Dogodilo se na današnji dan 10. Marta / Ožujka

Danas je  Petak   , 10. Ožujak / Marec 2023. godine.

Omjer : nogiranih 70 ,naspram 295 slijednih i takarli dana. Kako će se takar odvijati, bumo videl. Znamo neće svakom isto.

Neko će se roditi, neko će mrijeti. Onima između  plaho će prolaziti dani.  Neznano kako, ali moglo bi biti lako. Samo kleknu i mole se Milostivom. Ali svi insani. I insanke. Njihove se molitve najčešće usliše.

Ali imaju ti mosntrumi , ta vlastela , pa pogan i fukara , što zajedno sa religijskim žrecima   krše harmoniju univezuma , prvi su u prvim redovima njihovih “bogomolja.” U tim bogomoljama nema više ni djelić neba.  Svojim poganlukom i neljudskošću , svojim peksimlukom otjerali su Milost i Ljubav iz raskošnih zdanja sagrađenih na krvi onih kojima je Bog Milostivi jedina nada.

Ima ta pogan , ti izrodi ,  porod svoj, a zaboravljaju da se u život sve plaća. Uvijek i bez pogovora . Dobro za dobro , zlo za zlo.

Džaba im dvori i vreće opljačkanog narodskog blaga. Sve će to tujini pobrstiti  , a oni se nanijećenog pržuna dohvatiti.

Što bi poete rekle:

Vlast je slast, a pržun je nagrada.

U prevodu:

Zakukaće pogan , ali kome?

Kukali  ili ne kukali ništa se ne može promjeniti. Ni ono što je bilo , ni ono što će biti.

1528.- U Beču kao jeretik na lomači spaljen Baltazar Hubmajer, jedan od glavnih vođa austrijskih baptista.

1628.- Rođen je italijanski ljekar i botaničar Marčelo Malpigi, tvorac mikroskopske anatomije. Pronašao je veoma konveksna sočiva, jednostavan mikroskop koji uveličava do 180 puta.

1772.-Rođen je  njemački pisac Fridrih fon Šlegel, najznačajniji teoretičar njemačkog romantizma i modernista. S bratom Augustom Vilhelmom Šlegelom uređivao je glavni romantičarski časopis “Aneteum”. Osim radova o antičkoj književnosti, eseja, pjesama i pripovijedaka, pisao je i aforizme. Djela: roman “Lucinda”, “Istorija stare i nove književnosti” (jedan od prvih pregleda cjelokupne svjetske literature).

1856.- Umro je pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je u djelima ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost. Pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije “Smrt Stefana Dečanskog”. U početku je pisao pod utjecajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je “Romanom bez romana” napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala djela: komedije “Laža i paralaža”, “Pokondirena tikva”, “Zla žena”, “Tvrdica ili Kir-Janja”, “Rodoljupci”, zbirka pjesama “Davorje”.

1861.- Umro je ukrajinski pisac i slikar Taras Grigorjevič Ševčenko, najveći ukrajinski pjesnik 19. vijeka, osnivač nove ukrajinske književnosti, romantičar, revolucionar, vatreni borac za slobodu naroda. Poezijom inspirisanom narodnim stvaralaštvom je utemeljio književni ukrajinski jezik. Kao ukrajinski nacionalista proveo je više godina u progonstvu u Sibiru, a mnoga njegova djela našla su se na udaru carske cenzure. Djela: zbirka pjesama i poema “Kobzar”, poema “Hajdamaki”, romani (na ruskom jeziku) “Najamnica”, “Kneginja”, “Muzikant”, “Blizanci”, “Umjetnik”.

Juče vam javili da je Šavčenko rođen,a danas vam javljamo da je umro.Kako to vrijeme leti,ko sekunde.Samo što je taras imao 47 kuka kad je umro.Rođen u Morynci, Ukrajina, 9. ožujka 1814. – Petrograd, Rusija, 10. ožujka 1861.

1872.-Umro je Đuzepe Macini (1805-1872) .Smatran je republikancem i rodoljubom. Rođen je u Italiji, u Đenovi. Školovao se za pravnika i postao ubeđenim liberalom, osnivajući Mladu Italiju 1883. godine. Deportovan iz Francuske, putovao je Evropom promovišući republikanizam i pobunu protiv starog poretka. Učestvovao je 1848. g. u pobuni u Lombardiji i sarađivao sa Garibaldijem u pokušaju da održe svoju patriotsku borbu u Aplima. Godinu dana kasnije, postao je jedan od triumvira koji su vladali Rimskom republikom koja je francuskom intervencijom srušena dva meseca kasnije. U događajima iz 1859. i 1860. godine, naporno ali bezuspešno, radio je sa svojim pristalicama na stvaranju italijanske republike. Najpoznatije delo mu je O nacionalnosti (1852. g.).

