Dogodilo se na današnji dan 18.Februar/ Veljača

Danas je  Subota, osamnaesti dan Februara  mjeseca Veljače, a 49 od početka ove godine . Znači resto do kraja stađuna je 316 dana.

Daklen ,  do kraja godine je ostao još hejbet  dana ( misle neuki)   , koje treba pripaziti i na rukama prenijeti u drugi vakat.

Mnogi će se zaboraviti i sa njima krenuti dalje.

A neke će zavesti njihova ljepota. Ne pomaže tu ni strah , ni tuga , ni bol.

Sve je zapisano.

Ako u danu piše nečije ime, nema nikog ko bi zapis promjenio.

Osim Jedinog Boga. Milostivog.

****

Danas  se trudimo zaraditi  dnevnicu., a upeklo haman  k'o onaj gore pržun.

Stalno se saplićemo o mnogi poganluk našeg dunjaluka.

Zaobilazimo onu siću i blentovije, čiji se umovi u plićaku sa punoglavcima kupa ,

dok se u  bradate kreature i izrode ufuravaju  ćemo drugi put potkačiti.

Zaslužili su, pa da su nam rod rođeni.

Hvala Nebesima što nisu, daleko im licemjerni i zločinački  dunjaluk  od našeg.

****

Danas smo zaradili i dnevnicu i bonus.

Ali nije nam drago.

Natakarimo lovu  , kad nismo pomenuliu naše mile ljepote.

A ne mremo.

Ljepota i poganluk ne idu zajedno.

Obečastili bi čednost i bjelinu duša naših đardina.

Iskup znamo.

Svaki tren se radovati , sanjati i voljeti u svakoj pomisli i riječi koje srce kazuje.

****

Što bi poeta rekao:

Svih ovih godina smo ih sve ljubili

A Bogami i one  su ljubile nas.

Ili nešto o sasvim o nama lično

Dobrom Serjoži sasvim slično .

U prevodu:

Poezija to je Žena.

A kome nije teško nek nastavi dalje tabitiriti o onome što je već poodavno truhlo.

1405.-Umro tatarski emir Tamerlen( Timur Lenk),osvjač perzije,Indije,Mesopotamije i većeg dijela Azije.carstvo mu se prostiralo Moske do Kineskog zida.

Njegov otac Teragai, vođa plemena Barlasa, bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam. Godine 1370. se, koristeći navodno podrijetlo od Džingis-kana, proglasio vladarom carstva sa prijestolnicom u Samarkandu. Nakon toga je vodio niz pohoda protiv Zlatne Horde, Indije i iranskih dinastija da bi se na kraju okrenuo prema Siriji, Mezopotamiji i Anatoliji koju je pokorio 1402. godine nakon bitke kod Angore. Umro je pripremajući se na pohod protiv Kine.

1478.-Džordž, vojvoda od Klarensa, brat engleskog kralja Edvarda IV, osuđen zbog izdaje, ubijen u Taueru u Londonu tako što je udavljen u buretu vina.

1516.-Rođena je engleska kraljica Meri I Tjudor (18.2.1516.-17.11.1558.).Bila je krljica Engleske i Irske od 1553.-1558.),poznatija pod nadimkom Krvava Meri.Otac joj je bio HenryiVIII . Naslijedila je sestra „djevica Elizabeta I. ništa manje krvava.

1546.-Umro Martin Luther (Eisleben, 10. studenog 1483. – Eisleben, 18. veljače 1546.), njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije.

Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti. Martin Luther rođen je 10. studenog 1483. godine u mjestu Eisleben. Osnovno i srednje obrazovanje Martin Luther stjecao je u Mansfeldu, Magdeburgu i Eisenachu. Godine 1501. u dobi od 17 godina upisao se na sveučilište u Erfurtu. Njegov otac Hans Luther, podrijetlom iz seljačke obitelji, bio je rudar u rudniku bakra u podrčju Mansfelda. Osuđivao je deformacije, licemerje i korupciju rimske crkve, posebno oštro nastojanje pape Lava Desetog da prodajom indulgencija, kojima su “iskupljivani” čak i budući grijesi, sakupi novac za dovršenje hrama Svetog Petra u Rimu. Njegovo učenje se kasnije proširilo i na druge zemlje, a Lutherovi spisi i prevod Biblije su odlučujuće utjecali na stvaranje jedinstvenog njemačkog književnog jezika.

1564.- Umro Mikelanđelo Buonaroti (it. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, rođen 6. marta 1475. u Kaprezu, Firentinska Republika – umro 18. februara 1564. godine u Rimu), bio je talijanski renesansni vajar, slikar, arhitekta i poeta, sa neuporedivim utjecajem na dalji razvoj evropske umjetnosti.

