Dogodilo se na današnji dan, 12. Novembar / Studeni

 

Danas je Subota 12.Novembar / Studeni 2022. godine.  To bi bio otprilike 316 dan u godini, kojoj , daklen ,  nedostaje još samo 49 dana, da bude tuto kompleto do zbroja ove neprestupne godine.

Četeres devet dana je manje od 59, po svim zakonima fizike i arheologije. Hajd’ jasno nam je ono po zakonima fizike. Fizika se razumije u matematiku. Valjda?

Ali kakve veze ima arheologija sa danima koji prolaze, pitate vi?

Ima i to debele. Jel’ svaki dan povede sa sobom , u poznatim pravcima ,   napriliku dvjesta triset tisuća  hajvana sa sobom. Povede. Ko ima kriv?

Ali poenta je ,da se ti odvedeni ipak tijelesima zadrže u zemlji i postoju arheološki artefakti. Ostale samo kosti,  nema duše. I onda arheolozi otkopavaju i zakopavaju , ne bi li našli barem jednu dušu . Do   sada , koliko su nam prijavili nisu našli ni pola , ma , ni frtalj duše među iskopinama.

Kažu Sizifov posao , jer su duše nepoznata misterija.

Što bi poete iz pametnih knjiga skontal:

-Malo vi znate o duši.

U prevodu

-Samo Jedno Uzvišeno Biće zna sve o duši.

 

A još je zapisano:

1955.- Umro hrvatski pesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti.

 

Historičari bilježe:

1812.-Nakon povlačenja iz Moskve ostaci Napoleonovih trupa pretrpeli teške gubitke na reci Berezini.

Ne znamo što su se povlačili. A, preplašili se velikih minusa ruske zime. I mi bi, ali mi smo pametni zimi ni mrdnut od furune, a komoli  lunjat po smrznutim ruskim stepama.

1833.-Rođen ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od “Velike petorice”, čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike.

1840.- Rođen francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka.

-Njegova skluptura Mislilac najviše intrigira levate. Pitamo se što li?

1866.- Rođen kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, prvi predsednik Kine nakon zbacivanja dinastije Mandžu 1911. 1905. osnovao Saveznu ligu iz koje je nastala politička stranka Koumintang. Nakon njegove smrti 1925. vođstvo stranke preuzelo desno krilo na čelu s Čang Kaj Šekom.

– Lijevo je kasnije protjeralo desno i onda je ostala samo sredina.

1918.-Proglašena prva austrijska republika, dan posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu i abdikacije cara Karla I.

-Do tada je bil habsburška monarhija, sa najhznačanijim predstavnikom caricom Marijom Terezijom. Bija je najznačajnija zbog plodnosti. Šesnaestoro djece od koje ni jedno nije ličilo na ono drugo. Što li? Kruže mnoge priče. U jednu se uvalio i naš Mujo. I to dobro.

1920.-Potpisan Rapalski ugovor kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

-Partizani su sve osim Trsta vratili, iako su jedino za Trstom kukali:  Trst je naš, Trst je naš te naš.

1927.- Lav Bronštejn Trocki, jedan od lidera “leve opozicije” u partije, isključen iz boljševičke partije, a Staljin postao neprikosnoven lider SSSR. Trocki interniran u Alma Atu, potom 1929. prognan iz zemlje, a 1940. po nalogu Staljina ubijen u Meksiku.

– Ministra inostranih poslova ubijen poo nalogu ministra za nacionalna pitanje. Znači  inozemca ubio nacionbalista. Ima tu neke staljinističke logike.

1933.- Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila izbore i preuzela vlast u Nemačkoj.

-1945 navional-socijalištička genocidna partija izgubila vlast poslije samoubista voljenog firera.

1942.-Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija u Drugom svetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila najmanje 30.000 nemačkih i italijanskih vojnika.

– Film Taksi za Tobruk sniman je poslije rata iako u  saharskom ratu nije bilo ni jednog taksija.  Logika scenarističke mašte.

1944.-U fjordu Tromzo na severu Norveške saveznici u Drugom svetskom ratu potopili “Tirpic”, poslednji velik ratni brod nacističke Nemačke.

