Par crtica o Lukreciji Borđija / Igrokaz na dan 18.April / Travanj

a


Danas jeUtorak  18.  April  / Travanj 2023. godine.

Ovako su se dani  podjelili:

U odbačene 107, u naletu 258 dana .  Kako vrijeme briše i ovi dani će proći dok se reče keks. Ako vam je zgodnije vi možete i reći riječ koja asocira na riječ saksofon.

Danas nam zapeo za oko jedan historijski detalj.

1480.- Rođena Lucrezia Borgia (Subiaco, 18. travnja 1480. – Ferrara, 24. lipnja 1519.) bila je talijanska plemkinja, vojvodkinja od Ferrare od 1505. do 1519. kao supruga vojvode Alfonsa I od Este.

I to je to kažu hroničari ili prepisivači.

Alu,  to nije to. To , nikako nije to.

Lukrecio Borđija  je rođena u Subiacu nedaleko od Rima, kao vanbračno dijete kardinala Rodriga Borgije, koji će kasnije postati papa Aleksandar VI i talijanske pripadnice nižeg plemstva Vannozze Cattanei iz obitelji de Candia.

Već od svoje jedanaeste godine Lukrezia je bila predmet politike ugovorenog braka radi stjecanja političke prednosti koju je vodio njezin otac, a kasnije i njezin stariji brat Cesare Borgia.

Nedugo nakon što je proglašen papom, otac Aleksandar VI 1493. godine, dogovara brak Lucrezije s Giovannijem Sforzom, vojvodom od Pesara, s kojim je u braku četiri godine.

Ali prije toga otac Papa Aleksandar VI je silovao svoju trinaestogodišnju kćerku. Tako to pape rade.Razvela se po bratovom nalogu i očevoj buli radi mužovljeve “impotencije”

Drugi brak joj je tragičniji.Naravno po mladoženju Alfonsa Aragonskog.Poslije dvije godine braka ubio ga je njen brat Cezar.Sa alfonsom je imala sina Rodriga Aragonskog.

Treći brak sa Alfonsom I od Este, joj je konačno donio smirenje i šestoro djece.

O njenom životu su kolale mnoge glasine ,kontraverze ,istine i poluistine, od kojih “boli glava”.

Te  pikanterije ,ako ste zainteresovani i sami možete nadoštiklati

Bookmark the permalink.

Komentariši