Dogodilo se na današnji dan 16.Februar /Veljača

Danas je  Četvrtak  16. Veljače/Februara Ano Domini  2023.

Dani furaju reciprocitet 47 / 318. A ko sinoć slavili božiće ,dan JNA, rimski  paganski solsticij i novu godinu. Nećemo se ni okrenuti eto ih opet, zakucaće nam na  vrata. Ne svima , jer će neki odustati.

To odustajanje je nekako normalno. Ili nije.

Ako se neko umori i kaže ne mogu više , onda mu to ko dođe normalno. Želje mu se usliše i preseli se tamo gdje će mu izbrojati činjenje i nečinjenje , podvući crtu, napraviti poređenje i poslati pravcem koji je zaslužio.

Ali ako vas neko odustane u ime neljudskosti i zla, onda to nije normalno. Tada onima koji vas odustaju nema nikakvih računica. I pravac je jedan i zagarantovan. Vrlo vreo , vrtložan  i žestok pravac. Pušioničarski i pržioničarski.

I tada morbidni spektakli.

Nismo znali šta radimo !

Aha, kako da ne.

Nismo znali šta naši rade!

Aha kako da ne.

Nismo ništa uradili!

Aha kako da ne.

Lažovi i pogan.

A nebo puno svjedoka. Vjerodostojnijih od zemaljskih .

I po njihovom svjedočenju se svima  zasluge broje.

Što bi poete rekle:

-Ništa se ne mere sakriti, ni zrnce gorušice.

U prevodu:

-Lagali vi ne lagali,sve je zapisano ,  sve se zna.

A sada  spektakl,dogodilo se na današnji dan:

1808.- Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

Španija je otrpije okačila fenjer da svi vide šta mu je uradila.

1831.- Rođen ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, autor romana i pripovedaka o ruskoj provinciji. Prema njegovom delu “Ledi Magbet Mcenskog okruga” Šostakovič komponovao poznatu operu “Katarina Izmajlova”.

1834.-  Rođen je Ernst Haeckel (Potsdam, 16. veljače 1834. – Jena, 9. kolovoza 1919.), njemački zoolog i filozof-prirodoslovac.

Bio je profesor zoologije na sveučilištu u Jeni, istaknuti i borbeni Darwinov sljedbenik. Dao je niz izvornih monografija o morskim beskralježnicima. Postavio je teoriju gastreje, formulirao biogenetski zakon. Zacrtao je prve genealogije životinjskog carstva i postavio teoriju o nastanku života iz nežive tvari. Popularizator je evolucijske teorije.Znači još jedan ubleha čiji su preci majmuni.

1871.- Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873.- Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena prva španska republika koja je oborena naredne godine, kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

1873.- Rođen je Radoje Domanović, književnik i publicista, profesor gimnazije  u Leskovcu,  Vranju i Pirotu, pokretač satiričnog lista “Stradija”  (Ovsište, 16. 02. 1873 – Beograd, 17. 08. 1908). Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obilježje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovjetke.

1877.- Rođena Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik (Mošorin, 16. 02. 1877 – Beograd, 05. 04. 1958) Radila je kao nastavnica u Pančevu, Sapcu i Beogradu. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija žena svoga vremena u Srbiji. Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. kao prva žena akademik. Najpoznatija dela su joj Saputnici, Hronika palanačkog groblja i Pisma iz Norveške.

1907.- Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1932.- Na opštim izborima u Irskoj pobedila partija “Fijana fejl”, odvojeno krilo “Šin fejna”, a njen lider Eamon de Valera postao predsednik izvršnog komiteta Slobodne Države Irske.

1933.- Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

1936.- Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

Mi dodajemo  i ostale zvanične i nezvanične vlasti Zapada.

1945.- Američko vazduhoplovstvo   počelo masovno bombardovanje Tokija.

Izvhežbali se bombardujući njemačke gradove gdje su pogubili milione nevinih građana,najviše žene i djecu.

1959.- Fidel Castro postao premijer Kube.

1970.- Moskva daje saopćenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

Sada kada se bombarduje Sirija ,pitamo se da li je to ta potrebna potpora.

1978.- Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vredan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svetu.

1992.- Zairske snage bezbednosti ubile 32 osobe kada su otvorile vatru na hiljade demonstranata koji su počeli mirne ulične proteste protiv režima predsednika Mobutua Sese Sekoa.

1994.- Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

Ko je Grčkoj kriv što su Makedoniju izgubili još prije milenijuma.Možda kontaju:
Ako su se Izraelci vratili u Palestinu poslije dva,što mi ne bi mogli vratiti u Makedoniju poslije jednog milenijuma.

1994.- U planinskom području indonežanskog ostrva Sumatra u zemljotresu poginulo najmanje 200 ljudi.

1998.- Prilikom pada “erbasa A300” tajvanske avio-kompanije “Čajna erlajnz” u blizini aerodroma u Tajpehu poginule 203 osobe, to jest svi putnici i članovi posade, među njima i guverner centralne banke Tajvana, i sedam ljudi na tlu.

2000.- Rusija obnovila odnose s NATO, prekinute zboga napada te vojne alijanse na Jugoslaviju, u martu 1999.
2001.-U napadu naoružanih Albanaca na autobus u blizini Podujeva na Kosovu poginulo 10 Srba, a 43 osobe povređene.

2003.-  Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005.- Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.Bez Amerikasnaca.Što se njima ne sviđa oni to odbacuju.Glavni svjetski pendrek i terorista radi nekažnjeno sve što želi.

Bookmark the permalink.

Komentariši