Dogodilo se na današnji dan 12. Jul / Srpanj

Danas je  Srijeda 12. Jul / Srpanj  192 dan ove 2019.  godine  , a  preostalo je  tanana 172 dana.

Baš su tanani ovi dani . Samo puhneš i nema ih .Usto kao lani ili preklani.Ili naklani. Dobro , nije baš samo da puhneš , treba puhati 24 sata  To baš i nije lak posao , a i liči na onu narodnu : Puši mi u gujicu.

Uh ,ovaj izraz malo potežak. Podsjeća na ustaške , jal na četničke , udružene fašističke monstruozne orgije i navike.

Ne mre ih se čovjek ni  kutaristi. Svako malo im proradi zov predaka gusala , jal prangi, i kamu i macolu u ruku pa delaj. I nikad im dosta krvi.

Svako malo novi genocid smišljaju i dogovarju.

Nije im žao ni vlastitog naroda. Samo nek se kolje.

Baš su plahi za pržuna.

Što bi poete rekle:

-Baš su ovi dani neuhvatljivi.

I svaki put odnesu dio nas. Do jednom , kad nas zagrle i povedu na neka druga mjesta koje živ insan ne posjećuje.

U pevodu:

Uživajtr ljudi , život je kratka kako bi reklji filjozofi.

Poćećemo od prije Hrista:

100 p.n.e. – Rođen rimski vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar, jedna od najčuvenijih ličnosti klasične istorije.

U ostavštini nam ostavio baš ovaj mjesec.

927.-  Ethelstan Sjajni, kralj Wessexa, formalno ujedinjuje anglosaksonska kraljevstva u Kraljevinu Englesku.

Tako je nastala sadašnja  stara ofucana evropska prostitutka.

1682.-Umro je francuski astronom Žan Pikar, koji je prvi precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje. Pokrenuo je 1679. astronomski almanah “Connaissance des temps” koji i sada izlazi.

Ovaj nema veze sa Zvjezdanim stazama i nije rod onom Šokaru, iako je proučavao nebeske putanje.

 

1817.- Rođen je američki pisac Henri Dejvid Toro, jedan od najboljih američkih esejista. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam. Djela: “Život u šumi” (zbirka od 18 eseja), “Dnevnik” (14 knjiga), eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Masačusetsu”, “Odbrana Džona Brauna”.

Torove knjige, članci, eseji, dnevnici i pjesme zajedno tvore 20 tomova. Među njegovim najpoznatijim djelima se navode filozofija i prirodne nauke u kojima je predvidio metode i dostignuća ekologije i ambijentalne istorije, dva izvora današnjeg ambijentalizma.

 Toro je cijelog života bio abolicionist, koji je u svojim predavanjima napadao Zakon o odbjeglim robovima istovremeno hvaleći djela Wendella Phillipsa i braneći abolicionistu Johna Browna. Torova filozofija nenasilnog otpora je uticala na doktrinu i praksu kasnijih velikih ličnosti kao što su Lav Tolstoj, Mahatma Gandi i Martin Luther King, Jr.

Uglavnom nadobudna šupljanja , kako bi bio savremen.

1884.- Rođen je italijanski slikar i vajar Amedeo Modiljani, čija su djela jedinstvena po prepoznatljivoj izduženosti figura. U Parizu je živio od 1906. do smrti 1920. i jedan je od najznačajnijih predstavnika “Pariske škole”. Najviše je slikao ženske aktove i portrete, a u mladosti se bavio i skulpturom.

Vrlo dobar je i i skren. Nije koketirao sa „poznavaocima“ umjetnosti.

1904.– Rođen je čileanski pisac i diplomata Neftali Rikardo Rejes Basoalto, poznat kao Pablo Neruda, najveći liričar Latinske Amerike, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. U početku je bio pod uticajem modernista i postromantičara, potom je poetsku žestinu i čulnost kombinovao tradicionalnom pjesničkom formom, a oprobao se i u slobodnijoj pjesničkoj tehnici nadrealističkim elementima. Kasnije faze karakteriše jače osjećanje tuge zbog prolaznosti svega, ali i nova vjera u ljudske i društvene vrijednosti. Kao diplomata je službovao u Burmi, Argentini i Meksiku. Djela: pjesničke zbirke “Praznična pjesma”, “Suton”, “Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pjesma”, “Pokušaj beskonačnog čovjeka”, “Boravak na Zemlji”, “Španija u srcu”, “Treći boravak, 1935-1945”, “Opšta pjesma”, “Grožđe i vjetar”, “Elementarne ode”. Ovaj ljevičarski pjesnik umro je 1973. godine nakon vojnog puča kojim je na vlast došao general desničar Augusto Pinoče. Prema prvobitnim analizama, Neruda je umro od raka, ali nikad nije odbačena mogućnost trovanja. Neruda je umro u 69. godini 23. septembra 1973, samo 12 dana nakon vojnog puča.

