Hoće li taj kalendar lijenčine/Igrokaz na dan. 19.Oktobar/Listopad

Danas je srijeda , 19. oktobar/listopad, 292. dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još 73 dana.

Uvodničar nam zaspo,ne smijemo prijaviti zbog čega.Ilmijska udba obilazi teren,ubire sadaku za svoj džep i minuse piše.

Moramo se nekako sami snaći za uvodnik.

Danas  je  radni dan.A ne bi trebao biti. Ali poslodavačke krvopije nas vratili u devetnaesti vijek, devedeset radnu sedmicu.

Ipak , uzesmo vaktiju da vidimo koji je tamo dan.Kad tamo ćorak.Isti kalendar ko na našoj stranici.Samo dodali zoru, ono između i akšam. Prvi put u životu vidjesmo vaktiju bez sabaha.   Njima važni sahati i dekike koje se kotrljaju.Mažu narodu oči i pljačkaju ga.

Tako učeni ljudi znanje znaju. Njima bitno na stomaku plaziti ko gmizavci. Vala puži i klanjaju se riđobradim  idolima, kontaju biće peškeša iz majčinih vreća sa narodskim blagom.

Ih , to je sića spram opljačkanog.

Mi ih ispravljamo: danas je Subota , 19. oktobar 2019 / 10. safer 1440 Hidžretske godine.Moramo .Lijenčine.Ne mo'š nigdje naći Islamski kalendar ni Huble teleskopom.

Kako nas nisu obavijestili kada je sabah mi ćemo objavljivanje ovog članka nariktati na izlazak sunca,odnosno  6 h 59’.

Vidi se , velikodušni smo. Šta ćemo. Siromašne sa umom valja vazda pogurati. Zlu ne trebalu. Ko neka sadaka mu dođe. Kažu treba popaviti bolesne i umom potrebite.

Što bi poete rekle:

Popravljali vi njih, ne popravljali pržun im ne gine.

U prevodu:

Ne bih bio onim iz „  iz „ u koži. Mnogo će da cvrći i to na beskonačno dug period. Moš'te misliti kako će proći riđobradi, razroka fukara i šah robijaš.

Bookmark the permalink.

Komentariši