-Sada je koraljni sprud , bez koralja.

1948.- Japanski sud za ratne zločine osudio na smrt bivšeg premijera, generala Hideki Tođoa i još 6 japanskih vođa u Drugom svetskom ratu.

– Cara nisu dirali, kažu ne smije se dirati u „božanstvo“.

1955.- Umro hrvatski pesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti.

-U Sarajevu su  mu destinacije bile Istra i Marinkova bara. Istra zbog reputacije bara zbog jeftinoće. Boemska posla.

1956.- Beogradsko pozorište “Atelje 212” u adaptiranom delu zgrade “Borbe” izvelo prvu predstavu, “Faust” Johana Volfganga Getea.

-Ko kaže da jugovičke komunjare nisu bile flekisbilne , iako je faust prstom ukazivao na jednu veliku i značajnu lisčnost jugoslovenske historije.

1969.- Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”. Ukazom Vrhovnog sovjeta 1974. proteran iz SSSR.

-Zaboravlja se :  Godine 1945. je, zbog pisama u kojima je indirektno kritizirao Staljina, uhićen kao časnik sovjetske vojske u Istočnoj Prusiji, te osuđen i zatočen u sibirskom logoru, od 1953. u progonstvu u srednjoj Aziji. Nakon rehabilitacije 1956. učitelj u Rjazanu. Kasnije je vlast popustila i Solženjicin   se u 1990-im vratio u Rusiju, gdje je dočekan i kao ideolog ruske nacije.

1970.-U snažnom ciklonu i visokim talasima u Bangladešu život izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

-Opako snažan neki ciklon.

1974.-Južna Afrika suspendovana iz Generalne skupštine UN zbog politike aparthejda.

– Ko nešto joj nauđeno.

1977.- Jedan od osnivača i vođa zapadnonemačke levičarske terorističke organizacije “Bader-Majnhof”  Ingrid Šubert izvršila samoubistvo u zatvorskoj ćeliji.

-Bilo bi fi9no kada bi se teroristi počeli samoubijati i van zatvora.

1981.-Američki spejs-šatl “Kolumbija” drugi put poleteo u orbitu oko Zemlje, postavši prva svemirska letelica koja je upotrebljeno po drugi put.

-Ne pika se raspadnuta Kolumbija. Američka svemirska letjelica Columbia raspala se jučer ( 2.2.2003.) iznad Texasa prilikom slijetanja na raketodrom u Floridi. Nakon toga Buš stariji je povećao budžet NASE. Da li je pad buio uzrok ili poslijedica povećanja buđeta nismo sigurni. a   teoretičari zavjere se začudo nikad nisu oglasili.

1989.- Umrla španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsednica Komunističke partije Španije od 1960. Pripisane joj reči “No pasaran”, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Posle pada Republike provela 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila u Španiju 1977. i postala član Parlamenta.

1995.- Potpisan Erdutski sporazum kojim se teritorija Sremsko-baranjske oblasti, deo samoproklamovane Republike Srpske Krajine, utvrđuje kao deo Republike Hrvatske. Sporazumom  predviđen jednogodišnji period pod međunarodnom upravom.

-Jednogodišnji period je trajao mjesec dana. Dovoljno da se svi prostali i preživjeli srbi isele.

1999.Na području planine Bajgora, na Kosovu, srušio se avion Svetskog programa UN za hranu tipa “ATR-42”. U nesreći poginuli svi putnici, 21, i 3 člana posade.

-Atr 42 bio je star samo pedesetak godina. Okvirno. Šro prosjek stariosti aviona koje UN iznajmljuje.

2001.- Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

– Priznao je krivnju i 18. ožujka 2004.  osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubojstva, okrutnog postupanja, protupravnih napada na civile i civilne objekte, pustošenja koje nije opravdano vojnom nuždom i uništavanja vjerskih, obrazovnih i kulturnih ustanova i povijesnih spomenika . Godine 2008. pušten je na slobodu.

Ovakvim presudama Hag je dokazao da nije sud nego humatarna organizacija.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši