Dogodilo se na današnji da 8. Avgust / Kolovoz

Danas je  Utorak  8.Avgust/Kolovoz, 2023. godine  Gospodnje, nove ere.

219 dana je  daun. Ne sumnjajući da će se vratiti ,gluho bilo da se ne vrate , predviđamo da do kraja godine ima joj 146  berićetli dana.

Računicu nas učile knjigovođe i prešpisivači. Nema da se maši. Ništa drugo i ne zmaju.

Mi tako i tako.Nije da se falimo.

Joj , skoro da smo pametni. Tko da zna?  Šta bi bi, a šta će biti i ne pitajte. Nije dobro.

Mislimo jednog dana kad dođe vakat.

Nama treba predevarat i ovaj dan , pa noć. I idući i tako redom.

A u tim danima nanijetili puno ljubavi i takara.

Joj jeste vi, svašta vam na um pada.

Mi govorimo o sekiraciji, takav vakat, takarli nekakav došo.

Vi mislili ,  mi   onako po bosanski , koliko sati toliko … devera po glavi , jednog stanovnika, odnosno stanovnikuše..

Opet, mislimo treba se ponekad malo i odmoriti.

Ma ko frštulji odmor.  To je za besposlene.

Odmorićemo se tamo gdje se  insan nikad ne umara. Ovdje se može na čas odmoriti , samo da bi se opet …, zaleglo.

Čuj molim te , odmor. Kaki je to način? Đardini vabe i mirisom magijaju ,  a tamo neki bi se odmora faćali. Idite ,  boni ,  pa se liječite.

Hoćete da se čuvarica đardina i srca naših milih  razboli od našeg odmora.

A tijelo drhti, pusto se biba i doziva:

-Dođi mili uberi me.

Nije da se nema izbora.

Ali budaletinama ne moš dokazat.

Nama je  zaroniti u đardin ,  kao u ocean i mahnitati,  ko budali u bazenu baklavica , to hudom  u ljepoti  rajskih đardina.

A oni nama nemojte zgriješiti. Hadumi! Kada je ljubav bila grijeh?

Uranjajući ne bojimo se grijeha .

Što bi poete rekle:

-Uranjajte , mili ,samo uranjajte.

U uranjanju je spas. Normalno ko preživi prebibavanje.

U prevodu:

-Bibaj se , bibaj. Do sudnjeg dana se bibaj , jer milina je. , ne da nam se  buditi.

****

Zapisničari zapisuju i prepisuju:

117.-Umro rimski imperator Marko Ulpije Trajan, poslednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine, od 98, Rimsko carstvo najviše proširilo svoje teritorije, a istoričari procenili da je u njemu tada živelo oko 70 miliona stanovnika.

843.- U Verdenu franački vladari, car Lotar I, kralj Ludvig Nemački i kralj Karlo II Ćelavi, sklopili ugovor kojim je franačka država podeljena na tri dela: zapadni i srednji, kasnije Francuska, i istočni, kasnije Nemačka.

-Eto sada znate kada je nastala Francuska.

1217.- Krunisan prvi srpski kralj Stefan Nemanjić. Krunu, koju je dobio od pape Honorija III, u Srbiju doneli papski izaslanici.

1567.-  Španski vojvoda od Albe stigao kao vojni guverner u Holandiju s 10.000 španskih i italijanskih vojnika. Njegova vladavina zapamćena po teroru nad holandskim stanovništvom i po intenzivnom delovanju španske inkvizicije.
-Šta očekivati od Vatikanskih slugana i krvoloka.

1786.- Francuski alpinista, doktor Mišel Gabrijel Pakar i njegov nosač Žak Balma osvojili su prvi u svijetu najviši vrh Alpa i zapadne Evrope, Mon Blan (4807).

-Eto Eto to   mislilimo  kada rečemo: ali budaletinama ne moš dokazat.Oni se penju nledu i bespuću.Mi uranjamo u milinu i ljepotu.

1815.- Francuski car Napoleon I Bonaparta krenuo u izgnanstvo na britansko ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gde je proveo poslednjih šest godina života.

-Joj jesu ovi prepisivači:
Čuj krenuo. Ko da je pošao u šetnju ili piknik.

1832.- Rođen srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara XIX veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao pripovetke i herojske poeme.

1883.-Rođen je meksički revolucionar Emilijano Zapata, koji je od 1910. kao vođa meksičkih seljaka stvarao burnu istoriju Meksičke revolucije pod parolom “Zemlja i sloboda”. Ubijen je iz zasjede u aprilu 1919.

-Zapati je ipak pripala zemlja.

