat.

Nama treba predevarat i ovaj dan , pa noć. I idući , dan i iduću … valjda smo mislili na noć . Nikad nam se ne zna  i tako redom.

A u tim danima nanijetili puno ljubavi i takara.

Joj jeste vi,  svašta vam na um pada.

Mi govorimo o sekiraciji, takav vakat, takarli nekakav došo.

Vi mislili , mi   ‘nako po bosanski ,  koliko sati toliko … devera po glavi ,  jednog stanovnika.

Opet, mislimo treba se ponekad malo i odmoriti.

Ma ko frštulji odmor.  To je za besposlene.  Odmorićemo se tamo gdje se  insan nikad ne umara.

Ovođe se može na čas odmoriti  samo da bi se opet …, zaleglo i pomalo umorilo.

Čuj molim te odmor.  Kaki je to način?

Đardini vabe i mirisom magijaju , a tamo neki bi se odmora faćali.  Idite  boni pa se liječite.

Hoćete da se čuvarica đardin a i srca naših, razboli od našeg odmora.

A tijelo drhti, biba se pusto   i doziva:

-Dođi mili uberi me.

Nije da se nema izbora. Ali budaletinama.

Nama je  zaroniti u đardin , kao u ocean i mahnitati,   u ljepoti   rajskih đardina.

A oni nama nemojte zgriješiti.  Hadumi. Kada je ljubav bila grijeh.

Uranjajući ne bojimo se grijeha .

Što bi poete rekle:

-Uranjajte , mili , samo uranjajte. U uranjanju je spas. Normalno ko preživi prebibavanje.

U prevodu:

Bibaj se , bibaj. Do sudnjeg dana se bibaj , jer milina je , ne da mi se buditi  bez tebe.

****

Hroničari su prepisali:

1498.- Kristofor Kolumbo otkrio je Karibe.

– Kristifor otkrio, zapadnjaci porobili i klaonicu napravili.

1830.-Francuska skupština je za kralja Francuske izabrala Luja Filipa, poslije pada Šarla Desetog Burbonskog u Julskoj revoluciji. Novi monarh je postao poznat kao “kralj građanin”.

-Ne može „ narod „ bez kralja. Milenijska ovisnost. Šta li?

1834.- Umro je francuski pronalazač Žozef Mari Žakar koji je 1801. izumio mehanički tkački razboj, nazvan po njemu “Žakarova mašina”.

1876.- Rođena je holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari – prema imenu koje je prije Prvog svjetskog rata uzela dok je živjela na Javi, tada pod kolonijalnom vlašću Holandije. Pod izgovorom da je njemačka špijunka strijeljana je u blizini Pariza u oktobru 1917.

– Grehota je žensku ljepotu naružiti , kamo li streljat. Bez pravog razloga. No francuzi su gioljotirali kraljice koje su narodu želile dobro gvororeći im: Neka jedu čokoladu.

1895.–Otvorena je prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se otada održava svake druge godine.

1900.- Umro njemački revolucionar Vilhelm Libkneht, jedan od osnivača Druge internacionale 1889. Učestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u Njemačkoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama sarađivao s Karlom Marksom. Sedam godina po povratku u otadžbinu osnovao je Socijaldemokratsku partiju Njemačke, a od 1874. nekoliko puta je biran u Rajhstag.

1938.-  Umro je ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898.

– Lako je njemu bilo. Revolucija ga mazila. Koga revolucija mazi, taj baš ne odiše umjetnošću. Više teži sluganstvu.

1941.-Umro je indijski pisac i filozof Rabindranat Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. Po opštoj ocjeni literata neprevaziđene vrednosti. Napisao je više od hiljadu poema, 24 drame, osam romana, najmanje osam tomova pripovjedaka, više od 2.000 pjesama i mnoštvo eseja. Pisao je na bengalskom jeziku, a poeziju je sam prevodio na engleski. Napustio je tradicionalni književni bengalski i pisao na govornom jeziku. Njegovo djelo odlikuje se snagom i jasnoćom misli, dostojanstvenom emotivnošću, ali ga krasi i duboka društvena odgovornost. Glavni cilj bilo mu je povezivanje istočne i zapadne kulture. Djela: zbirke pesama “Gradinar”, “Gitandžali”, zbirke pripovedaka “Grupa priča”, “Zlatan čamac”, “Kasna žetva”, “Snovi”, “Nuđenja”, roman “Gora”, lirske drame “Čitra”, Malini”, publicistički rad “Nacionalizam”.

Dobri Tagore. Ali, uvijek to ali. Samo Tagori ćemo preskočiti lekciju.

1942.- Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela je saveznička ofanziva na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

1945.-SSSR u Drugom svjetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zaključcima vođstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona su sa tri strane prodrle u Mandžuriju. Za kratko vrijeme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta je prisiljena da prekine borbu. Poslije samo sedmice dana Japan je kapitulirao. U tom kratkom ratu Japanci imali 60.000 poginulih i skoro 600.000 zarobljenih.

1947.- Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala na splavu “Kon Tiki” stigla je, poslije 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

-Voljeli bi  znati svrhu splavarenja, osim ubijanja gluposti, sve bi nam jasnije bilo.

