Dogodilo se na današnji dan 5.Decembar / Prosinac

 

 

Danas je   5. Decembar / Prosinac, 339. dan 2015. godine. Do kraja godine još samo dvadeset šest dana.

1560.-Umro francuski kralj François Drugi, koji je vladao samo godinu dana. Na prijestolu ga je istog dana naslijedio brat Charles IX, za vrijeme čije su vladavine počeli vjerski ratovi rimokatolika i hugenota.

1791.-U Beču je umro Wolfgang Amadeus Mozart u 35.godini života. Smatra se najgenijalnijim kompozitorom u povijesti muzike, čudom od djeteta koji je već sa pet godina održavao koncerte. Rodio se 27.januara 1756. u  Salzburgu. U njegov opus ubraja se 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, te gudačkih kvarteta i kvinteta, slijede brojni klavirski i violinski koncerti, desetine simfonija.

-Gudio je i prebirao i po najljepšem i najnježnijem  instrumentu, što bui hadumi rekli prečesto. Ipak mu to dohakalo. Zakašila ga neka boleščina koja se u ono doba nije mogla kutarisati.

1839.-Rođen je američki konjički oficir George Armstrong Custer, koji je kao komandant Sedme konjičke divizije predvodio vojnu kampanju sedamdesetih godina 19. vijeka protiv indijanskih plemena u Kanzasu, Dakoti i Montani, provodeći politiku etničkog čišćenja i genocida vlade SAD nad Indijancima. Poginuo je u junu 1876. u bici kod Litl Big Horna, kad su Sijuksi pod komandom poglavice “Ludog Konja” (Ta-Sunko-Witko) uništili dio Sedme konjičke i ubili sva 264 američka vojnika koja su učestvovala u bici.

-Bila je ta sedma konjička vrlo genocidna kao sve SAD trupe i tada i danas.

1867.- Rođen je poljski državnik – maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsjednik Poljske od 1918. do 1922. i inicijator rata protiv sovjetske Rusije 1920. i 1921. Uspostavio je 1926. vojnu diktaturu i držao je vlast do smrti 1935.

1870.- Umro je francuski pisac Alexandre Dumas – Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana. Najprije se istakao romantičnim dramama “Anri Treći i njegov dvor”, “Antoni”, “Kula Nel”, “Kin”. Pisao je i komedije, ali je svjetsku slavu stekao mnogobrojnim romanima s motivima iz francuske istorije: “Tri mušketara”, “Grof od Monte Hrista”, “Kraljica Margo”, “Dvadeset godina poslije”, “Kraljičin đerdan”, “Crna lala”.

-Kad  ga već nazvaše otac , moramo pojasniti da je imao sina, koji je pisao kao i on.

1890.- Rođen austrijski filmski režiser Fritz Lang, jedan od najznačajnijih predstavnika ekspresionizma, majstor atmosfere sa izrazitim osjećanjem za vizuelnu naraciju. Pred nacistima je izbjegao u SAD, a krajem pedesetih godina 20. vijeka je došao u Zapadnu Njemačku, gdje je ostao do smrti 1976. Filmovi: “Umorna smrt”, “Doktor Mabuze”, “Nibelunzi”, “Kockar”, “Metropolis”, “Ubica M”, “Testament doktora Mabuzea”, “Samo jednom se živi”, “Na Divljem zapadu”, “I dželati umiru”, “Žena u prozoru”, “Ministarstvo straha”, “Ranč prokletih”, “Ljudska želja”, “Dok grad spava”, “Izvan svake sumnje”, “Tigar iz Ešnapura”, “Indijski nadgrobni spomenik”, “Hiljadu očiju doktora Mabuzea”.

1901.-  U Chicagu je rođen Walt Disney, jedan od najmoćnijih osoba svjetskog filma, smatra se najzaslužnijim za afirmaciju crtanog filma.  U njegovoj kreaciji nastaje i Mickey Mouse a filmom ¨Snjeguljica i sedam patuljaka¨ osvaja cak 8 Oscara. Novi val filmske industrije donosi filmove: Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli…

1926.- Umro francuski slikar Oscar-Claude Monet, jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, čiji je Mone bio najdosljedniji i najuticajniji predstavnik. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo.

-Neprevaziđen .  Po našem ukusu. A to se razlikuje, od insana do insana.

1933.-Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena januara 1920, na osnovu 18. ustavnog amandmana.

– Bila su to dobra vremena, dok je vladala prohibicija,   Ukidanje se poiklopilo sa prestankom recesije.

1934.-Žene u Turskoj su dobile pravo glasa.

-Aha , kako ne. I tamo su žene ravnopravne kao i svugdje u svijetu. U rintačenju i 16-o satnom radnom vremenu.

1940.-Umro češki violinista i kompozitor Jan Kubelik, koji je javno počeo da nastupa već u osmoj godini života, stekavši ugled jednog od najvećih violinskih virtuoza svog vremena. Djela: “Američka simfonija u A molu”, šest koncerata za violinu i orkestar, simfonijske varijacije za violinu i kamerni orkestar, kraće kompozicije za violinu i klavir.