1918.- Počela Amijenska operacija, u severnoj Francuskoj, završna ofanziva savezničkih trupa protiv Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1919.-Potpisan je ugovor Rawalpindi, kojim Velika Britanija priznaje neovisnost Afganistana.

1919.-Rođen je italijanski filmski producent Dino de Laurentis, jedan od najuticajnijih evropskih sineasta 20. vijeka, u čijoj su produkciji nagradu “Oskar” osvojili filmovi “Gorak pirinač”, “Kabirijine noći” i “Ulica”. Izuzetno je doprinio svjetskom uspjehu italijanske kinematografije poslije Drugog svjetskog rata i sarađivao je s najznačajnijim italijanskim režiserima, uključujući Vitorija de Siku, Roberta Roselinija, Đuzepea de Santisa, Lukina Viskontija, Alberta Latuadu, Federika Felinija.

1937.- Rođen je Dustin Hoffman, američki glumac.

-Glumac sjajnih i iskorištenih mogućnosti koji je svoj život proveo dalekjo od sjaja uživajući u životu i društvu šestoro djece . Hoffman ima dvoje djece (Karinu i Jennu) sa svojom prvom suprugom Anne Byrne, i četvero (Jacob, Maxwell, Rebecca i Alexandra) s drugom ženom, Lisom Gottsegen, koja je odvjetnica.

1945.-Londonskim sporazumom Velike Britanije, SSSR, SAD i Francuske, kom se kasnije priključilo još 19 zemalja, osnovan Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima, na osnovu kog je vodjen Nirnberški proces.

-Po demokrwtskim uzansama je tebalo osnovati Međunarodni sud za ratne zločine Velikih sila načinjenih civilnom stanovništvu širom Evrope.

1963.- U spektakularnoj “Velikoj pljački voza” grupa kriminalaca upala u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika “pljačke stoleća” uhapšeno i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera Roni Bigs uspeo da pobegne iz zatvora i s plenom otputuje u Brazil, gde je živeo do maja 2001, kada se sam predao Skotland jardu.

-Jes spektakularna , ali vrlo neuspješna, na kraju krajeva.

1974.- Predsednik SAD Ričard Nikson objavio, obraćajući se naciji preko televizije, da podnosi ostavku zbog umešanosti u aferu “Votergejt”.

-Za dobrobit svjetskog poretka CIA-oi i destruktivne zločinačke organizacije koje stoje iza nje n ebi trebale davati ostavku. Njih bi po kratkom postupku trebalo goljotirati.

1975.-Prvi put se u naučnom tekstu koristi termin “globalno zatopljenje”, što se odnosi na povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i okeana zabilježenih u 20. stoljeću.

-Eto posla za ekologe i ekološka udruženja. Zadnjih godsina zelenih nema. Ili se utopilu nezdravog zelenila ili se manuli ćoravog posla. Ne bi trebali! Svako povišeni glas je vrijedan jedne travkice.

1990.-Irak aneksira Kuvajt, što će, nedugo poslije toga, dovesti do Zaljevskog rata.

-SAD se pokazali u destruktivnoj Pustinjskoj oluji.

-U tom ratu SAD se pripremaju za nastavak genocidnog terora na bespomoćnim žrtvama.

1994.- Lideri Jordana i Izraela otvorili prvi drumski granični prelaz i time potvrdili prestanak 46-godišnjeg neprijateljstva.

-Jes kada bi se vjerolomci , genocidni  cionisti držali date riječi.

1996. U vodenim bujicama koje su se sručile u turistički kamp u Pirinejima, u Španiji, noseći automobile i šatore, poginulo najmanje 67 ljudi.

E ovo je već bilo ozbiljno.
2000.-Od eksplozije bombe u stanici metroa ispod Puškinovog trga, u centru Moskve, poginulo 12 osoba, a 53 teško ranjeno.

2001.-Polaganjem zakletve Muhamed Katami počeo drugi mandat predsednika Irana.

-Ne znamo što nam ovo tefterišu. Polaganje zakletva svaki dan ko pasjih preskakala.

2008.-Počele su najintezivnije vojne operacije gruzijskih snaga na području Južne Osetije.

-Dovoljan razlog da se Istočni monstrum , Rusija probudi.

2010.- Katastrofalne poplave pogodile su zemlje Srednje Europe. Život je izgubilo petnaest osoba, a najviše su bile pogođene Češka, Poljska, Njemačka i Slovačka.

-Ma bili su obični ljetni pljuskovi. Pitajte Nju / Nuha.

Bookmark the permalink.

Komentariši