Najljepša poezija obje Amerike.

 1912.-Rođen je Petar Stambolić, bivši predsjednik SFRJ i nosilac ordena narodnog heroja SFRJ.

Njegov nećak Ivan Stambolić je bio politički mentor Slobodana Miloševića, velikim delom zaslužan za njegov uspon na vlast. Milošević mu je sve vreme tokom karijere bio naslednik na upražnjenim funkcijama. Nakon razlaza sa Miloševićem zbog nacionalizma krajem 1980-ih Stambolić postaje jedan od njegovih najvećih suparnika.

Stambolić je upamćen kao veliki zagovornik kompromisa i međuetničke tolerancije.[ U augustu 2000. godine ga je kidnapovala i ubila specijalna policija po Miloševićevom naređenju.

1920.-Panamski kanal, prokopan između Atlantskog i Tihog okeana zvanično je otvoren, šest godina nakon je kroz njega prošao prvi brod.

1941.-SSSR i Velika Britanija su u Drugom svjetskom ratu u Moskvi potpisali ugovor o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Njemačke.

Tako se privremeno , za vrijeme trajanja rata, Velika Britanija prestala boriti protiv komunizma. Dupe je najpreče.

1941.-U Cetinju u Drugom svjetskom ratu, na skupštini crnogorskih kvislinga, proglašena “suverena i nezavisna” Crna Gora pod italijanskim protektoratom. “Vlada” te “nezavisne države” pala je već sutradan, izbijanjem opštenarodnog ustanka protiv okupatorskih snaga fašističke Italije.

“suverena i nezavisna” baš se fino rimuje sa protektoratom.

1948.-Prvi avion preletio je Atlantski okean.

Hroničari evo jedne vikipedijske notice:

Čarls Lindberg (engl. Charles Lindbergh; Detroit, 4. februar 1902 — Maui, Havaji, 26. avgust 1974) je bio američki pilot. Lindberg je prvi čovek koji je samostalno preleteo Atlantski okean. Let avionom „Duh Sent Luisa“ („The Spirit of St. Louis“) od Njujorka do Pariza 21. i 22. maja 1927. godine trajao je 33 sata i 30 minuta. Nakon ovog poduhvata je postao slavan u svetskim razmerama.

A  inače Čarls Lindberg je bio okorjeli fašista.

 1960.-Francuska je priznala nezavisnost dotadašnjih kolonija u Africi: Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

Nije se moglo trpjeti preveliko breme siromaštva kolinija  koje je postajalo sve skuplje.

1960.-Sovjetski savez je lansirao satelit Sputnik 5 u kojem su se nalazila dva psa (Belka i Strelka), 40 miševa, dva štakora i nekoliko biljaka. Bilo je to prvi puta da su životinje poslane u orbitu i uspješno spuštene na Zemlju. Glavna misija projekta Sputnik bila je priprema za svemirski let ljudske posade.

Mislite da humanizmu ima mjesta u naučnim planovima? Ne budite smješni.

1977.-Kubanska vlada, poslije laboratorijskih ispitivanja, potvrdila je da su autentični posmrtni ostaci legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađeni u Boliviji i potom prebačeni na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dviju zemalja.

2003.-Direktor CIA-e, Džordž Tenet preuzeo odgovornost za tvrdnju da je Irak pokušao da nabavi uranijum u Africi, koju je u svom govoru o stanju nacije iznio predsjednik SAD Džordž Buš. Tenet je potvrdio da je CIA ozbiljno sumnjala u vjerodostojnost te tvrdnje i da je trebalo da spriječi njeno unošenje u predsjednikov govor.

CIA , CIA . To je Geringova škola i praksa u njenom najkrvoločnijem i nanehumanijem obliku. Nije ni čudo , čedo je javvećeg svjetskog teroriste koji se zove USA – Sjedinjene američke države, ili po našem:

Najveća genocidna tvorevina ikada.

Bookmark the permalink.

Komentariši