1875.- Umro je političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Po povratku sa studija u Švajcarskoj, gdje je upoznao Karla Marksa, Nikolaja Černiševskog, Dmitrija Pisareva, pokrenuo je 1871. prvi socijalistički list na Balkanu “Radenik”. Ubrzo je protjeran iz Srbije i godinu dana je živio u Novom Sadu. Po povratku je 1873. i 1874. pokrenuo listove “Javnost” i “Glas javnosti”, a 1875. “Oslobođenje”. Zbog navodne štamparske krivice odležao je devet mjeseci u požarevačkom zatvoru, odakle je izašao teško bolestan. Izučavao je samoupravu i nacionalno pitanje jugoslovenskih naroda, zalažući se za federativno rješenje člancima “Realni pravac u nauci i životu”, “Pevanje i mišljenje” i “Realnost u poeziji” snažno je utjecao na srpsku književnost krajem 19. vijeka.

1915.- U Čikagu održan Prvi jugoslovenski narodni sabor s predstavnicima 486 raznih iseljeničkih organizacija iz SAD i Kanade. Bila je to prva velika javna manifestacija u svetu u korist ideje o oslobađanju i ujedinjenju južnoslovenskih naroda u jednu državu.

1922.- Britanske vlasti uhapsile su Mahatmu Gandhija, optužile ga za pobunu, te osudile na šest godina zatvora

1922.- Na Evropskoj ekonomskoj konferenciji u Đenovi zapadne sile su uslovile priznavanje SSSR-a isplatom 12 milijardi zlatnih franaka carskih državnih zajmova i štete zbog nacionalizacije stranih firmi poslije Oktobarske revolucije. Šef sovjetske diplomatije Georgij Čičerin je predožio da su zapadne sile sovjetskoj Rusiji nanijele štetu vojnom intervencijom od 30 milijardi zlatnih franaka, pa je skup zapao u ćorsokak.

1940.- Umro je ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, koji je zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi kao “inženjer duša” – što se za sovjetske umjetnike podrazumijevalo poslije Oktobarske revolucije – bio u nemilosti čak i decenijama poslije smrti. Zbog romana s fabulom iz građanskog rata “Bijela garda”, u kojem je razmatrao istrajnost etičko-estetičkog kodeksa ličnosti u sudbinskim trenucima istorije, bio je “počastvovan” napadom samog sovjetskog vođe Josifa Staljina. Sličan gnjev je izazvao romanom “Majstor i Margarita”, štampanom u Moskvi tek 1966. Ostala djela: priče i pripovijetke “Bilješke mladog ljekara”, “Đavolijada”, “Kobna jaja”, “Pseće srce”, romani “Život gospodina de Molijera”, “Pozorišni roman” (nedovršen), drame “Bjekstvo”, “Zojkin stan”, “Purpurno ostrvo”, “Adam i Eva”, “Blaženstvo”, “Ivan Vasiljevič”, “Bratstvo licemjera”, “Posljednji dani”, “Batum”, scenariji “Revizor”, “Mrtve duše”, dramatizacije “Mrtve duše”, “Rat i mir”.

1945.- Tokio je u Drugom svjetskom ratu razoren napadom 300 američkih bombardera B-29, u kojem je ubijeno oko 100.000 stanovnika japanske prijestonice.

1948.- Jan Masaryk (1886.- 1948.) čehoslovački političar, sin Tomáša Masaryka, prvog predsjednika Čehoslovačke, pronađen je mrtav ispred prozora svog prebivališta. Uprkos nekoliko sudskih istraga, dugo je bilo nejasno da li je izvršio samoubojstvo ili je ubijen. 2004. godine praška policija završava istragu sa iskazom da se radilo o samoubistvu.

Vlastima je trebalo 56 godina da utvrde „ istinu“  u koju mi sumnjamo. Ali i to je bolje nego zaboraviti da je neko ubijen.Takvih ubistava  u Bosni ima hejbet. Od Hakije Turajlića,Joze Leutara, Vlado Šantića,… i siću nećemo nabrajati. Ubice se smješe i mirno šetaju ulicama gradova.Ne boje se da će im se suditi ili da će biti osuđeni.Nalozi idu do vrhova nacionalističkih stranaka.

1952.- Kubansku vladu zbacio je bivši predsjednik Fulhensio Batista i potom je kao diktator vladao Kubom do 1959. godine.

1959. godine su i Batistu zbacili.Ustoličen je novi , proleter diktator Kastro I, koji je ostao na vlasti do 2006.Naslijedio ga je brat Kastro II koji je još uvijek na vlasti.Slična situacija je u Bosni ,gdje je vlast zaposjela dinastija Itetibegović.Samo ovdje je smjena logičnije.Oca je naslijedio sin.

1959.- U Lasi, glavnom gradu Tibeta, izbila pobuna protiv kineske vlasti. Posle višednevnih uličnih borbi Kinezi su ugušili pobunu, a Dalaj Lama izbegao u Indiju.

Sada je identitet Dalaj Lame upitan. Da li lama treba da bude iz Tibeta ili da vodi Tibetance iz ugodnog azila,putujući i leškareći svijetom.

1968.- U feribotu koji se prevrnuo u luci grada Velington na Novom Zelandu poginulo najmanje 200 ljudi.