Za vrijeme života već je bio smatran najvećim umjetnikom svoga vremena, a od tada pa do danas jednim od najvećih umjetnika svih vremena. Veliki broj njegovih djela iz slikarstva, vajarstva i arhitekture su među najpoznatijim u istoriji umjetnosti. Freske stropa Sikstinske kapele u Vatikanu danas predstavljaju njegova najpoznatija djela.

Njegova sekvenca stvaranje Adama je najviša ljaga za Vatikan i svakog papu koji je od pape Julija II do današnjih dana Sikstinska kapela ima veliko simboličko značenje za instituciju Pape i koristi se za velike ceremonije kao što je izbor i proglašenje novog pape.Peder ofreskio sebe kao Vatikansko „božanstvo“ i od tada mu se svaki papa moli i slijedi i rječju i djelom,uglavnom.

1745.-Rođen Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Como, 18. veljače 1745. – Como, 5. ožujka 1827.), talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike.Volta se rodio i školovao u talijanskom gradu Como. Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena su ga poslali na školovanje u isusovačku školu s ciljem da postane odvjetnik. Međutim, mladi Volta se više zanimao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom “De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus”, u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt, volt-amper, Voltin luk.

1865.-U toku američkog građanskog rata sjevernjačka flota zauzela jedno od najvažnijih uporišta južnjaka grad Čarlston u Južnoj Kalorini.

1885.- Mark Tven objavio čuveni roman Avanture Haklberi Fina.

1896.-Rođen je André Breton (Tinchebray, 19. veljače 1896. – Pariz, 28. rujna 1966.), francuski pjesnik i kritičar.Glavni je teoretičar nadrealizma, koji je ustrajao na prvotnoj liniji, raskrstivši s većinom svojih negdašnjih prijatelja.Prvu zbirku pjesama Brdo smjernosti objavio je 1919. godine, a iste je osnovao s Louis Aragonom i Philippe Soupaultom reviju Litterature, u kojoj je 1921. tiskan njegov glasoviti nadrealistički tekst Magnetički prostori, pisan zajedno sa Soupaltom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistički manifest. Ograđuje se 1936. godine od marksističke struje u pokretu, a 1941. godine sklanja se u Ameriku, nakon što je Petainova cenzura zabranila njegovu Antologiju crnog humora. U Pariz se vraća 1946. godine, a sljedeće organizira međunarodnu izložbu nadrealizma.

Mrtvo puhalo, paučinastog djela ,kukavica koja je pobjegla u Ameriku za vrijeme II svjestog rata,slijedeći stope još veće kzukavice Šarla de Gola.

1900.- Počela bitka kod Pardeberga u kojoj su Buri pretrpeli prvi velik poraz u ratu s Britancima. Krajem februara 4.000 burskih vojnika predalo se britanskim trupama koje su krajem maja ušle u Johanesburg, a u junu u Pretoriju.

1915.-Njemačka uz pomoć podmornica počinje blokadu Velike Britanije u I svjetskom ratu.

1916.- Rođen Zija Dizdarević (Vitina kod Ljubuškog 18. februar 1916 — logor Jasenovac 1942.) je bio bosanskohercegovački književnik.

Detinjstvo je proveo u Fojnici, koja je predmet svih njegovih pripovedaka. Učiteljsku školu je završio u Sarajevu, gde se priključio naprednom omladinskom pokretu. Uhapšen je sredinom januara 1937. zbog učešća u štrajku đaka. Revoluionarno delovanje nastavio je kao student na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prvih ratnih godina delovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. Uoči odlaska u partizane uhapsile su ga ustaše, odvele u logor Jasenovac, gde je neposredno po dolasku ubijen u rano proleće 1942.

Čudi nas da nije hrvatski književnik jer je rođen pored  Vjekoslava “Maks” Luburića (Humac kraj Ljubuškog, 20. lipnja 1913. – Carcaixent, Španjolska, 20. travnja 1969.), ustaški časnik, zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac, u odsutnosti osuđeni koljački zločinac  i hrvatski politički aktivist u političkoj emigraciji.

1930.- Američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je planetu Pluton.

Za nevjerovati , planeta nije dobila ime po Šiljinom psu nego on po njoj.Kad nekom pomenete ime pluton svi prvo pomisle na Šiljinog blentavog psa.

1932.-Rođen je Miloš Forman (rođen 18. veljače 1932.), glumac, scenarist, profesor i filmski redatelj, dvostruki dobitnik Oscara.Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama. S adaptacijom , romana Kena Keseyja, film Let iznad kukavičjeg gnijezda  je osvojio pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspjesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju. Ostali filmovi: “Crni Petar”, “Ljubav jedne plavuše”, “Gori, gori, moja gospođice”, “Svlačenje”, “Kosa”, “Regtajm” , “Narod protiv Larija Flinta”.

