Dogodilo se na današnji dan 21. Aprila / Travanj

Danas je Petak  21.  April / Travanj  2023 . godine.

Ovako su se dani  natandarili:

Triling asova (  umalo ) 110  u danima ,   naspram dvojke sa dvije petice  255 . U svakom slučaju dani vuku pot.   Sa danima se ne treba igrati pokera. Mnogi su zaplatili.

Na današnji dan tarapana je  bila napriliku slijedeća:

753.-p.n.e.- Prema legendi, osnovan grad Rim.Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Alba Longa, a da bi izbjegao rođenje nasljednika koji bi prijestolje mogli tražiti natrag, prisilio je nećakinju Reju Silviju da postane vestalska djevica. No, ona je u vezi s bogom Marsom zatrudnjela i rodila blizance Romula i Rema, koje je Amulije odmah po rođenju bacio u rijeku Tiber. Blizance je u podnožju Palatina, jednog od sedam rimskih brežuljaka, pronašla vučica koja ih je hranila vlastitim mlijekom. Blizance je potom našao i othranio pastir Faustul. Kad su odrasli, odlučili su na brežuljku Palatinu osnovati grad. Ubrzo je u sukobu oko toga koji će od njih vladati gradom Romul ubio brata i postao prvi kralj ‘vječnog grada’ koji je po njemu dobio ime.

Lehgenda ne legenda, Rim je tu. Svi putevi vode u Rim.Tako Latini kažu. Mi ne . Sve dok se ne skine ruglo sa svoda Sikstinske kapele, mi sebi zabranili put u Rim. Bojimo se belaja.

1142.- Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najljepša dela epistolarne književnosti.

1509.- Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat ruža”.

1699.- Umro Žan Rasin, francuski pesnik.

1816.- Rođena je Šarlot Bronte, jedna od triju sestara Bronte, istaknutih engleskih književnica. Šarlot je bila učiteljica i vaspitačica. Sa sestrama Emili i Anom dala je zbirku pesama, a sama je prvim štampanim romanom, “Džejn Ejr”, odmah stekla slavu. Umrla je 1855. godine.

1828.- Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Hippolyte Taine, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, utjecao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti (“Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”).

1836.- Teksašani porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856.- Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

Mogla je to učiniti zato što su Britanci počistili kontinent od Aboriđana.

1864.- Rođen je Max Weber, njemački sociolog, filozof i politički ekonomist. Autor je djela Politika kao profesija, Protestantska etika i duh kapitalizma, Ekonomija i društvo te brojnih drugih, i osnivač ili suosnivač brojnih akademskih disciplina među kojima javne administracije, organizacijske teorije i modernih smjerova sociologije

1910.-  Umro je američki pisac Mark Twain (Samuel Clemens).

1915.- Rođen američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva “Oskara” za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.

1918.- Poginuo nemački pilot Manfred fon Rihtofen, Crveni Baron, u Prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

Kaže pičanstvo: Ko bije i biće ga.

1920.- Potpisan ugovor u Varšavi između Poljske, koju je zastupao Jozef  Pilsudski i Ukrajine koju zastupa Symon Petlura, protiv boljševičke Rusije.

1926.- Rođena Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952.

Saučesnica u mnogim nevalajlim radnjama. Od maltretiranja sesrete, do sumnji u umješanost u neka uvistva.Posloijednja na spisku je Princeza Dijana.

1941.- Šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svjetskom ratu dogovorili su se o podjeli Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

1945.- Posljednje njemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946.- Umro engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz, koji je pokazao da tržišni mehanizam ne stvara automatski punu zaposlenost i da je neophodna intervencija države radi izvlačenja iz nezaposlenosti i kriza. Djelom “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca” uzdrmao je tradicionalnu mikroekonomiju koja se uglavnom bavila tržištem, cijenama i raspodjelom i orijentisao na istraživanje makroekonomskih veličina, posebno nivoa zaposlenosti. Ostala djela: “Ekonomska posljedica mira”, “Rasprava o novcu”, “Revizija mirovnog ugovora”, “Traktat o novčanoj reformi”, “Sredstva ka prosperitetu”.

1947.- Rođen je Iggy Pop (James Newell Osterberg), američki autor i pjevač.

Igi Pop je za Gorana Bregovića rekao da je muzički kradljivac. Mi se slažemo sa njim.

1960.- Prestonica Brazila premeštena iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1963.- Prvi put su se susreli Beatlesi i Rolling Stonesi.

Kažu da si nisu imali šta reći. Prosječna izobraženost devet razreda i frtalj po glavi benda.

1967.- Grčka vojska na čelu s Georgeom Papadopoulosom je izvela državni udar zbacivši s vlasti vladu premijera Kanellopoulosa i ustanovila vlast vojne hunte, poznate kao ‘Pukovnički režim’. Hunta je tijekom svoje vladavine koja je trajala do 1974. uvela izvanredna stanja, policijske sate i cenzure, te provodila masovna uhićenja i mučenja političkih protivnika. Do raspada vojnog režima došlo je nakon krvavo ugušene pobune na Atenskom politehničkom fakultetu, a političar u izgnanstvu, Konstantinos Karamanlis, vratio se iz Pariza i postao premijer prijelazne vlade. Sudjelovanje u  grčkom vojnom udaru su priznale NATO-ova organizacija ‘LOK’ i američka CIA za što se tijekom svog mandata ispričao američki predsjednik Bill Clinton.

1971.- Umro Fransoa Divalije, Papa Dok, predsednik Haitija od 1957. Diktatorski režim održavao uz pomoć gangsterske milicije “Tonton Makut”.

1972.- Apolo 17 (posada: Ceran i Scmitt) se spustio na Mjesec. To je bila posljednja misija sa ljudskom posadom pod nazivom Apolo.

1984.- U rudniku “Rembas – Zastava” u Resavici poginula 33 rudara.

1989.- 100,000 kineskih studenata se okupilo na trgu Tienanmen u Pekingu.

1993.- Vrhovni sud Bolivije na 30 godina robije osudio bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu, pod optužbom za ubistva, pljačku, prevare i kršenje ustava.

1996.- – Koalicija lijevog centra “Maslinovo drvo” dobila parlamentarne izbore, što je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

1996.- Ubijen je čečenski predsjednik Džohar Musajevič Dudajev (1944.- 1996.) pomoću satelitski navođenih projektila dok je koristio mobilni telefon, što je omogućilo ruskom izviđačkom avionu da ¨otkrije¨ njegovu lokaciju.

Međunarodni terorizam je uvijek bila privilegija Amera i Rusa.

1997.- Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999.- U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođeni poslovna zgrada “Ušće” u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000.-Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003.- Načelnik Generalštaba Vojske RS general-major Cvjetko Savić saopštio je da je, na osnovu naređenja predsjednika RS i prihvaćenog izvještaja o propustima u radu Obavještajne službe Generalštaba VRS, završeno rasformiranje Vojno-obavještajnog centra, ranijeg 410. vojnog obavještajnog centra.

2003.-  Kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić dobrovoljno se predao srpskim vlastima i 17. maja izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru, s Miletom Mrkšićem i Veselinom Šljivančaninom.

2003.- U svom domu na jugu Francuske, u 70. godini života umrla je Nina Simon, američka džez pjevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigli milionske tiraže. Nastupala je u “Karnegi Holu” i pariskoj “Olimpiji”, bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava afroamerikanaca.

2004.- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu Fikretu Abdiću, bivšem predsjedniku tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji je osuđen za ratni zločin počinjen u tzv. AP “Zapadna Bosna” od 1993. do 1995. godine.

Bookmark the permalink.

Komentariši