1969.- Džejms Erl Rej pod optužbom za ubistvo Martina Lutera Kinga u aprilu 1968. osuđen na 99 godina robije. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je vjerodostojnost “dokaza” FBI veoma nepouzdana i da nije sasvim sigurno da je Rej atentator na Kinga.

Provjerom spiskova federalnih zatvora SAD nismo mogli pronači robijaša pod imenom Džejms Erl Rej. Ništa neobično. Nismo mogli naći ni naturalizovanog  SAD državljanina Osamu Bin Ladena među  imigrantskim spiskovima.

1974.- Japanski poručnik Hiro Onade, poslije 29 godina skrivanja u džungli, predao se filipinskim vlastima, objasnivši da nije dobio naređenje o povlačenju i da nije znao da je prestao rat SAD i Japana.

1975.-  Snage severnog Vijetnama, u prvoj velikoj pobedi u Vijetnamskom ratu, zauzele grad Buon Ma Tuot. Ta pobeda označila početak velike ofanzive koja je sedam nedelja kasnije dovela do osvajanja Sajgona.

1982.- Ona prava Jugoslavija je osvojila prvo mjesto u evropskoj stonoteniskoj superligi.

U zločinačkoj Jugoslaviji najomiljeniji su sportovi bili:

-nogometa sa ljudskim glavama…

-rezanje grkljana kamom…

– ubacivanje granata u dječije jaslice ili porodiljske bolnice…

-snejperisanje djece na trešnjama…

1985.- Umro je ruski državnik Konstantin Ustinovič Černjenko, samo 13 mjeseci pošto je postao lider SSSR.

Rusija i SAD su prve nuklearne sile u svijetu imaju mnogo plutonija i drugih radioaktvnih meterijala.Neko je skonto da je ponekad  dobro ubaciti koji atom  plutonija u ljudsko tijelo, iz  „ bezbjedonosnih razloga“.

1990.- Britanskom novinaru Farzadu Bazoftu irački sud je, zbog navodne špijunaže, izrekao smrtnu kaznu izvršenu pet dana kasnije, uprkos talasu protesta u inostranstvu i apela Bagdadu da mu poštedi život.

Iskreno rečeno,među novinarima  i humanitarcima ima veliki broj špijuna i žbirova.

1993.- Suharto je šesti put izabran za predsjednika Indonezije.

Nije ništa novo.Dinastije mogu biti birane neograničeno,dok ih smrt ne rastavi od trona. A onda nastupa lagano i neograničeno  pržunanje, odavde do vječnosti. Naročito zlatnokašikaše i vrećaše sa zlatom.

1995.- U eksploziji ispred džamije u pakistanskom gradu Karačiju i pucnjavi jednog teroriste na ljude koji su potrčali da pomognu povređenima, poginulo 12 ljudi, uključujući petoro dece, a 26 je povređeno.

1997.- Vatikan uspostavio diplomatske odnose s Libijom. Mikelanšelovi sljedbenici čuli za Gadafijevu pedersku stranu i odma poletjeli da se uortače.

2000.- U Rijeci umro hrvatski pevač Ivo Robić, legenda hrvatske i jugoslovenske muzičke scene.

2000.-Asocijacija neovisnih elektronskih medija protestira kod zvaničnika Srbije zbog zatvaranja neovisnih radio i televizijskih stanica u Srbiji. Smatraju da to djelovanje vlasti poprima alarmantne razmjere.

2001.- SAD uslovile ekonomsku pomoć Jugoslaviji saradnjom s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, zahtevajući izručenje optuženih za ratne zločine, pre svega bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića do 31. marta. Posle hapšenja Slobodana Miloševića 1. aprila SAD odobrile pomoć Jugoslaviji od 50 miliona dolara.

To je kolektivna nagrada Srbiji.Ko je dobio pojedinačne, individualne  nagrade od po pet miliona US $ nismo saznali.

2002.-  U odmazdi za pogibiju 11 Izraelaca u samoubilačkom bombaškom napadu arapskih ekstremista u Jerusalimu izraelski helikopteri razorili sedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi.

Sve to miriše na MOSAD.

2003.- Muhamed Topalović, priznao pred Kantonalnim sudom u Mostaru ubistvo tri člana porodice Anđelić u selu Kostajnica, u opštini Konjic, te pokušaj ubistva četvrtog člana, na katoličko Badnje veče.

Zvijer je zvijer bez obzira ne odjeću i boju.

2004.- Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv sedmorice Bošnjaka koji su počinili ratne zločine nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u Konjicu početkom 1992. godine.

2006.- Bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) Agim Čeku izabran je za novog premijera Kosova na vanrednoj sjednici parlamenta.

To je AP Kosovo kako se u Srviji još vodi.

2006.- Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj, optužen za zločine nad nealbancima na Kosovu, može javno politički djelovati dok na slobodi čeka početak suđenja.

prvih evropskih

1975.-  Snage severnog Vijetnama, u prvoj velikoj pobedi u Vijetnamskom ratu, zauzele grad Buon Ma Tuot. Ta pobeda označila početak velike ofanzive koja je sedam nedelja kasnije dovela do osvajanja Sajgona.

Bookmark the permalink.

Komentariši