1952.- Grčka i Turska su postale članice NATO pakta, čime su istočni Mediteran i Balkan ušli u okvir zapadnih, atlantskih vojnih planova.

Ipak sve se svelo na Grčku.Turska čumura sa oszalim zemljama u redu za EU članstvo,ali je Papa Bendikt rekao ključno: Nikad.

1960.- Argentina, Brazil, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Čile postigli dogovor o osnivanju Latinoameričkog udruženja slobodne trgovine.

1965.- Proglašena nezavisnost afričke države Gambije u okviru Britanskog komonvelta.

1967.-Umro je američki fizičar Robert Opemhajmer.Rođen je 22. aprila 1904. godine, kao sin imućnog nemačkog Jevrejina, emirganta i uvoznika tekstila u New Yorku. Živeli su u apartmanu koji je gledao na reku Hudson i provodili raspuste u svojoj vikendici na Long Islandu. Kao 17–godišnji student na Harvardu pokazivao je vanredne rezultate iz predmeta kao što su bili grčki i latinski jezici, fizike i hemije. Imao je vodeću ulogu u izradi prve atomske bombe. Na poziv Ministarstva rata SAD 1942. je napustio Univerzitet i do 1945. rukovodio je laboratorijom za izradu atomske bombe u Los Alamosu, a potom nastavio posao “u primjeni nuklearne energije u vojne svrhe”, koji mu je povjerilo isto ministarstvo. Od 1953. bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima, jer se protivio proizvodnji hidrogenske bombe i zalagao za korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vlada predsjednika Džona Kenedija rehabilitovala ga je 1963, a Komisija za atomsku energiju SAD mu je dodijelila Fermijevu nagradu.

Ješa Bobi je biojedan od glavnih kreatora najveće svjetske pošasti.Nije ni čudo što Izrailj ima nuklearno oružje.

1991.-U napadu IRA na železničkoj stanici Viktorija u Londonu u eksploziji podmetnute bombe poginula jedna, a povređeno najmanje 40 osoba.
1996.-U eksploziji dva automobila-bombe blizu glavnog grada Alžira, koje su podmetnuli islamski teroristi, poginulo 12 i povređeno 35 osoba.

1997.-UN objavljuju podatak da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazi oko milijun nagaznih mina, a prema podacima Crvenog križa od mina je u periodu 1992.-1997. stradalo 3.200 osoba, od kojih 686 djece.

Laže UN ,kao i obično bezočno laže i skriva informacije.Zna se da je u Bosni iza rata  ostalo tri miliona mina,od čega je zapad prodao  samo 2.800.000 nagaznih sredstava i hiljade buradi sa otrovnim otpadom,koje se tek treba pronaći.

2003.- Raspisana je potjernica za bivšim direktorom Radio-televizije Srbije Dragoljubom Milanovićem, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika Televizije za vrijeme NATO bombardovanja 1999.godine.

Nekadašnji direktor Radiotelevizije Srbije Dragoljub Milanović pravosnažno je oslobođen optužbi jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je tokom devedesetih godina iskorišćavanjem službenog položaja bespravno dodeljivao stambene kredite “deficitarnim” kadrovima RTS-a i tako im pribavio imovinsku korist.

Optužbe za pogibiju radnika niko ne spominje.Ko su ti obični ljudi , šljakatori da se zbog njih nekom sudi. Pitajte naše sudove šta poduzimaju proziv BH i ovih i onih vlasti.

2006.-Jasmila Žbanic sa filmom Grbavica osvojila Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu,kao i još dvije : Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

2000.-Na parlamentarnim izborima u Iranu ubedljivo pobedili reformisti bliski predsedniku Mohamedu Katamiju.

2002.-Evropska unija odobrila upućivanje policijskih snaga zemalja-članica Unije u Bosnu i Hercegovinu, koje će 2005. zameniti međunarodnu policiju Ujedinjenih nacija, koja je delovala u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995.

2002.-Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo dokazni postupak protiv Slobodana Miloševića po optužnici za zločine počinjene na Kosovu. Tokom tog postupka, koji je završen 13. septembra, tužilaštvo izvelo 145 svedoka.

Histoji je zapisala da se balkanski kasapi i vođa koljača na Bosnu ubio kao najbjednija kukavica,što je u stvari bio.

2003.- U Sloveniji uhapšen funkcioner Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj, oficir bivše OVK. Ljimaj 4. marta izručen Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti nad Albancima i Srbima u logoru “Lapušnik” na Kosovu, u leto 1998.

Bookmark the permalink.

Komentariši