1943.-Velika Britanija u Drugom svjetskom ratu zvanično otkazala pomoć četnicima Draže Mihailovića.

-Zato ga je Srbija rehabilitovala. Šta ćete ? Koljač je uvijek bio idol koljačima.

1952.-U Beogradu osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka, objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1956.- Britanske i francuske trupe počele povlačenje iz Egipta u Sueckom ratu.

1982.-SAD i SSSR postigli dogovor o miroljubivom korišćenju vasione.

-Po dogovoru svako je imao pravo da u zemljinu orbitu poašlje kolko mu ćeif bojevih nuklearnih glava.

1967.-Umro srpski klasični filolog Miloš Đurić, predsjednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od najvećih svjetskih helenista 20. vijeka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Djela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj njemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

1977.-Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se žestoko usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

– Možda i vi vjerujete u mirovne incijative genocidne tvorevine Izraele. Od 1946 godine se ne Bliskom istoku ne smiruje. Nekako od vremena od kada su truhli britanci osnovali tu vještačku tvorevinu.

1978.- U Iranu je izbio talas protesta protiv šaha Reze Pahlavija, koje su podstakle islamske vjerske vođe. Zbog štrajkova je proizvodnja nafte smanjena gotovo na polovinu.

-Monarhistički nehumani totalitarizam je zamjenio još nehumaniji vjerski radikalizam.

1983.-Umro je američki filmski režiser Robert Aldrich, koji je snimao trilere, vesterne, filmove strave, psihološke drame i komedije. Filmovi: “Šta se dogodilo s Bebi Džejn?”, “Vera Kruz”, “Apač”, “Dvanaest žigosanih”, “Poljubac smrti”, “Tiho, tiho, Šarlota”, “Zatvorski krug”, “Veliki nož”, “Posljednji sumrak”, “Po zakonu i pendreku”, “Legenda o Lajli Kler”, “Grisomova banda”, “Ubistvo sestre Džordž”, “Zatvorsko dvorište”.

1991.- Hrvatski sabor opozvao je Stjepana Mesića iz Predsjedništva SFRJ, koji je tim povodom izjavio: “Mislim da sam obavio zadatak – Jugoslavije više nema”.

– Tako se hvale ubice rođene majke otađbine. Aferim Stipane .Ponekad , Sali samo u izuzetnim situacijama pomislimo da je Darvin moga biti u pravu. Ali onda shvatimo da se nebo poigra sa nekim kreaturama, radi žigosanja na ovom svijetu.

  1. – Rusija zatvara granice prema otcijepljenoj republici Čečeniji, gdje i vlada i oporbeni lideri iskazuju bojazan od ruske intervencije.

-Normalno vrijeme će pokazati opravdanost strahova.

1995.-NATO odobrava slanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

-Tako vam truli mentori ratova to rade. Skoro četiri godine zakašnjenja šalju se trupe, ali da se spasi genocidna tvorevima republika srpska , a ne da se promoviše mir.

2001.- Afganistanske partije potpisuju sporazum o uspostavi post-talibanske vlade na čelu sa Hamidom Karzaijem.

-Dogovori o makovnjačkom dilu sa CIA su u tajnosti potpisani i nisu dio ovog sporazuma.

2001.-  Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič uveo sveobuhvatne izmjene i dopune imovinskih zakona oba entiteta, s ciljem osiguravanja potpunog usklađivanja zakona na cijeloj teritoriji BiH, te ubrzanja primjene imovinskih zakona i ograničavanja zloupotrebe alternativnog smještaja.

– Sva ova cirkusijada sa visokim prestavnicima postaje iz dana u dan sve morbidnija. Jedino što je kod njhih jasno je  enormno  plaćeni posao za nimalo rada.

2003.-BiH i Hrvatska potpisale sporazum o uzajamnom ukidanju viza na osnovu kojeg će građani dvije zemlje moći od 1. januara prelaziti međudržavnu granicu sa ličnom kartom.

2003.-Haški tribunal osudio bivšeg kamandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića na 20 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih nad civilima u Sarajevu od 1992. do 1994. godine.

2006.-Vlada Republike Srpske prihvatila ponudu “Telekoma Srbija” za kupovinu 65 odsto akcija “Telekoma Srpske” u iznosu od 646 miliona evra.

– Možda Dodik zna ko je pojeo većinu te love. Njegove vlade nikome ne podnose račune o otimačinama.

2008.-U Sjedinjenim Američkim Državama je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

– U Bosni i bez recesije ljudi nemaju posla.

2013.-Umro je južnoafrički političar i državnik Nelson Mandela.

-Nećemo sada o Vini i  OFK Jeff Unitedu. Bilo pa prošlo. I ona duva u fenjer.

 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši