Dogodilo se na današnji dan 19 . Marta / Ožujka

Danas je nedelja 19. Mart / Ožujak 2023. godine ,

Dani 77 / 288. (Odlazeći/Dolazeći)

Uh ,drugi  je dan  vikenda. Zar već?

Ovim vikendima nikad kraja. Ne može čovjek dočekat kada će početi raditi. I oni zaposleni,  a još više oni nezaposleni.

Čuj molim vas. Zaposleni bi se odmarali više od jednog dana. Nema toga gospodo u robovlasničkom sistemu. Nemojte se buniti , dobro ste prošli.

Šta mislite da nemate posla kao pola pučanstva. Ili da vam natovare da radite još i nedeljom.

Ili da vam je jedini zagarantovani rad – prprebiranje po kontejnerima, ili onaj lakši dio branje maslačaka i koprive, za zdravu salatu , juhicu i eventualno pitu ,ako ste srećnici da odnekud zboksate fildžan ulja i šaku mekinja.

A opet  robovlasništvo je milina u odnosu na sadašnji bosanski trenutak.

Vi mislite da niste u robovlasničkim rukama?

Nemojte se zavaravati gospodo. Ili da kažemo sužnji.

Vi ste u rukama najgorih i najbjednijih satrapa , troglave nacionalističke bagre .

Pogledajte ko drma vašim životima:

-1.Riđobradi robijašev sin ,

-2.Razarooka pijačarska fukara , sin rasiste ,

-3. Bivši robijaški pizdek otimač rijeke

i njihovi  lopovski slugani.

U normalnom društvu oni nikad ne bi ni dana na slobodi proveli.

A opet , muške robove nam nije žao. Sami su krivi, oni hotimično hrle u krvave nacionalističke torove. Njima , većini, je čast biti rob nacionalističke bagre i fukare . Automatizmom i sami postaju bagra i fukara.

Zakon dijalektike popušlića.

Što bi poete rekle:

Bagra se rodila , majka ih narodskim vrećama opljačkanog zlata hranila.

U prevodu:

Bagra jednom , bagra od iskona, promjene nema.

****

Da zavirimo šta je bilo pa prošlo na dan 19. mareca:

1279.- Mongolskom pobjedom u bitki kod Jamena završena Song dinastija u carskoj Kini.

1563.-Mirom u Amboazu završen prvi vjerski rat u Francuskoj poslije kojeg su protestanti dobili ograničenu slobodu vjeroispovesti. Protestantski ratovi potresali Francusku više od 30 godina.

Na kraju su protestantima,uglavnom skinuli glave.Ne figurativno ,nego faktički,ono sad pa sad.

1628.-Englezi u Americi osnovali koloniju Masačusstes.

1687.- Potraga za ušćem rijeke Mississippi pod vodstvom francuskog istraživača Roberta Caveliera de La Sallea završila pobunom i njegovim ubistvom u Teksasu.

1796.-Republika Francuska donela Dekret o slobodi štampe, koji je po dolasku Napoleona na vlast dve godine kasnije prestao da važi, a štampa podvrgnuta strogoj cenzuri.

Ne znamo što će cenzure, kad sve vlasti u svim vremenima rade kako im se ćefne i na koju nogu su ustali.

1812.-Španski parlament u Kadisu usvojio liberalni ustav, koji je postao ideal slobodoumnih težnji građanske klase u evropskim državama. Posle povratka na presto 1813. kralj Ferdinand VII ukinuo Ustav i obnovio feudalno-apsolutistički poredak, ali je  poslije izbijanja ustanka 1820. bio   prisiljen da ga vrati na snagu.

Po nama ustavi su u suštoj koliziji sa stvarnim stanjem u bilo kojoj državi svijeta.

1813.-Rođen škotski misionar i istraživač Afrike Dejvid Livingston, 1855. otkrio Viktorijine vodopade. Prvi je istraživao pustinju Kalahari, basen reke Zambezi i izvorište reke Kongo. Kao najveći britanski istraživač Afrike, sahranjen u Vestminsterskoj katedrali u Londonu.

1861.-Englezi, posle višegodišnjih borbi, ugušili pobunu domorodačkog stanovništva Maora na Novom Zelandu, a oni se povukli u unutrašnjost ostrva.

1872.-Rođen ruski baletski koreograf Sergej Pavlovič Djagiljev, osnivač čuvene grupe “Ruski balet”, koja je sa izuzetnim uspjehom nastupala od 1909. do 1929.

1915.- Planeta Pluton po prvi put fotografirana, 15 godina prije nego što ju je konačno otkrio Clyde Tombaugh na Lowell opservatoriju.

1920.- SAD odbile da potpišu Versajski ugovor poslije Prvog svjetskog rata i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

1930.- Umro engleski državnik Artur Džejms Balfur, premijer Velike Britanije od 1902. do 1906. Kao šef diplomatije 1917. objavio plan o stvaranju nacionalne države Jevreja u Palestini.

1932.- Službeno otvoren Sydney Harbour Bridge, glavni simbol Sydneyja, Australija.

1945.-Velika Britnija priznala Vladu Demokratske Federativne Jugoslavije, na čelu s Josipom Brozom Titom. Posle Velike Britanije, DFJ priznale i SAD, 18. marta, i SSSR, 29. marta.

1950.- Umro američki pisac Edgar Rajs Barouz, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu.

1970.- Šefovi vlada Istočne i Zapadne Nemačke Vili Brant i Vili Štof sreli se u Erfurtu, što je bio prvi susret zvaničnika dve zemlje od podele Nemačke 1949.

1977.-U predsedničkoj rezindenciji u Brazavilu ubijen predsednik Konga Marijen Nguabi. Za ubistvo optužen i potom pogubljen bivši šef države Alfons Masamba Deba. Vlast preuzela vojna hunta, a za predsednika u aprilu 1977. proglašen pukovnik Joakim Jombi Opango.

1978.- Izraelska vojska okupirala veći deo juga Libana.

1982.- Argentinskom okupacijom Južne Georgije započeo Falklandski rat.

1991.- Narodna skupština Srbije preuzela ovlašćenja raspuštene Skupštine Kosova i razrešila dužnosti Rizu Sapundžiju, člana Predsedništva SFRJ sa Kosova.

1994.- Trupe Vlade u Pnom Penu zauzele grad Pailin na istoku Kambodže, glavno uporište maoističkog gerilskog pokreta “Crveni Kmeri”.

1994.-U eksploziji bombe podmetnute u podzemnu železnicu u glavnom gradu Azerbejždana Bakuu poginulo 12, povređeno više od 50 osoba.

1996.-Policija Federacije Bosne i Hercegovine ušla u Grbavicu, poslednju sarajevsku opštinu koju su u bosanskom ratu držale srpske snage. Time završen transfer vlasti u sarajevskim opštinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Najveći deo srpskog stanovništva dva dana ranije napustio Grbavicu, a prema podacima Ifora, tokom transfera vlasti iz Sarajeva se iselilo oko 60.000 Srba.

1996.- U glavnom gradu Filipina Manili u požaru u jednoj diskoteci poginulo najmanje 150 osoba.

1996.- Policija Federacije BiH ušla je u Grbavicu, poslednju sarajevsku opštinu koju su u bosanskom ratu držale srpske snage. Time je završen transfer vlasti u sarajevskim opštinama koje su prema Dejtonskom sporazumu pripale Federaciji BiH.

1997.-Umro američki slikar holandskog porekla Vilem de Kuning, utemeljivač apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina XX veka preobrazio slikarstvo u SAD.

1999.- Libija se saglasila da škotskom pravosuđu do 6. aprila 1999. preda dva Libijca osumnjičena da su u decembru 1988. izazvala eksploziju američkog putničkog aviona “boing 747” iznad Lokerbija u Škotskoj, a u kojoj je poginulo 270 osoba.

1999.-U eksploziji bombe koju su čečenski teroristi aktivirali na pijaci u južnom ruskom gradu Vladikavkaz poginulo više od 50 osoba.

1999.- Posle neuspelih pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Parizu, predsednik SAD Bil Klinton izjavio da je “prag prekoračen” i da problem Kosova ugrožava nacionalne interese SAD. Diplomate zapadnih zemalja počele da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo.

2001.- Socijalista Bertran Delano, pobedivši na izborima, postao prvi gradonačelnik Pariza iz redova levice.

2002.-Zimbabve na godinu dana suspendovan iz Komonvelta.

Ugrožavale premise britanskih shvatanja demokratije.

2006.- Aleksandar Lukašenko ponovno pobedio na predsedničkim izborima u Belorusiji.

2008.- Hrvatska priznala neovisnost Kosova.

Bookmark the permalink.

Komentariši