1957.-Umro je američki filmski glumac Oliver Hardi, koji je sa partnerom Stenom Lorelom igrao u preko 100 filmskih komedija snimljenih između 1926. i 1950.

-Sjećate se onog Debelog iz para sa Mršavim ( Stenli Laurel).

“1956. godine, a po naređenju svog doktora da poboljšaju svoje zdravlje zbog problema sa srcem, Hardy je izgubio preko 100 funti (45 kg; 7.1 st). Međutim, on je pretrpio nekoliko moždanih udara koji je rezultirao gubitkom pokretljivosti i govora. Uprkos tome što dugu i uspješnu karijeru, objavljeno je da Hardyev dom  prodat, da pomogne pokriti troškove njegove medicinske troškove za to vrijeme.  On je umro od moždanog udara 7. avgusta 1957. godine i dugogodišnji prijatelj Bob Čaterton izjavio je da Hardy teži0 samo 138 funti (63 kg; 9.9 st) u trenutku njegove smrti.”

Umro u zavodu za uboge najsiromašnijeg kova, jer je sve potrošio na liječenje od silnoh moždanih udara. Ta  Amerika zlatom poločana.

1959.-  Iz Cape Canaverala na Floridi (SAD) lansiran je satelit, kojim su stigle prve fotografije Zemlje iz svemira.

1960.-Obala Bjelokosti proglasila je neovisnost od Francuske.

1960.-Kubanski premijer Fidel Kastro objavio je odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

-Ne znamo da li se tada premišljao da stvori dinastiju Kastro.

1960.-Rođen je David Duchovny, američki glumac. Zapamćen je po ulogama u filmovima i serijama Twin Peaks, The Rapture, Beethoven, Space: Above and Beyond, Evolution, Zoolander, House of D, Things We Lost in the Fire.

-A  kultna serija Dosije X?

1961.-German Stjepanovič Titov, sovjetski kosmonaut, u svemirskom brodu Vostok II sedamnaest puta obletio Zemlju.

1964.- Proglašena je Narodna Republika Kongo.

-Zemlja koju je belgijska kruna , poglavito  Leopold II detaljno,  genocidno masakrirala   i ubijala dva vijeka. Preko dvadeset miliona pobijenih, desetinama miliona odsječenih šaka…

1989.-Umrla je pozorišna rediteljka Mira Trailović, osnivačica avangardnog beogradskog pozorišta “Atelje 212” (1956) i BITEF-a (Beogradski interencionalni teatarski festival). Kao rediteljica predstavila je beogradskoj publici prvi put najznačajnija imena svjetske pozorišne avangarde – Joneska, Sartra, Olbija, kao i popularni hipi-mjuzikl “Kosa”.

-Vesela, obla i lepršava Mira.

1990.- Afrički nacionalni kongres na čelu sa Nelson Mandelom odustaje od oružane borbe protiv vlasti u Južnoj Africi, uz obećanje vlade da prihvaća pregovore o okončanju aparthejda.

– Vini Mendela nikad nije odustala od Jeff Uniteda i Nelson joj daje nogu.Možda nije trebao. Što se desi u klubu ostaje u klubu. Aha, kako da ne.

1995.-Peti Korpus Armije RBiH oslobodio je Veliku Kladušu i time je prestala postojati samoproglašena autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom Fikreta Abdića.

-To je onaj koji se spanđo sa genocidnim krvolocima bosanskog naroda.

1996.- U Atini su se sastali predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je ozvaničen 23. avgusta.

-Skoro u dan na dan Karađorđevskog sporazuma o genocidnoj podjeli bosne iz 1991. godine

1997.-Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosovu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpske vlasti.

– Uspjeli su u naumu. Stvorena je Republika Kosovo. Srbi je ne priznaju i nisu objelodanili svome narodu njeno postojanje.

2000.-Na Korzici su iz zasjede ubijeni osnivač glavne gerilske grupe na tom ostrvu Žan-Mišel Rosi i njegov saradnik Žan-Klod Fratači.

2000.-Grupa američkih i švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan Sunčevog sistema, što je od značaja za nastojanja naučnika da otkriju život na nekom drugom mjestu u kosmosu.

-Tu ga baš ne nađoše. Nikada , ni neće. Vjerovatno, ni  bilo gdje u univerzumu. Nije zapisano!

2003.- Sud u Dablinu osudio je lidera Prave IRA-e, odmetničke frakcije Irske republikanske armije (IRA) Majkla Mekevita na 20 godina zatvora zbog organizovanja bombaškog napada u gradu Oma u Severnoj Irskoj u avgustu 1998. kada je poginulo 29 ljudi, a više stotina je ranjeno.

-Dogovor je dogovor. Radi mira u kući.

2008.-  Izbio je Rusko-gruzijski rat napadom Gruzije na Južnu Osetiju, koja je proglasila neovisnost 1992. godine. Ruske snage su odgovorile protunapadom uz obrazloženje da štite Južnu Osetiju. Uz posredstvo EU otpisan je mirovni sporazum 15. augusta iste godine.

Znate onu o vuku i magarcu.

Bookmark the permalink.

Komentariši